期末模拟卷(安徽专用)[原卷+答案解析+听力音频及原文]-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

期末模拟卷(安徽专用)[原卷+答案解析+听力音频及原文]-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024)

资源简介

保密★启用前
2025—2026学年八年级上学期期末模拟卷(安徽专用)
英 语
注意事项:
1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。
2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。
3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。
4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。
听力(共四大题,满分20分)
I.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
1.What are the speakers talking about
A.The city. B.The robot. C.The mobike.
2.What program does the boy talk about
A.Sports shows. B.Talk shows. C.Game shows.
3.Where can’t we hide in an earthquake
A.Under a table. B.Under a bed. C.Under a tree.
4.What does Tina look like
A.She’s thin. B.She’s heavy. C.She’s tall.
5.How old was Jean in the picture
A.Eleven. B.Twelve. C.Thirteen.
II.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到两段对话。每段对话后有几个小题,请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7题。
6.What can the new robots do
A.Play games with people. B.Talk to people. C.Look after children.
7.Who does the man want to make a robot for
A.His mum. B.His grandma. C.Himself.
听下面一段对话,回答第8、9、10题。
8.What are they talking about
A.An earthquake. B.A fire. C.A traffic accident.
9.How many people died according to the news
A.10 people. B.Over 10 people. C.Less than 10 people.
10.What shouldn’t we do in an earthquake
A.Stay away from the windows. B.Jump out of the building. C.Hide under a table.
III.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.What is Helen’s dream
A.Becoming a nurse. B.Becoming a movie star. C.Becoming an inventor.
12.What did Helen make for the science fair
A.A small robot. B.A model of a planet. C.A painting of a space station.
13.How did Helen feel during the science fair
A.Worried. B.Excited. C.Tired.
14.Why did the head teacher write a letter to Helen
A.To give her a hand. B.To speak highly of her. C.To ask her some questions.
15.What can we learn from the story
A.Sharing knowledge helps open new doors.
B.Taking others’ advice is good for personal growth.
C.Working hard with dreams is important for success.
IV.信息转换(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
First Aid
Who Mr. Zhang, from Children’s 16 .
When At 17 o’clock on Friday afternoon.
Where In the school 18 .
What Learn examples and suggestions of keeping 19 in school. Learn 20 to give basic medical help.
选择题(共三大题,满分45分)
V.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
21.Cathy and Amy ________ back to their hometown for two years. They miss their hometown a lot and hope to visit the place next year.
A.haven’t gone B.haven’t been C.haven’t come D.have left
22.—What heavy rain! Will it last long, Susan
—________. We’re getting into the rainy season now.
A.Of course not B.You’d better not C.I’m afraid so D.I can’t believe it
23.Lisa was ________ to know that she would have a chance to visit London. She couldn’t wait to go there.
A.angry B.bored C.glad D.quiet
24.Our English teacher always encourages us ________ English in public.
A.speak B.speaks C.to speak D.will speak
25.Eddie is a funny boy. He often makes us ________.
A.laughing B.to laugh C.laugh D.laughed
26.If you are not ________, it’s easy for you to win the game.
A.careful B.care C.carefully D.careless
27.—Did you discover ________ exciting in the seaside town last vacation
—Absolutely! The sunset views were breathtaking.
A.something B.anything C.nothing D.everything
28.Miss Wang ________ her students English at 9 yesterday morning.
A.teaches B.taught C.was teaching D.will teach
29.You _________ return the book to the library by Friday, or you _________ pay a fine.
A.must; have to B.can; must C.may; will D.should; might
30.The more you practice speaking in public, the _________ you will become at expressing yourself.
A.confident B.more confident C.most confident D.confidently
VI.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A
Natural disasters can happen suddenly and cause great damage. As middle school students, we need to know 31 to protect ourselves.
When it comes to earthquakes, if we are indoors, we should 32 hide under a strong table or desk and protect our heads and necks with our hands. We mustn’t be afraid or 33 .
During a flood, we need to 34 going to low-lying areas and stay away from rivers and lakes. If we receive a 35 , we should follow the instructions (指引) of the local government and move to a 36 place in time.
For wildfires, we should never play with fire in the forest. If we notice a fire, we must 37 it to the government immediately. During a storm, we should stay away from windows and doors to keep safe from the flying objects (物体).
For typhoons, we should stay indoors and close all the windows and doors. Do not go out until the typhoon has 38 . Lightning is also dangerous. When there is a thunderstorm, we should stay away from large 39 and metal (金属) objects.
