资源简介 保密★启用前2025—2026学年九年级上学期期末模拟卷(安徽专用)英 语注意事项:1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。听力(共四大题,满分20分)I.短对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)1.What is Betty reading A.A newspaper. B.A magazine. C.A storybook.2.Which animal is the most popular in Tim’s country A.The sheep. B.The kangaroo. C.The bear.3.Who took the photo of nature A.Linda. B.Simon. C.Johnny.4.What does the girl want to do A.To write a story. B.To draw a picture. C.To take a photo.5.What’s the weather like in July in Australia A.It’s very cold. B.It’s very hot. C.It’s very warm.II.长对话理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到两段对话。每段对话后有几个小题,请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6.When does the woman often come to the bookstore A.On Mondays. B.On Saturdays. C.On Sundays.7.How many times has the woman read Journey to the West A.Four times. B.Three times. C.Twice.听下面一段对话,回答第8、9、10题。8.How will the woman tour the town A.By bike. B.On foot. C.By bus.9.Which hotel is the woman staying at A.The Stone Hotel. B.The River Hotel. C.The Sunny Hotel.10.When will the woman go on the tour A.At 2 p.m. B.At 3 p.m. C.At 4 p.m.III.短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文。短文后有五个小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11.How often does the basketball club meet A.Once a week. B.Twice a week. C.Every day.12.Who is the coach A.Mr Brown. B.Miss Lee. C.Mr Johnson.13.When does the practice usually end A.3:00 p.m. B.4:00 p.m. C.5:00 p.m.14.What is the prize for the competition A.Sports shoes. B.A water bottle. C.A new basketball.15.Where can you find more information about the club A.In the gym. B.In the library. C.In the classroom.IV.信息转换(共5小题;每小题1分,满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。A Voice Message from Aunt LisaReason Go on a 16 trip to Shanghai this afternoon and will be away for three days.The cat Mimi needs to eat 17 a day. Remember to change her water every time.The plants The plants in the green 18 need water every day.The house Close all the windows and lock the front door to make sure 19 .Others Her phone will be on all day and she will 20 Tom his favorite chocolate cake.选择题(共三大题,满分45分)V.单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。21.—Congratulations! Your team won the match!—Thank you. We ________ lost it, but we tried our best until the end.A.hardly B.actually C.exactly D.nearly22.—“Dopamine outfits (多巴胺穿搭)” uses lively colours to make people feel happy.—________ colours, “dopamine” is now used for things that bring joy.A.Beyond B.Below C.Against D.Above23.We should protect our environment and save energy. For example, we can turn off the lights when we leave a room to save ________.A.water B.electricity C.paper D.food24.________ we’ve got a few minutes to wait for the train, let’s have a cup of coffee.A.Since B.So C.Unless D.Though25.Don’t ________ in bed all day! Get up and help me ________ out the food for your hungry children to eat.A.lie; lie B.lie; lay C.lay; lies D.lay; lay26.—Are you happy with your work, Amy —Sure. ________ I complete a task, I feel a real sense of achievement.A.Until B.Though C.Whenever D.Before27.—I heard Mr. Smith didn’t ________ the meeting this morning.—Yes. His daughter was ill and he took her to the hospital.A.attend B.notice C.forget D.mind28.—It’s reported that the earliest paper-cutting in China was about 1,500 years ago.—Yeah. Since the ________ of paper-making in China, paper-cutting has spread to other countries.A.direction B.invention C.passport D.exchange29.Parents should teach their children to learn from their mistakes, instead of just ________ them.A.touching B.inviting C.punishing D.fearing30.The boy had trouble finding a good job after he graduated from college, but it ________ he was very excellent at school.A.broke out B.found out C.turned out D.tried outVI.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。