安徽省皖南八校2026届高三第二次大联考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

安徽省皖南八校2026届高三第二次大联考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

安徽省皖南八校2026届高三第二次大联考英语试题
考生注意:
1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间 120分钟。
2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
3.本卷命题范围:高考范围。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1. What did Mike do yesterday afternoon
A. He delivered a speech.
B. He entered for a contest.
C. He hosted Talk in China.
2. What will hit the island
A. A snowstorm. B. A hurricane. C. An earthquake.
3. What did the woman buy for Mike
A. A mobile. B. A watch. C. A laptop.
4. How much does the man give the woman as a tip
A. $9. B. $10. C. $19.
5. What was the man doing when the woman called him up
A. He was making a phone call.
B. He was watching TV.
C. He was sleeping.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题。从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答6、7题。
6. How long have the two speakers been working together
A. For 2 years. B. For 8 years. C. For 10 years.
7. Who used to be a professional singer
A. Becky. B. Mark. C. Maggie.
听第7段材料,回答第8至 10题。
8. Where are the speakers probably
A. At a dancing party. B. At a concert. C. In the classroom.
9. How did the man behave at first
A. Politely. B. Awkwardly. C. Rudely.
10. What kind of music is playing there
A. Rock and roll. B. Blues. C. Pop.
听第8段材料,回答第11至 13题。
11. What is the probable relationship between the speakers
A. Colleagues. B. Husband and wife. C. Tourist and guide.
12. What will Tommy be interested in about the nature park
A. Birds there. B. Insects there. C. Lake scenery there.
13. How will they go to the nature park
A. By train. B. By bus. C. By car.
听第9段材料,回答第14至 17题。
14. What language will Tim learn next
A. Italian. B. Chinese. C. German.
15. What does Tim think of learning two languages at a time
A. It is unwise. B. It is impossible. C. It is worth trying.
16. What does Tim find difficult in learning similar languages
A. Grammar. B. Vocabulary. C. Pronunciation.
17. What is the woman
A. A teacher. B. A student. C. A travel agent.
听第10段材料,回答第18至 20题。
18. What is“School Is Out— Play Is In”
A. A book title. B. A business plan. C. A non-profit program.
19. What problem does children have in summer
A. Family relationship issues.
B. Too many summer activities.
C. A lack of educational resources.
20. Why does the speaker give the talk
A. To try to raise money.
B. To find business partners.
C. To inspire children in need.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
In 2024, China's film industry witnessed remarkable growth, marked by the outpouring of high-quality works. Rooted in realistic themes, they strike a chord in everyone's heart. Below are four outstanding films that shone on the big screen.
Successor
Douban Rating:7.1
Successor uses dark humor to explore family bonds, education, and personal growth. It follows Ma Chenggang, who adopts an extreme“poverty training” method to prepare his son for inheriting the family business. Labeled an“educational horror film”, it not only raises questions about problematic teaching approaches but also makes viewers reflect on how education shapes children's lives.
Her Story
Douban Rating:9.1
Her Story weaves together the life journeys of three women at different stages. It portrays warm daily interactions between urban men and women while emphasizing the importance of self-love. Directed, written, and edited by Shao Yihui, the film earned over 200 million yuan in just four days, gaining both huge box office success and positive word-of-mouth.
Article 20
Douban Rating: 7.5
Article 20, directed by renowned filmmakers Zhang Yimou, is a comedy inspired by Article20 of China's Criminal Law (on self- defense). Starring Lei Jiayin and Ma Li, it tells the story of prosecutor(检察官) Han Min, who deals with a controversial case while sorting out his own family troubles. The film offers a thought- provoking look at legal principles and real- life social issues in modern China.
Like a Rolling Stone
Douban Rating: 8.8
Like a Rolling Stone, directed by Yin Lichuan and starring Yong Mei, focuses on women's self- awareness and growth. It follows Li Hong, a housewife who sets off on a solo journey amid(在……之中) the dullness of middle age, rediscovering her self- worth. Its metaphorical(比喻性的) title—— rich in cultural and philosophical meaning—— has sparked wide discussions, making it deeply relatable. especially to female viewers.
