(期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级上册英语牛津译林版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级上册英语牛津译林版期末核心素养培优卷
本试卷共11页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Zootopia 2 has hit the big screen! It came out on November 26, 2025, in China and other countries.
Judy and Nick, the much-loved rabbit and fox, are back to work. They soon get mixed up in a mystery about the “Mountain Cat Family.” They go through different parts of the city, 1 carefully for every possible clue, from the busy center to the cold icy area. A 2 surprise happens during their search—they even become runaways (逃跑者) by accident. In that case, they have no 3 but to hide for a while, but this makes the story more exciting.
One day, a snake named Gary 4 . He is helpful, cheerful and likes to talk—very 5 from the usual cold, quiet snake. 6 Judy first meets him, she feels very afraid. She doesn’t know that snakes are actually not as dangerous as she thinks at first. Judy holds Nick’s arm tightly, looking 7 as Gary moves closer to them. But Gary goes out of 8 way to help them. He shares useful 9 and never gives up. Judy and Nick 10 get used to his company and regret their initial (最初的) doubts.
Gary isn’t a bad guy, but plays an important part in the 11 . He helps them 12 misunderstandings between reptiles (爬行动物) and “warm-blooded” animals. This story reflects real-life problems: some groups are left out because of differences. Judy and Nick learn to 13 to their beliefs: true friendship and inclusion don’t depend on appearances.
The movie’s great new scenes, from deserts to icy lands, look 14 with good animation (动画). You can see every small detail of the animals’ fur and scales (鳞片). The popular line “Change starts with you” 15 many viewers. It reminds everyone that even small acts can make a big difference.
1.A.caring B.searching C.preparing D.waiting
2.A.sudden B.tiny C.funny D.common
3.A.plan B.change C.idea D.choice
4.A.stands up B.wakes up C.shows up D.grows up
5.A.far B.different C.safe D.free
6.A.Because B.If C.Though D.When
7.A.mad B.down C.nervous D.painful
8.A.my B.his C.your D.their
9.A.information B.hope C.success D.doubt
10.A.immediately B.normally C.early D.gradually
11.A.mystery B.material C.dialog D.position
12.A.prevent B.cause C.create D.increase
13.A.turn B.give C.point D.stick
14.A.peaceful B.real C.simple D.strange
15.A.honor B.trick C.touches D.supposes
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Computers are wonderful machines. The Internet is also wonderful. But some people spend too much time online. They can’t stop. Doctors say this is a new illness called Internet Addiction Disorder (互联网成瘾症).
People with IAD are online a lot. They spend many hours chatting with their friends or playing games online. Many people with IAD spend more time surfing the Internet than staying with their families or friends. Some people with IAD even give up their jobs!
Do you have IAD Think about the following questions carefully: How many hours a day are you online When you are not online, do you want to play computer games or check your messages When you are online, do you often lose track of time Do you get angry when you can’t play computer games
If you have IAD, what should you do Dr. Ivan Goldberg and Dr. Kimberly S. Young who are the experts give some advice. First, ask yourself, “Why am I online a lot ” Then try to take a break. For example, use the computer or play computer games twice a week, not every day. In this way, you can spend more time with your families or friends.
16.What can we know from Paragraph 1
A.Going online too much can cause a new illness.
B.We can make more e-friends on the Internet now.
C.Spending too much time online is much happier.
D.We can get more information on the Internet than before.
17.What does the underlined word “chatting” in Paragraph 2 mean
A.Searching. B.Reading. C.Talking. D.Working.
18.Which of the following is a sign of IAD according to the passage
A.Spending much time with your friends.
B.Staying with your family when you are online.
C.Giving up your job to spend more time online.
D.Getting silent when you can’t play a computer game.
19.What do the experts advise people with IAD to do
A.To stop going online.
B.To use the computer less often than before.
C.To go to see a doctor as soon as possible.
D.To take more exercise every day and protect their eyes.
20.What’s the best title of the passage
A.A new illness—IAD
B.How to use the computer correctly
C.How to communicate with others
D.The doctors’ advice—spending less time online
B
China’s Tiangong space station has been completed. Astronauts around the world can work and live in it. Are you dreaming of becoming an astronaut In fact, only a few people could be astronauts. Does that mean you’ll never get the chance to work for space research Not necessarily. In fact, some of the space jobs are not for astronauts.
One of the most interesting space jobs is chief sniffer (首席嗅探员). The job is to smell materials before they are used in spaceships. Using your nose at work might sound a little strange, but the job is actually important. A spaceship is small and can become quite hot, which makes the smells inside stronger. And once a spaceship is launched, astronauts have no ways to run away from unpleasant smells. More importantly, smelling objects can help find things that could do harm to astronauts’ health.
