资源简介 河北省沧州市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分25分)1.A.Both of us. B.Yes, he is. C.No, he doesn’t.2.A.A birthday party. B.Sure, have fun. C.Happy birthday!3. A.You’re right. B.All right. C.That’s all right.4. A.Nice to meet you. B.If we do, we’ll have more fun. C.That’s OK.5. A.At 3: 00 p.m. B.It’s very late. C.Yes, it is fun.6.What was Kate doing last night A. B. C.7.What pet does Alex keep A. B. C.8.What does the man want to buy A.An English magazine.B.A Chinese-English dictionary.C.A Chinese novel.9.What should the man do at the second crossing A.Walk along the road. B.Turn left. C.Turn right.听一段对话,回答下面三个小题。10.What is the book that Jill is reading about A.The robots. B.The dreams. C.The future.11.Will there be fewer trees in the future in the book A.No, there won’t. B.Yes, there will. C.We don’t know.12.Where do the two speakers want to live A.On the earth. B.On the moon. C.On other planets.13.Why does Tom look sad A.His friend is sick. B.He had a fight with his friend. C.He isn’t good at writing.14.Which of the following is the best advice for Tom A.Call Bob up. B.Write to Bob. C.Visit Bob tomorrow.15.What are the speakers mainly talking about A.How to say sorry. B.How to visit friends. C.How to write letters.听对话,回答以下各小题。16.What can Rita’s robot do A.Clean the house. B.Talk with her. C.Wash dishes.17.How much is Ben’s robot A.$100. B.$200. C.$300.18.Where will the speakers go after school A.Ben’s home. B.Rita’s home. C.Miller’s Store.听一篇短文,回答下面四个小题。19.What kind of noodles is the special today A.Beef and potato. B.Mutton and carrot. C.Egg and tomato.20.How much are two small bowls of noodles A.12 yuan. B.20 yuan. C.30 yuan.21.Who likes Gongbao chicken and Mapo tofu a lot A.Little children. B.Young people. C.Old people.22.What can a birthday person get for free A.A cake. B.Fruit salad. C.Long noodles.23.What is Jack like A.He is quieter than Tom.B.He is as outgoing as Tom.C.He likes sports more than Tom does.24.What can we know about the twins A.They look the same.B.They both like music and sports.C.They are in the same class and go to school together.25.What is the relationship between the man and the woman A.Brother and sister. B.Dad and daughter. C.Classmates.二、听力填空(满分5分)听下面一篇短文,根据短文内容,填入所缺信息。Information SheetMike: He was a 26 boy. He often makes 27 in his study. He never keeps his worries to 28 . He 29 Mrs. Johnson and likes to talk with her about his worries. Mrs. Johnson: She is glad to help Mike 30 the problems in his study. Result: With the teatcher’s help, Mike’s grades become better and better now.三、完形填空(满分10分)All over the world people enjoy sports. Sports are 31 people’s health. Many people like to watch 32 play sports games. They buy tickets 33 turn on their TV sets to sit 34 them.Sports 35 with the seasons. People play 36 games in different seasons. Sometimes they play inside the room, and sometimes they play outside. We can 37 sports here and there. Some sports are so interesting 38 people everywhere like them. Football, for example, is very popular in the world. People 39 different countries cannot understand each other, but after a game they often become very 40 to each other.31.A.good for B.good at C.good D.good to32.A.other B.others C.the other D.the others33.A.and B.but C.or D.so34.A.in front B.in the front C.in the front of D.in front of35.A.change B.are C.play D.start36.A.same B.different C.similar D.difference37.A.to see B.look C.find D.watch38.A.yet B.but C.or D.and39.A.from B.to C.outside D.inside40.A.friend B.friendly C.friends D.more friendly四、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。