江西省南昌市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省南昌市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

江西省南昌市2025—2026学年八年英语上期末考试模拟试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分15分)
1.What will Kate prepare for the school trip
A.Some snacks. B.Some songs. C.Some games.
2.Where will Andy probably go this afternoon
A.A hospital. B.A shopping center. C.A welcome party.
3.How will people travel in the future according to the woman
A.By car. B.By train. C.By plane.
4.What do they need to make the soup
A.Three eggs and one tomato.
B.Two eggs and two tomatoes.
C.One egg and three tomatoes.
5.What does Judy mean
A.There will be more cars in the future.
B.There will be fewer people in the future.
C.There will be less pollution in the future.
请听对话,回答小题。
6.What can the new robots do
A.Play games with people. B.Talk to people. C.Look after children.
7.Who does the man want to make a robot for
A.His mum. B.His grandma. C.Himself.
请听1段对话,回答以下小题。
8.Who will Mary go to see a movie with
A.A friend. B.Parents. C.A classmate
9.What will the weather be like tomorrow afternoon
A.Cloudy. B.Sunny. C.Windy.
请听1段对话,回答以下小题。
10.What is Sandy doing now
A.Making sandwiches. B.Shopping. C.Cleaning.
11.How many kinds of food do they need to buy
A.Four. B.Five. C.Six.
12.What is the relationship between the two speakers
A.Classmates. B.Friends. C.Brother and sister.
请听对话,回答小题。
13.What time is the man going to get up tomorrow morning
A.At 6:00. B.At 7:00. C.At 8:00.
14.Where would the man like to have a meal this evening
A.In his room. B.In the dining hall. C.In a restaurant.
15.What can we get from the conversation
A.The man can have a free dinner in the hotel.
B.The man can use the Internet in the hotel.
C.There is a post office next to the hotel.
二、听力填空(满分5分)
请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。将答案填写到答题卡的相应位置。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。
The School Day
Time of activities: Start at 16 a.m. next Friday
The second activity: Have a(n) 17 for parents and their kids
The place to have lunch: In the school 18 at 12 o’clock
The activity in the afternoon: A(n) 19 talk from the headmaster
Time to 20 : By next Tuesday
三、单项选择(满分8分)
21.After you finish riding a shared bike, please put it at _________ places.
A.educational B.meaningless C.available D.enjoyable
22.—Nanchang is becoming more and more popular!
—Yes, and I plan to help clean the city park on weekends to make our _________ better.
A.space B.environment C.temperature D.apartment
23.What kind of birthday gift do you want to ___________ for your mom
A.prepare B.organize C.solve D.accept
24.—Tom, please _________ the popcorn machine.
—OK, mom. The popcorn will be ready soon.
A.add to B.turn on C.fall down D.turn down
25.—Do you know when Amy will arrive in Nanchang
—Sorry, I don’t know. If she _________, I will give you a call.
A.will arrive B.is arriving C.arrived D.arrives
26.People always say “Time is money.” But I think time is _________ money, because we can’t buy time with money.
A.as important as B.less important than
C.not as important as D.much more important than
27.Do not touch the pandas or let them touch you _________ the panda keeper tells you to do so.
A.if B.when C.unless D.because
28.—Jack, can you go to Jiangxi Museum with me this weekend
—_________, but I have to practice basketball this weekend. You know, the game is coming.
A.That’s too bad B.Sorry, I can’t C.No, I won’t D.I’d love to
四、完形填空(满分15分)
Life sometimes has darkness, and we have to find our way out. When I was in primary school, I made up my 29 that I would make it to the best high school in my city. 30 things don’t always go as we planned. I had poor grades and even found 31 hard to finish my basic (基本的) homework.
My classmates 32 me when we were talking about our dreams. “You will never be a 33 girl,” they said without any kindness. My teacher came to stop them. But after she heard about what they 34 , she also tried to tell me how 35 it would be to get into that school. “That was all my students’ 36 for years,” she said. “But only a few of them have made it.”
I didn’t want to give up. I 37 hard. I looked through the library books for more 38 to the questions. I 39 up late to solve math problems. I read English books to increase (增加) my vocabulary (词汇). I 40 all my money buying exercise books to get more knowledge. I tried my best to realize my dream.
