资源简介 2025-2026学年度第一学期联盟校12月检测高一年级英语试卷试卷总分:150 分 时间:120 分钟注意事项:1.答题前,请考生务必将自己的姓名、学校、班级、准考号等填涂在答题卡上相应的位置。2.选择题请用2B铅笔将对应试题的答案符号按要求涂黑,非选择题请用0.5毫米黑色墨水的签字笔在答题卷指定位置作答,不在答题区域内的答案一律无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分;满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1. What is the weather like now A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.2. What did the woman get from the museum store A. A painting. B. Some paper. C. Some brushes.3. Which mountain does the woman advise the man to climb A. Mount Kenya. B. Mount Kilimanjaro. C. Mount Qomolangma.4. Who is probably the man A. The woman’s teacher. B. The woman’s workmate. C. The woman’s classmate.5. What are the speakers mainly talking about A. A car accident. B. A traffic jam. C. A car race.第二节(共15小题;每小题1.5分;满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the man feel about swimming now A. It calms him down. B. It brings him great joy. C. It makes him feel bored.7. What does the man want to be in the future A. An artist. B. An athlete. C. A building designer.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the probable relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Friends. C. Classmates.9. When will the speakers meet next time A. This Tuesday. B. This Thursday. C. This Friday.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man say about electric energy A. It’s cleaner. B. It’s cheaper. C. It’s more convenient.11. Which country uses the most electric cars according to the man A. Germany. B. China. C. America.12. What does the man think will happen by 2050 A. Most people will use public transport.B. There will be bicycles everywhere.C. Electric cars will replace gas cars.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many people will eat together A. Two. B. Four. C. Six.14. Where are the speakers A. At a restaurant. B. At a store. C. At home.15. What do we know about the woman’s sister A. She dislikes meat. B. She loves painting. C. She’ll decorate her house.16. What will the woman drink A. Iced water. B. Lemon juice. C. Orange juice.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker talking to A. College students. B. Senior high school students. C. Junior high school students.18. Why are the older students encouraged to help new students A. They have more experience.B. They need to get extra awards.C. They are good at making friends.19. What is planned this afternoon A. A sports game. B. A class trip. C. A party.20. What will the listeners do to start their day A. Organize an event. B. Work on a project. C. Read a book.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分;满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome to the We Sing Pop! International Song ContestAfter exciting results in 2017-2024, we are proud to announce the We Sing Pop! International Song Contest 2025!Awards●Top 10 singers will be invited to the final and perform at Carnegie Hall in New York.●Grand Prize winner is awarded $3,000 cash. Second place is awarded $2,000 cash. Third place is awarded $1,000 cash. Audience Choice Award: $1,000 cash—open to all singers.●Judges’ Favorite Award Cup and Audience’s Favorite Award CupHow to ApplyTo apply, musicians should fill out the Application Form and hand in a video audition (试镜) with one song (3-5minutes). Professional recordings are unnecessary but must be a live performance!The application materials acceptance for the 2025 Contest will be closed on December 15, 2025.Judging Criteria (标准)●Performer’s level of mastery of the song (30%)●Degree of complexity (复杂性) of the song (25%)●Showmanship (25%)●Originality of the overall musical performance (20%)Rules●Choice of finalists will be based on the video recordings submitted for the audition.●Winners will be chosen by the We Sing Pop! Organizational Committee, who will begin to judge only after the submission deadline has passed.