浙江新人教版八年级英语上册期末质量检测试卷(含答案解析+听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

浙江新人教版八年级英语上册期末质量检测试卷(含答案解析+听力原文及音频)

资源简介

浙江新人教版八年级英语上册期末质量检测试卷
(满分120分,时间100分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题,每小题2分,满分10分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When does the movie end
A.2:00 p.m. B.7:30 p.m. C.9:30 p.m.
2.What was wrong with Jim last week
A.He had a flu. B.He lost his notebook. C.He missed the bus.
3.How is the weather now
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
4.What will students do to thank Mr. Grimes
A.They will tell him some jokes. B.They will have a party for him. C.They will play games with him.
5.Why does Jenny look tired
A.Because she watched a show.
B.Because she studied for the test.
C.Because she played games.
第二节(共10小题,每小题2分,满分20分)
听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答下列两个小题。
6.What is the relationship between the speakers
A.Mum and son. B.Brother and sister. C.Husband and wife.
7.What does Mary want Tom to do at first
A.Sweep the floor. B.Clean the house. C.Wash the dishes.
听下面一段对话,回答下列三个小题。
8.Who will go on a trip with the boy
A.His brother. B.His father. C.His friend.
9.What does the girl think of studying birds
A.Meaningful. B.Boring. C.Interesting.
10.Where will the girl go tomorrow
A.To the forest. B.To the library. C.To the park.
听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。独白读两遍。现在你有25秒的时间阅读这5个小题。
11.What is Alice like
A.Kind but shy. B.Clever and outgoing. C.Kind and outgoing.
12.How old was Alice when she set up (建立) the club
A.She was 14. B.She was 15. C.She was 13.
13.When do Alice and other members meet at the club
A.On Tuesday and Sunday.
B.On Tuesday and Thursday.
C.On Monday and Thursday.
14.How do they raise money for animals
A.By making cards. B.By selling newspapers. C.By giving lessons.
15.What can we learn from the passage
A.Alice does a lot to help animals.
B.Alice sets up the club with Emily.
C.Alice goes to look after animals on Saturday.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Hurricanes (飓风) are storms. They can cause terrible waves, wind and rain. They happen in the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean most of the time.
Category (分类) Scientists divide (划分) them into five categories according to the wind speed. A Category 5 hurricane can destroy all the buildings.
Time Hurricane Season usually comes on June 1st and ends on November 30th in the Atlantic Ocean, from May 15th to November 30th in the Pacific Ocean.
Danger It can cause flood when a hurricane comes with heavy rain. A hurricane has an eye. The eye means the center of a hurricane. After the eye passes, the wind and rain come again.
Safety advice Stay inside during the hurricane, or you’ll be injured.
16.What can be used to divide hurricanes according to the passage
A.By wind speed. B.By the degree of damage
C.By the places of hurricanes. D.By the time of happening.
17.How long does Hurricane Season usually last in the Atlantic Ocean
A.About 4 months. B.About 5 months.
C.About 6 months. D.About 7 months.
18.What should we do when a hurricane happens
A.Call the police. B.Walk outside.
C.Stay inside. D.Run after it.
B
①Playing team sports like soccer, basketball, and volleyball is a great way for kids to keep moving and stay fit. These sports not only help their bodies but also give them important lessons for life.
②First, team sports show kids how to work together. When they play on a team, they have to help each other to win. This teaches them to talk and support each other, which is helpful in all parts of life.
③Next, playing team sports can make kids feel better about themselves and be more sure of their abilities. When kids help their team win, they will feel proud. This good feeling can help them believe in what they can do and make them feel better about who they are.
④Also, team sports help kids learn to manage (管理) their time. Kids who play sports have to fit in school, practice, and games. They know obeying discipline (纪律) is really important by doing teamwork. This teaches them to understand what the most important thing is and use their time well.
⑤Finally, being on a team is good for making friends and getting closer to people they have already known. For many kids, their teammates are like a second family.
⑥So, team sports are really important for how kids grow up. They help their bodies, minds,and social life in ways that can make their whole life better.
19.How does playing team sports help children develop life skills
A.By teaching them how to cook.
B.By teaching them to work together.
C.By showing them how to build a house.
D.By helping them learn a new language.
20.What is the 4th paragraph mainly about
A.Team group helps save time.
B.Team group helps create friendship.
C.Doing team sports can get proud feelings.
D.Doing team sports helps learn time management.
21.What is the main idea of the passage
A.Team sports are popular with people of all ages.
B.Team sports can improve kids’ health.
C.Team sports do offer children many advantages (好处).
D.Team sports are better than exercising alone.
22.Which of the following shows the structure of the passage (P= Paragraph)
A. B. C. D.
C
Most food documentaries (纪录片) in China are about popular restaurants in big cities. However, director Wang Shengzhi chooses a different way — he turns his camera to people’s kitchens in small villages in the countryside.
Filmed by Wang, food documentary Taste of Home was broadcast (播出) on Fujian’s South East TV on April 7. Each episode (一集) introduces two dishes from local families in two villages. People can follow the food preparation and cooking while learning the stories of the families and the food. Wang says that the purpose of this part is to take the viewers on a trip back to their hometown.
Most of the dishes that appear in the documentary use ingredients (原料) from the cooks’ own fields or yards. Wang knows that living in the city, people know little about where the food comes from. “In this documentary, I want to show the sources of all ingredients, whether it’s the pigs kept by those in the show, or the vegetables grown in their fields,” he says.
Unlike filming restaurant owners or good cooks who are easier to find, Wang and his team had to work hard to find common people for their documentary. _________. They always said, “I’m not a good cook. Why would you like to film me ”
“The documentary shows a feeling of family,” Wang says. “The theme of it is not about heroes but common people.”
23.What can we learn from Taste of Home
①cooking ways ②travelling tips ③family stories ④local dishes
A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④
24.Which question is answered in the third paragraph
A.How can we make traditional food
B.Where can we buy fresh ingredients
C.How should we choose food ingredients
D.Where are the ingredients in the show from
25.Which of the following can be put in _______.
A.The interviewees were great cooks.
B.And the chosen people were often surprised.