21. Which film got the highest score on Douban
A. Successor.
C. Article 20.
22. What can you know about Like a Rolling Stone
A. It appeals to female viewers.
C. It gains high box office returns. D. It reflects on parents' education.
23. Where is the passage probably taken from
A. A historic book.
C. An entertainment magazine.
B
It's common to see a barista(咖啡师) create coffee art, but it's a whole different ballgame doing the same thing with tea. Han Zheming has managed to perfect the skill, creating tea art in cups, or dian cha in Chinese, which used to be a ritual(仪式) during the Song Dynasty.
Over the past six years, he has used tea and spoons to create nearly 200 patterns based on ancient paintings.“It's like adding bells and whistles to tea and giving people a stronger sense of occasion, so drinking tea is more fun,” Han says. It's also his intention to bring the old ritual back to modern life and have more people appreciate its charm.
Chinese tea culture started to enjoy popularity during the Tang Dynasty and flourished(繁荣) throughout the Song Dynasty, when tea had become a necessity for almost everyone, from nobles and scholars to common people, just like other necessary items, such as rice, oil and salt.
In the Song Dynasty, the popular way of having tea was through dian cha. The process begins with hot water being poured over fine powdered tea, creating a paste. Then more hot water is slowly added as the tea is constantly whisked(搅动) by hand with a bamboo stick. This action of pouring hot water is called dian, hence the name dian cha, which was listed as an intangible cultural heritage of Runzhou District, Zhenjiang City, Jiangsu Province.
Han has been fascinated by the culture and art of the Song Dynasty.“My mother loves traditional culture and I have been leaning toward it under her influence,” Han says. After graduating in 2006, he took great delight in drinking tea gradually. This led him to learn about traditional tea culture and buy ceramic tea sets, especially those made in the style of the SongDynasty. While studying the history and trying to figure out the reasons behind the use of tea sets, he came across the art of dian cha.“I was amazed by this wonderful way of drinking tea,”Han says.
24. How does the writer introduce the topic of dian cha in the first paragraph
A. By raising a question. B. By defining a concept.
C. By making a comparison. D. By giving examples.
25. Why did Han Zheming commit himself to dian cha
A. To show off his skill in making tea.
B. To revive the old ritual in modern life.
C. To boost tea sales and increase his income.
D. To help his mother promote traditional culture.
26. What does paragraph 4 mainly talk about
A. The specific process of making dian cha.
B. Han Zheming's experience of growing tea.
C. The differences between dian cha and other tea ceremonies.
D. Application procedures for intangible cultural heritage registration.
27. Which of the following is the best title for the text
A. A History of Chinese Tea Sets
B. A Tea Art Reborn from History
C. The Interesting Procedures for Making Tea
D. The Different Tea Culture Through Dynasties
C
By scanning a QR code at a service station, Li Xinpeng had his parcels delivered by an unmanned vehicle, thanks to the launch of the first rural drone delivery route in Wuhan, HubeiProvince.
The drone is capable of flying at a speed of 70 kilometers per hour and cruising(巡航) at an altitude of 120 meters. Operated by skilled professionals, the payload hexcopter drone boasts an impressive one-hour flight endurance(耐力) and can carry as many as 300 to 500 parcels at a time.
“ Sometimes a delivery journey would have taken me over 40 minutes on my motorcycle,”remarked Liu Jianying, a postman from the Xinzhou branch of China Post Group (CPG), adding that drone deliveries are not hindered by traffic jams or other road conditions.“ The drones will significantly reduce transport time and enhance the efficiency of parcel distribution,” he said.
In collaboration with CPG, the local government in Xinzhou pioneered Wuhan's first rural drone delivery route, which is currently undergoing test flights across three pilot villages. It is predicted to officially launch flight operations in early December, with plans to expand to 13villages within the region upon the successful completion of the trial phase.
Xinzhou district is located in the remote Dabie Mountains, featuring vast mountains and forests. Most of the villages are quite far apart in this area, leading to a dispersed(分散的)population. As online shopping experiences significant growth and the demand for delivery continues to rise, this drone delivery route is expected to become an important supplement.
