资源简介 2025-2026学年高一上学期第三次月考试题英 语(满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers A.At a bus stop. B.On a bus. C.In the man’s home.2.When will lunch be served A.At 11:00 a.m. B.At 11:30 a.m. C.At 12:30 p.m.3.How did the speakers promise to help Mrs. Yang out A.By fixing her chair.B.By working in her garden.C.By bringing her some food.4.What did Jenny do yesterday A.She got a gold medal. B.She played baseball.C.She watched a basketball game.5.What is the probable relationship between the speakers A.Teacher and student.B.Boss and worker. C.Guide and visitor.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What happened to the woman A.She couldn’t cross a busy street.B.She was caught by the police.C.She got hurt by a taxi.7.Where are the two speakers A.In the street. B.In the hospital. C.In the police station.听第7段材料,回答第8至10题。8.When will the dining hall close A.At about 6:30. B.At about 10:00. C.At about 7:00.9.Why doesn’t Ann want to eat in the dining hall A.She had a pizza already.B.She has to prepare for a test.C.She doesn’t like the food there.10.What will Bill most probably do right now A.Go to the dining hall.B.Cook dinner at home.C.Order a pizza.听第8段材料,回答第11至13题。11.Why does the girl talk to the man A.To ask for permission. B.To make an invitation.C.To discuss the spring-cleaning.12.What do we know about Jim Brown A.He lives on the same block as the speakers.B.He added a photo in the man’s notebook.C.He provides medical service for the army.13.Which of the man’s dreams has come true A.Being a college teacher. B.Learning to fly a plane. C.Travelling around Europe.听第9段材料,回答第14至17题。14.What did the woman do just now A.She returned from a trip.B.She gave a piano concert.C.She watched a TV program.15.How did the man get to know the woman A.From the Internet. B.From the newspaper.C.From a friend.16.Why is the woman trying to save money A.To start a music school.B.To travel around the world.C.To receive a good education.17.What does the man think of the woman’s idea A.Unpractical. B.Hard. C.Inspiring.听第10段材料,回答第18至20题。18.Who first introduced the speaker to ping-pong A.His school teacher. B.His grandfather. C.His parents.19.How does the Egyptian player hold his ping-pong paddle A.With his arms. B.With his feet. C.With his mouth.20.What did the story of the Egyptian player teach the speaker A.Hard work is more important than talent.B.Teamwork makes the dream work.C.Skill is the key to success.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、 B、 C、 D四个选项中选出最佳选项。ASome Cool Sports at the Olympic GamesThe Olympic Games, or the Olympics, continue to develop, introducing some exciting sports that attract the fans’ attention worldwide.SurfingIn the 1920s, surfing fans began asking for the sport to be added to the Olympic program. Surfing was included in the Tokyo 2020 Olympic Games. Then the famous surfing place, Teahupo’o in Tahiti, has hosted the surfing competition in the Paris 2024 Olympic Games. The speed, power and flow of surfers are important in the games. The variety, type and difficulty of the tricks have also been judged by five judges.BreakingBreaking, also known as break dancing, started in the Bronx, New York City, in the1970s as part of hip- hop culture. It grew as part of the underground culture of the 1980s. Judges score the breakers mainly based on musicality, performance, originality, technique and completion. Each one makes up part of the score.SkateboardingSkateboarding began in the US in the 1950s when surf culture was popular. The sport continued to grow and became very popular at the start of the 21st century, especially among young people. After its Olympic debut (首次亮相) at the Tokyo 2020 Olympic Games, skateboarding has been part of the Paris 2024 Olympic Games, held at the famous Place de la Concorde, in Paris.Sport ClimbingSport climbing has become very popular over the past 20 years and is done both outdoors and indoors. In 1985, climbers held the first climbing competition in Bardonecchia, Italy. Sport climbing first appeared in the Youth Olympic Games Buenos Aires 2018. After gaining popularity at youth events, it was introduced as a new sport at the Tokyo 2020 Olympic Games.21. What can we learn about surfing A. It needs a high level of skill.B. It made its Olympic debut in 2024.C. It was added to the Olympics in the 1920s.D. It has become the most famous sport in Teahupo’o.22. How many ways do judges mainly consider when scoring breaking A.3. B.4. C.5. D. 6.23. What do skateboarding and sport climbing have in common A. They are only done outside.B. They are only popular with youths.C. They made their Tokyo Olympic debut in the same year.D. They made the first sports competition in Bardonecchia.BWhen I was a kid, my siblings (兄弟姐妹) and I used to have ice cream for dessert. Every day, we would choose which ice cream flavor to have. Then we would happily wolf down our treat (款待) as fast as we could.Once, though, when I was probably about 10 or 11, our grandpa came to visit. Grandpa always had a unique view on things. On this particular occasion, my sister and I were making a bet as to who could finish our ice cream first. With a smile, Grandpa said, “Why would you want to finish first If you eat slowly, it will last longer. You should have a competition to see who can finish last.” Even now, I always try to taste my ice cream, but of course this is about more than just dessert (甜点) .Too often, kids want to struggle for more, whether it’s more ice cream, more toys, or more friends. This habit continues to exist in our adult years, and we end up constantly struggling for more. We never develop the skill of appreciating what we have. If we learn to recognize this pattern and change it, we can raise our kids a little differently, giving them the tool of tasting their widely known dessert, which could lead to a happier life for them.What my grandpa taught me that day was really that if you take the opportunity to enjoy what’s in front of you, the pleasure will last longer and be more rewarding than if you rush through life always trying to get the next treat. It’s a lesson that, I think, has made my adult life happier, as well. These days, when I want something, I wait as long as I can before I allow myself to have it. Then, when I finally get it, I make sure to treasure it as long as possible, because I know that, no matter what it is, it will be gone all too soon.24. What did the author’s grandfather advise her sister and her to do A. Eat ice cream as slowly as possible B. Stop eating ice creamC. Stop the competition between themD. Learn something from their way of eating25 Which of the following best describes the author’s grandfather A. Wise. B. Humorous. C. Strict. D. Careful.26. What advice does the author give us in the passage A. Keep longing for more. B. Value what you have.C. Have a balanced diet. D. Save for the future.27 What is the main idea of the last paragraph A. The author longs for the days when they ate ice cream.B. The author doesn’t like ice cream as much as before.C. The author benefits a lot from her grandfather’s advice.D. The author just starts to understand her grandfather.CTo stay healthy and fit, Chinese students do group exercises every day at school.Most of you probably do the same set of exercises.But some school exercises have grown popular online due to their local and innovative (创新的) designs.Let's check one of them out!Singing in Sichuan dialects with energetic movements and unique mask changing is not just a Sichuan Opera performance.It's the routine exercise for students of Mianyang Foreign Languages Experimental School in Sichuan Province.“Sichuan Opera is a local opera, and it is now facing a gap in inheritance (传承).Therefore, we cooperated with Mianyang Intangible Cultural Heritage Center to create a simple and easy to learn Sichuan Opera exercise,” said Shen Junhua, who is in charge of organizing the school's exercise between classes.According to Shen, this new type of exercise has been practiced since 2017 and has been popular among students.When students enroll (入学), they will spend several weeks practicing it.At present, almost all of the students and teachers have mastered it.“In fact, we had hardly heard of Sichuan Opera before teachers taught us how to do the Sichuan Opera exercise,”said Li Yangwen, 14, an eighth grade student who also joined the school's Sichuan Opera club out of interest.“It's very different from normal exercises.After practicing it, we found it very beautiful and became interested in it.Now, almost all of the students look forward to our daily exercise time and feel excited to do it.”“By combining opera with daily exercise, the daily class activity allows students to perceive and understand Sichuan Opera's culture,” Shen said.“After years of continuous effort to spread the seeds of traditional culture, the younger generation will finally catch__on.”28.Creating this new kind of exercise, the school aims to ________.A.teach students new skillsB.set up a Sichuan Opera clubC.inherit the traditional cultureD.make the school exercise more interesting29.What can we learn from the text A.Students must appreciate Sichuan Opera after they enroll.B.Students can master Sichuan Opera by doing the new exercise.C.Students will be good at the Sichuan Opera exercise in several days.D.Students have loved their daily exercise time because of the new exercise.30.What does the underlined phrase “catch on” in the last paragraphprobably mean A.Grow. B.Perform.