All the hard work paid off (得到回报). I made it to my dream 41 . Now, every morning I dress in my new school uniform and 42 leave home. I meet fantastic friends and wonderful teachers in my 43 school.
Sometimes you have to be your own light to light your whole life.
29.A.heart B.mind C.head D.body
30.A.But B.And C.So D.Or
31.A.this B.that C.one D.it
32.A.talked with B.looked for C.laughed at D.smiled at
33.A.successful B.shy C.happy D.crazy
34.A.made B.wanted C.saw D.said
35.A.easy B.possible C.boring D.difficult
36.A.dream B.promise C.hobby D.life
37.A.cared B.studied C.waited D.walked
38.A.prizes B.examples C.answers D.talents
39.A.stayed B.found C.made D.got
40.A.took B.paid C.used D.spent
41.A.band B.grade C.school D.job
42.A.clearly B.happily C.luckily D.sadly
43.A.old B.new C.famous D.close
五、选词填空(满分11分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。
from old because shop send children time prepare everything important they
Birthdays are important in everyone’s life, especially for 44 . For about 365 days, children wait for that 45 day. On that day, they will become one year 46 than before.
Birthdays are also the best 47 to have a party with your friends and family. To have a meaningful and special birthday party, you need 48 lots of things. You need to have enough time to get 49 ready for the party. You may want your friends to come to the party 50 you want to share your happiness with them. The best way is to 51 birthday invitations to them. Birthday invitations will make 52 remember your birthday.
You can buy birthday invitations in 53 or on the Internet. Nowadays you can choose 54 many kinds of birthday invitations. You can make birthday invitations by yourself if you have time. You can also draw pictures to make the birthday invitations more beautiful.
阅读理解(满分40分)
A
When you want your friends to go to your party, you’d better make invitations. This is a good way to show your respect. Here are some ways of inviting friends to your party.
In-person (当面的) InvitationAn in-person invitation can let you talk to your friends about the party and know their interests. But when you talk to your friends, you may forget some important information. So you’d better prepare a paper invitation for them, too. Mailed InvitationThe most traditional way to invite your friends is to mail invitations. You need to write down all the information about the party, such as the time, the place, clothes to wear, things to bring, your phone number and so on.
Phone CallIf you want to save time, you can just make a phone call. In this way, you can tell them more about your party. And you can hear if they are interested in the party. ______________You can also invite friends to a party through the Internet. You can buy some online invitations, put pictures and videos in the online invitations and then send them to your friends.
55.What is the most traditional invitation according to the passage
A.A birthday invitation. B.A mailed invitation.
C.An in-person invitation. D.A phone call invitation.
56.Which way can you choose if you don’t have much time to make an invitation
A.Write to your friends. B.Send an e-mail to your friends.
C.Make a call to your friends. D.Tell your friends face to face.
57.Which could be put in the _________
A.Written Invitation.B.Online Invitation. C.Spoken Invitation. D.E-mail Invitation.
B
In most countries, people usually eat traditional food on special holidays. A special day in China is the Spring Festival. The Spring Festival is a traditional holiday in China. The celebration usually lasts (持续) for half a month.
On the Spring Festival, Chinese people wish their family members and friends good health and luck for the whole year. They see the Spring Festival as a time to get together and usually celebrate it with a big family meal on the Chinese New Year’s Eve.
The Beginning of the Spring Festival:
It is said that a long time ago, a monster called “Nian” ate people on the Chinese New Year’s Eve. But “Nian” was afraid of loud noises and the color red. So people set off firecrackers (鞭炮) and put up red couplets (春联) to drive away “Nian”. Even today, people also have this kind of tradition.
Of this meal, dumplings are necessary.
What you need: wrappers (饺子皮), vegetables, beef, and salt.
How to make dumplings: Put beef in a bowl. Cut the vegetables into small pieces with a knife. Add the vegetables to the beef. Then add a little salt and mix them together. When it is ready, put a spoon of the mixture on a wrapper and fold the wrapper around it.
58.How long do people usually celebrate the Spring Festival in China
A.For 15 days. B.For one week. C.For 10 days. D.For 15 weeks.
