安徽省合肥市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

安徽省合肥市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

安徽省合肥市2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题
【考试范围:全册】
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.How is Tina feeling now
A. B. C.
2.What does the girl like drinking after lunch
A. B. C.
3.What did Tom do yesterday
A. B. C.
4.How often does Jack exercise
A.Once a week. B.Twice a month. C.Twice a week.
5.What can we learn from the talk
A.Eric is shorter than his brother.
B.Eric is taller than his brother.
C.Eric is less outgoing than his brother.
听下面一段对话,回答下列小题。
6.What did Harry do last summer holiday
A.He swam in the sea. B.He stayed at home. C.He read some books.
7.How long did Harry stay in Sanya
A.For three days. B.For five days. C.For eight days.
听下面一段对话,回答下列小题。
8.How much water do they need
A.Three bowls. B.Four bowls. C.Five bowls.
9.What will Robert buy
A.Some onions. B.Some cabbage. C.Some salt.
10.How many steps do the speakers need to make the chicken soup
A.Four. B.Five. C.Six.
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.What does Mike often do after school
A.He does his homework. B.He goes out to play. C.He goes to play baseball.
12.How old is Mike
A.12. B.14. C.16.
13.What time did Mike’s parents begin to feel worried
A.At about 7 am. B.At about 7 pm. C.At about 8 pm.
14.Who did Mike’s parents ask for help
A.The teacher. B.Mike’s friends. C.The police.
15.Where did Mike’s parents find him at last
A.In the park. B.At school. C.At home.
二、听力填空(满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
16 New Year’s Resolutions
First, he is going to do more 17 to keep healthy.
Next, he is going to 18 his math.
Then, he is going to 19 up learning to play the piano.
Finally, he wants to be a 20 when he grows up.
三、单项选择(满分10分)
21.—Can we play games here
—Better not. If you ________, please go to the open space there.
A.must B.can C.may D.should
22.From my childhood, I ________ remember my parents working hard day and night.
A.loudly B.clearly C.quickly D.hardly
23.John can’t go to the school art festival, because the weekend is very for him.
A.free B.easy C.full D.lovely
24.Mount Huangshan, Hongcun Village and Chaohu Lake are all good choices you want to travel in Anhui.
A.unless B.before C.if D.although
25.They bought ________ for the party, but we bought nothing.
A.something special B.special something
C.nothing special D.special nothing
26.Every year ________ people come to visit the Great Wall.
A.six millions B.million of C.millions of D.six millions of
27.—Your spoken English is very good. How do you make it
—Thanks. Mrs. Wang always asks us to conversations (对话) in our English class.
A.wake up B.make up C.turn up D.end up
28.—Which team will win the basketball match, the Lakers or the Rockets
—The Lakers, I think. Because it is ________ of the two teams.
A.stronger B.the strongest C.the stronger D.strong
29.I am going to send my mother a beautiful cheongsam (旗袍) for her ________ birthday.
A.the fortieth B.forty C.fortieth D.forties
30.—It’s reported that more than 43,000 people died in Gaza (加沙) in the past thirteen months.
—________
Not at all. B.Never mind. C.I’m afraid so. D.I’m sorry to hear that.
完形填空(满分20分)
A
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Now some students don’t like reading. In their free time, the Internet and mobile phone become these students’ 31 entertainment (娱乐), and reading is becoming a thing of the past. In fact, reading is good for everyone, and here are some ways that make reading more 32 .
First, find a quiet place in your house. You can set up your own 33 center there. Make sure there is a comfortable 34 or sofa and good lighting. You can even put a small box full of your favorite 35 nearby, so you can eat them. Second, imagine (想象) in your mind when you are reading. If you are reading Harry Potter, you can imagine what Hogwarts School 36 . Imagine what would happen if you were there. For example, if you were Harry Potter, what would you do when you meet with 37
Then you can listen to music while reading. Good 38 may help you relax more and the book will make you have a good time. If you read a lot, you will know more words. You can also learn more knowledge (知识) from reading.
The 39 way is if you find a book you enjoy reading, ask a friend to read the book too. If you have questions about the book, you can 40 them together. Let’s enjoy reading.
31.A.main B.good C.hopeful D.bad
32.A.helpful B.beautiful C.useful D.enjoyable
33.A.studying B.reading C.listening D.learning
34.A.book B.chair C.desk D.light
35.A.magazines B.erasers C.snacks D.pencils
36.A.looks for B.sounds like C.looks like D.feels like
37.A.teachers B.friends C.stories D.problems
38.A.music B.books C.picture D.places
39.A.crazy B.last C.better D.first
40.A.have B.enjoy C.discuss D.talk
B
On a clear afternoon, Captain (机长) John was flying a plane from England. Shortly after taking off, the plane 41 a large group of birds and it caused both engines (引擎) stopped working. All the passengers (乘客) 42 looked at each other, noticing there must be something wrong with the plane.
