译林版(2024)七年级上册Unit6 My clothes my style 单元测试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

译林版(2024)七年级上册Unit6 My clothes my style 单元测试卷(含解析)

资源简介

7A Unit6 My clothes my style单元测试卷
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Paris is the world fashion city. Every year, young people from all over the world 1 their designs to the fashion shows in Paris. There 2 over 100 fashion shows there every year. Some colours 3 designs will be people’s favourites of the season.
Paris is a good city for shopping. You can 4 many shopping malls in Paris, so you can 5 a lot of fashionable clothes if you have enough money. Now a lot of designers from 6 go to Paris for the fashion shows. They want to 7 Chinese clothes to the world. It 8 people know about Chinese fashion. Many foreigners (外国人) like to 9 the Tang-style costumes (唐装). They think they look very 10 .
1.A.take B.make C.get D.have
2.A.be B.is C.are D.have
3.A.and B.but C.so D.if
4.A.look B.look at C.find D.find out
5.A.carry B.lend C.buy D.borrow
6.A.London B.the USA C.Paris D.China
7.A.show B.give C.miss D.bring
8.A.takes B.helps C.likes D.finds
9.A.put on B.take up C.fix D.wear
10.A.sad B.dark C.cool D.tired
第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Allie Hey, guys. Our school will hold a Chinese cheongsam art festival next Friday. I’m looking forward to it and I really like the cheongsam. What do you think of it published on 2024-04-23
Han Mei The Chinese cheongsam, also known as qipao, is a kind of traditional dress that first appeared in the early 20th century. I think the cheongsam is not only a symbol of fashion, but also a symbol of Chinese culture and history. It is worn by women around the world mented on 2024-04-24
Wu Lan My mother likes the style of the cheongsam. It is mostly made of silk or cotton. It’s typical with a high collar (领), short sleeves (袖) and a short cut on the side to make movements easy. commented on 2024-04-27
11.When will the Chinese cheongsam art festival be
A.Next Monday. B.Next Tuesday.
C.Next Wednesday. D.Next Friday.
12.Who thinks the cheongsam is a symbol of fashion
A.Allie. B.Han Mei.
C.Wu Lan. D.Wu Lan’s mother.
13.Why is there a short cut on the side of the cheongsam
A.To make it more beautiful. B.To make movements easy.
C.To save some cloth. D.To make people look thinner.
B
I am Nancy from Class 8, Grade 7. I love fashion design (时尚设计) very much. I began to design things when I was just five years old. I got a sewing machine (缝纫机) from my father on my 10th birthday. From then on, I began to make clothes.
To make more people know the importance of protecting the environment, I am going to have a special fashion show. I will design all the clothes. And I will use ________ things as materials (材料).
First, I want to design some long dresses. They are not some cotton or silk dresses. Instead, I will use old newspapers to make the dresses. I also want to draw some nice pictures on the dresses.
Besides, I also want to design some skirts. I will decorate (装饰) the skirts with old CDs. With CDs, they will look shiny and beautiful.
My friend Julie will help me with the necklaces (项链) to match the clothes. She is good at designing necklaces. I am sure they will be wonderful.
What about the models They are all from our school. And I need twenty students, including ten girls and ten boys. With the help of my teachers and classmates, I’m sure that the fashion show is going to be great.
14.When did Nancy begin to make clothes
A.When she was in Grade 5. B.When she was in Grade 7.
C.When she was 5 years old. D.When she was 10 years old.
15.Which of the following words can be put in “________” in Paragraph 2
A.natural B.silver C.recycled (可回收的) D.modern
16.In Paragraph 4, what does the underlined word “they” refer to
A.The skirts. B.The old CDs. C.The dresses. D.The necklaces.
17.What can we infer (推断) from the article
A.There will be ten models in the fashion show.
B.Many people will help Nancy a lot for the fashion show.
C.Nancy will design the clothes made of cotton and silk.
D.Julie will buy a necklace for Nancy to match the clothes.
C
Linda is twelve years old. She is in No.1 Junior High School. She likes different clothes very much. She has many (许多) clothes at home.
They are in different colors. She has five skirts. They are red, pink, blue, green and black. She has three dresses. One of them is green and white. One is yellow and one is purple. Some (一些) of the clothes are new, but they are small for Linda.
18.What does the underlined word “They” refer to (画线单词“They”指代什么)
A.Colors. B.Friends. C.Skirts.
19.Linda doesn’t have a ________ skirt.
A.pink B.purple C.green
20.Linda has 3 ________.
A.dresses B.skirts C.coats
21.What can we know from the passage (从短文中我们可以知道什么)
A.Linda is a teacher. B.Linda has many clothes. C.Linda has a red dress.
