资源简介 安徽省耀正优2026届高三上学期12月阶段检测英语试卷试卷总分:150分 考试时间:120分钟注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How will the man go to the airport A.By car. B.By taxi. C.By subway.2.How much should the man pay for the coffee A.$10. B.$8. C.$2.3.What will the man do first A.Drink some water. B.Clean the living room. C.Wait in the kitchen.4.What is probably the man A.A teacher. B.A doctor. C.A singer.5.What does the man suggest A.Talking with the guides.B.Putting off the rent discussion.C.Going on a holiday with Richard.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下段材料,回答以下小题。6.What did the woman do in the morning A.She swam in a pool.B.She bought a player.C.She made some new friends.7.What does the woman invite the man to do A.Have a try at the sofa.B.Listen to her favorite song.C.Swim together sometime.听下段材料,回答以下小题。8.What did the man think of the ride A.Exciting. B.Annoy ng. C.Tiring.9.How did the woman spend her weekend A.She rode a bike. B.She read at home. C.She made some ice-cream.10.What are the speakers talking about A.Touring a park. B.Spending the weekend. C.Making a plan.听下段材料,回答以下小题。11.Where does the conversation take place A.On the phone. B.In a university. C.In a restaurant.12.What does the man say about Emily A.She was born in a big city.B.She moved to the city for work.C.She studied in a famous high school.13.What did Emily’s mother want her to learn A.Law. B.Literature. C.Music.听下段材料,回答以下小题。14.What is the relationship between the speakers A.Interviewer and interviewee.B.Teacher and student.C.Uncle and nephew.15.How old was Alex when he worked as a trainee A.10. B.15. C.18.16.What motivated Alex to launch his company A.His uncle’s encouragement.B.A software engineer’s help.C.The introduction of Tesla’s solar roof.17.What has challenged Alex A.Lack of funds. B.People’s doubt. C.Family objection.听下段材料,回答以下小题。18.What did the woman focus on in her 20s and early 30s A.Her own career. B.Voluntary work. C.Animal protection.19.Why did the woman work with a local animal shelter A.To train herself. B.To realize her dream. C.To choose a pet.20.What was the woman’s job after volunteering for one year A.Telling stories to animals.B.Helping find home for cats.C.Evaluating community activities.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AOnline applications are invited for the United Nations Environment Programme(UNEP) Certificate Course on Nature-based Solutions for Disaster and Climate Resilience.About UNEPEstablished by Maurice Strong, its first director, after the United Nations Conference on the Human Environment in Stockholm in June 1972, it is responsible for coordinating responses to environmental issues within the United Nations system.About the CourseThe course allows you to be educated to protect the planet. There is no course fee associated with this course, and it is open to all. The UNEP certificate of completion is free for learners who complete the course. The course consists of 7 units of content.·Unit 1: Why is this topic relevant to me ·Unit 2: What are Nature-based Solutions for Disaster and Climate Resilience ·Unit 3: Nature-based Solutions applied to pressing challenges: urbanization, coastal development, and drylands increase;·Unit 4: Inclusive Action: The significance of youth, communities, and indigenous(本土的) people in Nature-based Solutions;·Unit 5: From policy to practice;·Unit 6: The Business Case for Nature-based Solutions;·Unit 7: Time for action!Eligibility(资格)CriteriaIt is open to anyone and can be beneficial for the following target groups:·Practitioners: Disaster risk reduction & climate change experts, environmental managers, and local government;·Policymakers: Decision-makers at international, national, and local levels;·Engineers & Urban Planners: Including architects, geographers, and urban designers;·Businesses: Including banking, insurance, and Corporate Social Responsibility managers;·Youth and Educators: Parents, teachers and students.Benefits·UNEP certificate;·The program is offered in 8 languages: English, French, Spanish, Hindi, Arabic, Chinese, Indonesian