By learning and practicing these preventive methods, we can better protect ourselves and our families from the 40 of natural disasters. Have you got them
31.A.why B.how C.when D.where
32.A.happily B.quietly C.luckily D.quickly
33.A.stay calm B.run around C.shout loudly D.stand still
34.A.keep B.notice C.avoid D.remember
35.A.writing B.calling C.talking D.helping
36.A.safe B.busy C.clean D.empty
37.A.give B.send C.report D.present
38.A.passed B.moved C.turned D.changed
39.A.rocks B.hills C.fields D.forests
40.A.stress B.damage C.trouble D.pollution
B
There are so many rules in my home. Sometimes my mother says, “Don’t be 41 !” Then I have to stop playing the game and keep quiet. Every time I want to 42 ice-cream, my father always says, “No, Frank. It’s bad for you!” I think they are too 43 . Why can’t I make some rules for them
My first rule is “Don’t 44 phones too much!” My parents are tired after a day’s work, so they spend much time on their phones to 45 . But I think they can relax by talking with each other about our life. It’s very 46 for a family.
The second rule is about our 47 on the weekend—doing something together! Today is Saturday. But now my father is watching TV and my mother is doing the dishes in the 48 . If we have this rule, we can go swimming, ride bikes or 49 go for a walk in the park. It not only helps us keep healthy, but also makes us have fun together.
I hope (希望) that these rules can work in my family. If all of us 50 them, we can have a happy life. Do you think so, Dr. Lu
41.A.dirty B.late C.noisy D.afraid
42.A.have B.draw C.make D.sell
43.A.smart B.strict C.young D.friendly
44.A.use B.show C.have D.leave
45.A.write B.fight C.relax D.exercise
46.A.scary B.boring C.surprising D.important
47.A.work B.symbol C.life D.study
48.A.zoo B.kitchen C.library D.classroom
49.A.just B.now C.still D.really
50.A.see B.read C.find D.follow
VII.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
A: Hi, Lily! I heard you won first prize in the school English speech contest. Congratulations!
B: Thank you, Tom. I didn’t expect to win.
A: 51 You’ve been practicing so hard after school every day.
B: Well, I did spend a lot of time preparing. At first, I was nervous about speaking in front of the whole school.
A: 52 I get nervous before big presentations too.
B: I watched online videos of speech contests to learn how to express myself better. I also asked my English teacher for advice on tone and body language.
A: 53 It sounds like you tried many strategies.
B: Yes, many times. I even stayed up late practicing pronunciation—some words were really tricky.
A: 54
B: The biggest challenge was remembering the whole speech. I wrote down key points on index cards and reviewed them every morning before school.
A: That’s smart. 55 I have a class presentation next month, and I’m worried about it.
B: Sure. I’d be happy to share my notes and even practice with you if you want.
A.Did you run into any difficulties while preparing
B.What was the hardest part for you
C.Your hard work definitely paid off.
D.How did you overcome your nervousness
E.Can you give me some tips for my presentation
F.I’m surprised you won without any practice.
G.Why didn’t you ask for help from the teacher
第三部分 阅读(共两节,满分40分)
第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
There will be a kind of new car in the future. The car is as small as a bike. But it can carry two people in it. People will like this kind of small cars better than the big ones. Everybody can drive the car easily, just like riding a bike. Even children and old people can drive them to schools or parks.
If everyone drives such cars in the future, there will be less pollution in the air. There will be more space for all the cars in cities, and there will also be more space for people to walk in the streets.
The little cars of the future will cost less money to buy and to drive. These little cars can go only 65 kilometers an hour, so driving will be safer. The cars of the future will be fine for going around the city but they will not be useful for a long trip.
This kind of cars can save a lot of gas (汽油). They will go 450 kilometers, then they have to stop for more gas. They are nice cars, aren’t they
56.What will this kind of new cars be like
A.Much faster. B.More expensive. C.Much bigger. D.Much smaller.
57.How far can you go at most after driving it for an hour
A.65 kilometers. B.260 kilometers. C.450 kilometers. D.130 kilometers.
58.Which of the following about the small cars is NOT true
A.Cause less air pollution. B.Be useful for a long trip.
C.Save much gas. D.Save much parking space.
B
What will our homes be like in the future Here are some predictions:
◆Do you want to take a shower when you get home You’ll be able to let your smart water heater (热水器) start heating up when you’re on your way home.
◆Did I turn off the oven (烤箱) Did I close the window Everyone may have a moment (片刻) like that. But in the future, your home will check (检查) these for you.
◆In your home of the future, all of your devices (设备) can work together to make your life more comfortable. When you turn on the lights in the morning, your windows will open at the same time. The lights will slowly turn off by themselves after the sun appears.
◆Your home may have dangers. The hackers (黑客) could open your door and cause a mess (造成麻烦) at your home through your phone or other devices. Your home will tell you about it but you can’t arrive in time. So people will have to be careful of their personal information.
