题型过关 第3讲 阅读理解-【核心考点集训】2025秋人教版英语九年级上册期末专项复习(人教版2012)(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

题型过关 第3讲 阅读理解-【核心考点集训】2025秋人教版英语九年级上册期末专项复习(人教版2012)(原卷版+解析版)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
【核心考点集训】2025秋人教版英语九年级上册期末专项复习
题型过关 第3讲 阅读理解
(1)
The best way of learning a language is using it. The best way of learning English is talking in English as much as possible. Sometimes you’ll get your words mixed up(混合) and people will not understand you. Sometimes people will say things too quickly and you can’t understand them. But if you keep your sense of humor(幽默感), you can always have a good laugh at the mistakes you make. Don’t be unhappy if people seem to be laughing at your mistakes. It’s better for people to laugh at your mistakes than to be angry with you, because they don’t understand what you are saying. The most important thing for learning English is “Don’t be afraid of making mistakes because everyone makes mistakes.”
1.The writer thinks that the best way for you to learn a language is________.
A.writing B.talking C.using it D.B and C
2.What should you do in learning English
A.Be careful not to make any mistakes. B.Write as quickly as you can.
C.Laugh more often. D.Speak English as much as you can.
3.When people laugh at your mistakes, you should ________.
A.not care B.be happy C.feel worried D.be unhappy
4.When you make a mistake, you should ________.
A.keep quiet B.keep your sense of humor
C.be kind D.get angry
5.The story tells us ________.
A.Only foolish people make mistakes B.Few people make mistakes
C.People never make mistakes D.There is no one who doesn’t make mistakes
(2)
Listening test is one of the most important parts of the English exam. Here are some tips for you.
Before you start to listen, you need to relax. Don’t be stressed out. And try to read the questions. These questions usually help you understand the conversation or the passage.
Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the passage. When you’re listening, try to do some thinking and take some notes, such as:
☆What happened
☆When, where, and how
☆What does the speaker want to tell us
In this way, you may understand the passage better.
Please remember not to think about one or two words for a long time. When you hear some words you don’t know, don’t spend too much time on them. Very often, you’ll find out what they mean later when you go on with the listening.
6.This passage mainly talks about _________.
A.tips on listening B.tips on speaking C.tips on reading
7.It’s better for you to keep _______ when you start to have a listening test.
A.excited B.relaxed C.stressed out
8.We should listen to the first sentence carefully, because it usually tells us ________.
A.the answers to the questions B.where to write the answers C.the main idea of the passage
9.When you’re listening, it’s important for you to _________.
A.remember every word B.take some notes C.think about one or two words for a long time
10.The writer gives us _______ tips to help us understand the passage better.
A.5 B.3 C.2
(3)
The process of donating blood doesn’t take very long. If you’re willing to donate blood, you can go to a nearby Red Cross donation centre.
When you arrive at the centre, you can first read some information about donating blood. Then you need to fill in a form and tell the doctor your medical history. After that you’ll receive a health check. It’s important for doctors to know your health conditions. They must make sure they are collecting safe blood.
When it’s time to donate, you’ll sit in a comfortable chair or lie in bed. A nurse will clean part of your arm and use a needle to get the blood into a plastic bag. Several minutes later, the process is over. The doctor will place a small bandage (绷带) over the needle mark.
Before you leave, you’ll be given biscuits and milk, as well as a donation record card. It’s important to avoid too much exercise a few hours after donating blood. Remember that the Red Cross does not pay for blood. All donors (捐献者) are volunteers.
11.This is probably ________.
A.an article in a health magazine B.a story in the newspaper
C.an advertisement D.a play on stage
12.Which of the following shows the right order of donating blood
① receive a health check
② read the information about donating blood
③ fill in a form
④ clean part of your arm and get the blood
⑤ sit or lie down
⑥ place a small bandage over the needle mark
A.③②①④⑤⑥ B.②③④①⑤⑥ C.②③①⑤④⑥ D.④①③②⑤⑥
13.The underlined word “needle” means “________” in Chinese.
A.针 B.面条 C.布条 D.细线
14.After the blood donation, you CANNOT get ________ from the Red Cross.
A.milk B.money C.a record card D.biscuits
15.Which is the best title for the passage
A.How to donate money B.How to see a doctor
C.How to help the Red Cross D.How to donate blood
(4)
Festival for celebrating water
泼水节
If you see people looking like a drowned rat, don’t be surprised! It is the Water Splashing Festival! Many people from Yunnan in China, Thailand and Myanmar celebrate this festival on April 13-15 every year.
In their eyes, April 13 is the first day of a new year. The Water Splashing Festival usually lasts three to seven days. During these days, people splash water on one another to clean off their dirt and bad luck from the last year.
There are also some other celebrations among those countries. For example, people in Thailand not only splash water, but also mix flour with water to paint it on their faces. They think flour and water together can completely clean your soul and body.
In Myanmar, traditionally water splashing was much gentler—they used cherry tree branches to splash water. But now, they splash water as passionately as those in other countries. In Yunnan, the Dai people also organize dragon boat races for this festival.
16.How long does the Water Splashing Festival usually last
A.One day. B.Two days. C.Three to seven days. D.Two weeks.
17.What is the purpose of splashing water during the festival
A.To cool down in the heat.
B.To celebrate the harvest season.
C.To clean off bad luck from the past year.
D.To show off new clothing.
18.What do people in Thailand mix with water and paint on their faces during the festival
A.Salt. B.Flour. C.Sugar. D.Milk.
