资源简介 江浙省杭州市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.How is the weather now A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.2.When does the movie end A.2:00 p.m. B.7:30 p.m. C.9:30 p.m.3.Where does the conversation probably take place A.On a farm. B.In a restaurant. C.In a library.4.What was wrong with Jim last week A.He had a flu. B.He lost his notebook. C.He missed the bus.5.What will students do to thank Mr. Grimes A.They will tell him some jokes.B.They will have a party for him. C.They will play games with him.听下面一段对话,回答小题。6.What does Gina worry about A.She can’t have a good rest.B.She can’t sing at the concert. C.She can’t finish her homework.7.Who will probably sing at the school concert tomorrow A.Gina. B.Sam. C.Jessica.听下面一段对话,回答小题。8.Who makes Russian soup for lunch A.Selina’s dad. B.Selina. C.Mark.9.What does Selina’s dad want to do this afternoon A.Have a good rest. B.Clean the floor. C.Help with the study.10.Where do they decide to study at last A.In Selina’s bedroom. B.In a sandwich shop. C.In a library.听下面一段独白,回答小题。11.How did Ryan get to New York A.By train. B.By plane. C.By car.12.Where is Ryan going to visit in the afternoon A.A museum. B.A park. C.A concert hall.13.What will Ryan do with his friend Tommy A.They will have a picnic. B.They will eat delicious food. C.They will watch a football game.14.What will Ryan do at the concert A.He will play the violin. B.He will play the guitar. C.He will sing a song.15.Why is Mr. Davis so excited A.Because he can meet his friends.B.Because his dream can come true.C.Because he can dance with the bands.阅读理解(满分30分)AStanding in the rain and listening to loud rock music is not my idea of fun! I don’t mind having the festival here—it’s important to have events for young people, I think, but personally, I’m planning to stay at home that weekend! David, 58 I’m really excited about having the festival here I’m hoping to spend all three days there—it’ll be so cool! I am waiting to get my ticket right now! Sophie, 19I’d really like to go! I love watching live music, and some good bands are coming. It’s difficult to get tickets, and they are expensive, so I’m not sure if I’ll be able to go. Sam, 15I’m not interested in having the festival here. People will get drunk (醉酒) and make problems in the town. It will be very noisy in the city. I’m writing to say NO to the festival. Bridget,74I think there will be a great time in the town, we surely want to take our kids. Camping and meeting different people will be a great experience for them, and we’ll enjoy listening to the music! Liz, 3616.What event are the people talking about in the text A.A camping trip. B.A fantastic sports event.C.A rock festival. D.A concert only for kids.17.What is Sam mainly worried about A.The city will be very noisy at that time. B.The tickets are expensive and hard to get.C.People will make problems in the town. D.He will stand in the rain to listen to music.18.Who would like to go to the concert A.Sophie, Sam, and Liz. B.David, Sam, and Bridget.C.Sophie, Liz, and Bridget. D.David, Sophie, and Liz.BAre you interested in the future What do you think our life will be like in 50 years or more To answer this, you can read a sci-fi book. Perhaps you will have some ideas then. Today, many young readers are interested in science fiction. __▲__For one thing, science fiction gives us a chance to imagine what our future will be like. Anything is possible. We can dream big. Some people think there will be flying cars and robot servants. Others believe we will learn more about strange aliens and other worlds.Another reason is that sci-fi writers and their work can inspire (激发) us to create the future. In 1945, a sci-fi writer named Arthur