期末综合试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)八年级上册期末复习

资源下载
  1. 二一教育资源

期末综合试题 2025-2026学年上学期初中英语人教版(2024)八年级上册期末复习

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
期末综合试题 2025-2026学年上学期
初中英语人教版(2024)八年级上册期末复习
一、单项选择
1.I’d like to ________ some sugar ________ the coffee because it’s too bitter (苦的).
A.mix; into B.pour; into C.add; to
2.There ________ this weekend, so you’d better not go out.
A.will have rain B.is going to be rain C.is going to rain
3.Whenever we meet difficulty, we should not lose hope. Instead, we must be ________ in ourselves.
A.confidence B.confident C.confidently
4.My teacher always tells me to ________ my plans because they can help me improve learning efficiency.
A.hang up B.care about C.stick to
5.The child ________ to get the book on the bookshelf because he was so short.
A.failed B.decided C.imagined
6.When using a new oven, it’s important to follow the ________.
A.introduction B.information C.instructions
7.________ wonderful memories I have!
A.What B.What a C.How
8.—Will there be many ________ jobs in the future
—Yes, and we must work hard to face the ________ and improve ourselves.
A.challenges; challenging B.challenging; challenges C.challenging; challenging
9.AI and robots will ________ boring work in fifty years.
A.take up B.take over C.take away
10.My brother wants to study in ________ university after high school.
A.a B.an C./
二、完形填空
阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I travel a lot for work. Last year, my colleagues and I went to London for work. We finished the work early. Everyone 11 catch the plane to go home, but I couldn’t because I wanted to take a trip here. In the evening, I 12 to go out for dinner. I didn’t know the city well, 13 I asked a driver to pick me up.
I was a(n) 14 person and loved to make friends. My driver asked 15 I would like to go. I replied by asking him to choose the restaurant he liked to go to for dinner. He drove me to a small restaurant. After getting off the car, I 16 him to join me for dinner. I disliked eating by myself, and I couldn’t stand him sitting in the car and 17 me to finish up.
After this simple dinner, he and I became friends. I learned a lot 18 life in his country. Now, every time I take a 19 to London, he is my driver and we always enjoy dinner 20 .
Doing something nice for others makes this world a happier place.
11.A.might B.could C.must D.need
12.A.decided B.advised C.refused D.happened
13.A.or B.and C.but D.so
14.A.creative B.outgoing C.educational D.famous
15.A.which B.how C.where D.when
16.A.let B.invited C.agreed D.served
17.A.caring about B.looking after C.laughing at D.waiting for
18.A.through B.about C.without D.inside
19.A.walk B.photo C.trip D.message
20.A.together B.ever C.already D.almost
三、阅读理解
Lily’s Diary Lily’s Plan for the Future Life
Sunday, 17th April Sunny Today I made a yummy dish—stir-fried eggs and tomatoes. First, I washed and cut two tomatoes. Then, I beat two eggs in a bowl and added some salt. Next, I poured oil into a hot pan, fried the eggs, and took them out. After that, I stir-fried the tomatoes until they got soft. Finally, I mixed the eggs and tomatoes together. It was so much fun to cook! I have big plans for my future. After middle school, I want to get into a great high school. I’ll study hard, especially in maths and science. Then, I hope to get into a top university. In the future, I dream of being a scientist. After graduating, I’ll try to work in a research centre. Besides work, I also want to travel with my family to see different places.
21.What did Lily make today
A.Stir-fried eggs and cucumbers. B.Stir-fried eggs and tomatoes.
C.Stir-fried eggs and onions. D.Stir-fried eggs and peppers.
22.How many eggs did Lily use
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
23.Which subjects will Lily focus on in high school
A.Maths and history. B.English and art.
C.Maths and science. D.Chinese and PE.
24.What does Lily want to be in the future
A.A teacher. B.A doctor. C.A scientist. D.An engineer.
Communication within a family is the foundation of a harmonious home. It helps family members understand each other, share feelings, and solve problems together.
Open and honest communication is the key. Family members should feel comfortable expressing their joys, sorrows, and concerns. For instance, if a child struggles at school, they should be able to talk to their parents about it without fearing punishment.
Regular family meetings can also be a great way to communicate. Everyone can have a chance to speak, share their recent experiences, and discuss important decisions. In addition, active listening is essential. When a family member is speaking, put down your phone, look at him or her, and show that you are interested in what he or she is saying.
Good communication builds trust and love. Small efforts can make a big difference!
