资源简介 2025-2026学年七年级英语上学期期末【真题汇编】专练期末复习之阅读理解21篇(Units1-7单元话题)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读理解(24-25七年级上·河北张家口·期末)Miss Lin is a nice teacher. Today, she gets two emails from two students. They need her help. Let’s take a look.Dear Miss Lin, I’m Li Mei. I live in Shijiazhuang. I’m 12 years old. I’m in Class 5, Grade 7 in No.2 Middle School. I like English best, but I’m not good at speaking English. So I want to make a foreign friend. In my free time, I can speak more English with him or her. Could you help me find a friend like this Li MeiDear Miss Lin, I’m Jack, from Canada. Now I live in Beijing with my family. I’m a Grade 8 student. I’m tall and strong with brown eyes and short hair. When I’m free, I enjoy reading. Every evening, I read books before I go to bed. These days, I’m learning Chinese hard, because I want to make more Chinese friends. But my learning ways don’t work well. So, can you introduce (介绍) a good Chinese teacher to me Jack1.What grade is Li Mei in A.Grade Five. B.Grade Six. C.Grade Seven. D.Grade Eight.2.What does Li Mei want the foreign friend to help with A.Her English speaking. B.Her English listening. C.Her English writing. D.Her English reading.3.What can’t we know about from Jack’s email A.His looks. B.His family. C.His hobby. D.His country.4.Why does Jack learn Chinese hard A.To visit China. B.To read Chinese books.C.To be a Chinese teacher. D.To make Chinese friends.(24-25七年级上·山西晋中·期末)Chen Lirong is a young girl from Maoming, Guangdong. She only has a middle school education, but she speaks good English. She always learns English hard.Now Chen often introduces (介绍) the agricultural products (农产品) in Maoming on the Internet. In her videos (视频), she is often on the farm with a yellow hat. She tells interesting stories about the products in English. Many people like her videos. They think the videos are really fun. “I have four brothers and sisters, and they are all young. My father and grandma work hard on the farm, and I always want to do something to help them. I think it’s a good idea to make videos about our products. I’m busy but happy every day. In my free time, I like reading books, listening to music and watching films,” Chen says.As for the future, Chen says, “I would like to spend more time learning English and making videos. I want more people to like our products.”5.What do we know from Paragraph (段落) 1 A.How old Chen is. B.What Chen’s job is. C.Where Chen is from.6.Why do people like Chen’s videos A.Because they can listen to music.B.Because the videos are interesting.C.Because they can learn English.7.The underlined word “them” refers to (指代) ________A.Chen’s brothers and sisters. B.the agricultural products. C.Chen’s father and grandma.8.What are Chen’s hobbies ①Watching films ②Listening to music ③Doing sports ④Reading booksA.①②③ B.①②④ C.②③④9.From the passage, we learn Chen is ________.A.hard-working B.tidy C.quiet(25-26七年级上·河北廊坊·期末)Making new friendsAndre SmithHey, there! My name is Andre and I’m 12 years old. I’m not tall or short. I like singing, but I can’t sing very well. I have a cute e-dog, Lucky. It can sing and tell stories. I like it very much. My favourite sport is football. I often play it with my classmates after school. Do you want to be my friend RE: Making new friendsLi HuiHello, Andre! My name is Li Hui. You can also call me Mike. I’d like to be your friend. I’m 13 years old. I come from Suzhou. But now I live with my parents in Nanjing. I enjoy singing and I can sing some English songs. I have a pet cat. I call it Jasper. It has lovely big eyes and it looks very cute. It often plays with me when I get home from school. My favourite sport is basketball. I’m a member of the school basketball club and I go there every Monday. Please write to me.10.Who is Lucky A.Andre’s brother. B.Andre’s e-dog. C.Andre’s friend. D.Andre’s cousin.11.What do Andre and Li Hui both like A.Drawing. B.Cooking. C.Singing. D.Reading.12.What is Li Hui’s wish A.To be Andre’s friend. B.To visit Andre one day.C.To have lunch with Andre. D.To play basketball with Andre.(24-25七年级上·河南洛阳·期末)Hello, I am Peppa Pig. I’m 3 years old. I am a cute pig. My favorite foods are chocolate and spaghetti (意大利面). Do you want to meet my family This is my father. He is a very good father. His favorite color is blue. And he loves our family very much.This is my mother. She is very beautiful. She often cooks food for us. Her favorite food is cake.This is George. He is my brother. He is also a cute pig, and he is only eighteen months old. His favorite animal is the dinosaur (恐龙).They are my grandparents. They also love George and me very much. My grandfather likes to grow (种植) vegetables.