There are many subjects in a middle school. Which one do you like best Jenny: Art is my favourite subject. Mr. Smith is our art teacher. He is strict with 41 (him). His classes are 42 (live). He is good 43 drawing animals. It 44 (seem) that the animals are real ones. And I believe he can be 45 artist some day.Jeff: I like science best. My uncle is a 46 (science). I want to be one, too. Sometimes I feel it’s 47 (possible) for me, but I will try my best. And I 48 (make) many robots in the future. I only have three science 49 (lesson) every week. I want to have one science lesson every weekday.Bill: It is boring for me 50 (be) in the classroom all day. P.E. is my favourite subject. We had a sports meet 51 (recent). I took part in the high jump and 52 (win) the first place.Kathy: My friend Kate thinks math is difficult, 53 I don’t. I like math best. I think math is 54 (easy) than the other subjects. I like every weekday except Wednesday. Do you know why 55 I don’t have math that day. I will help Kate with her math.阅读理解(满分30分)ASelf test of your sleep quality (质量) Try to answer these questions with A, B, C or D. A.Often. B.Sometimes. C.Hardly ever. D.Never. Questions: 1.I stay up late to study or play. 2.I have a hard time falling asleep (入睡). 3.I can’t go to bed on time. 4.I wake up easily. 5.I have a lot of dreams, so I often feel tired in the morning. 6.I wake up too early, and I can’t fall asleep again. 7.I can’t sleep well because of small problems I had during the day. 8.I can’t fall asleep in a new place. Points A=5, B=2, C=1, D=0 If you get more than 20 points, you have a big sleep problem. If you get between 5 and 20, your sleep is not so good. If you get less than 5 points, you have good sleep quality.56.What does it mean if Lisa’s answer to Question 1 is D A.She often stays up late. B.She often wakes up easily.C.She usually goes to bed early. D.She never has sleep problems.57.If there are three Ds, four Cs and one A in your answer, you will get ________ points.A.10 B.9 C.6 D.358.Which picture may describe the relationship (关系) between the points and the sleep problem A. B.C. D.BLast week, Student Center got a few notes from middle school students. Some students talked about their problems. Here is some advice from Mr. Know.Tara I find it hard to make good friends. I often feel lonely (孤单的). What should I do Dear Tara, You can join a club to meet people who share common hobbies. Or you can invite a classmate to join you for lunch. It is a good idea to share your interests. If you can do that, I’m sure you will find a good friend. Mr. KnowDennis I always feel upset. I spend much time studying, but I think I can never catch up with others.Dear Dennis, You’d better not worry about what other people are doing. Just compare (比较) yourself with where you were in the past. This will help to bring out the best in you and build confidence. Mr. KnowMartin I have some problems with my parents. They always give me unnecessary advice. They don’t understand me at all.Dear Martin, Maybe you can share your own needs and feelings with your family members, and tell them you need their love and care. And it is even more important to stand in their shoes and think about how they try to bring something good into your life. Mr. Know59.According to Mr. Know, Tara can find good friends by ________.A.enjoying the things she loves mostB.comparing herself with othersC.meeting people with common interestsD.telling her family members60.It is more important for Martin to ________ to solve the problems with his parents.A.share his needs and ideas with his parentsB.talk with his parentsC.tell his parents he needs their love and careD.understand his parents61.How many students have problems with study A.One. B.Two. C.Three. D.No one.CToday, a lot of people cannot live without computers. There is a computer in the Whites’ family. Read on and you can learn what they often do on it.Family questionnaire (问卷) What are you Mr. White: An artist.Mrs. White: A math teacher.Peter: A student.Annie: A