资源简介 浙江省杭州市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:110分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.When was the first smartphone invented A.In 1992. B.In 1993. C.In 1994.2.Who prefers loud music A.Mario. B.Eliza. C.Grace.3.What is Wu Ming making A.Zongzi. B.Jiaozi. C.Mooncakes.4.How do the people on TV greet A.By shaking hands. B.By bowing. C.By kissing the hand.5.How did Peter study for English writing A.By asking the teacher for help.B.By practicing with AI.C.By working with friends.听下面一段较长对话,回答两个小题。6.What is the relationship between the two speakers A.Brother and sister. B.Mother and son. C.Teacher and student.7.What will they do at last A.Go to the movie. B.Go to the restaurant. C.Stay at home.听对话,回答各小题。8.How did Lucy know about the competition A.From the teacher. B.From the school radio. C.From the TV news.9.How did Lucy feel about the result of the competition A.Calm. B.Surprised. C.Worried10.What will Lucy do tomorrow A.Make some cookies B.Visit an old people’s home. C.Go on a school trip.听下面一段独白,回答五个小题。11.How did Sandra get to know the ad A.She heard it from friends.B.She saw it on a notice board.C.She read it in the newspaper.12.Where did Sandra spend her time last summer A.In her school. B.In the restaurant. C.In the coffee shop.13.What kind of person is Sandra A.Interesting and warm-hearted.B.Helpful and hard-working.C.Smart and outgoing.14.When will Sandra be available to start work A.On 13th January. B.On 14th January. C.On 15th January.15.How can we reach Sandra A.By visiting her home. B.By calling her. C.By emailing her.阅读理解(满分30分)AFUNDRAISING TIME! On Sunday, April 15 at 1:37 p.m. , Mr. Thompson wrote... The School Sports Center is asking students in grades 7-9 to help out with this year’s fundraising (募捐) activities. The school is going to use the money to help pay for new sports things and school trips. Students have different comments MENTSCromano 5:50 p.m. April 15 We could sell chocolate bars. Who doesn’t like chocolate Rmcnally 5:10 p.m. April 15 I like chocolate! Let’s have a cake sale. We could sell chocolate cake, brownies, and chocolate chip cookies. I’m getting hungry!Wburrington 4:57 p.m. April 15 We could have a dance. My brother’s class did that at his high school, and they made a lot of money.Jharmon 3:40 p.m. April 15Yes, we could make something, like T-shirts with the name of our school on them. And then we could sell them on the school website.Iscott 3:24 p.m. April 15I have a good idea! Why don’t we have a 5 km fun run around the town It could end on our school sports field, and we could sell our school T-shirts too.Tjameson 2:37 p.m. April 15At my middle school, we had a basketball shoot-out to raise money. Children had to pay to shoot ten balls and the person with the best score in each class got a prize. It was a lot of fun!to add your comments below.16.What can we learn about the fundraising activities A.Students in Grade 6 are asked to give comments.B.The activities will take place on Sunday, April 15.C.Four students advised selling things to raise money.D.The school’s going to buy sports things for the activities.17.Who suggested having a basketball shoot-out to raise money A.Mr Thompson. B.Cromano. C.Iscott. D.Tjameson.18.Where might you see this text A.On a website. B.In a school magazine.C.In a storybook. D.In an email.BLi Ziqi is a Vlogger who shows Chinese food and traditional Chinese country life. At first, she just wanted to help improve the sale in her online shop by making some traditional Chinese country-life videos. Now, most of her followers are amazed by the food, the skills, and especially her lifestyle.She has just made a return after more than three years of silence. One of her latest videos themed on lacquerware (漆器) showing Li’s skills of making a purple lacquer closet (衣柜) from the beginning. The lacquerware has the same pronunciation as “Qi” in her name in Chinese. And the video has got 120 million people watching.The lacquer art that Li Ziqi shows in her video is a highly challenging skill that takes many steps and months of work. The process starts with the collection of lacquer sap (液) from trees, which is then filtered (过滤) and worked into a soft form. The lacquer is put in many layers (层), sometimes up to 40 or 50 and each