江西省赣州市2025—2026学年八年级英语上册 期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省赣州市2025—2026学年八年级英语上册 期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及原文)

资源简介

江西省赣州市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题
(总分:120分 时间:120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.How much yogurt do they need
A.Two spoons. B.Three cups. C.One cup.
2.What does the boy want to be when he grows up
A.An engineer. B.A math teacher. C.A football player.
3.What will the future be like
A.Everything will be free. B.There will be more people. C.Cities will be more polluted.
4.What does the man mean
A.The woman should come earlier.
B.The woman should wear a blue dress.
C.The woman had better bring a gift with her.
5.What does Lucy mean
A.Tom is always a quiet boy.B.Tom is always an outgoing boy. C.Tom isn’t a boy with many words.
听一段材料,回答以下小题。
6.What would Tim like to make
A.A banana milkshake. B.An apple milkshake. C.An orange milkshake.
7.Who is Ted
A.He is Tim’s classmate. B.He is Tim’s teacher. C.He is Tim’s cousin.
请听对话,回答小题。
8.What’s Mark’s New Year’s resolution
A.Playing the piano. B.Taking part in a swimming club. C.Learning a foreign language.
9.What will Laura do in the new year
A.Learn to play the violin. B.Learn to play the piano. C.Learn to play basketball.
请听对话,回答小题。
10.Where did Alice spend the night in the country
A.In the mountains. B.At a hotel. C.In a farm house.
11.How was the weather in the country
A.Snowy. B.Rainy. C.Sunny.
12.What did the man do last weekend
A.He cooked the meals. B.He did nothing but stayed in home. C.He met some farmers.
请听对话,回答小题。
13.What was the man doing when the woman called him
A.He was taking a shower.B.He was taking a walk. C.He was shopping.
14.Why did the woman call the man
A.To ask him to go on a trip with her.B.To invite him to see a film. C.To invite him to have dinner.
15.What can we learn from the conversation
A.The man went out shopping with the woman.
B.The man went on a trip.
C.The man went to visit Tom and his wife.
二、听力填空(满分5分)
听下面一段独白, 根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。
16.The headmaster invites parents to the opening of the new .
17.The opening will be at on the morning of Thursday, February 22nd.
18.Parents can enjoy students’ talent shows in the concert .
19.It will be thankful for each parent to bring one as a gift.
20.If parents have any question,they can call him at .
三、单项选择(满分8分)
21.There ________an English speech in our school next week.
A.is B.will be C.will have D.has
22.—Don’t ask Miss Brown about her age. It’s too ________.
—Sorry, I won’t next time.
A.important B.interesting C.creative D.personal
23.Mom, the supermarket next to our house has a big sale. We can buy some fresh fruit ________ there.
A.early B.cheaply C.loudly D.quickly
24.If it doesn’t rain tomorrow, we________ a picnic.
A.have B.had C.will have D.is having
25.—Are you available this Sunday
—Yes. I have ________ special to do.
A.something B.everything C.anything D.nothing
26.—Are you kidding I can’t believe it!
—I’m not ________ a story. It really happened yesterday!
A.making up B.waking up C.staying up D.putting up
27.It was difficult to climb the mountain, ________ Sam got to the top.
A.or B.so C.and D.but
28.David often waits for his mother ________ she comes back home.
A.after B.when C.because D.until
四、完形填空(满分15分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。
Many people are interested in talking about life in the future. Some people 29 that life in the future will be easier and more comfortable. But others believe that it will be 30 and more difficult than now. As for me, I 31 the first idea.
First, people will have better 32 . This is because of technology (科技). E-books will replace (代替) common books. Robots will replace 33 , and students will not have to go to school every day. They will 34 at home through online teaching and will find learning more interesting.
Second, people’s health will 35 . Technology will also play a very important role. New medicine will help sick people get better 36 . Robots will help doctors and sometimes replace them. Also, doctors will be able to cure (治愈) more diseases, 37 people will live longer.
Third, housing problems will end. People will 38 houses under the sea. Also, some people will 39 to the moon. Then everyone will have a place to live.
