【期末考点培优】专题14 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题14 阅读理解-判断-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版
专题14 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Today is Saturday. My parents are at home. My mother cooks many dishes for lunch on Saturdays. We have potatoes, pork, green beans, fish and cabbages for lunch. Potatoes are my mother’s favourite food, but I don’t like them. I like pork very much. It’s tasty and healthy. My father’s favourite food is fish. It’s fresh. After lunch, we eat some fruit. Apples are my favourite fruit. They are very healthy.
1.My mother likes pork very much. ( )
2.Fish is my father’s favourite food. ( )
3.I don’t like apples. ( )
4.Pork is tasty and healthy. ( )
5.I like potatoes very much. ( )
阅读理解。判断句子正(T)误(F)。
Welcome to my birthday party!January 21st is my birthday. Please come to my party. We will eat cakes, drink juice and eat fruits. We will play games and sing songs.
Date: January 21st Time: 4:00 pm Place: in the park
Yours, Jane
6.Jane’s birthday is on January 21st. ( )
7.They will eat hamburgers and fruits. ( )
8.They will play games and watch a film at the party. ( )
9.The party starts at 4:00 pm. ( )
10.The party will start in Jane’s home. ( )
根据文章内容,判断正误,正确写T,错误写F。
Welcome to my birthday Party!
We will eat birthday cake and drink juice. We will play computer games, sing songs and watch a film, please come to my party! Date: March 3rd Time: 5:00 pm place: My home yours Mary
11.Mary will have a birthday party in the park. ( )
12.Her birthday is on January 3rd. ( )
13.You can play games and sing songs at Mary’s home. ( )
14.The birthday party will start at 5:00 pm. ( )
15.All of them can eat pizza and drink juice. ( )
阅读短文,根据短文内容判断句子正(T)误(F)。
Sam is from the UK. He has a big family. His grandparents have two sons. They are Sam’s father and Sam’s uncle. Sam’s father is an office worker. He likes pancakes. He works in an office building. Sam’s mother is a teacher. She likes the salad. His uncle is a doctor. He likes French fries. He works in a big hospital. Sam has two sisters. They are all students in a primary school.
16.Sam is from the UK. ( )
17.Sam’s father has a sister. ( )
18.Sam’s father works in a primary school. ( )
19.Sam’s uncle likes French fries. ( )
20.Sam’s sisters are students. ( )
阅读理解。判断句子正(T)误(F)。
I’m Zhang Yi. I’m from Hunan. I’m eleven years old. I enjoy playing basketball and football. I enjoy running and jumping. I also enjoy roller skating. I’m good at roller skating. What do you enjoy doing Please write to me and tell me about you!
21.Zhang Yi is ten years old. ( )
22.Zhang Yi is from Hunan. ( )
23.Zhang Yi enjoys playing football and jumping. ( )
24.Zhang Yi doesn’t enjoy roller skating. ( )
25.Zhang Yi enjoys sports. ( )
My name is Harry. I am from England. I like China. I also like Chinese food. My aunt lives in China. She has a son. His name is Peter. He is ten years old. He enjoys playing basketball. We often play basketball together. I will go to China in this Spring Festival.
26.Harry lives in China. ( )
27.Harry likes Chinese food. ( )
28.Peter is Harry’s cousin. ( )
29.Peter enjoys playing basketball. ( )
30.Harry will go to China in this summer holidays. ( )
Read and judge. (阅读短文,判断句子正“T”误“F”。)
My name’s Wu Liang. I’m a boy from Chengdu. I’m thirteen years old. I like cats. There are four people in my family. My father is a teacher. He often walks to school. He likes pizzas and pancakes. My mother is a nurse. She is beautiful and friendly. She likes noodles and salad. My sister is a student. She likes French fries. I’m a student, too. I like hamburgers.
