资源简介 湖南省岳阳市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分100分 时间90分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分20分)1.What club does Carla want to join A.The music club. B.The sports club. C.The nature club.2.Why does Mike like biology A.Because it’s useful. B.Because it’s amazing. C.Because it’s easy.3.Who does the boy often play ping-pong with A.His grandpa. B.His grandma. C.His friends.4.How many pigs are there on the farm A.Two. B.Four. C.Five.5.Where is the dining hall A.The dining hall is behind the art building.B.The dining hall is in front of the art building.C.The dining hall is next to the art building.听对话,回答小题。6.What can’t the boy find A.His new book. B.His new cap. C.His new pencil.7.Where is it A.It is in his schoolbag. B.It is under the desk. C.It is on the table.听对话,回答小题。8.When is Lin Tao’s birthday A.September 12th. B.September 11th. C.September 10th.9.Where does Lin Tao usually celebrate his birthday A.In a club. B.At home. C.At a restaurant.听对话,回答小题。10.What time does Alex usually go to bed A.At 8:30. B.At 9:30. C.At 10:00.11.What does Alex do every night A.He brushes his teeth. B.He watches TV. C.He takes a shower.听对话,回答小题。12.Why does John like history A.Because it’s interesting. B.Because it’s important. C.Because it’s useful.13.Who is John’s history teacher A.Miss Smith. B.Miss Johnson. C.Miss Green.14.What subject does John have on Mondays and Fridays A.PE. B.Maths. C.Science.听对话,回答小题。15.What is Betty’s new school like A.Big and nice. B.Small but nice. C.Very big.16.How many students are there in the girl’s class A.16. B.17. C.60.17.Where is the gym A.In the school. B.In front of the classroom. C.Across from the school.听对话,回答各小题。18.What fruit doesn’t Dave like A.Apples. B.Oranges. C.Pears.19.How does Dave like playing soccer and basketball A.They’re relaxing. B.They’re boring. C.They’re interesting.20.Why doesn’t Dave play tennis A.Because it’s boring. B.Because he can’t play it. C.Because it’s not fun.阅读理解(满分30分)AXinghua Middle SchoolEnglish Writing Competition (比赛)9th December—13th DecemberGrades Titles (题目)Grade 7 My Best Friend (about 30 words)Grade 8 My Family (about 60 words)Grade 9 My Wish / My School Days (about 90 words)Give your writing to Mr. Brown in the library.Prizes (奖品) 1st Prize: one dictionary and one pen 2nd Prize: one dictionary 3rd Prize: one pen21.Peter is a Grade 8 student. What can he write about for the competition A.His loving parents. B.His wish is to be a scientist. C.His everyday life at school.22.What is the 2nd prize in the competition A. B. C.23.The material (材料) is a(n) ________.A.list (清单) B.email C.noticeBStudents in middle school have to learn almost eight subjects every week. What’s your favourite subject What subject is easy for you to learn To know more about students’ favourite subject, we did a survey (调查) in No.2 Middle School. Here are the results (结果).We find that the most popular (最受欢迎的) subjects are history and biology, with 90 students liking each of them. English is the second most popular subject, liked by about 80 students. Around 70 students like Chinese, while about 50 students like geography. The least popular (最不受欢迎的) subject is maths, with only about 30 students liking it.Why is that We did a second survey about the students who don’t like maths and the results are here: 45% of students find maths too difficult, 35% think that maths is boring, and 20% don’t like their maths teacher.Although maths is difficult, we still believe that it is a useful and important subject because everyone has to use maths each day. To make students be more interested in maths, the headmaster (校长) in No.2 Middle School even organizes (组织) some activities.