Fourth, hunger will stop all over the world. People will grow crops everywhere 40 on the top of buildings.
Fifth, the world will be at peace. This is the 41 of all the above changes (改变). People don’t need to fight to get anything. They will have better education, health, housing and so on, so they will be 42 and love will be everywhere.
Now what about you What do you think 43 in the future will be like
29.A.find B.decide C.believe D.promise
30.A.shorter B.busier C.poorer D.worse
31.A.agree with B.care about C.bring out D.write down
32.A.sleep B.future C.education D.information
33.A.teachers B.schools C.parents D.computers
34.A.play B.study C.shop D.exercise
35.A.start B.grow C.show D.improve
36.A.seriously B.luckily C.quickly D.carefully
37.A.but B.so C.or D.if
38.A.sell B.clean C.lose D.build
39.A.move B.jump C.run D.listen
40.A.only B.even C.still D.never
41.A.plan B.rule C.problem D.result
42.A.lazy B.happy C.rich D.bored
43.A.life B.people C.world D.Environment
五、选词填空(满分11分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
restaurant plan first prepare big famous finally art until he
Do you like Lanzhou beef noodles They come from Lanzhou, Gansu province. As “China’s 44 noodles”, Lanzhou beef noodles have a long history that goes back to the Tang Dynasty (618-907). There are over 1,000 beef noodle 45 in Lanzhou. They sell over 1,000,000 bowls of beef noodles every day.
Making these noodles is like a(n) 46 . First, you need to pick the best ingredients (食材) and 47 the dough (面团) for the noodles. Then, hand-pull (手工拉) the noodles 48 they become soft and stretchy (有弹性的). 49 , add everything into a delicious beef soup.
Lanzhou beef noodles first became 50 in Lanzhou because of a cook named Ma Baozi. 51 talent in making delicious noodles and beef soup made many people want to have a try. From then on, Lanzhou noodles got more and more popular.
Looking to the future, Lanzhou 52 to make a special area (区域) called Lanzhou Beef Noodles Industrial Park. This area will bring many businesses together and give the noodles an even 53 name.
阅读理解(满分40分)
A
We asked 200 people of different ages about resolutions, and here are the results.
54.Mary might be good at ________.
A.growing fruit B.playing the piano C.playing volleyball D.making money
55.To keep her resolutions, Mary needs to ________ next.
A.learn to cook B.eat more vegetables C.spend less money D.visit Xi’an
56.Which is TRUE about the reading
A.Children under 6 never make resolutions. B.Most of the teenagers keep their resolutions.
C.Mary didn’t eat any junk food this year. D.Mary can cook some easy dishes now.
B
People build different kinds of houses, but do you know that some birds also like to make their “houses” look special
Bird nests (巢) are almost everywhere. People believed that birds made nests just for shelter (庇护所). They keep a mother’s eggs and baby birds from the cold, wind and enemies (天敌). However, a team of scientists from the University of St Andrews in the UK looked more into bird nests. They studied white-browed sparrow weavers (白眉麻雀织布鸟) in the Kalahari Desert in Africa and found that these birds have different nest-building styles from each other.
Some of the bird families made simple nests with no decorations (装饰). Others made nests with long openings to fly into. These can be 10 centimeters longer than those of simpler nests. This might not seem a lot to humans, but for these small birds, it’s a big difference.
More importantly, the bird families work together to build them, and each bird has its own special job. Some birds are great at collecting materials (收集材料), while others are good at building. Maria told The New York Times, “Once they started, everybody followed, younger birds watched and tried to copy the older ones. And now they have a tradition.” This teamwork helps them learn the ways to build special nests.
57.How does the writer start the passage
A.By telling a joke. B.By telling a story.
C.By asking a question. D.By showing numbers.
58.What does the underlined word “These” in Paragraph 3 refer to (指代)
A.Nests. B.Openings. C.Birds. D.Decorations.
59.What does the writer think of the birds
A.Smart and hard-working. B.Lucky and strong.