C.The chosen ones always proudly showed their cooking skills.
D.Most of the villagers were glad to offer their homemade dishes.
26.What’s the main difference between Taste of Home and other food documentaries
A.It films very good cooks. B.It shows more cooking skills.
C.It is about common people. D.It uses special filming methods.
D
A 30-year-old man called Nanduoduo from Chengdu, Sichuan made a special trip on his May Day holiday last year. He climbed to the tops of the Five Great Mountains in China. And he did all this in just five days!
Nanduoduo loves going on trips a lot. He thought of the cool idea a month before the holiday when he was chatting with his friends. He wanted to visit all the Five Great Mountains in five days, so he made a very careful plan for it. He thought about every minute of his trip. He did this to make sure he could get on all the trains on time and that everything would go well.
Nanduoduo left Chengdu on April 28 after work for the first stop — Mount Heng in Hunan. Then he went to Mount Song in Henan, Mount Tai in Shandong, and Mount Heng in Shanxi. His last stop was Mount Hua in Shaanxi. Then he left for Chengdu on the afternoon of May 3 and got back home that night.
The trip sounded very tiring, but Nanduoduo felt OK about it. That’s because he has the habit of hiking and running. For him, the most difficult thing during the trip was to get a train ticket in time. “There were so many people on vacation,” he said.
Nanduoduo spent about 4, 000 yuan on his trip. He said excitedly that he couldn’t make it without the great transportation system. “Nanduoduo’ s story is not just cool. It also shows how good our country’s transportation system is!” said one person.
27.What was special about Nanduoduo’s trip
A.He finished his long trip in a very short time.
B.He spent five days traveling around China on foot.
C.He paid nothing for his trip from start to finish.
D.He didn’t meet any difficulty on the five-day trip.
28.What did Nanduoduo do for his trip
A.He did physical exercise every day. B.He made a good preparation for it.
C.He asked his friends for some help. D.He shared his cool idea on the net.
29.What was the last stop of Nanduoduo’s trip
A.Mount Heng. B.Mount Tai. C.Mount Song. D.Mount Hua.
30.How might Nanduoduo describe his trip
A.It’s tiring. B.It’s relaxing. C.It’s exciting. D.It’s boring.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,从方框中所给的A~E五个选项中选出正确选项(其中一项是多余选项),将其序号填入第1~4小题,并回答第5小题。
Traveling is a great way to see new things, meet new people, and try new foods. But when you travel, it’s important to be a good visitor and follow some simple rules.
◎ 31 This will help you be a good traveler no matter where you go.
◎Speak softly. People in different places have different ideas about how loud is too loud.
32 If you talk too loudly in public, people might not like you. In some places, like Japan, talking loudly is seen as rude.
◎ Dress right. Wear clothes that are okay with the local people and their beliefs. In some Muslim countries, women are expected to wear a headscarf in public. 33
◎Don’t litter. Leaving trash on the ground is very impolite in any place. If you can’t find a littering box, keep your trash with you until you can throw it away properly. 34
Always follow the simple rules and show respect to the places and people you visit, so that you can have a great trip.
A.In Hong Kong, you could be fined (罚) $1,500 for littering. B.Always be open to new things. C. Never travel to a place far away alone. D.In France, you can’t wear clothes that cover your face. E. Try to keep your voice down and don’t shout.
To be a good traveler, what else can you do (请用不超过15个单词回答问题)
35
第三部分 语言运用(共三节,满分40分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出一个最佳选项。
There was a young woman who loved flowers very much. She took good care of her flowers in her garden, 36 she was very proud (自豪) of it. She was raised by her grandmother who taught her to love and care for flowers. Like her grandmother’s garden, hers won 37 prize in all kinds of competitions every year.
One day, while she was looking through a magazine about flowers, a picture of a plant 38 her eye. She had 39 seen such a beautiful flower. “I have to have it.” she said to herself and she 40 it.
When it arrived, she already 41 a place to plant it. She planted it at the back of her yard. It grew well, with beautiful green leaves all over it, but no 42 ! Day after day she kept caring for it, watering it, feeding it, and she even talked to it. However, it didn’t 43 .
One more week later, as she 44 before the plant, she thought she should cut it down and grow another plant, because she was too 45 that it had no flowers.
It was at this point that her sick neighbor called over to her. “Thank you so much! You can’t imagine (想象) 46 I have enjoyed the flowers you planted.” The young woman walked 47 her neighbor’s garden, and she saw that on the other side of the wall the vine (藤蔓) was 48 with flowers. They were really 49 flowers in the world.
Sometimes one may not see the good 50 of his effort (努力), but that doesn’t mean it isn’t successful. So just keep trying hard.
36.A.and B.but C.although D.though
37.A.first B.second C.third D.fourth
38.A.cared B.caught C.carried D.covered
39.A.just B.ever C.never D.already
40.A.ordered B.missed C.asked D.served
41.A.prepared B.discussed C.added D.solved
42.A.flowers B.plants C.pumpkins D.corns
43.A.say B.do C.work D.smile
44.A.chose B.fell C.stood D.swung
45.A.glad B.surprised C.excited D.upset
46.A.how many B.how much C.how often D.how long
47.A.through B.across C.into D.past
48.A.full B.covered C.accepted D.angry
49.A.the biggest B.the most beautiful C.the most hardworking D.the most talented
50.A.reporter B.relationship C.reason D.result
第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)
A.将方框中所给词(词组)的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
meal below dig ready look after
Do you like planting Last spring, we 51 little holes and planted potatoes in our garden. We covered them up with soil (土壤) and waited. 52 the soil, magic happened! The potatoes began to grow. We decided to 53 them every day because they were just like our little babies. When the plants were 54 , we picked them excitedly. Mum cooked us a big 55 with the fresh potatoes. “We eat what we plant,” we said happily. Planting was super fun and our food tasted great!
B.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Every morning, I look into the mirror and tell 56 (我自己) to do my best. Sometimes life is not easy, but my grandma always 57 (提醒) me to keep smiling. She says that every success starts from a 58 (微小的) effort. When I meet problems, I try to 59 /s lv/ them instead of giving up. To be 60 (坦诚的,诚实的), I always miss Grandma during hard times!
