资源简介 江浙省宁波市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分20分)1.Where are the speakers A.At home. B.In a classroom. C.In a stadium.2.When does the plane leave A.At 6:30. B.At 9:30. C.At 12:30.3.What is the girl looking for A.A phone. B.A wallet. C.A bag.4.How does the girl want to go to the park A.By bus. B.By taxi. C.On foot.5.What does the man plan to do A.Go shopping. B.See a movie. C.Visit a friend.听材料,回答问题。6.What are the speakers talking about A.The weather. B.The hometown. C.The market.7.What’s the possible relationship between the speakers A.Actor and fan. B.Classmates. C.Mother and son.听下面一段较长对话,回答问题。8.What is Jenny going to do this weekend A.To play tennis. B.To play basketball. C.To do kungfu.9.Where is Jenny’s new friend from A.China. B.The USA. C.England.听材料,回答问题。10.What gift is popular in France for a holiday A.Chocolate. B.Scarf. C.Cake.11.What does the woman think is the most important about gifts A.The size. B.The price. C.The meaning.12.How does the woman think of the man’s suggestion A.Surprising. B.Good. C.Boring.听下面一段对话,回答下列小题。13.What was Liu Mei doing this noon A.Doing her homework. B.Replying to a message. C.Reading a book.14.How did Liu Mei make the video A.With the help of Bill. B.With the help of AI. C.With the help of her teacher.15.When is the AI show A.This afternoon. B.Tomorrow morning. C.Tomorrow afternoon.听材料,回答问题。16.Where was George Orwell born A.India. B.England. C.France.17.What did George Orwell do in Burma (缅甸) A.He worked as a policeman.B.He wrote books about his life.C.He taught local people English.18.What played an important part in George Orwell’s writing A.His early hard life. B.His interest in power. C.His experience in Burma.19.In which book did George Orwell describe his life A.Down and Out in Paris and London.B.Animal Farm.C.Nineteen Eighty-four.20.What happened to George Orwell in 1940s A.He learned many languages.B.He became famous. C.He died.阅读理解(满分30分)AHurricanes (飓风) are storms. They can cause terrible waves, wind and rain. They happen in the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean most of the time.Category (分类) Scientists divide (划分) them into five categories according to the wind speed. A Category 5 hurricane can destroy all the buildings.Time Hurricane Season usually comes on June 1st and ends on November 30th in the Atlantic Ocean, from May 15th to November 30th in the Pacific Ocean.Danger It can cause flood when a hurricane comes with heavy rain. A hurricane has an eye. The eye means the center of a hurricane. After the eye passes, the wind and rain come again.Safety advice Stay inside during the hurricane, or you’ll be injured.21.What can be used to divide hurricanes according to the passage A.By wind speed. B.By the degree of damageC.By the places of hurricanes. D.By the time of happening.22.How long does Hurricane Season usually last in the Atlantic Ocean A.About 4 months. B.About 5 months.C.About 6 months. D.About 7 months.23.What should we do when a hurricane happens A.Call the police. B.Walk outside.C.Stay inside. D.Run after it.BThe theme and main logo for the 2025 Spring Festival Gala (春晚) were officially introduced on November 29, 2024. This great event, which marks the Year of the Snake, promises to be a celebration filled with joy and traditional Chinese art. The theme for this year’s gala is “Si (巳) Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi,” which carries deep symbolic