陕西省华州区联考2025-2026学年高二上学期第三次教学质量调研英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

陕西省华州区联考2025-2026学年高二上学期第三次教学质量调研英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

华州区校级联考2025-2026学年高二上学期第三次教学质量调研英语试题
(本试卷共计8页,考试时间:15:00-17:00 考试总分:150分 测试范围:人教版选修3)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
第一部分 听力(30分,每小题1.5分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
1.Where is probably Sue now
A.At home. B.At Bill’s home. C.At the office.
2.What does the woman mean
A.The course will be challenging.
B.The poetry class is very popular.
C.Dr. Wilson is easy to get along with.
3.What did the man do last weekend
A.He took a trip.
B.He watched a game.
C.He played basketball.
4.When was the fire put out
A.At 5:00 a.m. B.At 3:00 a.m. C.At 2:00 a.m.
5.What does the woman ask the man to do
A.Start a fire.
B.Look out of the window.
C.Put his cigarette in the ashtray.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.What caused the man to fail in his geography course
A.Tight schedules. B.Difficult questions. C.Poor preparations.
7.How did the woman prepare for an exam
A.She made some flashcards. B.She reviewed her notes repeatedly. C.She got the general idea of a topic.
听下面一段对话,回答以下小题。
8.What is the woman planning to do
A.To save money for a new car. B.To help Jack check his car. C.To buy a new car.
9.How will the woman make the payment
A.In cash. B.By credit card. C.By cheque.(支票)
10.What will the man do for the woman
A.Give her a ride. B.Go with the woman. C.Take care of her car.
听下面一段对话,回答以下小题。
11.What is Jack looking for
A.His watch. B.His magazine. C.His sunglasses.
12.Why will Jack go to the national park
A.To finish his homework. B.To paint pictures. C.To go bird-watching
13.What does the woman suggest Jack do
A.Express thanks to Sarah. B.Bring some drinks. C.Drive his car.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14.Why does the woman call the man
A.To learn something about tours. B.To give the man some advice on tours. C.To invite him to go on a journey with her.
15.What can visitors mainly learn about during the morning tour
A.Culture. B.Food. C.Architecture.
16.What can visitors do on the Cultural Tour
A.Visit the Chrysler Building. B.Enjoy coffee. C.Watch animals.
17.What will the woman probably discuss with her husband
A.Which tour to choose. B.How to go on a tour. C.What to take during the tour.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.What does the speaker usually buy for his friends
A.Something he likes. B.Something suitable for his friends.C.Something valuable.
19.Why does the man dislike giving gifts
A.It costs much time. B.The gifts are expensive. C.He doesn’t know what others like.
20.What would the man want as a birthday gift
A.A cake. B.A pair of earrings. C.A card.
第二部分 阅读(50分,每小题2.5分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
The upcoming winter season offers a selection of the finest, quickest, toughest and most delightful running events across the UK for those seeking adventure or community spirit.
●Bah Humbug 10K, 1 December
Do yourself a favour and bring towels and plastic bags with you, because every bit of gear you wear during this event is likely to be caked with mud by the end. Therefore, the organizers have done well to ensure there are changing rooms and showers available for all runners.
●Winter Solstice Strider, 8 December
Dig that head flashlight out of the messy drawer for this after-dark run or walk for a good cause. You have a 5K route, which winds through the forest at the St Ives Estate. The route is far from flat and will almost certainly be muddy in places, so make sure your flashlight batteries are well charged in case there are emergencies.
●The Christmas Charity Run, 21 December
This event is run by a most environmentally conscious organizer in the country, and is therefore only open to local runners to reduce car travel. With winter conditions, the route may have some mud, so strong shoes are recommended. Another great feature is that 7.50 of the 10 entry fee goes straight to a local charity that supports people with cancer.
●Mapledurham 10 & Half, 29 December
Mapledurham events are always well organized, and with unpleasant weather likely, you’ll have to deal with some mud on the various uphills and downhills on whichever of the 10K, 10-mile or half-marathon courses you choose. The organizers have prioritised finding a good route over precise measurements, so all three races have a rather loose relationship with their stated distance.
21.What does the author suggest runners do for the Winter Solstice Strider
A.Donate extra money. B.Bring towels and bags.
C.Wear strong shoes. D.Charge flashlight batteries.
22.What is a feature of the Christmas Charity Run
A.Forest path routes. B.Local-only participation.
C.Flexible race distances. D.Post-race shower service.
23.What do the four running events have in common
A.They are all held in the daytime. B.They all charge an entry fee of 10.
C.They are likely to involve mud on the route. D.They are all organized by environmentalists.
B
Frequent goodbyes to her family come hand-in-hand with Wang Yaping’s intensive training. This time, however, her goodbye has sparked joy in her 5-year-old daughter’s eyes as she is “shooting for the stars.”
Known for broadcasting a 40-minute live lesson during her first space trip, she is very likely to draw global attention again during her second space mission.
Wang was born in 1980 to a rural family in Shandong Province. “When I was young, my world was small,” Wang recalled. “My dream was much simpler: to go beyond the village and to pay back all that my parents had given me.”
Her space dream started in 2003 when China sent Yang Liwei into space. “I watched the bright rocket flame on TV, and an idea flashed through my mind: China now has a male taikonaut, when will there be a female one ” Wang said. After racking up safe flights for 1,600 hours over nine years, Wang became a strong candidate (候选人) for China’s first flight by a female taikonaut. However, she did not pass her final tests. Wang did not lose heart but pushed forward even harder. She always ran three laps more than others in physical courses; she volunteered to be held to the same standards as her male partners during desert survival training, and she asked to train in the pressure chamber for an extra 30 minutes each time. “You can’t catch a break simply for being a woman,” she said.
Her efforts were not in vain. Wang became a crew member of the Shenzhou-10 space mission in 2013. And more notably, she earned the title of China’s first space teacher after giving a lecture to students from an orbit more than 300 km above the Earth’s surface.