“Do you like maths Is maths your favourite subject Do you like to play with numbers If so, please enjoy learning maths! Because maths is a really important subject,” said Mr. Wang, the headmaster.24.What is paragraph 2 about A.Students’ favourite subject.B.Students’ favourite sport.C.Students’ favourite food.25.What can we know from paragraph 3 A.The headmaster likes to play with numbers.B.Students like history and biology best.C.45% of the students think maths is difficult for them.26.Why is maths a useful and important subject A.Because it is really difficult for students.B.Because it is interesting for students.C.Because everyone needs to use it every day.27.What can we infer (推断) from the last paragraph A.Students in No.2 Middle School don’t like maths at all.B.Students in No.2 Middle School enjoy learning maths.C.The headmaster hopes more students can enjoy learning maths.CWenwen’s mother, ChinaMy mother is a nurse in a hospital. When she works at night, we eat dinner together at 6:30 p.m., and then she goes to work. Her work starts at 10:00. She checks on each patient (病人) every three hours. She finishes work at 8:00 the next day and arrives home by 9:00. Her bedtime is around 10:30. She is busy with her work, but when she is free, we go to the park and have a good time together.Colin’s father, UKMy father is a bin worker. I usually don’t see him in the morning because he gets up at 4:00 a.m. He has something to eat and then goes to work. By 5:00, he is at his first house to empty (倒空) rubbish bins into a lorry (卡车). Work ends around 3:00 p.m. Then he comes to school to pick me up (接我) at 4:30. We talk a lot on the way home. Dinner is at 6:00. After dinner, he watches TV for a while. Then he goes to bed early at 8:30. We try to keep quiet at night so he sleeps well.28.How often (多长时间一次) does Wenwen’s mother check on each patient during her night shift (夜班) A.Every hour. B.Every two hours. C.Every three hours.29.How does Colin’s father’s job affect (影响) his family’s daily routine A.They have to be quiet at night so he can sleep well.B.They often go to the park together after work.C.They have breakfast together in the morning.30.Which is the right order (顺序) of the following (下列) things about Colin’s father a. His work ends. b. He has dinner with family.c. He picks Colin up from school. d. He empties rubbish bins at the first house.A.a→c→d→b B.d→a→c→b C.d→c→a→b31.What are the texts about A.Special (特别的) people. B.Special jobs. C.Special routines.第二节 阅读下面短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。Water is very precious (宝贵的). So it’s important to learn how to use it well. 32Look at the water meter (水表) in your house. 33 After two weeks, look at the meter again and write that number down too. Subtract (减去) the first number from the second number to find out how much water you use in two weeks.34 Think of all the ways you use water in your house, and think of some ways you can save water. Can you take short showers Can you water your flowers with water from washing vegetables 35Now look at the meter again and write down the new number. Try to remember to do the things on your list. At the end of two weeks, look at the water meter again. Subtract the first number from the second number again. 36When you use less (较少的) water, it means your ways of saving water work!A.Here is a simple way to save your water!B.Now comes the thinking part.C.Make a list of things you can do.D.Write down the number you see today.E.How much water do you use in two weeks this time 三、完形填空(满分15分)I am Mary Miller. I am a student and I need a 37 , a hat and a pair of shoes for school. So I go to a clothes store 38 my friend Anna.Some nice sweaters are in the store. They are in different 39 . Anna says the red one is nice. But it is too 40 for me. I need a big one. So I 41 a blue sweater. It is 29 dollars. Some hats are in the store, too. They 42 nice. I like the big black one. 43 it is 18 dollars and it is expensive. I like playing volleyball so I 44 to buy a pair of sports shoes. Anna asks me to take the brown pair. I think she is 45 . So I take the brown pair. I 46 have a good day.37.A.T-shirt B.sweater C.skirt38.A.with B.for C.of39.A.colors B.pairs C.habits40.A.fat B.small C.long41.A.take B.need C.know42.A.see B.sound C.look43.A.But B.So C.And44.A.know B.want C.think45.A.great B.fun C.right46.A.only B.great C.really四、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。