资源简介 浙江省绍兴市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分15分)1.What didn’t the girl do last weekend A.Climbed a hill. B.Went boating. C.Read some books.2.Who is the tallest A.The man. B.The man’s brother. C.The man’s father.3.Why are many people ill these days A.Because it’s too hot. B.Because it’s hazy (雾霾). C.Because it’s rainy.4.Why is the boy late for school A.He missed the bus. B.He forgot the time. C.He took the wrong bus.5.Where are the speakers A.On the bus. B.In the park. C.At the bus stop.听对话,回答问题。6.What does Jackson want to be when he grows up A.A scientist. B.A computer programmer. C.A basketball player.7.How is Jackson going to make his dream come true A.He is going to practice basketball.B.He is going to play computer games. C.He is going to study computer science.听下面一段对话,回答三个小题。8.How often does the man go skating A.Every morning. B.Hardly ever. C.Five times a week.9.What does Judy usually do A.She often watches TV. B.She often runs. C.She often goes skating.10.How many kinds of exercise are mentioned (提到) in the conversation A.One. B.Two. C.Three.听独白,回答小题。11.How did they go to the campground A.By bus. B.By bike. C.On foot.12.When did they have the boating class A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.13.What happened to the boat at the beginning A.It couldn’t start. B.It was full of water. C.It kept going round and round.14.Who helped them learn to boat A.Their P. E. teacher. B.Their head teacher. C.Their parents.15.What did they think of the swimming teacher A.Serious. B.Warm-hearted. C.Funny.阅读理解(满分30分)AMa Po Tofu is one of the most famous Chinese dishes and you can make it in less than 10 minutes. It’s delicious and fills you with warmth. It’s a little spicy (辛辣), but you can choose the spices as you like. But trust me, the spicier it is, the better it will taste. If you want to know how to make Ma Po Tofu, just follow the steps.Things you need:A big piece of tofu, minced beef, garlic sprouts (蒜叶), bean paste (豆瓣), chilli (辣椒) and two bowls of water.Steps:1.Cut tofu into medium pieces. 2.Put tofu into a pot with water and cook it for 1 minute. 3.Put minced beef into hot oil (油) and stir-fry (炒). 4.Take the beef out of the pot. 5.Add bean paste into the left oil and then stir-fry. 6.Pour two bowls of water into the pot to make soup. 7.Put the tofu, beef and garlic sprouts into the soup. 8.Cook for 5 minutes. Tips: 1.Make sure the food you choose is fresh. 2.If you don’t like meat, you can make it without beef.16.How many things does Jack need if he doesn’t like Ma Po Tofu with meat A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.17.What can we learn about Ma Po Tofu from the article A.It is the most famous dish in the world. B.It takes more than 10 minutes to make.C.It’s necessary to make the dish with beef. D.You should choose fresh food to make the dish.18.What’s the text (文本) mainly about A.What Ma Po Tofu is. B.Why people like Ma Po Tofu.C.Where Ma Po Tofu comes from. D.How people can make Ma Po Tofu.BIf you are a foreign tourist and get lost in Beijing’s Sanlitun area, cleaner Zhang Jianna may be your helpful guide.Zhang is a 50-year-old worker from Hebei province. She worked as a waitress and a shop worker in Beijing. In 2012, she became a cleaner in Sanlitun.There are many embassies (大使馆) in the area. One day in 2014, a foreigner walked up to Zhang outside an embassy. He asked her some questions, but she couldn’t understand