【期末考点培优】专题15 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题15 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版
专题15 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确答案。
Hi, I am Jim. There are six members(成员) in my family. They are my grandma, my father, my mother, my brother, me and our kitten. There are three birthdays in March, two birthdays in September and a birthday in December. My grandma’s birthday and my father’s birthday are in March. My brother’s birthday is on December 12th. My mother is a teacher. Her birthday is on September 29th. My birthday is on Teachers’ Day. On that day my mum usually buys me a big birthday cake. And I often cook dinner for her. Now can you guess when the kitten’s birthday is
1.There are ______ people in Jim’s family. ( )
A.four B.five C.seven
2.Jim’s brother’s birthday is in ______. ( )
A.March B.September C.December
3.Jim’s birthday is on ______. ( )
A.September 29th B.September 10th C.October 1st
4.Jim often ______ for his mother on Teachers’ Day. ( )
A.cooks dinner B.makes a cake C.makes a birthday card
5.When is the kitten’s birthday ( )
A.In March. B.In September. C.In December.
Hello, I’m Amy. I’m eleven years old. I’m from the UK. I’m studying in a school in China now. I like my new school. There are three buildings and two playgrounds in my school. We usually have Chinese, Maths and English every day. I like Chinese food, too. The Chinese cold dish is like the English salad. I also have many new friends in China.
6.There are two __________ in Amy’s school. ( )
A.building B.buildings C.playgrounds
7.—How old is Amy ( )
—She’s __________.
A.11 B.12 C.10
8.Amy’s from __________. ( )
A.China B.UK C.England
9.The English salad is like __________. ( )
A.pie B.the Chinese cold dish C.Chinese chicken soup
10.Does Amy like Chinese food ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.No, she does.
My name is Amy. I am ten years old. I like reading. I have a brother and a sister. My brother is Jack. He is nine years old. He likes playing football. He likes Chinese food. My sister is Lily. She is seven years old. She likes Western food. We live in Canada.
11.Jack is Lily’s _______. ( )
A.father B.brother C.sister
12.Lily is ______ years old. ( )
A.7 B.9 C.10
13.Who likes Western food ( )
A.Amy. B.Jack. C.Lily.
14.What does Amy like ( )
A.Singing. B.Reading. C.Playing football.
15.Where do they live ( )
A.China. B.Canada. C.England.
Dear Ms Wang,
My son cannot go to school today. He is ill. He has a fever and a headache. He doesn’t have a cough. He must go to the hospital.
Jack’s Dad
16.Who writes this note(假条) ( )
A.Ms Li. B.Jack. C.Jack’s dad.
17._______ is ill today. ( )
A.Amy B.Jack C.Jack’s dad
18.What’s wrong with the boy ( )
A.He has a fever. B.He has a headache. C.He has a fever and a headache.
19.Does the boy have a cough ( )
A.Yes, he do. B.No, he doesn’t. C.Yes, he does.
20.He must go to the _______. ( )
A.school B.hospital C.park
My name is Li Wei. I’m a boy. I’m ten years old. I will be eleven years old. My birthday is on October 2nd. Next Monday is my birthday. I will have a birthday party at 6:00 pm at home. My friends will come to my party. They can eat birthday cake and drink many kinds of juice. They can also play games, sing songs and watch TV at my party. Do you want to come to my party
21.Li Wei is a _________. ( )
A.girl B.baby C.boy
22.How old is he ( )
A.9. B.10. C.11.
23._________ is Li Wei’s birthday. ( )
A.Next Sunday B.Next Friday C.Next Monday
24.He will have a birthday party _________. ( )
A.at home B.at school C.in the park
25.Can they watch TV and play games at the party ( )
A.Yes, she can. B.Yes, he can. C.Yes, they can.
阅读短文,选择最佳答案。
Do you play ping-pong It’s a good sport. People in China love it. And people in the UK love it, too. In a park in London, there are two ping-pong tables (桌台). People come and go from the afternoon to the evening every day.
Tom comes here every afternoon with his ping-pong bats. He likes playing ping-pong very much. “Come on! Let’s play!” he always says.
Mr. White is 70, and you can always see him at the ping-pong table. “Playing ping-pong is a good habit,” he says. “It helps me to be healthy.”
Jack loves to come, too. “I play ping-pong and I make some friends here. It is great. I like to be with them.”
All these people have fun from ping-pong. How nice!
26.How many ping-pong tables are there in the park ( )
A.1. B.2. C.3. D.4.
27.Mr. White is _______ years old. ( )
A.60 B.70 C.80 D.90
28.What does Mr. White think about playing ping-pong ( )
A.It is a good habit for health. B.It helps him make friends.