25.What is the foundation of a harmonious home according to the passage
A.Buying expensive things. B.Communication within the family.
C.Having a big house. D.Family members working separately.
26.What kind of communication is important in a family
A.Secretive communication. B.Dishonest communication.
C.Open and honest communication. D.Ignoring each other’s communication.
27.What should a child do if they have trouble at school
A.Keep it a secret. B.Talk to their parents.
C.Blame their parents. D.Argue with their teachers.
28.What does active listening mean in a family
A.Listening while doing other things.
B.Not listening at all.
C.Looking at the speaker, putting down distractions, and showing interest.
D.Listening but not respond in.
Hello Nancy,
I must first say sorry to you, for the delay in answering your email. We have been very busy since we returned from our holiday.
About our holiday, we went with our friends Wilf and Ivy Smith to the Yorkshire Moors. It is a national park. There are lots of places to walk on the tops of the hills and miles of grassland with no people, just sheep, and the bird called Black Grouse.
My friend Wilf, who has recently had an operation, cannot walk as far as he used to. However, this has meant that we walked in the mornings and then stopped at a cafe for lunch each day before returning to our cottage. Wilf and I slept in front of the fire all afternoon, while the ladies went for another walk. Very pleasant!
I have taken lots of photos from the cottage, across the valley below us, of the early morning sunrise, and the thin fog in the valley. Also, in England, the old steam trains are very popular. Tourists love to take a ride on the old-fashioned trains. I have taken many photos of the trains.
All good wishes to you. Please write again soon.
Mick and Jenny
29.What did Mick and Jenny mainly talk about in this email
A.Their hobby. B.Their hometown.
C.Their holiday. D.Their country.
30.Why did Mick and Jenny say sorry to Nancy
A.They didn’t buy her a present. B.They answered her email late.
C.They didn’t invite her to travel with them. D.They failed to visit her.
31.What is a “cottage”
A.A small house in the village. B.A house in the hometown.
C.An expensive house in the city. D.A new house in town.
32.What did Mick NOT do during his holiday
A.Having lunch at a cafe. B.Taking a lot of photos.
C.Taking a walk in the afternoon. D.Seeing steam trains.
四、任务型阅读
阅读短文,然后根据内容回答问题。
Michael Dell is the chief executive officer (首席执行官) of Dell Computer Company, which he set up when he was nineteen.
When Dell was growing up, he was interested in science, maths and computers. He loved finding out how things worked. At the age of fifteen, Dell bought himself a computer and took it apart (拆开) . In those days, he always took the computer apart. With the help of books, he tried his best to know how each part worked. Playing with that computer taught him that one can learn almost everything by doing things.
His early interest in computers helped lead him to get the job he has today. He loves his job very much. In Dell’s opinion, it’s good to try new ways of doing things. So whenever he sees kids become interested in new things, he tries to encourage them. He believes that interest is the best teacher. It will lead a kid to a job he or she loves. He also hopes that kids should stick to their dreams and try to make them come true.
33.What is Michael Dell’s job in his company
34.How old was Dell when he bought himself a computer
35.What helped lead Dell to get the job he has today
36.What do you learn from Dell Write 20 words or more.
五、短文填空
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Last month, a little boy named Tom 37 (buy) a small green plant. At first, he was just curious about it, but soon the plant became 38 important part of his life.
Tom took good care 39 the plant. He watered it 40 (good) and made sure it got enough sunlight. As the plant grew taller with more leaves, Tom’s 41 (interesting) grew too. Every time he saw the 42 (grow) plant, he felt a sense of achievement.
The green plant not only made Tom’s room look beautiful 43 also brought him joy. It became his little friend in his daily life. When he was sad or 44 (tire) , looking at the plant made him feel happy again.
Because of this plant, Tom started to see the 45 (beautiful) in small things. It made him 46 (think) more about life and study. Now, he is more active and loves every moment of his life.