D
Ma Mian Qun (horse-face skirts), also known as“Ma Mian Zhe Qun”, are a kind of traditional Chinese dress. They date back to the Song dynasty (960-1279). They became popular during the Ming dynasty (1368-1644). Art works in old China often describe the skirt, showing its importance in Chinese fashion history.
The two sides (边) of Ma Mian Qun are pleated (起褶的), and there is a smooth part in the middle known as “Ma Mian”. In Chinese culture, the pleats mean wealth and status (财富和地位). Ma Mian Qun are colorful, mostly red and blue. Red means good luck and happiness. Han women usually wore red skirts during important festivals. In the Qing dynasty, blue was also popular, paired with black and yellow.
Ma Mian Qun have different kinds of patterns (图案) with different meanings. For example, dragonand phoenix (龙和凤) patterns show the love between a man and a woman or a beautiful marriage. Peony (also known as Mu Dan) shows wealth and status.
Now, Ma Mian Qun become popular skirts for Hanfu lovers. More and more modern fashion designers find ideas from Ma Mian Qun. For example, some get ideas from the patterns. Some mix the styles of Ma Mian Qun with T-shirts or blouses. These are more suitable for everyday wear.
22.What’s Paragraph 1 mainly about
A.The styles of Ma Mian Qun. B.The history of Ma Mian Qun.
C.The features of Ma Mian Qun. D.The ways of wearing Ma Mian Qun.
23.“Ma Mian” refers to (指的是) ________ of the skirt.
A.the two sides B.the smooth material C.the middle part D.the colorful patterns
24.Modern fashion designers get ideas from________ of Ma Mia Qun.
①the patterns ②the colours ③the styles ④the sizes
A.①③ B.②④ C.②③ D.①④
25.Where can we read this passage
A.In a science book. B.In a sports newspaper.
C.In a travel guide. D.In a fashion magazine.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You are what you wear. Clothes are important and necessary to us, but do you know how to choose suitable clothes in a correct way 26
When you go shopping and want to buy some clothes, you should think about which kind of clothes you really need and decide how much money you can spend on them. 27 They tell you how to take care of the clothes. The label for a shirt may tell you to wash it in warm water. A sweater label may tell you to wash it in cold water. The label on a coat may say “dry cleaning only” and cleaning in water may destroy this coat. 28
Many clothes today must be dry-cleaned. 29 When buying new clothes, you had better check if they need to be dry-cleaned. You can save money if you buy clothes that can be washed or that are well made. Well-made clothes last longer. They still look good after they have been washed many times.
Clothes that cost more money don’t always mean they are better made. 30 On the other hand, less expensive clothes may sometimes look better and fit you well.
A.Dry-cleaning is expensive.
B.Here are some suggestions for you.
C.They may not fit you, either.
D.We need to know how to look after the new clothes.
E.If you do as the directions say on the label, you can keep your clothes looking their best.
F.Then look at the labels that are inside the new clothes.
G.They look good on you, too.
第四部分 词汇运用(共13小题;每小题1分,满分13分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
31.China is a (国家) with a long history.
32.Look at the picture. What e can you see in it
33.My favorite teacher is Mr. Zhang. He teaches us (历史).
34.American culture is quite (difference) from Chinese culture.
35. (谁的) ping-pong bats are these
36.Many foreigners (外国人) like t Chinese food.
37.Your answer is (与……相似) mine.
38.It took her ten minutes to (calm) down after hearing the bad news.
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在标有题号的横线上,填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
make growth talk about culture adventure natural
Hello, everyone! We’re students from China. Now we’re 39 colors. Different colors have different meanings in Chinese 40 . In Peter’s house, we can see blue color in different places. Blue means freedom and imagination (想象力). Peter says blue can 41 him calm down (平静). Lily likes green best. In China, green means life and 42 . It is relaxing for her to look at her green plants. Sitting around the plants is like sitting in a 43 park. It makes her feel fresh.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,在标有题号的横线上,填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If someone asked you to paint something to show him something about China, 44 would you choose Well, for 12-year-old Mao Mofei from Chengdu Xichuan Middle School, her answer would be a very 45 (colour) combination (结合) of the ancient and the modern.
Mao Mofei was 46 (interesting) in painting. She began to learn to paint when she was just 47 little child. The paper and brushes are not only like the wings of her imagination (想象), but also 48 the special tools for her to build friendships (友谊). When she was in the second grade, she was lucky enough 49 (visit) an Indonesian (印度尼西亚的) school. There, she used very interesting and lively pictures. They can clearly explain the deep meanings of different Chinese 50 (character) to the Indonesian students.
The students there were 51 (real) attracted (吸引) by her paintings. She even developed a long-term friendship with one of her “big 52 (fan)”.