meanings.The time from 11 p.m. to 1 a.m. is called “Zi Shi” in traditional Chinese timekeeping, which is the first part of the day. In this system, a day is divided into 12 parts, and each part is two hours long. “Si” in Chinese is the sixth part of the day, when the sun is high in the sky. It’s a time when everything seems to wake up and come to life, creating a beautiful scene. By using “Si Si Ru Yi” as the theme, the 2025 Spring Festival Gala hopes to bring good wishes to every family and the whole nation. “Sheng Sheng Bu Xi” means the endless energy and prosperity of the Chinese nation.The main logo is both creative and meaningful. Its design is inspired by traditional Chinese patterns and it uses the Oracle Bone Script (甲骨文) character “Si” as its creative part. There are two “Si” characters put together in a special way, making it look like “Yi” (乙) and “Si”. This means good things will happen twice, like a double wish for luck. It’s a nice way to connect the Snake Year with good luck and send happy blessings to everyone.People are very excited to see this new logo and can’t wait for the 2025 Spring Festival Gala to start. It’s going to be a fantastic show, full of music, dance, and fun, just like every year.24.What is the theme of the 2025 Spring Festival Gala A.The Year of the Snake. B.Joy and Celebration.C.Si Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi. D.Traditional Chinese Culture.25.Which time is called “Si Shi” A.1:00 a.m. B.3:00 a.m. C.7:00 a.m. D.10:00 a.m.26.The word “prosperity” in the passage is closest in meaning to ________.A.悲伤 B.繁荣 C.贫穷 D.友善27.Which of the following statements about the main logo is TRUE A.It is creative but meaningless.B.It shows the “Si” character in modern script.C.It puts “Yi” character and “Si” character together.D.It wishes people double luck.C①When we talk about communication (沟通), we often think of talking with others. But do you know that we also talk with ourselves from time to time For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You think that it would be great to have sandwiches. Until you tell your mum what you want to eat, you are talking with yourself.②We call this kind of communication intrapersonal (内心的) communication. This can be talking to ourselves, reading, writing, thinking, understanding and remembering something.③Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better. When you’re comfortable with who you are, and you know what you want, you can better get on with yourself. Also, intrapersonal communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings. When you find that your mind is full of bad thoughts and sad feelings, you will try to cheer up and get rid of them.④What’s more, intrapersonal communication helps you to talk with others. Understanding your thoughts and feelings better allows you to put yourself in others’ shoes when you talk to or listen to them. Then, you can better understand and get on with them.28.How does the writer explain the idea of intrapersonal communication in Paragraph 1 A.He offers some facts. B.He gives an example.C.He shows numbers. D.He asks and answers a question.29.What does Paragraph 3 mainly talk about A.The rules of intrapersonal communication.B.The problems of intrapersonal communication.C.The ways of intrapersonal communication.D.The good points of intrapersonal communication.30.What’s the structure of the text (Paragraph 1=①...)A. B. C. D.31.What