student. How long do you spend on the computer every day Mr. White: About six hours.Mrs. White: About an hour.Peter: About half an hour.Annie: About ten minutes. What do you usually do on the computer Mr. White: Work, read e-mails, buy train tickets.Mrs. White: Listen to music, do some shopping.Peter: Play games, talk to friends.Annie: Listen to music. What do you think of the computer Why Mr. White: It’s really useful. I need it for my work.Mrs. White: Very useful. I can buy clothes easily on it.Peter: It’s great, because I like playing games on it.Annie: Terrible. Because of it, no one plays with me.根据材料内容选择最佳答案。62.Mrs. White works ________.A.in a hospital B.in a schoolC.in a shop D.in a police station63.Mrs. White use the computer to ________.A.work and readB.play games and listen to musicC.listen to music and go shoppingD.talk to others and read e-mails64.Who thinks the computer is good ①Mr. White②Mrs. White③Peter④AnnieA.①②③ B.②③④ C.①②④ D.①③④65.Which of the following is TRUE A.Peter spends about an hour on the computer every day.B.Mr. White thinks it is difficult to work on the computer.C.Mrs. White and Annie usually listen to music on the computer.D.Annie likes the computer very much.DIn order to make students become more interested in learning English, 21 elementary schools in South Korea have started to use robot teachers.The robot teacher is called Engkey. She was developed by the Korea Institute of Science and Technology. She is about one meter tall and is white, egg-shaped. She takes a display panel (显示板) as her face. She can move around the classroom while she speaks to students. She can also read books to students and dance to music by moving her head and arms.Now, 21 robot teachers have been used to teach English. They are controlled by English teachers in the Philippines. There is a camera in each of the robot teachers. With the help of the cameras, English teachers in the Philippines can see and hear the students. At the same time, the facial expressions of these English teachers are very interesting.Besides helping students to become more interested in English, the robot teachers can also help children in poor areas without English teachers.Robot teachers have many good points. For example, they don’t need a rest because they don’t get tired.66.Why have schools in South Korea started to use robot teachers A.Because robot teachers are more beautiful than the real teachers.B.Because the Korea Institute of Science and Technology wants students to use them.C.Because South Korea is rich.D.Because South Korea wants to make students become more interested in learning English.67.What does the underlined word “developed” probably mean in Chinese A.研发 B.搜寻 C.阻止 D.发现68.Which of the following is wrong about the robot teacher A.She can dance to music.B.She can move around the classroom.C.She can help students do their homework.D.She can read books to students.69.Who controls the robots when students have English lessons A.The display panel of robots.B.The teachers in the Philippines.C.The teachers in South Korea.D.The Korea Institute of Science and Technology.70.What does the writer think of robot teachers A.Expensive. B.Helpful to students.C.Beautiful. D.Not interesting.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,简略回答问题。