Last winter vacation, I visited her with my mom. I 61 (策划,打算) the trip carefully because I wanted to give Grandma a surprise. I 62 (打包) some homemade cookies and put some 63 (玫瑰) beside them—they were her favourite flowers. 64 (除了) for a little traffic on the road, we got to the village after four hours. I saw Grandma standing in the cold wind 65 (等待) for us. She was so happy to see my gift!
第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填上适当的内容 (1个单词) 或括号内单词的正确形式。将答案填写在相应位置。
What will our homes be like in the future Here are some 66 (predict):
67 you want to take a shower when you get home, you’ll be able to let your smart water heater (热水器) start heating up when you’re on your way home.
Did I turn off the oven Did I close the window Everyone may have a moment like that. But in the future, your home 68 (check) these for you.
In your home of the future, all of your devices can work together to make your life 69 (comfortable). When you turn on the lights in the morning, your windows will open 70 the same time. The lights will slowly turn off by 71 (they) after the sun appears.
Your home may have dangers. The hackers (黑客) could succeed in 72 (open) your door and causing a mess at your home through the Internet. Your home will tell you about it but you can’t arrive home 73 (quick). So people will have to be 74 (care) of their personal information.
As technology is developing now, we can expect 75 (make) our life better.
第四部分 完成句子(共5小题,满分10分)
76.“家里熟悉的气味总是让我感到温暖。”我说着,眼中带泪。
“The in our home always makes me feel warm.” I said, in my eyes.
77.黄河是中国的第二长河。
The Yellow River is the river in China.
78.小时候,我对汽车非常着迷。我学会了做一些简单的家庭汽车修理。
As a kid, I was crazy about cars. I learned to to the family car.
79.政府正在采取行动保护野生动物免遭捕猎。
The government is taking action to the wild animals being hunted.
80.最后,Peter赢了比赛。他真开心啊!
Finally, Peter won the race. he felt!
第五部分 书面表达(共1小题,满分10分)
81.假设你是李华,你所在的学校正在举办“My Dream Job”主题英语征文活动,请你以“My Dream Job”为题,根据以下提示,写一篇短文参赛。
注意事项:
1.必须包含所有提示信息,可适当发挥,不少于100词,开头已给出,不计入总词数。
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范。
3.请勿在文中使用真实的姓名,校名和地名。
What guide for foreign (外国) visitors
Why Introduce China: ●places of interest ●folk art ●…
How ●learn more knowledge ●… ●…
My Dream Job
Everyone has a dream job that lights up their heart, and my dream is
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题,每小题2分,满分10分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.When does the movie end
A.2:00 p.m. B.7:30 p.m. C.9:30 p.m.
【答案】C
【原文】A: What time does the movie start
B: At 7:30 p.m. and it ends at 9:30. We need to hurry up.
2.What was wrong with Jim last week
A.He had a flu. B.He lost his notebook. C.He missed the bus.
【答案】A
【原文】A: Hey, Emma, can I have your math notes I missed three classes last week because I had a flu.
B: Of course, Jim. You can have mine.
3.How is the weather now
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
【答案】C
【原文】A: I’ve got everything ready, let’s go. Oh, no, it’s raining.
B: But the weather report says it will be cloudy and cool today.
4.What will students do to thank Mr. Grimes
A.They will tell him some jokes. B.They will have a party for him. C.They will play games with him.
【答案】B
【原文】A: You know our music teacher Mr Grimes is leaving our school.
B: Are you sure His lessons are always fun, jokes, games, smiles that kind of things. Maybe we could have a party to thank him.
A: That’s a good idea.
5.Why does Jenny look tired
A.Because she watched a show.
B.Because she studied for the test.
C.Because she played games.
【答案】A
【原文】A: Jenny, is everything right Looks like you are very tired.
B: Well. I didn’t sleep much last night. I watched a new game show until...well, quite late.
A: But today we’ll have a science test.
第二节(共10小题,每小题2分,满分20分)
听下面3段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答下列两个小题。
6.What is the relationship between the speakers
A.Mum and son. B.Brother and sister. C.Husband and wife.
7.What does Mary want Tom to do at first
A.Sweep the floor. B.Clean the house. C.Wash the dishes.
【答案】6.B 7.C
【原文】W: Come on, Tom. It’s time to do some cleaning.
M: Mary, I don’t have time to do it. I have to go to Peter’s birthday party.
W: If dad comes back and finds the house is dirty, he will be really angry.
M: Well, I will do it now. But what shall I do first
W: Wash the dishes and take out the rubbish.
听下面一段对话,回答下列三个小题。
8.Who will go on a trip with the boy
A.His brother. B.His father. C.His friend.
9.What does the girl think of studying birds
A.Meaningful. B.Boring. C.Interesting.
10.Where will the girl go tomorrow
A.To the forest. B.To the library. C.To the park.
【答案】8.A 9.C 10.B
【原文】M: I’m going on a trip with my brother tomorrow.
W: Where are you going
M: To the forest to look for different kinds of birds. Then we’ll look up information about those birds on the computer and study them.
W: Study birds How interesting!
M: Do you want to go with us
W: Yes, I’d love to. But I have to study in the library. I will have an exam the day after tomorrow.
M: Well, good luck!
听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。独白读两遍。现在你有25秒的时间阅读这5个小题。
11.What is Alice like
A.Kind but shy. B.Clever and outgoing. C.Kind and outgoing.
12.How old was Alice when she set up (建立) the club
A.She was 14. B.She was 15. C.She was 13.
13.When do Alice and other members meet at the club
A.On Tuesday and Sunday.
B.On Tuesday and Thursday.
C.On Monday and Thursday.
14.How do they raise money for animals
A.By making cards. B.By selling newspapers. C.By giving lessons.
15.What can we learn from the passage
A.Alice does a lot to help animals.
B.Alice sets up the club with Emily.
C.Alice goes to look after animals on Saturday.