59.In the future, what can we do on our way home
A.Take a shower. B.Let the water heater work.
C.Keep working. D.Have a look at our smart home devices.
60.What will our life be like in the future in smart homes
A.More comfortable. B.Very busy. C.Very safe. D.More boring.
61.Who will let you know if someone breaks into your home in the future
A.Your friend. B.Your home. C.The police. D.Your neighbor.
C
The report shows that, in this century, influence of climate change “will slow down economic growth (增长), and further cause new food problems”. The most important thing is to reduce (降低) and do with the bad results.
Field said, “If you look around the world at the losses (损失) that have been caused by recent floods, droughts and other extreme weather, it’s very clear that we’re not prepared for the kinds of extreme things. Extreme weather becomes a threat to nature, humans, and society. But I believe at any time we could make smart decisions that help us more successfully do with danger now and better do with them in the future.”
The report will also compare (比较) dangers in a future world in which high emissions (排放) go on, with one where polluters lower emissions. “There’s really a big difference between what those worlds look like. Making the changes necessary to stop major influences will take a long time,” Field said. “The dangers go up as you wait.”
62.What problems can climate change cause according to the passage
① slowing down of economic growth ② food problems
③ extreme weather ④ environmental pollution
A.①②④ B.②③④ C.①②③ D.①③④
63.What can we learn from the passage
A.Climate change is not possible to influence people’s life.
B.People can solve all the problems caused by climate change well.
C.Dealing with climate change is all about doing with high emissions.
D.Dealing with the dangers of climate change has a long way to go.
64.What does the underlined word “threat” in Paragraph 2 mean in Chinese
A.威胁 B.潜能 C.优势 D.条件
D
Accidents (事故意外) often happen around us. So a first-aid kit (一套急救用品) is necessary. A first-aid kit is one of the most important things in every family. Making your own first-aid kit will help keep you and your family safe. You need to do the following things.
●Find a box
To find a box is the first thing. The box is large and strong enough to hold all the medical supplies (医用物品). You will put all the supplies inside.
●Prepare the supplies
After finding the box, it’s time to prepare all the medical supplies. Having a first-aid kit will be useful during serious injuries and if you should take quick actions in time, it will be useful as well. So it is best to fill your kit with necessary things.
●Write important information
Once you have all the medical supplies, print first aid rules on how to stop bleeding (出血), how to call for help, and so on. You can also write down other helpful phone numbers besides 120 on your note.
●Pack (打包) your kit
Pack everything inside the box. Everything must be easy to find and reach at the same time.
65.A first-aid kit will be useful for the following except (除了) ________.
A.an operation (手术) in hospital
B.a small cut in the kitchen
C.a traffic accident
D.nose bleeding
66.Which of the following is NOT necessary to make a first-aid kit
A.Some medicine. B.A note. C.A box. D.A phone.
67.What can we learn from the passage
A.Preparing for accidents is hard.
B.A first-aid kit is necessary.
C.Preparing the supplies is not easy.
D.Learning some rules of first aid is difficult.
68.Which of the following may be the best title (标题) for the passage
A.Rules to be away from accidents
B.How to keep safe
C.Ways to make a first-aid kit
D.How to be a good doctor
E
Years ago, if a teenager had some problems in his life, he might write about them in his diary. Now a teenager might surf the Internet and write about his problems in his blog (博客). In some ways, a diary and a blog are almost the same. What makes a blog different from a diary
The biggest difference is that a blog is much more public than a diary. I have a younger sister. Sometimes I read her blog. She writes about things like getting up early for swimming practice and not studying enough for her chemistry exam. When I was her age, I wrote the same things, but only in my diary. After I finished writing, I would put my diary in a secret place because I was worried that someone else might read it.
A blog is public so it has some bad points (特点). The biggest problem is that anyone can read what you write .If I am angry with a friend during school and write something bad about him in my diary, he will never know. However, if my sister writes something bad about a friend, that friend may read her blog and cry. So we must be very careful to write.
Blogs have good points, of course. If I feel lonely and write “Nobody cares about me” in my diary, no one will know about it. However, if my sister writes the same words in her blog, her friends will quickly reply and tell her how much they like her. A blog helps people keep in contact (联系) with their friends.
If people are careful, writing blogs is really a good way to communicate with others. However, I still enjoy my diary!
69.What does the underlined word “public” in Paragraph 2 mean
A.公开的 B.严肃的 C.精彩的
70.What’s the bad point of blogs
A.People can’t open your blog.
B.Anyone can read what you write.
C.People will be sad after reading your blog.
71.What will happen if a girl writes she is sad in her blog
A.No one will know about it.
B.Her parents will go to see her.
C.She will get a quick reply.