layer needs careful polishing and drying. Li’s video takes us through this difficult process, showing the care needed at every step. She begins by putting the lacquer on a cloth, then adds difficult pictures using special skills. The final design—a wonderful “qilin”, an animal of good luck and protection—is a symbol of her good wishes for her grandmother’s health.Lacquer art is one of China’s oldest traditions, with a history of over 8,000 years. Chinese people were the first to discover and use the sap from lacquer trees, a material that became necessary to the creation of lacquerware. However, lacquer art, especially the traditional way showed in her video, is at risk of being forgotten. Through the video, she educates and encourages people to treasure the art that is so deeply made into China’s history.19.What can we know about Li Ziqi from the text A.She’s a Vlogger known for her online shop.B.She has just returned to the country recently.C.She helps her grandmother make lacquerwares.D.She hasn’t posted any videos in the past three years.20.What’s the first step of the process of making a lacquer A.Adding the pattern of “qilin”. B.Filter the sap and make it soft.C.Getting lacquer sap from trees. D.Polishing the layers of lacquer.21.Why has Li Ziqi made the video about lacquerware according to the text A.To encourage people to become lacquer artists.B.To ask people to protect the lacquer tree and wood.C.To show the process of making an art work is difficult.D.To ask people to remember the traditional Chinese art.22.What can be the best title of the text A.Li Zi “Qi” Speaks for Chinese Culture B.Country Life—Returning to NatureC.The Skills of Making a Lacquer Closet D.Lacquer Art—a Symbol of Chinese CultureCAlthough experts cannot agree on everything, studies show that the ancestors of the modern guitar first appeared in history several thousand years ago. The oldest guitar-like instrument that has been found and saved belonged to an officer in Egypt in 1503 BC. This instrument had three strings (弦) and was made of beautifully polished wood. A century later, Hittite craftsmen (工匠) made stone model showing a man playing an instrument like a guitar.As people began to move to new areas and spread their culture, guitar instruments moved, too. Each new people group changed the design to best fit their own musical sounds. The number of strings changed, and the material used to make the instrument changed, too. People of ancient Africa, the Middle East, and Greece all played stringed instruments. The North African Moors played the oud and brought it to Spain around AD 700. There, it probably mixed with the Greek cithera and the Middle Eastern tanbur. Out of this mix came the Spanish guitarra.Names for the different stringed instruments all finally centered around the Persian word tar, which means “string”. The kithara, chartar, sitar, guitarra, and guiterre were all instruments that are similar to today’s guitar. However, the modern guitar really began to take shape around the 19th century. Torres, a Spanish guitar maker, improved it so much that his design has remained almost unchanged until today.European immigrants (移民) brought Torres’s design to America, where it became popular. In fact, the guitar plays an important part in what many people consider true American music: blues, jazz, and rock and roll. The 20th century brought electric guitars and new ways of using the guitar in music. Today. the instrument remains one of the most popular in the world.23.Which of the following is TRUE according to the text A.The modern guitar appeared in the 20th century in Spain.B.The earliest guitar-like instrument was found in 1503 BC.C.The number of guitar strings remains the same all the time.D.The guitar-like instrument was invented by Hittite craftsmen.24.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to A.Cithera. B.Tanbur. C.Oud. D.Guitarra.25.Which is the correct order of the following events ①Torres’s design was brought to America.②Spanish guitarra came out of cithera and tanbur.③Torres improved the instrument.④The Moors brought the oud to Spain.A.④③②① B.①④③② C.③①④② D.