Captain John kept calm and thought about all the possible ways of landing and their risk. Soon he found the situation would be more 43 as time passed, so in only about 3 minutes, he decided to 44 the plane on the nearest river.
As the plane fell down quickly, all the passengers 45 what John told them to do and raised their hands around their head to protect themselves. With Captain John’s 46 voice, everyone started to calm down and believe they would be safe finally.
Luckily, the plane landed safely onto the 47 . Everything was ready for saving. Passengers hurried out of the plane and 48 the lifeboats (救生艇). Several weeks later, the news reported landing on the river was the only right choice to keep safe. Everyone felt 49 by how fast and brave he decided to land in this way.
This accident gives us an important 50 . In the future, when we come across accidents, we should keep calm and try to solve them in time.
41.A.hit B.watched C.threw D.missed
42.A.calmly B.nervously C.confidently D.happily
43.A.common B.successful C.dangerous D.exciting
44.A.return B.offer C.develop D.land
45.A.imagined B.described C.broke D.followed
46.A.warm B.sad C.terrible D.shy
47.A.water B.airport C.grass D.field
48.A.took on B.got on C.put off D.put away
49.A.relaxed B.terrible C.cool D.surprised
50.A.lesson B.activity C.change D.question
五、补全对话(满分5 分)
根据对话内容,从选项中选出一个能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
A: Good evening! Welcome to our restaurant. Here’s the menu.
B: Thank you. Wow, the dishes look delicious! 51
A: Sure. Our special today is Mapo Tofu. It’s spicy but very popular.
B: Sounds interesting. 52 My friend doesn’t like spicy food.
A: You can try the Sweet and Sour Pork. It’s a classic Chinese dish with a sweet taste.
B: Great! 53
A: We have vegetable soup and egg soup. Which would you prefer
B: 54 And we’d also like two bowls of rice.
A: All right. 55
B: No, that’s all. Thank you.
A.What kind of soup do you have
B.Could you tell me your specials
C.Do you want anything else
D.I’d like a glass of orange juice.
E.But I’d like something less spicy.
F.I’ll have the vegetable soup.
G.How much are the dumplings
阅读理解(满分40分)
A
Joseph and Maria’s 50th Marriage Anniversary (结婚纪念日)You are invited (邀请) to join us to celebrate (庆祝) the anniversary of Joseph and Maria. Date: Saturday, August 23rd Time: 6:00 pm-9:30 pm Place: Sarasota Hotel If you come here, you can enjoy: ●hamburgers, sandwiches and pizza ●some interesting games ●chocolate and cookies ●a teddy bear for a girl as a present ●delicious cakes ●a model car for a boy as a present I’m George, Joseph and Maria’s son. You are welcome to call me or send me an e-mail. Thanks. Tel: 767-3992 Email: www.joseph@
56.The anniversary will last (持续) for .
A.2.5 hours B.3.5 hours C.4.5 hours D.1.5 hours
57.On Joseph and Maria’s anniversary, you can enjoy the activities EXCEPT (除了) .
A.playing games B.eating hamburgers C.getting a model bear D.eating chocolate
58.Before you go to the anniversary party, you can .
A.go to George’s home
B.buy some pizza and cookies
C.send an e-mail to www.george@
D.call George at 767-3992
B
Almost everyone likes flowers. Of all kinds of beautiful flowers, I like lotuses (荷花) best. Perhaps you wonder why I like lotuses more than the others.
People always throw lotuses into the dirty pools which may be out of use, or even badly polluted. The earth is deep and black. The water smells terrible. But lotuses don’t mind at all. They don’t feel sad. They just stay in the earth and try their best to sprout (发芽) and they do what they can to get as much nutrition (营养) as they can from the earth around. After they appear above the water, they will swing and smile in the sun or the wind.
Even though their flowers are not so colorful, they will show thanks to the earth and the water. They will bring happiness to the world. There have been many poems and paintings that admire lotuses.
No matter who you are, I think you should live and work with good virtue (高尚品德) like lotuses.
59.What’s the writer’s favorite flower
A.Lotuses. B.Rose. C.Lily. D.Lettuce.
60.What will happen after lotuses appear above the water
A.People will throw them into the dirty pools.
B.They will just stay in the earth and try their best to sprout.
C.They will swing and smile in the sun or the wind.
D.They will get as much nutrition as they can from the earth around.
61.What can we learn from the passage
A.Lotuses may be out of use. B.We should live and work with good virtue.
C.We should admire poems and painting. D.It’s not good for health to feel sad.
C
Most people feel excited when they hear from their penfriend. Similarly, Chen Manlin, a 15-year-old Hong Kong student, was glad when receiving a letter (收到一封信) from the Tiangong space station.
One day in June, Chen learned about an activity called “Bring my dream to Tiangong”. Students could write to astronauts in the Tiangong space station. Chen finished her letter that night. In the letter, Chen shared that at the age of six, she watched a science class by astronaut Wang Yaping in space. From then on, she was interested in space. She put her love for space into writing, along with some problems in her studies and life.
