安徽省蚌埠2025-2026学年九年级英语上期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

安徽省蚌埠2025-2026学年九年级英语上期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

安徽省蚌埠2025-2026学年九年级英语上期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.What match did Frank lose
A. B. C.
2.How do people greet each other in Ann’s country
A. B. C.
3.What may Helen be doing
A. B. C.
4.Which might be Helen’s pet
A.A black cat. B.A brown cat. C.A black and white dog.
5.Why didn’t Mary appear at the meeting this morning
A.Because she had a cold.
B.Because she had gone to America.
C.Because no one told her about the meeting.
听下面一段对话,回答下列小题。
6.How does the boy feel before climbing the mountain
A.Relaxed but afraid. B.Excited but afraid. C.Relaxed and excited.
7.Who may the boy climb the mountain with
A.His friends. B.His teachers. C.His family.
听下面一段对话,回答下列小题。
8.How old is Joe’s grandfather now
A.60. B.69. C.70.
9.What is the relationship between the two speakers
A.Friends. B.Neighbors. C.Relatives.
10.What are the speakers talking about
A.Where to celebrate grandfather’s birthday.
B.When to leave for the shopping center.
C.What to buy for their grandfather.
你将听到一篇短文。短文后有小题,请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.Which country is Beethoven from
A.America. B.France. C.Germany.
12.What was Beethoven’s father
A.A painter. B.A singer. C.A farmer.
13.When did Beethoven begin to learn musical instruments
A.At the age of 11. B.At the age of 4. C.At the age of 17.
14.What happened to him when he was thirty-one years old
A.Lost his hearing. B.Lost his voice. C.Lost his money.
15.How many pieces did Beethoven leave
A.Just 200. B.Over 300. C.Nearly 400.
二、听力填空(满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
My unexpected dayThe time: Last 16 . My decision: Ride to the city 17 . My unexpected experience: It suddenly rained cats and dogs, so I stopped and 18 the bookshop nearby. There I met two classmates who I haven’t seen for 19 years. My feeling: The rain was not 20 at all.
三、单项选择(满分10分)
21.—________ do you improve your spoken English
—By ________ as much as possible.
A.Why; practiced B.How; practicing C.How; practiced D.Why; practice
22.—When should I hand in my paper
—Your paper must ________ as soon as the bell ________.
A.hand in; ring B.be handed in; will ring
C.hand in; rings D.be handed in; rings
23.-Jimmy, can you _________ the table before dinner is ready
-No problem. I’m coming soon.
A.put out B.lay out C.take out D.give out
24.—I’m sorry I can’t pick you up at the railway station _________ because of my bad cold.
—Not at all. I’ll take the taxi.
A.in person B.in public C.in general D.in silence
25.You can ask someone _________ knows the answer to the question.
A.who B.whom C.which D.what
26.Except for working hard, we should give more attention to proper exercise. _______, health always comes first.
A.For example B.After all C.So far D.In total
27.-I haven’t been to the science museum for a long time, What about you
-_________ Could you go with me this weekend
A.Me, too. B.Me, either. C.So have I. D.Neither have I.
28.—Tina seemed upset. ________
—She overslept and missed her bus to school.
A.What did she do B.What happened C.How can we do that D.Are you joking
29.— Recently, a popular video game Black Myth: Wukong (《黑神话:悟空》) has been on.
—Yeah. ________ my foreign friends ________ I am becoming interested in Chinese ancient tales and culture after playing it.
A.Not only; but also B.Neither; nor C.As; as D.Either; or
30.I still remember the college and the teachers ________ I visited in London 3 years ago.
A.what B.who C.that D.which
完形填空(满分20分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Harry is a little boy from the US. He is the only child of his parents, but he thinks that his mother doesn’t like him. She is 31 with him and often teaches him to do housework. Every day, Harry does different kinds of 32 , but his friend Mike doesn’t need to do housework like him. Harry feels sad and wants to talk about the rules with Mom.
One day, Harry plays for two hours after school and gets home 33 . Harry’s mother is unhappy and criticizes (批评) him for not 34 the rules. One of the family rules is that Harry should 35 home before 7 p.m. Harry says, “Rules! Rules! Rules! 36 do you make so many rules for me ”
“Don’t you know I make the rules to help you, my son The rules can help you become a 37 person. I hope we can always be together, but I know you have to leave me one day. I must 38 you can look after yourself,” his mother says.