④②③①26.What’s the text mainly about A.The value of the guitar. B.The development of the guitar.C.The inventor of the guitar. D.The famous pieces of guitar music.D①Going to the doctor can seem boring as a child and even as a teen. But when do people really start taking their health seriously According to a survey of 2,000 adults in the UK, people don’t start seriously to pay attention to their health until the age of 38—and often only after some health scare.②The study found that some people took better care of themselves only after they experienced new pains and reached a milestone (里程碑) birthday. Others were warned to take action after a loved one died or experienced a health problem. Famous people also play a role in making people take notice of their health. After King Charles was reported to be going through treatment for cancer, the UK National Health Service’s webpage about the condition received more visits than before.③The study also found that 11 percent of adults said they still didn’t take their health very seriously. Nearly half didn’t take much notice at a younger age as they felt fine most of the time. However, 36 percent simply felt they were too young to need to worry about it. And 25 percent felt that nothing bad would happen to them.④It can be very easy to disregard your health especially when you are young or you feel that everything is OK. No one wants to think that there might be something wrong, but often the early signs of a health problem are not clear. Sometimes it can take a bit of a wake-up call before you start taking your health more seriously, whether that is falling ill yourself or seeing a loved one or even a well-known person experience a health problem.⑤There’s no one-size-fits-all way when we talk about keeping healthy.27.What can we learn from Paragraph 1 A.Going to the doctor is boring for everyone.B.2,000 children in the UK develop health problems.C.Teenagers in the UK take their health very seriously.D.People often start taking their health seriously after some health scare.28.How is Paragraph 3 developed A.By telling stories. B.By explaining causes.C.By listing numbers. D.By comparing differences.29.What does the underlined word “disregard” probably mean in Paragraph 4 A.考虑 B.忽视 C.保持 D.破坏30.Which of the following will most probably be discussed next A.Plans for the research in the future. B.Medical problems of famous people.C.Suggestions on how to improve health. D.Reasons why people fail to keep healthy.三、完形填空(满分15分)People do not need to have superpowers to be heroes. No one shows this idea 31 than Liz Murray, who changed herself from being a homeless person into a Harvard University student.Born in a 32 family, Murray recalls moments when her mother stole the money for her birthday, the Thanksgiving turkey and the family television. Because of her poor situation and having to look after her sick mother 33 , Murray was not able to attend school every day. Soon her 34 died, and then her father left her and her sister. There seemed to be no 35 for either of them. Murray’s story was sad. Her life was unlucky. 36 , she won a scholarship (奖学金) to Harvard University and graduated in 2009.Liz Murray’s story started to change when she chose to change her life through 37 . She made the decision that she would 38 a straight A student and graduate from high school. Sleeping on underground trains, park benches, and her friend’s sofa, Liz Murray studied for exams anywhere that she could. As a result of 39 hard work, Murray managed to win the New York Times scholarship for kids in 40 . And with the help of a kind high school teacher, she was accepted into her dream school, Harvard University. 41 , it was a challenging new environment for Liz, but she kept studying hard and graduated. As her heroic (英雄的) story was 42 by the media (媒体), more and more people got to know her. After she graduated from Harvard, she began to make good use of her success to 43 others to follow their dreams.She wrote a 44 describing her heartbreaking growing and her decision to fight over her situation. The book speaks to all of us by teaching us that anything is possible 45 we make good use of every day toward achieving our dreams.31.A.harder B.better C.later D.faster32.A.trouble B.rich C.volunteer D.big33.A.quietly B.carefully C.quickly D.badly34.A.mother B.father C.sister D.teacher35.A.future B.excuses C.rules D.time36.A.Besides B.Also C.However D.Instead37.A.luck B.dream C.work D.education38.A.teach B.help C.become D.support39.A.her B.his C.their D.its40.A.danger B.silence C.action D.need41.A.By accident B.In the end C.Without doubt D.For example42.A.made up B.written down C.put away D.sold out43.A.allow B.encourage C.request D.train44.A.diary B.letter C.book D.report45.A.if B.unless C.although D.so四、任务型阅读(满分10分)阅读下面材料,从下面所给的A-E五个选项中选出正确选项(其中有一项是多余选项),将其序号填入1~4小题,并回答第5小题。