期末测试(南通卷)[原卷+答案解析]-2025-2026学年九年级英语上学期译林版

资源下载
  1. 二一教育资源

期末测试(南通卷)[原卷+答案解析]-2025-2026学年九年级英语上学期译林版

资源简介

2025-2026学年上学期九年级上学期期末测试(南通卷)
英 语
注意事项:
1.全卷满分120分。考试时间为120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第I卷(选择题 共60分)
一、单项选择(本题共15小题;每小题1分,满分15分)
从 A、B、C、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.—Always look around ________ you cross the street, David.
—OK. I know, Mom.
A.until B.before C.unless D.since
2.—Ava’s painting is great.
—I agree. It’s ________ artwork I’ve ever seen.
A.creative B.more creative C.less creative D.the most creative
3.—Did you buy any fruit on your way home from work, Mr. Zhang
—Yes, I bought some grapes, ________ they were a little expensive.
A.because B.if C.though D.unless
4.—Mom, there is a beautiful box on the table. What’s in it
—I’m not sure. It ________ be a gift from your brother.
A.must B.might C.can D.will
5.I have great ________ in finishing the work by myself. So I need your help.
A.progress B.success C.difficulty D.fun
6.Today’s report is about Quan Hongchan, the youngest sports player ________ won three golden medals in the 2024 Paris Olympics.
A.which B.who C.what D.whom
7.—I have nothing ________ singing. But could you please not sing so loudly here
—OK. I’m sorry about that.
A.against B.by C.from D.without
8.—Would you mind my smoking here now
—I’d ________ it if you didn’t smoke in front of the children.
A.reflect B.pity C.prefer D.attend
9.Because of a good lifestyle, Tom’s grandfather always looks in the pink. The phrase “in the pink” means ________.
A.full of wisdom B.in good health C.in need of food D.in need of strength
10.—Why does Chen Dan look so tired these days
—Because he practises football hard so that he could _______ for the School Football Team.
A.try out B.work out C.put out D.turn out
二、完形填空(本题共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In schools, it is important to create a friendly and fair environment. However, some students may 11 bullying (霸凌) behavior from their schoolmates. This is known as school bullying. It is very important to 12 and solve this problem to make a safe and good learning place because it’s related to all of the students’ physical and mental health. Here are some suggestions for us to fight against it.
One of the suggestions on fighting against bullying is to 13 awareness (了解) about its bad effects. Schools can hold 14 to educate students, parents, and teachers on bullying. After meetings, 15 will learn how to report it. Additionally, it’s not 16 for students to suffer from this kind of bullying. Students should be 17 to take action when they see such behavior. At the same time, they’d better seek (寻求) help from a trusted 18 like a parent, teacher, or policeman. 19 a student experiences bullying from others he should know that he is not 20 and there are many ways to solve the problem. It is necessary to remember any details and to communicate 21 with a teacher or counselor (咨询师) about your bad feelings and the importance of addressing them. Schools should have a 22 policy (政策) to reduce bullying cases as much as possible. They should also provide support for the 23 who are influenced.
Moreover, it is important for everyone to recognize (意识到) their big 24 on maintaining (维护) a positive school community. “Spread love, not hate. Be part of the solution, not the problem!” 25 working together, we can create an environment where everyone feels valued and respected.
11.A.face B.see C.learn D.hear
12.A.praise B.set C.prevent D.increase
13.A.break B.raise C.follow D.practice
14.A.meetings B.parties C.surveys D.clubs
15.A.she B.it C.he D.they
16.A.good B.bad C.boring D.mad
17.A.encouraged B.warned C.reported D.wanted
18.A.stranger B.passenger C.adult D.friend
19.A.But B.And C.If D.Although
20.A.alone B.responsible C.awful D.powerful
21.A.clearly B.quickly C.slowly D.easily
22.A.new B.different C.public D.strict
23.A.teachers B.students C.parents D.workers
24.A.influence B.heart C.idea D.mind
25.A.By B.To C.For D.Without
三、 阅读理解(本题共15小题;每小题2分, 满分30分)
请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
A
Dear Victor,
I have received your letter and I am glad to know that you are becoming responsible (有责任心的) enough to decide on your career (职业).
You are now in the final year of high school and are going to start further education in college. You know that we belong to different times, and my social life is different from yours. However, all I can say as advice is that you must choose a career wisely. The first consideration (要考虑的情况) is your interest. You can only succeed and feel happy when you do something you enjoy. You must get a job which not only provides you with something useful, but also satisfies you. Then, you must read a lot in the field you are aiming (瞄准) at. Also, you should get to know the men and women who work in that field. When mind and heart work together, success is inevitable.
No career is more or less important. I think your interest may be in the field of making TV programs. Your good communication skills, your taking an active part in school plays and the prizes you have won in speech competitions all lead you to that direction. So a career in Mass Communication and TV Film Production will probably bring luck to you. If you succeed in that field, you will become famous and rich.
