八年级英语上学期期末测试(南京卷)[原卷+答案解析-2025-2026学年八年级英语上学期译林版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

八年级英语上学期期末测试(南京卷)[原卷+答案解析-2025-2026学年八年级英语上学期译林版(2024)

资源简介

保密★启用前
2025 —2026学年八年级上学期期末测试(南京专用)
英 语
(考试时间:90分钟 试卷满分:90分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:八上全册(译林版2024)
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A C D B C B A C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C B A D C B A C C B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A C B A B A D C A C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A A B C D A D B C A
题号 41 42 43 44 45
答案 B A C G D
1.C 2.A 3.C 4.D 5.B
本文阐述了动物对人类的重要性,包括提供物资、带来快乐与安慰以及维护生态环境三个方面,同时也指出了人类活动对动物造成的威胁,并呼吁大家采取行动保护动物。
1.没有它们,生活可能会比以前困难得多。
Until直到;About关于;Without没有;For为了。根据“life might be much harder than before”可知,假设没有这些动物带来的好处,生活会更困难,故选C。
2.其次,动物给我们带来快乐和安慰。
bring带来;share分享;spare抽出;lend借出。根据“happiness and comfort to us”可知动物“带来”快乐和安慰,固定搭配,故选A。
3.它们和我们一起玩,让我们感觉比以前更开心。
more lonely更孤独;more loudly更大声;more cheerful更开心;more quietly更安静。根据上文“make us feel...than before”以及“happiness and comfort”可知是积极的情绪,故选C。
4.我们砍伐森林、污染河流、过度狩猎。
cut off切断;cut up切碎;cut in插嘴;cut down砍倒(树木)。根据“forests”可知是砍伐森林,用“cut down”,故选D。
5.现在就采取行动,每一个举动都能带来改变。
mess混乱;difference改变,影响;mistake错误;noise噪音。make a difference是固定搭配,意为“起作用,有影响”,符合保护动物的语境,故选B。
6.C 7.B 8.A 9.C 10.A
本文是一篇记叙文。文章主要围绕“什么是好朋友”展开,讲述了作者和好朋友周明都喜欢踢足球,且都在校足球队,在一次与第二中学球队的比赛中,起初表现不佳,最后尽力赢得比赛,大家都很激动并紧紧拥抱的事情。
6.也许不同的人有不同的答案。
same相同的;difficult困难的;different不同的。根据“Maybe different people have...answers”以及后文作者讲述自己和好朋友的情况可知,不同的人对于“什么是好朋友”这个问题会有不同的答案。故选C。
7.我们都非常喜欢踢足球,但是他踢得比我好。
watching观看;playing玩,踢(球等);drawing画画。根据“soccer”以及“We are on our school soccer team.”可知,此处说的是踢足球,用play soccer表示,like doing sth.表示“喜欢做某事”,所以用playing。故选B。
8.你总是能看到我们在操场上踢足球。
always总是;hardly几乎不;never从不。根据“We are on our school soccer team.”以及前文说我们喜欢踢足球且他踢得比作者好,可推测总是能看到他们在操场上踢足球。故选A。
9.一开始,我们表现不好,我们真的很难过。
happy开心的;surprised惊讶的;sorry难过的,遗憾的。根据“At first, we didn’t do well”可知,一开始表现不好,所以会感到难过。故选C。
10.最后的结果让我们紧紧地拥抱彼此。
us我们;you你,你们;them他们。根据前文“We were all excited about the wonderful game.”可知,是“我们”对这场精彩的比赛感到兴奋,所以最后的结果是让“我们”紧紧拥抱,用us。故选A。
11.C 12.B 13.A 14.D 15.C
本文是一篇记叙文。文章通过作者自己动手制作书架的亲身经历,阐述了DIY(自己动手做)给青少年带来的乐趣、成就感以及耐心等品质的培养。
11.它不仅帮助我们省钱,而且给我们带来很多乐趣。
trouble麻烦;stress压力;fun乐趣;worry担忧。根据下文“Now, every time I look at the bookshelf, I remember the fun of making things by myself.”可知,DIY会带来很多乐趣。故选C。
12.他教我如何仔细测量木材并正确地钉钉子。
quickly快速地;carefully仔细地;freely自由地;carelessly粗心地。根据“He taught me how to measure the wood...and hit the nails correctly.”可知,此处表示仔细测量木材,这样钉子才能钉得正确。故选B。
13.当我把书放在新书架上时,我感到一种强烈的成就感。
achievement成就;sadness悲伤;anger愤怒;fear恐惧。根据“When I put my books on the new shelf”以及上文内容可知,作者通过自己的努力完成了书架的制作,所以把书放上去时,会感到一种成就感。故选A。
14.有些项目可能需要很长时间才能完成,但只要我们继续尝试,我们就会成功。
fail失败;quit放弃;stop停止;succeed成功。根据上文“but as long as we keep trying”可知,只要继续尝试,就会成功。故选D。
15.我相信这会是一份特别的礼物。
terrible糟糕的;boring无聊的;special特别的;common普通的。根据上文“Next month, I plan to make a tie-dyed T-shirt for my best friend’s birthday.”可知,为朋友亲手制作礼物,这是一份特别的礼物。故选C。
