【期末考点培优】专题16 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题16 阅读理解-任务型-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优湘鲁版
专题16 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文。
My name is Jack. I am from Beijing. Beijing is the capital of China. It is an interesting city. There are many famous places and delicious food. Such as: The Great Wall, Tian’anmen Square, Beijing duck... I study in a primary school. I enjoy playing tennis. I’m good at running. Look at the picture. I’m the first in the running race. My favourite subject is Chinese. Today I can’t go to school. I’m ill. I must go to the hospital with my mother. The hospital is between the shopping centre and the hotel. There are also many fruit shops next to the hospital.
1.根据短文内容给下面的五副图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
2.再读短文,判断句子是否符合短文内容,符合的写“T”,不符合的写“F”。
(1) Beijing is the capital of China. ( )
(2) The Great Wall is a famous place in Shanghai. ( )
(3) Jack enjoys playing table tennis. ( )
(4) Jack must go to the hospital with his grandmother. ( )
(5) Many fruit shops are next to the hospital. ( )
阅读短文,按照要求完成各小题。
Different people have different hobbies. And doing sports is one of the most popular hobbies in the world.
On August 11. 2024, the Paris Olympic Games ended. Team China won 40 gold medals. This was the team’s best in an Olympics held (举办) outside the country.
“China is now one of the top two big sports powers in the world,” said French President Emmanuel Macron (埃马纽埃尔·马克龙).
A country’s sports success comes from its hard work and strength (力量). Many Chinese cities built sports fields in parks, neighborhoods (社区) and under overpasses (交桥). People can easily find a place to do sports. Some villages also hold sports games like soccer and basketball games. More people are interested in and good at sports.
When a country can do well for its people in sports, it can usually do well for its people in many other things. For example, China makes sure its people are healthy, live well and can go to school.
During sports events (赛事), you see Chinese fans cheering for their athletes (运动员). In fact, they are also cheering for living in a successful country.
3.Doing sports is very___________ in the world. ( )
A.difficult B.different C.popular
4.Which is NOT true according to the passage ( )
A.The Olympic Games in 2024 was held in Beijing.
B.Team China did a wonderful job at the Paris Olympics.
C.China’s sports success comes from its hard work and strength.
5.More and more people in China are interested in and good at .
6.Can Zheng Qinwen play tennis well
7.What did China do for its people to do sports (写出一条即可)
阅读理解。
When we talk about ping-pong, we may think of China first. But do you know how this sport was first started
Many years ago, people in England loved to play lawn tennis (草地网球). But in winter, the weather was cold. People would like to enjoy the sport in their homes. Then they started a new way to play tennis. They would play it on their dining tables. This is ping-pong.
In 1959, Rong Guotuan won the World Championship (锦标赛) for the first time for China. In fact, he is the first world champion (冠军) of China in any sport. In 1988, ping-pong became an Olympic sport. Did you watch the 19th Asian Games in Hangzhou in 2023 The Chinese ping-pong team won six gold medals, two silvers (银牌) and one bronze medal (铜牌). And they also did very well in the 33rd Summer Olympic Games!
8.阅读短文,选择正确的答案。
(1) When talking about ping-pong, people may think of __________ first. ( )
A.China B.England C. America
(2) People started the table tennis not because __________. ( )
A.the weather was cold in winter
B.people would like to enjoy the sport in their homes
C. they didn’t have a big place to play
(3) The Chinese ping-pong team won __________ medals in the 19th Asian Games. ( )
A.7 B.8 C. 9
(4) When did ping-pong become an Olympic sport ( )
A.In 1959. B.In 1988. C. In 2023.
9.Can you play ping-pong What sports can you do
阅读短文,根据要求完成任务。
Hi, I’m John. There are three English restaurants in our city. My cousin Jack and I usually go to the Stars Restaurant. Because I like fish and chips there, and Jack likes learning English there. It’s far from my home. We can turn right at the cinema and go straight for twenty minutes. Then we can see the restaurant.
10.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) There are four English restaurants in the city. ( )
(2) John likes the Stars Restaurant. ( )
(3) Jack likes learning English, John likes the hot dogs of the Stars Restaurant. ( )
(4) The Stars Restaurant is far from John’s home. ( )
11.根据短文内容,找到John去餐厅的路线,补全句子,每空一词。
John can at the cinema and for twenty minutes.
12.一个机器人在博物馆门口播报城市介绍。阅读短文,完成地图。
Hello, I’m Robert. Look! This is a map of my city. There is a bookstore in my city. The post office is in front of the bookstore. On the right of the bookstore, there is a science museum. On the left of the bookstore, there is a school. The cinema is behind the bookstore. And behind the cinema, there is a hospital.