Our school was going to hold an art festival. Every class was actively preparing for it. However, our class didn’t know what to perform at first. After discussion, we decided to sing the song Ode to the Motherland (《歌唱祖国》) to show our love to the country.We practiced hard together after school. After five practices, some students still couldn’t remember the words. Then one classmate came up with an idea. He divided us into small groups and asked us to help each other. Then the person who could sing well taught the others. Slowly, it began to work. We were full of hope for the festival.The day arrived. We had never taken part in such activities before, so we were kind of nervous. Our teacher seemed to read our minds and gave us some suggestions to make us feel relaxed. But when we stood in front of hundreds of people, we still felt nervous. We all tried to control ourselves because we were afraid of making mistakes.When we started to sing, the teacher looked at us with a smile. This made us feel no longer nervous. We succeeded in singing the song. As it was over, we got exciting cheers. Through this activity, I came to understand the importance of working together and I loved it very much.71.Why did the writer’s class decide to sing the song Ode to the Motherland 72.When did the students practice hard together 73.What was that classmate’s idea to help some students remember words 74.How did the students feel when they first went on stage that day 75.What do you learn from this experience of the writer 七、补全对话(满分10分)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Long time no see, Mary. 76B: I’m reading a book about health.A: Health 77B: Yes, I do. I think doctors can help sick people get healthy.A: That’s right. After all, health is the most important thing for us.B: Yeah. What about you Have you ever thought about your dream A: Yes, I have.B: 78A: I want to be a world-famous scientist, just like Yuan Longping.B: I love him, too. 79A: Because I want to bring happiness to more people through technology.B: Great! Good luck to you.A: Thank you.B: 80八、书面表达(满分15分)81.“凡事预则立,不预则废”。请你以My winter holiday plan为题,根据以下要点和要求用英语写一篇短文,描述自己的寒假计划。要点:My winter holiday planActivities exercise read books learn to cookWhy to keep healthy... to learn more... ...要求:1. 短文须包括图表中所有要点,并适当发挥。2. 短文中不得出现真实的地名、校名和人名。3. 词数80左右(开头已给出,不计入总词数)。The winter holiday is coming, I want to share my winter holiday plan with you.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《河北省沧州市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题》参考答案1.B【原文】Is your brother shorter than you 2.B【原文】Could I go to my friend’s party after school, Mum 3.A【原文】略4.B【详解】Should we play some games at the party tomorrow 5.A【原文】略6.B【原文】略7.A【原文】略8.B 9.C【原文】A: Excuse me, is there a bookstore near here I want to buy a Chinese-English dictionary.B: Yes. There is one on River Road.A: How can I get there B: Well. Go down the street and then turn right at the second crossing. At the end of the street you will find it.Q: What does the man want to buy Q: What should the man do at the second crossing 10.C 11.A 12.A【原文】A: Hi, Jill. What book are you reading these days Is it about robots B: No, it’s not about robots. It’s all about the future.A: Interesting. Does the book say there will be fewer trees in the future B: Not at all. There won’t be fewer trees. It says people will plant more.A: That’s good. By the way, do you want to live on the moon or other planets in the future B: Neither. I still want to live on the earth. What about you A: Me too. The earth is our home after all.Questions:1. What is the book that Jill is reading about 2. Will there be fewer trees in the future in the book 3. Where do the two speakers want to live 13.B 14.C 15.A【原文】A: Hi, Tom. You look so sad. What’s wrong B: I had a fight with my best friend Bob. He is angry now. Alice, help me.A: Don’t be so upset. You can call him up and say sorry.B: Good idea, but I don’t have his phone number.A: Why don’t you write him a letter B: Sorry. I am really not good at writing.A: Well, I think you should talk to him when he comes to school.B: Sounds great. But he doesn’t come to school because he is sick.A: Sorry to hear that. You’d better visit him tomorrow.B: OK. That’s a good idea, because we live in the same neighborhood. It’s convenient. Thanks a lot.Q: Why does Tom look