16.B 17.A 18.C 19.C 20.B 21.A 22.C 23.B 24.A 25.B
本文讲述了马特和蒂姆这对好朋友之间的故事。
16.我们可以和我们的朋友分享秘密。
fill填充;share分享;compare比较。根据“secrets with our friends”可知是和朋友分享秘密。故选B。
17.当我们有问题时,我们可以向他们寻求帮助。
problems问题;results结果;goals目标。根据“ask them for help”可知是有问题的时候寻求帮助。故选A。
18.虽然他们有一些不同,但马特和蒂姆是最好的朋友。
hobbies爱好;similarities相似之处;differences不同之处。根据“Matt is from America and Tim is a Chinese boy.”可知他们有一些不同。故选C。
19.马特比蒂姆高,所以他们打篮球时他总是赢。
fails失败;loses失去;wins赢。根据“Matt is taller than Tim”可知打篮球时马特总是赢。故选C。
20.但是蒂姆踢足球踢得更好,因为他擅长跑步。
swimming游泳;running跑步;boating划船。根据“plays football better”可知踢足球好是因为擅长跑步。故选B。
21.马特和蒂姆在某些方面很相似。
alike相似的;serious严肃的;honest诚实的。根据“They have many subjects at school but art is their favourite.”可知他们在某些方面很相似。故选A。
22.他们都是外向的男孩,所以在班上很受欢迎。
either两者之一;all三者及以上都;both两者都。根据“outgoing boys”可知是两个男孩,用both。故选C。
23.更重要的是,他们都很关心对方,总是互相帮助。
fight with和……打架;care about关心;look for寻找。根据“always help each other by lending a hand”可知他们很关心对方。故选B。
24.蒂姆的成绩总是比马特好,所以他可以帮助马特学习。
always总是;never从不;ever曾经。根据“he can help Matt with his studies”可知蒂姆的成绩总是比马特好。故选A。
25.马特擅长讲笑话,总是在餐桌上逗蒂姆和他的家人笑。
novels小说;jokes笑话;facts事实。根据“makes Tim and his family laugh”可知是擅长讲笑话。故选B。
26.A 27.D 28.C 29.A 30.C
本文主要讲了青少年与朋友的关系,说明朋友对他们理解与沟通的重要性,同时提出父母与子女在交友问题上的差异。
26.细节理解题。根据“They believe that their family members don’t know them as well as their friends do.”可知,许多青少年认为朋友比家人更了解自己。故选A。
27.细节理解题。根据“It is very important for teenagers to have one good friend or a group of friends.”和“This communication is very important in children’s growing up…”可知,交友和沟通对青少年都很重要。故选D。
28.细节理解题。根据“…because friends can discuss something. These things are difficult to say to their family members.”可知,青少年有难以对父母说的事时,通常会和朋友讨论。故选C。
29.词句猜测题。根据最后一段,作者提出一系列问题后说“Your answers are welcome.”,可知应是欢迎读者参与讨论、发表看法。故选A。
30.观点态度题。全文既肯定朋友对青少年的重要,又提出父母常为孩子选朋友的现象,并在最后以提问引导反思,隐含“父母应多理解孩子”的态度。故选C。
31.A 32.A 33.B 34.C 35.D
本文是说明文。主要介绍了英国道路交通安全的现状、交通规则及安全通行的方法。
31.细节理解题。根据文章开头“Every year, several thousand people die in the car accidents in Great Britain.”可知,英国每年有数千人死于车祸,并非“很少有人死亡”。故选A。
32.细节理解题。根据文中“If everybody obeys the rules, the roads will be much safer.”及“They are careless.”可知,要让道路更安全,需要每个人都谨慎并遵守交通规则。故选A。
33.细节理解题。根据文中“In Great Britain, traffic keeps to the left. Cars, buses and bikes must all keep to the left side of the road.”可知,在英国骑自行车要靠道路左侧行驶。故选B。
34.细节理解题。根据文中“Before crossing the road, stop and look both ways. Look right and left.”可知,安全过马路的方式是观察左右两边。故选C。
35.词句猜测题。根据上下文“it is safe to cross the road”可推断,“the road is clear”指道路上没有车辆通行。故选D。
36.A 37.D 38.B 39.C 40.A
本文是一篇说明文。文章介绍了云雾森林的特殊环境、动植物生存方式,及其对人类的重要性,并指出云雾森林正因气候变暖和人类砍伐而面临威胁,最后呼吁保护云雾森林。
36.细节理解题。根据第一段“Rain falls almost every day.”可知,云雾森林的天气特点是几乎每天都下雨。故选A。
37.词句猜测题。根据第二段“The air is very damp, so plants can get all the water they need from the fog and rain.”可知,植物可以从雾气和雨水里获取生长所需的全部水分,说明空气能为植物提供水分,据此可推断划线单词“damp”的含义是“潮湿的”,与“wet”同义。故选D。
38.细节理解题。根据原文定位相关生物:①苔藓,第一段提到“Hundreds of mosses grow and cover everything”;②蓝莓,原文未提及;③带吸盘的青蛙,第三段提到 “Frogs have suckers on their toes”;④猴子,第三段仅说树袋鼠“live in trees like monkeys”,并非云雾森林有猴子;⑤树袋鼠,第三段明确提到“tree kangaroos live in trees”。符合条件的是①③⑤。故选B。