is the purpose of the text A.To tell us what Intrapersonal communication is.B.To advise us to talk with others more often.C.To describe the importance of getting on with others.D.To show us how to talk with others.DDoing something new can make you feel relaxed and become more creative.Do you like shaking things up Holiday time and weekends are a great chance to take a break from your usual routine (日常) and find new ways to have fun.What does taking a break mean Following a routine can be helpful, and it’s really good for school or sports practice. However, mixing things up a bit is good for you too. Taking a break doesn’t mean you have to go travelling to another country or have a holiday by the sea. It could mean visiting friends, finding new places or reading anything that takes you away from your usual routine.How is time off good for you After many weeks of learning and the same routine, it’s good for you to have school holidays. You don’t need to get up early or prepare for tests on the holidays. Scientist Eliza says that time away from everyday life means you feel less stressed and makes you become happier. This helps you have a good sleep and get on well with others, she says.Make the most of a break. There are lots of ways to find new activities and give them a try. Eliza advises getting creative. It means you can try out a new dish, make up a dance or make art works out of things you find around your home. What’s more, a change of scenery (景色) makes you happier, Eliza says, so get active outdoors. Finally, make a photo show of the new things you see when you travel. They will help you remember the fun times and things.32.What does “taking a break” mean in the passage A.Travelling to another country. B.Having a holiday by the sea.C.Finding old places. D.Taking yourself away from routines.33.What does the underlined word “This” in Paragraph 4 refer to A.Many weeks of learning. B.The same routine.C.Things like getting up early. D.The time away from everyday life.34.In the last paragraph, Eliza wants to encourage people to ___________ during the break time.A.try out an old dish B.read old books.C.get active outdoors D.study hard35.Which can be the best title for the passage A.Shake things up B.Take a break from routineC.Follow a routine D.Make the most of a routine三、任务型阅读(满分10分)阅读下面四则广告,请从下面所给的A、B、C、D和E五个选项中选择正确的选项填入空白处,其中一项是多余选项。Our school soccer club needs some players. Do you like playing soccer Then you can talk with our soccer teacher, Mr. Zhang. Please call him at 8665-7868.Are you a lover of music Can you play the guitar Can you sing or dance Join our Sunshine Rock Band. Please call Mike at 5487-6598 or send an email to sunshine@.Are you good with children Can you teach them to swim on Sundays Come and join us. Call Joe at 8472-9999.Do you like dogs Would you like to look after dogs Can you keep one or two pet dogs at home Do you have free time to stay with animals on weekends Please call Mrs. White at 5298-2468.A.Guides WantedB.Musicians WantedC. Swimmers WantedD.Soccer Players WantedE. A Pet Caregiver Wanted36.37.38.39.请你根据你的特长在第一节的四个招聘广告中选择一份工作并说明理由。40.I choose to be a/an , because .