72.What does the passage mainly tell us
A.How to make friends by writing blogs.
B.The reasons why the writer likes diaries.
C.The good points and bad points of blogs.
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
F
In a heart-warming story, Mr. Sun from Liaoning made a video using AI to make his grandma happy. It took him two weeks to use a special computer technology (技术) to make himself look and sound like his dad, who passed away. Then he sent the video to his 91-year-old grandma. Sun had lots of feelings while making the video. He felt really sad thinking about his dad and how much he missed him.
Sun’s dad died in 2023 because of a serious illness. Sun’s grandma didn’t know about it because her family worried it would make her too sad. They told her that her son was still in hospital far away. However, the grandma missed her son a lot and wanted to talk to him.
Sun got a creative idea from movies. He decided to use a computer programme to make a video where he looked like his dad. He even had his hair cut to look more like his dad. With the computer programme, he changed his face into his father’s in the video and said, “Mum, it’s Jihai, your son. I’m doing well in Beijing.” The video wasn’t very clear, but the grandma believed it was really her son.
In fact, Sun made the video to help himself say goodbye to his dad as well and to start a new page in his life. Although it’s hard, Sun wants to be strong like his dad and take care of his family. Now, Sun is taking care of his grandma like his dad before.
73.Why did Mr. Sun make the video (不超过10个词)
74.How did Mr. Sun make the video look like his dad (不超过15个词)
75.What advice would you give to Mr. Sun (不超过15个词)
第四部分 书写题(共两大题,满分25分)
IX.单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)
76.Too much screen time can have a bad (影响) on your eyesight.
77.Tom asked the seller to (称重) the apples.
78.We’ll have to think of a way to (解决) the problem.
79.The fireman worked hard to the fire in the shopping center. (扑灭)
80.He tried to catch the ball but (没接住).
X.书面表达(共1小题;满分20分)
81.假如你是某国际学校八年一班的同学李华,你和你的好朋友小明最近因为给对方取绰号(nickname)的问题而产生了冲突。最后在班主任的帮助下,你理解了在人际交往当中也要遵循一定的规则,才能更好的相处。在班会课上,班主任强调了同学交往过程当中规则的重要性,并且让班级的同学们思考在人际交往当中我们要遵守哪些规则。请根据以下提示,结合你自己的想法,以“Rules for good communication”为题,用英语写一篇80词左右的短文,介绍你所想到的规则。
内容包括:
1. What is the importance of rules for good communication
2. What rules should we follow while communicating with others
3. What benefits will these rules bring to our communication
参考词汇:shake hands:握手, control emotions:控制情绪, praise:赞美(v.), misunderstand:误解(v.), patient:耐心的
要求:1.文章内容不得出现真实的校名和人名。
2.词数80词左右。(开头已给,不计入总词数)
3.内容包括所有要点,可适当发挥。
Rules for good communication
Rules play an important role in our daily communication with classmates.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________保密★启用前
2025—2026学年八年级上学期期末模拟卷(安徽专用)
英 语
注意事项:
1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。
2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。
3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。
4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A C B B C C A B B
题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25
答案 C A B B C B C C C C
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 D B C A B B D B C B
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
答案 A C A D B C A B A C
题号 46 47 48 49 50 56 57 58 59 60
答案 D C B A D D A B B A
题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
答案 B C D A A D B C A B
题号 71 72
答案 C C
1.C
【原文】M: Hi, Mary. Have you ever ridden the mobike on the street in the city
W: Yes, it’s very convenient for me to go somewhere.
2.A
【原文】M: What does your mother think of sports shows
W: She doesn’t mind them.
3.C
【原文】W: Where should we hide in an earthquake
M: Under a table or a bed. But we can’t hide under a tree.
4.B
【原文】W: Do you know the girl over there
M: The heavy one. Oh, she is Tina. She is new in our class.
Question: What does Tina look like
5.B
【原文】M: Hey Jane, is that you in the picture
W: Yes, I was 12 then.
6.C 7.C
【原文】W: What can robots do at our home in the future
M: Do housework, of course.
W: The scientists are making a new kind of robot.
M: I know about it. These robots can look after children.
W: How interesting it is!
M: Yes, I want to make a robot of my own.
8.A 9.B 10.B
【原文】W: Did you hear the news
M: What was it
W: There was an earthquake in a town among the mountains. Over ten people died.
M: That’s really bad.
W: Let’s have a safety test. What should we do if we're inside when an earthquake happens
M: Stand near the window and jump out of the building.
W: No, we can’t. We should stay away from Windows and heavy furniture. We can hide under a table.
11.C 12.A 13.B 14.B 15.C
【原文】
Helen has a dream of making life better for people. She wants to become an inventor.