Think a thousand times before making any final decision about your career. After all, we want you to be a man of success.
We all know that you are old enough to think for yourself.
With all the best wishes!
Your loving father
26.We can infer (推断) that Victor wrote a letter to ask for advice on how to ________.
A.get good marks B.choose a career C.prepare for a competition D.communicate with others
27.The underlined word “inevitable” in Para.2 means _________.
A.be happy to accept B.be easy to remember C.be difficult to get D.be sure to happen
28.The father mentioned “school plays” and “speech competitions” in Para.3 in order to ____________.
A.show that he is really proud of his son
B.hope his son to work harder in another field
C.tell his son he will certainly succeed in this field
D.advise his son to consider choosing the career he suggested
B
Sometimes you need to break the cycle of focusing on whatever has upset you. Distraction (分散注意力) isn’t a good long-term solution, but sometimes it’s very helpful to reduce stress and help you focus on something positive. Here are some ways to distract yourself. Remember and just try.
★Chat with a loved person. Studies show that chatting with people you love can help reduce your feelings of stress. Spend some time with a person you love.
★Check out something silly. “Silly” humor, like funny cat videos or a humorous movie, can help you calm down and get a distance from whatever has upset you. However, you should try to avoid bad or sarcastic (讽刺的) humor, as it could actually make you more upset, not less.
★Play a game. Games are great for letting you give your brain a break. Most boys think that playing a game is very helpful when they want to distract their attention.
★Play with your pet. Studies show that interacting with a loved cat or dog can reduce your stress and help you feel calm and happy.
★Pick up a good book. Lots of people agree that reading books is a good way to relax. If you are worrying about something all the time, reading a book can help you stay away from worries.
29.What can we know from the first paragraph
A.Sometimes distraction can make us forget something positive.
B.We should never break the cycle of focusing on something.
C.Sometimes distraction can help us reduce stress.
D.We should never distract ourselves because it is not a good habit.
30.How many ways to distract yourself are mentioned according to the passage
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
31.What can you NOT do to distract yourself according to the passage
A.Go for a long walk. B.Chat with a loved person.
C.Pick up a good book. D.Check out something silly.
32.Which question can help us know the main idea of the passage
A.How can you do to be patient B.How can you do to get more attention
C.How can you do to reduce stress D.How can you do to distract yourself
C
On December 2, China Media Group introduced the official mascot (吉祥物) for the 2025 Spring Festival Gala (春晚): “Si Shengsheng.” With a cute and classic look, it shows both modern and historical meaning: this cheerful mascot brings good wishes to Chinese people around the world, hoping that everyone has a new year filled with health, happiness, and good luck.
Where is the name from The mascot “Si Shengsheng” comes from Chinese traditional culture. Its name is based on the ancient character “巳” from the oracle bone script (甲骨文), which means the Year of the Snake. Connected to the gala’s theme, “Si Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi” (Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake), “Si Shengsheng” is full of good energy.
Are you interested in its look Each part of its design symbolizes something good. The shape of its head and cheeks are inspired by the gilded silver Ruyi (鎏金银如意) from the Tang Dynasty found in Famen Temple, which means “happiness from beginning to end.” The bat-shaped pattern (图纹) on its head and the Chinese knot (中国结) on its tail add more wishes for good luck. The flower patterns on the back show the arrival of spring.
Have you been attracted by its bright colors The mascot’s main color is bright green, meaning the new life of spring. Many traditional Chinese colors like green, blue, white, and orange, mix together to create a lively and happy mood.
As “Si Shengsheng” is introduced, the 2025 Spring Festival Gala is getting closer. The mascot invites everyone to join this big celebration and welcome the Year of the Snake with joy and good fortune!
33.What’s the meaning behind the mascot
A.It symbolizes happy mood. B.It welcomes the arrival of spring.
C.It brings good wishes to Chinese people. D.It introduces the 2025 Spring Festival Gala.
34.Where is the name of the mascot from
A.Modern art and designs. B.The art of Tang dynasty.
C.Chinese modern and historical buildings. D.Chinese traditional culture and the character “巳.”
35.What is the third paragraph mainly about
A.The meaning of the mascot’s name. B.The process of designing the mascot.
C.The design and the meaning of each part. D.The shapes of each part of the mascot.
36.Which of the following shows the structure of the passage
A.B.C. D.
D
Our teacher asked us to do a chick-hatching (雏鸡孵化) subject. He told us that hatching chicks wasn’t easy, and that it had something to do with many things, like the temperature.
I got some eggs. To make them not break, I picked them up carefully and then put them in a box. I thought the temperature outside was comfortable enough for the chicks to come out of the eggs. So I took some of the eggs out and used a cloth to keep them warm. But the temperature at night was not high enough. The chicks all didn’t come out of the eggshells. I cried when I saw this. Our teacher said, “We can’t tell how fragile (脆弱的) life is. The chance to live is always important. Don’t give up just because you didn’t do something successfully.”