59.What does the underlined word “it” refer to in the last paragraph
A.The beef. B.A little salt.
C.Some vegetables. D.A spoon of the mixture.
60.Please put the following steps in the right order.
a. Add the vegetables to the beef.
b. Cut the vegetables into small pieces.
c. Put a spoon of the mixture on a wrapper and fold the wrapper.
d. Add a little salt and mix the vegetables and beef together.
A.a-b-c-d B.b-a-d-c C.a-c-d-b D.c-b-a-d
61.What is the theme (主题) of the passage
A.Eating habits. B.Healthy life.
C.Future plans. D.Traditional festivals.
C
You are having a test at school today, and you may feel awful (糟糕的). You may have a headache (头痛) or a stomachache (胃痛). That means you are too worried. You’re worried about your test maybe because you didn’t do well in the last one and your parents wanted you to do better in the next exam, or maybe you’re nervous (紧张的) because you did well in the last one. So what should you do
Ask for help. Talk to your mom, dad or your teacher. Talking to someone about it can make you feel better. They can help you find some solutions.
Be prepared. Do your homework. Study for the test. On the test day, you’re more likely to feel that you know the answers.
Believe in yourself. Say to yourself, “I studied and I’m ready to do my best.” Don’t tell yourself “I’m not good at it.” or “I’m going to be in trouble if I get a bad grade.” These thoughts can make it harder for you to do well.
Take good care of yourself. You’ll do your best if you get enough playtime, sleep and healthy food. This is important all the time.
62.Which of the following shows you are nervous
①Have a headache. ②Want to do better. ③Have a stomachache. ④Feel awful.
A.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④
63.According to the passage, how many pieces of advice can you get when you are nervous
A.2. B.3. C.4. D.5.
64.What does the underlined word “solutions” mean in paragraph 2
A.Hopes. B.Ways. C.Replies. D.Experiences.
65.Which of the following is TRUE according to the passage
A.It’s OK if you didn’t prepare for your test.
B.Having enough sleep can help you do your best.
C.Doing well or not in your last exam doesn’t make you nervous at all.
D.Talking to your parents about your worries can not make you feel better.
D
Imagine waking up in the morning and looking into the mirror, you still look young, though you’re 40 years old. Because people can live up to 150 years in 2050! Your parents look just as young as you do.
You tell your shirt, “Change color to red,” and it turns from blue to red at once. In 2050, clothes are super cool because they can change colors and sizes as you want.
When you go to the kitchen, you pick up the milk, but then you hear a voice saying, “Don’t drink that!” Your fridge is really smart and remembers that the milk is not fresh. In the future, all the household appliances are like your personal servants.
Time to go to work! Cars in 2050 can drive themselves in the sky. You just need to tell your car where you want to go, and it will take you there safely. While you’re on the road, you can even make a phone call to a friend by using your smart glasses. Technology (技术) is everywhere!
Will all of these really happen Well, some scientists say it will, and I believe them. I’m so excited for the future and all the amazing things it will bring.
66.What will the cars be like in 2050
A.They can make a phone call. B.They are driverless in the sky.
C.They are like mirrors. D.They can change color.
67.What does the underlined word “household appliances” in Paragraph 3 mean
A.apps on the phoneB.milk in the kitchenC.smart robots D.machines we use at home
68.Which can we infer (推断) according to the passage
A.Our life styles will be smart in the future.
B.We can’t call our friends with our smart phones.
C.Our personal servants will prepare breakfast for us.
D.Our clothes can only change the color as we want.
69.In which part of the newspaper can we read this passage
A.Life and Transport.B.Journey of Life. C.Future Life. D.Education.
第二节 根据短文内容,从下列七个选项中选出能填入文中空白处的最佳选项,其中有两项为多余选项。
“Little children, little children, don’t be greedy (馋). Soon after Laba is the new year.” Laba Festival is known to our Chinese people. It marks a special day. 70
71 The porridge is also called “eight treasure porridge”, because it usually has at least eight things. Rice, beans, dried fruits and peanuts are very popular in the porridge.
On the night before the festival, mothers are busy preparing their porridge. 72 When kids wake up in the morning, they smell the aroma (香味) and rush to the kitchen to have a feast (宴席).