About a month later, Chen received a letter of reply from Shenzhou XIV astronaut Chen Dong. She was one of the 30,000 students from all over China who wrote to Shenzhou XIV astronauts and became the only one in Hong Kong to receive a letter from space. ▲
In the letter, Chen Dong shared his experiences of becoming an astronaut. It was really hard. But his dream of being an astronaut kept him going when he was feeling lost. He encouraged (鼓励) Chen to follow her dream.
The girl said, “I’ll do what he said in the letter—study harder, do sports to keep healthy and become a space expert in the future.”
62.Chen Manlin got interested in space .
A.at the age of 6 B.at the age of 15
C.after she met Wang Yaping D.after she wrote to Chen Dong
63.Which of the following is the best for “ ▲ ”?
A.She wrote the best. B.How lucky she was!
C.What a creative girl she is! D.She dreams of going to space.
64.Why did Chen Dong tell Chen Manlin about his experiences
A.To encourage her to follow her dream. B.To make friends with her.
C.To tell her about life in space. D.To tell her how to become an astronaut.
D
Which color do you think will be popular in the future
Some people think blue will be popular because blue means peace and kindness. Everybody in the world hates war. Blue will make people remember to keep the world peaceful.
Other people think green will be popular because they think green is the color of nature. Now the environmental problem is very serious. People in the world are thinking more about how to look after the environment. When people wear green clothes, they will keep the environment in their hearts and try to make the environment better.
Yellow will be another popular color. Why will it be popular People are very busy these days because they have a lot to do. Yellow is a soft color and it can make people feel relaxed.
Most people think black will be the most popular color. It always looks cool, and men often show off their social positions (社会地位) by using this color.
65.People think blue means .
A.nature B.war C.good luck D.peace and kindness
66.People like yellow because .
A.it means wealth B.it looks cool
C.it is the color of the sun D.it makes people feel relaxed
67.The underlined phrase “show off” in the last paragraph means “ ”.
A.炫耀 B.预示 C.代表 D.展示
68.What does this passage mainly talk about
A.Colors and good luck. B.Colors and environment.
C.Popular colors in the future. D.How to keep the world peaceful.
E
Li Shizhen was born in 1518. His father was a poor doctor. Li Shizhen often saw that people fell ill. He decided to study medicine so that he could be able to help people.
Li Shizhen read many books about medicine. He found many of the old medical books full of mistakes, so his wish was to write a new one.
He did his best to study medical science. He studied not only the herbs (草药) in his own garden, but also the wild ones. He set out many times on long journeys to collect herbs and talk with old peasants. He learned a lot from the working people.
After many years of hard work and study, Li Shizhen finished his great work “Bencao Gangmu”. At that time, he was sixty. His book is now one of the greatest contributions (贡献) of the Chinese people to the medical science of the world.
69.Li Shizhen wanted to write a new medical book because _________.
A.he was a doctor B.he liked writing books
C.many medical books were full of mistakes D.he was a writer
70.Li Shizhen decided to study medicine because he wanted to _________.
A.make a living B.become famous
C.help the people who fell ill D.get more money
71.Li Shizhen collected a lot of _________ on his long journeys.
A.flowers B.living things C.plants D.herbs
F
12th September is a special date. Medical workers wish people to know the importance of first aid. And they’d like to teach training courses on basic first aid.
What Is First Aid
It is the first medical care to someone who is ill or gets hurt before help arrives. First aid plays a main part because it can save lives if they get help correctly and in time. It includes (包括) keeping them safe and staying calm. It also includes getting help, either by telling other people or calling 120.
Why Is First Aid Important
Doctors say that the first minutes after an accident can make the difference between life and death (死亡). This is why people need to learn first aid.How To Stop Common First Aid Mistakes
People should know how to help someone in need correctly and they shouldn’t make first aid mistakes either. Or they may hurt the person even more.
1. Don’t rub (揉) eyes when something falls in the eyes.
If you feel that something falls inside your eyes, don’t rub your eyes with your hands. This can hurt your eyes if it is sharp (尖锐的). You can blink (眨) eyes to allow the tears (眼泪) to come and wash away the thing inside.
2. Don’t use ice on the burned (烫伤的) area.
Don’t use ice. You should cool the burned area at once with cold running water for over 10 minutes. Then, shout for help or go to the hospital so that they can cover your hands with a clean cloth (布) later.
72.The writer starts the passage by ________.
A.introducing a day B.comparing two ideas
C.giving an example D.telling his own experience
73.From the underlined sentence in Paragraph 3, we can learn that ________.