For Mao Mofei, painting has become 53 (she) life-long and favourite hobby.
第六部分 阅读表达(共3小题;54题2分,55题2分,56题3分,满分7分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案写在标有题号的横线上。
Hanfu, the traditional Chinese clothes, is getting popular, especially among young people. You can see them wearing hanfu walking in the streets. Some people wear hanfu because it is beautiful, while some may be interested in the rich culture behind it.
Zhang Zening, a girl from Nanjing, Jiangsu Province, has made more than 50 sets of hanfu from different dynasties. She started to make her own hanfu ten years ago because she couldn’t buy her favourite style in the market.
In order to make hanfu, she visits many places of interest, such as Yongle Palace in Shanxi Province, Fahai Temple in Beijing, and Dunhuang in Gansu Province. She studies from the murals (壁画) there. She teaches herself painting and costume designs (服装设计).
Making hanfu is not easy. It takes about a month to make each set of hanfu. Zhang now runs the He Lu Hanfu Studio (工作室) in Nanjing. She said, “For me, making hanfu is not only just about creating a piece of clothing but it’s also about tasting a culture that I find amazing.”
54.Why do some people choose to wear hanfu
55.How long does Zhang Zening spend making each set of hanfu
56.Do you like hanfu Why or why not
第七部分 书面表达(共1题;满分25分)
57.你的朋友Simon非常喜欢时尚的衣服,他正在参加一场时装表演,请根据下面的提示对他作一下介绍,70词左右。文章开头已给出,但不计入总词数。
姓名 穿着 颜色 材料 效果
Simon cap grey — smart
shirt tie white dark blue cotton — cool
trousers shoes black black — leather match well
Simon likes fashionable clothes very much. He is attending a fashion show. Look!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Paris is the world fashion city. Every year, young people from all over the world 1 their designs to the fashion shows in Paris. There 2 over 100 fashion shows there every year. Some colours 3 designs will be people’s favourites of the season.
Paris is a good city for shopping. You can 4 many shopping malls in Paris, so you can 5 a lot of fashionable clothes if you have enough money. Now a lot of designers from 6 go to Paris for the fashion shows. They want to 7 Chinese clothes to the world. It 8 people know about Chinese fashion. Many foreigners (外国人) like to 9 the Tang-style costumes (唐装). They think they look very 10 .
1.A.take B.make C.get D.have
2.A.be B.is C.are D.have
3.A.and B.but C.so D.if
4.A.look B.look at C.find D.find out
5.A.carry B.lend C.buy D.borrow
6.A.London B.the USA C.Paris D.China
7.A.show B.give C.miss D.bring
8.A.takes B.helps C.likes D.finds
9.A.put on B.take up C.fix D.wear
10.A.sad B.dark C.cool D.tired
【答案】
1.A 2.C 3.A 4.C 5.C 6.D 7.A 8.B 9.D 10.C
【导语】本文主要讲述每年巴黎时装周都有很多时尚的衣服,许多年轻人会带着自己的设计去那里,现在很多中国设计师会带着他们的作品去哪里,来展示中国风。
1.句意:每年,来自世界各地的年轻人都会把他们的设计带到巴黎的时装秀上。
take带,拿;make制作;get获得;have有。根据“Every year, young people from all over the world…their designs to the fashion shows in Paris.”的语境并结合选项可知,此处指把他们的设计带到巴黎的时装秀,take符合。故选A。
2.句意:那里每年有100多场时装秀。
be是,动词原形;is是,be的第三人称单数现在时形式;are是,be的复数和第二人称单数现在时形式;have有,动词原形。分析句子结构可知,此句为there be句型,不与have连用;根据主语为“over 100 fashion shows”可知,此处用are。故选C。
3.句意:一些颜色和设计将成为人们本季的最爱。
and和;but但是;so所以;if如果。根据“Some colours…designs will be people’s favourites of the season.”的语境并结合选项可知,此处表示并列关系,and符合。故选A。
4.句意:你可以在巴黎找到很多购物中心,所以如果你有足够的钱,你可以买很多时尚的衣服。
look看,不及物动词;look at看,通常用于描述对某个具体对象的观察;find找到,强调的是找到的结果;find out查明,强调通过理解、分析、思考等手段来获取信息或真相。根据空后的“many shopping malls in Paris”可知,此处强调的是找到的结果,find符合。故选C。
5.句意:你可以在巴黎找到很多购物中心,所以如果你有足够的钱,你可以买很多时尚的衣服。
carry携带;lend借给;buy买;borrow借。根据“if you have enough money”可知,此处指购买衣服。故选C。
6.句意:现在很多中国设计师去巴黎参加时装秀。
London伦敦;the USA美国;Paris巴黎;China中国。根据下文“Chinese clothes”可知,此处指中国设计师。故选D。
7.句意:他们想向世界展示中国服装。
show展示;give给;miss错过;bring带来。根据上文“Now a lot of designers from…go to Paris for the fashion shows.”可知,很多中国设计师去巴黎参加时装秀的目的是为了展示中国服装。故选A。