When her school had a science fair, Helen spent most of the time preparing for her project. She made a small robot that looked like a dog. It can talk with people like friends and give them a lot of help. On the day of the fair, Helen’s project was very popular. Many students and teachers came together to see her work, asking questions and listening to her ideas. She felt excited as she shared her dream with everyone. After the fair, the head teacher wrote a letter to her, speaking highly of her hard work and creativity. The head teacher also gave her a special prize—a chance to join an invention camp. Helen was very happy. This was a step closer to her dream!
With the dream in her heart, she worked really hard. She strongly believes that she will be successful one day.
16.Hospital 17.3/three 18.hall 19.safe 20.how
【原文】
Boys and girls, attention, please. Good news! Our school has invited Mr. Zhang from Children’s Hospital to help us know more about First Aid. The talk will be at three o’clock on Friday afternoon in the school hall. Mr. Zhang will give us some examples of keeping safe in school, and some suggestions about how to solve those problems. He will teach us how to give basic medical help, such as how to give first aid after an accident and information about how to do CPR correctly. Come and join us!
21.B
Cathy and Amy 已经两年没有回他们的家乡了。他们非常想念家乡,并希望明年能去那里。
考查动词短语辨析。haven’t gone没有去,表示“没有前往”;haven’t been,没有去过,表示“未曾访问或回过”;haven’t come没有来,表示“没有来到说话者所在处”;have left已经离开,表示“已离开某地”。根据句意和语境,表示“两年未回”需用“have not been back to”表达未返回的持续状态,且现在完成时与“for + 时间段”连用。故选B。
22.C
——雨真大!会持续很久吗,Susan?——恐怕是的。我们现在正进入雨季。
考查情境交际。Of course not当然不,表示否定,You’d better not你最好不要做,表示建议;I’m afraid so我恐怕是的;I can’t believe it我无法相信,表示惊讶。根据后句“We’re getting into the rainy season now”可知,雨季开始,雨可能会持续很久,因此Susan的回答应表示肯定且略带担忧。选项C符合语境;故选C。
23.C
莉萨很高兴得知自己有机会去伦敦游玩。她迫不及待地想去那里。
考查形容词辨析。angry生气的;bored无聊的;glad高兴的;quiet安静的。根据“She couldn’t wait to go there.”可知,Lisa的心情是高兴和激动的。故选C。
24.C
我们的英语老师总是鼓励我们在公共场合说英语。
考查非谓语动词。encourage sb. to do sth.为固定搭配,意为“鼓励某人做某事”,所以此处应用动词不定式to speak作宾语补足语。故选C。
25.C
埃迪是个有趣的男孩,他经常让我们笑。
考查非谓语动词。由“makes us”可知,make sb. do sth.是固定搭配,表示“使某人做某事”,此处用省略to的动词不定式laugh。故选C。
26.D
如果你不粗心,你很容易赢得比赛。
考查形容词用法。careful仔细的;care关心;carefully小心地;careless粗心的。根据句子结构可知,be动词“are”后需接形容词作表语,因此排除B和C;根据“If you are not…it’s easy for you to win the game.”可知,只有在“仔细的”或“不粗心的”情况下,才会很容易赢得比赛,空前有not,所以使用careless。故选D。
27.B
——你上个假期在那个海滨小镇有没有发现什么令人兴奋的事情?——当然!日落景色美极了。
