九年级英语上学期期末测试(南京卷)[原卷+答案解析]-2025-2026学年九年级英语上学期译林版

资源下载
  1. 二一教育资源

九年级英语上学期期末测试(南京卷)[原卷+答案解析]-2025-2026学年九年级英语上学期译林版

资源简介

保密★启用前
2025 —2026学年九年级上学期期末测试(南京专用)
英 语
(考试时间:90分钟 试卷满分:90分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:九上全册(译林版)
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C B A D C A A C B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B C B A B B C C B B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A A B A B A B D C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A B A C A A D C B D
题号 41 42 43 44 45
答案 F B G A C
1.A 2.C 3.B 4.A 5.D
本文主要介绍了三种向母亲道歉的方式。
1.当我们做错了事,她们会不高兴。
upset不高兴的;happy高兴的;surprised惊讶的;interested感兴趣的。根据“When we do something wrong”可知,当我们做错了事,母亲应该会不高兴,故选A。
2.这里有一些建议给你。
news新闻;work工作;advice建议;discussion讨论。根据下文“A meaningful face-to-face sorry is the best way...Write a letter of apology (道歉) to your mom...”可知,下文给出了一些如何向母亲道歉的建议,故选C。
3.你应该保证再也不会那样做了。
believe相信;promise保证;accept接受;refuse拒绝。根据“And you should...that you’ll never do that again.”及语境可知,此处应是保证再也不会那样了,故选B。
4.告诉她你有多么的歉疚。
how多么;why为什么;when什么时候;where在哪里。根据“...sorry you are”可知,此处为感叹句,中心词为形容词sorry,应用“how+形容词+主谓”结构,故选A。
5.制作一个关于你和你妈妈的照片的视频。
toy玩具;kite风筝;card卡片;video视频。根据下文“After watching this”可知,此处是指制作一个视频给母亲观看,故选D。
6.C 7.A 8.A 9.C 10.B
本文主要讲述了活雕像表演成为一种流行艺术,并且讲述了最著名的街头艺术家之一的Yorge和他的狗的故事。
6.在许多大城市,你会看到人物雕像站在街道上。
walking走路;singing唱歌;standing站立。根据“The performance of living statues (雕像) has become a popular art. ”可知,雕像是站立的。故选C。
7.街头艺术家需要要坚强的意志和耐心。
patient耐心的;active积极的;honest诚实的。根据“They have to stand still (静止的) and keep eyes open for several hours.”可知,他们需要静止不动,睁大眼睛数个小时,说明街头艺术家需要耐心。故选A。
8.他因为他的伙伴,一只名叫Jaspe的可爱的狗而出名。
thanks to多亏了;instead of代替;without没有。根据“Yorge is one of the most famous street artists in Brazil. He stands out”以空后“his partner, a cute dog named Jaspe.”可知,指因为他的狗而出名。故选A。
9.大多数人都对他们完美的合作感到惊讶。
admired羡慕的;disappointed消失的;surprised惊讶的。根据前一句“When Yorge goes to work, Jaspe rests on his arm and keeps still as long as she can. ”可知,Yorge工作时,Jaspe靠在他手臂上,尽可能保持静止,所以此处是指对于他们的合作感到惊讶。故选C。
10.一些动物爱好者认为是Yorge强迫他的狗在街上表演。
report报道;performance表演;hand手。根据最后一句“ In fact, Yorge never trained Jaspe at all.”可知,Yorge从未训练过Jaspe,说明此处是指人们认为Yorge强迫狗表演。故选B。
11.B 12.C 13.B 14.A 15.B
本文主要讲述了2021年2月初,教育部发布手机不允许带入学校的禁令,并介绍了学生和家长对于此禁令的看法。
11.教育部在2021年2月初宣布,所有中小学生都不允许带手机上学。
managed管理;allowed允许;requested要求。根据“No mobile phones will be able to taken to classrooms, the notice said.”可知,此处是指不允许带手机上学,故选B。
12.它补充说,学校不应该要求学生在手机上做作业,他们应该设立教师热线和公共电话,以便家长和学生之间的沟通。
put放;give给;set设置。根据“teacher hot lines (热线) and public phones for communication between parents and students”可知,此处是指应该建立教师热线和公共电话,让家长和学生之间能够沟通。set up表示“建立”,故选C。
13.北京一名七年级学生的母亲张婷表示,她强烈支持这项禁令。
against反对;supported支持;agreed同意。根据“For secondary school students, the knowledge found in books is enough.”可知,此处是指张婷很支持这个禁令。故选B。
14.“如今,信息在互联网上传播,但内容是一样的,”张说。
same相同的;different不同的;similar相似的。根据“but”及空前的“the”可知,此处是指内容保持不变。the same“一样”,故选A。
15.网上的信息并不比从书本上学到的知识更好。
worse更差的;better更好的;useful有用的。根据“than”可知此处应填比较级;由上文“Nowadays, information is being carried on the Internet, but the content remains the same”推断出此处是指网上的信息并不比从书本上学到的知识好。故选B。
16.B 17.C 18.C 19.B 20.B 21.B 22.A 23.A 24.B 25.A
本文主要介绍了吸烟对健康的危害,尤其是青少年吸烟的问题,并提出了阻止青少年吸烟的方法,强调要让人们了解吸烟的危险性。
16.父母或老师不允许孩子吸烟。
asked要求;allowed允许;interested感兴趣的。根据“Smoking is harmful to your health”可知,此处表示“不被允许吸烟”,“be allowed to do sth.”是固定搭配,意为“被允许做某事”,故选B。
17.但在许多国家,吸烟正成为年轻人面临的一个更大的问题。
smoke吸烟 (原形);smokes吸烟 (单三形式);smoking吸烟 (动名词/现在分词)。此处作主语,应用动名词形式,故选C。
18.大多数吸烟者在青少年时期或更早的时候就开始吸烟了。
make制作;stop停止;start开始。根据“in their teens or earlier”可知,此处表示“开始吸烟”,故选C。
19.他们想尝试一下。
sleep睡觉;try尝试;look看。“have a try”是固定短语,意为“尝试一下”,符合语境,故选B。
20.而且之后很难戒掉。
get up起床;give up放弃;戒掉;stay up熬夜。根据“get addicted to nicotine”可知,此处表示“戒掉吸烟”,故选B。
21.我们能做些什么来让他们戒烟呢?