Another job, the space tour guide, may seem a little ahead of its time. But some companies are starting to plan space trips and some space lovers want to order the tours. It may not be long before space becomes one of the top travel destinations (目的地). A space tour guide needs rich knowledge to help tourists get the most out of their journeys. Space tour guides also need to be excellent storytellers so that tourists can fully experience the beauty of the space travel.
Astronauts often spend a long time in space with the same group of people, so a “space psychologist” is also needed to help them deal with feelings like loneliness.
21.What’s a chief sniffer’s job mainly about
A.Helping look after astronauts’ health.
B.Checking the temperature of spaceships.
C.Cleaning unpleasant smells out of spaceships.
D.Keeping astronauts away from unpleasant smells.
22.Who will most probably be a space tour guide
A.A man who is helpful and full of energy.
B.A woman who is rich and interested in space.
C.A man who is knowledgeable and good at telling stories.
D.A woman who is successful and active in communicating.
23.What does the underlined word “psychologist” mean in Chinese
A.情感专家 B.心理学家 C.技术顾问 D.工作助手
24.What is the structure of the text (P-Paragraph)
A. B. C. D.
25.What is the best title of the passage
A.Space Jobs. B.Space Travels. C.Space Stations. D.Space Researches.
C
On the afternoon of August 1st, 2024, Yang Jiayu won the gold medal in the women’s 20km race walk (20千米女子竞走) at the Paris Olympics, taking 1 hour, 25 minutes and 54 seconds.
It was August 1st, Army Day, Yang Jiayu, a retired soldier, won the gold on this special day, offering the unique gift for Army Day. This was the 11th gold for the Chinese sports team at this Olympics and the first in track and field (田径) at the Paris Olympics.
Yang Jiayu was born in Wuhai, Inner Mongolia. When she was 14, she got the second place in a school cross-country race and was noticed by her first coach. Then she started her race walk career. She trained hard and was talented. At the age of 15, she had a chance in the national youth competition and got the second place.
Yang Jiayu’s career wasn’t smooth. In 2016, she got a chance to go to the Rio Olympics but was only a substitute (替补). In the 2021 Tokyo Olympics, she received the third red card and was punished to stop for 2 minutes, ending up in 12th place. But she was never stopped the pace of her efforts by these frustrations. In the 2023 Hangzhou Asian Games, she faced problems but caught up and won.
Yang Jiayu is both beautiful and powerful. Besides training and competing, she makes short videos. Some netizens (网民) call her “the beautiful race walker”. When asked about her appearance, she said, “I don’t want to be beautiful. I want my achievements to be beautiful.” This time, she made her dream come true at the Paris Olympics, showing her ability and hard work. Next, she will take part in the new event with Liu Hong. Let’s hope they perform well for the Chinese team!
26.Why was the gold medal she got at Paris Olympics so unique
A.Because this medal is her 11th medal.
B.Because she made her dream come true.
C.Because she showed her hard work.
D.Because she used to be a soldier and that day is Army Day.
27.What happened to Yang Jiayu in the 2016 Rio Olympics
A.She won the gold medal.
B.She was the first to cross the finish line.
C.She didn’t have the chance to enter the race.
D.She ended up in 12th place .
28.Which of the following is a frustration for Yang Jiayu
A.Winning the second place in a national youth competition.
B.Being noticed by her first coach.
C.Getting the third red card in the Tokyo Olympics.
D.Getting the second place in a school cross-country race.
29.What can we infer from the passage
A.Yang Jiayu is very lucky all the time.
B.Yang Jiayu will continue to achieve more success.
C.Yang Jiayu doesn’t like her appearance.
D.Yang Jiayu will change to another sport.
30.The main idea of this passage is to ________.
A.introduce Yang Jiayu’s achievements B.tell us about the Paris Olympics
C.describe the difficulty of race walk D.encourage more people to do sports
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
When talking about how children spend their free time, most children choose to spend their time in many ways.
Active Play
31 For younger kids this can mean just going outside and running around in circles. Games are popular for the younger set (年轻人). For older children, active play might be a little more focused (专注的). Some kids are going to go into sports; they might spend their time playing football, baseball or basketball. 32
Inactive Play
Even the youngest kids aren’t going to be able to run around all the time. 33 Parents should allow kids to play as much as possible, as long as they are doing it in a healthy way. When they have free time, this kind of play should always be encouraged. Of course, even the most active mind also needs a break every now and then.
Rest and Relaxation
34 Resting and relaxing can mean a lot of different ways to while away (消磨) the hours. Settling down with a good book is certainly one way to spend some time in a fun and productive way.