C.It is very funny. D.It is easy to learn.
29.What does Jack do in the park ( )
A.He draws pictures. B.He reads books.
C.He plays ping-pong and makes friends. D.He listens to music.
根据短文内容,选择最佳答案。
Many people like sports. Doing exercise can keep healthy. There are many sports for children. The boys like playing basketball, ping-pong (乒乓) and football. The girls sometimes like running and Yoga (瑜伽). In these years, many old women like dancing in the square after dinner. They think (认为) dancing is also a good sport Some old women can dance well and they can dance for TV programs. They look young and beautiful.
30.______ can keep healthy. ( )
A.Watching TV B.Playing computer games C.Doing exercise
31.What sports do the girls sometimes like ( )
A.Playing basketball. B.Running and Yoga. C.Dancing.
32.What’s meaning (意思) of the word “square” in Chinese ( )
A.地面 B.农场 C.广场
33.The boys like playing ______. ( )
A.basketball B.football C.A and B
阅读短文,选择正确的答案。
I’m Jane. I have a good friend. Her name is Wendy. She is from the USA.Now she lives in China. Tomorrow is her birthday. I’m going to buy a comic book for her. So I’m going to the bookstore this afternoon. It’s next to the post office on Dongfang street. And there is a cinema near the post office. I will take the No. 37 bus and get off at the cinema. Then I can go straight and see the bookstore.
34.Wendy is ______. She is from ______. ( )
A.Jane’s friend; England B.Jane’s sister; America C.Jane’s friend; America
35.What is Jane going to buy ( )
A.A comic book. B.A postcard. C.A storybook.
36.—Where is the post office ( )
—It’s next to the ______.
A.cinema B.bookstore C.bus stop
37.Is the cinema far from the post office ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.No, there isn’t.
38.How is Jane going to the bookstore ( )
A.By taxi. B.By subway. C.By bus.
根据短文内容,选择正确的答案。
Dear Amy,
I’m very happy to know you will come to my home next Friday. But I have a very important math lesson that afternoon. So I’m sorry I can’t meet you at the train station. Let me tell you the way to my home.
When you come out of the train station, turn left and walk along the street to the zoo. Then turn right when you get to the zoo. Then you are on Bridge Street. You can see a big supermarket on the street. Behind the supermarket is Sixth Street. Go to Sixth Street. On this street, you can see a museum on your right. My house is also on this street. It’s a yellow house with a small garden. If you still can’t find it, you can ask Mrs White. She can help you find the way. She is my aunt and she works in Blue Sky Clothes Shop on that street. I hope you have a good trip.
Best,
Lingling
39.Amy will go to Lingling’s house ______. ( )
A.this Friday B.next Friday
40.Lingling can’t meet Amy at the station on Friday afternoon because ______. ( )
A.she has an important lesson B.she doesn’t know the way
41.Amy should turn right when she ______. ( )
A.comes out of the station B.gets to the zoo
42.Lingling’s house is______. ( )
A.on Bridge Street B.on Sixth Street
43.Mrs White ______. ( )
A.can find Lingling’s house B.lives on Sixth Street
阅读短文,根据短文内容选择最恰当的答案。
Are you an eating-lover Do you want to eat every delicious food in the world You can watch the popular program “A Bite of China”. It’s a TV program on Chinese delicious food which has been produced by CCTV. Here are several traditional (传统的) Chinese foods.
Noodles are a symbol (象征) of long life in Chinese culture. They are as much a part of Chinese birthday celebration as a birthday cake with its candles lit in many Western countries. Since noodles mean long life, people think it very unlucky to cut it off.
Although Westerners sometimes may be very sorry to see fish lying on the plate, in China a whole fish means richness. In fact, at a party it is a tradition to serve the whole fish last, pointed towards the most important guest (客人). Fish also has a special meaning because the Chinese word for fish, “yu”, sounds like the word for richness or plenty, and people believe that eating fish will help your wishes come true in the year to come.
A very popular dish during the Dragon Boat Festival is zongzi. This tasty dish is made of rice dumplings with meat, peanuts or other delicious food in bamboo leaves. The tradition of zongzi is meant to make us think of a great poet, Qu Yuan in Chinese history.
44.“A Bite of China” is ______. ( )
A.a newspaper B.a film C.a TV program
45.In traditional Chinese culture, people will eat ______ on their birthdays. ( )
A.eggs B.fish C.noodles
46.The underlined word “plenty” may mean ______. ( )
A.充足 B.浪费 C.节约
47.How many traditional Chinese foods does the passage mention (提及) ( )
A.3. B.2. C.4.
48.Which of the following is NOT true according to the passage ( )
A.Fish has a special meaning in Chinese culture.
