资源简介 江浙省嘉兴市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分20分)1.How did the woman feel at that time A.Tired. B.Excited. C.Unhappy.2.When did Li Hua return to Jinhua A.In 2018. B.In 2023. C.In 2024.3.Where are the speakers A.On the bus. B.In the park. C.At the bus stop.4.Why was John late for school A.He got up late. B.He didn’t feel well. C.His bike was broken.5.What’s the girl’s problem A.She is sleepy. B.She failed the exam. C.She drunk too much coffee.听对话,回答各小题。6.What kind of weather do the speakers like A.Sunny. B.Cloudy. C.Rainy.7.What is the temperature A.-5℃~1℃. B.-1℃~5℃. C.1℃~5℃.听下面一段对话,回答下列两个小题。8.What is the relationship between the speakers A.Mum and son. B.Brother and sister. C.Husband and wife.9.What does Mary want Tom to do at first A.Sweep the floor. B.Clean the house. C.Wash the dishes.听对话,回答各小题。10.Which sport does Kate usually do A.Tennis. B.Baseball. C.Volleyball.11.What does Bruce think of Kungfu A.The most boring. B.The most difficult. C.The most enjoyable.12.When will they do Kungfu together A.Tomorrow morning. B.Tomorrow afternoon. C.Tomorrow evening.听下面一段对话,回答下列三个小题。13.Who will go on a trip with the boy A.His brother. B.His father. C.His friend.14.What does the girl think of studying birds A.Meaningful. B.Boring. C.Interesting.15.Where will the girl go tomorrow A.To the forest. B.To the library. C.To the park.听下面一段独白,独白后有5个小题,请从题中所给的A、B、C三个选项中选择正确的选项。独白读两遍。16.With whom did Lucy go to Australia A.Lucy alone. B.Lucy and her friends. C.Lucy and her parents.17.How did Lucy go to Sydney A.By ship. B.By train. C.By plane.18.How long did it take Lucy to get to Sydney A.About 10 hours. B.About 12 hours. C.About 22 hours.19.What did Lucy do during the journey A.She took photos at seaside. B.She played with koalas in the park. C.She watched the snake show closely.20.What did Lucy think of the journey A.Tiring. B.Terrible. C.Unforgettable.二、完形填空(满分15分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Yuri Williams spends weeks making house calls to sick or disabled kids, dressing up as superheroes or other characters (角色). He arrives with plenty of 21 to make the young kids happy.The idea came from William’s 22 story. In 2009, he lost his mother to a sudden illness. “I fell into a deep hole at that time,” he told Good Morning America. But he 23 himself up by giving toys to kids with special needs. Through the 24 acts for many years, in 2018, Williams 25 a club called A Future Super Hero. He decided to offer help to more children with 26 problems, especially those with serious diseases.“He was the first person to put a smile on my son’s face”, cried Katrina Morris when she saw her son 27 the gift. Her son was ill all the time. “I will never forget how 28 my son was.”Williams starts his gift-giving journey by driving 29 the 48 states before flying to Alaska and Hawaii. Along the way, he can 30 more toys with the money raised from the Future SuperHero. 31 he often uses the money he saves as well. More important than the gifts he brings, he spends time giving 32 to people who need it the most — a free drink or a love hamburger.Williams says he wants to make sure families face problems 33 and never feel alone. It’s what keeps 34 going, even when he sometimes gets little sleep on the way.