Unit 3 Family Matters单元练习题(含解析)- -2025-2026学年高中英语外研版必修第一册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 3 Family Matters单元练习题(含解析)- -2025-2026学年高中英语外研版必修第一册

资源简介

Unit 3 Family Matters
第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
Letter OneDear Editor,
After I finish my homework, I often go online and chat with my friends. Sometimes I play computer games. But my parents hate to see me playing games on the computer. Maybe they have heard too much news about how QQ and computer games harm children. Once I went to a net bar(网吧) to play games after school. But after that I told my parents that I was playing basketball at school. I said so because I didn't want to make them unhappy. I feel bad about it. However, I need to rest for a while by playing computer games after studying for a long time. I really want my parents to understand that. Do foreign parents do the same to their children Please help me.
Li Ping,
Beijing
Letter TwoDear Li Ping,
I don't think it's strange for parents to keep their children away from anything bad. Foreign parents will do the same as your parents! They may not let their children watch TV for too long a time, or like your parents, they don't want their children to play computer games.
Talk to your parents and be honest to them, I think. Tell them what you are doing and why you are doing so to make them understand you. It's never good to do things behind your parents. They aren't fools as you think sometimes! Our parents seem to know what is the best for us.
Remember: to be honest is the best way.
Good luck,
Rebecca
1.From the passage we can learn that Li Ping often__________ .
A.talks with his friends on the Internet
B.plays basketball after school
C.plays computer games at home
D.chats online before homework
2.The boy goes online_____________.
A.to get news on QQ B.just to have a rest
C.to show he hates study D.to make new friends
3.The editor thinks ____________.
A.children should play computer games in the net bar secretly
B.playing computer game can be very helpful to children’s studies
C.children should be honest and try to make their parents understand them
D.foreign parents don’t care for their children as much as Chinese parents
B
We all love our parents and turn to them when we're in need,but would you like them to hear the conversations you have with your friends in the school playground or lunch queue Social networking sites have become virtual extensions of the school hallways,so would you add your parents as “friends”and allow them to view your online activities and conversations with friends
In the past the generation gap included a technology gap,where children were up to date with the latest technology and parents were left behind,content to continue their day- to-day lives as they always had because they had no need to be tech-savvy(精通技术的). However,more and more parents are beginning to realize just how important social networks are in their lives.This realization has given many parents the motivation to educate themselves about social networking sites.
These days many people are attracted to social networking sites because they can choose who they have around them;there's also a certain amount of control over privacy that we don't get in real life.Sometimes we feel that privacy is violated when we must accept a “friend”request from a parent or family member.
It's a difficult choice whether or not to allow a parent to become a part of our online lives.On the one hand we don't want to “reject"their request because that might hurt their feelings or make them feel you have something to hide.On the other hand,if you do accept, then you could have a sense of being watched and no longer feel free to comment or communicate the way you did before.
A recent survey suggested that parents shouldn't take it personally if their child ignores their request:"When a teen ignores a parent's friend request,it doesn't necessarily mean that they are hiding something,but it could mean that this is one part of their life where they want to exert their independence."
Perhaps talking with parents and giving explanations would help soften the blow when you do choose not to add them to your friends list.
4.Why do many parents want to learn about social networking sites
A.Because they are eager to explore technologies.
B.Because they are bored with their daily life.
C.Because they want to watch their children.
D.Because they start to realize their importance.
5.What might be the reason for teens to reject their parents'friend request
A.They have nothing to hide.
B.Their privacy cannot be guaranteed.
C.They don't want to teach their parents.
D.They can't choose friends around them.
6.Why is the survey mentioned in the passage
A.To warn parents. B.To relieve parents.
C.Tochallengeparents. D.Tocriticizeparents.
7.What is most likely to be talked about next
A.How to bridge the generation gap.
B.How to make friends on social networks.
C.How to explain to parents about the rejection.
D.How to use the social networking sites wisely.
C
As parents, we want our kids to be persistent (坚持不懈的) and rise to face any challenge. But when your kids are complaining that they hate basketball or saying that they don’t want to take dance anymore, should you force them to continue with the sport or activity
Vanessa Lapointe, a family educator, says that it’s OK for you to allow your kids to stop an activity, if it’s not right after a discouraging practice. “Even as adults, it’s hard for us to stick with something new- especially when we feel unsure, or not good enough,” she says. “It is harder for young children who don’t have life experience to understand how effort is exchanged for outcomes.
That’s not to say that any time your kids don’t feel like doing something, you should let them off the hook. Kids can benefit from being uncomfortable. While they may not be the best at something at once, the confidence that comes from knowing or improving at an activity can be worth it.
“Probably a little gentle encouragement to give it a fair go is suitable,” says Lapointe. She encourages parents to consider the kids’ personality and why the activity isn’t satisfying before giving up.