【答案】11.C 12.A 13.B 14.B 15.A
【原文】Hello, everyone! I’m Emily. Now let me tell you something about my friend Alice. She is a kind and outgoing girl. Although she is only 15 years old, she runs a club to help animals. She set up the club last year. Alice wants more people to help protect animals. Every Tuesday and Thursday, she and other members meet at the club and go online to learn about animals. They often make signs to teach people about wild animals. On Saturday, they try to raise some money for animals by selling newspapers in the street. Every Sunday, they go to the zoo to help look after the animals. The work isn’t easy, but they all try their best. They always say, “Animals are our friends, and we should help protect them.” What kind children they are!
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Hurricanes (飓风) are storms. They can cause terrible waves, wind and rain. They happen in the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean most of the time.
Category (分类) Scientists divide (划分) them into five categories according to the wind speed. A Category 5 hurricane can destroy all the buildings.
Time Hurricane Season usually comes on June 1st and ends on November 30th in the Atlantic Ocean, from May 15th to November 30th in the Pacific Ocean.
Danger It can cause flood when a hurricane comes with heavy rain. A hurricane has an eye. The eye means the center of a hurricane. After the eye passes, the wind and rain come again.
Safety advice Stay inside during the hurricane, or you’ll be injured.
16.What can be used to divide hurricanes according to the passage
A.By wind speed. B.By the degree of damage
C.By the places of hurricanes. D.By the time of happening.
17.How long does Hurricane Season usually last in the Atlantic Ocean
A.About 4 months. B.About 5 months.
C.About 6 months. D.About 7 months.
18.What should we do when a hurricane happens
A.Call the police. B.Walk outside.
C.Stay inside. D.Run after it.
【答案】16.A 17.C 18.C
【解析】本文是一篇说明文,介绍了飓风的基本属性、分类依据、不同海域的飓风季时间、潜在危险及安全建议,帮助读者了解飓风相关知识。
16.细节理解题。根据“Scientists divide (划分)them into five categories according to the wind speed.”可知,科学家根据风速将飓风划分为五个类别,故选A。
17.细节理解题。根据“Hurricane Season usually comes on June 1st and ends on November 30th in the Atlantic Ocean”可知,大西洋的飓风季节从6月1日到11月30日,大约持续6个月,故选C。
18.细节理解题。根据“Stay inside during the hurricane, or you’ll be injured.”可知,当飓风发生时我们应该待在室内,故选C。
B
①Playing team sports like soccer, basketball, and volleyball is a great way for kids to keep moving and stay fit. These sports not only help their bodies but also give them important lessons for life.
②First, team sports show kids how to work together. When they play on a team, they have to help each other to win. This teaches them to talk and support each other, which is helpful in all parts of life.
③Next, playing team sports can make kids feel better about themselves and be more sure of their abilities. When kids help their team win, they will feel proud. This good feeling can help them believe in what they can do and make them feel better about who they are.
④Also, team sports help kids learn to manage (管理) their time. Kids who play sports have to fit in school, practice, and games. They know obeying discipline (纪律) is really important by doing teamwork. This teaches them to understand what the most important thing is and use their time well.
⑤Finally, being on a team is good for making friends and getting closer to people they have already known. For many kids, their teammates are like a second family.
⑥So, team sports are really important for how kids grow up. They help their bodies, minds,and social life in ways that can make their whole life better.
19.How does playing team sports help children develop life skills
A.By teaching them how to cook.
B.By teaching them to work together.
C.By showing them how to build a house.
D.By helping them learn a new language.
20.What is the 4th paragraph mainly about
A.Team group helps save time.
B.Team group helps create friendship.
C.Doing team sports can get proud feelings.
D.Doing team sports helps learn time management.
21.What is the main idea of the passage
A.Team sports are popular with people of all ages.
B.Team sports can improve kids’ health.
C.Team sports do offer children many advantages (好处).
D.Team sports are better than exercising alone.
22.Which of the following shows the structure of the passage (P= Paragraph)
A. B. C. D.
【答案】19.B 20.D 21.C 22.C
【解析】本文主要讲了团队运动对孩子们的多种好处。
19.细节理解题。根据第二段“First, team sports show kids how to work together. When they play on a team, they have to help each other to win. This teaches them to talk and support each other, which is helpful in all parts of life.”可知,通过教会孩子们团队合作,可以帮助他们发展生活技能。故选B。
20.段落大意题。根据第四段“Also, team sports help kids learn to manage (管理) their time. Kids...use their time well.”可知,本段主要讲述团队运动帮助孩子们学习时间管理。故选D。
21.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了团队运动对孩子们的多种好处。故选C。
22.篇章结构题。第一段总述团队运动对孩子们身心有好处;第二、三、四、五段分别列举了团队运动的具体好处,第六段总结团队运动对于孩子们的重要性及好处。故本句结构为总——分——总。故选C。
C
Most food documentaries (纪录片) in China are about popular restaurants in big cities. However, director Wang Shengzhi chooses a different way — he turns his camera to people’s kitchens in small villages in the countryside.
Filmed by Wang, food documentary Taste of Home was broadcast (播出) on Fujian’s South East TV on April 7. Each episode (一集) introduces two dishes from local families in two villages. People can follow the food preparation and cooking while learning the stories of the families and the food. Wang says that the purpose of this part is to take the viewers on a trip back to their hometown.
Most of the dishes that appear in the documentary use ingredients (原料) from the cooks’ own fields or yards. Wang knows that living in the city, people know little about where the food comes from. “In this documentary, I want to show the sources of all ingredients, whether it’s the pigs kept by those in the show, or the vegetables grown in their fields,” he says.
Unlike filming restaurant owners or good cooks who are easier to find, Wang and his team had to work hard to find common people for their documentary. _________. They always said, “I’m not a good cook. Why would you like to film me ”
“The documentary shows a feeling of family,” Wang says. “The theme of it is not about heroes but common people.”
23.What can we learn from Taste of Home
①cooking ways ②travelling tips ③family stories ④local dishes
A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④
24.Which question is answered in the third paragraph
A.How can we make traditional food
B.Where can we buy fresh ingredients
C.How should we choose food ingredients
D.Where are the ingredients in the show from
25.Which of the following can be put in _______.
A.The interviewees were great cooks.
B.And the chosen people were often surprised.
C.The chosen ones always proudly showed their cooking skills.