and Portuguese;·Exclusive(专有的)interviews with world leaders;·Interact with experts;·Free learning materials;·Join a growing community of practice.21.What is the main purpose of the course A.To teach sustainable Earth protection skills.B.To educate people about advanced techniques.C.To promote traditional farming methods.D.To attract engineers and urban planners.22.Which unit involves the importance of public participation A.Unit 2. B.Unit 3. C.Unit 4. D.Unit 5.23.How can the participants benefit from the course A.They will be offered a job.B.They will gain a free certificate.C.They will advance in language.D.They will become a financial leader.BEvan Budz, a 15-year-old from Ontario, Canada, is receiving global recognition for his invention: an autonomous bionic sea turtle robot. The robot, which can monitor ecological systems underwater, won Budz a first-place prize in the European Union Contest for Young Scientists(EUCYS)."The idea for this project struck me when I observed the fluent movement of a turtle while camping," Budz said.He saw potential in the way the turtle moved, compared with traditional systems of other autonomous robots. He created an approach that copied the way green sea turtles moved underwater. Not only is it a unique way to move through the water, but it also has less impact on the very environments scientists are trying to protect."Aquatic(水生的)habitats are vital to humanity, and the routine surveying of these environments has become critical," Budz explained. "Using an innovative biomatic robot for such an analysis ensures low ecological disruption(扰乱)."Budz said the robot used a computer vision imaging system to quantify coral health, which can detect coral bleaching(珊瑚白化)with 96% accuracy. "The information gathered by the robot will ideally allow the right organizations to identify where these threats may be occurring, increasing awareness and supporting efforts to increase the overall health of impacted areas," Budz said."For ecological monitoring, I want to be as low as possible in terms of disruption to the environment," Budz told CBC News. "So, by imitating the turtle, I can ensure that I don’t disrupt any other organisms while I’m conducting the monitor." He tested the device in his grandparents’ backyard pool and determined that the robot was precise and reliable."Evan’s success at EUCYS 2025 shows that his project is truly world-class," said Reni Barlow, the executive director at Youth Science Canada. "An extraordinary innovation that showcases the ability of Canadian youth to tackle complex technical and environmental challenges." For Budz, it’s just a cause he has cared about for much of his adolescence.24.What inspired Evan Budz to create his robot A.The decline of coral.B.The coral’s poor condition.C.The motion of a turtle.D.The environmental issue.25.What is an advantage of Evan Budz’s robot compared with traditional robots A.It can move freely underwater.B.It hardly disturbs other organisms.C.It can check coral’s health.D.It ensures the regular surveying.26.Why did Evan Budz test the robot in a backyard pool A.To meet his grandparents’ demands.B.To compare it with other robots.C.To measure its speed in the deep sea.D.To test its accuracy and reliability.27.What did Reni Barlow think of Evan Budz’s project A.Excellent.B.Traditional.C.Cost-effective.D.Time-saving.CYear after year, Richmond-area schools have been getting greener by the square foot. Garden beds filled with blooming vegetables have taken the place of side yards and other unused outdoor spaces, thanks to dozens of plots planted by the Richmond-based nonprofit Fit4Kids.It began 15 years ago with the mission to improve the well-being of local youth through physical activity and healthy eating. The group’s programs include movement-based lesson plans for teachers to introduce physical activity into the classroom and an after-school program for young girls to try out active hobbies. Its most visible effort, though, is a series of Learning Gardens, which brings gardening and cooking activities to school-aged children