T8联考暨“五市十校”教学联盟2026届高三上学期12月检测训练英语试卷(含解析,有听力音频无听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

T8联考暨“五市十校”教学联盟2026届高三上学期12月检测训练英语试卷(含解析,有听力音频无听力原文)

资源简介

高三年级12月检测训练
英语试卷
(试卷满分:150分 考试用时:120分钟)
注意事项:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C。
1. When will the speakers leave for the train station
A. At 5:30 p.m.
B. At 6:30 p.m.
C. At 7:30 p.m.
2. What will Jerry do tonight
A. Play tennis.
B. Go to the movies.
C. Attend a meeting.
3. How does the woman sound
A. Curious.
B. Calm.
C. Nervous.
4. Where are probably the speakers
A. At home.
B. In a park.
C. At a clothing shop.
5. What are the speakers mainly discussing
A. A foreign language.
B. An ancient poem.
C. A short video.
第二节 (共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How much did the woman save on the blouse
A. $150.
B. $90.
C. $60.
7. What does the man decide to do
A. Do a special promotion.
B. Improve his dress taste.
C. Keep an eye on some sales.
听第7段材料,回答第8至10题.
8. What was the destination of Bob’s longest flight
A. Bangkok.
B. Istanbul.
C. Delhi.
9. What suggestion did Bob give
A. Bring a warm blanket.
B. Select a reliable airline.
C. Prepare a TV screen.
10. Why does Bob prefer two short flights to one long flight
A. They are less tiring.
B. They cost less.
C. They are less crowded.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. When will the man check out
A. On September 24th.
B. On September 25th.
C. On September 26th.
12. What kind of room does the man reserve
A. A single room.
B. A room with twin beds.
C. A room with a double bed.
13. What does the man ask the woman about at last
A. The room rate.
B. The mode of payment.
C. The view near the hotel.
听第9段材料,回答第14至17题
14. What sort of books does John like best
A. Fantasy novels.
B. Mystery novels.
C. Historical fiction.
15. When did John become interested in reading
A. In first grade.
B. In third grade.
C. In eighth grade.
16. How many books has John read
A. Almost 25.
B. Almost 50.
C. Almost 100.
17. What does John learn from books
A. Diverse cultures and history.
B. Different kinds of lifestyles.
C. Interesting bedtime stories.
听第10段材料,回答第18至20题
18 Why does the speaker give the talk
A. To promote agricultural products.
B. To encourage people to eat healthily.
C. To introduce an art form of Thai culture.
19. Where did the idea of fruit carving begin
A. In China.
B. In Thailand.
C. In Japan.
20. What will the speaker do next
A. Paint a picture of leaves.
B. Display her artistic work.
C. Teach fruit carving.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Many towns and cities along the Blues Trail have planned festivals, exhibitions and live music to mark the 100th birthday of Riley B. King, better known as B.B. King, who won 15 Grammy Awards and died in 2015. He is credited by many for helping to bring the blues to a global stage. Here are 4 spots along the Blues Trail where visitors can celebrate B.B. King and the music he made famous:
Jackson, Mississippi
Jackson hosted the kick-off of the centennial(百年的) celebration of B.B. King’s birth in January, and it will conclude the festivals with the Legacies of Empowerment programme at the National Folk Festival from 7-9 November. The event features a mini-exhibition of King’s original scripts, arts and food honoring the cultural and social contributions of both King and civil rights activist Medgar Evers, a fellow Mississippi who would also have turned 100 this year.
Indianola, Mississippi
From 9-14 November, the B.B. King Museum is hosting an extensive birthday programme that includes an exhibition on his music training experience, a parade, and a concert at Club Ebony where King first performed, complete with a hologram(全息图) experience of King playing alongside live musicians.
Clarksdale, Mississippi
Visitors can see one of King’s famous Gibson guitars, which he named Lucille, at the Delta Blues Museum, and watch interviews with musicians who played with King. Music lovers should also visit the Ground Zero Blues Club to see modern blues musicians carry on the tradition any night of the week.
