资源简介 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Beautiful Places for a Winter Snow HolidayIt’s never too early to start thinking about snowy escapes, and now is the perfect time to start thinking about a winter snow holiday. Here are our picks of snowy places to visit this winter.Swiss Alps, SwitzerlandFor a memorable snowy escape, head to Switzerland where the amazing Alps await. With snow-covered forests, icy peaks and shining lakes, this is a breathtaking place to take in the season. One of the best ways to experience the Swiss Alps in winter is with a ride on the Glacier Express, the iconic red train known as one of the slowest express trains.Prague, Czech RepublicIf you’re looking for a festive getaway, Prague is your place. While snowfall can be unpredictable, the Christmas spirit is unmatched. Browsing the Christmas markets is a must, where you can pick up some traditional gifts and handicrafts from brightly decorated wooden stands.Lapland, SwedenA place worth mentioning twice, Lapland really is a snow holiday dream. For starters, it’s home to an unusual hotel where you can sleep on a bed made of ice. The hotel is constructed entirely out of, you guessed it, ice! It’s also the location of the Abisko National Park, known as one of the best places in the world to see the Northern Lights.Lofoten, NorwayThe Lofoten islands come into their own in winter. With much fewer people around, it’s a great time of year to experience the fishing villages at their most authentic. There’s plenty going on, too. Take a wildlife and nature trip to experience impressive landscape and birdlife and join in a Northern Lights hunt after the sunsets.1. Where can tourists check into an ice hotel A. In Swiss Alps, Switzerland. B. In Lapland, Sweden.C. In Prague, Czech Republic. D. In Lofoten, Norway.2. What is a special way to enjoy the views of Swiss Alps A. Exploring fishing villages. B. Visiting Christmas markets.C. Taking the Glacier Express. D. Hunting for Northern Lights.3. What do Lapland, Sweden and Lofoten, Norway have in common A. They organize wildlife trips. B. They host Christmas-themed activities.C. They are not hot winter holiday attractions. D. They offer chances to see the Northern Lights.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍四处适合冬日冰雪假期游玩的绝美地点及其特色。【1题详解】细节理解题。根据Lapland, Sweden部分中的“For starters, it’s home to an unusual hotel where you can sleep on a bed made of ice. The hotel is constructed entirely out of, you guessed it, ice! (首先,这里有一家特别的酒店,你可以睡在冰做的床上。你猜对了,这家酒店完全是用冰建造的!)”可知,游客可以在瑞典的拉普兰入住冰酒店。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Swiss Alps, Switzerland部分中的“One of the best ways to experience the Swiss Alps in winter is with a ride on the Glacier Express, the iconic red train known as one of the slowest express trains. (冬季体验瑞士阿尔卑斯山最美妙的方式之一,就是乘坐冰川快车 —— 这列标志性的红色列车被称为最慢的特快列车之一)”可知,乘坐冰川快车是欣赏瑞士阿尔卑斯山景色的特别方式。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据Lapland, Sweden部分中的“It’s also the location of the Abisko National Park, known as one of the best places in the world to see the Northern Lights. (这里也是阿比斯库国家公园的所在地,该公园被认为是世界上观赏北极光的最佳地点之一)”以及Lofoten, Norway部分中的“Take a wildlife and nature trip to experience impressive landscape and birdlife and join in a Northern Lights hunt after the sunsets.(参加一次野生动物和自然之旅,体验令人印象深刻的景观和鸟类,并日落后加入追寻北极光的行列)”可知,瑞典拉普兰和挪威罗弗敦的共同点是都能提供观赏北极光的机会。故选D项。B“Lives of great men all remind us that we can make our lives sublime (崇高的)” is a line from A Psalm of Life (《人生颂》) that Chen Lin read in a Learn video when he was 96 years old.With a “life is to give, not to take” attitude, Chen Lin devoted his life to the development of foreign language education in China.Born in 1922, Chen worked in foreign education for more than 70 years. In 1950, he started teaching at Beijing Foreign Studies University. At the university, Chen was known for his nickname of “Three UP Professor”, since he always insisted on “standing up” and “speaking up” when teaching. Also, when class was over, he would instantly “shut up”.In the 1980s, in most English classes, teachers did most of the speaking, while students mostly only listened. But Chen encouraged students to speak and practice more. Outside of class, Chen still tried his best to popularize English among common people. In 1981, he took part in the TV program Follow Me (《跟我学》) and taught people English in a fun way, which started a craze for learning English.In 1999, Chen led experts to develop English curriculum standards (课程标准). Before that, English teaching goals from primary to university were not connected. But the standards changed the situation, making English education work like “one package”.To help students learn English more effectively, Chen advised providing suitable English-learning material for students at different levels. “I have been a teacher all my life, and I want to be an English teacher again in my next life.” Chen said.“I think there is no more noble profession than to teach and make students useful to the people.”24. What can we know according to the passage A. Chen Lin was the leading expert in developing English curriculum standards.B. Most teachers encouraged students to speak and practice more in the 1980s.C. Chen Lin was famous for his attitude toward life.D. Chen Lin created Follow Me alone to encourage students to learn English.25. Why did Chen Lin teach people English in the TV program Follow Me A. To become more famous in China. B. To make English popular among common people.C. To encourage more people to attend his class. D. To show his fun way of teaching English.26. What can we infer from the last paragraph A. Chen Lin decided to teach English again.B. Chen Lin thought only teaching was a noble profession.C. Chen Lin was proud of being an English teacher.D. Chen Lin hoped more people could become English teachers.27. Which of the following words can best describe Chen Lin A. Humorous and generous. B. Devoted and enthusiastic.C. Intelligent and independent. D. Energetic and honest.【答案】24. A 25. B 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了陈琳教授对中国外语教育事业的发展所做出的贡献。【24题详解】细节理解题。根据第五段“In 1999, Chen led experts to develop English curriculum standards (课程标准). Before that, English teaching goals from primary to university were not connected. But the standards changed the situation, making English education work like “one package”(1999年,陈教授带领专家制定了英语课程标准。在此之前,从小学到大学的英语教学目标是没有联系的。但标准改变了这种情况,使英语教育像“一个体系”一样运作。)”可知,陈琳是制定英语课程标准的权威专家。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第四段的句子“Outside of class, Chen still tried his best to popularize English among common people. In 1981, he took part in the TV program Follow Me and taught people English in a fun way, which started a craze for learning English.