how如何;what什么;when何时。此处引导宾语从句,且从句中do缺少宾语,应用what表示“做的事情”,故选B。
22.有些人认为我们可以制定一项法律。
make (动词原形);makes (动词第三人称单数);to make (动词不定式)。“can”是情态动词,后接动词原形,故选A。
23.他们可以给孩子树立榜样。
for为了;to到;of……的。“set an example for sb.”是固定短语,意为“为某人树立榜样”,故选A。
24.如果人们继续吸烟,从现在起这个数字每年将增加1000万。
begin开始;keep保持;继续;stop停止。“keep doing sth.”是固定搭配,意为“继续做某事”,符合语境,故选B。
25.所以我们必须了解并告诉别人吸烟的危险。
danger危险;good好处;use用途。根据“Smoking is harmful to your health”可知,此处表示“吸烟的危险”,故选A。
26.B 27.A 28.B 29.D 30.C
本文为一篇说明文。文章主要介绍思维导图是展示你需要学习的信息的一种很好的方式。你可以使用思维导图来进行各种学习。文章就如何画思维导图给出了一些意见。
26.细节理解题。根据“You can use mind maps for all kinds… are learning a new language.”可知,介绍了思维导图可用于各种学习,尤其对学习新语言的词汇非常有效,因此是用来学习语言的例子。故选B。
27.细节理解题。根据“In ‘land transport’ there are two sub-groups: road rail”可知,“land transport”下有两个小组,分别是“road”和“rail”。故选A。
28.主旨大意题。根据“Draw a circle in the middle… subject in the middle.”和“Brainstorm some word… headings for each one.”以及“When you can’t make… write them inside more circles.”和“As you learn new vocabulary, add it to the mind map.”可知,文章主要介绍了画思维导图的具体步骤,即向我们展示如何画思维导图。故选B。
29.细节理解题。根据“Mind maps are a great way of showing a picture of information that you need to learn. ”可知,思维导图是一张展示有用信息的图片。故选D。
30.推理判断题。通读全篇可知,本文是在指导如何用思维导图学习,最可能来自学校网站或与学习技巧相关的教育类平台。故选C。
31.A 32.B 33.A 34.C 35.A
本文主要探讨了青少年与朋友及家人之间的关系,强调了朋友在青少年成长过程中的重要性。
31.细节理解题。根据“They believe that their family member, and in particular (特别是) their parents, don’t know them as well as their friends do.”可知,许多青少年认为朋友比家人(尤其是父母)更了解自己。故选A。
32.细节理解题。根据“Even when they are not with their friend, they usually spend a lot of time talking among themselves on the phone.”可知,当青少年独处时,通常的沟通方式是通过电话与家人进行讨论。故选B。
33.推理判断题。根据“This communication is very important in children’s growing up, because friends can discuss something difficult to say to their family members.”可知,这种交流在成长中很重要,因为朋友可以讨论一些难以对家人说的事情,故推出朋友们的不同讨论可以帮助他们摆脱困境。故选A。
34.推理判断题。根据“They believe that their family member, and in particular (特别是) their parents, don’t know them as well as their friends do.”及“This communication is very important in children’s growing up, because friends can discuss something difficult to say to their family members.”可知,孩子有事情更愿意跟朋友沟通,这种沟通能帮助他们解决问题,暗示父母应该尽最大努力更好地了解他们的孩子。故选C。
35.推理判断题。根据“Your answers are welcome.”可知,表明欢迎讨论。故选A。
36.A 37.D 38.C 39.B 40.D
本文主要探讨了好奇心的本质、重要性以及如何培养好奇心。
36.细节理解题。根据“Curiosity (好奇心) is part of human nature. Children are known for wanting answers to many questions.”可知,孩子喜欢提问是因为他们天生具有好奇心。故选A。
37.细节理解题。根据“If you develop the joy of learning, classes will become more fun. Though you’re no longer a student, curiosity will make you knowledgeable and thus a good worker.”可知,好奇心能让课堂更有趣且学习更轻松。故选D。
38.细节理解题。根据“Don’t always get information in the same way.”可知,不应该总是以同种方式获得信息。故选C。
39.推理判断题。根据“Instead, learn to receive the facts that different people know and ask a lot of questions. ... Find out what that is, and ask about it.”可知,要学会接受不同的人知道的事实并多提问,因此此处是强调每个人都知道一些你不知道的事情,要找出它并提问。故选B。