Another custom on Laba Festival is to prepare Laba vinegar (醋) for dumplings on Chinese New Year’s Eve. People peel garlic (蒜) and put it into a jar filled with vinegar. 73 Some people also like to pickle (腌渍) meat on Laba Festival.
Laba Festival is a time for our Chinese to pray for (祈求) the harvest and good luck in the coming year. 74
A.After Laba Festival, Chinese people start to prepare for the traditional Spring Festival.
B.People eat Laba porridge on that day.
C.It falls on the 8th day of the 12th lunar month.
D.They cook it over a slow fire from midnight until the next morning.
E.Many people will celebrate Laba Festival after Spring Festival.
F.I think it’s delicious to have Laba porridge.
G.As the days go by, the garlic turns green and gets a special flavor (味道).
七、补全对话(满分5分)
请阅读下面对话,根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
A: So, what are you going to do when you grow up
B: 75
A: Sounds like an exciting job. But I don’t think it’s easy to be an astronaut. How are you going to do that
B: 76 And I’m going to study science at college. How about you What are you going to be
A: I am going to be a teacher.
B: 77
A: Because I like being with children.
B: 78
A: I’d like to work here in our hometown. I want to do something to make our hometown better.
B: 79
A: Great! Let’s work hard at our lessons to make our dreams come true.
A.I disagree with you.
B.How are you going to do that
C.Why are you going to be a teacher
D.Then where are you going to work
E.I’m going to be an astronaut like Yang Liwei.
F.I hope I can do something for our hometown, too!
G.I’m going to do some exercise every day so that I can be strong enough.
八、书面表达(满分20分)
80.到2035年,我国将基本实现现代化,南昌也将变得更加美好。请你以“The life of Nanchang in 2035”为题写一篇短文。根据以下思维导图完成,可适当发挥。
要求:
1.短文应包括以上要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2.短文中不能出现真实的人名和校名;
3.词数不少于60字,短文标题与开头已给出,不计入总词数。
The life of Nanchang in 2035
In 2035, the life of Nanchang will be different from now.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】M: Kate, can you help organize some games for the school trip
W: Sorry. I am not good at it, but I can sing well.
2.A
【原文】W: Andy, shall we go shopping or go to the welcome party this afternoon
M: Neither. I am afraid that I have a bad cold today.
3.C
【原文】M: How will people travel in the future
W: We’ll travel by plane. It will be cheap and comfortable.
4.A
【原文】W: What do we need to make the soup
M: We need three eggs and one tomato.
5.C
【原文】W: Judy, what do you think the world will be like in the future
M: I think the world will be less polluted. People will live in cleaner cities.
6.C 7.C
【原文】W: What can robots do at our home in the future
M: Do housework, of course.
W: The scientists are making a new kind of robot.
M: I know about it. These robots can look after children.
W: How interesting it is!
M: Yes, I want to make a robot of my own.
8.A 9.B
【原文】M: Do you have any plans for the weekend, Mary
W: My friend Henry invites me to see a movie with him on Saturday.
M: Oh. How about going to the People’s Park on Sunday
W: I’d love to. What will the weather be like tomorrow
M: The weather report says it’ll be cloudy in the morning and sunny in the afternoon.
10.C 11.A 12.C
【原文】M: Hello, Sandy. Would you like to go shopping with me
W: Sure. But let me finish the cleaning first.
M: OK. We will buy some food to make some sandwiches.
W: Great! What do we need to buy
M: Bread, butter, tomatoes, and lettuce.
W: Good! Our mom and dad will be very happy to eat the sandwiches we make.
13.A 14.A 15.B
【原文】W: Good afternoon, sir, can I help you
M: Yes, I want to get up early tomorrow. I’d like a morning call at 6 o’clock, please.
W: In the morning Certainly, sir, what’s your room number
M: 327.
W: OK, Room 327… a morning call at 6 o’clock.
M: And I’d like to have a meal in my room this evening.
W: Of course, sir, there is a menu in your room. It’s on the desk.
M: Oh, yes! And I’d like to use the Internet, too.
W: No problem, sir. There’s WiFi in every room.
M: Great. Oh, Is there a bank near the hotel
W: Yes, there is one in this street. It’s next to the cinema.
