资源简介 2025-2026学年七年级英语上学期期末专练期末复习之阅读理解12篇(Units1-6单元话题)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读理解Hi, boys and girls! My name is Eric Brown. I’m 12 years old. I go to No. 10 Middle School. I like English and my English teacher’s name is Tom Green. He is 28 years old. He likes dogs and he has a dog. His dog’s name is Max. Max is 8 years old. It is a black dog and it is big.Every day, Max comes to our school with Mr. Green. And Max likes it. Max doesn’t go to our classroom. When we are in class, Max is in Mr. Green’s office. Max knows that it’s time for us to study. After class, all of us go to Mr. Green’s office and meet Max. We say “Hello” to it and play with it. We are happy to be with it. Max brings joy to our school. We love it.根据材料内容选择最佳答案。1.How old is Eric A.8 years old. B.10 years old. C.12 years old. D.28 years old.2.Who is Max A.Eric’s dog. B.Tom’s dog. C.Tom’s teacher. D.Eric’s teacher.3.The underlined word “it” means ________ in English.A.studying English B.being in the officeC.going to the classroom D.coming to the school4.Where does Eric meet Max A.At Eric’s home. B.At Tom’s home.C.In Tom’s office. D.In the classroom.5.What can we know from the passage A.Max is a brown dog. B.Eric has a dog.C.Max comes to classroom with Mr. Green. D.Eric meets Max after class.Hello! My name is Liu Ying and my English name is Cindy. I like English very much. For some students, English is boring (无聊的). For me, it’s really interesting, because I can do some fun things in class.Look! The woman in the photo is our English teacher, Miss Green. She is twenty-five years old and she is from the UK. Her Chinese is very good, but in class she only speaks English with us.Why is her English class so interesting Before class, she often reads a short story to us. In class, she likes using picture cards (用图片卡片) to help us learn English. We can play games in class too. And role play is my favourite in her class. We play the roles in the book to learn English. It’s great fun (有趣)!We have English classes every week, three in the morning and two in the afternoon. We’re happy to meet Miss Green every school day.6.What does Cindy think of English A.It’s difficult. B.It’s interesting. C.It’s useful (有用的). D.It’s boring.7.What does Miss Green often do before class A.Plays a game. B.Uses picture cards. C.Reads a story. D.Eats food.8.What do the underlined words “role play” mean in Chinese A.角色扮演 B.演讲比赛 C.猜谜游戏 D.运动项目9.What can we learn from the text A.Miss Green is an old woman.B.Miss Green can’t speak Chinese.C.Miss Green’s classes are boring.D.Cindy is happy to see Miss Green every school day.10.What is the best title (最好的题目) for the text A.My School Day. B.My Favourite Subject.C.My Classmates and I. D.A Good English Teacher.Come on! Get in Style! Do you want to get some styling tips (提示) to make yourself look bright and smart Come and join us in the Styling Club to make yourself different! What will you learn basic (基础的) hair care and skincare tips make-up (化妆) and hair styling skills dressing tips for special occasions (场合) Stylist Ms. Janice Smith will teach the members the skills above. You may become more confident (自信的) with your look. At the same time, you will also have chances (机会) to help with the make-up and styling for school activities like fashion shows and New Year’s parties. When and where do we meet Our members meet from 2:30 pm to 4:40 pm every Saturday in the Student Activity Center. How can you be a member Students who want to join the club should visit our school website to sign up before 15 September. There are