Memphis, Tennessee
Memphis is marking the centennial with themed tours, exhibitions and events, including a special display of rarely seen photos of King and other blues legends at the Withers Museum & Gallery; and a special Mojo Music Tour which takes guests to blues-related attractions and sites. Perhaps the most anticipated event is the Beale Street Birthday Bash on 14 September, a night of music on the legendary street.
21. What does the celebration in Jackson, Mississippi end with
A. A memorial ceremony for Medgar Evers.
B. A mini-exhibition of King’s favorite foods.
C. The Legacies of Empowerment programme.
D. The centennial celebration of B.B.King’s birth.
22. Where can visitors see B.B.King’s instrument
A. In Jackson.
B. In Clarksdale.
C. In Indiana.
D. In Memphis.
23. What do the four celebrations have in common
A. They last a week.
B. They hold a parade.
C. They include an exhibition.
D. They offer a themed tour.
B
Nowadays, people lay everything to heredity(遗传); that is, we receive our special talents from our ancestors. I shall tell you my story to show that I did not inherit my passion for insects from any of them.
My mother’s parents did not care in the least about insects. The only attention my grandfather paid to an insect was to crush it under his foot. My illiterate(不识字的) grandmother would throw away a caterpillar in fright. My own parents did not inspire this love. My mother was illiterate; my father, slightly educated, was too busy for encouragement.
Yet I began to observe as a baby. One day, standing on the grassland, I was fascinated by the sun. A question possessed me: did I sense the sunlight with my mouth or my eyes I opened my mouth and closed my eyes: glory disappeared. I opened my eyes and shut my mouth: glory returned. I saw with my eyes! Oh, what a discovery At home, my grandmother smiled; the others laughed.
At nightfall, a faint jingle from the bushes attracted me. Who is making that noise They spoke of a wolf, but I had to look. After a stubborn watch, I caught the singer—a grasshopper(蚂蚱) I now knew, from personal observation, that the grasshopper sings. I did not tell them my discovery, for fear of the same laughter.
Later, I went to school. The room served every purpose: school, kitchen, bedroom, even a chicken house and a piggery. Our studies were constantly disturbed by little pigs rubbing(蹭) against our legs or by the hen and her chicks, or by the smells of cooking. But my passion for animals and plants progressed of itself, fueled by the country school’s continuous offerings—from studying the pigeon on my book to collecting snails, catching frogs, and admiring beetles in the fields.
Thus, in this chaos, the future observer taught himself.
24. What does the author intend to convey by telling his family story
A. The hardship of rural life.
B. His natural passion for insects.
C. His early education background.
D. The influence of his family on him.
25. How did the author’s family react to his discovery about the sunlight
A. They rejected it.
B. They questioned it.
C. They brushed it aside.
D. They approved of it.
26. What does the description of the school mainly suggest
A. The lively classes attracted animals.
B. The students lacked interest in learning.
C. The animals became a threat to students.
D. The environment presented barriers to learning.
27. What was the author like as a boy
A. Inquiring.
B. Encouraging.
C. Troublesome.
D. Ambitious.
C
Dark chocolate, mainly solid cocoa, is widely believed to be a healthier treat, often credited with benefits like lowering blood pressure and boosting brainpower. These claims are largely linked to flavanols(黄烷醇), compounds abundant in cocoa. However, a closer look at the scientific evidence suggests that we should be careful about eating dark chocolate.
While some short-term studies, frequently funded by chocolate companies, suggested potential advantages, their results have been inconsistent. More importantly, they are too brief to reveal the long-term effects of regular consumption. Observational studies, which simply note correlations(相关性), found that people who eat more dark chocolate tend to be healthier. But this could be because they often have higher incomes and better overall lifestyles, not because of the chocolate itself.
