福建省厦门市集美中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

福建省厦门市集美中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

集美中学2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
英 语 试 题
(考试时间:120分钟;满分:150分)
本试卷分选择题和非选择题两部分,共8页,满分150分。考试用时120分钟。
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。
1. How many days a week does Jenny usually work
A. Three. B. Five. C. Six.
2. Where are the speakers
A. In a restaurant. B. In a supermarket. C. In the man’s house.
3 What does Penny ask the man to do
A. Check her laptop. B. Read the instructions. C. Use the printer.
4. What are the speakers mainly talking about
A. The man’s company. B. The man’s boss. C. The man’s career plan.
5. What will the woman probably do next
A. Go to a cafe. B. Make a sandwich. C. Have some coffee.
第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How did the woman get tickets to the music festival
A. From the man. B. From her father. C. From an event organizer.
7. What will the woman do at the festival
A. Check tickets. B. Take pictures. C. Arrange flowers.
听第 7 段材料,回答第 8至 10题。
8. What was the man’s opinion about last night’s documentary
A. It was a bit annoying. B. It was not his favorite. C. It was as good as the last one.
9. What was last night’s documentary about
A. Elephants. B. Bears. C. Dolphins.
10. What does the man complain about
A. The camera work. B. The music. C. The story.
听第 8 段材料,回答第 11至 13 题。
11. What made Sally decide to work during her gap year
A. Her own interest. B. Her financial condition. C. Her parents’ influence.
12. What did Sally like about her job
A. The salary. B. The duties. C. The workmates.
13. What did Rob do during his gap year
A. He went traveling. B. He worked to save money. C. He stayed at home with his family.
听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。
14. Why does the woman talk to the man
A. To ask for advice. B. To share her wishes. C. To offer some ideas.
15. What does the woman think of performing in a play
A. It’s strange. B. It’s attractive. C. It’s demanding.
16. Which activity does the woman dream of doing
A. Protecting wildlife. B. Riding a hot-air balloon. C. Attending a film festival.
听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。
17. What is the biggest attraction of Rome for the speaker
A. The history. B. The art. C. The architecture.
18. What does the speaker say about many of the historic buildings in Rome
A. They are locked up. B. They are under repair. C. They remain in service.
19. What is the disadvantage of Rome according to the speaker
A. It is a bit too old. B. It is costly to live there. C. It is inconvenient to get around the city.
20. Why does the speaker want to stay in the old city center
A. To spend less money. B. To taste delicious food. C. To stay away from the river.
第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Food labels carry useful information to help you make informed choices about what you and your family eat and drink. Food labels tell you all sorts of information, including but not limited to the following:
Date marking: Use-by and best-before dates
Foods with a shelf life of less than 2 years must have a best-before or use-by date.
The best-by date refers to food quality. Once the best-by date has passed, the food may still be safe to consume, but it may have lost some quality and nutritional value. Products with a best-by date can legally be sold after that date, provided the product is still fit for human consumption.
Foods that should not be consumed after a certain date for health and safety reasons must have a use-by date. This means they cannot be sold after that date. You will find use-by dates on foods with a short shelf life, such as meat, fish and dairy products.
Nutrition Facts
Nutrition Facts tell you the quantity of various nutrients a food contains per serve, as well as per 100g or 100ml.
Ingredients(配料)
All ingredients must be listed in descending order by weight, including added water. The first ingredient listed contributed the largest amount and the last ingredient listed contributed the least.
Here is a sample.
21. Which product is more likely to be labeled with a “use-by” date
A. Canned tomatoes. B. Fresh chicken. C. Packaged biscuits. D. Bottled water.
22. How many calories would you take in by eating the whole container of Frozen Lasagna
A.227. B.280. C.908. D.1,120.
23. Which ingredient has the highest percentage in Frozen Lasagna
A. Italian Tomatoes. B. Pasta. C. Ricotta Cheese. D. Paprika.
B
The world is lucky when our most brilliant minds choose to work for the common good. Young Ryan Honary is among one of the brilliant minds.
Shocked by the deaths in the 2018 Camp Fire, California’s frightening wildfire, Honary turned his attention to how to decrease future disasters. In 2019, Honary won a $ 10,000 prize in the Ignite Innovation Student Challenge for his early wildfire detection (检测) network, which provides app technology for firefighters. He was only in fifth grade at the time.
Turning 14 years old and going into the eighth grade this year, Honary is busy working in SensoRy Al, the company he set up. With the help of his father and a team of experts, the company has received a lot of attention.
Honary started creating websites when he was in third grade. He learned Python and JavaScript in a local after-school programme. At the same time, he was interested in animals and the environment. He became worried as he saw how much the environment was under pressure.
When wildfires started ruining the air quality, destroying homes and killing some people, Honary thought about how Al can be used to solve environmental problems such as wildfires. In order to get data to train the machine learning models on his fire detectors, he collected real-world data from Google Earth about the Camp Fire of 2018 in California. Once a fire is detected by a fire detector, the information can be sent to the app he created. Also, machine learning can be used to predict where the fires are going to go.
Honary is hoping to attract more people from his generation to his company. He believes the environment is going to be a big responsibility for all of us.
24. Why did Honary invent the detector
A. To make a fortune. B. To save firefighters.
C. To enlarge his company. D. To reduce wildfire disasters.
25. What can be inferred from Paragraph 2 and Paragraph 3
A. Honary’s detecting network was free. B. Honary gained many awards in 2019.
C. Honary’s company is facing serious challenges. D. Honary is young but makes amazing achievements.
26. How did Honary train the machine learning models on detectors
A. By creating websites. B. By collecting data.
C. By taking an after-school programme. D. By sending information to the app.
27. Which of the following can best describe Honary
A. Gifted and humorous. B. Creative and responsible.
C. Curious and confident. D. Friendly and intelligent.
C
If you think English means endless new words, difficult grammar and sometimes strange pronunciation, you are wrong. Haven’t you noticed that you have become smarter since you started to learn a language
According to a new study by a British university, learning a second language can lead to an increase in your brain power. Researchers found that learning other languages changes grey matter. This is the area of the brain which processes information. It is similar to the way that exercise builds muscles.
The study also found the younger people learn a second language, the better the effect is. A team led by Dr Andrea Mechelli, from University College London (UCL), took a group of Britons who only spoke English. They were compared with a group of “early bilinguals” who had learned a second language before the age of five, as well as a number of later learners. Scans showed that grey matter density (密度) in the brain was greater in bilinguals than in people without a second language. But the longer a person waited before mastering a new language, the smaller the difference was.
“Our findings suggest that the structure of the brain is changed by the experience of learning a second language,” said the scientists. It means that the change itself increases the ability to learn.
Professor Dylan Vanghan Jones of the University of Wales, has researched the link between bilingualism and maths skills. “Having two languages gives you two windows on the world and makes the brain more flexible (灵活的),” he said. “You are actually going beyond language and have a better understanding of different ideas.”