only 20 places. First come, first served (服务)! What is the cost Each member needs to pay $50 for styling products (产品). How can you get more information For further information, you can email Karen (karen@ks.). She will be happy to answer all your questions.11.Which of the following will the members learn in the club A.Dressing tips. B.Sending emails. C.Visiting websites. D.Making dresses.12.How long can the members in the club meet a week A.An hour and a half. B.Over two hours.C.Two hours. D.Nearly three hours.13.What will Janice Smith do in the club A.Teach the members. B.Organize (组织) fashion shows.C.Help the students join the club. D.Introduce the club to the students.14.What should you do if you want to know more about the club A.Make a phone call. B.Send an email.C.Visit the school website. D.Have a talk with Ms. Smith.15.What’s the text A.A report. B.A notice. C.A poster. D.A letter.There are many clubs in our school. Let me tell you about some of them.●The Art Club The Art Club gives students the chance (机会) to work with others who also love art. Students in the club meet after school on Tuesdays. And it is open to 7th, 8th and 9th graders.●The Book Club This club is open to all book lovers. Students meet in the morning on Mondays. Students can talk about books that they have read. All students are welcome to join the club.●The Dance Club The Dance Club is open to students who like dancing. Students in the Dance Club have to practise dancing after school from 4: 40 to 5: 40 every Wednesday and Friday. Only 8th graders can join it.●The Tennis Club Students in the Tennis Club meet after school on Fridays. The club is open to 7th and 8th graders.根据材料内容选择最佳答案。16.Mike loves drawing, so he’ll join the club that is open on ________.A.Mondays B.Tuesdays C.Wednesdays D.Fridays17.The Book Club is open to ________.A.just 7th graders B.just 8th gradersC.just 9th graders D.all book lovers in the school18.Students in the Dance Club meet ________.A.once a week B.twice a week C.four times a week D.three times a week19.Jenny is in Grade 9, and she loves reading and dancing. Which club can she join A.The Art Club. B.The Book Club.C.The Dance Club. D.The Tennis Club.20.We can read this passage ________.A.in a storybook B.in a newspaperC.on a noticeboard (告示板) D.in a filmI’m Jack. I have a big family. My family take photos every year. In my eyes, these photos are great. They can help us record our happy times. We often have a look at them when we are free. Now let’s look at a photo.When did we take the photo During the Spring Festival this year, all my family came back home to celebrate the Spring Festival. So we took the photo together.My two grandfathers, two grandmothers, my parents, my sister and I are in the photo. We all have big smiles on our faces. My grandparents sit on the chairs, and I am in front of them. The two people next to my grandparents are my father and mother. My sister is in their arms. Everyone looks very happy in the photo. I like the photo very much.21.What does the underlined word “record” in Paragraph 1 mean in Chinese A.保存 B.售卖 C.记录 D.收藏22.How does the writer start Paragraph 2 A.By telling a fact. B.By asking a question.C.By giving numbers. D.By telling a story.23.How many people are there in the photo A.Five. B.Six. C.Seven. D.Eight.24.Where is Jack’s sister A.On the chair. B.Next to her parents.C.In her parents’ arms. D.In front of her grandparents.25.What’s the best title for the passage (文章的最佳标题) A.My Family Story B.My Family PhotoC.The Spring Festival D.My SchoolI get along well with my family. My parents and my brother know me well. They are always there when I need them. They are my best friends, too. When I have problems, they usually give me good advice. My family has many interesting activities. At weekends, we spend time together. I like playing basketball with my father and brother. And I love cooking with my mother.