39.细节理解题。根据第四段“Secondly, people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.”可知,人们砍伐大量树木来种植庄稼或饲养奶牛,动物们正因此失去它们的家园,选项C表述与原文一致。故选C。
40.主旨大意题。文章前四段介绍云雾森林的特征和价值,最后一段以“Save the cloud forests before it’s too late!”点明主旨,核心目的是呼吁人们保护云雾森林;其他选项,选项B(介绍植物)、C(描述森林)、D(发现动物)均是文章的部分内容,并非核心目的。故选A。
41.B 42.A 43.C 44.G 45.D
作者通过分享自己从讨厌英语到取得进步的经历,向读者介绍了提升英语水平的方法,包括制定简单的学习计划、让英语学习变得有趣以及寻求帮助等,并鼓励读者不要放弃,坚持学习。
41.根据上文“You said you’re bad at English. I understand—last year, I was just like you. I hated English class...But now I usually get 90 points.”可知,作者曾经和读者一样英语不好,但现在取得了进步,此处应引出作者分享自己是如何做到的。选项B“让我告诉你我是怎么做到的。”符合语境。故选B。
42.根据上文“First, I made a simple study plan.”以及下文“Small, regular steps are better than cramming and forgetting.”可知,作者制定了简单的学习计划,并强调小而规律的步骤比死记硬背要好,此处应建议读者也制定计划。选项A“你也应该制定一个计划。”符合语境。故选A。
43.根据下文“My teacher said, ‘Practice makes perfect.’ So I stopped only reading textbooks. Now I watch short cartoons...I also sing English songs...”可知,作者通过看动画片,唱英文歌等方式让英语学习变得有趣,此处应作为该段的主题句,引出下文内容。选项C“第二,我让英语变得有趣。”符合语境。故选C。
44.根据上文“My teacher says I’m more careful and confident now—”可知,此处应说明老师评价作者现在更细心、更自信的具体表现。选项G“我上周甚至在课堂上回答了三个问题!”符合语境,是作者自信的表现。故选G。
45.根据上文“Sometimes I practice speaking with my Canadian pen pal Mia. She helps my pronunciation,”可知,作者有时会和加拿大的笔友Mia练习口语,她帮助作者纠正发音,此处应说明作者也帮助Mia学习中文,体现双方的互相帮助。选项D“我给她讲中国的节日。”符合语境。故选D。
46.reduce
用旧东西制作新物品有助于减少浪费。“减少”对应的单词是“reduce”,动词;根据“help…”可知,“help (to) do sth.”是固定搭配,意为“帮助做某事”,此处“to”可省略,应用动词原形reduce。故填reduce。
47.include
杨先生的爱好包括唱歌、写作和踢足球。“包括”对应的英文是“include”,此处主语“Mr. Yang’s hobbies”是复数,句子描述的是客观情况,用一般现在时,谓语动词用原形,故填include。
48.develop/to develop
在日本学校里,仔细打扫校园区域是一项传统,因为这能帮助学生养成好习惯。根据“help students... good habits”以及汉语提示“形成,开发”,此处需用“help sb. (to) do sth.”,develop意为“养成(习惯)”。故填develop/to develop。
49.honest
我们都认为米莉很诚实,因为她从不向别人撒谎。根据汉语提示可知,honest“诚实的”,形容词,在句中作表语。故填honest。
50.Italian
我哥哥非常喜欢意大利食物。根据“loves...food”可知空格处需填入形容词作定语修饰名词“food”,表示食物的国籍/类型。“意大利”对应的英文为Italy,形容词形式为Italian(意大利的)。故填Italian。
51.shining
在我参观的那天,天空晴朗,阳光灿烂。shine“照耀”,动词。根据“On the day I visited it, the sky was clear and the sun was...”可知,此处描述参观当天太阳的状态,且空前有was,所以用过去进行时,其结构为“was/were+动词现在分词”,shine的现在分词为shining。故填shining。
52.to understand/understand
这次旅行很有意义,因为它帮助我们理解保护动物的重要性。根据“it helped us...”可知考查短语“help sb do”或“help sb to do”,表示“帮助某人做某事”。故填to understand/understand。
53.foggy
在那个有雾的日子我出门时穿了暖和的衣服,但仍然觉得冷。fog“雾”,名词,空格处修饰名词“day”,需用形容词形式foggy“有雾的”。故填foggy。
54.cry
西蒙让他弄坏他玩具汽车的小妹妹辛迪哭了,妈妈来的时候他很担心。根据“made his little sister Cindy...”可知,此处是“make sb. do sth.”结构,意为“让某人做某事”,make后接省略to的不定式作宾语补足语,所以横线处应填动词原形cry。故填cry。
55.not repeat
请你不要重复这个错误好吗?“Would you please”后接动词原形,表示请求或建议做某事,其否定形式为“Would you please not do sth.”,意为“请你不要做某事好吗”。repeat“重复”,动词,所以此处应填not repeat。故填not repeat。
56.In search of food. 57.They can have a rest and catch fish. 58.In summer. 59.There will probably be no polar bears./ They will probably disappear. 60.To call for action to help polar bears./ To encourage people to help polar bears.