Making friends is an important part of our lives, especially for junior high school students. Good friends can bring us joy, support and help us grow. Here are some useful tips on how to make friends.________In the process of making friends, don’t pretend to be someone you’re not. If you like reading, don’t be afraid to show it. For example, you can talk about your favorite books in the school library. True friends will like you for who you really are.________Take an interest in what others like. If your classmates are into sports, ask them about their favorite sport, like “What do you like about football ” This shows that you care about them. It’s a great way to start a conversation and build a connection.________When someone is talking to you, listen carefully. Nod your head to show that you are following what they say. For example, if your friend is sharing a problem, just listen and offer some kind words or advice later.________Take part in school clubs or volunteer work. There, you can meet people with similar interests. You can listen to others’ volunteering experiences, work together on projects and get to know each other better. It gives you more chances to make friends.A.Be a good listener.B.Be yourself.C. Show interest in others.D.Tell others your interest.E. Join in group activities.46.47.48.49.50.What other advice can you give about making friends (不超过15词)五、选词填空(5分)将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次。create proud influence except plenty ofChinese paper cutting is an amazing traditional art. There are 51 pictures, like flowers, animals and characters. Artists are very 52 of their skills. Most traditional art requires painting skills 53 paper-catting, which focuses on the art of cutting and folding paper. The earliest paper cutting dates back to the 4th century in China. Artists 54 different forms of paper cutting in the last few centuries. Now, it’s popular around the world, showing the 55 of Chinese culture.六、短文填空(满分20分)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词) 。Health is very important in our lives. The 56 (秘密) to good health include many thing:A correct understanding of health starts with diet. We often face different kinds of food. 57 (甜品) is loved by many, but we should be careful. And we need to focus on 58 (避免) too much sugar.Free time activities are also 59 (广泛地) seen as important. We should 60 (划分) our time properly into different parts, like work, rest or exercise. Do activities that make you feel 61 (放松的) like yoga or walking. Our body can receive the rest it needs.In addition, exercise and 62 (足够的) sleep are important. Only by paying 63 (注意) to these can we keep our bodies in good condition and enjoy a healthy life.Good health doesn’t come easily. If we keep doing these above, illnesses would possibly be 64 (阻止、预防). We should make wise 65 (选择) in our daily life, like what we eat and how we spend our time, to make sure that we can stay healthy both physically and mentally.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。It is useful to know more about table manners, especially when one might travel to foreign countries.In India, you 66 (expect) to wash your hands before and after a meal. And remember to eat with the right hand. You can’t waste food. You should finish everything on the plate. The time you leave the table depends on 67 all the guests complete their meals or not.In Japan, before eating, 68 (polite) wait for your host’s invitation three times. The 69 (young) guest at the table pours drinks for the eldest one first, and then for 70 rest of the diners. You can’t pass food from one pair of chopsticks 71 another. When women use chopsticks to bring food to 72 (they) mouths, they need to put the hands under the food, 73 men needn’t do so. While eating hot noodles, it is acceptable 74 (make) an eating noise as the Japanese think this noise makes the food more delicious.In Pakistan, people start the meal when the eldest member of the family has taken a seat at the table. One should always keep quiet so that no one else can hear. Always break the bread into 75 (piece), and you can only use your right hand.