(期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末核心素养培优卷-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)期末核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请先阅读下而的短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项,并将其填到答题卷的相应位置。
Visitors to Italy often have cheek (脸颊) kissing anxiety (焦虑). When to kiss, how many kisses, the left cheek, the right cheek, or 1 cheeks Have you ever greeted an Italian by going for a cheek kiss, 2 they only give you a handshake and a happy “Buongiorno” or “Piacere” Different cultures often have different kissing rules, but the bottom line to the kissing trouble is this: When in doubt, don’t do it!
Some things to 3 before offering a cheek kiss include how well you know the person. Most Italians are warm. They especially 4 kisses from close friends and family, but a handshake is the 5 of greeting other people.
Don’t kiss someone you have 6 met before. Don’t be a consistent (始终如一的) kisser. If you greet someone with a kiss, don’t 7 to say, “Arrivederci (Goodbye).” It is polite. Offering your hand for a handshake after a hello kiss sends a bad 8 .
If you have a close cheek-to-cheek relationship, then start on the right and graze (轻擦) the cheek of the other person with your own, and make the “Moi, Moi” or any other 9 into the other person’s ear. Then turn to the left check and 10 it. But you may find that in some parts of Italy, they start on the left cheek and then the right. When in doubt, stop and 11 your Italian friend.
Usually the cheek kissing is between women and women and men and women, but there are 12 in Italy, mostly in the south, where men greet others with kisses on either check. Some Italian women don’t like the kiss from some men, so the 13 way for a man visiting Italy is to offer a handshake.
The number one 14 full of danger is when a foreigner meets a foreigner. If the person is a friend, or a friend of a friend’s, do you stay with the 15 of Italy or fall back on the etiquette (礼仪) of the homeland It’s probably the safest way to stay with the handshake until your relationship rises to the level of closeness that calls for kisses.
1.A.all B.both C.either D.neither
2.A.so B.or C.but D.and
3.A.consider B.train C.change D.imagine
4.A.hate B.hide C.compare D.enjoy
5.A.hobby B.choice C.difficulty D.interest
6.A.usually B.often C.never D.always
7.A.forget B.decide C.remember D.continue
8.A.lesson B.passage C.process D.message
9.A.music B.sound C.present D.course
10.A.spread B.count C.repeat D.request
11.A.follow B.answer C.change D.remind
12.A.opinions B.directions C.addresses D.areas
13.A.longest B.safest C.weakest D.lowest
14.A.brand B.material C.situation D.development
15.A.ability B.trade C.dream D.custom
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Scientists are known for being creative and full of new ideas. Recently, they added amazing ideas to the following inventions that make a big difference to people’s lives.
The Robot SuitcaseIf you are afraid to forget something at the airport, you will love the idea behind this robot suitcase. First, the suitcase can follow its owner. It can also stay away from other things on its way. It can even call the police when someone is trying to take it away.
Electronic ChopsticksScientists at an American university have invented a pair of electronic chopsticks that can change the taste of food. When you put the chopsticks in your mouth, they can make the taste become better, such as making sweet food taste sweeter or salty food less salty. Soon the scientists are going to try their technology on bottles, cups and spoons.
Talking GlovesA pair of gloves helps people to communicate with someone who has hearing and speaking problems. The gloves are equipped with sensors (传感器). They recognize body language and translate it into text on a smartphone. Then the smartphone changes the text to spoken words. Thus, you can understand disabled people’s body language easily.
Environmental ShoesEvery step you take is helping cut down the air pollution. This is not in science fiction. A team from Europe has invented such a pair of shoes. The shoes can take in dirty air and send out clean air. If you wear the shoes and walk one kilometer, the shoes can clean the air polluted by eight cars.
16.How many uses of the “Robot Suitcase” are mentioned
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
17.If today’s dish is too salty, which invention can people use to change the taste of food
A.The shoes. B.The gloves. C.The suitcase. D.The chopsticks.
18.What can “Talking Gloves” help people to understand
A.Spoken words. B.Written words. C.Body language. D.The text on the smartphone.