To settle the debate, a big randomized experiment was conducted. It involved older adults who took daily cocoa-flavanol supplements for several years. The findings were clear: the flavanols made no significant difference to the risk of developing heart disease, diabetes, or cancer. There was one positive note—a reduction in cardiovascular(心血管的) deaths— but this single outcome is not solid proof of benefit.
Crucially, obtaining a high share of flavanols from commercial dark chocolate introduces serious disadvantages. To counter cocoa’s bitterness, manufacturers add large amounts of sugar. It means a person would also consume a substantial portion of the daily recommended limit of fat, which is known to raise cholesterol(胆固醇) and harm heart health. A far healthier way to get flavanols is from foods like apples, nuts, strawberries, or green tea.
Ultimately, the celebrated health benefits of dark chocolate appear to be rooted more in marketing and wishful thinking than in robust science. While enjoying it as an occasional treat is fine, relying on it as a health food is misguided. True wellness comes from a balanced diet rich in various fruits, vegetables, and beans— not from a single, sugary treat.
28. What is a common belief about dark chocolate
A. It has inconsistent benefits.
B. Its benefits come at a high cost.
C. It contributes to physical health.
D. Its advantages rely on long-term intake.
29. What is a result of taking in flavanols from dark chocolate
A. Faster fat burning.
B. Resistance to cholesterol.
C. Reduction of cancer risks.
D. Increase in sugar consumption.
30. What does the underlined word "robust" in the last paragraph mean
A. Basic.
B. Solid.
C. Advanced.
D. Emerging.
31. Which is the best title for the text
A. The Bitter Truth About Dark chocolate
B. A Guide to Choosing Healthy chocolate
C. The Impact of Flavanols on Your Health
D. Marketing vs. Science in the Food Industry
D
You had to be really unlucky to be on the China National Highway 110 on August 14, 2025. One of the longest traffic jams on record, trapping thousands of vehicles over more than 100 kilometers and lasting more than 10 days. Would it make you impatient I strongly suspect that even the calmest would answer with a resounding "yes" And yet philosophers and poets alike sell patience as a "virtue", implying that having it is always a good thing. To me, it’s far more useful to think about patience as something we do rather than something we have.
Consider first what it means to be impatient. We all know the feeling: fingers drumming the table, leg bouncing. But why does this frustrating feeling arise Most emotion researchers take it as a functionalist perspective. Our mind and body are trying to tell us to get moving, to find a way to bring the unpleasant delay to an end.
In a series of recent studies with more than 1,400 participants, we found that people were more impatient when the thing they were waiting for was very appealing— and when the wait itself was unappealing. Being delayed for something you hate, such as an unpleasant work event, is easier than a similar delay for a much-anticipated performance by your favorite band.
If impatience is an emotion, what is patience In technical terms, it’s a form of emotion regulation like reminding ourselves that the scary movie isn’t real. When we start to feel impatient, we can let that feeling rage— or we can regulate it. Are you waiting weeks to find out if you have got that job Dive into your favorite hobby to distract yourself for a few hours.
There’s still a lot we don’t know about patience, including why some people seem to find it easier than others and how we can get better at it. Fortunately, those are simpler questions to answer when we reduce the challenge from virtue acquisition to emotion regulation.
Ultimately, it may seem like a sharp contrast to poetic descriptions of virtue, but I’ ll take practical wisdom over virtue any day.
32. What is the author’s attitude to people’s impatience in traffic jams on the National Highway 110
A. Understanding.
B. Dismissive.
C. Indifferent.
D. Critical.
33. According to the text, which of the following situations would make people the most impatient
A. Being stuck in a traffic jam in a comfortable car.
B. Being delayed by bad weather on the way to work.
C. Waiting for an important but unpleasant work meeting.
D. Waiting in a long queue for an expected football game.
34. The author views patience as ______.
A. an acquired virtue
B. a born personality
C. a form of releasing emotion
D. a behavior of regulating emotion
35. What is the purpose of the text
A. To justify a virtue.
B. To redefine patience.
C. To introduce strategies.
D. To identify impatience.
第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
After 20 years of teaching, I thought I’d heard every excuse from students trying to get a better grade. But recently I heard a new complaint: "My grade doesn’t reflect the effort I put into this course." 36 In the past, students understood it and they knew ‘A’ required great work. Yet today, Generation Z expect to be rewarded for the quantity of their effort rather than the quality of their knowledge. In surveys, two-thirds of college students say that “trying hard” should be a factor in their grades.