“Every day, I get to wake up and do what I 35 ,” Williams says. “I don’t hope to get paid to do this,” he also adds. “It just saves me from losing my mother by doing this.”21.A.jokes B.toys C.calls D.dresses22.A.long B.funny C.sad D.wonderful23.A.dropped B.placed C.beat D.cheered24.A.right B.kind C.exciting D.usual25.A.set up B.pick up C.put up D.warm up26.A.study B.life C.health D.training27.A.miss B.receive C.imagine D.cover28.A.happy B.shy C.calm D.serious29.A.over B.below C.through D.along30.A.match B.throw C.hold D.buy31.A.And B.So C.Because D.Though32.A.training B.care C.medicine D.money33.A.quickly B.immediately C.luckily D.bravely34.A.him B.them C.it D.her35.A.mind B.practice C.love D.need阅读理解(满分30分)AOnce there lived an ant and a grasshopper in grassland. All day long the ant would keep collecting grains of wheat (小麦) from the farmer’s field far away. She would hurry to the field every morning, carry a grain of wheat to her house, and then hurry back to the field for another one, without stop or rest.“Why do you work so hard, dear ant ” the grasshopper would look at her and laugh. “Come, rest a while and listen to my song. Summer is here. Why waste the sunshine in such hard work ”The ant would just leave him alone and hurry to the field a little faster. This would make the grasshopper laugh even louder. “What a silly little ant you are!” he would call after her gladly.“Come, come and dance with me! Forget about work! Live a little!”Summer turned into autumn, and autumn fell into winter. The grasshopper didn’t feel like singing any more. The grassland and the farmer’s field were covered with snow, and there was no food left. “Oh, what shall I do Where shall I go ” cried the grasshopper. Suddenly he remembered the ant. So off he went to the ant’s house and knocked at her door. “Hello ant!” he cried cheerfully. “Here I am, to sing for you, as I warm myself by your fire, while you get me some food from that larder of yours!”The ant looked at the grasshopper and said, “All summer long I worked hard while you made fun of me, singing and dancing. You should have thought of winter then! Find somewhere else to sing, grasshopper!” And the ant shut the door in the grasshopper’s face.36.What did the ant do in summer A.She collected food in the field. B.She grew wheat on the farm.C.She took exercise to keep healthy. D.She sang and danced in grassland.37.How did the grasshopper’s feelings change in the story A.Afraid-Pleased-Sad. B.Glad-Worried-Sorry.C.Relaxed-Sad-Cheerful. D.Angry-Happy-Worried.38.What can we learn from the story A.It’s smart to worry about tomorrow today.B.We need to help each other when in trouble.C.It’s important to do everything by ourselves.D.One should never stop learning and thinking.BWu Junhui, a 25-year-old game designer in Chengdu, loves his three parrots. Every day when he gets home, he lets them out, calls their names and watches them landing on his hands. He used to like cats but fell in love with birds after a friend gave him one.In China, bird-keeping was usually for the elderly in the past. But now more and more young people are keeping birds as pets. Parrots, especially parakeets and cockatiels, are the top choices.Cost is an important reason for this. On Taobao, a small parakeet costs as little as 40 yuan. Birds are also cheap to feed. Their food is usually a mix of corn, vegetables and fruits. “I used to spend about 1,500 yuan on a-three-month supply of food for my four cats, but a three-month bill for my three birds is less than 20 yuan,” said Wu. “It’s much cheaper than keeping cats.”Wu finds parrots to be his perfect friends. “If I let the birds out, they’ll always stay close to me,” he said. “They stand on my shoulder when I watch TV. When I’m feeling a little down, I stroke (轻抚) them, and that cheers me up.”