19.What can the shoes invented by the team from Europe do
A.Drive cars. B.Take in dirty air.
C.Pollute the clean air. D.Play science fiction.
20.Where can you probably read this passage
A.In a storybook. B.In a tour guide book.
C.In a fashion magazine. D.In a technology magazine.
B
Green is an important color in nature. It is the color of grass and the leaves on trees. It is also the color of most growing plants, but “green” is more than just a color. It also means people should take some steps to protect our environment.
There are several simple things in your everyday life which will make a difference. There is nothing new here but if you follow at least some of these tips, you can be proud of yourself in the protection of the environment.
Donate: You have tons of clothes or things you want to get rid of. If they are still usable, give them to someone who needs them.
Turn off your devices: When you do not use a house device, turn it off. For example, if you don’t watch TV, turn it off. Turn off the light when you leave a room. It’s an easy habit to take up which will help you save a lot of money.
Walk or cycle: Driving is one of the biggest causes of pollution. If you want to use your car, ask yourself the following question: do I really need my car Walk or use your bike if the journey is a short one.
Rainwater: Think of recycling rainwater. This water can be used for different purposes.
This list is far from being detailed but all these tips will help you save money and protect our environment.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What does “green” mean in the passage except a kind of color
A.The color of leaves. B.People’s environmental actions.
C.The green plants. D.An important food in nature.
22.What’s the meaning of the underlined word “devices” in the passage
A.电器装置 B.商标图案 C.花招骗局 D.标记题铭
23.How will you go if you travel a short distance
A.By bus or by car. B.By car or by bike.
C.By bike or on foot. D.By bus or on foot.
24.How many ways are mentioned (提到) in the pass age to protect our environment
A.Only one. B.Two. C.Three. D.Four.
25.Where can you probably read the passage
A.In a history book. B.In a science magazine.
C.In an art book. D.In a story magazine.
C
There is a festival in China that has three names. It’s known as the Chongyang Festival. Also, it is called the Double Ninth Festival because it falls on the ninth day of the ninth month of the Chinese lunar calendar (阴历). Finally it has been the Senior’s Day (老人节) since 1989. This year, it fell on Oct.23rd.
There are many traditions for this festival. In the past, people climbed mountains, drank chrysanthemum (菊花) wine, and wore a plant called zhuyu to celebrate it. Climbing mountains in autumn brings people close to the nature and it’s good for health. Both chrysanthemum and zhuyu are also clean plants and they can clean houses and make people healthy.
In China, nine has the similar pronunciation with the word “forever”, meaning long life. So the Chinese government set the day as the Senior’s Day in 1989—a day to respect the old. Many communities organize autumn trips for old people. Young people bring elders to the countryside to enjoy the nature. They also give them gifts.
In China, it is a tradition to respect old people. In the past, if young people didn’t take good care of their parents, they would be seriously punished. Now we have The 24 Filial Exemplars (《新二十四孝》). It includes 24 things we should do for elders, such as calling them up every week and going to visit them more often. On this three-named festival, remember to show your love to your elders.
26.Which is NOT a name for the festival
A.Youth Day. B.The Chongyang Festival.
C.The Double Ninth Festival. D.The Senior’s Day.
27.Which was NOT a tradition for this festival in the past
A.Climbing mountains.
B.Drinking chrysanthemum wine.
C.Calling elders up every week.
D.Wearing a plant called zhuyu.
28.What does the underlined word “respect” in Paragraph 3 mean in Chinese
A.思念 B.保护 C.尊重 D.照顾
29.What can we know from the passage
A.This year the festival fell on Oct. 13th.
B.Being close to the nature is good for health.
C.Many communities give old people gifts on the Senior’s Day.
D.The 24 Filial Exemplars asks people to visit elders every day.
30.What is the main idea of the passage
A.The history of the Chongyang Festival.
B.Symbols of the Chongyang Festival.
C.Traditions of the Chongyang Festival.
D.An introduction of the Chongyang Festival.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
While most people think the Chinese New Year’s celebration goes on for only one day, by custom (习俗) it is a fifteen-day celebration, 31 . The most important of these is the Lantern Festival—the festival on the 15th day of the Chinese New Year’s celebration.