So I did it again. A few days later, two chicks came out to see the world. Seeing the little chicks, I just couldn’t tell how excited I was.
I saw them getting older day by day. The feeling was just like parents seeing their children growing up. I was glad that I joined this activity. I learned a lot from it. We should value life.
37.How did the writer feel when he saw the chicks didn’t come out of the eggshells
A.Relaxed. B.Funny. C.Sad. D.Special.
38.What does the underlined word “them” refer to
A.The eggs. B.The chicks. C.The children. D.The parents.
Which of the following can be put into No.3and No.4
The storyline
The beginning We need to do a chick-hatching subject.
The process 1. I got some eggs and put them in a box. 2. I used a cloth to keep some of the eggs warm. 3. But 3 , the chicks didn’t come out of the eggshells. 4. I tried the second time and I finally succeeded.
The end I learned that 4 .
39.A.because the temperature in the day was too high
B.because the temperature at night was not high enough
C.because the eggs fell out of the box and broke
D.because I used the cloth to wash all the eggs
40.A.we should love life and value life
B.we should learn to ask others for help
C.we should make a good plan before acting
D.we should love our parents and care about them
第Ⅱ卷(非选择题 共60分)
四、信息还原(共5小题,每道题2分,满分10 分)
阅读下面短文文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯,其中
有一项是多余选项。
We all have to ask for help sometimes. But it can be a difficult thing to do—even when you ask a good friend. 41 Here are some suggestions.
Be a nice person.
When you ask someone for help, you’re really asking the person to go out of his or her way to help you. 42 If people think you’re friendly, they’re more likely to give a hand. Thank them from the heart when they help you. And, of course, a smile goes a long way.
43
How do people react to requests (请求) like “Hey, Mike, lend me your car.” They probably refuse. How can you avoid this problem Choose your words carefully! For example, when you say, “Mike, would you mind giving me a hand ”, Mike will probably answer like “Maybe. What do you need ” 44 People are more likely to agree to help you when they know the whole story.
Show your respect.
45 Respect the other person’s time, and try not to ask for too much. If someone refuses your request, you should accept the answer politely. Don’t make a habit of asking for help, and always make sure you’re ready to help others in return.
A.Choose your words carefully.
B.Why is it not a good idea to ask for a lot of help
C.Now you may get attention and can explain your situation.
D.So how can you ask for help and be sure to get a positive (正面的) answer
E.If someone agrees to help you, allow the person to choose when he or she helps you.
F.Show the person that you understand he or she is doing something especially nice for you.
五、综合填空(本题共10小题;每小题1分, 满分10分)
请认真阅读下面短文,再短文空白处填人一个适当的单词或括号内单词的正确形式:将所填答案填写在
相应题号的横线上:
As 46 (teenager), you have many dreams. These dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize, or they can be small, for example, you may just want to become the best student in your class. Once (一旦) you find a dream, what do you do with it Have you ever tried 47 (make) your dream come true
Andrew Matthews, 48 Australian writer, tells us that making our dreams come true is the 49 (big) challenge (挑战) in our life. You may think you’re not very good 50 some school subjects or it is impossible for you to become a writer. These kinds of thoughts (想法) stop you 51 (realize) your dreams. In fact, everyone can realize his dream. Keep telling yourself 52 you want. Do this step by step and your dream will come true earlier because a big dream 53 (make) up of many small dreams.
You must never give up (放弃) your dreams too. There will be many 54 (difficulty) on the road to your dreams. But the biggest one comes from 55 (you). You need to decide what is the most important.
六、首字母填空( 共10 小, 每小分, 满分10 分)
根据短文内容及首手母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
There are many colors in nature. But do you know if a color has w 56 I think you’ll say “no” . But I am afraid you are wrong. If you don’t believe, you may do a small experiment.
First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the box. T 57 , wrap (包裹) one box with a red piece of paper, the other with a white piece of paper. OK. Now hold the boxes with your hand one by one. It is c 58 that you will think the red one is a little h 59 .
Why do you think so A scientist found that different colors have different weight in a man’s mind. So he did many tests and at last he g 60 the result. That is to say, every color has i 61 own weight in our mind.
The scientist told us that colors also have smell. Can you smell the color Or course not. Then why did the scientists say so That is because every color s 62 for a kind of light with a certain wavelength (波长). It reaches our brain (大脑) t 63 sense organs (感觉器官).
According to this d 64 , scientists say that people accent the colors they like, and refuse the colors they hate. So your body and mind will be healthy by u 65 the colors you like. Or you will be nervous or even get ill.