31.Wu Liang is from Hubei. ( )
32.There are four people in Wu Liang’s family. ( )
33.Wu Liang’s father likes pizzas and pancakes. ( )
34.Wu Liang’s mother isn’t friendly. ( )
35.Wu Liang’s sister likes French fries. ( )
My home is in the south of the city. It is far away from the factory. But it is beside my school. Everyday I go to school on foot. There is a big bookshop beside my school. There are many books in it. The park is between the book shop and the bank. On Saturdays, my friends and I go to the park to play football. Next to my home is a hospital, my parents work here. My mother is a nurse. My father is a doctor.
36.My school is in the north of the city. ( )
37.There is a bookshop beside my school. ( )
38.I go to play football in the park on Sundays. ( )
39.My parents are doctors. ( )
40.Everyday I walk to school. ( )
Our school is in the south of the city. It is far away from my home. I go to school by bus every day. There is a big bookshop beside our school. There are many books in it. Next to the bookshop is Uncle Zhang’s toy shop. It is very small. There are many toys in the shop: toy cars, toy animals and dolls. Everyone likes Uncle Zhang’s toy shop.
41.Our school is in the north of the city. ( )
42.I walk to school every day. ( )
43.There are many books in the bookshop. ( )
44.The toy shop is very big. ( )
45.Everyone likes the toy shop. ( )
I’m Amy. I have a happy family. Tom is my brother. He is seven. He is a pupil. My father is a worker. He works in a big telephone company. My mother is a teacher. She works in a primary school. She teaches English. I am a pupil too. I’m in Grade 6. I’m good at English and Maths. I want to be an English teacher in the future.
46.Tom is Amy’s sister. ( )
47.Amy’s father is a Math teacher. ( )
48.Amy is good at English and Chinese. ( )
49.Amy has a happy family. ( )
50.She wants to be a worker in the future. ( )
John is from the UK. He has a big family. His grandparents have two sons. They are John’s father and John’s uncle. John’s father is an office worker. He works in a big company. John’s uncle works in a factory. His mother is a teacher. He has a brother and a sister. They are all students in a primary school.
51.John is from China. ( )
52.John’s uncle is a teacher. ( )
53.John’s brother and sister are students. ( )
54.John has a small family. ( )
55.John’s father works in a big company. ( )
Hi, I am Susan. I am from the UK. But now I’m studying in China. I’m going to do many things in the winter holiday. First, I’ m going to finish my homework. Then I’m going to take a trip. I’m going to Beijing, which is the capital of China. It’s snowy in Beijing. There is snow everywhere. So I’m going to make a snowman. I can ski. My parents will come to China and go with me. We are going to fly there. We are going to have a nice trip.
56.Susan is from England. ( )
57.Now Susan is in China. ( )
58.Beijing is the capital of China. ( )
59.Susan is going to play with the snow in Beijing. ( )
60.They are going to go to Beijing by ship. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Sally and I live in Australia. Australia is a very big country, and I live in the north. There are lots of beautiful places in Australia. I’ve got a sister. I’m ten years old. She is seven years old. We don’t live near any schools. So my mother teaches us at home. We have classes in the morning and in the afternoon. We often go swimming and ride our horses at the weekend. I like studying Chinese history very much. I can speak English and Chinese, but I can’t write in Chinese. I want to visit Beijing with my family next holiday.
61.Sally has got a big sister. ( )
62.Sally and her sister go to school to study. ( )
63.They never go swimming and ride horses at the weekend. ( )
64.Studying Chinese history is Sally’s hobby. ( )
65.Sally wants to visit Beijing next holiday. ( )
根据短文内容判断正(T)误(F)。
Look, she’s my friend Alice. She is a student. Her mother is a teacher, and her father is a postman. They go to work by bus every day. Her sister Ann is a worker. She goes to work by bus, too. What is Alice going to do this afternoon She is going to buy an English book with me. Oh, she’s coming.