●All singers will be informed of the results via email no later than January 7, 2026.21. How much prize money can a singer receive at most A. $4,000. B. $3,000. C. $2,000. D. $1,000.22. What is a requirement for the Contest A. Recording a live performance video of 3 to 5 songs.B. Preparing a professional recording of the performance.C. Sending the performance video before December 15, 2025.D. Emailing the application form no later than January 7, 2026.23. What matters most to the judges A. Performing in an original way. B. Mastering the song successfully.C. The difficulty level of the song. D. A unique and strong personal style.BAt 96, Giuseppe Paterno has faced many tests in life, such as childhood poverty and war. Now he has sailed through an exam making him Italy’s oldest university graduate.Already in his 90s when he signed up for a degree in History and Philosophy at the University of Palermo, Paterno grew up loving books and never gave up his dream of going to college. “I said, ‘That’s it, now or never.’ So, in 2017, I decided to sign up,” he told Reuters in his apartment in the Sicilian city of Palermo, which he rarely leaves nowadays due to his weakness.Growing up in a poor family in Sicily in the years before the Great Depression, Paterno received only basic schooling as a child. He joined the navy and served during World War II before going on to work in the railways as he married and brought up two children. In a society focused on rebuilding after the war, work and family were the priorities, but Paterno wanted to learn and graduated from high school at the age of 31, always harboring a desire to go further. However, he had to wait for decades before returning to school again.As a student, he tapped out his essays on the manual (手工的) typewriter his mother gave him when he retired (退休) from the railways in 1984. He avoided Google in favor of printed books and was not tempted (诱惑) by the late-night student parties of his 20-year-old classmates. He always knew why he was there.“You are an example for younger students,” his sociology professor, Francesca Rizzuto, told him after he passed his final oral examination in June.As for what he planned to do next, he said he was not about to stop though he had graduated. “My project for the future is to devote myself to writing; I want to revisit all the texts I didn’t have a chance to explore further. This is my goal,” he said.24. Why did Paterno decide to go to study in college A. He was fit to do something. B. He wanted better employment.C. He really loved studying. D. He lived a boring retired life.25. What do we learn about Paterno as a young man A. He lived a very happy life.B. He didn’t have a fixed job.C. He wasn’t interested in raising a family.D. He lacked a chance to receive higher education.26. What did Paterno like doing when he was at the University of Palermo A. Focusing on his studies. B. Hanging out with his classmates.C. Trying new technologies. D. Going to late-night student parties.27. What does his sociology professor think of him A. Creative. B. Inspiring. C. Easy-going. D. Cool-headed.CMore than 16 million years ago in what is now New Zealand, a giant bird died and sank to the bottom of a lake. Preserved (保存) in layers of sand and gray-blue clay, the bones of this giant bird have been unearthed, revealing what is now the largest parrot known to science.Of the 350 parrot species alive today, the heaviest is the kakapo, a flightless bird also native to New Zealand. But the extinct parrot crushes the parrot’s record: Described from two fossilized (使……成化石) leg bones, the bird would have weighed 15 pounds and stood roughly three feet tall.Researchers unearthed the big bird fossils in 2008 at St Bathans, a former mining town that sits on top of an extinct (消亡的) lake. The site preserved rich fossil deposits (沉积物), including plants, crocodiles, bats, and dozens of bird species (物种). “Most of the samples (样本) in the St Bathans fauna (动物群)—more than 6,000 identifiable bird bones—are quite small,” says study leader Trevor Worthy, a paleontologist (古生物学家) at Flinders University in Australia.That’s why the large leg bones of this bird stood out. For the next 10 years, the bones sat on a shelf with other supposed eagle bones from the St Bathans site, until a graduate student realized they were not actually from ancient eagles.