浙江省绍兴市2025—2026学年九年级英语上册 期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

浙江省绍兴市2025—2026学年九年级英语上册 期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

浙江省绍兴市2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题
(总分:110分 时间:120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.What’s the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Sister and brother.
2.When should the girl get to the school hall tomorrow
A.At 8:45 a. m. B.At 9:00 a. m. C.At 9:15 a. m.
3.How will the man find the way to the zoo
A.By reading a map. B.By using an app. C.By asking a stranger.
4.What does the boy’s cousin look like
A.She has long curly hair. B.She has short curly hair. C.She has short straight hair.
5.Where is the restroom
A.Across from the book store.B.Next to the post office. C.Across from the post office.
听下面一段对话,回答小题。
6.What kind of songs will Sam sing
A.Folk songs. B.Rock songs. C.Pop songs.
7.What does Tara ask Sam to do
A.To relax himself. B.To practise by himself. C.To ask Mr. Smith for help.
听下面一段对话,回答小题。
8.How will the woman go to work tomorrow
A.By car. B.By bike. C.By bus.
9.What happened to the woman in the morning
A.She almost had an accident.B.She hit the car in front of her. C.She got hurt in a car accident.
10.What is the conversation mainly about
A.A serious accident. B.Safe driving on the road. C.Terrible traffic this morning.
11.Where is the activity center
A.In Italy. B.In France. C.In Britain.
12.How long does the speaker work in the centre every year
A.Two months. B.Three months. C.Ten months.
13.Why do tourists come to the centre
A.To enjoy fresh air. B.To stay away from noise. C.To taste delicious sea food.
14.What do the tourists spend most of the time on
A.Mountain climbing. B.Water activities. C.Farm work.
15.What does the speaker think of her job in the centre
A.Tiring. B.Interesting. C.Difficult.
阅读理解(满分30分)
A
Every year, Natural History Museum in London holds a competition for the Wildlife Photographer (摄影师) of the Year. There’s a competition for people under 18. It is known as the “Young Wildlife Photographer of the Year”. The pictures are judged (评审) in three age groups: 10 and under, 11—14, and 15—17. Here are some of this year’s best pictures and the stories behind them. Let’s have a look!
Ages 10 and under
Winner: Alberto Roman Gomez, Spain
Work: Free as a Bird
Alberto was sitting in his father’s car when he saw this young stonechat (黑喉石 ). Stonechats like open areas. There they can sit up high and keep an eye out for food. Alberto had to work hard to take the picture, as the bird was so busy flying off to eat.
Ages 11—14
Winner: Parham Pourahmad, USA
Work: An Evening Meal
Parham has a habit of visiting the parks near his home. He likes showing wildlife in busy cities. The picture shows a Cooper’s hawk (氏鹰) eating a squirrel (松鼠). He took this picture in a nearby park just as the sun was setting.
Ages 15—17
Grand Title Winner: Alexis Tinker-Tsavalas, Germany
Work: Life Under Dead Wood
This is what Alexis saw while walking in the forest. On the left is a springtail (跳虫). It’s only about 2 millimetres (毫米) long, but it can jump a long way. On the right is a slime mold (黏菌). They both help break down things like trees and leaves.
16.Which is true about the Young Wildlife Photographer of the Year from the text
A.It is held in the US every year. B.It just collects different kinds of stories.
C.It is just open to teenagers above 10. D.It has 3 groups for young people to compete.
17.What can you learn from An Evening Meal
A.It was taken in a park at noon. B.It shows a hawk’s life in the countryside.
C.It’s about a bird looking for food. D.Its photographer often visits parks nearby.
18.Who’s the most probably interested in discovering the wildlife in the forest
A.Alberto. B.Alberto’s father. C.Parham. D.Alexis.
B
①Hong Kong people, like Marco Kwok, become guides for visitors from different countries because of the Hong Kong Pals program. This program, run by the Hong Kong Tourism Board (旅游发展局), lets volunteers show tourists special places in the city. Kwok enjoys being a cultural volunteer, giving tourists important information and learning about their backgrounds.
②Since 2009, the Hong Kong Pals program has gathered (聚集) over 100 warm-hearted people from different backgrounds. They show visitors Hong Kong’s lifestyle, traditions, and local knowledge, making tourists feel comfortable. Agnes Tam, who used to work at a big company (公司), helped an old man remember his childhood by old photos. Volunteering makes her feel more satisfied and happy. Lee Ka-lun, a PhD student, joined to show Hong Kong’s cultural and artistic beauty.