B.Birthday noodles mean long life in Chinese culture.
C.Some festivals are celebrated without (没有) special food.
阅读短文,选择正确的答案。
Some children like to eat boiled (煮的) eggs. Do you know how to make boiled eggs It’s easy. Let me tell you.
First, you need to find the materials. You need hot water and one or more eggs. You need a pot too. Then please follow the steps.
Step 1: Pour the hot water into the pot and let it boil on the stove.
Step 2: Put the eggs into the boiling water. Don’t throw the eggs into the water. You should put them slowly.
Step 3: Let them stay in the hot water for about 10 minutes.
Step 4: Take the eggs out. Let them cool for about 5 minutes. If they’re still hot, let them cool for 3 more minutes.
Step 5: Peel off the shells (壳) and eat the eggs.
This is how to make boiled eggs. Isn’t it easy
49.The underlined word “materials” means ___ in Chinese. ( )
A.步骤 B.方法 C.材料
50.According to the passage, the first step is to ___. ( )
A.wash the eggs clean B.boil the hot water on the stove C.put the eggs into the pot
51.Before taking the eggs out, let the eggs stay in the hot water for about ___. ( )
A.3 minutes B.5 minutes C.10 minutes
52.We shouldn’t put the eggs into the boiling water ___. ( )
A.quickly B.slowly C.carefully
53.If we can read the passage in a book, the name of the book may be ___. ( )
A.Fun Reading B.Fine Pictures C.Easy Cooking
阅读短文,从所给选项中,选出最佳选项。
An English boy, Seb Clover has a fantastic and exciting hobby-sailing (航海) .He sailed his 9.8-metre-long boat from Tenerife to Antigua alone (独自地) in 2003.
Fifteen-year-old Seb said, “Sometimes I was afraid. But I still enjoyed every moment. The best thing was seeing fish and other sea animals swimming close to the boat.” “I’m busy all the time on a boat alone. It’s difficult to cook something to eat because I have to watch the sea all the time. Usually, I eat something small and often. That way, I don’t have to stop working.” The worst part of the sailing “That’s easy to answer,” said Seb. “There isn’t any chocolate.”
Seb started to get ready for this sailing when he was only twelve. Seb said, “I enjoyed sailing alone, but I hope to go back to school now. Next time, I’d like to go sailing with my friends.”
54.Seb’s hobby is ______. ( )
A.sailing B.swimming C.fishing
55.The underlined word “that” refers to (指代) ______。 ( )
A.watching sea animals B.cooking in the boat C.eating small and often
56.The underlined word “worst” means______. ( )
A.最兴奋的 B.最糟糕的 C.最容易的
57.What can you learn from the passage ( )
A.Seb could live on the sea alone.
B.Seb was never afraid during the sailing.
C.Seb went sailing with his friends in 2003.
阅读Alice和她朋友相关信息,根据内容选择正确答案。
Hi! I am Alice. I am from the UK. I am in China now. I have two good friends. They are Amy and Sarah. Amy likes singing and dancing. She wants to be a dancer. Sarah likes reading stories. I like it, too. We often go to the library on weekends. We often go there by bus, because it’s far from our home. We have a good time in the library.
58.Alice is from ________. ( )
A.the USA B.the UK C.China
59.—What are Amy’s hobbies ( )
—She likes ________.
A.singing B.dancing C.singing and dancing
60.Sarah and Alice often go to the library ________. ( )
A.on foot B.by bus C.by train
61.Does Alice like reading stories ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.We don’t know.
62.We are ________ in the library. ( )
A.sad B.happy C.worried
阅读短文,选择正确的选项。
Tom is a student in Xinhua School. He usually goes to school by bus. Sometimes he goes to school on foot. His school is next to a supermarket. He is going to have a busy weekend. On Saturday morning, he is going to the park with his friends. They are going to have a picnic. In the afternoon, they are going to see a film. On Sunday morning, Tom is going to visit his grandparents with his parents. In the afternoon, they will go hiking outside. In the evening, they will eat dinner at an Italian restaurant.
63.How does Tom usually go to school ( )
A.By bus. B.On foot. C.By bike.
64.Where is Tom’s school ( )
A.It’s near the bookstore. B.It’s next to the supermarket. C.It’s in front of the supermarket.
65.When is Tom going to the park ( )
A.On Saturday morning. B.On Saturday afternoon. C.On Saturday evening.
66.What’s Tom going to do on Sunday morning ( )
A.He’s going to play in a park. B.He’s going to see a film. C.He’s going to visit his grandparents.
67.Where are they going to eat dinner on Sunday evening ( )
A.At an Italian restaurant. B.At a Chinese restaurant. C.We don’t know.
