资源简介 2025-2026学年译林版八年级上册Unit 3-4综合练习一、单项选择1. The boy wants to make lots of useful ____ and become a great ____ like Thomas Edison.A. invention;inventor B. inventors;invention C. inventions;inventor D. invention;inventor2. Many children ____ blind boxes (盲盒) and spend too much pocket money on them.A. are aware of B. are crazy aboutC. are worried about D. are bored with3. Walt Disney made 87 cartoons ____ . Ho became rich and ____ .A. successful;successful B. successfully;successfullyC. successful;successfully D. successfully;successful4. Let’s ____ the model plane with these parts before the science class.A. put together B. put up C. put away D. put in5. Generally speaking, the more you pay, ____ you will get better service.A. the easier B. the harder C. the more easily D. the more hardly6. If you drive after you drink, you are ____ the law and risking your own life as well as the lives of others.A. without B. for C. against D. as7. We ____ the books to the library after we read them.A. returned B. pointed C. waved D. caught8. —I don’t think going swimming ____ telling their parents is a good idea.—But things are better ____ worse now. They have told their parents before going.A. instead of;without B. without;than C. without;instead of D. instead of;than9. —The car is in ____ condition (状况). How much is it —Oh, I’m sorry that it’s not for sale.A. clear B. perfect C. cheerful D. hopeless10. ____ plastic bag well before the bus stops, or your things inside may fall out.A. Tie B. Don’t tie C. Untie D. Don’t untie11. —Who got first prize in this competition —Of course Tom did. He worked ____ among all of us.A. hard B. harder C. hardest D. hardly12. You look tired. You’d better ____ a good rest.A. stop to have B. stop having C. to stop to have D. to stop having13. —Sorry, I didn’t catch what you said just now. Can you ____ your student ID card number —No problem. It’s 20243601.A. repeat B. report C. repair D. return14. The young man didn’t have enough money to buy a new car. ____ , he bought a second-hand one.A. Besides B. Moreover C. However D. Instead15. Listening carefully and taking notes in class are two things that must be done ____ get high scores on exams.A. because of B. in order to C. so that D. such as16. In northern cities, most families ____ central heating (中央供暖) when decorating their houses because of the cold weather.A. put on B. put up C. put in D. put away17. —Life is a one-way trip. Let’s value and enjoy it!— ____ . We should value every moment of life.A. I’m afraid not B. Don’t worry C. I can’t agree more D. That’s all right【答案】CBDAC CACBA CAADB CC二、完形填空Tina was angry. She didn’t say goodbye to me, but turned around and left my home very __16__ . I really didn’t know why. We are good friends. Everything seemed __17__ to me. I would take part in a speech contest next week, but I was not very good at __18__ speeches. So I asked Tina for help because she had a lot of __19__ with that. And we finished it a few minutes later. Just after I said “goodbye” to her, Tina seemed to get angry suddenly. She __20__ talking to me and went away.“Honey, do you remember what you had talked about before you said goodbye ” my mother asked me.I thought about it carefully. “Tina asked me to buy her an ice cream as a reward (奖励). I laughed and said she was only doing me a small favor (帮助) and should __21__ it herself.”“Oh, dear, that might be the __22__ ,” my mother said. “I was only joking. I mean, __23__ Tina didn’t help me, I would buy her an ice cream. ”My mother __24__ softly, “Tina may be angry because you said what she did was a little favor, not because you didn’t buy her the ice cream.”After hearing my mother’s words, I was really __25__ . “Wasn’t it a small favor Tina is very good at writing speeches. __26__ the time we met to the time she left, it only took about ten minutes.”“I think you should __27__ some more time,” my mother said. “To help you check your speech, Tina might have been waiting for your call the whole __28__ . She didn’t know when you would call her. And she had to change her __29__ . Maybe she was going to the library or see her favorite movie.”My mother was right. If I were Tina, I would be even __30__ . I must give Tina a call and thank her sincerely.16. A. happily B. bravely C. quickly D. carefully17. A. strange B. perfect C. useful D. similar18. A. writing B. reading C. watching D. learning19. A. chances B. hobbies C. information D. experience20. A. stopped B. forgot C. kept D. practised21. A. ask for B. pay for C. wait for D. look for22. A. time B. problem C. money D. difficulty23. A. so that B. while C. even if D. because24. A. spoke B. shouted C. suggested D. turned25. A. bored B. excited C. funny D. surprised26. A. At B. Before C. From D. Until27. A. share B. add C. spend D. choose28. A. year B. month C. week D. day29. A. result B. course C. plan D. life30. A. calmer B. busier C. funnier D. angrier【答案】CBADA BBCAD CBDCD【解析】16. 句意:她没有跟我说再见,而是很快地转身离开了我的家。A. happily高兴地;B. bravely勇敢地;C. quickly快速地;D. carefully仔细地。根据“She didn’t say goodbye to me, but turned around and left my home very __16__ .”可知,此处指蒂娜生气后迅速离开。故选C。17. 句意:对我来说,一切似乎都很完美。A. strange奇怪的;B. perfect完美的;C. useful有用的;D. similar相似的。根据“I really didn’t know why. We are good friends.”可知,作者认为和蒂娜是好朋友,也不知道蒂娜为什么生气,所以此处指作者自认为一切都很完美。故选B。18. 句意:下周我要参加一个演讲比赛,但是我不太擅长写演讲稿。A. writing写;B. reading读;C. watching观看;D. learning学习。根据“So I asked Tina for help”和倒数第三段“Tina is very good at writing speeches.”可知,Tina很擅长写演讲稿,作者向蒂娜寻求帮助,所以此处指作者不太擅长写演讲稿。故选A。19. 句意:所以我向蒂娜求助,因为她在这方面很有经验。A. chances机会;B. hobbies业余爱好;C. information信息;D. experience经验。根据“So I asked Tina for help because she had a lot of __19__ with that.”可知,作者向蒂娜寻求帮助,由此推知,蒂娜在写演讲稿方面很有经验。故选D。20. 句意:她停止和我说话并离开了。A. stopped停止;B. forgot忘记;C. kept保持;D. practised练习。根据“Tina seemed to get angry suddenly.”可知,蒂娜停止和作者说话并离开了。故选A。21. 句意:我笑着说她只是帮了我一个小忙,应该自己付钱。A. ask for要求,请求;B. pay for支付;C. wait for等待;D. look for寻找。根据“Tina asked me to buy her an ice cream as a reward (奖励).”可知,蒂娜让作者给她买一个冰淇淋作为奖励,it指代冰淇淋,所以此处指支付冰淇淋的费用。故选B。22. 句意:“哦,亲爱的,这可能就是问题所在,”我母亲说。A. time时间;B. problem问题;C. money金钱;D. difficulty困难。根据“Oh, dear, that might be the __22__ ,”可知,妈妈指出这是问题的根源。故选B。