32 . In one old story, an emperor ordered people to light lanterns to honor Buddha (佛陀). Later, people began to carry around red paper lanterns with pieces of paper with riddles (谜语) on them. 33 . They walked around and tried to solve each other’s riddles.
During the Lantern Festival, many people eat tangyuan or yuanxiao. 34 . And some people even say they are the same food. Both are dumplings filled with something sweet and salty. These foods are most often eaten at home with the family on the day of the Lantern Festival.
Of course, an important part of the Lantern Festival is the lanterns themselves. Some cities try to have the largest, most beautiful lanterns around. 35 . Streets are decorated (装饰) with lanterns during this time of year. They make everyone feel warm and happy.
A.They are quite similar
B.they would sit around and have a good meal
C.and some of these days have their own festivals
D.It is not really clear how the Lantern Festival started
E.People celebrate the festival in different parts of the world
F.People came together in parks with their lanterns
G.These lanterns are of all different kinds of shapes and sizes
词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.You must pay more attention to your (safe) when you go out alone.
37.To our (sad), the great artist died at a young age.
38.There’s something (value) in my bag. So I take it with me all the time.
39.Let me give you some (suggest) and advice about Chinese customs.
40.It’s a good chance to (education) the children who made mistakes.
41.Some (产业) are making more use of computers to control their production.
42.The villager was happy because he found Gan Yu was still (活着的).
43.Rubbish should be (分开) into different groups before throwing.
44.Tom is (困倦的) now because he stayed up late to watch the World Cup last night.
45.Thanks to the (电子的) payment, people needn’t take money when they go shopping.
完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.Linda想知道她什么时候再有机会到中国。
Linda wonders a chance to visit China again.
47.从我们第一次见面后我们做了很多年的朋友。
We for many years since we first met.
48.如果你晚上看太多电视,第二天上课你会感到困倦。
If you watch too TV, you will feel the next day in class.
49.即使有时候你的妈妈误会了你,你不应该顶撞她。
Although your mother mistakes you sometimes, you aren’t supposed to to her.
50.很多父母认为青少年的业余爱好会妨碍他们的学业。
Many parents think teenagers’ hobbies can the way of their schoolwork.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
用方框中所给单词或短语的适当形式填空,使短文通顺、正确、连贯,每个单词或短语限用一次。
forget, decide, love, me, to, beginning, exactly, since , so far, lively
Many people draw on paper, but few paint on stones. And that is 51 what Mo Wuying is doing. The animals she paints on stones are surprisingly lifelike. The poses (姿势) are 52 by the shapes of the stones. Mo says it is an art form that needs creative ideas.
According 53 Mo, the first step is to draw the outline (轮廓) of an animal on a stone. Then she colors it to make it 54 . After that, she adds all the details (细节).
Driven by her 55 for painting from a young age, Mo has been improving her stone painting skills for years. At the 56 , she tried her hand at sceneries and figures (人物). But 57 three years ago, she has focused on (专注于) painting animals. Mo has completed hundreds of stone paintings 58 . “The more I work on it, the more interesting I find it,” said Mo. She sometimes even 59 to eat or sleep.
“It usually takes 60 several days to finish a stone painting. It is relaxing and it makes me more patient,” said Mo, adding that she would continue working on it.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺,连贯。
Look at the Earth from space. Our planet looks very blue 61 water covers almost three quarters of the Earth’s surface (表面). Water is not just 62 important part of our planet but part of our bodies, too. Our bodies lose water whenever we exercise or go to the toilet. That’s why we need to drink lots of water every day.
Since the 1950s, the amount (数量) of water that people use has 63 (increase) by three times. But the water supply (供应) hasn’t. Scientists worry that soon there won’t be enough water for 64 (we). I am afraid we have to pay 65 this. What can we do to help Use water 66 (wise).