66.Alice is a teacher. ( )
67.Alice’s mother goes to work by bus. ( )
68.Alice’s father is a postman. ( )
69.Ann goes to work by bike. ( )
70.Alice is going to buy a book this morning. ( )
根据短文内容,判断下列句子与短文内容是否相符,相符的填T,不相符的填F。
New Year’s Day will be coming. Wu Xi and his parents are going to visit his grandparents on New Year’s Day. The family are going to get together and have a big dinner. They are going to go there by bus. Wu Xi’s parents are going to buy some delicious food. And Wu Xi is going to make a postcard for his grandparents. They will be very happy that day.
71.Wu Xi is going to visit his grandparents next week. ( )
72.They are going to go there by bus. ( )
73.Wu Xi’s parents are going to buy some delicious food. ( )
74.Wu Xi is going to take a picture for his grandparents. ( )
75.They will be very happy tonight. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Linda is a primary school student. Her birthday is on a sunny day in July. She gets many presents from her families and friends. Her mother gives her a new doll. Because Linda is interested in making dolls. Her father gives her a new dress. It’s so beautiful. Her brother gives her a new storybook. Lucy, her best friend, gives Linda a big box. There is a little pet (宠物) dog in it. She loves it so much. She calls the dog Bob, and Bob is her new friend.
76.Linda’s birthday is in winter. ( )
77.Linda gets a new dress from her father. ( )
78.The name of Linda’s brother is Bob. ( )
79.Linda likes the pet dog very much. ( )
80.There are four people in Linda’s family. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.T 5.F
【导语】本文主要介绍了周六的午餐。
1.句意:我的妈妈非常喜欢猪肉。根据文中“I like pork very much.”可知作者非常喜欢猪肉,不是妈妈,句子与原文不符,故答案为F。
2.句意:鱼肉是我爸爸最喜欢的食物。根据文中“My father’s favourite food is fish.”可知爸爸最喜欢的食物是鱼肉,句子与原文相符,故答案为T。
3.句意:我不喜欢苹果。根据文中“Apples are my favourite fruit.”可知苹果是作者最喜欢的水果,句子与原文不符,故答案为F。
4.句意:猪肉是美味和健康的。根据文中“I like pork very much. It’s tasty and healthy.”可知猪肉是美味和健康的,句子与原文相符,故答案为T。
5.句意:我非常喜欢土豆。根据文中“Potatoes are my mother’s favourite food, but I don’t like them.”可知土豆是妈妈最喜欢的食物,作者不喜欢,句子与原文不符,故答案为F。
6.T 7.F 8.F 9.T 10.F
【导语】本文介绍了简的生日派对计划。
6.句意:简的生日是1月21日。根据“January 21st is my birthday.”可知简的生日在1月21日,与原文相符,故答案为T。
7.句意:他们将吃汉堡包和水果。根据“We will eat cakes, drink juice and eat fruits.”可知他们将吃蛋糕、喝果汁和吃水果,与原文不符,故答案为F。
8.句意:他们将在聚会上玩游戏和看电影。根据“We will play games and sing songs.”可知他们将玩游戏和唱歌,与原文不符,故答案为F。