③Many Hong Kong Pals also admire their own city more by volunteering. While preparing for the Tai Hang Fire Dragon Dance, civil servant (公务员) Agnes Lo learned about the rich history behind the tradition. She and other volunteers like Kwok, Tam, and Lee worked together, sharing, learning, and helping the city. Over 14 years, they have given over 70,000 hours of their time.
④Last year, the volunteers and the board’s team helped about 2 million tourists, answering over 2.3 million questions. Hong Kong’s tourism is becoming livelier, with people coming for sports, tennis, shopping, and food. But the city remains friendly. With good training, volunteers understand better about Hong Kong’s tourism and know how to welcome visitors, telling a great story about Hong Kong to the world.
⑤The Hong Kong Pals program is getting stronger, with more people joining in than ever, helping to improve tourism in the city.
19.What can we learn about the Hong Kong Pals program
A.It started twenty years ago. B.It wants to improve the education.
C.It mainly helps Hong Kong people. D.It has gathered many kind volunteers.
20.What is the main idea of Paragraph 3
A.What good results the Hong Kong Pals program has.
B.Why the volunteers join the Hong Kong Pals program.
C.What the volunteers do in the Hong Kong Pals program.
D.How the Hong Kong Pals program trains the volunteers.
21.What can we infer about the Hong Kong Pals program from the last paragraph
A.It will spend less time on visitors. B.It will be more and more useful.
C.It will make a lot of money. D.It will meet more difficulties.
22.Which part of a magazine is the passage probably taken from
A.History. B.Culture. C.Business. D.Science.
C
I always remember a famous saying, “Books are the ladder (阶梯) of human progress.” Over the years, reading has become an important part of my life. I like reading because it has not only enriched my mind but also provided spiritual support for my growth.
Take my favorite book, Wonder, for example. It tells the story of August, a 10-year-old boy. August is a common boy in many ways; he likes riding a bike and playing video games. But August was born with facial deformities (面部畸形). Until August turned 10, his mother taught him at home, but the family finally decided it was time for him to start school.
August’s first year at school was terrible. Most people were afraid of him, so they kept away from him. But he never gave up on himself or lost hope. During that hard time, a girl named Summer reached out to him and wanted to be his friend, which was when August first felt kindness from friends.
Then a dramatic event at a school camp changed everything. People discovered how brave he was and how hard it was for him to get along with others, leading them to understand him better.
Kindness is the main theme in Wonder. It helps me realize that a small, simple act of kindness can make a big difference and that we have the ability to choose kindness. From this book, I have also learned to face differences in people. We’d know that no one is common and that everyone is supposed to receive a standing ovation (鼓掌) at least once in their lives.
Books like this make me strongly believe that reading can truly change how people think about life. So, I hope you can find a book that brightens your day, and try to make reading a part of your life.
23.What does the underlined word “it” in Paragraph 1 refer to
A.The saying. B.The life. C.The reading. D.The mind.
24.What can we know about August
A.He is a character in Wonder. B.He is good at telling stories.
C.He is handsome and funny. D.He began school before the age of ten.
25.What is the main reason for August’s change so much at last
A.The kindness from Summer. B.The help from his friends.
C.The support from his parents. D.The praise from his teachers.
26.What is the purpose of the passage
A.To tell people to be friendly. B.To introduce August and Summer.
C.To encourage people to read books. D.To explain the importance of hopes.
D
Do you ever get that feeling that there aren’t enough hours in the day But then, you step outside into the countryside and everything seems slower. It’s not just you—recent research showed nature can regulate our sense of time.
For many of us, life is busy with work, home, and family, making us feel like we never have enough time. This time problem has become more serious as digital (数码的) technologies became more popular. But recent research shows that nature might be the solution to our time problems. A psychologist (心理学家) named Richardo Correia from the University of Turku in Finland found that being in nature can change how we feel about time and even make us feel like we have more time.
Correia studied how people feel about time when they do different tasks (任务) in the city and in nature. He found that people always feel time goes more slowly in nature compared to the city. For example, people are more likely to think a walk in the countryside as longer than a walk in the city. Similarly, doing tasks in green environments make people feel time passes more slowly. Nature seems to slow down our sense of time.
Why does nature influence our sense of time The way we experience time is shaped by our brain and the events going on in the world around us. As a result, feelings such as stress, worries and fear can distort (弄变形) our sense of the passage of time. The relaxing influence of natural environments may lower stress, resulting in a more stable (稳定的) experience of time.
27.What does the underlined word “regulate” in Paragraph 1 probably mean
A.Require. B.Win. C.Control. D.Admire.
28.What makes time problems more serious
A.The natural world. B.Digital technologies.
C.The air pollution. D.People’s sense of time.
29.How does the writer organize Paragraph 3
A.By giving examples. B.By giving reasons.
C.By listing numbers. D.By asking questions.
