海南省琼海市嘉积中学2025-2026学年高三上学期12月月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

海南省琼海市嘉积中学2025-2026学年高三上学期12月月考英语试题(含解析,有听力音频有听力原文)

资源简介

琼海市嘉积中学2025-2026学年度第一学期高三年级第三次月考
简案
【答案】
听力
C 2. B 3. C 4. B 5. C
B 7. C 8. A 9. A 10. B
B 12. A 13. C 14. C 15. A
16. C 17. C 18. A 19. A 20. C
阅读
21. C 22. C 23. A
24. B 25. A 26. A 27. C
28. D 29. C 30. D 31. B
32. A 33. D 34. C 35. C
36. C 37. D 38. B 39. A 40. G
完型
A 42. C 43. D 44. B 45. A
C 47. B 48. C 49. D 50. B
51. C 52. D 53. A 54. B 55. D
语法填空
56. an 57.really 58. has learnt/ has learned 59.on 60.development
61. to promote 62.offering 63.be drawn 64.reasons 65.who/that
应用文
Last week, our school held a Chinese Cultural Relics Model-Making Competition with the purpose of raising students awareness of protecting cultural heritage.
The activity attracted students from all three grades, who submitted a total of 300 works, including the four great inventions and mini Terracotta Army figures. The models were creatively made with all kinds of materials like clay and paints. Some students even attached a brief introduction to their works. Then their works were exhibited in the school hall and were judged by other students. Finally, 20 works stood out as the final winners.
The activity was well received. It was through the activity that the students gained more insights into the essence of Chinese traditional culture and realized the importance of protecting cultural heritage.
读后续写
范文一
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. He knelt down slowly, making sure not to scare the boys. Noah, usually shy around strangers, surprised me by stepping closer. Santa spoke softly, asking about their favorite toys. Henry giggled and showed him a toy car, while Noah quietly handed Santa a drawing he had made. The room felt warm and magical, filled with laughter and joy. Santa even had small gifts for them—a teddy bear for Henry and a puzzle for Noah. For the first time, my boys experienced the wonder of Christmas without any stress or fear.
Santa left after staying for only a few minutes, and tears streamed down my face. It wasn’t just the kindness of the visit that moved me, but the happiness on my boys’ faces. That night, as I tucked them into bed, Noah whispered, “Santa is nice.” Henry hugged his teddy bear tightly, already half asleep. I realized how much this small act of kindness meant to our family. Denny’s thoughtful arrangement had given us a perfect Christmas memory. Looking at my peaceful children, I felt grateful and hopeful for the future. Christmas miracles did happen, I thought, smiling to myself.
范文二
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. "Ho, ho, ho! Merry Christmas , boys!" He greeted my sons in a voice that couldn't scare them. His long white beard and bright red suit attracted the boys so much that they approached to watch him carefully. Santa didn't seem to be disturbed, instead he quietly sang Jingle Bells for them. And it was the first time that our home had been filled with festive atmosphere. Then, Santa took a seat on our sofa and each boy sat on his lap while I took pictures.
Santa left after staying for only a few minutes, and tears streamed down my face. A mixed feeling of thrill and gratitude took hold of me. As an autistic kid's mother , I knew how difficult it was for Noah to accept an entire stranger, but he made it! Witnessing the bright smiles on kids' faces, I was grateful to Denny. Without his generous love and kindness, my boys wouldn't have enjoyed meeting Santa in our own home. So warm and special was the Christmas Eve that it would remain one of our most treasured holiday memories.
琼海市嘉积中学2025-2026学年度第一学期高三年级第三次月考
详细解析
听力:
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
When will the train leave
A. At 8:10 a.m. B. At 8:15 a.m. C. At 8:30 a.m.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Hurry up! The train will leave in 20 minutes. It’s 8:10 now.
W: Don’t worry. I just need 5 minutes to get my bag.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman going to do next
A. Buy a gift. B. Wrap the gift. C. Call her sister.
【答案】B
【解析】
【原文】M: Your sister’s birthday is tomorrow. Did you buy her a gift yet
W: I bought a scarf this morning. Now I just need to wrap it.
M: Let me help you. I have nice wrapping paper.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where will the school trip take place
A. At the city zoo. B. At the science museum. C. At the mountain village.
【答案】C
【解析】
【原文】M: Is the school trip going to the science museum I want to see the robot show there.
W: No, they canceled that, because too many schools booked it. They thought of the city zoo, but it’s closed for repairs. Now we’re going to the mountain village to pick vegetables.
M: Oh, it sounds fun!
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why did the man return the book
A. He thought it boring. B. He got the wrong one. C. He found a cheaper one.
【答案】B
【解析】
【原文】W: You bought this new book yesterday. Why are you returning it Did you find a cheaper one
M: No, the price wasn’t a problem. I wanted a history book, but I accidentally bought a science book. It’s not boring at all, but it’s just not the book I need.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does Tom suggest
A. Eating outside. B. Cooking at home. C. Ordering takeout.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I’m so tired after work. I don’t want to cook at home, but eating out is too expensive.
M: Tom told me yesterday that the new Chinese restaurant has cheap takeout. Why not order that It’s cheaper than eating out and easier than cooking.
W: No problem.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. Which place do the speakers prefer
A. The supermarket. B. The mall downtown. C. The clothing store.
7. What will the speakers do after shopping
A. Buy a poster. B. Take a class. C. Have a drink.
【答案】6. B 7. C
【解析】
【原文】W: Hi, Mike, do you want to go shopping with me this Saturday I need to buy a new sweater.
M: Sure! Where do you plan to go The mall downtown or the clothing store
W: Wait, do you know if the mall has a sale this weekend
M: Yeah, I saw a poster yesterday, which says most clothing there has 20% off. And there’s a coffee shop on the first floor where we can have a drink after shopping.