考查复合不定代词。something某事/某物,常用于肯定句;anything任何事,常用于否定句或疑问句;nothing没有什么;everything每件事。分析句子可知,本句是一般疑问句,询问是否发现令人兴奋的事情,所以用“anything”。故选B。
28.C
王老师昨天早上9点正在教她的学生英语。
考查动词时态。teaches第三人称单数形式;taught过去式;was teaching过去进行时;will teach一般将来时。根据“at 9 yesterday morning”可知,表示过去的具体时间点,强调动作正在进行,需用过去进行时,其结构为was/were+doing。故选C。
29.A
你必须在星期五之前把书归还给图书馆,否则你将不得不支付罚款。
考查情态动词辨析。must必须,强调主观上的必要性;have to不得不,强调客观上的必要性;can能,可以;may可以,可能;will将会;should应该;might可能。根据“return the book to the library by Friday”可知,这里表示图书馆的规定:周五前还书是“必须”(主观必要性)履行的义务,否则后果是“必须”(客观结果)支付罚款。故选A。
30.B
你在公众场合练习演讲越多,你在表达自己方面就会变得越自信。
考查比较级结构。“the+比较级,the+比较级”表示“越……,就越……”,这是一个固定句型。分析句子可知,此处需要填形容词的比较级形式来构成这个结构。confident是形容词原级,意为“自信的”;more confident是confident的比较级形式。故选B。
31.B 32.D 33.B 34.C 35.B 36.A 37.C 38.A 39.D 40.B
本文介绍了应对自然灾害的自救方法,包括地震、洪水、野火、台风和雷暴的防护措施。
31.作为中学生,我们需要知道如何保护自己。
why为什么;how如何;when什么时候;where哪里。根据“to protect ourselves.”可知,是指如何保护自己。故选B。
32.说到地震,如果我们在室内,我们应该快速躲在坚固的桌子或书桌下面,并用手保护我们的头部和颈部。
happily高兴地;quietly安静地;luckily幸运地;quickly快速地。根据“When it comes to earthquakes”可知,地震时,应是采取快速行动。故选D。
33.我们不能害怕或乱跑。
stay calm保持冷静;run around乱跑;shout loudly大声喊叫;stand still站着不动。根据“We mustn’t be afraid or”可知,地震时不要害怕和乱跑。故选B。
34.洪水期间,我们需要避免去低洼地区,并远离河流和湖泊。
keep保持;notice注意;avoid避免;remember记得。根据“During a flood”可知,洪水时需避免去低洼地区。故选C。
35.如果我们收到呼叫,我们应遵循当地政府指引,及时转移到安全的地方。
writing写作;calling呼叫;talking谈话;helping帮助。根据常识可知,灾难预警通常通过“calling”传递。故选B。
36.如果我们收到呼叫预警,我们应遵循当地政府指引,及时转移到安全的地方。
safe安全的;busy忙碌的;clean干净的;empty空的。根据“move to a ... place in time.”可知,洪水时要转移到安全的地方。故选A。
37.如果我们注意到火灾,必须立即向政府报告。
give给;send发送;report报告;present呈现。根据“... it to the government”可知,注意到野火,需报告给政府。故选C。
38.直到台风过去才外出。
passed过去;moved移动;turned转向;changed改变。根据“Do not go out until the typhoon has ...”可知,是指直到台风过去再外出。故选A。
39.当有雷暴的时候,我们应该远离大片森林和金属物。
rocks岩石;hills小山;fields田野;forests森林。根据“When there is a thunderstorm”可知,有雷暴时,应远离森林。故选D。
40.通过学习和实践这些预防方法,我们可以更好地保护自己和家人免受自然灾害的损害。
stress压力;damage损害;trouble麻烦;pollution污染。根据“we can better protect ourselves and our families from the ... of natural disasters”及前文“Natural disasters can happen suddenly and cause great damage.”可知,是指保护自己及家人免受自然灾害的损害。故选B。
41.C 42.A 43.B 44.A 45.C 46.D 47.C 48.B 49.A 50.D
本文主要介绍了作者为父母制定的家规。
41.不要吵闹!
dirty脏的;late迟的;noisy吵闹的;afraid害怕的。根据“Then I have to stop playing the game and keep quiet”可知不要吵闹,保持安静。故选C。
42.每次我想吃冰淇淋的时候,我爸爸总是说。
have有;draw画画;make制作;sell卖。根据“No, Frank. It’s bad for you”可知是吃冰淇淋,用动词have。故选A。
43.我认为他们太严格了。
smart聪明的;strict严格的;young年轻的;friendly友好的。根据“Why can’t I make some rules for them”可知作者认为家里的规矩太严格了。故选B。
44.不要过度使用手机!