Not having enough water isn’t our only problem. We must try to make it clean first. Right now, ships and 67 (factory) are putting waste into seas, rivers and so on. The pollution can make the water dangerous to drink and even be 68 (harm) to human beings. We must 69 (take) action to stop it. It’s one of the 70 (good) ways to protect water resource.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
What can make people cheer in every corner of the world The answer can only be soccer, the world’s most-loved sport.
December 9 is celebrated as World Soccer Day in China. Fans show their love for this sport by having soccer games. But for many people, it’s not just a simple game. It’s a way of life. According to FIFA(国际足联), 3, 570 million people enjoyed the 2018 World Cup in Russia. That’s about half of the world’s population! Over 240 million people in more than 200 countries play soccer today.
There are facts about the amazing game. The earliest form of soccer was from China. It was called cuju. Players had to kick a ball into a net. They couldn’t use their hands. But modern soccer was invented in England. In 1863, the English Football Association was set up. It made the rules of modern soccer. Scotland and England played the first official(官方的)international soccer match in 1872. The score of the match was 0~0. About 4, 000 people enjoyed it. The first soccer match shown on TV was in 1937. Soccer players run an average(平均)of 6 miles, about 10, 000 meters, during every game.
71.What can make people cheer in every corner of the world
72.When is World Soccer Day in China
73.What do many people think of soccer
74.How many countries play soccer today
75.Who made the rules of modern soccer
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
根据要求完成短文写作。
76.这些年来,身体健康越来越成为受人关注的话题。许多人开始参加体育锻炼。你喜欢的运动项目是什么?你是怎么看待体育运动的?请以“Sports”为题写一篇文章。要求语句连贯,内容完整,80词左右。
内容包括:
1 谈谈自己喜爱的运动项目及原因。
2 简述运动的重要性(两点)。
3 如何避免在运动中受伤?给出两个建议。
作文要求;
1 不能照抄原文;不得在作文中出现学校的真实名称和考生的真实姓名。
2 语句连贯,词数80左右。
Sports
Nowadays, more and more people play sports.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.A 4.D 5.B 6.C 7.A 8.D 9.B 10.C 11.A 12.D 13.B 14.C 15.D
【导语】本文主要介绍了意大利的亲吻面颊这种问候礼并介绍了一些与其相关的规则。
1.句意:什么时候亲吻(脸颊),亲吻几次,左脸颊,右脸颊,还是双颊?
all都,三者及以上;both都,两者;either两者之一;neither两者都不。根据“When to kiss, how many kisses, the left cheek, the right cheek, or...cheeks”可知,此处表示不知道是亲左脸颊还是右脸颊,还是左右脸颊都要亲。故选B。
2.句意:你有没有跟意大利人打招呼时想亲一下脸颊,但他们只跟你握了握手,然后开心地说了声“Buongiorno”或“Piacere”?
so所以,因此;or或者,否则;but但是;and和。根据“Have you ever greeted an Italian by going for a cheek kiss...they only give you a handshake and a happy ‘Buongiorno’ or ‘Piacere’”可知,空格前后句子为转折关系,故此处应用but。故选C。
3.句意:在给对方脸颊一吻之前要考虑的一些事情包括你对对方的了解程度。
