【期末考点培优】专题20 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题20 阅读理解-任务型-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版
(三起)专题20 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据阅读材料,完成任务。
I’m Peter. My home is on Garden Street. It is a busy street. There are some shops and restaurants. There is a fruit shop on the street. There is a glasses shop and a supermarket beside the fruit shop.
Can you see my school My school is on Park Street. It is behind the library. I like reading in the library after school. There is a park near my home. I love these places around my home.
1.根据阅读材料中的划线部分,将地图补充完整。
2.根据阅读材料,回答问题。
(1) Is there a park near Peter’s home
(2) Does Peter like reading in the library after school
3.根据阅读材料和地图,判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
(1) Peter lives on Garden Street. ( )
(2) There is a fire station on Park Street. ( )
(3) There is a park near the restaurants. ( )
阅读短文,回答问题。
There is a lion in the forest. He is big and strong. He has big teeth. He has no friends. He wants a friend. One day. the lion is in a net(网). He can’t get out. He is afraid. A mouse comes. He is small. He has small and sharp teeth. He can help the lion. He bites(咬)the net. The lion gets out. They are good friends now.
4.Where does the lion live
He lives .
5.What does the lion want
He wants .
6.Where is the lion one day
.
7.How are the mouse’s teeth
They are .
8.Are they friends at last(最后)
.
阅读短文,完成下列各题。
Hello, I’m Daming. This is my day. I get up at 6:20 and I have breakfast at 7:10. It’s warm and sunny outside. I go to school at 7:30. It’s cloudy. It’s 9 o’clock. I have a Chinese class. It’s windy outside. It’s 10 o’clock. I go to the library. It’s on the second floor. I can read books there. It is rainy outside. It’s 12 o’clock. It is still raining. It’s 3 o’clock. I have a PE class. It is sunny again. I go home at 5 o’clock. I go to bed at 9:30. What a happy day!
9.阅读短文,用阿拉伯数字给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) (1)
10.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) It’s 9:00. It’s time for Chinese class. ( )
(2) The library is on the first floor. ( )
(3) Daming goes home at 4 o’clock. ( )
阅读理解。
My name is Tom. I’m a student. My school is not very big, but very beautiful. Look, this is my classroom. It’s very bright(明亮的). There is a computer on the teacher’s desk in my classroom. There are 22 girls and 24 boys in my class. There are two libraries in my school. The big one is for the students. The small one is for the teachers. There’s a big playground in the school. I like playing football there. I like my school very much.
11.将划线句子翻译成中文。
12.判断正(T)误(F)。
There’s a computer in the classroom. ( )
13.单选。
How many students are there in Tom’s class ( )
A.22. B.24. C.46.
14.改错。
There are a big library and a small library in Tom’s school.
改为
15.结合文意作答。
Does Tom like his school
根据表格信息补全下列句子。
Name Happy Tired Hungry Thirsty
Lily × √ × √
Kate √ × √ ×
Susan × √ × ×
Tom × × √ √
Kitty × × √ √
16.Lily is and tired.
17.No one is happy but (除了) .
18.Have some cakes and water, and Kitty! Both(两个都) of you are thirsty and hungry.
19.—How are you, Kate —I’m happy and .
20.—Are you , Susan —Yes, I am. I want to have a rest.
Blue street is a busy street in Blue City. I live on the busy street. There are a lot of shops and restaurants on this street. They are not big. But they are very nice. There is a big bookshop on this street. Many people come here and read books in the bookshop. There is a supermarket beside the bookshop. And there is a beautiful park near the supermarket. My school is behind the park. Is there a zoo in the city Yes, there is. But the zoo is on Brown street.
21.请将画线部分句子翻译成中文。
22.判断正(T)误(F):The supermarket is near the park. ( )
23.改错:I live on Brown street. 改为
24.My school is_______the park. ( )
A.beside B.behind C.in
25.Is there a zoo in the city
Dogs are our good friends. Dogs are smart and cute. Dogs cannot speak but they can listen carefully (专注地) to us. Sarah has a pet dog. His name is Bobby. Bobby has two big eyes and a black nose. He likes playing with Sarah. Sarah and Bobby often play balls in the park. Bobby can run fast. Sarah often throws a ball and Bobby runs fast to catch the ball. This day, the ball falls into the lake and drifts away (漂走). Bobby jumps into the water and catches the ball. He swims back with the ball in his mouth. Bobby is great and he can swim too!