W: Perfect! What time should we meet I have a math review class in the morning, so 2 p.m. is good for me.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What is the man’s suggestion about saving electricity
A. Turn off lights when leaving.
B. Keep TV running for background.
C. Set air conditioner to 22 degrees.
9. What will the woman do tonight
A. Download the guide.
B. Buy energy-saving devices.
C. Clean the air conditioner net.
10. What is the speaker mainly talking about
A. How to get an energy-saving guide easily.
B. Ways to cut down home electricity use.
C. Problems with using air conditioners.
【答案】8. A 9. A 10. B
【解析】
【原文】W: My monthly electricity bill is always high. Do you know how to save electricity
M: Sure. There are some simple ways. For example, turn off the lights when you leave a room. Don’t leave the TV or computer running when you’re not using them.
W: What about the air conditioner It uses so much power in summer.
M: Set the temperature to 26 degrees. It saves a lot of electricity. Also, clean the net regularly to make it work more efficiently.
W: I need to note these down. Is there a way to learn more details
M: Yes. The city’s energy-saving department has released a guide. You can get it online. It lists more practical tips.
W: I’ll download it tonight. You really assist me a lot.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. Why does the man need to simplify the dialogues
A. To fit the practice rules. B. To make performance easier. C. To match the original style.
12. What is the relationship between the speakers
A. Classmates. B. Co-workers. C. Teacher and student.
13. When will the two speakers practice the lines
A. This Friday. B. Next Friday. C. This Sunday.
【答案】11. B 12. A 13. C
【解析】
【原文】W: Hi, Tom! I heard the school’s English Drama Show is coming soon. Have you been busy with preparations
M: Hey, Lily! Yeah, I’ve been tied up with it. I’m working on a script adaptation of The Little Prince. The dialogues need to be simplified to make them easier to perform.
W: That’s such a classic choice! I’m good at learning lines. Can I help you practice the main character’s lines
M: Great!
W: So, when do we need to finish the practice I have a math tutoring class this Friday.
M: Let’s practice on this Sunday morning at the school lecture hall.
W: Perfect. I’ll bring the original book for reference.
听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. What does Mr. Clark do
A. A radio host. B. A garden designer. C. A community volunteer.
15. What can residents do on weekends
A. Plant in the garden. B. Take cooking classes. C. Sell vegetables.
16. What can be developed in the “Little Gardeners” club
A. A skill of independence. B. A spirit of teamwork. C. A sense of responsibility.
17. What is the goal of the community garden project
A. To teach farming skills. B. To encourage healthy eating. C. To help people connect closely.
【答案】14. C 15. A 16. C 17. C
【解析】
【原文】W: Welcome to City Life Talk. This is Lisa. Today we have Mario Clark from Green Valley Community Center with us. Hi, Mr. Clark. Could you share something about the new community garden project
M: Sure. Every weekend, residents can come to the center’s backyard to plant vegetables, flowers, or herbs together.
W: Sounds nice! Anything else
M: Yes, we also hold monthly workshops on organic farming and cooking with home-grown produce.
W: Do kids in the neighborhood get involved
M: Absolutely. They can join the “Little Gardeners” club, where they learn to water plants, harvest vegetables, and make simple snacks with what they grow.
W: That must help them understand where food comes from and develop a sense of responsibility.
M: Exactly. Kids also get to sell some of their harvest at the community market and donate the money to local animal shelters.
W: So the garden isn’t just for growing plants, but for bringing people closer too.
M: That’s the objective of the project.
W: Thanks, Ms. Clark.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
18. How often is the Fireworks Festival held
A. Once a year. B. Twice a month. C. Three times a year.
19. How long does the firework last
A. 2 hours. B. 4 hours. C. 10 hours.
20. What is the speaker’s favorite part of the festival
A. Live music. B. Colorful sky. C. People’s reaction.
【答案】18. A 19. A 20. C
【解析】
【原文】Every summer, my city, Perth, holds a wonderful Fireworks Festival that draws people from all over the area. It usually takes place on a weekend evening at the riverside park. As the sun sets around 6, the park fills with excitement. Families spread out blankets, kids laugh while holding glow sticks, and food stalls sell tasty snacks like popcorn and ice cream. Around 8 p.m., the first firework shoots up into the sky. The firework will end in 10 pm. Actually, what I love most is the joy on everyone’s faces. Friends cheer, parents take photos, and even strangers share smiles. The festival isn’t just about fireworks; it’s a time for the community to come together. It reminds us of the beauty of our city and the happiness of sharing good moments with others.