Of course if kids don’t feel like they have the time to read a book, there are always audio (有声) books. 35 However, allowing children to watch a movie on the sofa isn’t going to be good for them. The same goes for playing video games.
A.This way they can do something else while they listen to their favorite author.
B.Kids choose to play these sports because they have free time.
C.Watching a movie is another way in which kids might spend their time.
D.This is more than (不只是) just lying down and taking a short sleep.
E.Because it will mean making it harder when the free time is over.
F.Depending on the age of the children, active play is going to take different forms.
G.Once their energy is burned out (耗尽), they can play inside with toys and games.
词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.With the development of trade, this small country has become much (wealth) than it was ten years ago.
37.The charity show will be (success) held in our school next Friday.
38.I was (amaze) at her knowledge of French writers.
39.Steven Allan Spielberg has won an Oscar for Best (direct) two times.
40.The teacher suggests that he (connection) what he needs to learn with something interesting.
41.A (最新的) report shows the students spend little time on sports.
42.He still remembered her as the (生气勃勃) teenager he’d known years before.
43.You should pay attention to your (发音) when you study English.
44.People’s love for it has developed into a growing (产业) in culture.
45.Nini has (成功) played the lead in the film Lost in the Stars and won high praise from the audience and critics.
完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我的父母看到我的能力,他们相信我可以处理好自己的事。
My parents see my abilities and they believe I can my own things well.
47.如果你做其他的事而不是写作业的话,你就没有时间学习。
If you do all other things doing your homework, you won’t have the time to study.
48.我更喜欢能帮助我在一天的学习之后放松的音乐。
I music helps me relax after a day’s learning.
49.他们有一个大农场。我喜欢去那儿,并且我经常感到很放松。
They have a large farm. I like going there and I often feel .
50.她每天都努力学习,以便能在考试中取得好成绩。
She studies hard every day she can get good grades in the exams.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给的11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,填入空白处。
pride us with however still other by even while he skill
Do your parents often help you with schoolwork or other events Do you think they are giving you too much help
Du Peng, 18, from Hebei, has a story to share. He said that when he was in middle school, his mother asked 51 to have an English-speaking competition. To help him win, his mother 52 asked an English teacher to help write a speech draft (稿子).
“Although I got a good result at the competition, I didn’t feel 53 .” Du said.
Du is not alone. According to a recent survey of 1,504 parents done 54 China Youth Daily, nearly 90 percent of Chinese parents said they often helped their kids. Because they thought it was more difficult for their children to finish the homework 55 their help.
Some children, on the other hand, would like to do things on their own. “Doing things by 56 gives us a strong sense of achievement,” said Liu Jiawei from Jilin. “In my opinion, we will leave our parents sooner or later (迟早), so it’s better to develop different life 57 and learn to live independently as early as possible.”
58 , there are also some students who think parents have good reasons to help. A 12-year-old girl student, Jiang Qi, comes from Beijing, and she said that her parents sometimes helped her make PowerPoint presentations and do handmade works. “If my parents don’t help me 59 other students still get help from their parents, I will be criticized (批评) for not doing as well as 60 .” Jiang said.
“If schools can stop unfair competitions and set more reasonable criteria (标准), the situation will be better.” Jiang’s mother said.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In May, Alkut Dilxat, from Urumqi, the capital of Xinjiang, became the 61 (young) Chinese climber to reach the top of Mount Qomolangma.
The boy suffered quite a lot because of the terrible cold, low oxygen levels (低氧水平), heavy wind, snow, and ice, but he overcame (克服) all these challenges by 62 (he). “Reaching the top of Mount Qomolangma is very difficult and dangerous, but with a team and guides, I have 63 (confident).” Alkut said
64 he is a teenager, Alkut is a great mountain climber. He 65 (begin) to learn rock climbing at seven, skiing at eight, and ice climbing at nine. He climbed the 66 (one) mountain at ten with his father Dilxat Abdurxit, a mountain climbing guide.
To prepare, Alkut ran 10 kilometers every morning and took professional training on weekends. 67 July last year, Alkut and his father reached the top of Muztagh Ata, a 7,546-meter peak (山顶) in Xinjiang. And then, in February, they climbed Siguniang Mountain in Sichuan Province.
On May 19, Alkut 68 (final) reached the top of the world, breaking the record set last year by Xu Zhuoyuan, 69 girl from Hunan Province.
“I’m excited,” Alkut said. “Reaching the top of Qomolangma is the dream of many climbers, 70 (include) me. I feel very happy that I realized my dream.”