Sometimes, we should clearly know whose dream it is anyway when pushing the kids to succeed. In the story Parent’s Dream, David Mario’s father put him through endless training in order to make him become a professional soccer player. But later, Mario was unwilling to try anything including soccer. Lapointe says that this often happens when parents put their own unrealized dreams onto their kids.
“Young children do not yet have the ability to understand the exchange of time and effort for an outcome, especially those aged under 10,” says Mary Kickel, a Harvard-trained psychologist. “For them, it really should be about inspiring them to take part in activities that are joy-filled, playful and interesting. Our job is to grow children who are hardy, not hardened.”
8.What does the underlined phrase “off the hook” in paragraph 3 probably mean
A.Offer help. B.Make a choice. C.Get out of difficulty. D.Face the challenge.
9.What does the story Parent’s Dream show
A.Kids’ success is due to their parents.
B.Parents’ dreams on kids can do harm.
C.Kids should carry on with their parents’ dreams.
D.Kids’ dreams are as important as their parents’.
10.What does Kickel suggest parents do for the under-10s
A.Stay with them. B.Push them hard.
C.Train them to be persistent. D.Let them join in fun activities.
11.What is the best title for the text
A.The Cost of Pushing Children Too Far.
B.How Can a Parent Balance Freedom and Work
C.Should You Let Your Kid Stop an Activity
D.A Never- Ending Discussion of Children’s Interests.
D
In a small coastal town, there lived two best friends, Sarah and Emily. They had been inseparable since childhood, sharing laughter, dreams, and endless adventures by the sea. Summers were spent exploring the rocky shores, where they imagined themselves as explorers uncovering hidden treasures.
One sunlit afternoon, while searching for shells, they came across the most beautiful seashell they had ever seen. It was pearly white with lines of pink and blue, shining as if it held the magic of the ocean itself. Both girls were fascinated, and after a moment of silent admiration, they wished to keep it. Unable to decide who should have it, they made a promise: they would share it, taking turns keeping it for six months each.
As the years passed, their lives took different directions. Sarah, ambitious and driven, moved to a distant city to pursue a career in the business world, while Emily stayed in their hometown, following her passion for painting the sea and the skies she loved so much. Though far apart, the seashell remained their silent connection, a reminder of their long- lasting friendship.
One day, Sarah faced difficulty. Her job, the one she had worked so hard for, was at risk, and the busy city suddenly felt cold. Feeling lost, she thought of the seashell and called Emily. Without hesitation, Emily packed her bags and traveled to Sarah.
When Emily arrived, she brought the seashell with her. Together, they sat in Sarah’ s apartment, holding the seashell and recalling their carefree childhood. Emily’s warmth and presence reminded Sarah of who she truly was, and the strength she had within. Encouraged, Sarah decided to pursue her dream of starting her own business, and Emily’s artwork decorated the walls of her new office, a symbol of their strong bond.
The seashell, once a shared treasure, now symbolized their unbreakable friendship — a friendship that could weather any storm, no matter the distance or challenges they faced.
12.Why did Sarah and Emily choose to keep the seashell
A.Because they wanted to make a fortune. B.Because they had made a promise before.
C.Because they saw magic when holding it. D.Because they were amazed by its beauty.
13.In what way was Sarah different from Emily
A.Sarah’s career progressed successfully. B.Sarah dedicated herself to painting seascapes.
C.Sarah put her effort into business in the city. D.Sarah didn’t work as hard as her friend.
14.What happened when Emily came to Sarah’s place
A.Sarah was inspired by her memories with the seashell.
B.Sarah blamed Emily for not returning the seashell.
C.Emily encouraged Sarah to start her own business.
D.Emily decorated Sarah’s apartment with her artwork.
15.What is the best title for this story
A.Seashells and Secrets B.Artworks of Friendship
C.The Magic of the Sea D.The Seashell Bond
第二节 七选五 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
There’s a lot to cope with when you go off to university. 16 For most students, a completely new environment is waiting to be explored.
We recently drove our daughter Evie 150 miles to start life as a fresher. It was a struggle to find the car park, let alone explore the huge campus. Although we knew she had flatmates and phone apps to get her to fit in, the challenge ahead was clear—to find her way in an unfamiliar world. 17
In a recent study, volunteers walked around a virtual forest environment. Then some of them took the same walk again, while others explored a different forest. 18 According to the researchers, that was because exploring the new environment stimulated their dopamine (多巴胺) system—setting up their brains for memorizing things. Thus, they scored higher.
So leaving home to study makes perfect sense. 19 But we may all be able to gain some of the benefits, even if it’s just by stimulating our senses and challenging our thinking skills. Here are three things to try:
◆ Go somewhere new to tackle an upcoming learning task—like memorizing a speech in the library, or revising for an exam in a park—and take an unfamiliar route to get there.
◆ 20 To warm yourself up for learning, picture a city you know well, but imagine you’re tapped in a part of it that you’ve never visited. Then try to visualize exactly how you’ll get out.
◆ Play video games that get you moving through new landscapes. Then see whether it improves your success with other learning tasks, like practising a dance or mastering phrases for a foreign trip.
