资源简介 12月份月考英语答案12.19听力部分:1 BCCBA 6 CABCA 11 CBABC 16 BABCA阅读部分:21 DCBAC 26 BDDCD 31 ABCAD 36 ACEBG完形填空:41 BADBC 46 DCBDA 51 ACDAC语法填空:56. connection 57. widely 58. to improve 59. managing 60. body’s 61. are applied 62. illnesses 63. a 64. where 65. on##upon听力原文1 W: How did you enjoy your travel to Italy M: Oh, I liked it very much. The food was good and I visited many beautiful places. But the weather was a little cold in the north and I didn’t like it. 【答案】B2 M: The car won’t start. I think we’re out of gas. Maybe we can catch a bus to get to the restaurant.W: There aren’t any buses here. Let’s walk. It’s not far. 【答案】C3 M: I’m so excited, because I’m going to watch the movie Green Book tonight.W: I went to see it with Tom yesterday. He fell asleep, but I was deeply moved. 【答案】C4 W: Why didn’t you call me last night I was waiting for you to call me and tell me the address of the party.M: What I sent you three or four messages. 【答案】B5 W: I hope you can come to the party on Saturday.M: I didn't know I was invited.W: Sure you are. Everyone in our office is invited. 【答案】A6 W: I’ve got a new friend, Dad! Her name is Tina.M: Great, is your new friend in your class W: No, Tina goes to a different school. I went to the museum with Mary after school today. And we got talking to her in the cafe next to the museum.M: That’s nice.W: Tina’s mom works at an amusement park. Tina invited me to go to the park and play with her tomorrow.M: It sounds good! Enjoy yourselves. 【答案】6. C 7. A7 M: Wow, you’re really good at playing golf. I think you play better than some trained players. I knew you are successful in business. But I didn’t know you are a serious golfer until I lost the game.W: Thanks for your praise. I play golf for pleasure. You are great, too. You are only a beginner, after all.M: Yep, I didn’t consider playing golf as a fun activity. But now, I guess I’m attracted by it.W: That’s a perfect beginning. Practice more, and you will get somewhere.M: So another round Could you please teach me more skills W: With pleasure. But I have to leave now. How about playing golf again this Saturday M: OK. See you then. 【答案】8. B 9. C8 M: Good morning, Molly! You look like you didn’t get much sleep. I heard a lot of noise coming from your apartment last night.W: Oh, I’m sorry about the noise, Fred. I hope we didn’t disturb you too much. We had a New Year party last night and went to bed really late.M: Oh, that’s OK, Molly. I also heard some of the conversations coming from your apartment. I heard a woman’s voice. Was that your mom W: Yes, that was my mom. She was giving a family speech again. And my dad was busy cooking. Guess who was with us last night M: Your brother Is he back from Japan W: Yes! He got home last night.M: Oh, that’s great news! I’d like to see him now! Where is he now W: He is out with some of his old schoolmates. He’s probably showing them the pictures of his new teachers and classmates from abroad. 【答案】10. A 11. C 12. B9 M: Now, Cathy, do you know when the visitors from India are coming W: We offered them three choices, the end of March, the middle of April and the beginning of May. And they chose the earliest one, which is good actually with the exams coming up in May.M: Right. And how many are coming Did you say about 12 W: Yes, they said 12 at first but changed to 10 this morning.M: Good, we have eight weeks to prepare. Here are my suggestions. On the first day a welcome party. Then they come to visit the schools in this district on the second and third days.W: We've got to know this group want to look at how computers are being used in the classroom.M: Exactly. So I want to ask Mr. Goodman to give a talk on this on the afternoon of the third day.W: That'll fit in very nicely.M: And on the last day they want to do some sightseeing. We could take them on the tour of London. But many of them may have been there already. And Scotland is too far away.W: Why not take them for a walk along the coast It should be interesting.M: Good idea, Cathy. I'm sure they'll like it. 