资源简介 四川成都新人教版八年级英语上册期末质量评估测试卷第一部分 听力(共30小题;计30分)一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)1.A.You’re welcome. B.That’s good. C.No problem.2.A.I think so. B.So easy. C.I don’t mind it.3.A.Twice a week. B.At a supermarket. C.Some vegetables.4.A.Yes, it is. B.Yes, I am. C.No, you aren’t.5.A.I’m sorry to hear that. B.Don’t say that. C.It’s a good habit.二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)A. B. C. D. E.6. 7. 8. 9. 10.三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)听下面一段对话,回答下列两个小题。11.What did Jane do last Saturday A.She visited her grandparents. B.She went fishing. C.She went to a science museum.12.Who won the chess game A.Jane. B.Bill. C.The robot.听下面一段对话,回答下列两个小题。13.How often will Mark have Chinese culture lessons A.Once a week.B.Twice a week.C.Three times a week.14.What can we learn from the conversation A.Mark is preparing for his dream job.B.Mark’s parents want him to be a cook.C.Karen’s English teacher often helps her.听下面一段对话,回答下列三个小题。15.How many kinds of fruits are Tom and Claire talking about A.One. B.Two. C.Four.16.What are Tom and Claire making A.Fruit salad.B.A fruit sandwich.C.A fruit milk shake.17.Who are Tom and Claire A.Neighbors.B.Brother and sister.C.Teacher and student.听下面一段对话,回答下列三个小题。18.Where did Becky go for her holiday A.Belize.B.South America.C.North of Mexico.19.Why did Becky go there A.She worked in a zoo.B.She loved exciting plants.C.She and her family all love animals.20.How were the animals there A.Hungry. B.Exciting. C.Dangerous.四、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题2分,计10分)听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。Paul and his 21 , David22 hobbies playing basketball, playing the drums, writing and reading booksDifferent personal traits *Paul looks 23 and more hard-working. *David is friendlier, more outgoing and popular.Resolutions Paul plans to play the drums better and David hopes to 24 his English.Meaning of friends Friends are important and 25 in each other.第二部分 基础知识运用(共20小题;计30分)五、选择填空(共5小题;计10分)阅读材料,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A.ready to B.feel free to C. in order to D.play a role E. thanks toOur class forms study groups before important exams. We study together every day 26 improve our grades. Every member is expected to 27 in the group’s success. Whenever someone is in need, the rest of us are 28 lend a hand. We always encourage each other by saying, “Please 29 ask any questions.” And 30 our study groups, we not only get better grades but also become closer friends. Learning together in this way makes the whole experience more meaningful.六、补全对话(共5小题;计10分)根据对话内容,从下面选出最佳选项补全对话。Jack: Hi, Li Ming. What are you doing Li Ming: 31Jack: 32Li Ming: His birthday is on Wednesday, August 18.Jack: What are you making Li Ming: 33 My grandfather forgets his birthday every year.Jack: Ha ha! A bowl of noodles is a good gift for him.Li Ming: 34Jack: My birthday It’s on August 11. Oh, no, that’s my mum’s birthday. My birthday is on August 23.Li Ming: OK, Jack. 35A.Maybe I need to make a bowl of noodles for you, too.B.I’m making a birthday present for my grandfather.C.When is your birthday, Jack D.When is his birthday E.It’s a bowl of noodles!七、完形填空阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;计10分)One day in 1997, on his way home after work in Luoyang, Henan Province, 50-year-old Zhang Shuangqi 36 an abandoned (被遗弃的) baby girl on the road. No one wanted this girl. He took her home and raised (养育) her as his daughter. He named her Zhang Baige and wished her have a 37 life.“My father was 38 .” Zhang Baige says. “He didn’t have any money or experience raising a child. For he has no son or daughter by 39 .” The old man took on three or four jobs at the same time to make a living.MotorhomeZhang Baige didn’t go to 40 after high school, but she worked hard and opened her own company in Guangzhou.To spend more time with her father, Zhang Baige 41 her business and bought a motorhome to travel around the country with him. They have travelled through Shanxi and Sichuan, and then to other places.Zhang Shuangqi said he wanted to watch the national flag-raising ceremony (升旗仪式) at Tian’anmen Square someday. Zhang Baige 42 to make her father’s dream come true. To let him see it 43 , Zhang Baige carried her father on her shoulders (肩膀) just like her father did when she was a 44 .“Father is getting older. I will do everything I can to make him happy. He raised me up and I will 45 leave him alone,” says Zhang Baige.36.A.found B.caught C.brought37.A.hopeful B.thankful C.peaceful38.A.ill B.old C.poor39.A.herself B.himself C.themselves40.A.work B.college C.primary school41.A.gave up B.opened up C.put up42.A.decided B.refused C.happened43.A.quickly B.closely C.clearly44.A.kid B.student C.boss45.A.always B.sometimes C.never第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)八、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。AMary is reading something about how to keep healthy on the Internet. Good sleep is important for your health. You need about seven hours’ sleep a night. Don’t eat or read in bed. Go to bed at the same time before midnight (午夜) and get up at the same time every day. For more information (信息), please visit www. . How often do you exercise If you want to stay healthy, try to exercise for 30 minutes a day, three or four times a week. For more information, please call Health Line at 180-2000. Studies show that the cold or flu virus (流感病毒) can live on our hands for long. So you should wash your hands often with soap. For more ways to prevent (预防) the cold or flu, please call Health Line at 180-1313. Brush your teeth twice a day and see a dentist at least (至少) once a year. The oral examination (口腔检查) is not only for the health of teeth, but the whole body. Please visit www. for more information.46.If you want to get good sleep, you should ________.A.go to bed at the same time every day B.get up lateC.read in bed D.eat something in bed47.It’s good for you ________ if you don’t want to have a cold.A.to take less exercise B.to brush your teeth twice a dayC.to go to bed late every night D.to wash your hands often48.You should see a dentist at least once a year because ________.A.you have a toothache B.you don’t often brush your teethC.the oral