本文是一篇说明文,主要讲述了由于全球变暖导致海冰减少,北极熊被迫前往人类村庄觅食的生存危机,并呼吁采取行动保护北极熊。
56.根据“over 50 polar bears went to Ryrkaypiy in search of food”可知,北极熊去村庄是为了寻找食物。故填In search of food.
57.根据“The ice gives them a place where they can have a rest and catch fish”可知,海冰为北极熊提供了休息和捕鱼的地方。故填They can have a rest and catch fish.
58.根据“Polar bears normally go onto dry land in summer”可知,北极熊通常在夏季登上陆地。故填In summer.
59.根据“If the earth becomes so warm that there is no longer enough ice for the bears to live on, there will probably be no polar bears”可知,如果没有足够的冰,北极熊可能会灭绝。故填There will probably be no polar bears./ They will probably disappear.
60.根据文章最后一段“Immediate action must be taken to help polar bears”以及全文内容可知,本文的目的是呼吁采取行动帮助北极熊。故填To call for action to help polar bears./ To encourage people to help polar bears.
61.interesting 62.activities 63.a 64.to protect 65.importance 66.so/and 67.had 68.better 69.looking 70.to
本文介绍了James在北京阳光中学的学习生活,重点讲述了他喜爱的科学课及学校的科学节活动,展现了科学学习的趣味性与实践性。
61.我们在学校学习很多有趣的科目,比如外语和历史。根据“We study lots of...subjects at school”可知,此处需形容词修饰名词subjects,interest对应的形容词interesting“有趣的”。故填interesting。
62.我们可以做各种各样的实践活动。根据“We get to do all kinds of hands-on...”可知,all kinds of后接可数名词复数,activity的复数形式是activities。故填activities。
63.这对我们来说是一个将学习变得有创意的机会。根据“It is...chance for us to be creative with our learning.”可知,此处指“一个机会”,chance是可数名词单数,且以辅音音素开头,需用不定冠词a。故填a。
64.我和同学们想要保护环境。根据“My classmates and I want...the environment.”可知,want to do sth.“想要做某事”,此处需填protect的不定式。故填to protect。
65.我们也意识到了绿色能源的重要性。根据“We are also aware of the...of green energy.”可知,此处表示绿色能源的重要性,是the+名词+of”结构,important对应的名词是importance。故填importance。
66.这辆汽车从太阳获取能源,所以它十分环保/而且它相当环保。根据“This car gets its energy from the sun,...it is quite clean.”可知,前后两句为因果关系或并列关系,可用连词so或and连接。故填so/and。
67.当我们遇到问题时,他帮助了我们。根据“He helped us when we...a problem.”可知,at that time是过去时间标志,从句谓语动词需用have的过去式had。故填had。
68.现在这辆车比以前运转得好得多。根据“Now the car works much...than before.”可知,than是比较级标志,此处修饰动词works,需用good的副词形式well的比较级better。故填better。
69.我非常期待它。根据“I am really...forward to it.”可知,此处是现在进行时,其结构为be+动词现在分词,look的现在分词是looking。故填looking。
70.我会特别关注所有事物,下次告诉你关于它的一切。根据“I will pay special attention...everything”可知,此处是固定搭配pay attention to表示“注意……”。故填to。
71.attention/ttention 72.because/ecause 73.bored/ored 74.making/aking 75.like/ike 76.develop/evelop 77.best/est 78.example/xample 79.Finally/inally 80.Everything/verything
本文是一篇说明文,介绍了成为好学习者的四个习惯:对学习感兴趣、从错误中学习、培养学习技能、提问,强调学习的意义。
71.如果你对某件事感兴趣,你的思维会更活跃,也更容易长时间关注它。根据“your mind is more active and it is also easier for you to pay…to it for a long time”及首字母“a”可知,此处考查固定短语“pay attention to”,意为“关注”,故填attention。
72.这是因为当你对一门学科有强烈的动力时,你愿意去探索和理解它。根据“This is…when you have a strong drive for a subject, you are willing to explore and understand it”及首字母“b”可知,后句是前句的原因,需用连词“because”,故填because。
73.例如,如果你喜欢历史,你会读历史书而不感到无聊。根据“if you love history, you’ll read historical books without feeling…”及首字母“b”可知,“feel”后接形容词,结合“喜欢历史”的语境,此处指不感到“无聊”,bored“感到无聊的,修饰人”符合语境,故填bored。
74.坚持练习你所学的,不要害怕犯错误。根据“Keep practising what you have learned and don’t be afraid of…mistakes”及首字母“m”可知,此处考查固定短语“make mistakes”,意为“犯错误”,“of”是介词,后接动名词,故填making。
75.错误是通往成功道路上的石头。根据“Mistakes are…stones on the path to success”及首字母“l”可知,此处需用介词“like”,意为“像”,表示“错误就像通往成功路上的石头”,符合“从错误中学习”的语境逻辑。故填like。