in the Richmond metro area."They connect the students to fresh, nutritious foods through planting, growing and harvesting fresh vegetables and herbs," says Mary Dunne Stewart, Fit4Kids’ CEO. Built on the grounds of participating schools, Learning Gardens typically includes four raised garden beds that act as outdoor classrooms where students plant, nurture and harvest their own food with Fit4Kids gardening specialists throughout the school year. To ensure students can witness the life cycle from seed to harvest, Stewart notes, they mostly plant fast-growing produce such as carrots; they also add herbs to diversify the garden. "These choices also help students learn about different parts of the plant we eat," she says. "Some are root vegetables, while others provide edible leaves."Besides imparting plant-growing skills, Learning Gardens also engages students through tastings of fresh fruits and vegetables, discussions about healthy diets, and activities such as cooking contests, where students are given surprise ingredients and encouraged to experiment. The program also has the benefit of encouraging discussions beyond the classroom."It increases the students’ interest in fresh fruits and vegetables," says Renesha Parks, chief student wellness officer at Richmond Public Schools. "I’ ve even seen the kids try fresh broccoli with seasoning, and they absolutely loved it."Looking forward, Stewart says, "We really believe that active, well-nourished(营养良好的) children learn more in school, have greater self-esteem and go on to lead healthier, happier lives."28.What can be learned about Fit4kids A.It turns out largely valueless.B.It replaces traditional classrooms.C.It is a health-focused organization.D.It aims to improve teachers’ ability.29.What is paragraph 3 mainly talking about A.The significance of physical activity.B.The severity of food shortage.C.The difficulty in choosing produce.D.The design of Learning Gardens.30.What does the underlined word "imparting" in paragraph 4 mean A.Teaching.B.Improving.C.Assessing.D.Mastering.31.What does Renesha Parks imply in paragraph 5 A.Schools should expand Learning Gardens.B.Learning Gardens has a positive effect.C.Students develop an interest in nutritious food.D.Education outside classrooms is more important.DKilian M. Pohl, professor of psychiatry and behavioral sciences at Stanford, says, "Future breakthrough discoveries in neuroscience will rely on AI technology. The problem currently is that this technology tends to produce unreliable results, as most brain MRI(磁共振成像) studies are simply not large enough." That is why Pohl is taking advantage of liege studies to create deep-learning models for generating realistic-looking brain MRIs that then can be used by smaller studies.Enabled by funding from the Stanford Institute for Human-Centered AI Google Cloud Credits grant program, Pohl worked jointly with other researchers from the Computational Neuroscience Laboratory on creating a model called BrainSynth that synthesizes(合成)realistic, high-resolution MRIs to help reproduce disease effects. The generated MRIs can increase data sets with countless more samples to better conduct brain research.Such enriched datasets could be used to understand common conditions, like depression or substance abuse disorders in the general population as well as specific subgroups, such as people with HIV.Pohl is most excited about applying BrainSynth toward learning about diseases that subtly (微妙地)affect the brain. "Many diseases or conditions that I study are ones that are not well understood, and the impact on the brain has subtle effects that you can’t often see with the eyes," Pohl said. "I want to use this generative AI technology to get those subtle effects." Since current generative AI technology is far from perfect, Pohl says that the synthetic MRIs are only used for training for now, not testing or inference. Synthetic MRIs must be reviewed to ensure they are correct and possible in a human. Pohl says his research team compares real MRIs with the synthetic images to see how well they