(表现演奏)C.Understand. D.Revise.31.What could be the best title for the text A.A New Type of OperaB.A Culture combined ExerciseC.The Development of OperaD.The Influence of Sichuan OperaDIf English means endless new words, difficult grammar and sometimes strange pronunciation, you are wrong. Haven’t you noticed that you have become smarter since you started to learn a language According to a new study by a British university, learning a second language can lead to an increase in your brain power. Researchers found that learning other languages changes grey matter (大脑灰质). This is the area of the brain which processes(加工处理) information. It is similar to the way that exercise builds muscles. The study also found the younger people learn a second language, the greater the effect is.A team led by Dr Andrea Mechelli, from University College London, took a group of Britons who only spoke English. They were compared with a group of “early bilinguals” who had learnt a second language before the age of five, as well as a number of later learners.Scans showed that grey matter density (密度) in the brain was greater in bilinguals than in people without a second language. But the longer a person waited before mastering a new language, the smaller the difference is.“Our findings suggest that the structure of the brain is changed by the experience of learning a second language,” it means that the change itself increases the ability to learn.Professor Dylan Vaughan Jones of the University of Wales has researched the link between bilingualism (双语能力)and math skills. “Having two languages gives you two windows on the world and makes the brain more flexible”, he said. “You are actually going beyond language and have a better understanding of different ideas.”The findings were matched in a study of native Italian speakers who had learned English as a second language between the ages of 2 and 34. Reading, writing, and comprehension (理解力)were all tested. The results showed that the younger they started to learn, the better. “Studying a language means you get an entrance to another world,” explained the scientists.32.The main subject talked about in this passage is ________.A.science on learning a second languageB.man’s ability of learning a second languageC.language learning can help brain powerD.language learning and math study33.In the second paragraph, the writer mentions “exercise” in order to__A.say language is also a kind of physical laborB.make people believe language learning helps grey matter work wellC.show the importance of using the language when you learn the languageD.prove that one needs more practice when he is learning a language34.The underlined word “bilingual” probably means ________.A.a researcher on language learningB.a person who is good at learning foreign languagesC.a person who can speak two languagesD.an active language learner35.In the last two paragraphs, the author wants to tell us that ________.A.learning a second language is the same as studying mathB.early learning of a second language helps you in studying other subjectsC.Italian is the best choice for you as a second languageD.you’d better choose the ages between 2 and 34 to learn a second language第Ⅱ卷第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Improving your daily meals can greatly improve your health and add enjoyment to your life. Simple changes can make dining more delightful and uplifting, contributing to your overall happiness. ____36____●Not just count the nutrients (营养素) . Some people are in the habit of always counting their calories. Food does mainly provide nutrition, which keeps you fit and strong. ___37____ So don’t just think about the calories, but think about how the delicious food will give you energy, making you happy!●Enjoy the process. Eating a meal starts before mealtime. If you are the one preparing and cooking the meal, chances are that you buy the ingredients, prepare the food, cook it, and then sit down to eat. ____38____ Find meal ideas that make you excited. Cook with background music. And then set a beautiful table and enjoy the fruits of your work.●___39____ Meal times are the perfect time to get to know each other better and enjoy each other’s company. Sitting together to have a meal as a family is a great way to try new foods and to get the whole family involved in the preparation too. You get to create memories and hopefully take some pictures while you are at it.