76.第三,培养你的学习技能很重要。根据“it is important to…your study skills”及首字母“d”可知,此处指“培养”学习技能,develop“培养、发展”符合语境,“it is important to do sth.”中用动词原形,故填develop。
77.你应该知道最好的学习方法。根据“You should know the…way to learn”及首字母“b”可知,此处指“最好的”学习方法,“best”符合语境,故填best。
78.例如,你可以通过每天阅读笔记来复习所学内容。根据“For…, you may review what you have learned by reading your notes every day”及首字母“e”可知,此处考查固定短语“for example”,意为“例如”,故填example。
79.最后,切记在课上或课后提问。根据前文已列举“First”“Second”“Third”并结合首字母“F”可知,此处是最后一条建议,用“Finally”表示,故填Finally。
80.你所学的一切都会成为你的一部分并改变你,所以要明智地学习,好好地学习。根据“…you learn becomes a part of you and changes you”及首字母“E”可知,此处指“一切事物”,“Everything”符合语境,句首首字母大写,故填Everything。
81.
One Earth, One Home
The earth is home to both humans and animals. But today, wild animals are facing serious problems because of humans and the seasons. Firstly, humans cut down forests and hunt animals, destroying habitats and even pushing some species to extinction. Winter is the hardest time: when temperatures drop, animals struggle to find food and shelter, and many weak ones can’t survive the harsh cold.
We must protect wildlife because they maintain ecological balance—every creature has a unique role in nature. As students, we can refuse animal products, plant trees to expand habitats, and spread protection awareness among peers. Remember: saving animals is saving ourselves!
[总体分析]
①题材:本文是一篇议论文,围绕同一地球,共同家园展开。
②时态:以一般现在时为主,分析野生动物面临的问题、阐述保护的意义及学生的行动;
③提示:需涵盖人类导致的野生动物问题、问题最严重的季节及影响、保护的原因与学生行动三个要点,内容完整且逻辑清晰。
[写作步骤]
第一步,引入主题:点明地球是人类与动物的共同家园,引出野生动物面临的危机。
第二步,分析问题:人类影响:砍伐森林、猎杀动物,破坏栖息地甚至导致物种灭绝;季节影响:冬季气温骤降,动物难寻食物与庇护所,弱小个体难以存活。
第三步,阐述保护:说明保护野生动物是维持生态平衡的需要,学生可拒绝动物制品、植树扩大栖息地、向同伴宣传保护意识。
[亮点词汇]
①cut down forests砍伐森林
②push ... to extinction使……濒临灭绝
③struggle to find艰难寻找
④maintain ecological balance维持生态平衡
⑤spread protection awareness宣传保护意识
[高分句型]
①Firstly, humans cut down forests and hunt animals, destroying habitats and even pushing some species to extinction. (现在分词destroying、pushing作结果状语,体现人类行为的后果)
②We must protect wildlife because they maintain ecological balance—every creature has a unique role in nature. (because引导原因状语从句,破折号补充说明生态平衡的意义)保密★启用前
2025 —2026学年八年级上学期期末测试(南京专用)
英 语
(考试时间:90分钟 试卷满分:90分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:八上全册(译林版2024)
第I卷 选择题(满分45分)
一、小完形填空( 本有15 小题, 每小题1 分, 共15 分)
认真阅读阅读下面三篇短文,从题中所给的所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Animals are very important in our lives.
First, some animals work for us. For example, cows and sheep give us milk and wool, which we use to make food and clothes. 1 them, life might be much harder than before.
Second, animals 2 happiness and comfort to us. Many people keep pets like cats, dogs or birds at home. These pets are like family members. They play with us and make us feel 3 than before.
Third, animals are important for our environment. Bees help flowers grow better by pollinating. If there were no animals, our world would not be so beautiful.
However, some animals are in danger because of human activities. We 4 forests, pollute rivers and hunt too much. These make it hard for animals to live. We must protect them and their homes. We can do small things like no littering, planting trees and learning more about animals. Take action now, every move can make a 5 .