After hearing his mother’s words, Harry says 39 to his mother.
Sometimes, parents make rules to help their children 40 . And it doesn’t mean they don’t love their children. It is just another way to show their love.
31.A.happy B.strict C.busy D.angry
32.A.games B.hobbies C.homework D.housework
33.A.early B.hard C.late D.soon
34.A.breaking B.making C.following D.showing
35.A.leave B.get C.stay D.fly
36.A.How B.Why C.When D.Where
37.A.worse B.taller C.better D.shorter
38.A.find out B.check out C.look for D.make sure
39.A.no B.sorry C.hello D.goodbye
40.A.grow B.listen C.work D.play
B
We are now in the 21st century. With the development of science and technology, people can change their bodies 41 the way they want.
As years went by, Mr. Smith was bored of his look. Several months ago, Mr. Smith went to a body engineering shop and 42 a small nose. Small noses were very 43 these years. After the operation, he looked at himself in the mirror (镜子) and found that his 44 hair no longer fit his new look. Then he wanted a change to long hair. When he was leaving, the shopkeeper 45 told him that the shop had a special offer on ears. At last, Mr. Smith went out of the shop with a small nose, long hair and two new ears.
In the next few weeks, Mr. Smith’s interest in his 46 kept growing. He bought new eyes, new hands and new feet. After that, he looked very young for his age, and 47 different. He felt satisfied with himself. 48 , the change in the face and fingerprints brought him much trouble. He was 49 to enter places like railway stations and airports. In the end, he 50 to have his old body back
41.A.in B.by C.on D.of
42.A.cared for B.waited for C.asked for D.sent for
43.A.popular B.similar C.strange D.useful
44.A.long B.short C.thick D.thin
45.A.quickly B.foolishly C.carelessly D.suddenly
46.A.shape B.age C.life D.look
47.A.probably B.hardly C.nearly D.completely
48.A.Because B.But C.However D.Although
49.A.guided B.refused C.forced D.allowed
50.A.learned B.created C.decided D.brought
五、补全对话(满分10分)
A: Excuse me. I’m afraid I am lost. 51
B: Sure! Let me see. You’re here now, near the biggest shopping mall, the center of the city.
A: Oh...yes. Well, could you please tell me how I can get to the nearest bookstore from here
B: Sure. Just go along this street and turn right at the third crossing, and you’ll see it on your left. 52
A: You mean it’s across from City Cinema, right
B: Yes. 53
A: Well, can you tell me how long it will take to walk there
B: About twenty minutes. 54 Ten minutes is enough if the traffic is good.
A: Thank you. Oh, there is one more thing. 55
B: Perhaps at 9:00 p.m., but I’m not sure.
A: Thank you very much.
A.It’s opposite City Cinema.
B.Do you know what time the bookstore closes
C.I wonder who will go to City Cinema.
D.City Cinema is a tall building and you can see it easily.
E.Could you tell me where I am on this map
F.I’m new here and I need your help.
G.And you can also take Bus No. 878 from here.
阅读理解(满分34分)
A
Student Writing Contest
We are looking for stories, poems, plays, songs or tales.
Topics for Children (age 7 and under): ※ The best gift I’ve ever received. Topics for Pre-teens (aged 8 to 12): ※ It really made me feel sad. Topic for Teens (aged 13 to 19): ※ Thank you, Mom. Topics for Adults (aged 20 to 24): ※I made the most amazing discovery.
◆One entry (参赛作品) each person and no more than 1,000 words. ◆Each participant (参与者) should email your entry to Mrs. Black at writing contest@ before December 20th, including your name, age, school, phone number and email address. ◆The winners will receive a phone call between January 22nd and 28th.
There are 3 categories (类别): Category A-Adults Category B-Teens Category C-Children and Pre-teens
The money the winners can get (dollars)
Category 1st 2nd 3rd
A 600 300 150
B 400 250 125
C 250 150 100
56.If 21-year-old Tony won the second place, he could get ________ dollars.
A.300 B.250 C.15 D.400
57.Which of the following is TRUE
A.Each participant has to send more than one entry.
B.A 14-year-old participant should be in the pre-teens group.
C.All the entries should be sent to Mrs. Black.