37 It’s the result of a misunderstanding about one popular educational theories. Psychologists have long found that rewarding effort helps form a strong work ethic and reinforces learning. 38 We’ve gone from praising effort to treating it as an end in itself. We’ve failed to remind them that working hard doesn’t guarantee doing a good job. There’s a reason we award Olympic medals to the athletes who swim the fastest, not the ones who train the hardest. What counts is not mere effort but the progress and result.
The ideal response to a disappointing grade is not to complain that your diligence wasn’t rewarded. 39 Trying harder isn’t always the answer. Sometimes it’s working smarter, and other times, it’s working on something else altogether. Devotion is just one of the many contributing factors to achievement. Ability, opportunity and luck count, too.
Now in my classes, students are assessed on the quality of their written essays, class participation, group presentations and final papers or exams. I make it clear that ‘A’ is not granted for effort itself; it is earned through mastery of knowledge. The true measure of learning is not the time and energy you put in. 40
A. Teachers are to blame.
B. It is to ask how to improve.
C. This isn’t Generation Z’s fault.
D. ‘B’ may not fully reflect your dedication.
E. It’s the knowledge and skills you acquire.
F. High marks are for excellence, not perseverance.
G. But we’ve taken the practice of celebrating diligence too far.
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
It was late afternoon that day, yet still hot. While I was driving north, I saw an elderly woman with groceries 41 southward, obviously in need of help. I felt guilty for not stopping.
“But how can I safely stop without blocking late-afternoon traffic ” I 42 . This thought eased my guilt 43 . Yet I still made a U-turn, which 44 other drivers. I stopped by the woman, asking, “Need a ride ” “Bless you,” she said, 45 me farther south. As we drove, darkness fell. I grew 46 when entering a place with 47 streets and homeless people. At her apartment, a young man, wearing long hair, on a motorcycle, was smiling at me, but appearing threatening. I quickly 48 her things, and then quickly drove away.
Soon, a motorcycle roared behind me. It was that young man Anxiety rose from my mind. I 49 my phone to call 911, only to find it gone. “She stole it” I thought, 50 my act of kindness. The biker kept 51 me to stop, waving something— my phone!
I pulled over, and he handed me the phone: "Grandma sent this—she took it 52 ."He was still smiling and soon disappeared into the night. I never had a(n) 53 to say I was sorry for my thoughts.
I learned something else that day: Sometimes we judge people as bad just because their 54 doesn’t match what we think is right. They may not drive a stylish car, but who is going to say they are not 55 to us or even nobler
41. A. glancing B. running C. struggling D. riding
42. A. complained B. reasoned C. confirmed D. doubted
43. A. occasionally B. completely C. gradually D. temporarily
44. A. annoyed B. discouraged C. disappointed D. inspired
45. A. urging B. directing C. driving D. leaving
46. A. sensible B. mindless C. uneasy D. curious
47. A. messy B. orderly C. safe D. busy
48. A. unloaded B. unpacked C. carried D. fetched
49. A. plugged in B. picked up C. held on to D. reached for
50. A. recalling B. mourning C. regretting D. appreciating
51. A. warning B. signaling C. forcing D. begging
52. A. in advance B. in secret C. by accident D. at random
53. A. attempt B. honour C. motivation D. chance
54. A. behavior B. appearance C. perspective D. personality
55. A. generous B. friendly C. loyal D. equal
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The 15th National Games, co-hosted by Guangdong, Hong Kong and Macao, has become 56 display of cutting-edge technology. For the first time in global sports history, the "source flame" , 57 (obtain) from deep-sea ice by the "Haima" remote-controlled submersible, achieved the spectacular scene of fire from the sea ignited(点亮) by light from the sky. This creative ignition method not only amazed the world but also highlighted China’s breakthroughs in deep-sea exploration and clean energy.