1.A.Until B.About C.Without D.For
2.A.bring B.share C.spare D.lend
3.A.more lonely B.more loudly C.more cheerful D.more quietly
4.A.cut off B.cut up C.cut in D.cut down
5.A.mess B.difference C.mistake D.noise
B
What is a good friend Maybe different people have 6 answers. I have a good friend named Zhou Ming. We like 7 soccer very much, but he plays better than me. You can 8 see us play soccer in the playground. We are on our school soccer team. Last month our team had a game against a team from No.2 Middle School. At first, we didn’t do well and we really felt 9 . But at last we tried our best and won the game. We were all excited about the wonderful game. The final result made 10 hug (拥抱) each other tightly (紧紧地).
6.A.same B.difficult C.different
7.A.watching B.playing C.drawing
8.A.always B.hardly C.never
9.A.happy B.surprised C.sorry
10.A.us B.you C.them
C
DIY (Do-It-Yourself) is becoming more and more popular among teenagers. It not only helps us save money but also brings us a lot of 11 . Last summer, I decided to make a bookshelf for my room. I first searched online for some simple designs and bought the necessary materials: wood boards, nails, a hammer and some paint.
At the beginning, I made a mistake. I cut a board too short and had to buy a new one. But I didn’t give up. I read the instructions again and asked my dad for help. He taught me how to measure the wood 12 and hit the nails correctly. After two days of hard work, the bookshelf was finally finished. I painted it light blue, my favorite color.
When I put my books on the new shelf, I felt a strong sense of 13 . My parents praised me for being creative and hard-working. Now, every time I look at the bookshelf, I remember the fun of making things by myself.
DIY also teaches us to be patient. Some projects may take a long time to complete, but as long as we keep trying, we will 14 . Next month, I plan to make a tie-dyed T-shirt for my best friend’s birthday. I’m sure it will be a 15 gift.
11.A.trouble B.stress C.fun D.worry
12.A.quickly B.carefully C.freely D.carelessly
13.A.achievement B.sadness C.anger D.fear
14.A.fail B.quit C.stop D.succeed
15.A.terrible B.boring C.special D.common
二、完形填空(共10 小题;每小题1分,满分10分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳项,并在答题卡上将该项涂黑。
Everyone needs friends. We all like to feel close to someone. We can 16 secrets with our friends. We can ask them for help when we have 17 .
Matt and Tim are best friends, although they have some 18 . Matt is from America and Tim is a Chinese boy. Both of them like playing ball games. Matt is taller than Tim, so he always 19 when they play basketball. But Tim plays football better because he is good at 20 .
Matt and Tim are 21 in some ways. They have many subjects at school but art is their favourite. They are 22 outgoing boys so they are welcome in their class. And more importantly, they both 23 each other and always help each other by lending a hand.
At weekends, Matt often goes to Tim’s home to do homework. Tim 24 gets better grades than Matt so he can help Matt with his studies. Sometimes, Matt has meals with Tim and his family. Matt is good at telling 25 and always makes Tim and his family laugh at the dining table. They all like this funny American boy.
16.A.fill B.share C.compare
17.A.problems B.results C.goals
18.A.hobbies B.similarities C.differences
19.A.fails B.loses C.wins
20.A.swimming B.running C.boating
21.A.alike B.serious C.honest
22.A.either B.all C.both
23.A.fight with B.care about C.look for
24.A.always B.never C.ever
25.A.novels B.jokes C.facts
阅读理解( 本有15小题, 每小题1 分, 共15 分)
认真阅读以下材料、从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案, 并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A
Many teenagers feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family members don’t know them as well as their friends do. In large families, it’s quite common for brothers and sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for some ideas.
It is very important for teenagers to have one good friend or a group of friends. Even when they are not with their friends, they usually spend a lot of time talking among themselves on the phone. This communication is very important in children’s growing up, because friends can discuss something. These things are difficult to say to their family members.
However, parents often try to choose their children’s friends for them. Some parents even stop their children from meeting their good friends. Have you ever thought of the following questions
Who chooses your friends Do you choose your friends or your friends choose you Have you got a good friend your parents don’t like Your answers are welcome.
26.Many teenagers think that ________ can understand them better.
A.friends B.brothers C.sisters D.parents
27.________ is/are very important to teenagers.
A.To make friends B.Communication
C.To stop meeting friends D.Both A and B
28.When teenagers have something difficult to say to their parents, they usually________.
A.stay alone at home B.fight with their parents
C.discuss it with their friends D.go to their brothers and sisters for help
29.The sentence “Your answers are welcome.” means “________”.
A.You are welcome to discuss the questions with us.
B.We’ve got no idea, so your answers are welcome.
C.Your answers are always right.
D.You can give us all the right answers.
30.Which of the following is the writer’s attitude (态度)
A.Parents should choose friends for their children.
B.Children should choose everything they like.
C.Parents should understand their children better.
D.Teenagers should go to their friends for help.
B
Every year, several thousand people die in the car accidents in Great Britain. And between one and two hundred thousand people are hurt.