sad Q: Which of the following is the best advice for Tom Q: What are the speakers mainly talking about 16.A 17.C 18.A【原文】M: Rita, do you have a robot at home W: Yes, Ben. It’s two hundred dollars. I don’t like it because it’s only a cleaning robot. It can’t talk.M: Well my robot can not only clean the house but also help with my study.W: That’s wonderful. Is it expensive M: Yes. It’s one hundred dollars more expensive than your robot.W: Where did you buy it M: At Miller’s store. It’s on Center Street.W: Can I go to your home to see the robot after school M : Sure. It’s smart and we can talk with it.Question: What can Rita’s robot do Question: How much is Ben’s robot Question: Where will the speakers go after school 19.B 20.B 21.B 22.A【原文】 Welcome to our restaurant. We have some specials for you today. Mutton and carrot noodles are really delicious. You can get a large bowl for only fifteen yuan and a small bowl for only ten yuan. Gongbao chicken and Mapo tofu with rice are only twelve yuan. They are really popular among young people. There are different kinds of fruits in the fruit salad, such as oranges, apples, bananas and strawberries. You can get a cake for free if it is your birthday today.If you are free, you can come to the restaurant and enjoy your food. You can also call 886-49577 to order your food by telephone.Questions:1. What kind of noodles is the special today 2. How much are two small bowls of noodles 3. Who likes Gongbao chicken and Mapo tofu a lot 4. What can a birthday person get for free 23.A 24.A 25.C【原文】A: Tom, you and Jack look the same. Are you twins B: Yes, we are. But in some ways we are different.A: Like what B: He is quieter but I’m more active. He listens to music more than I do. I prefer sports to music.A: Okay, I get it. So do you play with each other B: Of course we do. We go to school together. We do our homework together. We have meals together and we often go camping together.Q: What is Jack like Q: What can we know about the twins Q: What is the relationship between the man and the woman 26.careless 27.mistakes 28.himself 29.trusts 30.solve【原文】Mike is a careless boy. He often makes mistakes in his study. But Mike has a good teacher Mrs. Johnson. Mrs. Johnson is so helpful that she always gives her help to Mike. Mike never keeps his worries to himself. Mike trusts Mrs. Johnson and likes to talk with her. And Mrs. Johnson is glad to help Mike solve the problems in his study. With the teacher’s help, Mike’s grades become better and better now.31.A 32.B 33.C 34.D 35.A 36.B 37.D 38.D 39.A 40.B【导语】本文主要介绍了世界各地人们对运动的喜爱以及运动所带来的积极影响。31.句意:运动对人们的健康有益。be good for对……有益;be good at 擅长于;good好的;be good to对……好。根据空后“people’s health”可知,此处是指运动有益于人们的健康。故选A。32.句意:许多人喜欢看别人进行体育比赛。other其他的,通常用作形容词,后面需要接名词;others其他人或物;the other两者中的另一个;the others其余的,通常用于特定范围内的其他人或物。根据“watch … play sports games”可知,此处是指观看其他人进行体育比赛,表泛指应用others。故选B。33.句意:他们买票,或者打开电视机,坐在它们的前面(观看)。and和;but但是;or或者;so因此。根据语境可知,此处是指人们可以选择买票或者打开电视来观看比赛,应用or表示选择关系。故选C。34.句意:他们买票,或者打开电视机,坐在它们的前面(观看)。in front在前面;in the front在前边;in the front of 在……的前部;in front of在……的前面。根据“turn on their TV sets to sit … them”可知,此处是指打开电视机,坐在电视机前面,句中“them”指代“their TV sets”,应用in front of。故选D。35.句意:运动会随着季节的变化而变化。change改变;are是;play玩;start开始。根据常识可知,运动随着季节的改变而改变。故选A。36.句意:人们在不同的季节会进行不同的运动。same相同的;different不同的;similar 相似的;difference差异。根据“play … games in different seasons”可知,此处是指不同季节的运动是不同的,应用形容词different修饰名词“games”。故选B。37.句意:我们可以在各处观看运动。to see动词不定式;look看;find找到;watch观看。空前为情态动词“can”,这里应用动词原形,排除A;look为不及物动词,不能直接带宾语,排除B;根据“sports here and there”可知,此处是看人们可以在到处观看其他人运动,应用watch。故选D。38.句意:有些运动非常有趣,世界各地的人们都喜欢它们。yet然而;but但是;or或者;and和。“Some sports are so interesting”和“people everywhere like them”是顺承关系,应用and连接句子。故选D。39.句意:来自不同国家的人们可能无法互相理解,但比赛结束后,他们往往会变得对彼此非常友好。from来自;to到;outside在外面;inside在里面。根据“People … different countries”可知,此处是指来自不同国家的人们,应用介词from。