阅读:
21~23. 【文章大意】本文是一篇应用文。文章介绍了彩色玻璃博物馆的相关信息。
21.细节理解题。根据 Opening Hours 下的 “Summer (1 April—31 October) Tuesday—Saturday, 10:00 am—5:00 pm (last entry: 4:30 pm)(夏季(4 月 1 日至 10 月 31 日)星期二至星期六上午 10:00 至下午 5:00(最后入场时间:下午 4:30))” 可知,9 月份去博物馆最迟进馆的时间是下午 4:30,故选 C。
22.细节理解题。根据 Other Visitor Information 下的 “Bags: The museum does not allow large bags in order to protect its collections.(袋子:为了保护藏品,博物馆不允许使用大袋子。)” 可知,为了保护藏品,博物馆不允许携带大袋子进入。故选 C。
23.细节理解题。根据最后一段 “Drop-in Crafts (工艺品) (lasting 2 hours)—10:00 am, 1:00 pm (ground floor, the south-west transept). Free drop-in crafts for children and young people will be offered by the entrance (入口) to the museum between these times.(Drop-in Crafts(持续 2 小时)- 上午 10:00,下午 1:00(一楼,西南耳堂)。在此期间,博物馆的入口处将为儿童和年轻人免费提供免费的手工制品。)”可知,Drop-in Crafts会为儿童和年轻人提供免费的手工制品。因此,如果你想收到礼物,你应该参加该活动。故选A。
24~27. 语篇解读 这是一篇议论文。文章主要讨论了观看体育比赛是否有利于健康。
24.推理判断题。由文章第一段中“... a study from Croatia... showed that the emotional stress during a football match increased the risk of a cardiovascular(心血管的)incident.”可知,一项克罗地亚的研究显示,观看足球比赛时的情绪压力会增加心血管事件发生的风险。而根据最后一句“但观看体育比赛也会对你有益吗?”并结合下文对此问题的阐述可知,作者提到克罗地亚的研究是为了引出话题。故选B。
25.词义猜测题。由文章第二段中画线词所在句可知,观看各种现场体育比赛提供了许多社交互动的机会,这有助于……群体认同感和归属感,结合前一句提到体育观众更少感到孤独可推知,画线词的意思是“塑造,形成”,与选项A相符。故选A。
26.细节理解题。由文章第三段中“Watching sports on TV or on the Internet may also have positive effects, according to a study by Tsuji and colleagues.”可知,Tsuji和他的同事们建议人们通过流媒体观看体育比赛。故选A。
27.标题归纳题。通读全文可知,第一段最后一句为文章主题。文章主要讨论的是观看体育比赛是否有利于健康,所以最好的标题是“看体育运动对你的健康有好处吗?”。故选C。
28~31. 【文章大意】社交媒体是当今发展最快的产业,它的广泛传播几乎改变了青少年的生活。本文主要介绍了社交媒体对青少年的影响以及一些人的观点。
28.细节理解题。根据“Changing relationships”部分中的“Yet, some people believe social media has made it easier to start relationships with anyone from anywhere. Beth Kaplan from Illinois met her long-distance friend through social media. He currently lives in Scotland, but they're still able to frequently communicate with one another.”可知,它使人们能够与住得远的朋友保持联系,使他们沟通更方便。故选D。
29. 细节理解题。根据“Wanting to be "liked"”部分中的“The 19-year-old Essena O'Neill announced on the social networking service Instagram that she was quitting social media because it made her obsessed (痴迷) with appearing perfect online.”可知,这是因为她被在社交媒体上看起来完美的愿望所困扰。故选C。
30. 推理判断题。根据“Opening new doors”部分中的“"Social media can help people show themselves and their talents to the world in a way that was never possible before," Korsos said.”可推知,Armin Korsos可能会认同D项观点(如果使用得当,社交媒体可能会为青少年创造发展自己的机会)。故选D。
31. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了社交媒体对青少年的影响。故选B。
32~35.
32.细节理解题。根据第一段中“Brazilian scientists think they might have found a way to reverse the damage caused by deforestation and turn farmland back into forest. The secret lies in ancient local knowledge of soil.”可知,这些科学家在尝试恢复被破坏的森林。故选A项。
33.细节理解题。根据第二段中“The Amazonian people... feed plants and trees.(亚马孙人,如今被称为美洲印第安人,用木炭、动物骨头、食物垃圾和粪便创造了亚马孙黑土。它含有微生物,包括有助于将土壤中的化学物质转化为植物和树木所需的有用营养物质的细菌)”可知,亚马孙黑土的特别之处在于它含有一些细菌。故选D项。
34. 段落大意题。根据第三段中“Scientists are looking... These support... a gas that causes climate change.”可知,本段主要介绍恢复森林生态系统带来的好处,包括滋养特有的生物,以及吸收二氧化碳,即森林生态系统的重要性。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段中“Team member, Dr. Siu Mui Tsai, said that instead they want to try and ‘copy its characteristics , especially its helpful microbes, and see if it could help to restore natural habitats.”可知,他希望通过创造与亚马孙黑土类似的物质,尤其是其中的有益微生物,来恢复自然栖息地。由此推测,他会赞同微生物对森林的恢复是有益的。故选C项。
36~40. 【文章大意】本文介绍了多样性在我们生活中方方面面都很重要的一些原因。
36. 根据下文When tackling an issue, wouldn't it be better to have more than one understanding and approach, rather than everyone contributing the same thoughts and conclusions 可知,多样性有助于处理问题。选项C:每个人都有自己看待问题的方式,与下文紧密衔接,选项中way呼应下文approach,故选C。
37. 根据上文Not only will you improve your social development, but you will also increase your understanding of the world.可知,多样化不仅会提高你的社交发展,也会增加对世界的理解。选项D:这将为你成为全球化社会的一员做好准备,符合语境,故选D。
38. 根据下文Increasing familiarity with these differences can facilitate acceptance.可知,增加对这些差异的熟悉可以促进接受。选项B:或者,他们可能仍然有很大的不同,选项中的different呼应下文these differences,故选B。
39. 根据上文What if everyone who surrounded you was exactly like you, in every way 可知,如果你周围的人在各个方面都和你一模一样,会怎样?选项A:这有什么乐趣呢?对上文提出质疑,符合语境。故选A。