There are rules to make the roads safe, but people do not always obey the rules. They are careless. If everybody obeys the rules, the roads will be much safer. How can we make the roads safer
Remember this rule—In Great Britain, traffic keeps to the left. Cars, buses and bikes must all keep to the left side of the road. In most other countries, traffic keeps to the right.
Before crossing the road, stop and look both ways. Look right and left. Then, if you are sure that the road is clear, it is safe to cross the road. If you see small children or very old people, help them to cross the road. We must teach our children to cross the road safely. We must always give them a good example. Small children must not play in the street.
31.Which of the following is NOT right
A.Few people die in the traffic accidents in Great Britain.
B.In most other countries, traffic keeps to the right.
C.We must teach our children to cross the road safely.
D.Streets are not safe places to play.
32.If we want to make the roads safer,________.
A.everybody must be careful and obey the traffic rules
B.traffic should keep to the right
C.don’t cross the road too often
D.roads must be clear
33.If you ride a bike in Great Britain, you must ride ________.
A.on the right side of the road B.on the left side of the road
C.in the middle of the road D.behind the buses
34.The safe way to cross the road is to ________.
A.look right B.look left
C.look both ways, right and left D.run across the road
35.The underlined part “the road is clear” means that ________.
A.the road is very clean B.you can see very clearly on the road
C.the road is not noisy D.there is no car or bus running
C
Do you know the cloud forest It’s a special kind of forest in cloudy mountains. There, clouds brush through trees and wet their leaves. Rain falls almost every day. Hundreds of mosses grow and cover everything like a soft, green coat.
Plants of cloud forests live in an unusual way. They grow on the branches of trees. The air is very damp, so plants can get all the water they need from the fog and rain. They live on the high parts of trees so that they can get more light to be stronger.
There are many kinds of special animals in cloud forests. For example, tree kangaroos live in trees like monkeys. They use their long tails to balance. Frogs have suckers (吸盘) on their toes (脚趾) so they can climb up trees and cross leaves easily.
Cloud forests are important to people. They give us healthy food crops, like peppers, potatoes and strawberries. However, the beautiful forests are in danger now. Why Firstly, the climate is getting warmer, but plants and animals in cloud forests like to live in the cool places. It’s difficult for them to find a proper place to live in. Secondly, people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.
Save the cloud forests before it’s too late!
根据材料内容选择最佳答案。
36.What is the weather probably like in the cloud forest
A.It rains almost every day. B.It is always sunny.
C.It is very windy. D.It is very cold.
37.What does the underlined word “damp” mean in Paragraph 2
A.dry B.sunny C.snowy D.wet
38.What things live in cloud forests according to the text
①mosses ②blueberries ③frogs with suckers ④monkeys ⑤tree kangaroos
A.①②③ B.①③⑤ C.②④⑤ D.③④⑤
39.Which of the following is TRUE according to the text
A.We can use healthy food crops to make medicine.
B.Hundreds of mosses grow because it’s always sunny in cloud forests.
C.The animals are losing their homes because people cut down many trees.
D.Plants need more water to be strong so they grow on the high parts of trees.
40.What’s the main purpose of this text
A.To ask people to save the cloud forests.
B.To introduce plants in cloud forests.
C.To describe the cloud forests.
D.To discover animals in cloud forests.
四、阅读还原( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
阅读短文,从短文后选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
I’m glad you wrote about your English study problems! You said you’re bad at English. I understand—last year, I was just like you. I hated English class because I couldn’t follow the teacher and was afraid to answer questions. But now I usually get 90 points. 41
First, I made a simple study plan. I don’t study for hours. Instead, I write small goals every Sunday night, like “remember 10 words daily,” “listen to a short English story for 15 minutes before bed,” or “write one sentence about my day.” 42 Small, regular steps are better than cramming and forgetting.
43 My teacher said, “Practice makes perfect.” So I stopped only reading textbooks. Now I watch short cartoons like Peppa Pig—its words are easy and the stories are funny. I also sing English songs with my sister, learning one every two weeks, like “You Are My Sunshine.” It’s more fun than memorizing grammar! When I don’t know a word, I write it in a notebook and look it up later. My teacher says I’m more careful and confident now— 44
Third, I ask for help. If I don’t understand grammar, I ask my teacher after class. She explains patiently. Sometimes I practice speaking with my Canadian pen pal Mia. She helps my pronunciation, 45
The most important thing: don’t give up! Learning one new word a day is progress (进步). Try my ideas and tell me how it goes. I believe you can get better too!
A.You should make a plan too.
B.Let me tell you how I did it.
C.Second, I made English fun.
D.and I tell her about Chinese festivals.
E.I often watch cartoons with my pen pal.
F.I always look up new words in a dictionary first.
G.I even answered three questions in class last week!
第II卷 选择题(满分45分)
五、根据句意及中文提示写单词( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
46.Making new things out of old ones can help (减少) waste.