A.people need to learn first aid in ten minutes to save others
B.accidents often happen in a short time and make people die
C.it’s important to learn first aid and it may save people in time
D.ten minutes is long enough to make people die after accidents
74.Which picture shows how to deal with the burned area first
A. B. C. D.
75.What’s the best title for the passage
A.Common First Aid mistakes B.The importance of First Aid
C.First Aid, an important way to save lives D.First Aid training, useful courses in need
七、任务型阅读(满分10分)
Li Yaotang was one of the most important writers in the 20th century. He wrote under the pen-name Ba Jin. Ba Jin started writing his first work in the 1920s.
Li was born in Chengdu, Sichuan. He was born into a rich family. As a child, his mother taught him to read and write first. In 1920, Li entered Chengdu Foreign Language School to study English. Three years later, Li went to Shanghai to study and later studied in Nanjing No. 9 Middle School. In 1927, he went to Paris with his friend for study. After returning to Shanghai in 1928, Ba Jin started to write again and worked on translation (翻译). His first novel came out in 1929. Then he wrote a lot of famous novels. People could easily understand most of his works, and it made him one of the most influential (有影响力的) modern Chinese writers.
Ba Jin died in Shanghai at the age of 101. He was one of the greatest Chinese writers like Lao She.
76.Who taught Ba Jin to read and write first when he was a child (不超过5个词)
77.When did Ba Jin’s first novel come out (不超过5个词)
78.Why was Ba Jin one of the most influential modern Chinese writers (不超过10个词)
八、单词拼写(满分5分)
79.The covers of these m (杂志) are pretty special.
80.Mr Black has a special t (品味) in clothes.
81.You can never i (想象) what may happen next. The story is full of surprises!
82.Parents r (养育) me and work so hard to send me to school.
83.They d (挖) a hole and planted a tree last week.
九、书面表达(满分15)
84.假如你是李华,你班将举行元旦迎新晚会。请你根据提示内容及要求,给外教Kevin用英语写封电子邮件邀请他参加此次活动。
内容如下:
1.时间:12月31日晚7:30—9:00
2.地点:八年级二班教室
3.内容:观看京剧表演、师生才艺展示、做游戏等
4.要求:请他准备一个节目
提示词:京剧Beijing opera 表演performance
注意:
1.结构完整,表达通顺,语言规范,书写清晰;
2.文中不得出现任何真实的人名、学校名等信息;
3.词数100左右。开头已给出,不计入总词数。
Dear Kevin,
How are you these days I’m writing to invite you to take part in a New Year’s Evening Party.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】M: What’s the matter with Tina
W: She didn’t pass the exam. And she is angry with herself now.
2.B
【原文】M: I like drinking tomato juice after lunch. What about you
W: Coffee. It’s my favorite drink.
3.A
【原文】A: Hi, Tom. I didn’t see you yesterday. What did you do yesterday
B: Oh, I had dinner with my grandpa. He cooked my favorite fish for me.
4.C
【原文】W: Jack, how often do you exercise
M: Well, I exercise every Tuesday and Saturday.
5.A
【原文】W: Are you taller than your brother, Eric
M: No, I’m shorter than him. But I’m more outgoing than him. He is very shy.
6.A 7.C
【原文】A: Hi, Harry. Did you have fun last summer holiday
B: Yes, Tina. I went to Sanya. It was cool there and I went swimming in the sea.
A: Sounds interesting. How long did you stay there
B: At first, I planned to stay there for five days, but my friend invited me to stay there for another three days. How was your holiday
A: Nothing special. I stayed at home all the time and read some books.
8.B 9.C 10.B
【原文】A: Robert, my sister likes chicken. Let’s make chicken soup for her this evening.
B: Okay, Sue. How can we make it
A: Well, first put the chicken pieces into a pot and then add some water.
B: Are three bowls of water enough
A: Our chicken is big, so we need four bowls of water to cover it. After that, cook them for an hour.
B: Oh, what’s next
A: Next, add some onions and cabbage into it. Finally, add some salt. Oh, we don’t have salt.
B: Let me buy some.
11.B 12.A 13.B 14.C 15.C
【原文】
Mike is a schoolboy. He often goes out to play with his friends in the park after school and gets home late for dinner. It was his twelfth birthday last Friday. But his parents didn’t see him at dinner time. They waited and waited, but Mike didn’t come home. At about seven o’clock, they felt worried. They had to go out to look for their son here and there, but they couldn’t find him. At last, they went to the police station for help. To their great surprise, when they came back home, they saw him sitting at the table, enjoying his birthday cake. “Why don’t you go upstairs to watch TV with me, Dad ” said Mike when he saw his father.
16.Tom’s 17.exercise 18.improve 19.take 20.writer
【原文】
New Year is coming. Tom is making his New Year’s resolutions. First, he is going to do more exercise to keep healthy. He is going to run five times a week. Next, he is not good at math, so he is going to improve it and get good grades. Then, he wants to take up learning to play the piano because he loves music a lot. Finally, he plans to read more books if he has free time. He wants to be a writer when he grows up. He is sure to do them well.