8.句意:它帮助人们了解中国时尚。
takes拿;helps帮助;likes喜欢;finds发现。根据“It…people know about Chinese fashion.”的语境并结合选项可知,此处指帮助人们了解中国时尚,help sb. do sth.“帮助某人做某事”,是固定词组。故选B。
9.句意:许多外国人喜欢穿唐装。
put on穿上,表示穿衣服的动作;take up占用;fix修理;wear穿,强调状态。根据空后的“the Tang-style costumes”可知,此处指穿唐装,根据语境可知,此处强调状态,而不是穿衣服的动作,wear符合。故选D。
10.句意:他们觉得自己看起来很酷。
sad悲伤的;dark黑暗的;cool酷的;tired疲惫的。根据上文“Many foreigners (外国人) like to…the Tang-style costumes (唐装).”可知,他们喜欢穿唐装,此处表示原因,所以空处应表示积极的含义,cool符合。故选C。
第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
Allie Hey, guys. Our school will hold a Chinese cheongsam art festival next Friday. I’m looking forward to it and I really like the cheongsam. What do you think of it published on 2024-04-23
Han Mei The Chinese cheongsam, also known as qipao, is a kind of traditional dress that first appeared in the early 20th century. I think the cheongsam is not only a symbol of fashion, but also a symbol of Chinese culture and history. It is worn by women around the world mented on 2024-04-24
Wu Lan My mother likes the style of the cheongsam. It is mostly made of silk or cotton. It’s typical with a high collar (领), short sleeves (袖) and a short cut on the side to make movements easy. commented on 2024-04-27
11.When will the Chinese cheongsam art festival be
A.Next Monday. B.Next Tuesday.
C.Next Wednesday. D.Next Friday.
12.Who thinks the cheongsam is a symbol of fashion
A.Allie. B.Han Mei.
C.Wu Lan. D.Wu Lan’s mother.
13.Why is there a short cut on the side of the cheongsam
A.To make it more beautiful. B.To make movements easy.
C.To save some cloth. D.To make people look thinner.
【答案】11.D 12.B 13.B
【导语】本文主要介绍了三位同学关于中国传统服饰——旗袍的看法。
11.细节理解题。根据“Our school will hold a Chinese cheongsam art festival next Friday.”可知,中国旗袍艺术节将于下周五举行。故选D。
12.细节理解题。根据“Han Mei”中的“I think the cheongsam is not only a symbol of fashion, but also a symbol of Chinese culture and history.”可知,韩梅认为旗袍不仅是时尚的象征,也是中国文化和历史的象征。故选B。
13.细节理解题。根据“It’s typical with a high collar (领), short sleeves (袖) and a short cut on the side to make movements easy.”可知,开叉是为了使行动更方便些。故选B。
B
I am Nancy from Class 8, Grade 7. I love fashion design (时尚设计) very much. I began to design things when I was just five years old. I got a sewing machine (缝纫机) from my father on my 10th birthday. From then on, I began to make clothes.
To make more people know the importance of protecting the environment, I am going to have a special fashion show. I will design all the clothes. And I will use ________ things as materials (材料).
First, I want to design some long dresses. They are not some cotton or silk dresses. Instead, I will use old newspapers to make the dresses. I also want to draw some nice pictures on the dresses.
Besides, I also want to design some skirts. I will decorate (装饰) the skirts with old CDs. With CDs, they will look shiny and beautiful.
My friend Julie will help me with the necklaces (项链) to match the clothes. She is good at designing necklaces. I am sure they will be wonderful.
What about the models They are all from our school. And I need twenty students, including ten girls and ten boys. With the help of my teachers and classmates, I’m sure that the fashion show is going to be great.
14.When did Nancy begin to make clothes
A.When she was in Grade 5. B.When she was in Grade 7.
C.When she was 5 years old. D.When she was 10 years old.
15.Which of the following words can be put in “________” in Paragraph 2
A.natural B.silver C.recycled (可回收的) D.modern
16.In Paragraph 4, what does the underlined word “they” refer to
A.The skirts. B.The old CDs. C.The dresses. D.The necklaces.
17.What can we infer (推断) from the article
A.There will be ten models in the fashion show.
B.Many people will help Nancy a lot for the fashion show.
C.Nancy will design the clothes made of cotton and silk.