AIt’s 5:30 a. m., and your phone rings. A police officer says someone 31 a store and took some expensive items. They need you right away. It is your job to study the whole scene for clues that will help catch the 32 . You are a crime scene investigator (侦查员), and the game is 33 .Outside the store, you see a broken window, 34 there is no glass on the street. There are some shoe prints. You look at 35 . They’re large, so you’re likely looking for a man. You took photos of the shoe’s pattern (花纹). This can tell you the 36 of shoe. You then measure (测量) the space between the shoe prints. You know 37 the person’s steps (步子) were. This gives you an idea of how tall the thief was.The most important clues will come from a person’s body. You find some fingerprints near the broken window. Using a computer, you can compare (比较) these prints against millions of others. You also find a hair. You 38 it, because you know hair has a person’s DNA.You can compare this with other people’s DNA, too. 39 you find a match for the fingerprint or the DNA, you will know who was in the store.Will you find the thief You now have a lot of information, so it’s 40 . For a crime scene investigator, it’s all in a day’s work.31.A.broke into B.broke down C.broke out32.A.witness B.victim C.thief33.A.of B.on C.over34.A.and B.so C.but35.A.her B.them C.him36.A.type B.colour C.price37.A.how many B.how long C.how old38.A.miss B.keep C.cut39.A.Though B.Whether C.If40.A.possible B.peaceful C.popularBIt’s usual for teachers to tell students about good books to read. But what if 41 get to choose what their teachers read Recently, Shanghai Shinan Middle School 42 an activity called “Good books for the teacher”. Students choose a book and say 43 their teachers should read it. Students 44 put together a list of more than 1,000 books.He Jinlin, 15, chose Totto-Chan: The Little Girl at the Window (《窗边的小豆豆》) by Japanese writer Tetsuko Kuroyanagi. The book 45 the story of Totto-Chan, a naughty Japanese girl who goes to a special bus school.In the school, there are no good students or bad students. 46 is equal (平等的). The headmaster goes for outings with the students and tells them stories.“If our school was like that, it would be 47 !” he said.Chen Zhijie’s choice is not surprising for a 48 fan. He chose a book called Who Is the NBA No. 1 The teachers don’t understand.“Nine out of ten of my teachers are female (女性的),” said Chen. “Sometimes they don’t 49 why we boys care so much about basketball. I hope that the book will give me and my teachers more to share.”But will the teachers read all the 50 According to Wang Weiqun, the teacher in charge (负责), the book list will go online. Students will vote (投票) for the top ten. “We will buy the ten books and let the teachers read them,” said Wang.41.A.workers B.students C.thinkers D.pioneers42.A.suffered B.started C.finished D.locked43.A.why B.when C.where D.how44.A.properly B.slowly C.quickly D.simply45.A.grows B.presents C.considers D.tells46.A.Everybody B.Nobody C.Everyday D.Nothing47.A.angry B.fair C.great D.honest48.A.baseball B.basketball C.tennis D.soccer49.A.understand B.believe C.influence D.record50.A.films B.truths C.dialogues D.booksVII.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。(Daniel and Millie are talking about their homework on Ding Talk.)Daniel: Hi, there! Have you finished the reading exercise Millie: Of course.Daniel: 51Millie: It took me nearly half an hour.Daniel: How come 52Millie: I guess you just finished the exercise.Daniel: Yes. 53Millie: The teacher always tells us to think more and get more from reading. 54Daniel: It seems that I did so little. Thank you for reminding me.Millie: You are welcome. 55Daniel: I can’t agree more.A.What should I do B.How long did it take C.I spent only five minutes on it.D.Let’s talk about it after you read it.E.I wrote a short review of the passage.F.Sounds too difficult.G.Why not choose a longer one to read 第三部分 阅读(共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AOn the evening of August 28, 2024, the French President announced the Paris 2024 Paralympic Games (残奥会) open.Outdoor Opening CeremonyAround 4,400 players from 168 countries took part in the 11-day competition. This is the first time that a Paralympic opening ceremony has taken place outside a stadium, in the heart of the host city. “The ceremony wants to change how we see disabled people and fight against wrong ideas about them,” said the director of the ceremonies.Mascots (吉祥物)The Paralympic Phryge is the mascot for the