23. 句意:我是说,即使蒂娜不帮我,我也会给她买冰淇淋。A. so that为了;B. while当……时;C. even if即使;D. because因为。even if“即使”,此处表示即使蒂娜没帮忙,作者也会请她吃冰淇淋。故选C。24. 句意:妈妈摇了摇头,补充说:“蒂娜生气可能是因为你说她做的只是帮了个小忙,而不是因为你没有给她买冰淇淋。”A. spoke说话;B. shouted喊叫;C. suggested建议;D. turned转身。根据“Tina may be angry because you said what she did was a little favor, not because you didn’t buy her the ice cream.”可知,妈妈不赞同作者的说法,所以此处指轻声细语。故选A。25. 句意:听了妈妈的话,我真的很惊讶。A. bored厌倦的;B. excited兴奋的;C. funny有趣的;D. surprised惊讶的。根据“Tina may be angry because you said what she did was a little favor, not because you didn’t buy her the ice cream.”可知,妈妈的解释与作者所认为的相反,所以这让作者很惊讶。故选D。26. 句意:从我们见面到她离开,只花了大约十分钟。A. At在(某时间或时刻);B. Before在……之前;C. From从;D. Until直到……为止。根据“__26__ the time we met to the time she left, it only took about ten minutes.”可知,此处表示“从见面到离开”,应用from,from…to…“从……到……”。故选C。27. 句意:“我认为你应该再加一些时间,”我母亲说。A. share分享;B. add增加;C. spend花费;D. choose选择。根据“it only took about ten minutes.”可知,妈妈认为十分钟太短了,应该增加时间。故选B。28. 句意:为了帮你检查演讲稿,蒂娜可能一整天都在等你的电话。A. year年;B. month月;C. week周;D. day天。根据“Tina might have been waiting for your call the whole __28__ .”可知,此处指蒂娜可能整天都在等作者的求助电话。故选D。29. 句意:她不得不改变她的计划。A. result结果;B. course课程,过程;C. plan计划;生活。根据“Maybe she was going to the library or see her favorite movie.”可知,此处指改变计划。故选C。30. 句意:如果我是蒂娜,我会更生气。A. calmer更平静的;B. busier更忙碌的;C. funnier更有趣的;D. angrier更生气的。根据“My mother was right. If I were Tina, I would be even __30__ .”可知,换位思考后,作者意识到蒂娜会更生气。故选D。三、阅读理解AMaking a Scarecrow How would you like your very own scarecrow (稻草人) You can make one out of some old boards. You can use it to scare birds away in your garden. You can also put a scarecrow near your front door to give visitors a big surprise! Here are what you will need: seven boards (each 10cm wide): one 160cm long; three 50cm long; one 30cm long; two 60cm long, a hammer and nails; safety pins; a pen; a shirt with long sleeves (袖子); long trousers; gloves and boots; a hat and a pillow (枕头); an adult (成年人) helper. Step 1: Lay the boards on the ground. Make the shape according to the picture. You will have two arm pieces left over. You will add them later. Step 2: Ask an adult to nail the pieces together. Step 3: Put the shirt on. Ask an adult to nail one arm piece to the shoulder. Let the sleeve fall down so that it covers the board. Pin (用别针别住) the glove to the sleeve. Do the same with the other arm. Step 4: Put on the trousers. Step 5: Stick the pillow on top as the head. Draw eyes, a nose and a mouth on it. Step 6: Stand the body up and put it where you want. Step 7: Put the hat on and then put the boots under the trousers so it looks like it has feet.1. According to the passage, what can a scarecrow be used for A. Catching birds. B. Scaring dogs away.C. Welcoming your visitors. D. Showing visitors the way.2. If you want to make a scarecrow, how long is the board you need A. 300cm. B. 350cm. C. 370cm. D. 460cm.3. In Step 3, why should we let the sleeve fall down A. To make the scarecrow look more fashionable. B. To cover the board of the arm piece.C. To pin the glove more easily. D. To show the long sleeve of the shirt.4. Which shows the correct steps to make a scarecrow a. Prepare all that you need. b. Let the body stand where you want.c. Dress up the body and make a head for it. d. Put the hat on and put the boots under the trousers.e. Nail the body parts together according to the picture.A. a-e-c-b-d B. a-e-b-c-d C. e-c-b-d-a D. e-a-c-d-b5. This passage is mainly about ____ .A. the uses of a scarecrow B. the materials of a scarecrowC. the ways of making a scarecrow D. the importance of making a scarecrow【答案】CDBAC【解析】本文主要向孩子们介绍了稻草人的用处、制作材料和方法。1. 题干意思:根据短文,稻草人可以用来做什么?A. 抓鸟;B. 把狗吓跑;C. 欢迎客人;D. 给客人带路。根据第2段“You can use it to scare birds away in your garden. You can also put a scarecrow near your front door to give visitors a big surprise!(你可以用它把花园里的鸟吓跑。你也可以在前门附近放一个稻草人,给客人一个惊喜!)”可知,答案选C。2. 题干意思:如果你想做一个稻草人,你需要多长的木板?根据“seven boards (each 10cm wide): one 160cm long; three 50cm long; one 30cm long; two 60cm long(七块木板(每块10厘米宽):一块160厘米长;三个50厘米长;一个30厘米长;两个60厘米长。)”可知,如果你想做一个稻草人,你需要160+3×50+30+2×60=460厘米木板,答案选D。3. 题干意思:在步骤3中,为什么我们要让袖子下垂?A. 为了让稻草人看起来更时尚;B. 盖住手臂的木板;C. 更容易夹住手套;D. 露出衬衫的长袖。根据Step 3中“Let the sleeve fall down so that it covers the board.(把袖子放下来,盖住木板。)”可知,答案选B。4. 题干意思:哪个是制作稻草人的正确步骤?根据Step1“Lay the boards on the ground. Make the shape according to the picture. You will have two arm pieces left over. You will add them later.(把木板放在地上。根据图片做一个形状。你还会剩下两截胳膊。稍后将添加它们。)”;根据Step 5“Stick the pillow on top as the head. Draw eyes, a nose and a mouth on it.(把枕头放在上面当头。在上面画上眼睛、鼻子和嘴巴。)”;根据Step 6“Stand the body up and put it where you want.(把身体竖起来,放在你想放的地方。)”;根据Step 7“Put the hat on and then put the boots under the trousers so it looks like it has feet.(戴上帽子,然后把靴子放在裤子下面,这样它看起来就像有脚一样。)”可知,正确的顺序为:a. 准备好你需要的一切;e. 根据图片将身体各部分钉在一起;c. 把身体打扮好,并为它做一个头部;b. 让身体站在你想要的地方;d. 戴上帽子,把靴子放在裙子下面。答案选A。5. 题干意思:这篇文章主要是关于 ____。A. 稻草人的用途;B. 稻草人的材料;C. 制作稻草人的方法;D. 制作稻草人的重要性。根据第1段“How would you like your very own scarecrow (稻草人) You can make one out of some old boards.(你喜欢你自己的稻草人吗?你可以用一些旧木板做一个。)”可知,答案选C。B①A library is a place for people to read and learn, but some libraries are special. In some areas, smart mobile libraries travel deserts, mountains and seas to send books to those in need.②In some places of Kenya, most children want to go to school. But there are no roads, only deserts. Cars are of no use and only camels can travel across the deserts. So children usually learn from the books that camels carry on their backs. Usually in a camel team, one camel carries about 180 kilos of books, and the other carries a tent. At each place, a worker sets up the tent and puts the books inside for people to read. Two weeks later, the camels come back to the tent with new books.③Some people in Thailand live in the mountains and the forests. Their libraries are on the backs of elephants. These big animals can work well along the way. They carry heavy books in metal (金属) boxes. The boxes protect the books from the heavy rain.④In Indonesia, there are over 17,000 islands around the country. Most people travel by boat, and their library books are delivered (递送) in the same way. __▲__ People on the islands keep these books for a few weeks before new books arrive.