A.Get lost in your imagination.
B.Prepare yourself for a city tour.
C.But exploring places as such is beneficial to memory.
D.People prove to be more adaptable after new experience.
E.The latter group performed better in memory tests straight after.
F.There are new friends to meet and new responsibilities to accept.
G.Young minds seem to gain most from being in strange surroundings.
第二部分 英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A, B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
There was once a boy called Joseph Webb who always loved to show off how many friends he had at school. One day his 21 said to him, “Joseph, I bet (打赌) you a big bag of popcorn that you don’t have as many friends as you think. I’m sure many of them are nothing more than companions.”
Joseph 22 the bet at once. However, he wasn’t sure how to test whether his schoolmates were real friends or not, so he asked his grandfather. The old man answered, “Wait a minute.” Then he left and 23 soon as if carrying something in his hands, but Joseph could see nothing there.
“Take it. It’s a very 24 chair because it’s invisible (看不见). It’s rather 25 to sit on, but if you take it to school and 26 to sit on it, you’ll activate (激活) its 27 and it’ll be able to tell who your real friends are.”
Joseph, brave and determined, set off for 28 with the strange and invisible chair. At break time he asked everyone to form a 29 , and he put himself in the middle, with his chair. Having difficulty seeing it, Joseph tried to sit on it but he 30 the seat and fell straight onto his backside. Everyone around him had a pretty good laugh.
“Wait! Let me try again, ”Joseph said. But again, he missed the seat, 31 more surprised looks and a few catcalls. Joseph didn’t 32 and kept trying to sit on the magic chair. But he kept falling to the ground...until, suddenly he tried again but didn’t 33 . Looking around, Joseph saw three of his best friends holding him up. 34 , many others he had thought of as friends had done nothing but make fun of him. And there, the show came to an end. Joseph understood that true friends were those who care for him, and not just the 35 that happened to be passing by. And someone who took joy in his misfortunes was even less of a friend.
21.A.schoolmate B.grandfather C.classmate D.stranger
22.A.accepted B.noticed C.concluded D.ignored
23.A.passed B.recovered C.returned D.disappeared
24.A.smooth B.secure C.unique D.comfortable
25.A.awkward B.flexible C.positive D.tough
26.A.intend B.struggle C.gather D.manage
27.A.magic B.promise C.memory D.response
28.A.flat B.party C.school D.spot
29.A.popcorn B.circle C.chair D.misfortune
30.A.missed B.acquired C.removed D.escaped
31.A.providing B.moving C.causing D.losing
32.A.pass out B.back down C.give up D.turn down
33.A.skip B.focus C.suffer D.fall
34.A.However B.Moreover C.Besides D.Therefore
35.A.relative B.neighbor C.companion D.teammate
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The 1900 House
In 1999, a television company in Britain made a very popular programme called The 1900 House. They changed an ordinary house in a street in London into a 1900 house, 36 there was no electricity, just gas for the lights and the kitchen, and all the furniture was from 1900 or before.
Then they found a family—the Bowlers—to live in the house for three months. Six people in the family 37 (live) in the house: Paul and Joyce Bowler, their daughters, Kathryn, Ruth and Hilary and their son, Joe. For three months, 38 they were living in the house, they had to wear Victorian clothes and live like people at that time. For example, they had to wash their hair with egg and lemon, not shampoo. They had to wash their clothes 39 hand because they didn’t have a washing machine, and they 40 use the toilet outside in the garden. But the family didn’t have to go 41 (shop)because the TV company did all their shopping for them.
There were cameras inside the house 42 (film) the family’s everyday life, and the Bowlers talked on television about their experiences. Here are some of the things 43 Hilary said later about her time in the house: “Some things were difficult—we had to find things to do in the evening, 44 there was no television or computer, and we all had to work hard to clean the house and to cook our food. My sister and I had to share a bedroom and a bed, too! It was fun—and we didn’t have to go to school every day, 45 was nice. But I don’t want to do it again. I think I’d like to live in the future, not the past!”
第三部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46.假定你是李华,你们班同学了解到最新的人工智能技术ChatGPT拥有强大的即时生成答案能力,因此展开了一场题为“人工智能(artificial intelligence)是否能替代教师”的辩论。请你为班级English Corner写一篇文章,表达你的看法,要点如下:
辩论主题
你的观点
你的理由
注意:(1)词数不少于120;
(2)标题已给出,不算入总词数;
(3)可适当加入细节,使内容充实,行文连贯。
第二节(满分25分)
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Five years ago, I had a nine-to-five job, and I usually commuted (通勤) to work by bus. Those long tiring hours of travelling were always annoying. But one day, it was healing.
It was a warm March evening, and I’d just taken a seat on the bus that would take me home. I sat in the third row, by the window, on the driver’s side. It was nearly 6:00 p.m., but the bus was not yet full and the driver gave no signs that he intended to get the bus on the road anytime soon.