overlap(重叠)to ensure these systems are working and to improve training.Down the road, Pohl is optimistic that the technology could also be used for education and prevention: What will my brain look like if I keep doing X It could also be used for surgery planning to project the long-term consequences of a treatment and how the brain might look differently in the future.32.What can be inferred about Pohl’s team’s generated MRIs A.They have been used for inference.B.They can expand training datasets.C.They can tell brain diseases accurately.D.They are much cheaper to produce.33.What does Pohl aim to do with BrainSynth A.Improve the training precision.B.Finish more surgical operations.C.Capture tiny changes in the brain.D.Prove the effects of real MRIs.34.What does Pohl tell us about the generative AI technology in the last paragraph A.Its future applications.B.Its study purpose.C.Its ongoing challenges.D.Its treatment effects.35.What can be a suitable title for the text A.How AI Will Prevent Brain DiseasesB.Why Researchers Favor the Generated MRIsC.Traditional MRI Technology Comes to an EndD.GenAI Helps Better Understand Brain Diseases第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)In a world rich with diversity yet often divided by differences, shared stories have the remarkable power to connect us. From ancient oral traditions to modern narratives(叙述), shared stories go beyond language. They even invite people to understand each other’s experiences, values and dreams. 36. They help in creating empathy. 37. This act of listening generates empathy, breaking down stereotypes(成见). Shared stories reveal our common humanity, like our joy and sadness. This creates a bridge between cultures that might seem worlds apart.They help in preserving heritage. 38. These stories serve as a record of a community’s values and identity. By sharing these narratives, cultures keep their heritage alive, and at the same time invite outsiders to learn and appreciate the beauty of their unique ideas.39. Local storytelling events and cultural festivals are often held. When communities come together to share personal and collective stories, they create a set of experiences that create respect and understanding. These gatherings remind us that while our cultural practices may differ, our hopes and dreams are remarkably similar.They help in healing(疗愈). In regions marked by conflict, shared stories can be a pathway to restore their relationships. 40. This process of recovery through storytelling builds a foundation of trust, enabling long-lasting peace and unity.A.They help in inspiring new narratives.B.They help in contributing to community dialogue.C.Every culture carries its own rich tales and personal histories.D.As you journey through life, consider the stories you share and listen to.E.Communities can move forward together by celebrating collective adaptation.F.We begin seeing the world through their eyes when we hear someone else’s story.G.In this context, we explore how shared stories can play a role in bridging cultures.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。"My name is..." The words stuck in my throat as I shook a stranger’s hand. I 41 to say my name, "Pppeeeettterr". Typical 42 ranged from awkw rd silence to the joking "Are you sure " As a child, I would imagine I just made myself look 43 .I have been a stutterer(口吃者)since I was 7. I even didn’t know its 44 When I was young, I 45 speech therapy(治疗)techniques, but I was comfortable in my own mind.When I couldn’t avoid speaking, my 46 was to replace words with synonyms(同义词). Then I fell in love with science, where precision 47 mattered. So, while in graduate school, I restarted speech therapy, and worked on new strategies. I thought I had my stutter under control.However, when I became an assistant professor, facing the inevitable 48 of starting a research group, my speech was regressing(退化). I didn’t notice it until one day when I was teaching my class and found I couldn’t say "equilibrium". A feeling of 49 remained, contradictory to my self-image as a capable