A.bookstore B.hospital C. cinema D.school E. post office F. science museum
阅读材料,完成下列各题。
Liu Wen’s hometown (家乡) I’m a boy. I live in a small village. There is a river and many houses in my village. There were no fish in the river before. But now, the water in the river is clean. You can see many fish in the river. There is a mountain near our village. Sometimes my friends and I go to the mountain on the weekend.
Li Hai’s hometown There are many tall buildings here. There is a beautiful park, too. There is a small lake in the park. And there are many fish in the lake. I love my hometown very much! My friends and I went to the park last weekend. We played football in the park.
13.读短文,写出图片代表谁的家乡。
(1)( )
(2)( )
14.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) There were many fish in the river in Liu Wen’s hometown before. ( )
(2) Li Hai played football with his friends in the park last weekend. ( )
(3) There is a mountain near Liu Wen’s village. ( )
阅读短文,完成任务。
If you go to a food party, what would you like
At the party, there is much food on the table. What would you like to eat first You may eat fruits first because they are fresh (新鲜的) a and juicy (多汁的). Next, you may eat main courses (主菜) like chicken, fish and soup. They make you full. Then, you may try sweet food like cake, candy and ice cream. They are dessert (甜点). After that, have a cup of tea or a glass of juice. People can talk with a drink. They like drinking very much.
15.阅读短文,按照食物出现的顺序,用1-4给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
16.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Chicken and fish are dessert. ( )
(2) People can talk with a cup of tea or a glass of juice. ( )
(3) This passage is talking about a food party. ( )
阅读短文,完成以下任务。
Fred works in Shantou. The Qingming Festival is coming. He went back to Maoming with his family yesterday. It was a long trip and the children were hungry. So they stopped at a small restaurant and had some fast food. Fred wanted some noodles with tomato and egg. It was fifteen yuan. His wife Jane wanted some soup and rice. It was twenty yuan. His son Simon’s favourite food is fish and chips. It was thirteen yuan. His daughter Amy had some fried chicken. It was twenty-two yuan. After that they went on the trip. It took them about nine hours to go home. All of them were tired.
17.你是餐馆服务员,请记录好 Fred 一家人的餐单。
Name Fred Jane Simon Amy
Food noodles with and egg some soup and fish and chips fried
Price fifteen yuan twenty yuan yuan twenty-two yuan
18.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) How much is the meal ( )
A.70 yuan. B.68 yuan. C. 85 yuan.
(2) Where is Fred’s hometown ( )
A.Shantou. B.Maoming. C. Haikou.
(3) Fred was __________ because he took a long trip. ( )
A.sad B.tired C. bored
阅读公告栏,完成下列各题。
NOTICE BOARD
Share (分享) our books! Do you like reading Bring your favourite storybooks on Saturday morning. Let’s read together. Call Ann: 84382194 ___________ Do you like food Do you want to cook Join us. See you in the dining hall on Sunday morning. Email: Linda@.cn Go swimming together! What do you do on Saturday afternoon I like swimming. Are you going swimming with me Call Jack: 87753385
19.根据公告栏上的内容,选择正确答案。
(1) When is Jack going swimming ( )
A.On Saturday morning. B.On Saturday afternoon. C. On Sunday afternoon.
(2)What’s the best title (标题) for the second notice ( )
A.Let’s cook together! B.I like cooking. C. Can you cook
20.张朋、Oliver和“我”都想参加社团活动。阅读下面的介绍,在公告栏上帮“我们”找到合适的联系人,并将姓名填在横线上。
Zhang Peng likes reading. He has many books. (1) Zhang Peng:
Oliver is a cool boy. He likes doing sports. (2) Oliver:
I’m very helpful. I can do housework. I like food. (3) I:
阅读笔友Linda给Lucy的邮件,按要求完成阅读任务。
An Email to Lucy To: Lucy@ From: Linda@
Dear Lucy, I’m so happy that you want to be my pen pal. Now let me introduce my family to you. There are four people in my family. They’re my father, my mother, my brother and me. My father is a writer. He likes walking the dog. He walks the dog every evening. My mother works in a university. She teaches Chinese. Her hobby is cooking. She always makes some delicious food for us. My brother Tommy is a student. He likes reading. He often reads in the bedroom. And he can learn a lot from the books. What about your family Can you tell me something about your family Linda
21.判断句子正(T)误(F)。
(1) This email is to Lucy. ( )
(2) Linda’s mother likes swimming. ( )
(3) Tommy likes reading and he can learn a lot from the books. ( )
22.回答问题。
(1) Does Linda’s father walk the dog every evening
(2) What does Linda’s mother do
阅读短文,按要求完成下列任务。
Hello, I’m Jenny. I’m a pupil from Anhui. I like going hiking. There are six people in my family.