use使用;show展示;have有;leave离开。根据“Don’t...phones too much”可知要父母少使用手机。故选A。
45.我的父母在一天的工作后很累,所以他们想玩手机放松一下。
write写;fight打架;relax放松;exercise锻炼。根据“spend much time on their phones to”可知是玩手机放松。故选C。
46.这对一个家庭来说非常重要。
scary恐怖的;boring无趣的;surprising令人惊奇的;important重要的。根据“But I think they can relax by talking with each other about our life”可知,弗兰克认为家人应该互相聊天,这很重要。故选D。
47.第二个规矩是关于我们周末的生活。
work工作;symbol象征;life生活;study学习。根据“on the weekend”可知是周末生活。故选C。
48.但是现在我爸爸在看电视,我妈妈在厨房洗碗。
zoo动物园;kitchen厨房;library图书馆;classroom教室。根据“my mother is doing the dishes”可知是在厨房洗碗。故选B。
49.如果我们有这个规则,我们可以去游泳,骑自行车或只是去公园散步。
just仅仅;now现在;still仍然;really真正地。根据“we can go swimming, ride bikes or ...”可知,此处指的是只是在公园里走走。故选A。
50.如果我们都遵守这些规矩,我们可以有一个幸福的生活。
see看见;read阅读;find发现;follow遵循。根据“I hope (希望) that these rules can work in my family”可知,弗兰克希望家里人能遵守这些规矩。故选D。
51.C 52.D 53.A 54.B 55.E
本文是Tom和Lily之间的对话。Tom祝贺Lily在英语演讲比赛中获奖,并询问她准备的过程、遇到的困难以及克服紧张的方法。Lily分享了自己的练习方法和经验,并答应帮助Tom准备他的课堂展示。
51.根据上文“I didn’t expect to win.”以及下文“You’ve been practicing so hard after school every day.”可知,B没想到自己会赢,而A知道B每天放学后都在努力练习,所以此处A应该是对B的努力和成功表示肯定。选项C“你的努力肯定得到了回报。”符合语境。故选C。
52.根据上文“At first, I was nervous about speaking in front of the whole school.”以及下文“I get nervous before big presentations too.”可知,B一开始在全校师生面前演讲很紧张,A表示自己在大展示前也会紧张,由此推知,此处A应该是询问B如何克服紧张情绪的。选项D“你是如何克服紧张情绪的?”符合语境。故选D。
53.根据下文“It sounds like you tried many strategies.”以及“Yes, many times. I even stayed up late practicing pronunciation—some words were really tricky.”可知,B尝试了很多策略,甚至熬夜练习发音,由此推知,此处A应该是询问B在准备过程中是否遇到了困难。选项A“你在准备过程中遇到什么困难了吗?”符合语境。故选A。
54.根据下文“The biggest challenge was remembering the whole speech.”可知,B最大的挑战是记住整个演讲,由此推知,此处A应该是询问B最难的部分是什么。选项B“对你来说最难的部分是什么?”符合语境。故选B。
55.根据下文“Sure. I’d be happy to share my notes and even practice with you if you want.”可知,B很乐意分享笔记,甚至可以和A一起练习,由此推知,此处A应该是向B寻求一些建议或帮助。选项E“你能给我的展示提些建议吗?”符合语境。故选E。
56.D 57.A 58.B
本文介绍了一种未来的小型汽车:体积小、操作简单、省油、污染少,但速度慢且不适合长途旅行。
56.细节理解题。根据“The car is as small as a bike.”可知,这种未来汽车和自行车一样小,因此会更小。故选D。
57.细节理解题。根据“These little cars can go only 65 kilometers an hour”可知,这种小汽车一小时最多行驶65公里。故选A。
58.细节理解题。根据“The cars of the future will be fine for going around the city but they will not be useful for a long trip.”可知,这种车不适合长途旅行,因此选项“Be useful for a long trip”是错误的。故选B。
59.B 60.A 61.B
本文探讨了未来智能家居的发展趋势和潜在问题。
59.细节理解题。根据“You’ll be able to let your smart water heater (热水器) start heating up when you’re on your way home.”可知,在回家的路上,我们可以让智能热水器开始加热。故选B。
60.细节理解题。根据“In your home of the future, all of your devices (设备) can work together to make your life more comfortable.”可知,在未来的智能家居中,我们的生活将会更加舒适。故选A。
61.细节理解题。根据“Your home may have dangers. The hackers (黑客) could open your door and cause a mess (造成麻烦) at your home through your phone or other devices. Your home will tell you about it but you can’t arrive in time.”可知,如果有人闯入我们的家,智能家居会告诉我们。故选B。
62.C 63.D 64.A
本文是一篇说明文,主要介绍了本世纪气候变化的影响将减缓经济增长,并进一步引发新的粮食问题。
62.细节理解题。根据“The report shows that, in this century, influence of climate change ‘will slow down economic growth (增长), and further cause new food problems’”可知,气候变化会导致经济增长放缓和新的食物问题,即①②;根据“Extreme weather becomes a threat to nature, humans, and society.”,可知,极端天气也是气候变化带来的问题,即③;文章未提及气候变化会导致环境污染,所以④排除。故选C。
63.推理判断题。根据“Making the changes necessary to stop major influences will take a long time,”可推知,应对气候变化带来的危机还有很长的路要走。故选D。
64.词义猜测题。根据“If you look around the world at the losses (损失) that have been caused by recent floods, droughts and other extreme weather, it’s very clear that we’ re not prepared for the kinds of extreme things.”可知,洪水、干旱等极端天气带来了损失,人类没有做好准备应对这些极端情况,所以极端天气对自然、人类和社会是一种“威胁”,故“threat”在这里的意思是“威胁”。故选A。