七、书面表达(满分15分)76.假如你是李华,英国交换生Mike将再次来你学校学习,你的家庭将作为host family再次接待他。他想了解你的变化以及你家现在的家规,以便尽快适应。请根据以下提示信息给Mike写一封邮件。注意:1. 邮件需包含所有提示信息,可以适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名、学校等信息;3. 词数80左右,邮件的首尾和第一句已给出,不计入总词数。Dear Mike,I’m excited to be your host family again for your stay!______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】A: Han Lin, did you know the first smartphone came out in the market in 1994 B: Of course, it was a great invention and I know it was invented in 1992 and introduced to the public in 1993.2.A【原文】A: I really like Eliza’s latest song. It’s amazing and I like her special voice. Do you like her, Mario B: Not really, Grace. I prefer loud music that I can dance to.3.A【原文】A: What are you busy with, Wu Ming Are you making mooncakes B: No, I’m making zongzi. In my hometown, we have it on New Year’s Day.4.C【原文】A: Look at the people on TV. They have a special way of greeting.B: Yeah, a kissing of hand is not very common in daily greeting now.5.B【原文】A: Peter, you did really well on English writing. How did you study for it Do you always work with your friends B: Not really. I did a lot of practice with the help of AI.6.A 7.C【原文】A: Mike, mom and dad are out. How about going to the movie Spider Man tonight B: Good idea. I’ll book the tickets online. Oh no, we’re too late. The tickets for the seven o’clock show are sold out.A: Try the earlier show.B: That starts in fifteen minutes. There isn’t enough time to get there. Anyway, we can still go out for food.A: Well, shall we go to the burger king to have some hamburgers It’s quite close to home.B: Don’t you worry about your weight Teenagers are not supposed to have too much fast food. It’s not healthy.A: All right then, let’s make some fruit salad and watch TV at home.8.A 9.B 10.A【原文】A: Lucy I learned from the school radio that you just won a prize in a cooking competition. That’s amazing.B: Yes, our teacher told me about it last week. I’m interested in it, so I took part.A: What kind of food did you make B: I made many cakes. After the competition. I gave away the cakes to an old people’s home near our school.A: Sounds good. The prize should be yours. Congratulations again.B: Thanks. Actually, I had never thought I would win the first prize before.A: You deserve it. By the way, what will you do tomorrow B: I’m planning to make some cookies tomorrow and sell them with my classmates. We want to raise enough money for a school trip.A: That’s wonderful.11.C 12.C 13.B 14.C 15.B【原文】Dear sir or madam, This is Sandra Blunt, a university student from London. I am calling to ask for the job as a kitchen helper at Lenny’s restaurant. I saw the ad in last Saturday’s newspaper. I worked in a school dining hall two years ago and last summer I worked for six weeks as a waitress in my local coffee shop. My job there included taking orders and serving customers, as well as cleaning the kitchen and doing the dishes. I think I am helpful, hard-working and warm-hearted and I really hope to get the job. If necessary, I can hand my personal information in person. I am available for the interview any day after school or on Saturdays. If I can get the job, I will be available to start work on the fifteenth of January, immediately after my exams. Could you please let me know if you have made the decision You can reach me by calling 15955667788. Thank you so much for your time. Looking forward to your reply.16.C 17.D 18.A【导语】本文主要讲述了几场募捐活动。16.细节理解题。根据“Cromano 5:50 p.m. April 15 We could sell chocolate bars.”、“Rmcnally 5:10 p.m. April 15 We could sell chocolate cake, brownies, and chocolate chip cookies.”、“Jharmon 3:40 p.m. April 15 Yes, we could make something, like T-shirts with the name of our school on them. And then we could sell them on the school website.”和“Iscott 3:24 p.m. April 15 ...and we could sell our school T-shirts too.”可知,有四位同学建议卖东西筹钱。故选C。17.细节理解题。根据“Tjameson At my middle school, we had a basketball shoot-out to raise money.”可知是Tjameson建议举行一场篮球赛来筹款。故选D。18.推理判断题。