阅读下面的表格,了解汤姆和他的朋友们本周末的计划。
Our Weekend Plans
Name Day Activity Place With Whom(和谁一起)
Tom Saturday see a movie Sunshine Cinema his parents
Amy Saturday fly a kite Central Park her cousin
Sam Sunday play football City Stadium his classmates
Lisa Sunday have a picnic Green Lake her family
请根据表格内容选择最佳答案。
68.What is Tom going to do on Saturday ( )
A.Fly a kite. B.See a movie. C.Play football.
69.Where is Amy going this weekend ( )
A.To the cinema. B.To the park. C.To the stadium.
70.Who is Sam going to play football with ( )
A.His family. B.His cousin. C.His classmates.
71.Lisa is going to have a picnic on ______. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Saturday and Sunday
72.Which activity is NOT in the table ( )
A.Seeing a movie. B.Riding a bike. C.Having a picnic.
阅读短文,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
Hello! I’m Lily. I’m from Australia. I’m 13 years old. I’m in Class 2, Grade 6. I live with my parents in Yunnan. Today is May 1st. I get up early. Then I go to the supermarket by bus. I want to buy some chocolate candy for my friend Lisa. Today is also her birthday. In the evening, we sing and dance at the party. We eat a lot of Chinese food. We all like Chinese food very much. We are so happy today.
73.How old is Lily ( )
A.Thirteen. B.Fourteen. C.Fifteen.
74.What festival is on May 1st in China ( )
A.World Book Day. B.Father’s Day. C.Labour Day.
75.What food does Lily buy ( )
A.A cake. B.Chocolate candy. C.Chinese food.
76.Whose birthday is today ( )
A.Lily’s. B.Lisa’s. C.Lily’s mother’s.
77.What do they do at the birthday party ( )
A.Sing and dance. B.Draw pictures. C.Play games.
阅读下列材料,选出最佳答案。
Lisa: I’m from Argentina (阿根廷). My birthday is on the sixth of July. At my birthday party, my family and friends pull on my ear. Ten times for ten years old.
Peter: I’m from the UK. My birthday is on the tenth of June. There are some coins (硬币) in my birthday cake. If I get a coin in my piece of cake, I’ll grow up to be rich (富有的).
Su Tong: I’m from China. My birthday is on the eighth of October. It is also on the sixth day of the ninth Chinese lunar (阴历的) month. On my lunar birthday, I have a big dinner with my family. I eat long noodles (Changshoumian). Changshoumian is a symbol (象征) of long life in Chinese culture (文化).
78.When is Lisa’s birthday ( )
A.It’s on sixth of July. B.It’s on tenth of June. C.It’s on eighth of October.
79.Luke is from Argentina. His family will pull on his ear ______ times on his twelfth birthday. ( )
A.ten B.twelve C.eleven
80.Peter thinks that he will be rich if he gets a ______ in his piece of cake. ( )
A.coin B.present C.card
81.Which one is right ( )
A.Su Tong’s birthday is on tenth of June.
B.Su Tong’s birthday is on eighth day of the tenth Chinese lunar month.
C.Su Tong’s birthday is on the eighth of October.