C. Clarke wrote about a system (系统) of space stations. In the article, he predicted the earth of the future would have many TV stations and people would send TV programs around the world. Besides, in a short story by Clarke, he suggested people in the future would use a system to talk with others around the world. Amazingly, the short story was actually the inspiration for the Internet!Science fiction is also popular because it can make us think about our world in new ways. Although many sci-fi stories are set in imaginary worlds or societies, they can help us better understand the real world.What will the future be like Sci-fi inspires us and helps us to understand what it could be like in the future.19.Why does the writer list the questions in Paragraph 1 A.To show the writer’s predictions. B.To describe a problem.C.To ask readers for their opinions. D.To interest the readers.20.Which sentence can be put in __▲__ A.But what makes it so popular B.And what are their predictions C.So why not choose one to read D.But how about the elder readers 21.What can sci-fi books help us to do ① to imagine the future life ② to encourage us to create the future③ to think about the world in a new way ④ to have a better life in the real worldA.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④22.In which part of the magazine can we read the text A.Travel. B.Culture. C.Sports. D.Science.CAbout 80 percent of Chinese university students believe they have SAD—social anxiety disorder (社交恐惧症), according to a survey of over 4, 800 students by the China Youth Daily in November last year.But do you really have SAD or you are just being introverted (内向的) Here is something you need to know.Being introverted is one kind of your personality while SAD can be a serious illness.If you are introverted, you may not like or it may take time to warm up in a group. However, if you have SAD, you will be really seriously nervous when you face or even think about social situations, and this will possibly cause more problems, including a fear for parties or other social activities.Introverted people will use their free time to relax before or after social activities. They may read or get prepared for the coming activities when they are alone. For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.When it comes to public speaking, introverted people hate the meaningless talk after the event, but they may not hate the speech itself. For those living with SAD, standing in front of a group is a problem for them. They are often afraid that they’ll say the wrong thing and some may not be able to control the shake of their bodies.You’d better go to an expert for advice if you guess you have SAD.Actually, most of you will find that you are simply a bit introverted. And for those who have real problems as SAD, it is possible to get out of the problem with proper ways.23.How does the writer help the readers understand SAD and introversion A.By explaining the causes. B.By asking questions.C.By using numbers. D.By making comparisons.24.Which one of the following students can possibly have SAD according to the passage A.Lucy always listens to music before making a public speech.B.Tom feels a little difficult to excite himself at the beginning of parties.C.Jim cannot stop shaking whenever thinking of going to a party.D.Lily enjoys the feeling of standing in front of a group.25.Which of the following is TRUE according to the passage A.Most of the university students have SAD in fact.B.A person with a sudden stomachache must have SAD.C.Serious SAD may cause a high blood pressure.D.A person with SAD always says wrong things.26.In which part of magazine can you read this kind of passage A.Health. B.Technology. C.Culture. D.News.DNews