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面这篇文章,根据所提供的信息回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整。
There are different ways to think about and solve problems. Most people just think in the so-called “forward (向前的) way”. For example, taking out the water isn’t the only way to save the boy in a water vat (缸). Breaking the vat to let the water out can also solve the problem. This is called reverse thinking (逆向思维), which means considering a problem in an opposite way.
Reverse thinking is considered as a really useful problem-solver, especially when students fail to solve a problem with forward thinking.
Then how to develop reverse thinking First, discuss the question in an opposite way like “How can I have a bad relationship with my parents ” Second, offer possible answers and choose at least two. That can give you lots of possibilities. For example, never communicate with them, be impolite to them, or never help at home. Then, think about the most important parts—being impolite to them and never communicating with them. Finally, go back to your problem and reverse your solutions. I should be polite to my parents, communicate with them actively, or write to them twice a week.
All in all, reverse thinking is a useful skill for students to improve themselves, as it can help them become more open-minded and creative problem-solvers in all areas of their lives. What’s more, it can make them become better people.
71.How does the writer introduce the topic of reverse thinking in Paragraph 1, by giving an example or comparing facts
72.What does reverse thinking mean
73.When do students most probably use reverse thinking
74.How many steps are there to develop reverse thinking
75.What does the writer think of reverse thinking
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设你叫李明,你的英国朋友Henry最近在和父母沟通时总是因为想法不同而产生分歧,为此他非常苦恼,并写邮件向你倾诉。请你用英文写一封邮件,给出你的建议。内容包括:
(1)理解父母并认真倾听父母的想法;
(2)从不同角度 (angle) 去思考同一件事;
(3)寻找合适的交流方式,比如……。
作文要求:
(1)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名、地名和考生的真实姓名。
(2)语句连贯,词数80左右,邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数,也不必抄写在答题卡上。
Dear Henry,
I am sorry to know that you have problems with your parents.
Yours,
Li Ming
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.D 4.C 5.B 6.D 7.C 8.B 9.A 10.D 11.A 12.A 13.D 14.B 15.C
【导语】本文讲述了《疯狂动物城2》中朱迪和尼克调查“山猫家族”谜团时,遇蛇加里,从害怕到接受,最终消除误解,同时电影动画出色,传递“改变从你开始”的理念。
1.句意:他们穿越城市的不同区域,仔细寻找每一个可能的线索,从繁华的中心到寒冷的冰区。
caring关心;searching寻找;preparing准备;waiting等待。根据“for every possible clue”可知,是寻找线索。故选B。
2.句意:在他们的搜索过程中,一个突然的惊喜发生了——他们甚至意外地成为了逃跑者。
sudden突然的;tiny微小的;funny有趣的;common普通的。根据“they even become runaways (逃跑者) by accident”可知,成为逃跑者是突然发生的事情。故选A。
3.句意:在这种情况下,他们别无选择,只能躲一会儿,但这让故事更加精彩。
plan计划;change改变;idea想法;choice选择。根据“but to hide for a while”可知,是别无选择只能躲起来,have no choice but to do“别无选择只能做某事”。故选D。
4.句意:一天,一条名叫加里的蛇出现了。
stands up站起来;wakes up醒来;shows up出现;grows up长大。根据“One day, a snake named Gary”以及后文描述可知,是这条蛇出现了。故选C。
5.句意:他乐于助人,性格开朗,喜欢说话——与通常冷漠、安静的蛇截然不同。