根据材料内容选择最佳答案。13.What color does Peppa’s father like A.Green. B.Brown. C.Black. D.Blue.14.Who cooks food for the family A.Peppa. B.George. C.Peppa’s mother. D.Peppa’s father.15.How old is George A.18 months old. B.8 months old. C.80 months old. D.88 months old.16.Who likes to grow vegetables A.Peppa. B.George. C.Peppa’s father. D.Peppa’s grandfather.17.How many pigs are there in this passage (文章) A.Five. B.Six. C.Seven. D.Eight.(24-25七年级上·陕西宝鸡·期末)I am John. I have a big family and I love them all very much. My father is a handsome man. He works long hours every day. He is also very kind and always helps save (拯救) people’s lives.My mother is very patient (耐心的) and always listens to our problems. She is good at cooking and we all love her food.My sister is very smart and creative (有创造性的). She is good at school subjects and always gets good grades. She also likes to draw and paint. Her pictures are very beautiful.My brother is very funny. He always makes us laugh. He is also very helpful. He often helps my father with some small jobs.We often have family activities together. We watch movies or play games when we have free time. We have a good relationship with each other. I feel very happy to have such a great family.18.What is the father like A.He is kind. B.He is smart.C.He is patient. D.He is funny.19.What is the mother good at A.Drawing. B.Cooking. C.Singing. D.Dancing.20.Who often makes the family laugh A.John’s cousin. B.John’s grandmother. C.John’s brother. D.John’s sister.21.The underlined (划线的) word “relationship” means “________” in Chinese.A.关系 B.矛盾 C.目标 D.选择(24-25七年级上·四川遂宁·期末)My name is Paul. This is my family tree.22.Jack and Sarah are Paul’s ________.A.parents B.brother and sister C.grandparents D.uncle and aunt23.Tom is Paul’s ________.A.father B.uncle C.brother D.son24.How many cousins does Jessica have A.1. B.2. C.3. D.4.25.Who is Amy’s son A.Bill. B.Paul. C.Fred. D.Jack.26.What do we know about Lisa A.She is Jane’s daughter. B.Fred is her uncle.C.She has a sister. D.Amy is her aunt.(25-26七年级上·河北廊坊·期末)To: simonbrown@From: chenfeiboy@Hi Simon, How are you To answer your question, my new school is not big but very nice. The computer building is between the school hall and the sports field. The school hall is very beautiful and we have different art shows in it. The dining hall is behind the school hall. It’s a great place for us to eat together. There’s a gym behind the computer building. We often take exercise there. Across from the gym, there’s a large and modern building—the classroom building. Each classroom is big enough to hold (容纳) forty students. We spend most of our time there. We also have a library. It’s at the back of the school. There are all kinds of books in it. It’s my favourite place because it’s quiet there. What about your school I hope to hear from you soon. Yours, Chen Fei27.What does Chen Fei think of his school A.Small but nice. B.Big and nice. C.Beautiful. D.Quiet.28.What is between the school hall and the sports field A.The gym. B.The dining hall.C.The teachers’ building. D.The computer building.29.How many students can each classroom hold A.Thirty. B.Forty. C.Fifty. D.Sixty.30.What does Chen Fei want to tell Simon in his email A.His school subjects. B.His best friend.C.His favourite sport. D.His new school.(24-25七年级上·山西忻州·期末)请阅读下面语篇,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Hello, I’m Mary. I want to tell you some things about my classroom.Where are the teaching buildings in my school They’re near the office building. I think they are very large because there are many classrooms in these buildings. Students spend a lot of time on lessons here every week.About my classroom, do you know how many desks there are There are thirty-five desks, and one of them is for teachers. My maths teacher often puts a maths book on it.You can see two desks in the middle of the first row (排). They’re my seat and my good friend Jenny’s seat. There is a world map on my desk. I think geography is very interesting. Do you know whose desk is behind mine It is Jack’s. There is a tennis ball on his desk because he really likes playing tennis.What do you think of my classroom 31.What building is near the teaching buildings A.The school hall. B.The office building. C.The music room.32.What does Mary think of the teaching buildings A.They are very big. B.They are very small. C.They are very quiet.33.How many desks are there for students in Mary’s class A.33. B.34. C.35.34.Where is Mary’s seat A.It’s in the middle of the classroom.B.It’s behind Jack’s seat.C.It’s in the middle of the first row.35.What’s on Jack’s desk A.A map. B.A tennis ball. C.A book.