The findings were matched in a study of native Italian speakers who had learned English as a second language between 2 and 34. Reading, writing and comprehension were all tested. The results showed that the younger they started to learn, the better. “Studying a language means you get an entrance to another world,” explained the scientists.
What is mainly talked about in this passage
A. Man has a great ability of learning a second language.
B. Language learning is closely connected with maths study.
C. The study done by the researchers from UCL is very successful.
D. Studying a foreign language can improve man’s ability to think.
29. Why does the writer mention “exercise” in the second paragraph
A. To suggest language learning is also a kind of physical labour.
B. To make people believe language learning helps grey matter work well.
C. To prove that one needs more practice when he/she is learning a language.
D. To show the significance of using the language when you learn a language.
30. What does the underlined word “bilinguals” probably mean in Paragraph 3
A. An active foreign language learner. B. A person who can speak two languages.
C. A researcher on foreign language learning. D. A person who is good at learning foreign languages.
31. What can we know from the scientific findings
A. The ability of learning a second language is changing all the time.
B. The experience of learning a second language has a bad effect on brain.
C. The earlier you start to learn a second language, the higher the grey matter density is.
D. There is no difference between a later second language learner and one without a second language.
D
IT’S A TYPICAL morning: you wake up, take a shower, brush your teeth, and then prick (刺; 扎) your arm with a tiny needle. Wait, what Unless you have a serious disease such as diabetes, you probably haven’t ever tested your own blood. But in the future, that might change.
The company Cor already sells a system for home blood testing. You stick your arm using a supposedly painless, one-off , blood-drawing cartridge (针筒) about the size of a lipstick. Then you stick the cartridge into a device that looks like the base for an electric toothbrush. A few minutes later, an app on your phone buzzes with updated information, including your current health data and tips on what to eat and how to exercise during the day.
It’s true that blood contains a wealth of information about a person’s health. Blood tests can show if a person is infected with a disease or at risk for a variety of problems, including a heart attack or a stroke. But most people don’t test their own blood until a doctor says it’s time. Healthy young adults get regular blood tests about every five years. These tests happen at a lab, where a technician or a nurse sticks a long needle into the arm to draw out several tubes full of blood. Cor and similar companies, such as WellnessFX, are trying to change all that. They think people deserve access to more information about their own health.
But not everyone is convinced that regular blood testing for healthy people is a great idea. Cor’s system is expensive and may not offer much benefit. “The lightest result here is that you lose your money and then you’re reminded to get more sleep and to eat more fruits, vegetables, and fish,” Pieter Cohen of Harvard Medical School told the New York Times. “The worst result is that you end up getting frightened by probably abnormal results that are actually completely normal for you.”
Plus, the results of a home blood test might be wrong. It’s hard to get accurate results from a tiny amount of blood. So what do you think Is monitoring your own health via pinpricks the way of the future Or is it better to leave blood testing to medical professionals
32. Why does the author mention the typical morning in the first paragraph
A. To explain a scene. B. To introduce the topic.
C. To make a comparison. D. To provide an example.
33. What can we learn about the company Cor’s blood-testing system
A. It is painless and cheap to use.
B. It has won popularity among people.
C. It offers accurate health information about our body.
D. It may give advice on our diet according to the health data.
34. What’s Pieter Cohen’s attitude towards this kind of system
A. Objective. B. Subjective. C. Supportive. D. Negative.
35. Which of the following could be the best title for the text
A. Home blood tests: yes or no B. Should blood tests be allowed at home
C A new system of improving your health. D. Home blood testing: your health monitor.
第二节 (共5小题,每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
The less you spend, the more you save. It sounds simple in theory, but in practice, it’s much more complicated. Spending is built into our daily habits, which sometimes can get us addicted to buying stuff. __36__ It’s kind of like a crash diet, but in a good way!
___37___
Despite the name, a no-spend challenge doesn’t mean you sit on your hands and spend no money whatsoever. After all, you don’t want to fall behind on your bills, and there are some necessities you simply can’t do without. The basic premise(前提) of a no-spend challenge is to cut out non-essential spending for a certain amount of time. It could be for a week, a month or even an entire year.
What can you spend money on during a no-spend challenge
If you need to purchase something during your no-spend challenge, it should be something that’s necessary and you absolutely can’t do without. So groceries, yes. Candy bar in the checkout line, no. Also, no new iPhone, even if you’ve been dreaming about an upgrade. No new shoes, even if they’re on a huge sale. This is not the time to make excuses to buy stuff you don’t really need. ___38___ The goal of this challenge isn’t to make life harder on yourself by cutting out spending on essential expenses.
The financial benefits of a no-spend challenge
___39___You can use the extra money you normally would have spent to build up your emergency fund. Or you might want to put the money toward other financial goals, like saving for a new car or an upcoming vacation.
While no-spend challenges are designed to be temporary, you can always extend your challenge. ___40___
A. Decide acceptable purchases.
B. What is a no-spend challenge
C. There should be no quick-fix approach.
D. When will you start your no-spend challenge
E. Why not treat it as more of a lifestyle change
F. Sometimes the best way is to go on a spending freeze.
G. A no-spend challenge can be a boost to your financial situation.
第三部分 英语知识运用 (共两节,满分30分)
第一节 完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Madden is an 8-year-old boy. He was playing with his toys in front of the window. Suddenly, he saw water flowing into the___41___. He shouted to his mum Sandy, “Look, Mum, here comes the___42___!” Sandy saw the house lifted up off its ___43___ and it began to be carried away by the water.
Sandy thought quickly and found a big basin (盆) to put Madden in.They ___44___ out of the house. The flood was so strong that the basin___45___ . Sandy managed to put Madden in again. But the flood suddenly took Sandy away. She lost___46___ of his son. All she could hear was Madden crying, “Mummy!”
After being___47___from his son, Sandy tried all her best to find safety and she was___48___
But as a mother, she couldn’t imagine___49___his son. She cried for help, wishing someone could lend a hand. Then came a rescue team and the ___50___ started. One hour, two hours, three hours...But there was still no ___51___ of Madden. Worse still, it was growing___52___. Sandy began to ___53___.
Then came good news. Madden was found on the top of a small house, safe and ___54___. He said he believed his mother was waiting for him. Sandy said she couldn’t ___55___ the rescuers’ efforts enough.
A. basin B. river C. yard D. well
A. rain B. flood C. stream D. sun
A. base B. wall C. roof D. exit
A. marched B. jogged C. struggled D. rolled
A. cracked B. disappeared C. shook D. overturned
A. charge B. sense C. sight D. breath
A. separated B. saved C. transported D. delivered
A. unique B. professional C. responsible D. lucky
A. helping B. losing C. calming D. trapping
A. research B. legend C. search D. hike
A. sign B. symbol C. alarm D. whistle
A. warm B. dark C. normal D. strange
A. watch out B. check out C. take control D. break down
A. powerful B. sound C. active D. wise
A. appreciate B. accept C. supply D. compare
第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下列材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On February 16, 1861, a big earthquake ___56___(strike) Sumatra, an Indonesian island. The earthquake shook the western side of the island, ___57___ (cause ) a tsunami (海啸). That wall of water poured onto shore, destroying towns and taking thousands of ___58___ (life).