My grandpa is a teacher. He works in a school. He often goes to work on foot. He likes reading very much. He reads newspapers every day.
My grandma stays at home. She cooks delicious food for us. She is going to make jiaozi with us on Chinese New Year’s Eve.
My father is a doctor. He works in a hospital. He is very busy. He likes running. And he often goes running in the park. He works hard and stays healthy.
My mother is a TV reporter. She likes singing. And she is good at singing. She listens to music every day.
My brother Jim studies in a middle school. He likes riding a bike. He often goes to school by bike.
23.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) Jenny is from ______. ( )
A.Shanxi B.Anhui C. Shanghai
(2) Jenny’s grandma will cook ______ on Chinese New Year’s Eve. ( )
A.jiaozi B.zongzi C. noodles
(3) Jenny’s mother is a ______. Her father is a ______. ( )
A.teacher; TV reporter B.doctor; teacher C. TV reporter; doctor
24.根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) Jenny’s grandparents are teachers. ( )
(2) Jenny and her brother study in the same school. ( )
阅读邮件,选择正确的答案并回答问题。
Li Han has an e-friend in the UK. He is writing an e-mail to his e-friend. Let’s read it.
To: Tommy
Subject: the Mid-Autumn Festival
Dear Tommy, How are you Tomorrow is the Mid-Autumn Festival. I’m very excited. My family are going to get together and have a big dinner. My aunt is going to make moon cakes. My grandma will tell us a story about Chang’ e. Robin and I are going to read a poem. This is our poem. is for family. We will all be together tonight. is for autumn. It is the autumn season. is for moon. We eat moon cakes and tell stories about the moon. is for “I”. I am so happy today. ______ is for you. You can be together with your family too! So are you interested in the Mid-Autumn Festival Love, Li Han
25.The underlined word “poem” means ______. ( )
A.作文 B.小诗 C.歌曲 D.广告
26.Please choose a sentence to complete (完成) the poem. ( )
A.is for best. It’s the best festival.
B. is for thank. We give thanks to everything.
C. is for love. We love the Mid-Autumn Festival.
D. is for exciting. We have an exciting day!
27.What are you going to do at the Mid-Autumn Festival Write down your plan here.
At the Mid-Autumn Festival, I’m going to .
Read and write. 阅读对话,完成下列任务。
Chen Jie: Hello, Sarah. This is Chen Jie. Where are you now
Sarah: Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. How can I get to your home
Chen Jie: First, go straight. Next, turn right at the library. Then, go straight again and turn left at the hospital.
Sarah: OK. And then
Chen Jie: Walk straight for 2 minutes. Then, turn right at the cinema. You’ll see my home. Lucy and Kate are here now. They came to my home by taxi. We are cooking Chinese food e on, we’re waiting for you.
Sarah: OK. See you later.
28.阅读对话,按Sarah到Chen Jie家的路线,给下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( ) ( )
29.根据对话内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Sarah is going to Chen Jie’s home. ( )
(2) Sarah wants to go to supermarket first. ( )
30.根据对话内容,选择正确的选项。
(1) Lucy and Kate go to Chen Jie’s home ______. ( )
A.by bus. B.by taxi. C. by subway.
(2) Chen Jie and her friends are ______ together. ( )
A.studying Chinese B.cooking Chinese food C. drinking milk
阅读短文。根据内容及题目要求完成各小题。
Today is Lucas’ Dad’s birthday. Lucas and his sister leave messages for Mom, and give some suggestions (给一些建议) for the birthday food.
Dear Mom, Dad’s favorite food is beef (牛肉). You can cook some beef for Dad. I don’t like beef, but chicken burger is OK. I’d like some ice cream, too. You can make some juice for Lucy and tea for me. Lucas Dear Mom, Dad is too fat. He should eat some salad. But Dad doesn’t like carrots. Please don’t cook carrots. My favorite food is potatoes and fish. And fish is your favorite, too. I can cook with you. Lucy
31.选出正确的答案,把正确答案的字母代号写在括号内。
The underlined word “leave messages” means “______” in Chinese. ( )
A.留言 B.做家务 C.购物单
32.帮助妈妈为家人们选出合适的食物,把正确答案写在图中的横线上。
A.chicken burger B.fish C. beef
(1)
(2)
(3)
33.请结合自己实际情况回答问题。
Mom helps us a lot. What do you do for your Mom on special days
阅读下面的内容,完成下列任务。
Dear Mike,
My birthday is coming. My parents will have a birthday party for me at home. Would you like to come
Date: November 6th     Time: 6:00 p.m.
Way to my home: You can take the No. 6 bus. Get off the bus and turn right at the museum. Go straight. Then turn left at the supermarket. You can see a big bookstore. My home is next to the bookstore.