● Try something new. Are you adventurous in the kitchen ___40____ Either way, preparing something new can bring a sense of joy into your meals. Even if the recipe doesn’t work out perfectly, it’s still a new experience. So go ahead and open a cookbook to choose something new to make.A. Try new foods.B. Enjoy family time.C. All of those steps can be fun experiences.D. Or do you prepare your same meals time and time again E. Here are some methods to add more happiness to your meals.F. But is experiencing new things even more difficult than we think G. Yet, that doesn’t mean you can’t get pleasure out of what you eat.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)完形填空。(共15题,每小题1分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Last year, I was overweight and felt tired all the time. My doctor advised me to start doing some 41. exercise. I decided to try running, but my first 4 2. was a disaster. I could only run for about two minutes before I had to stop, completely out of 43.I felt like 44. , but I knew I had to keep going. I set a smallfor myself: to run for one more minute each week.The 46. was slow, and sometimes I didn't feel like going out, but I kept 47. myself that every step counted.After two months, something 48. happened. I found that I could run for 20 minutes without stopping. I felt 49. and full of energy. Not only did I lose some weight, but I also became more 50. in my daily life.Running has taught me an important 51. about fitness and life: it's not about being 52. from the beginning. It's about setting a goal, making a 53. , and keeping to it. The journey might be 54. , but the feeling of 55. you get when you reach your goal is amazing.41.A. regular B. difficult C. indoor D. team42.A. attempt B. exam C. game D. lesson43.A. money B. danger C. breath D. control44.A. giving up B. going out C. showing off D. watching out45.A. goal B. record C. example D. limit46.A. improvement B. race C. music D. discussion47.A. asking B. teaching C. telling D. praising48.A. terrible B. funny C. amazing D. embarrassing49.A. weaker B. heavier C. stronger D. busier50.A.confident B. bored C. nervous D. lonely51.A. story B. joke C. lesson D. subject52.A. perfect B. friendly C. honest D. shy53.A. plan B. mistake C. living D. noise54.A. smooth B. expensive C. dangerous D. hard55.A. sadness B. pride C. pity D. regret完形填空。(共15题,每小题1分,共15分)第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Recently, I went to Peking University and Tsinghua University as I wanted to have a close look at the two most famous campuses in China.I went to Peking University first. I walked around Weiming Lake, 56 is in the north of the campus and surrounded by paths and small gardens. I found that the lake was 57 a mirror. As students of Peking University said, “In Peking University, there are places to study and there are also sights 58 (admire).” 59 (leave) Peking University and walking into Tsinghua University, I was first attracted by a slogan in the yard. It says, “Without sports, there is no Tsinghua.” Tsinghua University has an 60 (extreme) strong academic(学术的) atmosphere. And it is also strict about sports. Teachers and students can 61 (see) running to gather on the sports ground, which is 62 common sight on campus. What 63 (impress) me most was the school’s educational philosophy. The school motto of Tsinghua is “Self-discipline 64 Social Commitment”.Attending Tsinghua University or Peking University, the two most important schools in China, 65 (recognise) as the dream of countless students, including me. I will aim high and work hard to make my dream come true.56________ 57________58._______ 59_______ 60____________61.________ 62.______ 63._________64.________ 65.__________ 第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假设你校英文报正在举办主题为“My Favorite Athlete”的征文活动。请你写一篇短文投稿,内容包括:你最喜爱的运动员是谁;他/她的主要成就;他/她的精神品质。要求:1.词数80左右; 2. 行文连贯,可适当发挥。My Favorite Athlete____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)Money Couldn’t Buy EverythingFifteen years ago, I was born in a big family. I had been taught that money couldn’t buy everything ever since I was a little kid. My parents are the most hard-working people I have ever seen. Although my parents tried to teach me these values, some could only be learned through personal experiences.As a child, I would sit in the church trying to concentrate on the words of the priest (牧师),but my attention was soon attracted by the shining gold and the diamonds worn by the Saturday churchgoers(教堂礼拜者). As my eyes began to wander, I noticed men dressed in their tailored suits and shirts with women in their designer dresses(名牌衣服).My family, on the other hand, was the opposite(相反的) of rich. Our clothes had been washed so many times that the colors had become dull(沉闷的) and lifeless. Although this showed the money struggles of our large family, our faces were always washed and hair neatly combed. When sitting on the old big red and white truck after the service, I pictured the lives led by those driving their brand-new (崭新的)cars, wishing I