(24-25七年级上·山西阳泉·期末)Are the classrooms all the same in the world In China, children have a fixed classroom. In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order. There are usually about 40 or more students in every class. They always face the blackboard. What are classrooms like in other countries Let’s have a look!In the UK, most classrooms are similar. There are usually about 30 students in every class. Usually, two children share a long desk.In the US, classrooms usually have single (单独的) desks for each student. There are about 15 to 25 students in a class. The US children don’t have a fixed classroom. They always go to different classrooms when the classes are different.In Japan, students have a fixed classroom. They also have single desks. At the back of the classroom, there are places for students’ clothes. At the gate of the school building, there are places for their shoes.36.How many countries are talked about in the passage A.Two. B.Three. C.Four.37.The underlined word “fixed” in the passage means ________ in Chinese.A.私人的 B.固定的 C.安装的38.According to the passage, we can know ________.A.there are about 15 students in a class in the UK.B.two students usually share a long desk in the US.C.students have places for their clothes in Japanese schools.39.As a student in China, you may ________.A.not have a fixed place to study at schoolB.have similar classrooms to those in AmericaC.have a tidy classroom40.The passage is probably from the ________ column (栏目) of a magazine.A.Food B.Sports C.School(24-25七年级上·安徽合肥·期末)There are seven days in a week. Cindy’s favourite day is Friday. Because there is her favourite class on Friday and she doesn’t need to go to school the next day. At 7:30 on Friday morning, she has her first class. It is an English lesson. She likes English. It’s very easy for her. At 8:25 a.m., she has a Chinese lesson. She isn’t good at it. Then she has maths at 9:50 a.m. She thinks maths is difficult. Next she has history at 10:35 a.m. This is her favourite class. She can learn about the past.In the afternoon, she has PE at 2:00 p.m. Her PE teacher is strong and tall. He is friendly. Students often play football in PE class. Then she has music at 3:50 p.m. Music is interesting. She and her classmates all like it. After music class, she has a class meeting. She and her classmates talk about many things in the meeting. School is over at 4:30 p.m. What a happy Friday!* Class meeting is a comprehensive practical activity course. (班会课属于综合实践活动课程)41.Cindy likes ________ class best.A.Chinese B.music C.English D.history42.Why does Cindy like Friday best A.Because she likes Chinese.B.Because there is a maths class on Friday.C.Because she doesn’t need to go to school the next day and she likes history.D.Because there is a PE class on Friday.43.Which is RIGHT A.Classes begin at 7:30 a.m. B.Cindy is not good at English.C.Cindy’s PE teacher is strong and funny. D.School is over at 5:30 p.m.44.What is the main idea (主旨) of the passage (文章) A.Cindy’s school. B.Cindy’s family life.C.Cindy’s school life. D.Cindy’s favourite day.(24-25七年级上·安徽安庆·期末)Tim’s Class ScheduleMonday Tuesday Wednesday Thursday Friday8:00-8:45 Chinese English maths science English8:55-9:40 maths Chinese history science Chinese10:00-10:45 English maths Chinese maths music10:55-11:40 history science art Chinese biology11:40-14:00 lunch14:00-14:45 music PE music English PE45.Tim has English on ________.A.Wednesday morning B.Monday afternoon C.Tuesday morning D.Tuesday afternoon46.Tim has ________ subjects.A.ten B.nine C.eight D.seven47.Tim doesn’t have ________ on Tuesday.A.Chinese B.science C.art D.maths(24-25七年级上·陕西渭南·期末)Dear Grandma,How are you Now I’m in a middle school. Let me tell you something about my school life.I go to school from Monday to Friday. I have four classes in the morning and three in the afternoon. I have lunch at school. And my classes finish at 4:30 p.m. I always play sports with my classmates after school.Today is Monday. I’m happy because I have maths and music lessons. Maths is my favourite subject. It’s difficult but I think it’s interesting. I like challenging subjects. Our maths teacher, Mr Wang, is very fun. I don’t like geography, because it’s very boring. This term, we have some fun things, such as an English party, an art festival and Sports Day. I like my school life.Lin Tao48.Who does Lin Tao always play sports with A.His brother. B.His parents. C.His teachers. D.His classmates.49.What subject does Lin Tao like best A.Maths. B.Science. C.Biology. D.Geography.50.Which of the following is TRUE A.Lin Tao has a music festival this term. B.Lin Tao finishes classes at 4:30 p.m.C.Lin Tao doesn’t go to school today. D.Lin Tao doesn’t think geography is boring.