—JackI love my parents, but I don’t have a good relationship with them. They don’t know what I really need. I want to join the school music club. They think it’s a waste (浪费) of time. When I say I want to go to a party with my friends, they always say “No”. Besides, they are very busy with their work, so they don’t have time to stay with me. I can’t tell them what I want.—LindaThere are three people in my family, but I spend more time with my mother. I can only meet my father at weekends because he has so much work to do. Because of it, our relationship is not very close. My relationship with my mother is good. But sometimes I think she cares too much about me. I just want her to know that I’m not a child anymore.—Helen26.What does Jack like doing with his mother A.Cooking. B.Doing sports. C.Sharing ideas. D.Listening to music.27.Why doesn’t Linda talk about her feelings with her parents A.Because she thinks it’s a waste of time.B.Because her parents know her well.C.Because her parents spend much time working.D.Because she has friends and they will listen to her problems.28.How is Helen’s relationship with her mother A.They are not close at all.B.Their relationship is good, but sometimes her mother cares too much about her.C.Her mother is too strict with her and they don’t have a good relationship.D.Her mother is busy with her work and doesn’t have much time to get along with her.29.What do we know about Linda and Helen A.Their fathers are busy.B.They are in the same school club.C.They have many problems in their lives.D.They don’t have a good relationship with their family.30.Why do the students talk about their family A.To share their family problems.B.To ask for good advice from readers.C.To tell readers how to talk with parents.D.To show how they get along with their family.There are many traditional Chinese festivals. Among them, the Spring Festival, the Tomb-Sweeping Day, the Dragon Boat Festival and the Mid-Autumn Festival are the main ones. On the fifteenth day of the eighth lunar (农历的) month every year, people celebrate the Mid-Autumn Festival.In ancient (古代的) China, festival time was mostly related to (与……相关) the moon’s movement (移动). The moon symbolizes (象征) softness and brightness, and brings joy to people.The moon is the most beautiful of the year on Mid-Autumn Festival. Autumn is a harvest season. There are good harvests across China. The crops (庄稼) that the farmers get make them very happy.On the night of the Mid-Autumn, families will get together, admire the moon, taste the mooncakes and enjoy the happy family reunion (团聚). The Mid-Autumn Festival has lasted (持续) for thousands (数千) of years and formed a tradition of life. ★ It goes more than a festival and is given rich cultural connotations (内涵). Reunion is the theme (主题) of the Mid-Autumn Festival and gives endless inspiration(灵感) to the ancient and modern poets (诗人). There are a lot of popular poems left and read through the ages.“As the bright moon rises above the sea, everyone far away enjoys the same moment.” “When will the moon be clear and bright Holding a cup of wine (酒), and I ask the blue sky.” The two poems express (表达) people’s expectations of perfection (对完美的期望).