far远的;different不同的;safe安全的;free自由的。根据“from the usual cold, quiet snake”可知,与通常的蛇不同,be different from“与……不同”。故选B。
6.句意:当朱迪第一次见到他时,她感到非常害怕。
Because因为;If如果;Though虽然;When当……时候。根据“Judy first meets him, she feels very afraid”可知,是当第一次见到他的时候,感到害怕。故选D。
7.句意:当加里靠近他们时,朱迪紧紧抓住尼克的胳膊,看起来很紧张。
mad疯狂的;down沮丧的;nervous紧张的;painful痛苦的。根据“Judy holds Nick’s arm tightly”可知,是看起来很紧张。故选C。
8.句意:但加里特意去帮助他们。
my我的;his他的;your你的;their他们的。根据“Gary goes out of ... way to help them”可知,是加里特意去帮助他们,go out of one’s way to do“特意做某事”,此处指加里,用his。故选B。
9.句意:他分享有用的信息,从不放弃。
information信息;hope希望;success成功;doubt怀疑。根据“He shares useful”以及后文帮助朱迪和尼克可知,是分享有用的信息。故选A。
10.句意:朱迪和尼克逐渐习惯了他的陪伴,并后悔最初的怀疑。
immediately立即;normally正常地;early早早地;gradually逐渐地。根据“get used to his company and regret their initial (最初的) doubts”可知,是逐渐习惯了他的陪伴。故选D。
11.句意:加里不是坏人,但在谜团中扮演重要角色。
mystery谜团;material材料;dialog对话;position位置。根据“plays an important part in the”以及前文他们在调查“山猫家族”谜团可知,是在谜团中扮演重要角色。故选A。
12.句意:他帮助他们防止爬行动物和“温血”动物之间的误解。
prevent阻止;cause引起;create创造;increase增加。根据“misunderstandings between reptiles (爬行动物) and ‘warm-blooded’ animals”可知,是防止误解,prevent...from“阻止……”。故选A。
13.句意:朱迪和尼克学会坚持他们的信念:真正的友谊和包容不取决于外表。
turn转动;give给;point指;stick坚持。根据“to their beliefs”可知,是坚持信念,stick to“坚持”。故选D。
14.句意:电影中从沙漠到冰原的精彩新场景,通过出色的动画看起来非常逼真。
peaceful和平的;real真实的;simple简单的;strange奇怪的。根据“with good animation (动画). You can see every small detail of the animals’ fur and scales (鳞片)”可知,动画效果出色,看起来很逼真。故选B。
15.句意:流行的台词“改变从你开始”感动了许多观众。
honor荣誉;trick诡计;touches感动;supposes假设。根据“It reminds everyone that even small acts can make a big difference.”可知,这句台词感动了观众。故选C。
16.A 17.C 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了互联网成瘾症(IAD)的相关信息,包括其定义、症状、判断方法以及专家给出的建议。
16.细节理解题。根据文章第一段“But some people spend too much time online. They can’t stop. Doctors say this is a new illness called Internet Addiction Disorder (互联网成瘾症).”可知,上网时间过多会导致一种新的疾病,即互联网成瘾症。故选A。
17.词句猜测题。根据文章第二段“People with IAD are online a lot. They spend many hours chatting with their friends or playing games online.”可知,有互联网成瘾症的人会花很多时间在网上与朋友聊天或玩游戏。根据常识和语境可以推断,“chatting”在这里的意思是“聊天”,与“Talking”意思相近。故选C。
18.细节理解题。根据文章第二段“Some people with IAD even give up their jobs!”可知,有互联网成瘾症的人甚至会放弃工作,这是IAD的一个症状。故选C。
19.细节理解题。根据文章最后一段“First, ask yourself, ‘Why am I online a lot ’ Then try to take a break. For example, use the computer or play computer games twice a week, not every day.”可知,专家建议有互联网成瘾症的人要减少使用电脑或玩游戏的频率,比如每周两次,而不是每天。故选B。
20.最佳标题题。文章主要介绍了互联网成瘾症(IAD)的相关信息,包括其定义、症状、判断方法以及专家给出的建议。因此,最合适的标题是“一种新的疾病——互联网成瘾症”。故选A。
21.D 22.C 23.B 24.A 25.A
【导语】本文主要介绍了中国天宫空间站建成后,除航天员外的几种太空相关工作,包括首席嗅探员、太空导游、太空心理医生等。
21.细节理解题。根据第二段“the job is to smell materials before they are used in spaceships…smelling objects can help find things that could do harm to astronauts’health”可知,首席嗅探员的工作是通过嗅闻材料,避免航天员接触有害气味。故选D。
22.细节理解题。根据第三段“Space tour guides need rich knowledge…also need to be excellent storytellers”可知,知识丰富且擅长讲故事的人更可能成为太空导游。故选C。
23.词句猜测题。根据第四段“help them deal with feelings like loneliness”可知,“psychologist”是帮助处理情绪问题的心理学家。故选B。
24.篇章结构题。文章第1段总述 “太空工作不止航天员一种”,第2-4段分别介绍首席嗅探员、太空导游、太空心理医生三种工作,属于“总—分” 结构,对应选项A的结构。故选A。