My name is Peter, and I am 12 years old. I am in Class Seven, Grade Seven, and my class teacher is Mrs. Li. I have many 47 (hobby). For example, I can play ping-pong, and I can play the violin well, too. My friend Emma can sing very well, but she can’t 48 (play) any musical instruments.I usually get up at 6:30 a.m. and start my day by brushing my teeth and taking 49 shower. After that, I go to school. I really like my school because it is beautiful and there 50 (be) many modern buildings.My favourite subject is history. I love learning about the past, but my sister 51 (do) like it. I also enjoy Chinese 52 it is fun. However, I find biology difficult, even though it is important.After school, I usually do my homework or read books. In the evening, I go to bed 53 9:30 p.m. On weekends, I often play ping-pong with my grandpa. He loves sports, and we have some nice ping-pong bats. Sometimes, my father and I go fishing. He has a fishing rod and spends a lot of time on 54 (he) hobby.My birthday is on the 55 (two) of August, and I will turn 13 next year. I plan to sing a song for my friend on her birthday. What do you want to do on your 56 (friend) birthday 五、任务型阅读(满分10分)My Floating (漂浮的) SchoolMy name is Sadia Khatun. I’m from Bangladesh. It’s difficult to walk on some roads in the rainy season here. So how do I go to school It’s easy. The school comes to me—I study on a “floating school”.My floating school is a “school bus” and a classroom all in one. ①The boat picks me up early in the morning. Our classroom is on the boat, too. There are several boats on the river at the same time. Each boat has one teacher and one class. The teacher teaches us all the subjects.The boat is long and wide. We sit at wooden desks. Big windows bring in lots of sunlight and fresh air. There’s a blackboard at the front. ②在黑板的旁边有一台电脑。The computer gets its power from the sun. At the end of the school day, the boat takes me home.I learn a lot at my school and have fun too. I love my floating school.57.将划线部分译成中文。58.将划线部分译成英文。59.What problem does Sadia have during the rainy season 60.How does Sadia go to school 61.Is Sadia happy at school 六、书面表达(满分15分)62.假如你是学校某个社团的主要负责人,你打算在学校英文报上发表一篇文章展示你们社团丰富多彩的活动,以此来宣传你的社团,进而招募更多的学生加入。请根据以下信息提示完成你的宣传稿。要求:1. 短文须包含所有提示信息,可适当发挥;2. 词数不少于60;短文的开头已给出,不计入总词数。参考词汇:colorful丰富多彩的Hello, everyone! I’m the organizer (负责人) of the ________ club.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】A: Do you want to join the nature club, Carla B: Yes, I do. I want to watch birds and take some photos.2.A【原文】A: Mike, do you like biology and why B: Yes, because biology is very useful in my life.3.A【原文】A: Do you often play ping pong with your grandpa B: Yes, I do.4.A【原文】A: What do you have on your farm B: Two pigs, three horses and four cows.5.B【原文】A: The school is so big, Peter. Can you tell me where the dining hall is B: It’s in front of the art building.6.C 7.B【原文】A: Mom, I can’t find my new pencil.B: What color is it A: It is green.B: Is it in your schoolbag A: No, it isn’t.B: Is it under the desk A: Let me see. Oh yes, it is under the desk.8.A 9.C【原文】A: Hi Lin Tao, when is your birthday B: It’s September 12th.A: How do you celebrate your birthday every year B: I asked some of my friends to