⑤Now, some areas have also introduced greener ways like newly-powered cars or drones (无人机) to transport books. But for people who live far away and can’t get to the library, a mobile library brings more than books. It also brings a new world.1. Why do some people use camels to carry library books in Kenya A. Because there are no cars. B. Because there are few workers.C. Because they can travel across the deserts. D. Because they can carry more books.2. How do the people in Thailand protect books from the heavy rain A. By putting books in metal boxes. B. By covering books with thick plastic.C. By building new libraries in the mountains. D. By setting up a tent and putting books inside.3. Which of the following can be put in “ __▲__ ” in Paragraph 4 A. There are many books in their libraries. B. It’s hard to build a library on these islands.C. The libraries help the local people make a living. D. A wooden boat can carry about 500 library books.4. What is the main idea of this passage A. Everyone can make a change to the world.B. We should work together to protect animals.C. A mobile library is important for the people in some areas.D. People should travel more to know about different cultures.5. What’s the best title for the passage A. Smart animals in life. B. Useful books to read.C. Interesting places to go. D. Mobile libraries in some countries.6. Which of the following shows the structure (结构) of the passage A. ①/②③④⑤ B. ①/②③④/⑤ C. ①/②/③④⑤ D. ①/②③/④⑤【答案】DDBDAB【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了在肯尼亚、泰国和印度尼西亚等地区,由于地理环境特殊,人们采用骆驼、大象和船等特殊方式运输图书,为偏远地区的人们提供阅读资源,同时提到现在一些地区也引入了更便利的运输方式,强调了移动图书馆对这些地区人们的重要性。1. 题干意思:为什么在肯尼亚,有些人用骆驼来搬运图书馆的书?A. 因为没有汽车;B. 因为工人很少;C. 因为它们可以穿越沙漠;D. 因为它们可以带更多的书。根据第2段“In some places of Kenya, most children want to go to school. But there are no roads, only deserts. Cars are of no use and only camels can travel across the deserts. So children usually learn from the books that camels carry on their backs.(在肯尼亚的一些地方,大多数孩子都想上学。但这里没有道路,只有沙漠。汽车毫无用处,只有骆驼才能穿越沙漠。所以孩子们通常从骆驼背上的书中学习。)”可知,答案选C。2. 题干意思:泰国人如何在大雨中保护书籍?A. 通过把书放进金属盒子里;B. 通过用厚塑料盖住书;C. 通过在山里建新图书馆;D. 通过搭起帐篷,把书放在里面。根据第3段“They carry heavy books in metal (金属) boxes. The boxes protect the books from the heavy rain.(他们用金属箱子搬运沉重的书。这些箱子保护书不受大雨的淋。)”可知,答案选A。3. 题干意思:以下哪项可以放在第4段的“ __▲__ ”中?A. 他们的图书馆里有很多书;B. 在这些岛上建图书馆很困难;C. 图书馆帮助当地人谋生;D. 一条木船能载大约500本图书馆的书。根据第4段“In Indonesia, there are over 17,000 islands around the country. Most people travel by boat, and their library books are delivered (递送) in the same way. __▲__ People on the islands keep these books for a few weeks before new books arrive.(在印度尼西亚,全国有17000多个岛屿。大多数人乘船旅行,他们的图书馆书籍也以同样的方式运送。 __▲__ 岛上的人们在新书到来之前会把这些书保存几周。)”可知,答案选D。4. 题干意思:这篇文章的主要思想是什么?A. 每个人都可以改变世界;B. 我们应该共同努力保护动物;C. 在某些地区,移动图书馆对人们很重要;D. 人们应该多旅行以了解不同的文化。根据第1段“A library is a place for people to read and learn, but some libraries are special. In some areas, smart mobile libraries travel deserts, mountains and seas to send books to those in need.(图书馆是人们阅读和学习的地方,但有些图书馆很特别。在一些地区,智能移动图书馆穿越沙漠、高山和海洋,将书籍送到需要的人手中。)”可知,答案选C。5. 题干意思:这篇文章最好的标题是什么?A. 生活中聪明的动物;B. 有用的书;C. 有趣的地方;D. 一些国家的移动图书馆。根据第5段“Now, some areas have also introduced greener ways like newly-powered cars or drones (无人机) to transport books. But for people who live far away and can’t get to the library, a mobile library brings more than books. It also brings a new world.(如今,一些地区还引入了更环保的方式,比如新型动力汽车或无人机来运送图书。但对于那些住得偏远、无法前往图书馆的人来说,流动图书馆带来的不只是书籍,更是一个全新的世界。)”可知,答案选D。6. 题干意思:下列哪项显示了文章的结构?综合全文可知,答案选B。C①In summer, people use their fans to cool off. But the Chinese fan is not just a tool for cooling down. It’s an important part of Chinese culture.②The history of the Chinese fans dates back to over 3,000 years ago. One of the earliest known “fans” was named shanhan. They weren’t like the fans we see today. People used them to hide from the sun and protect them from the rain on a horse-drawn carriage (马车). The shanhan then changed into a long-handled (长杆的) fan called the zhangshan (障扇). This type of fan was made of silk or bird feathers and was mainly used by the king’s honor guard (仪仗队) for decoration. It wasn’t until the Song Dynasty that people started using folding fans to cool down.③In the Han Dynasty, more common people started using fans because cheaper bamboo fans had been made. These fans stayed popular until the Tang and Song Dynasties. At the same time, a new type of silk fan was also brought in. Young women loved the silk fans because they were round to resemble the moon. They were also called “round fans” or “tuanshan”.④The ribs (扇骨) of these silk round fans were made from bamboo or animal bones. The handles of fans usually had different designs. The main part of the fan often had calligraphy (书法) and scenes, like mountains or flowers. Folding fans mainly had panels (扇面) and ribs. For the ribs, people used different kinds of materials, including wood, bones and bamboo. The panels of the folding fan were usually made of paper, silk or other materials. They left an empty space for artists to paint on. Their calligraphy work and painted scenes added color to the fans.⑤From the Song Dynasty, fan painting became a special kind of art. Fans with pictures of birds and flowers on were popular among young women. Men, however, liked fans decorated with calligraphy. Mythical (神话的) creatures were also popular. Dragons were often painted onto men’s fans while ladies usually preferred phoenixes (凤凰).1. When did people begin using fans to cool off A. In the Zhou Dynasty. B. In the Han Dynasty.C. In the Tang Dynasty. D. In the Song Dynasty.2. Why did fans become popular among common people A. Because more people learned to make fans. B. Because cheaper bamboo fans were made.C. Because a new type of silk fan was brought in. D. Because people want to cool down in summer.3. What is the underlined word “resemble” in the third paragraph similar (相似的) to A. cut out B. turn into C. make up D. look like4. What is the main purpose (目的) of the passage A. To show how Chinese fans are made with different materials like bamboo and silk.B. To introduce the development, types and cultural importance of Chinese fans.C. To tell the differences between folding fans and round fans in ancient China.D. To describe how popular fan paintings were with people in the Song Dynasty.5. Which of the following best shows the structure of the passage A. ①②③/④/⑤ B. ①②/③/④⑤ C. ①/②③/④⑤ D. ①②/③④/⑤【答案】ABDBC【解析】本文主要介绍了中国传统扇子的文化和历史。