30.What is the best title for the passage
A.Why not be in nature B.How can we use the time
C.Where should we live D.What makes you stressed
三、任务型阅读(满分10分)
阅读下面材料,从方框中所给的A~E五个选项中选出正确选项 (其中一项是多余选项),并回答第5小题。
Emilio Santana, 14, is a boy with a huge heart. He spent years growing out his hair just so he could cut it all off and gave it away to kids in need.
“I started growing out my hair in the third grade,” Emilio said. “A little girl at the beach was going to the water. You could see how sad she was, and I felt sorry for her. It was then that I decided to grow out my hair so I could give it away to someone in need.”
Emilio faced many problems. For example, he sometimes got bad comments (评论) from others. “Some people said boys shouldn’t have long hair, but I don’t care. As long as I could make somebody smile, I would keep doing it,” Emilio said.
Emilio’s hard work finally paid off. His hair has been given away to Hair We Share, a nonprofit (非营利) organization. It provides wigs (假发) for sick kids at no cost.
Emilio hopes to meet the person who receives his hair. If he never does, he has a message for the kid. “I really hope my hair brings you joy and puts a smile on your face,” he said.
A.They lost their hair because of illness.
B.Growing out his hair wasn’t always easy.
C.It all started with a little girl he saw years ago.
D.She took her hat off, and her hair went with it.
E.You are beautiful either way, with hair or with no hair.
31.
32.
33.
34.
35.What does Emilio mean by saying “I really hope my hair brings you joy and puts a smile on your face.” (作答不超过15词)
四、完形填空(15分)
通读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A hairdresser who actually listens
Recently, a hairdresser who goes by the name of Xiaohua has become the centre of attention because she 36 understands what customers want.
Since videos of her cutting hair were widely 37 online, many people have watched her livestreams (直播) to learn her 38 or just to talk. Her Douyin account (账户) now has more than 3.88 million fans and her videos have received more than 11 million likes.Some fans 39 come to visit her shop in Huaihua, Hunan Province, to get a haircut.
Xiaohua, whose real 40 is Li Jing, first started sharing videos online in February. At first, they didn’t draw much 41 . But recently, one of her videos quickly got a lot of views, as people 42 her for responding (回应) to customers’ needs. Many have invited her to open shops in their hometowns or give speeches to hairdressers across the country.
She says her 43 comes from treating her customers as friends and respecting their wishes when cutting their hair. “For each customer, my purpose is to cut the hair to the best of my ability and give 44 they do not want or like. That’s probably the reason that many of my customers come back for me,” she says 45 excitement.
Faced with great popularity, Xiaohua says she does not consider 46 a professional hairdresser. She believes there’re many more hairdressers who have better skills. She 47 her husband to cut hair, who is also a hairdresser. “ 48 a person cuts enough hair and makes enough mistakes, they can master the skills,” she says.
She mostly cuts hair for man customers and charges 30 yuan for each haircut. She serves about 30 customers a day and is 49 booked till the end of the year.
It’s believed all trades have their 50 . The key point is that you should do everything seriously.
36.A.hardly B.partly C.deeply D.probably
37.A.shared B.ordered C.prevented D.made
38.A.suggestions B.skills C.dreams D.decisions
39.A.just B.only C.still D.even
40.A.friend B.fan C.name D.address
41.A.work B.attention C.time D.energy
42.A.praised B.questioned C.influenced D.left
43.A.discussion B.situation C.development D.popularity
44.A.anything B.nothing C.something D.everything
45.A.with B.for C.from D.about
46.A.herself B.himself C.themselves D.itself
47.A.played with B.learned from C.ended up D.dropped by
48.A.Whether B.If C.Because D.Unless
49.A.slowly B.carefully C.fully D.secretly
50.A.artists B.masters C.students D.teachers
五、选词填空(满分5分)
将方框中所给词 (词组) 的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
form when hard be supposed to become
Paper cutting has a long history of over 1,500 years. In the past, every girl 51 master it. However, the ancient art 52 is at risk of disappearing. Voyo Woo, a paper cutting artist, works 53 and hopes to bring the art back to life.
Voyo Woo began to study the art of paper cutting 54 she was 14 years old in her hometown in Southeast China. So far, she 55 a famous paper cutting artist, keeping paper cutting well-known.
六、短文填空(满分20分)
阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式 (每空一词)。
How interesting it was! Last month, every student in my school’s health class took part in a special 56 (项目). We had to take home a “baby” to care for one day. The “baby” looked like a doll (洋娃娃), but she had a similar 57 (重量) to a real baby and cried at any time.
At the beginning, I thought it was easy without 58 (疑惑). On my way home, the “baby” cried all of a 59 (突然). I was quite worried and I calmed down (使冷静) my “baby” by rocking (摇晃) her for a long time. And my arms and back hurt.