D.Most of the villagers were glad to offer their homemade dishes.
26.What’s the main difference between Taste of Home and other food documentaries
A.It films very good cooks. B.It shows more cooking skills.
C.It is about common people. D.It uses special filming methods.
【答案】23.C 24.D 25.B 26.C
【解析】本文讲述了一部与众不同的美食纪录片的故事。
23.细节理解题。根据“Each episode (一集) introduces two dishes from local families in two villages.”、“People can follow the food preparation and cooking while learning the stories of the families and the food.”可知我们可以了解到如何烹饪食物、家庭故事和当地菜肴。故选C。
24.推理判断题。根据“Most of the dishes that appear in the documentary use ingredients (原料) from the cooks’ own fields or yards.”可知第三段介绍了纪录片中的食材来源。故选D。
25.推理判断题。根据“They always said, ‘I’m not a good cook. Why would you like to film me ’”可知被选中拍摄的人很惊讶,选项B“而被选中的人常常感到惊讶。”符合,故选B。
26.细节理解题。根据“Most food documentaries (纪录片) in China are about popular restaurants in big cities. However, director Wang Shengzhi chooses a different way — he turns his camera to people’s kitchens in small villages in the countryside.”可知本纪录片与其他纪录片的主要区别在于它是关于普通人的,故选C。
D
A 30-year-old man called Nanduoduo from Chengdu, Sichuan made a special trip on his May Day holiday last year. He climbed to the tops of the Five Great Mountains in China. And he did all this in just five days!
Nanduoduo loves going on trips a lot. He thought of the cool idea a month before the holiday when he was chatting with his friends. He wanted to visit all the Five Great Mountains in five days, so he made a very careful plan for it. He thought about every minute of his trip. He did this to make sure he could get on all the trains on time and that everything would go well.
Nanduoduo left Chengdu on April 28 after work for the first stop — Mount Heng in Hunan. Then he went to Mount Song in Henan, Mount Tai in Shandong, and Mount Heng in Shanxi. His last stop was Mount Hua in Shaanxi. Then he left for Chengdu on the afternoon of May 3 and got back home that night.
The trip sounded very tiring, but Nanduoduo felt OK about it. That’s because he has the habit of hiking and running. For him, the most difficult thing during the trip was to get a train ticket in time. “There were so many people on vacation,” he said.
Nanduoduo spent about 4, 000 yuan on his trip. He said excitedly that he couldn’t make it without the great transportation system. “Nanduoduo’ s story is not just cool. It also shows how good our country’s transportation system is!” said one person.
27.What was special about Nanduoduo’s trip
A.He finished his long trip in a very short time.
B.He spent five days traveling around China on foot.
C.He paid nothing for his trip from start to finish.
D.He didn’t meet any difficulty on the five-day trip.
28.What did Nanduoduo do for his trip
A.He did physical exercise every day. B.He made a good preparation for it.
C.He asked his friends for some help. D.He shared his cool idea on the net.
29.What was the last stop of Nanduoduo’s trip
A.Mount Heng. B.Mount Tai. C.Mount Song. D.Mount Hua.
30.How might Nanduoduo describe his trip
A.It’s tiring. B.It’s relaxing. C.It’s exciting. D.It’s boring.
【答案】27.A 28.B 29.D 30.C
【解析】本文介绍了一位名叫柟多多的30岁男子用五天时间登上了中国五大山脉的故事。
27.推理判断题。根据第一段“He climbed to the tops of the Five Great Mountains in China. And he did all this in just five days!”可知,他在短短五天内登上了中国五大山脉的顶峰,柟多多旅行的特别之处就是他在短时间内参观了许多地方。故选A。
28.细节理解题。根据第二段“so he made a very careful plan for it”可知,他为这次旅行制定了一个很好的计划。故选B。
29.细节理解题。根据第三段“His last stop was Mount Hua in Shaanxi.”可知,他最后爬了陕西的华山。故选D。
30.推理判断题。根据第一段“And he did all this in just five days!”和第四段“The trip sounded very tiring, but Nanduoduo felt OK about it.”可知,在五天内完成这次旅行,听起来很累,但柟多多觉得还可以。所以,他觉得他的旅行是令人兴奋的。故选C。
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,从方框中所给的A~E五个选项中选出正确选项(其中一项是多余选项),将其序号填入第1~4小题,并回答第5小题。
Traveling is a great way to see new things, meet new people, and try new foods. But when you travel, it’s important to be a good visitor and follow some simple rules.
◎ 31 This will help you be a good traveler no matter where you go.
◎Speak softly. People in different places have different ideas about how loud is too loud.
32 If you talk too loudly in public, people might not like you. In some places, like Japan, talking loudly is seen as rude.
◎ Dress right. Wear clothes that are okay with the local people and their beliefs. In some Muslim countries, women are expected to wear a headscarf in public. 33
◎Don’t litter. Leaving trash on the ground is very impolite in any place. If you can’t find a littering box, keep your trash with you until you can throw it away properly. 34
Always follow the simple rules and show respect to the places and people you visit, so that you can have a great trip.
A.In Hong Kong, you could be fined (罚) $1,500 for littering. B.Always be open to new things. C. Never travel to a place far away alone. D.In France, you can’t wear clothes that cover your face. E. Try to keep your voice down and don’t shout.
To be a good traveler, what else can you do (请用不超过15个单词回答问题)
35
【答案】31.B 32.E 33.D 34.A 35.I can pick up plastic bottles to help environment clean. (合理即给分)
【解析】本文主要介绍了旅行时需要遵守的一些简单规则,以成为一个好的旅行者。
31.根据“This will help you be a good traveler no matter where you go.”可知,此处说的是旅行时要保持开放的心态,接受新事物,这样无论你去哪里都能成为一个好游客。选项B“总是保持开放的心态,接受新事物”符合语境。故选B。
32.根据后文“If you talk too loudly in public, people might not like you.”可知,此处说的是在公共场合不要大声说话,选项E“尽量保持低声,不要大喊大叫”符合语境,故选E。
33.根据前文“Dress right. Wear clothes that are okay with the local people and their beliefs.”可知,此处说的是要穿着得体,符合当地人的信仰,选项D“在法国,你不能穿遮住脸的衣服”符合语境,故选D。
34.根据前文“If you can’t find a littering box, keep your trash with you until you can throw it away properly.”可知,此处说的是如果找不到垃圾桶,就随身携带垃圾,直到能正确处理,A选项“在香港,你乱扔垃圾可能会被罚款1500美元”符合语境,故选A。
35.开放性作答,言之有理即可。参考答案为I can pick up plastic bottles to help environment clean.