Recently, though, a team of scientists discovered that another earthquake occurred before this __59___(dead) event. According to the record, that earthquake started in 1829 and lasted for 32 years but no one felt even one shake. This kind of slow-moving earthquake ___60___ (call) “silent earthquakes” because no instrument can find them. Scientists have only begun discovering them because ___61___ the advances in GPS technology in the last twenty years.
___62___(figure) out what is going on under the ground, scientists need to study earthquakes. Every earthquake, either small ___63___ big, can teach scientists something about how much the ground will shake in the future. Unluckily, no one can predict (预测) when ___64___ earthquake will hit. Scientists just have to prepare to study all earthquakes ___65___ strike.
第四部分 基础知识 (共三节,满分25分)
选词填空 (共10小题;每小题0.5分,满分5分)
(
A.
calmed down
B.
came to my rescue
C.
shows high regard
for
D.
was swept away
E.
did damage to
F.
were affected by
G.
Regardless of
H.
on hand
I.
did first aid to
J.
In/With regard to
K.
were struck by/with
L.
was flooded with
)
(
A.
in exchange for
B.
in advance of
C.
reflect on
D.
At last
E.
keep up with
F.
am confused about
G.
deal with
H.
by design
I.
concentrating on
J.
make the most of
K.
In company with
L.
were addicted to
) (
A.
in exchange for
B.
in advance of
C.
reflect on
D.
At last
E.
keep up with
F.
am confused about
G.
deal with
H.
by design
I.
concentrating on
J.
make the most of
K.
In company with
L.
were addicted to
) (
A.
in exchange for
B.
in advance of
C.
reflect on
D.
At last
E.
keep up with
F.
am confused about
G.
deal with
H.
by design
I.
concentrating on
J.
make the most of
K.
In company with
L.
were addicted to
)
66. Students living near the construction site _____________ the noise and could hardly concentrate on study.
67. _____________ the coming exam, review the notes we copied.
68. The heavy rain _____________ the crops in the village.
69. We ______________ the beauty of the sunrise over the mountain yesterday.
70. After the charity event, our school mailbox __________ thank-you letters from children in the mountain areas.
71. Our society _____________ people who help others.
72. When the hurricane _______________, the village looked different from what it had been.
73. The bridge _____________ when the dam burst.
74. Keep a notebook _____________ in case you want to write something down.
75. When my phone died, a stranger ____________ and lent me his power bank without hesitation.
第二节 短语填空 (共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面句子,根据汉语意思,用必修一Unit4 & Unit5所学内容的适当形式完成句子(每空一词)。
76. He gave me some books _________ _________ I am not very familiar.
77. _________ _________ _________ (绝不) is the plan perfect, but it is of real value to our project.
78. At the sight of the old building, childhood memories _________ _________ _________ (涌上心头).
79. _________ _________ _________ (无论什么) difficulties I may meet, I will keep on.
80. _________ _________ _________ _________ (我将不胜感激) if you could give me an early reply.
第三节 单句填空 (共10小题;每小题1分,满分10分)
(特别注明:中文注释的,请选用必修一Unit4 & Unit5的新词汇,其他词汇一律不给分。)
81. To my _____________ (失望), the delivery was delayed because of the bad weather.
82. The __________ (base) forms of the English writing system are known as letters.
83. She looked at me as if she ____________ (see) a ghost, her face pale and eyes wide open.
84. The May Day Festival firstly celebrated the _____________ (revive) of life in early spring after winter.
85. Scanning is looking at the text quickly to find ________ (特定的) information, such as dates or numbers.
86. ____________ the defeat, fans still refer to Shasha as a star fighter.
87. Emperor Qinshihuang united the seven major states into one _________(unify) country.
88. Lowering interest rates could have ______________(disaster) results for the economy.
89. Chinese ____________ (书法) has become an important part of Chinese culture.
90. Many Chinese characters _______ (symbol) their meanings, unlike English words which are spelt out according to how they sound.
第五部分 书面表达 (满分15分)
阅读下面短文,根据其内容写一篇60-80词左右的内容概要。
These days, football is one of the most popular sports in the world. Given that Neil Armstrong wanted to take a football to the Moon, we could even say that it is also the most popular sport out of this world! The history of the game goes back over two thousand years to Ancient China. It was then known as cuju (kick ball), a game using a ball of animal skins with hair inside. Goals were hung in the air. Football as we know it today started in Great Britain, where the game was given new rules.
That football is such a simple game to play is perhaps the basis of its popularity. It is also a game that is very cheap to play. You don’t need expensive equipment; even the ball doesn’t have to cost much money. All over the world you can see kids playing to their hearts, content with a ball made of plastic bags; just like Pele did when he was a boy.
Another factor behind football’s global popularity is the creativity and excitement on the field. It is fun enough to attract millions of people. You do not have to be a fan to recognize the skill of professional players—how they use their bodies to pass, score and defend can be amazing to see—or to feel the excitement of a game ending with a surprising twist.
What’s more, football has become one of the best ways for people to communicate: it does not require words, but everyone understands it. It breaks down walls and brings people together on and off the field. Take, for example, the famous football game on Christmas Day 1914. World War I had broken out months before, but British and German soldiers put down their guns and played football together—one moment of peace to remember during years of conflict.
“Some people believe football is a matter of life and death, ......” said Bill Shankly, the famous footballer and manager. “I can assure you it is much, much more important than that.” This might sound funny, but one only has to think about the Earth to realize that our planet is shaped like a football.
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________集美中学2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
英语试题
(考试时间:120分钟:满分:150分)
命题人:徐婕箐徐鹭王雅彬审题人:吴莉芳黄静文
本试卷分选择题和非选择题两部分,共8页,满分150分。考试用时120分钟。
第一部分:听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听
完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
例:How much is the shirt
A.£19.15.
B.f9.18
C.f9.15.
答案是C。
1.How many days a week does Jenny usually work
A.Three.
B.Five.
C.Six.
2.Where are the speakers
A.In a restaurant.
B.In a supermarket.
C.In the man's house.
3 What does Penny ask the man to do
A.Check her laptop.
B.Read the instructions
C.Use the printer.
4.What are the speakers mainly talking about
A.The man's company.
B.The man's boss.
C.The man's career plan.
5.What will the woman probably do next
A.Go to a cafe.
B.Make a sandwich
C.Have some coffee.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出
最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒
钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.How did the woman get tickets to the music festival
A.From the man.
B.From her father.
C.From an event organizer.
7.What will the woman do at the festival
A.Check tickets.
B.Take pictures.
C.Arrange flowers.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What was the man's opinion about last night's documentary
A.It was a bit annoying.
B.It was not his favorite.
C.It was as good as the last one.
9.What was last night's documentary about
A.Elephants.
B.Bears.
C.Dolphins.
10.What does the man complain about
A.The camera work.
B.The music.
C.The story.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What made Sally decide to work during her gap year
A.Her own interest.