65.A 66.D 67.B 68.C
文章说明急救包的重要性,并介绍了自制急救包的步骤:找盒子、准备医用物品、记录重要信息、打包物品。
65.细节理解题。根据“A first-aid kit is one of the most important things in every family.”可知,急救包的用途是处理家庭日常生活中突发外伤。“医院手术”不属于急救包的使用场景。故选A。
66.细节理解题。根据“Find a box...Prepare the supplies...You can also write down other helpful phone numbers besides 120 on your note.”可知,原文提到自制急救包需要盒子、医用物资、便条,未提到“a phone”,故选D。
67.细节理解题。根据文章开头“So a first-aid kit is necessary.”可知,“急救包是必要的”,故选B。
68.最佳标题题。文章核心是“自制作急救包的步骤”,对应“Ways to make a first-aid kit”。故选C。
69.A 70.B 71.C 72.C
本文主要介绍了博客与日记的异同,尤其是博客的公开性带来的优缺点。
69.词句猜测题。根据第二段“The biggest difference is that a blog is much more public than a diary.”(最大的区别是博客比日记……得多。)以及后文对博客公开性的具体描述可知,“public”意为“公开的”。故选A。
70.细节理解题。根据第三段“The biggest problem is that anyone can read what you write.”可知,博客的缺点在于其公开性。故选B。
71.细节理解题。根据第四段“However, if my sister writes the same words in her blog, her friends will quickly reply and tell her how much they like her.”可知,如果女孩在博客上写自己伤心,她会得到快速回复。故选C。
72.主旨大意题。文章主要介绍了博客的公开性及其带来的优点(如获得朋友回应)和缺点(如隐私问题),因此主要内容是博客的优缺点。故选C。
73.To make his grandma happy and say goodbye to dad. 74.He used a special computer technology and even had his hair cut. 75.Please take care of yourself and your grandma.
本文是一篇记叙文,主要讲述了辽宁的孙先生为了安慰不知儿子已去世的91岁奶奶,利用AI技术制作了一段自己模仿父亲的视频,以此让奶奶安心,同时也帮助自己与父亲告别,开启新生活。
73.根据文中“Mr Sun from Liaoning made a video using AI to make his grandma happy.”和“In fact, Sun made the video to help himself say goodbye to his dad as well”可知,他有两个主要目的:一是为了让奶奶高兴,二是为了帮助自己与父亲告别。故填To make his grandma happy and say goodbye to dad.
74.根据文中“It took him two weeks to use a special computer technology to make himself look and sound like his dad... He even had his hair cut to look more like his dad.”可知,他主要依靠特殊的电脑技术,并辅以改变发型。故填He used a special computer technology and even had his hair cut.
75.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为:Please take care of yourself and your grandma.
76.effect
过多的屏幕时间会对你的视力产生不良影响。“影响”effect,a后接其单数名词形式。 故填effect。
77.weigh
汤姆让卖家称一下这些苹果。根据汉语提示可知,“称重”对应的英文单词是weigh。ask sb to do sth是固定短语,意为“要求某人做某事”,不定式符号to后接动词原形。故填weigh。
78.solve
我们必须想办法解决这个问题。分析句子“We’ ll have to think of a way to…the problem.”,结合中文提示可知,此处指想办法去解决问题,应填入solve,动词原形,与空格前“to”构成不定式,作目的状语。故填solve。
79.put out
消防队员努力扑灭购物中心的大火。根据中文提示,put out“扑灭”符合题意,设空处前是不定式符号to,接动词原形。故填put out。
80. missed it
他试图接住这个球,但没接住。根据中文提示“没接住”可知,对应的英文表达是miss,动词;由“tried”可知,句子时态为一般过去时,miss的过去式是missed;动词“miss”是及物动词,需要接宾语,用it指代前面提到的“the ball”。故填missed;it。
81.例文:
Rules for good Communication
Rules play an important role in our daily communication with classmates. They help us avoid misunderstandings and build friendly relationships, just like how traffic rules keep roads safe.
First, we should respect everyone by not using nicknames. This makes others feel valued and willing to open up to us. Second, we need to listen patiently when others talk. It shows we care, and we can also understand each other better through careful listening.
Let’s follow these communication rules. And we’ll create a warm and harmonious class atmosphere. We’ll make more true friends and enjoy a happier school life together.
[总体分析]
①题材:本文是材料作文。
②时态:一般现在时(阐述普遍规则)。
③提示:需涵盖三个要点——规则的重要性、应遵守的具体规则、遵守规则带来的好处,并结合参考词汇适当发挥,不得出现真实校名或人名。
[写作步骤]
第一步:开篇点题。承接已给开头句,强调沟通规则在同学交往中的重要作用。
第二步:具体阐述规则,并说明益处。
第三步:总结呼吁。鼓励大家践行这些规则,共创美好校园生活。
[亮点词汇]
①avoid misunderstandings避免误解
②build friendly relationships建立友好关系
③understand each other彼此理解
[高分句型]
①Second, we need to listen patiently when others talk. (when引导的时间状语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表