1. 细节理解题。根据第2段“It wasn’t until the Song Dynasty that people started using folding fans to cool down.(直到周朝,人们才开始用折扇降温。)”可知,在周朝人们才开始用折扇降温。故选A。2. 细节理解题。根据第3段“In the Han Dynasty, more common people started using fans because cheaper bamboo fans had been made.(在汉代,更多的普通人开始使用扇子,因为制造了更便宜的竹扇。)”可知,扇子在普通人中流行是因为人们制造了更实惠的竹扇。故选B。3. 词义猜测题。根据“Young women loved the silk fans because they were round to resemble the moon. They were also called “round fans” or “tuanshan”.(年轻妇女喜欢丝绸扇子,因为它们圆得像月亮。他们也被称为‘团扇’或‘团扇’。)”可知,此处指扇子圆得像月亮,故推出resemble“类似,看起来”,与选项D“看起来像”意思相近。故选D。4. 题干意思是:这篇文章的主要目的是什么?A. 展示中国扇子是如何用竹子和丝绸等不同材料制作的;B. 介绍中国扇子的发展、类型和文化重要性;C. 讲述中国古代折扇和圆扇的区别;D. 描述宋代扇形画在人们中的流行程度。通读全文,结合第1段“But the Chinese fan is not just a tool for cooling down. It’s an important part of Chinese culture.(但中国风扇不仅仅是降温的工具。它是中国文化的重要组成部分。)”可知,这篇文章的主要目的是描述中国扇子的历史和文化重要性,故选B。5. 篇章结构题。通读全文可知,第1段是总段介绍了扇子的历史;第2-3段分别介绍了扇子的历史演变;第4-5段别介绍了扇面绘画艺术,所以C项结构符合题意。故选C。DBored at school now How do you think schools will look in the future Last week, about 600 teenagers in the U.S. dreamed of a future school changed by technology (科技).According to a survey published by the U.S. Internet service provider American Online (AOL), only one in 100 thinks that in the future they will walk from home to school. The rest believe they will use jet packs and hover (悬浮) boards as everyday transport.All the participants (参与者) of the survey are teenagers born into the Internet age. The study is to show how the first “cyber generation” dreams about a future life created by advanced technology.When talking about education, most believe there will still be schools to go to, but that technology will play a more and more important role in learning. The 600 teens think there will still be teachers, but 37 percent imagine them to be robots. About 24 percent believe that teachers will still be human but they will have inter-changeable microchips (微芯片) so that one person can teach all subjects.More than half believe hover boarding will be popular, while one-third say that wearing rocket boots will be their favourite activity. Another third think jet packs will be popular. Nearly 30 percent think playing football and bike-riding will still be popular.40 percent say children will wear virtual reality helmets to bring lessons to life, while over 25 percent believe they will not need lessons because microchips stored in their head will send needed information into the brain. Matt Whyman, adviser to the chief medical officer on youth issues of AOL, said, “The kids seem to know the liberation qualities of technology.”1. What may jet packs and hover boards be in Paragraph 2 A. Popular machines for teaching. B. Daily transportation tools.C. Sports tools for playing football. D. Learning virtual reality tools.2. What will a future school be like in the teenagers’ eyes A. A future school will be boring because of technology.B. There will be no more human teachers in future schools.C. A future school will become more and more technological.D. Students can use inter-changeable microchips to learn at school.3. How does the writer support the teenagers’ ideas about future schools A. By interviewing famous scientists. B. By describing a teenager’s dream.C. By using survey numbers and examples. D. By building a new education system.4. What is the passage mainly about A. The teenagers’ dream for a future school. B. The survey of a future school in America.C. The future teaching and activities at school. D. The importance of robots in a future school.【答案】BCCA【解析】】1. 题干意思:第2段中的喷气背包和悬浮板是什么?A. 受欢迎的教学机器;B. 日常交通工具;C. 踢足球的运动工具;D. 学习虚拟现实工具。根据第2段“The rest believe they will use jet packs and hover (悬浮) boards as everyday transport.(其他人认为他们会使用喷气背包和滑板作为日常交通工具。)”可知,喷气背包和滑板是日常交通工具。故选B。2. 题干意思:在青少年的眼中,未来的学校会是什么样子?A. 未来的学校会因为科技而变得无聊;B. 未来的学校将不再有人类教师;C. 未来的学校将越来越科技化;D. 学生可以使用可互换的微芯片在学校学习。根据第4段When talking about education,most believe there will still be schools to go to,but that technology will play a more and more important role in learning.(当谈到教育时,大多数人认为仍然会有学校要去,但技术将在学习中发挥越来越重要的作用。)”可知,在青少年眼中,未来的学校将会越来越科技化。故选C。3. 题干意思:作者如何支持青少年关于未来学校的想法?A. 通过采访著名科学家;B. 通过描述一个青少年的梦想;C. 通过使用调查数字和例子;D. 通过建立一个新的教育体系。根据第4段“The 600 teens think there will still be teachers, but 37 percent imagine them to be robots (机器人). About 24 percent believe that teachers will still be human but they will have inter-changeable microchips (微芯片) so that one person can teach all subjects.(这600名青少年认为仍然会有教师,但37%的人认为他们是机器人。大约24%的人认为教师仍然是人类,但他们会互换微芯片,这样一个人就可以教所有的科目。)”可知,作者是通过使用调查数据和例子来支持青少年对未来的学校的想法的。故选C。4. 题干意思:这篇文章主要讲的是什么?A. 青少年对未来学校的梦想;B. 对美国未来学校的调查;C. 未来在学校的教学和活动;D. 机器人在未来学校的重要性。根据第1段“Bored at school now How do you think schools will look in the future Last week, about 600 teenagers in the U.S. dreamed of a future school changed by technology (科技).(现在在学校感到无聊了吗?你认为未来的学校会是什么样子?上周,大约600名美国青少年设想了一个被技术改变的未来。)”可知,本文主要讲述了600名青少年对未来的学校的梦想。故选A。四、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。The popular TV series Meet Yourself shows the beauty of some intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in Dali, Yunnan Province. __1__________Wood carving (木雕)Jianchuan wood carving has a history of over 1,000 years. It has rich cultural meanings. The carvings usually use patterns like flowers, plants and dragons. __2__________ Every piece of Jianchuan wood carving shows the masters’ hard work.Tie-dyeingTie-dyeing is a traditional dyeing skill. It became most popular in the Tang Dynasty.Now Tie-dyeing has added some modern things. __3__________ These products are sold in China and other countries.Flower cake__4__________ It has a history of more than 300 years. Even the Qing Dynasty emperor Qianlong was its big fan. __5__________ Rose petals (花瓣) are added to the round cake with a golden surface. After taking one bite, the pleasant smell of roses spreads around, leaving endless aftertastes (回味).These traditional skills not only stand for Chinese wisdom (智慧), but also add colours to our modern lives.A. It is meaningful to learn about them. B. It is mainly made of chocolate and sugar. C. It is widely used in local people’s buildings. D. The most special part of the cake is the flower filling. E. Flower cake is the most special snack of Yunnan Province. F. For example, it now makes more products, like clothing and bags. G. Let’s learn more about three of them.