四、完形填空(满分15分)Pigsy Eats Watermelon is a 1958 animated Chinese short movie. It is only about twenty 41 long. It was inspired by Chinese paper-cutting art. Its 42 were paper cutouts (纸剪的图案), such as Pigsy, Monk Xuanzang and so on. How did the filmmakers make the cutouts 43 Well, they used some tricks from shadow puppetry (皮影).The story centers on Pigsy, one of the followers of Monk Xuanzang. Xuanzang and his followers are 44 to the west. 45 the morning of a hot day, when they are 46 and thirsty, Pigsy finds a watermelon, but he eats it all by 47 . To punish him, the Monkey King makes Pigsy slip on watermelon rinds.The film was directed by Wan Guchan. In 1956, Wan 48 to Shanghai from Hong Kong. He started to work at the Shanghai Animation Film Studio. The director wanted to make a film to show Chinese 49 arts.In early 1957, Wan’s team began to 50 this paper-cut film. They glued the characters and backgrounds onto a glass plate. Then, they put the plate on a wooden stand (架子). They wanted to make this film in the form of stop-motion animation (定格动画). This 51 that they had to film each small movement frame (一帧) by frame. After each shot (镜头), they would take the plate off the stand. Then, they 52 the scene (场景) and put the plate back for the next shot. At first, the film 53 too shaky (摇晃). But after many 54 , the team finally 55 in making the film.41.A.seconds B.minutes C.hours D.days42.A.writers B.characters C.magicians D.readers43.A.laugh B.ride C.print D.move44.A.travelling B.running C.performing D.returning45.A.In B.At C.On D.For46.A.hungry B.angry C.glad D.interested47.A.myself B.itself C.herself D.himself48.A.came in B.came back C.came on D.came true49.A.modern B.traditional C.clear D.expensive50.A.find out B.pick up C.add to D.work on51.A.seemed B.meant C.hoped D.agreed52.A.caught B.changed C.replied D.accepted53.A.looked B.sounded C.heard D.touched54.A.years B.sides C.advice D.tries55.A.appeared B.advised C.succeeded D.refused五、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。Zhao Yang, a 24-year-old Chinese girl, studies in Strasbourg, France. 56 becomes famous for playing the pipa in the streets of Strasbourg.Zhao started playing the pipa when she was four years old and now shares her music 57 people from all over the world. She began performing in the streets for a video project (项目) and 58 (find) that many people enjoyed her music. After that, Zhao 59 (usual) plays the pipa in the streets of France in her free time.60 Zhao plays traditional pipa music most of the time, she still wants to try something new. In 2023, she played 61 song from a French opera. That was her 62 (one) time mixing the pipa playing with modern (现代的) music. After that, she started to use new 63 (way) in her pipa playing for rock and pop music. Zhao thinks that playing the pipa in different styles (风格) can make the pipa much 64 (popular) and give it a new life.Many people come to Zhao’s shows, and she says it’s great 65 (see) them enjoying the music and learning about Chinese culture. “Her performance changed (改变) my idea about Chinese culture, and I also decided to try new things and see the world,” says a French woman.六、单词拼写(满分10分)66.Watching h in the mirror (镜子), the queen thought she was the most beautiful lady in the world.67.Everyone wore a smile on their faces. They seemed to enjoy t at the party.68.Remember, “Old habits d hard”. So start exercising before it’s too late.69.Joe is funny and he always makes us l in class.70.As we all know, Hangzhou is f for Longjing Tea.71.The more careful you are, the fewer m you will make in the exam.72.Who can play the piano the best, or sing the most b in your class 73.To plant the apple tree, they d a hole in their garden yesterday.74.We want to buy the house, but we don’t have e money.75.The cake looks very beautiful. It is in the s of heart.