19.How was water splashing traditionally done in Myanmar
A.With cherry tree branches. B.With buckets of water. C.With garden hoses. D.With water pistols.
20.What can be inferred from the following passage
A.In some places, people regard April 13th as the start of a new year.
B.Thai people do not splash water to protect the earth.
C.Water splashing is much gentler now in Myanmar.
D.The Dai people believe mixing flour and water can completely clean the soul and body.
(5)
Flying was once man’s dream. When man saw a bird fly, he wanted to fly, too. To be up in the sky, people studied the wings of birds. They tried many other ways, but nothing worked.
The great artist, Leonardo da Vinci, made designs for flying equipments, However, his try wasn’t successful. 800 years ago, a man in England made a pair of wings from chicken feathers (羽毛). Then he fixed them to his body and jumped from a tall building. He didn’t fly far. He fell heavily and broke his bones.
Things changed in September in 1783. Two brothers from France made a very large balloon
(气球) with paper and cloth. They knew hot air rises, so they built a fire inside a basket and hung it below the balloon. Hot air from the fire pushed the balloon up. The “hot air balloon” carried the first passengers—a sheep and a chicken. It traveled about 2 miles for eight minutes. The animals landed safely.
Two months later, they did it again. They had two people in the basket. That was really man’s first time in the sky.
21.Why did people study birds’ wings
A.Because people wanted to fly like birds.
B.Because people liked dreaming.
C.Because people wanted to do experiments.
D.Because people liked designing flying equipments.
22.What did an English man make wings with
A.Paper. B.Baskets. C.Chicken feathers. D.Cloth.
23.What happened to the English man at last
A.He flew very far. B.He broke his bones.
C.He jumped to death. D.He fell safe.
24.Who were the first passengers in the sky
A.A sheep. B.A chicken. C.Two people. D.Both A and B.
25.How many times did two French brothers fly the hot air balloon
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
(6)
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国) Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting (狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit’s hair to a stick, would it be easy to write with ”
On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit’s hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
26.Why did Meng Tian want to improve the pen
A.Because the king asked him to do so. B.Because he wanted to be an inventor.
C.Because he didn’t have silk to write on. D.Because the pen brought him much trouble.
27.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3
A.Before hunting animals. B.When he saw the trail.
C.During cleaning the hair. D.After he wrote a report.
28.Which is the right order of improving the brush pen
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit’s hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A.b-d-a-c B.d-b-a-c C.b-d-c-a D.c-d-b-a
29.How can the students understand Chinese culture better
A.By learning to use brush pens. B.By playing a role.
C.By planting more bamboo. D.By inventing things.
30.What can we learn from the passage
A.Make friends with animals. B.Value fantastic memories.
C.Keep trying and never give up. D.Build a peaceful world.
(7)
There are many different kinds of love. For me there is a kind of special love, which I call “soft love”. Now I’d like to thank my parents for giving me so much soft love, especially my father. He has a special way of communicating with me.
  My father works at a university as a teacher. He is very strict with students. He devotes (把……奉献) himself to his work, all of his students love him. At home he is both a good husband and a good father. He is strict with me, too, so I am afraid of him. There is one thing that I will never forget.
  At the end of the second term of senior one, my scores were lower than ever before. I was very worried about it. My father came to my room and saw the report card. At that time, I was afraid that my father would scold (责骂) me as usual. But surprisingly, he left the room without any remarks (话语). I was frightened (害怕的).
  The next day, when I got up, I found a letter. I opened it, it was written by my father,“Dear daughter, I know that studying is hard work, but you won’t give it up, will you I believe that you can be the best. Now I want to give you three pieces of advice. 1. Where there is a will, there is a way. 2. Practice makes perfect. 3. It’s no use crying over spilt milk.” After reading the letter, I couldn’t say a word. So I wrote, “Father, I can do it! Thank you!”
  I think that the love between my father and I is special love that brings us even closer!
31.What does the writer’s father do
A.He is a worker.
B.He does special work.
C.He is a teacher.
D.We don’t know.
32.What does “He devotes himself to his work” mean
A.He doesn’t like his work.
B.He works very hard.
C.He wants to give up his work.
D.He does less work at the university.
33.The writer’s grades ____________.
A.are always good
B.are never good
C.were the worst in her class
D.weren’t as good as before
34.After seeing his daughter’s report card, the father ____________.
A.was very angry
B.didn’t believe it
C.wrote a letter to her and encouraged her
D.was very happy
35.From the passage we know ____________ is wrong.
A.both his students and his daughter love him very much
B.the writer’s father is very loving
C.the writer would study harder than before
D.the writer gives up her grades
(8)
Cafe Colombo is a busy store. Rich people with nice clothes and shoes often drink coffee and eat ice-cream there. Charlie, an eight-year-old boy, always stays in the store. But he doesn’t drink or eat. He cleans shoes for people because he doesn’t have money to go to school.
One day, a young man in Cafe Colombo asks Charlie to clean his shoes. During the cleaning, an old man walks into the store. He is selling lottery tickets.
“Lucky numbers! One dollar for a ticket!” he shouts.
“Give me a ticket!” the young man says. Then the ticket-seller gives him one.
When Charlie finishes cleaning, the young man stands up and leaves. He is in a hurry because a car is waiting outside. He puts the ticket in his bag quickly, but it falls out. Charlie sees this and shouts out to stop the man. But the young man does not hear Charlie. He gets into the car and it runs away.