七、任务型阅读(本题共5小题;每小题2分, 满分10分)
请认真阅读下面短文, 并根据短文内容回答问题。
He Silei is a top-performing graduate at Dehong No.1 National Middle School of Yunnan. He has entered Tsinghua University this year. As a successful learner, exams are not just a way to check what he has learned. They’re also a chance to improve his learning skills. Here’s his advice about how to make the most of every exam.
Before an exam, he reviews what he has learned in an organized way by using the textbook’s table of contents (目录). He also practices different types of questions to prepare for specific topics. In the last 10 minutes before the exam, he practices a few simple problems to improve his confidence and get in the zone.
During the exam, he focuses on completing each question carefully. In addition, he sees it as a chance to practice completing tasks under pressure. The time limit and formal setting help him improve his test-taking skills. He always plans his time for each section and decides on the best order to answer the questions. With more practice, he has developed a rhythm (节奏) that works for him because he believes the best way is the one that works best for you.
After the exam, he takes time to reflect on his performance and time management. He reviews his mistakes and analyzes (分析) his problem-solving process. He likes to write down insights (见解) from every exam in a personal “exam handbook” and read it before the next exam as a reminder of past errors (错误) and key points to watch for. If he notices knowledge gaps, he goes back to the related sections in the textbook and practices similar problems.
By following these steps, he’s found that he can get the most out of every exam and continue learning.
66.How does He Silei review what he has learned in an organized way
67.Why does He Silei practice simple problems before the exam
68.What does He Silei reflect on after the exam
69.Give a proper title to the passage.
70.What do you usually do before an exam
八、书面表达(本题满分20分)
71.在中国文化中,颜色不仅仅是视觉上的装饰,它们还承载着丰富的象征意义和文化内涵。假设你是李军,你的英国朋友Tony对“中国红”很感兴趣,写信向你了解“中国红”在中国人日常生活中的体现。请你根据以下表格信息写一封回信给他。
地位 最受欢迎的颜色之一
代表 幸福、好运、成功等
使用场所 婚礼、春节等
表达方式 剪纸、中国结、红包、灯笼等
1.内容必须包括上面所有信息;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.文中不得透露个人信息;
4.词数80左右 (开头结尾已给出,不计入总词数)。
参考词汇:婚礼wedding;新娘bride;中国结Chinese knot;红包red packet
Dear Tony,
It’s great to receive your letter. I’m writing to tell you something about Chinese red.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I truly hope my letter will help you know better about Chinese red.
Yours,
Li Jun2025-2026学年上学期九年级上学期期末测试(南通卷)
英 语
注意事项:
1.全卷满分120分。考试时间为120分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B D C B C B A C B A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A C B A D A A C C A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 A D B A A B D D C B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A D C D C C C B B A
题号 41 42 43 44 45
答案 D F A C E
1.B
——大卫,过马路前一定要四处看看。——好的。我知道,妈妈。
考查连词辨析。until直到;before 在……之前;unless除非;since自从。根据“Always look around…you cross the street, David.”及安全常识可知,环顾四周的动作应在过马路之前发生,以预防危险。before“在……之前”符合语境。故选B。
2.D
——Ava的画很棒。——我同意。它是我见过的最有创意的艺术品。
考查形容词最高级用法。creative有创意的,形容词原级;more creative更有创意的,形容词比较级;less creative不那么有创意的,形容词比较级;the most creative最有创意的,形容词最高级。根据“It’s…artwork I’ ve ever seen.”可知,此处指的是在“我”见过的所有艺术品中最有创意,强调比较范围是三者或以上,需用最高级形式表达。故选D。