七、书面表达(满分15分)76.我国人口老龄化加深的同时,子女忙于工作,老人的一日三餐成了问题。一些社区建起了长者食堂(senior canteen),假设你是学校英语广播站小记者,你走访了社区的长者食堂并了解到一些相关情况,请根据以下信息写一则 80~100 词左右的报告,让更多同学了解长者食堂,号召大家关爱老年人。并谈谈你能为长者食堂做什么?要求:注意事项:1. 须使用提示内容,并适当发挥,开头已给出,不计入总词数;2. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;3. 请勿在文中使用真实的姓名和校名。4. 词汇提示:advantage 优点 offer 提供 balanced 均衡的In order to take good care of old people, more and more senior canteens have appeared. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】M: Now pay attention. It is important to know how to solve this math problem.W: Could you tell us again, Mr. Smith M: I will write it on the blackboard so you all can see it clearly.2.C【原文】W: We’d better go now, or we’ll be late for the plane.M: Don’t worry. It’s 9:30. We still have 3 hours.3.A【原文】W: Daming. I can’t find my phone!M: When did you last have it W: I had it when we were in the library. I remember putting my phone and wallet in my bag.M: Let’s go back to the library and look for your phone.4.C【原文】W: Hey, Jack. How about going to the park together this afternoon M: Great! By bus or by taxi W: I think walking would be nice on such a good day.M: OK. Let’s walk then.5.C【原文】W: James, let’s go shopping together.M: Sorry. I want to visit my friend, Tom. We haven’t met for a long time.6.B 7.B【原文】W: Hi, Mark. Can you tell me a bit about your hometown M: Sure! It’s a small city with fresh air and a river. People love to walk by it in the evenings.W: Wow, lovely! What’s the weather like M: It’s warm in summer and cold in winter, but we get lots of sunshine.W: Great. My hometown is Yiwu. It’s a market city.8.A 9.C【原文】A:Hi Jenny, what are you going to do this weekend B:I am going to play tennis with my new friend.A:Your new friend who B:Lily. She’s from London, she likes Chinese kungfu too.A:Oh. May I go with you B:Of course.10.A 11.C 12.B【原文】M: Hey Sophie, what kind of traditional gifts do people give in France W: In France, we usually give flowers or chocolates. They are popular during holidays.M: Interesting. In the UK, people often give handmade gifts like scarves or homemade cakes.W: I think what’s most important is the meaning behind the gift, not the price.M: Yes, I agree. Maybe next time we can share gifts. I’ll bring some cakes and you bring some chocolates.W: Sounds perfect!13.A 14.B 15.B【详解】A: Hi, Liu Mei. You didn’t reply to my message on WeChat this noon. What were you doing B: Hi, Bill. I was making a video. It’s our English homework—the changes of our hometown.A: Sounds great. How did you make it B: I made it by AI. I’m learning to make more videos by AI on the phone.A: Yes, AI has become common in our lives.B: Yeah, I agree with you. Can you give me some advice on the video A: Sure. Let me have a look at what you have made first.B: OK. By the way, there will be a show about AI in the school hall tomorrow morning. Would you like to go with me A: Sure, I’d love to.B: OK, see you tomorrow.16.A 17.A 18.C 19.A 20.B【原文】George Orwell is one of the most important writers of the 20th century. He was born in India but grew up in England. At first, Orwell didn’t plan to be a writer. He worked as a policeman in Burma. At that time, Burma was under the power of England. He saw local people live a hard life. This experience played an important part in his later writing.After leaving the police, Orwell returned to England and became a writer. His first book, Down and Out in Paris and London, talks about his life when he was very poor. Later, he wrote famous books like Animal Farm and Nineteen Eighty-four.In the 1940s, Orwell’s books were translated into many languages and became well-known all over the world. He died in 1950, at the age of 47, but his work still matters today and is read by many people everywhere.21.A 22.C 23.