is all around us. People get news from almost everywhere. According to a recent study, 60% of people read news on their smartphones, while 30% watch news on TV. 40% of them read news at least once an hour, and 20% read newspapers every morning. Young people like to share and talk about news on social media (社交媒体). It’s normal to feel a little upset when you see stories that seem worrying. There are things you can do to help with your feelings.It’s fun to learn about good stories, but bad news happens too. For example, reports about climate change (气候变化) can make you feel upset. “Bad news isn’t nice to hear,” says Dr Aaron Balick. “It is normal to feel worried about these things.” Studies also show that we remember bad news stories more easily and clearly. This is called “negative bias” and scientists say people have it because it’s a very old way to keep us safe and away from danger.If you’re worried about a story you’ve seen on social media, for example, ask your parents or teachers to help you find out if it’s true. Another way to deal with (应对) bad news is to put your worry into action. If you find stories about climate change upset, believe that you can help. Everyone can do something to make our world a better place. Also, “don’t keep your feelings to yourself”, says Balick. Talk to someone you trust, because this may help you understand where your feelings come from and why you feel this way.27.How does the writer lead into the topic in paragraph 1 A.By telling a story. B.By asking a question.C.By using numbers. D.By giving an example.28.Why do people have “negative bias” according to scientists A.Because bad news happens more often. B.Because bad news reports keep us upset.C.Because people always want to keep safe. D.Because people like to read good news.29.What can you do when you are worried about some news according to the text A.Keep feelings to yourself. B.Ask your parents for help.C.Write to the newspaper. D.Listen to good stories only.30.Which is the best title for the text A.How to help with climate change. B.How to deal with bad news.C.What to read to young children. D.Where to find useful news.三、任务型阅读(满分10分)阅读下面材料,从所给的A—E五个选项中选出正确选项(其中一项是多余选项),将其序号填入第1—4小题,并回答第5小题。Fight the Winter Chills (寒冷)Winter can feel like hard work with its short days and wet weather. However, you can learn to enjoy the season.Darker months may be difficult.During winter there is less daylight and it gets dark earlier. ________ It’s often rainy, windy and cold, so being outside if you are not wrapped (包裹) up properly isn’t much fun. Frances Trussell, who helps people with their health, says, “If you draw a picture of a happy day, it’s likely that it would have a bright, sunny sky. So you might find darker winter days more difficult.”________Countries in northern Europe have even less daylight than in the UK in winter. ________ People there don’t wish it was brighter or warmer. They accept (接受) it and they know spring will come. The Danish enjoy “hygge” which is a nice feeling of being at home with loved ones. They enjoy delicious food and drink with friends.Hug (拥抱) the winter months.You can’t change the weather, so make it more enjoyable. Wrap up in warm clothing, hats and gloves so you can be outside. Get out and enjoy the sunshine. You still can have fun even if it’s cold outside. Think about how you can feel great when you get home, too. Put on a coat, hold a hot water bottle, watch a movie and warm your stomach with soup and drinks. ________.A.Remember that spring is on its way. B.Learn from other countries. C. This means you have less time to play outside. D.However, they are the happiest countries in the world. E. People there have healthy eating habits.31.32.33.34.35.What activity do you sometimes do to fight the winter chills (不超过15词)四、完形填空(满分15分)通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出一个最佳选项。