【答案】13. A 14. B 15. C 16. B10 W: My name is Gracie Brown. For three years and six months, I worked as a taxi driver for Downtown Taxi in Vancouver. I drove my cab five days a week from 3:00 in the afternoon until around 12:00 at night. There were traffic jams every afternoon, but it didn’t bother me. Most passengers were nice enough, although I can’t remember most of them. I liked to show tourists our beautiful city. A lot of tourists from Asia visited Vancouver. In the evening, I took people out to restaurants, clubs and theatres. It was interesting to see people dressed in their best clothes for parties. The most interesting customer I had was a man dressed as a bird! I can still remember the scene clearly and I think I’ll never forget it. My cab was always clean and I always tried to be friendly. The trip to the airport was usually my biggest tip. I liked my job and made a comfortable living. However, as we know, it is really a tiring job. So I don’t drive a taxi anymore. Now I have lots of free time, but sometimes I miss meeting new people.【答案】17. A 18. B 19. C 20. A阅读部分A篇【答案】21. D 22. C 23. B【导语】这是一篇应用文,文章主要介绍了英国艺术奖的相关信息,包括参赛要求、参赛过程以及奖品设置。【21题详解】细节理解题。根据Entry Requirements部分中“Entries may include paintings, drawings, textile (织物), prints or mixed media. Group artworks can be submitted (提交).(参赛作品可以包括油画、素描、纺织品、印刷品或混合媒介。团体作品可以提交)”和“Exhibits must be original and the artist must have all rights to the work.(展品必须是原创的,艺术家必须拥有作品的所有权利)”可知,D项“一个团队创作的原创混合媒介”可以参赛,故选D。【22题详解】细节理解题。根据Entry Process部分中“The entry fee for the first artwork is 20 and 17 for any additional artwork. You may enter up to 20 works.(第一件作品的报名费为20英镑,其他作品的报名费为17英镑。你最多可以提交20件作品)”可知,5件作品需支付20+17×4=88英镑,故选C。【23题详解】细节理解题。根据Second Prize部分中“A 500 cash prize plus 750 worth of Staedtler products and inclusion in the Artists &Illustrators British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial (社论) will include images of all the shortlist and winners.(500英镑的现金奖励加上价值750英镑的Staedtler产品,并包含在艺术家与插画家英国艺术奖获奖者特刊中,其中10页的社论将包括所有入围名单和获奖者的照片)”可知,价值750英镑的Staedtler产品属于二等奖奖品,故选B。B篇【答案】24. A 25. C 26. B 27. D【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了73岁的退休工人Harold Simmons在自家后院建造了一个花园铁路模型,起初只是为了消磨时间,但这个项目逐渐吸引了邻居、孩子和学校的注意,最终成为社区的地标。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段中“At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard.( 73岁时,他只是一个退休工人,有太多的时间和空荡荡的后院)”可知,Harold开始建造花园铁路是为了消磨空闲时间。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据文章第三段中“Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.( 消息传开了。以前只是礼貌挥手的邻居们停下来欣赏哈罗德不断扩大的景观。孩子们带着父母一起来。退休工人们分享了模型所代表的真实火车和城镇的故事)”可知,邻居们对Harold的项目是欣赏和喜爱的。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据文章第四段“When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.( 当地小学听说了哈罗德的项目后,问他是否愿意接待一次实地考察。哈罗德很惊讶。突然间,教室里的孩子们通过他的微型铁路学习历史、工程和创造力)”可知,哈罗德的项目能够让孩子们学习历史、工程和创造力,可推理出哈罗德的项目具有教育价值。故选B项。【27题详解】推理判断题。根据第一段中“At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard.( 73岁时,他只是一个退休工人,有太多的时间和空荡荡的后院)”、第三段中“Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.( 消息传开了。以前只是礼貌挥手的邻居们停下来欣赏哈罗德不断扩大的景观。孩子们带着父母一起来。退休工人们分享了模型所代表的真实火车和城镇的故事)”、第四段“When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.( 当地小学听说了哈罗德的项目后,问他是否愿意接待一次实地考察。哈罗德很惊讶。突然间,教室里的孩子们通过他的微型铁路学习历史、工程和创造力)”以及最后一段“By the time Harold turned 80, his backyard had become a community landmark. Local schools included visits into their curriculum (课程). retirement homes organized group trips. Artists and historians turned to him. The tiny tracks became something magical, showing how passion, creativity, and openness could build connections far bigger than anyone could imagine.(当哈罗德年满80岁时,他的后院已然成为一个社区地标。当地学校将其纳入教学课程安排参观;养老院组织集体前往游览;艺术家和历史学家也纷纷慕名而来。这些小小的轨道变得充满魔力,昭示着热情、创造力与开放的心态所能构筑起的联结,其影响力之深远远超过任何人最初的想象)”可知,文章讲述了一个退休老人最初只是为了消磨时间而建造的微型铁路模型,最终发展成为一个社区地标,吸引了孩子、学校、退休老人等,产生了巨大的社会影响。由此推知,我们可以从这个故事学到“微小的事物也能产生巨大的影响”。故选D项。C篇【答案】28. D 29. C 30. D 31. A【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了黄河数字孪生体的创建目的、运行方式和发展。【28题详解】细节理解题。根据第一段中“And flood control and prevention have always been key to the well-being of the people living along it. Now, scientists can better work on these issues by giving the river a digital twin. (洪水的控制和预防一直是生活在这条河上的人们幸福生活的关键。现在,科学家们可以通过给河流一个数字孪生体来更好地解决这些问题)”可知,创建黄河数字孪生体的主要目的是加强防洪工作。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第三段中“They are buried in important dike (堤坝) locations to record and report the movement of dike stones. (它们被埋在重要的堤坝上,以记录和报告堤坝石块的运动)”可知,智能石头监测和报告堤防的运动。故选C。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“On the routes designed by engineers, the drones become expert patrollers (巡逻员) of the river, looking at its dikes and flood prevention projects. (在工程师设计的路线上,无人机成为河流的专业巡逻员,监视河堤和防洪工程)”可知,无人机在黄河数字化治理中的作用之一是收集堤防状况信息。故选D。【31题详解】词句猜测题。