B.Her financial condition.
C.Her parents'influence.
英语试卷第1页共8页集美中学2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
英语 参考答案
1-5 BABAA 6-10 CBBCB 11-15 BCAAC 16-20 ACCBA
21-23 BDA 24-27 DDBB 28-31 DBBC 32-35 BDDA 36-40 FBAGE
41-45 CBACD 46-50 CADBC 51-55 ABDBA
56. struck 57. causing 58. lives 59. deadly 60. is called
61. of 62. To figure 63. or 64. an 65. that
66-70 FJEKL 71-75 CADHB
76. with which 77. By no means
78. came flooding back 79. No matter what
80. I would appreciate it 81. disappointment
82. basic 83. had seen
84. revival 85. specific
86. Despite 87. unified
88. disastrous 89. calligraphy
90. symbolise/symbolize
写作:
Football enjoys universal popularity with a history tracing back to Ancient China and its modern rules originating from Great Britain. Such popularity lies first in the simplicity and low cost of playing the game. Creative football skills and exciting game atmosphere also contribute to its popularity. Furthermore, football is a means of communication beyond words, powerful enough to dissolve barriers and promote peace. Accordingly, football is more than just a sport.
详解
【听力原文】
Text 1 询问工作天数
M: I’m only working three days a week now. How many days do you work at the store, Jenny
W: Usually Monday through Friday, but sometimes I work on Saturday too.
Text 2 用餐后结账
M: Was everything all right
W: Yes, it was wonderful. I especially liked the dessert.
M: It is one of our specialties.
W: May I have the check, please
Text 3 无线打印机设置
M: Penny, I don’t know how to set up the wireless printer.
W: Well, you do need to run the set-up program before you can print from your laptop. Have a look at the instructions. Here they are.
Text 4 公司成立搬迁
W: How long have you been in this area
M: We moved here five years ago. Before that, we were in a very small office building in the center of town.
W: And when was the company set up
M: Ten years ago, by our boss Simon Donna.
Text 5 询问三明治购买地
W: Excuse me. I was just wondering where you bought that.
M: This sandwich Just down the road at the cafe.
W: OK. Thanks. I’ll go and get one myself.
Text 6 周末节日活动
W: What are you doing this weekend
M: I’m going to the flower festival with my parents. You’re going to the music festival then, aren’t you I heard they’ve got some fantastic bands this year and are expecting thousands of visitors!
W: Yes, that’s right. My friend’s father is organizing the event, so we’ve got free tickets.
M: Lucky you!
W: Yes, but we’ve both got to help. My friend’s got to check tickets. He’s asked me to take photos, and I don’t mind doing that.
Text 7 自然纪录片评价
W: Did you see that documentary, Nature Watch, last night
M: I did. I wouldn’t want to miss anything from that series. I didn’t think it was as good as last week’s one on elephants, though.
W: I actually find dolphins much more interesting, so I thought last night’s one was better. The next one’s about bears, which should be great.
M: Yeah, I can’t wait. There is one problem with the series though.
W: Oh, what’s that
M: I really can’t find any problem with the camera work, but I think whoever wrote the music shouldn’t be asked to do it for a nature series again. It’s a bit annoying, especially when I try to focus on the story.
Text 8 间隔年经历交流
M: Sally, tell me something about your gap year.
W: Oh, well, my gap year was very different from yours! I decided to stay at home and work.
M: Oh, why did you decide to do that
W: Actually, I had to. My family are not rich, so I had to work to pay for my university courses.
M: And did you enjoy that
W: Hmm, it was OK. The pay was not that good, and the work itself was not creative, but I got on well with the people I worked with. So, do you feel a gap year is a good thing
M: Yes! It was a great chance to see the world before I went to university.
W: You’re lucky, Rob!
Text 9 愿望清单建议
W: So, I’ve decided to make a wish list like I was telling you. I’ve put down some ideas, but now I can’t think of anything else. Any ideas
M: Have you ever been on a hot-air balloon ride
W: No, I haven’t.
M: It’s really fun — you get great views of the city and the countryside. You should definitely add it to your list.
W: Right, OK, hot-air balloon ride.
M: Have you thought about joining a drama club You could perform in a play.
W: Well, that’s a challenge! I’ve never performed in a play. Anything else
M: Here’s another idea. Have you ever been to a film festival
W: No, I’ve never done that, but I’d like to.
M: And here’s another one. I know you care about animals. Why don’t you start a local group to raise money for wildlife
W: Yes, that’s something I’ve always wanted to do.
Text 10 罗马旅游向往
M: Good morning, everyone. If you ask me which city I really want to visit, it’s Rome, the capital of Italy. It’s a city that has always attracted me because of its culture. I’m particularly interested in its architecture since it has examples from all major European styles of building. Besides, it was the capital of the Roman Empire, so it has a wonderful collection of public buildings from that time.
What I think is great about Rome is that many of the beautiful and historic buildings are still in use, as galleries, public offices and even houses. They are not all locked up as museums, so it’s really living history there. Even though it’s an expensive city to stay in, I’d like to go there for at least a month, as there’s so much to see and do. During my time there, I’d have to be careful that I didn’t spend too much on Roman food! Plus, I’d like to find a cheap hotel. It would probably be in the centro storico, the old center of the city, probably within walking distance of the River Tevere. Most visitors to Rome would agree that it is a very special place but for me, it’s Europe’s most historic and romantic city.