Many years ago, in the late days of December, I had been saving money for months to buy special gifts for my children for the new year. Just when I was about to start 36 in the supermarket, I noticed something very special. It was called an “Angel Tree”. A group of people 37 this tree to help children whose families couldn’t buy them toys.On the tree, there were little pieces of 38 . They were in the shape of angels (天使). Each paper angel had a child’s name and the 39 he or she wished for. People who saw the tree would pick an angel and buy the toy. Then the group would send it so that the child would get it on 40 . When I looked, I saw only 41 angels left. One asked for a football and the other for a 42 .As I looked at them, I remembered my own days as a 43 . I didn’t have many toys but my football and basketball. I often played with them. I felt 44 memories (回忆) running back. I decided to buy both toys for the boys whose names were on the angels, even 45 I bought presents for my own children. At first, I was worried if I had enough money, but 46 , I did!When I placed the football and basketball in the donation box (捐赠箱), I get a special kind of joy that comes from making 47 else happy. I felt so happy, even if I don’t 48 them. A wise man said, “Love heals (治愈) everyone—both those who get it and those who 49 it.” So, try to share your love and kindness every day of the year—that’s the 50 of the “Angel Tree”. And remember, every small act of kindness can brighten someone’s day and make the world a little more beautiful.36.A.shopping B.cooking C.reading D.studying37.A.give up B.put up C.add up D.look up38.A.paper B.bread C.plate D.glass39.A.smile B.money C.love D.toy40.A.Teachers’ Day B.New Year’s Day C.Father’s Day D.Children’s Day41.A.two B.three C.four D.five42.A.baseball B.bat C.basketball D.volleyball43.A.father B.kid C.writer D.doctor44.A.happy B.scary C.sad D.surprising45.A.after B.when C.though D.before46.A.luckily B.usually C.quietly D.clearly47.A.everybody B.somebody C.anybody D.nobody48.A.like B.tell C.want D.know49.A.get B.give C.find D.lose50.A.meaning B.future C.price D.health五、选词填空(满分5分)用方框中所给单词或短语的适当形式填空,每词限用一次。danger through in fact best orSpace stations don’t have normal night and day, and there is little room with almost zero gravity (重力). Because of this, space stations aren’t the 51 places to get a good night’s rest. The astronaut Scott Kelly said that he had to tie (绑) his sleeping bag to a seat 52 the wall just to feel more like he was in a normal bed. However, the sun would still come 53 the window, so he would always wear an eye mask (眼罩) to sleep.The astronauts have 8.5 hours a day to rest, but 54 , they only sleep for less than 6 hours. Not getting enough sleep is very 55 for astronauts. It stops them from thinking clearly.六、短文填空(满分20分)根据所给的中文,完成句子。每空仅填一词。During the summer vacation, Xia Meng spent quite a lot of time practicing the bamboo flute (竹笛) after finishing her homework every day. She has become a big 56 (狂热爱好者) of the musical instrument.A month ago, her school organized a(n) 57 (不寻常的) event—over 2,500 students, dressed in beautiful traditional clothes, played the bamboo flute together. Xia Meng’s school is located in Yuping Dong Autonomous County (自治县), Guizhou 58 (省份). People 59 (把……视为) it as the “hometown of the Chinese bamboo flute”. There are nearly 30 factories here making Yuping bamboo flutes.To encourage more young people to learn about this traditional art, the county has 60 (主动提出) different kinds of opportunities (机会) for them to study bamboo flute. 