47.Mr. Yang’s hobbies (包括) singing, writing and playing football.
48.Cleaning school areas carefully is a tradition in Japanese schools because it can help students (形成,开发) good habits.
49.We all think Millie is very (诚实的) because she never tells lies to others.
50.My brother loves (意大利) food very much.
六、用所给词的适当是形式填空( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
51.On the day I visited it, the sky was clear and the sun was (shine).
52.This trip was meaningful because it helped us (understand) the importance of protecting animals.
53.I wore warm clothes when I went out on that (fog) day, but still felt cold.
54.Simon made his little sister Cindy who broke his toy car (cry) and he was worried when his mother came.
55.Would you please (not repeat) the mistake
七、阅读表达( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
Ryrkaypiy, a village with about 700 people, is located in the northeast of Russia. Standing on the coast of the Arctic Ocean, it has to brave both the Arctic’s cold weather and wild animals like polar bears. Most of the area’s polar bears live a few miles away from Ryrkaypiy. Only a few bears come near to the village now and then.
But last winter, over 50 polar bears went to Ryrkaypiy in search of food. The villagers were told to stay indoors to avoid danger. Now, polar bears come to the village more often and in larger numbers than ever.
Although polar bears are born on land, they spend most of their life on the sea ice. The ice gives them a place where they can have a rest and catch fish. But as the temperature rises because of global warming, the bears have started to find their home disappearing.
Polar bears normally go onto dry land in summer and return to the ice when the ocean freezes again in autumn. But over the past few years, the ocean has frozen later and later, and the ice area has become smaller and smaller. Unable to live on the ice, hungry polar bears have to look for food on land, including villages like Ryrkaypiy.
In some countries, polar bears are considered as endangered animals. If the earth becomes so warm that there is no longer enough ice for the bears to live on, there will probably be no polar bears.
Immediate action must be taken to help polar bears.
根据短文内容,回答问题。(每题答案不超过8个词)
56.Why did polar bears go to Ryrkaypiy last winter
57.What can polar bears do on the sea ice
58.When do polar bears normally go onto dry land
59.What will probably happen if there is not enough ice
60.What’s the purpose (目的) of the passage
八、短文填空( 本有10小题, 每小题1 分, 共10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内所给单词的正确形式。
My name is James. I am Chinese, and I go to Sunshine Middle School in Beijing. We study lots of 61 (interest) subjects at school, such as foreign languages and history. But I love our Science lessons the most. We get to do all kinds of hands-on 62 (activity).
Every year, my school has a science festival. It is 63 chance for us to be creative with our learning. My classmates and I want 64 (protect) the environment. We are also aware of the 65 (important) of green energy. So, we built a small car for this year’s science festival. This car gets its energy from the sun, 66 it is quite clean. Our Science teacher is as excited as we are. He helped us when we 67 (have) a problem. Once, the car stopped working suddenly, and we couldn’t find out the reason. Our science teacher worked with us together and finally solved the problem. Now the car works much 68 (good) than before.
But that’s not all! There are plenty of fun things to see at the science festival. I am really 69 (look) forward to it. There will be toy robots and a model of a space rocket. I will pay special attention 70 everything and tell you all about it next time.
九、首字母填空( 本有10小题, 每小题1 分, 共10分)
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整。在答题卡标有题号的横线上,完整地写出空缺处各单词的正确形式。(每空一词)
How can you become a good learner Here are four good learning habits which will help you.
First, show an interest in what you learn. If you are interested in something, your mind is more active and it is also easier for you to pay a 71 to it for a long time. This is b 72 when you have a strong drive for a subject, you are willing to explore and understand it. For example, if you love history, you’ll read historical books without feeling b 73 . Second, practice and learn from mistakes. Keep practising what you have learned and don’t be afraid of m 74 mistakes. Instead, you should learn from them. Mistakes are l 75 stones on the path to success. Third, it is important to d 76 your study skills. You should know the b 77 way to learn. For e 78 , you may review what you have learned by reading your notes every day. F 79 , do remember to ask questions during or after class. By asking questions, you can get a deeper understanding of the subject matter.
Learning is a lifelong journey. E 80 you learn becomes a part of you and changes you, so learn wisely and learn well.
十、书面表达(10分)
81.所有生物都是地球的主人,人与动物共享同一家园。学校英语校刊Teens将要举行以 “One Earth, One Home” 为题的英语作文竞赛活动,请根据所给提示,用英语写一篇作文。
要点提示:
1. What problems are wild animals facing because of humans
2. Which season brings the most problems to wild animals and what are they
3. Why should we protect wild animals and what can we do to protect them as students
注意:
1. 词数不少于80;
2. 须包含全部提示内容,可适当发挥;
3. 条理清晰,语句通顺,语法正确,书写规范;
4. 文中不得提及真实的人名、校名等相关信息。
5. 已给开头不计入总词数。
One Earth, One Home
The earth is home to both humans and animals. But today, wild animals are facing serious problems because of humans and the seasons.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表