him. After high school, Zhang had forgotten most of her English. That day, she decided to learn the language again.Zhang began to study her children’s English textbooks. She learned the words at night and went over them the next morning. In her free time, she used some apps on her phone to learn English. She also practiced English conversation with her children.Zhang’s hard work has paid off. Now, she can talk fluently to English-speaking tourists. She can show them the way and give them information about the city. “English is like a bridge,” said Zhang, “______.”19.What is Zhang’s job now A.A cleaner. B.A waitress. C.A tour guide. D.A shop worker.20.Why did Zhang decide to learn English again A.She was asked to clean the embassies.B.She wanted to travel to foreign countries.C.She had trouble understanding a foreign tourist.D.She needed to help with her children’s homework.21.How did Zhang learn English A.By talking with foreigners. B.By watching English films.C.By taking language classes. D.By practicing with her children.22.Which of the following sentences can be put in the ______ A.It makes traveling easier. B.I’d like to learn another language.C.I’d like to improve my English. D.It helps me show Beijing to the world.CA few years ago, I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln’s birthday. While I was there, I had many wonderful experiences. The Brazilian (巴西) people were really warm and welcoming. It made my days special.The night when I got there, I went to a restaurant for some fried chicken. The man working behind the desk only spoke Portuguese, and I couldn’t understand him very well. A middle-aged man found my difficulty and tried to help me, too. Then, a younger guy, also came to help. He spoke English. We ended up talking and eating together. Soon, a group of young people came to sit next to us. We quickly became friends. After a while, we even went to a street party nearby together.On the trip, I also made friends with some of Lincoln’s friends. Henrique and Camila invited me to stay with them for a weekend. They took me around the neighborhood and let me know more of their friends. Louis, a lover of cooking, the broth (肉汤), the chashu (叉烧) and many other things. Can you picture a Brazilian making noodles at home Brazilians have a way of making you feel at home. Even after just knowing you for ten minutes, they make sure to take you into their plans. They bring you into their lives, and really want to know about you. I was lucky to find the kindest hearts in the world.23.Why did the writer go to Brazil A.To enjoy Brazilian food. B.To pay a visit to Sao Paulo.C.To celebrate his friend’s birthday. D.To make friends with Brazilians.24.According to Paragraph 2, what difficulty did the writer meet A.Eating habits. B.Weather. C.Friendship. D.Language.25.What did Louis do to make the writer feel at home A.Take him into his plans. B.Invite him to stay for the weekend.C.Make noodles at home for him. D.Let the writer know more his friends.26.Which can be the best title of the story A.Lost in Brazil B.Fun Times with FriendsC.Food in Brazil D.A Warm Welcome in BrazilDIt’s 2054. I’m sitting in my room, looking at the screen in front of me for a long time. A small sound breaks the quietness. It’s a new message from Mia, my best friend for as long as I can remember.