根据划线词上文“Under the water and up in the sky, intelligence systems are helping to protect the Yellow River Basin on all fronts. According to the Ministry of Water Resources, in the future, we can expect to see the construction (水下和空中,智能化系统正在帮助保护黄河流域的各个方面。根据水利部的说法,在未来,我们可以期待看到这条重要河流的建设)”可知,水下和空中,智能化系统正在帮助保护黄河流域的各个方面,希望在未来,可以看到这条重要河流的更全面的数字系统的建设。由此猜测,划线词意为“全面的”。A. Complete完整的,全面的;B. Basic基础的;C. Beautiful美丽的;D. Natural自然的。故选A。D篇【答案】32. B 33. C 34. A 35. D【导语】这是一篇说明文。文章主要讨论了柬埔寨洞里萨湖鱼类数量急剧下降的问题,分析了造成这一问题的多种原因,并介绍了一些可能的解决方案。【32题详解】推理判断题。根据第一段“Fishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble. (捕鱼是柬埔寨洞里萨湖水上村落居民的一种生活方式。这些东南亚人依赖湖里的鱼为生。但这些鱼正面临困境。)”可知,第一段先介绍了洞里萨湖浮村的人们的生活方式,然后引出这些鱼遇到了困境,即引出主要关注的问题。故选B。【33题详解】细节理解题。根据第四段“One way is to remove outdated or ill-placed dams.(一种方法是拆除过时或位置不当的大坝。)”和“Smarter dam placement would also help.(更明智的大坝选址也会有所帮助。)”可知,明智地选择大坝的位置是解决大坝造成的问题的方法。故选C。【34题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Restoring habitat can help if done right. But this work costs money. And it’s hard to restore entire streams.(如果做得正确,恢复栖息地是有帮助的。但是这项工作需要花钱。而且很难恢复整个溪流。)”可知,Gray认为恢复栖息地的益处有限。故选A。【35题详解】主旨大意题。根据第一段“Fishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble. (捕鱼是柬埔寨洞里萨湖水上村落居民的一种生活方式。这些东南亚人依赖湖里的鱼为生。但这些鱼正面临困境。)”以及下文可知,文章开篇指出洞里萨湖鱼类数量锐减及当地居民对鱼类的依赖,接着分析大坝、过度捕捞等威胁鱼类生存的因素,随后介绍移除旧坝、合理选址、恢复栖息地等保护措施,最后提到科学家的努力及青少年可参与保护。所以D项Help Tonle Sap Fish Survive (帮助洞里萨湖的鱼类生存) 涵盖“鱼类面临危机”和“保护措施”核心内容,符合主旨。故选D。七选五【答案】36. A 37. C 38. E 39. B 40. G【导语】这是一篇说明文。短文介绍了关于有机食品的一些相关信息。【36题详解】根据上文“You may have noticed some items labelled with the word “organic”. (你可能注意到一些标有“有机”字样的物品)”及下文““Organic” refers to the way food is grown. (“有机”是指食物的生长方式)”可知,选项以问题的方式提出“有机”是什么意思,承上启下。故A选项“你有没有想过这是什么意思?”切题。故选A项。【37题详解】根据上文“That changed after the Industrial Revolution. (工业革命后,情况发生了变化)”可知,选项说明工业革命前的情况。故C选项“在历史的大部分时间里,几乎所有的食物都是有机的”切题。故选C项。【38题详解】根据上文“Many believe the chemicals and pesticides used in modern farming can be harmful to your health.(许多人认为现代农业中使用的化学物质和杀虫剂会对你的健康有害)”可知,选项承接上文说明另一些人的看法。故E选项“一些人还认为有机食品自然更有营养”切题。故选E项。【39题详解】根据上文“If so, you know that organic food tend to cost more. This happens for many reasons. Organic farming produces fewer crops. (如果是这样的话,你知道有机食品往往价格更高。这种情况有很多原因。有机农业生产的作物较少)”可知,选项承接上文,说明有机食品价格高的原因。故B选项“生产成本通常也较高”切题。故选B项。40题详解】根据下文“They are still trying to find a major difference between organic and non-organic food in terms of safety, nutrition, or taste. (他们仍在努力寻找有机食品和非有机食品在安全性、营养或味道方面的主要区别)”可知,科学家对有机食品和非有机食品研究了很多年了。故G选项“科学家们已经研究有机和非有机食品多年了”切题。故选G项。语法填空【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了少林寺与中医的渊源。【56题详解】考查名词。句意:少林功夫与中医之间的联系可追溯到来自印度的僧人菩提达摩。空处作句子主语,根据空前的定冠词“the”可知,此处应填名词,connect的名词形式是connection,意为“联系”。故填connection。【57题详解】考查副词。句意:人们普遍认为他在6世纪来到中国。此处修饰动词“believed”,应用副词形式,wide的副词是widely,意为“广泛地;普遍地”。故填widely。【58题详解】考查非谓语动词。句意:他教少林寺的僧人如何使用功夫练习和医疗技术来改善他们的身心健康。“____3____ (improve) their physical and mental health”在句中作目的状语,所以用动词不定式to improve,表示目的是“改善他们的身心健康”。故填to improve。【59题详解】考查非谓语动词。句意:如今,少林寺的僧人仍然相信,将功夫练习与这些方法相结合,可以通过调节体内能量和激活身体的自愈能力来改善他们的健康状况。by是介词,后面manage的动名词形式managing作宾语。故填managing。【60题详解】考查名词所有格。句意:如今,少林寺的僧人仍然相信,将功夫练习与这些方法相结合,可以通过调节体内能量和激活身体的自愈能力来改善他们的健康状况。此处表示“身体的”自愈能力,所以用名词所有格形式。故填body’s。【61题详解】考查动词时态和语态。句意:例如,功夫练习被用来引导体内的能量流动,而针灸和草药被用来缓解疼痛和治疗不同的疾病。句子描述的是一般情况,应用一般现在时。主语“acupuncture and herbal medicine”与“apply”之间是被动关系,即“针灸和草药被应用”,所以用一般现在时的被动语态,其结构为“am/is/are +过去分词”,主语是复数,所以用are applied。故填are applied。【62题详解】考查名词复数。句意:例如,功夫练习被用来引导体内的能量流动,而针灸和草药被用来缓解疼痛和治疗不同的疾病。illness是可数名词,根据前面的“different(不同的)”可知,此处应用复数形式illnesses,表示多种疾病。故填illnesses。【63题详解】考查冠词。句意:寺庙里甚至有一个诊所,游客可以在那里接受治疗。此处表示泛指“一个”诊所,且clinic的发音以辅音音素开头,所以用不定冠词a。故填a。【64题详解】考查定语从句。句意:寺庙里甚至有一个诊所,游客可以在那里接受治疗。“____9____ visitors can receive treatments”为定语从句,先行词为“clinic(诊所)”,在从句中作地点状语,所以用关系副词where引导该定语从句。故填where。【65题详解】考查固定短语。句意:当然,它主要专注于中医实践。“focus on/upon...”是固定短语,意为“专注于……”。故填on / upon。应用文Dear Daniel,Knowing you are passionate about volunteer activities, I’m writing to tell you one.To promote a love of reading among students, our class organized a volunteer activity at the city library last Saturday. We arrived at the library at 9:00 am and spent the morning sorting books, cleaning shelves, and assisting librarians with their tasks. Besides, we also helped younger students find books that interested them. It was a busy but fulfilling day.Through this activity, I learned the importance of teamwork and the joy of helping others. How proud I feel to have contributed to making our city library a better place for everyone.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达是一封介绍信,要求考生以李华的身份给热衷志愿工作的留学生Daniel写信,介绍班级组织的市图书馆义工活动的目的、过程以及自己的感悟。