Paralympic Games. In the colors of the French flag (red, white, and blue), it’s just like a popular hat from France. It has a prosthetic(假体的) leg, showing that sports have the power to change everything.Medal Design (奖牌设计)The front of the medal looks the same as the one for the Paris Olympic Games. They both have pieces of metal from the Eiffel Tower. “Paris” and “2024” are written around the bottom of the tower in universal Braille (通用盲文). To help athletes with eye problems feel the difference among the medals, there are signs on the edges: “I” for gold, “II” for silver and “III” for bronze.56.How long did the 2024 Paris Paralympic Games last A.8 days. B.9 days. C.10 days. D.11 days.57.What can help athletes with eye problems tell the difference among the medals A.The color of the metal. B.The signs on the edges.C.The words on the edges. D.The shape of the Eiffel Tower.58.In which part of the newspaper may we find the passage A.Education. B.Health. C.Sports. D.People.BChina has hosted the Asian Winter Games twice. In 1996, the 3rd Asian Winter Games was held in Harbin from February 4 to February 11. In 2007, the 6th Asian W nter Games was held in Changchun from January 28 to February 4. There’s exciting news for Harb n again—it will host the 9th Asian Winter Games in 2025.On January 11, 2024, the mascots (吉祥物) of the 9th Asian Winter Games made their public debut (首次亮相). Do you want to know what they are Well, they are Siberian tigers “Binbin” and “Nini”. They were created by a team from the Academy of Fine Arts at Tsinghua University. The archetypes (原型) of them are two cute little Siberian tigers born in September 2023 at the Siberian Tiger Park in Harbin.In traditional Chinese culture, the tiger is a symbol of good luck, and its strong and brave characteristics are highly consistent (一致的) with the Olympic spirit. “Binbin” represents (代表) the ice events as he shows off his winter sportswear and shares his joy of ice dancing, while “Nini” represents the snow events, wearing traditional Chinese clothes. Their names mean “Welcome to Harbin”, and show that the city warmly welcomes friends from Asian countries.59.What can we know from Paragraph 2 A.The mascots are popular among young people.B.“Binbin” and “Nini” were created by a team from Harbin.C.The archetypes of “Binbin” and “Nini” are two Siberian tigers.D.“Binbin” and “Nini” made their public debut in September 2023.60.What’s the best title of the passage A.Tigers in traditional Chinese cultureB.Mascots of the 9th Asian Winter GamesC.The history of the Asian Winter GamesD.Academy of Fine Arts at Tsinghua University61.Who might be most interested in this passage A.Sports lovers. B.Travel writers.C.Geography teachers. D.Government workers.CIf you look at the top of your phone, you’ll usually see a little symbol that says 3G or 4G. The “G” stands for the “generation” (代) of your mobile network. But the symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei Mate X Smart phone. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data (数据) faster than ever before. But 5G won’t just bring faster mobile Internet. People can use it for many other things as well.For example, 5G will help to make self-driving cars safe. Today’s self-driving test cars have one problem—lag (延迟). When the car “sees” an obstacle (障碍物), it sends this information to a data center and received instructions. However, it will be some time before it sends and receives this information. With this kind of lag, the cars might crash because they don’t receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safe.5G could also be used to power the Internet of things (IoT), that is, a large online network that connects all things and people. Fast Internet speeds will be the key to developing this technology.The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.62.What can we infer (推测) according to the passage A.5G is widely used in China now.B.5G networks will make our lives more convenient.C.There are no symbols at the top of our phoned.63.The writer uses self-driving cars as an example to ________.A.explain how 5G’s fast speed can be helpfulB.warn about the possible dangers of self-driving carsC.explain how self-driving