(24-25七年级上·广西河池·期末)Boys and girls! We have four clubs for you. Welcome to our clubs! You’ll have great fun!Swimming ClubDay: Monday and Friday Time: 5:00 p.m.-7:00 p.m. Place: the Park Price: 25 yuan/a month Tel: 463-7219 English Club Day: Tuesday and Sunday Time: 9:00 a.m.-10:00 a.m. 2:00 p.m.-3:00 p.m. Place: the Old Friend Street Price: 15 yuan/a month Tel: 403-6872Basketball Club Day: Thursday and Saturday Time: 4:00 p.m.-6:00 p.m. 8:00 p.m.-10:00 p.m. Place: the Gym Price: 30 yuan/a month Tel: 433-5278 Music Club Day: Saturday and Sunday Time: 2:00 p.m.-4:00 p.m. Place: the Music House Price: 35 yuan/a month Tel: 493-6872根据表格内容,选择最佳答案。51.What club can Tom go to with 20 yuan A.The music club. B.The swimming club. C.The English club.52.When can Jane go to play music A.On Sunday afternoon. B.On Monday morning. C.On Thursday afternoon.53.Where can Tom go if he likes basketball and wants to be healthy A.To the Park. B.To the Gym. C.To the Old Friend Street.54.If you want to join the Swimming club, you can call ____.A.493-6872 B.463-7219 C.433-527855.Which of the following is NOT TRUE (下列哪句是不对的 )A.The English Club costs 25 yuan a month.B.The place of the Music Club is at the Music House.C.The Swimming Club meets on Monday and Friday from 5:00 pm to 7:00 pm.(25-26七年级上·河南郑州·期末)We Want You!MUSIC CLUB Calling all music lovers! The Music Club is looking for new members. If you are interested in music, this is the club for you! The Music Club meets in the music room every Wednesday. We always have lots of fun! Do you need to know about music Not at all! The club is open to all. Ready to join Email Wendy at wendy@ or call her at 0371-67432991. FOOTBALL CLUB Do you like football Do you want to be strong and fit Do you want to make new friends Join the Football Club! You will also harvest (收获) more useful skills in playing football. The Football Club meets on the football field every Friday. Members need sports shoes for this club. For more information, please call Peter at 0371-67432992.根据材料内容选择最佳答案。56.When do the music club members meet A.On Mondays. B.On Wednesdays. C.On Fridays. D.Every day.57.David wants to join the football club. What does he need to prepare A.A football. B.Sports shoes. C.A T-shirt. D.A phone.58.Who can be the suitable member of the football club ①Jenny can paint amazing pictures.②Tom wants to learn to play ping-pong.③Linda likes to sing and she can play the violin.④David is good at sports and wants to learn more with friends.A.Jenny. B.Tom. C.Linda. D.David.59.How can you know more about both of the two clubs A.By sending emails. B.By making calls. C.By writing letters. D.By asking teachers.60.Which information is not in the poster A.When to meet. B.Where to meet.C.Who to contact (联系). D.How long to spend.(24-25七年级上·安徽合肥·期末)There are some great clubs in our school. We have some interesting club activities this week.Chess Matches Organizer (组织者): The chess club Time: From 5:00 pm to 8:00 pm, this Wednesday Place: In Classroom 409 Book Sales Organizer: The book club Time: From 2:00 pm to 5:30 pm, this Tuesday and Sunday Place: In the hall of the libraryA Sports Day Organizer: The sports club Time: From 10:00 am to 3:00 pm, this Saturday Place: On the playground Matches: A basketball match, a soccer match and a ping-pong match An English Party Organizer: The English club Time: From 6:00 pm to 8:30 pm, this Friday Place: In Classroom 307 Activities: Sing English songs, dance and watch English movies61.The chess match is ________.A.in Classroom 409 B.in the library C.in Classroom 307 D.on the playground62.You can NOT watch a ________ match this Saturday.A.basketball B.soccer C.ping-pong D.tennis63.What can you do at the English party A.Sing Chinese songs. B.Play the piano. C.Watch English movies. D.Play the guitar.