examination is important D.you don’t often exercise49.Which of the following is NOT true A.To keep healthy, you should brush your teeth every day.B.Taking more exercise is good for your health.C.Washing your hands often can prevent the flu.D.Five hours’ sleep a night is enough (足够的) for you.50.You can ________ if you want to learn more ways to prevent the flu.A.visit www. B.call Health Line at 180-1313C.visit www. D.call Health Line at 180-2000BGoddess(女神) of Luck once visited the world. She heard lots of people complain(抱怨) that no lucky things happened to them.To solve the problem, Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road.A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone. So he walked away.An old man came, but he thought it was a young man’s job to move the heavy stone away. He turned around and left.Then a businessman appeared. As soon as he started to get the stone away, he dropped it. He thought no one would pay him for doing that, and he was afraid that other people would laugh at him for his silly action. So he went away without saying a word.So the stone stayed there for days. One late evening, a young man came by and saw it. He thought it was so dark that someone might fall because of it. He worked hard and finally moved the stone to the side of the road. To his surprise, he found a box under the stone. There were some words on the box. It said “To the man who moved the stone.” Yeah, there were lots of gold in the box.When the student, the old man and the businessman heard it, they all cried. How sad they were! Just at that moment, Goddess of Luck told them, “All of you lost the chance to move the stone. That means you lost the chance to get my lucky gifts, too.”51.What did Goddess of Luck hear when she visited the world A.No one wanted to be lucky. B.No one wanted to move the stone.C.No lucky things happened in the world. D.No lucky things happened to lots of people.52.Why didn’t the student want to move the stone A.Because he was too busy with his study.B.Because he thought it wasn’t his job to do it.C.Because he thought he wasn’t strong enough to do it.D.Because he was afraid that other people would laugh at him.53.What was the lucky gift under the stone A.A box of stones. B.A box of food. C.A box of books. D.A box of gold.54.Which of the following is TRUE according to the passage A.The old man thought he was too weak to move the stone away.B.Someone would pay the businessman for moving the stone away.C.The words on the box said“To the man who moved the stone”.D.The young man moved the stone away because he wanted to get some money.55.What can we learn from the story A.Your luck is hidden in your kindness.B.Never be afraid of difficulties.C.God helps those who help themselves.D.The harder you work, the luckier you will be.CWhy is it called Mars(火星) Well, Mars is the name of the Roman god of war(罗马战神). People see the planet(星球)as a symbol of war for thousands of years. It is also known as the Red Planet because of its color. It is red because it’s rich in iron(铁). Chinese people called it the “fire star” for the same reason.Scientists was interested in the planet. They first saw Mars in the sky more than 4, 000 years ago. Then, people from all over the world studied the planet. About 200 years ago, scientists started to study pieces of Mars. They broke away and drifted(漂流)through space for millions of years before they got to Earth.Scientists have learned some things about Mars. For example, Mars is home to a 21-kilometer-tall mountain—the tallest in our solar system(太阳系). However, Qomolangma, Earth’s highest mountain, is just 9 kilometers tall. Like Earth, Mars has moons. It has two moons named Phobos and Deimos. The Red Planet also has the largest dust storms(沙尘暴)in the solar system. And they can last for months.Earth is 10 times heavier than Mars. So The Red Planet’s gravity(重力)is only 37 percent as strong as Earth’s, meaning you can jump nearly two times higher on Mars. For the same reason, you are two times heavier on Earth than on Mars.56.Why does Mars get the name “fire star” A.Because it is red. B.Because it is rich in iron. C.Because it is the symbol of war.57.When did scientists see Mars for the first time A.Millions of years ago. B.Over 4, 000 years ago. C.More than 200 years ago.58.What does the underlined word “They” refer to in paragraph 2 A.Scientists. B.Pieces of Mars. C.Stars.59.We can know ________ about Mars in paragraph 3.A.the color B.the weather C.the size60.What can we infer(推断)from the last paragraph A.Mars has stronger gravity than Earth.B.People are heavier on Mars than on Earth.C.People can jump higher on Mars than on Earth.九、选词填空(10分)短文填空。从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)。beautiful before decide during enjoy fast final five fly run they twoSummer is a great time for us to relax and be close to nature. This year our family 61 to go to the hill for a summer trip. It is one of the 62 places in India for its natural beauty. After a long discussion, we 63 chose it.We planned the trip for 64 days. On the morning of the first day, we 65 there. We had some food on the plane so we weren’t hungry. In the afternoon we went shopping in a street and we enjoyed the wonderful nightlife there. The next day, we traveled on a toy train. It 66 from KalKa to Shimla. There are only 3 such trains in India, and one of 67 is here. It was funny to travel on the train although it didn’t go 68 than a bike. We spent the next three days visiting other places. We tried some snow sports in these places and we really 69 the natural beauty.70 all these days filled with activities to do, we always got tired in the evening. But the nightlife there or just looking at the stars in the sky made us happy and excited.十、阅读表达(共15小题;计20分)A. 补全短文 (共5小题;每小题1分,计5分)根据短文内容,从短文后的A~F选项中选出5个适当的选项补全短文。Here is an easy cookbook for you to read. There are many kinds of foods in the book. 71 You can make delicious food and drinks by following the cookbook.72 First, you will have more fun if you do it together with your parents. Then, you should always remember safety (安全) comes first. 