25.最佳标题题。文章围绕“太空相关的各类工作” 展开,“Space Jobs”(太空工作)能概括全文核心内容。故选A。
26.D 27.C 28.C 29.B 30.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了2024年巴黎奥运会20千米女子竞走冠军杨家玉的运动生涯,包括她的成长经历、遇到的挫折以及取得的成就,展现了她坚韧不拔的精神和对梦想的执着追求。
26.细节理解题。根据文章第二段“It was August 1st, Army Day, Yang Jiayu, a retired soldier, won the gold on this special day, offering the unique gift for Army Day.”可知,杨家玉在八一建军节这个特殊的日子赢得了金牌,作为退役军人,这枚金牌是献给建军节的独特礼物,所以这枚金牌很独特。故选D。
27.细节理解题。根据文章第四段“In 2016, she got a chance to go to the Rio Olympics but was only a substitute (替补).”可知,在2016年里约奥运会上,杨家玉只是替补,没有机会参加比赛。故选C。
28.细节理解题。根据文章第四段“In the 2021 Tokyo Olympics, she received the third red card and was punished to stop for 2 minutes, ending up in 12th place.”可知,在2021年东京奥运会上,杨家玉收到了第三张红牌,被罚停2分钟,最终排名第12,这是她遇到的挫折。故选C。
29.推理判断题。根据文章最后一段“This time, she made her dream come true at the Paris Olympics, showing her ability and hard work. Next, she will take part in the new event with Liu Hong. Let’s hope they perform well for the Chinese team!”可知,杨家玉在巴黎奥运会上实现了梦想,接下来她还将和刘虹一起参加新的赛事,由此可推断她将继续取得更多成功。故选B。
30.主旨大意题。文章主要介绍了杨家玉的运动生涯,包括她的成长经历、遇到的挫折以及取得的成就,重点突出了她的成就,所以文章的主旨是介绍杨家玉的成就。故选A。
31.F 32.B 33.G 34.D 35.A
【导语】本文是说明文,围绕孩子们如何度过空闲时间展开,介绍了积极玩耍、消极玩耍、休息放松三种不同的方式。
31.根据下文“For younger kids this can mean... For older children, active play might be a little more focused”可知,此处是说积极玩耍会因孩子年龄不同而形式各异,选项F“根据孩子的年龄,积极玩耍会呈现不同的形式”符合语境。故选F。
32.根据上文“Some kids are going to go into sports; they might spend their time playing football, baseball or basketball”可知,此处是解释孩子们选择这些运动的原因,选项B“孩子们选择这些运动是因为他们有空闲时间”符合语境。故选B。
33.根据上文“Even the youngest kids aren’t going to be able to run around all the time”可知,此处是说孩子精力耗尽后会切换玩耍方式,选项G“一旦他们的精力耗尽,就可以在室内玩玩具和游戏”符合语境。故选G。
34.根据下文“Resting and relaxing can mean a lot of different ways to while away the hours”可知,此处是说休息放松不只是简单的睡觉,选项D“这不仅仅是躺下小睡一会儿”符合语境。故选D。
35.根据上文“if kids don’t feel like they have the time to read a book, there are always audio books”可知,此处是说听有声书的好处,选项A“这样他们可以在听喜欢的作家作品的同时做别的事”符合语境。故选A。
36.wealthier
【解析】句意:随着贸易的发展,这个小国比十年前富裕多了。根据“become much...than”可知,此处应用形容词比较级;wealth“财富”是名词,其形容词是wealthy“富有的”,所以比较级为wealthier。故填wealthier。
37.successfully
【解析】句意:慈善演出将于下周五在我们学校成功举行。此空修饰动词“held”,应用success的副词形式successfully“成功地”。故填successfully。
38.amazed
【解析】句意:我对她法国作家的知识感到惊讶。根据“was…at”可知,此处应用amaze的形容词amazed“感到惊讶的”,be amazed at“对……感到惊讶”。故填amazed。
39.Director
【解析】句意:史蒂文·艾伦·斯皮尔伯格曾两次获得奥斯卡最佳导演奖。 “Best”后需接名词,“direct(导演,动词)”对应的表示“职业”的名词是“director(导演)”,“Oscar for Best Director”是固定搭配,意为“奥斯卡最佳导演奖”,符合语境。故填Director。
40.connect
【解析】句意:老师建议他把需要学习的内容和有趣的事物联系起来。“suggest”后接宾语从句时,从句需用“(should) + 动词原形”的虚拟语气结构;connection是名词,对应的动词是connect。故填connect。
41.latest
【解析】句意:一份最新的报告显示学生们花在运动上的时间很少。根据“A…report”可知,横线处需填形容词修饰名词report,最新的“latest”,形容词作定语。故填latest。
42.lively
【解析】句意:他仍然记得她是多年前他所认识的那个生气勃勃的少年。根据“teenager”可知,横线处需填形容词作定语修饰名词,生气勃勃“lively”,形容词。故填lively。
43.pronunciation
【解析】句意:你应该在学习英语时注意你的发音。根据句意和汉语提示可知,pronunciation“发音”,为名词,空前“your”为形容词性物主代词,故此处应用名词。故填pronunciation。
44.industry
【解析】句意:人们对它的喜爱已经发展成了一个不断增长的文化产业。industry意为“产业”,可数名词,冠词a修饰可数名词单数。故填industry。
45.successfully