D.You can get the result of the competition on the Internet.
58.Where will we most probably find the article
A.In a survey. B.In a newspaper. C.In a novel. D.In a book
B
An earthquake is the shaking of ground as rock below the surface moves. Earthquakes are dangerous and sometimes they have no signs. However, if you stay calm (冷静的) and act quickly through the following ways, you can also protect yourself.
If you are indoors, stay away from tall or heavy objects that could fall on you. You need to hug yourself in an inside corner of a building. Remember to cover your head with your arms or something soft. Besides, you can hide yourself under places like a strong desk.
If you are outdoors, stay away from trees, buildings and power lines. They may fall. You should find an open area. Protect your head with your arms. To do so, hold your hands together at the back of your head, and bring your elbows (肘部) together in front of your face. When you are beside the sea, run away from the water quickly.
Preparation is also important. We should learn how to keep ourselves safe in an earthquake and make plans earlier. We are supposed to know more about earthquake risks in our area and take part in earthquake drills (演习) more often.
59.What can you do when you are indoors during an earthquake
A.Cover your head with a desk. B.Stay away from people.
C.Stay near the soft objects. D.Stay in a corner of the building.
60.How can you protect your head when lying on the ground outdoors
①Cover your head with your arms. ②Put your hands at the back of your head.
③Find something soft to cover your head totally. ④Bring your elbows together in front of your face.
A.①④ B.②③ C.②④ D.③④
61.What is the main idea of this passage
A.Causes of an earthquake. B.Signs before an earthquake.
C.Ways to keep safe in an earthquake. D.Situations when an earthquake comes.
C
When you open a certain mobile app, there’s usually an open-app advertisement that gets in your way. Some of these ads can send you to another app if you shake your phone a bit. And this has been causing heated discussion online recently.
These open-app ads act like “doors”—no matter which app you open, you may always end up in those apps that have more ads. During online shopping festivals, for example, users are usually led to shopping apps like Taobao and JD.
There are already a number of rules on this problem. A rule that came out in December 2022 gave specific (明确的,具体的) requirements for how these “shake-to-open” ads should operate. It said that the rotation angle (旋转角度) of the phone should be larger than 35 degrees, and the time spent shaking the phone should be longer than 3 seconds. Starting from May, the ads must have a clear button to let users close them.
However, putting these regulations (法规,规章) into action can be difficult. The total number of apps is large, making it hard to look into every app. There were at least 2.59 million new apps in January and February alone, reported Nanfang Daily.
However, this shouldn’t be the reason for the mobile apps to step out of these “lines” and take advantage. That way, what all the platforms (平台) really get is people’s complaints (抱怨,投诉). Over 90 percent of users strongly dislike such open-app ads, according to the Jiangsu Consumer Council.
Such ads hurt an app’s reputation (声誉) because fewer users may want to use them after being taken to other apps too many times. To attract the users, the apps should respect their choices and provide them with ads that they can choose to click on only if they want to.
62.What does the phrase “gets in your way” mean in Paragraph 1
A.Prevents you from entering the app. B.Leads you to another app.
C.Forces you to buy something useless. D.Steals your personal information.
63.In Paragraph 2, Taobao and JD are used as examples of ________.
A.apps that have open-app ads B.apps that open-app ads lead to
C.apps that were discussed heatedly recently D.apps that many people go shopping online with
64.It is difficult to put these rules into action because ________.
A.it’s difficult to manage the app developers B.users really need these open-app ads
C.apps have more new ways to present ads D.it’s hard to make rules for all apps
65.What is probably the writer’s opinion
A.More ads will give apps good rules.
B.Users mind products more than ads in apps.
C.Apps should let users decide whether to open the ads.
D.Apps have made too much money from open-app ads.
D
Some people dream of making lots of money overnight. Could a dream like that come true in real life Well, it did happen to Peter Johnson.
Peter has a bike shop that sells second hand bikes. One day, he walked into the City Bank in New York. That day, there were 15 guards in total in and around the bank. One third of them were inside the bank. They stood back to let Peter stuff (塞) money into his shirt and trouser pockets. The guards didn’t try to prevent him from taking the money. No one called the police. Why did they allow Peter to get away with the money
Well, Peter won the first prize in a competition which was organized by a radio station days ago. So he was allowed to enter the City Bank and take as much money as he could within (在……以内) five minutes. However, he wasn’t allowed to bring any bag or box into the bank. He had to put the money only into his pockets. When the time was up, he was out of breath but had 5,000 dollars in his pockets.