61 (最近), students from Yuping Secondary Vocational School visited the bamboo flute museum. There, a guide 62 (领路) them on a tour. They learned about the long history, the technology behind bamboo flute-making, and the interesting stories about the flutes. The trip helped them develop a(n) 63 (深的) understanding of the 64 (重要性) of this cultural heritage.The Yuping bamboo flute is not just a musical instrument; it is also a treasure of Chinese culture. Yang Sitong, a student from the vocational school, said, “The culture of the Yuping bamboo flute is really rich, and it makes more and more kids like me want to 65 (保护) and pass on this cultural heritage (遗产).”阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。As a Canadian, I have been interested in Chinese for a long time. It was a big challenge to learn Chinese well. One day, a book named Journey to the West caught 66 (I) eyes. In the book, Monkey King needs to borrow a fan to cross the Mountain of Flames. 67 he fails twice, he doesn’t give up and finally makes it.Monkey King encouraged me a lot and I 68 (keep) working hard on Chinese. Still, I have lots of problems, but up till now I 69 (find) some useful ways of learning Chinese already. Last week, I got 70 third prize in a Chinese writing competition. I wasn’t the 71 (good) one in the competition, but I learned to face challenges 72 (brave).The journey 73 learning Chinese is like climbing toward a mountain top, sometimes up, sometimes down. The 74 (experience) sometimes bring me pain, but also fill my life with joy. I will go on my journey and hope 75 (play) a role in developing communication between China and Canada.76.书面表达(满分15分)假设你叫Li Hong,今年寒假你和同学要坐火车去杭州参加City Tour打卡活动。请结合表格和请柬中的内容,给你的好友Helen发一份邮件告知你的计划,并邀请她一同前往。INVITATION Welcome to join us to have a One-day City Tour in Hangzhou Date: February 3rd Time: 11:30 a. m. Place: Hangzhoudong Railway Station Li Hong One-day City Tour in HangzhouBeautiful sights □The West Lake□Yuhuang Mountain□...Delicious food □Dongpo Pork□Spring roll□...要求:1.短文须包括上述全部要点,应适当增加细节,以使行文连贯;2.文中不要出现真实的姓名和校名;3.字数:80词左右,邮件的开头与结尾已给出,不计入总词数。To: Helen@Subject: Have a One-day City Tour in HangzhouDear Helen, I’m writing to ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Looking forward to seeing you! Love, Li Hong/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】A: I’ve got everything ready, let’s go. Oh, no, it’s raining.B: But the weather report says it will be cloudy and cool today.2.C【原文】A: What time does the movie start B: At 7:30 p.m. and it ends at 9:30. We need to hurry up.3.A【原文】M: Look at those white ducks. How cute they are!W: They are beautiful. And some horses are drinking water over there.4.A【原文】A: Hey, Emma, can I have your math notes I missed three classes last week because I had a flu.B: Of course, Jim. You can have mine.5.B【原文】A: You know our music teacher Mr Grimes is leaving our school.B: Are you sure His lessons are always fun, jokes, games, smiles that kind of things. Maybe we could have a party to thank him.A: That’s a good idea.6.B 7.C【原文】A: Hey, Gina, what’s wrong You look worried.B: I’ve got a cold.A: So everyone gets a cold sometimes. What’s the problem B: The problem The problem is there is a school concert on Tuesday evening and I am the singer. I’m afraid I can’t sing tomorrow.A: Have a good rest today and you will get well tomorrow. I’m sure you can still sing.B: No way, Sam. I was so worried about it that I didn’t sleep well the whole night.A: Just a minute, I’ve got an idea. Jessica is good at singing, she can do it for you.B: That’s great. Thank you, Sam.8.B 9.A 10.C【原文】A: Wow, Selina, what a great smell!B: Thanks, dad, it’s Russian soup and it’s already.A: Russian soup from the shop B: No, dad, it’s