Once I got home, I 60 (计划) to get some homework done. I placed my 61 (困倦) baby on my bed and started my work. I thought the “baby” would give me some time to myself—but I was 62 (错误). Just about 10 minutes later, she started crying again. I spent a lot of time rocking and feeding her to calm her down, even at 3:30 am.
63 (凭借) this, I now have a deeper understanding about parents. They have to look after, love and care for their child 64 (几乎) all the time. I only had the “baby” for one day, but it is parents’ 65 (日常) work. We should thank them for what they did for us.
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
On May 18, the students from a special school in Gansu province visited a “mobile (移动的) museum”. They 66 (see) some pictures of things from the museum on the school playground.
Chen Bingren, organizer of this activity, had the one-day show 67 (successful). It was Chen’s first time to be a teacher for special kids.
The special school has 158 students. 68 many of them have speaking problems, the talk between Chen and the students went very well with the help of a sign language teacher.
Huang Baoping is 69 Grade 8 student at the school. He has hearing problems but he likes drawing very much. He kept 70 (ask) questions like, “What’s on the pottery (陶器) ” and “Why did the ancient people draw things like that thousands of years ago ” Later on, Huang took part in a pottery workshop and made a lotus (莲花). Many 71 (child) like Huang made works with their own understanding of things. Chen was 72 (surprise) by the kids’ love for art.
Ma Yujiao, a teacher at the special school, says they went to museums many times 73 the past. However, the “mobile museum” was different and special kids 74 (give) better chances to learn about Chinese history.
“We will have more ‘mobile museums’ to help more people to learn much 75 (good) about history.” Chen says. “Because museums are important for history.”
七、书面表达(15分)
76.你校正在开展主题为“How to be a better self”的英语演讲比赛。假如你是李华,请你根据下表信息,以“To be a better self”为主题写一篇英文演讲稿。
How to be a better self Be thankful: give thanks to parents and teachers Be helpful: do volunteer work; Be hopeful: take up a new hobby; ...
注意事项:
1. 演讲稿必须包括上表所有信息,可适当增加细节;
2. 词数:80—100;
3. 演讲稿开头和结尾已给出,不计入总词数;
4.文中不得出现真实地名、校名、人名等信息。
Dear schoolmates,
I am Li Hua. I am glad to be here to give a speech about “To be a better self”.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thanks for your listening!
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】W: I have to hand in my book report the day after tomorrow, but I haven’t finished it yet.
M: No wonder our mom says you always leave things to the last minute.
2.A
【原文】W: Leo, can you tell me when Mr. Brown will give the speech tomorrow
M: At 9:00 a.m. But remember to get to the school hall fifteen minutes earlier.
3.B
【原文】W: Do you know the way to the zoo I forgot to take a map.
M: It doesn’t matter.We can search for it on the app, it provides clear road information.
4.C
【原文】W: Is that girl your cousin I remember she used to have long curly hair.
M: Yes, but in her school students must have short straight hair.
5.C
【原文】W: Excuse me, is there a restroom around here
M: Yes, look, there is one across from the post office and it is next to a small bookstore.
6.C 7.A
【原文】W: What are you going to do this Saturday, Sam
M: I’m going to take part in an English singing competition, Tara.
W: What kind of song will you sing, folk songs
M: No, I was in a pop song.
W: Did you practice it by yourself
M: Not really. Mister Smith helped me a lot.
W: Are you ready for the competition
M: I’m not sure if I can win it and I’m a little nervous.
W: Don’t be nervous, just relaxed. I believe you will be the best.
8.B 9.A 10.B
【原文】W: What a terrible morning. I have decided to ride a bike to work tomorrow.
M: Why What happened
W: A car in front of me stopped suddenly at the crossing and almost caused an accident.
M: I’m glad there was no accident.
W: Me too. People should pay attention to their driving habits on the road. Some people never use their turn lights, so others don’t know what they plan to do.
M: Yes, some cars cut in suddenly. They are all dangerous acts, some people drive close behind my car that really makes me scared.
W: Yeah, we need to follow traffic rules and make sure of safety on the road.
11.C 12.A 13.A 14.B 15.B
【原文】
Hi, my name is Jess. I work as an activity leader at an activity centre for young people. The centre is in the southwest of London. It is open all year round. But I only work here during the summer vacation in dry and August, because I’m a student and study at the university for the rest of the year. The activity centre is a great place for young people. Most tourists come from towns and cities and they say it offers them a chance to enjoy some flesh air. The centre is near the sea so we spend most of the time on water activities. Some people were go and climb a small mountain near the center. I’ve been a leader for three years now, but this will be my last time. I’m finishing university next year and getting a full time job. It is sad to think that this is my last year here, because I’ve really enjoyed it.