3.C
——张先生,你下班回家的路上买水果了吗?——是的,我买了一些葡萄,尽管它们有点贵。
考查连词辨析。because因为,引导原因状语从句;if如果,引导条件状语从句;though尽管,引导让步状语从句;unless除非,引导条件状语从句。根据语境可知,此处是在描述尽管葡萄有点贵但还是买了,前后句之间存在让步关系,所以应该用though。故选C。
4.B
——妈妈,桌子上有一个漂亮的盒子。它里面是什么?——我不确定。它可能是来自你哥哥的礼物。
考查情态动词。must必须;might可能;can可以;will将会。根据“I’m not sure.”可知,说话者表示不确定,因此需用表示可能性较低的情态动词might。故选B。
5.C
我自己在完成这项工作方面有很大的困难。所以我需要你的帮助。
考查名词辨析。progress进步;success成功;difficulty困难;fun乐趣。根据“So I need your help”可知,需要帮助是因为在独自完成工作时遇到了问题,因此应选表示“困难”的词汇。故选C。
6.B
今天的报道是关于全红婵的,她是在2024年巴黎奥运会上赢得三枚金牌的最年轻的运动员。
考查定语从句的关系代词。先行词“the youngest sports player”指人,且在从句中作主语,需用“who”。故选B。
7.A
——我并不反对唱歌。但是你能不要在这里唱得这么大声吗?——好的,对此我很抱歉。
考查介词辨析。against反对;by通过;from从……;without没有。根据“But could you please not sing so loudly here ”可知,此处表示不反对唱歌,但是觉得声音太大,所以应该用against。故选A。
8.C
——你现在介意我在这里抽烟吗?——如果你不在孩子们面前抽烟,我会更乐意。
考查动词辨析。reflect反映;pity怜悯;prefer更喜欢,乐意;attend参加。根据对话情境,回答者委婉表达对吸烟行为的偏好,强调“不在孩子们面前抽烟”是更希望的情况,“I’d prefer it if...”是固定句式,意为“如果……我会更乐意”,符合句意。故选C。
9.B
由于良好的生活方式,汤姆的祖父总是看起来健康。“in the pink”这个短语意味着看起来健康。
考查介词短语。full of wisdom充满智慧;in good health身体健康;in need of food需要食物;in need of strength需要力量。根据“Because of a good lifestyle,”可知,良好的生活方式应该会让人看起来健康。故选B。
10.A
——为什么Chen Dan这些天看起来这么累?——因为他努力练习足球,这样他就可以参加学校足球队的选拔。
考查动词短语辨析。try out试用,试验;work out解决,算出;put out熄灭;turn out结果是。根据“Because he practises football hard so that he could ... for the School Football Team.”可知,他努力练习足球是为了可以参加学校足球队的选拔,try out for“参加……的选拔”,固定短语。故选A。
11.A 12.C 13.B 14.A 15.D 16.A 17.A 18.C 19.C 20.A 21.A 22.D 23.B 24.A 25.A
本文是一篇议论文。文章开篇提出学校存在霸凌问题,强调解决此问题的重要性,接着针对如何应对霸凌提出一系列建议,最后呼吁大家共同营造良好环境。
11.然而,一些学生可能会面临来自同学的霸凌行为。
face面对;see看见;learn学习;hear听见。根据“some students may...bullying (霸凌) behavior from their schoolmates.”可知,此处说的是一些学生可能会“面临”来自同学的霸凌行为,故选A。
12.预防并解决这个问题以营造一个安全良好的学习场所非常重要,因为这关系到所有学生的身心健康。
praise表扬;set设置;prevent预防;increase增加。根据“It is very important to ... and solve this problem to make a safe and good learning place”可知,此处说的是预防和解决这个问题很重要,故选C。
13.对抗霸凌的建议之一是提高对其不良影响的认识。
break打破;raise提高;follow跟随;practice练习。根据“One of the suggestions on fighting against bullying is to ... awareness (了解) about its bad effects.”可知,此处说的是提高意识,故选B。
14.学校可以举办会议,就霸凌问题对学生、家长和老师进行教育。
meetings会议;parties派对;surveys调查;clubs俱乐部。根据“Schools can hold ... to educate students, parents, and teachers on bullying. After meetings”可知,此处说的是学校是通过举办“会议”来教育学生、家长和老师关于霸凌的知识,故选A。
15.会议之后,他们将学会如何报告霸凌事件。
she她;it它;he他;they他们。根据“After meetings, ... will learn how to report it.”可知,此处说的是这里指代前文提到的“students, parents, and teachers”,所以用“they”,故选D。
16.此外,学生遭受这种霸凌是不好的。
good好;bad坏;boring无聊;mad疯狂。根据“Additionally, it's not... for students to suffer from this kind of bullying.”可知,此处说的是学生遭受这种霸凌是不好的,故选A。
17.当学生看到这种行为时,应该被鼓励采取行动。
encouraged被鼓励;warned被警告;reported被报道;wanted被想要。根据“Students should be ... to take action when they see such behavior.”可知,此处说的是学生看到这种行为时应该被鼓励采取行动,故选A。
18.同时,他们最好向像家长、老师或警察这样值得信任的成年人寻求帮助。
stranger陌生人;passenger乘客;adult成年人;friend朋友。根据“At the same time, they'd better seek (寻求) help from a trusted 8 like a parent, teacher, or policeman.”可知,此处说的是后面列举的“parent, teacher, or policeman”都属于成年人,故选C。
19.如果一个学生遭遇来自他人的霸凌,他应该知道自己并非孤立无援,并且有很多方法来解决这个问题。
But但是;And和;If如果;Although尽管。根据“... a student experiences bullying from others he should know that he is not ... and there are many ways to solve the problem.”可知,此处说的是此句表达一种假设,如果一个学生遭受来自他人的霸凌,“If”表假设,引导条件状语从句,故选C。
