东北三省精准教学联盟2026届高三12月联考英语试卷(含解析,含听力原文无音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

东北三省精准教学联盟2026届高三12月联考英语试卷(含解析,含听力原文无音频)

资源简介

东北三省精准教学联盟2026届高三12月联考英语试卷
本试卷满分150分,考试时间120分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. What does the man usually do on Saturdays
A. Go camping. B. Go on a trip. C. See his parents.
2. When does the man's plane leave
A. At 9:00. B. At 9:15. C. At 10:30.
3. What is the man doing now
A. Running. B. Watching TV. C. Eating food.
4. How does the woman feel
A. Impressed. B. Concerned. C. Confident.
5. What does the woman suggest about the suit
A. It should be kept. B. It should be reused. C. It should be thrown away.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What are the speakers mainly discussing
A. The time for the operation.
B. The ways to get the health report.
C. The reason for giving up the munthon.
7. What will Kate give John
A. A number. B. An address. C. A report.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Why does the mun need the robotic cleaner
A. He hates cleaning dust.
B. The robot is a gift from his friend.
C. He works late and has no time to clean.
9. Who are the speakers
A. Cleaners. B. Cooks. C. Teachers.
10. What will the woman probably do next
A. Have an exam. B. Watch the robot. C. Sweep the floor.
听第8段材料,回答第11 至 13题。
11. What is the probable relationship between the speakers
A. Strangers. B. Classmates. C. relatives.
12. What is the woman concerned about
A. The price of the tickets. B. The quality of the play. C. Her son's exam.
13. What does the man offer to do for the woman
A. Save her a place. B. Return the money to her. C. Phone his friend.
听第9段材料,回答第14 至 16题。
14. What does the man ask the woman about
A. Her reading habits. B. Her eating habits. C. Her working habits.
15. What does the man think of 1984
A. It's disappointing. B. It's a classic. C. It's complicated.
16. What will the man do tomorrow
A. Go to the hospital. B. Bring a book to the woman. C. Have lunch with the woman.
听第10段材料,回答第17 至 20题。
17. Who is Daniel
A. A dog trainer. B. A student. C. A lifeguard.
18. Why did Daniel take a new road on that day
A. He found a shortcut. B. He had time to see new scenery. C. He knew someone would be in danger.
19. Who fell into the river first
A. Snowy. B. Aaron. C. Daniel.
20. What is the purpose of the speech
A. To teach a swimming lesson. B. To honor a hero. C. To highlight a danger.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
We are pleased to present a selection of high-quality courses ranging from literature to music to cultural studies, tailored to meet diverse learning needs and schedules. Led by expert instructors, they offer immersive learning experiences to help deepen your understanding of these classic subjects.
Shakespeare's World: Life Experiences & Literary Works
Duration: May 14,2025—— May 13,2026
Moving between the world in which Shakespeare lived and the present day, this course will introduce different literary analysis methods that you can use when reading Shakespeare. Through videos filmed in England and reading materials about his peers and modern theaters, you' ll gain tools to understand and appreciate his plays.
Chinese Cultural Insights: Five Authors, Five Books
Duration: April 16,2025—— April 15,2026
This course, taught by Harvard Professor David Wang, highlights China's cultural changes and daily life through the works of five Chinese authors. Using close reading and analysis, it explores themes important to the Chinese people.
19th-Century Orchestral Study: Beethoven's 9th Symphony
Duration: 4.2025— December 3.2026
Harvan l Professor Thomas Forrest Kelly guides learners through all four movements (乐章) of Beethoven's 9th Symphony.He talks about the symphony's structure, how it was created, its practice sessions and first performance, and what it means today. Learners in this course need not have any prior musical experience.
18th-Century Opera: Handel & Mozart
Duration: May 7.2025—— May 6.2026
In this breathtaking course, you' ll get to know the music of two beautiful operas: Handel's Giulio Cesare and Mozart's DonGioanni. Discover their artistry, history, and the challenges behind their creation, from Handel's Baroque masterpiece toMozart's revolutionary blend of music and drama.
21. What can learners get from the course regarding Shakespeare
A. Chances to act in Shakespeare's plays. B. Skills to analyze Shakespeare's works.
C. Videos of modern theater stars' daily lives. D. Books written by Shakespeare's family members.
22. Which course is most suitable for a learner with no background in music
A. 18th-Century Opera: Handel & Mozart.
B. Chinese Cultural Insights: Five Authors, Five Books.
C. Shakespeare's World: Life Experiences & Literary Works.
D. 19th-Century Orchestral Study: Beethoven's 9th Symphony.
23. What do all four courses have in common
A. They start in the first half of the year.
B. They are taught by Harvard professors.
C. They are designed to develop learners' mastery of these subjects.
D. They are designed for learners with professional knowledge.
B
At around 3,000 meters above sea level in the Xiangguqing area of Yunnan Baima Snow Mountain National Nature Reserve,even young hikers often struggle with the altitude. Yet Yu Jianhua, now in his seventies, still climbs regularly. Once the best hunter in Tacheng Town, he became a forest ranger (护林员) at 45, devoting his life to protecting the endangered Yunnan golden hair monkey. His son, Yu Zhonghua, later joined him, and together they have safeguarded the species for over 30 years.