82.What is the best title (标题) of the passage ( )
A.Cities. B.Birthdays. C.Festivals.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B 4.A 5.A
【导语】本文介绍了吉姆一家的生日日期。
1.句意:吉姆家有______口人。A四,B五,C七,根据“There are six members(成员) in my family. They are my grandma, my father, my mother, my brother, me and our kitten.”,可知吉姆家有五口人,故选B。
2.句意:吉姆弟弟的生日在______。A三月,B九月,C十二月,根据“My brother’s birthday is on December 12th.”,可知吉姆弟弟的生日在十二月,故选C。
3.句意:吉姆的生日在______。A9月29日,B9月10日,C10月1日,根据“My birthday is on Teachers’ Day.”,可知吉姆的生日在教师节,也就是9月10日,故选B。
4.句意:吉姆经常在教师节给他妈妈_______。A做晚饭,B做一个蛋糕,C做一个生日蛋糕,根据“My birthday is on Teachers’ Day. On that day my mum usually buys me a big birthday cake. And I often cook dinner for her.”,可知吉姆经常在教师节给他妈妈做晚饭,故选A。
5.句意:小猫的生日是什么时候?A在三月。B在九月。C在十二月。根据全文可知小猫的生日在三月,故选A。
6.C 7.A 8.C 9.B 10.A
【导语】本文介绍了艾米的个人信息及在中国的学校生活。
6.句意:艾米的学校有两个______。A建筑,B建筑,C操场,根据“There are three buildings and two playgrounds in my school.”,可知艾米的学校有两个操场,故选C。
7.句意:—艾米多大了?—她______岁。根据“I’m eleven years old.”,可知艾米11岁,故选A。
8.句意:艾米来自______。A中国,B英国,C英国,根据“I’m from the UK.”,可知艾米来自英国,UK前要加the,故选C。
9.句意:英国沙拉和______很像。A派,B中国凉菜,C中国鸡汤,根据“The Chinese cold dish is like the English salad.”,可知英国沙拉和中国凉菜很像,故选B。
10.句意:艾米喜欢中国食物吗?根据“I like Chinese food, too.”,可知艾米喜欢中国食物,答语为肯定回答,故选A。
11.B 12.A 13.C 14.B 15.B
【导语】本文介绍了艾米和艾米的弟弟和妹妹。
11.句意:杰克是莉莉的_______。A爸爸,B哥哥,C姐姐,根据“My brother is Jack. He is nine years old. My sister is Lily. She is seven years old.”,可知杰克是莉莉的哥哥,故选B。
12.句意:莉莉______岁。根据“My sister is Lily. She is seven years old.”,可知莉莉7岁,故选A。
13.句意:谁喜欢西餐?根据“My sister is Lily. She is seven years old. She likes Western food.”,可知莉莉喜欢西餐,故选C。
14.句意:艾米喜欢什么?A唱歌。B阅读。C踢足球。根据“I like reading.”,可知艾米喜欢阅读,故选B。
15.句意:他们住在哪里?A中国。B加拿大。C英国。根据“We live in Canada.”,可知他们住在加拿大,故选B。
16.C 17.B 18.C 19.B 20.B
【导语】本文讲了杰克生病了,不能去上学。
16.句意:谁写的假条?根据结尾可知杰克的爸爸写的假条,故选C。
17.句意:_____今天生病了。根据“My son cannot go to school today.”,可知杰克生病了,故选B。
18.句意:男孩怎么了?A他发烧了。B他头痛。C他发烧和头痛。根据“He has a fever and a headache.”,可知杰克发烧和头痛,故选C。
19.句意:男孩咳嗽吗?根据“He doesn’t have a cough.”,可知男孩不咳嗽,答语为否定回答,故选B、
20.句意:他必须去______。A学校,B医院,C公园,根据“He must go to the hospital.”,可知杰克必须去医院,故选B。
21.C 22.B 23.C 24.A 25.C
【导语】本文讲述了李伟的生日及生日聚会。
21.句意:李伟是一个____。A女孩,B婴儿,C男孩,根据“My name is Li Wei. I’m a boy.”可知他是个男孩。故选C。
22.句意:他多大了?根据“I’m ten years old.”可知他十岁了。故选B。
23.句意:_______是李伟的生日。A下周日,B下周五,C下周一,根据“Next Monday is my birthday. ”可知是星期一。故选C。
24.句意:他将在_____举行生日聚会。A在家,B在学校,C在公园里,根据“I will have a birthday party at 6:00 pm at home. ”可知是在家。故选A。
25.句意:他们能在聚会上看电视和玩游戏吗?根据“They can also play games, sing songs and watch TV at my party. ”可知他们能,故做肯定回答。故选C。
26.B 27.B 28.A 29.C
【导语】本文主要介绍乒乓球运动的好处。
26.句意:公园里有多少乒乓球桌?根据“In a park in London, there are two ping-pong tables (桌台).”可知是两个,故选B。
27.句意:怀特先生___岁。根据“Mr. White is 70, and you can always see him at the ping-pong table.”可知是70岁,故选B。
28.句意:怀特先生认为乒乓球怎么样?A它是一个对健康有益的习惯。B它帮助他交朋友。C它是很有趣的。D它是容易学的。根据“Playing ping-pong is a good habit,” he says. “It helps me to be healthy.”可知是对健康有益的习惯,故选A。