would be one of them.I never stopped those daydreams, even when I was in middle school. Since it was a private school, most of the children came from wealthy families. Although I could hide my lack of wealth at school by wearing our school uniforms, my situation was embarrassingly obvious on weekends with my classmates wearing designer jeans and I had no choice but to wear my sisters’ old jeans. I never fitted in with my classmates. To my relief(宽慰), there was only one girl named Julie who opened her heart to me. I was attached to(喜欢) her. Soon, her birthday was approaching. Julie invited me to attend her birthday party.Paragraph 1:However, I grew upset(难过的) as I couldn’t afford a gift._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:When she opened the gift box, my heart was too nervous to beat(心脏的跳动).____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试题 第3页(共6页) 试题 第4页(共6页)2025-2026学年高一上学期第三次月考英语试题(满分150分,考试用时120分钟)A篇:文章介绍了奥运会上一些令人兴奋的体育项目。21. A【解析】推理判断题。根据第二段可知,在冲浪比赛中,冲浪者的速度、力量和流畅度非常重要。此外,冲浪技巧的多样性、类型和难度也由五位裁判评判。这表明冲浪是一项对技能要求很高的运动。22. C【解析】细节理解题。根据第三段可知,在霹雳舞比赛中,裁判主要根据音乐性、表现力、原创性、技巧性和完成性五个方面来评分,每个方面在得分中都有一定的占比。23. C【解析】细节理解题。根据最后两段可知,滑板运动和攀岩运动都是在2020年东京奥运会上首次亮相的。B篇【答案】24. A 25. A 26. B 27. C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从祖父那里学到的珍惜当下的经验。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段“With a smile, Grandpa said, “Why would you want to finish first If you eat slowly, it will last longer. You should have a competition to see who can finish last.” (带着微笑,祖父说:“你们为什么要争先吃完呢?如果慢慢吃,享受的时间会更长。你们应该比比看谁最后吃完)”可知,作者的祖父建议她和妹妹尽可能慢地吃冰淇淋,以延长享用的时间。故选A。 【25题详解】推理判断题。根据文章第二段“Grandpa always had a unique view on things. (祖父对事物总有着独特的见解) ”可推知,作者的祖父是一个睿智的人。故选A。 【26题详解】细节理解题。根据文章第2段“ We never develop the skill of appreciating what we have.If we learn to recognize this pattern and change it, we can raise our kids a little differently, giving them the tool of tasting their widely known dessert, which could lead to a happier life for them. (我们从未培养出珍惜眼前事物的能力。如果我们学会识别这种模式并加以改变,我们就可以以不同的方式抚养我们的孩子,给予他们享受广为人知的甜点的能力,这可能会让他们拥有更幸福的生活) ”可知,作者通过回忆祖父的建议,表达了要珍惜拥有的东西,享受当下的道理。故选B。 【27题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“What my grandpa taught me that day was really that if you take the opportunity to enjoy what’s in front of you, the pleasure will last longer and be more rewarding than if you rush through life always trying to get the next treat. It’s a lesson that, I think, has made my adult life happier, as well. (那天祖父教给我的是,如果你抓住机会享受眼前的事物,这种愉悦会比你总是匆匆忙忙追求下一个奖励持续得更久,也更有价值。我认为这堂课也让我的成年生活变得更加快乐) ”可知,作者受益于祖父的忠告,即她从中学到了享受当下的重要性。故选C。C篇28.选C 推理判断题。根据第三段的内容可知,学校创造这种新的锻炼方式旨在传承传统文化。29.选D 细节理解题。根据倒数第二段中的“Now, almost all of the students look forward to our daily exercise time and feel excited to do it.”可知,学生因为喜爱新的锻炼而开始期待他们的日常锻炼时间。30.选C 词义猜测题。根据上文中的“By combining opera with daily exercise, the daily class activity allows students to perceive and understand Sichuan Opera's culture”可知,画线词所在句表示,经过多年不间断地努力传播传统文化的种子后,年轻一代最终将会理解它。由此推知,画线短语与C项“理解”意思相近。31.选B 标题归纳题。根据第一段中的第二至四句及下文对四川省绵阳外国语实验学校的川剧表演的介绍可知,文章主要介绍了一种与文化结合的锻炼。故B项适合作文章标题。D篇【答案】32.C 33.B 34.C 35.B】这是一篇说明文,文章介绍了学习第二语言对大脑的益处。32.主旨大意题。根据全文内容,根据第二段中“According to a new study by a British university, learning a second language can lead to an increase in your brain power.(根据英国一所大学的一项新研究,学习第二语言可以提高你的脑力。)”可知,此处是文章的主题,下文围绕这一主题进行深入阐述,即“语言学习可以提高你的智力”,故选C。33.推理判断题。根据第二段中“Researchers found that learning other languages changes grey matter (大脑灰质). This is the area of the brain which processes information. It is similar to the way that exercise builds muscles.(研究人员发现,学习其他语言会改变大脑灰质。这是大脑中处理信息的区域。这与锻炼肌肉的方式类似。)”可知,此处把语言学习对大脑的促进作用比作体育锻炼对强健肌肉的促进作用,也就是说语言学习对大脑有类似的作用,而该作用表现在改变大脑灰质上,故选B。34.词句猜测题。根据划线词后“who had learnt a second language before the age of five(在五岁之前学过第二语言。)”可知,bilingual指会说两种语言的人,故选C。35.推理判断题。根据倒数第二段中“‘Having two languages gives you two windows on the world and makes the brain more flexible’, he said. ‘You are actually going beyond language and have a better understanding of different ideas.’(‘掌握两种语言为你打开了两扇世界之窗,使大脑更加灵活。’他说。‘你实际上超越了语言,更好地理解了不同的想法。’)”和最后一段中“Reading, writing, and comprehension were all tested. The results showed that the younger they started to learn, the better.(阅读、写作和理解都接受了测试。结果显示,越早开始学习,效果越好。)”可知,最后两段想要告诉我们早期学习第二语言有助于你学习其他科目,故选B。七选五答案 EGCBD【导语】本文为一篇说明文,讲述了如何让饮食更快乐的方法。【36题详解】前文“Simple changes can make dining more delightful and uplifting, contributing to your overall happiness.(简单的改变可以让用餐更加愉快和振奋,有助于你的整体幸福)”可知,空前描述简单饮食上的改变的好处,下文讲到了几种方法,空处承上启下,E选项“这里有一些方法可以让你的饮食更快乐”符合语境。故选E。【37题详解】前文“Food does mainly provide nutrition, which keeps you fit and strong.(食物主要提供营养,让你保持健康和强壮)”表示食物能够提供让你健康和强壮的营养,后文“So don’t just think about the calories, but think about how the delicious food will give you energy, making you happy!