“During the initial stages, the purchase, maintenance and operation costs of drones might be relatively high. But in the long term, as drones become widely used, the unit costs will decrease, effectively addressing issues related to labor shortages and high logistics costs,” ZhangDawei, a professor from the institute of urban and rural governance at Central China NormalUniversity, was quoted by Hubei Daily as saying.
28. What do we know about the drone
A. It can cruise at an altitude of 300 m. B. It can only take off in rural regions.
C. It can fly at a speed of 120 km/h. D. It can carry hundreds of parcels at once.
29. What does the underlined word“hindered” mean in paragraph 3
A. Reduced. B. Lost. C. blocked. D. Misled.
30. Why does the writer mention the location of Xinzhou District
A. To emphasize its national status.
B. To advocate regional protection.
C. To introduce the natural scenery.
D. To explain reasons for using drones.
31. What is the future of drone delivery according to Professor Zhang Dawei
A. Promising. B. Tough. C. Alarming. D. Uncertain.
D
In the past thirty years, bee numbers in the United Kingdom have fallen by nearly a third.The main reasons are climate change and the loss of natural habitats. These changes make it hard for bees to find enough pollen(花粉) and nectar(花蜜). Pollen is very important because it gives bees proteins, fats, vitamins, and minerals. Without these nutrients, bees cannot stay healthy. Beekeepers sometimes give bees extra food, but these supplements do not have all the nutrients bees need. As a result, the lack of good food has become a serious problem for the survival of honeybees.
To solve this problem, scientists led by Professor Geraldine Wright from the University ofOxford worked to design a better food. The challenge was that bees need special nutrients called sterols, which are not easy to make. The team first studied which sterols bees need, and then found a way to produce them. They created a type of yeast(酵母) that can make all six sterols needed by bees. The next step was to prepare the food in a form that bees would accept. Since bees are picky eaters, the team made a soft“cookie-dough” mixture with bee-friendly ingredients.
The scientists tested the new food in glasshouses. The results were impressive. Colonies that ate the superfood produced up to fifteen times more young bees than colonies that did not eat it. These young bees also grew into healthy adults. The bees with the new diet lived longer,took better care of their young, and were stronger against diseases. This showed that the superfood could greatly improve bees' growth and survival. Wright called this new food“a huge breakthrough for the species”.
The study has important significance for both bees and people. With this new food, bees will not need to fight so much for wildflowers. This can help bee populations recover and become stronger. Since bees are key pollinators(授粉者) for many crops, protecting them also helps protect human food supplies. If the superfood is used on a larger scale, it could be a big step toward saving bees and supporting global food security.
32. What main problem do UK bees face
A. Lack of food supplements. B. Spreading of serious diseases.
C. Shortage of pollen and nectar. D. Decline of activity and strength.
33. How did scientists address the problem
A. By offering special nutrients to bees. B. By testing natural pollen sources.
C. By planting diverse wildflowers. D. By changing bee living environment.
34. What effect did the superfood bring to bees
A. They became virus- resistant. B. Their colonies reduced in size.
C. Their young had longer life. D. They stopped being picky eaters.
35. What broader value does the study show
A. It promotes scientific progress. B. It strengthens stable food supply.
C. It increases sales of flower seeds. D. It quickens world trade in crops.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The Silk Road was a network of ancient trade routes across Asia to the Mediterranean Sea,a key bridge for East-West cultural and commercial exchanges. It let China trade with theMiddle East and Mediterranean regions, fostering the flow of goods and ideas for centuries. 36 Before this name, the routes facilitated trade quietly, but the term stuck as silk— then a rare, China-exclusive fabric—— was a main commodity.
Officially formed in the Western Han Dynasty, the Silk Road relied heavily on Zhang Qian,an imperial envoy(钦差大臣). Emperor Wu of Han sent him to make contact with countries inCentral Asia. 37 His reports gave China precious insights into Western peoples, lands and customs, laying a foundation for the route's long prosperity.
The Silk Road was more than a good corridor. Besides silk, it carried fruits, livestock,grain, leather, tools and precious metals. 38 Paper was invented in China during the 3rd century BC, and its use spread via the Silk Road, arriving first in Samarkand in around AD 700,and then to Europe. Moreover, gunpowder also went west through this route.