Smart technologies 58 (add) to every aspect of the event so far. The "All Games Guangzhou" mini-program offers AR venue navigation for precise seat-finding and AI restored historical images to let audiences be absorbed in the Games’ development. Driverless vehicles have completed torch relay tasks with zero error 59 provide transportation services, while digital human volunteers offer 24/7 multilingual support, raising service 60 50%. Cross-border travelers benefit from the contactless customs
clearance system, 61 relies on Beidou positioning and AI algorithms 62 .(ensure) smooth movement between Guangdong, Hong Kong and Macao.
These technological applications not merely guarantee the event’s success but leave a 63 (value) legacy for urban governance. As experts say, the Games has set a new benchmark for smart sports events, 64 (show) how technology can enhance experience and 65 (efficient).
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,你所在的城市有两个活动正在招募志愿者,一个为越野跑(cross country running),另一个为书法比赛(calligraphy competition)。你的交换生朋友Peter不知道选择哪一个参加,向你寻求建议。请你写一封邮件,内容包括:
1.给出建议;
2.说明理由。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答;
3.开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear Peter,
I am thrilled to hear you’re interested in being a volunteer.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Mr. Hopkins’ bookstore was a quiet island in the noisy stream of the modern city. For decades, it had been a shelter for book lovers. The wooden sign above the door, weathered but proud, read "Hopkins Books" in brick red. It had been a constant place where time moved slower with the first turn of a page. Now, it was closing.
The news felt like a physical blow to David, a quiet college student who had grown up reading in the cozy corners of the shop. The smell of old paper was the smell of his childhood, witnessing his growth. He couldn’t imagine the street without its warm, inviting light. When the news spread throughout the entire neighborhood, worry was written all over everyone’s faces.
The reason for the closure was a woman named Sarah Chen. Representing a large development company, she had made a generous offer to buy the building. She saw the space not for its shelves of stories, but for its potential as a trendy café, a profitable upgrade. To her, it was just business.
Mr. Hopkins, now old and tired, felt defeated. "Maybe it’s time, David," he sighed, his hand resting on a dusty copy of his favorite novel. "The world has moved on."
On the day of the final meeting, David arrived early, his backpack filled with items he had collected over the years from the store: a bookmark from his tenth birthday, a receipt from the first book he had bought with his own money, a photograph of himself and Mr. Hopkins taken during a summer reading program. He walked to the children’s section and drew a small, worn copy of The Adventures of Tom Sawyer. The cover was faded, the pages yellowed, but the spine still held strong.
Sarah arrived precisely at 2:00 p. m. She wasted no time getting down to business, reviewing the contract with Mr. Hopkins. David watched from the sidelines, his heart pounding in his chest.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
He couldn’t let this happen——not without trying to make his voice heard.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A decision was made to combine a bookstore and a café in one project, and the construction began.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
1.答案:A
2.答案:C
3.答案:B
4.答案:A
5.答案:C
6.答案:B
7.答案:C
8.答案:A
9.答案:B
10.答案:A
11.答案:C
12.答案:B
13.答案:B
14.答案:A
15.答案:B
16.答案:B
17.答案:A
18.答案:C
19.答案:A
20.答案:C
21.答案:C
解析:细节理解题。根据 Jackson, Mississippi 部分中的“it will conclude the festivities with the Legacies of Empowerment programme at the National Folk Festival from 7-9 November”可知, Jackson的庆祝活动以“Legacies of Empowerment programme”结束。
22.答案:B
解析:细节理解题。根据 Clarksdale, Mississippi部分中的“Visitors can see one of King’s famous Gibson guitars, which he named Lucille, at the Delta Blues Museum ...” 可知,B. B. King的乐器在Clarksdale的Delta Blues博物馆展出。
23.答案:C
解析:细节理解题。通读全文可知,四个城市的庆祝活动均包括展览:Jackson有“mini exhibition of King’s original scripts”; Indianola 有“exhibition on his music training experience”; Clarksdale 有“one of King’ s famous Gibson guitars”; Memphis有“special display of rarely seen photos of King and other blues legends”.