consider思考;train训练;change改变;imagine想象。根据“before offering a cheek kiss include how well you know the person”可知,在亲吻对方脸颊前应考虑你对对方的了解程度。故选A。
4.句意:他们特别喜欢亲密的朋友和家人的亲吻,但握手是与其他人打招呼的选择。
hate讨厌;hide隐藏;compare比较;enjoy喜欢。根据“Most Italians are warm. They especially...kisses from close friends and family”可知,应该是喜欢来自密友和家人的亲吻。故选D。
5.句意:他们特别喜欢亲密的朋友和家人的亲吻,但握手是与其他人打招呼的选择。
hobby爱好;choice选择;difficulty困难;interest兴趣。根据“They especially...kisses from close friends and family, but a handshake is the...of greeting other people”可知,but前后为转折关系,前文介绍他们特别喜欢亲密的朋友和家人的亲吻,故和其他人打招呼,会选择握手。故选B。
6.句意:不要亲吻你从未见过的人。
usually通常;often经常;never绝不,从不;always总是。根据“Don’t kiss someone you have...met before”可知,不要亲吻从没见过的人。故选C。
7.句意:如果你用一个吻来问候某人,别忘了说:“Arrivederci (再见)。”
forget忘记;decide决定;remember记住;continue继续。根据“If you greet someone with a kiss, don’t...to say, ‘Arrivederci (Goodbye).’ It is polite”可知,说“Arrivederci”是有礼貌的,故是不要忘记说“Arrivederci”。故选A。
8.句意:在一个打招呼的吻之后伸手去握手会传递不好的信息。
lesson课程,启示;passage文章;process步骤,程序;message信息。根据“Offering your hand for a handshake after a hello kiss sends a bad”可知,在一个打招呼的吻之后伸手去握手会传递不好的信息。故选D。
9.句意:如果你们是脸贴脸的亲密关系,那么从右边开始,用你自己的脸颊擦对方的脸颊,并向对方的耳朵发出“Moi, Moi”或任何其他声音。
music音乐;sound声音;present礼物;course课程。根据“and make the ‘Moi, Moi’ or any other...into the other person’s ear”可知,是在对方的耳朵处发出声音。故选B。
10.句意:然后转到左边脸颊,重复一遍。
spread传播;count数数;repeat重复;request要求。根据“Then turn to the left check and...it”可知,然后转到左边脸颊,重复在右边脸颊的动作。故选C。
11.句意:当你有疑问的时候,停下来,跟着你的意大利朋友做。
follow跟随;answer回答;change改变;remind提醒。根据“When in doubt, stop and...your Italian friend”可知,当有疑惑的时候,应该是跟着意大利的朋友做。故选A。
12.句意:通常情况下,女人和女人之间、男人和女人之间会亲吻脸颊,但在意大利的一些地区,尤其是南部地区,男人会亲吻对方的一边脸颊。
opinions观点;directions方向;addresses地址;areas区域,地区。根据“mostly in the south”可知,是在一些区域。故选D。
13.句意:一些意大利女人不喜欢男人的亲吻,所以对去意大利的男性来说最安全的方式就是握手。
longest最长的;safest最安全的;weakest最虚弱的;lowest最低的。根据“Some Italian women don’t like the kiss from some men”可知,一些意大利女人不喜欢男人的亲吻,所以对去意大利的男性来说,握手应该是最安全的方式。故选B。
14.句意:最危险的情况是一个外国人遇到一个外国人。
brand品牌;material材料,原料;situation情况;development发展。根据“when a foreigner meets a foreigner”可知,外国人遇到外国人,这是一种情况。故选C。
15.句意:如果这个人是你的朋友,或者朋友的朋友,你是保留意大利的习俗还是退回到祖国的礼仪?
ability能力;trade贸易;dream梦想;custom习俗。根据“It’s probably the safest way to stay with the handshake”并结合语境可知,此处是指习俗。故选D。
16.C 17.D 18.C 19.B 20.D
【导语】本文介绍了四种发明。
16.细节理解题。根据“First, the suitcase can follow its owner. It can also stay away from other things on its way. It can even call the police when someone is trying to take it away.”可知首先,行李箱可以跟随它的主人。它还可以在途中远离其他东西。当有人试图把它拿走时,它甚至可以报警。因此共提到三种用法。故选C。
17.细节理解题。根据“When you put the chopsticks in your mouth, they can make the taste become better, such as making sweet food taste sweeter or salty food less salty.”可知当你把筷子放进嘴里时,它们可以让味道变得更好,比如让甜食尝起来更甜,让咸味食物变得不那么咸。因此“电子筷子”可以改变食物的味道。故选D。