Liu Cixin, China’s famous sci-fi writer and Hugo Award winner, said Wang’s lesson was like a “brush,” which painted a space world for children that is different from Earth.
24.What do we know about Wang Yaping
A.She is the first Chinese woman to enter space.
B.She went to space just for a lecture in 2013.
C.She is the first Chinese to give a lesson in space.
D.She dreamed to pay back her hometown as a child.
25.How did Wang Yaping react in the face of failure
A.She was puzzled about her future for a period.
B.She felt down completely under great pressure.
C.She volunteered for heavier tasks than men.
D.She strengthened herself through hard practice.
26.Which of the following can best describe Wang Yaping according to the text
A.Learned and generous. B.Wise and cooperative.
C.Honest and ambitious. D.Determined and hard-working.
27.Why does the author mention Liu Cixin in the last paragraph
A.To compare Wang Yaping with him.
B.To show his opinion on Wang’s space lesson.
C.To explain how Wang became famous.
D.To describe his award-winning novels.
C
What do you do at the end of the day when you re finished with work How you spend your free time can have a big impact (影响) on your mental health, Hobbies can help you relax and ease pent-up (郁结的) stress caused by all that time in the office or in front of the computer. But, interestingly, how you spend your free time can also impact your work performance.
Researchers at the University of Sheffield’s Institute of Work Psychology in the UK found that developing hobbies can develop your confidence about how well you perform your job. But your hobby has to be significantly different from what you do from 9-to-5 work.
To study the connection between work and leisure (休闲) activities, researchers employed 129 people who worked and were active in hobbies like rock climbing, musical theater and singing. They had them complete surveys to see how serious and committed they were to their hobbies and how demanding their jobs were. Then, each month for seven months, participants were asked how many hours they spent on their hobbies and how they rated their ability to perform at work.
Researchers found that if people have hobbies similar to what they do at work and that they do in an intense (强烈的) way, their on the job confidence can suffer. It’s likely because their work and leisure time have the same mental and physical demands, so they’re always feeling drained.
In contrast, people who have hobbies different from their work are happier and healthier. This is also true of those who choose a similar hobby but only participate in a lighthearted way. Those playful recreations act as a barrier between their professional and personal lives, giving them rest time to “recharge their batteries”, the researchers say.
“When we feel like we have the confidence to handle challenges in our jobs. we’ re more likely to be able to build a sustainable (可持续的) job and remain healthy, productive, happy and employable over our lifetimes. It’s important to consider how our leisure activities might play a role in that process,” lead researcher Ciara Kelly said in a statement.
28.Why can your hobby improve your mental health
A.It helps you to recover from your stress. B.It surely improve your physical strength.
C.It enables you to behave more actively. D.It increases your willingness to work hard.
29.Which of the following is advised according to paragraph 2
A.A basketball coach goes running. B.A writer keeps a diary every day.
C.An e game developer surfs the Internet. D.A doctor sometimes climbs rocks.
30.What does the underlined word “drained” in paragraph 4 probably mean
A.Worried. B.Tired.
C.Unconfident. D.Disappointed.
31.How can people benefit from hobbies similar to their work
A.Take them seriously. B.Set strict schedules for them.
C.Participate in them just for fun. D.Develop them into their business.
D
ChatGPT developer OpenAI has introduced a new tool that it says can reproduce human voices with just a short audio sample. The tool is among several tools developed by technology companies that aim to clone voices with a high level of exactness.
The system is called Voice Engine. OpenAI released details about Voice Engine on March 29. The company also released some examples of how the tool performs. The company explained in a statement that the system uses written instructions and a 15-second audio sample to produce, or generate natural-sounding speech in the voice of any speaker.
OpenAI said it has been working on developing the tool since late 2022. It plans to continue developing it before releasing it to the public. The company said the delayed release represents a cautious and wise effort to prevent possible misuse.
OpenAI said it began testing Voice Engine with a small group of trusted partners. This testing aims to help company officials decide how to improve the tool’s safety and learn how it can “be used for good” across different industries.
There have already been highly publicized examples of false, or fake voice recordings that sound like well-known people.
OpenAI said it is currently discussing how to limit these and other risks of such voice cloning systems. Technology experts have also warned such tools can be used to carry out financial crimes. For example, voices can be recorded and then reproduced to represent another individual in an effort to carry out a fraud.
However, OpenAI listed several possible uses for the technology tool. These include providing reading assistance to non-readers or children, supporting individuals who cannot speak, and helping patients recover their voice.
The company said its Voice Engine system can work in several languages. One example of such use is taking an English voice recording and producing a new audio version in another language. In an example released online, OpenAI proved a person’s voice and style of speaking can remain the same in other targeted languages.
32.What’s the main function of OpenAI’s new tool
A.To help the disabled. B.To clone human voices. C.To chat on the Internet. D.To make records of sounds.
33.Why has the release of Voice Engine been put off
A.To ensure its safety. B.To overcome its errors. C.To ask for user feedback. D.To wait for official permission.
34.What does the underlined word “fraud” in paragraph 6 mean
A.Task.
B.Investigation.
C.Cheat.
D.Test.
35.What do we know about Voice Engine
A.It can translate languages exactly.
B.It can teach children how to read.
C.It can make language study easier.
D.It can keep the original style of speaking.
七选五;第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。有两项为多余选项
The Changing Landscape of the Music Business
The music industry is in the process of a great change. In the past decades, artists made money through physical sales of records, CDs, and cassettes. While in recent years, downloading songs from services such as Amazon or iTunes has become the most common way for people to purchase music, and the whole idea of buying music to own may be falling. To take its place are Internet apps that stream music directly to listeners on their smartphones, tablets, or computers. 36 While this is great for fans, who now have access to millions of songs at the flick of a touchscreen, it has shattered the traditional model of how an artist manages his or her career.