73 No one wants a dirty kitchen! After you learn to make these dishes, you may have new ideas and make your own cookbook. Do it right now! Maybe you’ll be a great cook some day!74 You need two pieces of bread, four pieces of chicken, two pieces of cheese, one tomato and one onion. First, put the butter on a piece of bread. Then cut up a tomato and an onion. Add these to the sandwich. Next, put the pieces of chicken on the sandwich. Put the cheese on the chicken. 75A.There are also some drinks in the book.B.Do you want to make a chicken sandwich C.Finally, put the other piece of bread on top.D.At last clean the kitchen after making dishes.E.Here is some advice before you start to cook.F.Here are the instructions to make chicken noodles.B. 完成图表 (共5小题;每小题1分,计5分)根据短文内容,完成图表中所缺信息。The New Century Global Center in Chengdu opened in 2013. It is the largest single building in the world. The building covers about 1,760,000 square meters (m2). The 500m x 400m main building is about 100 meters high. It New Century Global Center is a modern building. It looks big and beautiful.The New Century Global Center gives visitors an excellent place for shopping and fun. People can watch movies in one of the best cinemas. The cinema has great sound and the newest screens. They can also go skating at the skating area or enjoy a cup of coffee, orange juice, or milk tea in one of the cafes or tea shops. For meals, visitors can try food from China, Italy, Japan, Korea, Thailand, and many other countries. They can also choose BBQ, seafood and so on.Outside the main building, there are Central Square and Jincheng Square. After shopping, visitors can take a walk, talk with friends, or enjoy the sunshine on nice days.The New Century Global Center is about 10 kilometers from Tianfu Square. You can drive south along Tianfu Road and reach it in about 25 minutes. You can also take subway Line 1 or Line 18, get off at Jincheng Plaza Station, and walk to the building.New Century Global Center (Chengdu)Some 76 about it ★It has been open for more than 10 years. ★It is the largest single building in the world. ★The main building of the center is about 77 m2. Different kinds of 78 ★In the shopping center: ●Watch movies, go skating or have 79 . ●Eat all kinds of delicious food from all over the world, or choose anything you like. ★Outside of the shopping center: ●Relax in different ways. Location (where it is) ★It is 80 Chengdu. ★It’s not far from Tianfu Square--You can get there within half an hour by car from Tianfu Square. ★It’s also convenient (方便) to get there by subway.C.根据短文内容, 按要求回答问题。The bamboo train, or “lorry, ” is a fun way to travel in Cambodia (柬埔寨). It is a small flat platform made of bamboo , put on top of two sets of wheels . The bamboo train can run along old railway tracks very fast, sometimes reaching 40 kilometers an hour! It’s a simple but clever way to travel. At first, villagers used it to carry things like rice, vegetables, and even animals. Now, it’s also a way to have fun!Riding the bamboo train is an exciting experience. You sit on the bamboo train, feeling the wind in your face as it travels through the countryside. You can see green fields, small houses, and farmers working on both sides of the train.When two trains meet on the single track, one has to stop. The passengers quickly lift (举起 ) the train off the track to let the other pass. It’s a teamwork moment!Today, the bamboo train is a tourist activity. Visitors have a chance to experience the country life of Cambodia in a special way. The bamboo train is a symbol of creativity (创意) and tradition.81.How fast can the bamboo train travel 82.What could people see while riding the bamboo train 83.What do passengers do when two bamboo trains meet on the track 84.What do people use the bamboo train for today 85.What does the bamboo train show about Cambodia 十一、短文填空(10分)Recently, a street food vendor (街边小贩) became surprisingly popular. People waited in line for hours just to taste his fried chicken. His name is Li Junyong, but people call him “Brother Chicken Chop”.Li has lived in Jingdezhen and has sold fried chicken for many years. His chicken steak cost only 6 yuan. Also, his friendly service and 86 personality won people’s hearts. For example, he often said, “You can 87 me with others, but my chicken steak is the best!” and “Making tasty food for you is 88 than anything because the customer is king!”. Many people soon noticed his 89 —he is really good at turning a simple meal into a pleasure. In late September, short videos about him became popular online by 90 , making him an overnight star.However, being famous also brought challenges (挑战). Li always felt short of 91 because he was busy and only slept for 3 to 4 hours a day. Then his family started to help him. 92 , problems like scalpers (黄牛) making chicken steaks more expensive also appeared. To solve the problem, Li told each customer to buy no 93 than 2 chicken chops. Li also spread the culture of Jingdezhen while selling chicken steak. The local government then made him a tourism ambassador (大使).Now, his success makes a 94 to other famous street vendors. They all started to care about their customers. His story also shows that good character and honesty really 95 in business.十二、书面表达(计20分)86.寒假即将来临, 假如你是李,你打算如何度过一个充实而有意义的假期呢?请以"Plans for Winter Vacation"为题,根据下图的提示,写一篇英语短文,谈谈你的寒假计划, 并说出理由。要求: 1. 文章需要有标题,并注意格式;2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 词数:80左右。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)1.A.You’re welcome. B.That’s good. C.No problem.【答案】A【原文】Thanks for always helping me.2.A.I think so. B.So easy. C.I don’t mind it.【答案】A【原文】Morning running is a great way to keep healthy.3.A.Twice a week. B.At a supermarket. C.Some vegetables.【答案】A【原文】How often do you go shopping 4.A.Yes, it is. B.Yes, I am. C.No, you aren’t.【答案】B【原文】Are you able to finish your schoolwork 5.A.I’m sorry to hear that. B.Don’t say that. C.It’s a good habit.【答案】C【原文】I hardly ever stay up late to watch TV.二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)A. B. C. D. E.6. 7. 8. 9. 10.【答案】 D B A C E【原文】6. My brother’s dream is to be an astronaut.7. How about having a banana milkshake together 8. My little brother likes watching cartoons a lot.9. Lisa, I want to go to the movies. Can you join me 10. There will be more robots to help us in the future.三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)听下面一段对话,回答下列两个小题。