M: OK. Thank you very much.
16.9/nine 17.class 18.hall 19.important 20.reply/reply in writing
【原文】Dear Parents,
Next Friday is our School Day. Welcome everyone to join us. We’ll have some activities on that day. The activities will start at 9 a.m. First, some students will show you around our school. Next, you and your kids will have a class together. There will be some programs. Lunch will be in the school hall at 12:00. In the afternoon, our headmaster will give an important talk. Can you come to our School Day Please reply in writing to this invitation by next Tuesday.
21.C
【详解】句意:当你骑完共享单车后,请把它放在可用的地方。
考查形容词辨析。educational教育的;meaningless无意义的;available可用的;enjoyable令人愉快的。根据“After you finish riding a shared bike, please put it at…places.”可知,共享单车停放后,应确保车辆便于他人找到和使用,强调位置的可用性。故选C。
22.B
【详解】句意:——南昌越来越受欢迎了!——是的,我计划在周末帮助清洁城市公园,以使我们的环境更好。
考查名词辨析。space空间;environment环境;temperature温度;apartment公寓。根据“help clean the city park”可知,清洁公园的目的是改善城市环境,B项符合。故选B。
23.A
【详解】句意:你想为你的妈妈准备什么样的生日礼物?
考查动词辨析。prepare准备;organize组织;solve解决;accept接受。根据“What kind of birthday gift do you want to ... for your mom”可知,是指你为妈妈准备什么样的生日礼物。故选A。
24.B
【详解】句意:——Tom,请打开爆米花机。——好的,妈妈。爆米花很快就好。
考查动词短语辨析。add to增加;turn on打开(电器);fall down摔倒;turn down调低音量/拒绝。根据答句“The popcorn will be ready soon.”可知,妈妈要求Tom启动爆米花机以制作爆米花。故选B。
25.D
【详解】句意:——你知道艾米什么时候会到达南昌吗?——抱歉,我不知道。如果她到达了,我会给你打电话。
考查if条件句的用法。在if引导的条件状语从句中,表示将来可能发生的情况时,从句需用一般现在时表示将来,主句用将来时。根据语法规则,从句应使用一般现在时表示将来。故选D。
26.D
【详解】句意:人们总是说“时间就是金钱。”但是我认为时间比金钱重要得多,因为我们不能用金钱买时间。
考查形容词比较级。as important as和……一样重要;less important than不如……重要;not as important as不如……重要;much more important than比……重要得多。根据“because we can’t buy time with money”可知,时间比金钱重要得多,所以此处应该用much more important than。故选D。
27.C
【详解】句意:不要触摸熊猫或让它们触摸你,除非熊猫饲养员告诉你这样做。
考查连词辨析。if如果;when当……时;unless除非;because因为。根据“Do not touch the pandas or let them touch you ... the panda keeper tells you to do so.”可知,是指除非饲养员告诉你这样做,否则不要触摸熊猫或让它们触摸你,用unless引导条件状语从句。故选C。
28.D
【详解】句意:——杰克,你这周末能和我一起去江西博物馆吗?——我很想去,但我这周末必须练习篮球。你知道,比赛快到了。
考查情景交际。That’s too bad太遗憾了;Sorry, I can’t抱歉,我去不了;No, I won’t不,我不会去的;I’d love to我很乐意去。根据“but”可知,前后句意为转折关系,完美表达“想去但无法去”的遗憾,符合语境。故选D。
29.B 30.A 31.D 32.C 33.A 34.D 35.D 36.A 37.B 38.C 39.A 40.D 41.C 42.B 43.B
【导语】本文主要讲述了作者小学时立志考入重点中学,虽遭遇嘲笑和困难,但通过努力最终实现梦想的故事。
29.句意:上小学的时候,我下定决心要考入市里最好的高中。
heart心;mind头脑;head头;body身体。make up one’s mind意为“下定决心”。故选B。
30.句意:但事情并不总是按计划发展。
But但是;And和;So所以;Or或者。根据“...things don’t always go as we planned.”可知,空处前后为转折关系,需用but连接。故选A。
31.句意:我的成绩很差,甚至发现完成基本作业都很困难。
this这个;that那个;one一个;it它。根据“found...hard to finish my basic (基本的) homework”可知,此处为find it + adj. + to do sth.结构,意为“发现做某事是……的”,it作形式宾语,真正的宾语是后面的动词不定式短语。故选D。
32.句意:当我们谈论梦想时,我的同学嘲笑我。