六、书面表达
47.假如你是李华,你收到英国笔友Mike的邮件。请根据下面邮件内容信息,写一封回信。
写作要点:
Dear Li Hua, How are you The New Year is coming, so I have some resolutions. They are about taking up hobbies, getting fitter and improving my English. What do you think of resolutions What are your New Year’s Resolutions And how are you going to realize them Write to me! I’m looking forward to your reply. Yours, Mike
写作要求:
1. 不得使用真实的姓名和学校名。
2. 可适当加入细节,使内容充实,行文连贯。
3. 字迹工整、表达准确、条理清晰。
4. 词数:不少于80词。
Dear Mike,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B B C A C A B B A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A D B C B D B C A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B B C C B C B C C B
题号 31 32
答案 A C
1.C
【详解】句意:我想往咖啡里加些糖,因为它太苦了。
考查动词短语辨析。mix...into...把……混合进……;pour...into...把……倒入……;add...to...把……加到……。根据句意,因咖啡苦而“加糖”,目的是改善苦味,仅表示“添加成分”,不需要强调“混合均匀”或“倾倒液体”,应用“add...to...”。故选C。
2.B
【详解】句意:这个周末将有雨,所以你最好不要出去。
考查there be句型的将来时表达。根据“There ... this weekend.”可知,句子为there be句型,表示“存在”,其一般将来时结构为there will be或there is going to be+名词。选项A中“will have rain”使用have“拥有”,不符合there be结构;选项C中“is going to rain”使用动词rain“下雨”,但there后需接be动词+名词;选项B中“is going to be rain”使用名词rain“雨”,符合语法。故选B。
3.B
【详解】句意:每当我们遇到困难时,我们都不应该失去希望。相反,我们必须对自己有信心。
考查词性辨析。confidence自信,名词;confident自信的,形容词;confidently自信地,副词。根据语境和空前的“be”可知,此处应用形容词作表语,构成“be confident in”短语,意为“对……有信心”。故选B。
4.C
【详解】句意:我的老师总是告诉我要坚持我的计划,因为它们能帮助我提高学习效率。
考查动词短语辨析。hang up挂断(电话);care about关心;stick to坚持。根据“because they can help me improve learning efficiency”可知,老师建议坚持计划。故选C。
5.A
【详解】句意:这个孩子没能拿到书架上的书,因为他太矮了。
考查动词辨析。failed未能做到;decided决定;imagined想象。根据“because he was so short”可知,孩子太矮了,所以够不到书。故选A。
6.C
【详解】句意:使用新烤箱时,按照说明操作很重要。
考查名词辨析。introduction介绍;information信息;instructions说明,操作指南。根据“When using a new oven,”可知,使用新烤箱时,应该要按照说明操作。故选C。
7.A
【详解】句意:我有多么美好的回忆啊!
考查感叹句。中心词memories是复数名词,应用What引导感叹句,结构为:What+形容词+复数名词+主语+谓语!故选A。
8.B
【详解】句意:——将来会有很多有挑战性的工作吗?——是的,我们必须努力工作以面对挑战并提升自己。
考查形容词和名词的用法。challenges挑战,名词复数形式;challenging有挑战性的,形容词。第一空,根据“many ... jobs”可知,此处是指许多有挑战性的工作,应用形容词challenging修饰名词“jobs”,排除A;第二空,根据“face the ...”可知,此处是指面对挑战,应用名词challenges,“the challenges”作动词“face”的宾语,排除C。故选B。
9.B
【详解】句意:人工智能和机器人将在五十年后接管枯燥的工作。
考查动词短语辨析。take up开始从事;take over接管;take away拿走。根据句意,此处是指AI和机器人将“接管”枯燥的工作,应用“take over”。故选B。
10.A
【详解】句意:我的哥哥想在高中毕业后在一所大学学习。
考查冠词辨析。a不定冠词,用于以辅音音素开头的词前;an不定冠词,用于以元音音素开头的词前。/零冠词。此处表示“一所大学”,且university以辅音音素开头,因此用a表示泛指。故选A。
11.B 12.A 13.D 14.B 15.C 16.B 17.D 18.B 19.C 20.A
【导语】本文主要介绍了作者因工作去伦敦,提前完成工作后留在当地旅行,通过邀请司机共进晚餐结识了朋友,此后每次去伦敦都会和这位司机相聚的故事,传递了“善意让世界更美好”的理念。
11.句意:所有人都能赶飞机回家,但我不能,因为我想在这里旅行。
might可能;could能够;must必须;need需要。根据“but I couldn’t”的转折可知,前文对应表示“能够赶飞机”,用could符合语境。故选B。
12.句意:晚上,我决定出去吃晚餐。
decided决定;advised建议;refused拒绝;happened碰巧。结合后文“go out for dinner”的动作,decide to do sth.决定做某事,符合语境。故选A。
13.句意:我不太了解这个城市,所以我叫了一个司机来接我。
or或者;and和;but但是;so所以。前文“不了解城市”是后文“叫司机”的原因,表因果用so。故选D。
14.句意:我是个外向的人,喜欢交朋友。
creative有创造力的;outgoing外向的;educational有教育意义的;famous著名的。根据“loved to make friends”可知,外向的性格符合语境。故选B。