40.主旨大意题。本文主要介绍了好奇心的主要性及如何培养好奇心,D选项“保持好奇心并努力提升你的好奇心。”符合文章主旨。故选D。
41.F 42.B 43.G 44.A 45.C
本文主要讲述了当面对新项目或与陌生人群体接触时,人们可能会感到焦虑,这种焦虑会阻碍人们追求梦想。文章提供了几个建议来帮助人们掌控焦虑,而不是被焦虑所掌控,包括不要等待焦虑自行消退、设定现实可行的目标、信任过程等。
41.根据前文“When you think of starting a new project or going into a group situation with people you don’t know, do you feel butterflies in your stomach ”可知,当你想到要开始一个新项目或进入一个与你不认识的人的群体时,你是否会感到心里七上八下,这是焦虑的一种表现。由此推知,空格处应是对这种表现进行说明,指出这表明你可能感到焦虑。选项F“如果这些发生,这表明你可能感到焦虑。”符合语境,故选F。
42.根据后文“Your anxiety won’t go down on its own. However, when you take action towards your goals, you will build self-efficacy little by little - you begin to see yourself as someone who can take action and be successful.”可知,你的焦虑不会自行消退,然而,当你朝着目标采取行动时,你会逐渐建立自我效能感,你开始把自己看作是一个能够采取行动并取得成功的人。由此推知,空格处应建议不要等待焦虑自行消退,而是要采取行动。选项B“不要等待你的焦虑消退。”符合语境,故选B。
43.根据前文“We all have different personalities and preferences. We don’t all want to be lawyers, have hundreds of friends, or run marathons.”和后文“Set your goal specifically, for example, ‘walk for 30 minutes three times next week.’”可知,我们都有不同的个性和偏好,我们并不都想成为律师、拥有数百个朋友或跑马拉松,而是要设定具体的目标。由此推知,空格处应建议找出自己能做的最简单的事情来开始。选项G“无论你想要什么,只要找出你能做的最简单的事情来开始。”符合语境,故选G。
44.根据后文“Faith (信仰) is the first step to take action. Even if you don’t have faith to begin with, faith will come if you just take that first step. The more you take action, the more likely you are to have some successes and begin to trust the process.”可知,信仰是采取行动的第一步,即使你一开始没有信仰,但只要你迈出第一步,信仰就会到来,你越采取行动,就越有可能取得一些成功并开始信任这个过程。由此推知,空格处应是本段的主题句,建议信任这个过程。选项A“信任这个过程”符合语境,故选A。
45.根据前文“The more you take action, the more likely you are to have some successes and begin to trust the process.”可知,你越采取行动,就越有可能取得一些成功并开始信任这个过程。由此推知,空格处应说明这样做带来的结果,即焦虑会慢慢消退。选项C“然后你的焦虑会慢慢消退。”符合语境,故选C。
46.concert
今晚你想和我一起去音乐会吗?根据“the...”可知,横线处需填名词,音乐会concert,可数名词,此处为单数形式。故填concert。
47.safety
为了确保食品安全,中国政府决定立即制定严格的法律。根据句子和单词提示可知,空处应填意为“安全”的名词,safety“安全”,不可数名词,food safety“食品安全”。故填safety。
48.live
印度和非洲的足球比赛是现场直播的。根据汉语提示可知,空处应填live“现场直播”,副词修饰动词cover。故填live。
49.probably
他写了许多小说,但这可能是他最著名的一部。probably“大概”,副词。故填probably。
50.industry
只在中国被发现的稀有金属在全世界的工业中都急需。industry“工业”,此处是不可数名词。故填industry。
51.Carelessness
粗心导致我数学考试失败。根据提示词care及“leads to my failure”可知,此处表示“粗心导致考试失败”,care“小心”,动词,其反义词的名词形式carelessness,意为“粗心”,句首单词首字母大写;故填Carelessness。
52.live
奥运会期间,许多体育赛事都有现场报道。“live”作为副词修饰“covered”,表示“现场直播”,符合句意要求。故填live。
53.probably
他一直努力工作,很可能会成功。根据“He has kept working hard”可知,他一直努力工作,所以此处是指他很可能成功;应用形容词probable的副词形式probably“很可能;大概”,在句中作状语,修饰动词“succeed”。故填probably。
54.peacefully
在第二次世界大战期间,和平生活的希望似乎是人们的梦想。peace“和平”,名词,空处修饰动词,应用副词peacefully。故填peacefully。
55.succeed
尽力而为,孩子们。我相信你们会在期末考试中取得好成绩。根据“will”可知,空处填动词原形,success的动词为succeed。故填succeed。
56.Six./6. 57.By sharing the same need./They share the same need. 58.The user(s). 59.The blueprint. 60.How to Be a Designer/Designers /The Steps/Ways to Be a Designer/Designers/How Designers Design (围绕主题,言之有理即可)
本文介绍了设计师的角色及其将创意变为现实所需遵循的一系列步骤。
56.根据“Step Five”和“Last but not least”可知,设计师要把他的想法实现有六步。故填Six./6.