24.答案:B
解析:推理判断题。根据第一、二段的内容可知,作者开篇指出“人们把一切都归因于遗传”,随后详细描述祖父母和父母对昆虫毫无兴趣甚至反感,意在说明自己并非从家庭中继承对昆虫的热爱,而是他自幼就表现出对昆虫和自然的天然好奇与热情。这种热情是自发的, 与家庭环境无关。
25.答案:C
解析:细节理解题。根据第三段中的“I saw with my eyes! Oh, what a discovery! At home, my grandmother smiled; the others laughed.”可知,作者发现用眼睛看见阳光后,祖母笑了,家里其他人也笑了。此处的“笑”并非赞同,而是一种觉得孩子天真、不值一提的反应。且根据第四段中的“I did not tell them my discovery, for fear of the same laughter.”可推知,上文的“laugh”并非赞同。由此可见,作者家人对他的发现不予理会。
26.答案:D
解析:推理判断题。根据第五段的内容可知,本段描述了学校环境的混乱,包括课堂失序、动物干扰、做饭气味干扰等。这说明学习环境十分嘈杂、充满干扰,对正常学习构成了障碍。
27.答案:A
解析:推理判断题。通读全文可知,作者小时候主动探究用嘴还是眼睛“感受”阳光、观察并捕捉发声的蚱蜢、在混乱的学校环境中保持自己对动植物的热情。这些行为体现了他强烈的好奇心、观察力和主动探究的精神。
28.答案:C
解析:细节理解题。根据第一段的第一句 "Dark chocolate, mainly solid cocoa, is widely believed to be a healthier treat, often credited with benefits like lowering blood pressure and boosting brainpower."可知,人们普遍认为黑巧克力有助于身体健康。
29.答案:D
解析:细节理解题。根据第四段的第二、三句“To counter cocoa’s bitterness, manufacturers add large amounts of sugar. It means a person would also consume a substantial portion of the daily recommended limit of fat……”可知,为了抵消苦味,生产商家会添加糖。因此,从黑巧克力中摄入黄烷醇的同时会摄入大量糖分。
30.答案:B
解析:词义猜测题。根据最后一段的第一句“Ultimately, the celebrated health benefits of dark chocolate appear to be rooted more in marketing and wishful thinking than in robust science.”可知,作者认为黑巧克力的健康益处更多源于营销和一厢情愿的想法,而非可靠的科学。结合上下文可知,robust意为“坚实的, 可靠的”,与solid(稳固的,可靠的)同义。
31.答案:A
解析:标题归纳题。通读全文可知,文章主要围绕黑巧克力的“健康功效”展开,通过分析科学研究与商业宣传之间的差距,揭示其真相,提醒读者理性看待。因此,A项“黑巧克力的苦涩真相”适合作文章的最佳标题。
32.答案:A
解析:观点态度题。根据第一段的内容可知,作者在描述110 国道大堵车时,先指出“你会非常倒霉”,然后说“即使最冷静的人也会响亮地回答’是的’(会不耐烦)”。这种表述并非批评或轻视人们的急躁,而是设身处地地表示在这种情况下感到不耐烦是人之常情。由此可见,作者对此持理解的态度。
33.答案:D
解析:细节理解题。根据第三段中的“we found that people were more impatient when the thing they were waiting for was very appealing—and when the wait itself was unappealing”可知,当等待的目标非常吸引人, 且等待过程本身令人不悦时,人们会更不耐烦。 D项“为了一场期待的足球比赛排长队”完全符合这两个条件:足球比赛是“吸引人的目标”,排长队是“不悦的等待过程”。
34.答案:D
解析:细节理解题。根据第四段的第二句 "In technical terms, it’s a form of emotion regulation ..."可知,在技术层面定义,耐心是一种情绪调节的形式;根据本段最后一句“Dive into your favorite hobby to distract yourself for a few hours.”可知,耐心是一种行为。因此,作者视耐心为一种调节情绪的行为。