my Russian soup and you can eat it with rice.A: Oh, right. So who’s coming for lunch B: Mark and Tina.A: But Selina, I really want to have a quiet afternoon and rest.B: Oh, don’t worry. After lunch we plan to study in my room.A: Ah, it’s ready. Be careful! It’s very hot. Can I help you B: It’s OK, dad. I can just. Oh, no, my soup, it’s all over the floor.A: Well, first let’s clean it all up and then do you want to go to the new sandwich shop B: OK, dad, then we can go to the library and do homework there.11.B 12.B 13.C 14.A 15.B【原文】Hello, I am Ryan. It’s day two in NewYork and I am already in love with the city. It’s amazing.The first day we were pretty tired after the trip by plane. But we still paid a visit to the American museum of history. It was really wonderful.Today we are going to Central Park in the afternoon. We will have a picnic and enjoy delicious food. In the evening, I am going to meet my best friend Tommy in New York and I will watch an American football game with him. We are playing the big concert tomorrow and we are really getting quite excited. Just think about it, I’m going to play my violin in the most famous concert hall in the US. Our teacher Mr Davis is even more excited. He keeps telling us it makes his dream come true. He will play the guitar and sing a beautiful song. And there are going to be bands from all over the world about twenty different countries. I can’t wait.16.C 17.B 18.A【导语】本文围绕Headley摇滚音乐节展开,介绍了音乐节三天的现场音乐活动及5万张露营节门票销售情况,并通过留言板展示了不同年龄层的人对该音乐节的多样看法,包括期待、担忧、反对等各种态度。16.主旨大意题。根据“Headley Rock Festival”且后文众人的讨论均围绕这个节日展开。即人们在文章中谈论的事件是一个摇滚音乐节。故选C。17.细节理解题。根据Sam所说“It’s difficult to get tickets, and they are expensive, so I’m not sure if I’ll be able to go.”可知,Sam主要担心的是门票昂贵且难以买到。故选B。18.细节理解题。 根据Sophie说“I’m really excited about having the festival here I’m hoping to spend all three days there”,表明她很期待去参加音乐节;Sam说“I’d really like to go! I love watching live music”,说明他想去;Liz说“I think there will be a great time in the town, we surely want to take our kids…and we’ll enjoy listening to the music!”,体现出她也想去。而David表示要待在家里,Bridget明确表示反对音乐节,不想去。所以想参加音乐会的是Sophie、Sam和Liz。故选A。19.D 20.A 21.A 22.D【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了科幻小说的流行原因及其社会价值。19.推理判断题。根据第一段中“Are you interested in the future What do you think our life will be like in 50 years or more To answer this, you can read a sci-fi book. Perhaps you will have some ideas then.”可知,提了这些问题后,作者说要回答问题,可以看一本科幻小说。也许那时你会有一些想法。由此可知,作者提问的目的是引起读者的兴趣。故选D。20.推理判断题。根据第一段中“Today, many young readers are interested in science fiction.”第二段中“For one thing, science fiction gives us a chance to imagine what our future will be like.”和第三段中“Another reason is that sci-fi writers and their work can inspire (激发) us to create the future.”以及第四段中“Science fiction is also popular because it can make us think about our world in new ways.”可知,下文主要讲述了科幻小说的流行原因,所以此处应该填入But what makes it so popular ,意为“但是是什么让它如此受欢迎呢?”来引出下文。故选A。21.细节理解题。根据第二段中“For one thing, science fiction gives us a chance to imagine what our future will be like.”,第三段中“Another reason is that sci-fi writers and their work can inspire (激发) us to create the future.”以及第四段中“Science fiction is also popular because it can make us think about our world in new ways.”可知,科幻书籍可以帮助我们想象未来的生活,鼓励我们创造未来,以一种新的方式思考世界。故选A。22.推理判断题。通读全文可知,本文主要探讨了科幻小说的流行原因及其社会价值。由此可知,我们可以在一份杂志中的科学部分读到这篇文章。故选D。23.D 24.C 25.C 26.A【导语】本文通过对比社交恐惧症(SAD)与内向性格的差异,说明SAD是一种需专业干预的疾病,而非普通性格特征,并指出多数自认有SAD的人实际只是内向。23.推理判断题。全文通过并列对比SAD与内向在社交场合反应、独处状态和公开演讲表现三方面的差异,来帮助读者理解SAD和内向,故选D。24.细节理解题。根据“For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.”及“For those living with SAD, standing in front of a group is a problem for them. They are often afraid that they’ll say the wrong thing and some may not be able to control the shake of their bodies.”