26.阅读短文,判断,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
(1) Dogs cannot listen carefully to us. ( )
(2) Bobby is Sarah's pet dog. ( )
(3) Bobby falls into the lake and drifts away. ( )
(4) Sarah catches the ball. ( )
27.根据短文内容,用完整的句子回答问题。
What can Bobby do
阅读短文并按要求作答。
Frog’s new job
28.根据图片内容判断下列句子的正“T”误“F”。
(1) Frog can fly in the sky. ( )
(2) Frog sings bad. ( )
(3) Frog helps to save a dog. ( )
(4) Frog can swim well. He can be a lifeguard. ( )
29.选用图片中的单词补全句子。
Frog wants to be a pilot and a . At last (最后), he wants to be a .
阅读下列图片信息,将短文补充完整,每空一词。
Hello, I am Dan. I have a big family. My grandparents are old. My father is a 30 . My mother is a 31 . Jill is my 32 . She is ten. My 33 is a fireman and my aunt is a 34 . I love my family.
任务型阅读。
Hi, my name is Zhang Peng. I live near Zhonglou Street. It is an old street in Taiyuan. There are a lot of shops on this street. Some shops are very old. Some shops are new. Many people can go shopping there.
Shipin Street is near Zhonglou Street. It is old and busy. There are many good restaurants on this street. People can eat nice food there. I like the ice cream in Xueshan Restaurant. Welcome to Taiyuan!
35.根据短文内容,完成表格。
Where How What What to do
Zhonglou Street old a lot of go shopping
Shipin Street old and many restaurants nice food
36.根据短文内容,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”。
(1)My home is not near Zhonglou Street. ( )
(2)Some shops are very old on Zhonglou Street. ( )
(3)There are many good restaurants on Shipin Street. ( )
(4)I like the orange juice in Xueshan Restaurant. ( )
37.读表格信息,完成下列试题。
Weather Report
Cities Weekdays Monday Tuesday Wednesday
Beijing Cloudy Sunny Rainy
Shanghai Sunny Rainy Cloudy
Shenzhen Rainy Cloudy Sunny
根据表格内容判断正误,对的填A,错的填B。
( )1. The weather in Beijing is rainy on Monday.
( ) 2. The weather in Shanghai is cloudy on Wednesday.
( ) 3. It's not good for people to fly kites in Shenzhen on Monday.
( ) 4. The people in Beijing can't ride bikes in the park on Tuesday.
根据表格内容回答。
5.What's the weather like in Beijing on Wednesday
6.Can people in Shanghai play football on Monday
7.How is the weather in Shenzhen on Tuesday
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.(1)
(2)
(3) 2.(1)
(2) 3.T F T
【导语】本文主要讲述了彼得家附近的处所。
1.(1)根据句子“There is a glasses shop and a supermarket beside the fruit shop.水果店旁边有一家眼镜店和一家超市。”,可知此处是glasses shop,故答案为。
(2)根据句子“There is a glasses shop and a supermarket beside the fruit shop.水果店旁边有一家眼镜店和一家超市。”,可知此处是supermarket,故答案为。
(3)根据句子“My school is on Park Street. It is behind the library.我的学校在公园街。它在图书馆的后面。”,可知此处是school,故答案为。
2.(1)句意:彼得家附近有公园吗?根据地图和句子“There is a park near my home. ”,可知彼得家附近有公园,故答案为
(2)句意:彼得喜欢放学后在图书馆看书吗?根据句子“I like reading in the library after school.”,可知彼得喜欢放学后在图书馆看书,故是肯定回答,故答案为
3.(1)句意:彼得住在花园街。根据句子“My home is on Garden Street.我家在花园街。”,可知题干与短文内容相符,故答案为T。
(2)句意:公园街上有一个消防站。根据地图可知公园街上没有消防站,消防站在花园街,题干与地图不符,故答案为F。
(3)句意:餐馆附近有一个公园。根据地图可知餐馆附近有公园,题干与地图相符,故答案为T。
4.in the forest 5.a friend 6.He is in a net 7.small and sharp 8.Yes, they are
【导语】本文主要介绍了狮子和老鼠交朋友的故事。
4.句意:狮子住在哪里?他住在_____。根据“There is a lion in the forest.”可知狮子住在森林里。故答案为in a forest。
5.句意:狮子想要什么?根据“He wants a friend.”可知狮子想要一个朋友,故答案为a friend。
6.句意:一天,狮子在哪里?根据“ One day. the lion is in a net.”可知一天,狮子在一个网里,故答案为He is in a net.