“It was completely unexpected and quite unusual,” Worthy says. “Once I had convinced (使信服) myself it was a parrot, then I obviously had to convince the world.” Worthy and his team compared the leg bones to samples and online images from various museums.“Based on what they were able to show here, it’s convincing,” says Alison Boyer, an ecologist at the University of Tennessee who was not involved with the study.The research team then estimated the size of the bird based on the leg bones. But even if their estimate is not perfect, this bird would have been extraordinarily large for a parrot.28. Which is similar in meaning to the underlined word “crushes” in paragraph 2 A. Breaks. B. Corrects. C. Proves. D. Keeps.29. What made the bones unearthed in New Zealand special A. Their rare shape. B. Their large size. C. Their discoverer. D. Their long history.30. Why had the bones remained unnoticed for 10 years A. They were too complex. B. They were regarded as useless.C. They were usual eagle bones. D. They were wrongly recognized.31. What can be inferred from the last three paragraphs A. Worthy owed his success to the help of museums.B. Alison Boyer didn’t agree with Worthy’s idea.C. Worthy’s conclusion was very convincing.D. Worthy collected opinions on the Internet.DWhen we are healthy, breathing happens naturally and easily. Without much effort on our part, the human respiratory (呼吸的) system works hard. Experts say we take about 20,000 breaths every day.When you breathe deeply, the air coming in through your nose fully fills your lungs, and the lower belly (腹部) rises. Deep breathing may slow the heartbeat, lower blood pressure and lower stress. Deep breaths help your body fully exchange incoming oxygen (氧气) with outgoing carbon dioxide (二氧化碳).However, many people do the opposite of deep breathing. They take short breaths and have shallow breathing. Experts call this “chest breathing”. Shallow breathing limits the expansion (扩张) of the diaphragm (隔膜) and its movement. The lowest part of the lungs does not get a full share of fresh air. This can make you feel short of breath and worried, or anxious.Shallow breathing, over time, leaves old, unfresh air in the lungs. This leaves less room for the diaphragm to bring in fresh oxygen. And that means lower oxygen levels and less oxygen for exercise and activity.Several health websites explain an easy deep breathing exercise. Find a place to lie down. Place one hand just below your ribs (肋骨). Take a slow, deep breath through your nose. Feel your hand go up. Your stomach should rise and expand. Now breathe out slowly through your mouth. Make sure to breathe out all the way. Feel your hand and stomach go down.If done repeatedly, breathing exercises can help remove unfresh air from the lungs. This will increase oxygen levels and get the diaphragm to return to its job of helping you breathe. Deep breathing is a good way to reduce stress and relax.Shortness of breath happens when you are worried, frightened, or are in poor physical shape. But it can also be a sign of health problems.32. Which is the disadvantage of chest breathing A. It expands the diaphragm. B. It causes the lungs to lack oxygen.C. It makes the lungs smaller. D. It stops fresh air entering the lungs.33. What happens to your hand placed just below your ribs when you do breathing exercise A. It moves left and right. B. It moves unnoticeably.C. It moves up and down. D. It moves in one direction.34. What can be inferred from the last paragraph A. Deep breathing can improve your health.B. You may breathe fast when you are scared.C. Shortness of breath may happen at any time.D. You must be ill when you are short of breath.35. What is the best title for the text A. How do the lungs work B. Protecting the lungs mattersC. What is chest breathing D. Deep breathing helps the lungs第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I’ve been teaching in college for many years. Still, I recently noticed one of my students show up in pajama bottoms (睡裤). I couldn’t help remarking, “Did you just roll out of bed ” 36I’m familiar with the school of thought that says how students dress is irrelevant, so long as they’re learning. I deposit it in the same category as “Grammar and spelling don’t matter, so long as they’re expressing themselves.”37 Perhaps this is why looking sharp, as my father used to put it, was so important: In the world he knew, personal appearance was the one thing over which one had control—it might have made the difference between getting and losing a job.Once, when I was 14, my father announced that he was taking me to Manhattan to see the debut (首映) of 2001: A Space Odyssey. 