35.答案:B
解析:写作意图题。通读全文可知,本文围绕“耐心”展开:以实例引出对传统“耐心即美德”观点的质疑(第一段)→分析急躁的成因(第二、三段)→提出对耐心的新定义,即它是一种 “情绪调节行为”(第四段)→总结强调这一实用主义新视角优于传统美德观(第五段)。因此,文章的目的是提出并论证一个关于“耐心”的新定义。
36-40.答案:F;C;G;B;E
解析:
36. 根据下文中的“In the past, students understood it and they knew ‘A’ required great work.”得知,此处应该是讲高分应该是对好结果的奖励,而不仅仅是你努力过的一个过程。F项“高分是表示优秀,并不表示有毅力”引出下文,符合语境。
37. 根据下文中的“It is the result of a misunderstanding about one popular educational theories.”以及下文的举例说明可知,现在学生怀有只要努力过就应该得高分的错误认知。C项“这不是Z世代的过错”引出下文,且选项中的“This isn’t...”与下文中的“It’s the result of...”相呼应。
38. 根据空前一句可知,我们称颂努力的价值确实有助于培养敬业和努力学习等良好品质;根据空后一句可知,我们太过于赞扬努力而忽视告诉学生们仅仅努力是无法确保一个好结果的。G项“但是我们在赞扬勤奋这条路上走得太远了”承上启下,符合语境。
39. 根据空前一句可知,学生面对一个不满意的分数首先做的不应该是抱怨自己的努力付之东流。B项“(学生)应该问问该如何提升”承接上文,符合语境。
40.根据空前一句可知,学习的真正衡量标准不是你投入的时间和精力。E项“它是你获取的知识和技能”指出了学习的真正衡量标准,符合语境。
41.答案:C
解析:考查动词。根据上文中的“elderly woman with groceries”以及下文中的“in need of help”可知,老妇人在艰难地(struggle)往南走。
42.答案:B
解析:考查动词。根据上文中的“But how can I safely stop without blocking late-afternoon traffic ”可知,作者当时在想“如何安全停车不挡路”且认为自己做不到,这是作者在推断、思考(reason)。
43.答案:D
解析:考查副词。根据下文中的“Yet I still made a U-turn...”及语境可知,这个想法只是暂时地(temporarily)缓解了作者的愧疚,他最后还是调头回去载上老妇人。
44.答案:A
解析:考查动词。根据上文中的“I still made a U-turn”及语境可知,在交通晚高峰期调头会惹恼(annoy)其他司机。
45.答案:B
解析:考查动词。根据下文中的“farther south”“as we drove”可知,老妇人应该是指引(direct)作者往更南边开。
46.答案:C
解析:考查形容词。根据下文中的“streets and homeless people”及语境可知,作者进入这个区域后变得不安(uneasy)。
47.答案:A
解析:考查形容词。根据下文中的“homeless people”可知,这个区域的街道是凌乱的(messy)。
48.答案:A
解析:考查动词。根据下文中的“and then quickly drove away”可知,作者在老妇人的公寓旁停车,需要卸下(unload)她的杂货。
49.答案:D
解析:考查动词短语。根据下文中的“my phone to call 911”可知,作者想打电话,所以伸手去拿(reach for)手机。
50.答案:C
解析:考查动词。根据上文中的“‘She stole it’ I thought...”可知,作者以为手机被偷,所以后悔(regret)自己的善举(指搭载老妇人)
51.答案:B
解析:考查动词。根据下文中的“waving something-my phone”可知,骑摩托车的年轻人是想把手机还给作者,所以示意(signal)作者停车。
52.答案:C
解析:考查介词短语。根据上文的内容及语境可知,老妇人是偶然地(by accident)拿了作者的手机。
53.答案:D
解析:考查名词。根据上文中的“soon disappeared into the night”可知,年轻人很快消失在夜色中,作者没有机会(chance)为自己的想法道歉。
54.答案:B
解析:考查名词。根据下文中的“doesn’ t match what we think is right”,并结合上文提到的作者因老妇人和年轻人的外表而误会他们可知,此处表示“我们评判他人时不能仅凭他们的外表(appearance)”.