At night, Charlie gets home and shows the ticket to his mother, Emily. Emily looks at it and sees the number 7-5-3-8-1-2-9-4-6. Isn’t this the winning number for today One can get 500, 000 dollars with the ticket.
“Where is the ticket from, Charlie ” Emily asks. “It’s from a young man. I’ll give this back to him tomorrow,” says Charlie.
The next day, Charlie meets the young man at the store and gives the ticket to him. The young man is touched by Charlie, so he uses the money to help Charlie. Now Charlie is happy to be a student. So these numbers are lucky for him.
36.What does Charlie often do at Cafe Colombo
A.He drinks coffee. B.He eats ice-cream.
C.He sells shoes and clothes. D.He cleans shoes for others.
37.The underlined phrase “lottery tickets” in Para. 2 means “________” in Chinese.
A.彩票 B.发票 C.船票 D.电影票
38.Which of the following is TRUE
A.Charlie is a waiter of Cafe Colombo.
B.A car is waiting for Charlie at the gate.
C.The young man leaves the store slowly.
D.Charlie gives the ticket to the young man the next day.
39.Why is the number on the ticket lucky for Charlie
A.Because of it, he makes a friend.
B.Because of it, he can go to school.
C.Because he can use it to help people.
D.Because he gets 500, 000 dollars with it.
40.What can we learn from the story
A.It’s never too old to learn. B.Many hands make easy work.
C.Doing good things brings luck. D.A friend in need is a true friend
(9)
In traditional Chinese performing arts, there are many classic roles, like sheng, dan, jing, mo and chou. Most people usually pay little attention to chou. However, it is a very important part in traditional Chinese operas. The reason is that it joins beauty and ugliness together perfectly. In the past, the chou performer was the first one to get dressed and have his make-up done.
Usually there are two kinds of chou on the stage, wen chou and wu chou. Wen chou often has a white dot painted on his nose and takes the roles of fisherman, boatman, servant and so on. The other kind is wu chou. Wu chou performers often wear tight clothing(紧身衣) and move quickly. They are good at martial arts(武术) and can jump several meters high. They usually express themselves in loud voices and play humorous roles, for example, kind thieves.
Chou performers often make people laugh by their spoken parts and body language, instead of singing skills. Whether they look ugly or beautiful, whether the roles they play are officials or thieves on the stage, chou roles are all humorous characters who appear in funny faces. They use the roles of chou to bring out the good qualities in people. Maybe it is the charm(魅力) of traditional Chinese operas.
Next time, when you are enjoying a traditional Chinese opera you can probably understand the different beauty behind it.
41.The role of chou is important in traditional Chinese operas because_________.
A.most people usually pay much attention to it
B.it joins beauty and ugliness together perfectly
C.it is funny and makes people laugh and happy
D.the chou performer was the first to get dressed
42.Which picture is the role of chou in traditional Chinese operas
A.B.C. D.
43.A kind thief in tight clothing on the stage maybe a role of _________.
A.wu chou B.wen chou
C.sheng D.dan
44.Chou performers often use_________ to make people laugh on the stage.
A.dancing skills and spoken parts
B.singing skills and body language
C.painting skills and spoken parts
D.spoken parts and body language
45.What can be the best title of the passage
A.Roles in Chinese Operas B.Chou in Chinese Operas
C.Stares about Chinese Operas D.History of Chinese Operas
(10)
Different countries have different customs in giving presents. In China you must never give a clock to a Chinese person, because the pronunciation of the word for “clock” in Chinese is similar to the pronunciation of “death”. Also, don’ t wrap (用……包裹) a present in white, black, or blue paper, because they are the colors for funerals (葬礼). Don’t give a knife, because something sharp can cut a friendship.
In Russia if you give flowers as presents, you have to give an odd number of them (One, Three, five, etc.) because even numbers of flowers are for funerals.
In Germany, if you are invited to dinner, flowers are good presents to take to your dinner hostess (女主人), but don’t take her red roses because it means you are in love with her. Don’t take thirteen of anything because it’s an unlucky number. Don’t take an even number of anything, either. Don’t wrap your presents in white, brown, or black paper.
46.________ must never be given to Chinese people as presents.
A.Flowers B.Clocks C.Clothes D.Food
47.People don’t wrap presents in black or white paper in ________.
A.Germany B.China
C.both Germany and China D.both China and Russia
48.In Russian, if you give flowers as presents, you can give ________ flowers.
A.three B.two C.eight D.six
49.What presents can you take to your dinner hostess in Germany
A.Thirteen of something. B.Flowers except red roses.
C.An even number of something. D.Something wrapped in brown paper.
50.This passage mainly talks about ________.