C.Lazy and special. D.Kind and funny.
60.What’s the main idea of this passage
A.Humans are better at building houses.
B.Teamwork helps birds learn to build nests.
C.Birds like to make their houses special.
D.Decorations are important for making nests.
C
Spanish DancingSpanish dancing is fun and easy to learn. Come and learn this wonderful dance from Spain. Place: John Smith’s Date: June 1—31 Price: 60 Time: 7: 30 pm—9: 30 pm Tel: 301-2768
Live Pop MusicEnjoy the music from Jay Chou, a famous pop singer. Place: The music hall Date: July 20—22 Price: 200— 300 Time: 8: 00 pm—10: 00 pm
Shows—Daqian MuseumDaqian Museum has over 1, 000 pieces on display e and see the whole Chinese history! Place: Daqian Museum Date: July 1—August 31 Price: 50 (half for students) Time: Weekdays: 8: 30 am—5: 30 pm Weekends: 9: 00 am—8: 00 pm Tel: 271-1399
61.When and where can you enjoy Jay Chou’s music
A.9: 00 pm on July 20 at John Smith’s. B.8: 00 pm on July 21 in the music hall.
C.10: 00 pm on July 20 in Daqian Museum. D.9: 30 am on July 22 in the music hall.
62.Jenny is interested in Chinese history. Where do you think she will go
A.Daqian Museum. B.The music hall.
C.John Smith’s. D.The meeting hall.
63.If Mr. Zhang wants to go to the museum with his wife and ten-year-old son, how much should he pay for it
A. 150. B. 50. C. 100. D. 125.
64.Which of the following is True according to the passage
A.You can learn Spanish dance on July 20.
B.Jay Chou’s music concert will last for three hours.
C.Daqian museum has less than 1000 pieces on display.
D.You can watch shows on Daqian museum at 8: 00 pm on Saturday.
D
Do you know that almost each Chinese dish has its own story behind it Now read the two stories about jiaozi—Chinese dumplings.
The earliest record (记录) of jiaozi was from the Eastern Han Dynasty (东汉). It is said Zhang Zhongjing, a famous doctor in Chinese history, made jiaozi for the first time. He made jiaozi to help people keep healthy in cold winter.
Another jiaozi story had to do with Wang Xizhi, a calligrapher (书法家) in ancient (古代的) China. When Wang Xizhi was young, his calligraphy was so wonderful that many people liked it. Wang thought his calligraphy was good enough and he began to spend little time practicing it. One day Wang saw an old woman making jiaozi. Her jiaozi was in good shape and tasted delicious. Wang Xizhi asked her how long it took her to make such great jiaozi. She said, “Almost my life. If someone wants to be really good at something, he needs to spend his life doing that.” Hearing that, Wang Xizhi knew that he should keep studying calligraphy. He spent all his time on it and became a great calligrapher finally.
65.Why did Zhang Zhongjing make jiaozi
A.To show his ability. B.To help people keep healthy in cold winter.
C.To help poor people. D.To make a medicinal material.
66.What did Wang Xizhi think of his calligraphy at first
A.It was good enough. B.It was very bad.
C.It was just so-so. D.It was the best in that era (年代).
67.What can you learn from the story of Wang Xizhi
A.Wang Xizhi was a little lazy when he was young.
B.The old woman was Wang Xizhi’s grandmother.
C.Wang Xizhi was the greatest calligrapher in ancient China.
D.If you want to do something well, you should spend a lot of time on it.
68.What’s the structure of the passage
A. B. C.D.
七、补全对话(满分5分)
请阅读下面对话,根据对话内容从下面的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,一空一句。
(Jack and Lucy are talking about the restaurants in town. Jack=J,Lucy=L)
J: What kind of food do you like
L: Oh, any kind of food is OK. 69
J: Well, the Noodle House is the best.
L: 70
J: Yes. It’s the most expensive restaurant in town. And it has the best service, too.
L: Hmm. 71
J: It’s cheaper than the Noodle House, but the food is just so-so.
L: How about the Dumpling House
J: Oh, that’s a new place. It’s the most popular restaurant in town.