故选A。40.句意:来自不同国家的人们可能无法互相理解,但比赛结束后,他们往往会变得对彼此非常友好。friend朋友,名词;friendly友好的,形容词;friends名词复数形式;more friendly更友好的,比较级形式。根据“become very … to each other”可知,此处是指对彼此非常友好,用形容词friendly作系动词“become”的表语。故选B。41.himself 42.lively 43.at 44.seems 45.an 46.scientist 47.impossible 48.will make 49.lessons 50.to be 51.recently 52.won 53.but 54.easier 55.Because【导语】本文主要介绍了珍妮、杰夫、比尔和凯西各自最喜欢的科目以及原因。41.句意:他对自己要求严格。be strict with oneself“对自己要求严格”,固定搭配,主语he,应用himself。故填himself。42.句意:他的课很生动。are后接形容词作表语,live的形容词lively“生动的”。故填lively。43.句意:他擅长画动物。be good at“擅长”,固定搭配。故填at。44.句意:看起来动物是真的。it seems that...“看起来……”,固定句型,主语it为单数,谓语动词seem应用三单形式seems。故填seems。45.句意:我相信有一天他能成为一名艺术家。artist为可数名词单数,此处表示“一名”,且以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。46.句意:我的叔叔是一名科学家。a后接可数名词单数,science的名词形式scientist“科学家”。故填scientist。47.句意:有时我觉得对我来说是不可能的。but表示转折,应用possible的反义词impossible“不可能的”。故填impossible。48.句意:我将来会制造许多机器人。根据“in the future”可知,此处应用一般将来时,结构为“will+动词原形”。故填will make。49.句意:我每周只有三节科学课。three后接可数名词复数,lesson的复数形式为lessons。故填lessons。50.句意:对我来说整天待在教室里很无聊。It’s+adj.+for sb.+to do sth.“对某人来说做某事是……的”,固定句型。故填to be。51.句意:我们最近开了一场运动会。修饰整个句子,应用recent的副词recently“最近”。故填recently。52.句意:我参加了跳高比赛并获得了第一名。and连接并列动词,与took形式一致,win用过去式won。故填won。53.句意:我的朋友凯特认为数学很难,但我不这么认为。根据“My friend Kate thinks math is difficult”和“I don’t”可知,前后为转折关系,应用but“但是”。故填but。54.句意:我认为数学比其他科目更容易。than是比较级的标志,easy的比较级为easier。故填easier。55.句意:因为我那天没有数学课。根据“I like every weekday except Wednesday.”和“I don’t have math that day.”可知,前后为因果关系,应用Because“因为”。故填Because。56.C 57.B 58.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一份睡眠质量自测表,包含自测问题、选项对应的得分规则,以及得分对应的睡眠质量评价。56.细节理解题。根据题干“Lisa对问题1的回答是D”,即Lisa对“I stay up late to study or play.”的回答是“Never.”,这说明她从不熬夜学习或玩耍,即通常早睡。故选C。57.推理判断题。根据文章“Points: A=5, B=2, C=1, D=0(得分规则:A得5分,B得2分,C得1分,D得0分)”可知,3个D得0分,4个C得4×1=4分,1个A得5分,总分为0+4+5=9分,故选B。58.推理判断题。根据“If you get more than 20 points, you have a big sleep problem. If you get between 5 and 20, your sleep is not so good. If you get less than 5 points, you have good sleep quality.”(如果得分超过20分,睡眠问题严重;5到20分之间,睡眠不太好;低于5分,睡眠质量好)可知,得分越高,睡眠问题越严重,是正相关关系,选项C的图表呈现得分随睡眠问题增加而上升的趋势,符合描述,故选C。59.C 60.D 61.A【导语】本文是学生中心收到的中学生问题及Know先生的建议,涉及交友、学习焦虑、亲子关系三类问题及对应的解决方法。59.细节理解题。根据给Tara的建议中“You can join a club to meet people who share common hobbies.”可知,Tara可以通过结识有共同兴趣的人来找到好朋友。故选C。60.细节理解题。根据给Martin的建议中“And it is even more important to stand in their shoes and think about how they try to bring something good into your life.”可知,对Martin来说,理解父母是更重要的。故选D。61.细节理解题。文中只有Dennis提到了学习相关的问题“I spend much time studying, but I think I can never catch up with others.”,因此有学习问题的学生是1位。故选A。62.B 63.C 64.A 65.C【导语】本文主要介绍了怀特一家人每天使用电脑的时长、在电脑上做什么以及他们对电脑的看法。62.细节理解题。根据What are you 中“Mrs. White: A math teacher.”可知,怀特夫人在一所学校工作。故选B。63.细节理解题。根据What do you usually do on the computer 中“Mrs. White: Listen to music, do some shopping.”可知,怀特夫人用电脑来听音乐和购物。故选C。64.细节理解题。根据What do you think of the computer Why 中“Mr. White: It’s really useful. I need it for my work. Mrs. White: Very useful. I can buy clothes easily on it. Peter: It’s great, because I like playing games on it.”可知,怀特先生、怀特夫人和彼得认为电脑很好。故选A。65.细节理解题。根据What do you usually do on the computer 中“Mrs. White: Listen to music, do some shopping...Annie: Listen to music.”可知,怀特夫人和安妮通常在电脑上听音乐。故选C。66.D 67.A 68.C 69.B 70.B【导语】本文主要讲述了韩国21所小学开始使用名为Engkey的机器人老师教授英语,机器人老师有很多优点。66.细节理解题。根据第一段“In order to make students become more interested in learning English, 21 elementary schools in South Korea have started to use robot teachers.”可知,韩国的学校开始使用机器人教师,是因为韩国想让学生对学习英语更感兴趣,故选D。67.词义猜测题。根据第二段“The robot teacher is called Engkey. She was developed by the Korea Institute of Science and Technology.”可推知,此处是指这个机器人是由研究院研发的, “developed”意为“研发”,故选A。68.细节理解题。根据第二段“She can move around the classroom while she speaks to students.She can also read books to students and dance to music by moving her head and arms.”