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了飓风的基本属性、分类依据、不同海域的飓风季时间、潜在危险及安全建议,帮助读者了解飓风相关知识。21.细节理解题。根据“Scientists divide (划分)them into five categories according to the wind speed.”可知,科学家根据风速将飓风划分为五个类别,故选A。22.细节理解题。根据“Hurricane Season usually comes on June 1st and ends on November 30th in the Atlantic Ocean”可知,大西洋的飓风季节从6月1日到11月30日,大约持续6个月,故选C。23.细节理解题。根据“Stay inside during the hurricane, or you’ll be injured.”可知,当飓风发生时我们应该待在室内,故选C。24.C 25.D 26.B 27.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了 2025 年春节联欢晚会的主题“巳巳如意,生生不息”和主标识的设计理念,以及“巳”字在中国文化中的象征意义,展现了中国传统文化与春晚的结合。24.细节理解题。根据“The theme for this year’s gala is ‘Si (巳) Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi’”可知,2025年春晚的主题是“巳巳如意,生生不息”,故选C。25.推理判断题。根据“In this system, a day is divided into 12 parts, and each part is two hours long. ‘Si’ in Chinese is the sixth part of the day”可知,一天被分为12个时辰,每个时辰2小时,“巳时”是第六个时辰,从上午9点到11点,所以最接近的时间是10:00 a.m.,故选D。26.词句猜测题。根据“‘Sheng Sheng Bu Xi’ means the endless energy and prosperity of the Chinese nation.”以及结合语境可知,“生生不息”意味着中华民族有着无尽的活力和繁荣,“prosperity”意思是“繁荣”,故选B。27.细节理解题。根据“There are two ‘Si’ characters put together in a special way, making it look like ‘Yi’ (乙) and ‘Si’. This means good things will happen twice, like a double wish for luck.”可知,主标识将两个“巳”字以特殊方式组合,看起来像“乙”和 “巳”,寓意好事成双,给人们带来双倍好运,故选D。28.B 29.D 30.C 31.A【导语】本文是一篇说明文,先通过例子引出“与自己沟通”,定义“内心沟通”,再阐述其能帮助人更好了解自己、关注情绪,还能助力人际交往,介绍了内心沟通的相关知识。28.推理判断题。根据“For example, your mum asks you what you would like for breakfast. Many foods come to your mind: sandwiches, bread, milk...You think that it would be great to have sandwiches. Till you tell your mum what you want to eat, you are talking with yourself.”可知,作者通过举妈妈问早餐想吃什么这个例子来解释内心沟通的概念,故选B。29.主旨大意题。根据“Intrapersonal communication plays a big part in our lives. Good intrapersonal communication allows you to understand yourself better...Also, intrapersonal communication helps you keep an eye on your thoughts and feelings.”可知,该段主要讲述了内心沟通在我们生活中的重要作用,也就是好处,故选D。30.篇章结构题。结合全文可知,文章第一段通过举例引出内心沟通的概念;第二段对内心沟通进行定义;第三段和第四段分别阐述内心沟通的好处。整体结构是①—②—③④,故选C。31.主旨大意题。文章开篇引出内心沟通的话题,接着对其进行定义,然后阐述其重要性,所以文章目的是告诉我们什么是内心沟通,故选A。32.D 33.D 34.C 35.B【导语】本文是一篇说明文,指出尝试新事物有益,认为假期和周末是脱离日常惯例、寻找新乐趣的好机会,介绍了休息的真正含义、休息对缓解压力等的好处,并给出利用休息的建议。32.词句猜测题。根据“Taking a break doesn’t mean you have to go travelling to another country or have a holiday by the sea. It could mean visiting friends, finding new places or reading anything that takes you away from your usual routine.”可知,文中所说的休息意味着从日常事务中脱离出来,故选D。33.词句猜测题。根据“Scientist Eliza says that time away from everyday life means you feel less stressed and makes you become happier. This helps you have a good sleep and get on well with others, she says.”可知,“This”指代前面提到的 “远离日常生活的时间”,故选D。34.细节理解题。根据“What’s more, a change of scenery (景色) makes you happier, Eliza says, so get active outdoors.”可知,伊莉莎鼓励人们在休息时间去户外活跃起来,故选C。35.最佳标题题。本文围绕从日常事务中脱离出来休息展开,阐述了休息的含义、好处以及如何充分利用休息时间等内容,选项B“从日常事务中休息一下”最能概括文章主旨,作为标题最合适,故选B。