L: 72
J: Yeah. The hot dumplings are really delicious. Do you like them
L: 73 Let’s go there!
J: OK.
A.I like the Noodle House best.
B.Is the food there delicious
C.Is it very expensive
D.What’s the best restaurant in town
E.What’s Nick’s Diner like
F.Yes, I do.
G.Let’s go!
八、书面表达(满分20分)
74.寒假即将到来,请以“My Winter Vacations”为题,用英语写一篇短文,介绍你以前的寒假经历及这次寒假的一些打算。
写作要点 参考句型
Your past winter vacations This winter vacation For example, I did… I plan to… I’m going to… …
visit relatives (亲戚) see movies … do something different help with housework …
要求:
1. 短文应包括提示中所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2. 短文中不能出现真实的人名和地名;
3. 词数不少于80 (开头已给出,不计入总词数)。
My Winter Vacations
We have a winter vacation every year. In my past vacations,
___________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】W: Let’s make fruit salad together.
M: OK. I’ll prepare some fruit we like. Oh, don’t forget one cup of yogurt.
2.A
【原文】W: What do you want to be when you grow up
M: I’m going to be an engineer because I’m really interested in math.
3.C
【原文】W: Do you think there will be more cars in the future
M: Yeah. And pollution will be a serious problem.
4.C
【原文】W: Hey, I just got an invitation to Linda’s dinner party. I’m excited to go, but I’m not sure what I should do. Any ideas
M: In China, it will be nicer to bring something when visiting a friend’s home.
5.B
【原文】W: Hi, Ben!
M: Hey, Lucy. Tom said few words and just sat at his desk all afternoon!
W: Oh, really There must be something wrong with him. That’s not like the Tom we know.
6.B 7.A
【原文】M: Mom, Ted will come to our home this afternoon. We are in a study group and he always helps me with my Chinese at school. I’d like to make an apple milkshake for him.
W: Good idea, Tim. If you do, he’ll be very happy.
M: But I don’t know how to make it.
W: I can help you. First, we need two apples, one spoon of honey and three cups of yogurt.
M: Great! I’ll prepare them soon.
8.C 9.B
【原文】W: Did you make a New Year’s resolution this year, Mark
M: Yes, I did.
W: What is it
M: I’m going to learn a foreign language.
W: How are you going to do that
M: I’m going to study it in an evening class, and in summer I’m going to take part in a summer camp to practice it. What about you, Laura
W: I’m going to learn to play the piano.
M: That sounds good!
10.A 11.C 12.B
【原文】M: Morning, Alice. Did you enjoy your weekend in the country
W: Yes. We had a great time, and some friends went with us.
M: Where did you stay In a hotel
W: We camped in the mountains. We cooked all our meals on an open fire and ate outside.
M: Sounds wonderful. Was the weather good
W: The sun shone almost every day and it didn’t rain at all.
M: Did you like the people there
W: Yes, they were great and friendly. We met some farmers and had tea in their houses. What about you Did you have a good weekend
M: Yes, but I didn’t do much. I stayed in. The weather was terrible.
W: That is relaxing.
13.C 14.C 15.B
【原文】W: Where were you last Saturday, Bob I tried to call you.
M: Oh, I went out shopping. I suppose you phoned me in the morning, didn’t you
W: Yes, it was late morning when I phoned.
M: Why did you phone me
W: I phoned to ask if you’d like to come to dinner on Sunday.
M: Oh, what a pity! I’d love to have come, but actually Sunday would have been difficult, because I went on a river trip the whole day. Well, how did you like the dinner party
W: Well, we had a wonderful time. I thought you might enjoy it because Tom and his wife were coming. You’ve met them before.
M: Tom, yes, I rather like him.
W: And they were enjoying the party very much.
M: Ah, good.
16.library 17.9 o’clock 18.hall 19.book 20.8857-3824
【原文】Dear Parents,
I’m the headmaster at Guangming Middle School, Li Jun. I’d like to invite you to the opening of our new library on Thursday, February 22nd. The opening will begin at 9 o’clock in the morning.