Decades ago, the monkeys were rarely seen. Established in 1983, the reserve aimed to save the species. Yu Jianhua's first task was locating the monkeys."I started searching in April 1995, but it wasn't until March 1996 that I finally spotted them about1 kilometer away,"he said. While searching, he took traps apart and rescued wildlife, gradually earning the monkeys' trust. By2005, he could approach them within 10 meters. He studied their behavior, from food to shelter choices, to inform conservation efforts.
Since 2008, several monkey families have settled in the Xiangguqing area, enabling research and education. Unlike his father, Yu Zhonghua expanded the work to include population monitoring, community management, and the training of 16rangers. Their long- term observations have significantly advanced scientific conservation. Over the past decade, nearly 150newborns have been asked to the Xiangguqing population, with each family group maintaining 50——70 individuals. Nationally, the species has grown from 1,000——1,500 in 1996 to nearly 4,000 today.
This summer, the reserve attracted educational groups, with rangers sharing their conservation efforts. While both father and son are devoted to their work, they hope to raise awareness about the endangered monkeys and inspire others to continue their mission."Perhaps one day I won't be able to climb these mountains anymore," Yu Jianhua said."I just hope more people will carry on the work."
24. Why are young hikers mentioned in the first paragraph
A. To highlight Yu Jianhua' devotion at an old age. C. To show Xiangguqing is popular with young people.
B. To explain why the monkey needs more rangers. D. To warn readers of the high-altitude risk in Baima Snow Mountain.
25. What was Yu Jianhua's first task after becoming a ranger
A. Rescuing trapped wildlife in the reserve. C. Studying the behavior of the monkey groups.
B. Locating the Yunnan golden hair monkeys. D. Training new rangers for community management.
26. What did Yu Zhonghua do for monkey conservation
A. He set up the reserve in 1983. C. He increased the national population to 4,000 alone.
B. He added population monitoring and ranger training.
B. The History of Yunnan Raima Snow Mountain National Nature Reserve.
B. The Growth of Yunnan Golden Hair Monkeys nationwide.
C. The Friendship Between Humans and Endangered Monkeys.
D. The Two Generation' Devotion to Protecting Endangered Monkeys.
C
The protein craze doesn't seem to be going away. Social media is full of people urging you to eat more protein. Food companies have also started highlighting the protein content on food packages to promote sales. But is all the extra protein doing us any good and can we have too much protein
Eating enough protein is important. It helps build muscle, supports immune functions, and provides energy. Australia's healthy eating guidelines recommend 15%——25% of daily energy from protein, with adults advised to consume at least 0.8 grams per kilogram of body weight. Research shows that consuming more than the recommended amount offers no additional benefits. In fact, having too much protein can cause problems.
If protein is consumed in excess, it can be converted into energy or fat. For some, too much protein can be risky. People with chronic kidney disease (慢性肾病) need to monitor their protein consumption to avoid kidney damage. There is also a condition called protein poisoning, which occurs when you eat too much protein without getting enough fats, carbohydrates(碳水化合物) and other nutrients.
The choice of protein can relate to more than just meeting nutritional needs. Plant-based proteins(e. g., beans, whole grains) and animal-based proteins(e. g., egg, dairy, meat, fish) are both options. However, high animal protein consumption is linked to increased risks of premature death(especially from cancer) and type 2 diabetes. On the other hand, people consuming more plant sources of protein are associated with: a lower risk of dying from cancer; a reduced risk of type 2 diabetes;and improved blood cholesterol (胆固醇) levels.
Overall, where you get protein from—— and having a balance between animal and plant sources—— is more important than simply trying to add more protein to your diet. Proteins, fats and carbohydrates all work together to keep your body healthy and the engine running smoothly.
28. What can we learn from the first two paragraphs
A. Researchers agree that less protein intake is reasonable.
B. No less than 56 grams of protein is a proper intake for adults of 70 kg.
C. More protein than recommended can still bring hidden benefits.
D. Food firms overstate the value of extra protein to mislead people.
29. What does the underlined word"converted" in paragraph 3 mean
A. Transformed. B. Divided. C. Broken. D. Thrown.
30. What is the main argument in paragraph 4
A. The risks of plant- based proteins are relatively small.
B. People should avoid animal- based proteins to prevent diseases.
C. The source of protein is a critical factor affecting its health risks.
D. Plant- based proteins are the recommended source for reducing health risks.
31. What is the author's attitude toward the"protein craze"
A. Fully supportive. B. Strongly opposed.
C. completely neutral. D. Cautiously critical.
D
Scientists from Nanjing University in China have developed a groundbreaking transparent (透明的) coating that can transform ordinary windows into solar panels while maintaining their transparency.
This innovation, known as a"colorless and unidirectional diffractive- type solar concentrator"(CUSC), works by directing some sunlight to photovoltaic (光伏的) cells mounted on the edges of the window, transforming it into electricity, while allowing most light to pass through.
The CUSC coating is made from cholesterolic liquid crystals (CLCs), which enable the coating to cover the full light spectrum (光谱) but trap only one kind of light for energy transformation—— key to preserving the window's function."The CUSC design is a step forward in integrating solar technology into the built environment,"says the engineer, Hu Wei."It represents a practical strategy for carbon reduction and energy self- sufficiency."