Activities: We will sing, dance and play games. We will eat a big cake and drink apple juice.
RSVP: Will you come Please call me soon at 151******53.
Chen Jie
34.阅读邀请函,判断句子正(T) 误(F) 。
(1) Chen Jie’s birthday party is on October 6th. ( )
(2) Mike can take the No. 6 bus to Chen Jie’s home. ( )
(3) Chen Jie’s home is behind the bookstore. ( )
(4) They will sing, dance and watch TV at the party. ( )
(5) They will eat a big cake and have apple juice. ( )
(6) Mike is going to write an email to Chen Jie. ( )
35.请填写正确的路线,帮 Mike 找到 Chen Jie 的家。
A.supermarket B.museum C. bus stop D.bookstore
( )→( )→( )→( )→Chen Jie’s home
阅读理解。
It’s Helen’s birthday today. All her friends are at her home. They brought (带) a lot of things for her party. They are showing their things to each other.
Nancy: What’s in your hand, Yang Ling
YangLing: It’s a tin of chicken. Do you like it
Nancy: Yes, I like it very much. I have a box of chocolates.
YangLing: Great! Where is Liu Tao
Nancy: He is siting on the sofa. He has a walk man and he is listening to music there.
Yang Ling: Look! Wang Bing is coming. There is some fruit in his hand.
Nancy: I see. Miss Li is coming, too.
Yang Ling: What does she have
Nancy: Let’s go and have a look. Wow! A nice birthday cake and a birthday card! Can we have a look
Miss Li: Sure. It’s a nice cake and there are some sweets on it. Boys and girls, it’s time to have the cake. Let’s sing the song Happy Birthday together now.
All: Good idea.
36.请将人物与相应的物品连线。
37.判断正(T)误 (F) 。
(1) It is Helen’s birthday today. ( )
(2) They are singing and dancing. ( )
(3) LiuTao is sitting near the sofa. ( )
(4) Liu Tao is listening to music on the sofa. ( )
(5) There are some fruit on the cake. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.3 1 4 5 2 2.T F F F T
【导语】本文主要介绍了北京和杰克的一些情况。
1.根据“There are many famous places and delicious food. Such as: The Great Wall, Tian’anmen Square, Beijing duck... ”可知首先介绍的是北京的著名的地方和美食,第二幅图是天安门,符合题意。
根据“I enjoy playing tennis.”可知接下来介绍的是我喜欢打网球,第五幅图符合题意。
根据“Look at the picture. I’m the first in the running race. ”可知我在跑步比赛中获得一等奖,第一幅图符合题意。
根据“My favourite subject is Chinese.”可知介绍的是我最喜欢的科目是语文,第三幅图符合题意。
根据“Today I can’t go to school. I’m ill. I must go to the hospital with my mother.”可知我生病了,今天和妈妈去医院,第四幅图是医院,符合题意。
故顺序为31452。
2.(1)句意:北京是中国的首都。根据“Beijing is the capital of China.”可知北京是中国的首都,句子和短文内容相符,故答案为T。
(2)句意:长城是上海著名的地方。根据“Beijing is the capital of China. It is an interesting city. There are many famous places and delicious food. Such as: The Great Wall, Tian’anmen Square, Beijing duck...”可知长城是北京著名的地方,句子和短文内容不符,故答案为F。
(3)句意:杰克喜欢打乒乓球。根据“I enjoy playing tennis.”可知杰克喜欢打网球,句子和短文内容不符,故答案为F。
(4)句意:杰克必须和他的祖母去医院。根据“I must go to the hospital with my mother.”可知杰克必须和他的妈妈去医院,句子和短文内容不符,故答案为F。
(5)句意:许多水果店挨着医院。根据“There are also many fruit shops next to the hospital.”可知挨着医院有许多水果店,句子和短文内容相符,故答案为T。
3.C 4.A 5.sports 6.Yes, she can. 7.Built sports fields in parks, neighborhoods and under overpasses.
【导语】本文介绍了体育作为流行爱好,结合2024年巴黎奥运会中国队的优异表现,阐述中国通过建设运动场地、举办赛事等推动体育发展,并指出体育成功与国家综合实力的关联。
3.句意:做运动在世界上非常________。A困难的,B不同的,C流行的。根据“ And doing sports is one of the most popular hobbies in the world.”可知是流行的,故选C 。
4.句意:根据短文,哪一项不正确?A2024奥运会在北京举办。B中国队在巴黎奥运会表现精彩。C中国体育成功源于努力和力量。根据“Op August 11. 2024, the Paris Olympic Games ended.”可知2024奥运会在巴黎举办,非北京,故选A。
5.句意:越来越多中国人对________感兴趣并擅长。根据“More people are interested in and good at sports.”可知是运动,故答案为sports。
6.句意:郑钦文网球打得好吗?根据图片“Zheng Qinwen, 21,won the gold medal in the women’s singles tennis at the Paris Olympics”可知郑钦文网球打得好,应作肯定回答,故答案为Yes, she can.