Venetian explorer Marco Polo took the Silk Road to China, arriving in 1275 after a dangerous journey. He lived in China for years, witnessing China's advanced civilization, and his journeys became the inspiration for The Travels of Marco Polo. 39
Today, the Silk Road is brought to life again. 40 This initiative, rooted in the ancient route's spirit of cooperation, has reconnected Asian, European and African nations, continuing its cross- continental legacy.
A. It also served as a channel for Chinese inventions to reach the West.
B. He thus braved countless trails and hardships to reach the region.
C. China proposed the concept of the Silk Road Economic Belt in 2013.
D. The term"Silk Road" was first coined by a German geographer in 1877.
E. Some European kingdoms once tried to copy China's silk- making techniques but failed.
F. Through this book, Europeans gained an understanding of Asian commerce and culture.
G. Eastern spices, for example, grew popular in Europe and changed its culinary traditions.
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In a small Ghanaian neighborhood where evenings were lit by kerosene lamps, I grew up in a home without running water or electricity. Each afternoon, I sat by the 41 roadside,watching travelers at a nearby luxury hotel. Their lives seemed a 42 away from my reality.
One evening, an American girl named Talia crossed the road. We discovered we 43 the same birthday—— November 19th, which created an immediate 44 . A friendship 45 from this coincidence(巧合). Her daily 46 brought cookies, video games, and wonderful conversations. Most significantly, she became the first person to show me the ocean, and its vastness filled me with awe and 47 my world.
When Talia returned to America, we promised to 48 . Her faithful letters became a lifeline, connecting us across the 49 . Through this correspondence(通信), her family learned about my life and invited me to visit. This journey opened my new 50 , introducing me to amusement parks, baseball, and extraordinary 51 . Their support continued through my university education in engineering.
Their belief turned my 52 around. I worked hard, and then started my own company. Years later, I was invited to 53 scholars at a MIT conference as one of their top innovators under 35. The 54 friendship that began by a dusty road had 55 a life transformed. All this was because a girl who was born on the same day as me crossed the road.
After the conference, I revisited Talia and her family. Only this time, I paid for my own journey.
41. A. dusty B. precise C. modest D. grateful
42. A. mile B. step C. world D. minute
43. A. created B. shared C. forgot D. canceled
44. A. response B. belief C. bond D. religion
45. A. differed B. grew C. benefited D. escaped
46. A. exercises B. tasks C. walks D. visits
47. A. expanded B. narrowed C. limited D. restricted
48. A. disappear B. succeed C. write D. apologize
49. A. distance B. gap C. wealth D. field
50. A. regrets B. miracles C. hopes D. horizons
51. A. kindness B. patience C. poverty D. failure
52. A. life B. courage C. justice D. wisdom
53. A. treat B. address C. entertain D. invest
54. A. worried B. selfish C. chance D. frightened
55. A. crashed into B. looked into C. dived into D. unfolded into
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Young Chinese inventors are actively shaping the future through innovation— among them,a team from Tsinghua University has developed a low-cost, no-flush(非水冲) household toilet system 56 (design) for cold and dry regions without sewer(下水道) networks. This waterless toilet system offers an integrated 57 (solve) balancing environmental sustainability, user-friendly design, and economic practicality.
Data shows that as of 2022, 58 (globe)3.5 billion people still lack access to safe sanitation(卫生设备和系统). Poor sanitation causes diseases killing 800 children under five every day. In rural China, 25 percent of households still rely on dirty 59 (toilet)— particularly in water-scarce, frozen regions 60 sewer systems are much too costly, according to the team.
Over the past decade, the team 61 (make) inspection tours to 64 villages in over 20provinces across China, with their invention benefiting nearly 9,000 households by May.Particularly tailored to rural households in challenging climates, it has greatly improved public health 62 generated environmental outcomes.