【Passage A】
导语:本文是一篇应用文。文章介绍了食品标签包含的关键信息,包括保质期标注(最佳食用日期和食用截止日期)、营养成分表和配料表,帮助消费者做出明智的饮食选择。
21. B。细节理解题。根据文章第一段中 “Foods that should not be consumed after a certain date for health and safety reasons must have a use-by date... such as meat, fish and dairy products.”(出于健康和安全原因,超过特定日期不应食用的食品必须标注食用截止日期…… 例如肉类、鱼类和乳制品。)可知,B. 新鲜鸡肉属于肉类,更可能标注 “食用截止日期”。A. 罐装番茄;C. 包装饼干;D. 瓶装水,均不属于短保质期需标注食用截止日期的食品。故选 B。
22. D。推理计算题。根据营养成分表信息 “Serving Information 4 servings per container. Calories Amount per serving 280”(每份信息:每罐 4 份,每份热量 280 卡路里)可知,整罐千层面的热量为 280×4=1120 卡路里。故选 D。
23. A。细节理解题。根据文章第一段中 “All ingredients must be listed in descending order by weight”(所有配料必须按重量降序排列),配料表首位为 “Italian Tomatoes”(意大利番茄),说明其在配料中占比最高。故选 A。
【Passage B】
导语:这是一篇记叙文。讲述了少年 Ryan Honary从小热爱编程与环保,受加州山火启发,研发山火探测网络并创立公司,致力于用人工智能减少山火灾害的故事。
24. D。细节理解题。根据文章第二段中Shocked by the deaths in the 2018 Camp Fire...Honary turned his attention to how to decrease future disasters... his early wildfire detection network(受 2018年加州营火惨案的震撼,Honary将注意力转向如何减少未来的灾害……他的早期山火探测网络)可知,Honary发明探测器是为了减少山火灾害。A. 赚钱;B. 拯救消防员;C. 扩大公司规模,均不符合文意。故选D。
25. D。推理判断题。根据第二段Honary won a $10,000 prize... He was only in fifth grade at the time(Honary赢得1万美元奖金……当时他仅五年级)和第三段Turning14years old...the company he set up... received a lot of attention(14岁的Honary创立的公司获得广泛关注)可知,Honary年纪虽小但成就惊人。A. 未提及探测网络免费;B. 仅提到2019年获一项奖项,并非“多个”;C. 未提及公司面临严峻挑战。故选D。
26. B。细节理解题。根据文章第五段中In order to get data to train the machine learning models on his fire detectors, he collected real-world data from Google Earth(为了获取数据来训练火灾探测器上的机器学习模型,他从谷歌地球收集了真实世界的数据)可知,Honary通过收集数据训练模型。A. 创建网站;C. 参加课后课程;D. 向应用程序发送信息,均非训练模型的方式。故选B。
27. B。推理判断题。Honary 研发山火探测网络体现了有创造力(creative);关注环境问题、致力于减少灾害、呼吁同龄人参与环保,体现了有责任感(responsible)。A. 幽默未体现;C. 自信未明确提及;D. 友善非核心特质。故选 B。
【Passage C】
导语:本文是一篇说明文。文章介绍了多项研究发现,学习第二语言能改变大脑灰质结构、提升脑力,且学习年龄越小,效果越显著。
28. D。主旨大意题。文章开篇提出学习语言会让人变聪明”,随后通过英国大学的研究、伦敦大学学院的扫描实验、威尔士大学教授的研究等,证明学习外语能提升思维能力。A. 人类学习第二语言的能力强,非核心;B. 语言学习与数学相关,仅为部分内容;C. UCL的研究成功,非主旨。故选D。
29. B。推理判断题。根据文章第二段中learning other languages changes grey matter... It is similar to the way that exercise builds muscles(学习其他语言会改变灰质…… 这与锻炼塑造肌肉的方式相似)可知,作者提及锻炼是为了类比说明语言学习对灰质的积极作用,让读者更容易理解。A. 语言学习是体力劳动,错误;C. 语言学习需要更多练习,偏离原意;D. 强调使用语言的重要性,未提及。故选 B。
30. B。词义猜测题。根据文章第三段中who had learned a second language before the age of five(五岁前学习第二语言的人)可知,bilinguals指能说两种语言的人。A. 积极的外语学习者;C. 外语学习研究者;D. 擅长学习外语的人,均不符合定义。故选 B。
31. C。细节理解题。根据文章第三段中grey matter density in the brain was greater in bilinguals than in people without a second language. But the longer a person waited before mastering a new language, the smaller the difference was(双语者的大脑灰质密度比无第二语言者更高。但掌握新语言的时间越晚,差异越小)可推知,开始学习第二语言越早,灰质密度越高。A. 学习能力一直在变化,未提及;B. 学习第二语言对大脑有负面影响,与文意相反;D. 晚期学习者与无第二语言者无差异,错误。故选 C。
【Passage D】
文章介绍了Cor等公司推出的家用血液检测系统,分析了其优势(便捷获取健康信息)与争议(价格高、结果可能不准确、易引发不必要的恐慌),引发读者对家用血液检测是否可行的思考。
32. B。推理判断题。第一段描述早上起床后扎针验血的场景,随后转折提出除非有糖尿病等疾病,否则人们不会自己验血,但未来可能改变,进而引出家用血液检测系统的话题。A. 解释场景,目的是引入话题;C. 作比较,未体现;D. 举例子,并非核心目的。故选B。
33. D。细节理解题。根据文章第二段中an app on your phone buzzes with updated information, including your current health data and tips on what to eat and how to exercise(手机应用程序会推送更新信息,包括当前健康数据和饮食、锻炼建议)可知,该系统会根据健康数据提供饮食建议。A. 便宜,与第四段expensive矛盾;B. 深受欢迎,未提及;C. 结果准确,与第四段 the results might be wrong矛盾。故选D。
34. D。推理判断题。Pieter Cohen 提到最好的情况是浪费钱,得到作息饮食建议;最坏的情况是被正常的‘异常结果’吓到,可推知,Pieter Cohen对这种系统持消极态度,因为他对检测的结果持有怀疑。故选D。
35. A。主旨大意题。文章介绍了家用血液检测系统的功能,随后讨论了其争议点,最后以设问句家用血液检测是未来趋势吗?还是该交给专业人士?结尾,核心是探讨家用血液检测是否可行。B. 应不应该被允许,侧重“许可”,而非“可行性”;C. 改善健康的新系统,仅为正面描述,忽略争议;D. 家用血液检测:你的健康监测器,未体现争议。故选 A。
【七选五】
这是一篇说明文。文章围绕“理性消费”展开,介绍了“无消费挑战”的定义、可消费范围、财务益处,并提出将其延伸为生活方式的建议,引导读者通过该挑战实现储蓄目标。
36. F
解析:过渡句。前文提到 “消费已融入日常习惯,让人沉迷购物”,点出理性消费的实际难点,后文用“这有点像速效节食,但却是好事”对前文提出的解决方式进行类比说明,F项(有时最好的办法是冻结消费)既承接前文“购物成瘾”的问题,给出具体应对措施,又通过“消费冻结”这一概念与后文的“it”形成指代衔接,逻辑连贯。选项F中的“spending freeze”与主题“无消费挑战”相契合,为后文展开说明该挑战做铺垫。
37. B
解析:主旨句。后文整段围绕“无消费挑战并非完全不花钱,而是在一定时间内削减非必要开支”展开,详细解释了该挑战的核心前提和时间跨度,是对“无消费挑战是什么”的具体回答,B项(什么是无消费挑战?)以设问形式点明本段核心话题,起到统领下文的作用,符合“提出问题—解答问题”的说明文结构逻辑。
38. A
解析:总结句。前文通过“生活必需品可买、checkout线的糖果棒不可买、新款手机和打折鞋子不可买”等具体例子,明确了无消费挑战中“可消费”与“不可消费”的界限,A项(确定可接受的消费)是对前文内容的概括总结,呼应本段开头“What can you spend money on during a no-spend challenge ”的设问,同时与后文“挑战的目的不是削减必要开支让生活变难”形成补充,使段落逻辑闭环。选项A中的“acceptable purchases”与前文“necessary”“can’t do without”形成对应,精准概括本段核心内容。
39. G
解析:主旨句。本段标题为“无消费挑战的财务益处”,后文具体列举了“积累应急基金、为购车或度假储蓄”等财务方面的好处,G项(无消费挑战能改善你的财务状况)作为本段首句,直接点明核心观点,总领后文的具体益处阐述。选项 G 中的“boost to your financial situation”与标题“financial benefits”高度契合,为后文展开具体好处做铺垫,逻辑清晰。
40. E
解析:延伸句。前文提到“无消费挑战本是暂时的,但你可以延长挑战时间”,将挑战从“短期行为”向“长期坚持”引导,E项(为什么不把它视为一种生活方式的改变呢?)以反问形式提出更进一步的建议,既承接前文“延长挑战”的想法,又将其提升到“生活方式”的层面,使文章观点更具深度,为全文提供了长远的行动指引,符合说明文“提出方法—延伸建议”的逻辑延伸。