可知,SAD患者参与活动会恐惧或压力大,甚至出现高血压、腹痛,公开演讲时身体不受控颤抖,选项C“吉姆一想到要去参加晚会就不停地发抖。”符合该症状,故选C。25.细节理解题。根据“For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.”可知,SAD可能引发高血压,故选C。26.推理判断题。全文聚焦心理健康议题,区分病理性的SAD与性格层面的内向,并提供就医建议,属于健康科普范畴,故选A。27.C 28.C 29.B 30.B【导语】本文主要讲述了人们总是喜欢看好消息,但是坏消息往往更吸引人们的注意,并且给出了如何应对坏消息的方法。27.推理判断题。根据第一段“According to a recent study, 60% of people read news on their smartphones, while 30% watch news on TV. 40% of them read news at least once an hour, and 20% read newspapers every morning.”可知,作者在第一段是通过使用数字来引入主题的。故选C。28.细节理解题。根据“This is called ‘negative bias’ and scientists say people have it because it’s a very old way to keep us safe and away from danger.”可知,根据科学家的说法,人们有“消极偏见”是因为人们总是想要保持安全。故选C。29.细节理解题。根据“If you’re worried about a story you’ve seen on social media, for example, ask your parents or teachers to help you find out if it’s true.”可知,当你担心一些新闻时,你可以向你的父母寻求帮助。故选B。30.最佳标题题。根据“Another way to deal with bad news is to put your worry into action.”以及全文可知,本文主要讲述的是如何应对坏消息。故选B。31.C 32.B 33.D 34.A 35.I sometimes choose a comfortable bicycle and explore the corners of the city with friends. (开放性试题,答案合理即可)【导语】本文主要讲述了如何享受冬季来抵御寒冷。31.根据“During winter there is less daylight and it gets dark earlier.”和“It’s often rainy, windy and cold, so being outside if you are not wrapped (包裹) up properly isn’t much fun.”可知,此处与在户外玩有关,选项C“这意味着您有更少的时间在外面玩。”符合语境,故选C。32.根据“Countries in northern Europe have even less daylight than in the UK in winter.”可知,这一段是讲述其他国家是怎样过冬,选项B“向其他国家学习。”符合语境,故选B。33.根据“Countries in northern Europe have even less daylight than in the UK in winter.”和“People there don’t wish it was brighter or warmer. They accept (接受) it and they know spring will come.”可知,此处是描述北欧国家,选项D“但是,它们是世界上最幸福的国家。”符合语境,故选D。34.根据“You can’t change the weather, so make it more enjoyable...Put on a coat, hold a hot water bottle, watch a movie and warm your stomach with soup and drinks.”可知,这一段是描述要让冬季更加愉快,毕竟春天已经不远了,选项A“请记住,春天即将来临。”符合语境,故选A。35.开放性试题,答案合理即可。故填I sometimes choose a comfortable bicycle and explore the corners of the city with friends.36.A 37.B 38.A 39.D 40.B 41.A 42.C 43.B 44.A 45.D 46.A 47.B 48.D 49.B 50.A【导语】本文讲述作者在超市发现“天使树”并为两个陌生孩子购买玩具的经历。36.句意:正当我准备去超市购物时,我注意到了一样非常特别的东西。shopping购物;cooking做饭;reading阅读;studying学习。 根据“in the supermarket”可知是在超市购物。故选A。37.句意:一群好心人搭建了这棵树,以帮助那些家庭无法为他们购买玩具的孩子们。give up放弃;put up张贴;add up加起来;look up查阅。根据“this tree to help children whose families couldn’t buy them toys.”可知是搭建这棵树,put up符合。故选B。38.句意:树上挂着一些小纸片,它们被剪成了天使的形状。paper纸;bread面包;plate盘子;glass玻璃。根据“Each paper angel”可知树上挂着纸片。故选A。39.句意:每个纸天使上都写了一个孩子的名字和他或她希望得到的玩具。smile微笑;money钱;love爱;toy玩具。根据“People who saw the tree would pick an angel and buy the toy.”可知是希望得到玩具。故选D。40.句意:之后,这个团队会将玩具寄出,确保孩子们能在新年收到。Teachers’ Day教师节;New Year’s Day新年;Father’s Day父亲节;Children’s Day儿童节。根据“Many years ago, in the late days of December”可知是在新年收到玩具。故选B。41.句意:当我仔细看时,我发现只剩下两个天使卡片了。two二;three三;four四;five五。 根据“One asked for a football and the other for a”可知是两个卡片。故选A。42.句意:一个孩子想要一个足球,另一个想要一个篮球。baseball棒球;bat球拍;basketball篮球;volleyball排球。根据“but my football and basketball.”可知是另一个想要一个篮球。故选C。43.句意:当我看着这些卡片时,我回想起了自己当孩子时的日子。father父亲;kid小孩;writer作家;doctor医生。根据“I remembered my own days as a”可知是自己是孩子的时候。故选B。44.句意:我感到幸福的回忆又回来了。happy高兴的;scary令人害怕的;sad悲伤的;surprising令人惊讶的。根据“but my football and basketball. I often played with them”可知自己小时候玩球的回忆很快乐。故选A。45.句意:甚至在我给自己的孩子买礼物之前,我就决定给那些名字刻在天使上的男孩买这两个玩具。after在……之后;when当;though尽管;before在……之前。根据“I bought presents for my own children. At first, I was worried if I had enough money”可知在为自己的孩子买礼物之前,就决定为他们买玩具。故选D。46.句意:但幸运的是,我有!luckily幸运地;usually通常;quietly安静地;clearly清楚地。根据“I did!”可知自己有足够的钱,这是幸运的。故选A。47.句意:当我把足球和篮球放进捐赠箱时,我感受到了一种特殊的快乐,这种快乐来自于让别人感到幸福。