36.D 37.B 38.C 39.E 40. soccer player I am good at playing sports【导语】本文是一篇应用文,介绍了四个招聘广告,并给出了相应的应聘条件。36.根据“Our school soccer club needs some players. Do you like playing soccer ”可知,设空处应该说招聘足球运动员。选项D“招聘足球运动员”符合语境。故选D。37.根据“Are you a lover of music Can you play the guitar ”可知,设空处可以说招聘乐手。选项B“招聘乐手”符合语境。故选B。38.根据“Are you good with children Can you teach them to swim on Sundays ”可知,设空处在招聘游泳健将。选项C“招聘游泳健将”符合语境。故选C。39.根据“Would you like to look after dogs ”可知,设空处在招聘宠物护理员。选项E“招聘宠物护理员”符合语境。故选E。40.回答合理即可。参考答案:soccer player;I am good at playing sports。41.B 42.B 43.D 44.A 45.C 46.A 47.D 48.B 49.B 50.D 51.B 52.B 53.A 54.D 55.C【导语】本文是一篇记叙文,介绍了1958年中国剪纸动画短片《猪八戒吃西瓜》,讲述其灵感来源、剧情、导演背景及团队克服困难制作该片的过程,展现了传统艺术。41.句意:它时长仅约 20 分钟。seconds秒;minutes分钟;hours小时;days天。根据“Pigsy Eats Watermelon is a 1958 animated Chinese short movie”可知,动画短片时长通常以“分钟”为单位,20秒过短、20小时/天过长,不符合实际。故选B。42.句意:它的角色是纸剪的图案,比如猪八戒、唐僧等等。writers作家;characters角色;magicians魔术师;readers读者。根据“such as Pigsy, Monk Xuanzang”可知,猪八戒、唐僧是动画中的“角色”。故选B。43.句意:电影制作者是如何让这些剪纸图案动起来的呢?laugh笑;ride骑;print打印;move移动。根据后文“they used some tricks from shadow puppetry”及“film each small movement frame by frame”可知,此处是问如何让剪纸“移动”以呈现动画效果。故选D。44.句意:唐僧和他的徒弟们正在西行。travelling旅行,行进;running跑步;performing表演;returning返回。根据常识及“to the west”可知,《西游记》中唐僧师徒的核心情节是“西天取经”,即“向西行进”,“travelling to the west” 符合语境。故选A。45.句意:在炎热一天的早晨,当他们又饿又渴时,猪八戒发现了一个西瓜,但他自己把西瓜全吃了。In后接年/月/季节;At后接具体时刻;On后接具体日期或具体某天的早/中/晚;For后接时间段。根据“the morning of a hot day”可知,此处是“具体某天的早晨”,需用On。故选C。46.句意:在炎热一天的早晨,当他们又饿又渴时,猪八戒发现了一个西瓜,但他自己把西瓜全吃了。hungry饿的;angry生气的;glad高兴的;interested感兴趣的。根据“thirsty”及“find a watermelon”可知,“饿”与“渴”并列,符合“发现西瓜后想吃”的逻辑。故选A。47.句意:在炎热一天的早晨,当他们又饿又渴时,猪八戒发现了一个西瓜,但他自己把西瓜全吃了。myself我自己;itself它自己;herself她自己;himself他自己。根据主语“Pigsy”可知,猪八戒是男性,反身代词需用“他自己”。故选D。48.句意:1956 年,万从香港回到上海。came in进来;came back回来;came on加油;came true实现。根据“from Hong Kong to Shanghai”可知,此处表示从香港“回到”上海,强调地点的返回。故选B。49.句意:这位导演想制作一部展现中国传统艺术的电影。modern现代的;traditional传统的;clear清晰的;expensive昂贵的。根据“It was inspired by Chinese paper-cutting art”及“paper-cut film”可知,剪纸是中国“传统”艺术,而非现代艺术。故选B。50.句意:1957 年初,万的团队开始制作这部剪纸电影。find out查明;pick up捡起;add to增加;work on从事,致力于。根据“They glued the characters... put the plate on a wooden stand”可知,团队开始“着手制作”电影,“work on”符合“进行制作工作”的语境。故选D。51.句意:这意味着他们必须一帧一帧地拍摄每一个微小的动作。seemed似乎;meant意味着;hoped希望;agreed同意。根据“They wanted to make this film in the form of stop-motion animation”可知,选择定格动画形式“意味着”需要逐帧拍摄,前后是因果解释关系。故选B。52.句意:然后,他们调整场景,再把玻璃板放回架子上准备下一个镜头。caught抓住;changed改变,调整;replied回复;accepted接受。根据“after each shot...put the plate back for the next shot”可知,逐帧拍摄需“调整”场景以呈现动作变化,其他选项与“拍摄流程”无关。故选B。53.句意:起初,电影看起来太摇晃了。looked看起来;sounded听起来;heard听见;touched触摸。根据“too shaky (摇晃)”可知,“摇晃”是视觉效果,需用“看起来”描述,而非听觉或触觉。故选A。54.句意:但经过多次尝试后,团队最终成功制作出了这部电影。years年;sides方面;advice建议;tries尝试。根据“At first, the film looked too shaky”可知,初期有问题,需经过“多次尝试”才能解决,“tries”符合“反复试验”的语境。故选D。55.句意:但经过多次尝试后,团队最终成功制作出了这部电影。appeared出现;advised建议;succeeded成功;refused拒绝。根据“after many tries”及常识可知,团队最终“成功”了,“succeeded in doing sth”为固定搭配,表示“成功做某事”。故选C。56.She 57.with 58.found 59.usually 60.Although/Though 61.a 62.first 63.ways 64.more popular 65.to see【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述中国女孩赵洋在法国街头演奏琵琶的经历,展现她传播中国文化的故事。56.句意:她因在斯特拉斯堡街头演奏琵琶而走红。根据上文“Zhao Yang, a 24-year-old Chinese girl, studies in Strasbourg, France.”可知,赵洋为女性,这里应用人称代词主格she,在句中作主语,位于句首,首字母要大写。故填She。57.句意:赵洋4岁开始学琵琶,如今和来自世界各地的人分享她的音乐。share sth. with sb.“和某人分享某物”,动词短语。故填with。58.句意:她为了一个视频项目开始在街头表演,并发现很多人喜欢她的音乐。与前文“began”(一般过去时) 并列,此处应用find的过去式found。故填found。59.句意:从那以后,赵洋空闲时通常会在法国街头弹琵琶。