7.句意:老鼠的牙怎么样?它们是_____。根据“He has small and sharp teeth.”可知老鼠的牙又小又锋利,故答案为small and sharp。
8.句意:最后他们成为朋友了吗?本题是一般疑问句,根据“They are good friends now.”可知他们成为了朋友,故答案为Yes, they are.
9.2 5 4 3 10.T F F
【导语】本文介绍的是一天的天气变化情况。
9.根据文章“ I go to school at 7:30. It’s cloudy.”可知7点半是多云的。
根据文章“It’s 9 o’clock. I have a Chinese class. It’s windy outside.”得知九点钟是有风的。
根据文章“ It is rainy outside. ”得知外面是有雨的。
根据文章“ It’s 3 o’clock. I have a PE class. It is sunny again. ”得知三点钟是晴朗的。
故答案为2543。
10.(1)句意:现在九点钟。该上语文课了。根据文章“It’s 9 o’clock. I have a Chinese class.”得知九点钟该上语文课了。句意与原文意思相符,故答案为T。
(2)句意:图书馆在一楼。根据文章“I go to the library. It’s on the second floor.”得知图书馆在二楼。图书馆在二楼。句意与原文意思不符,故答案为F。
(3)句意:大明在四点钟回家。根据文章“I go home at 5 o’clock. ”得知大明五点回家。句意与原文意思不符,故答案为F。
11.我的学校不是很大,但很漂亮。 12.T 13.C 14., 15.
【导语】本文介绍了汤姆的学校。
11.My我的,school学校,is not不是,very很,big大的,but但,beautiful漂亮的,句子是陈述句,故答案为我的学校不是很大,但很漂亮。
12.句意:教室里有一台电脑。根据“There is a computer on the teacher’s desk in my classroom.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
13.句意:汤姆班有多少名学生?根据“There are 22 girls and 24 boys in my class.”,可知汤姆班有46名学生,故选C。
14.句意:汤姆的学校有一个大图书馆和一个小图书馆。there be句型遵循就近原则,横线后是名词单数,be用is,故答案为,。
15.句意:汤姆喜欢他的学校吗?根据“I like my school very much.”,可知汤姆喜欢他的学校,答语为肯定回答,故答案为。
16.thirsty 17.Kate 18.Tom 19.hungry 20.tired
【导语】表格描述了莉莉和凯特等五人的情绪或感觉。
16.句意:莉莉是____和累的。根据表格可知莉莉是又累又渴的,故答案为thirsty。
17.句意:除了____没有人是开心的。根据表格可知只有凯特是开心的,故答案为Kate。
18.句意:吃一些蛋糕和水,____和基蒂,你们两个都饿了渴了。根据表格可知汤姆和基蒂是又饿又渴的,故答案为Tom。
19.句意:—你好吗,凯特?—我是开心和____。根据表格可知凯特是开心和饥饿的,故答案为hungry。
20.句意:—苏珊,你____?—是的,我想要休息一下。根据表格可知凯特是累的,故答案为tired。
21.这条街上有很多商店和餐馆。 22.T 23.Brown Blue 24.B 25.Yes, there is.
【导语】本文讲述了蓝色街道上的街景建筑介绍。
21.There are有,a lot of很多,shops and restaurants商店和餐馆,on this street在这条街道上,该句为陈述句,时态为一般现在时,故答案为这条街上有很多商店和餐馆。
22.句意:超市在公园附近。根据“And there is a beautiful park near the supermarket. ”可知,超市附近有一个美丽的公园,句子与原文相符,故答案为T。
23.句意:我住在布朗街。根据“Blue street is a busy street in Blue City. I live on the busy street.”可知,我住在繁忙的蓝色街道上,故Brown错误,应该为Blue,故答案为Brown,Blue。
24.句意:我的学校在公园的________。A在……旁边,B在……后面,C在……内,根据“My school is behind the park. ”可知,我的学校在公园的后面,故选B。
25.句意:城里有动物园吗?根据“Yes, there is. But the zoo is on Brown street.是的,有。但是动物园在布朗街。”,故答案为Yes, there is.