▲Parrots get sick easily because of their small size and fast metabolism (新陈代谢). What’s worse, vets (兽医) are often hard to find. Sun Huicong, a teacher in Foshan, knows this well. Earlier this year, his parrot “Facai” had difficulty laying an egg. The operation and trip to the vet in Guangzhou were costly and took time. But Sun was glad that Facai got better quickly after receiving help in time. After all, not all bird lovers can count on this.39.What can we learn from Paragraph 1 A.What do parrots look like B.Why did Wu Junhui like cats C.How many cats did Wu Junhui keep D.How much does Wu Junhui love parrots 40.What does the underlined word “this” refer to in Paragraph 3 A.Only old people kept birds in the past.B.Parrots are the best choices for bird lovers.C.There are many kinds of birds in the market.D.Keeping birds are more and more popular with young people.41.Which of the following can be the best to fill in“ ▲ ” in Paragraph 5 A.But owning birds also need some care.B.So owning birds is easy and interesting.C.So more people now choose to own birds.D.However, bird owners also have problems.42.What’s the best title for this passage A.Cats or birds B.Wu Junhui’s lovely parrotsC.The ups and downs of keeping birds D.The cost advantage of having birdsCOne day, Mathilde borrowed a diamond necklace (钻石项链) from her friend Forestier for a party.The night arrived, Mathilde was a great success. She was prettier than any other woman. When Mathilde got home, she took off her coat before the glass to see herself once more when, suddenly, she cried, “I have-I have-I’ve lost the necklace!”Her husband Loisel stood up, “What! How Impossible!”They looked everywhere, but found nothing. Loisel said to his wife, “We must think about how to replace that necklace.”The next day, they found a similar (相似的) necklace. They could have it for 36, 000 francs. Loisel had 18, 000 francs, which his father had left him. He finally had the money after borrowing the rest here and there.Mathilde was afraid that Forestier would open the box when she gave her the necklace. Luckily, she didn’t.After that, the Loisels were going through a hard time. Mathilde washed the dishes and tried her best to save money. Her husband worked every day and night, in hope of making more money. This life lasted ten years. In the end, they had paid off all debts (债务). But Madame became what she once hated: strong and rough.One Sunday, Mathilde saw Forestier who was still young and beautiful. She went up. “Good-day, dear.” Forestier didn’t recognize her, “Madame! I don’t know you. You must have mistaken.”“No. I’m Mathilde Loisel.”“Oh! How you have changed!”“Do you remember that necklace you lent me ”“Yes. Well ”“I lost it, so we bought another exactly like it and it took us ten years to pay for it. You can understand it was not easy for us, who had nothing. But I’m very glad because we’ve done it.”Forestier looked at her pitifully, “Why My necklace was a fake! It cost only 500 francs!”43.What is the correct order of the following activities a. Forestier told Mathilde the price of the necklace.b. The couple spent ten years paying off all the debts.c. Mathilde lost the diamond necklace and didn’t find it.d. Loisel borrowed enough money for the similar necklace.A.dcba B.acda C.bacd D.cdba44.Which of the following best describes Mathilde according to the passage A.difficult B.hard-working C.silly D.polite45.Why didn’t Forestier know Mathilde when they met ten years later A.Because Mathilde had changed a lot. B.Because actually they were not friends.C.Because she didn’t remember Mathilde. D.Because they didn’t know each other well.46.What can we learn from Mathilde’s story A.Everyone should pay for what they did.B.Believing in yourself is the secret to success.C.The best things in life are actually expensiveD.Enjoy good times before something terrible happens.DWhat are some of the difficulties of being blind Two hundred years ago, a little boy was born in France. He was Louis Braille, a happy and lovely baby.Sadly, when he was three, something bad happened. While playing in his father’s shop, Louis hurt his eyes on a