57.根据“They share the same need, which is making the show happen.”可知,通过分享共同的需求,使得表演可以呈现。故填By sharing the same need./They share the same need.
58.根据“Step Four is to understand the user. The designer needs to know who will use the product.”可知,设计师要理解用户。故填The user(s).
59.根据“Architects design buildings. They plan the size and shape of each room, and decide what materials to use. All the details are on a drawing called a blueprint.”可知,建筑师设计建筑,他们规划每个房间的大小和形状,并决定使用什么材料,所有的细节都在蓝图上。即新房的建造是依据蓝图。故填The blueprint.
60.通读全文可知,本文介绍了设计师的角色及其将创意变为现实所需遵循的一系列步骤;因此可拟标题为“如何成为一名设计师”/“成为设计师的步骤”/“设计师是如何设计的”。故填How to Be a Designer/Designers /The Steps/Ways to Be a Designer/Designers/How Designers Design。
61.widely 62.success 63.an 64.to fight 65.was chosen 66.daily 67.first 68.Though/Although 69.himself 70.of
本文介绍了中国乒乓球运动员马龙的成长经历,以及他通过努力赢得冠军和实现梦想的故事。
61.马龙被广泛认为是最伟大的乒乓球运动员之一。根据“Ma Long is...regarded as one of the greatest table tennis players.”可知,句中表述马龙被“广泛地”认为是最伟大的乒乓球运动员。此处是副词修饰动词“regarded”,“wide”的副词形式为“widely”。故填widely。
62.他的成功激励了许多运动员。根据“His...has encouraged lots of players.”可知,句中表述他的“成功”激励了别的运动员。此处在形容词性物主代词“His”后面,应该使用名词形式,“succeed”的名词形式为“success”,“his success”表示“他的成功”。故填success。
63.在很小的时候,他就在心中种下了一颗希望的种子。根据“He planted a seed in his heart from...early age.”可知,句中表述在心中种下了“一颗”希望的种子。此处使用不定冠词,表示泛指“一颗”,单词“early”以元音音素开头,因此使用不定冠词“an”。故填an。
64.他希望有一天能代表中国参赛并赢得冠军。根据“He hoped that one day, he could represent China...and win the championship.”可知,句中表述他希望代表中国“去参加”比赛。此处表示目的,应该使用动词不定式形式“to fight”。故填to fight。
65.最终,在15岁时,他入选了国家队。根据“Finally, at the age of 15, he...as a member of the national team.”可知,句中表述他在15岁的时候,“被选入”国家队。此处时间点在过去,所以应该使用一般过去时的被动语态,构成为“be+动词过去分词”,主语为“he”是第三人称单数,“be”使用“was”,“choose”的过去分词形式为“chosen”。故填was chosen。
66.从那以后,他的日常生活就充满了训练和比赛。根据“After that, his...life was full of training and competitions.”可知,句中表述马龙的“日常”生活。此处是一个形容词修饰名词“life”,“ day”的形容词形式为“daily”,“daily life”表示“日常的生活”。故填daily。
67.马龙18岁时赢得了他的第一个世锦赛冠军。根据“Ma won his...world championship at the age of 18, but he knew it was not enough.”可知,句中表述马龙赢得了他的“第一个”世界冠军。此处一个使用序数词形式,表示“第一”,因此使用“one”的序数词形式“first”。故填first。
68.尽管他多次失败,但他每天坚持训练,不愿放弃。根据“...he failed many times, he kept on training day after day.”可知,句中表述他“尽管”多次失败,但是他仍然坚持训练不放弃。此处使用“Though/Although”表示“尽管、虽然”引导让步状语从句,位于句首,首字母大写。故填Though/Although。
69.教练告诉他,唯一能打败他的人就是他自己。根据“And the coach told him that the only one who can beat him is...”可知,句中表述只有“他自己”能够打败他。此处使用“he”的反身代词“himself”来强调是他自己。故填himself。
70.当我看到五星红旗在国际赛场因为我而升起时,那是我一生中最幸福的时刻之一。根据“It was one of the happiest moments of my life when I saw the five star red flag being raised on the international field because...me.”可知,句中表述五星红旗“因为我”而升起的时候,我感到很幸福。此处使用短语“because of”表示“因为他”,故填of。
71.(d)ialogue(s)/ (d)rama(s) 72.(s)ince 73.(r)ecorded 74.(s)imple 75.(d)oubt 76.(C)hinese 77.(s)how 78.(t)hree 79.(b)eyond 80.(t)hemselves
本文介绍了中国一种传统表演艺术——皮影戏,包括其历史、工具、表演方式以及文化传播。
71.伴随着音乐、歌曲、舞蹈和对话/戏剧,他们讲述了一个故事。根据“Along with music, songs, dances and...they tell a story.”可知,这里指伴随着音乐、歌曲、舞蹈和对话/戏剧,他们讲述了一个故事。dialogue表示“对话”,drama表示“戏剧”,均可用。故填(d)ialogue(s) /(d)rama(s)。
72.自从早期的记录中提到木偶以来,某种形式的皮影戏在中国已经存在了很长时间。根据“Some form of shadow play has been in China for a long time...puppets were mentioned in earlier records.”可知,这里指自从早期的记录中提到木偶以来,某种形式的皮影戏在中国已经存在了很长时间。since表示“自从”。故填(s)ince。