26.F
T F
F 27.Bobby can run fast.
【导语】本文主要介绍了莎拉的宠物狗Bobby。
26.(1)题干句意:狗不能仔细听我们说话。根据“Dogs cannot speak but they can listen carefully (专注地) to us.”可知狗可以仔细听我们说话,题干表述不正确,故答案为F。
(2)题干句意:鲍比是莎拉的宠物狗。根据“ Sarah has a pet dog. His name is Bobby.”可知题干表述正确,故答案为T。
(3)题干句意:鲍比掉进湖里,漂走了。根据“This day, the ball falls into the lake and drifts away (漂走).”可知是球掉进湖里,漂走了,题干表述不正确,故答案为F。
(4)题干句意: 莎拉抓住了球。根据“Bobby jumps into the water and catches the ball. ”可知是Bobby接住了球,题干表述不正确,故答案为F。
27.题干句意:鲍比能做什么?根据“Bobby can run fast. ”可知他能跑得很快,故答案为Bobby can run fast.
28.F T F T 29.singer lifeguard
【导语】本文讲述了青蛙的梦想和新工作。
28.(1)句意:青蛙可以在天空中飞翔。根据“Help! Help! It’s too high!”可知它不可以。故答案为F。
(2)句意:青蛙唱得不好。根据“Froggy wants to be a singer, but he is not good at singing.”可知它不擅长唱歌。故答案为T。
(3)句意:青蛙救了一只狗。根据“Froggy jumps into the lake too. They save the chick.”可知是救了小鸡。故答案为F。
(4)句意:青蛙会游泳。他可以当救生员。根据“You’re good at swimming. Do you want to be a lifeguard Yes, I do!”可知题干描述正确,故答案为T。
29.句意:青蛙想成为一名宇航员和_____。根据“Froggy wants to be a singer, but he is not good at singing.”可知是歌手。故答案为singer。
句意:最后,他想成为一名_____。根据“You’re good at swimming. Do you want to be a lifeguard Yes, I do!”可知是救生员。故答案为lifeguard。
30.doctor 31.nurse 32.cousin 33.uncle 34.teacher
【导语】本文主要是关于Dan一家人的职业。
30.句意:我的爸爸是一名_________。根据图片内容可知我的爸爸是一名医生doctor,故答案为doctor。
31.句意:我的妈妈是一名_________。根据图片内容可知我的妈妈是一名护士nurse,故答案为nurse。
32.句意:吉尔是我的________。根据图片内容可知Jill是我的表姐cousin,故答案为cousin。
33.句意:我的_________是一名消防员,我的阿姨是一名_________。根据图片内容可知我的叔叔uncle是一名消防员,故答案为uncle。
34.句意:我的叔叔是一名消防员,我的阿姨是一名__________。根据图片可知我的阿姨是一名老师teacher,故答案为teacher。
35.shops
busy eat 36.F T T F
【导语】本文主要写了钟楼街和食品街上的具体场所。
35.(1)根据文中句子There are a lot of shops on this street.可知在钟楼街有许多商店,故答案为shops。
(2)根据文中句子Shipin Street is near Zhonglou Street. It is old and busy.可知Shipin Street是又古老又繁忙,故答案为busy。
(3)根据文中句子People can eat nice food there. 可知人们可以在那吃美味的食物,故答案为eat。
36.(1)句意:我家不在钟楼街附近。根据文中句子I live near Zhonglou Street.可知我住在钟楼街附近,故答案为F。
(2)句意:钟楼街上的一些古老的商店。根据文中句子There are a lot of shops on this street. Some shops are very old.可知钟楼街有一些古老的商店,故答案为T。
(3)句意:食品街上有许多不错的餐馆。根据文中句子There are many good restaurants on this street. 可知在食品街上有许多好的餐馆,故答案为T。
(4)句意:我喜欢雪山餐厅的橙汁。根据文中句子I like the ice cream in Xueshan Restaurant. 可知我喜欢雪山餐厅的冰淇淋,故答案为F。
37.1.B 2.A 3.A 4.B 5.It's rainy. 6.Yes, they can. 7.It's cloudy.
【详解】略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览