根据“Click here to add your comments below.”(点击这里在下方添加你的评论)以及整个文章的形式和内容来推断,这种形式通常出现在网站上,供读者评论和交流。故选A。19.D 20.C 21.D 22.A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了博主李子柒发布的关于漆器的视频,以及漆器在中国文化中的地位和现状。19.细节理解题。根据文章第二段“She has just made a return after more than three years of silence.”可知,她在沉默了三年多后刚刚回归,也就是说她过去三年没有发布任何视频。故选D。20.细节理解题。根据文章第三段“The process starts with the collection of lacquer sap (液) from trees”可知,制作漆器的第一步是从树上收集漆液。故选C。21.推理判断题。根据文章最后一段“However, lacquer art, especially the traditional way showed in her video, is at risk of being forgotten. Through the video, she educates and encourages people to treasure the art that is so deeply made into China’s history.”可知,漆器艺术,尤其是她视频中展示的传统方式,有被遗忘的危险。通过视频,她教育和鼓励人们珍惜这种深深融入中国历史的艺术。由此可知,李子柒制作关于漆器的视频是为了让人们记住中国传统艺术。故选D。22.主旨大意题。通读全文,结合文章第一段“Li Ziqi is a Vlogger who shows Chinese food and traditional Chinese country life.”以及最后一段“Through the video, she educates and encourages people to treasure the art that is so deeply made into China’s history.”可知,文章主要介绍了博主李子柒发布的关于漆器的视频,以及漆器在中国文化中的地位和现状。由此可推知,A选项“李子‘柒’代言中国文化”最符合文章标题。故选A。23.B 24.C 25.D 26.B【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了吉他的发展历史。23.细节理解题。根据文章第一段“The oldest guitar-like instrument that has been found and saved belonged to an officer in Egypt in 1503 BC.”可知,最古老的类似吉他的乐器是在公元前1503年被发现的。故选B。24.代词指代题。根据文章第二段“The North African Moors played the oud and brought it to Spain around AD 700. There, it probably mixed with the Greek cithera and the Middle Eastern tanbur. Out of this mix came the Spanish guitarra.”可知,it指代的是oud,oud和希腊的cithera和中东的tanbur混合,产生了西班牙的guitarra。故选C。25.细节理解题。根据文章第二段“The North African Moors played the oud and brought it to Spain around AD 700.”可知,④“摩尔人把oud带到了西班牙”是最先发生的;根据文章第二段“Out of this mix came the Spanish guitarra.”可知,②“西班牙吉他来自cithera和tanbur”是接着发生的;根据文章第三段“Torres, a Spanish guitar maker, improved it so much that his design has remained almost unchanged until today.”可知,③“Torres改进了乐器”是再次发生的;根据文章第四段“European immigrants (移民) brought Torres’s design to America, where it became popular.”可知,①“Torres的设计被带到了美国”是最后发生的。故选D。26.主旨大意题。根据文章第一段“Although experts cannot agree on everything, studies show that the ancestors of the modern guitar first appeared in history several thousand years ago.”可知,文章主要讲述了吉他的发展历史。故选B。27.D 28.C 29.B 30.C【导语】本文主要讲述了青少年和青年人很容易忽视自己的健康问题。27.细节理解题。根据第一段“people don’t start seriously to pay attention to their health until the age of 38—and often only after some health scare”可知,在经历了一些健康恐慌后,人们通常开始认真对待自己的健康。故选D。28.细节理解题。根据第三段“11 percent of adults...Nearly half...36 percent...25 percent...”可知,第三段是通过列举数字展开的。故选C。29.词义猜测题。根据第三段“The study also found that 11 percent of adults said they still didn’t take their health very seriously. Nearly half didn’t take much notice at a younger age as they felt fine most of the time. However, 36 percent simply felt they were too young to need to worry about it. And 25 percent felt that nothing bad would happen to them.”可知,大多数人都忽视了自己的健康问题;结合第四段“It can be very easy to disregard your health especially when you are young or you feel that everything is OK.”可知,此处应表示忽视你的健康是非常容易的,尤其是当你年轻或者你觉得一切都很好的时候。由此猜测,disregard意为“忽视”。故选B。30.推理判断题。根据第五段“There’s no one-size-fits-all way when we talk about keeping healthy.”可知,当我们谈论保持健康时,没有放之四海而皆准的方法。由此推测,文章接下来可能介绍改善健康的一些建议。故选C。31.B 32.A 33.B 34.A 35.A 36.C 37.D 38.C 39.A 40.D 41.C 42.B 43.B 44.C 45.A【导语】本文主要讲述了Liz Murray从一个无家可归的人变成了哈佛大学的学生,并通过教育改变自己的命运,最终鼓励他人追求梦想的故事。31.句意:没有人比Liz Murray更能体现这个想法了。harder更努力地;better更好地;later更迟地;faster更快地。根据下文“who changed herself from being a homeless person into a Harvard University student”可知,Liz Murray从一个无家可归的人变成了哈佛大学的学生,没有人比她更能体现这个想法了。故选B。32.句意:Murray出生在一个有麻烦的家庭。trouble麻烦;rich富有的;volunteer志愿者;big大的。根据“Murray recalls moments when her mother stole the money for her birthday, the Thanksgiving turkey and the family television”可知,Murray的妈妈偷钱,可知她出生在一个有麻烦的家庭。故选A。33.句意:由于家境贫寒,不得不仔细照顾生病的母亲,Murray不能每天上学。quietly安静地;carefully仔细地;quickly快速地;badly糟糕地。根据“Because of her poor situation”及“having to look after her sick mother”可知,由于家境贫寒,不得不仔细照顾生病的母亲。故选B。34.句意:很快,她的妈妈就去世了。mother妈妈;father爸爸;sister姐妹;teacher老师。根据“and then her father left her and her sister”可知,她的妈妈去世后,她的爸爸离开了她和她的妹妹。故选A。35.句意:她们似乎都没有未来。future未来;excuses借口;rules规则;time时间。根据“her mother...and then her father left her and her sister”可知,Murray的妈妈去世了,爸爸离开了她和她的妹妹,可知她们似乎都没有未来。