7.句意:中国为人民做了什么体育运动?根据“Many Chinese cities built sports fields in parks, neighborhoods and under overpasses.”可知是在公园,社区和高架桥下建运动场地,故答案为Built sports fields in parks, neighborhoods and under overpasses.
8.A C C B 9.Yes, I can. I can play football. (答案不唯一)
【导语】本文主要讲述的是乒乓球运动是如何开始的。
8.(1)句意:谈到乒乓球,人们可能首先想到的是_________。A中国,B英国,C美国,根据句子“When we talk about ping-pong, we may think of China first.”,可知谈过乒乓球先想到中国,故选A。
(2)句意:人们开始打乒乓球不是因为__________。A冬天天气寒冷,B人们喜欢在家里享受这项运动,C他们没有大的地方玩,根据句子“But in winter, the weather was cold. People would like to enjoy the sport in their homes. Then they started a new way to play tennis. They would play it on their dining tables. This is ping-pong.”,可知人们开始打乒乓球是因为天气寒冷,喜欢在家里享受这项运动,不是因为没有大的地方玩,故选C。
(3)句意:中国乒乓球队在第19届亚运会上获得了_________枚奖牌。根据句子“Did you watch the 19th Asian Games in Hangzhou in 2023 The Chinese ping-pong team won six gold medals, two silvers and one bronze medal.”,可知第19届亚运会中国乒乓球队获得了六枚金牌、两枚银牌和一枚铜牌,可知一共获得了6+2+1=9,故选C。
(4)句意:乒乓球什么时候成为奥运会项目的?根据句子“In 1988, ping-pong became an Olympic sport.”,可知1988年乒乓球成为奥运会项目,故选B。
9.句意:你会打乒乓球吗?你能做什么运动?答案不唯一。可以回答:是的,我会。我会踢足球。故答案为Yes, I can. I can play football.
10.F T F T 11.turn right go straight
【导语】本文主要介绍了约翰和他的(堂)表(哥哥)弟弟杰克的喜好。
10.(1)句意:城里有四家英国餐馆。根据文中“There are three English restaurants in our city.”可知城里有三家英国餐馆。题干与原文不符,故答案为F。
(2)句意:约翰喜欢星星餐厅。根据文中“My cousin Jack and I usually go to the Stars Restaurant.”可知约翰喜欢星星餐厅。题干与原文相符,故答案为T。
(3)句意:杰克喜欢学英语,约翰喜欢星星餐厅的热狗。根据文中“Because I like fish and chips there, and Jack likes learning English there.”可知因为约翰喜欢那里的炸鱼薯条,而且杰克喜欢在那里学英语。题干与原文不符,故答案为F。
(4)句意:星星餐厅离约翰的家很远。根据文中“It’s far from my home.”可知星星餐厅离约翰的家很远。题干与原文相符,故答案为T。
11.(1)句意:约翰可以在电影院____并且直行二十分钟。根据文中“We can turn right at the cinema and go straight for twenty minutes.”可知我们可以在电影院右转,直走二十分钟。turn right右转,go straight直行。故答案为turn。
(2)句意:约翰可以在电影院____并且直行二十分钟。根据文中“We can turn right at the cinema and go straight for twenty minutes.”可知我们可以在电影院右转,直走二十分钟。turn right右转,go straight直行。故答案为right。
(3)句意:约翰可以在电影院____并且直行二十分钟。根据文中“We can turn right at the cinema and go straight for twenty minutes.”可知我们可以在电影院右转,直走二十分钟。turn right右转,go straight直行。故答案为go。
(4)句意:约翰可以在电影院____并且直行二十分钟。根据文中“We can turn right at the cinema and go straight for twenty minutes.”可知我们可以在电影院右转,直走二十分钟。turn right右转,go straight直行。故答案为straight。
12.1-5 FBCED
【导语】本文主要介绍机器人在博物馆门口对城市的介绍。
【详解】根据“The post office is in front of the bookstore.”可知邮局在书店的前面,A位置是书店,根据图示,可知4是邮局,post office邮局,故选E。
根据“On the right of the bookstore, there is a science museum.”可知书店的右边有一个科学博物馆,A位置是书店,根据图示可知1是科学博物馆,science museum科学博物馆,故选F。
根据“On the left of the bookstore, there is a school.”可知在书店的左边是一所学校,A位置是书店,根据图示可知5是学校,school学校,故选D。
根据“The cinema is behind the bookstore.”可知书店后面是电影院,A位置是书店,根据图示可知3是电影院,cinema电影院,故选C。
根据“And behind the cinema, there is a hospital.”可知电影院后面是医院,根据图示可知2是医院,hospital医院,故选B。
故答案为FBCED。
13.Li Hai Liu Wen 14.F T T
【导语】本文讲了刘文和李海的家乡。
13.(1)根据“There are many tall buildings here. There is a beautiful park, too.”,可知李海的家乡有高楼和一个漂亮的公园,故答案为Li Hai。
(2)根据“I live in a small village. There is a river and many houses in my village.”,可知刘文的家乡是一个村庄,有一条河,故答案为Liu Wen。