“Looking up, I find the moon bright. Bowing, in homesickness, I’m drowned.” The full moon on the Mid-Autumn night makes people miss their family and loved ones.31.How did the writer begin the text A.By giving examples. B.By asking a question.C.By telling a story. D.By showing some poems.32.What does the word “harvest” mean in the third paragraph A.The way of bringing the crops together.B.The time to plant something in the field.C.The time of year when the farmers bring the crops together.D.The time to catch a number of animals or fish.33.Which of the following sentences can be put in ★A.What a wonderful time! B.It’s not just a sign (标志) of time.C.You can have a great time. D.Enjoy yourself with your family.34.How many poems about people’s expectations of perfection are mentioned (提及) in the text A.One. B.Two. C.Three. D.Four.35.What’s the best title for the text A.How to Celebrate the Mid-Autumn FestivalB.Enjoy Your Day on the Mid-Autumn FestivalC.Popular Poems about the Mid-Autumn FestivalD.A Traditional Chinese Festival—the Mid-Autumn FestivalKelly really liked dancing. She went to the Star Dance School to learn how to dance better. She worked very hard in her dance class, but she felt sad because she couldn’t dance as well as she wanted. Kelly didn’t want to dance anymore. She hid her dancing shoes under her bed and didn’t want to see them.Kelly helped her mum take care of her little sister, Mary. She was one year old. Kelly loved her, so she always played with Mary and read her stories.Mary learned to walk. She stood up and tried to walk. She fell and tried to walk again. Mary fell many times, but she was always cheerful and laughed a lot. Kelly thought Mary was very brave. She would get up every time she fell and keep trying. Then she took out her dancing shoes and danced again.In her dance class today, Kelly danced much better than before. She was really happy. After she went home, she gave Mary a big kiss.36.Why didn’t Kelly want to dance at first A.Because she wanted to work hard on her lessons.B.Because she needed to look after her baby sister.C.Because she hid her dance shoes under her bed.D.Because she couldn’t dance well and was sad about that.37.What did Kelly think of Mary when she learned to walk A.Kind. B.Brave. C.Cute. D.Helpful.38.Which one is the correct order (顺序) a. Kelly took out her dance shoes and dance again. b. Mary fell many times when she tried to walk.c. Kelly played with Mary and read stories to her. d. Kelly danced well and gave Mary a big kiss.e. Kelly learned something from Mary.A.cbdae B.cbade C.cbaed D.cbead39.What does the underlined word “cheerful” in Paragraph 3 mean A.happy B.right C.strong D.afraid40.Which is the best title of the passage A.Learn to dance B.Learn to walk C.Never give up D.Never fall downThere are more than 400,000 kinds of plants on Earth. Some plants are as big as tall buildings; others are as small as rice. Plants play an important part in nature because they give out oxygen—the gas that all animals need for breathing.What is a plant Most people have no difficulty finding the differences between an animal and a plant. That is because animals can move around, but plants can’t. What makes a plant a plant Like animals, plants are living things that are made up of lots of cells (细胞). Unlike animals, plants make their own food by photosynthesis (光合作用). Most plants have roots, stems, and leaves, and most plants reproduce by growing flowers and making seeds. All plants need energy to stay alive and grow, and they get it from sunlight instead of food.How does a plant grow Most animals grow in a certain way, and genes (基因) control their growth. That is to say, even when they are small, it’s easy to know what they will look like after they grow up. Plants are different. Their growth is controlled by genes too, but their final shapes also depend on where they live. For example, a tree can be big and round if it grows up in an open space, but much taller and thinner if it grows in the woods with other trees all around. Plants are unable to move from one environment to another, so it is important that they are able to get used to the environment.41.Where can we most probably read the passage A.A school newspaper B.A storybook C.A science magazine42.Which of the following is NOT mentioned (提及) in Paragraph 1 A.Number of plants B.Parts of plants C.Importance of plants43.How does the writer introduce the plants in Paragraph 2 A.By comparing. B.By giving examples. C.By giving numbers.44.What can we know about plants from the passage A.Flowers and seeds are the most important parts of a plant.B.Plants and animals grow in the same way.C.It’s important for the plants to get used to the environment.45.Which can be the best title for the passage A.The Plant World B.Parts of a Plant C.Plants and Animals①Trees are important to us. They do a lot for us, our environment (环境) and animals.②Trees help to keep the air clean and make us healthy. They take in dirty air and give clean air to us. Go for a walk in the park in the morning, and you can feel how nice it is to be with many trees and clean air.③Trees also give us many kinds of beautiful flowers and delicious fruits such as apples and oranges. Trees give homes to different insects, birds and other animals. Even the sap (汁液) of trees is useful as food for insects.④________ We can use them in many ways. But we are hurting (伤害) them and they can’t grow back quickly. We cut down trees to make paper, desks and chairs. Also, we sometimes clear (清空) the forest to make space to build houses, shops and so on. Clearing the forest is bad. Many animals lose (失去) their homes because of this.⑤It is time for us to stop hurting our great friends—trees. Use less paper and join tree-planting activities. All of us can do something for our dear friends!46.How do trees help us stay healthy A.They share their sap. B.They clean the air.C.They make us enjoy flowers. D.They give us delicious fruits.47.Which of the following is the best for “________” A.Trees are very useful. B.Trees grow slowly.C.Not all trees are big. D.Planting trees is easy.48.What does the underlined word “this” in Paragraph 4 refer to A.Making paper. B.Making desks and chairs.C.Clearing the forest. D.Building houses and shops.49.What is the structure of the passage (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)A.①②/③/④⑤ B.①②/③/④/⑤ C.①/②/③④/⑤ D.①/②③/④/⑤50.The writer wrote the passage mainly to _______.A.teach us how to make use of trees B.tell us not to hurt treesC.ask us not to make space for buildings D.show us how to make friends with animalsAnts (蚂蚁) are a special kind of animal in the world. Some ants make their homes under a stone (石头). If the weather is warm, you may see many ants under the stone. If the weather is cold, many ants will be in their houses under the ground.Most of the ants are workers. They are very busy. They look for food and look after (照顾) the young ants. Each family of ants has a queen ant (蚁后). The queen ant doesn’t work. She is the most important because she lays eggs (产卵). These eggs will become new ants.There are many kinds of ants in the world. One kind of ant in the USA is very strong. These ants come and go