修饰动词 “plays”,应用形容词usual的副词形式usually。故填usually。60.句意:尽管赵洋大部分时间演奏传统琵琶曲,但她仍想尝试新事物。根据“Zhao plays traditional pipa music most of the time, she still wants to try something new.”可知,前后句是让步关系,应用although/though“尽管”引导状语从句,位于句首,首字母要大写。故填Although/Though。61.句意:2023年,她演奏了一首法国歌剧里的歌曲。根据下文“song from a French opera”可知,此处是指一首法国歌剧里的歌曲,应用不定冠词表泛指,且“song”是以辅音音素开头的单词,应用不定冠词a修饰。故填a。62.句意:那是她第一次将琵琶演奏与现代音乐融合。空格后是名词“time”,前面有“her”,此处需用序数词first“第一”来修饰“time”。故填first。63.句意:之后,她开始用新方式将琵琶与摇滚、流行音乐结合。根据下文“playing the pipa in different styles”可知,尝试不同风格的音乐,自然会用到多种新方式,应用可数名词way的复数形式。故填ways。64.句意:赵洋认为用不同风格弹琵琶能让它更受欢迎,赋予它新生命。“much”后接形容词比较级,popular的比较级是more popular。故填more popular。65.句意:很多人来看她的表演,她说看到他们享受音乐、了解中国文化的感觉很棒。根据“it’s great …”可知,此处考查固定句型“it’s+形容词+ to do sth.”,意为“做某事是……的”;因此,这里用不定式to see。故填to see。66.(h)erself【详解】句意:看着镜子里的自己,女王认为她是世界上最美丽的女人。根据“Watching…in the mirror (镜子), the queen thought she was the most beautiful lady in the world.”的语境并结合首字母提示可知,此处指女王看着镜子里的自己时进行的内心活动,应用反身代词herself“她自己”。故填(h)erself。67.(t)hemselves【详解】句意:每个人脸上都带着微笑。他们似乎在聚会上玩得很开心。根据“Everyone wore a smile on their faces.”及首字母提示可知,面带微笑说明玩得很开心,enjoy oneself“过得快乐”,动词短语;主语they的反身代词为themselves。故填(t)hemselves。68.(d)ie【详解】句意:记住,“旧习难改”。所以开始锻炼吧,不然就太晚了。结合首字母提示和“Old habits...hard”可知,此处表示“旧习难改”,动词die“灭亡”符合语境,此处表示客观事实,应用一般现在时,主语Old habits表示复数,所以die保持原形。故填(d)ie。69.(l)augh【详解】句意:乔很有趣,他总是在课堂上逗我们开心。根据“Joe is funny and”及首字母提示可知,很有趣所以会让人发笑,make sb. do sth.“让某人做某事”,动词短语,laugh“笑”,动词。故填(l)augh。70.(f)amous【详解】句意:据我们所知,杭州以龙井茶而闻名。根据“Hangzhou is...for Longjing Tea”及首字母可知,此处指be famous for“因……而出名”。故填(f)amous。71.(m)istakes【详解】句意:你越仔细,在考试中你会犯越少的错误。根据首字母和句意可知,此处填mistake“错误”,可数名词;考查短语make mistakes犯错误,fewer修饰可数名词复数;故填(m)istakes。72.(b)eautifully【详解】句意:你们班谁钢琴弹得最好,谁唱歌唱得最动听?根据“or sing the most b...”可知,此处指歌唱得动听,应用副词beautifully“动听地,美好地”修饰动词sing。故填(b)eautifully。73.(d)ug【详解】句意:为了种苹果树,他们昨天在花园里挖了一个坑。根据“To plant the apple tree, they...a hole in their garden yesterday.”和首字母提示可知,此处指为了种苹果树而挖坑,dig“挖”,句子用一般过去时,谓语动词用过去式dug。故填(d)ug。74.(e)nough【详解】句意:我们想要买房子,但是我们没有足够的钱。根据“We want to buy the house, but we don’t have”可知是指没有足够的钱。enough“足够的”,故填(e)nough。75.(s)hape【详解】句意:蛋糕看起来很漂亮。它是心形的。根据“heart”可知,此处说的是蛋糕的形状,名词shape“形状”符合句意。故填(s)hape。76.例文In order to take good care of old people, more and more senior canteens have appeared. Here is a report about the senior canteen.In the canteen, old people can enjoy safe and fresh food at a low price. The dining hall is so clean and bright that they can have meals comfortably. The senior canteen not only offers a balanced diet but also gives a good place for old people to talk. What’s more, it also makes their lives easier, because they don’t need to spend too much time shopping and cooking.Since I am not good at cooking, I think I can help with some chores, such as cleaning the dishes, sweeping the floor and so on.In a word, we should take care of the old. Let’s take action from now on to help them.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,要求根据提示内容进行写作,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,引出对长者食堂的介绍;第二步,具体介绍长者食堂的优点;第三步,书写结语。[亮点词汇]①in order to为了②at a low price以低价③in a word总之④take action采取行动[高分句型]①The dining hall is so clean and bright that they can have meals comfortably.(so...that引导的结果状语从句)②What’s more, it also makes their lives easier, because they don’t need to spend too much time shopping and cooking.(because引导的原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省宁波市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题.docx