15.句意:我的司机问我想去哪里。
which哪一个;how怎样;where哪里;when何时。结合后文“choose the restaurant”可知,是询问地点,用where。故选C。
16.句意:下车后,我邀请他和我一起吃晚餐。
let让;invited邀请;agreed同意;served服务。根据“join me for dinner”可知,此处是邀请对方,用invited。故选B。
17.句意:我不喜欢独自吃饭,也不能忍受他坐在车里等我吃完。
caring about关心;looking after照顾;laughing at嘲笑;waiting for等待。结合“sitting in the car”的场景,司机是在等作者,用waiting for。故选D。
18.句意:我了解了很多关于他的国家生活的事情。
through通过;about关于;without没有;inside在……里面。“learn about”是固定搭配,意为“了解关于……的事情”,符合语境。故选B。
19.句意:现在,每次我去伦敦旅行,他都是我的司机。
walk步行;photo照片;trip旅行;message消息。结合前文“I wanted to take a trip here”可知,此处对应表示“去伦敦旅行”,用trip。故选C。
20.句意:我们总是一起享用晚餐。
together一起;ever曾经;already已经;almost几乎。结合前文“became friends”可知,两人会一起吃饭,用together。故选A。
21.B 22.B 23.C 24.C
【导语】本文主要包含Lily的日记和未来生活计划。日记记录了Lily制作西红柿炒鸡蛋的过程;未来计划则讲述了她中学毕业后的学习目标、职业理想及生活规划。
21.细节理解题。根据“Today I made a yummy dish—stir-fried eggs and tomatoes.”可知,Lily今天做的菜是西红柿炒鸡蛋。故选B。
22.细节理解题。根据“Then, I beat two eggs in a bowl and added some salt.”可知,Lily用了两个鸡蛋。故选B。
23.细节理解题。根据“I’ll study hard, especially in maths and science.”可知,Lily在高中会重点学习数学和科学。故选C。
24.细节理解题。根据“In the future, I dream of being a scientist.”可知,Lily未来想成为一名科学家。故选C。
25.B 26.C 27.B 28.C
【导语】本文主要介绍了家庭沟通对和谐家庭的重要性,以及家庭沟通的核心方式与具体方法。
25.细节理解题。根据第一段“Communication within a family is the foundation of a harmonious home.”可知,家庭内部的沟通是和谐家庭的基础。故选B。
26.细节理解题。根据第二段“Open and honest communication is the key.”可知,坦诚的沟通在家庭中很重要。故选C。
27.细节理解题。根据第二段“if a child struggles at school, they should be able to talk to their parents about it without fearing punishment.”可知,孩子在学校遇到困难时应该和父母交流。故选B。
28.细节理解题。根据第三段“When a family member is speaking, put down your phone, look at him or her, and show that you are interested in what he or she is saying.”可知,积极倾听是指注视说话者、放下干扰物并表现出兴趣。故选C。
29.C 30.B 31.A 32.C
【导语】本文是一封Mick和Jenny写给Nancy的电子邮件,主要讲述了他们度假的经历,包括度假地点、活动以及拍照等情况,同时为回复邮件延迟向Nancy道歉。
29.细节理解题。根据“About our holiday, we went with our friends Wilf and Ivy Smith to the Yorkshire Moors.”以及后文围绕度假展开的描述可知,Mick和Jenny在这封邮件中主要谈论了他们的假期。故选C。
30.细节理解题。根据“I must first say sorry to you, for the delay in answering your email.”可知,Mick和Jenny向Nancy道歉是因为他们回复她的邮件晚了。故选B。
31.词句猜测题。根据“before returning to our cottage”以及前文描述他们在度假,结合语境可推断出“cottage”指的是他们在度假时居住的地方,A选项“村里的一所小房子”符合语境。故选A。
32.细节理解题。根据“Wilf and I slept in front of the fire all afternoon, while the ladies went for another walk.”可知是女士们下午去散步了,不是Mick下午去散步了,C选项“下午散步”不是Mick做过的事。故选C。
33.The chief executive officer./He is the chief executive officer. 34.He was fifteen (years old)./Fifteen. 35.His early interest in computers. 36.I can learn a lot from him. Interest is the best teacher. I must develop my interest in something, stick to my dream and try my best to make it come true. (开放性试题,答案不唯一)
【导语】本文是一篇人物传记。文章主要介绍了戴尔公司首席执行官迈克尔·戴尔的成长经历、他早期的兴趣如何引导他获得成功,以及他给年轻人的建议。
33.根据文章第一段第一句“Michael Dell is the chief executive officer of Dell Computer Company...”可知,迈克尔·戴尔在他公司的职务是首席执行官。故填The chief executive officer./He is the chief executive officer.