in groups. They eat all the animals on their way. They can eat big animals like elephants.51.Where can we find ants on warm days A.In people’s houses. B.Under the ground. C.In the trees. D.Under the stone.52.What do most of the ants do A.They look for food. B.They look after the queen ants.C.They lay eggs. D.They don’t work.53.Why is the queen ant the most important A.Because she is very big.B.Because she doesn’t work.C.Because she lays eggs and these eggs will become new ants.D.Because she looks for food and looks after the young ants.54.Which of the following is TRUE about ants A.Some ants work in groups.B.Ants only live under a stone.C.Worker ants look after the queen ant.D.There are only a few kinds of ants in the world.55.We can read the passage in a(n)________.A.art book B.science book C.music book D.storybookThe red panda is a cute and interesting animal. It is small and has reddish-brown fur (皮毛). The red panda lives in the mountains of China. It likes to climb trees and is very good at it. It has a big tail and the tail helps it keep its balance (平衡) when it climbs.The red panda eats bamboo, just like the black and white panda. It also eats fruit and eggs. It has sharp teeth to help it catch its food. The red panda goes out at night and sleeps during the day. It is a solitary animal and it does not like to be around other red pandas.Sadly, the red panda is in danger (濒危) now. The red pandas lose their homes and sometimes can’t find food because people cut down trees for farming. Also, many people kill (杀) red pandas for their beautiful fur.The red panda is a special and beautiful animal. We all should try our best to help them.56.Why is the red panda good at climbing trees A.Because it is small.B.Because it lives in the mountains.C.Because its big tail keeps its balance.57.What is NOT the red panda’s food A.Vegetables. B.Eggs. C.Fruit.58.When does the red panda go out for food A.At noon. B.At night. C.In the morning.59.What does the underlined word “solitary” mean (意思是) A.Living alone. B.Living in a group. C.Eating meat.60.What does Paragraph 3 mainly talk about A.What the red panda eats. B.Where the red panda lives. C.Why the red panda is in danger.2025-2026学年七年级英语上学期期末专练期末复习之阅读理解12篇(Units1-6单元话题)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C B D C D B C A D D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 A B A B C B D B B C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C B D C B A C B A D题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 A C B B D D B D A C题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50答案 C B A C A B A C D B题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60答案 D A C A B C A B A C1.C 2.B 3.D 4.C 5.D本文是一篇记叙文。文章主要讲述了埃里克·布朗的学校生活。1.细节理解题。根据“My name is Eric Brown. I’m 12 years old.”可知,埃里克12岁。故选C。2.细节理解题。根据“I like English and my English teacher’s name is Tom Green. He likes dogs and he has a dog. His dog’s name is Max.”可知,马克斯是汤姆的狗。故选B。3.词句猜测题。根据“Every day, Max comes to our school with Mr. Green. And Max likes it.”可知,马克斯每天都和格林先生一起来学校,并且马克斯喜欢这样做,由此可推测出it指代的是“来学校”这件事。故选D。4.细节理解题。根据“After class, all of us go to Mr. Green’s office and meet Max.”可知,埃里克在汤姆的办公室见到马克斯。故选C。5.细节理解题。根据“After class, all of us go to Mr. Green’s office and meet Max.”可知,埃里克在课后见到马克斯。故选D。6.B 7.C 8.A 9.D 10.D本文主要讲述了作者对英语的看法以及她的英语老师Miss Green的有趣课堂。6.细节理解题。根据“For me, it’s really interesting, because I can do some fun things in class.”可知,Cindy认为英语很有趣。故选B。7.细节理解题。根据“Before class, she often reads a short story to us.”可知,Miss Green课前常读短故事。故选C。8.词句猜测题。根据“And role play is my favourite in her class. We play the roles in the book to learn English.”