“ Hey, have you seen the news The sea waters are going up faster than we thought. My family’s moving north next week. ”I took a deep breath (深呼吸) and answered on the screen, “ Yeah, too. ”A new pop-up (弹出式窗口) suddenly comes out on the screen. It’s about the people who had to move away from the seaside cities. People are leaving for higher place. A program shows the sea water is going up and covering all the neighborhoods. It’s hard to believe that this is the world we live in now.Last weekend, my parents sat me down for a serious talk. We were going to leave our city and move north, away from the seaside. I knew we had to keep living, but leaving everything behind made us sad.But there was something else my dad said. He had a plan for our new home. “ We can’t just live, ” he told me. “ We have to become strong and successful. We’ll build new neighborhoods that are good for the Earth and won’t put it in danger. ”As we pack (打包) our bags, another message comes in from Mia. Her family is also planning how to build their new home. They’ll plant trees with the people who live there. That gives me hope. Maybe all the families moving north will build a new future, different from past.The next few years will be hard, but I’m ready for difficulties. Together, we’ll make the future better.27.What is the relationship between Mia and the writer A.Sisters. B.Friends. C.Teacher and student. D.Mother and daughter.28.According to the passage, what’s happening to the Earth A.People in seaside cities are living a happy life.B.People like spending time on the screen very much.C.Everyone is getting ready to leave the Earth in 2054.D.The sea water is going up and covering seaside cities.29.How does the writer feel about leaving his city A.Relaxed about the new life. B.Sad to leave everything behind.C.Happy to move to a better place. D.Worried about meeting new people.30.What is the writer’s real purpose (目的) of writing this passage A.To advise people to plant more trees. B.To tell people not to stay near seaside.C.To expect people to care about the Earth. D.To ask families to help and love each other.三、任务型阅读阅读下面材料,从文后所给的A~E五个选择中选出正确选项(其中一项是多余选项),其序号填入,并回答问题。Sharanya, 15, is a middle school student from the US. She built a solar-powered (太阳能的) robot to help collect trash (收集垃圾). 31How did you get the idea of the project (项目) When I helped at a trash cleanup, I saw there was so much trash. I knew I had to solve this problem. 32 But robots do. Then the idea for this project came into my mind.What was your favorite part of this project Building the robot, of course. I always love building things with Lego (乐高), and building my robot felt just like that. But this time, I had to teach others how to build it. I didn’t do it before. 33Who played an important role in helping you finish your project My father. To finish the project, I had to use many power tools (电动工具). Whenever I used a power tool, my dad was always there to help me. 34If you’re interested in a project, just do it! It might seem difficult sometimes, but if you keep going, you will get the best results. Also, don’t be afraid of making mistakes, because making mistakes is a part of the learning.A.It was a new experience.B.Any advice for other students C. People don’t have enough time, right D.Now, let’s go into the story behind Sharanya’s project.E. What kind of robot do you want to make in the project 31.32.33.34.35.What do you think of Sharanya Why (No more than 20 words.)