The design is also China's national winner of the 2025 James Dyson Award, 63 international design award that celebrates, encourages and inspires the next generation of design engineers. Since the award's introduction 64 China in 2016, it has inspired over 20,000Chinese university students to participate, receiving more than 3,500 65 (origin) designs.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假如你叫李华。你市政府决定在你校附近风景优美的山脚下建一家化工厂。为此你市晚报英语版特开辟了一个专栏,向全体市民征求意见。请你用英语写信给专栏编辑,表达你的看法。要点如下:
1.表示支持或者反对建化工厂,并陈述理由;
2.你的希望和要求。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Editor,
Sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was around 6:30 on a June 2023 morning when a Facebook post caught Boyd Jordan's eye. Shell Isle Store, a floating beach-supplies shop, had been torn from its moorings(停泊处)on Shell Island (off Florida's northern Gulf Coast) by a night storm and floated 3 miles toPanama City.
Jordan, a boat repairman, called the store's owner— his friend Chris Bourque— and offered to bring back the pink one-room shop. He borrowed a motorboat, while Bourque took a less powerful one.
They reached the store with Jordan's friend Tamara Chagnon and Bourque's wife Sarah under clear skies and light wind. But minutes later, their phones rang and they were warned that an unexpected thunderstorm was coming. They dropped a second anchor(锚) as a storm cloud appeared; it was mid-morning, yet the sky behind the cloud was as dark as midnight. Wind jumped from 10 to 50 mph in two minutes, and a full-on storm hit.
The anchors proved useless in 85 mph gusts(一阵狂风) and 6-foot waves. Shell Isle Store was on the move again. The two women went inside the store seeking shelter. The two men remained on their respective boats, trying to hold the floating store steady with lines and more anchors.
Then came one sudden, destructive gust, and the shop was overturned, trapping the women inside. The only way out was a sliding glass door that had been jammed in the chaos.
Chris Bourque climbed onto the broken roof that had partially torn off and cried to his wife and friend inside,“I don't know how to get you out!”
With winds blowing hard, rain pouring down and waves rising high, Jordan jumped off the motorboat into the water a few yards from the damaged store.“He didn't even think,” Chris recalls.“He just reacted.”
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Jordan climbed up and pulled on the sliding door.
They reached into the store and pulled the women carefully through the door.
参考答案、解析及评分细则
听力部分录音稿
Text 1
W: Have you signed up for Talk in China, Mike
M: Yes, I have. I did it yesterday afternoon.
W:I'm going to sign up tomorrow morning. Let's compete against each other in the speech contest then.
Text 2
W: Have you received the notice on your mobile phone
M: What notice I don't know.
W:A heavy storm hit our island last week. The notice warned us that a hurricane is about to strike the island in three days. All the residents must leave before it arrives.
Text 3
W: How do you like your new mobile phone, Tom
M:I love it! You got it for me as my 18th birthday gift, and you got Mike a laptop last month. You are the best mum ever!
Text 4
M: The meal cost 90 dollars originally. You' ve offered a 10% discount, so it costs 81 dollars in total, right
W: That's right, sir.
M: Here is a hundred-dollar bill. Keep the change as your tip.
Text 5
W:I called you at half past twelve this noon. Why didn't you answer
M: This noon Oh, I powered off my mobile since I usually take a nap at noon every day.
W: Oh, that's why I couldn't get through.
Text 6
M: Becky, having worked with you for 8 years, I never knew you had such a lovely voice. You really can sing,can't you
W: Thanks, Mark. I used to be a member of the school choir 10 years ago.
M: No wonder you can control your voice so well. You' re a professional singer.
W: Well, I wouldn't say I'm a professional, but I did receive some training for 2 years at school. My music teacher, Maggie, used to be a professional singer.
M: Well, a good teacher makes good students.
W: You' re quite right.
Text 7
M: Wow, this dance is surely cool. There are so many people here... uh... what's your name
W: Susan. Susan Dawes. You really don't know who I am You sit behind me in geography class.
M: Oh, right! I guess I'm just used to seeing the back of your head, not your face.
W: Are you OK You' re so nervous.
M:I'm sorry for my strange behavior. I don't know why I acted like I didn't know you. I just didn't know how to start the conversation.
W: That's OK. It's refreshing to talk to somebody who is actually honest for once. So, do you like this music
M: Not really. I prefer rock and roll mostly, but I like listening to blues when I'm alone. Anything but this pop stuff.
W: Oh, my gosh, I totally agree! I thought I was the only one who felt that way!