A middle-aged woman took a seat opposite me. She was crying. Not speaking to anyone in particular, she tearfully told her story.
She had come to the city to visit her daughter. On the way to the last stop, a thief had stolen one of her bags. It had contained half of the money she’d brought with her. The other half was rolled in a handkerchief and hidden under her blouse, so she fortunately still had some money left.
The bus conductor, driver, and other passengers listened to her story. After a few minutes, she stopped crying, took out some cheese bread from her bag, and began to eat, looking still worried.
An old man in tattered (破旧的) clothes got on the bus. He sat in the seat directly in front of the woman.
After a few minutes, all seats were taken. The driver got behind the wheel and started the engine. The bus conductor collected tickets and began asking us where we were getting off. When he came to the old man’s seat, he became doubtful and asked the old man whether he had any money. The old man admitted that he did not. He explained that he had spent all his money this morning when he’d accidentally got on the wrong bus and now he was trying to go home.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.续写部分分为两段, 每段的开头语已为你写好;
3.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Upon hearing this, the bus conductor ordered the old man to get off the bus.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The woman seated behind the old man was also listening and observing the whole thing.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
一、阅读
【答案】1.A 2.B 3.C
【分析】本文介绍的是两封书信。从文章中我们可以了解到李平经常和他的朋友在网上聊天。但这个男孩上网只是为了休息一下。编辑认为孩子应该诚实,并努力让他们的父母理解他们。
【解析】1.细节理解题。根据第一段第一句After I finish my homework, I often go online and chat with my friends.可知,从文章中我们可以了解到李平经常和他的朋友在网上聊天。故选A。
2.细节理解题。由第一封信的…I need to rest for a while by playing computer games…可知,这个男孩上网只是为了休息一下。故选B。
3.推理判断题。根据文中第二封信的倒数第一句Remember: to be honest is the best way.可知,编辑认为孩子应该诚实,并努力让他们的父母理解他们。故选C。
【答案】
4.D
5.B
6.B
7.C
【详解】
4.根据第二段中的“However,more and more parents are beginning to realize just how important social networks are in their lives.This realization has given many parents the motivation to educate themselves about social networking sites.”可知父母意 识到了社交网络的重要性,所以他们有了动机开始学习一些与社交网络相关的内容。
5.根据第四段中的“On the other hand,if you do accept,then you could have a sense of being watched and no longer feel free to comment or communicate the way you did before.”可知孩子不愿意接受父母申请是因为他们会觉得被人监视,不能再自由 评论或交流,他们的隐私会被侵犯。
6.调查的核心结论是“孩子忽略父母的好友请求不一定意味着隐瞒,而可能是想在某些方面保持独立”,这是一种对父母焦虑 的宽慰性解释。
7.根据文章最后一段中的“Perhaps talking with parents and giving explanations would help soften the blow when you do choose not to add them to your friends list.”可知接下来很可能要讨论怎样向父母解释,怎样与他们沟通。
【答案】8.C 9.B 10.D 11.C
【分析】本文属于议论文,讨论了当孩子不再喜欢某个活动时,家长是否应该强迫孩子继续坚持的问题,指出需要结合孩子的性格特点与活动的意义作出合理判断。
【解析】8.词句猜测题。根据第三段中“Kids can benefit from being uncomfortable. While they may not be the best at something at once, the confidence that comes from knowing or improving at an activity can be worth it.(孩子从不适中可以获益。尽管他们可能不是某件事中最好的,但通过学习或进步所带来的自信是值得的)”可知,孩子从不适中可以获益,所以这并不是说只要你的孩子不想做某事,你就应该让他们摆脱困境。所以“off the hook”意为“摆脱困境”。故选C。