【详解】1.词汇积累忙的:busy→occupied组织:organize→ coordinate帮助:help→ assist重要性:importance→ significance2.句式拓展同义句改写原句:Besides, we also helped younger students find books that interested them.拓展句:Furthermore, we facilitated younger students in discovering books that piqued their curiosity.【点睛】【高分句型1】To promote a love of reading among students, our class organized a volunteer activity at the city library last Saturday.(使用了非谓语动词短语做目的状语)【高分句型2】Besides, we also helped younger students find books that interested them.(使用了关系代词that引导的定语从句)读后续写When I woke up again, bright light greeted my eyes. A gentle scent of flowers filled the air as a familiar voice approached, “Congratulations!” A face appeared before me, curly hair, and bright eyes full of tears. “Lena ” I murmured, my throat tight. “Yes, the surgery was undoubtedly successful!” she exclaimed with a warm smile that could melt snow—the same smile I’d memorized in the dark. Tears rolled down my cheeks, but this time, they were tears of joy. Lena wasn’t just my guide through darkness—she was my light. She showed me that even broken heroes could heal, especially when someone believes in them. To me, Lena was also a true hero. Through her support and belief in me, I learnt the valuable lesson of fighting to save myself.2025-2026学年上学期夏津一中高一年级12月份月考英语试题(时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the speakers talking about A. Italian food. B. A trip. C. The weather.2. How will the speakers probably get to the restaurant A. By bus. B. By car. C. On foot.3. What does the woman think of the film A. Exciting. B. Boring. C. Touching.4. What was the woman expecting last night A. A text message. B. A phone call. C. A party invitation.5. What is the probable relationship between the speakers A. Co-workers. B. Classmates. C. Brother and sister.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. Where did the woman meet her new friend A. In a park. B. In a museum. C. In a cafe.7 What will the woman do tomorrow A. Play with Tina. B. Pay a visit to Mary. C. Work with her mom.听下面一段对话,回答以下小题。8. What is the woman A. A golf coach. B. A businesswoman. C. A skilled athlete.9. What can we know about the man A. He doesn’t like practicing golf. B. He has been playing golf for years.C. He wants to learn from the woman.听下面一段对话,回答以下小题。10. Why did the woman stay up late last night A. To have a party. B. To wait for her brother. C. To welcome her parents.11. Who gave a family speech last night A. The woman. B. The woman’s father. C. The woman’s mother.12. What is the woman’s brother probably doing now A. Meeting with new teachers. B. Catching up with old friends.C. Taking photos with new classmates听下面一段较长对话,回答以下小题。13. When will the visitors come A. In March. B. In April. C. In May.14. How many visitors are coming A. 8. B. 10. C. 12.15. What will the visitors do on the second day A. Go to party. B. Go sightseeing. C. Visit schools.16. Where will the visitors go on the final day A. To London. B. To the coast. C. To Scotland.听下面一段独白,回答以下小题。17. How long did the speaker work a day A. For 9 hours. B. For 10 hours. C. For 12 hours.18. What made the speaker feel interested A. Showing tourists the city. B. Meeting interesting dressers.C. Taking people to restaurants.19. Which trip brought the speaker the most money A. The one to the club. B. The one to the theatre. C. The one to the airport.20. Why did the speaker give up the job A. She was tired. B. She lost interest in it. C. She moved to Vancouver.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe British Art Prize offers a unique chance for artists to make a name and sell their artworks.Entry RequirementsAll styles, media and techniques will be considered. Entries may include paintings, drawings, textile (织物), prints or mixed media. Group artworks can be submitted (提交).Exhibits must be original and the artist must have all rights to the work Open to everyone whether you’re professional or not.Each artwork must be within a total of 275cm x 275cm (including the frame) and must not project more than 50cm from the wall.