73.但直到北宋,皮影戏才被记录在书中。根据“But it was not until the Northern Song Dynasty that shadow play was...in books.”可知,这里指直到北宋,皮影戏才被记录在书中。record表示“记录”,此处应用被动语态。故填(r)ecorded。
74.皮影戏所需的工具很简单:只有一个白色屏幕、木偶和一盏灯。根据“The tools required for a shadow play are... just a white screen, puppets, and a light.”可知,此处指皮影戏所需的工具很简单。simple表示“简单的”。故填(s)imple。
75.起初,木偶可能也是用纸做的,但毫无疑问,皮革很快就变得越来越受欢迎,因为它可以持续更长时间。根据“Puppets might have been made of paper at first as well, but no...leather soon gained more popularity since it could last longer.”可知,此处指对比起用纸做的木偶,用皮革做的毫无疑问会变得越来越受欢迎。doubt表示“疑问”,no doubt表示“毫无疑问”。故填(d)oubt。
76.这就是为什么这种艺术形式在现代汉语中被称为“皮影戏”。根据“That is why the art form is called pí yǐng xì in modern...language.”可知,此处指这就是这种艺术形式在现代汉语中被称为“皮影戏”的原因。Chinese“中国的”适用。故填(C)hinese。
77.它们被雕刻并涂上鲜艳的颜色,以便通过屏幕显示出来。根据“They are carved ( 雕刻 ) and painted with bright colors in order to...through the screen.”可知,此处指通过屏幕显示出来。show表示“展示”。故填(s)how。
78.一个人控制木偶,三个人演奏乐器,一个人唱所有的部分。根据“One controls the puppets...play the instruments and one sings all the parts.”可知,此处指一个人控制木偶,三个人演奏乐器,一个人唱所有的部分。three“三个”符合语境。故填(t)hree。
79.对许多人来说,看皮影戏是一种乐趣,但皮影戏的价值远不止于此。根据“For many people, watching shadow puppetry is a pleasure, but the value of shadow puppetry goes far...that.”可知,此处指皮影戏的价值远不止于此。beyond“超过”适用。故填(b)eyond。
80.看到这种艺术形式可以传递文化历史和当地习俗,中国政府正在推广这种古老而重要的艺术形式,但也许最好的推动者是表演者自己,他们正在寻找将这种艺术形式带给年轻人的方法。根据“Seeing that the art form can pass on cultural history and local customs...who are finding ways to bring the art form to young people.”可知,此处指也许最好的推动者是表演者自己。themselves“他们自己”适用。故填(t)hemselves。
81.例文
My dream job
When I was a small child, my parents would ask me “What do you want to be when you grow up ” My answer was always like this “I want to be an engineer!”
I don’t know why being an engineer has been my lifelong dream. My favourite subject at school is Maths and I’m good at it. I also love science. My friends say I’m serious and well organized. I always work to high standards. I try to make myself easy to get on with my friends.
I know being an engineer is no easy job. I must pay attention to every detail. “A miss is as good as a mile,” I keep telling myself. I will work hard and smart. I’m sure my dream will come true!
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文。
②时态:一般现在时和一般将来时。
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中的要点内容,可适当发挥。注意写作时要按第一人称写。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图,长大之后我想成为一名工程师。
第二步,具体阐述写作内容,梦想的工作需要具备的素质。
第三步,书写结语,我如何能把这份工作做好,我相信我会梦想成真。
[亮点词汇]
①be good at擅长
②get on with 与……相处
[高分句型]
I’m sure my dream will come true!(省略that的宾语从句)保密★启用前
2025 —2026学年九年级上学期期末测试(南京专用)
英 语
(考试时间:90分钟 试卷满分:90分)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项: 1、答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号; 2、必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效; 3、答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示; 4、请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁; 5、答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸; 6、考试范围:九上全册(译林版)
第I卷 选择题(满分45分)
一、小完形填空( 本有15 小题, 每小题1 分, 共15 分)
认真阅读阅读下面三篇短文,从题中所给的所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Mothers are the closest persons to us, but most of us always talk back to them or even fight with them. When we do something wrong, they will be 1 . If you said bad words to your mother, it is time to say sorry to her. Here is some 2 for you.