talked with与……交谈;looked for寻找;laughed at嘲笑;smiled at对……微笑。根据“‘You will never be a...girl,’ they said, without any kindness.”可知,同学是在嘲笑“我”。故选C。
33.句意:“你永远不会成为一个成功的女孩,” 他们没有任何善意地说。
successful成功的;shy害羞的;happy开心的;crazy疯狂的。根据“You will never be a...girl”及结合前文可知,同学因为“我”成绩差,觉得“我”考不上好高中,不会成功。故选A。
34.句意:但在她听到他们说的话后,她也试图告诉我进入那所学校有多难。
made制作;wanted想要;saw看见;said说。根据“But after she heard about what they...”可知,此处指老师听到同学说的话。故选D。
35.句意:但在她听到他们说的话后,她也试图告诉我进入那所学校有多难。
easy容易的;possible可能的;boring无聊的;difficult困难的。根据后文“But only a few of them have made it.”可知,进入那所学校是困难的。故选D。
36.句意:“那是我所有学生多年来的梦想,” 她说。
dream梦想;promise承诺;hobby爱好;life生活。根据“‘That was all my students’...for years,’ she said. ‘But only a few of them have made it.’”及结合上文“make it to the best high school”可知,此处指进入那所好高中是学生的梦想。故选A。
37.句意:我努力学习。
cared关心;studied学习;waited等待;walked步行。根据“I looked through the library books for more...I tried my best to realize my dream.”可知,后文描述一系列的学习行为,所以此处指努力学习,study hard意为“努力学习”。故选B。
38.句意:我查阅图书馆的书籍以寻找问题更多的答案。
prizes奖品;examples例子;answers答案;talents天赋。根据“to the questions”可知,此处指寻找问题的答案。故选C。
39.句意:我熬夜解决数学问题。
stayed停留;found发现;made制作;got得到。stay up late是固定短语,意为“熬夜”。故选A。
40.句意:我把所有的钱都花在买练习册上以获得更多知识。
took花费,常用it作形式主语;paid支付,常与for搭配;used使用;spent花费。“spend + 时间或金钱 + doing sth.”表示“花费时间或金钱做某事”,此处符合“spend”的用法。故选D。
41.句意:我进入了我梦想的学校。
band乐队;grade年级;school学校;job工作。根据上文“make it to the best high school”可知,此处表示进入了梦想的学校。故选C。
42.句意:现在,每天早上我穿上新校服,开心地离开家。
clearly清楚地;happily开心地;luckily幸运地;sadly悲伤地。根据“All the hard work paid off (得到回报). I made it to my dream...”可知,“我”实现了梦想,进入了理想的学校,所以是开心地离开家。故选B。
43.句意:在我的新学校里,我遇到了很棒的朋友和优秀的老师。
old旧的;new新的;famous著名的;close近的。根据“I made it to my dream...”可知,“我”刚进入梦想的学校,所以是新学校。故选B。
44.children 45.important 46.older 47.time 48.to prepare 49.everything 50.because 51.send 52.them 53.shops 54.from
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了生日对每个人的重要性,尤其是对孩子而言,并介绍了如何准备一个有意义的生日派对。
44.句意:生日在每个人的生活中都很重要,尤其是对孩子们来说。根据后文“children wait for that...”可知,这里说的是对孩子们而言,children“孩子们”,符合语境。故填children。
45.句意:大约365天里,孩子们都在等待那个重要的日子。这里需要一个形容词修饰“day”,important表示“重要的”,符合生日对孩子来说很重要的语境。故填important。
46.句意:在那一天,他们会比以前大一岁。“than”是比较级的标志词,结合语境可知,生日之后会大一岁,old的比较级是older,表示“更年长的”,符合题意。故填older。
47.句意:生日也是和你的朋友及家人举办派对的最佳时间。the best time to do sth.表示“做某事的最佳时间”,time表示“时间”,符合语境。故填time。
48.句意:为了举办一个有意义且特别的生日派对,你需要准备很多东西。need to do sth.意为“需要做某事”,空处需用动词不定式,此处指准备很多东西,prepare“准备”,符合语境。故填to prepare。
49.句意:你需要有足够的时间为派对准备好一切。get everything ready表示“把一切准备好”,everything表示“一切”,符合语境。故填everything。
50.句意:你可能想要你的朋友们来参加派对,因为你想和他们分享你的快乐。根据“You may want your friends to come to the party...you want to share your happiness with them.”可知,前后句是因果关系,because表示“因为”,用来引导原因状语从句。故填because。