18.细节理解题。根据“Thus, you can understand disabled people’s body language easily.”可知可以很容易地理解残疾人的肢体语言。故选C。
19.细节理解题。根据“The shoes can take in dirty air and send out clean air.”可知鞋子可以吸入肮脏的空气,并释放出干净的空气。故选B。
20.推理判断题。本文介绍了四种发明。因此可以在技术杂志上看到。故选D。
21.B 22.A 23.C 24.D 25.B
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了保护环境的几种措施。
21.细节理解题。根据“It also means people should take some steps to protect our environment.”可知,green在本文中除了指颜色,还指人们采取的保护环境的措施。故选B。
22.词句猜测题。根据第四段内容可知,本段主要讲在你不用的时候,关闭电视、电灯等电器装置。由此可推知,“device”应意为“电器装置”。故选A。
23.细节理解题。根据“Walk or use your bike if the journey is a short one.”可知,如果行程短,最好骑自行车或步行。故选C。
24.细节理解题。通读全文可知,本文共提出了捐赠、关闭电器装置、走路或骑自行车和利用雨水四种保护环境的方式。故选D。
25.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了保护环境的几种措施,应该属于科学类文章,因此本文应该出现在科学杂志上。故选B。
26.A 27.C 28.C 29.B 30.D
【导语】本文介绍了中国的传统节日重阳节的一些相关信息。
26.细节理解题。根据“It’s known as the Chongyang Festival. Also, it is called the Double Ninth Festival because it falls on the ninth day of the ninth month of the Chinese lunar calendar (阴历). Finally it has been the Senior’s Day (老人节) since 1989.”可知这个节日是关于老人的,不会被称作为Youth Day。故选A。
27.细节理解题。根据“In the past, people climbed mountains, drank chrysanthemum (菊花) wine, and wore a plant called zhuyu to celebrate it.”可知每周给老人打电话并不是传统之一。故选C。
28.词义猜测题。根据“So the Chinese government set the day as the Senior’s Day in 1989—a day to respect the old. Many communities organize autumn trips for old people.”并结合语境,划线词指的是“尊重”。故选C。
29.细节理解题。根据“Climbing mountains in autumn brings people close to the nature and it’s good for health.”可知亲近自然对健康有益。故选B。
30.主旨大意题。通读全文,本文介绍了中国的传统节日重阳节的一些相关信息,因此选项D符合题意。故选D。
31.C 32.D 33.F 34.A 35.G
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日——元宵节。
31.根据“The most important of these is the Lantern Festival—the festival on the 15th day of the Chinese New Year’s celebration.”可知此处讲的是这15天中有一些日子有他们自己的节日,选项C“其中一些日子有他们自己的节日”符合语境。故选C。
32.根据“In one old story, an emperor ordered people to light lanterns to honor Buddha”可知此处讲述的是元宵节的起源,选项D“不太清楚元宵节是如何开始的”符合语境。故选D。
33.根据“people began to carry around red paper lanterns with pieces of paper with riddles (谜语) on them”可知此处介绍人们在元宵节所做的事情,和红灯笼有关,选项F“人们提着灯笼聚集在公园里”符合语境。故选F。
34.根据“And some people even say they are the same food”可知,空处应是解释“有人说它们是同一种食物”的原因,选项A“它们很相似”符合语境。故选A。
35.根据“Some cities try to have the largest, most beautiful lanterns around”可知此处介绍这些漂亮的灯笼,选项G“这些灯笼有各种不同的形状和大小”符合语境。故选G。
36.safety
【解析】句意:当你独自外出时,你必须多加注意你的安全。设空处前是“your”,可知后接名词,safety“安全”,结合语境,指的是你的安全。故填safety。
37.sadness
【解析】句意:令我们伤心的是,这位伟大的艺术家英年早逝。our为形容词性物主代词,后接sad的名词sadness作宾语。故填sadness。
38.valuable
【解析】句意:我包里有些贵重物品。所以我一直带着它。空处修饰不定代词“something”,作后置定语,应用形容词,结合“So I take it with me all the time.”可知,此处指的是valuable“贵重的”,故填valuable。