(在课堂之外,陈仍然尽他最大的努力在普通人中普及英语。1981年,他参加了电视节目《跟我学》,用一种有趣的方式教人们英语,从而掀起了学习英语的热潮。)”可知,陈琳在电视节目《跟我学》中教人们英语,是为了在普通民众中普及英语。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据最后一段陈琳所说的话““I think there is no more noble profession than to teach and make students useful to the people.”(“我认为没有比教书育人更高尚的职业了。”)”可以推论出,陈琳为自己是一名英语老师而感到自豪。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据第二段“With a “life is to give, not to take” attitude, Chen Lin devoted his life to the development of foreign language education in China.(陈琳本着“生命是给予,而不是索取”的态度,将自己的一生奉献给了中国外语教育事业的发展。)”可知,陈琳是热衷于中国外语教育事业的。根据第三段的句子“At the university, Chen was known for his nickname of “Three UP Professor”, since he always insisted on “standing up” and “speaking up” when teaching.(在大学里,陈被称为“三up教授”,因为他在教学中总是坚持“站起来”和“说出来”。)”可以推论出,陈琳教授是充满热情的。故选B项。CTwenty-five years ago, most young Britons wanted a career in law, to be a doctor, or, if they were creative enough, to take up singing. But today, things stand differently.According to a survey by Tesco Mobile, a UK company, the “dream job” of young people aged between 16 and 25 in the UK is a video blogger, or “vlogger”. The survey, carried out among 1,002 people, found that as much as 40 percent of them put the vlogger as their number one choice on a list of ideal careers.This change is undoubtedly as a result of the Internet and social media. They have made it so much easier to reach audience of the world, without having to enter a career in show business in the traditional way.In the past, the biggest stars were trained by the Hollywood studios. Now, anyone with a camera can become a star. Vloggers are the big stars of today because they are normal people communicating with their fans about everyday lives.However, what people see is only the bright side of being a vlogger and they fail to notice the fact that only those who are successful earn fame and money. For every success there are hundreds of others who never get off the starting line. There are the dreams that come true and the dreams that remain dreams forever.Although being vloggers is popular, some young people choose to follow careers that don’t necessarily earn them fame, but allow them to make good use of the Internet to share their hobbies. Young Israeli David Leshaw, for example, runs a business called the Finishers Club. It’s an online platform for runners to keep a record of their races. His job allows him to express his enthusiasm, and is always a learning experience. And that’s enough for him.28. Why do more and more young Britons choose to be vloggers A. Because vloggers can earn little fame and money on the Internet.B. Because there is too much competition in the traditional show business.C. Because the Internet makes it convenient to become vloggers.D. Because anyone with a camera will surely become a star.29. What can we infer from the fifth paragraph A. Only a few vloggers can be successful.B. A vlogger cannot earn fame or money.C. People seldom see the bright side of being a vlogger.D. Dreams will always remain to be dreams.30. What do young people like David do on the Internet A. Learn from others. B. Become an online hit.C. Hold running races. D. Mix jobs with hobbies.31. What is the passage mainly about A. Most Britons choose to be vloggers as their jobs now.B. The Internet is influencing young Britons’career choice.C. The Internet is taking the place of traditional studios.D. Young Britons cannot find jobs without the Internet.【答案】28. C 29. A 30. D 31. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了现在英国年轻人的职业倾向发生了改变。【28题详解】细节理解题。根据第三段中“They have made it so much easier to reach audience of the world, without having to enter a career in show business in the traditional way. (他们使接触世界上的观众容易许多,不用非要用传统的方式进入表演行业。)”可知,越来越多的英国年轻人选择成为视频博主的原因是网络进入表演行业更加方便,故选C项。【29题详解】推理判断题。根据文章第五段中“For every success there are hundreds of others who never get off the starting line. (对于每一个成功者来说,都有另外数百个人从来没有离开过起跑线。)”可知,从事视频博主的人的成功率只有几百分之一,说明只有很少的视频博主能够获得名声和财富,故选A项。【30题详解】细节理解题。根据文章最后一段中“Young Israeli David Leshaw, for example, runs a business called the Finishers Club. It’s an online platform for runners to keep a record of their races. His job allows him to express his enthusiasm, and is always a learning experience. And that’s enough for him. (例如,年轻的以色列人大卫·勒肖经营着一家名为“终结者俱乐部”的企业。这是一个在线平台,供跑步者记录他们的比赛。他的工作使他能够表达自己的热情,并且始终是一种学习经历。这对他来说已经足够了。)”可知,David就是一个选择将职业和爱好相结合的例子,故选D项。【31题详解】主旨大意题。根据文章第一段中“But today, things stand differently. (但是现在,事情不同了。)”和第三段中“This change is undoubtedly as a result of the Internet and social media. (这种改变无疑是网络和社交媒体结果。)”可知,现在英国年轻人的职业倾向的改变是因为网络和社交媒体,所以本文主要以现在互联网影响着英国年轻人的职业选择展开,故选B项。DThree minutes of looking at red light once a week may help our eyesight, new research suggests. The findings show that red light might be a cheap and easy treatment for declines (衰退) in color vision (视力) as we get older.Last year, researchers from University College London did a study on red light therapy (疗法). 24 healthy volunteers, aged between 28 and 72, were asked to look at red light for three minutes every day for two weeks. Tests later found that the eyesight of people over the age of 40 improved.To test the possible weak points of their therapy, they did a new study this year. Instead of using the light every day, they used it once a week. The new study included 20 volunteers, aged between 34 and 70,all with healthy vision. Some received red light therapy in the morning, and others received it in the afternoon. They were then tested on their color vision up to a week later.On the whole, those who got the treatment in the morning showed a 17% improvement in their color vision, even a week later. Those who got the treatment in the afternoon did not have any improvement.“We’ve found that one single treatment in the morning can greatly improve declining vision.” said lead author Glen Jeffrey.The findings do support their earlier work, and they might make the treatment more practicable, since a once-weekly treatment is easier to stick to than a daily one. But the team’s promising results are still drawn on small numbers of healthy volunteers Larger studies would be needed to show the help of red light therapy.“In the near future, a once-a-week three-minute treatment could be done while making a coffee or listening to a song, and such a simple thing could change eye care and vision around the world,” Jeffrey said.Given its low cost (as little as $15) per machine, and simplicity, the team is excited about the future of their therapy.32. What plays a key role in red light treatment A. The time of day for treatment B. The machine used in the treatment.C. The time that one treatment lasts. D. The number of treatments received.33. What makes it necessary to improve the study A. The age of the volunteers. B. The number of the volunteers.C. The sex of the volunteers. D. The poor vision of the volunteers.34. What is Jeffrey’s attitude towards the future of the therapy A. Unclear. B. Doubtful. C. Serious. D. Hopeful.35. What is the purpose of this text A. To state the importance of eye care.B. To explain the value of deep red light.C. To introduce a way to fight vision decline.D. To encourage people to protect their eyesight.