【完形填空】
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了本文是一篇记叙文。Sandy和Madden这对母子遭遇洪水,儿子Madden被洪水冲走,在救援队的帮助下,母亲Sandy最终找到了Madden。
41. C
根据空前一句可知,Madden在窗户前玩玩具。由此推知,此处指他看到水流进了院子。basin 意为“盆”;river意为“河流”;yard意为“院子”;well意为“井”。故选C项。
42. B
根据空前一句中的water flowing和空后一句中的it began to be carried away by the water可知水流进了院子,房子被水冲走了。由此推知,此处指洪水来了。下文中的flood也是提示。rain意为“雨”;flood意为“洪水”;stream意为“小溪”;sun意为“太阳”。故选B项。
43. A
根据空后的 it began to be carried away by the water 可知,房子被水冲走了。由此推知,房子应该离开了地基。base意为“地基”;wall意为“墙”;roof意为“屋顶”;exit意为“出口”。故选A项。
44. C
根据空后一句中的 The flood was so strong 可知,洪水很猛。由此推知,此处指他们挣扎着出了房子。march 意为“行进;前进”,jog 意为“慢跑”;struggle 意为“挣扎;艰难地行进”;roll 意为“滚动”。故选C项。
45. D
根据本段第一句可知,Sandy把 Madden放进了盆里。根据空后一句可知,Sandy设法把 Madden再次放进盆里。由此推知,此处指洪水如此猛烈,以至于让盆翻转了。crack意为“裂开”;disappear意为“消失”;shake意为“摇晃”;overturn 意为“倾覆,翻掉”。故选D项。
46. C
空前一句叙述的是洪水把 Madden 冲走了,空后一句叙述的是她只能听到Madden的呼救声。由此推知,此处指她看不见儿子了。charge意为“掌管,责任”;sense意为“意义;感觉”;sight意为“看见”,lose sight of意为“看不见”;breath意为“呼吸”。故选C项。
47. A
根据上文内容可知,Sandy的儿子Madden被洪水冲走了,她看不见儿子了。由此推知,此处指在她和儿子分开之后。separate意为“分开”;save意为“挽救;节省”;transport意为“运输”;deliver意为“递送”。故选A项。
48. D
根据下一段中的She cried for help, wishing someone could lend a hand 可推知,她找到了安全的地方才能呼救,因此此处指她很幸运。unique意为“独特的;professional意为“职业的,专业的”;responsible意为“负责任的”;lucky意为“幸运的”。故选D项。
49. B
根据上文内容可知,Sandy 的儿子 Madden 被洪水冲走了。由此推知,此处指作为一位母亲,她无法想象失去儿子。help意为“帮助”;lose意为“失去”;calm 意为“使平静”;trap 意为“困住”。故选B项。
50. C
根据空前的 Then came a rescue team可知,援救队伍来了,因此此处指搜救工作开始了。research意为“调查,研究”;legend意为“传奇”;search意为“搜寻,搜查”;hike意为“远足”。故选C项。
51. A
根据空前的 But there was still no可推知,几个小时过去了,但是仍然没有 Madden的踪迹。sign 意为“迹象”;symbol意为“符号;象征”;alarm意为“警报;惊恐”;whistle意为“口哨;呼啸声”。故选A项。
52. B
B 根据前文的One hour, two hours, three hours 和空前的Worse still可知,几个小时过去了,天越来越黑,这使情况变得更糟。warm意为“温暖的”;dark意为“黑暗的,昏暗的”;normal 意为“正常的”;strange 意为“奇怪的;陌生的”。故选B项。
53. D
根据上文内容可知,时间过去很久了,天越来越黑,但仍然没有 Madden的踪迹。由此推知,Sandy会感到崩溃,开始哭起来。watch out意为“当心”;check out意为“结账离开;(经检查)得到证实,获得证明”;take control意为“控制”;break down意为“情不自禁地哭起来;出故障,坏掉;被搞垮,垮掉”。故选D项。
54. B
根据空前的 Madden was found on the top of a small house 可知,Madden在一个房顶上被发现了。由此推知,此处指他安然无恙。powerful意为“强大的”;sound意为“完好的,未受伤的”,safe and sound是固定搭配,意为“安然无恙”;active意为“积极的”;wise意为“明智的”。故选B项。
55. A
根据上文内容可知,救援队救了 Madden,作为母亲,Sandy 应该会非常感激救援队的帮助。appreciate 意为“感激”;accept意为“接受”;supply意为“供应”;compare意为“比较”。故选A项。
【语法填空】
这是一篇说明文。文章主要介绍了什么是无声地震以及科学家们为预测这种地震所做研究。
56. struck
考查动词时态。句子中出现明确的过去时间状语On February 16, 1861(1861年2月16日),这是典型的一般过去时标志,因此空格处需填入动词strike的过去式struck。
57. causing
考察非谓语。此处用现在分词causing作结果状语,表示地震引发海啸这种自然而然的结果。
58. lives
考查名词复数。由thousands of可知,此处生命应用复数形式。故填lives。
59. deadly
考查词性转化。空格后为名词event(事件),空格处需填入能修饰名词的词,结合括号内给出的词 “dead”,需从其同源词中选择合适的词性(形容词优先,因要体现事件的属性)。dead:形容词,意为 “死的;无生命的”,若用于修饰 event,“dead event” 表示 “无生命的事件”,语义逻辑不通,无法体现地震事件的特征,故排除。deadly:形容词,意为 “致命的;致死的”,“deadly event” 即 “致命事件”,能准确体现该地震会造成人员伤亡的核心特征,契合语境中地震的危害性,故为正确答案。
60. is called
考查动词的时态、语态和主谓一致。空处在主句中作谓语,句子描述的是客观事实,应用一般现在时,且主语This kind of slow-moving earthquake和动词call之间是被动关系,应用被动语态,主语是单数。故填is called。
61. of
考查介词。because of是固定搭配,意为“因为”,是介词短语,后面接名词短语。故填of。
62. To figure
考查非谓语动词。空处是非谓语动词作状语,表目的,且动词figure和主语scientists是主动关系,应用动词不定式作目的状语,单词位于句首,首字母大写。故填To figure。
63. or
考查固定搭配。either...or...是固定搭配,意为“或者……或者……”。故填or。
64. the
考查冠词。all over the world是固定短语,意为“世界各地”。故填the。
65. that
考查定语从句的先行词。空格前的 “all earthquakes” 是先行词,空格后“strike”(袭击、发生)是谓语动词,由此可知空格处需填入定语从句的关系词,用来引导从句修饰先行词 “earthquakes”。定语从句中,关系词需在从句中充当成分,本句中从句缺少主语,先行词 “earthquakes” 指物,理论上可选择which或that。但先行词前有all这一不定代词修饰,根据定语从句的语法规则:当先行词被 all、any、every、no、little、much 等不定代词修饰时,关系词只能用that,不能用 which,因此此处填 that。集美中学2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
英语参考答案
1-5 BABAA
6-10 CBBCB
11-15 BCAAC
16-20 ACCBA
21-23BDA
24-27 DDBB
28-31 DBBC
32-35 BDDA
36-40 FBAGE
41-45 CBACD
46-50 CADBC
51-55 ABDBA
56.struck
57.causing
58.lives
59.deadly
60.is called
61.of
62.To figure
63.0r
64.an
65.that
66-70 FJEKL
71-75 CADHB
76.with which
77.By no means
78.came flooding back
79.No matter what
80.I would appreciate it
81.disappointment
82.basic
83.had seen
84.revival
85.specific
86.Despite
87.unified
88.disastrous
89.calligraphy
90.symbolise/symbolize
写作:
Football enjoys universal popularity with a history tracing back to Ancient China and its
modern rules originating from Great Britain.Such popularity lies first in the simplicity
and low cost of playing the game.Creative football skills and exciting game atmosphere
also contribute to its popularity.Furthermore,football is a means of communication
beyond words,powerful enough to dissolve barriers and promote peace.Accordingly,
football is more than just a sport.