celebrate my birthday.A: Do you celebrate it at home B: No, we usually celebrate at a restaurant.A: It sounds great.B: Yeah, and they may sing Happy Birthday to me.10.B 11.C【原文】A: What time do you usually go to bed, Alex B: I usually go to bed at 9:30.A: That’s too early.B: When do you usually go to bed, Ann A: I usually go to bed after ten o’clock. Do you take a shower every night B: Yes, I do. It helps me sleep well.12.A 13.C 14.C【原文】A: Hello John. I want to know about your school life. Can I ask you some questions B: Sure.A: What is your favorite subject B: My favorite subject is history.A: Why do you like it B: Because it is very interesting.A: Who is your history teacher B: My history teacher is Miss Green.A: Do you like her B: Yes. I like her very much. I like her classes too.A: When do you have science B: I have science on Mondays and Fridays.A: Thank you for telling me so much.B: You’re welcome.15.B 16.A 17.C【原文】A: Hi, Betty. What is your new school like B: It’s not big but very nice. I like it.A: How many classrooms are there in your school B: There are sixty classrooms.A: What’s in your classroom B: There are seventeen desks and chairs in my classroom.A: Oh. Are there seventeen students in your class B: No, there aren’t. There are sixteen students in my class. One of the desks is for our class teacher.A: Well. Is there a gym in your school B: No, there isn’t. But there is one across from my school. We often play basketball there after school.18.C 19.A 20.B【原文】略21.A 22.B 23.C【导语】本文主要介绍了兴华中学英语写作比赛的相关信息,包括比赛时间、各年级参赛题目、投稿方式以及奖品设置。21.细节理解题。根据表格中“Grade 8”对应的“Titles (题目)”一栏为“My Family (about 60 words)”可知,八年级学生的写作主题是关于家庭的。故选A。22.细节理解题。根据“Prizes (奖品)”栏目下的“2nd Prize: one dictionary”可知,二等奖的奖品是一本字典。故选B。23.推理判断题。通读全文可知,文章包含了活动名称、时间、具体要求、提交方式及奖项设置,旨在告知学生相关事宜,属于一则校园通知。故选C。24.A 25.C 26.C 27.C【导语】本文主要讲述了No.2中学关于学生最喜欢的科目的调查结果,并重点分析了数学不受欢迎的原因及校方的态度。24.主旨大意题。根据“We find that the most popular (最受欢迎的) subjects are history and biology, with 90 students liking each of them. English is the second most popular subject, liked by about 80 students. Around 70 students like Chinese, while about 50 students like geography. The least popular (最不受欢迎的) subject is maths, with only about 30 students liking it.”可知,第二段主要介绍了学生们最喜欢的科目。故选A。25.细节理解题。根据“45% of students find maths too difficult”可知,从第三段我们可以知道45%的学生认为数学对他们来说太难了。故选C。26.细节理解题。根据“Although maths is difficult, we still believe that it is a useful and important subject because everyone has to use maths each day.”可知,数学是有用且重要的科目是因为每个人每天都需要用到它。故选C。27.推理判断题。根据“If so, please enjoy learning maths! Because maths is a really important subject”可知,校长希望更多的学生能喜欢学习数学。故选C。28.C 29.A 30.B 31.C【导语】本文主要介绍了Wenwen的妈妈和Colin的爸爸因职业特殊性而形成的独特日常作息时间。28.细节理解题。根据“She checks on each patient (病人) every three hours.”可知,Wenwen妈妈每三个小时检查一次每位病人。故选C。29.细节理解题。根据“Then he goes to bed early at 8:30. We try to keep quiet at night so he sleeps well.”可知,因为Colin的爸爸睡得很早,为了让他睡好觉,家人们晚上必须保持安静。故选A。30.细节理解题。根据“By 5:00, he is at his first house...”可知,到5点的时候,Colin的父亲已经到了要去的第一户人家;根据“Work ends around 3:00 p.m.”可知,下午3点左右他的工作结束;根据“Then he comes to school to pick me up (接我) at 4:30.”可知,下午4点30分他到学校接Colin;根据“Dinner is at 6:00.”可知,下午6点他和家人吃晚饭。正确顺序为d→a→c→b。故选B。31.主旨大意题。通读全文可知,两篇文章主要围绕两位家长因为职业特殊性而形成的特定“作息时间”展开,详细列举了起床、工作、吃饭和睡觉的具体时间,侧重于描述他们特别的日常作息。故选C。32.A 33.D 34.B 35.C 36.E【导语】本文主要介绍节约用水的方法。32.根据上文“So it’s important to learn how to use it well.”及下文讲述节约用水的方法可知,此处承上启下,引出主题,选项A“这里有一个简单的节水方法!”符合语境。故选A。33.根据下文“After two weeks, look at the meter again and write that number down too.”并结合选项可知,此处指将水表的数字记录下来,选项D“写下你今天看到的数字。”符合语境。故选D。34.根据下文“Think of all the ways you use water in your house, and think of some ways you can save water.”可知,此处与思考的环节有关,选项B“现在是思考的部分。”符合语境。故选B。35.根据上文“Can you take short showers Can you water your flowers with water from washing vegetables ”可知,此处与自己能做的事情有关,选项C“列出你能做的事情。”