38 “But why ” I begged, not wanting to change out of my comfortable jeans. “Because,” he said, “we’re going to New York.”So yes, I’m all for freedom of choice in the matter of dress. 39 But I also want to pay my respects to those students who believe that appearances count.I think of the woman—a somewhat older, so-called nontraditional student—I had in class a few years ago. She worked hard for respectable grades on every assignment. 40 When the course ended, I took a moment to mention this to her. “You always looked so nice,” I remarked, “as if you were ready to take on the world.” Without missing a beat, she answered, “I’ve waited 12 years to return to school, and I dress up to remind myself to be serious about it.”A. His response, “Five minutes ago.”B. Plus I do want my students to be comfortable.C. My father directed me to put on my best clothes.D. She even stayed after class to ask extra questions.E. My parents came of age under conditions of poverty.F. But I was struck by how tastefully she dressed day after day.G. Some students also argue casual clothes help them focus better.第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。During the first few weeks of my certain class in college, my thoughts were: “If my answer’s wrong, I’ll look foolish. I’d better not 41 this up.” It was all because my professor (教授) had a unique way of 42 the answers to our weekly tests. For each question, he’d call on a student and question them mercilessly (无情地) about their answer, forcing them to explain—after which he’d ask the class whether they agreed. If not, a new student was 43 to give a different answer, and the whole process would 44 again.I’d say it was 45 a memorable way to review, but I was just a freshman, and test-review days 46 me. I’d spend the entire review shrinking (蜷缩) in my seat,47 I wouldn’t be called on.One of my other professors 48 me. Dr. Amy Cuddy told me to develop 49 by taking “high power” positions, which involves taking up as much space as possible so that one can look as big as they can. “Before you go into the next 50 situation, for two minutes, try doing this,” she 51 and so I did.The next day, when the professor asked if anyone had questions about the material, I raised my hand high, and he answered my question patiently. More 52 , my inner dialogue had 53 . When the review started, instead of thinking: Oh gosh, what if I get this answer wrong I had a new 54 : Well, so what if I’m wrong Suddenly, I 55 that I didn’t need to be right. I just needed to engage fully in the class and learn, like everyone else.41. A. finish B. mess C. bring D. make42. A. looking for B. getting across C. figuring out D. going over43. A. replaced B. recommended C. picked D. pressed44. A. begin B. end C. fail D. succeed45. A. roughly B. narrowly C. hardly D. certainly46. A. inspired B. alarmed C. attracted D. impressed47. A. believing B. assuming C. hoping D. arguing48. A. saved B. comforted C. reminded D. educated49. A. flexibility B. patience C. wisdom D. confidence50. A. awkward B. significant C. stressful D. extreme51. A. encouraged B. responded C. updated D. promised52. A. fortunately B. excitingly C. amazingly D. hesitantly53. A. changed B. started C. continued D. skipped54. A. question B. level C. way D. thought55. A. noticed B. realized C. admitted D. apologized第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下列句子,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。