9.句意:派对下午4点开始。根据“Date: January 21st Time: 4:00 pm”可知派对在1月21日下午4点开始,与原文相符,故答案为T。
10.句意:聚会将在简的家里开始。根据“Place: in the park”可知派对地点在公园,与原文不符,故答案为F。
11.F 12.F 13.T 14.T 15.F
【导语】本文主要介绍了玛丽生日聚会的计划。
11.句意:玛丽将会在公园举办生日聚会。根据文中“place: My home”可知聚会是在她的家里举办。题干与原文不符,故答案为F。
12.句意:她的生日在一月三号。根据文中“Date: March 3rd”可知她的生日在三月三号。题干与原文不符,故答案为F。
13.句意:在玛丽家你可以玩游戏和唱歌。根据文中“We will play computer games, sing songs and watch a film, please come to my party!”可知我们将会玩电脑游戏,唱歌和看电影。请来我的聚会吧。题干与原文相符,故答案为T。
14.句意:生日聚会将在下午五点开始。根据文中“Time: 5:00 pm”可知时间是下午五点。题干与原文相符,故答案为T。
15.句意:他们所有人可以吃披萨和喝果汁。根据文中“We will eat birthday cake and drink juice.”可知他们将会吃生日蛋糕并且喝果汁。题干与原文不符,故答案为F。
16.T 17.F 18.F 19.T 20.T
【导语】本文主要介绍萨姆及其家人的个人信息及他们的喜好和工作等。
16.句意:萨姆来自英国。根据“Sam is from the UK.”可知萨姆来自英国,故答案为T。
17.句意:萨姆的爸爸有一个姐姐(妹妹)。根据“His grandparents have two sons.”可知他的爸爸有一个哥哥(弟弟),故答案为F。
18.句意:萨姆的爸爸在一所小学工作。根据“Sam’s father is an office worker.”可知是办公室职员,故答案为F。
19.句意:萨姆的叔叔喜欢炸薯条。根据“His uncle is a doctor. He likes French fries. ”可知他的叔叔喜欢炸薯条,故答案为T。
20.句意:萨姆的姐妹是学生。根据“Sam has two sisters. They are all students in a primary school.”可知她们都是学生,故答案为T。
21.F 22.T 23.T 24.F 25.T
【导语】本文介绍了张毅的个人情况。
21.句意:张毅十岁了。根据“I’m eleven years old.”可知张毅十一岁了,与原文不符,故答案为F。
22.句意:张毅来自湖南。根据“I’m Zhang Yi. I’m from Hunan.”可知张毅来自湖南,与原文相符,故答案为T。
23.句意:张毅喜欢踢足球和跳。根据“I enjoy playing basketball and football. I enjoy running and jumping.”可知张毅喜欢打篮球、踢足球、跑步和跳,与原文相符,故答案为T。
24.句意:张毅不喜欢轮滑。根据“I also enjoy roller skating.”可知张毅也喜欢轮滑,与原文不符,故答案为F。
25.句意:张毅喜欢运动。结合全文可知张毅喜欢运动,与原文相符,故答案为T。
26.F 27.T 28.T 29.T 30.F
【导语】本文介绍了哈里和彼得。
26.句意:哈里住在中国。根据“My name is Harry. I am from England.”,可知哈里住在英国,故答案为F。
27.句意:哈里喜欢中国菜。根据“I also like Chinese food.”,可知题干描述正确,故答案为T。
28.句意:彼得是哈里的表哥/弟。根据“My aunt lives in China. She has a son. His name is Peter.”,可知题干描述正确,故答案为T。
29.句意:彼得喜欢打篮球。根据“He enjoys playing basketball.”,可知题干描述正确,故答案为T。
30.句意:哈里将在这个暑假去中国。根据“I will go to China in this Spring Festival.”,可知哈里将这个春节去中国,故答案为F。
31.F 32.T 33.T 34.F 35.T
【导语】本文介绍了吴亮的个人信息和吴亮一家人的职业及喜欢的食物。
31.句意:吴亮是湖北人。根据“My name’s Wu Liang. I’m a boy from Chengdu.”,可知吴亮是成都人,故答案为F。
32.句意:吴亮家有四口人。根据“There are four people in my family.”,可知题干描述正确,故答案为T。
33.句意:吴亮的父亲喜欢披萨和煎饼。根据“My father is a teacher. He often walks to school. He likes pizzas and pancakes.”,可知题干描述正确,故答案为T。
34.句意:吴亮的妈妈不友好。根据“My mother is a nurse. She is beautiful and friendly.”,可知吴亮的妈妈很友好,故答案为F。