After this, you can enjoy our students’ talent shows in our concert hall. If each of you brings one book as a gift for the new library, we will be really thankful. Please reply in writing to this invitation by this Friday. Finally, if you have any questions, you can call me at 8857-3824.
Yours,
Mr. Li
21.B
【详解】句意:下周我们学校将会有一场英语演讲。
考查there be句型的一般将来时。根据“next week”可知,要用一般将来时;there be句型的将来时结构是“there will be”。故选B。
22.D
【详解】句意:——别问布朗小姐的年龄,这太私人了。——抱歉,下次不会了。
考查形容词辨析。important重要的;interesting有趣的;creative创造性的;personal私人的,个人的。根据“Don’t ask Miss Brown about her age”可知,年龄属于个人隐私,不宜询问,因此personal符合语境。故选D。
23.B
【详解】句意:妈妈,我们家旁边的超市大促销。我们可以在那儿便宜地买些新鲜水果。
考查副词辨析。early早地;cheaply便宜地;loudly大声地;quickly快速地。根据“has a big sale”可知,商品价格降低,能“便宜地”购买水果。故选B。
24.C
【详解】句意:如果明天不下雨,我们就去野餐。
考查if引导的条件状语从句的时态。在if引导的条件状语从句中,当从句使用一般现在时(it doesn’t rain)表示将来条件时,主句需用一般将来时(will+动词原形)表示将来的结果。故选C。
25.D
【详解】句意:——这个周日你有空吗?——是的,我没有特别的事情要做。
考查不定代词辨析。something某事,常用于肯定句;everything一切;anything表示某事时,常用于否定句或疑问句,表示任何事时,常用于肯定句;nothing没有什么。根据回答“Yes”可知,此处表示有空闲,没有特别的事要做,因此用nothing表示否定含义。故选D。
26.A
【详解】句意:——你在开玩笑吗?我不相信!——我没有在编故事。它昨天真的发生了!
考查动词短语辨析。making up编造;waking up醒来;staying up熬夜;putting up张贴;搭建。根据“It really happened yesterday!”可知,事情是真实发生的, 此处表示没有“编造故事”,故选A。
27.D
【详解】句意:爬山很困难,但是Sam到达了山顶。
考查并列连词辨析。or或者;so因此;and和;but但是。根据“It was difficult to climb the mountain”可知,爬山很困难与Sam到达了山顶之间存在转折关系,因此用表示转折的连词but连接。故选D。
28.D
【详解】句意:大卫经常等妈妈回家。
考查连词词义辩词。after在……之后;when当……时候;because因为;until直到。根据“David often waits for his mother...she comes back home.”可知,应表达大卫经常等到她妈妈回家,用until引导时间状语从句。故选D。
29.C 30.D 31.A 32.C 33.A 34.B 35.D 36.C 37.B 38.D 39.A 40.B 41.D 42.B 43.A
【导语】本文讲述了很多人喜欢谈论将来的生活状况。一些人认为生活会更容易更舒适,其他人认为生活会比现在更糟糕更艰难。作者支持前者的观点,并从不同的方面给出充分的理由。
29.句意:有些人认为未来的生活会更轻松、更舒适。
find发现;找到;decide决定;believe认为;promise承诺。根据“But others believe that it will be worse and more difficult than now.”可知,此处说的是一些人的观点,所以believe符合语境,故选C。
30.句意:但是其他人认为它将会比现在更糟糕,更困难。
shorter更短;更矮;busier更忙;poorer更穷;worse更糟糕。根据“But others believe that it will be...and more difficult than now.”可知,此处表示未来生活将会比现在更糟,更困难。故选D。
31.句意:对我来说,我同意第一组的想法。
agree with同意;care about关心;bring out使显现;write down写下。根据下文“This is because of technology (科技). E-books will replace (取代) common books, robots will replace teachers, and students will not have to go to school every day.”的叙述可知,作者是同意第一组“生活会更舒适”的观点,故选A。
32.句意:第一,人们将会有更好的教育。
sleep睡觉;future未来;education教育;information信息。根据“E-books will replace (代替) common books. Robots will replace teachers, and students will not have to go to school every day.”的叙述可知,此处表示人们将会有更好的教育。故选C。