51.句意:最好的方法是给他们发送生日邀请函。根据“...birthday invitations to them”可知,此处表示发送生日邀请函,send sth. to sb.表示“把某物发送给某人”,to后面接动词原形。故填send。
52.句意:生日邀请函会让他们记住你的生日。“make”是动词,后面接人称代词宾格作宾语,they的宾格是them。故填them。
53.句意:你可以在商店里或者在网上购买生日邀请函。根据“You can buy birthday invitations in...or on the Internet.”可知,此处表示可以在商店买生日邀请函,shop“商店”,是可数名词,这里表示泛指的商店,用复数形式shops。故填shops。
54.句意:现在你可以从很多种生日邀请函中选择。choose from...表示“从……中选择”,是固定搭配。故填from。
55.B 56.C 57.B
【导语】本文介绍了几种邀请朋友参加聚会的方式,包括当面邀请、邮寄邀请、电话邀请以及网络邀请。
55.细节理解题。根据“Mailed Invitation. The most traditional way to invite your friends is to mail invitations.”可知,最传统的方式是邮寄邀请。故选B。
56.细节理解题。根据“If you want to save time, you can just make a phone call.”可知,如果想节省时间,可以打电话。故选C。
57.推理判断题。根据“You can also invite friends to a party through the Internet.”以及后文“online invitations… send them to your friends.”可知,该部分讲的是网络邀请,标题应为“Online Invitation”。故选B。
58.A 59.D 60.B 61.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统节日——春节的庆祝时间、文化习俗、起源传说,并详细说明了春节食物饺子的制作方法。
58.细节理解题。根据“The celebration usually lasts (持续) for half a month.”可知,庆祝时间为半个月,即约为15天。故选A。
59.词句猜测题。根据“When it is ready, put a spoon of mixture on a wrapper”可知,当它准备好后,将一勺混合物放在饺子皮上,用饺子皮包裹混合物。“it”指代前文提到的“混合物”,即调好的馅料。故选D。
60.细节理解题。根据“How to make dumplings: Put beef in a bowl. Cut the vegetables into small pieces with a knife. Add the vegetables to the beef. Then add a little salt and mix them together. When it is ready, put a spoon of mixture on a wrapper and fold the wrapper around it.”可知,制作饺子的正确顺序应为:用刀将蔬菜切碎,将蔬菜加入牛肉中,加入少许盐并混合均匀,将一勺混合物放在饺子皮上并包起来。因此正确排列为b-a-d-c。故选B。
61.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕春节这一传统节日展开,介绍了其持续时间、习俗、起源传说及传统食物,主题为“传统节日”。故选D。
62.D 63.C 64.B 65.B
【导语】本文主要介绍了紧张情绪的表现以及给出的四条建议。
62.细节理解题。根据“You are having a test at school today, and you may feel awful. You may have a headache or a stomachache. That means you are too worried.”可知,紧张表现是“感觉糟糕、头痛、胃痛。故选D。
63.细节理解题。根据“Ask for help.”,“Be prepared.”,“Believe in yourself.”及“Take good care of yourself.”可知,当你紧张的时候,可以向他人求助、做好准备、相信自己、照顾好自己,一共四条建议。故选C。
64.词句猜测题。根据“Ask for help.”及“They can help you find some solutions.”可知,此处指向一些人求助,可以帮你解决问题,solutions意为“解决方法”,与“way”意思相近。故选B。
65.细节理解题。根据“You’ll do your best if you get enough playtime, sleep and healthy food.”可知,良好的睡眠有助于发挥最佳水平。故选B。
66.B 67.D 68.A 69.C
【导语】本文介绍了未来的生活将是什么样子。
66.细节理解题。根据“Cars in 2050 can drive themselves in the sky.”可知,2050年汽车会在空中自动驾驶。故选B。
67.词义猜测题。根据“In the future, all the household appliances are like your personal servants.”可知,后文提到了“就像你的私人仆人”,因此划线词指的是“我们在家里使用的机器”。故选D。
68.推理判断题。根据“Cars in 2050 can drive themselves in the sky…Technology (技术) is everywhere!”可知,我们的生活方式在未来将是智能的。故选A。
69.推理判断题。通读全文,尤其根据“Will all of these really happen…I’m so excited for the future and all the amazing things it will bring.”可知,我们可以在报纸上的未来生活这部分看到这篇文章。故选C。