cars work64.What’s the advantage of 5G networks A.It can help us order eggs.B.It just bring faster mobile Internet.C.People can use it for many other things.DDancers Wanted for Our School’s 60th AnniversaryTo celebrate our school’s 60th anniversary, we are going to choose a number of e and show yourself at 9:30 a.m. this Friday in the concert hall.Join Us!We are Wave Beat. We have a pianist, a guitarist and a drummer (鼓手). We need YOU to sing with us. Join us at 4:00 p.m. this Tuesday in the school music hall. Let’s play wonderful music together! Shining ClubWe have all kinds of clay figurine (泥塑) works for you. You can learn about Chinese traditional art from them. Create your own figurine and take it home. TIME: 9:00 a.m. next Wednesday PLACE: Room A201Famous Environmentalist to Give a TalkAir pollution is causing more and more problems. What can we do A well-known environmentalist will come to our school and give a e to know more and take action!TIME: 3:30 p.m.-5:30 p.m. next Thursday PLACE: Hall 265.Who is wanted for Wave Beat A.A singer. B.A guitarist. C.A drummer. D.A pianist.66.What is special about Shining Club A.It offers chances to music fans. B.It requires one to be creative.C.It provides prizes for great works. D.It allows one to come at any time.67.When will the talk start A.At 4:00 p.m. this Tuesday. B.At 9:30 a.m. this Friday.C.At 9:00 a.m. next Wednesday. D.At 3:30 p.m. next Thursday.68.If Tina wants to show her dancing ability, where should she go A.To Hall 2. B.To the music hall.C.To Room A201. D.To the concert hall.EEvery year, climate change is making the planet hotter. When humans cut down trees or burn coal, oil, and gas to produce electricity, CO2 and other harmful greenhouse gases (温室气体) go into the atmosphere (大气层). These gases take in the sun’s heat, causing Earth to warm up. The heat causes terrible weather around the world, including heat waves, floods and huge storms.One way of keeping the planet cool is to stop the greenhouse gases from entering the atmosphere. Some animals are natural-born climate change fighters. All animals are important, but a few hero animals protect their homes and keep them healthy, while going about their daily lives. Just by being themselves, these clever animals can prevent the planet from getting too hot. Let’s meet them.Tapirs (貘), rainforest regeneratorsImagine if you pulled a pig’s nose to make it longer but stopped before it got as long as an elephant’s trunk. That’s what a tapir looks like. These strange animals can grow as big as, or even bigger than, an adult lion. Tapirs have a secret superpower, too—their poo (大便). Tapir’s poo spreads seeds (种子) across the forest, helping lots of new plants grow so that the forests can spring back to life more quickly.Sea otters (海獭), protectors of the kelp (海带) forestKelp grows in huge underwater forests. Like forests on land, kelp provides a wonderful, safe home for lots of animals, including sea otters. It also takes in and stores lots of carbon (碳). The sea urchins (海胆) love to eat kelp, and sea otters love to eat the urchins. When an otter uses its stomach like a dinner table to snack on urchins, it’s not only super-cute, it’s actually helping to protect the kelp and create healthy, lively underwater forests.69.What happens when greenhouse gases go into the atmosphere A.They make the sky look darker. B.They send the sun’s heat back into space.C.They prevent sunlight from reaching Earth. D.They take in the sun’s heat, making Earth warmer.70.What is the tapir’s secret superpower A.Running faster than a lion.B.Climbing trees very high to pick fruits.C.Spreading seeds with their poo to help plants grow.D.Eating a lot of different plants to grow as big as a lion.71.How does kelp help in the underwater ecosystem A.It eats up sea urchins as snacks. B.It keeps the sea water warm and clean.C.It is a primary food source for sea otters. D.It provides a home for sea otters and stores carbon.72.What’s the role of tapirs and sea otters in the environment A.They are a danger to the environment. B.They have no influence on the environment.C.They play a big role in protecting the environment. D.They strongly wish to stop the Earth getting warmer.