A.foreigners’ presents B.flowers
C.even numbers D.different customs in giving presents
参考答案
(1)
1.D 2.D 3.A 4.B 5.D
【导语】本文主要讲述了本文介绍怎么学习英语,要多练习,多交谈,别怕犯错,要有幽默感。
1.细节理解题。根据“The best way of learning a language is using it. The best way of learning English is talking in English as much as possible.”可知,作者认为学习一门语言的最好方法是使用它,用它交谈也是一种使用语言的方式,所以B和C是学习语言的最好方式。故选D。
2.细节理解题。根据“The best way of learning English is talking in English as much as possible.”可知,学英语就要尽可能多地说英语。故选D。
3.推理判断题。根据“Don’t be unhappy if people seem to be laughing at your mistakes. It’s better for people to laugh at your mistakes than to be angry with you, because they don’t understand what you are saying.”可知,当人们嘲笑你的错误时,你不要在意。故选A。
4.细节理解题。根据“But if you keep your sense of humor(幽默感), you can always have a good laugh at the mistakes you make.”可知,当你犯错误时,你应该保持你的幽默感。故选B。
5.主旨大意题。根据“Don’t be afraid of making mistakes because everyone makes mistakes.”和全文内容可知,学英语最重要的事情就是:不要害怕犯错误,因为人人都会犯,所以没有人不会犯错。故选D。
(2)
6.A 7.B 8.C 9.B 10.A
【导语】本文针对如何做好听力测试给出了一些建议。
6.主旨大意题。根据“Listening test is one of the most important parts of the English exam. Here are some tips for you.”可知,短文就听力测试提出了一些建议。故选A。
7.细节理解题。根据“Before you start to listen, you need to relax”可知,听力测试开始前需要放松。故选B。
8.细节理解题。根据“Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the passage”可知,第一个句子通常告诉我们这篇文章的主旨是什么。故选C。
9.细节理解题。根据“When you’re listening, try to do some thinking and take some notes”可知,听的时候,试着做一些思考并做一些笔记。故选B。
10.细节理解题。根据“Before you start to listen, you need to relax”;“And try to read the questions”;“Then listen carefully to the first sentence”;“When you’re listening, try to do some thinking and take some notes”及“Please remember not to think about one or two words for a long time”可知,一共给出了五点建议。故选A。
(3)
11.A 12.C 13.A 14.B 15.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了义务献血的流程。
11.推理判断题。因为本文主要介绍了义务献血的流程,所以推测本文可能出现在健康杂志上。故选A。
12.细节理解题。根据第二、三段的内容可知,献血的正确顺序是阅读献血的相关信息→填表格→接受健康检查→坐或躺在床上→清洁手臂并抽血→在针孔处贴上小绷带。故选C。
13.词义猜测题。根据常识可知,献血时是通过一根针抽血并将血导入采血袋中的,所以推测画线单词意为“针”。故选A。
14.细节理解题。根据第四段中“Remember that the Red Cross does not pay for blood.”可知,红十字会是不会为献血者献的血付钱的。故选B。
15.标题归纳题。通读全文可知,全文讲述了献血的流程,所以“How to donate blood”是最佳标题。故选D。
(4)
16.C 17.C 18.B 19.A 20.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了泼水节的习俗和活动。
16.细节理解题。根据第二段“The Water Splashing Festival usually lasts three to seven days.”可知,泼水节通常持续三天至七天。故选C。
17.细节理解题。根据第二段“During these days, people splash water on one another to clean off their dirt and bad luck from the last year.”可知,人们互相泼水,是为了清除去年的污垢和厄运。故选C。
18.细节理解题。根据第三段“For example, people in Thailand not only splash water, but also mix flour with water to paint it on their faces.”可知,泰国人不仅泼水,还把面粉和水混合在脸上。故选B。
19.细节理解题。根据最后一段“In Myanmar, traditionally water splashing was much gentler – they used cherry tree branches to splash water.”可知,在缅甸,传统上泼水要温和得多,他们用樱桃树枝泼水。故选A。
20.推理判断题。根据第二段“During these days, people splash water on one another to clean off their dirt and bad luck from the last year.”排除B项;根据最后一段“But now, they splash water as passionately as those in other countries.”排除C项;根据第三段“For example, people in Thailand not only splash water, but also mix flour with water to paint it on their faces.”排除D项;根据第二段“In their eyes, April 13 is the first day of a new year.”可知,在他们眼里,4月13日是新年的第一天。故选A。
(5)
21.A 22.C 23.B 24.D 25.B
【导语】本文主要讲述了天空飞行是人类的梦想,两个男人利用热气球在天空成功飞行,圆了人们的梦想。
21.细节理解题。根据“To be up in the sky, people studied the wings of birds.”可知,人们开始研究鸟的翅膀,是因为想像鸟一样在天空中飞行。故选A。
22.细节理解题。根据“800 years ago, a man in England made a pair of wings from chicken feathers.”可知,英国一个人用鸡毛做了一对翅膀。故选C。
23.细节理解题。根据“He didn’t fly far. He fell heavily and broke his bones.”可知,英国人最后重重地摔了一跤,摔断了骨头。故选B。
24.细节理解题。根据“the first passengers—a sheep and a chicken.”可知,热气球的第一批乘客是一只羊和一只鸡。故选D。
25.细节理解题。根据“Two brothers from France made a very large balloon(气球) with paper and cloth.”以及“Two months later, they did it again.”可知,一共放了两次热气球。故选B。
(6)
26.D 27.B 28.C 29.A 30.C
【导语】本文讲述了蒙恬发明毛笔的历史故事。
26.细节理解题。根据“But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.”可知,蒙恬想改进笔的原因是当时的笔给他带来了很多麻烦。故选D。
27.细节理解题。根据“one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it”可知,当他看到兔子尾巴在地上留下的痕迹时,他想出了好主意。故选B。
28.细节理解题。根据“On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick...Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard...It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.”可知,正确的顺序是b. 蒙恬把兔子的毛发绑在一根棍子上;d. 蒙恬把棍子扔进了一个石洞里;c. 这种特殊的水把油冲掉了;a. 这支毛笔写起来很好用。即b-d-c-a,故选C。
29.细节理解题。根据“Today, students are taught to use the brush pens in school...and helps them better understand Chinese culture.”可知,通过学习使用毛笔,学生能够更好地了解中国文化。故选A。