sharp thing. Although he got the best care at that time, he was still completely blind and could not see all the lovely colours and beautiful things around him.Louis was a kind boy. As he grew older, he wanted to help other blind people read. However, it was really hard for him. The first way he tried was to poke (戳) holes in paper and read by touching raised (凸起的) letters with his fingers. But it was too slow to read the letters and few blind people could do it well. After that, he tried many other ways.One day, Louis heard about someone using dots to represent (代表) sounds. He immediately found its advantages and he spent three years improving upon this idea. Finally, he made a special alphabet and blind people could feel it with their fingers. Each letter was made with a number of dots and people could feel them by their fingers.The alphabet that Louis made is called “Braille”. Today many blind people use “Braille” to help them to read. This is how the Braille Alphabet looks:47.What is Paragraph 2 mainly about A.When and where Louis was born.B.Why Louis couldn’t see anything.C.What Louis was most interested in.D.How Louis grew up in his father’s shop.48.Why did Louis stop using the first way A.Because it needed a lot of paper.B.Because the letters were too small to touch.C.Because it took too much time to read the letters.D.Because it was too dangerous to touch the letters.49.From the Braille Alphabet, which of the following represents the word “hope” A. B.C. D.50.Which words best describe Louis Braille according to (根据) the passage A.Brave and polite. B.Cute and confident.C.Quiet and friendly. D.Helpful and creative.四、选词填空(满分5分)用方框中所给单词的适当形式填空,每词限用一次。against excited three look up classmateTom loves running very much. This term he decided to take part in the school’s 5-mile run. He trained hard every day, running 51 the wind and rain. On the day of the race, he felt confident and 52 . Along the way, he enjoyed the cheering from his 53 . When he reached the finishing line, Tom was so happy with his time. He quickly 54 his score and found out that he had won the 55 place! His hard work had paid off, and he couldn’t wait to celebrate it with his friends and family.五、短文填空(满分20分)阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式(每空一词)。The whole school was talking about the winter camp. And everyone was looking forward to it 56 (除……之外) me because I would miss my parents. But it was the way we 57 (生长) up.When we arrived at the camp, we found the village was so beautiful. What a 58 (惊喜)! It was a village in the north of China. It was famous for its 59 (下雪的) weather. Every year 60 (百万) of people spend their holidays here. It was very cold that day. The lake was covered with thick ice. Our coach asked us to skate on the lake. But we must pay much 61 (注意力) to that. We were all excited 62 (尽管) it was a little dangerous. We laughed and shouted 63 (响亮地) all the way. Suddenly, I hit someone in front of me and we 64 (摔倒) down. Luckily, we didn’t hurt badly. And we stood up quickly and went on.During the next camping time, I had all kinds of 65 (经历) and challenges. I felt I was much braver than before. Every moment I missed my parents, you’ll never imagine how much I wanted to share my happiness and excitements with them.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Have you ever used just your hands, a light and a wall to make a shadow Perhaps it was a dog 66 maybe a rabbit. If so, you’ve already had some ideas of shadow puppets (皮影).Shadow puppet plays began thousands of years ago in China and India. Then they 67 (appear) in Indonesia and Turkey. The 68 (one) shadow puppets were made of animal leather (皮). Because animal leather was soft, it allowed people 69 (move) the puppets easily to create characters on the screen. Leather is still a popular material (材料) to make shadow puppets today. 