(24-25七年级上·河南郑州·期末)The Whites like shopping on the Internet (互联网). They all think it’s easy and fun to shop on the Internet. Mr White likes reading books. He usually buys new books on the Internet. But sometimes he is too busy and has no time to look for the books he wants. So his daughter Judy often helps him to buy books.Mrs White likes beautiful clothes. She always watches new skirts or dresses in clothes shops first and then buys some of them on the Internet. Of course, they are cheap (便宜的). But sometimes she is upset because many other women wear the same clothes as her!Judy likes listening to music. She often buys CDs on the Internet. They are usually cheap. But the only problem is that some CDs don’t sound good.Bill buys many things on the Internet, from school things to toys. Sometimes his parents think he always spends too much money on shopping!根据材料内容选择最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。64.What does Mr White like doing A.Reading books B.Buying clothes C.Listening to music D.Playing with toys65.What does the word “upset” mean in Paragraph 2 A.无聊的 B.沮丧的 C.疲劳的 D.轻松的66.What do you think of Mrs White A.She is good with money. B.She has no time to go shopping.C.She likes shopping for her family. D.She doesn’t like clothes in shops.67.Which of the following is not right A.Judy often buys CDs on the Internet.B.There are four people in the White Family.C.Bill only buys school things on the Internet.D.Bill’s parents think he spends too much money on shopping.68.In what part of the magazine (杂志) can you read it A.Art B.Nature C.Sports D.Life(24-25七年级上·安徽安庆·期末)Sarah is a teacher. Her husband Jack is a musician. They have a son and a daughter. They’re Peter and Mary.Sarah usually gets up at 6:00 a.m. She takes a shower and then makes breakfast. At 6:50 a.m., she has breakfast. At 7:10 a.m., she goes to work. She’s never late. She loves her job because she likes staying with students every day.When Sarah gets home, she plays chess with Peter and Mary. Jack makes dinner. She and her family usually have dinner at 6:30 p.m. After dinner, she washes clothes.On the weekend, Sarah’s day is very different because she doesn’t work. She likes going shopping with her friends. Sometimes she takes a walk with her parents.69.Who makes dinner for the family A.Jack. B.Mary. C.Peter. D.Sarah.70.What does Sarah do after dinner A.She plays chess. B.She washes clothes. C.She takes a shower. D.She takes a walk.71.From the passage, we know Peter and Mary’s grandparents sometimes ________ on the weekend.A.go shopping B.play chess with their grandchildrenC.meet friends D.take a walk with their daughter72.The passage is mainly (主要地) written in the order (顺序) of ________.A.ideas B.time C.space D.importance(25-26七年级上·河北秦皇岛·期末)Tom is a middle school student from the UK. It is Saturday today, and he doesn’t go to school. Let’s look at what he does.Time ActivityTom is on the bus. He is on the way to the library. It takes him only 10 minutes to get there. He usually reads books there.Tom goes to the science club at 9:00 in the morning. There, he usually watches science videos (视频), does science experiments (实验), and sometimes listens to science talks. He always gets good grades in his science exam (考试).At 4:00 p.m., Tom goes home by bike. It takes him only 8 minutes. After he is back, he helps his mum with housework. Then he begins to play the piano with his brother.It is time for Tom to go to bed. He always listens to music because it makes him relaxed (放松的) and helps him fall asleep (入睡).73.Where is Tom at 7:00 in the morning A.On the bus. B.At home. C.In the piano club. D.In the library.74.What does Tom always do to help him fall asleep A.He reads books. B.He watches science videos.C.He drinks milk. D.He listens to music.75.What do we know about Tom from the passage A.He lives far from his school. B.He is good at science.C.He likes going shopping with his mum. D.He often gives science talks.(24-25七年级上·安徽合肥·期末)Happy Birthday to WallyWelcome to Formosa Zoo! Our lovely llama, Wally, will be 5 years old on Nov. e and join us to celebrate his birthday. Grandpa Lin’s Story Time Where is Wally from What is Wally’s favourite food Is Wally married ... Want to know more about Wally Let Grandpa Lin tell you! The Little Theater: 10:30 a.m. ~ 11:30 a.m. Picture Drawing We invite the Sunshine School students to draw pictures of Wally to decorate (装饰) his home. Time: 12: 30 p. m. ~ 2: 30 p.m. Place: Children’s Park The Birthday Party Wally will be happy to see you at his birthday party from 3:00 p.m. to 5:00 p.m. at Children’s e and enjoy the cakes, drinks and music. You can also take pictures with Wally. Special presents for kids under 6 years old. Best Wishes to Wally Write down your best wishes for Wally. Send the wishes as an e-mail to formosazoo@.76.What is a “llama” A.A zoo. B.An animal. C.A boy. D.An important day.77.What can we learn from the passage A.People can send their wishes to Wally by letter.B.8-year-old kids can get special presents at the birthday party.C.Grandpa Lin will tell stories about Wally at the Little Theater.D.Every student can draw pictures of Wally to decorate his home.78.Where does the passage probably (可能) come from A.A letter. B.A poster. C.A storybook. D.A news report.