40.根据下文Even in the face of intolerance, and violence, we must not forget to spread the word about the importance of diversity and to respond to that violence with a love and a celebration of our differences.可知,即使在不宽容和暴力面前,我们也不能忘记宣传多样性的重要性,用爱和对我们差异的赞美来回应这种暴力。选项G:我们的差异共同构成了一个强大而美丽的世界共同体,是对全文的总结,也是多样性的结果,下文对其补充说明,符合语境,故选G。
完形填空:
41~55. 【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文。文章结合作者的经历,论述了金融素养教育对于学生的重要性。
41. 根据后文“various rewards programs”和“many students signed up for one or more cards”可知,很多学生申请了不止一张信用卡,是因为被信用卡的奖励计划所吸引。故选A。
42. 根据后文“late payment”和“they faced challenges later in life”可知,因逾期还款,之后他们会面临麻烦,故此处指学生没有意识到信用卡逾期还款的后果。故选C。
43. 根据空后“meant many college students started off their adult lives with poor credit”可知,此处指缺乏基本的金融素养,意味着他们以不良信用开始他们的成年生活。故选D。
44. 根据前文“________ basic financial literacy meant many college students started off their adult lives with poor credit.”和后文“they faced challenges later in life when they needed to borrow money but couldn t ________ a low-interest loan”可知,空前提到了他们的不良信用,空后提到将无法保证低利息贷款,上下文构成因果关系。故选B。
45. 根据空前“________ basic financial literacy meant many college students started off their adult lives with poor credit. ________ they faced challenges later in life when they needed to borrow money but couldn t”可知,他们因信用不良,因此无法保证低利息贷款。故选A。
46. 根据后文“That has fuelled my sense of ________ to teach the next generation of students about personal finance.”可知,促使作者决定教学生个人理财的,是他自身那段信用不良的经历。故选C。
47. 根据后文“It s why I helped develop a personal finance course for teens and young adults.”可知,作者帮助开发了适合青少年和青年人的个人理财课程,因为觉得有责任教会学生个人理财。故选B。
48. 根据后文“we asked the students what ________ interested them”可知,问学生对什么话题感兴趣是为了让理财课程有吸引力。故选C。
49. 根据后文“They were curious to know about buying homes and cars.”可知,他们对买房和买车感到好奇,故此处指作者问他们感兴趣的话题是什么。故选D。
50. 根据后文“How much do I need to save to make these purchases Which purchases do I prioritise ”并结合前文提到学生对买车和买房感兴趣可知,此处让学生考虑应该省下多少钱来买车买房,哪一个可以优先购买。故选B。
51. 根据后文“which is why I hope more schools and youth organisations will offer financial education”可知,作者希望更多的学校和青年机构能够提供金融教育,因为作为教育者,应该帮助年轻人为毕业后的生活做好准备。故选C。
52. 根据后文“developing our course was ________ than I had expected”可知,开发这门课程比作者想象中更简单,是因为有很多的资源。故选D。
53. 根据后文“which is why I hope more schools and youth organisations will offer financial education”可知,正是因为开发这门课程,实施起来比作者想象中更简单,所以作者呼吁更多的学校和青年机构能够提供金融教育。故选A。
54. 根据前文提到缺乏金融素养会造成不良信用,和“Financial literacy shouldn t be optional”可知,金融素养课程不应该是选修课,因为它会让没有金融素养的人处于劣势。故选B。
55. 根据后文“it s that no one should have to learn important financial lessons the hard way”可知,作者认为不应该有人需要通过艰难的方式来学习重要的理财课程,这一认识源于他既当学生又当教师的经历。故选D。
语法填空:
语篇导读:本文是说明文。文章讲述了越来越多的人开始学习汉语,并说明了其原因。
56.考查冠词。空处应填不定冠词,increasing以元音音素开头。an increasing number of意为“越来越多的”,故填an。
57.考查副词。分析句子可知,空处修饰and之后的整个句子,应用副词形式作状语,故填really。
58.考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语for more than 3 years可知,句子应用现在完成时,主语是Maya Lance,谓语应用has learnt/ has learned。
59.考查介词。根据句意,“中国目前是世界第二经济体,正朝着第一的位置迈进”,即通往第一的路途中,此处考查固定短语“在途中”on one's way to ......。故填on。
60.考查词性转换。分析句子可知,空前为形容词rapid,空处应用名词形式。故填development。
61.考查非谓语动词。分析句子可知,空处作状语,表示目的,应用不定式形式。故填to promote。
62.考查非谓语动词。分析句子可知,空处应用非谓语动词,offer与逻辑主语Confucius Institutes之间是主动关系,应用现在分词作后置定语。故填offering。
63.考查被动语态。分析句子可知,空处作谓语,draw与主语Students之间是被动关系,应用被动语态,空前有could,其后be应用原形。故填be drawn。
64.考查名词复数。“one of+可数名词复数形式”意为“……之一”。故填reasons。
65. 考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,修饰先行词people,指人,关系词在从句中作主语。故填who/that。
应用文
Last week, our school held a Chinese Cultural Relics Model-Making Competition with the purpose of raising students awareness of protecting cultural heritage.
The activity attracted students from all three grades, who submitted a total of 300 works, including the four great inventions and mini Terracotta Army figures. The models were creatively made with all kinds of materials like clay and paints. Some students even attached a brief introduction to their works. Then their works were exhibited in the school hall and were judged by other students. Finally, 20 works stood out as the final winners.
The activity was well received. It was through the activity that the students gained more insights into the essence of Chinese traditional culture and realized the importance of protecting cultural heritage.