70.C 71.B 72.D 73.G 74.A
【导语】本文介绍了中国传统节日腊八节的习俗和意义,包括喝腊八粥、泡腊八醋等传统活动。
70.根据“Laba Festival is known to our Chinese people. It marks a special day.”可知,此处需说明腊八节的具体时间,选项C“它在农历十二月初八”符合,故选C。
71.根据“The porridge is also called ‘eight treasure porridge’”可知,此处需引出腊八粥,选项B“人们在那天喝腊八粥”符合,故选B。
72.根据“mothers are busy preparing their porridge”和“from midnight until the next morning”可知,此处需描述熬粥的过程,选项D“她们用小火从午夜熬到次日清晨”符合,故选D。
73.根据“put it into a jar filled with vinegar”可知,此处需说明蒜的变化,选项G“随着时间推移,蒜会变绿并产生特殊风味”符合,故选G。
74.根据“pray for the harvest and good luck”可知,此处需补充腊八节后的活动,选项A“腊八节后,中国人开始准备传统春节”符合,故选A。
75.E 76.G 77.C 78.D 79.F
【导语】本文是A与B讨论长大后职业理想的一则对话。
75.根据“But I don’t think it’s easy to be an astronaut.”可知,此处与宇航员有关。选项E“我要成为像杨利伟那样的宇航员。”符合语境。故选E。
76.根据“How are you going to do that ”可知,此处应该回答如何做。选项G“我打算每天做些运动,这样我就足够强壮了。”符合语境。故选G。
77.根据“Because I like being with children.”可知,此处应该问为什么要当老师。选项C“你为什么要当老师?”符合语境。故选C。
78.根据“I’d like to work here in our hometown.”可知,此处应该问在哪里工作。选项D“那你打算在哪里工作?”符合语境。故选D。
79.根据“I want to do something to make our hometown better.”可知,此处是B受到了A的感染,也表达了自己的想法。选项F“我希望我也能为我们的家乡做点什么!”符合语境。故选F。
80.例文:
The life of Nanchang in 2035
In 2035, the life of Nanchang will be different from now. Nanchang will become one of the most popular cities in China because there will be a better living environment for people in Nanchang. There will be more trees and parks. The government will make the streets and rivers cleaner.
Life for people will be more convenient because there will be robots working in many places to provide friendly service. People will ride e-cars or even flying cars to work. This kind of cars is not only very friendly to our environment but also safe and comfortable.
For free time activities, people will choose to hike in the mountains or spend more time with their family and friends. They will enjoy their life and the nature.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:材料所给思维导图内容需完整表达,不得遗漏,可适当增加细节,以使行文流畅。
[写作步骤]
第一步:点明文章主旨,畅想南昌总体情况。
第二步:根据材料提示的要点,依次描述。
第三步:总结全文。
[亮点词汇]
①living environment 居住环境
②provide friendly service 提供贴心服务
③hike in the mountains 山间徒步
④spend more time with their family and friends 花更多时间陪伴家人和朋友
⑤enjoy their life and the nature 享受生活和自然
[高分句型]
①Nanchang will become one of the most popular cities in China because there will be better living environment for people in Nanchang.(形容词最高级,原因状语从句)
②Life for people will be more convenient because there will be robots working in many places to provide friendly service.(形容词比较级,原因状语从句,现在分词做后置定语)
③This kind of cars is not only very friendly to our environment but also safe and comfortable.(并且连词短语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表