70 , shadow puppets can also be made of other materials, such 71 paper, plastic and cloth.Shadow puppet plays are 72 (old) kind of puppet plays in the world. The kinds of stories told in shadow puppet plays are of great 73 (different) from one country to another. In China, shadow puppet plays are usually 74 Chinese legends and folk tales. Turkish shadow puppet plays are more 75 (relax). They often use jokes to tell stories that happen in everyday life.六、任务型阅读(满分10分)How to Plan a Trip with Your FriendsThe only thing better than a vacation with friends is a well-planned vacation with friends. With careful preparation, your trip will be enjoyable enough. Now let’s get started.76If you want to experience a new culture, try a trip to a foreign country. It’s best to go with a group that’s small and easy to keep together. If you know your friends prefer to relax by the beach, a trip to a tropical (热带的) place might be the best choice.77Ask your friends to be open about how much you’re going to pay for the trip, between travel, food and other costs. For example, you could say, “I’d like to talk about the cost before planning everything. How about keeping the full cost of the trip under $2,000 ”Plan transportation.Buy plane tickets early at lower prices. Use public transportation if your group is small enough to keep together. Try renting (租) a car if you’re traveling with small children or a larger group. You may also take taxis if parking is too expensive. It’s all up to your group.78Tell your friends if you’ve planned a perfect dinner that they’ll need to wear nice clothes to, or if you go to places where you need to dress properly, such as some churches. Let them know if they’ll need swimsuits. Check the weather of your place and send it to your friends ahead of time, so everyone can plan their clothing.A.Agree on the cost early. B.Choose a right place to go. C. Get your group together. D.Talk about clothing and weather.Please write down one more suggestion about how to plan a trip with friends.(不超过10词)79七、书面表达(满分10分)80.假设你是李华,你们学校组织了主题为“Enjoying Cycling”的英语演讲比赛。请你结合下表中的内容,表达你的观点并提出安全骑行的建议。Enjoying CyclingOpinions ·a green way ·keep healthy ·…Suggestions ·check your bike ·wear a helmet ·…注意:1.短文需包含以上要点,可适当发挥;2.文中不得出现与你身份相关的信息;3.词数80左右;短文的首尾句已提供,不计入总词数。Ladies and gentlemen, it’s my great honor to be here to share my opinions on Enjoying Cycling._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________That’s all. Thanks for listening./ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】A:Dear, would you like to go to the movies with me after dinner B:Well. I love to. But I’m rather tired after the whole day’s work.2.B【原文】A: When did you go to Shanghai, Li Hua B: I went to Shanghai in 2018 and came back to Jin Hua five years later.3.C【原文】A: The bus to the HongXing Park is coming. Is everyone of the stop B: Let me see Dassy has gone to the restroom.4.C【原文】A: John, you were late for school again. What’s wrong with you B: I’m sorry Miss Lee. My bike was broken on my way to school.5.A【原文】A: I only slept for two hours last night and so sleepy, but I have an exam today.B: Why not drink some coffee It can make you awake.6.A 7.B【原文】M: Hi, Cindy. You look happy.W: Hi, Neil. I’m happy because the sun is shining brightly. You know, in the UK, the weather changes a lot.M: Yeah, it does. It can be sunny and then cloudy or rainy in just one day.W: So, what kind of weather do you like M: I like it when it’s sunny. I don’t mind if it’s cold on a sunny day.W: Yeah, it’s sunny but cold today. The temperature is between minus 1 and 5 degrees.M: Well, hopefully, it won’t