16.D 17.D 18.D
【导语】本文主要介绍了伦敦自然历史博物馆每年举办的“年度野生动物摄影师大赛”中面向18岁以下人群的“年度青年野生动物摄影师”赛事,该赛事按年龄分为三组,并展示了今年各组别获奖作品的摄影师信息、作品名称及作品背后的故事。
16.细节理解题。根据“The pictures are judged in three age groups: 10 and under, 11-14, and 15-17.”可知,参赛作品按三个年龄组别进行评审:10岁及以下组、11至14岁组以及15至17岁组。故选D。
17.细节理解题。根据“Parham has a habit of visiting the parks near his home.”可知,Parham有去他家附近的公园逛逛的习惯。故选D。
18.推理判断题。根据“This is what Alexis saw while walking in the forest.”可知,这就是Alexis在森林里散步时看到的景象,说明他在森林中拍摄野生动物,可推断他最可能对森林野生动物感兴趣。故选D。
19.D 20.A 21.B 22.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了香港旅游发展局推出的“香港之友”计划。该计划招募志愿者为游客提供导游服务,展示香港的文化、历史和生活方式,促进了旅游业的发展,并让志愿者自身也对城市有了更深的了解和归属感。
19.细节理解题。根据“Since 2009, the Hong Kong Pals program has gathered (聚集) over 100 warm-hearted people from different backgrounds.”可知,该计划聚集了许多热心的志愿者。故选D。
20.主旨大意题。第③段首句“Many Hong Kong Pals also admire their own city more by volunteering.”点明本段核心:志愿者通过服务也更钦佩自己的城市。随后以公务员Agnes Lo为例,说明她在准备舞火龙活动中了解了传统背后的丰富历史,并与其他志愿者共同分享、学习和帮助城市。整段重点在于阐述该项目带来的积极效果 (志愿者对城市认同感增强、团队协作等)。故选A。
21.推理判断题。根据最后一段“The Hong Kong Pals program is getting stronger, with more people joining in than ever, helping to improve tourism in the city.”可知,该计划正在壮大,有助于改善城市旅游。由此可推断,该计划将变得越来越有用。故选B。
22.推理判断题。文章主要介绍了香港的旅游发展、志愿者活动、本地生活方式和传统 (如舞火龙),这些内容都属于文化范畴。故选B。
23.C 24.A 25.A 26.C
【导语】本文是一篇议论文,作者首先引用名言说明阅读的重要性,然后以自己喜欢的书《奇迹男孩》为例,讲述了主人公August的故事,阐述了阅读带来的收获,并鼓励读者将阅读纳入生活。
23.词句猜测题。根据文章第一段“Over the years, reading has become an important part of my life. I like reading because it has not only enriched my mind but also provided spiritual support for my growth.”可知,句中的“it”指代的是前一句提到的“reading”。故选C。
24.细节理解题。根据文章第二段“Take my favorite book, Wonder, for example. It tells the story of August, a 10-year-old boy.”可知,August是《奇迹男孩》这本书中的一个角色。故选A。
25.推理判断题。根据文章第三段“During that hard time, a girl named Summer reached out to him and wanted to be his friend, which was when August first felt kindness from friends.”可知,在August艰难的时期,Summer主动向他伸出援手,成为他的朋友,让他第一次感受到来自朋友的善意。结合第四段“Then a dramatic event...changed everything.”以及第五段对“善良”主题的强调可以推断,Summer的这份善意是触发August后来一切积极改变的关键起点和主要原因。故选A。
26.主旨大意题。根据文章最后一段“Books like this make me strongly believe that reading can truly change how people think about life. So, I hope you can find a book that brightens your day, and try to make reading a part of your life.”可知,作者通过讲述阅读的益处和August的故事,旨在鼓励人们阅读书籍。故选C。
27.C 28.B 29.A 30.A
【导语】本文是一篇科普类文章,讨论了现代人普遍感到时间不够用的问题,并引用研究指出自然环境可以调节人们对时间的感知,使人感觉时间流逝变慢,从而鼓励人们接触自然。
27.词句猜测题。根据文章第一段“But then, you step outside into the countryside and everything seems slower. It’s not just you—recent research showed nature can regulate our sense of time.”可知,自然可以“调节”我们对时间的感知,使其变慢。在选项中,“Control”意为控制、调节,与“regulate”意思相近。故选C。
28.细节理解题。根据文章第二段“This time problem has become more serious as digital (数码的) technologies became more popular.”可知,随着数字技术的普及,时间问题变得更加严重。故选B。
29.推理判断题。根据文章第三段“For example, people are more likely to think a walk in the countryside as longer than a walk in the city. Similarly, doing tasks in green environments make people feel time passes more slowly.”可知,作者使用了“For example”和“Similarly”来举例说明研究发现,从而组织了本段。故选A。
30.最佳标题题。文章开头提出时间不够用的问题,接着引用研究表明自然可以解决这个问题,最后鼓励人们接触自然。文章的中心思想是自然对我们时间感知的影响以及鼓励人们去自然中。选项A“为什么不待在自然中?”最能概括文章的主题和目的。故选A。
31.C 32.D 33.B 34.A 35.He hopes his hair can make the kid happy.