11.What did Jane do last Saturday A.She visited her grandparents. B.She went fishing. C.She went to a science museum.12.Who won the chess game A.Jane. B.Bill. C.The robot.【答案】11.C 12.B【原文】M: Jane, what did you do last Saturday?W: I planned to visit my grandparents. But they went fishing. So I went to a science museum with my brother Bill.M: Did you see any robots there They can play chess with humans.W: Sure. Bill played with a robot and won.听下面一段对话,回答下列两个小题。13.How often will Mark have Chinese culture lessons A.Once a week.B.Twice a week.C.Three times a week.14.What can we learn from the conversation A.Mark is preparing for his dream job.B.Mark’s parents want him to be a cook.C.Karen’s English teacher often helps her.【答案】13.A 14.A【原文】W: Hi, Mark.What do you want to be when you grow up?M: Hi, Karen. My parents want me to be a doctor. But I really want to be a cook in Europe.W: Why is Europe M: To let more foreign people know about Chinese food and culture.W: Great. How are you going to do that M: First, my English teacher can help improve my English. Also I’ll take cooking lessons on Thursdays and Saturdays and have one lesson about Chinese culture every Sunday.听下面一段对话,回答下列三个小题。15.How many kinds of fruits are Tom and Claire talking about A.One. B.Two. C.Four.16.What are Tom and Claire making A.Fruit salad.B.A fruit sandwich.C.A fruit milk shake.17.Who are Tom and Claire A.Neighbors.B.Brother and sister.C.Teacher and student.【答案】15.C 16.A 17.B【原文】W: Tom, let’s make something delicious for mom’s birthday.M: Ok, Claire.W: We have many kinds of fruits.M: Mom can’t stand pears. So we don’t eat them. How do we begin W: First, peel one banana and one apple. And clean the strawberries. Cut up the banana and apple. And put them with strawberries in the large bowl.M: And finished W: Then put in three spoons of honey and 2 cups of yogurt. And mix it up.M: Wow, mom is going to love it.听下面一段对话,回答下列三个小题。18.Where did Becky go for her holiday A.Belize.B.South America.C.North of Mexico.19.Why did Becky go there A.She worked in a zoo.B.She loved exciting plants.C.She and her family all love animals.20.How were the animals there A.Hungry. B.Exciting. C.Dangerous.【答案】18.A 19.C 20.B【原文】M: Hey, Becky. Did you have a good holiday W: Hi, Ian. Yes, thanks. It was awesome.M: Where did you go W: Belize.M: Where W: Belize. It’s in Central America, south of Mexico.M: Oh, right. So why did you go there W: Because there are amazing animals and birds there. We all love animals in my family. In fact, my dad worked in a zoo a long time ago.M: Oh, I didn’t know that. So did you see any exciting animals W: Yes, we did. Lots.四、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题2分,计10分)听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。Paul and his 21 , David22 hobbies playing basketball, playing the drums, writing and reading booksDifferent personal traits *Paul looks 23 and more hard-working. *David is friendlier, more outgoing and popular.Resolutions Paul plans to play the drums better and David hopes to 24 his English.Meaning of friends Friends are important and 25 in each other.【答案】21.friend 22.Similar 23. thinner 24. improve 25.bring out the best【原文】Hi, I’m Paul from No. 1 Middle School. My best friend is David. We are in the same class. We are very similar in hobbies, and we feel happy to do these things. Almost every weekend, we play basketball together. We go to the same drum class, but he plays better, though. What’s more, both of us like writing, so we often go to Sichuan Library and share our books to read. However, we are also different. David is taller and I’m thinner. I’m more hardworking. He is friendlier and more outgoing than me. That makes him more popular in our class. We make some resolutions for next term. I plan to practice more, to play the drums better. He is going to study English harder to get better grades. All in all, we think friends are important to us. Friends can also bring out the best in each other, and they are like sunshine to make our life more beautiful.第二部分 基础知识运用(共20小题;计30分)五、选择填空(共5小题;计10分)阅读材料,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A.ready to B.feel free to C. in order to D.play a role E. thanks toOur class forms study groups before important exams. We study together every day 26 improve our grades. Every member is expected to 27 in the group’s success. Whenever someone is in need, the rest of us are 28 lend a hand. We always encourage each other by saying, “Please 29 ask any questions.” And 30 our study groups, we not only get better grades but also become closer friends. Learning together in this way makes the whole experience more meaningful.【答案】26.C 27.D 28.A 29.B 30.E【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了班级在重要考试前组成学习小组,通过共同努力提高成绩并增进友谊的经历。26.句意:为了提高成绩,我们每天都一起学习。根据“We study together every day”和“improve our grades”可知,二者是目的关系,in order to“为了”符合语境,在句中表目的。故填C。27.句意:每个成员都应该在小组的成功中发挥作用。play a role in…“在……中起作用”,是固定搭配。故填D。28.句意:每当有人需要帮助时,我们其他人都会乐意伸出援手。根据“Whenever someone is in need, the rest of us are...lend a hand.”的语境可知,此处表示乐意提供帮助,be ready to do sth.“准备做某事;愿意做某事”。故填A。29.句意:请随意提问。根据“We always encourage each other”和“ask any questions”可知,是鼓励对方随意问问题,feel free to do sth.“随意做某事”,故选B。30.句意:多亏了我们的学习小组,我们不仅取得了更好的成绩,还成为了更亲密的朋友。根据“our study groups, we not only get better grades but also become closer friends”并结合备选词汇可知,多亏了学习小组,才取得了更好的成绩,成为了更亲密的朋友,thanks to“多亏了”符合语境。故填E。六、补全对话(共5小题;计10分)根据对话内容,从下面选出最佳选项补全对话。Jack: Hi, Li Ming. What are you doing Li Ming: 31Jack: 32Li Ming: His birthday is on Wednesday, August 18.Jack: What are you making Li Ming: 33 My grandfather forgets his birthday every year.Jack: Ha ha! A bowl of noodles is a good gift for him.Li Ming: 34Jack: My birthday It’s on August 11. Oh, no, that’s my mum’s birthday. My birthday is on August 23.Li Ming: OK, Jack. 35A.Maybe I need to make a bowl of noodles for you, too.B.I’m making a birthday present for my grandfather.C.When is your birthday, Jack D.When is his birthday E.It’s a bowl of noodles!【答案】31.B 32.D 33.E 34.C 35.A【解析】本文是杰克和李明之间的对话,讨论了李明为他祖父准备生日礼物的事情。31.根据上文“What are you doing ”可知,此处介绍自己正在做的事情,选项B“我正在给我爷爷做一份生日礼物。”符合语境。故选B。32.根据下文“His birthday is on Wednesday, August 18.”可知,此处询问李明爷爷的生日在哪一天,选项D“他的生日是什么时候?”符合语境。故选D。33.根据上文“What are you making ”及下文“A bowl of noodles is a good gift for him.”