(24-25七年级上·安徽安庆·期末)Birthdays are very important for everyone. How do people celebrate their birthdays in different countries Huihui is from Beijing. She is 13 years old. “In China, many of us celebrate birthdays with long noodles, because they are a symbol of long life. In some places, people also eat eggs. They mean good luck.” says Huihui.In our country, we eat special bread on our birthdays. There are little pieces of colorful sugar (彩色糖粒) on it. “We call it ‘hundreds and thousands’,” Lily says, a 12-year-old girl from Australia.“I want to have my birthday party at home. At the party, I can play games, sing and dance with my friends. Today is my birthday, so I can also eat a birthday cake with eleven candles. It’s so exciting!” says Jack from the UK.All of these birthday foods may be different, but the ideas are the same. They bring good luck to the birthday person.79.If today is Lily’s birthday, what will she eat on her birthday A.Long noodles B.Eggs C.Special bread D.A special cake80.How old is Jack now A.13 years old B.12 years old C.14 years old D.11 years old81.What of the following is TRUE according to the text A.People often put colorful sugar in long noodles in China.B.Lily comes from America.C.Many people in China celebrate birthdays with long noodles.D.Jack wants to have his birthday party outside with his friends.82.What is the structure (结构) of the text (P-Paragraph)A. B. C. D.(24-25七年级上·湖南株洲·期末)22nd July is Linda’s fourteenth birthday. It is Saturday. She gets many gifts (礼物) from her family and friends.Linda’s computer is too old, so her father buys her a new one. Linda’s favourite colour is red and her skirt is short. Her mother buys her a red skirt. She likes it very much. She likes reading, so her brother Nick buys her two Chinese books and an English book.Kate, Grace and Alice are Linda’s good friends. Linda’s favourite subject is music. Kate gives (送给) Linda a set of CDs. Grace gives Linda a basketball. Alice buys a yellow schoolbag for Linda. Linda likes all the gifts. She is very happy.83.How old is Linda A.13. B.14. C.15.84.Why does Linda’s father buy her a new computer A.Because she lost her computer.B.Because she gives hers to her brother.C.Because her computer is too old.85.Linda’s brother buys her ______ book(s).A.One B.Two C.Three86.What’s the best title for the passage A.Linda’s birthday gifts B.Linda’s computer C.Linda’s favourite colour2025-2026学年七年级英语上学期期末【真题汇编】专练期末复习之阅读理解21篇(Units1-7单元话题)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C A B D C B C B A B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C A D C A D B A B C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 A C B B A B A D B D题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 B A B C B C B C C C题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50答案 D C A D C B C D A B题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60答案 C A B B A B B D B D题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70答案 A D C A B A C D A B题号 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80答案 D B A D B B C B C D题号 81 82 83 84 85 86答案 C C B C C A1.C 2.A 3.B 4.D本文是一篇应用文,为两名学生写给林老师的求助信。1.细节理解题。根据“I’m Li Mei. I live in Shijiazhuang. I’m 12 years old. I’m in Class 5, Grade 7 in No.2 Middle School.”可知,李梅在7年级,故选C。2.细节理解题。根据“I like English best, but I’m not good at speaking English. So I want to make a foreign friend. In my free time, I can speak more English with him or her.”可知,李梅不擅长说英语,所以想要交一个外国朋友,和他或她多说英语,故选A。3.细节理解题。根据“I’m Jack, from Canada”“I’m tall and strong with brown eyes and short hair.”和“I enjoy reading”可知,在Jack的邮件里,我们可以知道他的国家,外貌和爱好,故选B。4.细节理解题。根据“I’m learning Chinese hard, because I want to make more Chinese friends.”可知,Jack努力地学习汉语,是因为他想要交更多的中国朋友,故选D。5.C 6.B 7.C 8.B 9.A本文主要介绍了来自广东茂名的女孩陈丽容,她虽然只有中学学历,但通过努力学习英语,拍摄视频在网上推广家乡的农产品,帮助家人并立志为家乡做更多贡献。5.细节理解题。根据“Chen Lirong is a young girl from Maoming, Guangdong.”可知,第一段开篇就介绍了陈丽容来自广东茂名。故选C。6.细节理解题。根据“Many people like her videos. They think the videos are really fun.”可知,人们喜欢她的视频是因为觉得这些视频真的很有趣。故选B。7.词句猜测题。根据“My father and grandma work hard on the farm, and I always want to do something to help them.”