With music lovers increasingly moving away from making one-time purchases towards an all-you-can-listen-to service, what is a hard-working artist to do The main problem facing many musicians is that payments-per-stream of a song are much lower than what an artist would receive from a download. 37 In November of 2014, award-winning musician Taylor Swift pulled her entire music catalog from Spotify, a popular streaming app, claiming that their business model suggests that music does not hold much worth.
38 They claim that it offers smaller artists a chance for their music to get heard by a wider audience. Brian Message, manager of the band Radiohead, has come out in support of streaming services. He sees them as a way for musicians and fans to interact.
Regardless of what artists may think about this change in the music industry, there’s no arguing that they need to adapt in order to make money. 39
Corporate sponsorship can be a risky option for musicians. A band can make much money by agreeing to promote a product or license its music for use in advertisements, but there are many ways that this can backfire. When bands work with businesses, they may lose the image they have worked to create. 40 Artists must develop an image that appeals to their fans in order to remain unique and authentic, or they risk striking .the wrong chord, which could leave them struggling to sustain careers in this new business landscape.
A.Others have welcomed the idea of streaming music.
B.However, those forms of media are quickly fading away.
C.Some big-name artists have called attention to the issue.
D.The rules could be different for smaller bands just starting out.
E.Maintaining a fine image while working on a career is certainly tricky.
F.One major shift is the growth in partnership between artists and businesses.
G.These apps are available either as free versions or as monthly subscription services.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项.
It was 5 a.m. in Niagara Falls, Ontario, windy, cold, and rainy. I was alone under a bus shelter, 41 for the next bus to Toronto, still two hours away. There was nowhere open for warmth, so I 42 the time by watching a movie on my phone, trying to forget the cold.
Then, a girl stepped into the 43 . She was small and thin, all wet, carrying a heavy worn backpack. “Excuse me,” she said softly. “Do you know if Tim Hortons Cafe is 44 right now ” I told her it wasn’t. She sighed and glanced at the silent crossroads. I could see she was 45 , so I offered, “You can wait here with me if you’d like.” She 46 . “Thank you! You have no idea how much that 47 to me.”
We talked as the rain whispered against the roof, our 48 filling the stillness. I learned that she was a painter but having a hard time financially, so she had to 49 at a nearby shelter. Even so, she spoke with 50 and humor and said, “I received a $75 gift card from a kind man recently, so I want to buy some food to 51 with others. After all, there’s only so much coffee and bread a girl can eat. Would you like some, too ” I tried to 52 , but she insisted, still smiling.
When the cafe opened, she 53 coffees, bread, and sandwiches — enough for us two and others still out in the cold. At dawn, she 54 the rest to take back to the shelter. I watched her walk away through the gray morning light, her small figure shining on the wet street.
That night reminded me that 55 isn’t measured by what we have, but by how willingly we give.
41.A.leaving B.waiting C.standing D.sleeping
42.A.killed B.wasted C.enjoyed D.spent
43.A.bus B.cinema C.shelter D.cafe
44.A.open B.closed C.empty D.safe
45.A.sad B.nervous C.angry D.disappointed
46.A.stood up B.sped up C.brightened up D.turned up
47.A.applies B.means C.happens D.appeals
48.A.words B.noises C.songs D.arguments
49.A.rest B.stare C.point D.stay
50.A.patience B.honesty C.warmth D.pride
51.A.sell B.share C.exchange D.cook
52.A.ignore B.avoid C.resist D.decline
53.A.made B.served C.bought D.prepared
54.A.packed B.picked C.received D.saved
55.A.curiosity B.generosity C.responsibility D.equality
第二节语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Chinese people perform lion dances at Chinese festivals or big 56 (occasion) to bring good fortune and chase away evil spirits. The lion dance is one of 57 most significant traditions at Chinese New Year, which is performed to bring prosperity and good luck for the upcoming year. The lion dance is also a way 58 (create) a festive atmosphere and bring happiness.
Southern lion dance, 59 (come) from Guangdong, is popular in Hong Kong, Macau and overseas Chinese communities. It imitates lion behavior, with vivid and comical acts like scratching and playing with a ball. Northern lion dance is 60 (close) related to Chinese martial arts. Costumes are practical for movement. Adult lion dance has gymnastic moves like standing up, rolling and leaping.
In traditional Chinese culture, the lion, like the Chinese dragon, was an animal 61 existed in myth, and there were no actual lions in China. During the Han Dynasty (202 BC—220 AD), only a few lions 62 (bring) to the Central Plains from the western area of ancient China (now Xinjiang) due to the Silk Road trade. After that, lion dances continued to be regarded as a popular 63 (perform) among the people, to pray for good luck during the Spring Festival or during other celebrations.
The lion dance is an excellent example 64 Chinese folk culture, which has spread across the world with Chinese immigration. Up to now, overseas Chinese in Europe, America, etc. 65 (establish) many lion dance clubs, holding a variety of events to celebrate Chinese festivals, particularly Chinese New Year.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66.假定你是李华。下面的图画描述了教师节那天你们班组织的一次活动,请根据写作要点并参考图画内容,为校刊“英语角”版面写一篇短文。
写作要点:
1. 活动的策划;2. 教室的布置;3. 活动的内容;4. 你的感想。
注意:
1. 短文词数不少于100;
2. 开头部分已写好,不计入总词数;
3. 可根据情况增减细节,详略得当;
4. 不能使用真实姓名和学校名称。
Ms. Li, our English teacher, must have found it strange on Teachers’ Day; she did not receive a single greeting card from us students. She would have never thought a complete surprise was waiting for her.
第二节(满分25分)
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When I was seventeen years old, I dreamed of becoming a doctor, but my dream seemed unachievable. I am a first-generation American born to Jamaican immigrants, and the first college graduate in my immediate family. My parents instilled (灌输) in my brother and me the belief that we could become anything we desired as long as we worked hard, but I still didn’t think that meant I could go all the way to becoming a physician. Perhaps it was because there were no doctors around me to look up to, or perhaps it was because I didn’t like science in school, especially physics, which was almost my undoing.