55.答案:D
解析:考查形容词。根据上文的内容可知,此处表示“他们可能不开时髦的车,但谁能说他们与我们不平等(equal)或者甚至更高尚呢 ”。
56-65.答案:a;obtained;have been added;and;by;which;to ensure;valuable;showing;efficiency
解析:
56.考查冠词。此处表示“一次高端技术的展示”,且display的发音以辅音音素开头。故填a.
57.考查过去分词。分析句子结构可知,空处所在句已有谓语动词achieved,因此空处应用非谓语动词形式;名词source flame 与动词obtain之间为被动关系,应用过去分词形式。故填obtained.
58.考查动词的时态与语态。根据句中的时间状语“so far”可知,此处应用现在完成时;主语technologies与动词add之间为被动关系,应用被动语态。故填have been added.
59.考查连词。分析句子结构可知,动词have completed和provide之间是并列关系,应填并列连词。故填and.
60.考查介词。根据语境可知,此处表示“提升了50%”,应填介词by。故填by.
61.考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句。先行词为system,空处所填词在从句中作主语。故填which.
62.考查动词不定式。分析句子结构可知,此处作目的状语,应用动词不定式。故填to ensure.
63.考查形容词。分析句子结构可知,空处作定语修饰legacy。故填valuable.
64.考查现在分词。分析句子结构可知,此处应用非谓语动词形式,且逻辑主语与show之间为主动关系,应用现在分词形式。故填showing.
65.考查名词。分析句子结构可知,空处与 experience并列,在句中作动词 enhance 的宾语,应用名词形式。故填efficiency.
66.答案:
Dear Peter,
I’m thrilled to hear you’re interested in being a volunteer. Between the two choices, I strongly suggest signing up for the calligraphy competition volunteer program!
For one thing, you’ll help hand out rice paper, brushes and ink, which enables you to observe the beauty of traditional Chinese brushwork. For another, as you stand by the contestants to assist them, you’ll naturally pick up some basic skills. Above all, the judges will comment on the works, allowing you to have a glimpse into how to appreciate this form of Chinese culture.
Volunteering for the calligraphy competition is definitely a perfect way to enrich your exchange life! Looking forward to hearing your decision!
Yours,
Li Hua
67.答案:
He couldn’t let this happen—not without trying to make his voice heard. As Sarah flipped through the contract, David gripped The Adventures of Tom Sawyer, stepping forward with courage. "Ms. Chen, may I show you something " He laid out a bookmark, and faded photos——tangible threads of the neighborhood’s memories. "This store isn’t just wood and shelves: here I learned to dream, Mrs. Henderson reads to kids weekly, and Mr. Hopkins found my first poetry book." His eyes glistened as children glanced from the corner, clutching books. "It’s a living legacy, not just profit." Sarah’s pen froze, her gaze softening and hesitation flickering across her face.
A decision was made to combine a bookstore and a café in one project, and the construction began. Workers handled the store with utmost care crafting a cozy café bar bathed in warm light. David volunteered diligently, sorting books and hanging lights that cast gentle glows on pages. When the doors reopened, joy filled the air: kids stretched on cushions reading, and elders chatted over the bar. Mr. Hopkins smiled by the door as the store breathed new life—no longer just a book lovers’ shelter, but a vibrant harbour where memories endured and new stories unfolded.

展开更多......

收起↑

资源列表