D.Julie will buy a necklace for Nancy to match the clothes.
【答案】14.D 15.C 16.A 17.B
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了七年级八班的Nancy热爱时尚设计,从五岁开始设计,十岁开始制作衣服。为了宣传环保,她计划举办一场特别的时装秀,使用可回收材料设计服装,并得到朋友和同学的帮助。
14.细节理解题。根据“I got a sewing machine (缝纫机) from my father on my 10th birthday. From then on, I began to make clothes.”可知,Nancy从10岁开始制作衣服。故选D。
15.推理判断题。根据“To make more people know the importance of protecting the environment…”和“Instead, I will use old newspapers to make the dresses.”可知,此处的材料应对环境友好,且报纸等属于这类材料。由此可推知空格处应填recycled“可回收的”。故选C。
16.词句猜测题。根据“I will decorate the skirts with old CDs. With CDs, they will look shiny and beautiful.”可知,作者将用旧CD装饰裙子,有了CD,裙子会看起来闪亮又漂亮。“they”指代前文提到的“skirts”。故选A。
17.推理判断题。根据“My friend Julie will help me with the necklaces (项链) to match the clothes.”和“With the help of my teachers and classmates…”可知,许多人会帮助Nancy完成时装秀。故选B。
C
Linda is twelve years old. She is in No.1 Junior High School. She likes different clothes very much. She has many (许多) clothes at home.
They are in different colors. She has five skirts. They are red, pink, blue, green and black. She has three dresses. One of them is green and white. One is yellow and one is purple. Some (一些) of the clothes are new, but they are small for Linda.
18.What does the underlined word “They” refer to (画线单词“They”指代什么)
A.Colors. B.Friends. C.Skirts.
19.Linda doesn’t have a ________ skirt.
A.pink B.purple C.green
20.Linda has 3 ________.
A.dresses B.skirts C.coats
21.What can we know from the passage (从短文中我们可以知道什么)
A.Linda is a teacher. B.Linda has many clothes. C.Linda has a red dress.
【答案】18.C 19.B 20.A 21.B
【导语】短文主要介绍了12岁的琳达,她在第一初中上学,非常喜欢各种衣服,家里有很多不同颜色的衣服,有些衣服是新的,但对琳达来说太小了。
18.词句猜测题。根据上文“She has five skirts. They are red, pink, blue, green and black.”可知,琳达有五条裙子,它们是红色、粉色、蓝色、绿色和黑色的,所以此处“They”指代的是上文提到的“skirts”。故选C。
19.细节理解题。根据上文“She has five skirts. They are red, pink, blue, green and black.”可知,琳达没有紫色的裙子。故选B。
20.细节理解题。根据上文“She has three dresses.”可知,琳达有三条连衣裙。故选A。
21.细节理解题。根据上文“She has many (许多) clothes at home.”可知,琳达有很多衣服。故选B。
D
Ma Mian Qun (horse-face skirts), also known as“Ma Mian Zhe Qun”, are a kind of traditional Chinese dress. They date back to the Song dynasty (960-1279). They became popular during the Ming dynasty (1368-1644). Art works in old China often describe the skirt, showing its importance in Chinese fashion history.
The two sides (边) of Ma Mian Qun are pleated (起褶的), and there is a smooth part in the middle known as “Ma Mian”. In Chinese culture, the pleats mean wealth and status (财富和地位). Ma Mian Qun are colorful, mostly red and blue. Red means good luck and happiness. Han women usually wore red skirts during important festivals. In the Qing dynasty, blue was also popular, paired with black and yellow.
Ma Mian Qun have different kinds of patterns (图案) with different meanings. For example, dragonand phoenix (龙和凤) patterns show the love between a man and a woman or a beautiful marriage. Peony (also known as Mu Dan) shows wealth and status.
Now, Ma Mian Qun become popular skirts for Hanfu lovers. More and more modern fashion designers find ideas from Ma Mian Qun. For example, some get ideas from the patterns. Some mix the styles of Ma Mian Qun with T-shirts or blouses. These are more suitable for everyday wear.
22.What’s Paragraph 1 mainly about
A.The styles of Ma Mian Qun. B.The history of Ma Mian Qun.
C.The features of Ma Mian Qun. D.The ways of wearing Ma Mian Qun.
23.“Ma Mian” refers to (指的是) ________ of the skirt.
A.the two sides B.the smooth material C.the middle part D.the colorful patterns
24.Modern fashion designers get ideas from________ of Ma Mia Qun.
①the patterns ②the colours ③the styles ④the sizes
A.①③ B.②④ C.②③ D.①④
25.Where can we read this passage
A.In a science book. B.In a sports newspaper.
C.In a travel guide. D.In a fashion magazine.