(所以不要只考虑卡路里,而是想想美味的食物如何给你能量,让你快乐)”表示不要总想着计算食物热量,应多关注食物如何能让自己变得快乐,G选项“然而,这并不意味着你不能从你吃的东西中获得快乐”同样表示可以从食物中获得快乐,引出下文。故选G。【38题详解】前文“If you are the one preparing and cooking the meal, chances are that you buy the ingredients, prepare the food, cook it, and then sit down to eat.(如果你是准备和烹饪一顿饭的人,那么很有可能是你买食材,准备食物,烹饪,然后坐下来吃)”表示在吃食物之前需要准备和烹饪食物,后文“Find meal ideas that make you excited. Cook with background music. And then set a beautiful table and enjoy the fruits of your work.(找到让你兴奋的美食点子。伴着背景音乐做饭。然后摆一张漂亮的桌子,享受你的工作成果)”表示要让这一过程变得有趣,C选项“所有这些步骤都可以是有趣的体验”承上启下,且those steps与前文buy the ingredients, prepare the food, cook it, and then sit down to eat呼应。故选C。39题详解】空处为本段小标题,根据后文“Meal times are the perfect time to get to know each other better and enjoy each other’s company. Sitting together to have a meal as a family is a great way to try new foods and to get the whole family involved in the preparation too.(用餐时间是增进彼此了解和享受彼此陪伴的最佳时间。一家人坐在一起吃饭是尝试新食物的好方法,也是让整个家庭都参与准备的好方法)”可知,本段主要表示与家人一起吃饭,B选项“享受家庭时光”符合本段主旨。故选B。【40题详解】前文“Are you adventurous in the kitchen (你在厨房有冒险精神吗)”及后文“Either way, preparing something new can bring a sense of joy into your meals.(无论如何,准备一些新的东西可以给你的食物带来一种快乐的感觉)”中either way提醒空处应提出另外一种可能性,D选项“还是一遍又一遍地准备同样的饭菜”与前一句有厨房冒险精神是一个事物的两个方面,符合语境。故选D。完型填空:篇章主旨:本篇完形填空讲述了一个人通过坚持不懈地跑步,从身体虚弱、缺乏自信到变得强壮、自信的个人经历,揭示了设定目标、坚持计划对于实现健身乃至人生目标的重要性。41A. regular 解析:医生建议开始做一些“规律的”锻炼。regular exercise是固定搭配,意为“规律运动”。B. difficult(困难的)、C. indoor(室内的)、D. team(团队的)均不符合“医生建议”的常见语境。42 A. attempt 解析:指他的第一次“尝试”是一场灾难。B. exam(考试)、C. game(游戏、比赛)、D. lesson(课程)与“开始跑步”这个初始行为不符。43 C. breath 解析:跑了两分钟就不得不停下,完全是“上气不接下气”。out of breath是固定短语,意为“喘不过气”。A. giving up 解析:他感觉很糟糕,想“放弃”。feel like doing sth. 意为“想要做某事”。根据后文“但我知道必须坚持”可知,前面的想法是放弃。A. goal 解析:他为自己设定了一个小“目标”。set a goal是常见搭配。B. record(记录)、C. example(例子)、D. limit(限制)在语境中不如goal贴切。46.A improvement 解析:根据后文“缓慢的(slow)”可知,这里说的是“进步”很慢。B. race(赛跑)不符合语境。47. C. telling 解析:我不断“告诉”自己每一步都算数。keep telling oneself是常见表达,意为“不断告诫/提醒自己”。48.C. amazing 解析:从只能跑两分钟到能跑20分钟,这当然是“令人惊奇的”事情。A. terrible(糟糕的)、B. funny(有趣的)、D. embarrassing(尴尬的)均与积极的语境不符。49.C. stronger 解析:能够持续跑步后,他感到更“强壮”、精力充沛。这与开头“超重、总是感到累”形成对比。50.A. confident 解析:不仅身体变强壮了,在日常生活中也变得更“自信”。这是运动带来的积极心理变化。B. bored(无聊的)、C. nervous(紧张的)、D. lonely(孤独的)都是负面情绪。51.C. lesson 解析:跑步教会了我一个重要的人生“道理/课”。teach sb. a lesson 意为“给某人一个教训/启示”。52.A. perfect 解析:这个道理就是,它不在于从一开始就“完美”。根据上下文,他开始时很糟糕,所以不要求完美。53.A. plan 解析:它关乎于设定目标,制定“计划”,并坚持下去。make a plan是固定搭配。54.D. hard解析:这个过程可能很“艰难”。根据他缓慢的进步和想放弃的念头可知,旅程并不轻松。A. smooth(顺利的)与此相反。55.B. pride 解析:但当你达成目标时,所感受到的“自豪感”是极好的。feelings of pride是常用表达,意为“自豪感”。A. sadness(悲伤)、C. pity(遗憾)、D. regret(后悔)都是负面情绪,与“达成目标”的结果不符。语法填空参考答案56-60 、which like to admire Leaving extremely 61-65、be seen a impressed and is recognised参考范文My Favorite AthleteMy favorite athlete is Ma Long, the captain of Chinese men's table tennis team. He is known as "the Dragon" for his powerful skills.Ma Long has achieved almost everything in his sport. He is a multiple Olympic and World Champion. His success comes from his hard work and strong will.What inspires me most is not just his victories, but his spirit. He never gives up, even when facing difficulties or injuries. He teaches me that with determination, we can overcome any challenge in life. He is a true hero and my role model.(80 words)My Favorite AthleteLangping is my favourite athlete, and she is a legend in the world of volleyball who has won the hearts of countless people including me for her outstanding achievements and noble spirits. As a player, she was known as the "Iron Hammer" and helped China win four world titles, bringing honour and glory to her homeland. As a coach, she led the China women’s volleyball team to medals at world championships and the Olympics. As a person, Lang Ping is loved by fans at home and abroad.What I admire most is her spirit. She has a strong sense of responsibility, returning to coach the struggling national team twice. Her perseverance in overcoming injuries and leading the team to reverse(逆转) defeats with her strategic wisdom perfectly interprets the never-give-up women's volleyball spirit, inspiring me to face difficulties bravely. 续写答案However, I grew upset as I couldn’t afford a gift. It would be such an embarrassing scene to be present without a gift. I even thought about quitting, but I was not able to bring it forth. I struggled for days but couldn’t figure out any solution. One day, while helping with my hardworking parents with the housework, it suddenly occurred to me that maybe I could make a gift by myself. I immediately started my DIY project, which ended up with a toy doll. The big day finally came. I arrived at her house and handed her the box.When she opened the gift box, my heart was too nervous to beat. I looked closely at her face, wondering if she would just laugh at me. What happened next was totally beyond my imagination. Upon seeing the doll, Julie let out a cry of excitement and she held it close to her face, saying repeatedly that it was the sweetest gift she had ever received. Her words freed me. I couldn’t help smiling together with her. At that precious moment, I realized money couldn’t buy everything. It was our friendship that really mattered.