20.如果一个学生遭遇来自他人的霸凌,他应该知道自己并非孤立无援,并且有很多方法来解决这个问题。
alone独自;responsible有责任;awful糟糕;powerful强大。根据“a student experiences bullying from others he should know that he is not ... and there are many ways to solve the problem.”可知,此处说的是学生遭受霸凌时应该知道自己不是“独自的”,有很多方法解决问题,故选A。
21.有必要记住任何细节,并清楚地与老师或咨询师交流你的不良感受以及解决这些问题的重要性。
clearly清楚地;quickly快速地;slowly缓慢地;easily容易地。根据“It is necessary to remember any details and to communicate ...with a t counselor (咨询师) about your bad feelings and the importance of addressing them.”可知,此处说的是和咨询师交流要 “清晰地” 交流细节,故选A。
22.学校应该有严格的政策,尽可能减少霸凌事件。
new新;different不同;public公共;strict严格。根据“Schools should have a...policy to reduce bullying cases as much as possible”可知,此处说的是学校应该有严格的政策来尽可能减少欺凌事件,故选D。
23.他们也应该为受到影响的学生提供支持。
teachers老师;students学生;parents家长;workers工人。根据“They should also provide support for the...who are influenced”可知,此处说的是学校要为受影响的“学生”提供支持,故选B。
24.此外,对每个人来说,意识到自己在维护积极的校园社区方面的重大影响很重要。
influence影响;heart心脏;idea想法;mind头脑。根据“Moreover, it is important for everyone to recognize their big...on maintaining a positive school community” 可知,此处说的是每个人要意识到自己对维护积极校园环境有很大影响,故选A。
25.通过共同努力,我们可以创造一个每个人都感到被重视和尊重的环境。
By通过;To到;For为了;Without没有。根据“...work together, we can create an environment where everyone feels valued and respected”可知,此处说的是通过共同努力,我们能创造良好环境,故选A。
26.B 27.D 28.D
本文是Victor的父亲给他的回信,核心内容是针对Victor的职业选择给出建议:强调选择职业要以兴趣为首要考虑因素,需深入了解目标领域;结合Victor的沟通能力、校园经历,建议他考虑大众传播与影视制作领域,并提醒他做最终决定前要慎重思考。
26.推理判断题。根据“I have received your letter and I am glad to know that you are becoming responsible enough to decide on your career”及“all I can say as advice is that you must choose a career wisely.”可知,很高兴你已足够有责任心去决定自己的职业,我能给的建议是你必须明智地选择职业,可推断Victor写信是为了询问如何选择职业的建议。故选B。
27.词句猜测题。根据“When mind and heart work together, success is inevitable.”可知,当想法和热情一致时,成功是必然的,因此此处inevitable表达为“必然的”,即be sure to happen。故选D。
28.推理判断题。根据“I think your interest may be in the field of making TV programs. Your good communication skills, your taking an active part in school plays and the prizes you have won in speech competitions all lead you to that direction. So a career in Mass Communication and TV Film Production will probably bring luck to you.”可知,你的兴趣可能在制作电视节目领域,你出色的沟通能力、积极参与校园戏剧的经历,以及在演讲比赛中斩获的奖项,都将你引向了这个方向。因此,从事大众传播与影视制作相关职业或许会为你带来机遇,可推知父亲提及的“校园戏剧”及“演讲比赛”是为了建议他的儿子考虑他所建议的职业。故选D。
29.C 30.B 31.A 32.D
本文主要介绍了通过分散注意力来缓解压力的几种方法。
29.细节理解题。根据第一段“Distraction isn’t a good long-term solution, but sometimes it’s very helpful to reduce stress”可知,分散注意力有时能帮助我们缓解压力。故选C。
30.细节理解题。根据文中列举的“Chat with a loved person”,“Check out something silly”,“Play a game”,“Play with your pet”和“Pick up a good book”可知,共提到5种分散注意力的方法。故选B。
31.细节理解题。文中提到的分散注意力的方式包括和爱的人聊天、看有趣的内容、玩游戏、和宠物互动、读书,并未提及“长时间散步”。故选A。
32.主旨大意题。全文围绕“如何通过分散注意力来缓解压力”展开,核心是“分散注意力的方法”,因此“如何分散自己的注意力?”能帮助了解文章主旨。故选D。
33.C 34.D 35.C 36.C
本文是一篇说明文。文章主要介绍了2025年春晚官方吉祥物“巳升升”。
33.细节理解题。根据第一段“this cheerful mascot brings good wishes to Chinese people around the world, hoping that everyone has a new year filled with health, happiness, and good luck.”可知,吉祥物背后的意义是给世界各地的中国人带来美好的祝愿,希望每个人新的一年健康、幸福、好运。故选C。
34.细节理解题。根据第二段“The mascot ‘Si Shengsheng’ comes from Chinese traditional culture. Its name is based on the ancient character ‘巳’ from the oracle bone script, which means the Year of the Snake.”可知,吉祥物“巳升升”的名字来源于中国传统文化,基于甲骨文中的“巳”字,代表蛇年。故选D。