33.句意:机器人将会取代老师,而且学生不用每天去上学。
teachers老师;schools学校;parents父母;computers电脑。根据“Robots will replace, ...and students will not have to go to school every day.”可知,此处应该表示机器人将会取代老师,学生不用去上学。故选A。
34.句意:他们将通过在线教学在家学习,并会发现学习更有趣。
play玩;study学习;shop购物;exercise锻炼。根据“E-books will replace (取代) common books, robots will replace teachers, and students will not have to go to school every day.”可知,此处说的是在家通过在线教学学习,故选B。
35.句意:第二,人们的健康将会改善。
start开始;grow生长;show展示;improve改善。根据“Technology will also play a very important role. New medicine will help sick people get better quickly.”可知,此处应该是指人们的健康得到改善。故选D。
36.句意:新药将会帮助生病的人快速康复。
seriously严肃地;luckily幸运地;quickly快速地;carefully仔细地。根据“Technology will also play a very important role.”可知,此处应该表示新药将会帮助生病的人快速康复。故选C。
37.句意:此外,医生将能治愈更多的病症,所以人们会活得更久。
but但是;so所以;or还是;if如果。根据“Also, doctors will be able to cure (治愈) more diseases, ...people will live longer.”可知,此处应该表示因果关系,故选B。
38.句意:人们将会在海底建造房屋。
sell卖;clean打扫;lose失去;build修建。根据“Third, housing problems will end.”可知,此处表示在海底建造房屋。故选D。
39.句意:此外,一些人将会搬去月球。
move搬走;jump跳;run跑;listen听。根据“Third, housing problems will end. People will build houses under the sea.”可知,此处表示解决房屋的方法,搬去月球。故选A。
40.句意:人们将会到处种植农作物,甚至在房顶上。
only只;even甚至;still仍然;never从不。根据“People will grow crops everywhere...on the top of buildings.”可知,此处是加强语气,表示甚至在房顶上种植。故选B。
41.句意:这是以上所有变化的结果。
plan计划;rule规则;problem问题;result结果。根据“People don’t need to fight to get anything. They will have better education, health, housing and so on, ...”可知,此处强调这些变化的结果。故选D。
42.句意:人们将会有更好的教育,健康保障;住房条件等等,所以他们将会快乐,并且爱将会无处不在。
lazy懒惰的;happy快乐的;rich富有的;bored无聊的。根据“They will have better education, health, housing and so on,”可知,此处强调这些变化会让他们快乐,开心。故选B。
43.句意:你认为未来的生活将会是什么样的?
life生活;people人们;world世界;environment环境。根据“Many people are interested in talking about life in the future.”可知,此处是谈论对未来生活的看法。故选A。
44.first 45.restaurants 46.art 47.prepare 48.until 49.Finally 50.famous 51.His 52.plans 53.bigger
【导语】本文主要介绍了兰州牛肉面的历史、制作工艺、出名的原因及未来前景。
44.句意:作为“中国第一面”,兰州牛肉面历史悠久,可以追溯到唐代(618-907)。根据“China’s ... noodles”及备选词可知,是指中国第一面,用序数词first“第一”。故填first。
45.句意:兰州有1000多家牛肉面馆。根据“They sell over 1,000,000 bowls of beef noodles every day.”及备选词可知,是指有1000多家牛肉面馆,restaurant“餐馆”,根据“over 1,000”可知,用名词复数形式。故填restaurants。
46.句意:制作这些面条就像是一门艺术。根据后文介绍制作过程可知,制作兰州拉面就像是一门艺术,an后跟名词单数art“艺术”。故填art。
47.句意:首先,你需要挑选最佳的食材并准备制作面条所需的面团。根据“the dough (面团) for the noodles”及备选词可知,是指准备面团,prepare“准备”,need to do sth“需要做某事”。故填prepare。
48.句意:然后,手工拉面条,直到它们变得柔软且有弹性。根据“hand-pull (手工拉) the noodles ... they become soft and stretchy”可知,是指手工拉面条直到变得柔软且有弹性,用until“直到”,引导时间状语从句。故填until。