66.What does Peter Johnson do
A.A guard. B.A director of the bank. C.A shop owner. D.A policeman.
67.Why did Peter go to the City Bank
A.To borrow some money. B.To get his prize money.
C.To steal some money. D.To have an interview.
68.The underlined sentence “He had to put the money only into his pockets.” probably means “________”.
A.his pockets were bigger than other things
B.he had enough pockets to take all the money in the bank
C.he forgot to bring something else to take the money
D.he was allowed to use only his pockets to take the money
E
Four Poems
Poem 1 Poem 2
By Liu Zongyuan From hill to hill, no bird in flight; From path to path, no man in sight. A lonely fisherman afloat ①. Is fishing snow in a lonely boat. To Wang Lun Who Comes to Bid Me Farewell By Li Bai I, Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore, your farewell ② songs overflow. However deep the Lake of Peach Blossoms may be, It’s not so deep, O Wang Lun, as your love for me.
Poem 3 Poem 4
Thoughts on a Silent Night By Li Bai Before my bed, a pool of light, Can it be hoarfrost ③ on the ground Eyes raised, I see the moon so bright; Head bent, in homesickness, I’m drowned ④. On the Stork Tower By Wang Zhihuan The sun along the mountain glows ⑤; The Yellow River seawards ⑥ flows ⑦. You will enjoy a grander ⑧ sight, If you climb to a greater height.
(Translated by Xu Yuanchong)
NOTES: ①on the river ②goodbye ③small pieces of ice ④dying missing ⑤shines less brightly ⑥towards the sea ⑦runs ⑧greater
69.The best title for Poem 1 is _______.
A.Happy Rain on a Spring Night B.Fishing in Snow
C.Song of the Great Wind D.Return to Nature
70.Li Bai felt _______ when he wrote Poem 2.
A.interested B.free C.thankful D.confident
71.In Poem 3, the underlined word “homesickness” means _______ in Chinese.
A.思乡 B.乐学 C.壮志 D.忧国
72.According to Poem 4, what would Wang Zhihuan agree
A.Never give up even if you have no support. B.It is important to say goodbye to a friend.
C.Don’t put off today’s work until tomorrow. D.The higher you stand, the farther you will see.
七、任务型阅读(满分6分)
阅读下面短文并用英语回答问题 (请注意每小题后面的字数要求)。
Once, there was a farmer who was always bad to his wife. He thought his wife was too lazy. She was always wasting her time at home while he was working in the field. The wife got sad and wanted to tell him that he was wrong. She asked him if they could change roles for a day. She would do the field work and he would do the housework. The farmer agreed and thought it would be easy.
But when the wife gave him a list of tasks to do, the farmer found out that it was more difficult than he thought because the tasks included milking the cow, feeding the pigs, washing the clothes, and taking care of the hens. Later, he was kicked by the cow, hit his head on the pigs’ door, and forgot to wash the clothes and take care of the hens. When the wife came back from the field, she saw that he didn’t finish all of the tasks. On the other hand, the wife did the work in the field as well as he did.
The farmer felt regretful. He was wrong about his wife. He should say thanks for her work. He learned to respect her and never said bad words to her again.
73.Why was the farmer always bad to his wife (不超过10个词)
74.What was the farmer’s wife’s suggestion (不超过15个词)
75.How did the farmer change in the end (不超过15个词)
八、单词拼写(满分5分)
76.Tina r (保持不变) silent during the party because she didn’t want to draw attention.
77.This stamp is very old, but it’s well w (值得) keeping.
78.The village students don’t do much in the evenings e (除了) read some books.
79.Know your strengths, use them w (明智地) and one man can be worth ten thousand.
80.It is s (建议) that every student have an English dictionary at hand.
九、书面表达(满分15分)
81.初三学生在日常生活和学习中往往需要面对各种心理压力。为了帮助同学们缓解压力,你们英语老师决定在下周的课堂上组织一次经验交流会。请你根据以下提示,以“Ways to keep active”为题写一篇英语短文,在交流会上发言。
提示:
1.适当放松;
2.保持充足的睡眠;
3………
要求:
1.习作包含提示要点,并补充两条自己的观点;
2.适当增加细节,以使行文流畅;
3.100词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。
Ways to keep active
Good morning, everyone! I’m glad to be here to share some of my ideas on how to keep active.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope you’ll find these tips helpful and be happy every day!