详解
【听力原文】
Text1询问工作天数
M:I'm only working three days a week now.How many days do you work at the store,Jenny
W:Usually Monday through Friday,but sometimes I work on Saturday too.
Text2用餐后结账
M:Was everything all right
W:Yes,it was wonderful.I especially liked the dessert.
M:It is one of our specialties.
W:May I have the check,please
Text3无线打印机设置
M:Penny,I don't know how to set up the wireless printer.
W:Well,you do need to run the set-up program before you can print from your laptop.Have a
look at the instructions.Here they are.
Text4公司成立搬迁
W:How long have you been in this area
M:We moved here five years ago.Before that,we were in a very small office building in the
center of town.
W:And when was the company set up
M:Ten years ago,by our boss Simon Donna.
Text5询问三明治购买地
W:Excuse me.I was just wondering where you bought that.
M:This sandwich Just down the road at the cafe.
W:OK.Thanks.I'll go and get one myself.
Text6周末节日活动
W:What are you doing this weekend
M:I'm going to the flower festival with my parents.You're going to the music festival then,
aren't you I heard they've got some fantastic bands this year and are expecting thousands of
visitors!
W:Yes,that's right.My friend's father is organizing the event,so we've got free tickets.
M:Lucky you!
W:Yes,but we've both got to help.My friend's got to check tickets.He's asked me to take photos,
and I don't mind doing that.
Text7自然纪录片评价
W:Did you see that documentary,Nature Watch,last night
M:I did.I wouldn't want to miss anything from that series.I didn't think it was as good as last
week's one on elephants,though.2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
1-5 BABAA 6-10 CBBCB
11-15 BCAAC 16-20 ACCBA
21-23 BDA 24-27 DDBB
28-31 DBBC 32-35 BDDA
36-40 FBAGE 41-45 CBACD
46-50 CADBC 51-55 ABDBA
56. struck 57. causing 58. lives
59. deadly 60. is called 61. of
62. To figure 63. or 64. an
65. that
66-70 FJEKL 71-75 CADHB
76. with which 77. By no means
78. came flooding back 79. No matter what
80. I would appreciate it 81. disappointment
82. basic 83. had seen
84. revival 85. specific
86. Despite 87. unified
88. disastrous 89. calligraphy
90. symbolise/symbolize
写作:
Football enjoys universal popularity with a history tracing back to Ancient China and its modern rules originating from Great Britain. (要点1) Such popularity lies first in the simplicity and low cost of playing the game. (要点2) Creative football skills and exciting game atmosphere also contribute to its popularity. (要点3) Furthermore, football is a means of communication beyond words, powerful enough to dissolve barriers and promote peace. (要点4) Accordingly, football is more than just a sport. (要点5) (71 words)
【听力原文】
Text 1 询问工作天数
M: I’m only working three days a week now. How many days do you work at the store, Jenny
W: Usually Monday through Friday, but sometimes I work on Saturday too.
Text 2 用餐后结账
M: Was everything all right
W: Yes, it was wonderful. I especially liked the dessert.
M: It is one of our specialties.
W: May I have the check, please
Text 3 无线打印机设置
M: Penny, I don’t know how to set up the wireless printer.
W: Well, you do need to run the set-up program before you can print from your laptop. Have a look at the instructions. Here they are.
Text 4 公司成立搬迁
W: How long have you been in this area
M: We moved here five years ago. Before that, we were in a very small office building in the center of town.
W: And when was the company set up
M: Ten years ago, by our boss Simon Donna.
Text 5 询问三明治购买地
W: Excuse me. I was just wondering where you bought that.
M: This sandwich Just down the road at the cafe.
W: OK. Thanks. I’ll go and get one myself.
Text 6 周末节日活动
W: What are you doing this weekend
M: I’m going to the flower festival with my parents. You’re going to the music festival then, aren’t you I heard they’ve got some fantastic bands this year and are expecting thousands of visitors!
W: Yes, that’s right. My friend’s father is organizing the event, so we’ve got free tickets.
M: Lucky you!
W: Yes, but we’ve both got to help. My friend’s got to check tickets. He’s asked me to take photos, and I don’t mind doing that.
Text 7 自然纪录片评价
W: Did you see that documentary, Nature Watch, last night
M: I did. I wouldn’t want to miss anything from that series. I didn’t think it was as good as last week’s one on elephants, though.
W: I actually find dolphins much more interesting, so I thought last night’s one was better. The next one’s about bears, which should be great.
M: Yeah, I can’t wait. There is one problem with the series though.
W: Oh, what’s that
M: I really can’t find any problem with the camera work, but I think whoever wrote the music shouldn’t be asked to do it for a nature series again. It’s a bit annoying, especially when I try to focus on the story.
Text 8 间隔年经历交流
M: Sally, tell me something about your gap year.
W: Oh, well, my gap year was very different from yours! I decided to stay at home and work.
M: Oh, why did you decide to do that
W: Actually, I had to. My family are not rich, so I had to work to pay for my university courses.
M: And did you enjoy that
W: Hmm, it was OK. The pay was not that good, and the work itself was not creative, but I got on well with the people I worked with. So, do you feel a gap year is a good thing
M: Yes! It was a great chance to see the world before I went to university.
W: You’re lucky, Rob!
Text 9 愿望清单建议
W: So, I’ve decided to make a wish list like I was telling you. I’ve put down some ideas, but now I can’t think of anything else. Any ideas
M: Have you ever been on a hot-air balloon ride
W: No, I haven’t.
M: It’s really fun — you get great views of the city and the countryside. You should definitely add it to your list.