* Works created by AI will not be considered.Entry ProcessPress “Enter Now” and complete all seven steps of the registration process.Once you have registered and paid, you may upload digital images of your artwork and answer questions about your works. Once you are happy with your submission, click the Save and Finish button to complete your entry.The entry fee for the first artwork is 20 and 17 for any additional artwork. You may enter up to 20 works.First PrizeThe winner will receive a 2000 cash prize, 750 worth of Derwent art materials plus a six-page feature in a future issue of Artists & Illustrators.Second PrizeA 500 cash prize plus 750 worth of Staedtler products and inclusion in the Artists &Illustrators British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial (社论) will include images of all the shortlist and winners.Third PrizeA 500 Pegasus art supplies gift ticket, a 500 personalised Stabilo gift pack and inclusion in the British Art Prize winners’ special issue where a 10-page editorial will include images of all the shortlist and winners.21. Which entry meets the requirements A. A super painting made by AI. B. A handmade textile 3 meters high.C. A copy of Da Vinci’s masterpiece. D. An original mixed media by a group.22. How much will you pay if you enter 5 works A. 37. B. 85. C. 88. D. 100.23. Which belongs to a second prize winner A. A 2000 cash prize. B. 750 worth of Staedtler products.C. 750 worth of Derwent art materials. D. A 500 personalized Stabilo gift pack.BHarold Simmons never intended to become a neighborhood legend (传奇). At 73, he was just a retired worker with too much time and an empty backyard. What started as a simple garden railroad project quickly became something extraordinary.It began with a single circular track and an old steam engine he’d rescued from a sale. Each day, he would add tiny details — a tiny general store, a little church and some handcrafted trees. The neighborhood children would sometimes look over the fence, their eyes wide with wonder.One particularly curious 10-year-old named Maya started visiting regularly after school. Her working parents appreciated that Harold didn’t mind her watching him work. He’d explain each tiny detail. Word spread. Neighbors who had previously just waved politely stopped to admire Harold’s growing landscape. Children brought their parents. Retired workers shared stories about the real trains and towns the models represented.When the local elementary school heard about Harold’s project, they asked if he’d be willing to host a field trip. Harold was surprised. Suddenly, classrooms of children were learning history, engineering, and creativity through his tiny railroad.Maya convinced her uncle to create a website showing Harold’s railroad. It went popular locally and then regionally. People started sending him miniature (微型的) pieces like a tiny water tower from Wisconsin. Soon the railroad became a living history museum, a classroom, and a gathering place.On weekends, Harold would let children control the trains, their small hands carefully managing the controllers and their faces lit with pure joy. Some parents noticed their kids were learning patience, precision, and storytelling through this simple hobby.By the time Harold turned 80, his backyard had become a community landmark. Local schools included visits into their curriculum (课程). retirement homes organized group trips. Artists and historians turned to him. The tiny tracks became something magical, showing how passion, creativity, and openness could build connections far bigger than anyone could imagine.24. Why did Harold start building the garden railroad A. To kill his spare time. B. To host field trips.C. To train local children. D. To become famous.25. What was the neighbors’ attitude toward Harold’s project A. Critical. B. Negative. C. Appreciative. D. Uncertain.26. Why did Harold’s project attract the local elementary school A. It included a new steam engine. B. It had an educative value.C. It was praised on a website. D. It was a garden programme.27. What lesson can we learn from the story A. One is never too old to learn. B. Many hands make light work.C. Education knows no boundaries. D. Small things make a big difference.CThe Yellow River is the cradle of China’s civilization. And flood control and prevention have always been key to the well-being of the people living along it. Now, scientists can better work on these issues by giving the river a digital twin.The digital twin of the Yellow River uses various technologies, including big data, artificial intelligence, and the internet of things. Devices (设备) set up along the river collect and transmit information to the center. Based on the information, a 3D model of the river is presented on the computer screen. It’s like the Yellow River has a twin that reflects its real conditions.One big breakthrough in the river’s digital governance is “smart stones”. According to Wang Qin, a lead researcher at the Information Center of Yellow River Henan Bureau, a smart stone is a water-proof stone-shaped device with chips, a battery, and a signal transmitter. They are buried in important dike (堤坝) locations to record and report the movement of dike stones. “Upon feeling movement of the dike stones, the smart stone sends an alarm to the center for quick response,” Wang said.