In tests, the coating demonstrated impressive performance: It allows 64.2% of visible light to pass through while maintaining 91.3% color accuracy. Under green laser light, it captured 38.1% of available energy, and in realistic conditions with the full light spectrum, the overall efficiency was 18.1%.
The team has already created a 1- inch(1 inch=2.54 cm) test piece using the coating, which collects enough energy to power a small fan. Scale that up to a full- size window, and a large amount of electricity could potentially be generated. As the coating can be applied to normal windows without too many changes, the team is hopeful that this can be commercialized—— though there's still a lot of work to do before that happens.
The researchers say more can be done to improve the stability and the production of the coating, and the energy transforming efficiency needs to be improved too—— the total amount of incoming solar energy that actually makes it into usable electricity. Right now, that figure stands at a relatively low 3.7 percent."To scale up production, several improvements in materials and procedures need to be considered,"write the researchers in their published paper.
32. What is the main function of the CUSC coating
A. It transforms windows into standard solar panels.
B. It absorbs sunlight to produce and store electricity.
C. It directs sunlight to photovoltaic cells for electricity.
D. It develops a transparent coating to improve energy storage.
33. What does the CUSC design represent according to Hu Wei
A. A solution to replacing traditional power sources. B. A means of realizing self- sufficiency in energy.
C. A method to integrate solar energy into the wall. D. A focus on reducing the cost of carbon emissions.
34. What can be inferred about the coating from the test results
A. It maintains high transparency and color accuracy.
B. It achieves the highest efficiency with green laser light.
C. It performs better in realistic conditions than under laser light.
D. Its color performance is superior to its energy capture capability.
35. What is the main challenge in commercializing the CUSC coating
A. Its stability is far from perfect. B. It cannot be applied to normal windows.
C. Its test piece is too small for practical use. D. Its overall energy transforming efficiency is low.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A bucket list, also called a life list, is a list of things you want to experience or accomplish before you die. We all have some ideas about the things we want to do in life. 36 . Here are some ways that may help.
37 . Developing your bucket list should be exciting. so find a place that inspires you to brainstorm You might pick your favorite park, a comfortable corner in your house, or a coffee shop.
Choose goals that are meaningful to you. Your bucket list should contain items that are deeply meaningful to you. 38 or because others would find them impressive. What are your dreams What brings you fulfillment Think about old hobbies or interests you had as a kid. They can show what you care about but haven't been able to focus on.
Find a common theme. As you brainstorm within these categories, look for a common theme and use it to guide the creation of your list. For example, if your happiest moment is helping others, then choose bucket list items that fit that theme. 39 .
Cast off expectations. Don't worry about others judging you, or not achieving certain items. 40 . Are there any goals that you' ve secretly wanted to pursue, but never have because you were embarrassed If you don't achieve all of the goals on your list, that's fine A bucket list is a guide, not a document that you have to follow.
A. Choose an inspiring place
B. Listen to what you truly want
C. There is someone always laughing at you
D. Find a place you usually visit with friends
E. Don't include certain items simply because you feel you should
F. One such item could be starting an after-school program for disabled children
G. However, organizing them into a clear list can be crucial in making them a reality
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
On a cold winter morning, the Gutton Landfill (垃圾填埋场) west of Brisbane was already full of activity. Tim, a heavy machine operator living a(n) 41 life to support his family, began his shift as usual. While he 42 a pile of general waste, he found a finely-made wooden box, half-buried under plastic bags.
Feeling a strong sense of 43 , he quickly turned off the loud machine, jumped down from the cabin, and carefully picked up the box, 44 the dirt with his thick gloves. Upon opening it, Tim's breath caught. Inside lay four old war medals,shining on faded velvet (天鹅绒), their ribbons still 45 after all those years. The sight made his heart race as he thought of the soldier's 46 . Though he recently worried about his son's tuition fees, thinking about selling the 47 , he quickly gave up the idea."These belong to a hero,"he said quietly, 48 the box as if protecting an easily-lost legacy.
Reporting the find to his superior, Tim learned the 49 ahead, without any names or marks on the medals. Determined to do the right thing, he spent days off work looking for 50 , checking community notices and records with his co-workers.Just as hope was fading, an old woman called, her voice slucking as she 51 about her grandfather's lost World War Imedals. The description matched completely—— the special pattern on one medal confirmed the 52 . When Tim hundred her the box, tears rolled down her wrinkled face."My grandfather 53 his unit by carrying injured soldiers to safety,"she said softly. Councilor Julie Re later 54 Tim's honesty.
But for Tim, therealre wardwasthe woman'sthan kfulsmile.Thatday,he real ize dthateveninto ughtimes, 55 shines brightest.