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了14岁男孩Emilio Santana为了帮助生病的孩子,留长头发并捐赠给非营利组织“Hair We Share”的故事。
31.根据前文“He spent years growing out his hair... gave it away to kids in need.”以及后文引用Emilio的话“I started growing out my hair in the third grade...”可知,此处需要一个过渡句来解释他这样做的起因。选项C“一切都源于多年前他看到的一个小女孩”自然地引出下文他对那个小女孩的描述,承上启下,符合语境。故选C。
32.根据前文“A little girl at the beach was going to the water.”以及后文“You could see how sad she was...”可知,此处需要描述小女孩身上发生了什么让她悲伤的事。选项D“她摘下帽子,头发也随之掉了下来”具体描述了她因为疾病导致脱发的情景,这解释了Emilio感到抱歉并决定帮助她的直接原因。故选D。
33.根据后文“Emilio faced many problems. For example, he sometimes got bad comments from others.”可知,本段开始讲述他在留长发过程中遇到的困难。因此,此处需要一个总起句来引出这些困难。选项B“留长发并不总是容易的”完美地概括了本段主题,符合语境。故选B。
34.根据前文“His hair has been given away to Hair We Share, a nonprofit (非营利) organization. It provides wigs (假发) for sick kids at no cost.”可知,组织帮助的对象是生病的孩子。此处需要一个句子进一步说明这些孩子为什么需要帮助。选项A“他们因为疾病失去了头发”符合语境。故选A。
35.开放性试题,言之有理即可。根据文章最后一段“I really hope my hair brings you joy and puts a smile on your face”可知,Emilio希望他的头发能让收到头发的孩子感到快乐。故填He hopes his hair can make the kid happy.
36.C 37.A 38.B 39.D 40.C 41.B 42.A 43.D 44.B 45.A 46.A 47.B 48.B 49.C 50.B
【导语】本文讲述了一位化名“晓华”的理发师因倾听顾客需求、尊重顾客意愿,在抖音等平台意外走红的经过。
36.句意:最近,一位名叫晓华的理发师成了关注的焦点,因为她深刻理解顾客的需求。
hardly几乎不;partly部分地;deeply深刻地;probably可能地。根据第三段“…, as people praised her for responding to customers’ needs.”可知,她非常理解顾客,用“deeply”修饰“理解”的程度。故选C。
37.句意:自从她理发的视频被广泛分享到网上后,许多人观看她的直播是为了学习她的技艺,或者只是为了聊聊天。
shared分享;ordered命令;prevented阻止;made制作。根据“many people have watched her livestreams…”可知,视频只有被广泛“分享”后,才有这么多人看到并前来观看她的直播。故选A。
38.句意:自从她理发的视频被广泛分享到网上后,许多人观看她的直播是为了学习她的技艺,或者只是为了聊聊天。
suggestions建议;skills技能;dreams梦想;decisions决定。晓华的职业是理发师,人们观看其直播最可能的目的之一是学习“技能”。故选B。
39.句意:有些粉丝甚至专程来到湖南怀化她的店里理发。
just只是;only仅仅;still仍然;even甚至。根据“Her Douyin account now has more than 3.88 million fans and her videos have received more than 11 million likes.”可知,粉丝从“线上喜爱”到“到店支持”是喜爱程度加深的过程,even恰当地表达了这种递进关系。故选D。
40.句意:晓华,真名李静,在二月份首次在线上发布视频。
friend朋友;fan粉丝;name名字;address地址。根据第一段“a hairdresser who goes by the name of Xiaohua”可知,其化名为晓华,此处指真实“姓名”。故选C。
41.句意:起初,这些视频并没有引起太多关注。
work工作;attention关注;time时间;energy精力。根据“At first, … But recently, one of her videos quickly got a lot of views”的转折对比可知,起初视频并没有引起太多“关注”。故选B。
42.句意:但最近,她的一个视频迅速获得了大量观看,因为人们称赞她回应了顾客的需求。
praised称赞;questioned质疑;influenced影响;left离开。根据“responding to customers’ needs”这一积极行为,可知她因此受到的是“称赞”。故选A。
43.句意:她说她的受欢迎源于将顾客视为朋友,并在理发时尊重他们的意愿。
discussion讨论;situation情况;development发展;popularity受欢迎。前文“Her Douyin account now has more than 3.88 million fans and her videos have received more than 11 million likes.”直接体现了她的高人气,此处“comes from…”是在说明这一“受欢迎”现象的原因。故选D。
44.句意:对于每一位顾客,我的目的是尽我所能剪好头发,不强加他们不想要的。