14.(1)句意:刘文的家乡以前河里有很多鱼。根据“There were no fish in the river before.”,可知刘文的家乡以前河里没有鱼,故答案为F。
(2)句意:上周末,李海和他的朋友们在公园里踢足球了。根据“My friends and I went to the park last weekend. We played football in the park.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:刘文的村庄附近有一座山。根据“There is a mountain near our village.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
15.4 1 2 3 16.F T T
【导语】本文介绍了一个食物派对,描述了人们享用食物的顺序,从水果、主菜到甜点和饮料,并提及了人们在派对上喜欢边喝饮料边交谈。
15.根据“You may eat fruits first because they are fresh and juicy.”可知第一出现的是水果,图2内容是水果,故排第1;
根据“Next, you may eat main courses like chicken, fish and soup.”可知第二出现的是肉类,图3内容是鱼肉,故排第2;
根据“Then, you may try sweet food like cake, candy and ice cream.”可知第三出现的是糖果,图4内容是糖果,故排第3;
根据“After that, have a cup of tea or a glass of juice.”可知第四出现的是茶和果汁,图1内容是茶和果汁,故排第4;
故答案为4123。
16.(1)句意:鸡肉和鱼是甜点。根据原文“Next, you may eat main courses like chicken, fish and soup.”可知鸡肉和鱼属于主菜,不是甜点,故答案为F。
(2)句意:人们可以边喝茶或果汁边交谈。根据原文“People can talk with a drink. They like drinking very much.”可知人们可以边喝茶或果汁边交谈,故答案为T。
(3)句意:这篇短文谈论的是一个食物派对。根据原文开头的主题句“ If you go to a food party, what would you like ”以及全文内容可知描述的是一个食物派对,故答案为T。
17.tomato rice chicken thirteen 18.A B B
【导语】本文描述了弗雷德一家在清明节返回家乡茂名的长途旅行中,因孩子饥饿而在一家小餐馆用餐的经历,详细记录了每个人的食物选择、价格,以及旅途的劳累。
17.根据“Fred wanted some noodles with tomato and egg. ”可知弗雷德想要带有西红柿和鸡蛋的面条,故答案为tomato。
根据“His wife Jane wanted some soup and rice. ”可知简想要汤和米饭,故答案为rice。
根据“His daughter Amy had some fried chicken.”可知艾米吃了一些炸鸡,故答案为chicken。
根据“It was thirteen yuan.”可知西蒙的东西13元,故答案为thirteen。
18.(1)句意:这顿饭多少钱?A70元。B68元。C85元。根据“Fred wanted some noodles with tomato and egg. It was fifteen yuan. His wife Jane wanted some soup and rice. It was twenty yuan. His son Simon’s favourite food is fish and chips. It was thirteen yuan. His daughter Amy had some fried chicken. It was twenty-two yuan.”可知饭菜的价格是15+20+13+22=70元,故选A。
(2)句意:弗雷德的家乡在哪里?A汕头。B茂名。C海口。根据“He went back to Maoming with his family yesterday.”可知弗雷德的家乡在茂名,故选B。
(3)句意:弗雷德是累的因为他长途旅行。A伤心的,B累的,C厌烦的,根据“All of them were tired.”可知弗雷德是累的,故选B。
19.B A 20.Ann Jack Linda
【导语】本文介绍了公告栏内容,包括分享书籍、烹饪活动和一起游泳的相关信息。
19.(1)句意:杰克什么时候去游泳?On Saturday morning.在周六上午。On Saturday afternoon.在周六下午。On Sunday afternoon.在周日下午。根据“Go swimming together! What do you do on Saturday afternoon I like swimming. Are you going swimming with me Call Jack: 87753385”可知杰克周六下午去游泳,故选B。
(2)句意:第二则通知的最佳标题是什么?Let’s cook together!让我们一起烹饪!I like cooking.我喜欢烹饪。Can you cook 你会烹饪吗?根据“Do you like food Do you want to cook Join us.”可知是关于一起烹饪的,A符合题意,故选A。
20.(1)句意:Zhang Peng喜欢阅读,他有很多书。根据“Share (分享) our books! Do you like reading Bring your favourite storybooks on Saturday morning. Let’s read together. Call Ann: 84382194”可知Zhang Peng应联系Ann,故答案为Ann。
(2)句意:Oliver是个很酷的男孩,他喜欢做运动。根据“Go swimming together! What do you do on Saturday afternoon I like swimming. Are you going swimming with me Call Jack: 87753385”可知Oliver应联系Jack,故答案为Jack。
(3)句意:我很乐于助人,我会做家务,我喜欢食物。根据“Do you like food Do you want to cook Join us. Email: Linda@.cn”可知我应联系Linda,故答案为Linda。
21.T F T 22.Yes, he does. She is a teacher.