29.句意:杰克在公园里做什么?A他画画。B他读书。C他打乒乓球和交朋友。D他听音乐。根据“I play ping-pong and I make some friends here.”可知是打乒乓球和交朋友,故选C。
30.C 31.B 32.C 33.C
【导语】本文主要介绍不同性别和年龄的人们喜欢的运动不同。
30.句意:____能保持健康。A看电视,B玩电脑游戏,C做锻炼。根据“Doing exercise can keep healthy.”可知是锻炼能保持健康,故选C。
31.句意:女孩们有时喜欢什么运动?A打篮球。B跑步和瑜伽。C跳舞。根据“The girls sometimes like running and Yoga (瑜伽).”可知是跑步和瑜伽,故选B。
32.句意:单词“square”的汉语意思是什么?根据“In these years, many old women like dancing in the square after dinner.”可知应是在广场上跳舞,故选C。
33.句意:男孩们喜欢打(踢)______。A篮球,B足球,C是A和B。根据“The boys like playing basketball, ping-pong (乒乓) and football.”可知男孩们喜欢打篮球,打乒乓球和踢足球,故选C。
34.C 35.A 36.B 37.B 38.C
【导语】本文介绍了简的好朋友温蒂和明天要去书店的事情。
34.句意:温蒂是______。她来自______。A简的朋友;英国,B简的妹妹;美国,C简的朋友;美国,根据“I’m Jane. I have a good friend. Her name is Wendy. She is from the USA.”,可知温蒂是简的朋友,来自美国,故选C。
35.句意:简要买什么?A一本漫画书。B一张明信片。C一本故事书。根据“I’m going to buy a comic book to her.”,可知要买一本漫画书,故选A。
36.句意:—邮局在哪?—它在_____旁边。A电影院,B书店,C公交车站,根据“ So I’m going to the bookstore this afternoon. It’s next to the post office on Dongfang street.”,可知在书店旁边,故选B。
37.句意:电影院离邮局远吗?根据“And there is a cinema near the post office.”,可知电影院离邮局不远,答语为否定回答,故选B。
38.句意:简怎么去书店?A坐出租车。B坐地铁。C坐公共汽车。根据“I will take the No. 37 bus and get off at the cinema.”,可知坐公共汽车,故选C。
39.B 40.A 41.B 42.B 43.A
【导语】本文主要讲述的是玲玲写信告诉艾米下周五来她家的路线,并说明自己因有数学课无法去车站接她,同时提到可以找怀特夫人帮忙指路。
39.句意:______艾米将去玲玲家。this Friday这周五,next Friday下周五,根据句子“I’m very happy to know you will come to my home next Friday.”,可知艾米下周五将去玲玲家,故选B。
40.句意:玲玲星期五下午不能去车站接艾米,因为______。she has an important lesson她有一堂重要的课,she doesn’t know the way她不认识路,根据句子“But I have a very important math lesson that afternoon. So I’m sorry I can’t meet you at the train station.”,可知玲玲不能在车站接艾米的原因是她有一堂重要的课,故选A。
41.句意:艾米应该在她______时向右转。comes out of the station从车站出来,gets to the zoo到达动物园,根据句子“Then turn right when you get to the zoo.”,可知艾米应该在到达动物园的时候向右转,故选B。
42.句意:玲玲的房子在______。on Bridge Street在大桥街,on Sixth Street在第六大街,根据句子“Go to Sixth Street. On this street, you can see a museum on your right. My house is also on this street.”,可知玲玲的房子在第六大街上,故选B。
43.句意:怀特夫人_____。can find Lingling’s house可以找到玲玲的家,lives on Sixth Street住在第六大街,根据句子“If you still can’t find it, you can ask Mrs White.”,可知怀特夫人可以找到玲玲的家,故选A。
44.C 45.C 46.A 47.A 48.C
【导语】本文讲了饮食。
44.句意:“舌尖上的中国”是_______。a newspaper一张报纸,a film一部电影,a TV program一档电视节目,根据“You can watch the popular program “A Bite of China”.”,可知是一档电视节目,故选C。
45.句意:在中国传统文化中,人们会在生日那天吃______。eggs鸡蛋,fish鱼,noodles面条,根据“Noodles are a symbol (象征) of long life in Chinese culture. They are as much a part of Chinese birthday celebration as a birthday cake with its candles lit in many Western countries.”,可知吃面条,故选C。
46.句意:划线单词“plenty”可能的意思是_______。根据短文语境可知plenty的意思是充足,故选A。
47.句意:这篇文章提到了多少中国传统食物?根据短文“Noodles, fish 和zongzi ”可知提到了三种,故选A。