四、完形填空In our English class last week, our teacher showed us a video on WeChat Channels named “This Thought-Exchanging (换位思考) Experiment Silenced the Whole Class”. This video left a 36 impression (印象) on me.The video started with a simple experiment. The teacher placed a ball on the table and asked two students to describe its 37 . One said it was white, 38 the other insisted (坚持) it was black. They argued, thinking the other was completely wrong. Then, the teacher asked them to change their positions. Surprisingly, their opinions 39 immediately. “You see.” the teacher said, “you were both right, just looking from different 40 .” In fact, the ball has 41 colors, with one side white and the other black. This simple experiment made everyone in the class fall 42 , including me.43 watching this video, I found myself hard to 44 my classmates. I often had different opinions with them, but didn’t know how to 45 clearly. Therefore I seldom understood them and even argued with them. For example, during a group project, I once strongly believed my idea was the 46 and didn’t listen to others. 47 , our group work didn’t go well. However, I thought my classmates made mistakes. But after this experiment, I realize that everyone has their own opinions and strengths. 48 I consider right may not be the same for others.This video taught me a valuable lesson: putting 49 in others’ shoes can help us better understand others and 50 our friendship. From now on, I will try to understand others’ viewpoints before expressing my own, and I believe this will completely improve my relationships with my classmates and make our teamwork win more prizes.36.A.simple B.deep C.crazy D.fair37.A.color B.shape C.size D.weight38.A.and B.but C.so D.or39.A.developed B.recorded C.understood D.changed40.A.directions B.lights C.rides D.journeys41.A.one B.two C.three D.four42.A.asleep B.upset C.silent D.nervous43.A.While B.After C.Before D.Unless44.A.communicate with B.take care of C.check out D.laugh at45.A.report B.train C.write D.explain46.A.rapidest B.simplest C.best D.brightest47.A.All the time B.As a result C.At first D.All in all48.A.What B.How C.Why D.Where49.A.himself B.herself C.themselves D.ourselves50.A.hide B.fix C.continue D.miss五、选词填空将方框中所给词、词组的适当形式填入短文中,每词仅用一次。present have fun until great meaning Mrs Yang is from Tianjin. She and her son 51 at the Mingsha Mountain Crescent Spring scenic spot (鸣沙山月牙泉景区) in Dunhuang, Gansu. Her child was excited to pick up trash (垃圾) for 52 . “It teaches children that they should put trash in the right place. It’s very 53 .” she said. The activity begins at 8:30 pm every day, and will not end 54 mid-October. Wang Keshou, a cleaner, feels glad seeing a lot of visitors helping pick up trash. “This 55 helps in my work,” he says.六、短文填空阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。What do you think cities will be like in the future Will we have smart buildings and flying cars Or 56 (机器人) that will pick up our trash What about schools Will we still 57 (旅行) to school or will we study online from home Maybe all the buildings and 58 (道路) will be underground.Maybe ... or maybe not, 59 (然而), what we do know is that in the future, cities are going to have more and more people living in them. More than half the world’s people 60 (已经) live in cities, and by 2050, cities will become home to about 6.5 billion people. That’s a lot of people and very little space! More people means that cities will be more crowded and there will be more 61 (污染). It also means that we’ll need more homes, schools, 62 (医院) , jobs and transport. We’ll need more ways to get food too. Oh, and more parks to play in!Many cities are 63 (计划) for the future. For example, in Singapore, people try to 64 (种植) vegetables in special tall buildings. And in Amsterdam in the Netherlands, there are houses on water! I believe our life will be more and more 65 (舒适的) in the future!阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。What will you do first if you hold a party Of course, writing proper 66 (invite) is important. Here are some ways to write them. If you follow the ways below, it will be much 67 (easy).Firstly, you need to write the names correctly. This is a good way 68 (show) your respect for the guests. Next is the place. Since your guests don’t know the party’s address 69 (clear), it’s necessary to write down the address. We know everyone has maps on their phones. 70 , it’s better to draw a map for everyone if you organize the party.You also need to tell your guests 71 to arrive. Tell them the time and make sure they are available. If there is a rule about what they should wear for your party, you must be sure to let them know. At least you need to tell them if they should come in formal dresses 72 just normal clothes.Consider the weather when you’re 73 (plan) a party outdoors. No one wants to have a party in bad weather. Be sure the weather is fine for people to enjoy the party.When all these things are done, then you can start to make preparations 74 your party. I am sure that people will enjoy 75 (they) at the party.七、书面表达76.上周,你所在的英语社团在学生中开展了“我最喜欢的校园直播节目”调查研究。 请你根据下列图表中的信息提示,介绍调查结果,向英语网站投稿。My favorite online school shows注意:(1)短文必须包括图表中所有内容,可适当增加细节;(2)文中不得出现真实的姓名和校名;(3)词数:70—90;(4)短文开头已给出,不计入总词数。Last week, there was a survey about the favorite online school shows in our school. Here are the results.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】M: Did you go to the countryside last weekend, Jenny W: Yes, I climbed a hill, visited a farm and went boating. What about you M: I was lazy, just stayed at home and read some books.2.C【原文】W: Your brother is much taller than you, isn’t he, Chris M: No, he’s shorter.W: And your father, what about him M: Well, I’m shorter than him.3.A【原文】W: It’s too hot. I feel terrible.M: Yes, it’s sunny all these days. Many people are ill.W: I hear it’s going to rain tomorrow.M: That will be great.4.C【原文】W: Why are you late for the school Did you missed the bus again M: No, I didn’t. I just took the wrong bus.5.C【原文】A: The bus to the HongXing Park is coming. Is everyone of the stop B: Let me see Dassy has gone to the restroom.6.B 7.C【原文】W: Hi, Jackson. What are you going to do this afternoon M: Nothing much.W: Would you like to play basketball with me M: Sure, I’d love to. I like playing basketball very much and I’m good at it.W: Do you want to be a basketball player in the future M: No, it’s just one of my hobbies. My dream job is to be a computer programmer .W: Wow, sounds difficult. How are you going to do that M: I’m going to study computer science at university.8.C 9.A 10.C【原文】W: You are really strong, Paul. How can you make it M: Well, I always get up very early, and I run for an hour. I guess that helps.W: You are kidding! M: No, and then I often go skating.W: Wow! How often do you exercise like that M: About five times a week. What about you, Judy W: Oh, I hardly ever exercise. But my mother wants me to do some sports, so