21.A
【详解】句意:——我们可以在这里玩游戏吗?——最好不要。如果你一定要玩,请到那边的空地去。
考查情态动词辨析。must必须,一定;can可以,能够;may可能,可以;should应该。根据“Better not.”以及“please go to the open space there.”可知,此处表达的是如果一定要玩,就去那边的空地,用must符合语境。故选A。
22.B
【详解】句意:从我的童年起,我清晰地记得我的父母日夜辛勤工作。
考查副词辨析。loudly大声地;clearly清晰地;quickly快速地;hardly几乎不。根据“remember my parents working hard day and night”可知是清晰地记得父母日夜辛勤工作。故选B。
23.C
【详解】句意:约翰不能参加学校艺术节,因为他的周末安排得很满。
考查形容词辨析。free空闲的;easy容易的;full满的,忙的;lovely可爱的。根据“John can’t go”可知,他周末很忙,日程排满了。故选C。
24.C
【详解】句意:如果你想在安徽旅游,黄山、宏村和巢湖都是不错的选择。
考查连词辨析。unless除非,如果不;before在……之前;if如果;although尽管。根据语境可知,句子表达的是一种条件关系,即“如果想在安徽旅游,那么黄山、宏村和巢湖都是不错的选择”,所以应该用if来引导条件状语从句。故选C。
25.A
【详解】句意:他们为派对买了一些特别的东西,但我们什么都没买。
考查不定代词与形容词的位置关系。something special一些特别的东西;special something语序错误;nothing special没什么特别的;special nothing语序错误。不定代词与形容词连用时,形容词需后置;根据“but we bought nothing”的转折关系可知,前半句表示“买了一些东西”,“something”用于肯定句表“一些东西”,“special”后置修饰something。故选A。
26.C
【详解】句意:每年数百万人来参观长城。
考查数词短语。six millions错误搭配;million of错误搭配;millions of数百万的;six millions of错误搭配。million的用法为:①前有具体数字时,用单数形式;②表示不确定的“数百万”时,用“millions of”。根据“Every year…people come to visit the Great Wall.”可知,这句话无具体数字,强调“大量人群”,用“millions of”。故选C。
27.B
【详解】句意:——你的英语口语很好。你是怎么做到的?——谢谢。王老师总是让我们在英语课上编对话。
考查动词短语辨析。wake up叫醒;make up编造;turn up调高(音量等);end up最终成为。根据语境可知,此处是在说王老师让我们在英语课上编对话,所以应该用make up。故选B。
28.C
【详解】句意:——哪支球队会赢得篮球比赛,湖人队还是火箭队?——我想是湖人队。因为它是两支球队中较强的那支。
考查形容词比较级。“the + 比较级 + of the two”是固定结构,表示“两者中较……的”。此处指两支球队中较强的,应用the stronger。故选C。
29.C
【详解】句意:我要送我妈妈一件漂亮的旗袍,作为她四十岁生日的礼物。
考查序数词用法。the fortieth第四十,序数词;forty四十,基数词;fortieth第四十,序数词;forties四十多岁,基数词复数。根据“her...birthday”可知,此处表示“她的几岁生日”,英语中表示“几岁生日”时,必须使用序数词,且当序数词前有物主代词修饰时,省略冠词the。因此使用fortieth。故选C。
30.D
【详解】句意:——据报道,过去十三个月有超过43000人在加沙死亡。——听到这个消息我很难过。
考查情景交际。Not at all.不用谢;Never mind.没关系;I’m afraid so.恐怕是这样;I’m sorry to hear that.听到这个消息我很难过。当听到不幸的消息时,常用“I’m sorry to hear that.”表示同情。故选D。
31.A 32.D 33.B 34.B 35.C 36.C 37.D 38.A 39.B 40.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了现在一些学生不喜欢阅读,针对这一现象,文章介绍了一些让阅读更有趣的方法。
31.句意:在他们的空闲时间,网络和手机成为这些学生的主要娱乐方式,阅读正在成为过去。
main主要的;good好的;hopeful有希望的;bad坏的。根据上文“Now some students don’t like reading.”以及“and reading is becoming a thing of the past.”可知,现在一些学生不喜欢阅读,网络和手机成为这些学生的主要娱乐方式,阅读正在成为过去。故选A。
32.句意:事实上,阅读对每个人都有好处,这里有一些方法让阅读更有趣。
helpful有帮助的;beautiful美丽的;useful有用的;enjoyable令人愉快的。根据下文介绍的一些让阅读更有趣的方法可知,此处指的是让阅读更有趣。故选D。
33.句意:你可以在那里建立自己的阅读中心。
studying学习;reading阅读;listening听;learning学习。根据上文“First, find a quiet place in your house.”以及下文“Second, imagine in your mind when you are reading.”可知,此处指的是建立自己的阅读中心。故选B。
34.句意:确保有一把舒适的椅子或沙发和良好的照明。
book书;chair椅子;desk桌子;light灯。根据“or sofa”可知,此处指的是舒适的椅子或沙发。故选B。
35.句意:你甚至可以在附近放一个装满你最喜欢的小吃的小盒子,这样你就可以吃了。
magazines杂志;erasers橡皮;snacks小吃;pencils铅笔。根据“so you can eat them”可知,此处指的是小吃。故选C。
36.句意:如果你在读《哈利·波特》,你可以想象霍格沃茨学校是什么样的。
looks for寻找;sounds like听起来像;looks like看起来像;feels like感觉像。根据“If you are reading Harry Potter, you can imagine what Hogwarts School”可知,此处指的是想象霍格沃茨学校是什么样的,即看起来像什么。故选C。
37.句意:例如,如果你是哈利·波特,当你遇到问题时你会怎么做?