W: Right, OK, hot-air balloon ride.
M: Have you thought about joining a drama club You could perform in a play.
W: Well, that’s a challenge! I’ve never performed in a play. Anything else
M: Here’s another idea. Have you ever been to a film festival
W: No, I’ve never done that, but I’d like to.
M: And here’s another one. I know you care about animals. Why don’t you start a local group to raise money for wildlife
W: Yes, that’s something I’ve always wanted to do.
Text 10 罗马旅游向往
M: Good morning, everyone. If you ask me which city I really want to visit, it’s Rome, the capital of Italy. It’s a city that has always attracted me because of its culture. I’m particularly interested in its architecture since it has examples from all major European styles of building. Besides, it was the capital of the Roman Empire, so it has a wonderful collection of public buildings from that time.
What I think is great about Rome is that many of the beautiful and historic buildings are still in use, as galleries, public offices and even houses. They are not all locked up as museums, so it’s really living history there. Even though it’s an expensive city to stay in, I’d like to go there for at least a month, as there’s so much to see and do. During my time there, I’d have to be careful that I didn’t spend too much on Roman food! Plus, I’d like to find a cheap hotel. It would probably be in the centro storico, the old center of the city, probably within walking distance of the River Tevere. Most visitors to Rome would agree that it is a very special place but for me, it’s Europe’s most historic and romantic city.2025-2026学年第一学期高一年级12月月考
M:Was everything all right
1-5 BABAA
6-10 CBBCB
W:Yes,it was wonderful.I especially
11-15 BCAAC
16-20 ACCBA
liked the dessert.
21-23BDA
24-27 DDBB
M:It is one of our specialties
28-31 DBBC
32-35 BDDA
W:May I have the check,please
36-40 FBAGE
41-45 CBACD
46-50 CADBC
51-55 ABDBA
Text3无线打印机设置
56.struck
57.causing
58.lives
M:Penny,I don't know how to set up the wireless
59.deadly
60.is called
61.of
printer
62.To figure
63.0r
64.an
W:Well,you do need to run the set-up program before
65.that
you can print from your laptop.Have a look at the
66-70 FJEKL
71-75 CADHB
instructions.Here they are.
76.with which
77.By no means
Text4公司成立搬迁
78.came flooding back
79.No matter what
W:How long have you been in this area
80.I would appreciate it
81.disappointment
M:We moved here five years ago.Before that,we
82.basic
83.had seen
were in a very small office building in the center of
84.revival
85.specific
town.
86.Despite
87.unified
W:And when was the company set up
88.disastrous
89.calligraphy
M:Ten years ago,by our boss Simon Donna.
90.symbolise/symbolize
Text5询问三明治购买地
写作:
W:Excuse me.I was just wondering where you
Football enjoys universal popularity with a
bought that.
history tracing back to Ancient China and its modern
M:This sandwich Just down the road at the cafe.
rules originating from Great Britain.1)Such
W:OK.Thanks.I'll go and get one myself.
popularity lies first in the simplicity and low cost of
Text6周末节日活动
playing the game.2)Creative football skills and
W:What are you doing this weekend
exciting game atmosphere also contribute to its
M:I'm going to the flower festival with my
popularity.3)Furthermore,football is a means
parents.You're going to the music festival then,
of communication beyond words,powerful enough to
aren't you I heard they've got some fantastic
dissolve barriers and promote peace.(要点4)
bands this year and are expecting thousands of
Accordingly,football is more than just a sport.5)
visitors!
(71 words)
W:Yes,that's right.My friend's father is organizing
【听力原文】
the event,so we've got free tickets
Text1询问工作天数
M:Lucky you!
M:I'm only working three days a week now.How
W:Yes,but we've both got to help.My friend's got to
many days do you work at the store,Jenny
check tickets.He's asked me to take photos,and I
W:Usually Monday through Friday,but sometimes I
don't mind doing that.
work on Saturday too.
Text7自然纪录片评价
Text2用餐后结账口口口□
集美中学2025-2026学年第一学期高一年级12月月考英语答题卡
姓名
班级
座号
注意事项
1.请将信息填写清楚并认真核对,不得有误
贴条形码区
2.保持答题卡的清洁和完整,不得折叠
3选择题用2B铅笔填涂,修改用橡皮擦净
正确填涂■
缺考标记[]
(正面朝上,请勿贴出虚线方框)
L.[A][B][C]
6.[A][B][C]
11.[A][B][C]
16.[A][B][c]
21.[A][B][C][D]
2.[A][B][C]
7.[A][B][C]12.[A][B][C]
17.[A][B][C]
22.[A][B][C1[D]
3.[A][B][C]
8.[A][B][CJ13.[AJ[B][C]
18.[A][B][C]
23.【A][B][C][D]
4.【A][B][C]
9.[A][B][C1I4.[A][B][C]
19.[A][B][C]
24.【AJ[B][C】[D]
5.【A][B][C]
10.[AJ[B][C]15.【AJ[B][C]
20.[A][B][c]
25.[A][B][C][D]
26.[A][B][C][D]
31.[A][B][C][D]36.[A][B][C][D][E][F][G]
27.【A][B]
[C】[D]
32.[A][B][C][D]
37.[A][B][C][D][E][F][G]
28.[A]【B][C][D
33.[AJ[B][C][D]38.[A][B][C][D][E][F][GJ
29.[A][B][C][D]
34.[AJ[B][C][D]
39.[A][B][C][D][E][F][G]
30.[A][B][C[D]35.[A[B][C][D]
40.[A][B][C][D][E][F][G]
4L.[A][B][C][D]
46.[A][B][C][D]
51.[A][B][C][D]
42.【A][B][C][D]
47.[A][B][C][D]
52.[A][B][C][D]
43.【AJ[B][C1[D
48.[AJ[BJ[C][D]
53.[AJ[B][CJ[D]
44.[AJ[B][C][D]
49.[A][B][C][D]
54.[A][B][C][D]
45.[A][B][C][D]
50.[A][B][C][D]55.[A][B][C][D]
66.[A][B][C][D][E][F][G][H]【I][J][K][LJ
67.【AJ[B]【CJ[D1[E][F]【G1[HJ[I]【J][K1[LJ
68.[A][B][C1[D][E][F]G][H][I]【J][K][LJ
69.[A][B][C][D][E][F][G][H]【I】【J][K][LJ
70.[A][B]
[C][D1[E][F][G]H][I】【J][K][L]
1.[A][B][C][D][E][F][G][H][I]【J][K][L]
72.[A][B][C][D][E][F][G][H][I]【J][K][L]
73.【A][B][C][D][E][F][G[H][I][J][K][L]
74.[A][B][C][D1[E][F][G][H][I][J】[K】[LJ
75.[A][B][C][D][E][F][G][H][I][J][K][L]
56.
57.
58.
59」
60
61.
62.
63
64.
65.
76.
77.
78.
79

英语
第1页(共2页)

展开更多......

收起↑

资源预览

error当前文档不提供在线查看服务,请下载使用!