41. A. happy B. hard C. easy D. social
42. A. reported B. earned C. pushed D. extended
43. A. duty B. direction C. curiosity D. humor
44. A. wiping off B. giving off C. paying off D. setting off
45. A. strange B. common C. worn D. perfect
46. A. work B. courage C. reality D. target
47. A. medals B. ribbons C. wastes D. bags
48. A. throwing B. holding C. chasing D. making
49. A. difficulty B. significance C. priority D. opportunity
50. A. problems B. ideas C. clues D. dreams
51. A. worried B. learned C. spoke D. argued
52. A. decision B. tradition C. conversation D. identity
53. A. missed B. failed C. travel D. returned
54. A. ignored B. praised C. forgot D. shook
55. A. kindness B. generosity C. value D. motivation
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Eight-Section Brochure(八段篇), known as Baduanjin, is an ancient Chinese exercise. 56 (pass) down through generations, it involves eight gentle movements that 57 (design) to stretch and strengthen the body, as well as improving the flow of energy through the body. Each movement focuses on a different part of the body, such as the neck, shoulders and hips. Doing this exercise regularly can help improve 58 (flexible), reduce stress and increase overall well-being.
Baduanjin has a history of more than 800 years, and its 59 (origin) are full of myth and legend. It was initially developed 60 a way to enhance the physical health of soldiers. Over time, it was later improved by some masters and became a 61 (wide) popular qigong exercise.
62 (contain) slow, gentle movements coordinated with breathing, Baduanjin is a traditional Chinese exercise suitable for all ages and fitness levels. Learners begin in 63 relaxed stance, feet shoulder-width apart, arms loose. The routine can be done anywhere—— parks, homes, or offices—— and takes 15——20 minutes 64 (complete). Regular practice promotes physical health, enhances mental well-being, 65 connects individuals with Chinese cultural heritage. Its global popularity continues to grow as interest in health practices increases.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你校的心理健康月即将到来,为了舒缓高三学生的心理压力,心理社团开展了一个主题为“LessPressure,a Better Life”的征文活动。请你写一篇短文投稿,内容包括:
1.分析压力的来源;
2.提供舒缓压力的方式。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Less Pressure, a Better Life
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Eight years ago, Sun Jia, born and raised in Shanghai, married Miguel, a Brazilian. Moving with him to South America she settled in Campinas, whose name means"green fields" in Portuguese(葡萄牙语), northwest of S o Paulo." The weather is perfect and there is light traffic," Sun Jia recalled. In autumn, when the sky turned deep blue and leaves gold and red, she still sat in parks, missing Shanghai food and her parents.
To fit in faster, Sun Jia hunted online for jobs. Amed with a master's degree and rich experience, she polished her résumé(简历) and sent out dozens, only to be met with silence. One tech company interview failed because of her poor Portuguese. As three anxious months passed, she began to doubt herself. Miguel, noticing the change, rewritten her résumé line by line and practiced the language with her every night, never letting her give up.
A turning point arrived at last: an e-mail saying she had passed two tests and was invited to the final talk. Excited yet nervous, she practiced at home with Miguel, whose funny faces sent her into laughter that swept the fear away. The next morning,she won an offer from a well- known children's English center.
After four months, Sun Jia, aware of her responsibility, tailored lessons for each child. Adopting lively games and exaggerated gestures, she aimed for three laughter bursts per class, believing that laughter equaled success. Checking exercises after class, she soon won parents' delight with kids' progress. Rediscovering her outgoing self amid laughter, she embraced teaching wholeheartedly.