teachers老师;friends朋友;stories故事;problems问题。根据“what would you do when you meet with”以及下文“If you have questions about the book”可知,此处指的是遇到问题。故选D。
38.句意:好的音乐可能帮助你更放松,这本书会让你度过一段美好的时光。
music音乐;books书;picture图片;places地方。根据上文“Then you can listen to music while reading.”可知,此处指的是好的音乐。故选A。
39.句意:最后一个方法是,如果你找到一本你喜欢读的书,也请一个朋友读这本书。
crazy疯狂的;last最后的;better更好的;first第一的。根据上文“First”以及“Second”可知,此处指的是最后一个方法。故选B。
40.句意:如果你对这本书有疑问,你们可以一起讨论。
have有;enjoy享受;discuss讨论;talk谈话。根据上文“If you have questions about the book”可知,此处指的是对这本书有疑问时,可以一起讨论。故选C。
41.A 42.B 43.C 44.D 45.D 46.A 47.A 48.B 49.D 50.A
【分析】本文主要讲述的是John机长在飞机出现故障后的临危不惧,沉着冷静地采取措施,最终使飞机安全降落,挽救了所有乘客的故事。
41.句意:起飞后不久,飞机撞上了一大群鸟。
hit撞击;watched观看;threw扔掉;missed错过。根据空后“a large group of birds and it caused both engines stopped working.”可知,此处是指飞机起飞后不久,撞上了一大群鸟。故选A。
42.句意:所有乘客紧张地看着对方,注意到飞机一定出了问题。
calmly冷静地;nervously紧张地;confidently自信地;happily高兴地。根据“noticing there must be something wrong with the plane”和选项可知,此处应该是表示紧张地看着对方。故选B。
43.句意:很快他发现随着时间的推移情况会变得更危险的。
common普通的;successful成功的;dangerous危险的;exciting激动的。根据下文“so in only about 3 minutes, he decided to...the plane on the nearest river.”和选项可知,此处表示他发现情况会变得更危险。故选C。
44.句意:因此,仅大约3分钟后,他决定把飞机降落在最近的河面上。
return返回;offer提供;develop发展;land着陆。根据空后“the plane on the nearest river”和选项可知,此处是指他决定把飞机降落在最近的河面上。故选D。
45.句意:当飞机迅速下落时,所有乘客都听从约翰告诉他们做的事情,并举起双手放在头上保护自己。
imagined想象;described描述;broke打破;followed跟随,听从。根据“ As the plane fell down quickly, all the passengers...what John told them to do and raised their hands around their head to protect themselves.”可知,当飞机迅速下落时,所有乘客都听从约翰告诉他们做的事情,并举起双手放在头上保护自己。故选D。
46.句意:听到约翰机长温暖的声音,每个人都开始冷静下来,相信他们最终会安全的。
warm温暖的;sad悲伤的;terrible糟糕的;shy害羞的。根据“With Captain John’s... voice, everyone started to calm down and believe they would be safe finally.”可知,听到约翰机长的温暖的声音,每个人都开始冷静下来。故选A。
47.句意:幸运的是,飞机安全降落在水上。
water水;airport机场;grass草地;field田地。根据“the news reported landing on the river was the only right choice to keep safe.”可知,飞机安全降落在水上。故选A。
48.句意:乘客们匆忙下了飞机,登上了救生艇。
took on承担;got on登上;put off推迟;put away收起。根据“... the lifeboats”可知,乘客们登上了救生艇。故选B。
49.句意:每个人都对他决定以这种方式降落的速度和勇气感到惊讶。
relaxed放松的;terrible糟糕的;cool凉爽的;surprised惊讶的。结合“Everyone felt... how fast and brave he decided to land in this way.”可知,每个人都对他决定以这种方式降落的速度和勇气感到惊讶。故选D。
50.句意:这次事故给我们上了一节重要的课。
lesson一节课;activity活动;change改变;question问题。根据“This accident gives us an important...”可知,这次事故给我们上了一节重要的课。故选A。
51.B 52.E 53.A 54.F 55.C
【导语】本文是一段餐厅点餐对话,顾客询问菜品并完成点单。
51.根据“Sure. Our special today is Mapo Tofu.”可知,此处询问店里的特色菜,选项B“你能告诉我你们的特色菜吗?”符合语境。故选B。
52.根据“My friend doesn’t like spicy food.”可知,顾客需要不太辣的菜,选项E“但我想要不太辣的。”符合语境。故选E。
53.根据“We have vegetable soup and egg soup. Which would you prefer ”可知,顾客此前询问了汤的种类,选项A“你们有什么汤?”符合语境。故选A。
54.根据“We have vegetable soup and egg soup. Which would you prefer ”可知,此处顾客回答选择哪种汤,选项F“我要蔬菜汤。”符合语境。故选F。
55.根据“No, that’s all.”可知,此处服务员询问了是否还需其他东西,选项C“你还想要别的什么吗?”符合语境。故选C。