I have to go swimming once a week with my father on weekends. But on weekdays I just watch TV at home.M: Well, the best way to relax is through exercise.11.A 12.B 13.C 14.A 15.C【原文】I had a summer camp with my classmates last Friday. Early in the morning, we gathered at the bus station. After saying goodbye to our parents, we got on the buses with our head teacher. It took us more than two hours to arrive at the campground. We got off the buses happily, laughing and shouting. It was the first time for us to be away from our parents. The next day, everybody rushed to the boating cars, hoping to be at the head of the others. At first, my friends and I worked hard, but the boat wouldn’t listen to us and kept going round and round. Then our PE teacher Mr Hu taught us how to work together. After many tries, we did much better.Swimming class was my favorite. It was about the hottest time of a day and the best time to stay in the cool water. The swimming teacher Mr Zhang was a funny man and during the class he often made us laugh happily. During the week I learned a lot and made many new friends. I also learned how to take care of myself.16.B 17.D 18.D【导语】本文介绍了麻婆豆腐的制作方法。16.细节理解题。根据“Things you need: A big piece of tofu, minced beef, garlic sprouts (蒜叶), bean paste (豆瓣), chilli (辣椒) and two bowls of water.”可知如果不加牛肉,需要豆腐、蒜叶、豆瓣、辣椒和两碗水,共五样,故选B。17.细节理解题。根据“Make sure the food you choose is fresh.”可知制作麻婆豆腐需要选择新鲜的食材,故选D。18.主旨大意题。本文介绍了麻婆豆腐的制作方法。故选D。19.A 20.C 21.D 22.D【导语】本文是一篇记叙文,本文主要讲述一位清洁工自学英语的故事。19.细节理解题。根据正文“In 2012, she became a cleaner in Sanlitun.”可知,Zhang目前的工作是清洁工。故选A。 20.细节理解题。根据“One day in 2014, a foreigner walked up… she decided to learn the language again.”可知,Zhang决定重新学习英语是因为她无法理解题一位外国游客的问题。故选 C。21.细节理解题。根据“She also practiced English conversation with her children.”可知,Zhang通过和孩子们练习英语来学习。故选D。22.推理判断题。根据上下文“English is like a bridge….”可知,下文说的是英语的重要性,所以,最贴合的是选项D“它帮助我向世界展示北京”。故选D。 23.C 24.D 25.C 26.D【导语】本文主要叙述了作者去圣保罗庆祝朋友林肯的生日而在巴西受到当地人热情招待的经历。23.细节理解题。根据“A few years ago, I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln’s birthday.”可知,作者去巴西是为了庆祝他朋友的生日。故选C。24.细节理解题。根据“The man working behind the desk only spoke Portuguese, and I couldn’t understand him very well. A middle-aged man found my difficulty and tried to help me, too. Then, a younger guy, also came to help. He spoke English. We ended up talking and eating together.”可知,作者在语言上遇到了困难。故选D。25.细节理解题。根据“Can you picture a Brazilian making noodles at home Brazilians have a way of making you feel at home.”可知,Louis是通过给作者做面条,让作者感觉宾至如归。故选C。26.最佳标题题。根据全文可知,本文主要讲述了作者在巴西受到当地人热情招待的经历,因此D项“在巴西的热情欢迎”是最佳标题,故选D。27.B 28.D 29.B 30.C【导语】本文主要讲述了2054年由于海平面上升,作者和朋友们不得不离开海边城市向北迁移的故事。27.细节理解题。根据“It’s a new message from Mia, my best friend for as long as I can remember.”可知Mia和作者是好朋友。故选B。28.细节理解题。根据“The sea waters are going up faster than we thought.”可知地球出现了海平面上涨的情况。故选D。29.细节理解题。根据“ I knew we had to keep living, but leaving everything behind made us sad.”可知丢弃现在的一切让人感觉悲伤。故选B。30.推理判断题。本文描述未来的事情,海平面上升,人们不得不背井离乡,为了是呼吁人们要关爱和保护地球。故选C。31.D 32.C 33.A 34.B 35.She is creative and helpful. Because she built a robot to help collect trash.【导语】短文讲了15岁的Sharanya建造了一个太阳能机器人来帮助收集垃圾的事情。31.根据“She built a solar-powered (太阳能的) robot to help collect trash...How did you get the idea of the project”可知,此处承上启下用以引出她的项目。选项D“现在,让我们来看看Sharanya项目背后的故事。”符合语境。故选D。32.根据“But robots do.”可知,句中表述她通过机器人能够解决垃圾问题,节省了人们的时间。选项C“人们没有足够的时间,对吧?”符合语境。故选C。33.根据“But this time, I had to teach others how to build it. I didn’t do it before.”