故选A。36.句意:然而,她获得了哈佛大学的奖学金,并于2009年毕业。Besides除……之外(还有);Also也;However然而;Instead代替。根据“Murray’s story was sad. Her life was unlucky”及下文“she won a scholarship (奖学金) to Harvard University and graduated in 2009”可知,前后句意构成转折,需用副词however表示转折,意为“然而”。故选C。37.句意:当Liz Murray选择通过教育改变自己的生活时,她的故事开始改变。luck运气;dream梦想;work工作;education教育。根据“She made the decision that she would...a straight A student and graduate from high school”可知,她决定成为一个全优生并从高中毕业,可知她是想通过教育改变自己的生活。故选D。38.句意:她决定自己要成为一个全优生并从高中毕业。teach教;help帮助;become成为;support支持。根据“a straight A student and graduate from high school”可知,她决定自己要成为一个全优生并从高中毕业。故选C。39.句意:由于她的努力工作,Murray成功地赢得了纽约时报为贫困儿童设立的奖学金。her她的;his他的;their他们的;its它的。根据“Sleeping on underground trains, park benches, and her friend’s sofa, Liz Murray studied for exams anywhere that she could”可知,此处指“由于她的努力工作”,需用形容词性物主代词her修饰名词work。故选A。40.句意:由于她的努力工作,Murray成功地赢得了纽约时报为贫困儿童设立的奖学金。danger危险;silence沉默;action行动;need需要。根据“Murray was not able to attend school every day”及“in 2009”可知,此处指纽约时报为贫困儿童设立的奖学金,in need意为“在贫困中,在危难中”。故选D。41.句意:毫无疑问,对Liz来说,这是一个具有挑战性的新环境,但她仍然努力学习并顺利毕业。By accident偶然地;In the end最后;Without doubt毫无疑问;For example例如。根据“it was a challenging new environment for Liz, but she kept studying hard and graduated”可知,前后句意构成转折,且空后句子为肯定句,需用without doubt表示“毫无疑问”。故选C。42.句意:当她的故事被媒体写下来后,越来越多的人开始了解她。made up编造;written down写下;put away收拾起来;sold out卖光。根据“more and more people got to know her”可知,她的故事被写下来后,越来越多的人开始了解她。故选B。43.句意:毕业后,她开始好好利用自己的成功来鼓励别人追求自己的梦想。allow允许;encourage鼓励;request要求;train训练。根据“As her heroic (英雄的) story was...by the media (媒体), more and more people got to know her”可知,她的故事被写下来后,越来越多的人开始了解她,所以她开始好好利用自己的成功来鼓励别人追求自己的梦想。故选B。44.句意:她写了一本书,描述了她令人心碎的成长经历和她决定要战胜自己的处境。diary日记;letter信件;book书;report报告。根据“The book speaks to all of us by teaching us that anything is possible...”可知,此处指她写了一本书。故选C。45.句意:这本书告诉我们,如果我们好好利用每一天来实现我们的梦想,任何事情都是可能的。if如果;unless除非;although尽管;so所以。根据“anything is possible”及“we make good use of every day toward achieving our dreams”可知,此处是if引导的条件状语从句,表示“如果我们好好利用每一天来实现我们的梦想,任何事情都是可能的”。故选A。46.B 47.C 48.A 49.E 50.Do sports with others./Go to some clubs.【导语】本文主要讲述交朋友是我们生活的重要组成部分,特别是对于初中生。好朋友能给我们带来快乐、支持和帮助我们的成长。文章给出了一些关于如何交朋友的实用建议。46.根据第二段首句“In the process of making friends, don’t pretend to be someone you’re not.”可知,在交朋友的过程中,不要假装成你不是的人,选项B“做你自己。”符合语境。故选B。47.根据第三段首句“Take an interest in what others like.”可知,要对别人喜欢的东西感兴趣,选项C“对他人表现出兴趣。”符合语境。故选C。48.根据第四段首句“When someone is talking to you, listen carefully.”可知,当有人和你说话时,要认真倾听,选项A“做一个好的倾听者。”符合语境。故选A。49.根据第五段首句“Take part in school clubs or volunteer work.”可知,参加学校俱乐部或志愿者工作,选项E“参加小组活动。”符合语境。故选E。50.开放性作答,言之有理即可。参考答案为Do sports with others./Go to some clubs.51.plenty of 52.proud 53.except 54.have created 55.influence【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国剪纸是展示中国文化影响力的令人惊叹的传统艺术,如今在世界各地流行。51.句意:有大量的图片,像花、动物和人物。根据“There are…pictures, like flowers, animals and characters.”可知,此处说的是大量的图片,“plenty of”表示“大量的,许多”,符合语境,修饰可数名词复数“pictures”。故填plenty of。52.句意:艺术家们为他们的技艺感到非常自豪。“be proud of”意为“为……感到自豪”,故填proud。53.句意:大多数传统艺术都需要绘画技巧,除了剪纸,它侧重于剪和折纸的艺术。根据“Most traditional art requires painting skills…paper-catting, which focuses on the art of cutting and folding paper.”可知,此处说的是除了剪纸,“except”表示“除……之外”,介词。故填except。54.句意:在过去的几个世纪里,艺术家们创造出了不同形式的剪纸。根据时间状语“in the last few centuries”可知,这里应用现在完成时,其结构为“have/has+过去分词”,主语Artists是复数,助动词用have,create的过去分词是created,故填have created。55.句意:现在,它在世界各地都很受欢迎,展示了中国文化的影响力。influence作名词时可表示“影响,影响力”,the influence of...意为“……的影响力”,符合语境。故填influence。56.secrets 57.Dessert 58.avoiding 59.widely 60.divide 61.relaxed 62.enough 63.attention 64.prevented 65.choices【导语】本文介绍了保持良好健康的关键因素,包括合理饮食、适度的休闲活动、适当的时间分配、放松活动、充足的睡眠以及锻炼。这些因素可以帮助我们保持身体健康,预防疾病,并享受健康的生活。56.句意:健康的秘密包括很多东西。根据“Health is very important in our lives. The...to good health include many thing”及汉语提示可知,“秘密”英文表达为“secret”,这里指健康的秘密,谓语动词“include”是原形,说明主语是复数形式,因此使用“secret”的复数形式“secrets”。故填secrets.57.句意:甜品被很多人喜爱,但我们应该小心。根据“...is loved by many, but we should be careful.”及汉语提示可知,“甜品”英文表达为“dessert”,这里谓语动词是“is”,此处应该使用单数形式“dessert”,位于句首,首字母大写。故填Dessert。58.句意:并且我们需要专注于避免过多的糖。根据“And we need to focus on...too much sugar.”及汉语提示可知,“避免” 的英文是“avoid”,“focus on doing sth.”表示“专注于做某事”,此处使用“avoid”的动名词形式“avoiding”。故填avoiding。59.句意:业余时间活动也被广泛认为是重要的。根据“Free time activities are also...seen as important.”及汉语提示可知,“广泛地”英文是 “widely”,在句中修饰动词“seen”,要用副词形式。故填widely。