【解析】句意:Nini成功在电影《消失的她》中担任主角,并赢得了观众和评论家的高度赞扬。空格处修饰动词“played”,要用副词形式,successfully意为“成功地”,符合语境。故填successfully。
46.deal with
【解析】根据中英文提示可知,空格处表示“处理”,可以用动词短语“deal with”表达;情态动词“can”后接动词原形,故填deal with。
47.instead of
【解析】对比所给中英文可知,设空处为“而不是”,instead of“而不是”,是固定搭配。故填instead;of。
48.prefer that/which
【解析】根据中英文对照可知,空格处表示“更喜欢”和“……的”,“更喜欢”用动词“prefer”,句子描述个人喜好,用一般现在时,主语I是第一人称,动词用原形;该句为定语从句,先行词music,关系代词“that”或“which”,故填prefer;that/which。
49.relaxed
【解析】对照中英文,设空处可以用relaxed“放松的”表达,作表语。故填relaxed。
50.so that/in order that
【解析】根据中英文提示可知,缺少“以便”,本句需要用连词引导目的状语从句,so that/in order that意为“以便、为了”,符合语境要求。故填so that/in order that。
51.him 52.even 53.proud 54.by 55.without 56.ourselves 57.skills 58.However 59.while 60.others
【导语】本文通过几个学生的实例和看法,探讨了家长在孩子学业和活动中的帮助现象,以及孩子们对此的不同态度。一些孩子希望独立完成事情,以获得成就感并培养独立生活的能力;而另一些孩子则认为家长帮助有其合理性,并担心不公平竞争的问题。
51.句意:他说,当他上中学的时候,他的妈妈让他参加一场英语演讲比赛。根据“his mother asked”可知是他妈妈让他参加比赛,ask sb. to do sth.表示“让某人做某事”,ask后接人称代词宾格,备选词he的宾格him“他”符合语境,故填him。
52.句意:为了帮助他获胜,他的妈妈甚至请一位英语老师帮忙写演讲稿。根据“To help him win, his mother...asked an English teacher to help write a speech draft (稿子).”可知,此处强调妈妈为了让“他”获胜,做了更多的事,备选词even“甚至”符合语境,故填even。
53.句意:尽管我在比赛中取得了好成绩,但我并不感到自豪。feel后接形容词作表语,根据“Although I got a good result at the competition, I didn’t feel...”可知,此处是说取得好成绩但并不自豪,备选词pride的形容词proud“自豪的”符合语境,故填proud。
54.句意:根据《中国青年报》最近对1504名家长的一项调查,近90%的中国家长表示他们经常帮助孩子。根据“done...China Youth Daily”可知,此处是说由《中国青年报》做的调查,备选词by“由”符合语境,故填by。
55.句意:因为他们认为没有他们的帮助,孩子们更难完成作业。根据“Because they thought it was more difficult for their children to finish the homework...their help.”可知,此处是说没有他们的帮助孩子完成作业更难,without“没有”符合语境,故填without。
56.句意:自己做事给我们一种强烈的成就感。根据“Doing things by...gives us a strong sense of achievement”可知,此处是说自己做事有成就感,by oneself“独自”,备选词us的反身代词ourselves“我们自己”符合语境,故填ourselves。
57.句意:在我看来,我们迟早会离开父母,所以最好尽早培养不同的生活技能,学会独立生活。根据“develop different life...and learn to live independently”可知,此处是说培养生活技能,备选词skill“技能”符合语境,different后接可数名词复数,故填skills。
58.句意:然而,也有一些学生认为父母有帮助的理由。根据“there are also some students who think parents have good reasons to help.”可知,此处与上文有些孩子想自己做事情是转折关系,备选词however“然而”符合语境,句首首字母大写,故填However。
59.句意:如果我的父母不帮我,而其他学生仍然得到父母的帮助,我会因为不如别人做得好而受到批评。根据“If my parents don’t help me...other students still get help from their parents”可知,此处是说父母不帮“我”,而其他学生得到父母帮助这种情况,前后两句是对比关系,备选词while“而”符合语境,故填while。
60.句意:如果我的父母不帮我,而其他学生仍然得到父母的帮助,我会因为不如别人做得好而受到批评。根据“I will be criticized (批评) for not doing as well as...”可知,此处是说不如其他学生做得好,备选词other的复数名词others“其他人”符合语境,故填others。
61.youngest 62.himself 63.confidence 64.Although/Though 65.began 66.first 67.In 68.finally 69.a 70.including
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了来自新疆乌鲁木齐的阿尔库特·迪力夏提的登山成就。
61.句意:5月,来自新疆首府乌鲁木齐的阿尔库特·迪力夏提成为最年轻的登顶珠穆朗玛峰的中国登山者。结合“the”和语境“最年轻的”,用young的最高级youngest,故填youngest。
62.句意:这个男孩因严寒、低氧、大风、冰雪遭受了很多痛苦,但他独自克服了所有这些挑战。“by oneself”是固定短语,意为“独自”,he的反身代词为himself,故填himself。
63.句意:“登顶珠穆朗玛峰非常困难和危险,但有团队和向导的帮助,我有信心。”阿尔库特说。空格处需填名词作宾语,confident的名词形式为confidence,意为“信心”,故填confidence。
64.句意:尽管他是个青少年,阿尔库特却是一名优秀的登山者。前后两句为转折关系,用连词Although/Though引导让步状语从句,故填Although/Though。
65.句意:他7岁开始学攀岩,8岁学滑雪,9岁学攀冰。描述过去的经历,时态为一般过去时,begin的过去式为began,故填began。