49.句意:最后,将所有材料加入美味的牛肉汤中。根据前文介绍制作面条的步骤及备选词可知,此处是介绍最后一步,副词finally“最后”符合语境,句首单词首字母大写。故填Finally。
50.句意:兰州牛肉面第一次在兰州出名是因为一个叫马保子的厨师。根据“From then on, Lanzhou noodles got more and more popular.”可知,是指兰州牛肉面变得出名,用形容词famous“著名的”,作表语。故填famous。
51.句意:他制作美味面条和牛肉汤的才能使得许多人想试一试。此处指代Ma Baozi,且修饰名词talent,用形容词性物主代词his“他的”指代,句首单词首字母大写。故填His。
52.句意:展望未来,兰州市计划打造一个特殊区域叫兰州牛肉面产业园。根据“to make a special area”及备选词可知,是指计划打造一个特殊区域,plan“计划”,时态是一般现在时,主语是Lanzhou,动词用第三人称单数。故填plans。
53.句意:这一区域将汇聚众多商家,使面条的名声更大。根据“name”及备选词可知,是指更大的名声,even修饰比较级bigger“更大的”。故填bigger。
54.C 55.D 56.D
【导语】本文主要展示了关于人们制定“决心”的调查数据图表,以及Mary2024年的决心清单及其完成情况。
54.推理判断题。根据“Mary’s resolutions for 2024”中“Exercise”一栏下的“make the school volleyball team”已打勾可知,她成功加入了校排球队,由此推断她可能擅长打排球。故选C。
55.细节理解题。根据“Mary’s resolutions for 2024”中“Other things”一栏中的“go on a trip to Xi’an”前面的方框未打勾可知,Mary接下来需要做的事是去西安。故选D。
56.细节理解题。根据“Mary’s resolutions for 2024”中“Hobbies”一栏下的“learn to cook easy dishes”已打勾可知,她已经学会了做简单的菜了。故选D。
57.C 58.B 59.A 60.C
【导语】本文主要讲述了鸟类的巢穴以及白眉麻雀织布鸟筑巢的相关情况。
57.细节理解题。根据“People build different kinds of houses, but do you know that some birds also like to make their ‘houses’ look special ”可知,作者通过提问的方式开启文章。故选C。
58.细节理解题。根据“Others made nests with long openings to fly into. These can be 10 centimeters longer than those of simpler nests.”可知,另一些鸟儿筑的巢带有长长的入口以便飞进去。这些入口比简单巢穴的入口长10厘米,所以“These”指代的是“Openings”。故选B。
59.推理判断题。根据“Some of the bird families made simple nests with no decorations (装饰). Others made nests with long openings to fly into...More importantly, the bird families work together to build them, and each bird has its own special job. Some birds are great at collecting materials (收集材料), while others are good at building.”可知,鸟儿们筑巢方式多样,且分工合作,由此可推断作者认为鸟儿们聪明又勤劳。故选A。
60.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了鸟儿喜欢让它们的“房子”很特别,接着以白眉麻雀织布鸟为例进行说明。故选C。
61.B 62.A 63.D 64.D
【导语】本文是关于课程及演出活动的广告宣传,第一栏是西班牙的舞蹈介绍,第二栏是流行音乐会,第三栏是博物馆的介绍。
61.细节理解题。根据第二栏中“Live Pop Music: Enjoy the music from Jay Chou, a famous pop singer. Place: The music hall Date: July 20—22”可知,周杰伦的音乐会的时间是7月20日至22日的晚上8点至10点,地点在音乐礼堂。故选B。
62.推理判断题。根据第三栏中“Shows—Daqian Museum: Daqian Museum has over 1, 000 pieces on display e and see the whole Chinese history!”可知大千博物馆陈列了1000多件展品,来这里可以看到整个中国历史,由此可推知如果Jenny对中国历史感兴趣,会去大千博物馆。故选A。
63.推理判断题。根据第三栏中“Shows—Daqian Museum: Price: 50 (half for students)”可知大千博物馆的门票是50元每人,学生是半价25元,由此可知张先生和妻子需要100元门票,他十岁的儿子可以买学生半价票25元,一共需125元。故选D。