【答案】GCFED五、阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。The 2025 Jiangsu Football City League, popularly known as “Suchao”, finally came to __1__________ amazing end. But the passion for football it inspired is far from over.The final was exciting. Both teams played __2__________ (excite) for the championship (冠军). They created chances to score but failed to break the deadlock (僵局). __3__________ the game went on for 90 minutes, the score remained (维持) 0-0, and the winner had to be decided by a penalty shootout (点球). To all the __4__________ (fan) surprise. Taizhou Team created history by winning the championship.At the start of the season, they did badly — managing only one win in __5__________ (one) five matches and even facing the risk of elimination (淘汰). However, they showed their courage and __6__________ (fight) their way to the final, where they beat Nantong Team through a penalty shootout.Their amazing comeback made fans call them the “dark horse” of the league. The league was a great success. It brought together 13 city teams __7__________ Jiangsu and hosted 85 matches over 175 days. The final at Nanjing Olympic Sports Center Stadium attracted 62,329 visitors, which broke a new record for China’s __8__________ (sport) events. It has also become __9__________ (popular) grassroots football events in China this year.As officials noted, “Suchao” is more than a tournament (联赛). It is a platform that raises public passion (热情) for sports and offers valuable experience for China’s grassroots football development. This year’s success will encourage more cities __10__________ (join) the league in the future. The end of the season is not the end of the journey, but the beginning of more people’s love for football.【答案】an;excitedly;After;fans’;first;fought;them;in;the most popular;to join六、阅读与表达。Can you imagine being able to borrow books from a library without having to return them The Civilian Mobile Library offers books for free. Readers are invited to take one book every 15 days. They are encouraged to pass it on to someone else once they’ve finished reading. And they don’t need to return the book.The library is only seven square meters in size but houses thousands of books on different subjects. “It might be the smallest library in the world,” said Xu Dawei, the owner. “But in another sense, it’s also the biggest because the books keep moving.”“I’ve read thousands of books,” Xu said. “Books have truly changed my life.” The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended online a list (清单) of his favorite books to readers, but many of them said they couldn’t find those books nearby. So he began sending his books to readers for free. “They all wrote me letters expressing their thanks. It encouraged me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space,” Xu said.“All the readers have to do is to come. Even if they finish a book and decide not to pass it on, at least the book helps them fall in love with reading. That’s what I dream of,” Xu smiled.阅读回答问题,每题不多于8个词。1. How often can readers take a book from the Civilian Mobile Library ______________________________________________________________________2. What is the size of the Civilian Mobile Library ______________________________________________________________________3. Why did Xu Dawei start sending his books to readers for free in the beginning ______________________________________________________________________4. What is Xu Dawei’s dream according to the passage ______________________________________________________________________5. What advice could you give to make the library better ______________________________________________________________________【答案】1. Every 15 days. 2. Seven square meters. 3. Readers couldn’t find books nearby.4. Help readers fall in love with reading. 5. Add more new books. (答案不唯一,合理即可)2025-2026学年译林版八年级上册Unit 3-4综合练习一、单项选择1. The boy wants to make lots of useful ____ and become a great ____ like Thomas Edison.A. invention;inventor B. inventors;invention C. inventions;inventor D. invention;inventor2. Many children ____ blind boxes (盲盒) and spend too much pocket money on them.A. are aware of B. are crazy aboutC. are worried about D. are bored with3. Walt Disney made 87 cartoons ____ . Ho became rich and ____ .A. successful;successful B. successfully;successfullyC. successful;successfully D. successfully;successful4. Let’s ____ the model plane with these parts before the science class.A. put together B. put up C. put away D. put in5. Generally speaking, the more you pay, ____ you will get better service.A. the easier B. the harder C. the more easily D. the more hardly6. If you drive after you drink, you are ____ the law and risking your own life as well as the lives of others.A. without B. for C. against D. as7. We ____ the books to the library after we read them.A. returned B. pointed C. waved D. caught8. —I don’t think going swimming ____ telling their parents is a good idea.—But things are better ____ worse now. They have told their parents before going.A. instead of;without B. without;than C. without;instead of D. instead of;than9. —The car is in ____ condition (状况). How much is it —Oh, I’m sorry that it’s not for sale.A. clear B. perfect C. cheerful D. hopeless10. ____ plastic bag well before the bus stops, or your things inside may fall out.A. Tie B. Don’t tie C. Untie D. Don’t untie11. —Who got first prize in this competition —Of course Tom did. He worked ____ among all of us.A. hard B. harder C. hardest D. hardly12. You look tired. You’d better ____ a good rest.A. stop to have B. stop having C. to stop to have D. to stop having13. —Sorry, I didn’t catch what you said just now. Can you ____ your student ID card number —No problem. It’s 20243601.A. repeat B. report C. repair D. return14. The young man didn’t have enough money to buy a new car. ____ , he bought a second-hand one.A. Besides B. Moreover C. However D. Instead15. Listening carefully and taking notes in class are two things that must be done ____ get high scores on exams.A. because of B. in order to C. so that D. such as16. In northern cities, most families ____ central heating (中央供暖) when decorating their houses because of the cold weather.A. put on B. put up C. put in D. put away17. —Life is a one-way trip. Let’s value and enjoy it!