35.主旨大意题。根据第三段开头“Are you interested in its look Each part of its design symbolizes something good.”可知,本段主要讲述吉祥物外观设计以及各部分设计所象征的美好意义,如头部和脸颊形状、头部蝙蝠图案、尾巴中国结、背部花图案等的寓意。故选C。
36.篇章结构题。综合全文可知,可以将文章划分为三个部分:第一部分为第一段,介绍吉祥物的发布和整体寓意;第二部分为第二、三、四段,分别从名字、外观、色彩方面详细描述吉祥物的特点;第三部分为最后一段,对吉祥物进行总结和邀请;因此本文属于“总——分——总”结构,选项C结构图符合题意。故选C。
37.C 38.B 39.B 40.A
本文主要讲述了作者在课上做了一个孵化小鸡的课题,在孵化小鸡的过程中,作者体验到了生命的美好和脆弱,并且珍爱生命。
37.细节理解题。根据“But the temperature at night was not high enough. The chicks all didn’t come out of the eggshells. I cried when I saw this.”可知,小鸡没有孵化出来,作者哭了,所以是悲伤的。故选C。
38.词句猜测题。根据“Seeing the little chicks, I just couldn’t tell how excited I was.”以及“I saw them getting older day by day.”可知,作者看到这些小鸡一天天长大。them指的是小鸡。故选B。
39.细节理解题。根据“But the temperature at night was not high enough. The chicks all didn’t come out of the eggshells.”可知,因为外面温度太低,小鸡没有孵化出来。故选B。
40.细节理解题。根据“I learned a lot from it. We should value life.”可知,我们应该珍爱生命。故选A。
41.D 42.F 43.A 44.C 45.E
本文主要介绍了怎样让别人愿意帮助你的一些建议。
41.根据上文“But it can be a difficult thing to do—even when you ask a good friend.”及下文“Here are some suggestions.”可知,此处应提出如何请求帮助的问题,选项D“那么,你如何请求帮助并确保得到积极的回应呢?”符合语境。故选D。
42.根据上文“When you ask someone for help, you’re really asking the person to go out of his or her way to help you.”及下文“If people think you’re friendly, they’re more likely to give a hand.”可知,此处应表达如何向别人展示你是善解人意的,选项F“向对方表明你明白他或她在为你做一些特别好的事情。”符合语境。故选F。
43.根据下文“How do people react to requests (请求) like…Choose your words carefully!”可知,此段表示向别人请求帮助时要注意自己的措辞。选项A“仔细选择措辞。”符合语境。故选A。
44.根据上文“Maybe. What do you need ”可知,此处应表达此时应该说的话,选项C“现在你已经引起了他的注意,可以解释情况了。”符合语境。故选C。
45.根据下文“Respect the other person’s time, and try not to ask for too much.”可知,此处应表示请求帮助时要尊重他人的时间,选项E“如果别人同意帮助你,要允许他人选择什么时候帮忙。”符合语境。故选E。
46.teenagers 47.to make 48.an 49.biggest 50.at 51.realizing 52.what 53.is made 54.difficulties 55.yourself
本文主要阐述了青少年拥有梦想的重要性,并给出了实现梦想的具体建议,包括克服消极思想、明确目标、分解步骤以及坚持不懈。
46.作为青少年,你们有很多梦想。根据“you have many dreams”可知,主语“you”为复数,且“teenager”为可数名词,此处应用其复数形式表示一类人。故填teenagers。
47.你曾经努力让你的梦想成真吗?try to do sth.“努力做某事”,固定搭配。故填to make。
48.澳大利亚作家安德鲁·马修斯告诉我们,实现我们的梦想是我们生活中最大的挑战。Australian以元音音素/ /开头,应用不定冠词“an”来修饰,表泛指。故填an。
49.澳大利亚作家安德鲁·马修斯告诉我们,实现我们的梦想是我们生活中最大的挑战。“the ... challenge in our life”可知,the为定冠词,常与最高级连用。“in our life”表示范围,此处应用形容词的最高级形式biggest。故填biggest。
50.你可能会觉得自己在某些学科上并不擅长,或者认为自己根本不可能成为一名作家。be good at“擅长”,固定搭配。故填at。
51.这些想法会阻止你实现梦想。stop sb. (from) doing sth.意为“阻止某人做某事”,固定搭配。realize的动名词形式为realizing。故填realizing。
52.不断告诉自己你想要什么。此处引导宾语从句,作“telling”的宾语。从句中动词“want”缺少宾语,应用连接代词“what”在从句中充当宾语,同时引导从句。故填what。
53.一步一步地做,你的梦想会更早实现,因为一个大梦想是由许多小梦想组成的。根据“a big dream ... up of many small dreams.”可知,a big dream与动词短语make up of为被动关系,且描述一般事实,应用一般现在时的被动语态,且主语为单数。故填is made。
54.在你实现梦想的路上会有很多困难。many后接复数可数名词。故填difficulties。
55.但最大的困难来自你自己。根据“But the biggest one comes from...”可知,此处强调困难源自“你自身”,应用人称代词“you”的反身代词形式yourself。故填yourself。
56.(w)eight 57.(T)hird 58.(c)ertain 59.(h)eavier 60.(g)ot 61.(i)ts 62.(s)tands 63.(t)hrough 64.(d)iscovery 65.(u)sing
本文是一篇说明文。主要介绍了颜色的一些特性:颜色是有重量的,颜色是有味道的以及颜色对人体状况是有影响的。
56.但你知道一种颜色是否有重量吗?根据后文“...own weight in our mind.”并结合首字母可知,是颜色有重量,weight“重量”,这里名词作宾语。故填(w)eight。
57.第三,用红纸包一个盒子,用白纸包另一个盒子。根据“First, put two...Then cover the...”并结合首字母可知,表示顺序“第三”,用序数词third表示。故填(T)hird。