56. I found to my satisfaction that my balance and flexibility slowly improved, ▲ I was able to do more difficult moves, and that my love for tai chi returned stronger than ever.57. Tai chi has taught me to relax my mind, ▲ (enable) me to stay cool in stressful situations.58. Hopefully, next time you go to the cinema, you’ll spare a thought ▲ all those who have worked for months and even years so that you can have two hours of enjoyment!59. Another aspect I attach great importance ▲ is visual special effects.60. He talked to historians to ensure that the details were correct and even went down to the bottom of the Atlantic Ocean to see ▲ was left of the ship for himself.61. Like cars that run ▲ petrol, your body burns carbohydrates for energy.62. Do not eat immediately after exercise; instead, wait at least 30 minutes after a typical routine, ▲ as much as an hour after a hard workout.63. The gentleman, ▲ his advanced years, helped Cathy, who was unable to walk normally, back to her seat.64. The factory used 65 percent of the raw materials, the rest of which ▲ (be) saved for other purposes.65. My personal ▲ (prefer) is to eat meat only once or twice a week.66. If you have any questions ▲ (regard) any of our services, please feel free to call me.67. The television ▲ (adapt) of the stage play turned out to be very successful.68. Her mind was foggy and she had a ▲ (tend) to get lost in time.69. We have got to be more ▲ (system) in the way that we approach this task.70. Up to now, a lot of preparations for the party ▲ (make) by the organizing team.第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)根据句意和所给汉语提示,用适当的英文短语完成句子。71. The workers ▲ (在后台,在幕后) have made the event a great success.72. I was just wondering how I could get home, when suddenly, as if by magic, a taxi ▲ (停车,停止).73. This postcard doesn’t ▲ (给予公正的评价) the wonderful scenery.74. The weather here is lovely, ▲ (更不用说,且不说) the wonderful food.75. It is hard to ▲ (持续,坚持) an exercise program you do not enjoy.76. ▲ (不足为奇,并不奇怪) your plants always die—you don’t water them enough.77. I am writing ▲ (作为对……的回复) your advertisement for a personal assistant in yesterday’s newspaper.78. You don’t have to go to extremes to become healthier—a little exercise and slight changes to your diet can ▲ (创造奇迹,产生神奇作用).79. He has to work twice as hard as the other children to ▲ (弥补,补偿) his lack of natural ability.80. He is ▲ (对……进行最后的润色或修饰) the cake—carefully placing a handful of blueberries in a neat circle on top of the buttercream.第四部分 写作(共两节,满分30分)第一节(满分15分)假定你是李华,你班的英文报要增设一个栏目,外教Mike提出“English Movie Review”和“Campus Sports Stories”两个选项供大家选择。请给Mike写一封邮件,内容包括:(1) 你的选择;(2) 说明理由。注意:(1) 写作词数应为80个左右;(2) 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Dear Mike, I really like the idea of adding a new column to our English newspaper. Yours, Li Hua第二节(满分15分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一段,使之成为一篇完整的短文。On Christmas Eve, my mom excitedly called to tell me she sold all her handmade towels for $200 at the craft fair, making it possible for her to buy gifts for her neighbors. After that she happily went shopping for food.At 9:30 that night, I received a second call from her. She cried, “I lost my wallet and all $200 I had earned. My Christmas is ruined. I searched my car and home. Then, I drove back to the store to see if I left it there. But it wasn’t there either. Then, I walked through the parking lot, looking for it, but it wasn’t anywhere.”It took me several hours to drive to Mom’s house the following morning. But before I got there, she had already gone back to the store again. With tears in eyes, she shared her story about the money she had earned with the store manager and asked if he could check any other places for her wallet, hoping someone might have found it and turned it in.The manager felt great pity for my mom. And he secretly thought if the wallet couldn’t be found he’d give some of his own money to my mom. With that thought, the manager began searching for my mom’s wallet. He searched for a long time but couldn’t find it. Wiping tears from her face, Mom thanked him for trying to help. When she left, the manager took $200 from his wallet and handed it to Mom, saying, “My gift. Merry Christmas.” Surprised, Mom said, “No...I can’t.” But the manager insisted. Mom left the store in tears and I met her back at her apartment. We called the police station to see if the wallet had been turned in, but no luck.