— ____ . We should value every moment of life.A. I’m afraid not B. Don’t worry C. I can’t agree more D. That’s all right二、完形填空Tina was angry. She didn’t say goodbye to me, but turned around and left my home very __16__ . I really didn’t know why. We are good friends. Everything seemed __17__ to me. I would take part in a speech contest next week, but I was not very good at __18__ speeches. So I asked Tina for help because she had a lot of __19__ with that. And we finished it a few minutes later. Just after I said “goodbye” to her, Tina seemed to get angry suddenly. She __20__ talking to me and went away.“Honey, do you remember what you had talked about before you said goodbye ” my mother asked me.I thought about it carefully. “Tina asked me to buy her an ice cream as a reward (奖励). I laughed and said she was only doing me a small favor (帮助) and should __21__ it herself.”“Oh, dear, that might be the __22__ ,” my mother said. “I was only joking. I mean, __23__ Tina didn’t help me, I would buy her an ice cream. ”My mother __24__ softly, “Tina may be angry because you said what she did was a little favor, not because you didn’t buy her the ice cream.”After hearing my mother’s words, I was really __25__ . “Wasn’t it a small favor Tina is very good at writing speeches. __26__ the time we met to the time she left, it only took about ten minutes.”“I think you should __27__ some more time,” my mother said. “To help you check your speech, Tina might have been waiting for your call the whole __28__ . She didn’t know when you would call her. And she had to change her __29__ . Maybe she was going to the library or see her favorite movie.”My mother was right. If I were Tina, I would be even __30__ . I must give Tina a call and thank her sincerely.16. A. happily B. bravely C. quickly D. carefully17. A. strange B. perfect C. useful D. similar18. A. writing B. reading C. watching D. learning19. A. chances B. hobbies C. information D. experience20. A. stopped B. forgot C. kept D. practised21. A. ask for B. pay for C. wait for D. look for22. A. time B. problem C. money D. difficulty23. A. so that B. while C. even if D. because24. A. spoke B. shouted C. suggested D. turned25. A. bored B. excited C. funny D. surprised26. A. At B. Before C. From D. Until27. A. share B. add C. spend D. choose28. A. year B. month C. week D. day29. A. result B. course C. plan D. life30. A. calmer B. busier C. funnier D. angrier三、阅读理解AMaking a Scarecrow How would you like your very own scarecrow (稻草人) You can make one out of some old boards. You can use it to scare birds away in your garden. You can also put a scarecrow near your front door to give visitors a big surprise! Here are what you will need: seven boards (each 10cm wide): one 160cm long; three 50cm long; one 30cm long; two 60cm long, a hammer and nails; safety pins; a pen; a shirt with long sleeves (袖子); long trousers; gloves and boots; a hat and a pillow (枕头); an adult (成年人) helper. Step 1: Lay the boards on the ground. Make the shape according to the picture. You will have two arm pieces left over. You will add them later. Step 2: Ask an adult to nail the pieces together. Step 3: Put the shirt on. Ask an adult to nail one arm piece to the shoulder. Let the sleeve fall down so that it covers the board. Pin (用别针别住) the glove to the sleeve. Do the same with the other arm. Step 4: Put on the trousers. Step 5: Stick the pillow on top as the head. Draw eyes, a nose and a mouth on it. Step 6: Stand the body up and put it where you want. Step 7: Put the hat on and then put the boots under the trousers so it looks like it has feet.1. According to the passage, what can a scarecrow be used for A. Catching birds. B. Scaring dogs away.C. Welcoming your visitors. D. Showing visitors the way.2. If you want to make a scarecrow, how long is the board you need A. 300cm. B. 350cm. C. 370cm. D. 460cm.3. In Step 3, why should we let the sleeve fall down A. To make the scarecrow look more fashionable. B. To cover the board of the arm piece.C. To pin the glove more easily. D. To show the long sleeve of the shirt.4. Which shows the correct steps to make a scarecrow a. Prepare all that you need. b. Let the body stand where you want.c. Dress up the body and make a head for it. d. Put the hat on and put the boots under the trousers.e. Nail the body parts together according to the picture.A. a-e-c-b-d B. a-e-b-c-d C. e-c-b-d-a D. e-a-c-d-b5. This passage is mainly about ____ .A. the uses of a scarecrow B. the materials of a scarecrowC. the ways of making a scarecrow D. the importance of making a scarecrowB①A library is a place for people to read and learn, but some libraries are special. In some areas, smart mobile libraries travel deserts, mountains and seas to send books to those in need.②In some places of Kenya, most children want to go to school. But there are no roads, only deserts. Cars are of no use and only camels can travel across the deserts. So children usually learn from the books that camels carry on their backs. Usually in a camel team, one camel carries about 180 kilos of books, and the other carries a tent. At each place, a worker sets up the tent and puts the books inside for people to read. Two weeks later, the camels come back to the tent with new books.③Some people in Thailand live in the mountains and the forests. Their libraries are on the backs of elephants. These big animals can work well along the way. They carry heavy books in metal (金属) boxes. The boxes protect the books from the heavy rain.