Amazed by her expertise in Chinese art and music, Mr. Carlos Wizard Martins, a local entrepreneur and parent of her student, urgently sought a Mandarin tutor to explore the Chinese market. Luckily, Sun Jia secured the post and she helped him a lot. Months later, Shanghai saw the opening of his first branch, urging her to establish a Chinese center in Campinas. So important was his advice that it marked another turning point in her new life.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Guided by Martin's advice, Sun Jia decided to open her own Chinese Language Center.
Six months later, more cultural events were held in her center every week.
2025年12月高三联考
英语 详解
第一部分 快速对答案
听力 1—5 6—10 11—15 16-20
CCABB CACCB ACCAB ABBAB
阅读理解 &7选5 21-25 26-30 31-35 36-40
BDCAB DDBAC DCBAD GAEFB
完形填空 41-45 46-50 51—55
BCCAD BABAC CDCBA
语法填空 56. Passed 57. are designed 58. flexibility 59. origins 60. as 61. widely62. Containing 63. a 64. to complete 65. and
第二部分 阅读
第一节
A
体裁:应用文 题材:教育与文化 主题:人文艺术类课程推荐
【语篇导读】本文是一篇应用文。文章介绍了四门涵盖文学、音乐、文化研究的优质课程,这些课程旨在满足学习者多样化的学习需求和日程安排,提供沉浸式的学习体验。
21. B 【深度解析】细节理解题。根据 Shakespeare’ s World: Life Experiences & Literary Works部分中的 this course will introduce different literary analysis methods that you can use when readingShakespeare 可知,该课程会教授用于分析莎士比亚作品的文学分析方法。故选B 项。
22. D 【深度解析】细节理解题。根据 19th-Century Orchestral Study: Beethoven’ s 9th Symphony部分中的“Learners in this course need not have any prior musical experience.”可知,本课程学习者无需具备任何先前的音乐经验,最适合“无音乐背景”的学习者。故选D项。
23. C 【深度解析】细节理解题。根据文章第一段中的 offer immersive learning experiences to helpdeepen your understanding of these classic subjects可知,四门课程的共同点在于它们能帮助学习者深
化对这些经典学科的理解,即提高学习者对这些学科的掌握程度。故选C 项。
B
体裁:记叙文 题材:生态保护 主题:两代人共同努力保护滇金丝猴
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了70多岁的余建华从猎人转型为护林员,30多年来专注保护滇金丝猴,其子余忠华后来加入,父子二人共同推动滇金丝猴数量增长,同时希望更多人参与该物种的保护事业的故事。
24. A 【深度解析】推理判断题。第一段提到 even young hikers often struggle with the altitude,紧接着引出“Yet Yu Jianhua, now in his seventies, still climbs regularly.”,通过年轻群体与余建华的对比,突出其高龄却仍坚守在工作岗位的奉献精神。故选 A 项。
25. B【深度解析】细节理解题。根据第二段中的“Yu Jianhua's first task was locating the monkeys.”可知,余建华成为护林员后的首要任务是“寻找滇金丝猴的踪迹”。故选 B 项。
26. D【深度解析】细节理解题。根据第三段中的“Unlike his father, Yu Zhonghua expanded the workto include population monitoring, community management, and the training of 16 rangers.”可知,余忠华扩展了保护工作,新增了“种群监测、社区管理和护林员培训”的内容。故选 D 项。
27. D【深度解析】主旨大意题。通读全文后可知,本文的核心人物是“余建华(父亲)及余忠华(儿子)”两代人,核心事件是“致力于保护滇金丝猴”,D 项(两代人对保护濒危猴子的奉献)精准概括全文主旨,最适合作本文标题。故选 D 项。
C
体裁:议论文 题材:健康与生活 主题:“蛋白质热潮”的利弊
【语篇导读】本文是一篇议论文。文章讨论了“蛋白质热潮”的利弊,提出“蛋白质来源及饮食平衡比单纯增加蛋白质的摄入量更重要”的观点。
28. B【深度解析】细节理解题。根据第二段中的 adults advised to consume at least 0.8克s perkilogram of body weight 可知,澳大利亚的健康饮食指导方针建议成年人每千克体重至少摄入0.8克蛋白质,由此可计算出70千克成年人的蛋白质合理摄入量应不少于0.8×70=56 (克)。故选 B项。
29. A【深度解析】词义猜测题。根据画线词所在句“If protein is consumed in excess, it can be convertedinto energy or fat.”可知,若蛋白质摄入过量,可能会转化为能量或脂肪, converted 应表示“被转化”。故选 A项。
30. C【深度解析】主旨大意题。第四段首句“The choice of protein can relate to more than just meetingnutritional needs.”为核心句,后文通过对比“动物蛋白(摄入量过高会增加早逝、患2型糖尿病的风险)”与“植物蛋白(降低死于癌症、患2型糖尿病的风险,改善血液胆固醇水平)”的健康影响,强调“蛋白质来源”对健康风险的关键影响。故选C项。
31. D【深度解析】推理判断题。作者开篇客观指出“蛋白质热潮”现象,接着说明“适量蛋白质重要,但过量无益处且有风险”,最后提出“让动物蛋白与植物蛋白保持平衡比单纯增加蛋白质的摄入量更重要”————既不盲目支持“蛋白质热潮”,也不彻底否定蛋白质的重要性,而是理性分析其利弊,态度为 Cautiously critical (谨慎批评)。故选 D项。
D
体裁:说明文 题材:科技与环保 主题:将普通窗户转化为太阳能板的技术突破
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了南京大学研发的“无色单向衍射型太阳能聚光器(CUSC)”透明涂层,该涂层的原理是将部分阳光导向窗户边缘的光伏电池并将其转化为电能,同时保持窗户透明度。
32. C【深度解析】细节理解题。根据第二段中的“This innovation… works by directing some sunlightto photovoltaic cells mounted on the edges of the window, transforming it into electricity”可知, CUSC涂层的核心功能是“将阳光导向光伏电池并将其转化为电能”。故选C项。
33. B【深度解析】细节理解题。根据第三段中胡伟的话“It represents a practical strategy for carbonreduction and energy self-sufficiency.”可知, CUSC 设计代表了一种“实现减少碳排放和能源自给自足的可行策略”,即“实现能源自给自足的一种方式”。故选B项。
34. A【深度解析】推理判断题。根据第四段中的“It allows 64.2% of visible light to pass through whilemaintaining 91.3% color accuracy.”可知,该涂层“保持高透明度(64.2%可见光透过率)和色彩准确度(91.3%) ”。故选 A项。
35. D【深度解析】推理判断题。根据最后一段中的“the energy transforming efficiency needs to be improved too—— the total amount of incoming solar energy that actually makes it into usable electricity.