第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。FWhen you are in your favourite clothing store, everything is so cheap and fashionable (时尚的) in your eyes! Even if you don’t need anything, you still leave the store with bags of new clothes.This doesn’t seem so bad. However, there are a lot of other costs behind the low price. It’s clear that the fashion industry is terrible for the earth. It uses a lot of resources (资源) and pollutes the environment with waste.Fashion is one of the least sustainable (可持续的) industries. We have all become our own waste, collecting fashion waste in our homes. It doesn’t just take up space but also ends up in landfills (垃圾场). Three out of every five pieces of clothing are sent to landfills. Luckily, second-hand clothing is becoming popular. The reason is that it’s cheaper. More and more people choose to buy second-hand clothing. The value of the second-hand market may reach $80 billion by 2029, an increase of 185% compared to the value at present.In fact, there is still an even better choice. It’s not to shop at all. Making full use of what you have already had is the best choice of shopping.73.Where will most of our clothing end up (不超过5个词)74.Why is second-hand clothing becoming popular (不超过5个词)75.What’s the best choice of shopping according to the passage (不超过10个词)第四部分 书写题(共两大题,满分25分)IX.单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)76.My mom told me that news (传播) quickly in the village.77.Now (电子) books have without doubt changed the way many of us read.78.To learn English well, you’d better keep a (日记) every day.79.Tom has (困难) in pronunciation.80.Your situation is not as (无望的) as you think. Don’t give up.X.书面表达(共1小题;满分20分)81.越来越多的中学生计划利用寒假去游览祖国的大好河山。假如你是李华,请你根据以下提示写信向校园广播站投稿,呼吁全体学生做文明旅游的中学生。要点如下:1.文明礼貌出游;2.遵守景区规则;3.爱护景区环境;4.······参考词汇:civilized (adj.文明的)要求:1.适当增加细节,以使行文连贯;2.文中不得出现真实的姓名和地名;3.词数:80-100。Dear schoolmates,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua保密★启用前2025—2026学年九年级上学期期末模拟卷(安徽专用)英 语注意事项:1.本试卷共四部分,十大题,满分120分,考试时间为120分钟。2.全卷包括“试题卷”(8页)和“答题卡”(2页)两部分。3.请务必在“答题卡”上答题,在“试题卷”上答题无效。4.考试结束后,请将“试题卷”和“答题卡”一并交回。参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A A C A A C C C B B题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25答案 B C C C A D A B A B题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35答案 C A B C C A C B C B题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 A B B C A B B A C D题号 46 47 48 49 50 56 57 58 59 60答案 A C B A D D B C C B题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70答案 A B A C A B D D D C题号 71 72答案 D C1.A【原文】A:What are you reading, Betty B:I’m reading a newspaper from England. Steve showed me an interesting article.2.A【原文】A: Which animal is the most popular in your country, Tim B: I think it’s the sheep. You can see a lot of sheep in the fields and on the hills in our country.3.C【原文】M: Linda, who took this photo of nature It’s amazing.W: Well, Simon, let’s take a closer look. Oh, it was taken by Johnny Smith.4.A【原文】W: It’s Animal Week. You can draw pictures or take photos of animals.M: Can I write a story about animals for that, Mr. Smith I’m good at it.5.A【原文】A: I’m going to Australia in July.B: To Australia July is very cold there.6.C 7.C【原文】M: Wow, here are so many books in this bookstore.W: Yes. I often come here on Sundays. Have you decided which one to buy M: No, not yet. I really don’t know which one to choose. Can you help me W: What about Journey to the West I have read it twice. I bought it last year. I love it. It’s interesting.M: Sounds good. OK, I will take it. Thank you.8.C 9.B 10.B【原文】A: Hello, how can I help you B: Hello, can I book a bus tour of the town here A: Of course, Madam. When would you like to do the tour B: We are going out for dinner tonight, so we’d prefer to go this afternoon.A: OK, how many tickets do you need B: Two.A: Your names, please B: James Potter and Lily Potter.A: Thank you. And which hotel are you staying at B: The Stone Hotel. Oh, no sorry. That’s the hotel we are staying at next week. It’s the River Hotel.A: All right. Err, now I can book you on the tour at 3 p.m. Is that OK B: Yes, of course.11.B 12.C 13.C 14.C 15.A【原文】Hello, everyone. Welcome to the school basketball club. I’m