【答案】32. A 33. B 34. D 35. C【解析】【导语】本文为一篇说明文。本文主要讲述了研究发现可以利用红光疗法来治疗色觉下降。【32题详解】细节理解题。根据第三段“The new study included 20 volunteers, aged between 34 and 70, all with healthy vision. Some received red light therapy in the morning, and others received it in the afternoon. They were then tested on their color vision up to a week later.(这项新研究包括20名年龄在34岁到70岁之间的志愿者,他们都有健康的视力。一些人在早上接受红光治疗,另一些人在下午接受。然后在一周后测试他们的色觉)”以及第四段“On the whole, those who got the treatment in the morning showed a 17% improvement in their color vision, even a week later. Those who got the treatment in the afternoon did not have any improvement.(总的来说,那些在早上接受治疗的人,即使在一周后,他们的色觉也提高了17%。那些在下午接受治疗的人没有任何改善)”可知,研究表明在上午接受红光治疗的志愿者一周后色觉有明显改善,而在下午接受治疗的则没有任何改善。所以在红光疗法中起着关键作用是一天中治疗的时间段。故选A。【33题详解】细节理解题。根据第六段“But the team’s promising results are still drawn on small numbers of healthy volunteers. Larger studies would be needed to show the benefits of red light therapy.(但该团队的研究结果仍依赖于小部分健康志愿者。需要更大规模的研究来证明红光疗法的好处)”可知,还需要更多的志愿者来证明红光疗法的好处。故选B。【34题详解】推理判断题。根据倒数第二段““In the near future, a once-a-week three-minute exposure to deep red light could be done while making a coffee or listening to a song, and such a simple thing could change eye care and vision around the world,” Jeffrey said.(Jeffrey说道:“在不久的将来,每周一次三分钟的深红光治疗可以在煮咖啡或听歌曲时完成,这样简单的事情可以改变全世界的眼睛保健和视力。”)”可推知,Jeffrey对红光治疗的未来充满了希望。故选D。【35题详解】推理判断题。根据第一段“The findings show that red light might be a cheap and easy treatment for declines in color vision as we get older.(研究结果表明,随着年龄的增长,红光可能是一种廉价而简单的治疗色觉下降的方法。)”以及通读全文可知,本文主要讲述了研究发现可以利用红光疗法来治疗色觉下降。所以本文的目的是介绍一种对抗视力下降的方法。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Positive Effects of YogaSometimes it’s the simplest daily practice that can have the biggest influence on your health, and yoga is proof of that. Although most forms of yoga aren’t considered to be as intense (激烈的) as other types of exercise, yoga has been clearly shown to improve your long-term health. ___36___Yoga promotes mental healthYoga is a powerful tool for reducing mental problems,Doing yoga regularly promotes mental calmness and relaxes the mind. ___37___ A study found that practising yoga can improve mood and decrease one’s level of stress even more than a regular walking practice after a 12-week program.Yoga improves brain healthPracticing yoga improves overall blood flow to the body, including the brain, which is helpful for thinking and memory. ___38___. Therefore, doing yoga regularly can be a good strategy for keeping long-term brain health.Yoga develops flexibility(灵活性)Physically, daily yoga practice allows us to use our muscles and move our joints more fully than we usually do in daily life. ___39___ This regular movement keeps the body flexible and contributes to better balance.___40___Practicing yoga before bed can help calm the mind, reduce the time it takes to fall asleep and increase sleep time. If you find it hard to go to your dreams, there is no doubt that doing yoga is highly recommended as a good way to help you sleep longer.A. Yoga enriches dreamsB. Yoga improves sleep qualityC. Another advantage is that it reduces feelings of tiredness.D. It means they won’t stay in the same position for a long time.E. Practicing yoga every day helps you mentally and physically.F. It also helps to relieve stress and anxiety, and improves focus.G. This is why age-related memory loss can be slowed down.【答案】36. E 37. F 38. G 39. D 40. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了瑜伽对身心健康的积极影响,包括促进心理健康、改善大脑健康、增强身体灵活性以及提高睡眠质量。【36题详解】由上文“Although most forms of yoga aren’t considered to be as intense (激烈的) as other types of exercise, yoga has been clearly shown to improve your long-term health.(尽管大多数形式的瑜伽并不像其他类型的运动那样激烈,但瑜伽显然已被证明能改善你的长期健康状况。)”和下文“Yoga promotes mental health(瑜伽促进心理健康)”可知,本空应强调瑜伽对身心健康有益,E选项“Practicing yoga every day helps you mentally and physically.(每天练习瑜伽对身心都有帮助。)”能承上启下,符合语境。故选E。【37题详解】由上文“Yoga is a powerful tool for reducing mental problems. Doing yoga regularly promotes mental calmness and relaxes the mind.(瑜伽是减少心理问题的有力工具。经常做瑜伽可以促进精神平静,放松心情。)”和下文“A study found that practising yoga can improve mood and decrease one’s level of stress even more than a regular walking practice after a 12-week program.(一项研究发现,在12周的训练后,练习瑜伽可以改善情绪,减轻压力,甚至比常规的步行训练更有效。)”可知,本空应强调瑜伽对缓解压力和焦虑的益处,F选项“It also helps to relieve stress and anxiety, and improves focus.(它还有助于缓解压力和焦虑,提高注意力。)”符合语境,进一步列举了瑜伽对心理健康的益处。故选F。【38题详解】由上文“Practicing yoga improves overall blood flow to the body, including the brain, which is helpful for thinking and memory.(练习瑜伽可以改善全身血液循环,包括大脑,这对思考和记忆有帮助。)”可知,本空应继续描述瑜伽对大脑的益处,G选项“This is why age- related memory loss can be slowed down.(这就是为什么与年龄相关的记忆力衰退可以减缓的原因。)”符合语境,解释了瑜伽如何通过改善大脑血液循环来减缓记忆力衰退。故选G。【39题详解】由上文“Physically, daily yoga practice allows us to use our muscles and move our joints more fully than we usually do in daily life.(从身体上讲,每天练习瑜伽可以让我们比日常生活中更充分地使用肌肉和活动关节。)”可知,本空应解释“更充分活动关节”的具体含义。D选项“It means they won’t stay in the same position for a long time.(这意味着它们不会长时间保持同一姿势。)”符合语境,进一步解释了瑜伽如何通过活动关节来保持身体灵活性。故选D。【40题详解】由下文“Practicing yoga before bed can help calm the mind, reduce the time it takes to fall asleep and increase sleep time.(睡前练习瑜伽可以帮助平静心情,减少入睡时间,增加睡眠时间。)”可知,本段核心是“瑜伽对睡眠的改善作用”。B选项“Yoga improves sleep quality.(瑜伽改善睡眠质量。)”符合语境,作为本段主题句,概括了本段的主要内容。故选B。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。