“In the past, researchers had to learn the conditions of the dike on the spot by themselves, putting their lives at risk,” said Zhao Xiao from the bureau. “Now the smart stones can do this for us, more safely, quickly, and accurately.”And in the sky, drones (无人机) are flying. On the routes designed by engineers, the drones become expert patrollers (巡逻员) of the river, looking at its dikes and flood prevention projects. According to Shen Lin from the Yellow River Conservancy Commission, thanks to the drones, researchers at the command center can get first-hand photos and information. “Researchers then update the 3D model according to the changes the drones reported. The newly updated model helps us test our floodwater release plans in case we ever need to batten down the hatches (未雨绸缪),” said Shen.Under the water and up in the sky, intelligence systems are helping to protect the Yellow River Basin on all fronts. According to the Ministry of Water Resources, in the future, we can expect to see the construction of an even more comprehensive digital system for this important river.28. What is the main purpose of creating a digital twin of the Yellow River A. To do historical research. B. To create a virtual tourist attraction.C. To raise public awareness of river protection.D. To improve flood control and prevention efforts.29. How do the smart stones help with the river’s digital governance A. They record water quality. B. They improve the river’s beauty.C. They monitor and report dike movements.D. They serve as markers for important locations.30. What is one of the functions of drones in the digital governance of the Yellow River A. Attracting tourists. B. Giving warning of coming floods.C. Testing water quality. D. Collecting information on dike conditions.31. What does the underlined word “comprehensive” in the last paragraph probably mean A. Complete. B. Basic. C. Beautiful. D. Natural.DFishing is a way of life for people who live on the floating villages of Cambodia’s Tonle Sap Lake. These Southeast Asians depend on fish in the lake. But those fish are in trouble.Generally, their numbers in Tonle Sap Lake have been falling sharply. Compared to the number in 2003, just 12 percent as many could be found in 2019. Chevalier was part of a team that shared those data in Science of the Total Environment. “If the tendency (趋势) continues,” he says, “there will be nothing for people there to eat any more.”Dams (大坝) are a big problem, Chevalier says. These structures break up river systems. With growing human populations, overfishing becomes more of a threat. As people keep fishing, the share of fish left there could decrease even more. Pollution threatens freshwater ecosystems, too. People have also been changing the land in ways that damage the habitat in lakes and streams. And then there’s a growing number of non-native harmful species. Lastly, global warming has been causing harm by stressing both fish and their food sources.Still, the situation isn’t hopeless. Researchers are working to identify the most effective ways to change that. One way is to remove outdated or ill-placed dams. The largest such U.S. project took down four dams from the lower Klamath River. Soon after, thousands of salmon (鲑鱼) were swimming upstream through this newly opened stretch. Elsewhere, dam operators can reduce harm by changing river flows. Limiting flow too much can cause downstream areas to dry up. Smarter dam placement would also help.