35.句意:吴亮的姐姐喜欢炸薯条。根据“My sister is a student. She likes French fries.”,可知题干描述正确,故答案为T。
36.F 37.T 38.F 39.F 40.T
【导语】本文主要介绍了我家和学校附近的建筑。
36.句意:我的学校在城市的北部。根据文中句子“My home is in the south of the city. But it is beside my school.”可知我的学校在城市的南部,故答案为F。
37.句意:我学校旁边有一家书店。根据文中句子“There is a big bookshop beside my school.”可知学校旁边有一个大书店,故答案为T。
38.句意:星期天我去公园踢足球。根据文中句子“On Saturdays, my friends and I go to the park to play football.”可知星期六我去踢足球,故答案为F。
39.句意:我的父母是医生。根据文中句子“My mother is a nurse. My father is a doctor.”可知我的妈妈是护士,爸爸是医生,故答案为F。
40.句意:每天我步行去学校。根据文中句子“Everyday I go to school on foot.”可知我每天步行去上学,故答案为T。
41.F 42.F 43.T 44.F 45.T
【导语】本文介绍了场所与方位。
41.句意:我们的学校在城市的北部。根据“Our school is in the south of the city.”,可知作者的学校在城市的南部,故答案为F。
42.句意:我每天步行上学。根据“I go to school by bus every day.”,可知作者每天坐公共汽车上学,故答案为F。
43.句意:书店里有很多书。根据“There is a big bookshop beside our school. There are many books in it.”,可知题干描述正确,故答案为T。
44.句意:玩具店很大。根据“Next to the bookshop is Uncle Zhang’s toy shop. It is very small.”,可知玩具店很小,故答案为F。
45.句意:每个人都喜欢玩具店。根据“Everyone likes Uncle Zhang’s toy shop.”,可知题干描述正确,故答案为T。
46.F 47.F 48.F 49.T 50.F
【导语】本文讲述了艾米的家人的职业及理想。
46.句意:汤姆是艾米的妹妹。 根据“Tom is my brother.”可知是她的弟弟。故答案为F。
47.句意:艾米的父亲是一名数学老师。 根据“My father is a worker.”可知他是工人。故答案为F。
48.句意:艾米擅长英语和语文。 根据“I’m good at English and Maths.”可知她擅长英语和数学。故答案为F。
49.句意:艾米有一个幸福的家庭。根据“I have a happy family. ”可知题干正确,故答案为T。
50.句意: 她将来想成为一名工人。根据“I want to be an English teacher in the future.”可知她想成为一名英语老师。故答案为F。
51.F 52.F 53.T 54.F 55.T
【分析】本文介绍了约翰的家人。
51.句意:约翰来自中国。根据John is from the UK.,可知约翰来自英国,故答案为F。
52.句意:约翰的叔叔是一名老师。根据John’s uncle works in a factory.,可知约翰的叔叔是一名工人,故答案为F。
53.句意:约翰的弟弟和妹妹是学生。根据He has a brother and a sister. They are all students in a primary school.,可知约翰的弟弟和妹妹是学生,故答案为T。
54.句意:约翰有一个小家庭。根据John is from the UK. He has a big family.,可知约翰有一个大家庭,故答案为F。
55.句意:约翰的爸爸在一个大公司工作。根据John’s father is an office worker. He works in a big company.,可知约翰的爸爸在一个大公司工作,故答案为T。
56.T 57.T 58.T 59.T 60.F
【导语】本文讲述了来自英国的苏珊现在在中国学习,她将去北京旅行的故事。
56.句意:苏珊来自英国。根据文中I am from the UK.我来自英国。可知题干表述正确,故答案为T。
57.句意:现在苏珊是在中国。根据文中But now I’m studying in China.现在,我正在中国学习。可知题干表述正确,故答案为T。
58.句意:北京是中国的首都。根据文中 I’m going to Beijing, which is the capital of China. 我将要去北京,中国的首都。可知题干表述正确,故答案为T。
59.句意:苏珊将要去北京玩雪。根据文中So I’m going to make a snowman. 我将要堆雪人。可知题干表述正确,故答案为T。
60.句意:他们将要乘船去北京。根据文中We are going to fly there. 我们将要乘飞机去那。可知题干表述错误,故答案为F。
61.F 62.F 63.F 64.T 65.T