【导语】本文主要是琳达给露西写信介绍自己家人的信。
21.(1)句意:这封电子邮件是给露西的。由“An Email to Lucy”可知电子邮件是给露西的,题干描述与原文相符,故答案为T。
(2)句意:琳达的妈妈喜欢游泳。由“Her hobby is cooking.”可知琳达的妈妈喜欢做饭,题干描述与原文不符,故答案为F。
(3)句意:汤米喜欢读书并且他能从书中学到很多东西。由“He likes reading. He often reads in the bedroom. And he can learn a lot from the books.”可知汤米喜欢读书并且可以学到很多东西,题干描述与原文相符,故答案为T。
22.(1)句意:琳达的爸爸每天晚上遛狗吗?由“He walks the dog every evening.”可知琳达的爸爸每天晚上都遛狗,故答案为Yes, he does.
(2)句意:琳达的妈妈是干什么的?由“My mother works in a university. She teaches Chinese.”可知琳达的妈妈在一所大学教中文,故答案为She is a teacher.
23.B A C 24.F F
【导语】本文主要介绍了珍妮及其一家人。
23.(1)句意:珍妮来自安徽。Shanxi山西,Anhui安徽,Shanghai上海,根据“Hello, I’m Jenny. I’m a pupil from Anhui.”可知珍妮来自安徽,故选B。
(2)句意:珍妮的奶奶将在除夕夜做饺子。jiaozi饺子,zongzi粽子,noodles面条,根据“She is going to make jiaozi with us on Chinese New Year’s Eve.”可知珍妮的奶奶将在除夕夜做饺子。故选A。
(3)句意:珍妮的妈妈是电视记者。她的爸爸是一名医生。teacher; TV reporter老师;电视记者;doctor; teacher医生;老师;TV reporter; doctor电视记者;医生;根据“My father is a doctor.”和“My mother is a TV reporter.”可知珍妮的妈妈是一名电视记者,爸爸是一名医生,故选C。
24.(1)句意:珍妮的祖父母是老师。根据“My grandpa is a teacher.”和“My grandma stays at home.”可知珍妮的爷爷是老师,奶奶待在家里,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:珍妮和她的哥哥在同一所学校学习。根据“I’m a pupil from Anhui.”和“My brother Jim studies in a middle school.”可知珍妮是小学生,哥哥是中学生,不是一所学校,句子和短文不符,故答案为F。
25.B 26.C 27.have a big dinner with my family (本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍中秋节活动。
25.句意:划线单词“poem”的意思是____。根据常识及格式可知是诗歌,故选B。
26.句意:请选一个句子完成这首诗。A是最好的。它是最好的节日。B代表谢谢。我们对一切事物感谢。C代表爱。我们爱中秋节。D是兴奋的。我们有兴奋的一天。根据诗歌内容可知该空应填L,构成family家人,故选C。
27.句意:你在中秋节将做什么?在这里写下你的计划。在中秋节,我将要____。本题答案不唯一,可说我将和我的家人一起吃一顿盛大的晚饭。故答案为have a big dinner with my family。
28.2 1 3 5 4 29.T F 30.B B
【导语】本文是陈杰和萨拉的对话,陈杰告诉萨拉怎么去自己的家。
28.根据“I am at the bookstore.”可知萨拉现在在书店,第二幅图是书店,排序1。
根据“Next, turn right at the library.”可知在图书馆右转,第一幅图是图书馆,排序2。
根据“Then, go straight again and turn left at the hospital.”可知在医院左转,第三幅图是医院,排序3。
根据“Then, turn right at the cinema.”可知在电影院右转,第五幅图是电影院,排序4。
根据“You’ll see my home.”可知将看到陈杰的家,第四幅图是陈杰家,排序5。
故答案为21354。
29.(1)句意:萨拉将去陈杰的家。根据“Sarah: Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home. How can I get to your home ”可知萨拉将去陈杰家,句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:萨拉想要先去超市。根据“Hi, Chen Jie. I am at the bookstore. I am going to buy a comic book. Then I am going to your home.”可知萨拉先去书店,句子和短文不符,故答案为F。
30.(1)句意:露西和凯特乘坐出租车去陈杰的家。by bus坐公交,by taxi乘坐出租车,by subway乘坐地铁,根据“Lucy and Kate are here now. They came to my home by taxi.”可知露西和凯特乘坐出租车去陈杰的家。故选B。