scientist.Later, 50 about a conference introduction, I eventually 51 a realization: I would probably never be 52 of my stutter. Meanwhile, I wondered whether I could gain some good from this weakness——If radiation could be used to 53 cancer, why couldn’t my stutter make me better, too Now, I reject feelings of shame and instead accept my 54 I am not in 55 , but I can, with proper effort, participate in my work.41.A.refused B.decided C.planned D.managed42.A.responses B.meanings C.warnings D.questions43.A.smart B.helpful C.stupid D.familiar44.A.trick B.cause C.request D.suggestion45.A.learned B.evaluated C.modified D.taught46.A.purpose B.topic C.type D.strategy47.A.rarely B.slightly C.really D.gradually48.A.lessons B.challenges C.designs D.cases49.A.shame B.joy C.envy D.surprise50.A.excited B.curious C.certain D.worried51.A.looked into B.called on C.came to D.took on52.A.proud B.free C.short D.aware53.A.cure B.extend C.prevent D.match54.A.strengths B.jokes C.traditions D.limitations55.A.progress B.control C.trouble D.danger第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)In late September, the southwestern city of Chengdu launched a pilot program across eight public and private schools 56. began this fall. Each participating school has chosen two classes of no more than 45 students each, 57. (select) through volunteer sign-ups, as "integrated education" classes. These classes operate 58. (separate) and combine middle and high school curricula.The new model is part of Chengdu’s broader effort 59. (reform) the high school entrance system and is intended to bridge60. (gap) between school stages and ease exam-related pressure. The zhongkao is one of the most important academic stages in China, 61. (determine) whether students advance to academic high schools 62. vocational(职业的)tracks. For many parents, the reform offers long-awaited relief. "The biggest appeal is being exempt(免除的) from the zhongkao," one Chengdu parent told domestic media. She expressed both regret that her child was not chosen for the pilot program and hope for an 63. (expand) of the program. So far, similar "exam-free" initiatives 64. (launch) in a few other cities, though they are typically reserved for top-performing students.Xiong Bingqi, president of China’s 21st Century Education Research Institute, warned that many parents may view integrated classes 65. a way to avoid academic tracking. "However, as long as the key high school system remains, anxiety over the zhongkao won’t be eased," he said.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66.你参加了学校上周举办的主题为"传统文化周"系列活动。请你写一篇短文发表在校英语 报上,内容包括:1.你印象最深的活动;2.你的感想。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。My Experience of the Traditional Culture Week________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67.The street was wet and cold wind blew through the tall buildings. The bright lights of the city illuminated(照亮)the night, but for struggling businessman John Carter, the world seemed incredibly hopeless. Just one year ago, John had big dreams. He had quit his job to start his own company, believing he could create something great. But things didn’t go as planned. His business had collapsed under financial pressure and he was drowning in debt. Now, he was wandering the streets aimlessly, feeling completely discouraged.As he waited at a traffic light, he noticed an old man walking slowly and looking around on the road. John was on the edge of ignoring the man and walking away when something inside stopped him. Taking a deep breath, he walked to the old man. "Excuse me, I found you seemed anxious. Do you need any help " John asked. The old man looked at John. "I couldn’t find my way home," the old man said and at the same time, he took out a card on which there was a phone number. Looking at the card, John realized the old man may have memory loss issues. Therefore, he decided to help the old man.He dialed the number and the old man’s son answered the phone. While waiting, John and the old man chatted. He told the old man what he had experienced. John felt relieved after their talk, maybe because he voiced his mental stress, though the old man couldn’t give him any advice.A few moments later, the old man’s son, Michael, arrived in a hurry, looking worried. When he saw his father safe and sound, he felt relieved. "Thank you so much," he said, holding John’s hand tightly. "My dad has Alzheimer’s(阿尔茨海默症). Sometimes he remembers my name, but he acts as if we just met from time to time. I’ ve been looking for hours." "Good man... You deserve luck," the old man said before being driven away.