“Restoring habitat can help if done right. But this work costs money. And it’s hard to restore entire streams,” John Gray, a fish biologist, says. In 2022, scientists tried repopulating some fish species at Tonle Sap Lake. However, nearly half the fish were caught less than three months later.With each success or failure, scientists learn how better to deal with these big problems. Teens can get involved. Many conservation groups welcome help from people of any age.32. Why is fishing mentioned in the first paragraph A. To present a way of living. B. To lead to the main concern.C. To state the best fishing place. D. To stress the value of tradition.33. Which of the following is a way to settle the problem caused by dams A. Increasing the use of dams. B. Turning dams into river habitats.C. Choosing the locations for dams wisely. D. Limiting the river water flowing downstream.34. What does Gray think of restoring habitat A. It has limited benefits. B. It is of no use.C. It will bring worse results. D. It is money-saving.35. What is the best title of the text A. Benefits of Protecting Fish. B. Threats to Southeast Asia.C. Remove Old Dams to save Salmon. D. Help Tonle Sap Fish Survive.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Think back to the last time you shopped for fruits and vegetables. You may have noticed some items labelled with the word “organic”. ___36___“Organic” refers to the way food is grown. To be labelled as organic, food production must meet strict guidelines. These can be different depending on where you live. In the United States, organic foods must be grown or raised without using pesticides or chemical fertilizers.___37___ That changed after the Industrial Revolution. During the 20th century, many ideas that were used by factories and big businesses were put into action on farms. This helped some farms grow larger and produce more.The organic movement was started to get back to the old traditional ways of farming. Why Many believe the chemicals and pesticides used in modern farming can be harmful to your health. ___38___ And those who support the organic movement also point to its benefits for the environment.Have you ever compared organic and non-organic foods at the grocery store If so, you know that organic food tend to cost more. This happens for many reasons. Organic farming produces fewer crops. ___39___ Additionally, organic farms spend more money taking care of the animals they raise. These and other factors drive the cost of organic food up.Is organic food worth the extra cost Some people believe it is. They may think it tastes better or just prefer to eat food that has not been grown using chemicals. ___40___They are still trying to find a major difference between organic and non-organic food in terms of safety, nutrition, or taste. Still, others argue that the environmental benefits of organic food make it worth the price.A. Have you ever wondered what that means B. The cost of production is also usually higher.C. For most of history, almost all food was organic.D Many people are willing to pay more for organic food.E. Some also think organic foods are naturally more nutritious.F. Are you wondering if organic food is right for you G. Scientists have studied organic and non-organic foods for many years now.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。It was a routine university lecture, but one statement from Professor Davis changed my perspective. “True change,” he said, “often begins not with grand (宏大的) actions, but with a 41 decision to reach out to one person.” His words, filled with passion about social responsibility, 42 something deep within me.That summer, I found myself 43 as a volunteer in a small, remote village in the Appalachians. The 44 of the community was shocking, and initially, I felt shocked and useless.My breakthrough came when I noticed a young girl named Marnie. She always sat 45 during group activities, her eyes fixed on the ground. I gently tried to 46 her, but she remained silent and withdrawn (孤僻的). Remembering Professor Davis’s advice to “listen with patience,” I didn’t 47 . Instead, I offered my quiet company.One afternoon, I brought out a book and began reading aloud. To my surprise, Marnie slowly inched closer. She paused a little. 