【思路点拨】
本文是一篇新闻报道,话题为你校上周开展了“中国文物模型制作大赛”的活动,请你为校英文报写一篇报道。本文以一般过去时和第三人称为主。写作时可适当使用高级词汇和句型。
【亮点词汇】
①with the purpose of带有……目的
②hand in 提交
③stand out突出,脱颖而出
【高分句型】
①The activity attracted students from all three grades, who handed in a total of 300 works, including the four great inventions and mini Terracotta Army figures. (who引导的非限制性定语从句)
②It was through the activity that the students gained more insights into the essence of Chinese traditional culture and realized the importance of protecting cultural heritage.(It is...that...强调句)
【结构布局】
引言:活动目的;
中心:比赛情况;
结尾:活动反响。
读后续写:
范文一:
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. "Ho, ho, ho! Merry Christmas , boys!" He greeted my sons in a voice that couldn't scare them. His long white beard and bright red suit attracted the boys so much that they approached to watch him carefully. Santa didn't seem to be disturbed, instead he quietly sang Jingle Bells for them. And it was the first time that our home had been filled with festive atmosphere. Then, Santa took a seat on our sofa and each boy sat on his lap while I took pictures.
Santa left after staying for only a few minutes, and tears streamed down my face. A mixed feeling of thrill and gratitude took hold of me. As an autistic kid's mother , I knew how difficult it was for Noah to accept an entire stranger, but he made it! Witnessing the bright smiles on kids' faces I was grateful to Denny. Without his generous love and kindness, my boys wouldn't have enjoyed meeting Santa in our own home. So warm and special was the Christmas Eve that it would remain one of our most treasured holiday memories.
范文二:
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. He knelt down slowly, making sure not to scare the boys. Noah, usually shy around strangers, surprised me by stepping closer. Santa spoke softly, asking about their favorite toys. Henry giggled and showed him a toy car, while Noah quietly handed Santa a drawing he had made. The room felt warm and magical, filled with laughter and joy. Santa even had small gifts for them—a teddy bear for Henry and a puzzle for Noah. For the first time, my boys experienced the wonder of Christmas without any stress or fear.
Santa left after staying for only a few minutes, and tears streamed down my face. It wasn’t just the kindness of the visit that moved me, but the happiness on my boys’ faces. That night, as I tucked them into bed, Noah whispered, “Santa is nice.” Henry hugged his teddy bear tightly, already half asleep. I realized how much this small act of kindness meant to our family. Denny’s thoughtful arrangement had given us a perfect Christmas memory. Looking at my peaceful children, I felt grateful and hopeful for the future. Christmas miracles did happen, I thought, smiling to myself.
范文三:
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. His bright red suit radiated warmth against the winter gloom, yet I held my breath, while beckoning my sons closer. Shielded subtly behind me, Noah peeked out, fingers clutching my sleeve. Santa, sensing my concerns, knelt slowly, offered a handshake, and asked gently, “would you like to tell me your Christmas wish ” Noah, usually overwhelmed by strangers, hesitated but then murmured something, his eyes wide with curiosity. Meanwhile, Henry giggled as Santa produced velvet-wrapped gifts from his sack. Santa lifted both boys, their laughter ringing with jingling bells. I hastened to capture the precious moment.
Santa left after staying for a while, and tears streamed down my face. A mix of thrill and gratitude took hold of me. Without Denny’s Santa, my boys would have stayed at home alone, not to mention having their picture taken with Santa. A surge of warmth welled up inwardly as I saw Noah and Henry playing happily with their gifts, tears blurring my vision. That night, as I tucked the boys into bed, Noah suddenly hugged me and murmured, “Santa came... just for us.” His words, simple but profound, echoed the unspoken joy in my heart. For the first time, the holiday felt not like a battle, but a blessing, one wrapped in compassion and delivered by a stranger in red.
本文以家庭故事为线索,讲述了作者因一个儿子诺亚患有自闭症、另一儿子亨利年幼,难以带他们外出与圣诞老人合影,在圣诞前夕接到丹尼安排圣诞老人家访的电话,随后圣诞老人到来引发一系列故事。
【详解】1. 段落续写
①由第一段首句内容“我既兴奋又紧张地打开门,圣诞老人走了进来”可知,第一段可描写圣诞老人进屋后,通过亲切的举动缓解孩子们的紧张情绪,与孩子们互动,作者也抓住机会拍照留念的场景。
②由第二段首句内容“圣诞老人只待了几分钟就离开了,我流下了眼泪”可知,第二段可描写作者因感动和感激而落泪,回忆如果没有这次安排孩子们的遗憾,再描述看到孩子们开心玩耍时内心的温暖,以及这次经历对家庭的特殊意义。
2. 续写线索:圣诞老人进屋——与孩子互动——作者拍照——圣诞老人离开——作者感动落泪——回忆感慨——感悟
3. 词汇激活
行为类:
①跪下:knelt/went down on one’s knees
②抓住:clutching/grasping
③拿出:produced/took out
情绪类:
①感激:gratitude/appreciation
②温暖:warmth/coziness
【点睛】【高分句型1】His bright red suit radiated warmth against the winter gloom, yet I held my breath, while beckoning my sons closer.(运用了状语从句中的省略)
【高分句型2】A surge of warmth welled up inwardly as I saw Noah and Henry playing happily with their gifts, tears blurring my vision.(运用了as引导时间状语从句以及独立主格结构作状语)琼海市嘉积中学2025-2026学年第一学期高三年级第三次月考
英语科试题
(时间:120分钟 满分:150分)
欢迎参加本次测试, 请计划好时间,祝你取得好成绩!