注意:(1) 续写词数应为80个左右;(2) 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Unexpectedly, the police called us back the next day.2025-2026 学年度第一学期联盟校 12 月检测 高一年级英语参考答案、部分解析及听力原文第一部分 听力(共两节,满分 30 分)1-5 CACBA 6-10 CCABA11-15 BCBAA 16-20 BBACC第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题:每小题 2.5 分;满分 37.5 分)21-23 ACB 24-27 CDAB 28-31 ABDC 32-35 BCBD【导语】本文的语篇类型是应用文,主题语境是人与社会之文化活动。继 2017-2024 年赛事取得圆满成果后,主办方宣布启动 We Sing Pop! 2025 国际歌曲大赛,文中详细说明赛事奖项设置、报名方式、评审标准及相关规则等核心信息。21.A【解析】细节理解。根据 Awards 部分中的 “Grand Prize winner is awarded $3,000 cash”和“Audience Choice Award: $1,000 cash - open to all singers” 可知,比赛最高奖项为一等奖($3,000),而所有参赛选手都有机会获得观众选择奖($1,000)。参赛选手若同时获得一等奖和观众选择奖,可获得最高奖金,共计 $4,000。22.C【解析】细节理解。根据 How to Apply 部分中的 “To apply, musicians should fill out the Application Form and submit a video audition” 和 “The application materials acceptance for the 2025 Contest will be closed on December 15, 2025” 可知,参赛选手需要在 2025 年 12 月 15 日之前提交材料(申请表和试镜视频)。根据文章内容可知,参赛选手需要提交一段一首歌的演唱试镜视频,时长为三至五分钟,而非录制三至五首歌,故 A 项错误;文章明确指出 “Professional recordings are unnecessary”,因此 B 项(准备表演的专业录制)错误;根据 “All singers will be informed of the results via email no later than January 7, 2026” 可知,2026 年 1 月 7 日是最晚通知比赛结果的日期,而非提交申请表的截止日期,因此 D 项错误。23.B【解析】细节理解。根据 Judging Criteria 部分可知,各评分标准的权重为:对歌曲的掌握程度(30%);歌曲的复杂度(25%);表演者的舞台表现力(25%);整体表演的独创性(20%)。其中,“对歌曲的掌握程度” 占比最高(30%),是影响获胜最关键的因素。【导语】本文的语篇类型是记叙文,主题语境是人与自我之生活与学习。意大利有位 96 岁的老人朱塞佩 帕特诺(Giuseppe Patero),他一生中经历过许多次重大考验,比如童年贫困和二战,如今他刚刚通过了一次考试,这使他成为了意大利有史以来年龄最大的大学毕业生。24.C【解析】推理判断。根据第二段的 “...Paterno grew up loving books and never gave up his dream of going to college” 可知,Paterno 决定去上大学是因为他很喜欢学习。25.D【解析】细节理解。根据第三段的 “In a society focused on rebuilding after the war, work and family were the priorities, but Paterno wanted to learn and graduated from high school at the age of 31, always harboring a desire to go further. However, he had to wait for decades before returning to school again” 可知,他缺少接受高等教育的机会。26.A【解析】推理判断。根据第四段的 “He avoided Google in favor of printed books and was not tempted by the late-night student parties of his 20-year-old classmates. He always knew why he was there” 可知,他在大学里喜欢把精力都投入到学习中。27.B【解析】推理判断。根据倒数第二段的 “You are an example for younger students," his sociology professor, Francesca Rizzuto, told him after he passed his final oral examination in June” 可知,Paterno 的社会学教授认为他的事迹很激励人,即他是一个激励他人的人。【导语】本文的语篇类型是说明文,主题语境是人与自然之宇宙探索。1600 多万年前,在现在的新西兰,一只巨鸟死亡并沉入湖底。这只巨鸟的骨头后来被发掘出来,被证实它是目前科学界已知的最大的鹦鹉。28.A【解析】词义猜测。根据画线单词前一句的内容以及画线单词所在的句子可知,在现存的 350 种鹦鹉中,最重的是鹦鹉,但是这只灭绝的鹦鹉 “打破” 了鹦鹉的纪录。29.B【解析】细节理解。根据第三段的 “Most of the samples in the St Bathans fauna - more than 6,000 identifiable bird bones - are quite small," says study leader Trevor Worthy... 以及第四段第一句可知,使在新西兰发掘的骨头特殊的是它们很大。30.D【解析】推理判断。根据第四段第二句可知,这些骨头在接下来的 10 年里一直未被注意,原因是这些骨头被误认为是古老的鹰骨,一直被放在架子上,即被鉴别错误。31.C【解析】推理判断。根据倒数第二段的 “Based on what they were able to show here, it's convincing," says Alison Boyer... 可知,Worthy 的结论是令人信服的。【导语】本文的语篇类型是说明文,主题语境是人与社会之科学与技术。深呼吸有助于肺部健康。当你深呼吸时,通过鼻子进入的空气完全充满你的肺,然后下腹部上升。深呼吸可以减缓心跳,降低血压和压力。32.B【解析】细节理解。根据第三段的 “The lowest part of the lungs does not get a full share of fresh air” 可知,胸部呼吸导致肺的最低部不能得到全部的新鲜空气,即胸部呼吸会导致肺缺氧。33.C【解析】细节理解。根据第五段的 “Feel your hand go up” 和 “Feel your hand and stomach go down” 可知,在做呼吸练习时,放在肋骨下方的手会跟着上下运动。34.B【解析】推理判断。根据最后一段的内容可知,当你担心、害怕或身体状况不佳时,就会出现气短。35.D【解析】主旨大意。根据第二段以及全文内容可知,文章主要谈论的是深呼吸有助于肺部健康。第二节(共 5 小题:每小题 2.5 分,满分 12.5 分)36-40 AECBF【导语】本文的语篇类型是夹叙夹议文,主题语境为人与自我。作者以自己的亲身经历告诉我们:衣如其人,学生的穿着应该要有学生的样子。36.A【解析】选项中 His 指代穿睡裤的学生,上一句作者调侃学生 “刚起床吗”,A 项 “他回答‘五分钟前刚起’” 直接回应提问,承接对话场景,为后文讨论学生穿着做铺垫,故选 A。37.E【解析】选项中 My parents 对应后文 “父亲”,上一段作者反驳 “穿着无关”,后文讲 “父亲时代重视形象”,E 项 “父母在贫困中长大” 为父亲重视形象提供时代背景,承上启下让论述更合理,故选 E。38.C【解析】选项中 My father 呼应前文 “父亲带作者看首映”,后文作者 “不想换牛仔裤”,C 项 “父亲让作者穿最好的衣服” 是作者抵触的原因,衔接事件与对话,逻辑连贯,故选 C。39.B【解析】选项中 Plus 承接上一句作者 “支持穿着自由”,B 项 “还希望学生舒服” 补充支持的理由,又通过后文 but 转折到 “尊重重视形象的学生”,让观点更全面,故选 B。40.F【解析】选项中 she 指代大龄学生,上一句讲学生 “学习认真”,后文作者称赞她 “得体”,F 项 “她每天穿得有品位” 实现话题过渡,衔接对学生的描述与后文称赞,故选 F。第三部分 语言运用(共三节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)41-45 BDCAD 46-50 BCADC 51-55 ACADB【导语】作者在复习课上因担心被提问而紧张不已,后来通过采用 “high-power” positions 而重拾信心,克服了在复习课上的恐惧。41.B【解析】根据上文内容可知,作者一直担心自己的答案不对,所以他想他最好别把事情给搞砸了。mess up 是固定搭配,意为 “弄糟,搞砸”,符合语境。42.D【解析】根据下文 “I'd say it was 45 a memorable way to review” 可知,这是复习课,所以老师是检查(going over)学生对于每周进行的周测验的答案的掌握情况。