可知,前半句明确提到了“我的父亲和祖母”在农场辛勤劳作。后半句紧接着表达想要去“帮助”的对象,根据上下文的逻辑连贯性,这里想要帮助的正是前文刚提到的那些辛苦工作的人。因此,“them”指代的是“Chen’s father and grandma”。故选C。8.细节理解题。根据“In my free time, I like reading books, listening to music and watching films”可知,她的业余爱好包括看书、听音乐和看电影,对应选项中的①②④。故选B。9.推理判断题。根据“She always learns English hard.”以及“I’m busy but happy every day.”可知,她努力学习英语,并且每天忙于制作视频推广农产品,这体现了她是一个勤奋的人。故选A。10.B 11.C 12.A本文主要介绍了Andre和Li Hui通过交友帖子介绍各自的兴趣爱好、宠物情况以及日常活动等信息。10.细节理解题。根据“I have a cute e-dog, Lucky.”可知,Lucky是Andre的电子狗。故选B。11.细节理解题。根据Andre介绍中“I like singing”以及Li Hui介绍中“I enjoy singing”可知,Andre和Li Hui都喜欢唱歌。故选C。12.细节理解题。根据Li Hui的回复“I’d like to be your friend.”可知,Li Hui的愿望是成为Andre的朋友。故选A。13.D 14.C 15.A 16.D 17.B本文是一篇记叙文,主要讲了佩奇·佩奇介绍了自己的年龄、喜好以及家人的相关情况,包括爸爸、妈妈、弟弟乔治和祖父母的喜好或特点。13.细节理解题。根据“His favorite color is blue.”可知,佩奇的爸爸喜欢蓝色。故选D。14.细节理解题。根据“She often cooks food for us.”可知,佩奇的妈妈为家人做饭。故选C。15.细节理解题。根据“he is only eighteen months old.”可知,乔治18个月大。故选A。16.细节理解题。根据“My grandfather likes to grow (种植) vegetables.”可知,佩奇的爷爷喜欢种蔬菜。故选D。17.细节理解题。根据“Peppa Pig”、“my father”、“my mother”、“George”、“my grandparents”可知,文中一共提到了六只猪。故选B。18.A 19.B 20.C 21.A本文中John介绍家人的特点,及家人关系好,自己很开心。18.细节理解题。根据第一段,文中提到“My father is a handsome man...He is also very kind...”,所以父亲的特点是善良的。故选A。19.细节理解题。根据第二段,文中明确说“She is good at cooking”,所以妈妈擅长烹饪。故选B。20.细节理解题。根据第四段,文中写“My brother is very funny. He always makes us laugh”,所以是弟弟让家人笑。故选C。21.词句猜测题。根据文中“We have a good relationship with each other. I feel very happy to have such a great family.”是说家人之间关系很好,我感到十分幸福,可以推测“relationship”的常见意思是“关系”。故选A。22.C 23.B 24.B 25.A 26.B本文以Paul的视角展示了其家谱,呈现了Jack、Sarah等家庭成员之间的亲属关系。22.细节理解题。根据家谱图可知,Jack和Sarah是Paul的爸爸Fred的父母,所以他们是Paul的祖父母。故选C。23.细节理解题。根据家谱图可知,Tom是Paul的爸爸Fred的姐妹Amy的丈夫,所以Tom是Paul的姑父。故选B。24.细节理解题。根据家谱图可知,Jessica的表亲是Lisa和Bill,共2个。故选B。25.细节理解题。根据家谱图可知,Amy的孩子是Lisa和Bill,所以Amy的儿子是Bill。故选A。26.细节理解题。根据家谱图可知,Lisa的妈妈是Amy,而Fred是Paul的爸爸、Amy的兄弟,所以Fred是Lisa的舅舅。故选B。27.A 28.D 29.B 30.D本文是陈飞写给Simon的邮件,介绍了自己新学校的布局和各建筑的功能。27.细节理解题。根据“my new school is not big but very nice”可知,陈飞认为他的学校小但很好。故选A。28.细节理解题。根据“The computer building is between the school hall and the sports field”可知,计算机大楼位于学校大厅和运动场之间。故选D。29.细节理解题。根据第“Each classroom is big enough to hold forty students.”可知,每个教室能容纳四十名学生。故选B。30.主旨大意题。通读全文可知,陈飞在邮件中想向Simon介绍他的新学校。故选D。31.B 32.A 33.B 34.C 35.B本文主要介绍了作者的教室。31.细节理解题。根据“Where are the teaching buildings in my school They’re near the office building.”可知,教学楼靠近办公楼。故选B。32.观点态度题。根据“I think they are very large because there are many classrooms in these buildings.”可知,Mary认为教学楼很大,故选A。33.细节理解题。根据“There are thirty-five desks, and one of them is for teachers.”可知,有34张学生课桌。故选B。34.细节理解题。根据“You can see two desks in the middle of the first row (排). They’re my seat and my good friend Jenny’s seat.”可知,Mary的座位在第一排的中间。故选C。35.细节理解题。根据“Do you know whose desk is behind mine It is Jack’s. There is a tennis ball on his desk because he really likes playing tennis.”可知,Jack桌上有网球。故选B。36.C 37.B 38.C 39.C 40.C本文介绍了中国、英国、美国和日本四个国家的教室布局和学生人数的差异。36.细节理解题。全文分别介绍了中国、英国、美国和日本四个国家的教室情况。故选C。37.词句猜测题。根据“In China, children have a fixed classroom. They always face the blackboard.”以及后文提到美国孩子没有固定教室,总是去不同教室上课,可推测在中国孩子有固定的教室,所以“fixed”意思是“固定的”。故选B。38.细节理解题。根据“At the back of the classroom, there are places for students’ clothes.”可知,日本学校有专门放学生衣服的地方。故选C。39.推理判断题。根据“In a classroom, you can see desks and chairs in lines and many other school things in order.”可知,中国教室整齐有序。故选C。40.推理判断题。全文围绕各国教室特点展开,属于校园生活类话题,因此最可能出现在杂志的“学校”栏目。故选C。41.D 42.C 43.A 44.D本文介绍了Cindy最喜欢的周五,包括当天的课程安排、喜欢周五的原因等内容。41.细节理解题。根据第一段“Next she has history at 10:35 a.m. This is her favourite class.”可知,Cindy最喜欢的课程是历史课。故选D。42.细节理解题。根据第一段“Cindy’s favourite day is Friday. Because there is her favourite class on Friday and she doesn’t need to go to school the next day.”可知,Cindy喜欢周五是因为第二天不用上学,且当天有她喜欢的历史课。故选C。43.细节理解题。根据第一段“At 7:30 on Friday morning, she has her first class.”可知课程早上7:30开始,表述正确,故选A。44.主旨大意题。文章围绕“Cindy最喜欢的一天”展开,介绍了当天的课程、喜欢的原因等内容。选项D“Cindy最喜欢的一天”符合主旨。故选D。45.C 46.B 47.C本文主要介绍了Tim一周的课程安排。45.细节理解题。根据课表中“Tuesday 8:00-8:45”对应的课程是“English”可知,Tim在周二上午有英语课。故选C。46.细节理解题。根据课表统计,Tim的科目有Chinese、English、maths、science、history、art、music、biology、PE,共9门科目。故选B。47.细节理解题。根据课表中Tuesday的课程“English、Chinese、maths、science、PE”可知,Tim周二没有美术课。故选C。48.D 49.A 50.B本文是一篇应用文,林涛给奶奶写了一封信,介绍自己的初中校园生活,包括上学作息、课程喜好、课后活动及本学期校园活动,表达了对校园生活的喜爱。48.细节理解题。根据“I always play sports with my classmates after school.”可知,林涛总是和同学一起运动,故选D。49.细节理解题。根据“Maths is my favourite subject.”可知,林涛最喜欢的科目是数学,故选A。50.细节理解题。根据“And my classes finish at 4:30 p.m.”可知,林涛下午4:30下课表述正确,其余选项与原文不符,故选B。51.C 52.A 53.B 54.B 55.A本文是一则俱乐部招新广告,介绍了游泳、英语、篮球和音乐四个俱乐部的活动时间、地点、价格和联系方式。