30.推理判断题。根据“However, Meng never gave up and kept trying all the time.”和“Meng succeeded at last.”可知,虽然蒙恬发明毛笔的经过不太顺利,但他没有放弃,最终成功了,由此我们可以学到的是永不言弃的精神。故选C。
(7)
31.C 32.B 33.D 34.C 35.D
【分析】本文主要讲述了作者和父亲之间的“soft love”,这种爱让作者充分感受到了父亲的爱意,并得到了鼓励。
31.细节理解题。根据第二段第一句“My father works at a university as a teacher.”可知,作者的父亲是一位老师。故选C。
32.推理判断题。根据第二段第二句“He is very strict with students. 他对学生要求很严格。”及第三句中的“ ...all of his students love him.所有的学生都喜欢他。”可推断,父亲全身心投入到工作中,工作非常努力。故选B。
33.细节理解题。根据第三段第一句“...my scores were lower than ever before...”可知,作者的成绩并不像之前那样好。故选D。
34.细节理解题。根据倒数第二段中的“I found a letter. I opened it, it was written by my father...After reading the letter, I couldn’t say a word. So I wrote, ‘Father, I can do it! Thank you!’”可知,作者的父亲写了一封信鼓励她。故选C。
35.推理判断题。根据倒数第二段中的“‘but you won’t give it up, will you I believe that you can be the best.’...So I wrote, ‘Father, I can do it! Thank you!’”可知,作者父亲写的信激励了她,她是不会放弃学习的,并且会更加努力。由此推断作者放弃她的成绩是错误的。 故选D。
(8)
36.D 37.A 38.D 39.B 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了擦鞋男孩Charlie把中奖彩票归还给主人并因此获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事是会带来好运的。
36.细节理解题。根据第一段中“He cleans shoes for people...”可知,Charlie在咖啡厅为别人擦鞋。故选D。
37.词义猜测题。根据第三段中“Lucky numbers! One dollar for a ticket!”和第五段内容可知,lottery tickets应该是“彩票”的意思。故选A。
38.推理判断题。根据最后一段第一句可知,Charlie第二天把彩票还给了那个年轻人,D项正确。故选D。
39.推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段最后两句可知,Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,所以彩票上的数字对于Charlie来说是幸运的。故选B。
40.推理判断题。本文讲述了Charlie因归还中奖彩票而获得了上学的机会,从而告诉我们:做好事会带来好运。故选C。
(9)
41.B 42.C 43.A 44.D 45.B
【导语】本文主要介绍了中国戏曲中的角色——丑。
41.细节理解题。根据“However, it is a very important part in traditional Chinese operas. The reason is that it joins beauty and ugliness together perfectly”(然而,它是中国传统戏曲中非常重要的一部分。原因是它将美与丑完美地结合在一起。)可知“丑”这个角色在中国传统戏曲中很重要,因为它将美与丑完美地结合在一起。故选B。
42.细节理解题。根据“Wen chou often has a white dot painted on his nose and takes the roles of fisherman, boatman, servant and so on”(文丑经常在鼻子上画一个白点,扮演渔夫、船夫、仆人等角色)可知C选项的图片符合,故选C。
43.细节理解题。根据“Wu chou performers often wear tight clothing(紧身衣) and move quickly. They are good at martial arts(武术) and can jump several meters high. They usually express themselves in loud voices and play humorous roles, for example, kind thieves.”(武丑表演者通常穿着紧身衣,动作迅速。他们擅长武术,能跳几米高。他们通常用大声的声音表达自己,扮演幽默的角色,例如,善良的小偷。)可知一个穿着紧身衣的善良小偷出现在舞台上,也许是武丑的角色。故选A。
44.细节理解题。根据“Chou performers often make people laugh by their spoken parts and body language, instead of singing skills.”(丑演员经常用他们的口语和肢体语言,而不是演唱技巧来逗人发笑。)可知丑演员经常用他们的口语和肢体语言在舞台上逗人发笑。故选D。
45.最佳标题题。根据全文以及“Most people usually pay little attention to chou. However, it is a very important part in traditional Chinese operas.”可知本文主要介绍了中国戏曲中的角色——丑。故选B。
(10)
46.B 47.C 48.A 49.B 50.D
【导语】本文主要介绍了不同的国家的送礼习俗。
46.细节理解题。根据“In China you must never give a clock to a Chinese person, because the pronunciation of the word for ‘clock’ in Chinese is similar to the pronunciation of ‘death’.”可知,时钟绝对不能作为礼物送给中国人。故选B。
47.细节理解题。根据“Also, don’ t wrap (用……包裹) a present in white, black, or blue paper, because they are the colors for funerals (葬礼).”和最后一段“Don’t wrap your presents in white, brown, or black paper.”可知,在中国和德国,人们不用白纸或黑纸包装礼物。故选C。
48.细节理解题。根据“In Russia if you give flowers as presents, you have to give an odd number of them (One, Three, five, etc,)”可知,在俄罗斯,如果你送花作为礼物,你必须送奇数朵花;结合选项,故选A。
49.细节理解题。根据“In Germany, if you are invited to dinner, flowers are good presents to take to your dinner hostess (女主人), but don’t take her red roses because it means you are in love with her.”可知,在德国,鲜花是送给女主人的好礼物,但不要送她红玫瑰。故选B。
50.主旨大意题,根据“Different countries have different customs in giving presents.”和全文可知,本文主要介绍了不同的国家有不同的送礼习俗。因此,本文是关于不同国家的送礼习俗。故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
【核心考点集训】2025秋人教版英语九年级上册期末专项复习
题型过关 第3讲 阅读理解
(1)
The best way of learning a language is using it. The best way of learning English is talking in English as much as possible. Sometimes you’ll get your words mixed up(混合) and people will not understand you. Sometimes people will say things too quickly and you can’t understand them. But if you keep your sense of humor(幽默感), you can always have a good laugh at the mistakes you make. Don’t be unhappy if people seem to be laughing at your mistakes. It’s better for people to laugh at your mistakes than to be angry with you, because they don’t understand what you are saying. The most important thing for learning English is “Don’t be afraid of making mistakes because everyone makes mistakes.”