43.C【解析】根据语境可知,如果全班同学都认为该生的答案是错的,就选(picked)一个新学生给出不同的答案。44.A【解析】新学生给出答案后再次开始(begin)上述过程,故选 A 项。45.D【解析】根据本空前的 I'd say 以及结合常识可知,作者认为上述方法当然(certainly)是一种令人难忘的复习方式。46.B【解析】根据下一句中的 “I'd spend the entire review shrinking in my seat” 可知,作者担心被提问,故测试复习课让他很害怕(alarmed)。47.C【解析】根据语境可知,作者整个复习课期间都蜷缩在座位上,希望(hoping)自己不会被提问。48.A【解析】根据下文内容可知,是另一位教授的建议挽救了(saved)作者。49.D【解析】根据第一段内容,作者在复习课上一直担心自己的答案不对,由此可知作者之所以害怕被提问是因为不自信,所以 Dr. Amy Cuddy 建议他通过采用 “高力量” 姿势建立信心(confidence)。50.C【解析】联系上文作者在复习课上的紧张可知,应选 C 项。51.A【解析】根据本空前这位教授所说的话可知,她是在鼓励(encouraged)作者。52.C【解析】根据后两句话可知,此时作者发现自己内心的对话也发生了改变(changed)。这更是他没有想到的。故此处填 amazingly 符合语境。53.A【解析】参见上题解析。54.D【解析】根据本空后的 “Well, so what if I'm wrong ” 可知,此处是指作者有了新的想法(thought)。上文中的 instead of thinking 是提示。55.B【解析】根据语境可知,作者突然意识到了(realized)重要的是自己参与其中,而不是一定要作答正确。第二节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)thatenablingfortowhatonordespitewerepreferenceregardingadaptationtendencysystematichave been made第三节(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)behind the scenespulled updo justice tonot to mentionstick with/stick toNo wonderin response todo wonders/work wondersmake up for/compensate forputting the finishing touches to第四部分 写作(共两节,满分 30 分)第一节(满分 15 分)参考范文 1:选择 English Movie ReviewDear Mike,I really like the idea of adding a new column to our English newspaper. Personally, I am in favor of "English Movie Review" for its unique value.For one thing, movies are a favorite among us students, which means we have abundant materials to write about - whether it is analyzing the theme of a movie or commenting on the actors' vivid performances. For another, crafting reviews in English can effectively enhance our English proficiency, as it urges us to use precise vocabulary and complex sentences to express our thoughts, a skill that is crucial to our language learning.I am confident this column will arouse great interest in the class.Yours,Li Hua参考范文 2:选择 Campus Sports StoriesDear Mike,I really like the idea of adding a new column to our English newspaper. As for the two options, I prefer "Campus Sports Stories" without hesitation.Firstly, sports events on campus - such as the annual sports meeting and daily basketball matches - are full of memorable moments, providing us with authentic and vivid stories to record. Secondly, sharing these stories can not only showcase the energetic spirit of our classmates but also encourage more students to participate in sports. Additionally, writing about sports-related experiences helps us master practical English expressions, making our language learning more closely connected to daily life.I believe this column will become a popular part of our newspaper.Yours,Li Hua第二节(满分 15 分)参考范文 1Unexpectedly, the police called us back the next day. They told us a kind-hearted stranger had found Mom's wallet in the store's parking lot and immediately turned it in - all the $200 she'd earned from the craft fair was still there. Mom held the phone tightly, her voice shaking with joy. When we picked up the wallet, she kept saying how grateful she was for the stranger's honesty. She didn't just get back her hard-earned money; she also felt the warmth of humanity. Later, she bought gifts for neighbors as planned, and this Christmas became even more meaningful because of that kindness.参考范文 2Unexpectedly, the police called us back the next day. They said a middle-aged woman had found Mom's wallet under a shopping cart in the store parking lot and brought it to the station right away. When Mom and I rushed over, we saw the wallet just like she'd left it - all the $200 from the craft fair was still inside. Mom's eyes got wet again, but this time it was from joy, not sadness. She kept saying the stranger's kindness had saved her Christmas. Later, she bought small gifts for the neighbors just as she'd planned. She also kept saying this experience had taught her something - warmth from strangers isn't just a nice surprise, but the truest and best gift one can get for Christmas.