I decided to attend college in upstate New York and major in accounting. I enjoyed business, and accounting would give me a stable career. That decision led me to a temporary position on the trading floor of Morgan Stanley when I graduated from college and I eventually landed my dream position just six floors above the trading floor in the accounting department.
My eight years at Morgan Stanley and subsequent six years at Citigroup were great. I loved dealing with numbers. However, deep down, I knew there was more for me to do. I could not explain why I felt the way I did, but I knew that I possessed the potential to do more. I thought maybe the next step was to become a college professor. During my investment banking career, I obtained an MBA, and I thought the next logical step would be to teach business on a collegiate level. Then my father died, in June 2020.
His death was a turning point. As previously noted, my parents told me I could do anything I wanted, but it was my father who gave me confidence. He had such high expectations for his children. He used to say, “Randi, first you will get your bachelor’s, then a master’s, and then you will get your doctorate.” I never paid any attention to him at that time, but somehow he installed something in me.
注意:
1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Once he was gone, I knew, it was time to do more.
After all these intense efforts,I finally landed a job in my community.
试卷第1页,共3页
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A A A C C B C A B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C C A A C B A A C C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D B C C D D B A D B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C B A C D G C A F E
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A C A D C B A D C
题号 51 52 53 54 55
答案 B D C A B
1.C
【详解】M: Sue, that report on my desk has to be finished today. But I’m sick and can’t come to the office.
W: I see the report, Bill. I’ll finish it for you.
2.A
【原文】M: Dr. Wilson’s poetry class sounds interesting. I’ll take it next semester.
W: Well, if you are expecting to have an easy time learning the course, you are totally mistaken.
3.A
【原文】W: I saw you and Pat at the basketball game last weekend.
M: You must be mistaken. We went to Paris for a holiday and just came back yesterday.
4.A
【原文】M: Do you know a big fire that broke out in the city centre at 2:00 a.m.
W: Yes, luckily, no one was hurt. And it took 3 hours for the fire fighters to put it out.
5.C
【原文】W: Be careful! Don’t throw your cigarette out of the window. If you do that, you may start a fire. Put it out in the ashtray.
M: Sorry, I wasn’t thinking.
6.C 7.B
【原文】W: What’s the hardest exam or test you’ve ever taken
M: Probably the exam at the end of the first year of my geography course at university. Not because the questions were very difficult, but because I’d done so little work for it.
W: Oh, it is a pity.
M: Have you ever done an exam where everything went wrong
W: Oh yes. I thought I’d done quite well in my chemistry exam even though it was a tight schedule, but I failed it.
M: How did you usually prepare for a big exam
W: I used to read notes over and over again. What about you
M: Oh, I often use flashcards or attempt to outline key points of a topic without looking at the material.
8.C 9.A 10.B
【原文】W: I think the car we saw yesterday would be a good deal. What do you think
M: Yes, but I think you should ask someone to take a look at it just to be sure.
W: My friend Jack knows cars, and he helped me do the check this morning.
M: It was smart of you to think ahead. Have you and the salesman agreed on a price
W: Yes, he finally agreed to accept the discounted price I asked.
M: Then have you thought about how to pay
W: Well, I’ve saved up enough money to pay cash for this car.
M: Good. Let me go with you to make the payment and drive the car home for you.
W: Thank you. That would make it much easier for me.
M: You’re welcome. Let’s go take care of that right now.
11.C 12.C 13.A
【原文】M: Have you seen a pair of sunglasses I left them on the table next to my watch. I can’t find them now.
W: I didn’t go into your bedroom, Jack. But I saw them on the living room table next to the magazines. Let me know if you can’t find them there. I’m baking in the kitchen. What are you going to do with sunglasses anyway
M: I’m going on a road trip with Sarah and Anna this afternoon. We are going to the national park to look at birds. Anna is really good at art. She does drawings of the animals she sees. And our teacher likes her drawings a lot.
W: Sarah is always driving you guys around. Her car is surely getting a lot of use. I hope you’re going to give her some money for taking you.
M: I’ll bring food and drinks for the three of us.
14.A 15.C 16.B 17.A
【原文】M: Big Apple Tours.
W: Um, I’m calling about your tours. What do you have for tomorrow
M: We have a morning tour and an afternoon tour. They both take around three hours.
W: Uh, what’s the morning tour
M: That’s the Architectural Tour. It’s very popular with people on their first visit. It starts out with Central Park, with a short stop at the Central Park Zoo. And then you go down Fifth Avenue with brief stops at some of the more popular sites. And then it ends up at my favorite — the Chrysler Building.
W: Uh-huh. And what about the afternoon tour
M: Oh, that’s the Cultural Tour. It includes the Guggenheim Museum, Carnegie Hall and ends up at Barnes and Noble Bookstore for afternoon coffee.
W: A bookstore Coffee in a bookstore
M: Oh, no, this is no ordinary bookstore.
W: Oh, OK. Well, they both sound great. I’ll speak to my husband and get back to you.
18.A 19.C 20.C
【原文】M: The holiday season is coming up, and many cultures give gifts for different holidays.
I’m not really good at choosing gifts for people, though, because every time I go and buy something for someone, I want to buy something that I like and I would think that it would look good on them or something. But then my friends don’t really like the gift so much because it doesn’t suit them. For example, I bought a pair of earrings for a friend and then I realized that she doesn’t really like jewelries, so she never wore it.
It’s kind of hard to know what they want, actually, for that reason, I don’t like giving gifts at all. I think it’s because of my background, like studying economics. It’s just to me inefficient. You’re buying something you don’t know if they really want it and they say, oh, it’s the thought that counts. You waste time finding the gift and then you give them the gift and maybe they don’t use it.
So I’m not a big fan of gift giving, even for birthdays. And for me, if it were my birthday, I would have someone make a card for me. It would have more value than someone buying gifts for me anyway.