anything任何事;nothing没有东西;something某事;everything一切。根据“respecting their wishes”她尊重顾客意愿的原则可知,此处应表示“不给予他们不想要的东西”。故选B。
45.句意:她兴奋地说道:“……”。
with带着;for为了;from从……;about关于。“with excitement”是固定搭配,意为“兴奋地”。故选A。
46.句意:面对巨大的人气,晓华说她并不认为自己是一名专业理发师。
herself她自己;himself他自己;themselves他们自己;itself它自己。根据主语“she”和动词“consider”可知,此处应使用与主语对应的反身代词herself,构成“consider herself”表示“认为自己”。故选A。
47.句意:她向同为理发师的丈夫学习理发。
played with和……玩耍;learned from向……学习;ended up最终;dropped by顺路拜访。根据“who is also a hairdresser.”可知,她是向同为理发师的丈夫学习理发。故选B。
48.句意:如果一个人剪过足够多的头发,犯过足够多的错误,他就能掌握这项技能。
Whether是否;If如果;Because因为;Unless除非。此处表达一种条件关系,“如果……就……”。故选B。
49.句意:她每天服务大约30位顾客,档期已被完全预约到了年底。
slowly缓慢地;carefully仔细地;fully完全地;secretly秘密地。“fully booked”是固定短语,意为“预约已满”、“完全被预订”,再次突出她的受欢迎程度。故选C。
50.句意:人们相信行行出状元。
artists艺术家;masters大师/能手;students学生;teachers老师。谚语“All trades have their masters”意为“行行出状元”,masters指行业中的能手或大师。故选B。
51.was supposed to 52.form 53.hard 54.when 55.has become
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国传统艺术剪纸的历史和现状,以及剪纸艺术家Voyo Woo为传承这一艺术所做的努力。
51.句意:在过去,每个女孩都应该掌握它。根据“In the past, every girl ... master it.”和备选词汇可知,在过去每个女孩都应该会剪纸。be supposed to“应该”符合语境,且时态是一般过去时,主语是三单,be动词用was。故填was supposed to。
52.句意:然而,这种古老的艺术形式正面临着消失的危险。根据“the ancient art”和备选词汇可知,此处指剪纸这种艺术形式。form“形式”符合语境。故填form。
53.句意:Voyo Woo是一位剪纸艺术家,她努力工作,希望让这门艺术重获新生。根据“Voyo Woo, a paper cutting artist, works ...”和备选词汇可知,Voyo Woo努力工作。hard“努力地”符合语境。故填hard。
54.句意:Voyo Woo 14岁时在中国东南部的家乡开始学习剪纸艺术。根据“she was 14 years old”和备选词汇可知,此处表示开始学习剪纸地时间,用when“当……时”引导时间状语从句。故填when。
55.句意:到目前为止,她已经成为一位著名的剪纸艺术家,使剪纸艺术广为人知。根据“So far, she ... a famous paper cutting artist”和备选词汇可知,她已经成为一位剪纸艺术家。become“成为”符合语境,且由“So far”可知时态是现在完成时have/has done,主语是she,助动词用has,become的过去分词是become。故填has become。
56.project 57.weight 58.doubt 59.sudden 60.planned 61.sleepy 62.wrong 63.Through 64.almost 65.daily
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在学校健康课上参与照顾模拟婴儿项目的经历,通过这次体验深刻理解了父母养育孩子的辛苦。
56.句意:上个月,我们学校健康课的每个学生都参加了一个特殊的项目。根据汉语提示“项目”及不定冠词“a”可知,此处需填单数名词。“project”意为“项目”,符合语境。故填project。
57.句意:这个“婴儿”看起来像洋娃娃,但她的重量和真婴儿相似。根据汉语提示“重量”及“a similar...to”结构可知,此处需填名词“weight”。故填weight。
58.句意:一开始,我毫无疑问地认为这很简单。根据汉语提示“疑惑”及“without”可知,此处需填名词“doubt”。固定搭配“without doubt”意为“毫无疑问”。故填doubt。
59.句意:在回家的路上,“婴儿”突然哭了。根据汉语提示“突然”可知,此处应填名词sudden;“all of a sudden”意为“突然地”。故填sudden。
60.句意:一到家,我就计划完成一些作业。根据汉语提示“计划”及上下文时态可知,需填动词过去式“planned”。故填planned。
61.句意:我把困倦的“婴儿”放在床上开始工作。根据汉语提示“困倦”及名词“baby”可知,需填形容词“sleepy”作定语。故填sleepy。
62.句意:但我错了——大约10分钟后她又开始哭了。根据汉语提示“错误”及“I was...”结构可知,需填形容词“wrong”。故填wrong。
63.句意:通过这次经历,我对父母有了更深的理解。根据汉语提示“凭借”及句首位置可知,需填介词“Through”。故填Through。
64.句意:父母几乎要一直照顾、爱护孩子。根据汉语提示“几乎”及“all the time”可知,需填副词“almost”。故填almost。
65.句意:这只是父母日常的工作。根据汉语提示“日常”及名词“work”可知,需填形容词“daily”作定语。故填daily。