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者回忆了自己小时候对金钱的向往,但家庭贫困的现实。在上学时,作者因为贫穷而与同学格格不入,但唯一的朋友朱莉邀请作者参加生日聚会。作者为了避免空手去参加聚会时的尴尬,决定自己制作礼物。朱莉收到礼物后非常开心,作者意识到金钱并不是最重要的,真正重要的是友谊。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“然而,我变得心烦意乱,因为我买不起礼物。”可知,第一段可描写作者认为不带礼物出席Julie的生日聚会,场面会很尴尬,后来想到可以自制礼物,最终做了一个玩具娃娃,送给了Julie。②由第二段首句内容“当她打开礼品盒的时候,我的心紧张得跳不动了。”可知,第二段可描写作者发现Julie很喜欢这个自制的玩具娃娃时的如释重负,并意识到到钱并不能买到一切,两人之间的友谊才是真正重要的。2.续写线索:买不起礼物而心烦——想出解决办法自制礼物——朱莉打开礼物盒使得激动——作者如释重负的心情——感悟3.词汇激活行为类①.想出解决方案:figure out a solution / find a resolution②.我突然想到:it occurred to me that… / it dawned on me that…③.意识到:realize / perceive情绪类①.发出兴奋的叫声:let out a cry of excitement / shout with joy②.微笑:smile / beam【点睛】[高分句型1]. One day, while helping with my hardworking parents with the housework, it suddenly occurred to me that maybe I could make a gift by myself.(运用了状语从句的省略形式;it作形式主语,连接词that引导真正的主语从句)[高分句型2]. Upon seeing the doll, Julie let out a cry of excitement and she held it close to her face, saying repeatedly that it was the sweetest gift she had ever received.(运用了动名词作宾语,现在分词作状语,由that引导的宾语从句,省略关系代词的限制性定语从句)听力原文及解析第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers A.At a bus stop. B.On a bus. C.In the man’s home.【答案】B 【原文】M: I’m getting off at the next stop.W: Lucky you. I have ten more. This traffic is horrible.M: Why not get off with me and go home after the rush hour 2.When will lunch be served A.At 11:00 a.m. B.At 11:30 a.m. C.At 12:30 p.m.【答案】B【原文】M: Don’t go out. Our meal will be ready in half an hour.W: It’s only 11:00. Why are we having it so early M: Our neighbour is coming at 12:30 p.m. and it is impolite that we are eating at that time.3.How did the speakers promise to help Mrs. Yang out A.By fixing her chair.B.By working in her garden.C.By bringing her some food.【答案】B【原文】M: We promised to help Mrs. Yang with her garden today, remember W: Of course. As soon as I have the chair fixed, we’ll go to her house. And remember to bring her some food by the way.4.What did Jenny do yesterday A.She got a gold medal. B.She played baseball. C.She watched a basketball game.【答案】A【原文】M: I heard Jenny was awarded the gold medal for the 100-meter race yesterday.W: Yes, she is talented in sports, and she also played a basketball game last week.M: Then next week’s baseball game should be a piece of cake for her, too.5.What is the probable relationship between the speakers A.Teacher and student.B.Boss and worker. C.Guide and visitor.【答案】B【原文】M: Molly, could you sweep the yard now Some visitors are coming later.W: But I’m employed as a painter. Why should I have to do the sweeping M: We need to work as a team. Look, others are doing the cleaning, too.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What happened to the woman A.She couldn’t cross a busy street.B.She was caught by the police.C.She got hurt by a taxi.7.Where are the two speakers A.In the street. B.In the hospital. C.In the police station.【答案】6.C 7.A【原文】M: Tell me what happened W: Well, I wasn’t paying attention when I started to cross the street, and I stepped in front of a taxi. I didn’t realize it was still moving.M: Can you walk W: Not very well.M: Where does it hurt W: My side hurts when I take a step.M: OK, don’t try to walk any more. Don’t worry. An ambulance is on the way. You know you’re very lucky. You could have easily been killed.W: Yes, I guess I could have.M: You’ll have to fill out a form. Do you have any identification with you W: I have my passport. By the way, how did you get here so fast M: Someone dialed 911 and reported the accident. We were in the area and got a radio call. It only took a minute or so to get here.听第7段材料,回答第8至10题。8.When will the dining hall close A.At about 6:30. B.At about 10:00. C.At about 7:00.9.Why doesn’t Ann want to eat in the dining hall A.She had a pizza already.B.She has to prepare for a test.C.She doesn’t like the food there.10.What will Bill most probably do right now A.Go to the dining hall. B.Cook dinner at home. C.Order a pizza.