A meaningful face-to-face sorry is the best way. You can say sorry to her when you calm (镇静) down. And you should 3 that you’ll never do that again.
Write a letter of apology (道歉) to your mom. Maybe it’s the second time for you to do this. Don’t worry. Just tell her 4 sorry you are. A letter works well almost every time.
Make a 5 about some photos of you and your mom. After watching this, she will think of the happy time you spent together. Then she will forgive you and won’t be angry with you.
1.A.upset B.happy C.surprised D.interested
2.A.news B.work C.advice D.discussion
3.A.believe B.promise C.accept D.refuse
4.A.how B.why C.when D.where
5.A.toy B.kite C.card D.video
B
The performance of living statues (雕像) has become a popular art. In many big cities, you will see statues of characters 6 in the streets. They are actually real people working as street artists. They often cover themselves completely with paint. They have to stand still (静止的) and keep eyes open for several hours. Street artists need to be strong-minded and 7 . It is not an easy but fun job for them.
Yorge is one of the most famous street artists in Brazil. He stands out 8 his partner, a cute dog named Jaspe. When Yorge goes to work, Jaspe rests on his arm and keeps still as long as she can. Most people are 9 by their perfect work together. However, the pair once got into trouble. Some animal lovers thought that Yorge forced his dog to give a 10 in the street. In fact, Yorge never trained Jaspe at all.
6.A.walking B.singing C.standing
7.A.patient B.active C.honest
8.A.thanks to B.instead of C.without
9.A.admired B.disappointed C.surprised
10.A.report B.performance C.hand
C
All primary and secondary school students are not 11 to bring mobile phones to school, the Ministry of Education announced in early February, 2021.
No mobile phones will be able to taken to classrooms, the notice said. Schools should not ask students to do homework on the phones and they should 12 up teacher hot lines (热线) and public phones for communication between parents and students, it added.
Zhang Ting, the mother of a seventh grader in Beijing, said she strongly 13 the ban (禁令). “For secondary school students, the knowledge found in books is enough. Nowadays, information is being carried on the Internet, but the content remains the 14 ,” Zhang said. “Information online is not 15 than knowledge learned from books.”
11.A.managed B.allowed C.requested
12.A.put B.give C.set
13.A.against B.supported C.agreed
14.A.same B.different C.similar
15.A.worse B.better C.useful
二、完形填空(共10 小题;每小题1分,满分10分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳项,并在答题卡上将该项涂黑。
When we see a cigarette box, we’ll see “Smoking is harmful to your health” on it. Children are not 16 to smoke by their parents or teachers. But in many countries 17 is becoming a bigger problem for young people. Most smokers 18 in their teens or earlier.
Some students think smoking is very cool, and they can see many people smoking around them. They want to have a 19 .
“If young people start smoking early, they will probably get addicted (上瘾的) to nicotine (尼古丁). And it will be very hard to 20 later on,” said a professor. A study shows smoking is a problem for many Chinese teens. 21 can we do to make them stop smoking Some people think we can 22 a law. Teenagers under 18 are not allowed to smoke, or they should be fined (罚款). Parents should give up smoking. They can set an example 23 their children.
“Every year about four million people die of smoking. And if people 24 smoking, the number will increase 10 million a year from now on,” said the World Health Organization. So we must learn and tell others about the 25 of smoking.
16.A.asked B.allowed C.interested
17.A.smoke B.smokes C.smoking
18.A.make B.stop C.start
19.A.sleep B.try C.look
20.A.get up B.give up C.stay up
21.A.how B.what C.when
22.A.make B.makes C.to make
23.A.for B.to C.of
24.A.begin B.keep C.stop
25.A.danger B.good C.use
阅读理解( 本有15小题, 每小题1 分, 共15 分)
认真阅读以下材料、从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案, 并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A
根据材料内容选择最佳答案。
26.By showing the example above, what do we use a mind map to learn about
A.Science. B.A language. C.Geography. D.Drawing pictures.
27.How many sub-groups are there in “land transport”
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
28.What do the instructions above mainly show us
A.What mind maps are. B.How to draw mind maps.
C.What mind maps can do. D.How to make mind maps better.
29.What can we learn about mind maps
A.Mind maps are usually started with a line.
B.Mind maps should be simple, without any colors.
C.A mind map is only used for language learning.
D.A mind map is a picture with useful information.
30.What is this passage most probably from
A.A science book. B.A travel guide. C.A school website. D.A sports magazine.
B
Many teenagers feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family member, and in particular (特别是) their parents, don’t know them as well as their friends do. In large families, it is quite often for brothers and sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for advice. It is very important for teenagers to have one good friend or a circle of friends. Even when they are not with their friend, they usually spend a lot of time talking among themselves on the phone. This communication is very important in children’s growing up, because friends can discuss something difficult to say to their family members. However, parents often try to choose their children’s friends for them. Some parents may even stop their children from meeting their good friends. The question of “choice” is an interesting one. Have you ever thought of the following questions Who chooses your friends Do you choose your friends or your friends choose you Have you got a good friend you parents don’t like Your answers are welcome.