1.The writer thinks that the best way for you to learn a language is________.
A.writing B.talking C.using it D.B and C
2.What should you do in learning English
A.Be careful not to make any mistakes. B.Write as quickly as you can.
C.Laugh more often. D.Speak English as much as you can.
3.When people laugh at your mistakes, you should ________.
A.not care B.be happy C.feel worried D.be unhappy
4.When you make a mistake, you should ________.
A.keep quiet B.keep your sense of humor
C.be kind D.get angry
5.The story tells us ________.
A.Only foolish people make mistakes B.Few people make mistakes
C.People never make mistakes D.There is no one who doesn’t make mistakes
(2)
Listening test is one of the most important parts of the English exam. Here are some tips for you.
Before you start to listen, you need to relax. Don’t be stressed out. And try to read the questions. These questions usually help you understand the conversation or the passage.
Then listen carefully to the first sentence. It usually tells you the main idea of the passage. When you’re listening, try to do some thinking and take some notes, such as:
☆What happened
☆When, where, and how
☆What does the speaker want to tell us
In this way, you may understand the passage better.
Please remember not to think about one or two words for a long time. When you hear some words you don’t know, don’t spend too much time on them. Very often, you’ll find out what they mean later when you go on with the listening.
6.This passage mainly talks about _________.
A.tips on listening B.tips on speaking C.tips on reading
7.It’s better for you to keep _______ when you start to have a listening test.
A.excited B.relaxed C.stressed out
8.We should listen to the first sentence carefully, because it usually tells us ________.
A.the answers to the questions B.where to write the answers C.the main idea of the passage
9.When you’re listening, it’s important for you to _________.
A.remember every word B.take some notes C.think about one or two words for a long time
10.The writer gives us _______ tips to help us understand the passage better.
A.5 B.3 C.2
(3)
The process of donating blood doesn’t take very long. If you’re willing to donate blood, you can go to a nearby Red Cross donation centre.
When you arrive at the centre, you can first read some information about donating blood. Then you need to fill in a form and tell the doctor your medical history. After that you’ll receive a health check. It’s important for doctors to know your health conditions. They must make sure they are collecting safe blood.
When it’s time to donate, you’ll sit in a comfortable chair or lie in bed. A nurse will clean part of your arm and use a needle to get the blood into a plastic bag. Several minutes later, the process is over. The doctor will place a small bandage (绷带) over the needle mark.
Before you leave, you’ll be given biscuits and milk, as well as a donation record card. It’s important to avoid too much exercise a few hours after donating blood. Remember that the Red Cross does not pay for blood. All donors (捐献者) are volunteers.
11.This is probably ________.
A.an article in a health magazine B.a story in the newspaper
C.an advertisement D.a play on stage
12.Which of the following shows the right order of donating blood
① receive a health check
② read the information about donating blood
③ fill in a form
④ clean part of your arm and get the blood
⑤ sit or lie down
⑥ place a small bandage over the needle mark
A.③②①④⑤⑥ B.②③④①⑤⑥ C.②③①⑤④⑥ D.④①③②⑤⑥
13.The underlined word “needle” means “________” in Chinese.
A.针 B.面条 C.布条 D.细线
14.After the blood donation, you CANNOT get ________ from the Red Cross.
A.milk B.money C.a record card D.biscuits
15.Which is the best title for the passage
A.How to donate money B.How to see a doctor
C.How to help the Red Cross D.How to donate blood
(4)
Festival for celebrating water
泼水节
If you see people looking like a drowned rat, don’t be surprised! It is the Water Splashing Festival! Many people from Yunnan in China, Thailand and Myanmar celebrate this festival on April 13-15 every year.
In their eyes, April 13 is the first day of a new year. The Water Splashing Festival usually lasts three to seven days. During these days, people splash water on one another to clean off their dirt and bad luck from the last year.
There are also some other celebrations among those countries. For example, people in Thailand not only splash water, but also mix flour with water to paint it on their faces. They think flour and water together can completely clean your soul and body.
In Myanmar, traditionally water splashing was much gentler—they used cherry tree branches to splash water. But now, they splash water as passionately as those in other countries. In Yunnan, the Dai people also organize dragon boat races for this festival.
16.How long does the Water Splashing Festival usually last
A.One day. B.Two days. C.Three to seven days. D.Two weeks.
17.What is the purpose of splashing water during the festival
A.To cool down in the heat.
B.To celebrate the harvest season.
C.To clean off bad luck from the past year.
D.To show off new clothing.
18.What do people in Thailand mix with water and paint on their faces during the festival
A.Salt. B.Flour. C.Sugar. D.Milk.
19.How was water splashing traditionally done in Myanmar
A.With cherry tree branches. B.With buckets of water. C.With garden hoses. D.With water pistols.
20.What can be inferred from the following passage
A.In some places, people regard April 13th as the start of a new year.