56.B 57.C 58.D
【导语】本文是一篇应用文,是一则关于Joseph和Maria50周年结婚纪念日的邀请函,详细说明了活动的时间、地点、可享受的活动和礼物,以及联系人的信息。
56.细节理解题。根据文章中“Date: Saturday, August 23rd Time: 6:00 pm-9:30 pm”可知,纪念日从下午6点持续到晚上9点30分,一共持续3.5小时。故选B。
57.细节理解题。根据文章中“If you come here, you can enjoy: ●hamburgers, sandwiches and pizza ●some interesting games ●chocolate and cookies ●a teddy bear for a girl as a present ●delicious cakes ●a model car for a boy as a present”可知,活动包括玩游戏、吃汉堡、吃巧克力,女孩可以得到一个泰迪熊作为礼物,男孩可以得到一个模型汽车作为礼物,没有提到可以得到一个模型熊。故选C。
58.细节理解题。根据文章中“I’m George, Joseph and Maria’s son. You are welcome to call me or send me an e-mail. Thanks. Tel: 767-3992 Email: www.joseph@”可知,在去参加纪念日派对之前,可以给George打电话,号码是767-3992,也可以发邮件,邮箱是www.joseph@,不是www.george@ ,且文中未提及去George家或者买披萨和饼干。故选D。
59.A 60.C 61.B
【导语】本文中作者表明自己最爱荷花,描写荷花在恶劣环境中依然努力生长的特性,呼吁人们学习荷花的高尚品德。
59.细节理解题。根据“Of all kinds of beautiful flowers, I like lotuses best.”可知,作者最喜欢的花是荷花,故选A。
60.细节理解题。根据“After they appear above the water, they will swing and smile in the sun or the wind.”可知,荷花露出水面后会在阳光下或风中摇曳微笑,故选C。
61.主旨大意题。根据“No matter who you are, I think you should live and work with good virtue like lotuses.”可知,我们应像荷花一样以高尚品德生活和工作,故选B。
62.A 63.B 64.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了15岁的香港学生陈曼琳参加“把我的梦想带到天宫”活动,给天宫空间站的宇航员写信,一个月后收到神舟十四号宇航员陈冬的回信,陈冬分享了自己的宇航员经历并鼓励陈曼琳追逐梦想,陈曼琳表示会听从建议努力学习、保持健康,未来成为太空专家。
62.细节理解题。根据文章第二段“In the letter, Chen shared that at the age of six, she watched a science class by astronaut Wang Yaping in space. From then on, she was interested in space.”可知,陈曼琳在六岁时看了宇航员王亚平的太空科学课,从此对太空感兴趣。故选A。
63.推理判断题。根据文章第三段“She was one of the 30,000 students from all over China who wrote to Shenzhou XIV astronauts and became the only one in Hong Kong to receive a letter from space.”可知,陈曼琳是来自中国各地的3万名学生之一,给神舟十四号宇航员写信,并且成为香港唯一一个收到太空来信的人,由此可推断出她是非常幸运的。B项“她多么幸运啊”符合语境。故选B。
64.细节理解题。根据文章第四段“He encouraged (鼓励) Chen to follow her dream.”可知,陈冬告诉陈曼琳自己的经历是为了鼓励她追逐自己的梦想。故选A。
65.D 66.D 67.A 68.C
【导语】本文主要介绍了未来可能会流行的颜色及其原因。
65. 细节理解题。根据“Some people think blue will be popular because blue means peace and kindness.”可知,人们认为蓝色意味着和平与善良。故选D。
66.细节理解题。根据“Yellow is a soft color and it can make people feel relaxed.”可知,人们喜欢黄色,是因为它让人感到放松。故选D。
67.词句猜测题。根据“Most people think black will be the most popular color. It always looks cool, and men often show off their social positions (社会地位) by using this color.”可知男人经常用黑色来炫耀他们的社会地位。所以,这里“show off”意为“炫耀”。故选A。
68.主旨大意题。根据“Which color do you think will be popular in the future ”以及全文可知,本文主要介绍了未来可能会流行的颜色及其原因。故选C。
69.C 70.C 71.D
【导语】本文主要介绍了中国古代著名医学家李时珍的生平事迹,包括他学医的初衷、发现旧医书错误并决心编写新医书的愿望,以及他通过实地考察和向劳动人民学习,最终完成巨著《本草纲目》的艰辛过程。
69.细节理解题。根据“He found many of the old medical books full of mistakes, so his wish was to write a new one.”可知,李时珍发现许多旧的医书充满错误,因此他的愿望是编写一本新的医书。故选C。
70.细节理解题。根据“He decided to study medicine so that he could be able to help people.”可知,李时珍决定学医是为了能够帮助生病的人。故选C。