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1. When will the train leave
A. At 8:10 a.m. B. At 8:15 a.m. C. At 8:30 a.m.
2. What is the woman going to do next
A. Buy a gift. B. Wrap the gift. C. Call her sister.
3. Where will the school trip take place
A. At the city zoo. B. At the science museum. C. At the mountain village.
4.Why did the man return the book
A. He thought it boring. B. He got the wrong one. C. He found a cheaper one.
5. What does Tom suggest
A. Eating outside. B. Cooking at home. C. Ordering takeout.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Which place do the speakers prefer
A. The supermarket. B. The mall downtown. C. The clothing store.
7. What will the speakers do after shopping
A. Buy a poster. B. Take a class. C. Have a drink.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is the man’s suggestion about saving electricity
A. Turn off lights when leaving.
B. Keep TV running for background.
C. Set air conditioner to 22 degrees.
9. What will the woman do tonight
A. Download the guide.
B. Buy energy-saving devices.
C. Clean the air conditioner net.
10. What is the speaker mainly talking about
A. How to get an energy-saving guide easily.
B. Ways to cut down home electricity use.
C. Problems with using air conditioners.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Why does the man need to simplify the dialogues
A. To fit the practice rules. B. To make performance easier. C. To match the original style.
12. What is the relationship between the speakers
A. Classmates. B. Co-workers. C. Teacher and student.
13. When will the two speakers practice the lines
A. This Friday. B. Next Friday. C. This Sunday.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What does Mr. Clark do
A. A radio host. B. A garden designer. C. A community volunteer.
15. What can residents do on weekends
A. Plant in the garden. B. Take cooking classes. C. Sell vegetables.
16 What can be developed in the “Little Gardeners” club
A. A skill of independence. B. A spirit of teamwork. C. A sense of responsibility.
17. What is the goal of the community garden project
A. To teach farming skills. B. To encourage healthy eating. C. To help people connect closely.
听第10段独白,回答第18至20题。
18. How often is the Fireworks Festival held
A. Once a year. B. Twice a month. C. Three times a year.
19. How long does the firework last
A. 2 hours. B. 4 hours. C. 10 hours.
20. What is the speaker’s favorite part of the festival
A. Live music. B. Colorful sky. C. People’s reaction.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The Stained Glass Museum
Location
Ely, Cambridgeshire, CB7 4DL
Entrance fees
Adults: £5.00
Children under 16: Free (when entering with a paying adult)
Opening Hours
·Summer (1 April—31 October)
Tuesday—Saturday, 10:00 am—5:00 pm (last entry: 4:30 pm)
·Winter (1 November—31 March)
Tuesday—Saturday, 10:00 am—4:00 pm (last entry: 3:30 pm)
Other Visitor Information
·Dogs: We are a dog-friendly museum. Well-behaved dogs are permitted in the museum when guided by their responsible owners.
·Bags: The museum does not permit large bags in order to protect its collections.
·Photography: Photography is permitted in the main gallery for personal use only.
What’s on
To celebrate the school summer holidays and the wonderful art of stained glass, we will have different kinds of activities taking place throughout this Friday, including:
·Glass Painting Demos (lasting 2 hours)—10:00 am, 1:00 pm (upper level, SGM gallery) Meet professional stained glass artist Derek Hunt and learn about the ancient techniques of painting on glass.
·Spotlight Tours (lasting 10-15 minutes)—11:00 am, 2:00 pm, 3:00 pm (upper level, SGM gallery) Come on a spotlight tour with a museum worker, who will introduce some of the museum’s key exhibits.
·Behind-the-scenes Tours (lasting 10-15 minutes)—11:30 am, 2:30 pm, 3:30 pm (upper level, SGM gallery) It’s a chance to learn what goes on behind the scenes with the museum workers.
·Drop-in Crafts (lasting 2 hours)—10:00 am, 1:00 pm (ground floor, the south-west transept) Free drop-in crafts for children and young people will be offered by the entrance to the museum between these times.
What’s the latest time you are allowed to enter this museum in September
A. 3:30 pm. B. 4:00 pm. C. 4:30 pm. D. 5:00 pm.
22. What should a visitor to this museum normally avoid doing
A. Bringing a dog in. B. Taking some photos.
C. Carrying large bags around. D. Making noise in the main gallery.
23. Which activity should you attend if you want to receive a gift
A. Drop-in Crafts. B. Spotlight Tours.
C. Glass Painting Demos. D. Behind-the-scenes Tours.
B
If you’re a sports fan, you may be familiar with the emotional roller-coaster that comes with sports spectatorship(观看). Whether you’re part of a buzzing crowd in a stadium or watching a game at home on TV, it’s easy to get caught up in the highs and lows as you celebrate your favorite team or athlete. Those feelings are so strong, in fact, that a study from Croatia, published in PubMed, showed that the emotional stress during a football match increased the risk of a cardiovascular(心血管的)incident. But can watching sports be beneficial for you as well
The evidence suggests that people who watch live sporting events experience greater well-being than those who don’t. A study published in Frontiers in Public Health by Anglia Ruskin University in the UK found that sports spectators felt less lonely and had higher scores for life satisfaction. Lead author Helen Keys said in a press release, “Watching live sport of all types provides many opportunities for social interaction, and this contributes to forging group identity and belonging.”
But, if for any reason you aren’t keen on going to live events, don’t worry! Watching sports on TV or on the Internet may also have positive effects, according to a study by Tsuji and colleagues. They found that older adults who watched sports were less likely to have depressive symptoms than those who didn’t. On top of that, sports spectators tended to have richer social networks than non-spectators. The authors suggest that the social networks gained through watching sports may lower the risk of depressive symptoms.
Cheering at sports events and discussing teams with friends promote unity, reducing loneliness and depression, showing that sports’ health benefits extend beyond physical activity to include social bonding and overall well-being.
Why does the author mention Croatia’s study
A. To offer an evidence. B. To lead into a topic.
C. To describe a finding. D. To present an example.
25. What does the underlined word “forging” in paragraph 2 mean
A. Shaping. B. Mending. C. Breaking. D. Defending.
26. What do Tsuji and colleagues advise people to do
A. Stream sports matches. B. Play sports in person.
C. Expand social networks. D. Promote sports awareness.
27. What is the suitable title for the text
A. How Risky Is Watching Live Sports
B. What Is the Secret to Sports Spectatorship
C. Is Watching Sports Good for Your Well-being
D. Does Watching Sports Increase Depressive Symptoms
C
Social media is one of the fastest-growing industries in today's world. A study conducted by the US think tank (智囊团) Pew Research Center showed that 92 percent of teenagers go online daily. The wide spread of social media has changed nearly all parts of teenagers' lives.