31.Many teenagers think ________ know them better than their parents.
A.friends B.parents. C.brothers and sisters.
32.When teenagers stay alone, the usual way of communication is ________.
A.to go to their friends.
B.to talk with their friends on the phone.
C.to have a discussion with their family by phone.
33.Communication plays an important part during children’s growing up, and the reason is ________.
A.Friends’ different discussions can help them out of the difficulties.
B.Friends can grow up with them together.
C.Friends’ choices are different.
34.Which of the following sentences is RIGHT according to the passage
A.Parents should like everything their children enjoy.
B.In all families children can choose everything they like.
C.Parents should try their best to understand their children better.
35.The sentence “Your answers are welcome.” means ________.
A.you are welcome to have a discussion with us.
B.we’ve got no idea, so your answers are welcome.
C.your answers are always correct.
C
Curiosity (好奇心) is part of human nature. Children are known for wanting answers to many questions. Books and TV shows often depend on curiosity. People keep reading or watching because they want to find out what happens. But curiosity also provides many advantages.
Learning is the easiest if you have a real desire (渴望) for knowledge. Curiosity can create that desire when you want an answer to the question. Many greatest discoveries of history were made by curious people. People wondered how things worked and how work could be done more effectively. Thanks to their curiosity, people now know far more about the world. Even if you don’t plan to be an inventor or researcher, curiosity can still help you in the classroom. If you develop the joy of learning, classes will become more fun. Though you’re no longer a student, curiosity will make you knowledgeable and thus a good worker.
What do you do if you’re not already curious Luckily, curiosity is a skill that can be improved. If you act like you’re curious, you’ll quickly start to actually feel curious. Often, as your knowledge of a topic grows, so does your interest in it. As you learn about a topic, find information from as many ways as possible. Read books, listen to lectures and ask questions. Don’t always get information in the same way. Instead, learn to receive the facts that different people know and ask a lot of questions. Remember, ________. Find out what that is, and ask about it. This lets you learn something and makes the other persons happy by sharing their knowledge.
根据材料内容选择最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。
36.The children like to ask questions because ________.
A.they are born with natural curiosity B.they don’t know about the human nature
C.they are known for reading and watching D.they don’t want to find the answers by themselves
37.Why can curiosity help you in the classroom
A.Because it can make you cleverer than before.
B.Because it can help you feel relaxed in the classroom.
C.Because it can help you enjoy the result of learning.
D.Because it can make the classes more interesting and easier for you.
38.You are not supposed to ________ for more curiosity.
A.read a lot of books B.listen to lectures
C.get information in the same way D.ask different people questions
39.Which of the following can be put in “________” in Paragragh 3
A.no one has information that you don’t know
B.everyone knows something that you don’t
C.everyone has knowledge that you already know
D.there is nothing that everyone knows which you don’t know
40.What’s the main idea of the passage
A.Curiosity is an easiest way to learn.
B.Curiosity is a skill that can be improved.
C.Curiosity can make the other person happy.
D.Be curious and try to improve your curiosity.
四、阅读还原( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
阅读短文,从短文后选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
When you think of starting a new project or going into a group situation with people you don’t know, do you feel butterflies in your stomach 41
And your anxiety will stop you from going after your dreams. The following suggestions below will help you be the master of your anxiety, rather than letting it master you.
◆ 42
Your anxiety won’t go down on its own. However, when you take action towards your goals, you will build self-efficacy (自我效能) little by little—you begin to see yourself as someone who can take action and be successful.
◆Set a realistic goal that makes sense for you
We all have different personalities and preferences. We don’t all want to be lawyers, have hundreds of friends, or run marathons. 43 Set your goal specifically, for example, “walk for 30 minutes three times next week.”
◆ 44
Faith (信仰) is the first step to take action. Even if you don’t have faith to begin with, faith will come if you just take that first step. The more you take action, the more likely you are to have some successes and begin to trust the process. 45
A.Trust the process
B.Don’t wait for your anxiety to go down
C.Then your anxiety will go down slowly.
D.Let’s do it together to make our anxiety go down.
E.If you do that, your anxiety will go up quickly.
F.If these happen, it shows that you are probably anxious.
G.Whatever you want, just figure out what is the simplest thing you can do to get started.
第II卷 选择题(满分45分)
五、根据句意及中文提示写单词( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
46.Would you like to go to the (音乐会) with me this evening
47.To make sure of food (安全), the Chinese government has decided to make strict laws right now.
48.The football match between India and Africa was covered . (现场直播)
49.He has written many novels, but this is (大概) his best-known one.
50.Rare metals which are found only in China are badly in need in (工业) around the world.
六、用所给词的适当是形式填空( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
51. (care) leads to my failure in the Math exams.
52.A number of sports events are covered (live) during the Olympic Games.