M: But we' re already here. So could I invite you to have a dance now
W: Sure.
Text 8
M: Honey, we will have three days off work. Do you have any ideas for our vacation
W:I want to visit the nature park in the neighboring city. My colleagues said the lake scenery there is very beautiful. And we can see a lot of birds at this season.
M: Sounds great! Visiting a nature park is a wonderful way to connect with nature and appreciate the beauty of the environment. I'm looking forward to it.
W: And Tommy will enjoy the trip, for he can look for insects for his insect club.
M: It seems that the trip can do him a favor. Then will we drive there
W: It will take us six hours. That's too long. The train takes half the time of a car drive.
M:I prefer a faster ride, of course.
Text 9
W: Tim, I heard besides English, you can also speak French, Chinese, Italian, Spanish and German.
M: Well, I speak all of those languages except the last one. But it's the language I' ll learn next.
W: Since you have rich experience in language learning, can I ask you a question
M: Sure.
W: Is it possible to learn more than one language at a time
M: Yes, it's possible, but it's not advisable, especially for an adult learner.
W: Why
M: If you have a lot of time, learning two languages well at the same time is possible. But if you don't, you may end up learning neither of the languages well. Besides, there's another problem.
W: What is it
M: If you attempt to learn similar languages at the same time, you may have difficulty separating them in your memory. For example, I found myself pronouncing Spanish words in French. So are you planning to learn a new language
W: Yes. Some of my students are from Asian countries. I want to communicate better with them.
Text 10
W: Good morning, everyone. I'm here today to tell you about Toys for Tots' new initiative called“ School IsOut—— Play Is In” to support children in need over the summer months. As we all know, summer can be a difficult time for disadvantaged kids, with food safety problems and lack of access to educational activities.That's why Toys for Tots is now providing educational toys, books, games and other gifts through distribution events with our partners for children across the US. Our goal is to help bridge the gap in summer learning loss and provide children with a valuable time filled with fun and learning opportunities.With rising costs putting strain on so many families, small acts of kindness like donating to Toys for Tots can make a big difference to a child. Whether it's 5 dollars or 50 dollars, every contribution will go directly to putting educational tools in the hands of children who need our help. Together, through“ School IsOut—— Play Is In”, I'm confident we can ensure all kids enjoy a summer of growth and exploration. Thank you!
参考答案
1~5 BBCCC 6~10 BCABC 11~15 BBACA 16~20 CACCA
【文章大意】本文介绍了2024年中国的四部优秀影片,涵盖了每部电影的豆瓣评分、主题、剧情及市场反响。
21. B 细节理解题。定位到四部电影各自的“Douban Rating”部分,对比数值可知, Her Story 的豆瓣评分最高。
22. A 细节理解题。根据 Like a Rolling Stone 部分的“ Its metaphorical title... making it deeply relatable,especially to female viewers.”可知,该电影尤其吸引女性观众,引起她们的共鸣。
23.C 推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了四部中国的优秀影片,最有可能出自某本娱乐杂志。