【答案】22.B 23.C 24.A 25.D
【导语】本文主要介绍了中国的传统服饰——马面裙。
22.主旨大意题。根据“Ma Mian Qun (horse-face skirts), also known as ‘Ma Mian Zhe Qun’, are a kind of traditional Chinese dress. They date back to the Song dynasty (960-1279).”可知,第一段主要在介绍马面裙的历史。故选B。
23.细节理解题。根据“The two sides (边) of Ma Mian Qun are pleated (起褶的), and there is a smooth part in the middle known as ‘Ma Mian’.”可知,“马面”是指裙子的“中间部分”。故选C。
24.细节理解题。根据“For example, some get ideas from the patterns. Some mix the styles of Ma Mian Qun with T-shirts or blouses.”可知,现代的设计师从马面裙的模式或风格中获得想法,①③符合。故选A。
25.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了中国的传统服饰——马面裙,因此该篇文章最有可能出现在时尚杂志上。故选D。
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You are what you wear. Clothes are important and necessary to us, but do you know how to choose suitable clothes in a correct way 26
When you go shopping and want to buy some clothes, you should think about which kind of clothes you really need and decide how much money you can spend on them. 27 They tell you how to take care of the clothes. The label for a shirt may tell you to wash it in warm water. A sweater label may tell you to wash it in cold water. The label on a coat may say “dry cleaning only” and cleaning in water may destroy this coat. 28
Many clothes today must be dry-cleaned. 29 When buying new clothes, you had better check if they need to be dry-cleaned. You can save money if you buy clothes that can be washed or that are well made. Well-made clothes last longer. They still look good after they have been washed many times.
Clothes that cost more money don’t always mean they are better made. 30 On the other hand, less expensive clothes may sometimes look better and fit you well.
A.Dry-cleaning is expensive.
B.Here are some suggestions for you.
C.They may not fit you, either.
D.We need to know how to look after the new clothes.
E.If you do as the directions say on the label, you can keep your clothes looking their best.
F.Then look at the labels that are inside the new clothes.
G.They look good on you, too.
【答案】26.B 27.F 28.E 29.A 30.C
【导语】本文主要讲述了衣服对我们来说是重要和必要的,并针对如何正确地选择合适的衣服给出了一些建议。
26.根据“Clothes are important and necessary to us, but do you know how to choose suitable clothes in a correct way ”可知,此处说的是如何正确地选择合适的衣服,选项B“这里有一些给你的建议。”符合语境。故选B。
27.根据“They tell you how to take care of the clothes”可知,这是标签上的说明。选项F“然后看看新衣服里面的标签”符合语境。故选F。
28.根据“The label for a shirt may tell you to wash it in warm water. A sweater label may tell you to wash it in cold water. The label on a coat may say ‘dry cleaning only’ and cleaning in water may destroy this coat”可知,我们应该按照标签上的说明来处理衣服。选项E“如果你按照标签上的说明去做,你就能让你的衣服保持最好的状态”符合语境。故选E。
29.根据“Many clothes today must be dry-cleaned.”可知,此处介绍的是干洗衣服。选项A“干洗很贵”符合语境。故选A。
30.根据“On the other hand, less expensive clothes may sometimes look better and fit you well.”可知,此处说的是衣服是否适合自己,C选项“它们可能也不适合你。”符合语境。故选C。
第四部分 词汇运用(共13小题;每小题1分,满分13分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
31.China is a (国家) with a long history.
【答案】country
【详解】句意:中国是一个有着悠久历史的国家。根据 “a”可知,空处使用可数名词单数,“国家”的英文单数形式是“country”,故填country。
32.Look at the picture. What e can you see in it
【答案】(e)lse
【详解】句意:看这张照片。你还能在里面看到什么?根据“What”和首字母可推断此处是询问还能看到什么其他东西。else“另外,其他”,通常用于疑问词或不定代词之后。故填(e)lse。
33.My favorite teacher is Mr. Zhang. He teaches us (历史).
【答案】history
【详解】句意:我最喜欢的老师是张老师。他教我们历史。 “历史”的英文是“history”,名词。故填history。
34.American culture is quite (difference) from Chinese culture.
【答案】different
【详解】句意:美国文化与中国文化截然不同。根据“is”可知,空格处作表语,填形容词,difference的形容词形式是different。故填different。
35. (谁的) ping-pong bats are these
【答案】Whose
【详解】句意:这些是谁的乒乓球拍?根据汉语提示可知,空处应填疑问代词Whose“谁的”,首字母需大写。故填Whose。
36.Many foreigners (外国人) like t Chinese food.