53.He has kept working hard and he will succeed. (probable)
54.The hope of living (peace) seemed a dream for people during World War II.
55.Try your best, boys and girls. I’m sure you will in the final exam. (success)
七、阅读表达( 本有5 小题, 每小题1 分, 共5 分)
A designer is a person who has ideas. But that’s not all. A designer plans how to make those ideas happen. A set of steps should be followed.
Step One is defining (界定) a problem or need. A theater puts on a show. Actors wearing costumes act on a lighted stage. Set designers design the stage sets. Lighting designers decide what lights to use. Costume designers choose clothes for the actors to wear. Together they form the design team. They share the same need, which is making the show happen.
Step Two is defining a successful result. The desired result is different for different kinds of designers. A fashion designer designs clothing styles. Because stores need people to keep buying, fashion designers need to design clothes that people will buy. The clothes should be different from older clothes.
Step Three is to describe the situation as it is now. A landscape designer plans outdoor areas. The designer looks carefully at the piece of land. Is it flat or hilly What kind of soil does it have What plants grow well in that soil How do people want to use this land The designer uses all this information in planning.
Step Four is to understand the user. The designer needs to know who will use the product. Software designers write computer programs. They think about the user sitting in front of the screen.
Step Five is to make a detailed plan. Architects design buildings. They plan the size and shape of each room, and decide what materials to use. All the details are on a drawing called a blueprint. The builders will follow this blueprint. The building will be exactly like the plan.
Last but not least, designers should work with other people to turn the design into the real thing. Fashion designers need people to sew the clothes. Landscape designers need workers to plant the plants.
Designers are artists, scientists, and inventors. They work in the present, but they are planners for the future.
56.How many steps should the designer take to make his/her ideas happen
57.How does the design team make the show happen on the stage in Paragraph 2
58.Who should the designers try to understand
59.What drawing is a new house built based on
60.What’s a proper title for this passage
八、短文填空( 本有10小题, 每小题1 分, 共10分)
At the 2024 Paris Olympic Games, Ma Long was the flag bearer (持旗手) of the China Sports Delegation (代表团). Ma Long is 61 (wide) regarded as one of the greatest table tennis players. His 62 (succeed) has encouraged lots of players.
Ma has enjoyed playing table tennis since he was a child. At the age of 5, Ma started playing table tennis. He planted a seed (种子) in his heart from 63 early age. He hoped that one day, he could represent China 64 (fight) and win the championship.
Since then, he has trained hard and joined in all kinds of competitions. Finally, at the age of 15, he 65 (choose) as a member of the national team. After that, his 66 (day) life was full of training and competitions.
Ma won his 67 (one) world championship at the age of 18, but he knew it was not enough. He wanted to win more championships. He met many difficulties in the next few years, so he was under great pressure. 68 he failed many times, he kept on training day after day. He didn’t want to give up. And the coach told him that the only one who can beat him is 69 (he). Finally, Ma completed his “grand slam (大满贯)” in table tennis when he was 28.
Ma once said, “It was one of the happiest moments of my life when I saw the five star red flag being raised on the international field because 70 me. I finally realized my dream of winning the honor for my motherland—the dream since my childhood.”
九、首字母填空( 本有10小题, 每小题1 分, 共10分)
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整。在答题卡标有题号的横线上,完整地写出空缺处各单词的正确形式。(每空一词)
Shadow play is a traditional type of performing art in China. Leather puppets (木偶), controlled by sticks, are held up against a screen with a light behind them. Along with music, songs, dances and d 71 , they tell a story.
Some form of shadow play has been in China for a long time s 72 puppets were mentioned in earlier records. But it was not until the Northern Song Dynasty that shadow play was r 73 in books.
The tools required for a shadow play are s 74 : just a white screen, puppets, and a light. Screens were made of paper. Puppets might have been made of paper at first as well, but no d 75 leather soon gained more popularity since it could last longer. That is why the art form is called pí yǐng xì in modern C 76 language. Puppets stand for people and different things. They are carved (雕刻) and painted with bright colors in order to s 77 through the screen. A typical performing team is made up of five people. One controls the puppets, t 78 play the instruments and one sings all the parts.
For many people, watching shadow puppetry is a pleasure, but the value of shadow puppetry goes far b 79 that. Seeing that the art form can pass on cultural history and local customs, the Chinese government is promoting (推广) this ancient and important art form, but perhaps the best promoters are the performers t 80 , who are finding ways to bring the art form to young people. With new ideas, they are sure to give new life to this old art.
十、书面表达(10分)
81.假定你是李华,是阳光中学九年级学生。你校英文报正组织题为“My dream job”的主题征文活动。请你根据提示,写一篇短文参赛。
内容包括:
1. What’s your dream job And why
2. What qualities do you have for this job
3. How can you do the job well
注意:
1. 词数:90左右。请适当增加细节,以使行文流畅;
2. 短文中不得出现真实姓名和校名;
3. 可从下表提供的职业中选择一个,也可以根据自身实际另行选择。
engineer youth worker writer actor/ actress composer accountant director
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表