【文章大意】本文讲述韩喆明钻研宋代“点茶”技艺,致力于将这一古老仪式还原到现代生活,并介绍点茶的历史、过程及文化地位。
24.C 写作手法题。根据第一段内容可知,作者是将制作咖啡的手法和点茶的手法作比较,借此引出下文关于点茶的话题。
25.B 细节理解题。根据第二段“ It's also his intention to bring the old ritual back to modern life and havemore people appreciate its charm.”可知,韩喆明想将古老仪式带回现代,让更多人欣赏其魅力。
26.A 段落大意题。根据第四段“ The process begins with…… hence the name dian cha”可知,该段详细描述的是点茶的具体过程。
27.B 标题归纳题。通读全文可知,本文围绕韩喆明钻研点茶并推动其现代复兴的故事展开,B选项能够概括本文主要内容,适合作为本文标题。
【文章大意】本文主要介绍了湖北武汉新洲区的首条农村无人机配送航线,包括无人机的性能、配送优势、试点情况及未来前景。
28.D 细节理解题。根据第二段“Operated by skilled professionals, the payload hexcopt er drone boasts an impressive one-hour flight endurance and can carry as many as 300 to 500 parcels at a time.”可知,无人机一次可带几百个包裹。
29.C 词义猜测题。根据画线词下文“by traffic jams...”以及“The drones will significantly reduce transporttime”可知,这里是指无人机配送不会被交通堵塞阻截,画线词意同 blocked。
30.D 推理判断题。根据第五段内容可知,作者指出该地区多山地、村庄分散、人口稀疏,是为了解释为何人们对无人机配送有急迫需求。
31. A 观点态度题。根据最后一段“But in the long term, as drones become widely used, the unit costs willdecrease, effectively addressing issues related to labor shortages and high logistics costs”可知,张教授认为从长期看,无人机配送使得成本下降,解决了当地的劳动力和物流成本问题,是有前景的。
【文章大意】本文介绍英国蜜蜂因气候变化、栖息地丧失面临“花粉/花蜜不足”问题,科学家们研发含蜜蜂所需甾醇的“超级食物”,该研究成果对蜜蜂的繁殖、健康存在积极影响,也有益于人类的粮食安全。
32.C 细节理解题。根据第一段“These changes make it hard for bees to find enough pollen and nectar.”可知,蜜蜂面临的主要问题是难以找到足够的花粉和花蜜。
33.A 细节理解题。根据第二段内容可知,科学家们创造出蜜蜂所需甾醇的酵母,为蜜蜂提供特殊的营养物质。
34. C 细节理解题。根据第三段“Colonies that ate the superfood produced up to fifteen times more youngbees... could greatly improve bees' growth and survival.”可知,食用超级食物的蜂群幼蜂更多,且能健康成年,活得更长。
35.B 细节理解题。根据最后一段“protecting them also helps protect human food supplies... supportingglobal food security.”可知,保护蜜蜂有助于保障全球粮食供应。
【文章大意】本文主要介绍了丝绸之路的历史、作用及现代复兴(“一带一路”倡议)。
36. D 空格后的“Before this name”提示空处应介绍“Silk Road”名称的由来。选项 D承接下文,符合语境。
37.B 空格前介绍了张骞的派遣背景,空格后讲述了张骞的贡献,可知空处也与张骞中亚之行的经历有关。选项 B中的“He”指代张骞,承上启下,符合语境。
38.A 空格前讲述丝绸之路运输多种商品,空格后举了纸张、火药西传的例子,可知空处应体现“中国发明通过丝绸之路西传”的内容。选项 A符合语境。
39.F 空格前介绍马克·波罗通过古丝绸之路到达中国,亲眼见证了中国的先进文化,而且行程中的所见所闻成为他的《马可·波罗游记》一书的写作灵感,可知空处应衔接上文,继续阐述这本书的相关内容,选项F符合语境,其中的“this book”指代上文的“The Travels of Marco Polo”。
40.C 空格前讲述丝绸之路的现代复兴,空格后指出这一倡议重新连接亚欧非国家,可知空处应介绍某个现代倡议。选项C符合语境。
【文章大意】本文主要介绍了作者一段珍贵的友谊经历,这段友谊改变了她的人生。
41.A 根据下文“a dusty road”可知,此处描述路边布满灰尘的状态。
42.C 上文提到“我”生长在没有自来水和电的家庭,而酒店旅客的生活与“我”的现实截然不同,仿佛是另一个遥远的世界。
43. B 根据下文“the same birthday— November 19th”可知,此处是指两人共享同一个生日。
44.C 共享生日这一巧合立刻建立了两人之间的联系。
45. B 友谊滋生于这个巧合。“grew”描述了友谊的成长。
46.D 根据下文“brought cookies, video games, and wonderful conversations”可知, Talia 每天来访时会带来这些东西。
47.A 根据上文“Most significantly, she became the first person to show me the ocean, and its vastness filledme with awe”可知, Talia带“我”看了大海,大海的广阔让“我”惊叹,也拓宽了“我”的世界。
48.C 根据下文“Her faithful letters became a lifeline”可知,两人承诺会写信联系。
49.A 信件成为连接两人跨越距离的纽带。 across the distance 意为“跨越距离”。
50.D 这次旅行打开了“我”新的视野,让“我”接触到了游乐园、棒球等新事物。 open new horizons 为固定搭配,意为“开拓新视野”。
51. A 根据下文“Their support continued through my university education in engineering.”可知, Talia 一家的支持贯穿“我”的大学时光,他们给“我”带来的是非凡的善意。
52.A 他们的信任改变了“我”的人生。“turn one's life around”为固定搭配,意为“彻底改变某人的人生”
53. B 根据下文“at a MIT conference as one of their top innovators under 35”结合选项可知,多年后,“我”作为 35岁以下顶尖创新者之一,受邀在麻省理工学院的会议上向学者们发表演讲。 address scholars 表示“向学者致辞/演讲”。