Right now, that figure stands at a relatively low 3.7 percent.”可知, CUSC 涂层商业化的主要挑战是“总能量转化效率较低(仅3.7%)”。故选 D 项。
第二节
体裁:说明文 题材:生活规划 主题:如何制订清晰、有意义的人生愿望清单
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章为制订人生愿望清单提供了四项实用建议。
36. G 【深度解析】根据上文“We all have some ideas about the thingswe want to do in life.”以及下文“Here are some ways that may help.”可知,空处需承接“有想法”与“如何实现想法”的逻辑。G 项(然而,将它们整理成一个清晰的清单会对实现它们至关重要)既呼应上文中的 some ideas,又引出下文“整理清单的方法”,起到承上启下的作用。故选G 项。
37. A 【深度解析】该空为段落小标题,需概括下文内容。根据下文“find a place that inspires you tobrainstorm! You might pick your favorite park, a comfortable corner in your house, or a coffee shop.”可知,本段核心是“选择一个能激发灵感的地方进行头脑风暴”。A项(选择一个启发灵感的地方)精准概括段落主旨。故选 A 项。
38. E 【深度解析】根据上文“Your bucket list should contain items that are deeply meaningful to you.”以及下文 or because others would find them impressive可知,空处需与“他人视角”形成对比,强调“不基于外界期待选择项目”。E 项(不要仅仅因为你觉得应该就包含某些项目)中的 because youfeel you should 与下文“or because…”(他人原因)构成并列的“非核心选择理由”,符合语境。故选 E 项。
39. F 【深度解析】根据上文“if your happiest moment is helping others, then choose bucket list itemsthat fit that theme”可知,空处需举例说明“帮助他人”主题下的具体清单项目。F 项(一个这样的项目可以是为残疾儿童开办一个课后项目)是“帮助他人”的具体体现,与上文主题高度契合。故选 F 项。
40. B 【深度解析】根据上文“Don't worry about others judging you, or not achieving certain items.”以及下文“Are there any goals that you' ve secretly wanted to pursue, but never have because you wereembarrassed ”可知,本段核心是“摆脱外界期待,关注自己真正想做的事”。B 项(倾听你真正想要的)既呼应上文“不担心他人评判”,又引出下文“偷偷想要追求的目标”,符合语境。故选B 项。
第三部分 语言运用
第一节
体裁:记叙文 题材:人物故事 主题:拾金不昧,归还遗失的勋章
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了蒂姆在垃圾填埋场发现了宝贵的英雄徽章,并设法将其归还的故事。
41. B【深度解析】根据下文 he recently worried about his son's tuition fees 可知,他的生活并不富裕。hard 意为“艰难的”,符合语境。
happy 快乐的 easy 简单的 social 社交的
42. C【深度解析】根据上文a heavy machine operator 可知,他操作重型机械处理垃圾。 push意为“推”,符合语境。
report 报道 earn 赢得 extend 使延长
43. C【深度解析】根据下文“he quickly turned off the loud machine, jumped down from the cabin, andcarefully picked up the box”可知,蒂姆发现一个木制的盒子之后,他关掉机器,想去一探究竟。curiosity 意为“好奇”,符合语境。
duty 责任 direction 方向 humor 幽默
44. A【深度解析】根据下文 the dirt with his thick gloves 可推知,他用手套擦去了盒子上的灰尘。wipe off意为“擦去”,符合语境。
give off 发出 pay off 还清 set off 触响;引发
45. D【深度解析】根据上文“shining on faded velvet, their ribbons”可知,勋章整体的状态维持得非常好。 perfect 意为“完好的”,符合语境。
strange 奇怪的 common 普通的 worn 用旧的
46. B【深度解析】根据常识可知,勋章代表着士兵的勇气。 courage 意为“勇气”,符合语境。
work 工作 reality 现实 target 目标
47. A【深度解析】根据 Inside lay four old war medals 可知,此处指他想卖掉捡来的勋章,支付孩子的学费。 medal 意为“勋章”,为原词复现,符合语境。
ribbon 丝带 waste 废物 bag 袋子
48. B【深度解析】根据下文 as if protecting an easily-lost legacy 可知,他拿着盒子,像在保护容易丢失的遗产。 hold意为“拿着”,符合语境。
throw 扔掉 chase 追赶 make 制作
49. A【深度解析】根据下文中的 without any names or marks 可知,勋章上没有任何寻找线索,这使得归还勋章很困难。 difficulty 意为“困难”,符合语境。
significance 重要性 priority 优先 opportunity 机会
50. C【深度解析】根据下文 checking community notices and records 可知,他在努力寻找盒子主人的线索。 clue意为“线索”,符合语境。
problem 问题 idea 想法 dream 梦想
51. C【深度解析】结合上文 her voice shaking 可知,她声音颤抖地讲述祖父勋章的由来。 speak表示“讲述”,符合语境。
worry担忧 learn 学习;得知 argue争吵
52. D【深度解析】结合上文 matched completely—— the special pattern on one medal confirmed 可知,她描述的特征与勋章的完全匹配,即一枚勋章的特殊图案证明了这种联系。 connection 意为“关联”,符合语境。
decision 决定 tradition 传统 identity 身份
53. C【深度解析】根据下文 carrying injured soldiers to safety 可知,她的祖父背着受伤的士兵,拯救了他的部队。 save意为“拯救”,符合语境。
miss 错过 fade (使)褪色 return 归还
54. B【深度解析】结合上下文可知,蒂姆归还勋章之后,得到了议员的赞赏。 praise意为“称赞”,符合语境。
ignore 忽视 forget 忘记 shake 摇动
55. A【深度解析】结合上下文可知,他意识到即使在困难时期,善良也能闪耀光芒。 kindness意为“善良”,符合语境。
generosity 慷慨 value 价值 motivation 动机
第二节
体裁:说明文 题材:社会文化 主题:八段锦
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了八段锦,包括其历史、动作特点与养生价值等。
56. Passed【深度解析】考查非谓语动词。分析句子结构可知,此句谓语动词是 involves,设空处需填入非谓语动词; it与 pass之间为逻辑上的被动关系,应用过去分词作状语,且单词位于句首,首字母大写。故填 Passed。
57. are designed【深度解析】考查动词的时态和语态及主谓一致。关系词 that 代替 eight gentlemovements在定语从句中作主语,是复数概念,与 design之间为被动关系,且此处描述的是客观事实,应用一般现在时的被动语态。故填 are designed。
58. flexibility【深度解析】考查词性转换。分析句子成分可知,此处作 can help improve 的宾语,应填入 flexible 的名词形式, flexibility 意为“柔韧性”,符合语境,且为不可数名词。故填 flexibility。