可知,这个机器人老师可以跳舞,在教室走动以及给学生们读书,但不能帮助学生做作业,故选C。69.细节理解题。根据第三段“Now, 21 robot teachers have been used to teach English. They are controlled by English teachers in the Philippines.”可知,学生上英语课时,由菲律宾的英语老师来控制机器人,故选B。70.推理判断题。根据倒数第二段“Besides helping students to become more interested in English, the robot teachers can also help children in poor areas without English teachers.”以及最后一段“Robot teachers have many good points. For example, they don’t need a rest because they don’t get tired.”可推知,作者认为机器人老师是对学生有帮助的,故选B。71.Because they wanted to show their love to the country. 72.After school. 73.He divided them into small groups and asked them to help each other. 74.They felt (kind of) nervous. 75.I learn that teamwork is important.【导语】本文讲述了作者班级为学校艺术节合唱歌曲《歌唱祖国》的经历,从练习、紧张到成功演出的过程,体现了团结协作的重要性。71.根据第一段“After discussion, we decided to sing the song Ode to the Motherland to show our love to the country.”可知,他们唱这首歌是为了表达对祖国的爱。故填Because they wanted to show their love to the country.72.根据第二段“We practiced hard together after school.”可知,同学们放学后一起努力练习。故填After school.73.根据第二段“Then one classmate came up with an idea. He divided us into small groups and asked us to help each other.”可知,那位同学的方法是分成小组并让大家互相帮助。故填He divided them into small groups and asked them to help each other.74.根据第三段“We had never taken part in such activities before, so we were kind of nervous.”可知,同学们第一次上台时感到有点紧张。故填They felt (kind of) nervous.75.本题为开放性问题,可从文中最后一段“I came to understand the importance of working together”得到启发,也可以从其他角度谈感悟。故填I learn that teamwork is important.76.What are you doing these days /What are you doing /… 77.Do you want to be a doctor in the future /Do you want to be a doctor when you grow up /… 78.What is your dream /What do you want to be /… 79.Why do you want to be a scientist /Why do you want to be a world-famous scientist like him /… 80.You’re welcome./...【导语】本对话主要讲述了A和B久别重逢后,互相询问近况并分享各自的职业梦想。B想成为医生帮助他人健康,而A想成为像袁隆平一样的科学家,用科技为更多人带来幸福。最后双方互相祝福并告别。76.根据“I’m reading a book about health.”可知,A询问了B(这些天)正在做什么。故填What are you doing these days /What are you doing /…77.根据“Yes, I do. I think doctors can help sick people get healthy.”可知,A询问了B是否将来想要成为一名医生。故填Do you want to be a doctor in the future /Do you want to be a doctor when you grow up /…78.根据“I want to be a world-famous scientist, just like Yuan Longping.”可知,B询问了A的梦想是什么。故填What is your dream /What do you want to be /…79.根据“Because I want to bring happiness to more people through technology.”可知,B询问了A选择该梦想的原因。故填Why do you want to be a scientist /Why do you want to be a world-famous scientist like him /…80.根据“Thank you.”可知,应回复不客气。故填You’re welcome./...81.例文My winter holiday planThe winter holiday is coming, I want to share my winter holiday plan with you.First, I’m going to do exercise, such as running and playing basketball to keep healthy. Second, I will read some good books. Reading books is useful because it can help me to learn more knowledge. It can also help me to have a good rest and relax. Third, I’m going to spend more time learning to cook. It can not only help my mother but also improve my independence so that I can take care of myself.I believe my holiday must be very meaningful.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,是一篇材料作文;②时态:时态主要为“一般将来时”和“一般现在时”;③提示:本文写作围绕“寒假计划”展开,按照题干所给信息书写,注意不要遗漏任何信息。[写作步骤]第一步,点明寒假即将到来,引出要分享寒假计划的话题;第二步,分点介绍寒假的具体计划,包括运动健身、阅读书籍和学习做饭,并说明各项计划的意义;第三步,表达对寒假的期待,认为自己的假期会很有意义。[亮点词汇]①winter holiday寒假②keep healthy保持健康③improve independence提升独立性[高分句型]①Reading books is useful because it can help me to learn more knowledge.(because引导的原因状语从句)②It can not only help my mother but also improve my independence so that I can take care of myself.(not only...but also...并列结构;so that引导的目的状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河北省沧州市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题.docx