可知,此处指一碗面条,选项E“这是一碗面条!”符合语境。故选E。34.根据下文“Jack: My birthday ”可知,此处询问杰克的生日,选项C“杰克,你的生日是什么时候?”符合语境。故选C。35.根据上文“OK, Jack.”并结合选项可知,此处表示也想给杰克做一碗面条,选项A“也许我也需要给你做一碗面条。”符合语境。故选A。七、完形填空阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;计10分)One day in 1997, on his way home after work in Luoyang, Henan Province, 50-year-old Zhang Shuangqi 36 an abandoned (被遗弃的) baby girl on the road. No one wanted this girl. He took her home and raised (养育) her as his daughter. He named her Zhang Baige and wished her have a 37 life.“My father was 38 .” Zhang Baige says. “He didn’t have any money or experience raising a child. For he has no son or daughter by 39 .” The old man took on three or four jobs at the same time to make a living.MotorhomeZhang Baige didn’t go to 40 after high school, but she worked hard and opened her own company in Guangzhou.To spend more time with her father, Zhang Baige 41 her business and bought a motorhome to travel around the country with him. They have travelled through Shanxi and Sichuan, and then to other places.Zhang Shuangqi said he wanted to watch the national flag-raising ceremony (升旗仪式) at Tian’anmen Square someday. Zhang Baige 42 to make her father’s dream come true. To let him see it 43 , Zhang Baige carried her father on her shoulders (肩膀) just like her father did when she was a 44 .“Father is getting older. I will do everything I can to make him happy. He raised me up and I will 45 leave him alone,” says Zhang Baige.36.A.found B.caught C.brought37.A.hopeful B.thankful C.peaceful38.A.ill B.old C.poor39.A.herself B.himself C.themselves40.A.work B.college C.primary school41.A.gave up B.opened up C.put up42.A.decided B.refused C.happened43.A.quickly B.closely C.clearly44.A.kid B.student C.boss45.A.always B.sometimes C.never【答案】36.A 37.C 38.C 39.B 40.B 41.A 42.A 43.C 44.A 45.C【解析】本文主要介绍了张白鸽曾是一名弃婴,二十多年前被养父收养。如今她为了报答养父,带着他周游中国,她在天安门广场上扛着养父看升旗仪式。36.句意:1997年的一天,在河南省洛阳市下班回家的路上,50岁的张双奇发现了一个被遗弃的女婴。found发现;caught捕捉;brought带来。 根据“an abandoned (被遗弃的) baby girl on the road”可知是发现了一个被遗弃的女婴。故选A。37.句意:他给她取名张白鸽,并希望她有一个平静的生活。hopeful有希望的;thankful感激的;peaceful和平的。根据“He named her Zhang Baige and wished her have a”以及常识可知,给她取名“张白鸽”,是希望她有一个平静的生活。故选C。38.句意:我的爸爸是贫穷的。ill生病的;old年老的;poor贫穷的。根据“He didn’t have any money”可知他没有钱,是贫穷的。故选C。39.句意:因为他自己没有儿子和女儿。herself她自己;himself他自己;themselves他们自己。根据“For he has no son or daughter by”可知此处指他自己,故选B。40.句意:张白鸽高中毕业后没有去大学。work工作;college大学;primary school小学。根据“after high school,”可知高中毕业之后没有去上大学。故选B。41.句意:为了和父亲共度更多时光,张白鸽决定放弃她的生意,并买了一辆房车与他一起环游全国。gave up放弃;opened up开放;put up张贴。根据“her business and bought a motorhome to travel around the country with him”可知是放弃生意,和养父一起环游全国。故选A。42.句意:张白鸽决定实现她父亲的梦想。decided决定;refused拒绝;happened发生。根据“to make her father’s dream come true.”可知是决定实现她父亲的梦想。故选A。43.句意:为了让他清楚地看到它,张白鸽像她小时候父亲那样把她的父亲扛在肩上。quickly迅速地;closely紧密地;clearly清晰地。根据“Zhang Baige carried her father on her shoulders”可知她把父亲扛在肩上是为了让他清楚地看到升国旗。故选C。44.句意:为了让他清楚地看到它,张白鸽像她小时候父亲那样把她的父亲扛在肩上。kid小孩;student学生;boss老板。根据“Zhang Baige carried her father on her shoulders (肩膀) just like her father did when she was a”可知她小的时候,她父亲会把她扛在肩膀上。故选A。45.句意:他把我养大,我永远不会离开他。always总是;sometimes有时;never从不。根据“leave him alone”可知是永远不会离开养父。故选C。第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)八、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。AMary is reading something about how to keep healthy on the Internet. Good sleep is important for your health. You need about seven hours’ sleep a night. Don’t eat or read in bed. Go to bed at the same time before midnight (午夜) and get up at the same time every day. For more information (信息), please visit www. . How often do you exercise If you want to stay healthy, try to exercise for 30 minutes a day, three or four times a week. For more information, please call Health Line at 180-2000. Studies show that the cold or flu virus (流感病毒) can live on our hands for long. So you should wash your hands often with soap. For more ways to prevent (预防) the cold or flu, please call Health Line at 180-1313. Brush your teeth twice a day and see a dentist at least (至少) once a year. The oral examination (口腔检查) is not only for the health of teeth, but the whole body. Please visit www. for more information.46.If you want to get good sleep, you should ________.A.go to bed at the same time every day B.get up lateC.read in bed D.eat something in bed47.It’s good for you ________ if you don’t want to have a cold.A.to take less exercise B.to brush your teeth twice a dayC.to go to bed late every night D.to wash your hands often48.You should see a dentist at least once a year because ________.A.you have a toothache B.you don’t often brush your teethC.the oral examination is important D.you don’t often exercise49.Which of the following is NOT true A.To keep healthy, you should brush your teeth every day.B.Taking more exercise is good for your health.C.Washing your hands often can prevent the flu.D.Five hours’ sleep a night is enough (足够的) for you.50.You can ________ if you want to learn more ways to prevent the flu.A.visit www. B.call Health Line at 180-1313C.visit www. D.call Health Line at 180-2000【答案】46.A 47.D 48.C 49.D 50.B【解析】本文主要介绍了一些保持健康的方法,包括良好的睡眠习惯、适量的运动、勤洗手预防感冒,以及定期进行口腔检查等。46.细节理解题。根据“Go to bed at the same time before midnight (午夜) and get up at the same time every day.”可知,要获得良好睡眠,应该每天在相同的时间上床睡觉。故选A。47.细节理解题。根据“Studies show that the cold or flu virus (流感病毒) can live on our hands for long. So you should wash your hands often with soap.”可知,常洗手有助于防止感冒。故选D。48.细节理解题。根据“Brush your teeth twice a day and see a dentist at least (至少) once a year. The oral examination (口腔检查) is not only for the health of teeth, but the whole body.”可知,每年至少看一次牙医,因为口腔检查对全身健康都很重要。故选C。49.细节理解题。根据“Good sleep is important for your health. You need about seven hours’ sleep a night.”可知,晚上需要大约七个小时的睡眠,选项D的“五小时睡眠足够”是不正确的。故选D。50.细节理解题。根据“For more ways to prevent (预防) the cold or flu, please call Health Line at 180-1313.”可知,如果想了解更多预防流感的方法,可以拨打该电话180-1313。故选B。