51.细节理解题。根据各俱乐部价格,只有英语俱乐部每月15元,低于20元。故选C。52.细节理解题。根据音乐俱乐部活动时间“Saturday and Sunday 2:00 p.m.-4:00 p.m.”可知,周日下午可以参加音乐俱乐部活动。故选A。53.细节理解题。根据篮球俱乐部地点“the Gym”可知,想打篮球可去体育馆。故选B。54.细节理解题。根据游泳俱乐部联系电话“463-7219”可知,加入游泳俱乐部可拨打此号码。故选B。55.细节判断题。根据英语俱乐部价格“15 yuan/a month”可知,英语俱乐部每月15元。故选A。56.B 57.B 58.D 59.B 60.D本文是一篇应用文,讲述了音乐俱乐部和足球俱乐部的招募信息。56.细节理解题。根据表格左栏中的“The Music Club meets in the music room every Wednesday.”可知,音乐俱乐部的人在每周三碰面。故选B。57.细节理解题。根据表格右栏中的“Members need sports shoes for this club.”可知,参加足球俱乐部需要准备运动鞋。故选B。58.推理判断题。根据表格右栏中的“Do you want to be strong and fit...Join the Football Club!”可知,想要变得强壮又健康且想要交朋友的人可以加入足球俱乐部;再结合题目信息可知,David适合加入足球俱乐部。故选D。59.细节理解题。根据表格左栏中的“Email Wendy at wendy@ or call her at 0371-67432991.”和表格右栏中的“For more information, please call Peter at 0371-67432992.”可知,想了解更多有关两个俱乐部的信息可以打电话沟通。故选B。60.细节理解题。根据表格左栏中的“The Music Club meets in the music room every Wednesday…Email Wendy at wendy@ or call her at 0371-67432991.”和表格右栏中的“The Football Club meets on the football field every Friday…For more information, please call Peter at 0371-67432992.”可知,本文讲述了音乐俱乐部和足球俱乐部活动的开展时间、地点及联系人员,并未提到活动将会持续多久,即:活动需要花费多长时间。故选D。61.A 62.D 63.C本文是一则校园活动通知,介绍了本周棋类、图书、体育和英语俱乐部组织的活动及其时间、地点等信息。61.细节理解题。根据“Chess Matches”中“Place: In Classroom 409”可知,棋类比赛地点在409教室。故选A。62.细节理解题。根据“A Sports Day”中“Matches: A basketball match, a soccer match and a ping-pong match”可知,本周六有篮球、足球和乒乓球比赛,没有网球比赛。故选D。63.细节理解题。根据“An English Party”中“Activities: Sing English songs, dance and watch English movies”可知,在英语派对上可以观看英文电影。故选C。64.A 65.B 66.A 67.C 68.D本文介绍了怀特一家各自在网上购物的喜好和经历。64.细节理解题。根据“Mr White likes reading books.”可知,怀特先生喜欢读书。故选A。65.词句猜测题。根据“But sometimes she is upset because many other women wear the same clothes as her!”可知,她有时因为和别人撞衫而感到“沮丧”。故选B。66.推理判断题。根据“She always watches new skirts or dresses in clothes shops first and then buys some of them on the Internet. Of course, they are cheap.”可知,怀特太太会先看实物再上网买便宜的,说明她比较会省钱。故选A。67.细节理解题。根据“Bill buys many things on the Internet, from school things to toys.”可知,Bill不仅买学习用品,还买玩具,因此选项C“Bill只在网上买学习用品”是不正确的。故选C。68.推理判断题。本文围绕一家人的网络购物生活展开,属于生活类话题,因此最可能出现在杂志的“生活”板块。故选D。69.A 70.B 71.D 72.B本文是一篇记叙文,主要讲述了Sarah一家的日常生活以及周末活动。69.细节理解题。根据“Jack makes dinner.”可知,晚餐由Jack准备。故选A。70.细节理解题。根据“After dinner, she washes clothes.”可知,Sarah晚餐后洗衣服。故选B。71.推理判断题。根据“Sometimes she takes a walk with her parents.”可推知,Peter和Mary的外祖父母(即Sarah的父母)有时会在周末和女儿散步。故选D。72.篇章结构题。文章按照时间顺序描述了Sarah一天的生活 (早晨起床、上班、回家后的活动) 以及周末的安排,因此全文以时间为顺序展开。故选B。73.A 74.D 75.B本文是一篇记叙文,讲述了来自英国的中学生Tom在周六这一天的活动安排,包括去图书馆、参加科学俱乐部、回家做家务、弹钢琴以及睡前听音乐等,展现了他充实的一天。73.细节理解题。根据表格中“Tom is on the bus. He is on the way to the library.”和时间显示七点可知,Tom在公交车上,选项A“On the bus.”符合。故选A。74.细节理解题。根据文章最后一段“He always listens to music because it makes him relaxed (放松的) and helps him fall asleep (入睡).”可知,Tom总是听音乐来帮助自己入睡,选项D“He listens to music.”符合。故选D。75.推理判断题。根据文章第二段“There, he usually watches science videos (视频), does science experiments (实验), and sometimes listens to science talks. He always gets good grades in his science exam (考试).”可知,Tom在科学俱乐部经常看科学视频、做科学实验、有时听科学讲座,并且在科学考试中总是取得好成绩,由此可以推断出他擅长科学,选项B“He is good at science.”符合。故选B。76.B 77.C 78.B本文是一篇应用文,是Formosa动物园为5岁的Wally准备的生日活动海报,包含林爷爷讲故事、学生画Wally、生日派对等活动,还可发邮件送祝福。76.词句猜测题。根据“Welcome to Formosa Zoo! Our lovely llama, Wally, will be 5 years old on Nov. 14.”可知,Wally是动物园里的成员,因此llama是一种动物。故选B。77.细节理解题。根据“Want to know more about Wally Let Grandpa Lin tell you! The Little Theater: 10:30 a.m. ~ 11:30 a.m.”可知,林爷爷会在小剧院讲关于Wally的故事。故选C。 78.推理判断题。根据文章内容:介绍动物园活动、时间、地点等信息,带有活动板块和装饰元素,可知这是一份宣传活动的海报。故选B。79.C 80.D 81.C 82.C本文是一篇说明文,主要介绍了中国、澳大利亚、英国这几个国家的生日庆祝方式,同时点明这些生日习俗虽形式不同,但都承载着给寿星送好运的共同寓意。79.细节理解题。根据澳大利亚女孩Lily的表述“In our country, we eat special bread on our birthdays”可知,若今天是Lily的生日,她会吃特制面包。故选C。80.细节理解题。根据英国男孩Jack的表述“I can also eat a birthday cake with eleven candles”可知,生日蛋糕的蜡烛数通常对应年龄,因此Jack现在11岁。故选D。81.细节理解题。根据北京女孩Huihui的表述“many of us celebrate birthdays with long noodles”可知,中国很多人用长寿面庆祝生日。故选C。82.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段提出“不同国家如何庆祝生日”的核心问题;第二段、第三段、第四段分别介绍中国、澳大利亚、英国的生日习俗;第五段总结不同生日食物的共同寓意,整体为“总—分—总”结构。故选C。83.B 84.C 85.C 86.A本文是一篇记叙文,讲述了琳达十四岁生日时,家人和朋友送了她各种喜爱的礼物,她感到非常开心。83.细节理解题。根据“22nd July is Linda’s fourteenth birthday.”可知,琳达14岁。故选B。84.细节理解题。根据“Linda's computer is too old, so her father buys her a new one.”可知,因为她的电脑太旧了。故选C。85.细节理解题。根据“Her brother Nick buys her two Chinese books and an English book.”可知,琳达的哥哥给她买了三本书。故选C。86.主旨大意题。全文围绕琳达生日所收到的各种礼物展开,故最佳标题应为“琳达的生日礼物”。故选A。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 【真题汇编】期末复习之阅读理解21篇(Units1-7单元话题) - 答案.docx 【真题汇编】期末复习之阅读理解21篇(Units1-7单元话题).docx