9.推理判断题。根据第五段中的“In the story Parent’s Dream, David Mario’s father put him through endless training in order to make him become a professional soccer player. But later, Mario was unwilling to try anything including soccer.(在《父母的梦想》这个故事中,David Mario的父亲让他接受无休止的训练,为的是让他成为一名职业足球运动员。但后来,Mario对包括足球在内的所有事情都不愿再尝试)”可推断,父母将自己的梦想强加到孩子身上会对孩子产生负面影响。故选B。
10.细节理解题。根据最后一段“For them, it really should be about inspiring them to take part in activities that are joy-filled, playful and interesting.(对他们来说,应该是激发他们参与充满快乐、有趣的活动)”可知,Kickel建议父母鼓励10岁以下的孩子参加一些有趣的活动,而不是推得过于严厉或刻板。故选D。
11.主旨大意题。文章讨论了当孩子不再喜欢某个活动时,家长是否应该强迫孩子继续坚持的问题,指出需要结合孩子的性格特点与活动的意义作出合理判断。所以短文的最佳标题为“你应该让孩子停止某项活动吗”。故填C。
【答案】12.D 13.C 14.C 15.D
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了萨拉和艾米丽从小到大的深厚友情,以及一个共享的海螺如何成为她们友情的象征,帮助她们面对生活的挑战。
【解析】12.细节理解题。根据第二段中“One sunlit afternoon, while searching for shells, they came across the most beautiful seashell they had ever seen. It was pearly white with lines of pink and blue, shining as if it held the magic of the ocean itself. Both girls were fascinated, and after a moment of silent admiration, they wished to keep it.(一个阳光明媚的下午,她们在寻找贝壳的时候,发现了一个她们从未见过的最美丽的贝壳。它是珍珠白色的,上面有粉红色和蓝色的线条,闪闪发光,仿佛它本身就有海洋的魔力。两个女孩都被迷住了,在静静地欣赏了一会儿后,她们都想把它留下来)”可知,萨拉和艾米丽被贝壳的美丽所吸引,因此决定保留它。故选D项。
13.细节理解题。根据第三段中“Sarah, ambitious and driven, moved to a distant city to pursue a career in the business world, while Emily stayed in their hometown, following her passion for painting the sea and the skies she loved so much.(雄心勃勃、充满动力的萨拉搬到了一个遥远的城市去追求她的商业世界事业,而艾米丽则留在了他们的家乡,追随她对绘画大海和如此热爱的天空的热爱)”可知,萨拉和艾米丽的不同在于萨拉在城市里努力经商。故选C项。
14.细节理解题。根据倒数第二段中“When Emily arrived, she brought the seashell with her. Together, they sat in Sarah’ s apartment, holding the seashell and recalling their carefree childhood. Emily’s warmth and presence reminded Sarah of who she truly was, and the strength she had within. Encouraged, Sarah decided to pursue her dream of starting her own business , and Emily’s artwork decorated the walls of her new office, a symbol of their strong bond. (当艾米丽到达时,她把贝壳带来了。她们一起坐在萨拉的公寓里,手里拿着贝壳,回忆着无忧无虑的童年。艾米丽的温暖和陪伴让萨拉想起了她真正的自己,以及她内心的力量。在鼓励下,萨拉决定追求她开办自己企业的梦想,新办公室的墙上装饰着艾米丽的艺术作品,象征着她们之间的紧密联系)”可知,当艾米丽带着贝壳来到萨拉的住处时,她们坐在一起,回忆起了童年。艾米丽的出现激励了萨拉,她决定追求自己创业的梦想。故选C项。
15.主旨大意题。通读全文,结合最后一段“The seashell, once a shared treasure, now symbolized their unbreakable friendship — a friendship that could weather any storm, no matter the distance or challenges they faced.(这个曾经共有的宝藏——贝壳,现在象征着她们坚不可摧的友谊——一种无论距离多远或面临何种挑战都能经受住任何风暴的友谊)”可知,文章主要围绕萨拉和艾米丽共同发现的贝壳展开,讲述了她们之间的深厚友情,以及贝壳如何成为她们友情的象征。因此,D项“The Seashell Bond(贝壳之谊)”是文章最佳标题。故选D项。
【答案】16.F 17.C 18.E 19.G 20.A
【分析】本文是篇夹叙夹议文。作者通过自己女儿的例子,表达了人们在一个陌生的新的环境中,应该勇于探索和尝试的观点,作者认为这会给人们带来好处,并给出了一些具体的做法和建议。
【详解】16.根据上一句“There’s a lot to cope with when you go off to university.”(当你离开家去上大学时,有很多事情要处理。),选项F. There are new friends to meet and new responsibilities to accept. (有新的朋友要认识,有新的责任要承担。)补充说明了离开家去上大学时会面对的情况,与上一句是并列递进关系,承接上文,衔接合理。故选F。
17.根据前文“It was a struggle to find the car park, let alone explore the huge campus.”(找到停车场都很困难,更不用说探索这个巨大的校园了。)和“Although we knew she had flatmates and phone apps to get her to fit in, the challenge ahead was clear—to find her way in an unfamiliar world. ”(虽然我们知道她有室友和手机应用程序让她适应环境,但前方的挑战很明显——在一个陌生的世界里找到自己的路。)可知,前文表达了目前主要的挑战是适应新环境,而不是探索校园;但根据第三段“According to the researchers, that was because exploring the new environment stimulated their dopamine (多巴胺) system—setting up their brains for memorizing things. ”(根据研究人员的说法,这是因为探索新环境刺激了他们的多巴胺系统—建立他们的大脑来记忆东西。)可知,探索新环境对大脑记忆是有好处的,所以选项C. But exploring places as such is beneficial to memory.(但探索这样的地方对记忆是有益的。)与前文有转折关系,合理引出了下文,符合语境。故选C。