21.D 22.B 23.C
【导语】这是一篇应用文。介绍了英国冬季的四项跑步赛事,涵盖各赛事的时间、注意事项、特色及路线信息,为跑步爱好者提供参与参考。
21.细节理解题。根据Winter Solstice Strider, 8 December部分“The route is far from flat and will almost certainly be muddy in places, so make sure your flashlight batteries are well charged in case there are emergencies. (这条路线并不平坦,部分路段肯定会泥泞,所以要确保你的手电筒电池充满电,以防出现紧急情况)”可知,作者建议参赛者为该赛事给手电筒电池充电。故选D项。
22.细节理解题。根据The Christmas Charity Run, 21 December部分“This event is run by a most environmentally conscious organizer in the country, and is therefore only open to local runners to reduce car travel. (该赛事由英国最具环保意识的组织者举办,因此仅对本地跑步者开放,以减少汽车出行)”可知,该赛事的特色是仅限本地人参与。故选B项。
23.细节理解题。根据Bah Humbug 10K, 1 December部分“every bit of gear you wear during this event is likely to be caked with mud by the end (赛事结束时,你穿的所有装备可能都会沾满泥)”、Winter Solstice Strider, 8 December部分“The route is far from flat and will almost certainly be muddy in places (这条路线并不平坦,部分路段肯定会泥泞)”、The Christmas Charity Run, 21 December部分“the route may have some mud (路上可能有一些泥)”以及Mapledurham 10 & Half, 29 December部分“you’ll have to deal with some mud on the various uphills and downhills (你需要应对各段上下坡的泥泞)”可知,四项赛事的共同点是路线可能涉及泥泞路段。故选C项。
24.C 25.D 26.D 27.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了中国航天员王亚平的成长经历、太空梦想的起源、追梦过程中的坚持与努力,以及她作为“太空教师”取得的成就。
24.细节理解题。根据原文第五段“And more notably, she earned the title of China’s first space teacher after giving a lecture to students from an orbit more than 300 km above the Earth’s surface.(更值得注意的是,她在距地球表面300多公里的轨道上为学生授课后,获得了中国首位太空教师的称号)” 可知,王亚平是中国第一位在太空授课的人,故选C。
25.细节理解题。根据原文第四段“Wang did not lose heart but pushed forward even harder. She always ran three laps more than others in physical courses; she volunteered to be held to the same standards as her male partners during desert survival training, and she asked to train in the pressure chamber for an extra 30 minutes each time.(王亚平没有灰心,反而更加努力地前进。她在体能课上总是比别人多跑三圈;在沙漠生存训练中,她自愿和男队员执行相同标准;每次在压力舱训练时,她都要求多练30分钟)” 可知,面对失败,王亚平通过刻苦训练强化自己,故选D。
26.推理判断题。根据原文第四段“However, she did not pass her final tests. Wang did not lose heart but pushed forward even harder. She always ran three laps more than others in physical courses; she volunteered to be held to the same standards as her male partners during desert survival training, and she asked to train in the pressure chamber for an extra 30 minutes each time.(然而,她没有通过最终测试。王亚平没有灰心,反而更加努力地前进。她在体能课上总是比别人多跑三圈;在沙漠生存训练中,她自愿和男队员执行相同标准;每次在压力舱训练时,她都要求多练30分钟)”及第五段“Her efforts were not in vain. Wang became a crew member of the Shenzhou-10 space mission in 2013.(她的努力没有白费。她于2013年成为神舟十号太空任务的一名机组成员)”可知,她失败后不气馁、加倍训练,多年坚持追梦并最终实现目标,可推知王亚平兼具 “意志力坚定”和“勤奋刻苦”的品质,故选D。
27.推理判断题。根据原文最后一段“Liu Cixin, China’s famous sci-fi writer and Hugo Award winner, said Wang’s lesson was like a “brush,” which painted a space world for children that is different from Earth.(中国著名科幻作家、雨果奖得主刘慈欣表示,王亚平的太空课就像一支 “画笔”,为孩子们描绘了一个与地球不同的太空世界)” 可知,作者提及刘慈欣是为了呈现他对王亚平太空课的评价,故选B。
28.A 29.D 30.B 31.C
【分析】本文是一篇说明文。英国谢菲尔德大学工作心理学研究所的研究人员发现,追求爱好可以增强你对自己工作表现的信心,但你的爱好必须与你朝九晚五的工作有显著的不同。
28.细节理解题。根据第一段中的How you spend your free time can have a big impact (影响) on your mental health. Hobbies can help you relax and ease pent-up (郁结的) stress caused by all that time in the office or in front of the computer.(你如何度过空闲时间对你的精神健康有很大的影响。业余爱好可以帮助你放松,缓解由于长时间在办公室或电脑前而压抑的压力)可知,爱好可以提升一个人的精神健康,其原因在于它能帮助人放松,并缓解郁结的压力,从工作压力中恢复过来。故选A。
29.推理判断题。根据第二段But your hobby has to be significantly different from what you do from 9-to-5 work.(但是你的爱好必须和你朝九晚五的工作有很大的不同)可知,D选项符合题意,医生有时去攀岩是符合研究结果的,因为攀岩这一兴趣与其医生工作差异最明显。故选D。
30.词义猜测题。根据第四段可知,研究人员发现,如果人们的爱好与工作中所做的事情相似,并以一种强烈的方式追求,那么他们对工作的信心就会受到影响。这可能是因为他们的工作和休闲时间有相同的精神和身体需求,所以他们总是感到筋疲力尽。因此drained的意思与Tired的意思一致。故选B。
31.细节理解题。根据第五段中的This is also true of those who choose a similar hobby but only participate in a lighthearted way.(这也适用于那些选择类似的爱好,但只以轻松的方式参与的人)可知,人们若想从与工作相似的爱好中获益的话最好以一种轻松的方式对待。因此选项C. Participate in them just for fun.(以娱乐为目的参与自己喜欢的活动)符合题意。故选C。
32.B 33.A 34.C 35.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了OpenAI开发的新工具Voice Engine能够通过短短15秒的音频样本复制人类的声音,并探讨了该技术的潜在应用、风险及开发者的应对策略。