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】W: Frank, you look unhappy. What’s up
M: I let my whole soccer team down.
2.C
【原文】M: I met a Japanese girl called Ann, and as soon as I held out my hand, she bowed.
W: That’s how people in Japan are expected to greet each other.
3.A
【原文】W: Listen !Who’s singing
M: It may be Helen. She’ll attend a singing competition.
4.B
【原文】M: How cute this brown cat looks! Is this your pet, Rosa
W: No, I have a small black and white dog. This one might belong to Helen.
5.B
【原文】M: Where is Mary I didn’t see her at the meeting this morning.
W: Oh, she had gone to America.
6.B 7.A
【原文】M: I’m going to climb Mount Huang next week. I’m excited but still a little afraid.
W: Really What exactly are you worried about
M: I’m worried that I won’t be able to make it to the top, and I’ve also heard there might be dangerous animals. What should I do
W: I think you should take more exercise and relax yourself first. Keeping healthy is quite necessary.
M: You’re right. Any other ideas
W: Oh, you can go there with your friends. Maybe they can help you a lot along the way.
M: Sounds good! Thank you!
W: You’re welcome.
8.B 9.C 10.C
【原文】W: Joe, next Sunday is our grandfather’s seventieth birthday. Do you want to give him a gift
M: Yes, of course. I’ve been thinking about it. Grandpa likes listening to music and he likes books too.
W: What kind of books does he like
M: He likes books about history. He is very interested in them.
W: How about getting him a history book Also, does he enjoy popular music
M: No, he doesn’t. But he likes classical music.
W: Okay. Let’s buy some classical music CDs and a book about history for him.
M: That’s a good idea.
11.C 12.B 13.B 14.A 15.B
【原文】
Beethoven is a famous musician. He was born in Germany. His father was a singer. When he was only four, his father began to make him practice musical instruments. He learned so fast that he could give concerts when he was only eleven. At the age of seventeen, he became a great musician.
Beethoven was often ill during his life. At the age of 31, he suddenly found that he couldn’t hear anything. But he still continued working and writing music. Some of his best pieces came out at that time.
In 1827, leaving more than 300 pieces, the great musician died. But his name is still remembered today.
16.Sunday 17.park 18.entered 19.five/5 20.awful
【原文】
Last Sunday my parents went to the hospital to see my sick uncle in the early morning. By the time I got up, my brother had left to take his chess course. I felt so bored that I decided to ride to the city park. On the way, however, it suddenly rained cats and dogs. I soon got wet so I stopped and entered the bookshop nearby. To my surprise, I met two classmates in primary school there. I haven’t seen them for 5 years. We were so happy to see each other that we had a long talk. I felt the rain was not awful at all.
21.B
【详解】句意:——你如何提高你的英语口语?——通过尽可能多地练习。
考查疑问词辨析和动名词用法。Why为什么;How如何;practiced练习,过去式;practicing练习,动名词或现在分词形式;practice练习,动词原形。根据句意可知,此处询问方式,应使用疑问词How;回答中by为介词,后需接动名词形式作宾语,表示方法,因此用practicing。故选B。
22.D
【详解】句意:——我应该什么时候交论文?——铃声一响,你就必须交上论文。
考查被动语态和时间状语从句的时态。hand in上交,ring铃响,动词原形;be handed in被上交,被动语态;will ring一般将来时;rings第三人称单数形式。第一空,paper是动作的承受者,需用被动语态“be handed in”;第二空,as soon as引导时间状语从句,主句“must be handed in”表示将来动作,从句应用一般现在时表示将来,且主语“the bell”为第三人称单数,故动词用“rings”。故选D。
23.B
【详解】句意:——Jimmy,在晚饭准备好之前,你能布置桌子吗?——没问题。我马上来。
考查动词短语辨析。put out熄灭;lay out布置;take out取出;give out分发。根据“can you ...the table before dinner is ready ”可知,准备晚餐前需要布置餐桌。故选B。
24.A
【详解】句意:——很抱歉因为重感冒我不能亲自去火车站接你了。——没关系。我会打车的。
考查介词短语辨析。in person亲自;in public在公共场合;in general总的来说;in silence沉默地。根据“can’t pick you up at the railway station”可知,此处表示无法亲自去火车站接人。故选A。
25.A
【详解】句意:你可以问某个知道问题答案的人。
考查关系代词辨析。who谁,主格;whom谁,宾格;which哪个,指物;what什么。根据句子结构,先行词“someone”指人,且关系代词在定语从句“... knows the answer to the question”中作主语,因此应用主格“who”。故选A。
26.B
【详解】句意:除了努力工作,我们应该多关注适当的锻炼。毕竟,健康永远是第一位的。
考查短语辨析。For example例如;After all毕竟;So far到目前为止;In total总共。根据“we should give more attention to proper exercise…health always comes first”可知,“健康第一”是“应该多锻炼”的根本原因或理由。After all符合语境,用于引出理由或解释。故选B。
27.D
【详解】句意:——我很久没去科学博物馆了,你呢?——我也没有。这个周末你能和我一起去吗?