18.根据上一句“Then some of them took the same walk again, while others explored a different forest”(于是,他们中的一些人又走了一次同样的路,而另一些人则探索了另一片不同的森林)可知,前组的成员走的老路,后组的成员探索了新路;结合下一句“According to the researchers, that was because exploring the new environment stimulated their dopamine (多巴胺) system—setting up their brains for memorizing things. Thus, they scored higher.”(根据研究人员的说法,这是因为探索新环境刺激了他们的多巴胺系统—建立他们的大脑来记忆东西。因此,他们的得分更高。)可知,后组的成员在大脑记忆方面的测试得分更高,表现更好,与选项E. The latter group performed better in memory tests straight after.(后一组在接下来的记忆测试中表现更好。)句意相符,下一句是对选项E的具体解释。故选E。
19.根据下一句“But we may all be able to gain some of the benefits, even if it’s just by stimulating our senses and challenging our thinking skills.”(但我们也许都能从中获益,即使只是通过刺激我们的感官和挑战我们的思维能力。)中的“But”和“all”和句意可知,空处应该是指某一部分人会从中获益,选项G. Young minds seem to gain most from being in strange surroundings.(年轻人似乎从陌生的环境中获益最多。)表达了这层含义,与下文衔接合理。故选G。
20.空处为段落主题句,根据最后两段可知,应该为祈使句,故答案选自A或B;根据下一句“To warm yourself up for learning, picture a city you know well, but imagine you’re tapped in a part of it that you’ve never visited.”(为了给自己的学习热身,想象一个你熟悉的城市,但想象你身处其中一个你从未去过的地方。)可知,本段主要讲述要善于想象;选项A. Get lost in your imagination.(沉浸在你的想象中。)与其语意相符,符合语境。故选A。
【答案】
21.B;
22.A;
23.C;
24.C;
25.D;
26.D;
27.A;
28.C;
29.B;
30.A;
31.C;
32.C;
33.D;
34.A;
35.C
【详解】
〖导语〗
这是一篇记叙文。本文讲述主人公约瑟夫一直以自己有很多朋友自豪,他的祖父让他在学校里努力坐到一把隐形的椅子上来测试谁是真正的朋友,这让约瑟夫明白了真正的朋友是那些关心他的人。
21.
考查名词词义辨析。句意:有一天他的爷爷对他说:“约瑟夫,我跟你赌一大袋爆米花,你的朋友没有你想的那么多。”A. schoolmate同学;B. grandfather祖父;C. classmate同学;D. stranger陌生人。根据下文“However, he wasn’t sure how to _____ whether his schoolmates were real friends or not, so he asked his grandfather.”可知,是他的爷爷对他说的话。故选B。
22.
考查动词词义辨析。句意:约瑟夫立刻接受了打赌。A. accepted接受;B. noticed注意;C. concluded得出结论;D. ignored忽视。呼应上文“I bet you a big bag of popcorn”指约瑟夫立刻接受了打赌。故选A。
23.
考查动词词义辨析。句意:然后他离开了,很快又回来了,好像手里拿着什么东西,但是约瑟什么也看不见,A. passed通过;B. recovered 恢复;C. returned返回;D. disappeared消失。根据后文“as if carrying something in his hands”可知爷爷先是离开,又很快回来了。故选C。
24.
考查形容词词义辨析。句意:这是一把很特别的椅子,因为它是隐形的。A. smooth平滑的;B. secure稳固的;C. unique独特的;D. comfortable舒服的。根据后文“because it's invisible”可知,这是一把非常特殊的椅子,因为是隐形的。故选C。
25.
考查形容词词义辨析。句意:很难坐在上面,但如果你把它带到学校,并设法坐在它上面,你就会激活它的魔法,它就会知道谁是你真正的朋友。A. awkward尴尬的;B. flexible灵活的;C. positive积极的;D. tough困难的。上文提到椅子是隐形的,所以要想坐上这个椅子很难,后文“Having difficulty seeing it, Joseph tried to sit on it but he    the seat and fell straight onto his backside.”不断跌倒也是提示。故选D。
26.
考查动词词义辨析。句意:很难坐在上面,但如果你把它带到学校,并设法坐在它上面,你就会激活它的魔法,它就会知道谁是你真正的朋友。A. intend打算;B. struggle挣扎;C. gather聚集;D. manage设法。根据后文“to sit on it, you'll activate its”可知,要是设法坐上去,就能激活它的魔力,它就会辨别谁是真正的朋友,manage to do sth.“设法做成某事”。故选D。
27.
考查名词词义辨析。句意:很难坐在上面,但如果你把它带到学校,并设法坐在它上面,你就会激活它的魔法,它就会知道谁是你真正的朋友。A. magic魔力;B. promise承诺;C. memory记忆;D. response反应。根据后文“it'll be able to tell who your real friends are”可知,椅子可以告诉你谁是真正的朋友,说明它有魔力。后文“on the magic chair”也是提示。故选A。
28.
考查名词词义辨析。句意:约瑟夫勇敢而坚定地带着那把奇怪的看不见的椅子去上学了。A. flat公寓;B. party聚会;C. school学校;D. spot地点。呼应上文“take it to school”指约瑟夫拿着那把奇怪的看不见的椅子去上学了。故选C。
29.