BGoddess(女神) of Luck once visited the world. She heard lots of people complain(抱怨) that no lucky things happened to them.To solve the problem, Goddess of Luck put a big stone in the middle of the road.A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone. So he walked away.An old man came, but he thought it was a young man’s job to move the heavy stone away. He turned around and left.Then a businessman appeared. As soon as he started to get the stone away, he dropped it. He thought no one would pay him for doing that, and he was afraid that other people would laugh at him for his silly action. So he went away without saying a word.So the stone stayed there for days. One late evening, a young man came by and saw it. He thought it was so dark that someone might fall because of it. He worked hard and finally moved the stone to the side of the road. To his surprise, he found a box under the stone. There were some words on the box. It said “To the man who moved the stone.” Yeah, there were lots of gold in the box.When the student, the old man and the businessman heard it, they all cried. How sad they were! Just at that moment, Goddess of Luck told them, “All of you lost the chance to move the stone. That means you lost the chance to get my lucky gifts, too.”51.What did Goddess of Luck hear when she visited the world A.No one wanted to be lucky. B.No one wanted to move the stone.C.No lucky things happened in the world. D.No lucky things happened to lots of people.52.Why didn’t the student want to move the stone A.Because he was too busy with his study.B.Because he thought it wasn’t his job to do it.C.Because he thought he wasn’t strong enough to do it.D.Because he was afraid that other people would laugh at him.53.What was the lucky gift under the stone A.A box of stones. B.A box of food. C.A box of books. D.A box of gold.54.Which of the following is TRUE according to the passage A.The old man thought he was too weak to move the stone away.B.Someone would pay the businessman for moving the stone away.C.The words on the box said“To the man who moved the stone”.D.The young man moved the stone away because he wanted to get some money.55.What can we learn from the story A.Your luck is hidden in your kindness.B.Never be afraid of difficulties.C.God helps those who help themselves.D.The harder you work, the luckier you will be.【答案】51.D 52.C 53.D 54.C 55.A【解析】本文是一篇记叙文,讲述了幸运女神为人们提供获得一箱金子的机会,三个人路过但是都错过了机会,唯有一位年轻人把握住机会,获得了金子。51.细节理解题。根据“She heard lots of people complain(抱怨) that no lucky things happened to them.”可知,幸运女神听到很多人抱怨幸运的事情没有发生在自己身上。故选D。52.细节理解题。根据“A student passed by. He thought he was too young and weak to carry the big stone. So he walked away.”可知,学生认为自己太年轻,身体太弱搬不动那块大石头。故选C。53.细节理解题。根据“Yeah, there were lots of gold in the box.”可知,石头下的幸运礼物是一箱金子。故选D。54.细节理解题。根据“There were some words on the box. It said ‘To the man who moved the stone.’”可知,盒子上写着“给搬石头的人”。选项C表述正确。故选C。55.主旨大意题。通读全文内容可知,本文讲述了幸运女神为人们提供获得一箱金子的机会,三个人路过但是都错过了机会,唯有一位年轻人把握住机会,获得金子的故事。因此我们懂得了:你的幸运隐藏在你的善良之中的道理。故选A。CWhy is it called Mars(火星) Well, Mars is the name of the Roman god of war(罗马战神). People see the planet(星球)as a symbol of war for thousands of years. It is also known as the Red Planet because of its color. It is red because it’s rich in iron(铁). Chinese people called it the “fire star” for the same reason.Scientists was interested in the planet. They first saw Mars in the sky more than 4, 000 years ago. Then, people from all over the world studied the planet. About 200 years ago, scientists started to study pieces of Mars. They broke away and drifted(漂流)through space for millions of years before they got to Earth.Scientists have learned some things about Mars. For example, Mars is home to a 21-kilometer-tall mountain—the tallest in our solar system(太阳系). However, Qomolangma, Earth’s highest mountain, is just 9 kilometers tall. Like Earth, Mars has moons. It has two moons named Phobos and Deimos. The Red Planet also has the largest dust storms(沙尘暴)in the solar system. And they can last for months.Earth is 10 times heavier than Mars. So The Red Planet’s gravity(重力)is only 37 percent as strong as Earth’s, meaning you can jump nearly two times higher on Mars. For the same reason, you are two times heavier on Earth than on Mars.56.Why does Mars get the name “fire star” A.Because it is red. B.Because it is rich in iron. C.Because it is the symbol of war.57.When did scientists see Mars for the first time A.Millions of years ago. B.Over 4, 000 years ago. C.More than 200 years ago.58.What does the underlined word “They” refer to in paragraph 2 A.Scientists. B.Pieces of Mars. C.Stars.59.We can know ________ about Mars in paragraph 3.A.the color B.the weather C.the size60.What can we infer(推断)from the last paragraph A.Mars has stronger gravity than Earth.B.People are heavier on Mars than on Earth.C.People can jump higher on Mars than on Earth.【答案】56.A 57.B 58.B 59.B 60.C【解析】本文主要介绍了火星名字的由来以及关于火星的一些常识。56.细节理解题。根据“It is also known as the Red Planet because of its color. It is red because it’s rich in iron(铁). Chinese people called it the “fire star” for the same reason.”可知火星因为是红色的,所以才有这个名字,故选A。57.细节理解题。根据“They first saw Mars in the sky more than 4, 000 years ago.”可知4000多年前,他们第一次在天空中看到火星。故选B。58.词义猜测题。根据“About 200 years ago, scientists started to study pieces of Mars. They broke away and drifted(漂流)through space for millions of years before they got to Earth.”(大约200年前,科学家们开始研究火星的碎片。它们分离了,在太空中漂流了数百万年才到达地球。)可知they指的是火星碎片。故选B。59.细节理解题。根据“The Red Planet also has the largest dust storms(沙尘暴)in the solar system.”可知我们可以从第三段了解火星的天气情况。故选B。60.细节理解题。根据“Earth is 10 times heavier than Mars. So The Red Planet’s gravity(重力)is only 37 percent as strong as Earth’s, meaning you can jump nearly two times higher on Mars”可知地球比火星重10倍。所以火星的重力只有地球的37%,这意味着你可以在火星上跳得比地球高近两倍。故选C。九、选词填空(10分)短文填空。从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确、通顺(每词限用一次)。beautiful before decide during enjoy fast final five fly run they twoSummer is a great time for us to relax and be close to nature. This year our family 61 to go to the hill for a summer trip. It is one of the 62 places in India for its natural beauty. After a long discussion, we 63 chose it.We planned the trip for 64 days. On the morning of the first day, we 65 there. We had some food on the plane so we weren’t hungry. In the afternoon we went shopping in a street and we enjoyed the wonderful nightlife there. The next day, we traveled on a toy train. It 66 from KalKa to Shimla. There are only 3 such trains in India, and one of 67 is here. It was funny to travel on the train although it didn’t go 68 than a bike. We spent the next three days visiting other places. We tried some snow sports in these places and we really 69 the natural beauty.70 all these days filled with activities to do, we always got tired in the evening. But the nightlife there or just looking at the stars in the sky made us happy and excited.