everybody每个人;somebody某个人;anybody任何人;nobody没有人。根据“making...else happy”可知是让别人开心,肯定句中用somebody。故选B。48.句意:我感到非常开心,即使我不认识他们。like喜欢;tell告诉;want想要;know知道。根据“even if I don’t...them”可知是不认识他们。故选D。49.句意:爱可以治愈所有人——无论是接受爱的人,还是给予爱的人。get得到;give给;find找到;lose丢失。根据“both those who get it and those who”可知是接受爱的人和给予爱的人。故选B。50.句意:这就是“天使树”的意义。meaning意思;future未来;price价格;health健康。根据“try to share your love and kindness every day of the year”可知分享爱和善意是“天使树”的意义。故选A。51.best 52.or 53.through 54.in fact 55.dangerous【导语】本文主要介绍了宇航员在太空站上面临的睡眠问题。51.句意:因为这些原因,太空站并不是休息的最好的地方。根据“space stations aren’t the...places to get a good night’s rest”可知太空站并不是休息的最好的地方,best“最好的”。故填best。52.句意:Kelly说他不得不把睡袋绑在墙上或一张椅子上,才感觉更像在一张正常的床上睡觉。根据“a seat...the wall”可知是椅子或墙上,or“或者”。故填or。53.句意:然而,太阳光仍然会透过窗户照进来,所以他总是戴着眼罩睡觉。根据“come...the window”可知是通过窗户照进来,through“通过”。故填through。54.句意:但实际上,他们只睡不到6个小时。根据“they only sleep for less than 6 hours”可知实际上他们睡眠不足6个小时,in fact“事实上”。故填in fact。55.句意:睡眠不足对宇航员来说是非常危险的。 根据“It stops them from thinking clearly”可知睡眠不足会阻止他们清晰思考,所以是很危险的,作表语用形容词dangerous“危险的”。故填dangerous。56.fan 57.unusual 58.province 59.regard 60.offered 61.Recently 62.led 63.deep 64.importance 65.protect【导语】本文主要讲述夏梦在暑假练习竹笛的经历,以及贵州玉屏侗族自治县作为“中国竹笛之乡”组织的相关活动,展现当地对竹笛这一传统文化遗产的保护与传承。56.句意:她已成为这种乐器的狂热爱好者。根据“a big…of the musical instrument”可知,此处需填名词,fan表示“爱好者”,符合语境。故填fan。57.句意:一个月前,她的学校组织了一场不寻常的活动——2500 多名学生身着漂亮的传统服饰,一同吹奏竹笛。根据“a (n)…event”可知,需填形容词,unusual表示“不寻常的”,符合语境,修饰event。故填unusual。58.句意:夏梦的学校位于贵州省玉屏侗族自治县。根据“Guizhou…”可知,这里是province表示“省份”,符合语境,此处用单数。故填province。59.句意:人们把它视为“中国竹笛之乡”。根据“People…it as…”可知,这里考查短语“regard…as…”,表示“把……视为……”,句子为一般现在时,主语People是复数,动词用原形。故填regard。60.句意:为了鼓励更多年轻人了解这门传统艺术,该县已为他们提供了各种各样学习竹笛的机会。根据“the county has…different kinds of opportunities”可知,时态为现在完成时,结构为“have/has+过去分词”,offer表示“主动提出”,其过去分词为offered,符合语境。故填offered。61.句意:最近,玉屏中等职业学校的学生参观了竹笛博物馆。根据“…, students…”可知,需填副词作状语,Recently表示“最近”,符合语境,句首首字母大写。故填Recently。62.句意:在那里,一位导游领路带他们参观。根据“a guide…them on a tour”可知,此处缺谓语动词,lead表示“领路”,结合前文visited可知时态为一般过去时,lead的过去式为led,符合语境。故填led。63.句意:这次旅行帮助他们对这一文化遗产的重要性有了深刻的理解。根据“develop a (n) …understanding”可知,需填形容词,deep表示“深的”,符合语境,修饰understanding。故填deep。64.句意:这次旅行帮助他们对这一文化遗产的重要性有了深刻的理解。根据“the…of this cultural heritage”可知,这里需填名词,importance表示“重要性”,符合语境,为不可数名词。故填importance。65.句意:玉屏竹笛文化确实丰富,它让越来越多像我这样的孩子想要保护和传承这一文化遗产。根据“want to…and pass on”可知,这里是want to do sth“想要做某事”,protect表示“保护”,符合语境,用动词原形。故填protect。66.my 67.Though/Although 68.kept 69.have found 70.the 71.best 72.bravely 73.to 74.experiences 75.to play【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者作为一名加拿大人,从小对中文感兴趣,尽管在学习过程中遇到困难,但通过坚持不懈的努力,最终在中文写作比赛中获奖,并从中学会了勇敢面对挑战。66.句意:有一天,一本叫《西游记》的书吸引了我的注意。此处需要填入一个形容词性物主代词,修饰名词eyes,表示“我的”。I的形容词性物主代词是my,故填my。67.句意:虽然他失败了两次,但他没有放弃,最终成功了。根据“…he fails twice, he doesn’t give up and finally makes it.”可知此处需要一个表示让步关系的连词,Though/Although意为“虽然”,符合语境。故填Though/Although。68.句意:孙悟空给了我很多鼓励,我继续努力学习中文。根据“Monkey King encouraged me a lot and I…”可知事情发生在过去,需要用一般过去时,keep的一般过去式是kept。故填kept。69.句意:尽管如此,我还是有很多问题,但到目前为止,我已经找到了一些有用的学习汉语的方法。根据“up till now”可知此处要用现在完成时,结构是have/has+过去分词,主语是I,故用have;find的过去分词是found,故填have found。70.句意:上周,我在一次中文写作比赛中获得了三等奖。根据“third prize”可知序数词前要用定冠词the,故填the。71.句意:我不是比赛中最好的,但我学会了勇敢面对挑战。根据“I wasn’t the...one in the competition”可知序数词后要用最高级,表示“最好的”,good的最高级是best,故填best。72.句意:我不是比赛中最好的,但我学会了勇敢面对挑战。根据“but I learned to face challenges...”可知,句子成分完整,因此填副词修饰动词,brave意为“勇敢的”,是形容词,其副词形式是bravely,故填bravely。73.句意:学习中文的旅程就像爬向山顶,有时向上,有时向下。根据“The journey…learning Chinese”可知此处考查的是the journey to意为“通往……的旅程”,故填to。74.句意:这些经历有时会给我带来痛苦,但也会让我的生活充满快乐。experience意为“经历”,是个可数名词,根据谓语动词“bring”可知此处用复数,故填experiences。75.句意:我将继续我的旅程,希望为发展中加之间的沟通发挥作用。hope to do sth.意为“希望做某事”,故此处要用不定式,故填to play。76.省略答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省杭州市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟.docx