71.细节理解题。根据“He set out many times on long journeys to collect herbs and talk with old peasants.”可知,李时珍在长途旅程中收集了许多草药。故选D。
72.A 73.C 74.A 75.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了急救的定义、重要性以及如何避免常见的急救错误。
72.细节理解题。根据第一段“12th September is a special date.”可知,作者通过介绍一个特殊日期(世界急救日)来开头。故选A。
73.词句猜测题。第三段划线句“Doctors say that the first minutes after an accident can make the difference between life and death.”意思是事故后的最初几分钟可能决定生死,由此可推知学习急救很重要,可以及时救人。故选C。
74.细节理解题。根据倒数第二段“Don’t use ice. You should cool the burned area at once with cold running water for over 10 minutes.”可知,烫伤后应立即用流动冷水冲洗,图A(手在水龙头下冲水)符合此描述。故选A。
75.最佳标题题。全文围绕急救展开,介绍了急救是什么、为什么重要以及如何避免常见错误,核心是说明急救是拯救生命的重要方式。故选C。
76.His mother. 77.In 1929. 78.Because people could easily understand most of his works.
【导语】本文介绍了中国20世纪重要作家巴金(李尧棠)的生平与文学成就。
76.根据“As a child, his mother taught him to read and write first.”可知,巴金最初是由母亲教导读写。故填His mother.
77.根据“His first novel came out in 1929.”可知,他的第一部小说出版于1929年。故填In 1929.
78.根据“People could easily understand most of his works, and it made him one of the most influential modern Chinese writers.”可知,巴金成为有影响力的现代作家是因为他的大部分作品通俗易懂。故填Because people could easily understand most of his works.
79.magazines/agazines
【详解】句意:这些杂志的封面很特别。根据汉语提示“杂志”以及首字母提示可知,英文表达是magazine,可数名词,前面有“these”修饰,此处要用复数形式,故填magazines。
80.taste/aste
【详解】句意:布莱克先生在衣服上有特别的品味。根据汉语提示“品味”可知,其对应英文为“taste”,此处作宾语,且空格前有不定冠词“a”修饰,故名词用单数形式。故填taste。
81.imagine/magine
【详解】句意:你永远无法想象接下来会发生什么。这个故事充满了惊喜!根据汉语提示“想象”可知,其对应英文为“imagine”,情态动词“can”后接动词原形。故填imagine。
82.raise/aise
【详解】句意:父母养育了我,并且如此努力地工作送我上学。根据句意和首字母以及括号内提示词可知,此处表示“养育”,raise“养育”,动词。句子为一般现在时,主语Parents为复数,谓语动词用原形。故填raise。
83.dug/ug
【详解】句意:他们上周挖了一个洞并种了一棵树。根据“last week”可知,句子时态为一般过去时,谓语动词需用过去式。挖“dig”,动词,其过去式为dug。故填dug。
84.One possible version:
Dear Kevin,
How are you these days I’m writing to invite you to take part in a New Year’s Evening Party.
Our class is going to have a New Year’s Evening Party from 7:30 to 9:00 on the evening of Dec. 31st. It is in Class 2, Grade 8. On that evening, all the teachers and students will take part in the evening party. Firstly, we will enjoy a wonderful performance of Beijing opera. Then we are planning to put on some talent shows and e and join us! Please prepare a program for the party. I think we’ll have a great time.
I’m looking forward to your early reply.
Yours,
Li Hua
【总体分析】①题材:电子邮件
②时态:一般将来时(描述未来事件)
③提示:邀请外教参加元旦晚会,包括具体时间、地点、活动内容(京剧、才艺展示、游戏),并要求准备一个节目。
【写作步骤】第一步:用2-3句话介绍晚会基本信息(时间和地点),使用简洁语言点明事件。
第二步:详细描述活动内容(京剧表演、师生才艺、游戏),并列列出关键项目。
第三步:提出要求(准备节目)并表达期待,以礼貌结尾邀请回复。
【亮点词汇】①take part in参加
②put on上演
③wonderful精彩的
【高分句型】①Our class is going to have a New Year’s Evening Party from 7:30 to 9:00 on the evening of Dec. 31st.(介词短语作时间状语)
②I think we’ll have a great time.(宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表