注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。John received a call from Michael unexpectedly the next day.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________John felt lost in thought after hanging up the phone.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案及解析1.答案:C解析:2.答案:B解析:3.答案:A解析:4.答案:C解析:5.答案:B解析:6.答案:A解析:7.答案:C解析:8.答案:A解析:9.答案:B解析:10.答案:B解析:11.答案:C解析:12.答案:C解析:13.答案:A解析:14.答案:A解析:15.答案:B解析:16.答案:C解析:17.答案:B解析:18.答案:A解析:19.答案:C解析:20.答案:B解析:21.答案:A解析:推理判断题。根据About the Course部分“The course allows you to be educated to protect the planet.”可推断,UNEP证书课程旨在培养学员保护地球的技能。22.答案:C解析:细节理解题。根据About the Course部分“·Unit 4: Inclusive Action: The significance of youth, communities, and indigenous(本土的) people in Nature-based Solutions; ”可知,单元4涉及了青年、社区与本土居民在自然解决方案中的重要性。23.答案:B解析:细节理解题。根据About the Course部分“The UNEP certificate... is free for...”及Benefits部分“·UNEP certificate; ”可知,参与者完成UNEP课程可获得免费的UNEP权威证书。24.答案:C解析:细节理解题。根据第二段“‘The idea for this project struck me when I observed the fluent movement of a turtle while camping,’ Budz said.”可知, Evan Budz的灵感源自一次露营时观察海龟的优美流畅的动作。25.答案:B解析:推理判断题。根据第三段“……but it also has less impact on the very environments scientists are trying to protect.”及第四段“Using an innovative biometric robot for such an analysis ensures low ecological disruption(扰乱).”可推断,Evan Budz的仿生海龟机器人解决了传统水下机器人对生态系统的干扰问题。26.答案:D解析:细节理解题。根据第五段“He tested the device in his grandparents’ backyard pool and determined that the robot was precise and reliable.”可知, Evan Budz在家庭泳池测试机器人是为了验证设备的精确性与可靠性。27.答案:A解析:细节理解题。根据最后一段“‘Evan’s success at EUCYS 2025 shows that his project is truly world-class,’ said Reni Barlow, the executive director at Youth Science Canada.”可知, Reni Barlow认为 Evan Budz的仿生机器人世界一流。28.答案:C解析:细节理解题。根据第二段“It began 15 years ago with the mission to improve the well-being of local youth through physical activity and healthy eating.”可知, Fit4Kids是一个聚焦健康的非营利组织。29.答案:D解析:段落大意题。第三段首先提到 Learning Gardens的种植全流程(播种→培育→收获),接着讲述了抬升式种植床的作用,最后通过讲述不同植物部位(根茎/叶片)来教授植物学与营养学基础知识。由此可推断,第三段主要讲述的是 Learning Gardens的设计理念。30.答案:A解析:词义猜测题。根据画线词后“Learning Gardens also engages students through tastings of fresh fruits and vegetables, discussions about healthy diets, and activities such as cooking contests, where students are given surprise ingredients and encouraged to experiment.”可推断, imparting意为“教授”,与 Teaching 同义。31.答案:B解析:推理判断题。根据倒数第二段内容,尤其是“I’ve even seen the kids try fresh broccoli with seasoning, and they absolutely loved it.”可推断, Learning Gardens产生了积极的效果。32.答案:B解析:推理判断题。根据第二段“The generated MRIs can increase data sets with countless more samples to better conduct brain research.”可推断, Pohl团队研发的 MRIs 可以扩大研究数据。33.答案:C解析:细节理解题。根据第四段“‘I want to use this generative AI technology to get those subtle effects.’”可知, Pohl 希望利用BrainSynth研究大脑疾病的微妙影响。34.答案:A解析:推理判断题。根据最后一段“……the technology could also be used for education and prevention: What will my brain look like if I keep doing X It could also be used for surgery planning to project the long-term consequences of a treatment and how the brain might look differently in the future.”可推断, Pohl 最后设想了生成式 AI技术的未来应用领域。35.答案:D解析:标题判断题。本文主要介绍了斯坦福大学精神病学教授 Kilian M. Pohl 团队开发的 BrainSynth 模型利用生成式 AI合成的逼真的、高分辨率脑部 MRI 图像有助于推动脑部疾病研究。故D项适合作本文标题。36.G; 37.F; 38.C; 39.B; 40.E解析:①根据空前“They even invite people to understand each other’s experiences, values and dreams.”及下文内容可知,G项“在此背景下,我们探究共享故事如何成为文化沟通的桥梁。”符合。②根据空前“They help in creating empathy.”及空后“This act of listening generates empathy, breaking down stereotypes(成见).”可知, F项“当我们听到别人的故事时,我们开始以他们的视角看待世界。”符合。③根据该段主题句“They help in preserving heritage.”