可知,句中表述现在这件事情是我以前没有做过的。选项A“这是一次新的体验。”符合语境。故选A。34.根据“If you’re interested in a project, just do it! It might seem difficult sometimes, but if you keep going, you will get the best results. Also, don’t be afraid of making mistakes, because making mistakes is a part of the learning ”可知,如果你对一个项目感兴趣!有时这似乎很难,你会得到最好的结果,不要害怕犯错。此处指的是建议。选项B“对其他学生有什么建议吗?”符合语境。故选B。35.根据文中内容可知,Sharanya有创造力并且乐于助人。故填She is creative and helpful. Because she built a robot to help collect trash.36.B 37.A 38.B 39.D 40.A 41.B 42.C 43.C 44.A 45.D 46.C 47.B 48.A 49.D 50.C【导语】本文主要介绍了作者在英语课上观看的一个名为《这个换位思考实验让全班安静》的微信视频及其带来的深刻感悟。36.句意:这个视频给我留下了深刻的印象。simple简单的;deep深刻的;crazy疯狂的;fair公平的。根据后文作者从视频中获得的感悟可知,视频带来的印象是深刻的,故选B。37.句意:老师把一个球放在桌子上,让两个学生描述它的颜色。color颜色;shape形状;size尺寸;weight重量。根据后文“One said it was white, ... the other insisted it was black”可知,描述的是颜色,故选A。38.句意:一个说它是白色的,但另一个坚持说它是黑色的。and和;but但是;so所以;or或者。前后句表示转折关系,一个说白色,一个说黑色,故选B。39.句意:令人惊讶的是,他们的观点立刻改变了。developed发展;recorded记录;understood理解;changed改变。根据“Then, the teacher asked them to change their positions”可知,换了位置后观点发生了改变,故选D。40.句意:你们都是对的,只是从不同的方向看而已。directions方向;lights灯光;rides旅程;journeys旅行。因为换了位置,即从不同方向看,故选A。41.句意:事实上,这个球有两种颜色,一面白一面黑。one一;two二;three三;four四。根据“with one side white and the other black”可知,是两种颜色,故选B。42.句意:这个简单的实验让班上的每个人都陷入了沉默,包括我。asleep睡着的;upset沮丧的;silent沉默的;nervous紧张的。根据视频标题“This Thought—Exchanging Experiment Silenced the Whole Class”可知,大家都沉默了,故选C。43.句意:在看这个视频之前,我发现自己很难和同学交流。While当……时;After在……之后;Before在……之前;Unless除非。根据后文“However, I thought my classmates made mistakes. But after this experiment, I realize...”可知,此处说的是看视频之前的情况,故选C。44.句意:在看这个视频之前,我发现自己很难和同学交流。communicate with与……交流;take care of照顾;check out检验;laugh at嘲笑。根据“I often had different opinions with them, but didn’t know how to... clearly”可知,是难以交流,故选A。45.句意:我经常和他们有不同的意见,但不知道如何清楚地解释。report报告;train训练;write写;explain解释。有不同意见时需要解释,故选D。46.句意:例如,在一个小组项目中,我曾经坚信我的想法是最好的,不听别人的。rapidest最快的;simplest最简单的;best最好的;brightest最明亮的。根据“didn’t listen to others”可知,认为自己的想法是最好的,故选C。47.句意:结果,我们的小组工作进展不顺利。All the time一直;As a result结果;At first起初;All in all总而言之。前文说不听别人的,后文说工作不顺利,是因果关系,故选B。48.句意:我认为正确的东西对别人来说可能不一样。What什么(指代事物);How如何;Why为什么;Where哪里。此处引导主语从句,指代“我认为正确的事物”,故选A。49.句意:设身处地为别人着想可以帮助我们更好地理解别人,巩固我们的友谊。himself他自己;herself她自己;themselves他们自己;ourselves我们自己。put oneself in others’ shoes是固定短语,意为“设身处地为别人着想”,此处主语是“我们”,故选D。50.句意:设身处地为别人着想可以帮助我们更好地理解别人,巩固我们的友谊。hide隐藏;fix巩固;continue继续;miss错过。理解别人有助于巩固友谊,故选C。51.had fun 52.presents 53.meaningful 54.until 55.greatly【导语】本文主要介绍了杨女士和她的儿子在甘肃敦煌鸣沙山月牙泉景区参与捡垃圾的环保活动,以及该活动的持续时间和清洁工对此的感受。51.句意:她和她的儿子在甘肃敦煌的鸣沙山月牙泉景区玩得很开心。根据“She and her son...”可知,空处缺少动词。根据下文可知,本句的时态为一般过去时,因此用had fun“玩得开心”,动词短语作谓语。故填had fun。52.句意:她的孩子为了礼品兴奋地去捡垃圾。根据“Her child was excited to pick up trash (垃圾) for...”可知,空处缺少名词。因此用presents“礼品”,名词作宾语,复数形式表泛指。故填presents。53.句意:她说:“这很有意义”。根据“It teaches children that they should put trash in the right place.”可知,捡垃圾这个活动可以教育孩子把垃圾放在正确的地方,这个活动是有意义的。因此用meaningful“有意义的”,作表语。故填meaningful。54.句意:这项活动每天晚上8:30开始,直到十月中旬才会结束。根据“The activity begins at 8:30 pm every day, and will not end ... mid-October.”可知,活动直到十月中旬才会结束。“will not end...”构成“not ... until”结构,意为“直到……才……”,后接时间点“mid-October”。故填until。55.句意:“这在很大程度上帮助了我的工作,”他说道。根据“Wang Keshou, a cleaner, feels glad seeing a lot of visitors helping pick up trash. This ... helps in my work.”可知,这项活动为清洁工王克寿提供了帮助。空处缺少副词,因此用greatly“极大地”,修饰动词help。故填greatly。56.robots 57.travel 58.roads 59.however 60.already 61.pollution 62.hospitals 63.planning 64.plant/grow 65.comfortable【导语】本文主要介绍了未来城市的可能面貌,以及城市人口增长带来的挑战和一些城市的应对计划。