An Encounter with NatureAs a nature photographer, my favourite place to take photos is Yellowstone National Park. As the world’s first national park, Yellowstone is famous for the ____41____ of its wildlife, but it is probably best known for its bears. These huge, strong animals can live for 30 years. ____42____ a weight of up to 300 kilograms, they can run at a speed of around 64 kilometres per hour and are also ____43____ swimmers.Last spring in Yellowstone, I followed a path that took me through a dark forest. When I finally ____44____ out of the trees, the view was breathtaking. An eagle ____45____ over the snow-capped mountains, which were ____46____ in the still lake below. While I was concentrating on photographing this ____47____ scene, I suddenly had a ____48____ that I was being watched. Slowly, and with the camera still held to my eye, I turned… and ____49____. Only metres away from me was a bear. With water falling off its thick, brown hair, the bear stared back at me. Time stood ____50____ as the bear and I both waited to see who would move first. My legs started ____51____. Somehow, I forced my finger to press the ____52____. A second later, the bear turned and ran back into the forest. When I recovered from the ____53____, I looked at my camera. My most frightening but ____54____ experience was now captured forever in a single image.From time to time I look at the photo as a ____55____ to show respect to all animals. It is after all we who are the visitors to their world.41. A. importance B. curiosity C. variety D. anxiety42. A. Except B. Without C. Concerning D. Despite43 A. excellent B. determined C. patient D. effective44. A. looked B. stepped C. flew D. crawled45. A. climbed B. flew C. ran D. turned46. A. reflected B. focused C. contained D. covered47. A. frightening B. inspiring C. disappointing D. amazing48. A. memory B. option C. feeling D. theme49. A. smiled B. breathed C. ran D. froze50. A. calm B. still C. silent D. quiet51. A. moving B. burning C. shaking D. freezing52. A. button B. lens C. screen D. image53. A. memory B. shock C. sickness D. fantasy54. A. mysterious B. familiar C. magical D. professional55. A. feature B. scene C. reaction D. reminder【答案】41. C 42. D 43. A 44. B 45. B 46. A 47. D 48. C 49. D 50. B 51. C 52. A 53. B 54. C 55. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。讲述了自然摄影师在黄石公园拍摄时偶遇熊的惊险经历。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:作为世界上第一个国家公园,黄石因野生动物的多样性而闻名,但最出名的可能是它的熊。A. importance重要性;B. curiosity好奇心;C. variety多样性;D. anxiety焦虑。根据上文“Yellowstone National Park”以及下文“ but it is probably best known for its bears”可知,黄石公园的野生动物种类丰富,variety符合语境。故选C。【42题详解】考查介词词义辨析。句意:尽管体重高达300公斤,它们能以大约每小时64公里的速度奔跑,也是出色的游泳者。A. Except除了;B. Without没有;C. Concerning关于;D. Despite尽管。根据下文“a weight of up to 300 kilograms”和“run at a speed of around 64 kilometres per hour”的逻辑关系可知,虽然重但跑得快,此处表让步,Despite符合语境。故选D。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管体重高达300公斤,它们能以大约每小时64公里的速度奔跑,也是出色的游泳者。A. excellent出色的;B. determined坚定的;C. patient耐心的;D. effective有效的。根据上文“can run at a speed of around 64 kilometres per hour and are also”可知,and前后都是描述熊的能力,此处描述游泳能力同样出色,excellent符合语境。故选A。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:当我终于走出树林时,景色令人惊叹。A. looked看;B. stepped走;C. flew飞;D. crawled爬。根据上文“I followed a path that took me through a dark forest”以及下文“out of the trees”可知,作者是步行穿过树林,stepped符合作者走出树林的动作。故选B。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:一只鹰飞过积雪覆盖的山脉,山脉倒映在下方平静的湖水中。A. climbed攀爬;B. flew飞;C. ran跑;D. turned转向。根据“An eagle”的习性特点可知,鹰的动作是飞,flew符合语境。故选B。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:一只鹰飞过积雪覆盖的山脉,山脉倒映在下方平静的湖水中。A. reflected倒映;B. focused集中;C. contained包含;D. covered覆盖。根据上文“snow-capped mountains”以及下文“in the still lake below”可知,山脉会在湖面上形成倒影,reflected符合语境。故选A。【47题详解】考查形容词词义辨析。句意:当我专注于拍摄这一令人惊叹的场景时,我突然感觉自己被注视着。A. frightening吓人的;B. inspiring鼓舞人的;C. disappointing令人失望的;D. amazing令人惊叹的。根据上文“the view was breathtaking”以及“I was concentrating on photographing”可知,这个场景是美不胜收、令人惊叹的,作者沉浸于拍摄,amazing符合语境。故选D。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:当我专注于拍摄这一令人惊叹的场景时,我突然感觉自己被注视着。A. memory记忆;B. option选择;C. feeling感觉;D. theme主题。根据下文“I was being watched”可知,这是一种直觉、感觉,feeling符合语境。故选C。【49题详解】考查动词词义辨析。句意:我慢慢地转过身,相机还举在眼前……然后僵住了。A. smiled微笑;B. breathed呼吸;C. ran跑;D. froze僵住。根据下文“Only metres away from me was a bear”以及“the bear and I both waited to see who would move first”可知,看到熊的本能反应是吓呆了、僵住,froze符合语境。故选D。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:时间仿佛静止了,我和熊都等着看谁先动。A. calm平静的;B. still静止的;C. silent沉默的;D. quiet安静的。根据下文“as the bear and I both waited to see who would move first”可知,此时双方都没动,时间仿佛静止,still符合语境。Time stood still是固定表达,意为“时间静止/凝固了”。故选B。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:我的腿开始发抖。A. moving移动;B. burning燃烧;C. shaking发抖;D. freezing冻结。根据上文“Only metres away from me was a bear”可知,人在恐惧时腿会发抖,shaking符合语境。故选C。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:不知怎么的,我强迫自己按下了快门。A. button按钮;B. lens镜头;C. screen屏幕;D. image图像。根据主语“I”的摄影师身份以及“press”的动作可知,拍照需要按相机的快门按钮,button符合语境。故选A。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:当我从震惊中恢复过来时,我看了看相机。A. memory记忆;B. shock震惊;C. sickness生病;D. fantasy幻想。根据上文“Only metres away from me was a bear”以及“My legs started __11__”可知,作者遭遇了熊的惊险经历会使其处于震惊状态,shock符合语境。故选B。【54题详解】考查形容词词义辨析。句意:我那最吓人但又奇妙的经历,如今被永远定格在一张照片里。A. mysterious神秘的;B. familiar熟悉的;C. magical奇妙的;D. professional专业的。根据上文“frightening”和转折词“but”可知,此处需填与“吓人”相对的积极词,这段经历惊险刺激的同时也是奇妙的,magical符合语境。故选C。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:我时常看着这张照片,以此提醒自己尊重所有动物。A. feature特征;B. scene场景;C. reaction反应;D. reminder提醒物。根据下文“to show respect to all animals”可知,照片是用来提醒自己的物品,reminder符合语境。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Ethnic costumes (民族服装) in China, ___56___ (especial) those of the Dong people, are well- known ___57___ their lively colors and detailed patterns. The Dong, located mainly in Guizhou, Hunan, Hubei, and Guangxi, have owned a rich heritage (遗产) in arts and crafts, including ___58___ (they) famous liangbu.Liangbu is a special cloth, dyed (染) a deep blue from wild plants, and woven (织) with detailed patterns. It symbolizes the Dong’s wisdom, ___59___ (connect) to nature, and adaptability to their cool, wet environment. ___60___ (make) liangbu is not easy. The process starts with spinning cotton threads, then dyeing them. The finished cloth is beaten many times to make it strong and long- lasting for use in farming.It’s a valuable tradition ___61___ was passed down from mothers to daughters. Yang Shenghua, a Dong villager, learned this craft from her mother at a young age. Women wear liangbu dresses with colorful flowers, while men’s are much ___62___ (simple).Liangbu holds important cultural value. It’s given as a wedding gift from mothers to daughters, and grandmothers present woven baby carriers to new mothers. These practices strengthen family ties across ___63___ (generation).Today, liangbu ___64___ (recognize) as a national- level intangible cultural heritage, showing the Dong’s ingenuity and craftsmanship. Its making is not just a skill, ___65___ a living testament (证明) to the Dong people’s creativity, weaving together tradition and modernity.【答案】56. especially 57. for 58. their 59. connection 60. Making 61. that##which62. simpler 63. generations 64. is recognized65. but【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了中国特别是侗族的民族服饰,特别是其著名的亮布,详细描述了亮布的制作过程、文化价值以及在现代社会中的地位,展现了侗族人民的智慧和工艺水平。【56题详解】考查副词。句意:中国的少数民族服装,尤其是侗族服装,以其鲜艳的色彩和细致的图案而闻名。空处修饰整个句子,用副词修饰。故填especially 。【57题详解】考查介词。句意:中国的少数民族服装,尤其是侗族服装,以其鲜艳的色彩和细致的图案而闻名。此处是固定搭配:be well-known for意为“以……而闻名”。故填for。【58题详解】考查代词。句意:侗族主要分布在贵州、湖南、湖北和广西,拥有丰富的工艺美术遗产,其中包括著名的凉布。空后是名词,所以空处应填形容词性物主代词作定语。故填their。【59题详解】考查名词。句意:它象征着侗族的智慧,与自然的联系,以及对凉爽潮湿环境的适应能力。