39.suggestions
【解析】句意:关于中国的习俗让我给你一些建议。some“一些”后面跟可数名词复数,所以先改为名词suggestion“建议”,然后再用其复数形式suggestions。故填suggestions。
40.educate
【解析】句意:这是教育犯错误的孩子的好机会。education“教育”,名词;根据it’s a good chance to do sth.“做某事的好时机”可知,应用动词原形;education的动词为educate。故填educate。
41.industries
【解析】句意:一些产业正在更多地使用计算机来控制他们的生产。分析句子结构可知,此处应填一个名词作主语;industry“产业”,可数名词,根据“Some…are…”可知,此处应填industry的复数形式industries。故填industries。
42.alive
【解析】句意:村民很高兴,因为他发现甘宇还活着。alive“活着的”,形容词作表语。故填alive。
43.divided
【解析】句意:垃圾在扔之前应该被分成不同的组。根据汉语提示可知,divide“分开”,动词,主语rubbish与动词divide是动宾关系,谓语应用被动结构;又根据空前should be可知,此处考查情态动词的被动语态,其结构是should be done,此处应用divide的过去分词divided。故填divided。
44.sleepy
【解析】句意:汤姆现在很困倦,因为他昨晚熬夜看世界杯。根据中文释义可知考查单词sleepy,根据“is”可知此处用形容词作表语,故填sleepy。
45.electronic
【解析】句意:多亏了电子支付,人们在购物时不必带钱。根据“payment”和中文提示可知,此处填入形容词electronic,作定语,修饰限定名词payment。故填electronic。
46.when she will have/will get/can get/can have
【解析】分析题干可知,句子为含宾语从句的复合句;对比中英文可知,空处缺少“她什么时候有”,此部分为充当宾语从句,应用when来引导宾语从句,用陈述语序;主语为she;get/have a chance“有机会”,动词短语,时态为一般将来时或用情态动词can,后接动词原形。故填when;she;will/can have/get。
47.have been friends
【解析】对比所给中英文可知,设空处为“做了很多年的朋友”,时态为现在完成时,主语为“we”,have been friends意为“做了很多年的朋友”符合句意。故填have been friends。
48.much sleepy
【解析】根据中英文对照可知,too much“太多”,修饰不可数名词;sleepy“困倦的”,形容词作表语,故填much;sleepy。
49.talk back
【解析】分析句子可知,设空处缺“顶撞”,动词短语talk back“顶嘴”符合语境,再根据“aren’t supposed to”可知后接动词原形,故填talk back。
50.get in
【解析】根据题干可知缺少“妨碍”,英文表达为get in the way of,动词短语;can后接动词原形。故填get;in。
51.exactly 52.decided 53.to 54.lively 55.love 56.beginning 57.since 58.so far 59.forgets 60.me
【导语】本文主要介绍了Mo Wuying在石头上画画的事情。
51.句意:而这正是Mo Wuying正在做的事情。根据“what Mo Wuying is doing”可知这正是她所做的事情,此处用副词exactly“正是”。故填exactly。
52.句意:姿势是由石头的形状决定的。根据“by the shapes of the stones”可知是姿势是由石头的形状决定的,decide“决定”,此处用过去分词和be动词构成被动语态。故填decided。
53.句意:根据Mo的说法,第一步是在石头上画出动物的轮廓。according to“根据”,故填to。
54.句意:然后她给它上色,使它生动起来。根据“Then she colors it to make it ”可知上色是为了使画更生动,lively“生动的”。故填lively。
55.句意:从小就酷爱绘画的Mo,多年来不断提高自己的石画技艺。根据“for painting from a young age”可知她从小就热爱绘画,love“爱”。故填love。
56.句意:一开始,她试着去看风景和人物。根据“she tried her hand at sceneries and figures”可知是刚开始,她试着去看风景和人物,at the beginning“开始”。故填beginning。
57.句意:但从三年前开始,她就专注于画动物。根据“three years ago, she has focused on (专注于) painting animals”可知是从三年前开始,此处用since,主句用现在完成时。故填since。
58.句意:Mo迄今已完成数百幅石画。根据“Mo has completed hundreds of stone paintings”可知是到目前为止,已经完成了数百幅画,so far“到目前为止”。故填so far。
59.句意:她有时甚至忘记吃饭或睡觉。根据“to eat or sleep”可知是忘记吃饭或睡觉,forget“忘记”,句子用一般现在时,主语是she,谓语动词用单三。故填forgets。
60.句意:完成一幅石画通常需要几天时间。根据“It usually takes...several days to finish a stone painting”可知是直接引语中表示“花费我几天时间”,作宾语用宾格me。故填me。
61.because 62.an 63.increased 64.us 65.for 66.wisely 67.factories 68.harmful 69.take 70.best
【导语】本文介绍了水资源对我们的重要性,以及它现在所面临的问题,呼吁人们要珍惜水资源。