59. origins【深度解析】考查名词单复数。形容词性物主代词 its 后面需要接名词作句子主语,结合空后的 are 可知,主语应为复数形式。故填 origins。
60.as【深度解析】考查介词。此处表示八段锦最初是作为一种提高士兵身体健康的方式而被开发的,设空处应用 as表示“作为”。故填 as。
61. widely【深度解析】考查词性转换。分析句子结构可知,空处应用副词修饰形容词 popular,故填 widely。
62. Containing【深度解析】考查非谓语动词。分析句子成分可知,设空处为非谓语动词;且 contain与主语 Baduanjin之间为逻辑上的主动关系,此处应用现在分词作伴随状语,且单词位于句首,首字母大写。故填 Containing。
63.a【深度解析】考查冠词。此处表示“一种轻松的站立姿势”,为泛指,应用不定冠词,且 relaxed的发音以辅音音素开头,故填a。
64. to complete【深度解析】考查非谓语动词。 take some time to do sth.意为“花费多长时间做某事”。故填 to complete。
65. and【深度解析】考查连词。分析句子成分可知,主语是 Regular practice, promotes、 enhances和 connects并列作谓语,应用 and连接。故填 and。
第四部分 写作
第一节
【参考范文】
Less Pressure, a Better Life
As high school seniors, we face pressure from various sources. Primarily, it comes from heavy academic workloads, frequent exams, and high expectations from parents and teachers.
To ease these pressures, here are some effective methods. First, talk to friends or family—— sharing your feelings can lighten your emotional burden. Second, engage in activities you enjoy, such as listening to music, exercising, or spending time in nature. Third, manage your time wisely by making a practical study plan, which can reduce last- minute stress.
Remember, pressure is normal, but we can learn to handle it positively!
第二节
【参考范文】
Guided by Martin's advice, Sun Jia decided to open her own Chinese Language Center. She ran home, holding the note tightly.“I want to start a Chinese Language Center,” she told Miguel, her voice shaking.“We' ll teach Chinese writing, traditional opera, and paper-cutting to let Brazilians feel China's warmth.” Miguel looked at her worriedly but said firmly,“If job-hunting didn't hold you back before, this won't either. We' ll face this together!” There was so much to do—— finding a location, getting permits—— but the couple worked hard, tired but excited. Finally, the JiaYan Chinese Language Center opened.
Six months later, more cultural events were held in her center every week. On Saturdays, Brazilian families gathered for“China Day” to try calligraphy. Kids carefully held brushes to write the character“Fu”, while their parents admired the elegant strokes of“Yong”. Monthly workshops taught participants how to create golden“Spring” paper-cuttings for window decorations or Chinese knots. Even the local government encouraged her to design a“China-Brazil Friendship Path”, where paper-cuttings hung beside the old photos of the city. At the path's opening, children waved handmade lanterns and eagerly took photos with her. Standing there, she understood: Cultural connections truly bridge distances.
听力原文
Text 1
W: Are you doing anything special on Saturday (1)
M: That's the day I visit my parents,(1) but they are away on a trip this week.
W: We are going camping by the lake. I wonder if you would like to join us.
Text 2
M: Guess what I found in the airport duty-free store— the watch that you’ ve been wanting to buy for so long
W: Really How much Hey, weren't you supposed to be catching the 9 o’ clock flight (2) It's 9:15 now.
M: No worries. It's been delayed by one and a half hours.(2)
Text 3
W: Every day I see you running round the park here.(3) Have you become some kind of keep-fit fan
M: For weeks I have been stuck inside my house because of a heavy cold All I could do was eat food and watch TV.Now I just want fresh air.
Text 4
M:I see your son has a new motorbike. I'm impressed. He looks so cool on it!
W: But there is so much traffic in this city. I can't help thinking that he might fall off and hurt himself.(4)
M: He seems confident enough. I'm sure he' ll be OK.
Text 5
W: Why is your nice blue suit in this bag
M: It's far too small for me now. I'm going to throw it out with the rubbish.
W: But it's a perfectly good suit. Someone else could have it. Recycle it rather than throwing it away.(5)
Text 6
M: I think we' ll break the record for the number of runners in this year's marathon. Are you looking forward to it
W: I'm really sorry, John. I won't be able to attend.