B.Thai people do not splash water to protect the earth.
C.Water splashing is much gentler now in Myanmar.
D.The Dai people believe mixing flour and water can completely clean the soul and body.
(5)
Flying was once man’s dream. When man saw a bird fly, he wanted to fly, too. To be up in the sky, people studied the wings of birds. They tried many other ways, but nothing worked.
The great artist, Leonardo da Vinci, made designs for flying equipments, However, his try wasn’t successful. 800 years ago, a man in England made a pair of wings from chicken feathers (羽毛). Then he fixed them to his body and jumped from a tall building. He didn’t fly far. He fell heavily and broke his bones.
Things changed in September in 1783. Two brothers from France made a very large balloon
(气球) with paper and cloth. They knew hot air rises, so they built a fire inside a basket and hung it below the balloon. Hot air from the fire pushed the balloon up. The “hot air balloon” carried the first passengers—a sheep and a chicken. It traveled about 2 miles for eight minutes. The animals landed safely.
Two months later, they did it again. They had two people in the basket. That was really man’s first time in the sky.
21.Why did people study birds’ wings
A.Because people wanted to fly like birds.
B.Because people liked dreaming.
C.Because people wanted to do experiments.
D.Because people liked designing flying equipments.
22.What did an English man make wings with
A.Paper. B.Baskets. C.Chicken feathers. D.Cloth.
23.What happened to the English man at last
A.He flew very far. B.He broke his bones.
C.He jumped to death. D.He fell safe.
24.Who were the first passengers in the sky
A.A sheep. B.A chicken. C.Two people. D.Both A and B.
25.How many times did two French brothers fly the hot air balloon
A.Once. B.Twice. C.Three times. D.Four times.
(6)
The brush pen, one of the “Four Treasures of the Study”, was invented thousands of years ago. However, the oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on thin silk.
It is said that Meng Tian, a general of the Kingdom (王国) Qin, improved the pen. When Meng was leading an army to fight against the Kingdom of Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble, so he was thinking of ways to improve it.
One day after hunting (狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. Fat and heavy, one rabbit’s tail left a long trail (痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to his mind when he saw it, “If I tie the rabbit’s hair to a stick, would it be easy to write with ”
On arriving home, he tied the rabbit’s hair to a stick and tried writing with it. But the rabbit’s hair was too smooth to write well and wasted a lot of silk. Meng was so disappointed that he threw away his “invention” into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up and kept trying all the time. A few rainy days later, he happened to find his “invention” fatter in a stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the special water had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen is playing a key role in Chinese culture. Today, students are taught to use the brush pens in school. It makes their life more colorful and helps them better understand Chinese culture.
26.Why did Meng Tian want to improve the pen
A.Because the king asked him to do so. B.Because he wanted to be an inventor.
C.Because he didn’t have silk to write on. D.Because the pen brought him much trouble.
27.When did Meng think of the good idea in Paragraph 3
A.Before hunting animals. B.When he saw the trail.
C.During cleaning the hair. D.After he wrote a report.
28.Which is the right order of improving the brush pen
a. The brush pen could write well.
b. Meng tied the rabbit’s hair to a stick.
c. The special water washed the oil away.
d. Meng dropped the stick into a stone hole.
A.b-d-a-c B.d-b-a-c C.b-d-c-a D.c-d-b-a
29.How can the students understand Chinese culture better
A.By learning to use brush pens. B.By playing a role.
C.By planting more bamboo. D.By inventing things.
30.What can we learn from the passage
A.Make friends with animals. B.Value fantastic memories.
C.Keep trying and never give up. D.Build a peaceful world.
(7)
There are many different kinds of love. For me there is a kind of special love, which I call “soft love”. Now I’d like to thank my parents for giving me so much soft love, especially my father. He has a special way of communicating with me.
  My father works at a university as a teacher. He is very strict with students. He devotes (把……奉献) himself to his work, all of his students love him. At home he is both a good husband and a good father. He is strict with me, too, so I am afraid of him. There is one thing that I will never forget.
  At the end of the second term of senior one, my scores were lower than ever before. I was very worried about it. My father came to my room and saw the report card. At that time, I was afraid that my father would scold (责骂) me as usual. But surprisingly, he left the room without any remarks (话语). I was frightened (害怕的).
  The next day, when I got up, I found a letter. I opened it, it was written by my father,“Dear daughter, I know that studying is hard work, but you won’t give it up, will you I believe that you can be the best. Now I want to give you three pieces of advice. 1. Where there is a will, there is a way. 2. Practice makes perfect. 3. It’s no use crying over spilt milk.” After reading the letter, I couldn’t say a word. So I wrote, “Father, I can do it! Thank you!”
  I think that the love between my father and I is special love that brings us even closer!
31.What does the writer’s father do
A.He is a worker.
B.He does special work.
C.He is a teacher.
D.We don’t know.
32.What does “He devotes himself to his work” mean
A.He doesn’t like his work.
B.He works very hard.
C.He wants to give up his work.
D.He does less work at the university.
33.The writer’s grades ____________.
A.are always good
B.are never good
C.were the worst in her class
D.weren’t as good as before
34.After seeing his daughter’s report card, the father ____________.
A.was very angry
B.didn’t believe it
C.wrote a letter to her and encouraged her
D.was very happy
35.From the passage we know ____________ is wrong.