【答案】61.decided 62.most beautiful 63.finally 64.five 65.flew 66.runs 67.them 68.faster 69.enjoyed 70.During【解析】本文主要讲述了作者一家去印度的山丘度假的经历。61.句意:今年我们家决定去山里进行一次夏日旅行。根据语境可知,此处表示做出去山里旅行的决定,decide to do sth.是固定搭配,意为“决定做某事”,且事情发生在过去,所以用decide的过去式 decided。故填decided。62.句意:因其自然美景,它是印度最美的地方之一。“one of the + 形容词最高级 + 可数名词复数”是固定结构,表示“最……之一”,beautiful的最高级是most beautiful,故填most beautiful。63.句意:经过长时间的讨论,我们最终选择了它。此空修饰动词chose,需要用副词,finally意为“最终”,符合语境,即经过讨论最终做出选择,故填finally。64.句意:我们计划这次旅行为期五天。根据下文提到第一天做了什么,第二天做了什么,以及“the next three days”可知,总共旅行的天数是五天,所以用基数词five。故填five。65.句意:第一天早上,我们乘飞机去了那里。根据后一句“We had some food on the plane so we weren’t hungry.”可知,是乘坐飞机去的,fly表示“飞行”,事情发生在过去,所以用fly的过去式flew。故填flew。66.句意:它(玩具火车)从卡尔卡开往西姆拉。这里描述的是玩具火车的运行路线,句子陈述的是一般事实,用一般现在时,主语It是第三人称单数,所以run要用第三人称单数形式runs。故填runs。67.句意:在印度只有3列这样的火车,其中一列就在这里。of是介词,后接宾格形式,这里指代前文提到的“3 such trains”,所以用them。故填them。68.句意:乘坐这列火车旅行很有趣,尽管它跑得并不比自行车快。根据“than”可知,这里要用比较级,fast的比较级是faster,表示“比……更快”,故填faster。69.句意:我们在这些地方尝试了一些雪上运动,我们真的很享受那里的自然美景。根据语境可知,这里表示享受自然美景,且事情发生在过去,所以用enjoy的过去式enjoyed。故填enjoyed。70.句意:在这些充满活动的日子里,我们晚上总是感到疲惫。during表示“在……期间”,这里指在这五天旅行期间,句首单词首字母大写,故填During。十、阅读表达(共15小题;计20分)A. 补全短文 (共5小题;每小题1分,计5分)根据短文内容,从短文后的A~F选项中选出5个适当的选项补全短文。Here is an easy cookbook for you to read. There are many kinds of foods in the book. 71 You can make delicious food and drinks by following the cookbook.72 First, you will have more fun if you do it together with your parents. Then, you should always remember safety (安全) comes first. 73 No one wants a dirty kitchen! After you learn to make these dishes, you may have new ideas and make your own cookbook. Do it right now! Maybe you’ll be a great cook some day!74 You need two pieces of bread, four pieces of chicken, two pieces of cheese, one tomato and one onion. First, put the butter on a piece of bread. Then cut up a tomato and an onion. Add these to the sandwich. Next, put the pieces of chicken on the sandwich. Put the cheese on the chicken. 75A.There are also some drinks in the book.B.Do you want to make a chicken sandwich C.Finally, put the other piece of bread on top.D.At last clean the kitchen after making dishes.E.Here is some advice before you start to cook.F.Here are the instructions to make chicken noodles.【答案】71.A 72.E 73.D 74.B 75.C【解析】本文主要介绍了一本简单的食谱,以及如何制作鸡肉三明治。71.根据下文“You can make delicious food and drinks by following the cookbook.”可知此句强调按照食谱能制作美食和饮品,选项A“食谱中也有一些饮品(的制作方法)。”符合语境,故选A。72.根据下文“First, you will have more fun if you do it together with your parents.”可知,此句提到了按照食谱做食物,选项E“在你开始烹饪之前,这里有一些建议。”符合语境,故选E。73.根据下文“No one wants a dirty kitchen!”可知此句提到了厨房,选项D“最后,做完菜后打扫厨房。”符合语境,故选D。74.根据下文“You need two pieces of bread, four pieces of chicken, two pieces of cheese, one tomato and one onion.”可知这些食材都是制作鸡肉三明治所需的,选项B“你想做一个鸡肉三明治吗?”符合语境,故选B。75.根据上文可知此句描述了制作鸡肉三明治的部分步骤,选项C“最后,把另一片面包放在上面。”符合语境,故选C。B. 完成图表 (共5小题;每小题1分,计5分)根据短文内容,完成图表中所缺信息。The New Century Global Center in Chengdu opened in 2013. It is the largest single building in the world. The building covers about 1,760,000 square meters (m2). The 500m x 400m main building is about 100 meters high. It New Century Global Center is a modern building. It looks big and beautiful.The New Century Global Center gives visitors an excellent place for shopping and fun. People can watch movies in one of the best cinemas. The cinema has great sound and the newest screens. They can also go skating at the skating area or enjoy a cup of coffee, orange juice, or milk tea in one of the cafes or tea shops. For meals, visitors can try food from China, Italy, Japan, Korea, Thailand, and many other countries. They can also choose BBQ, seafood and so on.Outside the main building, there are Central Square and Jincheng Square. After shopping, visitors can take a walk, talk with friends, or enjoy the sunshine on nice days.The New Century Global Center is about 10 kilometers from Tianfu Square. You can drive south along Tianfu Road and reach it in about 25 minutes. You can also take subway Line 1 or Line 18, get off at Jincheng Plaza Station, and walk to the building.New Century Global Center (Chengdu)Some 76 about it ★It has been open for more than 10 years. ★It is the largest single building in the world. ★The main building of the center is about 77 m2. Different kinds of 78 ★In the shopping center: ●Watch movies, go skating or have 79 . ●Eat all kinds of delicious food from all over the world, or choose anything you like. ★Outside of the shopping center: ●Relax in different ways. Location (where it is) ★It is 80 Chengdu. ★It’s not far from Tianfu Square--You can get there within half an hour by car from Tianfu Square. ★It’s also convenient (方便) to get there by subway.【答案】76.facts 77.1,760,000 78.activities 79.drinks 80.in【解析】本文是一篇说明文,介绍了成都新世纪环球中心的相关信息。76.根据“The New Century Global Center in Chengdu opened in 2013.It is the largest single building in the world. The building covers about 1,760,000 square meters (m2). ”等信息可知,这部分主要是关于新世纪环球中心的一些事实信息,故填facts。77.根据“The building covers about 1,760,000 square meters (m2).The 500m x 400m main building is about 100 meters high.”可知,中心的主体建筑面积约为1,760,000平方米,故填1,760,000。78.根据“Watch movies, go skating or have...Eat all kinds of delicious food from all over the world, or choose anything you like.”以及“Relax in different ways.”可知,这部分主要列举了在环球中心可以进行的各类活动,故填activities。79.根据“They can also go skating at the skating area or enjoy a cup of coffee, orange juice, or milk tea in one of the cafes or tea shops.”可知,除了看电影、滑冰,还可以在相关场所享用饮品,故填drinks。80.根据“The New Century Global Center in Chengdu opened in 2013.”可知,新世纪环球中心在成都,故填in。C.根据短文内容, 按要求回答问题。