【答案】(t)raditional
【详解】句意:很多外国人喜欢中国传统食物。根据“Chinese food”可知,这里需要一个修饰“中国食物”的形容词作定语,traditional意为“传统的”,符合语境,说明外国人喜欢的是具有中国传统特色的食物。故填(t)raditional。
37.Your answer is (与……相似) mine.
【答案】similar to
【详解】句意:你的答案和我的相似。根据汉语提示可知,similar to“与……相似”,符合题意,故填similar to。
38.It took her ten minutes to (calm) down after hearing the bad news.
【答案】calm
【详解】句意:听到这个坏消息后,她花了十分钟才平静下来。“It takes/took sb. some time to do sth.”为固定句型,表示“做某事花费某人多少时间”,其中to后面要用动词原形构成不定式结构。calm“使平静”,动词,符合语境和句子结构要求。故填calm。
第二节 请认真阅读下面短文,从方框中选择适当的单词或短语,在标有题号的横线上,填入其正确形式。每个单词或短语仅用一次。
make growth talk about culture adventure natural
Hello, everyone! We’re students from China. Now we’re 39 colors. Different colors have different meanings in Chinese 40 . In Peter’s house, we can see blue color in different places. Blue means freedom and imagination (想象力). Peter says blue can 41 him calm down (平静). Lily likes green best. In China, green means life and 42 . It is relaxing for her to look at her green plants. Sitting around the plants is like sitting in a 43 park. It makes her feel fresh.
【答案】39.talking about 40.culture 41.make 42.growth 43.natural
【导语】本文主要讲述了来自中国的学生们正在讨论颜色及其在中国文化中的不同含义。
39.句意:现在我们正在讨论颜色。根据语境可知,此处表达“讨论”,应用动词短语talk about;根据“Now we’re”可知,句子时态是现在进行时,其结构为“be+doing”,所以此处应用talk的现在分词形式talking。故填talking about。
40.句意:不同的颜色在中国文化中有不同的含义。根据语境可知,此处表达“文化”,应用名词culture;Chinese culture“中国文化”,为固定搭配。故填culture。
41.句意:彼得说蓝色能让他平静下来。根据语境可知,此处表达“使,让”,应用动词make;情态动词can后接动词原形,所以此处应用make的原形。故填make。
42.句意:在中国,绿色意味着生命和成长。根据语境可知,此处表达“成长”,应用名词growth;life and growth表示“生命与成长”。故填growth。
43.句意:坐在植物周围就像坐在一个自然的公园里。根据语境可知,此处表达“自然的”,应用形容词natural,作定语修饰名词park。故填natural。
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
请认真阅读下面短文,在标有题号的横线上,填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If someone asked you to paint something to show him something about China, 44 would you choose Well, for 12-year-old Mao Mofei from Chengdu Xichuan Middle School, her answer would be a very 45 (colour) combination (结合) of the ancient and the modern.
Mao Mofei was 46 (interesting) in painting. She began to learn to paint when she was just 47 little child. The paper and brushes are not only like the wings of her imagination (想象), but also 48 the special tools for her to build friendships (友谊). When she was in the second grade, she was lucky enough 49 (visit) an Indonesian (印度尼西亚的) school. There, she used very interesting and lively pictures. They can clearly explain the deep meanings of different Chinese 50 (character) to the Indonesian students.
The students there were 51 (real) attracted (吸引) by her paintings. She even developed a long-term friendship with one of her “big 52 (fan)”.
For Mao Mofei, painting has become 53 (she) life-long and favourite hobby.
【答案】
44.what 45.colourful 46.interested 47.a 48.are 49.to visit 50.characters 51.really 52.fans 53.her
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了成都西川中学12岁的毛墨菲通过绘画展示中国文化并与印尼学生建立友谊的故事。
44.句意:如果有人让你画画,向他展示一些关于中国的东西,你会选择什么?根据“...would you choose”可知空格处缺少宾语,表示“什么”,用疑问代词what。故填what。
45.句意:对于成都市西川中学12岁的毛莫菲来说,她的答案将是古代和现代的丰富多彩的结合。根据“a very...combination (结合) of the ancient and the modern.”可知设空处修饰名词combination,需用形容词colourful(多彩的)。故填colourful。
46.句意:毛墨菲对绘画感兴趣。根据“was...in painting”可知此处考查短语be interested in,表示“对……感兴趣”。故填interested。
47.句意:她很小的时候就开始学习绘画。根据“she was just...little child”可知little child为可数名词单数,且泛指,需用不定冠词a。故填a。
48.句意:纸和画笔不仅是她想象的翅膀,也是她建立友谊的特殊工具。根据“The paper and brushes are not only like the wings of her imagination (想象), but also...”可知主语为复数(paper and brushes),且与前半句are并列,需用are。故填are。
49.句意:二年级时,她有幸参观了一所印尼学校。根据“was lucky enough...”可知此处考查短语be lucky to do sth.,表示“有幸做某事”。故填to visit。
50.句意:它们可以向印尼学生清楚地解释不同汉字的深层含义。根据“the deep meanings of different Chinese...”可知different后接可数名词复数,character(汉字)为可数名词,复数为characters。故填characters。
51.句意:那里的学生真的被她的画吸引了。根据“The students there were...attracted...”可知设空处修饰动词attracted,需用副词really。故填really。
52.句意:她甚至与一位“大粉丝”建立了长期友谊。根据“one of her ‘big...”可知one of后接可数名词复数,fan为可数名词,fan的复数形式为fans。故填fans。
53.句意:对毛墨菲来说,绘画已成为她终生的爱好。根据“...life-long and favourite hobby”可知设空处修饰名词life-long hobby,需用形容词性物主代词her。故填her。
第六部分 阅读表达(共3小题;54题2分,55题2分,56题3分,满分7分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题,并将答案写在标有题号的横线上。
Hanfu, the traditional Chinese clothes, is getting popular, especially among young people. You can see them wearing hanfu walking in the streets. Some people wear hanfu because it is beautiful, while some may be interested in the rich culture behind it.