第三部分 语言运用(共三节,满分40分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出一个最佳选项。
There was a young woman who loved flowers very much. She took good care of her flowers in her garden, 36 she was very proud (自豪) of it. She was raised by her grandmother who taught her to love and care for flowers. Like her grandmother’s garden, hers won 37 prize in all kinds of competitions every year.
One day, while she was looking through a magazine about flowers, a picture of a plant 38 her eye. She had 39 seen such a beautiful flower. “I have to have it.” she said to herself and she 40 it.
When it arrived, she already 41 a place to plant it. She planted it at the back of her yard. It grew well, with beautiful green leaves all over it, but no 42 ! Day after day she kept caring for it, watering it, feeding it, and she even talked to it. However, it didn’t 43 .
One more week later, as she 44 before the plant, she thought she should cut it down and grow another plant, because she was too 45 that it had no flowers.
It was at this point that her sick neighbor called over to her. “Thank you so much! You can’t imagine (想象) 46 I have enjoyed the flowers you planted.” The young woman walked 47 her neighbor’s garden, and she saw that on the other side of the wall the vine (藤蔓) was 48 with flowers. They were really 49 flowers in the world.
Sometimes one may not see the good 50 of his effort (努力), but that doesn’t mean it isn’t successful. So just keep trying hard.
36.A.and B.but C.although D.though
37.A.first B.second C.third D.fourth
38.A.cared B.caught C.carried D.covered
39.A.just B.ever C.never D.already
40.A.ordered B.missed C.asked D.served
41.A.prepared B.discussed C.added D.solved
42.A.flowers B.plants C.pumpkins D.corns
43.A.say B.do C.work D.smile
44.A.chose B.fell C.stood D.swung
45.A.glad B.surprised C.excited D.upset
46.A.how many B.how much C.how often D.how long
47.A.through B.across C.into D.past
48.A.full B.covered C.accepted D.angry
49.A.the biggest B.the most beautiful C.the most hardworking D.the most talented
50.A.reporter B.relationship C.reason D.result
【答案】36.A 37.A 38.B 39.C 40.A 41.A 42.A 43.C 44.C 45.D 46.B 47.C 48.B 49.B 50.D
【解析】本文通过讲述年轻女士种花的故事告诉我们,做一件事时也许看不到好的结果,但这并不意味着我们没有任何收获。
36.句意:她把她花园里花朵照料得非常好,并且她对此感到非常自豪。
and并且;but但是;although尽管;though尽管。空格前后两句存在并列关系,用and连接。故选A。
37.句意:像她奶奶的花园一样,她的花园每年在各种比赛中都拿到了第一名。
first首先;second其次;third第三;fourth第四。根据上文“She took good care of her flowers in her garden…she was very proud (自豪) of it. She was raised by her grandmother who taught her to love and care for flowers.”可知,她把花朵照料得很好,此处指她在比赛中获得第一名。故选A。
38.句意:一天,当她翻阅一本关于花的杂志时,一张植物的照片引起了她的注意。
cared关心;caught捉住;carried携带;covered覆盖。catch one’s eyes“吸引了某人的注意”,动词短语。故选B。
39.句意:她从没见过这么漂亮的花。
just只是;ever曾经;never从不;already已经。根据“I have to have it.”可知,从来没有见过,所以也想拥有这种花。故选C。
40.句意:她自言自语道:“我必须拥有它。”,然后她订购了它。
ordered订购;missed错过;asked询问;served服务。根据下文“When it arrived”可知,她订购了杂志上的花。故选A。
41.句意:当它到达时,她已经准备好了一块可以种它的地方了。
prepared准备;discussed讨论;added添加;solved解决。根据下文“She planted it at the back of her yard.”可知,她准备好了种花的地方。故选A。
42.句意:它长得很好,周围有着漂亮的绿色叶子,但没有花朵!
flowers花;plants植物;pumpkins南瓜;corns玉米。根据下文“she thought she should cut it down and grow another plant, because she was too…that it had no flowers”可知,这植物没开出花朵来。故选A。
43.句意:然而,它并没有起作用。
say说;do做;work起作用;smile微笑。根据上文“Day after day she kept caring for it, watering it, feeding it, and she even talked to it.”可知,她做了很多工作但没有见效。故选C。
44.句意:又过了一周,当她站在那株植株前,她觉得应该把它剪下来,再种另一株,因为它没有开花,她太沮丧了。
chose选择;fell掉落;stood站立;swung荡秋千。根据“she thought she should cut it down and grow another plant”可知,她应是站在植物前思考。故选C。
45.句意:又过了一周,当她站在那株植株前,她觉得应该把它剪下来,再种另一株,因为它没有开花,她太沮丧了。
glad高兴的;surprised惊讶的;excited激动的;upset沮丧的。根据“that it had no flowers”可知,因为没有开花,所以感觉沮丧。故选D。
46.句意:您无法想象我有多喜欢您种植的花。
how many多少;how much多么;how often多久一次;how long多长,多久。根据“…I have enjoyed the flowers you planted”可知,此处是赞赏有多么喜欢她种的花,用how much来修饰动词。故选B。
47.句意:这个年轻女人步入邻居的花园,看见墙的另一边藤蔓满是花朵。
through穿过;across横越;into进入;past经过。根据“and she saw that on the other side of the wall the vine (藤蔓)”可知,是走进邻居的花园,故选C。
48.句意:这个年轻女人步入邻居的花园,看见墙的另一边藤蔓满是花朵。
full充满;covered覆盖;accepted接受;angry生气的。根据“the vine (藤蔓) was...with flowers”可知,藤蔓上全部是花,full和of搭配,covered和with搭配。故选B。
49.句意:它们真的是最美丽的花。
the biggest最大的;the most beautiful最美丽的;the most hardworking最勤奋的;the most talented最有才华的。根据“flowers in the world”可知,修饰花,应该用beautiful。故选B。
50.句意:有时人可能不见得自己的努力有好结果,但这并不意味着它不成功。
reporter记者;relationship关系;reason原因;result结果。根据“Sometimes one may not see the good…of his effort (努力)”可知,努力不一定有好的结果。故选D。
第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)
A.将方框中所给词(词组)的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
meal below dig ready look after
Do you like planting Last spring, we 51 little holes and planted potatoes in our garden. We covered them up with soil (土壤) and waited. 52 the soil, magic happened! The potatoes began to grow. We decided to 53 them every day because they were just like our little babies. When the plants were 54 , we picked them excitedly. Mum cooked us a big 55 with the fresh potatoes. “We eat what we plant,” we said happily. Planting was super fun and our food tasted great!