可知,我们扮演书中的角色来学习英语,因此角色扮演是作者最喜欢的,划线词表示“角色扮演”。故选A。9.推理判断题。根据“We’re happy to meet Miss Green every school day.”可知,Cindy每天上学见到Miss Green都很开心。故选D。10.最佳标题题。全文围绕Miss Green的英语课堂展开,突出其教学有趣、学生喜爱,因此最佳标题是“A Good English Teacher”。故选D。11.A 12.B 13.A 14.B 15.C本文主要介绍了造型俱乐部的海报。11.细节理解题。根据“What will you learn dressing tips for special occasions”可知,可以在俱乐部学到穿衣的建议。故选A。12.推理判断题。根据“Our members meet from 2:30 pm to 4:40 pm every Saturday in the Student Activity Center.”可知,学员可以每个星期会面两个小时十分钟,即两个多小时。故选B。13.细节理解题。根据“Stylist Ms. Janice Smith will teach the members the skills above.”可知,她教学员。故选A。14.细节理解题。根据“For further information, you can email Karen (karen@ks.). She will be happy to answer all your questions”.可知,想更了解俱乐部可以发电子邮件。故选B。15.推理判断题。根据“Do you want to get some styling tips to make yourself look bright and smart Come and join us in the Styling Club to make yourself different!”可知,本文是一篇有关俱乐部的海报。故选C。16.B 17.D 18.B 19.B 20.C本文介绍了学校里的四个俱乐部:艺术俱乐部、书籍俱乐部、舞蹈俱乐部和网球俱乐部。16.细节理解题。根据“The Art Club: Students in the club meet after school on Tuesdays.”可知艺术俱乐部周二开放。故选B。17.细节理解题。根据“The Book Club: All students are welcome to join the club.”可知这个学校的所有学生都可以加入图书俱乐部。故选D。18.细节理解题。根据“The Dance Club: Students in the Dance Club have to practise dancing after school from 4: 40 to 5: 40 every Wednesday and Friday.”可知舞蹈俱乐部每周两次练习舞蹈。故选B。19.推理判断题。根据“The Book Club: All students are welcome to join the club.”及“The Dance Club: Only 8th graders can join it.”可知Jenny是9年级,只能加入图书俱乐部。故选B。20.推理判断题。根据介绍可知这是在学校的告示栏可以看到这些信息。故选C。21.C 22.B 23.D 24.C 25.B本文通过描述一张春节家庭合照,展现了Jack对家庭照片的珍视和家庭成员间的温馨关系。21.词句猜测题。根据“They can help us record our happy times.”可知,照片的作用是“记录”快乐时光。故选C。22.细节理解题。根据第二段开头“When did we take the photo ”可知,作者通过提问的方式开始段落。故选B。23.细节理解题。根据“My two grandfathers, two grandmothers, my parents, my sister and I are in the photo.”可知,照片中共有8人(两位祖父+两位祖母+父母2人+姐姐+作者)。故选D。24.细节理解题。根据“My sister is in their arms.”可知,姐姐在父母的怀里。故选C。25.最佳标题题。文章主要介绍了作者家的一张全家福照片,包括拍照的时间、照片中的人物以及他们的位置等,所以文章的最佳标题是“My Family Photo(我的全家福照片)”。故选B。26.A 27.C 28.B 29.A 30.D本文主要讲述Jack、Linda、Helen三位学生各自与家人的相处状态,包括相处活动、关系问题等内容。26.细节理解题。根据Jack的描述“And I love cooking with my mother.”可知,Jack喜欢和妈妈一起做饭,故选A。27.细节理解题。根据Linda的描述“they are very busy with their work, so they don’t have time to stay with me. I can’t tell them what I want.”可知,Linda不跟父母说感受是因为父母忙于工作,故选C。28.细节理解题。根据Helen的描述“My relationship with my mother is good. But sometimes I think she cares too much about me.”可知,她和妈妈关系不错,但妈妈有时过于关心她,故选B。29.细节理解题。根据Linda提到的“they are very busy with their work”,和Helen提到的“he has so much work to do”,可知二人的父亲都比较忙碌,选项A表述正确,故选A。30.主旨大意题。文中三位学生分别讲述了自己与家人的相处情况,核心是展示他们和家人的相处状态,故选D。31.A 32.C 33.B 34.B 35.D本文讲了中国有很多传统节日,详细介绍了人们是如何庆祝中秋节的。31.细节理解题。根据文中第一段“There are many traditional Chinese festivals. Among them, the Spring Festival…On the fifteenth day of the eighth lunar month every year, people celebrate the Mid-Autumn Festival.”可知,中国有许多传统节日。其中,春节、清明节、端午节和中秋节是主要的节日。每年农历八月十五。人们庆祝中秋节,作者是通过举例子开始的。故选A。32.词句猜测题。根据文中第三段“Autumn is a harvest season. There are good harvests across China.”可知,秋天是收获的季节,中国各地都有好收成,因此此处harvest意为“一年中庄稼聚集的时节”。故选C。33.推理判断题。根据文中第四段“It goes more than a festival and is given rich cultural connotations.”可知,它不仅仅是一个节日,而且被赋予了丰富的文化内涵,即说的是内涵是什么,所以“这不仅仅是时间的标志”符合。故选B。34.细节理解题。根据文中第五段“The two poems express people’s expectations of perfection.”可知,这两首诗表达了人们对完美的期望,提到了两首诗。故选B。35.最佳标题题。根据文中第一段“There are many traditional Chinese festivals…On the fifteenth day of the eighth lunar month every year, people celebrate the Mid-Autumn Festival.”可知,中国有许多传统节日……每年农历八月十五,人们庆祝中秋节。结合全文内容可知,本文说的是中国的一个传统节日——中秋节,因此标题应为A Traditional Chinese Festival—the Mid-Autumn Festival。