48.句意:根据文章,以下哪一项是不正确的?选项A鱼在中国文化中有着特殊的意义。选项B在中国文化中,生日面条意味着长寿。选项C有些节日庆祝时没有特别的食物。 根据全文,可知选项C描述不正确,故选C。
49.C 50.B 51.C 52.A 53.C
【导语】本文主要介绍了煮鸡蛋的过程。
49.句意:划线单词“materials”的汉语意思是___。根据“First, you need to find the materials. You need hot water and one or more eggs. You need a pot too. ”可知热水、鸡蛋和锅属于做饭的材料,materials是“材料”的意思,故选C。
50.句意:根据文章,第一步是____。wash the eggs clean把鸡蛋洗干净;boil the hot water on the stove把炉子上的热水烧开;put the eggs into the pot把鸡蛋放进锅里。根据文中“Step 1: Pour the hot water into the pot and let it boil on the stove.”可知第一步应该把炉子上的热水烧开,故选B。
51.句意:取出鸡蛋之前,让鸡蛋在热水中浸泡大约____。3 minutes 3分钟;5 minutes 5分钟;10 minutes 10分钟。根据文中“Step 3: Let them stay in the hot water for about 10 minutes.”可知取出鸡蛋之前,让鸡蛋在热水中浸泡大约10分钟,故选C。
52.句意:我们不应该____把鸡蛋放进沸水里。quickly快速地;slowly慢慢地;carefully细心地。根据文中“Step 2: Put the eggs into the boiling water. Don’t throw the eggs into the water. You should put them slowly.”可知应该慢慢地把鸡蛋放进沸水里而不应该快速地放进去,故选A。
53.句意:如果我们在一本书中读这篇文章,这本书的名字可能是____。Fun Reading趣味阅读;Fine Pictures精美画作;Easy Cooking简易烹饪。本文主要讲述了煮鸡蛋的方法,书的名字可能是《简易烹饪》,故选C。
54.A 55.C 56.B 57.A
【导语】本文介绍了英国男孩Seb Clover的航海爱好,讲述了他独自航海的经历、感受以及准备情况等。
54.句意:Seb的爱好是____。sailing航海,swimming游泳,fishing钓鱼。根据“An English boy, Seb Clover has a fantastic and exciting hobby-sailing (航海).”可知爱好是航海,故选A。
55.句意:划线单词“that”指代____。watching sea animals观看海洋动物,cooking in the boat在船上做饭,eating small and often吃少量且频繁地吃。根据“Usually, I eat something small and often. That way, I don’t have to stop working.”可知that指代吃少量且频繁地吃这种方式,故选C。
56.句意:划线单词“worst”意思是____。根据后文提到没有巧克力,结合语境可知是说航海中最糟糕的部分,故选B。
57.句意:从文章中你能了解到什么?Seb could live on the sea alone. Seb能独自在海上生活。根据“He sailed his 9.8-metre-long boat from Tenerife to Antigua alone (独自地) in 2003.”可知他能独自在海上生活,该项正确;Seb was never afraid during the sailing. Seb在航海中从不害怕。根据“Sometimes I was afraid.”可知他有时害怕,该项错误;Seb went sailing with his friends in 2003. Seb在2003年和朋友一起航海。根据“He sailed his 9.8-metre-long boat from Tenerife to Antigua alone (独自地) in 2003.”可知是独自航海,该项错误。故选A。
58.B 59.C 60.B 61.A 62.B
【导语】本文主要介绍爱丽丝的个人信息及其朋友的爱好等。
58.句意:爱丽丝来自____。A美国,B英国,C中国。根据“I am from the UK.”可知是英国,故选B。
59.句意:—艾米的爱好是什么?—她喜欢____。A唱歌,B跳舞,C唱歌和跳舞。根据“Amy likes singing and dancing.”可知艾米喜欢唱歌和跳舞,故选C。
60.句意:萨拉和爱丽丝经常_____去图书馆。A步行,B乘公交车,C乘火车。根据“We often go there by bus, because it’s far from our home.”可知是乘公交车,故选B。
61.句意:爱丽丝喜欢读故事吗?A是的,她喜欢。B不,她不喜欢。C我们不知道。根据“Sarah likes reading stories. I like it, too.”可知爱丽丝喜欢读故事,故选A。
62.句意:我们在图书馆里是____。A伤心的,B开心的,C担心的。根据“We have a good time in the library.”可知过得很愉快,应是开心的,故选B。
63.A 64.B 65.A 66.C 67.A
【导语】本文讲了交通方式和周末的计划与安排。
63.句意:汤姆通常怎么去上学?By bus.坐公共汽车。On foot.步行。By bike.骑自行车。根据“He usually goes to school by bus.”,可知汤姆坐公共汽车去上学,故选A。
64.句意:汤姆的学校在哪?It’s near the bookstore.它在书店附近。It’s next to the supermarket.它在超市旁边。It’s in front of the supermarket.它在超市前面。根据“His school is next to a supermarket.”,可知在超市旁边,故选B。
65.句意:汤姆什么时候去公园?On Saturday morning.在星期六上午。On Saturday afternoon.在星期六下午。On Saturday evening.在星期六晚上。根据“On Saturday morning, he is going to the park with his friends.”,可知在星期六上午去公园,故选A。