根据and可知,空处和wisdom以及后文的adaptability并列,所以应填名词作宾语,connect的名词形式是connection。故填connection。【60题详解】考查非谓语动词。句意:做凉布并不容易。本句缺少主语,应用动名词作主语,位于句首,首字母应大写。故填Making。【61题详解】考查定语从句。句意:这是母亲传给女儿的宝贵传统。空处引导定语从句,先行词是tradition,在从句中作主语,用that或者which引导。故填that或者which。【62题详解】考查形容词。句意:女人穿有鲜艳花朵的两步裙,而男人则简单得多。空前是系动词,所以空处应填形容词作表语,根据句意,此处是用男人的穿着和女人比较,用比较级。且much修饰比较级。故填simpler。【63题详解】考查名词。句意:这些做法加强了几代人之间的家庭联系。空前是介词,所以空处应填名词作宾语,根据句意,此处用复数形式表示泛指。故填generations。【64题详解】考查动词时态和语态。句意:今天,凉布被认定为国家级非物质文化遗产,展示了侗族的匠心和工艺。本句缺少谓语,所以recognize作谓语,描述客观事实,用一般现在时,和主语liangbu之间是被动关系,用被动语态,主语为第三人称单数。故填is recognized。【65题详解】考查连词。句意:它的制作不仅仅是一种技艺,更是侗族人民创造力的生动证明,他们将传统与现代编织在一起。此处是固定搭配:not just...but...意为“不仅是……而且……”。故填but。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华。你校上周六举办了中国传统文化展。请据此写一份新闻报道,向英文校报投稿。内容包括:1.时间和地点;2.展览内容;3.活动意义注意:1.词数:80词左右;2.参考词汇: a traditional Chinese Culture Exhibition中国文化展___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Last Saturday our school held a traditional Chinese Culture Exhibition. This exhibition was held at the Art Center on Saturday afternoon,from 2pm to 5pm. Students put on many performances featuring Chinese culture, including Chinese martial arts, handwriting, Qigong and so on. It was very successful and was really a big hit. So this event contributed to helping more people learn about the traditional Chinese culture,and all the staff,all the students and their parents as well as anyone interested in it were excited about it.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇新闻报道,报道学校在上周六举办的中国文化展,内容包括时间,地点,内容和活动意义。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时结构:总分法总分法 指把主题句作为总说,然后时间,地点,活动内容和活动意义等内容为支持句,作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 展览举办的时间和地点;2. 展览的活动内容;3. 活动的意义。第二步:列提纲 (重点词组)hold a traditional Chinese Culture Exhibition, put on many performances, contribute to第三步:连词成句1.This exhibition was held at the Art Center on Saturday afternoon,from 2pm to 5pm.2. Students put on many performances featuring Chinese culture, including Chinese martial arts, handwriting, Qigong and so on.3. This event contributed to helping more people learn about the traditional Chinese culture,and all the staff,all the students and their parents as well as anyone interested in it were excited about it.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇1 表达因果关系的词:so本文为新闻报道,内容分别为时间地点,展览内容和活动意义,因此按此顺序安排句子,将单句连接成文,书写一定要规范清晰。【点睛】[高分句型1]:Students put on many performances featuring Chinese culture, including Chinese martial arts, handwriting, Qigong and so on.本句中用到现在分词作定语。[高分句型2]:So this event contributed to helping more people learn about the traditional Chinese culture,and all the staff,all the students and their parents as well as anyone interested in it were excited about it.本句使用了过去分词作定语。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。Alice was a senior high school student who lived at home with her parents rather than living in the school dorm. Every day, her mom Coco would nag (唠叨) her a lot, and this had lasted for years.In the morning, before Alice went to school, Coco would stand by the door and say, “Alice, don’t use your phone when the teacher is talking.” When Alice came back home after school, Coco would keep asking, “Did you make any new friends at school Getting along well with your classmates is really important.” Sometimes, she would also say, “Tell me something interesting that happened at school today.”At first, Alice tried to listen patiently. But as time went by, she got more and more tired of Coco’s nagging. She often thought, “Mom talks too much. I wish I could go to a university in another city. That way, she won’t nag me all the time.”Two years later, Alice’s dream came true. She was admitted to a university far away from home. However, one month before she left, Coco started nagging again, this time about her college life.“Remember to wash your clothes regularly in college. Study hard but also take care of your health,” Coco would repeat every day. Alice felt even more annoyed. When the day came for her to leave home, she was very happy, thinking she would finally be free from her mom’s nagging.But things didn’t go as Alice expected at college. One roommate liked to stay up late watching movies, and the other often left her things everywhere. Alice didn’t know how to get along with them. Besides, she had no idea how to manage her spare time meaningfully. She didn’t have many friends there. Her heart was brimming with a feeling of being alone.注意:(1)续写词数应为150左右;(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。One evening, Alice found herself missing mom’s words she used to hate.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Alice felt much better after talking to her mom on the phone.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】范文:One evening, Alice found herself missing mom’s words she used to hate. She picked up her phone to call Coco. As soon as Coco answered, she said softly, “Mom, I miss your nagging. My roommates are difficult to get along with, and I don’t know how to manage my time.” Coco listened patiently and gave gentle advice: “Try talking to your roommates nicely about your sleep schedule, and also, join a club to make friends.” She also reminded Alice to eat healthy and get enough sleep. Alice nodded repeatedly, tears welling up in her eyes. For the first time, she felt the warmth of her mom’s words.Alice felt much better after talking to her mom on the phone. She followed Coco’s suggestions. She had a calm chat with her roommates, and they agreed to respect each other’s habits to create a more harmonious atmosphere. She also joined a book club, where she met some like-minded classmates. Gradually, she no longer felt like a stranger in the new city. From then on, whenever she faced troubles, she’d call her mom, no longer feeling annoyed by the nagging. Instead, she knew it was the most precious gift her mom could give — a love that followed her, even from far away.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了高中生爱丽丝厌烦母亲常年的唠叨,渴望远离家去外地上大学。当她如愿进入远方的大学后,却因无法适应宿舍生活、感到孤独而怀念起母亲的唠叨,与母亲通话后她理解了唠叨中的爱,并积极调整状态适应了大学生活。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“一天晚上,爱丽丝忽然发觉,自己竟开始想念那些曾让她无比厌烦的话语。”可知,第一段可描写爱丽丝致电母亲倾诉大学生活的困扰,母亲耐心倾听并给出建议,爱丽丝思想的转变。②由第二段首句内容“爱丽丝和妈妈通了电话后感觉好多了。”可知,第二段可描写爱丽丝采纳母亲的建议,与室友沟通达成共识并逐渐适应了大学生活,以及她由此产生的感悟。2.续写线索:思念母亲的唠叨——致电母亲倾诉困境——听取母亲的建议——付诸行动改善生活——领悟唠叨中的母爱3.