及空后“These stories serve as a record of a community’s values and identity.”可知, C项“每种文化都有自己丰富的传奇和个人历史”符合。④该句是段落主题句。根据该段的主要大意“当地经常举行讲故事活动和文化节。当社区聚集在一起分享个人和集体的故事时,他们创造了一系列促进尊重和理解的经历。这些聚会提醒我们,虽然我们的文化习俗可能不同,但我们的希望和梦想却非常相似。”可知, B项“他们有助于社区对话”符合。⑤根据空前“……shared stories can be a pathway to restore their relationships.”和空后“This process of recovery through storytelling builds a foundation of trust, enabling long-lasting peace and unity.”可知, E项“通过庆祝集体性适应,社区可以共同前进”符合。41.答案:D解析:根据空后“……say my name, Pppeeeettterr。”可知,作者最终得以(managed)说出自己的名字。42.答案:A解析:根据后文“……the joking Are you sure ”可知,常见的回应(responses)通常是令人尴尬的沉默,或是戏谑的“你确定吗 ”43.答案:C解析:儿时的作者总觉得自己很愚蠢(stupid)。44.答案:B解析:根据空前“I even didn’t know its”可知,作者甚至不知道自己口吃的原因(cause)。45.答案:A解析:根据后文“…...I restarted speech therapy...”可知,作者小时候学习了(learned)语言治疗技巧。46.答案:D解析:根据空后“…...to replace words with synonyms(同义词).”可知,此处指作者应对不得不开口说话时的策略(strategy)。47.答案:C解析:此处指科学真地(really)追求精确。48.答案:B解析:根据空后“…...my speech was regressing(退化).”可知,当作者成为助理教授,组建研究团队的挑战(challenges)很大。49.答案:A解析:根据空后“......contradictory to my self-image as a capable scientist.”可知,作者当时感觉到了羞耻(shame)。50.答案:D解析:后来,在担心(worried)学术会议的介绍时,作者终于顿悟。51.答案:C解析:作者意识到:或许自己终生都无法摆脱口吃。look into调查,研究,浏览,朝……里面看;call on呼吁,要求,拜访;come to苏醒,涉及,总计,恢复知觉,突然被某人想起来;take on上(车),承担,接受,呈现,雇用。此处come to指逐渐达到(某种认知或状态)。52.答案:B解析:作者意识到自己很可能无法摆脱口吃了。“be free of...”意为“摆脱了…….的”。53.答案:A解析:作者沉思:既然辐射能治愈(cure)癌症,口吃为何不能成就自己 54.答案:D解析:根据空前“Now, I reject feelings of shame and instead…...”可知,作者接受自己的局限性(limitations)。55.答案:B解析:根据空前“......accept my…...”可知,作者虽然不能控制(control)口吃,但通过努力,依然能全情投入工作。56.that/which; 57.selected; 58.separately; 59.to reform; 60.gaps;61.determining; 62.or; 63.expansion; 64.have been launched; 65.as解析:①考查定语从句。分析该句结构可知,该空引导的是一个限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词是schools,指物,故用关系代词that或which。②考查非谓语动词。分析该句成分可知,所填词与其逻辑主语classes存在逻辑上的动宾关系,故用所给动词的过去分词selected,在句中作后置定语。③考查词形转换。所填词修饰动词operate,故用所给形容词的副词separately。④考查非谓语动词。分析该句成分可知,所填词在此处作后置定语,修饰名词effort,故填to reform。⑤考查名词复数。gap是一个可数名词,又根据空后的名词school stages可知,此处用所给名词的复数gaps。⑥考查非谓语动词。分析该句成分可知,所填词与其逻辑主语The zhongkao存在逻辑上的主谓关系,故用所给动词的现在分词determining,在句中作状语。⑦考查连词。“whether...or...”意为“是……还是……”,为固定搭配。⑧考查词形转换。根据该空前的冠词an可知,该空需用所给动词的名词expansion,在句中作for的宾语。⑨考查动词的时态和语态。根据该句中的时间状语So far可知,该空用现在完成时,又因为所填词launch与其主语initiatives存在动宾关系,故该空填have been launched。⑩考查介词。“view…...as......”意为“把……视为……”,为固定搭配。66.答案:My Experience of the Traditional Culture WeekOur school hosted a series of events themed “Traditional Culture Week” last week, which was an incredible one filled with traditional activities.Among the many activities, the one that leaves a lasting impression on me is making Chinese lanterns. We chose bamboo strips and paper, and designed them as a lotus, which symbolizes harmony and blessedness. The process was both challenging and rewarding, as I saw my lantern take shape step by step.The week serves as a reminder that traditional culture is not only about appearances, but also carries values and wisdom passed down through generations.解析:67..答案:John received a call from Michael unexpectedly the next day. “My father insisted I contact you,” Michael explained, his tone warm yet deliberate. “He remembered your kindness and wanted to return the favor.” Michael, as it turned out, was the CEO of a thriving investment firm and offered John a partnership—a chance to rebuild his business. He asked John to come to his office to have a discussion about John’s company in detail face to face. John was too moved to speak at the surprise.John felt lost in thought after hanging up the phone. Standing by the window, John gazed at the bustling city below, his heart pounding with disbelief and “Good man... You deserve luck.” echoing in his mind. With determination, he straightened his tie, ready to step into Michael’s office and embrace this unexpected chance. Outside, still there was cold wind, but within him, a quiet fire had begun to blaze. It was at that moment that John realized that kindness, no matter how small it was, had the power to change lives.解析: 展开更多...... 收起↑ 资源列表 安徽省耀正优2026届高三上学期12月阶段检测英语试卷.docx 安徽省耀正优2026届高三上学期12月阶段检测英语试卷.mp3