考查交际用语。Me, too我也是;Me, either我也没有;So have I我也是;Neither have I我也没有。根据“I haven’t been...”可知,此处用否定回答,排除A、C;“Me, either.”在口语中偶见,但非标准表达;“Neither have I.”是标准否定附和结构。故选D。
28.B
【详解】句意:——Tina看起来沮丧。发生了什么事?——她睡过头了,错过了去学校的公交车。
考查情境交际用语。What did she do她做了什么;What happened发生什么了;How can we do that我们如何能做到呢;Are you joking你在开玩笑吗。根据“Tina seemed upset.”和“She overslept and missed her bus to school.”可知,空白处应询问沮丧的原因,选项B“发生什么了”符合语境。故选B。
29.A
【详解】句意:——最近,一款热门视频游戏《黑神话:悟空》发行了。——是的。在玩了它之后,不仅我的外国朋友们而且我也变得对中国古代故事和文化感兴趣了。
考查并列连词。Not only...but also不仅……而且……;Neither...nor既不……也不……;As...as和……一样……;Either...or或者……或者……。根据“Yeah. ... my foreign friends ... I am becoming interested in Chinese ancient tales and culture after playing it.”可知,我的外国朋友们和我都对中国古代故事和文化感兴趣了,“Not only...but also”符合语境。故选A。
30.C
【详解】句意:我仍然记得三年前我在伦敦访问过的大学和老师们。
考查定语从句。what什么,不引导定语从句;who谁,关系代词,先行词指人,在从句中做主语或宾语;that;which哪一个,关系代词,先行词指物,在从句中做主语和宾语;;that关系代词,先行词指人或者物,在从句中做主语或宾语。分析句子结构可知,该句为定语从句,先行词“the college and the teachers”既有人又有物,且关系词在从句中作宾语(visited的宾语),应用that引导。故选C。
31.B 32.D 33.C 34.C 35.B 36.B 37.C 38.D 39.B 40.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了美国男孩Harry因母亲对自己严格立规、要求做家务而误解母亲不爱自己,后来在母亲的解释下,Harry明白家规是母亲为了让他学会独立、成为更好的人,最终理解了母亲的爱,点明父母的规则本质是另一种形式的爱的主旨。
31.句意:她对他很严格,经常教他做家务。
happy开心的;strict严格的;busy忙碌的;angry生气的。根据下文“often teaches him to do housework”以及下文母亲制定诸多家规的内容可知,母亲对Harry是严格的,考查固定搭配be strict with sb.“对某人严格”,符合语境。故选B。
32.句意:Harry每天都要做各种各样的家务,但他的朋友Mike却不用像他一样做家务。
games游戏;hobbies爱好;homework家庭作业;housework家务。根据上文“teaches him to do housework”和下文“but his friend Mike doesn’t need to do housework like him”可知,上文提到母亲教Harry做家务,下文又将Harry和Mike的“做家务”情况对比,因此这里是指Harry每天做不同的家务。故选D。
33.句意:一天,Harry放学后玩了两个小时,回家晚了。
early早;hard努力地;late晚;soon很快。根据上文“plays for two hours after school”和下文母亲不高兴并批评他的内容可知,Harry是晚到家了。故选C。
34.句意:哈利的母亲很不高兴,批评他没有遵守规则。
breaking打破;making制定;following遵守;showing展示。根据下文“One of the family rules is that Harry should...home before 7 p.m.”可知,Harry没按时到家,也就是没遵守家规,固定搭配“follow the rules”表示“遵守规则”,符合语境。故选C。