56.句意:还是会有帮我们捡垃圾的机器人?“机器人”对应的英文是 robot,此处表泛指用复数 robots。故填robots。57.第二题:句意:我们还会去学校上学,还是会在家在线学习?“旅行”对应的英文是travel,will后接动词原形。故填travel。58.句意:也许所有的建筑和道路都会在地下。“道路” 对应的英文是road,此处表泛指用复数roads。故填roads。59.句意:然而,我们确实知道的是,未来城市会有越来越多的人居住。“然而”对应的英文是 however。故填however。60.句意:世界上超过一半的人已经住在城市里。“已经” 对应的英文是already。故填already。61.句意:更多的人意味着城市会更拥挤,污染也会更多。“污染”对应的英文是pollution(不可数名词)。故填pollution。62.句意:这也意味着我们需要更多的住房、学校、医院、工作和交通设施。“医院”对应的英文是hospital,此处表泛指用复数hospitals。故填hospitals。63.句意:许多城市正在为未来做规划。“计划”对应的英文是plan,根据“are”可知用现在进行时,填planning。故填planning。64.句意:例如,在新加坡,人们尝试在特殊的高层建筑里种植蔬菜。“种植”对应的英文是grow/plant,“try to do sth.固定搭配”,后接动词原形。故填grow/plant。65.句意:我相信我们的生活在未来会越来越舒适。“舒适的”对应的英文是comfortable。故填comfortable。66.invitations 67.easier 68.to show 69.clearly 70.However 71.when 72.or 73.planning 74.for 75.themselves【导语】本文是一篇说明文,介绍了举办派对时写邀请函的方法,包括正确写名字、说明地点等,做好这些后就能准备派对。66.句意:当然,写合适的邀请函很重要。根据“writing proper...is important”可知,这里需要名词作宾语,invite的名词形式是invitation,是可数名词,此处要用复数形式invitations,表示“邀请函”,故填invitations。67.句意:如果你遵循以下方法,会容易得多。根据“it will be much...”可知,much修饰形容词比较级,easy的比较级是easier,故填easier。68.句意:这是向客人表达尊重的好方法。 根据“This is a good way...your respect for the guests”可知,“a good way to do sth.”是固定用法,表示“做某事的好方法”,故填to show。69.句意:因为你的客人不清楚派对的地址,所以有必要写下地址。根据“Since your guests don’t know about the party’s address...”可知,这里需要副词修饰动词know,clear的副词形式是clearly,故填clearly。70.句意:我们知道每个人手机上都有地图,然而,如果你组织派对,最好还是给每个人画一张地图。根据“..., it’s better to draw a map for everyone if you organize the party”可知,前一句说大家手机上都有地图,后一句说最好还是画个地图,前后是转折关系,且有逗号隔开,故填However。71.句意:你还需要告诉客人什么时候到达。根据“You also need to tell your guests...to arrive”可知,这里说的是告诉客人“什么时候”到达,故填when。72.句意:至少你需要告诉他们,是应该穿正式服装还是普通衣服。根据“At least you need to tell them if they should come in formal dresses...just normal clothes”可知,这里表示选择关系,“是穿正式服装还是普通衣服”,故填or。73.句意:当你计划在户外举办派对时,要考虑天气。根据“When you’re...a party outdoors”可知,be动词are后接动词的现在分词构成现在进行时,表示“正在计划”,故填planning。74.句意:当所有这些事情都完成后,你就可以开始为派对做准备了。根据“then you can start to make preparations...your party”可知,“make preparations for...”是固定短语,表示“为……做准备”,故填for。75.句意:我相信人们会在派对上玩得很开心。根据“I am sure that people will enjoy...at the party”可知,“enjoy oneself”表示“玩得开心”,所以此处要用反身代词themselves,故填themselves。76.例文Last week, there was a survey about the favorite online school shows in our school. Here are the results.54% of students like Helpful Advice because they can help them solve various problems. 28% of students enjoy Happy Reading because it allows them to share useful books. 18% of students like the Great News because it allows them to understand what is happening around the world. I love Happy Reading best because it not only increases my knowledge, but also broadens my horizons.Online school shows are important, so we had better make full use of them to make our school life more interesting and colorful.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据提示内容介绍学生们最喜欢的校园直播节目,适当增加细节,行文连贯。[写作步骤]第一步,引出话题;第二步,根据饼状图描述并简要说明喜欢的理由;第三步,陈述自己的选择并说明理由;第四步,书写结语。[亮点词汇]①allow sb. to do sth.允许某人做某事②not only ... but also不仅……而且③make full use of充分利用④had better最好[高分句型]①18% of students like the Great News because it allows them to understand what is happening around the world.(because引导原因状语从句;what引导宾语从句)②I love Happy Reading best because it not only increases my knowledge, but also broadens my horizons.(because引导原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省绍兴市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题.docx