48 , a shy smile appeared on her face. Seizing the moment, I asked if she’d like to learn the words. She 49 .Teaching her to read was a 50 process. She struggled with simple sentences, and frustration often brought her to 51 . But her determination was 52 . We practiced daily, and gradually, the stumbling blocks (绊脚石) began to 53 .The day Marnie read a complete paragraph aloud was unforgettable. She looked up at me, her face shining with a mix of surprise and 54 . It was a 55 I will carry with me forever.When it was time to leave, I understood Professor Davis’s message. I hadn’t changed the entire village, but I had, in my own small way, changed Marnie’s world for the better.41.A.sudden B.personal C.quick D.formal42.A.awakened B.described C.reflected D.recorded43.A.applying B.traveling C.studying D.serving44.A.beauty B.poverty C.tradition D.location45.A.calmly B.happily C.alone D.still46.A.praise B.question C.comfort D.engage47.A.pull out B.keep on C.give up D.pass by48.A.Immediately B.Eventually C.Unfortunately D.Obviously49.A.paused B.sighed C.hesitated D.nodded50.A.challenging B.boring C.rapid D.secret51.A.tears B.laughter C.anger D.doubt52.A.missing B.weakening C.inspiring D.fading53.A.form B.exist C.increase D.disappear54.A.pride B.fear C.confusion D.disappointment55.A.lesson B.burden C.memory D.promise第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The ____56____ (connect) between Shaolin Kung Fu and Traditional Chinese Medicine (TCM) dates back to Bodhidharma, a religious man from India. He is ____57____ (wide) believed to have come to China in the 6th century. He taught the monks at the Shaolin Temple how to use Kung Fu exercises and medical techniques ____58____ (improve) their physical and mental health.Today, the monks at the Shaolin Temple still believe that combining Kung Fu exercises with those practices can improve their health and well-being by ____59____ (manage) energy in the body and activating the ____60____(body) self-healing abilities. For example, Kung Fu exercises are used to guide energy flow in the body, while acupuncture and herbal medicine ____61____ (apply) to relieve pain and treat different ____62____ (illness).The Shaolin Temple also offers TCM courses and workshops for visitors. There is even ____63____ clinic in the temple ____64____ visitors can receive treatments. Of course, it mainly focuses _____65_____ TCM practices.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华,上周六你班组织了一次市图书馆义工活动。请你给热衷志愿工作的留学生Daniel写一封邮件,介绍一下本次活动,内容包括:1. 活动的目的和过程; 2. 你的感悟。注意:1. 写作词数应为80个左右; 2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Daniel,Knowing you are passionate about volunteer activities, I’m writing to tell you one._______________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。My fingers touched the sick bandages (绷带) covering my eyes. The physical pain had faded, but the memory hadn’t—the sudden fire of the car, the trapped child’s screams, my desperate rush to save her. Now darkness wrapped my world, and light never came.Nightfall brought a visitor. “Your courage and kindness moved me. You are a hero.” a woman’s voice stated softly. “I don’t want pity!” I said in a weak voice, turning my back to her. Maybe I couldn’t see the sunlight forever, tears rolling down my cheeks. At that time, someone wiped away my tears. No voice. That night grew late. As I struggled to step out of my room towards the bathroom, a firm hand caught my arm—steady and determined.“You again Are you a nurse ” I asked with the doubts that had been wandering in my mind.“Yeah. Call me Lena.” she replied, her voice warm. Who could imagine she would change my life Form that moment, Lena’s voice became my compass—guiding me through endless corridors, describing the golden sunlight through windows, insisting I’d “see” again. Gradually, we began sharing stories and dreams, which created an atmosphere filled with laughter and warmth. When listening to her, I could see the weight of my loneliness and fear of losing sight slowly lifting. It was as if her companionship had produced a spark(火花) within me. Our friendship became a source of joy for me, turning my lonely days into moments full of laughter and hope. Lena taught me about resilience (韧性), love, and the importance of bravery. I felt a strong sense of gratitude.One day, she suddenly grabbed my shoulder tightly. “They’re testing electronic eyes—operations that make the blind see again. Volunteers are needed.” Her voice trembled with excitement. “Why me ” I whispered, brushing my bandages. Her hand rested gently over mine. “Because heroes don’t just save others—they fight to save themselves too.” The words hung in my head till I entered the operating room with Lena.注意:1. 续写词数应为110左右;2. 在答题卡的相应位置作答。When I woke up again, bright light greeted my eyes.__________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 12月份月考答案.docx 2025-2026学年上学期夏津一中高一年级12月份英语月考试题.docx 高一12月份考试英语听力.mp3