Changing relationships
High school student Elly Cooper from Illinois said social media often reduces face-to-face communication. "It makes in-person relationships harder because people give attention to their phones instead of their boyfriends or girlfriends," Cooper said. There's also a greater possibility of things getting lost in translation over social media. "If half of your relationship is over social media, you don't really know how the other person is reacting," Sienna Schulte, a junior student from Illinois, said. Yet, some people believe social media has made it easier to start relationships with anyone from anywhere. Beth Kaplan from Illinois met her long-distance friend through social media. He currently lives in Scotland, but they're still able to frequently communicate with one another. "I can feel close to someone that I'm talking to via FaceTime," Kaplan said.
Wanting to be "liked"
The rise of social media has changed the way teenagers see themselves. The 19-year-old Essena O'Neill announced on the social networking service Instagram that she was quitting social media because it made her obsessed (痴迷) with appearing perfect online. Negative comments also can do great damage to a teenager's self-esteem (自尊). In particular, anonymous (匿名的) social media apps such as Yik Yak may provide opportunities for cyberbullying. The app allows users within 5 miles (8km) to create and add comments to everything. Teenagers who get negative comments on these sites can't help but feel hurt.
Opening new doors
However, Armin Korsos, a student from Illinois, takes advantage of the comments he receives over social media to improve his videos on the social networking site YouTube. "Social media can help people show themselves and their talents to the world in a way that was never possible before," Korsos said. But Korsos recognizes that social media has become a distraction. "Social media, though it helps people connect with their friends and stay updated, is not all necessary."
How does social media change relationships, according to the article
A. It pushes people to meet their friends more often offline.
B. It encourages people to pay more attention to those around them.
C. It enables users to understand accurately what others are talking about online.
D. It allows people to keep in touch with their friends who live far away more easily.
29. Essena O'Neill decided to disconnect herself from social media because ______.
A. she couldn't tolerate cyber bullying on social media
B. she wanted to spend more time with her friends in reality
C. she was troubled by her desire to look perfect on social media
D. she always felt hurt by the negative information online
30. Which statement about the use of social media would Armin Korsos probably agree with
A. The use of social media taught him to turn negative comments into motivations.
B. Social media can easily become an addiction, despite its benefits.
C. Social media is mostly a distraction to teenagers, so it is unnecessary for it to exist.
D. If used well, social media can create opportunities for teenagers to develop themselves.
31. What is the article mainly about
A. The major problems with social media.
B. The effect of social media on teenagers.
C. How teenagers benefit from social media.
D. Why social media appeals so much to teenagers.
D
The Amazon rainforest spreads across nine South American countries but most of it (60%) is in Brazil. Brazilian scientists think they might have found a way to reverse the damage caused by deforestation and turn farmland back into forest. The secret lies in ancient local knowledge of soil.
Amazonian dark earth (ADE) is a thick, black soil found deep in the Amazon rainforest, and it could help restore forests around the world. ADE is a kind of compost—a soil made from dead plants and animals. Various kinds of compost are sold in gardening centers around the world, but ADE is unique. It was created by indigenous people (the descendants of people who lived somewhere before another culture arrived and took over) from the Amazon between 2,000 and 2,500 years ago. The Amazonian people, today known as Amerindians, created ADE using charcoal from fires, animal bones, food waste and poo. It contains microbes(微生物), including bacteria that help to turn chemicals in the soil into useful nutrients that feed plants and trees.
Vast areas of the Amazon have been cut down, mostly to make way for grassland for raising cattle. Scientists are looking for a way to turn grassland back into rainforest and revive forest ecosystems. These support thousands of animal and plant species, many of them unique to the area. Forests also absorb lots of carbon dioxide, a gas that causes climate change.
To see if the Amazon’s special soil could help, the scientists grew grasses and trees in ADE, regular earth and a mixture of both. Trees grown in ADE were up to six times taller than those in regular soil. ADE takes hundreds of years to create, so the scientists can’t simply make more. Team member, Dr. Siu Mui Tsai, said that instead they want to try and “copy its characteristics”, especially its helpful microbes, and see if it could help to restore natural habitats.
What are Brazilian scientists trying to do
A. To bring forests back. B. To measure damage.
C. To reduce farmland. D. To dig out ancient soil.
33. What made the Amazonian dark earth special
A. Dead plants. B. Animal bones.
C. Food waste. D. Bacteria inside.
34. What is the main idea of paragraph 3
A. The reasons for cutting down forests.
B. The benefits of raising cattle.
C. The significance of forest ecosystems.
D. The influence of climate change.
35.Which of the following might Dr. Siu agree with
A. Amazonian dark earth is helpful to microbes.
B. Amazonian dark earth is produced in large quantities.
C. Microbes are beneficial to the revival of forests.
D. Microbes are the characteristics of the natural habitats.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文中的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Diversity comes in many forms: gender, race, age, culture, etc. All of these contribute to an individual's unique experience of the world. Here are some reasons why it is significant in all aspects of our lives.