A.both his students and his daughter love him very much
B.the writer’s father is very loving
C.the writer would study harder than before
D.the writer gives up her grades
(8)
Cafe Colombo is a busy store. Rich people with nice clothes and shoes often drink coffee and eat ice-cream there. Charlie, an eight-year-old boy, always stays in the store. But he doesn’t drink or eat. He cleans shoes for people because he doesn’t have money to go to school.
One day, a young man in Cafe Colombo asks Charlie to clean his shoes. During the cleaning, an old man walks into the store. He is selling lottery tickets.
“Lucky numbers! One dollar for a ticket!” he shouts.
“Give me a ticket!” the young man says. Then the ticket-seller gives him one.
When Charlie finishes cleaning, the young man stands up and leaves. He is in a hurry because a car is waiting outside. He puts the ticket in his bag quickly, but it falls out. Charlie sees this and shouts out to stop the man. But the young man does not hear Charlie. He gets into the car and it runs away.
At night, Charlie gets home and shows the ticket to his mother, Emily. Emily looks at it and sees the number 7-5-3-8-1-2-9-4-6. Isn’t this the winning number for today One can get 500, 000 dollars with the ticket.
“Where is the ticket from, Charlie ” Emily asks. “It’s from a young man. I’ll give this back to him tomorrow,” says Charlie.
The next day, Charlie meets the young man at the store and gives the ticket to him. The young man is touched by Charlie, so he uses the money to help Charlie. Now Charlie is happy to be a student. So these numbers are lucky for him.
36.What does Charlie often do at Cafe Colombo
A.He drinks coffee. B.He eats ice-cream.
C.He sells shoes and clothes. D.He cleans shoes for others.
37.The underlined phrase “lottery tickets” in Para. 2 means “________” in Chinese.
A.彩票 B.发票 C.船票 D.电影票
38.Which of the following is TRUE
A.Charlie is a waiter of Cafe Colombo.
B.A car is waiting for Charlie at the gate.
C.The young man leaves the store slowly.
D.Charlie gives the ticket to the young man the next day.
39.Why is the number on the ticket lucky for Charlie
A.Because of it, he makes a friend.
B.Because of it, he can go to school.
C.Because he can use it to help people.
D.Because he gets 500, 000 dollars with it.
40.What can we learn from the story
A.It’s never too old to learn. B.Many hands make easy work.
C.Doing good things brings luck. D.A friend in need is a true friend
(9)
In traditional Chinese performing arts, there are many classic roles, like sheng, dan, jing, mo and chou. Most people usually pay little attention to chou. However, it is a very important part in traditional Chinese operas. The reason is that it joins beauty and ugliness together perfectly. In the past, the chou performer was the first one to get dressed and have his make-up done.
Usually there are two kinds of chou on the stage, wen chou and wu chou. Wen chou often has a white dot painted on his nose and takes the roles of fisherman, boatman, servant and so on. The other kind is wu chou. Wu chou performers often wear tight clothing(紧身衣) and move quickly. They are good at martial arts(武术) and can jump several meters high. They usually express themselves in loud voices and play humorous roles, for example, kind thieves.
Chou performers often make people laugh by their spoken parts and body language, instead of singing skills. Whether they look ugly or beautiful, whether the roles they play are officials or thieves on the stage, chou roles are all humorous characters who appear in funny faces. They use the roles of chou to bring out the good qualities in people. Maybe it is the charm(魅力) of traditional Chinese operas.
Next time, when you are enjoying a traditional Chinese opera you can probably understand the different beauty behind it.
41.The role of chou is important in traditional Chinese operas because_________.
A.most people usually pay much attention to it
B.it joins beauty and ugliness together perfectly
C.it is funny and makes people laugh and happy
D.the chou performer was the first to get dressed
42.Which picture is the role of chou in traditional Chinese operas
A.B.C. D.
43.A kind thief in tight clothing on the stage maybe a role of _________.
A.wu chou B.wen chou
C.sheng D.dan
44.Chou performers often use_________ to make people laugh on the stage.
A.dancing skills and spoken parts
B.singing skills and body language
C.painting skills and spoken parts
D.spoken parts and body language
45.What can be the best title of the passage
A.Roles in Chinese Operas B.Chou in Chinese Operas
C.Stares about Chinese Operas D.History of Chinese Operas
(10)
Different countries have different customs in giving presents. In China you must never give a clock to a Chinese person, because the pronunciation of the word for “clock” in Chinese is similar to the pronunciation of “death”. Also, don’ t wrap (用……包裹) a present in white, black, or blue paper, because they are the colors for funerals (葬礼). Don’t give a knife, because something sharp can cut a friendship.
In Russia if you give flowers as presents, you have to give an odd number of them (One, Three, five, etc.) because even numbers of flowers are for funerals.
In Germany, if you are invited to dinner, flowers are good presents to take to your dinner hostess (女主人), but don’t take her red roses because it means you are in love with her. Don’t take thirteen of anything because it’s an unlucky number. Don’t take an even number of anything, either. Don’t wrap your presents in white, brown, or black paper.
46.________ must never be given to Chinese people as presents.
A.Flowers B.Clocks C.Clothes D.Food
47.People don’t wrap presents in black or white paper in ________.
A.Germany B.China
C.both Germany and China D.both China and Russia
48.In Russian, if you give flowers as presents, you can give ________ flowers.
A.three B.two C.eight D.six
49.What presents can you take to your dinner hostess in Germany
A.Thirteen of something. B.Flowers except red roses.
C.An even number of something. D.Something wrapped in brown paper.
50.This passage mainly talks about ________.
A.foreigners’ presents B.flowers
C.even numbers D.different customs in giving presents
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表