符合语境。故选C。36.根据上文“At the end of two weeks, look at the water meter again. Subtract the first number from the second number again.”可知,此处与计算用水量有关,选项E“这次你两周用了多少水?”符合语境。故选E。37.B 38.A 39.A 40.B 41.A 42.C 43.A 44.B 45.C 46.C【导语】本文是一篇记叙文,介绍了作者和朋友去服装店买衣服的事情。37.句意:我是一名学生,我需要一件毛衣,一顶帽子和一双鞋上学。T-shirtT恤;sweater毛衣;skirt裙子。根据下文“Some nice sweaters are in the store.”可知,是指毛衣。故选B。38.句意:所以我和我的朋友安娜去了一家服装店。with和;for为了;of……的。根据“So I go to a clothes store...my friend Anna.”可知,是和朋友一起,应用介词with。故选A。39.句意:它们有不同的颜色。colors颜色;pairs双;habits习惯。根据“Anna says the red one is nice.”可知,是指不同的颜色。故选A。40.句意:但是对我来说太小了。fat胖的;small小的;long长的。根据“I need a big one.”可知,这件毛衣小了。故选B。41.句意:所以我拿了一件蓝色的毛衣。take拿走;need需要;know知道。根据“It is 29 dollars.”可知,作者拿了一件蓝色的毛衣。故选A。42.句意:它们看起来不错。see看见;sound听起来;look看起来。根据“nice”可知,帽子看起来不错。故选C。43.句意:但它要18美元,而且很贵。But但是;So所以;And和。前后句是转折关系,应用but连接。故选A。44.句意:我喜欢打排球,所以我想买一双运动鞋。know知道;want想要;think认为。根据“I like playing volleyball”可知,作者想要买一双运动鞋。故选B。45.句意:我认为她是对的。great很棒的;fun有趣的;right正确的。根据“Anna asks me to take the brown pair.”以及“So I take the brown pair.”可知,作者认为安娜的提议是对的。故选C。46.句意:我今天过得很愉快。only仅仅;great很棒地;really真正。此处用really来修饰句子,强调今天真的很愉快。故选C。47.hobbies 48.play 49.a 50.are 51.doesn’t 52.because 53.at 54.his 55.2nd/second 56.friend’s【导语】本文是七年级学生Peter介绍自己的兴趣爱好、校园生活、学科偏好及家庭活动,并提到即将到来的生日计划。47.句意:我有很多爱好。根据括号内单词hobby“爱好”及前文many“许多”可知,此处需用复数形式hobbies。故填hobbies。48.句意:我的朋友Emma唱歌很好,但她不会演奏任何乐器。情态动词can’t后接动词原形,play“演奏”需用原形。故填play。49.句意:我通常早上6:30起床,刷牙洗澡开始新的一天。take a shower“洗澡”为固定搭配,需填冠词a。故填a。50.句意:我真的很喜欢我的学校,因为它很漂亮,有很多现代建筑。there be句型中主语为many modern buildings“许多现代化建筑”,时态为一般现在时,be动词需用复数are。故填are。51.句意:我喜欢了解过去,但我妹妹不喜欢。根据前文“I love…”与but转折可知,主语my sister为第三人称单数,一般现在时否定需用doesn’t like。故填doesn’t。52.句意:我也喜欢语文,因为它很有趣。此处需填连词表示原因,because“因为”符合句意。故填because。53.句意:晚上我9:30睡觉。表示具体时间点用介词at。故填at。54.句意:他有一根钓竿,花了很多时间在他的爱好上。根据hobby“爱好”可知,需用形容词性物主代词his“他的”,修饰名词。故填his。55.句意:我的生日在8月2日。表示日期应用序数词second,缩写为2nd。故填2nd/second。56.句意:你朋友生日那天你想做什么?根据birthday“生日”可知,需用名词所有格friend’s“朋友的”,修饰名词。故填friend’s。57.这艘船会在清晨来接我。 58.There is a computer next to the blackboard. 59.It’s difficult for her to walk on some roads during the rainy season. 60.She goes to school by boat. 61.Yes, she is.【导语】本文主要介绍了来自孟加拉国的Sadia Khatun因雨季道路难行而就读的“漂浮学校”,描述了学校的运作方式及内部设施。57.The boat意为“这艘船”;picks me up意为“接我”;early in the morning意为“在清晨”。故填:这艘船会在清晨来接我。58.根据汉语句子可知,此句用There be句型来表达。“有一台电脑”译为There is a computer;“在……旁边”译为next to;“黑板”译为the blackboard。故填There is a computer next to the blackboard.59.根据“It’s difficult to walk on some roads in the rainy season here.”可知,Sadia在雨季面临的问题是在某些道路上行走困难。故填It’s difficult for her to walk on some roads during the rainy season.60.根据“The school comes to me—I study on a ‘floating school’.”以及“The boat picks me up...”可知,她是乘船去上学的。故填She goes to school by boat.61.根据“I learn a lot at my school and have fun too. I love my floating school.”可知,她在学校既学到了知识又玩得很开心,她热爱她的学校。这是一般疑问句,需作肯定回答。故填Yes, she is.62.例文:Hello, everyone! I’m the organizer of the Music club. Do you like music In our club, we have many colorful activities waiting for you.Here, you can learn to play different instruments like the guitar, the drums and the piano. We also sing beautiful songs together every Friday afternoon. Joining us is really good for you. It can help you relax after busy schoolwork. Besides, you can make many new friends here with the same hobby.If you want to be happy, don’t miss e and join us!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不得遗漏,可适当添加细节,以使行文连贯。[写作步骤]第一步:开篇点题,介绍自己负责的社团名称;第二步:详细介绍社团的日常活动内容并阐述加入该社团能带来的益处;第三步:表达欢迎之情,发出邀请。[亮点词汇]①different不同的②besides此外,而且③relax放松④make friends交朋友⑤join加入[高分句型]①Joining us is really good for you. (动名词作主语)②If you want to be happy, don’t miss it. (if引导的条件状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖南省岳阳市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题.docx