excited to share some exciting news with you. Our club meets every Tuesday and Thursday. Whether you’re a beginner or an experienced player, everyone is welcome. Our coach this year is Mr Johnson. He has over ten years of training experience. Coach Johnson believes that basketball is not just a sport, but also a way to build confidence and friendship. The practice starts at four p.m. in the school gym and usually lasts for an hour. We prepare for the basketball competition in December. The winning team will receive a new basketball. Don’t forget to bring your sports shoes and a water bottle. If you have any questions, talk to coach Johnson or check the notice board in the gym for more information. Let’s work hard and have fun together. See you there.16.business 17.twice 18.baskets 19.safety 20.bring【原文】Hi Tom, it’s Aunt Lisa. I’m calling because I have to go on a business trip to Shanghai this afternoon, and will be away for three days. I really need your help to look after my house.First, about my little cat, Mimi. She needs to eat twice a day. And remember to change her water every time, okay Then, the plants in the green baskets are different. They need water every day. Just pour a little water before they get too dry, not too much.Also, when you leave the house each time, close all the windows and lock the front door to make sure safety.If you’re not sure about anything, just call me. My phone will be on all day. Thank you so much, Tom. I’ll see you on Friday evening and bring you your favorite chocolate cake!21.D——恭喜!你们队赢了比赛!——谢谢。我们差点就输了,但我们坚持到了最后。考查副词辨析。hardly几乎不;actually实际上;exactly确切地;nearly几乎,差不多。根据“but we tried our best until the end”可知,前后句是转折关系,说明差点就输了比赛,所以应该用nearly。故选D。22.A——“多巴胺穿搭”用活泼的色彩让人心情愉悦。——除了颜色,“多巴胺”现在还被用来指那些能带来快乐的事物。考查介词辨析。Beyond除……之外,超过;Below在……下面;Against反对,靠着;Above在……上面。根据下文“‘dopamine’ is now used for things that bring joy.”可知,“多巴胺”既可以指代鲜艳的颜色,也可以指代让人快乐的东西。Beyond意为“除……之外,超过”,符合语境,故选A。23.B我们应该保护环境并节约能源。例如,我们离开房间时可以关灯以节约用电。考查名词辨析。water水;electricity电;paper纸;food食物。根据“we can turn off the lights when we leave a room”可知,关灯的目的是为了节约电。故选B。24.A既然我们还有几分钟等火车,那就喝杯咖啡吧。考查连词辨析。Since既然;So因此;Unless除非;Though尽管。根据“let’s have a cup of coffee.”可知,应表达既然还要在等几分钟火车,用since引导原因状语从句。故选A。25.B不要整天躺在床上!起来帮我摆出食物给你饥饿的孩子吃。考查动词辨析。lie躺;lay放置;lie的过去式。第一个空根据“Don’t …in bed all day!”可知,表示躺在床上,且时态为一般现在时,应用动词原形lie;第二个空根据“Get up and help me …out the food for your hungry children to eat.”可知,表示摆出食物,应用动词lay。故选B。26.C——艾米,你对你的工作满意吗?——当然。每当我完成一项任务,我都会有一种真正的成就感。考查连词辨析。until直到……才;though虽然,尽管;whenever每当,无论何时;before在……之前。根据“…I complete a task, I feel a real sense of achievement.”和上下语境可知,此处表达了“每当我完成一项任务,我都会有成就感” 的意思,whenever引导的时间状语从句符合语境。故选C。27.A——我听说史密斯先生今天早上没有参加会议。——是的。他女儿病了,他带她去医院了。考查动词辨析。attend参加;notice注意到;forget忘记;mind介意。根据语境可知,此处是在描述史密斯先生因为女儿生病没有参加会议,“attend the meeting”表示“参加会议”,所以应该用attend。故选A。28.B——据报道,中国最早的剪纸大约是在1500年前。——是的。自从中国造纸术发明以来,剪纸已经传播到其他国家。考查名词辨析。direction方向;invention发明;passport护照;exchange交换。根据“Since the...of paper-making in China, paper-cutting has spread to other countries.”可知,此处是指造纸术的发明,故选B。29.C父母应该教孩子从错误中学习,而不是仅仅惩罚他们。考查动词辨析。touching触摸;inviting邀请;punishing惩罚;fearing害怕。“instead of”表示“而不是”,体现前后内容的对比关系,根据“Parents should teach their children to learn from their mistakes”可知,前半句是积极的引导方式,所以后半句则是负面应对方式,即“惩罚”。故选C。30.C这个男孩大学毕业后找工作很困难,但结果是他在学校很优秀。考查动词短语辨析。broke out爆发;found out发现;turned out结果是;tried out试验。根据“The boy had trouble finding a good job after he graduated from college, but it...he was very excellent at school.”可知,此处表示这个男孩大学毕业后找工作很困难,但结果是他在学校很优秀。故选C。31.A 32.C 33.B 34.C 35.B 36.A 37.B 38.B 39.C 40.A本文主要讲的是你作为犯罪现场调查员,如何通过鞋印、指纹、DNA等线索来破获一起商店盗窃案 。31.一名警察说,有人闯入一家商店,拿走了一些贵重物品。broke into闯入;broke down故障;broke out爆发。根据“took some expensive items.”可知,是有人闯入商店。故选A。32.你的工作是研究整个场景,寻找有助于抓住小偷的线索。witness目击者;victim受害者;thief小偷。根据“catch”可知,此处表示抓小偷。故选C。33.你是一名犯罪现场调查员,游戏正在进行中。of……的;on在……上面;over超过。the game is on“游戏开始了”,固定搭配。故选B。34.在商店外面,你看到一扇破窗户,但街上没有玻璃。and和;so所以;but但是。根据“you see a broken window,...there is no glass on the street.”可知,前后是转折关系,用but连接。故选C。35.你看着它们。her她;them它们;him他。根据“There are some shoe prints.”可知,是看着鞋印,用them指代。故选B。36.这可以告诉你鞋子的类型。type类型;colour颜色;price价格。根据“You took photos of the shoe’s pattern (花纹).”可知,此处是说通过鞋的花纹能够知道鞋子的类型。故选A。37.你知道这个人的脚步有多长。how many多少;how long多长;how old多大。