【答案】8.C 9.B 10.A【原文】M: Want to go down to dinner, Ann The dining hall is going to close in about half an hour, and I’m hungry.W: What time is it M: 6:30. You’d better go now if you want to eat. They’re serving fish and baked potatoes.W: I don’t think I’ll go.M: Oh, come on. Get yourself a big salad if you don’t want fish.W: No, thanks, Bill. I think that I’ll keep studying for a while, and then maybe I’ll order a pizza later.M: Suit yourself (随你便). Do you have a test or something W: Yeah. It’s not until Monday, but I want to go home this weekend.M: Lucky you. Two days of home cooking.W: It sure beats the dining hall at the school.M: True. Well, tell me if you decide to get that pizza later.W: Why Aren’t you going to eat either M: Sure. But I’ll be hungry again by ten.听第8段材料,回答第11至13题。11.Why does the girl talk to the man A.To ask for permission.B.To make an invitation. C.To discuss the spring-cleaning.12.What do we know about Jim Brown A.He lives on the same block as the speakers.B.He added a photo in the man’s notebook.C.He provides medical service for the army.13.Which of the man’s dreams has come true A.Being a college teacher.B.Learning to fly a plane. C.Travelling around Europe.【答案】11.A 12.C 13.A【原文】W: Uncle Ian, Grandma and I found this old notebook during the spring-cleaning. She said it was yours. Can I open it M: Sure, it’s my high school classmate-record-book. It contains my classmates’ contact information, photos, messages, etc.W: Sounds fun! Can we go through it together M: Of course.W: Good! The first page is about Jim Brown. He wrote so many messages!M: Yes. He was my deskmate. Now he’s an army medical doctor.W: That’s cool! Let’s move on to the next page. This one is about Anna Smith. She even added a photo of herself. She looks so familiar. I think I’ve seen her somewhere.M: You might have, because she lives on the same block as us.W: No wonder! She wrote, “I hope you achieve your three wishes: to become a college teacher, to learn to fly a plane, and to travel around Europe.”M: So far, I’ve only achieved the first one.W: There’s always time for the other two wishes.听第9段材料,回答第14至17题。14.What did the woman do just now A.She returned from a trip.B.She gave a piano concert.C.She watched a TV program.15.How did the man get to know the woman A.From the Internet.B.From the newspaper. C.From a friend.16.Why is the woman trying to save money A.To start a music school.B.To travel around the world.C.To receive a good education.17.What does the man think of the woman’s idea A.Unpractical. B.Hard. C.Inspiring.【答案】14.B 15.A 16.A 17.C【原文】M: I just watched you play the piano. It was great and I’ve enjoyed it a lot.W: Thank you very much. How did you hear about me From a friend or in the newspaper M: I read about you online and decided to come and hear you play. I’ve traveled many miles and I’m very glad I made the effort. You played the piano so beautifully. What are your next plans W: At present I’m giving a lot of concerts. Luckily, people want to come and hear me play, but I’m getting very tired of traveling.M: Why do you have to work so hard W: I’m planning to start a school. It will cost a lot,so I’m trying to save as much money as possible.M: What kind of school W: A music school for disabled children. I think they have the right to receive education just like normal children. At the moment there are very few such schools in my country.M: It’s a great idea, and I’m sure your dream will come true. Well, thank you for this talk. It makes me realize I should also try my best to make a difference to this world.听第10段材料,回答第18至20题。18.Who first introduced the speaker to ping-pong A.His school teacher. B.His grandfather. C.His parents.19.How does the Egyptian player hold his ping-pong paddle A.With his arms. B.With his feet. C.With his mouth.20.What did the story of the Egyptian player teach the speaker A.Hard work is more important than talent.B.Teamwork makes the dream work.C.Skill is the key to success.【答案】18.B 19.C 20.A【原文】 Like many Chinese kids, I grew up around ping-pong. I first played it with my grandpa as a child. My parents also sent me to play ping-pong every summer. So, I was really excited when our school started its own team. However, I was disappointed to discover I wasn't the natural champion I had imagined I would be! I lost every match I played at the first meeting, and I wanted to give up. Then, at the end of the meeting, our coach talked about an Egyptian athlete, Ibrahim Hamadtou. Despite losing both arms in an accident, he learned to play ping-pong by holding the paddle with his mouth and serving with his feet! He won much respect at the 2016 Rio Paralympics. Great Britain's David Wetherill said, “In table tennis, it is skill against skill. I won today, but Hamadtou has shown far more skill than I have.” This story reminded me that skills are learned through practice,and that hard work means more than talent. After that, I tried my best to practice, and I'm now the school's best ping-pong player! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 新高一英语上学期第三次月考试题考试版A3).docx 答案.docx 高一英语(听力音频).mp3