M: What's the problem (6)
W: I have to go to the hospital for an operation.(6)
M: Oh no, Kate. What's wrong
W: Don't worry. It's nothing serious. My health report shows I have something wrong with my knees. I won't be able to walk for a month or so after the operation.
M: We' ll miss you.
W: Thanks. Nevertheless, I do have a friend who wants to join. I' ll give you her number.(7)
Text 7
W: What on earth was that
M: What
W: Something just ran across the hallway——a machine of some kind.
M: Oh, that's my floor cleaning robot. It cleans all the floors for me while I'm at work.
W: Seriously
M: Well, I say it cleans all the floors, but it doesn't seem to like cleaning the floor here in the kitchen. It's great in the other rooms, though.
W: Why do you need it Your home's always perfectly clean.
M: Oh, I need it. The living room and the bedrooms get really dusty. I don't have time to clean them when I have to work late at school.(8)
W: Same with me. I was there until 9 o' clock last night, marking exam papers.(9)
M: I brought mine home with me.(9)
W: Can I go and watch your robotic cleaner in action (10)
M: Of course,(10) it's probably in the dining room now.
Text 8
M: Empire Theater, how can I help you (11)
W: Hello, can you tell me if there are any tickets left for the Shakespeare play (11)
M: Hamlet, you mean I'm afraid the tickets are sold out.
W: Oh no. I knew I should have called sooner. My son is reading the book for an exam and I thought it might help him if he could see it performed live.(12)
M: I think that is why all the tickets are sold out. Lots of students in this neighborhood are studying it at the moment.
W: Is there any way you could let him in
M: I do have a friend whose daughter has a ticket. But the girl is ill and may not be able to go. Should I call my friend and ask if you can have her ticket (13)
W: Oh, that would be so kind of you. Could you do that
M: Of course. It's worth a try, isn't it
W: I'm really grateful to you… Er, what's your name
M: Samuel. I also need your name and telephone number, so that I can call you back.
Text 9
M: You read a lot, don't you (14)
W: Ah, you' ve noticed.
M: Sorry, I'm not being nosey(爱打听的), but I see you disappear every lunchtime with your book.
W: Yes, I find it helps to take my mind off work for an hour or so.
M: Good idea. I should do the same. It's good to clear your mind now and then. What do you read (14)
W: Just popular novels usually. Nothing too complicated.
M: Have you ever read any of the classic novels
W: Not really. I suppose it depends on what you call classics.
M: It's a matter of opinion, really I try to read one now and again, just to see what it is about.
W: How do you decide what counts as a classic
M: I just go on the Internet and key in“classic novels” and see what it comes up with.
W: Which have you read
M: At the moment I'm about to finish 1984 by George Orwell.(15) It was published in 1949, when the year 1984 was still far in the future.
W: Is it good
M: It's a classic that never disappoints.(15) I can lend it to you if you like.
W: OK, thanks.
M: I have a hospital appointment tomorrow,(16) but I can bring it to you the day after.
W: That's very nice of you.
Text 10
Tonight we are here to honor a brave boy who was responsible for saving not one, but two lives.(20) Let me remind the audience of the circumstances leading up to this award ceremony. Daniel was walking along the riverbank on August 14th on his way to school.(17) Daniel told me, he normally walks to school along the main road, but that day, since he left home earlier than usual, he decided to take the longer, more scenic road along the river.(18)That turned out to be one of the most important decisions in another person's life. Just before Daniel reached the riverbank, ten-year-old Aaron was walking the family dog Snowy there. He threw a stick for Snowy to catch, but the stick fell into the river. Snowy jumped after it and was immediately washed away by the strong current(水流)(19),eventually getting stuck on a small island of rocks. Without thinking, young Aaron jumped into the very cold water and was washed toward the rocks. Luckily, Daniel was passing by and decided to go into the river himself. He managed to reach Aaron and was also able to grab Snowy by his collar, pulling them to safety on the riverbank. Now, I'd like to ask Daniel to join me on the stage...(20)
2025年12月高三联考
双向细目表
英语
题号 题型 分值 试题内容 主题 难易程度
1—20 听力 30 符合新课标英语全国卷要求 涵盖三大主题 易
21—35 阅读理解 37.5 A篇 应用文:人文艺术类课程推荐 人与社会 易
B 篇 记叙文:两代人共同努力保护滇金丝猴 人与自然 中
C篇 议论文:“蛋白质热潮”的利弊 人与社会 难
D篇 说明文:将普通窗户转化为太阳能板的技术突破 人与社会 难
36—40 七选五 12.5 说明文:如何制订清晰、有意义的人生愿望清单 人与自我 中
41—55 完形填空 15 记叙文:拾金不昧,归还遗失的勋章 人与社会 中
56—65 语法填空 15 说明文:八段锦 人与社会 中
写作 (第一节) 15 征文稿: Less Pressure, a Better Life 人与自我 易
写作 (第二节) 25 读后续写:一名上海女孩克服语言障碍实现职业突破,借助文化交流搭建中巴友谊桥梁。 人与社会 中
命题指标 优秀率 及格率 平均分
20%~30% 60%~70% 95~105

展开更多......

收起↑

资源预览