根据“You then measure (测量) the space between the shoe prints.”可知,通过测量鞋印之间的距离,知道这个人的脚步有多长。故选B。38.你留着它,因为你知道头发有一个人的DNA。miss思念;keep保持;cut切割。根据“because you know hair has a person’s DNA.”可知,是留着头发,因为头发里面含有一个人的DNA。故选B。39.如果你找到指纹或DNA的匹配,你就会知道谁在商店里。Though尽管;Whether是否;If如果。根据“you find a match for the fingerprint or the DNA, you will know who was in the store.”可知,句子前后是条件关系,用if引导条件状语从句。故选C。40.你现在有很多信息,所以这是可能的。possible可能的;peaceful和平的;popular流行的。根据“You now have a lot of information,”可知,信息多才会有可能能够找到小偷。故选A。41.B 42.B 43.A 44.C 45.D 46.A 47.C 48.B 49.A 50.D本文通过描述一所学校学生为老师推荐书籍的活动,展现了学生对阅读的热情和希望与老师建立更多共同话题的愿望,体现了师生之间通过阅读增进理解与沟通的积极尝试。41.但如果学生可以决定老师读什么书呢?workers工人;students学生;thinkers思想家;pioneers先锋。前文说“老师告诉学生读什么书”,“But”后转折提出“如果学生来选”,逻辑主语应为students。故选B。42.最近,上海师大附中开展了一项名为“给老师的书单”的活动。suffered遭受;started开始;finished完成;locked锁上。根据“an activity”可知表示“发起/开展一项活动”,用started。故选B。43.学生们选择一本书,并说明为什么老师应该读它。why为什么;when何时;where哪里;how如何。根据“their teachers should read it”可推知是解释理由,应用why引导宾语从句。故选A。44.学生们迅速整理出一份包含1000多本书的清单。properly恰当地;slowly缓慢地;quickly迅速地;simply简单地。根据上下文“excited”可知学生积极性高,动作快,用quickly。故选C。45.这本书讲述了小豆豆的故事,她是一个调皮的日本女孩,进入了一所特别的电车学校。grows成长;presents呈现;considers考虑;tells讲述。表示“讲述故事”用tells the story。故选D。46.在学校里,没有好学生或坏学生,每个人都是平等的。Everybody每个人;Nobody没有人;Everyday每天(形容词);Nothing没什么。根据“no good students or bad students”可知强调人人平等,用Everybody。故选A。47.“如果我们的学校也那样,那就太棒了!”他说。angry生气的;fair公平的;great棒极了;honest诚实的。根据“If our school was like that”可推知此处表达愿望实现后的感叹,用great最贴切。故选C。48.陈志杰的选择对于一个篮球迷来说并不令人惊讶。baseball棒球;basketball篮球;tennis网球;soccer足球。后文提到NBA,可知是basketball。故选B。49.“有时候她们不理解我们男生为什么这么在乎篮球。”understand理解;believe相信;influence影响;record记录。根据“why we boys care so much about basketball”可知此处指女老师不理解男生为什么在乎篮球,用understand。故选A。50.但老师们会读完所有的书吗?films电影;truths真相;dialogues对话;books书。根据“Good books for the teacher”可知,此处指“所有推荐的书”,用books。故选D。51.B 52.C 53.A 54.E 55.D本文是一则对话,主要内容为Daniel和Millie在钉钉上讨论他们的阅读作业。51.根据“It took me nearly half an hour.”可知,此处是询问完成作业花费的时间。选项B“花了多长时间。”符合语境。故选B。52.根据“How come ”可知,Daniel对Millie花费近半小时感到惊讶,推测Daniel完成作业花费的时间很短。选项C“我只花了五分钟。”符合语境。故选C。53.根据“I guess you just finished the exercise.”和“Yes.”以及“The teacher always tells us to think more and get more from reading.”可知,Daniel意识到自己只是完成了作业,没有深入思考,此处是询问自己应该怎么做。选项A“我该怎么办?”符合语境。故选A。54.根据“The teacher always tells us to think more and get more from reading.”可知,老师总是告诉他们要多思考,从阅读中获得更多,此处是Millie说自己按照老师的要求做了。选项E“我写了一篇关于这篇文章的简短评论。”符合语境,写评论是深入思考并从阅读中获得更多的体现。故选E。55.根据“I can’t agree more.”可知,此处是Millie提出了一个建议,Daniel表示非常赞同。选项D“等你读完了我们再讨论吧。”符合语境。故选D。56.D 57.B 58.C本文主要介绍了2024年巴黎残奥会的开幕式、吉祥物及奖牌设计等信息。56.细节理解题。根据“around 4,400 players from 168 countries took part in the 11-day competition”可知,2024巴黎残奥会持续了11天。故选D。57.细节理解题。根据“To help athletes with eye problems feel the difference among the medals, there are signs on the edges: ‘I’ for gold…”可知,视力有问题的运动员可以通过奖牌边缘的标识区分奖牌。故选B。58.推理判断题。文章围绕残奥会展开,属于体育类内容,最可能出现在报纸的体育板块。故选C。59.C 60.B 61.A本文是一篇说明文,文章主要介绍了第九届亚洲冬运会的吉祥物。59.细节理解题。根据“the mascots (吉祥物) of the 9th Asian Winter Games made their public debut (首次亮相). Do you want to know what they are Well, they are Siberian tigers ‘Binbin’ and ‘Nini’.”可知,“滨滨”和“妮妮”的原型是两只东北虎,故选C。60.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍第九届亚洲冬运会的吉祥物,因此最佳标题是“第九届亚洲冬运会的吉祥物”,故选B。61.推理判断题。本文介绍的是亚洲冬运会的吉祥物,相关内容最能吸引运动爱好者,故选A。62.B 63.A 64.C本文主要讲了5G网络的即将到来以及它将会给人们带来的便利。62.推理判断题。根据第三段“About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data (数据) faster than ever before. But 5G won’t just bring faster mobile internet. People can use it for many other things as well.”可知,5G的速度比4G快得多,人们下载或者上传数据都会快很多,5G在移动网络上和其他方面给人们带来快捷。由此可以推断出,5G将会使人们的生活便利很多。故选B。63.推理判断题。根据第四段“With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safe.”可知,5G可以大大减少延迟问题,从而使无人驾驶汽车更安全。作者通过这个例子来告诉我们5G怎样起作用的。故选A。64.细节理解题。根据第三段“People can use it for many other things as well.”可知,5G网络的优势在于人们可以在许多其他事物上使用它。故选C。65.A 66.B 67.D 68.D本文是一篇应用文,包含四则招募或活动通知,分别是学校60周年校庆招募舞者、Wave Beat乐队招募歌手、Shining Club泥塑活动介绍以及知名环保人士讲座通知。65.细节理解题。根据“We are Wave Beat.”部分“We need YOU to sing with us.”可知,Wave Beat乐队需要一名歌手。故选A。66.推理判断题。根据“Shining Club”部分“Create your own figurine and take it home.”可知,在Shining Club可以创作自己的泥塑作品并带回家,这需要参与者具备创造力。故选B。67.细节理解题。根据“Famous Environmentalist to Give a Talk”部分“TIME: 3:30 p.m.-5:30 p.m. next Thursday”可知,讲座将于下周四下午3:30开始。故选D。