【答案】51.dug 52.Below 53.look after 54.ready 55.meal
【解析】本文主要讲述了作者去年春天在花园里种植土豆的经历。
51.句意:去年春天,我们在花园里挖了些小坑,种上了土豆。根据时间状语“Last spring”可知,时态为一般过去时,谓语动词用过去式;根据空后“little holes”和备选词可知,应填动词dig“挖”的过去式dug。故填dug。
52.句意:在土壤之下,神奇的事情发生了!根据空后“the soil”和备选词可知,应填介词below “在……下面”,句首首字母大写。故填Below。
53.句意:我们决定每天悉心照料它们,因为它们就像我们的小宝贝。decide to do sth“决定做某事”;根据“because they were just like our little babies”和备选词可知,应填look after“照顾”。故填look after。
54.句意:当植物成熟时,我们兴奋地把它们采摘下来。be ready“准备好,成熟”。故填ready。
55.句意:妈妈用这些新鲜的土豆为我们做了一顿丰盛的大餐。a big meal“一顿大餐”。故填meal。
B.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Every morning, I look into the mirror and tell 56 (我自己) to do my best. Sometimes life is not easy, but my grandma always 57 (提醒) me to keep smiling. She says that every success starts from a 58 (微小的) effort. When I meet problems, I try to 59 /s lv/ them instead of giving up. To be 60 (坦诚的,诚实的), I always miss Grandma during hard times!
Last winter vacation, I visited her with my mom. I 61 (策划,打算) the trip carefully because I wanted to give Grandma a surprise. I 62 (打包) some homemade cookies and put some 63 (玫瑰) beside them—they were her favourite flowers. 64 (除了) for a little traffic on the road, we got to the village after four hours. I saw Grandma standing in the cold wind 65 (等待) for us. She was so happy to see my gift!
【答案】56.myself 57.reminds 58.tiny/small 59.solve 60.honest 61.planned 62.packed 63.roses 64.Except 65.waiting
【解析】本文是记叙文。讲述了作者在生活中常给自己鼓励,奶奶也时常提醒作者保持积极心态,还回忆了去年寒假作者和妈妈精心策划去看望奶奶,并为奶奶准备礼物的温馨经历。
56.句意:每天早上,我看着镜子,告诉自己要做到最好。根据所给汉语提示可知,“我自己”对应的反身代词是myself;tell oneself是固定用法,意为“告诉自己”,主语是I,故填myself。
57.句意:有时候生活并不容易,但奶奶总是提醒我要保持微笑。根据所给汉语提示可知,“提醒”对应的动词是remind;由“always”可知句子时态为一般现在时,主语“my grandma”是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,故填reminds。
58.句意:她说每一次成功都始于微小的努力。根据所给汉语提示可知,“微小的”对应的形容词是tiny/small,此处用于修饰名词“effort”,符合语境,故填tiny/small。
59.句意:当我遇到问题时,我努力去解决它们,而不是放弃。根据所给音标/s lv/可知,对应的单词是solve;try to do sth是固定短语,意为“努力做某事”,此处用动词原形,故填solve。
60.句意:说实话,在困难的时候我总是想念奶奶!根据所给汉语提示可知,“坦诚的,诚实的”对应的形容词是honest;to be honest是固定短语,意为“说实话,坦诚地说”,故填honest。
61.句意:我精心策划了这次旅行,因为我想给奶奶一个惊喜。根据所给汉语提示可知,“策划,打算”对应的动词是plan;由“Last winter vacation”可知句子时态为一般过去时,谓语动词需用过去式,plan的过去式是planned,故填planned。
62.句意:我打包了一些自制饼干,并在旁边放了一些玫瑰——那是她最喜欢的花。根据所给汉语提示可知,“打包”对应的动词是pack;结合语境,此处描述的是去年寒假的事情,时态为一般过去时,pack的过去式是packed,故填packed。
63.句意:我打包了一些自制饼干,并在旁边放了一些玫瑰——那是她最喜欢的花。根据所给汉语提示可知,“玫瑰”对应的名词是rose;由“some”可知此处需用名词复数形式,rose的复数是roses,故填roses。
64.句意:除了路上有点堵车,四个小时后我们就到了村子。根据所给汉语提示及空后“for”可知,“除了”对应的介词是Except,“except for”是固定短语,意为“除了……之外”,用于引出与主要部分不同的细节,句首首字母需大写。故填Except。
第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填上适当的内容 (1个单词) 或括号内单词的正确形式。将答案填写在相应位置。
What will our homes be like in the future Here are some 66 (predict):
67 you want to take a shower when you get home, you’ll be able to let your smart water heater (热水器) start heating up when you’re on your way home.
Did I turn off the oven Did I close the window Everyone may have a moment like that. But in the future, your home 68 (check) these for you.
In your home of the future, all of your devices can work together to make your life 69 (comfortable). When you turn on the lights in the morning, your windows will open 70 the same time. The lights will slowly turn off by 71 (they) after the sun appears.
Your home may have dangers. The hackers (黑客) could succeed in 72 (open) your door and causing a mess at your home through the Internet. Your home will tell you about it but you can’t arrive home 73 (quick). So people will have to be 74 (care) of their personal information.