词汇激活行为类①轻声说:say softly/whisper/speak gently②想念:miss/long for③面对:face/confront/come across情绪类①热泪盈眶:tears welling up in her eyes/tears filling her eyes②感觉像个局外人:feel like a stranger/feel out of place③恼怒的:annoyed/irritated【点睛】【高分句型1】 Alice nodded repeatedly, tears welling up in her eyes. (使用了独立主格结构tears welling up)【高分句型2】 She also joined a book club, where she met some like-minded classmates. (使用了where引导的非限制性定语从句)湖北省天门市陆羽高级中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What would the man like to order A. A cup of tea. B. Some apple juice. C. Some coffee.2. Which program does the man like best A. News. B. Sports. C. History.3. What is the probable relationship between the speakers A. Wife and husband. B. Salesman and customer. C. Passenger and driver.4. Where does the conversation probably take place A. In a ticket office B. In a bank C. In a department store5. When did the fire probably break out A. At about 7. B. At about 8. C. At about 9.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项.听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。6. What does the man’s friend want to drink A. Coffee with milk B. Orange juice C. Milk with sugar7. How much should the man pay A. 10 yuan B. 90 yuan C. 99 yuan听下面一段对话,回答以下小题。8. Who did Fred have a fight with last night A. His brother. B. A storekeeper. C. A policeman.9. Where is Fred now A. At home. B. In the hospital. C. In the police station.听下面一段对话,回答以下小题。10. Whose house is the girl going to on Sunday A. Susie’s B. Mary’s C. Jenny’s11. What will the girl probably do on Friday A. See a movie B. Go shopping C. Watch a basketball game12. Why does the girl want her father to buy a new backpack for her A. Her backpack is lost B. Her backpack is broken C. Her backpack is full of books听下面一段对话,回答以下小题。13. Where did Lisa find the wallet A. In a park. B. In a parking lot. C. In a shopping mall.14. How much cash was in the wallet A. Six dollars. B. Sixteen dollars. C. Sixty dollars.15. What can be found in the wallet besides money A. A telephone. B. A photo of a person. C. Business cards.16. How will Lisa get in touch with the wallet’s owner A. By visiting him. B. By ringing him up. C. By waiting for him.听下面一段独白,回答以下小题。17. Who mentioned in the speech use camels in their sports A. The Arabs. B. Chinese people. C. Americans.18. Which sport has the longest history A. Basketball. B. Running. C. Volleyball.19. How old is volleyball sport A. Less than 200 years. B. About 300 years. C. Over 1,000 years.20. What often comes out of a game in the speaker’s opinion A. Pride. B. War. C. Friendship.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Beautiful Places for a Winter Snow HolidayIt’s never too early to start thinking about snowy escapes, and now is the perfect time to start thinking about a winter snow holiday. Here are our picks of snowy places to visit this winter.Swiss Alps, SwitzerlandFor a memorable snowy escape, head to Switzerland where the amazing Alps await. With snow-covered forests, icy peaks and shining lakes, this is a breathtaking place to take in the season. One of the best ways to experience the Swiss Alps in winter is with a ride on the Glacier Express, the iconic red train known as one of the slowest express trains.Prague, Czech RepublicIf you’re looking for a festive getaway, Prague is your place. While snowfall can be unpredictable, the Christmas spirit is unmatched. Browsing the Christmas markets is a must, where you can pick up some traditional gifts and handicrafts from brightly decorated wooden stands.Lapland, SwedenA place worth mentioning twice, Lapland really is a snow holiday dream. For starters, it’s home to an unusual hotel where you can sleep on a bed made of ice. The hotel is constructed entirely out of, you guessed it, ice! It’s also the location of the Abisko National Park, known as one of the best places in the world to see the Northern Lights.Lofoten, NorwayThe Lofoten islands come into their own in winter. With much fewer people around, it’s a great time of year to experience the fishing villages at their most authentic. There’s plenty going on, too. Take a wildlife and nature trip to experience impressive landscape and birdlife and join in a Northern Lights hunt after the sunsets.1. Where can tourists check into an ice hotel A. In Swiss Alps, Switzerland. B. In Lapland, Sweden.C. In Prague, Czech Republic. D. In Lofoten, Norway.2. What is a special way to enjoy the views of Swiss Alps A. Exploring fishing villages. B. Visiting Christmas markets.C. Taking the Glacier Express. D. Hunting for Northern Lights.3. What do Lapland, Sweden and Lofoten, Norway have in common A. They organize wildlife trips. B. They host Christmas-themed activities.C. They are not hot winter holiday attractions. D. They offer chances to see the Northern Lights.B“Lives of great men all remind us that we can make our lives sublime (崇高的)” is a line from A Psalm of Life (《人生颂》) that Chen Lin read in a Learn video when he was 96 years old.With a “life is to give, not to take” attitude, Chen Lin devoted his life to the development of foreign language education in China.Born in 1922, Chen worked in foreign education for more than 70 years. In 1950, he started teaching at Beijing Foreign Studies University. At the university, Chen was known for his nickname of “Three UP Professor”, since he always insisted on “standing up” and “speaking up” when teaching. Also, when class was over, he would instantly “shut up”.In the 1980s, in most English classes, teachers did most of the speaking, while students mostly only listened. But Chen encouraged students to speak and practice more. Outside of class, Chen still tried his best to popularize English among common people. In 1981, he took part in the TV program Follow Me (《跟我学》) and taught people English in a fun way, which started a craze for learning English.In 1999, Chen led experts to develop English curriculum standards (课程标准). Before that, English teaching goals from primary to university were not connected. But the standards changed the situation, making English education work like “one package”.To help students learn English more effectively, Chen advised providing suitable English-learning material for students at different levels. “I have been a teacher all my life, and I want to be an English teacher again in my next life.” Chen said.