68.细节理解题。根据“Dancers Wanted for Our School’s 60th Anniversary”部分“Come and show yourself at 9:30 a.m. this Friday in the concert hall.”可知,想展示舞蹈能力应去音乐厅。故选D。69.D 70.C 71.D 72.C本文是一篇说明文,介绍了气候变化的成因,以及貘和海獭这两种动物在保护生态环境、缓解气候变暖过程中所起到的重要作用。69.细节理解题。根据“These gases take in the sun’s heat, causing Earth to warm up”可知,温室气体进入大气层后会吸收太阳的热量,使地球变暖。故选D。70.细节理解题。根据“Tapirs have a secret superpower, too—their poo. Tapir’s poo spreads seeds across the forest, helping lots of new plants grow”可知,貘的秘密超能力是通过粪便传播种子,帮助植物生长。故选C。71.细节理解题。根据“kelp provides a wonderful, safe home for lots of animals, including sea otters. It also takes in and stores lots of carbon”可知,海带既能为海獭等动物提供栖息地,又能吸收并储存大量碳。故选D。72.推理判断题。根据“Some animals are natural-born climate change fighters...these clever animals can prevent the planet from getting too hot”,“Tapirs...helping lots of new plants grow”以及“sea otters...helping to protect the kelp”可知,貘和海獭在保护环境、缓解气候变暖方面发挥着重要作用。故选C。73.In landfills. 74.Because it’s cheaper. 75.Making full use of what you have already had./To make full use of what you have already had.本文主要讲述的是对于时尚方面的消费带来了的资源浪费和环境的污染,呼吁大家充分利用已有的东西,才是购物的最佳选择。73.根据“It doesn’t just take up space but also ends up in landfills”可知,它不仅占用空间,而且最终会进入垃圾填埋场。故答案为In landfills.74.根据“The reason is that it’s cheaper.”可知,原因是便宜。故答案为Because it’s cheaper.75.根据“In fact, there is still an even better choice. It’s not to shop at all. Making full use of what you have already had is the best choice of shopping.”可知,充分利用已有的东西,才是购物的最佳选择。故答案为Making full use of what you have already had./To make full use of what you have already had.76.spread我妈妈告诉我,村里的消息传得很快。根据汉语意思可知,spread“传播”,动词,根据“My mom told me that news...quickly in the village.”可知,此处为宾语从句,主过从过,从句应用一般过去时态,spread的过去是为spread。故填spread。77.electronic现在电子书无疑改变了我们很多人的阅读方式。根据“…books”及提示词可知,此处应填形容词修饰名词“book”,electronic“电子的”,形容词。故填electronic。78.diary要学好英语,你最好每天写一篇日记。根据汉语提示可知,“日记”对应的英文是“diary”,此处有不定冠词“a”修饰,用可数名词单数形式。故填diary。79.difficulty/trouble汤姆在发音方面有困难。根据“has … in”可知,横线处需填名词,困难“difficulty/trouble”,名词,have difficulty/trouble in doing sth.“做某事有困难”。故填difficulty/trouble。80.hopeless你的处境并不像你想的那样无望。别放弃。“无望的”对应的英文是hopeless,“as+形容词原级+as”是固定结构,表示“和……一样……”。故填hopeless。 81.例文Dear schoolmates,As more and more of us plan to explore our beautiful country during the winter vacation, I’d like to call on everyone to be a civilized tourist. Firstly, let’s always be polite and respectful to others, showing our good manners wherever we go. Secondly, it’s crucial to follow the rules of the scenic spots, ensuring a safe and enjoyable experience for all. Moreover, we should take good care of the environment by not littering and protecting natural resources. Let’s make our trips meaningful and leave only footprints, taking away wonderful memories.Yours,Li Hua[总体分析]①题材:本文是一篇书信作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已明确给出,包括文明礼貌出游、遵守景区规则、爱护景区环境等,考生需注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节使行文连贯,同时突出写作重点,即呼吁全体学生做文明旅游的中学生。[写作步骤]第一步,表明写作意图。例文开头“As more and more of us plan to explore our beautiful country during the winter vacation, I'd like to call on everyone to be a civilized tourist.”通过描述寒假计划游览祖国的背景,引出了呼吁大家做文明旅游的中学生的主题;第二步,具体阐述写作内容。例文从三个方面具体阐述了如何做文明旅游的中学生:“Firstly, let’s always be polite and respectful to others, showing our good manners wherever we go.”强调了文明礼貌出游;“Secondly, it’s crucial to follow the rules of the scenic spots, ensuring a safe and enjoyable experience for all.”强调了遵守景区规则的重要性;“Moreover, we should take good care of the environment by not littering and protecting natural resources.”则强调了爱护景区环境的责任;第三步,书写结语。例文结尾“Let’s make our trips meaningful and leave only footprints, taking away wonderful memories.”表达了希望同学们的旅行有意义,只留下足迹,带走美好回忆的愿望,同时也隐含了希望同学们来到并享受旅行,但要以文明的方式进行的深层含义。[亮点词汇]①call on呼吁,号召②polite and respectful有礼貌且尊重他人的③crucial至关重要的④take good care of好好照顾,爱护[高分句型]①As more and more of us plan to explore our beautiful country during the winter vacation, I’d like to call on everyone to be a civilized tourist.(as引导的时间状语从句)②Secondly, it’s crucial to follow the rules of the scenic spots, ensuring a safe and enjoyable experience for all.”(it作形式主语) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 期末模拟卷(安徽专用)-2025-2026学年九年级英语上册外研版 - 答案.docx 期末模拟卷(安徽专用)-2025-2026学年九年级英语上册外研版.docx