④In Indonesia, there are over 17,000 islands around the country. Most people travel by boat, and their library books are delivered (递送) in the same way. __▲__ People on the islands keep these books for a few weeks before new books arrive.⑤Now, some areas have also introduced greener ways like newly-powered cars or drones (无人机) to transport books. But for people who live far away and can’t get to the library, a mobile library brings more than books. It also brings a new world.1. Why do some people use camels to carry library books in Kenya A. Because there are no cars. B. Because there are few workers.C. Because they can travel across the deserts. D. Because they can carry more books.2. How do the people in Thailand protect books from the heavy rain A. By putting books in metal boxes. B. By covering books with thick plastic.C. By building new libraries in the mountains. D. By setting up a tent and putting books inside.3. Which of the following can be put in “ __▲__ ” in Paragraph 4 A. There are many books in their libraries. B. It’s hard to build a library on these islands.C. The libraries help the local people make a living. D. A wooden boat can carry about 500 library books.4. What is the main idea of this passage A. Everyone can make a change to the world.B. We should work together to protect animals.C. A mobile library is important for the people in some areas.D. People should travel more to know about different cultures.5. What’s the best title for the passage A. Smart animals in life. B. Useful books to read.C. Interesting places to go. D. Mobile libraries in some countries.6. Which of the following shows the structure (结构) of the passage A. ①/②③④⑤ B. ①/②③④/⑤ C. ①/②/③④⑤ D. ①/②③/④⑤C①In summer, people use their fans to cool off. But the Chinese fan is not just a tool for cooling down. It’s an important part of Chinese culture.②The history of the Chinese fans dates back to over 3,000 years ago. One of the earliest known “fans” was named shanhan. They weren’t like the fans we see today. People used them to hide from the sun and protect them from the rain on a horse-drawn carriage (马车). The shanhan then changed into a long-handled (长杆的) fan called the zhangshan (障扇). This type of fan was made of silk or bird feathers and was mainly used by the king’s honor guard (仪仗队) for decoration. It wasn’t until the Song Dynasty that people started using folding fans to cool down.③In the Han Dynasty, more common people started using fans because cheaper bamboo fans had been made. These fans stayed popular until the Tang and Song Dynasties. At the same time, a new type of silk fan was also brought in. Young women loved the silk fans because they were round to resemble the moon. They were also called “round fans” or “tuanshan”.④The ribs (扇骨) of these silk round fans were made from bamboo or animal bones. The handles of fans usually had different designs. The main part of the fan often had calligraphy (书法) and scenes, like mountains or flowers. Folding fans mainly had panels (扇面) and ribs. For the ribs, people used different kinds of materials, including wood, bones and bamboo. The panels of the folding fan were usually made of paper, silk or other materials. They left an empty space for artists to paint on. Their calligraphy work and painted scenes added color to the fans.⑤From the Song Dynasty, fan painting became a special kind of art. Fans with pictures of birds and flowers on were popular among young women. Men, however, liked fans decorated with calligraphy. Mythical (神话的) creatures were also popular. Dragons were often painted onto men’s fans while ladies usually preferred phoenixes (凤凰).1. When did people begin using fans to cool off A. In the Zhou Dynasty. B. In the Han Dynasty.C. In the Tang Dynasty. D. In the Song Dynasty.2. Why did fans become popular among common people A. Because more people learned to make fans. B. Because cheaper bamboo fans were made.C. Because a new type of silk fan was brought in. D. Because people want to cool down in summer.3. What is the underlined word “resemble” in the third paragraph similar (相似的) to A. cut out B. turn into C. make up D. look like4. What is the main purpose (目的) of the passage A. To show how Chinese fans are made with different materials like bamboo and silk.B. To introduce the development, types and cultural importance of Chinese fans.C. To tell the differences between folding fans and round fans in ancient China.D. To describe how popular fan paintings were with people in the Song Dynasty.5. Which of the following best shows the structure of the passage A. ①②③/④/⑤ B. ①②/③/④⑤ C. ①/②③/④⑤ D. ①②/③④/⑤DBored at school now How do you think schools will look in the future Last week, about 600 teenagers in the U.S. dreamed of a future school changed by technology (科技).According to a survey published by the U.S. Internet service provider American Online (AOL), only one in 100 thinks that in the future they will walk from home to school. The rest believe they will use jet packs and hover (悬浮) boards as everyday transport.All the participants (参与者) of the survey are teenagers born into the Internet age. The study is to show how the first “cyber generation” dreams about a future life created by advanced technology.When talking about education, most believe there will still be schools to go to, but that technology will play a more and more important role in learning. The 600 teens think there will still be teachers, but 37 percent imagine them to be robots. About 24 percent believe that teachers will still be human but they will have inter-changeable microchips (微芯片) so that one person can teach all subjects.More than half believe hover boarding will be popular, while one-third say that wearing rocket boots will be their favourite activity. Another third think jet packs will be popular. Nearly 30 percent think playing football and bike-riding will still be popular.40 percent say children will wear virtual reality helmets to bring lessons to life, while over 25 percent believe they will not need lessons because microchips stored in their head will send needed information into the brain. Matt Whyman, adviser to the chief medical officer on youth issues of