34.根据文章第二段第二句“At the age of fifteen, Dell bought himself a computer...”可知,戴尔在15岁时给自己买了一台电脑。故填He was fifteen (years old)./Fifteen.
35.根据文章第三段第一句“His early interest in computers helped lead him to get the job he has today.”可知,是他早期对电脑的兴趣帮助他获得了现在的工作。故填His early interest in computers.
36.本题为开放性试题,要求写出从戴尔身上学到什么。可以从文章主旨提炼,如:兴趣是最好的老师;要坚持梦想并努力实现;要敢于尝试新方法等。参考答案紧扣了文章最后两段戴尔的观点和经历,符合要求。故填I can learn a lot from him. Interest is the best teacher. I must develop my interest in something, stick to my dream and try my best to make it come true.
37.bought 38.an 39.of 40.well 41.interest 42.growing 43.but 44.tired 45.beauty 46.think
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了小男孩Tom购买一株绿植后,对它悉心照料,绿植给他的生活带来了积极影响,让他学会发现小事物中的美,变得更加积极热爱生活。
37.句意:上个月,一个叫Tom的小男孩买了一棵小绿植。根据时间状语“Last month”可知,句子应用一般过去时,动词buy的过去式为bought。故填bought。
38.句意:起初,他只是对它感到好奇,但很快这棵植物就成为了他生命中的一个重要部分。固定短语an important part of...“……的一个重要部分”。important以元音音素开头,因此用不定冠词an。故填an。
39.句意:Tom细心照料这棵植物。固定短语take good care of...“细心照料……”。故填of。
40.句意:他把它浇灌得很好,并确保它得到充足的阳光。这里修饰动词“watered”,应用副词形式。good的副词形式是well。故填well。
41.句意:随着植物长得更高,叶子更多,Tom的兴趣也增长了。形容词性物主代词Tom’s后应接名词。interesting的名词形式是interest,意为“兴趣”,不可数。故填interest。
42.句意:每次他看到这棵正在生长的植物,他都感到一种成就感。这里应用形容词修饰名词plant,growing意为“正在生长的”,作定语。故填growing。
43.句意:这棵绿植不仅让Tom的房间看起来很漂亮,还给他带来了快乐。固定搭配not only... but also...“不仅……而且……”。故填but。
44.句意:当他悲伤或疲惫时,看着这棵植物能让他再次感到快乐。这里与“sad”并列,作表语,应用形容词形式。tired“疲惫的”,形容词。故填tired。
45.句意:因为这棵植物,Tom开始看到小事物中的美。定冠词the后应接名词。beautiful的名词形式是beauty,意为“美丽”。故填beauty。
46.句意:它让他更多地思考生活和学习。固定短语make sb. do sth.“让某人做某事”,使用省略to的动词不定式作宾语补足语。故填think。
47.
范文:
Dear Mike,
I’m glad to hear from you. I think New Year’s resolutions are helpful because they give us clear goals. For the coming year, I have a few resolutions too.
First, I plan to learn to cook. I’ll help my mom in the kitchen on weekends. Second, I want to read more English books to improve my language skills. I will read at least one English book every month. Also, I’m going to exercise three times a week to keep healthy.
I believe small steps lead to big changes. How about your plans Can’t wait to hear from you.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封电子邮件;
②时态:主要使用一般现在时和一般将来时;
③提示:需回答Mike邮件中关于新年计划的三个问题(对计划的看法、个人计划、实现方式),内容充实连贯,语气自然友好。
[写作步骤]
第一步,问候并表达收到来信的喜悦;
第二步,回答第一个问题——对新年计划的看法;
第三步,分点说明自己的新年计划(学烹饪、阅读、锻炼);
第四步,简要说明实现计划的具体做法;
第五步,总结观点并询问对方计划,表达期待回信。
[亮点词汇]
①hear from收到……的来信
②New Year’s resolutions新年计划
③improve one’s language skills提高某人语言能力
④keep healthy保持健康
[高分句型]
①I think New Year’s resolutions are helpful because they give us clear goals. (because引导原因状语从句)
②I believe small steps lead to big changes. (宾语从句表达观点)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览