考查名词词义辨析。句意:课间休息时,他请大家围成一圈,他自己和椅子在中间。A. popcorn爆米花;B. circle圆圈;C. chair椅子;D. misfortune不幸。根据后文“he put himself in the middle”可知约瑟夫在课间休息时让大家围成一圈。故选B。
30.
考查动词词义辨析。句意:很难看见椅子,约瑟夫努力坐上去,但他错过了,直接摔了个仰面朝天。A. missed未做到,错过;B. acquired取得;C. removed去除;D. escaped逃离。根据下文“But again, he missed the seat”可知,因为很难看到椅子,约瑟夫尽力想坐在椅子上,但错过了,径直倒在地上。故选A。
31.
考查动词词义辨析。句意:但是,他再次没坐到座位上,引起更多惊讶的表情和一些喝倒彩声。A. providing提供;B. moving移动;C. causing引起;D. losing失去。根据上文“he missed the seat”和后文“more surprised looks and a few catcalls”可知约瑟夫再次没坐到座位上,引起更多惊讶的表情和一些喝倒彩声。故选C。
32.
考查动词短语词义辨析。句意:约瑟夫没有放弃,继续试着坐这把神奇的椅子上。A. pass out昏倒;B. back down 出故障;C. give up放弃;D. turn down拒绝。根据后文“and kept trying to sit on the magic chair”约瑟夫继续常识坐那把神奇的椅子,说明他没有放弃。故选C。
33.
考查动词词义辨析。句意:但他不停地往地上掉,直到突然他又试了一次,但没有摔倒。A. skip跳跃;B. focus集中;C. suffer遭受;D. fall跌倒。根据下文“ Looking around, Joseph saw three of his best friends holding him up.”可知,他没有摔倒,因为他的朋友扶住椅子。故选D。
34.
考查副词词义辨析。句意:然而,许多他以为是朋友的人,除了取笑他,什么也没做。A. However然而;B. Moreover此外;C. Besides除此之外;D. Therefore因此。三个朋友帮助了他,他认为是朋友的人却没有帮助他,前后文是转折关系。故选A。
35.
考查名词词义辨析。句意:约瑟夫明白真正的朋友是那些关心他的人,而不是那些碰巧路过的同伴。A. relative亲戚;B. neighbor邻居;C. companion同伴;D. teammate队友。根据上文“Joseph understood that true friends were those who care for him”可知,此处是在解释朋友的真正含义,真正的朋友是那些关心他的人,而不是碰巧路过的同伴。故选C。
【答案】
36.where
37.lived
38.when/while
39.by
40.had to
41.shopping
42.to film
43.that/which
44.because/as/since
45.which
【详解】本文是一篇记叙文。主要讲述的是英国一家电视公司制作的一档非常受欢迎的节目《1900年之家》,在该节目中,拍摄了Bowlers一家人住在1900年之家过着1900年的生活情况。
36.考查定语从句。句意:他们把伦敦大街上的一所普通房子改造成了1900年的房子,那里没有电,只有电灯和厨房用的煤气,所有的家具都是1900年或之前的。分析句子结构可知,此处为连词引导的非限制性定语从句,从句中不缺少主语和宾语,所以使用关系副词,先行词a 1900 house为表地点的名词。故填where。
37.考查谓语动词。句意:这所房子里住着六个人:保罗·鲍勒和乔伊斯·鲍勒、他们的女儿凯瑟琳、露丝和希拉里以及他们的儿子乔。分析句子结构可知,此处为谓语动词,根据时间状语then以及谓语动词found和语境可知,本文讲述的是过去的事情,所以此处应使用一般过去时态,live与句子主语Six people之间为主动关系。故填lived。
38.考查状语从句。句意:在三个月的时间里,当他们住在房子里的时候,他们必须穿维多利亚时代的衣服,像当时的人一样生活。分析句子结构可知,此处为连词引导的状语从句,结合句意可知,此处表示的是“当……时候,在……期间”,所以此处应为时间状语从句。故填when/while。
39.考查介词。句意:他们不得不手洗衣服,因为他们没有洗衣机,他们不得不在外面的花园上厕所。分析句子结构可知,此处为固定短语by hand意为“用手”符合句意。故填by。
40.考查情态动词。句意:他们不得不手洗衣服,因为他们没有洗衣机,他们不得不在外面的花园上厕所。分析句子结构可知,空后为动词原形,结合并列句中的“They had to wash their clothes”可知,此处应为情态动词,结合句意可知,此处表示“不得不”应为have to,且与并列句中的时态一致,所以此处应使用过去时。故填had to。
41.考查固定短语。句意:但是这个家庭不需要去购物,因为电视公司为他们做所有的购物。分析句子结构可知,此处为固定短语go shopping,意为“去购物”。故填shopping。
42.考查非谓语动词。句意:房子里有摄像机拍摄家庭的日常生活,鲍尔勒夫妇在电视上谈论他们的经历。分析句子结构可知,此处为非谓语动词作定语,结合句意可知,film表示将来的意义,所以此处应使用不定式形式作定语,且表示主动意义。故填to film。
43.考查定语从句。句意:下面是希拉里后来谈到她在家里的一些事情:。分析句子结构可知,此处为连词引导的定语从句,从句中缺少said的宾语,所以使用冠词代词,先行词指的是things为物。故填that/which。
44.考查状语从句。句意:有些事情很困难——我们必须在晚上找些事情做,因为没有电视和电脑,我们都必须努力打扫房间和做饭。分析句子结构可知,此处为连词引导的状语从句,结合句意可知,空前与空后的内容为因果关系,所以应为原因状语从句。故填because/as/since。
45.考查定语从句。句意:这很有趣,而且我们不用每天去上学,这很好。分析句子结构可知,此处为连词引导的非限制性定语从句,从句中缺少主语,所以使用关系代词,先行词指的是主句的内容,指的是事。故填which。
46.【答案】Will Artificial Intelligence Replace Teachers
Recently, our class are having a heated debate on whether artificial intelligence (AI) can replace teachers after learning that AI-powered systems like ChatGPT are so powerful. In my opinion, while AI can enhance teaching to some extent, by no means can it substitute teachers.