61.句意:我们的星球看起来很蓝,因为水几乎覆盖了地球表面的四分之三。根据“water covers almost three quarters of the Earth’s surface”可知,水几乎覆盖了地球表面的四分之三是地球看起来很蓝的原因,因此应用连词because来引导原因状语从句。故填because。
62.句意:水不仅是我们星球的重要组成部分,也是我们身体的一部分。此处表泛指,且important为元音音素开头的单词,其前应用不定冠词an来限定。故填an。
63.句意:自20世纪50年代以来,人们的用水量增加了三倍。根据“Since the 1950s”和“has”可知句子应用现在完成时,因此应用increase的过去分词increased。故填increased。
64.句意:科学家们担心很快就会没有足够的水给我们。介词for后接人称代词we的宾格us。故填us。
65.句意:恐怕我们得为此买单。pay for“为……支付”,故填for。
66.句意:理智地用水。use为动词,此处应用wise的副词wisely来修饰动词use。故填wisely。
67.句意:现在,船舶和工厂正在将废物排入海洋、河流等。根据谓语动词are可知此处应用factory的复数形式factories。故填factories。
68.句意:污染会使水变得不能饮用,甚至对人类有害。be harmful to“对……有害”,故填harmful。
69.句意:我们必须采取行动来阻止它。情态动词must后接动词原形,故填take。
70.句意:这是保护水资源的最佳方式。根据定冠词the可知此处应用形容词good的最高级best。故填best。
71.Soccer. 72.December 9. 73.It is not just a simple game. It’s a way of life. 74.More than 200 countries. 75.The English Football Association. 76.例文
Sports
Nowadays, more and more people play sports. They have realized that doing sports can make themselves healthy. My favourite sport is table tennis because it’s really great. It’s also our national sport. There is no doubt that sport is good for our health. A person who does sport regularly will keep fit. What’s more, doing sports can make you well-behaved and confident. However, it’s very easy to get hurt when doing sports. So learning how to protect ourselves in sports is important. First of all, don’t play sports for too long as you will get hurt more easily when you are tired. Second, prepare well before you do sports, it means that you’d better warm up.
In a word, doing sports is helpful, important and absolutely necessary. Just as a famous saying, “Life lies on sports”.
【导语】本文主要介绍了世界上最受欢迎的运动——足球。
71.根据“What can make people cheer in every corner of the world The answer can only be soccer”可知,足球能让世界每一个角落的人们欢呼雀跃,故填Soccer.
72.根据“December 9 is celebrated as World Soccer Day in China.”可知,12月9日是中国的世界足球日,故填December 9.
73.根据“But for many people, it’s not just a simple game. It’s a way of life. ”可知,这不仅仅是一个简单的游戏,而是一种生活方式,故填It is not just a simple game. It’s a way of life.
74.根据“Over 240 million people in more than 200 countries play soccer today.”可知,如今200多个国家踢足球,故填More than 200 countries.
75.根据“In 1863, the English Football Association was set up. It made the rules of modern soccer.”可知,英国足球协会制定现代足球的规则,故填The English Football Association.
76.[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,谈谈自己喜爱的运动项目及原因;
第二步,简述运动的重要性;
第三步,就如何避免在运动中受伤提出了几点建议。
[亮点词汇]
①be good for对……有好处
②get hurt受伤
③warm up热身
[高分句型]
①They have realized that doing sports can make themselves healthy.(宾语从句)
②My favourite sport is table tennis because it’s really grea.(原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览