54. C 根据上文“我”和 Talia结交的经历可知,这段始于尘土飞扬路边的友谊是偶然的。
55. D 这段偶然的友谊最终促成了“我”人生的转变。“unfolded into”形象描述友谊带来的人生变化。
【文章大意】本文主要介绍了清华大学的几名学生设计出免水冲户厕系统,改善中国寒旱区的公共卫生并获得了国际大奖的事迹。
56. designed 考查非谓语动词。分析句子成分可知,空处为非谓语。所给词与 system 存在逻辑上的被动关系,用其过去分词作后置定语。
57. solution 考查名词。空处用名词作 offers的宾语。空前的不定冠词 an提示此处用可数名词单数形式。
58. globally 考查副词。空处用副词作地点状语。
59. toilets 考查名词的数。形容词 dirty 后接名词,且空前无冠词修饰,所给词 toilet可数,此处用其复数形式。
60. where 考查定语从句。空处引导定语从句,修饰先行词“water-scarce, frozen regions”,在从句中作地点状语,用关系副词 where。
61. has made 考查动词时态。根据时间状语 Over the past decade可知,此处是现在完成时态,主语是单数名词,助动词用 has。
62. and 考查连词。“improved public health”和“generated environmental outcomes”是并列关系,用并列连词and 连接。
63. an 考查冠词。此处泛指“一个国际设计奖项”,且 international 发音以元音音素开头,用不定冠词 an 修饰。
64. to 考查介词。名词 introduction后接介词 to,表示“向某人介绍”或“引入到某地”。
65. original 考查形容词。空处用形容词作定语修饰 designs。
Possible version 1:
Dear Editor,
I'm writing to express my support for building a chemical factory near our school. I believe the project will bring significant benefits to our city. Firstly, it will create more job opportunities for local residents,boosting the economy and also bringing in much income for the government. Secondly, with modern technology, the factory can operate safely and contribute to the city's development.
However, I hope the government will ensure the factory uses advanced technology to minimize pollution and protect the beautiful environment. Strict environmental regulations must be in place to safeguard the health of students and citizens.
Sincerely,
Li Hua
Possible version 2:
Dear Editor,
I'm Li Hua, a student from a nearby school. I'm writing to strongly oppose the plan to build a chemical factory at the foot of the beautiful mountain. Firstly, it will destroy the natural scenery that we all cherish.Secondly, the potential air and water pollution poses a serious threat to the health of students and local residents.
I sincerely hope the government will reconsider this decision and choose a more suitable location far from schools and residential areas. Protecting our environment and public health must be the top priority.
Sincerely,
Li Hua
One possible version:
Jordan climbed up and pulled on the sliding door. The howling wind made the roof shaky, and he had to grip it with one hand while yanking the door hard with the other.“Help Please” he heard Tamara's panicked voice from inside. He gritted his teeth, twisted the handle from side to side, but the door still stuck. Just then, Chris rushed over to join him. They both gripped the handle and pulled together. With a loud creak, the door finally loosened.
They reached into the store and pulled the women carefully through the door. Sarah and Tamara were soaked, their legs shaking, but they held onto the men tightly. Jordan and Chris helped them onto the motorboat, patting their backs to calm them down. The rain slowly lightened, and the wind died down a little. Looking at the safe women, Chris patted Jordan's shoulder.“You didn't hesitate at all,” he said. Jordan smiled softly. In times of danger, courage isn't about being alone— it's about standing together to get through hard times.

展开更多......

收起↑

资源预览