32.细节理解题。根据第一段“ChatGPT developer OpenAI has introduced a new tool that it says can reproduce human voices with just a short audio sample. The tool is among several tools developed by technology companies that aim to clone voices with a high level of exactness.(ChatGPT的开发者OpenAI推出了一种新工具,该公司表示,这种工具只需一段简短的音频样本就能复制人类的声音。该工具是科技公司开发的几种工具之一,旨在以高精度克隆声音。)”可知,OpenAI新工具的主要功能是克隆人类的声音。故选B。
33.推理判断题。根据第三段“OpenAI said it has been working on developing the tool since late 2022. It plans to continue developing it before releasing it to the public. The company said the delayed release represents a cautious and wise effort to prevent possible misuse.(OpenAI表示,自2022年底以来,该公司一直在开发这款工具。该公司计划在向公众发布之前继续开发这款工具。该公司表示,推迟发布是一种谨慎而明智的做法,旨在防止可能的滥用。)”可知,Voice Engine的发布被推迟是为了确保其安全性。故选A。
34.词句猜测题。根据划线词上文“Technology experts have also warned such tools can be used to carry out financial crimes.(技术专家还警告说,这类工具可能被用于实施金融犯罪。)”以及下文“For example, voices can be recorded and then reproduced to represent another individual in an effort to carry out a fraud.(例如,可以录制声音,然后重新制作,以代表另一个人进行fraud。)”可知,技术专家警告这类工具可能被用于实施金融犯罪,比如录制声音然后重新制作,以代表另一个人进行欺诈。由此推知,划线词fraud意为“欺诈”。故选C。
35.推理判断题。根据最后一段“The company said its Voice Engine system can work in several languages. One example of such use is taking an English voice recording and producing a new audio version in another language. In an example released online, OpenAI proved a person’s voice and style of speaking can remain the same in other targeted languages.(该公司表示,其Voice Engine系统可以支持多种语言。这种用途的一个例子是,将英语语音录音转换为另一种语言的新音频版本。在网上发布的一个例子中,OpenAI证明了一个人的声音和说话风格在其他目标语言中可以保持不变。)”可知,Voice Engine可以保持原来的说话风格。故选D。
36.G 37.C 38.A 39.F 40.E
【分析】本文是一篇议论文。文章描写了流媒体的发展对于现如今音乐人的影响。
36.根据后文“While this is great for fans, who now have access to millions of songs at the flick of a touchscreen, it has shattered the traditional model of how an artist manages his or her career.(虽然这对歌迷来说是件好事,他们现在只需轻触触摸屏就可以访问数百万首歌曲,但它打破了艺术家管理自己职业生涯的传统模式。)”可猜测,划线句可描写这些应用程序的功能特点是如何打破艺术家管理自己职业生涯的传统模式的。G选项“These apps are available either as free versions or as monthly subscription services.”(这些应用程序要么提供免费版本,要么提供月度订阅服务。)符合题意,且选项中的these apps呼应上文的Internet apps。故选G项。
37.根据前文“The main problem facing many musicians is that payments-per-stream of a song are much lower than what an artist would receive from a download.(许多音乐家面临的主要问题是,每流歌曲的付费远远低于艺术家从下载中获得的费用。)”以及下文“In November of 2014, award-winning musician Taylor Swift pulled her entire music catalog from Spotify, a popular streaming app, claiming that their business model suggests that music does not hold much worth.”(2014年11月,获奖音乐家泰勒·斯威夫特(Taylor Swift)从流行流媒体应用Spotify下架了她的全部音乐目录,声称Spotify的商业模式表明音乐没有多少价值。)可猜测,有些音乐家已经针对这个问题采取行动。C选项“Some big-name artists have called attention to the issue.”(一些大牌艺术家已经引起了人们对这个问题的关注。)符合题意,下文提到的Taylor Swift就是big-name artists中的一个。故选C项。
38.根据下文“They claim that it offers smaller artists a chance for their music to get heard by a wider audience.(他们声称这为小艺术家提供了一个机会,让他们的音乐被更广泛的观众听到。)”可知,也有其他人赞同流媒体的发展。A选项“Others have welcomed the idea of streaming music.”(其他人则对流媒体音乐的想法表示欢迎。)符合题意,故选A项。
39.根据上文“Regardless of what artists may think about this change in the music industry, there’s no arguing that they need to adapt in order to make money.(不管艺术家们对音乐行业的这种变化有什么看法,毫无疑问,为了赚钱,他们需要适应。)”以及下文“Corporate sponsorship can be a risky option for musicians.(对音乐家来说,企业赞助可能是一个冒险的选择。)”可知,这个变化与音乐家和企业赞助有关系。F选项“One major shift is the growth in partnership between artists and businesses.”(一个主要的变化是艺术家和企业之间的合作关系的增长。)符合题意,故选F项。
40.根据下文“Artists must develop an image that appeals to their fans in order to remain unique and authentic, or they risk striking the wrong chord, which could leave them struggling to sustain careers in this new business landscape.(为了保持独特和真实,艺术家们必须塑造出能吸引粉丝的形象,否则他们就有可能引起错误的共鸣,这可能会让他们在新的商业环境下难以维持职业生涯。)”可知,保持良好形象很重要也很困难。E选项“Maintaining a fine image while working on a career is certainly tricky.”(在事业上保持良好的形象当然是很棘手的。)符合题意,故选E项。
41.B 42.A 43.C 44.A 45.D 46.C 47.B 48.A 49.D 50.C 51.B 52.D 53.C 54.A 55.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在等车时遇到一位经济困难却仍想分享食物的女孩,深受感动的故事。