“I think there is no more noble profession than to teach and make students useful to the people.”24. What can we know according to the passage A. Chen Lin was the leading expert in developing English curriculum standards.B. Most teachers encouraged students to speak and practice more in the 1980s.C. Chen Lin was famous for his attitude toward life.D. Chen Lin created Follow Me alone to encourage students to learn English.25. Why did Chen Lin teach people English in the TV program Follow Me A. To become more famous in China. B. To make English popular among common people.C. To encourage more people to attend his class. D. To show his fun way of teaching English.26. What can we infer from the last paragraph A. Chen Lin decided to teach English again.B. Chen Lin thought only teaching was a noble profession.C. Chen Lin was proud of being an English teacher.D. Chen Lin hoped more people could become English teachers.27. Which of the following words can best describe Chen Lin A. Humorous and generous. B. Devoted and enthusiastic.C. Intelligent and independent. D. Energetic and honest.CTwenty-five years ago, most young Britons wanted a career in law, to be a doctor, or, if they were creative enough, to take up singing. But today, things stand differently.According to a survey by Tesco Mobile, a UK company, the “dream job” of young people aged between 16 and 25 in the UK is a video blogger, or “vlogger”. The survey, carried out among 1,002 people, found that as much as 40 percent of them put the vlogger as their number one choice on a list of ideal careers.This change is undoubtedly as a result of the Internet and social media. They have made it so much easier to reach audience of the world, without having to enter a career in show business in the traditional way.In the past, the biggest stars were trained by the Hollywood studios. Now, anyone with a camera can become a star. Vloggers are the big stars of today because they are normal people communicating with their fans about everyday lives.However, what people see is only the bright side of being a vlogger and they fail to notice the fact that only those who are successful earn fame and money. For every success there are hundreds of others who never get off the starting line. There are the dreams that come true and the dreams that remain dreams forever.Although being vloggers is popular, some young people choose to follow careers that don’t necessarily earn them fame, but allow them to make good use of the Internet to share their hobbies. Young Israeli David Leshaw, for example, runs a business called the Finishers Club. It’s an online platform for runners to keep a record of their races. His job allows him to express his enthusiasm, and is always a learning experience. And that’s enough for him.28. Why do more and more young Britons choose to be vloggers A. Because vloggers can earn little fame and money on the Internet.B. Because there is too much competition in the traditional show business.C. Because the Internet makes it convenient to become vloggers.D. Because anyone with a camera will surely become a star.29. What can we infer from the fifth paragraph A. Only a few vloggers can be successful.B. A vlogger cannot earn fame or money.C. People seldom see the bright side of being a vlogger.D. Dreams will always remain to be dreams.30. What do young people like David do on the Internet A. Learn from others. B. Become an online hit.C. Hold running races. D. Mix jobs with hobbies.31. What is the passage mainly about A. Most Britons choose to be vloggers as their jobs now.B. The Internet is influencing young Britons’career choice.C. The Internet is taking the place of traditional studios.D. Young Britons cannot find jobs without the Internet.DThree minutes of looking at red light once a week may help our eyesight, new research suggests. The findings show that red light might be a cheap and easy treatment for declines (衰退) in color vision (视力) as we get older.Last year, researchers from University College London did a study on red light therapy (疗法). 24 healthy volunteers, aged between 28 and 72, were asked to look at red light for three minutes every day for two weeks. Tests later found that the eyesight of people over the age of 40 improved.To test the possible weak points of their therapy, they did a new study this year. Instead of using the light every day, they used it once a week. The new study included 20 volunteers, aged between 34 and 70,all with healthy vision. Some received red light therapy in the morning, and others received it in the afternoon. They were then tested on their color vision up to a week later.On the whole, those who got the treatment in the morning showed a 17% improvement in their color vision, even a week later. Those who got the treatment in the afternoon did not have any improvement.“We’ve found that one single treatment in the morning can greatly improve declining vision.” said lead author Glen Jeffrey.The findings do support their earlier work, and they might make the treatment more practicable, since a once-weekly treatment is easier to stick to than a daily one. But the team’s promising results are still drawn on small numbers of healthy volunteers Larger studies would be needed to show the help of red light therapy.“In the near future, a once-a-week three-minute treatment could be done while making a coffee or listening to a song, and such a simple thing could change eye care and vision around the world,” Jeffrey said.Given its low cost (as little as $15) per machine, and simplicity, the team is excited about the future of their therapy.32. What plays a key role in red light treatment A. The time of day for treatment B. The machine used in the treatment.C. The time that one treatment lasts. D. The number of treatments received.33. What makes it necessary to improve the study A. The age of the volunteers. B. The number of the volunteers.C. The sex of the volunteers. D. The poor vision of the volunteers.34. What is Jeffrey’s attitude towards the future of the therapy A. Unclear. B. Doubtful. C. Serious. D. Hopeful.35. What is the purpose of this text A. To state the importance of eye care.B. To explain the value of deep red light.C. To introduce a way to fight vision decline.D. To encourage people to protect their eyesight.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Positive Effects of YogaSometimes it’s the simplest daily practice that can have the biggest influence on your health, and yoga is proof of that. Although most forms of yoga aren’t considered to be as intense (激烈的) as other types of exercise, yoga has been clearly shown to improve your long-term health. ___36___Yoga promotes mental healthYoga is a powerful tool for reducing mental problems,Doing yoga regularly promotes mental calmness and relaxes the mind. ___37___ A study found that practising yoga can improve mood and decrease one’s level of stress even more than a regular walking practice after a 12-week program.Yoga improves brain healthPracticing yoga improves overall blood flow to the body, including the brain, which is helpful for thinking and memory. ___38___. Therefore, doing yoga regularly can be a good strategy for keeping long-term brain health.Yoga develops flexibility(灵活性)Physically, daily yoga practice allows us to use our muscles and move our joints more fully than we usually do in daily life. ___39___ This regular movement keeps the body flexible and contributes to better balance.