AOL, said, “The kids seem to know the liberation qualities of technology.”1. What may jet packs and hover boards be in Paragraph 2 A. Popular machines for teaching. B. Daily transportation tools.C. Sports tools for playing football. D. Learning virtual reality tools.2. What will a future school be like in the teenagers’ eyes A. A future school will be boring because of technology.B. There will be no more human teachers in future schools.C. A future school will become more and more technological.D. Students can use inter-changeable microchips to learn at school.3. How does the writer support the teenagers’ ideas about future schools A. By interviewing famous scientists. B. By describing a teenager’s dream.C. By using survey numbers and examples. D. By building a new education system.4. What is the passage mainly about A. The teenagers’ dream for a future school. B. The survey of a future school in America.C. The future teaching and activities at school. D. The importance of robots in a future school.四、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。The popular TV series Meet Yourself shows the beauty of some intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in Dali, Yunnan Province. __1__________Wood carving (木雕)Jianchuan wood carving has a history of over 1,000 years. It has rich cultural meanings. The carvings usually use patterns like flowers, plants and dragons. __2__________ Every piece of Jianchuan wood carving shows the masters’ hard work.Tie-dyeingTie-dyeing is a traditional dyeing skill. It became most popular in the Tang Dynasty.Now Tie-dyeing has added some modern things. __3__________ These products are sold in China and other countries.Flower cake__4__________ It has a history of more than 300 years. Even the Qing Dynasty emperor Qianlong was its big fan. __5__________ Rose petals (花瓣) are added to the round cake with a golden surface. After taking one bite, the pleasant smell of roses spreads around, leaving endless aftertastes (回味).These traditional skills not only stand for Chinese wisdom (智慧), but also add colours to our modern lives.A. It is meaningful to learn about them. B. It is mainly made of chocolate and sugar. C. It is widely used in local people’s buildings. D. The most special part of the cake is the flower filling. E. Flower cake is the most special snack of Yunnan Province. F. For example, it now makes more products, like clothing and bags. G. Let’s learn more about three of them.五、阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。The 2025 Jiangsu Football City League, popularly known as “Suchao”, finally came to __1__________ amazing end. But the passion for football it inspired is far from over.The final was exciting. Both teams played __2__________ (excite) for the championship (冠军). They created chances to score but failed to break the deadlock (僵局). __3__________ the game went on for 90 minutes, the score remained (维持) 0-0, and the winner had to be decided by a penalty shootout (点球). To all the __4__________ (fan) surprise. Taizhou Team created history by winning the championship.At the start of the season, they did badly — managing only one win in __5__________ (one) five matches and even facing the risk of elimination (淘汰). However, they showed their courage and __6__________ (fight) their way to the final, where they beat Nantong Team through a penalty shootout.Their amazing comeback made fans call them the “dark horse” of the league. The league was a great success. It brought together 13 city teams __7__________ Jiangsu and hosted 85 matches over 175 days. The final at Nanjing Olympic Sports Center Stadium attracted 62,329 visitors, which broke a new record for China’s __8__________ (sport) events. It has also become __9__________ (popular) grassroots football events in China this year.As officials noted, “Suchao” is more than a tournament (联赛). It is a platform that raises public passion (热情) for sports and offers valuable experience for China’s grassroots football development. This year’s success will encourage more cities __10__________ (join) the league in the future. The end of the season is not the end of the journey, but the beginning of more people’s love for football.六、阅读与表达。Can you imagine being able to borrow books from a library without having to return them The Civilian Mobile Library offers books for free. Readers are invited to take one book every 15 days. They are encouraged to pass it on to someone else once they’ve finished reading. And they don’t need to return the book.The library is only seven square meters in size but houses thousands of books on different subjects. “It might be the smallest library in the world,” said Xu Dawei, the owner. “But in another sense, it’s also the biggest because the books keep moving.”“I’ve read thousands of books,” Xu said. “Books have truly changed my life.” The idea of starting a library took shape in 2000, when Xu recommended online a list (清单) of his favorite books to readers, but many of them said they couldn’t find those books nearby. So he began sending his books to readers for free. “They all wrote me letters expressing their thanks. It encouraged me to take it farther, turning my book-gifting into a physical space,” Xu said.“All the readers have to do is to come. Even if they finish a book and decide not to pass it on, at least the book helps them fall in love with reading. That’s what I dream of,” Xu smiled.阅读回答问题,每题不多于8个词。1. How often can readers take a book from the Civilian Mobile Library ______________________________________________________________________2. What is the size of the Civilian Mobile Library ______________________________________________________________________3. Why did Xu Dawei start sending his books to readers for free in the beginning ______________________________________________________________________4. What is Xu Dawei’s dream according to the passage ______________________________________________________________________5. What advice could you give to make the library better ______________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年译林版八年级上册Unit3-4综合练习(含答案).docx 2025-2026学年译林版八年级上册Unit3-4综合练习(无答案).docx