58.可以肯定的是,你会认为红色的稍微重一点。根据“...Why do you think so A scientist found that different colors”可知,颜色重量是不一样的,结合首字母,表示确定“certain”。故填(c)ertain。
59.可以肯定的是,你会认为红色的稍微重一点。根据“...Why do you think so A scientist found that different colors”及结合首字母可知,应是认为红色的盒子重一点,“heavy”表示“重的”,a little修饰比较级。故填(h)eavier。
60.所以他做了很多测试,最后他得到了 结果。根据“So he did many tests and at last he...”并结合首字母可知,是得到了结果,get“得到”。根据“did”可知是一般过去时。故填(g)ot。
61.也就是说,在我们的脑海里每种颜色都有自己的重量。根据“every color has...own weight...”可知并结合首字母可知,此处指“它自己的”的重量,用“its own”表示。故填(i)ts。
62.这是因为每种颜色都代表一种具有特定波长的光。根据“...a kind of light with a certain wavelength”可知,每种颜色波长不同。stand for“代表”符合语境,主语every color是第三人称单数。故填(s)tands。
63.它通过感觉器官到达我们的大脑。根据“It reaches our brain...”并结合首字母可知,是表示通过感觉器官。through“通过”。故填(t)hrough。
64.根据这一发现,科学家们说,人们会强调他们喜欢的颜色,拒绝他们讨厌的颜色。根据“That is because...a certain wavelength ”并结合首字母可知,这是一个发现。discovery“发现”,根据“this”可知,此处用单数。故填(d)iscovery。
65.因此,使用你喜欢的颜色,你的身心都会健康。否则你会紧张甚至生病。根据“So your body and mind will be healthy by... the colors you like”并结合首字母可知,是使用颜色。use“使用”,放在介词by后面用ing形式。故填(u)sing。
66.He uses the textbook’s table of contents. 67.To improve his confidence and get in the zone. 68.He reflects on his performance and time management. 69.How to Make the Most of Every Exam. 70.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I usually review key knowledge points and finish some past exam papers to get ready.
本文主要介绍了优秀学生何思磊利用考试提升学习能力的方法。
66.根据第二段“he reviews what he has learned in an organized way by using the textbook’s table of contents”可知,何思磊通过使用课本的目录来有条理地复习所学内容。故填He uses the textbook’s table of contents.。
67.根据第二段“he practices a few simple problems to improve his confidence and get in the zone”可知,何思磊在考前做简单题目是为了提升自信并进入状态。故填To improve his confidence and get in the zone.
68.根据第四段“he takes time to reflect on his performance and time management”可知,何思磊在考试后反思自己的表现和时间管理情况。故填He reflects on his performance and time management.
69.根据第一段“Here’s his advice about how to make the most of every exam”可知,文章围绕何思磊利用考试的方法展开,合适的标题可以是How to Make the Most of Every Exam。故填How to Make the Most of Every Exam.
70.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I usually review key knowledge points and finish some past exam papers to get ready.
71.例文:
Dear Tony,
It’s great to receive your letter. I am writing to tell you something about Chinese red.
Chinese red is one of the most popular colors for Chinese people. It usually stands for happiness, good luck and success. We believe that it can bring us good luck. We use many red objects in some important events. In a wedding, you can see that the bride is in a red wedding dress. And during the Spring Festival, the houses are also filled with red paper cuttings, lanterns and Chinese knots. Children often get red packets for best wishes as well.
I truly hope my letter will help you know better about Chinese red.
Yours,
Li Jun
[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:一般现在时;
③提示:写作内容需覆盖表格中的所有要点,可适当补充。注意条理清晰,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,总述中国红的地位;
第二步,介绍中国红的象征意义;
第三步,列举中国红的使用场所及对应的表达方式。
[亮点词汇]
①stand for代表
②as well也
③be filled with充满
[高分句型]
①We believe that it can bring us good luck. (宾语从句)
②Chinese red is one of the most popular colors for Chinese people. (形容词的最高级句型)

展开更多......

收起↑

资源列表