Zhang Zening, a girl from Nanjing, Jiangsu Province, has made more than 50 sets of hanfu from different dynasties. She started to make her own hanfu ten years ago because she couldn’t buy her favourite style in the market.
In order to make hanfu, she visits many places of interest, such as Yongle Palace in Shanxi Province, Fahai Temple in Beijing, and Dunhuang in Gansu Province. She studies from the murals (壁画) there. She teaches herself painting and costume designs (服装设计).
Making hanfu is not easy. It takes about a month to make each set of hanfu. Zhang now runs the He Lu Hanfu Studio (工作室) in Nanjing. She said, “For me, making hanfu is not only just about creating a piece of clothing but it’s also about tasting a culture that I find amazing.”
54.Why do some people choose to wear hanfu
55.How long does Zhang Zening spend making each set of hanfu
56.Do you like hanfu Why or why not
【答案】54.Because it is beautiful, while some may be interested in the rich culture behind it. 55.About a month. 56.Yes, I do. Because it is beautiful and I can learn Chinese culture from it.
【导语】本文主要介绍了汉服在年轻人中越来越受欢迎的现象,并讲述了一位叫张则宁的女孩制作汉服的故事。
54.根据“Some people wear hanfu because it is beautiful, while some may be interested in the rich culture behind it.”可知,有些人选择穿汉服是因为汉服很美,而有些人是对汉服背后的丰富文化感兴趣。故填Because it is beautiful, while some may be interested in the rich culture behind it.
55.根据“It takes about a month to make each set of hanfu.”可知,制作一套汉服需要一个月左右的时间。故填About a month.
56.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身喜好和理由,合理作答即可。参考答案为Yes, I do. Because it is beautiful and I can learn Chinese culture from it.
第七部分 书面表达(共1题;满分25分)
57.你的朋友Simon非常喜欢时尚的衣服,他正在参加一场时装表演,请根据下面的提示对他作一下介绍,70词左右。文章开头已给出,但不计入总词数。
姓名 穿着 颜色 材料 效果
Simon cap grey — smart
shirt tie white dark blue cotton — cool
trousers shoes black black — leather match well
Simon likes fashionable clothes very much. He is attending a fashion show. Look!
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】【范文赏读】
Simon likes fashionable clothes very much. He is attending a fashion show. Look! He is wearing a grey cap. He looks smart in the cap. He is also wearing a white shirt and a dark blue tie. The shirt is made of cotton. He looks cool! Oh, look at his black trousers and black shoes. The shoes are made of leather. I think they match very well.
I really like his dressing style very much. Can you tell me your dressing style
【详解】[总体分析]
①题材:本文是材料作文;
②时态:主要时态为“现在进行时和一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示内容中“提示信息”的要求均要一一阐述,适当发挥。
[写作步骤]
第一步:表明写作意图。借用“Simon非常喜欢时尚的衣服”来引出重点介绍的内容。
第二步:按照从上到下的顺序依次介绍Simon的衣着,包括帽子、衬衫、领带、裤子和鞋子,重点介绍它们的颜色和材质以及穿上的效果。
第三步:总体评价。
[亮点词汇]
①a fashion show一场时尚秀
②be made of由……制成
③look at看
[高分句型]
①He is attending a fashion show. (现在进行时)
②I think they match very well. (宾语从句)
试卷第2页,共8页
试卷第8页,共7页
(北京)股份有限公司

展开更多......

收起↑

资源预览