rain later. We don’t like wet all around, do we W: No, certainly not.8.B 9.C【原文】W: Come on, Tom. It’s time to do some cleaning.M: Mary, I don’t have time to do it. I have to go to Peter’s birthday party.W: If dad comes back and finds the house is dirty, he will be really angry.M: Well, I will do it now. But what shall I do first W: Wash the dishes and take out the rubbish.10.A 11.C 12.B【原文】W: Hi, Bruce. How are you doing M: I’m doing OK, thanks. Do you play any sports in your free time, Kate W: Yes. I do exercise. I usually play tennis in the evening. How about you M: I do Kungfu.W: Ah, Kungfu When do you do Kungfu M: I do it in the early morning because it makes me feel good. Would you like to have a try W: En, I think kungfu is a little bit boring.M: Actually, it’s wonderful! Nothing is more enjoyable than Kungfu. Give it a try!W: OK. It’s nice to try something new.M: Yeah. Why not do kungfu with me tomorrow morning W: Sorry, but I planned to visit my grandparents. Shall we meet in the afternoon M: OK. See you then!13.A 14.C 15.B【原文】M: I’m going on a trip with my brother tomorrow.W: Where are you going M: To the forest to look for different kinds of birds. Then we’ll look up information about those birds on the computer and study them.W: Study birds How interesting!M: Do you want to go with us W: Yes, I’d love to. But I have to study in the library. I will have an exam the day after tomorrow.M: Well, good luck!16.A 17.C 18.B 19.A 20.C【原文】Hi, I’m Lucy. I’ll share my summer holiday with you.This summer I went to Australia for a visit. My Australian friends picked me up at the airport. I spent about twelve hours traveling from my hometown to Sydney. I feel the flight went quite fast as I watched some films on it. The country is truly beautiful. Full of wonderful views, there were many kinds of animals in the nature park. I got the chance to get close to the lovely animals. I learned lots of facts about koalas in the museum. Do you know they can sleep for up to twenty two hours a day to save energy That’s a very long time. There was also a snake show but I didn’t get close because I’m afraid of snakes. On the last day of my visit I went to the seaside, the water was quite clear and blue. I took a lot of beautiful pictures.I will never forget the journey.21.B 22.C 23.D 24.B 25.A 26.C 27.B 28.A 29.C 30.D 31.A 32.B 33.D 34.A 35.C【导语】本文讲述了Yuri Williams作为一个志愿者,通过扮演超级英雄或其他角色,为生病或残疾的儿童带去欢乐和帮助的故事。21.句意:他带来了很多玩具,让孩子们开心。jokes玩笑;toys玩具;calls电话;dresses裙子。根据“himself up by giving toys to kids with special needs.”可知是带来了很多玩具,让孩子们开心。故选B。22.句意:这个想法来源于Williams的悲伤故事。long长的;funny有趣的;sad悲伤的;wonderful精彩的。根据“In 2009, he lost his mother to a sudden illness.”可知这个想法来源于Williams的悲伤故事。故选C23.句意:但他通过给有特殊需要的孩子送玩具振作起来。dropped掉落;placed放置;beat打败;cheered欢呼。根据“he lost his mother to a sudden illness.”以及“But he…himself up by giving toys to kids with special needs.”可知但他通过给有特殊需要的孩子送玩具振作起来。cheer sb up“使某人振作起来”符合,故选D。24.句意:通过多年来的善良行为,2018年,Williams成立了一个名为“未来超级英雄”的俱乐部。right正确的;kind善良的;exciting令人兴奋的;usual通常的。根据“himself up by giving toys to kids with special needs.”可知是通过多年来的善良行为。故选B。25.句意:通过多年来的善良行为,2018年,Williams成立了一个名为“未来超级英雄”的俱乐部。set up建立;pick up摘;put up张贴;warm up热身。根据“a club”可知是指建立了个俱乐部,故选A。26.句意:他决定为更多有健康问题的孩子提供帮助,尤其是那些患有严重疾病的孩子。study学习;life生活;health健康;training训练。根据“especially those with serious diseases”可知是决定为更多有健康问题的孩子提供帮助。故选C。27.句意:当卡特里娜·莫里斯看到儿子收到礼物时,她哭道:“他是第一个让我儿子脸上露出笑容的人。”miss错过;receive收到;imagine想象;cover覆盖。根据“the gift”可知是收到送的礼物,故选B。28.句意:我永远忘不了我儿子当时是多么的快乐。happy快乐的;shy害羞的;calm冷静的;serious严肃的。根据“He was the first person to put a smile on my son’s face”可知是忘不了儿子当时的快乐。故选A。29.句意:在飞往阿拉斯加和夏威夷之前,通过开车穿越48个州Williams开始了他的送礼之旅。over在……上方;below在……下方;through穿过;along沿着。根据“driving…the 48 states”可知是通过开车穿越48个州。故选C。30.