41.考查动词词义辨析。句意:我独自一人在公共汽车候车亭下,等待下一班开往多伦多的公共汽车,还有两个小时的车程。A. leaving离开;B. waiting等待;C. standing站立;D. sleeping睡觉。根据后文“for the next bus to Toronto, still two hours away.”可知,此处指等待下一班公共汽车,固定搭配 wait for 表示“等待”。故选B。
42.考查动词词义辨析。句意:没有地方可以取暖,所以我用手机看电影来打发时间,试图忘记寒冷。A. killed杀死;B. wasted浪费;C. enjoyed享受;D. spent花费(时间、金钱等)。根据“by watching a movie on my phone, trying to forget the cold.”可知,此处指用手机看电影来打发时间,kill time是固定表达,意为“打发/消磨时间”。故选A。
43.考查名词词义辨析。句意:然后,一个女孩走进了候车亭。A. bus公共汽车;B. cinema电影院;C. shelter避难所,候车亭;D. cafe咖啡馆。根据前文“I was alone under a bus shelter”可知,女孩进来后与作者一同等待,故此处指候车亭。故选C。
44.考查形容词词义辨析。句意:你知道蒂姆霍顿咖啡馆现在开门吗?A. open开着的;B. closed关闭的;C. empty空的;D. safe安全的。根据后文“I told her it wasn’t.”和“When the cafe opened”可知,此处指询问咖啡馆是否开门。故选A。
45.考查形容词词义辨析。句意:我看得出她很失望,所以我主动提出:“如果你愿意,你可以和我一起在这里等。”A. sad悲伤的;B. nervous紧张的;C. angry生气的;D. disappointed失望的。根据前文“She sighed and glanced at the silent crossroads.”可知,女孩很失望。故选D。
46.考查动词短语辨析。句意:她高兴起来。A. stood up站起来;B. sped up加速;C. brightened up高兴起来;D. turned up出现。根据后文“Thank you! You have no idea how much that 7 to me.”可知,作者邀请女孩一同等待,女孩应是感到高兴,面露喜色。故选C。
47.考查动词词义辨析。句意:你不知道那对我来说有多重要。A. applies申请,应用;B. means意味着;C. happens发生;D. appeals呼吁,吸引。根据前文“You have no idea how much”可知,女孩在寒冷雨夜无处可去,作者的邀请对她来说很有意义,“mean to sb.”表示“对某人有意义”。故选B。
48.考查名词词义辨析。句意:我们边聊边听雨打在屋顶上的声音,我们的话语打破了寂静。A. words话语;B. noises噪音;C. songs歌曲;D. arguments争论。根据前文“We talked”可知,此处指我们的话语打破了寂静。故选A。
49.考查动词词义辨析。句意:我了解到她是一名画家,但经济上很困难,所以她不得不住在附近的收容所。A. rest休息;B. stare盯着看;C. point指向;D. stay停留,暂住。根据前文“I learned that she was a painter but having a hard time financially”和后文“at a nearby shelter”可知,此处指住在附近的收容所。故选D。
50.考查名词词义辨析。句意:即便如此,她说话时还是带着温暖和幽默。A. patience耐心;B. honesty诚实;C. warmth温暖;D. pride骄傲。根据后文“and humor”和女孩想分享食物的行为可知,她性格开朗、待人友善,说话带有温暖感。故选C。
51.考查动词词义辨析。句意:我最近从一位好心人那里收到了一张75美元的礼品卡,所以我想买些食物和别人分享。A. sell卖;B. share分享;C. exchange交换;D. cook烹饪。根据前文“I want to buy some food”和后文“with others”以及“After all, there’s only so much coffee and bread a girl can eat. Would you like some, too ”可知,此处指和别人分享食物。故选B。
52.考查动词词义辨析。句意:我试图谢绝,但她坚持要给我,仍然微笑着。A. ignore忽视;B. avoid避免;C. resist抵制;D. decline下降,谢绝。根据后文“but she insisted”和“When the cafe opened, she  13  coffees, bread, and sandwiches-enough for us two and others still out in the cold”可知,面对对方好意,作者想“拒绝/推辞”,decline最符合礼貌语境。故选D。
53.考查动词词义辨析。句意:咖啡馆开门后,她买了咖啡、面包和三明治,足够我们俩和外面还在寒冷中的人吃的。A. made制作;B. served服务;C. bought买;D. prepared准备。根据前文“When the cafe opened”可知,此处指女孩去咖啡馆买了食物。故选C。
54.考查动词词义辨析。句意:黎明时分,她把剩下的打包带回收容所。A. packed打包;B. picked挑选;C. received收到;D. saved拯救。根据后文“the rest to take back to the shelter”可知,此处指把剩下的食物打包带回收容所。pack sth. up表示“打包某物”。故选A。
55.考查名词词义辨析。句意:那个夜晚提醒我,慷慨不是由我们拥有什么来衡量的,而是由我们愿意给予多少来衡量的。A. curiosity好奇心;B. generosity慷慨;C. responsibility责任;D. equality平等。根据后文“isn’t measured by what we have, but by how willingly we give”可知,全文核心是女孩虽贫困却慷慨分享,点明主题“慷慨在于给予而非拥有”。故选B。
56.occasions 57.the 58.to create 59.coming 60.closely 61.that/which 62.were brought 63.performance 64.of 65.have established
【导语】这是一篇说明文。本文介绍中国舞狮是节日及重大场合祈求好运、营造氛围的重要传统,分南狮北狮两类,源于汉代丝绸之路,现作为民间文化传至海外,海外华人借舞狮庆中国节日。
56.考查名词的数。句意:中国人会在中国的节日或重大场合举行舞狮表演,以祈求好运并驱走邪灵。空格前有big修饰,且or连接Chinese festivals(复数),根据并列结构一致性原则,occasion需用复数形式。故填occasions。
57.考查冠词。句意:舞狮是春节期间最重要的传统活动之一,人们通过这种表演来祈求来年繁荣昌盛、好运连连。修饰形容词最高级most significant需用定冠词the。故填the。
58.考查非谓语动词。句意:舞狮也是一种营造欢乐氛围、带来幸福的活动方式。名词way后跟不定式作后置定语。故填to create。
59.考查非谓语动词。句意:南方舞狮源自广东,深受香港、澳门以及海外华人社区的喜爱。Southern lion dance与come为主动关系,故用现在分词作后置定语,故填coming。
60.考查副词。句意:北方舞狮与中国的武术有着密切的联系。其服装设计便于动作的施展。修饰形容词related用副词closely,故填closely。
61.考查定语从句。句意:在中国传统文化中,狮子和中国龙一样,都是存在于神话中的生物,而中国实际上并不存在狮子这种动物。空处引导限制性定语从句,先行词animal,在从句作主语,指物,需用关系代词that/which引导。故填that/which。
62.考查时态语态。句意:在汉朝时期(公元前202年—公元220年),由于丝绸之路的贸易往来,只有少数狮子从古代中国的西部地区(即现在的新疆)被引入到中原地区。主语only a few lions与谓语构成被动关系,根据上文During the Han Dynasty (202 BC—220 AD)可知为一般过去时的被动语态,谓语用复数。故填were brought。
63.考查名词。句意:此后,舞狮表演一直被民众视为一种受欢迎的表演形式,在春节或其他庆祝活动中用于祈求好运。作介词的宾语,用名词performance。故填performance。
64.考查介词。句意:舞狮是中华民间文化的杰出代表,随着华人移民,它已传播至世界各地。“an example of...”是固定短语,意为“……的一个例子”。故填of。
65.考查时态。句意:截至目前,在欧洲、美洲等地的海外华人已经成立了许多舞狮社团,他们举办各种活动来庆祝中国的节日,尤其是中国新年。时间状语“Up to now”(到目前为止)是现在完成时的标志,主语overseas Chinese为复数,助动词用have。故填have established。