66.句意:他10岁时和父亲——登山向导迪力夏提·阿不都热西提一起攀登了第一座山。结合“the”,此处用序数词表示“第一座”,one的序数词为first,故填first。
67.句意:去年7月,阿尔库特和父亲登上了新疆海拔7546米的慕士塔格峰山顶。接月份用介词In,句首首字母大写,故填In。
68.句意:5月19日,阿尔库特最终登上了世界之巅,打破了去年湖南女孩徐卓媛创下的纪录。空格处需填副词修饰动词“reached”,final的副词形式为finally,意为“最终”,故填finally。
69.句意:5月19日,阿尔库特最终登上了世界之巅,打破了去年湖南女孩徐卓媛创下的纪录。“girl”是可数名词单数,此处表泛指“一个女孩”,且“girl”以辅音音素开头,用不定冠词a修饰,故填a。
70.句意:“登顶珠穆朗玛峰是许多登山者的梦想,包括我。”including是介词,意为“包括”,后接代词me,故填including。
71.By giving an example. 72.It means looking at a problem in an opposite way./It means considering a problem in an opposite way. 73.When students fail to solve a problem with forward thinking (, they use reverse thinking). 74.There are four steps./Four./4 steps. 75.The writer thinks it is a useful skill for students. 76.例文
Dear Henry,
I am sorry to know that you have problems with your parents. Now I would like to share some advice with you.
First of all, it is necessary for you to understand your parents and listen carefully to their thoughts. Secondly, when you are faced with something uncertain, learn to think from different angles. Finally, you should find the right way to talk with your parents, such as writing letters or sending messages to them.
I hope the advice above is helpful and you can develop a good relationship with your parents. Look forward to your good news!
Yours,
Li Ming
【导语】本文主要介绍了逆向思维的概念、引入方式、培养步骤,以及它对学生的积极作用。
71.根据“For example, taking out the water isn’t the only way to save the boy in a water vat (缸). Breaking the vat to let the water out can also solve the problem.”可知,作者是通过举例引入逆向思维的话题。故填By giving an example.
72.根据“This is called reverse thinking (逆向思维), which means considering a problem in an opposite way.”可知,逆向思维意味着是用相反的方式考虑问题。故填It means looking at a problem in an opposite way./It means considering a problem in an opposite way.
73.根据“Reverse thinking is considered as a really useful problem-solver, especially when students fail to solve a problem with forward thinking.”可知,当学生用正向思维无法解决问题时,最有可能使用逆向思维。故填When students fail to solve a problem with forward thinking (, they use reverse thinking).
74.根据“First, discuss the question in an opposite way ... Second, offer possible answers and choose at least two. ... Then, think about the most important parts ... Finally, go back to your problem and reverse your solutions.”可知,培养逆向思维有4个步骤。故填There are four steps./Four./4 steps.
75.根据“All in all, reverse thinking is a useful skill for students to improve themselves”可知,作者认为逆向思维对学生来说是有用的技能。故填The writer thinks it is a useful skill for students.
76.[总体分析]
①题材:本文是一封邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:根据提示内容进行写作,可适当发挥,注意行文连贯,表述完整。
[写作步骤]
第一步,承接开头,引出主题;
第二步,具体给出自己的建议;
第三步,书写结语,表达希望。
[亮点词汇]
①first of all首先
②talk with sb.和某人交谈
③look forward to期待
[高分句型]
①First of all, it is necessary for you to understand your parents and listen carefully to their thoughts. (it固定句型)
②Secondly, when you are faced with something uncertain, learn to think from different angles. (when引导时间状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览