As technology is developing now, we can expect 75 (make) our life better.
【答案】66.predictions 67.If 68.will check 69.more comfortable 70.at 71.themselves 72.opening 73.quickly 74.careful 75.to make
【解析】本文主要预测了我们的家未来会更加智能化。
66.句意:以下是一些预测。根据“Here are some”可知,此处填名词复数形式,predict的名词复数形式为predictions。故填predictions。
67.句意:如果你想在回家后洗澡,你可以在回家的路上让你的智能热水器开始加热。根据“you want to take a shower when you get home, you’ll be able to let your smart water heater (热水器) start heating up when you’re on your way home”可知,前句是后句的条件,所以此处是if引导的条件状语从句。句首单词首字母大写,故填If。
68.句意:但将来,你的家会为你检查这些。根据“in the future”可知,此处为一般将来时,结构为will+动词原形。故填will check。
69.句意:在您未来的家中,您的所有设备都可以协同工作,让您的生活更加舒适。考查make sth. adj.“让某物怎么样”,所以填形容词;根据“In your home of the future, all of your devices can work together to make your life”可知,此处指与之前相比,未来的设备都可以协同工作,让您的生活更加舒适,所以填形容词比较级。故填more comfortable。
70.句意:当你早上开灯时,你的窗户也会同时打开。考查at the same time“同时”。故填at。
71.句意:太阳出来后,灯会慢慢自行关闭。考查by oneself“独自,单独”,“The lights”对应的反身代词为themselves。故填themselves。
72.句意:黑客可能会通过互联网成功地打开你的门,在家里制造混乱。考查succeed in doing sth.“成功做某事”,故填opening。
73.句意:你的家会告诉你这件事,但你不能很快回家。根据“you can’t arrive home”可知,此处填副词quickly修饰动词。故填quickly。
74.句意:因此,人们必须小心他们的个人信息。根据“be”可知,此处填形容词,care的形容词形式careful“仔细的”符合句意。故填careful。
75.句意:随着技术的发展,我们可以期待让我们的生活变得更好。考查expect to do sth.“期待做某事”,所以填动词不定式。故填to make。
第四部分 完成句子(共5小题,满分10分)
76.“家里熟悉的气味总是让我感到温暖。”我说着,眼中带泪。
“The in our home always makes me feel warm.” I said, in my eyes.
【答案】 familiar smell with tears
【详解】根据中英文对照可知,第一处空格表示“熟悉的气味”,英文表达为familiar smell,“熟悉的”用形容词familiar修饰名词smell;smell“气味”,此处为不可数名词;第二处空格表示“眼中带泪”,英文表达为with tears,介词短语作伴随状语。故填familiar;smell;with;tears。
77.黄河是中国的第二长河。
The Yellow River is the river in China.
【答案】 second longest
【详解】根据中英文提示可知,空格处表示“第二长”;“the+序数词+最高级+名词+范围”是固定结构,表示“在……范围内是第几……的”;“第二”是“second”,“长的”是“long”,其最高级是“longest”。故填second;longest。
78.小时候,我对汽车非常着迷。我学会了做一些简单的家庭汽车修理。
As a kid, I was crazy about cars. I learned to to the family car.
【答案】 do simple/easy repairs
【详解】根据中英文提示可知,空格处表示“做一些简单的修理”;“do simple/easy repairs”表示“进行简单修理”,符合语境;“learn to do sth.”意思是“学会做某事”,所以此处要用动词原形“do”。故填do;simple/easy;repairs。
79.政府正在采取行动保护野生动物免遭捕猎。
The government is taking action to the wild animals being hunted.
【答案】 protect from
【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“保护”以及“免遭“。短语“protect... from...”意为“保护……免受……”; take action to do“采取行动做某事”,此处动词应用原形。故填protect;from。
81.最后,Peter赢了比赛。他真开心啊!
Finally, Peter won the race. he felt!
【答案】 How happy
【详解】根据中英文对照,可知缺少成分“他真开心啊”,此处表达的是对“开心”这一状态的感叹。英语中感叹句常用“How+形容词+主语+谓语!”的结构,“开心”对应的形容词是“happy”。①处需填感叹词“How”,引出形容词;②处填形容词“happy”,描述状态。故填How;happy。
第五部分 书面表达(共1小题,满分10分)
80.假设你是李华,你所在的学校正在举办“My Dream Job”主题英语征文活动,请你以“My Dream Job”为题,根据以下提示,写一篇短文参赛。
注意事项:
1.必须包含所有提示信息,可适当发挥,不少于100词,开头已给出,不计入总词数。
2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范。
3.请勿在文中使用真实的姓名,校名和地名。
What guide for foreign (外国) visitors
Why Introduce China: ●places of interest ●folk art ●…
How ●learn more knowledge ●… ●…
My Dream Job
Everyone has a dream job that lights up their heart, and my dream is
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
My Dream Job
Everyone has a dream job that lights up their heart, and my dream is to become a guide for foreign visitors. I want to show them the beautiful places of interest in China, such as the Great Wall and the Terracotta Army. I also hope to let them experience our folk art, including paper-cutting and sugar painting. By doing so, they can learn more about China’s long history and rich culture.
To realize my dream, I will study English hard, read plenty of books about Chinese traditions, and keep practicing my communication skills.
I believe one day I will become an excellent guide and help people from all around the world discover the wonders of China.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,应注意不要遗漏提示的要点,在每个要点下要适当增加细节,使表述内容更完整。
[写作步骤]
第一步:承接开头,引出自己梦想的职业;
第二步:从“梦想中的职业,原因以及如何实现梦想”几方面展开阐述;
第三步:书写结束语。
[亮点词汇]
①such as例如
②let sb. do sth让某人做某事
③learn about了解,学习
④plenty of大量,许多
[高分句型]
①I believe one day I will become an excellent guide and help people from all around the world discover the wonders of China.(省略that宾语从句)
②I want to show them the beautiful places of interest in China, such as the Great Wall and the Terracotta Army.(使用 “such as” 举例说明中国的名胜古迹,让内容更具体可感,增强说服力。)

展开更多......

收起↑

资源列表