66. Ms. Li, our English teacher, must have found it strange on Teachers’ Day; she did not receive a single greeting card from us students. She would have never thought a complete surprise was waiting for her.
As Teachers’ Day was approaching, our class decided to hold a party to celebrate the important day for a change this year. On the afternoon of September 10, some of us decorated our classroom with paper flowers and balloons, and others went to buy cakes, drinks and fruits. The blackboard was decorated with beautiful words, which read “Happy Teachers’ Day!”
Entering the classroom, Ms. Li was surprised to find we were standing in line, clapping hands and saying loudly “Happy Teachers’ Day!” Wang Hua, our monitor, presented her with the prepared flowers. Some of the girls sang songs for Ms. Li, and three boys showed their Gongfu talent. Before we left, we enjoyed a new English song by Ms. Li.
Ms. Li spent a wonderful time with us, but we know that we cannot thank her enough for all her hard work and guidance.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份,请根据下列写作要点并参考图画内容,为校刊“英语角”版面写一篇短文。
【详解】1.词汇积累
重要的:important→significant
买:buy→purchase
欣赏:enjoy→appreciate
指导、教导:guidance→instruction
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Ms. Li, our English teacher, must have found it strange on Teachers’ Day; she did not receive a single greeting card from us students.
拓展句:Ms. Li, our English teacher, must have found it strange on Teachers’ Day because she did not receive a single greeting card from us students.
【点睛】[高分句型1] The blackboard was decorated with beautiful words, which read “Happy Teachers’ Day!”(运用了which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] Ms. Li spent a wonderful time with us, but we know that we cannot thank her enough for all her hard work and guidance.(运用了that引导的宾语从句)
67.
Once he was gone, I knew, it was time to do more. Determined to pursue that once-distant dream of becoming a doctor, I enrolled in pre-med courses at a local college. Balancing a full-time job and a demanding course load — including the physics I had once disliked — became my new reality. Soon after, I took the Medical College Admission Test and passed, which gave me the courage to resign and fully commit to a medical career. Medical school was indeed a real challenge, but I persevered, graduating on time. My residency was also tough, yet it confirmed my purpose.
After all these intense efforts, I finally landed a job in my community. Now, as a physician at the local health center, I walk past waiting rooms filled with faces that share my background. I see the hope in the eyes of my patients, and in the weary but trusting expressions of their families. The path here was long and tough, filled with late-night studies and tiring shifts, but every step was worth it. I am no longer just dealing with numbers; I am restoring health and offering comfort. In honoring my father’s dream for me, I have not only discovered my true calling but also connected my parents’ sacrifices with the future of the community I am honored to serve.
【导语】本文以人物为线索展开,主要讲述了作者作为第一代美籍牙买加移民,虽怀揣医生梦却因现实因素选择会计行业,在事业有成后内心仍感不满足,父亲离世成为转折点,激发其重新审视自我、追求更高目标的成长故事。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“他走了之后,我知道,是时候做更多的事情了。”可知,第一段可描写作者在父亲去世后决定追求梦想,克服困难,最终成功进入医学院并完成学业。
②由第二段首句内容“经过这些紧张的努力,我终于在社区找到了一份工作。”可知,第二段可描写作者在社区医院工作,感受到自己的价值和使命,实现了父亲的梦想,也连接了父母的牺牲与社区的未来。
2. 续写线索:父亲去世后,作者决定追求梦想——通过医学院入学考试——全身心投入医学事业——在社区医院找到工作——感受到工作的价值和使命——作者的感悟
3. 词汇激活
行为类:
①报名预科课程:enrolled in pre-med courses/signed up for pre-med classes
②辞职:resign/quit my job
③全身心投入医学事业:fully commit to a medical career/devote myself entirely to a medical career
情绪类:
①有决心的:determined/resolute
②勇气:courage/bravery
【点睛】【高分句型1】Soon after, I took the Medical College Admission Test and passed, which gave me the courage to resign and fully commit to a medical career. (运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】Now, as a physician at the local health center, I walk past waiting rooms filled with faces that share my background. (运用了that引导的限制性定语从句)
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表