【导语】本文主要介绍了萨莉的家庭、生活方式、周末活动和爱好。
61.句意:萨莉有一个姐姐。根据“I’ve got a sister. I’m ten years old. She is seven years old.”可知萨莉有一个妹妹,并非姐姐,句子与文章内容不相符,故答案为F。
62.句意:萨莉和她的妹妹去学校学习。根据“We don’t live near any schools. So my mother teaches us at home.”可知萨莉和她的妹妹是在家由妈妈教学,并非在学校学习,句子与文章内容不相符,故答案为F。
63.句意:她们周末从不游泳和骑马。根据“We often go swimming and ride our horses at the weekend.”可知她们周末经常游泳和骑马,句子与文章内容不相符,故答案为F。
64.句意:学习中国历史是萨莉的爱好。根据“I like studying Chinese history very much.”可知萨莉非常喜欢学习中国历史,句子与文章内容相符,故答案为T。
65.句意:萨莉想在下一个假期去北京游玩。根据“I want to visit Beijing with my family next holiday.”可知萨莉想和家人在下一个假期去北京游玩,句子与文章内容相符,故答案为T。
66.F 67.T 68.T 69.F 70.F
【导语】本文讲了爱丽丝一家人的职业及爱丽丝要做的事情。
66.句意:爱丽丝是一名老师。根据“Look, she’s my friend Alice. She is a student.”,可知爱丽丝是一名学生,故答案为F。
67.句意:爱丽丝的妈妈坐公共汽车去上班。根据“Her mother is a teacher, and her father is a postman. They go to work by bus every day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
68.句意:爱丽丝的爸爸是一名邮递员。根据“Her mother is a teacher, and her father is a postman.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.句意:安骑自行车去上班。根据“Her sister Ann is a worker. She goes to work by bus, too.”,可知安坐公共汽车去上班,故答案为F。
70.句意:爱丽丝今天上午要买一本书。根据“What is Alice going to do this afternoon She is going to buy an English book with me.”,可知爱丽丝今天下午要买一本书,故答案为F。
71.F 72.T 73.T 74.F 75.F
【导语】本文讲了元旦的计划与安排。
71.句意:吴熙下周要看望他的祖父母。根据“Wu Xi and his parents are going to visit his grandparents on New Year’s Day.”,可知吴熙要在元旦那天看望祖父母,故答案为F。
72.句意:他们要坐公共汽车去那里。根据“They are going to go there by bus.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
73.句意:吴熙的父母要买一些美味的食物。根据“Wu Xi’s parents are going to buy some delicious food.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
74.句意:吴熙要为祖父母拍一张照片。根据“And Wu Xi is going to make a postcard for his grandparents.”,可知要制作一张明信片,故答案为F。
75.句意:他们今晚会很高兴。根据“They will be very happy that day.”,可知他们元旦那天会很高兴,故答案为F。
76.F 77.T 78.F 79.T 80.T
【导语】本文讲了琳达生日时收到的礼物。
76.句意:琳达的生日在冬天。根据“Her birthday is on a sunny day in July.”,可知在夏天,故答案为F。
77.句意:琳达从她爸爸那里得到了一条新的连衣裙。根据“Her father gives her a new dress.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
78.句意:琳达的哥哥叫鲍勃。根据“She calls the dog Bob, and Bob is her new friend.”,可知狗的名字是鲍勃,故答案为F。
79.句意:琳达非常喜欢这只宠物狗。根据“There is a little pet (宠物) dog in it. She loves it so much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
80.句意:琳达家有四口人。根据全文可知题干描述正确,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览