句意:一路上,他可以用从“未来超级英雄”筹集到的钱买更多的玩具。match匹配;throw扔;hold握住;buy买。根据“more toys with the money raised”可知是可以用筹集到的钱买更多的玩具。故选D。31.句意:而且他还经常使用自己节省的钱。And和;So因此;Because因为;Though虽然。前后句是并列关系,用and连接。故选A。32.句意:比起他带来的礼物更重要的是,他花时间给最需要的人提供关怀——一杯免费的饮料或一个爱心汉堡。training训练;care关怀;medicine药;money钱。根据“a free drink or a love hamburger”可知是花时间给最需要的人提供关怀。故选B。33.句意:Williams说,他想确保家庭能够勇敢地面对问题,并且从不感到孤独。quickly快速地;immediately立即地;luckily幸运地;bravely勇敢地。根据“Williams says he wants to make sure families face problems”可知是想确保家庭能够勇敢地面对问题。故选D。34.句意:这是让他坚持下去的原因,即使他有时在路上睡眠不足。him他;them他们;it它;her她。根据“It’s what keeps…going”可知这是让他坚持下去的原因,故选A。35.句意:每天,我都能醒来做我喜欢做的事。mind思维;practice练习;love爱;need需要。根据“I get to wake up and do what I”可知是醒来做自己喜欢做的事。故选C。36.A 37.B 38.A【导语】本文讲述了一个经典的寓言故事,对比了勤劳的蚂蚁和懒惰的蚱蜢的不同命运。36.细节理解题。根据“All day long the ant would keep collecting grains of wheat (小麦) from the farmer’s field far away. She would hurry to the field every morning, carry a grain of wheat to her house, and then hurry back to the field for another one, without stop or rest.”可知蚂蚁整个夏天都在农田里收集食物,故选A。37.细节理解题。根据“the grasshopper would look at her and laugh.…This would make the grasshopper laugh even louder.”、“cried the grasshopper.”以及“Here I am, to sing for you, as I warm myself by your fire, while you get me some food from that larder of yours!”可知蚱蜢从夏天的“愉快”开始;入冬后没有食物而“担忧”;最后在请求蚂蚁帮助时感到“抱歉”。故选B。38.推理判断题。通读全文可知,整个故事通过蚂蚁与蚱蜢在夏天和冬天的表现对比,传达了“今天为明天做准备是明智的”这一道理,故选A。39.D 40.D 41.A 42.C【导语】本文是一篇说明文。文章以吴俊辉和他的鹦鹉为例,探讨了养鸟在中国年轻人中的流行趋势、成本优势以及可能遇到的问题。39.细节理解题。根据“Wu Junhui, a 25-year-old game designer in Chengdu, loves his three parrots.”可知,这段内容主要讲述了吴俊辉对鹦鹉的喜爱程度。故选D。40.词句猜测题。根据“In China, bird-keeping was usually for the elderly in the past. But now more and more young people are keeping birds as pets.”和“Cost is an important reason for this.”可知,“this”指的是前一句提到的“越来越多的年轻人养鸟”这一趋势。故选D。41.推理判断题。根据“Parrots get sick easily because of their small size and fast metabolism. What’s worse, vets are often hard to find.”可知,鹦鹉因为体型小和代谢快容易生病,兽医很难找到。这暗示了养鸟虽然有其乐趣和成本优势,但也有一些问题。故选A。42.最佳标题题。通读全文可知,文章主要讲述了养鸟的趋势、成本优势以及可能遇到的问题。所以选项C“The ups and downs of keeping birds”是最合适的题目。故选C。43.D 44.B 45.A 46.A【导语】本文主要讲述了Mathilde丢失了从朋友那里借的一条项链,她只得借钱买了一条相似的项链还给朋友,为了偿还债务,她节衣缩食,为别人打工整整十年,但最后却得知所借的项链是假的。43.细节理解题。根据“she cried, ‘I have-I have-I’ve lost the necklace!’”“The next day, they found a similar (相似的) necklace. They could have it for 36, 000 francs. Loisel had 18, 000 francs, which his father had left him. He finally had the money after borrowing the rest here and there.”“so we bought another exactly like it and it took us ten years to pay for it.”及“My necklace was a fake! It cost only 500 francs!”可知,正确顺序为 :Mathilde丢失了项链、Loisel借钱买了相似的项链、这对夫妻用了10年的时间还清了积蓄和Forestier告诉了Mathilde项链的价格。故选D。44.推理判断题。根据“After that, the Loisels were going through a hard time. Mathilde washed the dishes and tried her best to save money.”及“In the end, they had paid off all debts (债务). But Madame became what she once hated: strong and rough.”可知,Mathilde为了偿还债务洗碗并尽最大努力省钱最后终于还清债务,故推出她是努力工作的。故选B。45.细节理解题。根据“‘Oh! How you have changed!’”可知,Forestier没有认出Mathilde是因为Mathilde变化太大了。故选A。46.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了Mathilde丢失了从朋友那里借的一条项链,她只得借钱买了一条相似的项链还给朋友,为了偿还债务,她节衣缩食,为别人打工整整十年,但最后却得知所借的项链是假的,这个故事告诉人们每个人都应该为他们所做的付出代价。故选A。47.B 48.C 49.C 50.D【导语】本文介绍了Louis Braille变盲的经历以及发明的用于盲人的字母表。47.段落大意题。根据“Sadly, when he was three, something bad happened.”可知本段在讲述他变盲的经历,故选B。48.细节理解题。根据“But it was too slow to read the letters and few blind people could do it well.”可知用它读字母太慢了,而且很少有盲人能做得很好。故选C。49.推理判断题。根据字母表的图片,可知hope是,故选C。50.推理判断题。根据他帮助盲人发明用于盲人的字母表,可知他是有创造性的,乐于助人的。故选D。51.against 52.excited 53.classmates 54.looked up 55.third【导语】本文描述了汤姆参加学校5英里跑步比赛的经历。51.句意:他每天努力训练,顶着风雨奔跑。根据“the wind and rain”和备选词汇可知,Tom是在逆风和雨中训练,against“对抗”,故填against。52.