(2)句意:陈杰和她的朋友们在一起做中国食物。studying Chinese学习汉语,cooking Chinese food做中国食物,drinking milk喝牛奶,根据“We are cooking Chinese food together.”可知陈杰和她的朋友们在一起做中国食物。故选B。
31.A 32.C A B 33.I give her a big hug. (本题答案不唯一)
【导语】本文主要描述了卢卡斯和他的妹妹为生日聚会的食物提出了一些建议。
31.句意:划线单词的中文意思是_______。根据“Lucas and his sister leave massages for Mom, and give some suggestions (给一些建议) for the birthday food.”可知是卢卡斯和他的妹妹的留言,故选A。
32.(1)根据“Dad’s favorite food is beef (牛肉).”可知爸爸最喜欢牛肉,beef牛肉,故选C。
(2)根据“I don’t like beef, but chicken burger is OK.”可知卢卡斯喜欢鸡肉汉堡,chicken burger鸡肉汉堡,故选A。
(3)根据“My favorite food is potatoes and fish.”可知露西最喜欢鱼,fish鱼,故选B。
33.句意:妈妈帮了我们很多。在特殊的日子里,你会为妈妈做什么?本题答案不唯一,如:我给妈妈一个大拥抱。hug拥抱,故答案为I give her a big hug.
34.F T F F T F 35.C B A D
【导语】本文讲的是陈洁给迈克的生日邀请函。
34.(1)句意:陈洁的生日聚会在10月6日。根据“Date: November 6th”,可知在11月6日,故答案为F。
(2)句意:迈克可以坐6路公共汽车去陈洁家。根据“You can take the No. 6 bus.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:陈洁家在书店后面。根据“My home is next to the bookstore.”,可知陈洁家在书店旁边,故答案为F。
(4)句意:他们会在聚会唱歌,跳舞和看电视。根据“We will sing, dance and play games.”,可知他们会在聚会唱歌,跳舞和玩游戏,故答案为F。
(5)句意:他们会吃一个大蛋糕和喝苹果汁。根据“We will eat a big cake and drink apple juice.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(6)句意:迈克要给陈洁写一封电子邮件。根据“Please call me soon at 151******53.”,可知是打电话,故答案为F。
35.根据“You can take the No. 6 bus. Get off the bus and turn right at the museum. Go straight. Then turn left at the supermarket. You can see a big bookstore. My home is next to the bookstore.”,可知先在公共汽车站乘车,下车后在博物馆右转,然后在超市左转,陈洁家在书店旁边,故答案为C,B,A,D。
36. 37.T F F T F
【导语】本文主要介绍了海伦生日当天朋友们带的礼物。
36.根据“Nancy: Yes, I like it very much. I have a box of chocolates.”可知南希带了一盒巧克力,故连e。
根据“YangLing: It’s a tin of chicken. Do you like it ”可知杨琳带了一罐鸡肉,故连d。
根据“YangLing: Great! Where is Liu Tao Nancy: He is siting on the sofa. He has a walk man and he is listening to music there.”可知刘涛带了一个随身听,故连b。
根据“Yang Ling: Look! Wang Bing is coming. There is some fruit in his hand.”可知王兵带了一些水果,故连a。
根据“Nancy: Let’s go and have a look. Wow! A nice birthday cake and a birthday card! Can we have a look ”可知李小姐带了一个生日蛋糕,故连c。
故答案为。
37.(1)题干句意:今天是海伦的生日。根据“It’s Helen’s birthday today.”可知今天是海伦的生日。题干与短文内容相符,故答案为T。
(2)题干句意:他们正在唱歌跳舞。根据“They are showing their things to each other.”可知他们正在互相展示他们的东西。题干与短文内容不符,故答案为F。
(3)题干句意:刘涛正坐在沙发旁边。根据“He is siting on the sofa.”可知刘涛正坐在沙发上。题干与短文内容不符,故答案为F。
(4)题干句意:刘涛正在沙发上听音乐。根据“He is siting on the sofa. He has a walk man and he is listening to music there.”可知刘涛正在沙发上听音乐。题干与短文内容相符,故答案为T。
(5)题干句意:在蛋糕上有一些水果。根据“It’s a nice cake and there are some sweets on it.”可知蛋糕上有一些糖果。题干与短文内容不符,故答案为F。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览