60.句意:我们应该把时间适当地划分为不同的部分,比如工作、休息或锻炼。根据“We should...our time properly into different parts, like work, rest or exercise.”及汉语提示可知,“划分”的英文是“divide”,“should” 是情态动词,后接动词原形。故填divide。61.句意:做像瑜伽或散步这样让你感觉放松的活动。根据“Do activities that make you feel...like yoga or walking.”及汉语提示可知,“放松的”英文表达为“relaxed”用来修饰人,以及“relaxing”用来修饰物。此处修饰“you”,应该使用“relaxed”。故填relaxed。62.句意:此外,锻炼和足够的睡眠很重要。根据“In addition, exercise and...sleep are important.”及汉语提示可知,“足够的”英文是“enough”,修饰名词“sleep”。故填enough。63.句意:只有注意这些,我们才能使身体保持良好状态,享受健康的生活。根据“Only by paying...to these can we keep our bodies in good condition and enjoy a healthy life.”及汉语提示可知,“注意”对应的短语“pay attention to”,所以此处用“attention”。故填attention。64.句意:如果我们一直做以上这些,疾病可能会被预防。根据“If we keep doing these above, illnesses would possibly be...”及汉语提示可知,“阻止、预防”英文是“prevent”,此处“illnesses”和“prevent”是被动关系,应该使用被动语态“be+过去分词”,“prevent”的过去分词是“prevented”。故填prevented。65.句意:我们应该在日常生活中做出明智的选择,比如我们吃什么以及如何度过我们的时间,以确保我们能在身体和精神上都保持健康。根据“We should make wise...in our daily life, like what we eat and how we spend our time, to make sure that we can stay healthy both physically and mentally.”及汉语提示可知,“选择”的英文是“choice”,“make choices”表示“做出选择”,这里要用复数形式。故填choices。66.are expected 67.whether 68.politely 69.youngest 70.the 71.to 72.their 73.but/while 74.to make 75.pieces【导语】本文主要介绍不同国家的餐桌礼仪。66.句意:在印度,你应该在饭前和饭后洗手。分析句子结构可知,空处所在句的主语“you”与空处为逻辑上的动宾关系,用被动语态,句子时态为一般现在时,应用are expected。故填are expected。67.句意:你离开餐桌的时间取决于所有客人是否都吃完了饭。根据“The time you leave the table depends on…all the guests complete their meals or not.”的语境可知,此处指离开餐桌的时间取决于所有客人是否都吃完了饭,whether…or not“是否……”。故填whether。68.句意:在日本,吃饭前要礼貌地等主人发出三次邀请。分析句子结构可知,此处应用副词形式politely“有礼貌地”,作状语,修饰动词“wait”。故填politely。69.句意:桌上最年轻的客人先给最年长的客人倒酒,然后再给其他食客倒酒。根据“The…guest at the table pours drinks for the eldest one first”的语境可知,此处含有最高级的含义,指桌上最年轻的客人先给最年长的客人倒酒,应填youngest。故填youngest。70.句意:桌上最年轻的客人先给最年长的客人倒酒,然后再给其他食客倒酒。the rest of “其余”,是固定搭配。故填the。71.句意:你不能把食物从一双筷子传到另一双筷子上。from…to…“从……到……”,是固定词组。故填to。72.句意:当女人用筷子把食物送到嘴里时,她们需要把手放在食物下面,但/然而男人不需要这样做。根据空后的名词“mouths”并结合语境可知,此处应用形容词性物主代词,对其进行修饰,their“他们的”符合。故填their。73.句意:当女人用筷子把食物送到嘴里时,她们需要把手放在食物下面,但/然而男人不需要这样做。根据空前“When women use chopsticks to bring food to…mouths, they need to put the hands under the food”及空后的“men needn’t do so”的语境可知,此处句意发生了转折或对比,but“但是”,while“然而”符合。故填but/while。74.句意:在吃热面条的时候,发出吃东西的声音是可以接受的,因为日本人认为这种声音会让食物更美味。分析句子结构可知,此处为“it is+adj.+to do sth.”结构,意为“做某事是……的”。故填to make。75.句意:总是把面包掰成小块,而且只能用右手。break…into pieces“把……掰成小块;把……摔成碎片”,是固定词组。故填pieces。76.例文Dear Mike,I’m excited to be your host family again for your stay! Since we last met, quite a few things have changed in my life.Used to be a shy kid, I now enjoy chatting with friends and participating in school activities more confidently. I also used to love playing video games all day, but now I focus more on reading and studying to improve myself. Another big change is that I’ve started learning to play the guitar. It’s really fun!As for my family rules, there are a few things you should know. We’re not allowed to stay up late on school nights, which is important to get enough sleep. Everyone is supposed to help with chores around the house. It teaches us responsibility. And, we have a rule to eat dinner together as a family every evening. It’s a great time to catch up and share our day.I’m sure you’ll adapt quickly and enjoy your stay with us again.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:时态主要为“一般现在时”,在描述自己的变化时可能会用到“一般过去时”进行对比;③提示:写作要点已给出,包括“My changes”和“My family rules”两大部分,每部分都有具体的提示信息。考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节,使邮件内容丰富且有条理。[写作步骤]第一步,表明写作意图。在邮件开头已经明确表明,即再次作为host family接待Mike,并引出接下来要介绍的内容——自己的变化和家规;第二步,具体阐述写作内容。在“My changes”部分,先描述自己过去的状态(used to...),再介绍现在的变化(now...),并补充第三个变化,展示个人成长或生活习惯等方面的不同;在“My family rules”部分,按照提示信息,先介绍被允许或不被允许做的事情(be (not) allowed to...),再介绍应该做的事情(be supposed to...),并补充第三条家规,体现家庭教育的细节和特色;第三步,书写结语。表达对Mike再次到来的期待,以及愿意帮助他尽快适应新环境的意愿。[亮点词汇]①quite a few 相当多的②focus on 集中精力于③be supposed to 应该④catch up 赶上,了解(某人的近况)[高分句型]①Used to be a shy kid, I now enjoy chatting with friends and participating in school activities more confidently.(非谓语动词短语作状语)②We’re not allowed to stay up late on school nights, which is important to get enough sleep.(非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 浙江省杭州市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题(含答案及听力).docx