66.句意:汤姆要在星期天上午做什么?He’s going to play in a park.他要在公园里玩。He’s going to see a film.他要看电影。He’s going to visit his grandparents.他要看望他的祖父母。根据“On Sunday morning, Tom is going to visit his grandparents with his parents.”,可知汤姆要在星期天上午看望祖父母,故选C。
67.句意:星期天晚上他们打算在哪里吃晚饭?At an Italian restaurant.在一家意大利餐馆。At a Chinese restaurant.在一家中国餐馆。We don’t know.我们不知道。根据“In the evening, they will eat dinner at an Italian restaurant.”,可知打算在一家意大利餐馆吃晚饭,故选A。
68.B 69.B 70.C 71.B 72.B
【导语】本文主要说了汤姆和他的朋友们本周末的计划。
68.句意:汤姆周六打算做什么?Fly a kite放风筝,See a movie 看电影,Play football踢足球。根据表格第一栏“see a movie”可知汤姆打算去看电影,故选B。
69.句意:艾米这个周末要去哪里?To the cinema去电影院,To the park去公园,To the stadium去体育场。根据表格第二栏“Central Park”可知艾米要去公园,故选B。
70.句意:萨姆要和谁一起踢足球?His family他的家人,His cousin他的堂兄弟, His classmates他的同学。根据表格第三栏“his classmates”可知萨姆要和他的同学踢足球,故选C。
71.句意:莉萨打算在____野餐。Saturday周六,Sunday周日,Saturday and Sunday周六和周日。根据表格第四栏“Sunday”可知莉萨打算在周日野餐,故选B。
72.句意:哪个活动不在表格里?Seeing a movie看电影,Riding a bike骑自行车,Having a picnic野餐。结合表格内容,可知骑自行车不在表格里,故选B。
73.A 74.C 75.B 76.B 77.A
【导语】本文介绍了莉莉和丽萨的生日活动。
73.句意:莉莉多大了?Thirteen.十三岁。Fourteen.十四岁。Fifteen.十五。根据“I’m Lily. I’m from Australia. I’m 13 years old.”,可知莉莉十三岁,故选A。
74.句意:中国的5月1日是什么节日?World Book Day.世界图书日。Father’s Day.父亲节。Labour Day.劳动节。根据常识可知是劳动节,故选C。
75.句意:莉莉买什么食物?A cake.一个蛋糕。Chocolate candy.巧克力糖。Chinese food.中国食物。根据“I want to buy some chocolate candy for my friend Lisa.”,可知莉莉买巧克力糖,故选B。
76.句意:谁的生日在今天?Lily’s.莉莉的。Lisa’s.丽萨的。Lily’s mother’s.莉莉妈妈的。根据“I want to buy some chocolate candy for my friend Lisa. Today is also her birthday.”,可知丽萨的生日在今天,故选B。
77.句意:他们在生日聚会做什么?Sing and dance.唱歌和跳舞。Draw pictures.画画。Play games.玩游戏。根据“In the evening, we sing and dance at the party.”,可知他们在生日聚会唱歌和跳舞,故选A。
78.A 79.B 80.A 81.C 82.B
【导语】本文讲了生日活动。
78.句意:丽萨的生日是什么时候?It’s on sixth of July.它在7月6日。It’s on tenth of June.它在6月10日。It’s on eighth of October.它在10月8日。根据“Lisa: I’m from Argentina (阿根廷). My birthday is on the sixth of July.”,可知丽萨的生日在7月6日,故选A。
79.句意:卢克来自阿根廷。在他十二岁生日那天,他的家人会拉他的耳朵______次。ten十,twelve十二,eleven十一,根据“At my birthday party, my family and friends pull on my ear. Ten times for ten years old.”,可知应拉十二次,故选B。
80.句意:彼得认为,如果他能在自己的那块蛋糕里吃到一枚______,他就会变得富有。coin硬币,present礼物,card卡片,根据“If I get a coin in my piece of cake, I’ll grow up to be rich (富有的).”,可知彼得认为,如果他能在自己的那块蛋糕里吃到一枚硬币,他就会变得富有,故选A。
81.句意:哪一项是正确的?Su Tong’s birthday is on tenth of June.苏童的生日是六月十日。Su Tong’s birthday is on eighth day of the tenth Chinese lunar month.苏童的生日在中国农历十月初八。Su Tong’s birthday is on the eighth of October.苏童的生日是十月八日。根据“Su Tong: I’m from China. My birthday is on the eighth of October. It is also on the sixth day of the ninth Chinese lunar (阴历的) month.”,可知苏童的生日在十月八日,或是农历的九月初六,故选C。
82.句意:文章最好的标题是什么?Cities.城市。Birthdays.生日。Festivals.节日。根据全文可知讲的是生日,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览