The bamboo train, or “lorry, ” is a fun way to travel in Cambodia (柬埔寨). It is a small flat platform made of bamboo , put on top of two sets of wheels . The bamboo train can run along old railway tracks very fast, sometimes reaching 40 kilometers an hour! It’s a simple but clever way to travel. At first, villagers used it to carry things like rice, vegetables, and even animals. Now, it’s also a way to have fun!Riding the bamboo train is an exciting experience. You sit on the bamboo train, feeling the wind in your face as it travels through the countryside. You can see green fields, small houses, and farmers working on both sides of the train.When two trains meet on the single track, one has to stop. The passengers quickly lift (举起 ) the train off the track to let the other pass. It’s a teamwork moment!Today, the bamboo train is a tourist activity. Visitors have a chance to experience the country life of Cambodia in a special way. The bamboo train is a symbol of creativity (创意) and tradition.81.How fast can the bamboo train travel 82.What could people see while riding the bamboo train 83.What do passengers do when two bamboo trains meet on the track 84.What do people use the bamboo train for today 85.What does the bamboo train show about Cambodia 【答案】81.40 kilometers an hour. 82.They can see green fields, small houses, and farmers working on both sides of the train. 83.One has to stop. The passengers quickly lift the train off the track to let the other pass. 84.The bamboo train is a tourist activity. 85.The bamboo train is a symbol of creativity and tradition.【解析】本文介绍了在柬埔寨,竹制火车或“卡车”是一种有趣的旅行方式。81.根据第1段“The bamboo train can run along old railway tracks very fast, sometimes reaching 40 kilometers an hour! ”可知,竹制火车时速为40公里。故填40 kilometers an hour.82.根据第2段“You can see green fields, small houses, and farmers working on both sides of the train.”可知,可以看到绿色的田野、小房子和在火车两边干活的农民。 故填They can see green fields, small houses, and farmers working on both sides of the train.83.根据第3段“When two trains meet on the single track, one has to stop. The passengers quickly lift (举起) the train off the track to let the other pass.”可知,当两列火车在单轨上相遇时, 其中一列必须停下来。乘客们迅速将列车抬离轨道,让另一列通过。故填One has to stop. The passengers quickly lift the train off the track to let the other pass.84.细节理解题。根据第4段“Today, the bamboo train is a tourist activity.”可知,在今天,竹火车是一种旅游活动。故填The bamboo train is a tourist activity.85.根据第4段“The bamboo train is a symbol of creativity and tradition.”可知,竹火车是创造力和传统的象征。故填 The bamboo train is a symbol of creativity and tradition.十一、短文填空(10分)Recently, a street food vendor (街边小贩) became surprisingly popular. People waited in line for hours just to taste his fried chicken. His name is Li Junyong, but people call him “Brother Chicken Chop”.Li has lived in Jingdezhen and has sold fried chicken for many years. His chicken steak cost only 6 yuan. Also, his friendly service and 86 personality won people’s hearts. For example, he often said, “You can 87 me with others, but my chicken steak is the best!” and “Making tasty food for you is 88 than anything because the customer is king!”. Many people soon noticed his 89 —he is really good at turning a simple meal into a pleasure. In late September, short videos about him became popular online by 90 , making him an overnight star.However, being famous also brought challenges (挑战). Li always felt short of 91 because he was busy and only slept for 3 to 4 hours a day. Then his family started to help him. 92 , problems like scalpers (黄牛) making chicken steaks more expensive also appeared. To solve the problem, Li told each customer to buy no 93 than 2 chicken chops. Li also spread the culture of Jingdezhen while selling chicken steak. The local government then made him a tourism ambassador (大使).Now, his success makes a 94 to other famous street vendors. They all started to care about their customers. His story also shows that good character and honesty really 95 in business.【答案】86.humorous/unique 87.compare 88.more important 89.talent 90.chance 91.sleep 92.Moreover/Besides 93.more 94.difference 95.matter【解析】本文主要讲述了街头小贩李俊永(被称为“鸡排哥”)因其独特的个性、诚实的商业行为和实惠的食物而意外成为网络红人。86.句意:此外,他友好的服务和幽默的/独特的个性赢得了人们的心。根据后文他所说的幽默且自信的语录,如“你可以拿我和别人比,但我的鸡排是最好的!”可知,他的个性是幽默的(humorous)/独特的(unique),形容词作定语。故填humorous/unique。87.句意:例如,他常说:“你们可以拿我和别人比较,但我的鸡排是最好的!”固定搭配“compare A with B”意为“将A与B进行比较”,情态动词can后用动词原形。故填compare。88.句意:“为你们制作美味的食物比任何事情都更重要,因为顾客就是上帝!” “is…than”提示此处应用形容词比较级,根据“因为顾客就是上帝”这一核心理念可知,他认为顾客更重要“more important”。故填more important。89.句意:许多人很快注意到了他的才能——他非常擅长将简单的一餐变成一种乐趣。 破折号后的内容“he is really good at turning a simple meal into a pleasure.”是对前面空格词的解释,这指的是一种才能,talent“才能”,此处用单数形式。故填talent。90.句意: 九月下旬,关于他的短视频在网络上意外地走红,让他一夜成名。 固定短语“by chance”意为“偶然地”,他的走红并非刻意策划,而是意外的网络效应。故填chance。91.句意:李总是感觉睡眠不足,因为他非常忙碌,每天只睡3到4个小时。根据“只睡3到4个小时”这一直接原因,可知他缺乏的是睡眠,此处应用不可数名词sleep作宾语。故填sleep。92.句意: 此外,像黄牛抬高鸡排价格这样的问题也出现了。 上文提到睡眠不足的挑战,此句引入另一个新问题,表示递进关系应用Moreover/Besides“此外”,句首单词首字母大写。故填Moreover/Besides。93.句意:为了解决这个问题,李要求每位顾客购买最多2块鸡排。固定搭配“no more than”意为“不超过,至多”。故填more。94.句意:如今,他的成功给其他著名的街边商贩带来了影响。固定搭配“make a difference”意为“产生影响”。根据下句“他们都开始更关心顾客了”可知,他的成功起到了榜样作用。故填difference。95.句意: 他的故事也表明,良好的品格和诚信在生意中确实至关重要。全文核心是品格的重要性。matter“重要,起作用”,句子是一般现在时,主语“good character and honesty”为复数概念,动词应用原形。故填matter。十二、书面表达(计20分)86.寒假即将来临, 假如你是李,你打算如何度过一个充实而有意义的假期呢?请以"Plans for Winter Vacation"为题,根据下图的提示,写一篇英语短文,谈谈你的寒假计划, 并说出理由。要求: 1. 文章需要有标题,并注意格式;2. 文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 词数:80左右。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文:Plans for Winter VacationThe winter holiday is coming. I will make a plan for it. I am going to travel to Hainan for a week with my family. We’ll go there by plane. We can go fishing and enjoy sunshine there. I think this will be a great opportunity for me to relax myself. I’ll work hard at all my subjects and finish my homework. I will watch English movies to improve my English. The most exciting thing that I will do is to read more books. I will spend more time with my parents and help them do more housework. I will also visit relatives and friends. And I am going to run and eat healthy food to keep healthy.I think I will have fun in the coming winter vacation.【详解】[总体分析]①题材:本文是材料作文;②时态:主要时态为“一般将来时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示内容中“提示信息”的要求均要一一阐述,适当发挥。[写作步骤]第一步:表明写作意图。借用“我将为寒假做一个计划”来引出重点介绍的内容。第二步:具体阐述写作内容。依照提示信息的要点——学习、锻炼、看英文电影、阅读等均要一一阐述。第三步:书写结语。[亮点词汇]①make a plan制定一个计划②help sb. do sth.帮助某人做某事③keep healthy保持健康[高分句型]①I think this will be a great opportunity for me to relax myself. (宾语从句)②The most exciting thing that I will do is to read more books. (定语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川成都新人教版八年级英语上册期末质量评估测试卷.docx 四川成都新人教版八年级英语上册期末质量评估测试卷听力音频.mp3