64.细节理解题。根据第三栏中“Shows—Daqian Museum: Weekends: 9: 00 am—8: 00 pm”可知大千博物馆在周末的开放时间到晚上八点,因此在周六晚上八点可以在这里观看演出。故选D。
65.B 66.A 67.D 68.A
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了中国饺子背后的两个故事。
65.细节理解题。根据“He made jiaozi to help people keep healthy in cold winter.”可知,张仲景包饺子是为了帮助人们在寒冷的冬天保持健康。故选B。
66.细节理解题。根据“Wang thought his calligraphy was good enough and he began to spend little time practicing it.”可知,起初王羲之认为他的书法足够好。故选A。
67.细节理解题。根据“If someone wants to be really good at something, he needs to spend his life doing that.”可知,从王羲之的故事中,我们可以学到:如果想做好一件事,就应该花很多时间在这件事上面。故选D。
68.篇章结构题。通读全文可知,第一段总领全文,引出中国饺子背后有两个故事;第二、三段分别具体介绍这两个故事,因此结构为总分。故选A。
69.D 70.C 71.E 72.B 73.F
【导语】本文是一则A与B关于城镇里的餐厅的对话。
69.根据“Well, the Noodle House is the best”可知,Lucy的问题是“询问城里最好的餐馆”,直接触发 Jack的推荐。选项D“城里最好的餐厅是哪家?”符合语境。故选D。
70.根据Jack说“Yes. It’s the most expensive restaurant in town.”可知,此处Lucy应是在问Noodle House是否贵,选项C“很贵吗?”符合语境。故选C。
71.根据Jack说“It’s cheaper than the Noodle House, but the food is just so-so.”可知,“It’s”指的是另一个餐馆,选项E是“尼克的小餐馆是什么样的?”符合语境。故选E。
72.根据Jack说“Yeah. The hot dumplings are really delicious.”可知,此处Lucy应该是在问食物是否好吃。选项B“那里的食物好吃吗?”符合语境。故选B。
73.根据Jack问“Do you like them ”可知,此处是回答是否好吃,选项F是“是的,我喜欢。”符合语境。故选F。
74.One possible version:
My Winter Vacations
We have a winter vacation every year. During my past vacations, I did common things. For example, I visited relatives to say “Happy New Year” and saw interesting movies with friends. I also finished homework carefully daily.
This winter vacation, I plan to do something different. I’ll help parents with housework, like cleaning rooms and preparing for the Spring Festival. What’s more, I’m going to visit the old people’s home—chatting and playing chess will cheer them up.
I believe this vacation will be more meaningful, as I can do helpful things and feel happy.
【详解】[总体分析]
①题材: 本文是一篇材料作文;
②时态:时态以“一般过去时”和“一般将来时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“思维导图”中关于过去和今年寒假计划的内容,适当增加细节,使文章重点突出。
[写作步骤]
第一步:开头已给出,引出过去寒假做的事情并具体描述;
第二步:阐述今年寒假的计划;
第三步:总结全文,相信今年寒假会更有意义。
[亮点词汇]
①visit relatives走亲戚
②see interesting movies看有趣的电影
③finish homework carefully认真完成作业
④prepare for the Spring Festival准备春节
⑤cheer them up使他们振作起来
[高分句型]
①What’s more, I’m going to visit the old people’s home—chatting and playing chess will cheer them up. (破折号后内容对前面内容进行补充说明,动名词短语chatting and playing chess作主语。)
②I believe this vacation will be more meaningful, as I can do helpful things and feel happy. (believe后接宾语从句,as引导原因状语从句,说明寒假更有意义的原因。)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表