听力原文Text 1W: Look at the weather today! I much prefer cloudy or sunny days, so I can go outside.M: I actually quite like this type of rainy day. (1) It's cool, and we can stay in and relax.Text 2W: I was feeling inspired at the museum, so I went to their store and got a small painting. (2) Then I stopped by the art store for some paints and brushes.M: Now you only need some good paper, and then you can begin.Text 3M: I want to climb a huge mountain like Mount Kilimanjaro or Mount Kenya.W: The highest mountain in the world is Mount Qomolangma. (3)M: It is too dangerous for me! I'll choose an easy one.Text 4W: I'm very nervous! I'm going to give a speech in front of the whole school staff tomorrow.M: Don't worry. Remember how we practiced in front of the team last week (4) You were great. Your teaching experience was the best preparation. Just imagine you're at the front of a classroom.Text 5W: Did you see the accident take place M: No. It happened very fast. I only heard the sound of the cars crashing.W: Did you see the car that drove away M: Yes. It was a blue car. (5)Text 6W: Do you think you will join the swim team this year M: I'm not sure. I was swimming all last summer. But I'm tired of it now. (6)W: But you are the best swimmer in our school.M: I'm not that good. In fact, I much prefer drawing. It calms me down.W: Oh, I didn't really know that. Are you planning to go into art after graduation (7)M: Well, I have to be really good to survive as an artist. I think I could design buildings. (7)Text 7W: You played very well today, Eddie. I'm going to teach you a new piece of music for next time. (8) And you should practice playing the piano for at least an hour each day.M: OK, Mrs. Nolan. (8) I usually practice for two hours, because I like the piano so much.W: That's great! I can tell you put a lot of effort into it. You're improving so quickly!M: Thank you.W: See you this Friday, right (9)M: This Friday and next Monday are holidays.W: Oh, that's right. Let's change the next lessons to this Thursday and next Tuesday, then. (9)Text 8M: Yesterday, I read about cars using electricity instead of gas.W: Does electric energy mean it's more environmentally friendly and cheaper (10)M: It is always better for the environment. (10) In the future, companies will improve technology to make it cheaper and more convenient as well.W: Which countries use the most electric cars (11)M: Right now, it is China. (11) And I think people will only drive electric cars by 2050 because of advanced technology from China, Germany, Japan, and the US. (12)W: I think people will use more bicycles as well, and the air in big cities will become cleaner!Text 9M: Good evening. Welcome to Le Normandy Bistro. How many people do you want a table for (13)(14)W: It'll be four - my sister, two of my friends, and me. (13) We're celebrating her birthday.M: Wonderful. We'll try to get a table for you. Also, sorry for the mess in our restaurant. (14) We aren't quite finished redecorating.W: No problem at all. I really love these paintings, actually. The colors are so bright.M: Thanks. We're glad you appreciate them. For today's specials, we have fresh fish and beef.W: But I seldom eat seafood and my sister doesn't eat meat. (15)M: I see. I'm afraid our menu will be quite limited for you all. Can we start you off with a drink Lemon juice, orange juice or just water (16)W: The first one please. (16)M: OK. (16) I'll bring those right out for you.Text 10Good morning, class! Welcome to high school! You were in junior high last year, (17) and I can tell that some of you are scared of being with the "big kids" now. Don't worry! The older students in this school have a good record of helping out their younger schoolmates. Teachers here always give rewards for this good behavior, like more class trips. Senior students are especially encouraged to help out the first-year students, because they can offer the most experience. (18) To make relationships between students more possible, the student union has planned a big event for the end of your first day. Since it still feels like summer outside, there will be an ice cream social at 1:30 p.m. today in the gym. (19) Now, let's focus on our new school year. We'll start our day with a good book to wake up our imaginations. (20) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年度第一学期联盟校12月检测高一年级英语试卷.docx 听力音频 高一英语.mp3 联考答案.docx