● Productivity
Bringing together people of various backgrounds leads to new ideas. 36 When tackling an issue, wouldn't it be better to have more than one understanding and approach, rather than everyone contributing the same thoughts and conclusions
● Becoming a World Citizen
If you experience diversity in your everyday life, you will be regularly exposed to people, cultures, traditions, and practices that are unlike your own. Not only will you improve your social development, but you will also increase your understanding of the world. 37
● Growing Acceptance
Promoting diversity is the first step to true acceptance. Through growing contact with, and communication between new people, individuals may see that they may have more in common than they thought. 38 And that is okay, too! Increasing familiarity with these differences can facilitate acceptance.
● Richer Life Experience
Diversity is colorful! What if everyone who surrounded you was exactly like you, in every way 39 We need new ideas, views, and practices to stimulate and inspire us, to show us the way others eat, celebrate, and love! 40 Even in the face of intolerance, and violence, we must not forget to spread the word about the importance of diversity and to respond to that violence with a love and a celebration of our differences.
Where is the fun in that
Or, they may still be remarkably different.
Everyone has their own way of viewing a problem.
This will prepare you to be a part of a global society.
What if everyone shares the same view on everything
Hearing about another's experience can provide you a different idea.
Together, our differences make a strong and beautiful world community.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
During my freshman year at Brooklyn College, credit card companies were eager to earn the business of students. 41 by various rewards programs that only told part of the story, many students signed up for one or more cards without understanding the 42 of late payment.
43 basic financial literacy (金融素养) meant many college students started off their adult lives with poor credit. 44 they faced challenges later in life when they needed to borrow money but couldn’t 45 a low-interest loan. Poor credit 46 me past college and years into my teaching career. That has fuelled my sense of 47 to teach the next generation of students about personal finance. It’s why I helped develop a personal finance course for teens and young adults.
To make the class as 48 as possible, we asked the students what 49 interested them. They were curious to know about buying homes and cars. Our course, intended for those aged between 14 and 21, has them 50 questions: How much do I need to save to make these purchases Which purchases do I prioritise
We, educators, can help young people 51 life after graduation, as there are many great 52 and developing our course was 53 than I had expected, which is why I hope more schools and youth organisations will offer financial education.
Financial literacy shouldn’t be optional because it puts those without it at a significant 54 . And if my 55 as a student and an educator have taught me anything, it’s that no one should have to learn important financial lessons the hard way.
41.A. Attracted B. Sponsored C. Required D. Dominated
42.A. conditions B. benefits C. consequences D. processes
43.A. Displaying B. Maintaining C. Abandoning D. Lacking
44.A. However B. Therefore C. Otherwise D. Instead
45.A. guarantee B. generate C. affect D. stress
46.A. turned B. guided C. followed D. tricked
47.A. independence B. responsibility C. achievement D. identity
48.A. touching B. surprising C. engaging D. inspiring
49.A. words B. titles C. courses D. topics
50.A. posing B. considering C. examining D. tackling
51.A. search for B. pay for C. prepare for D. care for
52.A. questions B. paths C. sources D. resources
53.A. easier B. cheaper C. safer D. stricter
54.A. distance B. disadvantage C. point D. corner
55.A. duties B. abilities C. ambitions D. experiences
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In recent years, 56 increasing number of people start to learn Chinese. " There’s a nice Chinese saying: sprouting (生长) up like bamboo shoots after the spring rain, and that’s 57 (real) what it is like," says a famous professor.
Maya Lance, from Houston in America, 58 (learn) Chinese at the school for more than 3 years. Her mother says, "I hope it can help her in some way in the future, like employment. We all know China is the second biggest economy now and is 59 its way to number one."
The Confucius Institute may also have played a role in the rapid 60 (develop) of Chinese language. It was established in 2004 by China 61 (promote) Chinese language and culture around the world, and there are now more than 500 Confucius Institutes at colleges and universities all over the world 62 (offer) language classes and cultural tours to students and the public.
Students could also 63 (draw) to Chinese because, as the official language of China and one of the four official languages of Singapore, it is the most popular language in the world. This is one of the 64 (reason) that Agata decided to learn Chinese. "I thought if I learn Chinese, I could communicate with a billion more people 65 speak it," she says.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
假定你是李华,你校上周开展了“中国文物模型制作大赛”的活动,请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
活动目的;
比赛情况;
活动反响。
注意:1. 写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
A Chinese Cultural Relics Model-Making Competition
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
第二节 (满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When my boys were younger, going out with them was difficult. My heart sank during the holiday season every time I looked at the long line of kids waiting to meet Santa(圣诞老人). This was not an activity our family could enjoy. The noise and crowds caused sensory (感官的) overload for my five-year-old son Noah, an autistic (患自闭症的) child. I also had a younger son, Henry, who needed an extra hand. Waiting in line was hardly possible.
I always hoped for the best but planned for the worst when I took the boys out of the house, but I knew that attempting to get a picture with Santa wasn’t worth the risk. If we had attempted to stand in line for even a few minutes, I would have been chasing Noah, and Henry would have experienced an emotional breakdown. It was easier to stay at home.
On the afternoon of Christmas Eve a year ago, the phone rang. The voice on the other end of the line said, “If you’re at home this evening, I’d like to arrange for Santa to stop by.” It was Denny, the friendly owner of a company, who had helped us with our do-it-yourself project. In a short time he was at our home, Denny’s kindness and ability to relate to our kids were evident.
I felt nervous and excited about having Santa come to our home. Denny told me it would be well arranged. Would our kids even notice Would they be frightened by a stranger in a red suit Would they cry
A few minutes before I was planning to cook dinner on Christmas Eve, Santa tapped gently on the living-room window. Noah was speechless, and his jaw dropped. Henry, two years old, waved and said, “Hi, Santa!
注意:
续写词数应为150左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Excited and nervous, I opened the door and Santa stepped inside. ___________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Santa left after staying for only a few minutes, and tears steamed down my face. _______
____________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表