故选D。36.D 37.B 38.D 39.A 40.C本文是一篇记叙文。主要讲述了Kelly因舞蹈跳得不够好而气馁放弃,后来从学走路的妹妹Mary身上看到不放弃的精神,从而重拾信心并重返舞蹈的故事。36.细节理解题。根据文章第1段“She worked very hard in her dance class, but she felt sad because she couldn’t dance as well as she wanted. Kelly didn’t want to dance anymore.”可知,Kelly最初不想跳舞是因为她跳得不够好并为此感到难过。故选D。37.细节理解题。根据文章第3段“Kelly thought Mary was very brave.”可知,当Mary学走路时,Kelly认为她非常勇敢。故选B。38.细节理解题。根据文章内容,正确的逻辑顺序是:c根据第二段“she always played with Mary and read her stories”;b根据第三段“Mary fell many times”;e根据第三段“Kelly thought...and keep trying”;a根据第三段“she took out her dancing shoes and danced again”;d根据第四段“Kelly danced much better than before...she gave Mary a big kiss”。因此顺序是c-b-e-a-d。故选D。39.词句猜测题。根据文章第3段划线词“cheerful”所在的句子可知,Mary摔倒了很多次,但她总是“cheerful”并且笑得很开心。结合“laughed a lot”可知,cheerful应与快乐、开心相关。故选A。40.最佳标题题。全文的核心是Kelly因为看到妹妹学走路时“摔倒再站起,永不放弃”的精神而受到鼓舞,自己也重拾舞蹈。因此,“永不放弃”最能概括文章主旨。故选C。41.C 42.B 43.A 44.C 45.A本文主要介绍了地球上植物的多样性、重要性、基本特征、生长方式以及其对环境的适应性。41.推理判断题。根据全文内容,文章围绕植物这一科学话题,介绍了植物的种类、重要性、构成、生长方式等知识,因此最可能出现在科学杂志中。故选C。42.细节理解题。根据“There are more than 400,000 kinds of plants on Earth.”和“Plants play an important part in nature…”可知,第一段提到地球上有超过400,000种植物,且植物在自然界中很重要,B项“植物的部分”未被提及。故选B。43.细节理解题。根据“Like animals, plants are living things that are made up of lots of cells. Unlike animals, plants make their own food by photosynthesis.”可知,作者主要通过对比植物与动物的特征来介绍植物的特性。故选A。44.细节理解题。根据“Plants are unable to move... so it is important that they are able to get used to the environment.”可知,植物无法移动,因此适应环境很重要。故选C。45.最佳标题题。全文从植物的种类、重要性、特征、生长方式到环境适应等多个角度介绍植物,所以最佳标题是“植物世界”。故选A。46.B 47.A 48.C 49.D 50.B本文主要讲述了树木对人类、环境和动物的重要性,以及人类对树木的伤害和应该采取的保护措施。46.细节理解题。根据“Trees help to keep the air clean and make us healthy.”可知,树木有助于保持空气清洁,使我们健康。故选B。47.推理判断题。根据“We can use them in many ways.”可知,此处讲述的是树木的用途,选项A“树木非常有用。”符合语境。故选A。48.词句猜测题。根据“Clearing the forest is bad. Many animals lose (失去) their homes because of this.”可知,砍伐森林是不好的,许多动物因此失去了家园。“this”指代的是“清空森林”这件事。故选C。49.篇章结构题。通读全文可知,本文第一段总述树木的重要性;第二、三段分述树木的益处;第四段讲述人们对树的伤害;第五段是呼吁人们善待树。正确结构是①/②③/④/⑤。故选D。50.主旨大意题。通读全文并根据“It is time for us to stop hurting our great friends—trees. Use less paper and join tree-planting activities. All of us can do something for our dear friends!”可知,本文主要讲述了树木对人类、环境和动物的重要性,并呼吁人们不要伤害树木。即本文主要告诉我们不要伤害树木。故选B。51.D 52.A 53.C 54.A 55.B本文介绍了蚂蚁的生活习性、分工特点以及不同种类蚂蚁的特殊行为。51.细节理解题。根据“If the weather is warm, you may see many ants under the stone.”可知,天气温暖时蚂蚁会在石头下活动。故选D。52.细节理解题。根据“Most of the ants are workers. They are very busy. They look for food and look after (照顾) the young ants.”可知,大多数蚂蚁会寻找食物和照顾幼蚁。故选A。53.细节理解题。根据“The queen ant doesn’t work. She is the most important because she lays eggs (产卵). These eggs will become new ants.”可知,蚁后最重要是因为她会产卵,这些卵会变成新的蚂蚁。故选C。54.细节理解题。根据“These ants come and go in groups.”可知,有些蚂蚁会成群结队地活动。故选A。55.推理判断题。文章主要介绍了蚂蚁的生活习性和特点,属于科学知识范畴,因此最可能出现在科学书籍中。故选B。56.C 57.A 58.B 59.A 60.C本文主要介绍了小熊猫的习性,以及目前所处的状况。56.细节理解题。根据第一段“It has a big tail and the tail helps it keep its balance (平衡) when it climbs.”可知,小熊猫擅长爬树,是因为它有一条大尾巴,有助于它在攀爬时保持平衡。故选C。57.细节理解题。根据第二段“The red panda eats bamboo, just like the black and white panda. It also eats fruit and eggs.”可知,小熊猫吃竹子、水果和鸡蛋,不吃蔬菜,故选A。58.细节理解题。根据第二段“The red panda goes out at night and sleeps during the day.”可知,小熊猫在晚上出去找食物,故选B。59.词句猜测题。根据第二段“it does not like to be around other red pandas”可知,小熊猫不喜欢和其他小熊猫在一起,说明它是一种独来独往的动物,“solitary”的意思是“独居”。故选A。60.主旨大意题。根据“Sadly, the red panda is in danger (濒危) now.”并通读第三段可知,本文主要讲的是小熊猫为什么处于危险中,故选C。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 期末复习之阅读理解12篇(Units1-6单元话题) - 答案.docx 期末复习之阅读理解12篇(Units1-6单元话题).docx