___40___Practicing yoga before bed can help calm the mind, reduce the time it takes to fall asleep and increase sleep time. If you find it hard to go to your dreams, there is no doubt that doing yoga is highly recommended as a good way to help you sleep longer.A. Yoga enriches dreamsB. Yoga improves sleep qualityC. Another advantage is that it reduces feelings of tiredness.D. It means they won’t stay in the same position for a long time.E. Practicing yoga every day helps you mentally and physically.F. It also helps to relieve stress and anxiety, and improves focus.G. This is why age-related memory loss can be slowed down.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。An Encounter with NatureAs a nature photographer, my favourite place to take photos is Yellowstone National Park. As the world’s first national park, Yellowstone is famous for the ____41____ of its wildlife, but it is probably best known for its bears. These huge, strong animals can live for 30 years. ____42____ a weight of up to 300 kilograms, they can run at a speed of around 64 kilometres per hour and are also ____43____ swimmers.Last spring in Yellowstone, I followed a path that took me through a dark forest. When I finally ____44____ out of the trees, the view was breathtaking. An eagle ____45____ over the snow-capped mountains, which were ____46____ in the still lake below. While I was concentrating on photographing this ____47____ scene, I suddenly had a ____48____ that I was being watched. Slowly, and with the camera still held to my eye, I turned… and ____49____. Only metres away from me was a bear. With water falling off its thick, brown hair, the bear stared back at me. Time stood ____50____ as the bear and I both waited to see who would move first. My legs started ____51____. Somehow, I forced my finger to press the ____52____. A second later, the bear turned and ran back into the forest. When I recovered from the ____53____, I looked at my camera. My most frightening but ____54____ experience was now captured forever in a single image.From time to time I look at the photo as a ____55____ to show respect to all animals. It is after all we who are the visitors to their world.41. A. importance B. curiosity C. variety D. anxiety42. A. Except B. Without C. Concerning D. Despite43 A. excellent B. determined C. patient D. effective44. A. looked B. stepped C. flew D. crawled45. A. climbed B. flew C. ran D. turned46. A. reflected B. focused C. contained D. covered47. A. frightening B. inspiring C. disappointing D. amazing48. A. memory B. option C. feeling D. theme49. A. smiled B. breathed C. ran D. froze50. A. calm B. still C. silent D. quiet51. A. moving B. burning C. shaking D. freezing52. A. button B. lens C. screen D. image53. A. memory B. shock C. sickness D. fantasy54. A. mysterious B. familiar C. magical D. professional55. A. feature B. scene C. reaction D. reminder第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Ethnic costumes (民族服装) in China, ___56___ (especial) those of the Dong people, are well- known ___57___ their lively colors and detailed patterns. The Dong, located mainly in Guizhou, Hunan, Hubei, and Guangxi, have owned a rich heritage (遗产) in arts and crafts, including ___58___ (they) famous liangbu.Liangbu is a special cloth, dyed (染) a deep blue from wild plants, and woven (织) with detailed patterns. It symbolizes the Dong’s wisdom, ___59___ (connect) to nature, and adaptability to their cool, wet environment. ___60___ (make) liangbu is not easy. The process starts with spinning cotton threads, then dyeing them. The finished cloth is beaten many times to make it strong and long- lasting for use in farming.It’s a valuable tradition ___61___ was passed down from mothers to daughters. Yang Shenghua, a Dong villager, learned this craft from her mother at a young age. Women wear liangbu dresses with colorful flowers, while men’s are much ___62___ (simple).Liangbu holds important cultural value. It’s given as a wedding gift from mothers to daughters, and grandmothers present woven baby carriers to new mothers. These practices strengthen family ties across ___63___ (generation).Today, liangbu ___64___ (recognize) as a national- level intangible cultural heritage, showing the Dong’s ingenuity and craftsmanship. Its making is not just a skill, ___65___ a living testament (证明) to the Dong people’s creativity, weaving together tradition and modernity.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华。你校上周六举办了中国传统文化展。请据此写一份新闻报道,向英文校报投稿。内容包括:1.时间和地点;2.展览内容;3.活动意义注意:1.词数:80词左右;2.参考词汇: a traditional Chinese Culture Exhibition中国文化展___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之成为一篇完整的短文。Alice was a senior high school student who lived at home with her parents rather than living in the school dorm. Every day, her mom Coco would nag (唠叨) her a lot, and this had lasted for years.In the morning, before Alice went to school, Coco would stand by the door and say, “Alice, don’t use your phone when the teacher is talking.” When Alice came back home after school, Coco would keep asking, “Did you make any new friends at school Getting along well with your classmates is really important.” Sometimes, she would also say, “Tell me something interesting that happened at school today.”At first, Alice tried to listen patiently. But as time went by, she got more and more tired of Coco’s nagging. She often thought, “Mom talks too much. I wish I could go to a university in another city. That way, she won’t nag me all the time.”Two years later, Alice’s dream came true. She was admitted to a university far away from home. However, one month before she left, Coco started nagging again, this time about her college life.“Remember to wash your clothes regularly in college. Study hard but also take care of your health,” Coco would repeat every day. Alice felt even more annoyed. When the day came for her to leave home, she was very happy, thinking she would finally be free from her mom’s nagging.But things didn’t go as Alice expected at college. One roommate liked to stay up late watching movies, and the other often left her things everywhere. Alice didn’t know how to get along with them. Besides, she had no idea how to manage her spare time meaningfully. She didn’t have many friends there. Her heart was brimming with a feeling of being alone.注意:(1)续写词数应为150左右;(2)请按如下格式在答题纸相应位置作答。One evening, Alice found herself missing mom’s words she used to hate.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Alice felt much better after talking to her mom on the phone.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 湖北省天门市陆羽高级中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语听力.mp3 湖北省天门市陆羽高级中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语答案.docx 湖北省天门市陆羽高级中学2025-2026学年高一上学期12月月考英语试卷.docx