66.saw 67.successfully 68.Although/Though 69.a 70.asking 71.children 72.surprised 73.in 74.were given 75.better
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了甘肃省一所特殊学校的学生参观“流动博物馆”的经历,以及这次活动对他们的意义。
66.句意:他们在学校操场上看到了博物馆里的一些物品的图片。空处为谓语动词,根据上下文时态为一般过去时,故谓语动词用过去式,see的过去式是saw。故填saw。
67.句意:活动组织者陈炳仁成功举办了这次为期一天的展览。空处修饰动词had,需用副词形式,success的副词是successfully。故填successfully。
68.句意:尽管他们中的许多人都有语言障碍,但在手语老师的帮助下,陈和学生的交流非常顺利。根据“... many of them have speaking problems, the talk between Chen and the students went very well with the help of a sign language teacher.”可知,空处引导让步状语从句,表示“尽管”,用Although或Though。故填Although/Though。
69.句意:黄宝平是该校八年级的一名学生。空处表示“一个”,且Grade发音以辅音音素开头,用不定冠词a表示泛指。故填a。
70.句意:他不停地问这样的问题:“陶器上有什么?”以及“为什么几千年前的古人会画那样的东西?” keep doing sth.为固定搭配,表示“持续做某事”,ask的动名词是asking。故填asking。
71.句意:许多像黄这样的孩子用自己的理解创作了作品。many修饰名词复数,child的复数是children。故填children。
72.句意:孩子们对艺术的热爱让陈老师很惊讶。空处为形容词作表语,且修饰人,表示“感到惊讶的”,用surprised。故填surprised。
73.句意:特殊学校的老师马玉娇说,他们过去去过博物馆很多次。in the past是固定短语,表示“在过去”。故填in。
74.句意:然而,“流动博物馆”是不同的,特殊儿童被给予了更好的机会了解中国历史。空处为谓语动词,主语kids与give之间是被动关系,且时态为一般过去时,结构是was/were done,主语kids是复数,give的过去分词是given。故填were given。
75.句意:我们将有更多的“流动博物馆”来帮助更多人更好地了解历史。根据“We will have more ‘mobile museums’ to help more people to learn much ... about history.”可知,此处指更好地了解历史,空处修饰动词learn,需用副词well比较级better。故填better。
76.例文
Dear schoolmates,
I am Li Hua. I am glad to be here to give a speech about “To be a better self”.
To be a better self, first, we should learn to be thankful. We can give thanks to our parents for their love and to our teachers for their help. Second, we need to be helpful. Doing volunteer work, like cleaning up the park or visiting the old, is a great way to share kindness. Third, it’s important to be hopeful. We can take up a new hobby, such as painting or playing a sport. This helps us stay happy and active.
Let’s try our best every day. When we are thankful, helpful, and hopeful, we are becoming a better self.
That’s all. Thanks for your listening!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏表格中信息提示的内容,适当增加细节,并且突出写作的要点。
[写作步骤]
第一步,表明演讲主题。直接点明演讲题目“To be a better self”;
第二步,具体阐述写作内容。分三点说明如何成为更好的自己:学会感恩、乐于助人、保持希望;
第三步,书写结语。发出倡议并总结。
[亮点词汇]
①give thanks to感谢
②do volunteer work做志愿工作
③take up a new hobby开始一项新爱好
④try one’s best尽力
⑤stay happy and active保持快乐和积极
[高分句型]
①We can give thanks to our parents for their love and to our teachers for their help. (并列结构,for表示原因)
②Doing volunteer work, like cleaning up the park or visiting the old, is a great way to share kindness. (动名词短语作主语,like举例)
③When we are thankful, helpful, and hopeful, we are becoming a better self. (when引导时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表