Firstly, AI can never fulfill teachers’ roles in nourishing students’ minds and spirits. Teachers not only explain concepts but also inspire and encourage students to learn and grow with love and concern, which is only genuine and meaningful in actual human connection and interaction. Secondly, AI can hardly teach according to students’ individual gifts. Good education should involve humans, who are more flexible in adjusting their teaching plans and strategies to suit students’ various abilities and preferences.
In conclusion, no matter how advanced AI is, it will never take the place of teachers. Education without human teachers is like a tree without roots.
【详解】本篇书面表达属于议论文写作。要求考生为班级English Corner写一篇文章,介绍班里开展的一场题为“人工智能(artificial intelligence)是否能替代教师”的辩论,并表达自己的观点。
词汇积累
在我看来:in my opinion → from my point of view
决不:by no means → in no case/in no way
首先:firstly → first of all/initially
天赋:gift → talent
句式转换
简单句变倒装句
原句:Secondly, AI can hardly teach according to students’ individual gifts.
拓展句:Secondly, hardly can AI teach according to students’ individual gifts.
【点睛】〖高分句型1〗Recently, our class are having a heated debate on whether artificial intelligence (AI) can replace teachers after learning that AI-powered systems like ChatGPT are so powerful. (运用了whether引导的宾语从句和that引导的宾语从句)
〖高分句型2〗Teachers not only explain concepts but also inspire and encourage students to learn and grow with love and concern, which is only genuine and meaningful in actual human connection and interaction. (运用了which引导的非限制性定语从句)
47.【答案】Paragraph 1:
Upon hearing this, the bus conductor ordered the old man to get off the bus. The old man didn’t move. He was almost in tears as he begged the bus conductor to let him take the bus so he could get home before dark. The bus driver, who had been listening to his explanation, stood up, walked to the old man, and repeated the conductor’s order to ask the old man to get off the bus. Apart from the harsh words from the driver and sobs from the old man, the whole bus was in a terrible silence.
Paragraph 2:
The woman seated behind the old man was also listening and observing the whole thing. When the bus driver and conductor raised their voices at the old man, she shouted, “Stop bothering him! Can’t you see he’s only trying to get home ” “He doesn’t have any money!” the driver shouted back. “Well, that’s no reason to throw him off the bus,” she insisted. Meanwhile, she reached inside her blouse, took out her remaining money, and handed the fares to the conductor. “Here is his fare and mine. Just stop giving him a hard time.” How much sweet the journey was when we made it easy for others!
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者五年前坐公交车时遇到了一个哭泣的妇女,妇女说自己的钱被小偷抢走了一半,后来一位衣衫褴褛的老人上了公共汽车,但是老人因为早上坐错了车,如今没钱买车票,想要回家,售票员要赶他下车,他苦苦哀求,结果是妇女为老人付了车费。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“听到这句话,售票员命令老人下车。”可知,第一段可描写老人面对售票员的驱赶时的反应,他苦苦哀求,结果司机催促老人下车,除了司机严厉的责骂和老人的抽泣,整个公共汽车陷入了可怕的沉默。
②由第二段首句内容“坐在老人后面的女人也在聆听和观察着这一事件。”可知,第二段可描写妇女为老人买了票,还分面包给老人,作者也由此感悟到:当我们可以让他人的生活过得更顺利、更丰富时,一段旅程也可以很甜蜜。
2.续写线索:售票员驱赶老人——司机催促老人下车——车里陷入沉默——妇女为老人买票——作者感悟
3.词汇激活
行为类
靠近:walk to/approach
回家:get home /go back home
喊叫:shout/ yell
情绪类
哭泣:be in tears / put one's finger in one’s eye
愉快:sweet / joyful
第 page number 页,共 number of pages 页

展开更多......

收起↑

资源预览