句意:在比赛当天,他感到自信和兴奋。根据“he felt confident”和备选词汇可知,Tom此刻很兴奋,故填excited。53.句意:一路上,他享受着同学们的欢呼声。根据“he enjoyed the cheering from his”和备选词汇可知,从他的同学那里获得的欢呼,classmates符合句意,故填classmates。54.句意:他很快查了一下分数,发现他得了第三名!根据“his score”和备选词汇可知,查找他的成绩,句子时态是一般过去时,looked符合句意,故填looked up。55.句意:他很快查了一下分数,发现他得了第三名!根据“ His hard work had paid off”和备选词汇可知,获得了第三名,需要序数词,third符合句意,故填third。56.except 57.grew 58.surprise 59.snowy 60.millions 61.attention 62.although/though 63.loudly 64.fell 65.experiences【导语】本文主要介绍了作者去参加冬令营的经历。56.句意:除了我,每个人都很期待,因为我会想念我的父母。根据“because I would miss my parents”可知我会想念我的父母,所以此处是不包括我,用介词except。故填except。57.句意:但我们就是这样长大的。长大:grow up,句子用一般过去时,动词用过去式。故填grew。58.句意:真是个惊喜!a后加可数名词单数surprise“惊喜”。故填surprise。59.句意:它以下雪的天气而闻名。修饰名词weather用形容词snowy“下雪的”。故填snowy。60.句意:每年有数百万人在这里度假。millions of“数百万”。故填millions。61.句意:但我们必须高度重视这一点。注意力:attention,不可数名词。故填attention。62.句意:虽然有点危险,但我们都很兴奋。尽管:although/though,引导让步状语从句。故填although/though。63.句意:我们一路上大声地又笑又喊。此处修饰动词用副词loudly“响亮地”。故填loudly。64.句意:突然,我撞到了前面的人,我们摔倒了。摔倒:fall down,句子用一般过去时,动词用过去式。故填fell。65.句意:在接下来的露营时间里,我有了各种各样的经历和挑战。经历:experience,all kinds of后加可数名词复数。故填experiences。66.or 67.appeared 68.first 69.to move 70.However 71.as 72.the oldest 73.difference 74.about 75.relaxing【导语】本文主要介绍了皮影戏的相关信息。66.句意:也许是狗,也许是兔子。根据“it was a dog...maybe a rabbit”可知此处表示选择,用or连接。故填or。67.句意:然后它们出现在印度尼西亚和土耳其。根据“Shadow puppet plays began thousands of years ago”可知句子用一般过去时,动词用过去式appeared“出现”。故填appeared。68.句意:第一批皮影是用兽皮制作的。此处指“第一批皮影”,用序数词first。故填first。69.句意:因为动物皮很软,所以人们可以很容易地移动木偶,在屏幕上创造角色。allow sb. to do sth.“允许某人做某事”。故填to move。70.句意:然而,皮影也可以由其他材料制成,如纸、塑料和布。此处和前句是转折关系,空后有逗号,用however连接。故填However。71.句意:然而,皮影也可以由其他材料制成,如纸、塑料和布。such as“例如”。故填as。72.句意:皮影戏是世界上最古老的木偶戏。根据“in the world”可知是最古老的木偶戏,用最高级oldest,最高级前加定冠词the。故填the oldest。73.句意:皮影戏中的故事种类因国而异。be of great difference“有很大的不同”。故填difference。74.句意:在中国,皮影戏通常是关于中国的传说和民间故事。根据“Chinese legends and folk tales”可知是关于中国的传说和民间故事,about“关于”。故填about。75.句意:土耳其皮影戏比较轻松。作be动词的表语用形容词,形容物,用relaxing“令人放松的”。故填relaxing。76.B 77.A 78.D 79.Carry some necessary medicine.【导语】本文主要讲述了如何和朋友计划一次旅行。76.根据“If you want to experience a new culture, try a trip to a foreign country.”可知,讲述挑选合适的地方,选项B“选择一个合适的地方去旅行”符合语境,故选B。77.根据“Ask your friends to be open about how much you’re going to pay for the trip, between travel, food and other costs.”可知,讲述旅行费用,选项A“尽早就成本达成一致。”符合语境,故选A。78.根据“Tell your friends if you’ve planned a perfect dinner that they’ll need to wear nice clothes to, or if you go to places where you need to dress properly, such as some churches.”可知,关于讨论着装和天气。选项D“谈论衣服和天气。”符合语境,故选D。79.主观题,合理即可。故填Carry some necessary medicine.80.Ladies and gentlemen, it’s my great honor to be here to share my opinions on Enjoying Cycling. Cycling is really a wonderful activity. First of all, it is a green way of transportation. By cycling, we can reduce air pollution and make our earth a better place. What’s more, it helps us keep healthy. It exercises our muscles and improves our cardiovascular function. However, when we enjoy cycling, safety should come first. We should always check our bikes before riding to make sure everything is in good condition. Also, wearing a helmet is a must. It can protect our heads in case of an accident. Besides, we should follow the traffic rules, ride on the right side of the road and pay attention to the traffic lights. That’s all. Thanks for listening.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇演讲稿;②时态:时态以“一般现在时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步,承接已给的开头,阐述对骑行的看法;第二步,阐述安全骑行的建议;第三步,书写结语。[亮点词汇]①what’s more而且②come first位于第一③in case of以防万一④pay attention to注意[高分句型]①However, when we enjoy cycling, safety should come first. (时间状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省嘉兴市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题.docx