35.句意:家庭规则之一是Harry必须在晚上7点前到家。
leave离开;get到达;stay停留;fly飞。根据上文Harry放学后玩到很晚才回家被批评的情节可知,家规要求他7点前到家,固定搭配“get home”表示“到家”。故选B。
36.句意:“规则!规则!规则!你为什么给我制定这么多规则?”Harry说。
How怎样;Why为什么;When什么时候;Where哪里。根据上文“Rules! Rules! Rules!”可知,Harry因不满母亲的诸多家规而发问,是在询问制定规则的原因,应用疑问词“Why”。故选B。
37.句意:规则能帮助你成为一个更好的人。
worse更差的;taller更高的;better更好的;shorter更矮的。根据常理和下文“you can look after yourself”可知,母亲制定规则的初衷是帮助Harry成长,想让他成为更好的人,而不是更差、更高或更矮。故选C。
38.句意:“我必须确保你能照顾自己,”他的母亲说。
find out查明,弄清楚;check out结账离开,核实;look for寻找;make sure确保。根据上文“I know you have to leave me one day.”可知,母亲知道Harry终会离开自己,所以要通过家规确保他能独立自理,“make sure”符合语境。故选D。
39.句意:听完母亲的话,哈利向母亲道了歉。
no不;sorry抱歉;hello你好;goodbye再见。根据上文“After hearing his mother’s words,”可知,此处是指Harry理解了母亲的良苦用心后,为自己之前的抱怨和误解向母亲道歉,因此用“sorry”。故选B。
40.句意:有时候,父母制定规则是为了帮助他们的孩子成长。
grow成长;listen倾听;work工作;play玩耍。这是文章的总结句,点明主题。父母的家规本质是助力孩子的成长,“help their children grow”表示“帮助孩子成长”,符合文意。故选A。
41.A 42.C 43.A 44.B 45.D 46.D 47.D 48.C 49.B 50.C
【导语】本文讲述了21世纪科技发展后,史密斯先生为改变外貌多次进行身体改造,虽满足了外观需求,却因脸部、指纹变化遭遇诸多麻烦,最终决定恢复原有身体的故事。
41.句意:随着科技的发展,人们可以按照自己想要的方式改变身体。
in在……方面;by通过;on在……上;of……的。根据“the way they want”可知,此处指按照自己想要的方式,in the way“以……的方式”符合语境,故选A。
42.句意:几个月前,史密斯先生去了一家身体改造店,想要一个小鼻子。
cared for关心;waited for等待;asked for要求,想要;sent for派人去请。根据“a small nose”可知,他是向店家提出“想要”小鼻子,故选C。
43.句意:这些年小鼻子非常流行。
popular流行的;similar相似的;strange奇怪的;useful有用的。根据“a small nose”可知,既然史密斯先生主动选择小鼻子,可推测小鼻子是“流行的”,故选A。
44.句意:手术后,他照镜子发现自己的短发不再适配新造型。
long长的;short短的;thick厚的;thin薄的。根据“Then he wanted a change to long hair”可知,他原本的头发是“短的”,故选B。
45.句意:当他要离开时,店主突然告诉他店里耳朵有特价活动。
quickly快速地;foolishly愚蠢地;carelessly粗心地;suddenly突然地。根据“When he was leaving”可知,是离开时店主“突然”告知特价信息,故选D。
46.句意:在接下来的几周里,史密斯先生对自己的外貌兴趣越来越浓厚。
shape形状;age年龄;life生活;look外貌。根据“Mr. Smith went out of the shop with a small nose, long hair and two new ears.”可知,他改造了鼻子、头发等,所以是对自己的“外貌”更感兴趣,故选D。
47.句意:在那之后,他看起来比实际年龄年轻很多,而且完全变了样。
probably可能;hardly几乎不;nearly几乎;completely完全地。根据“He bought new eyes, new hands and new feet. After that, he looked very young for his age”可知,他改造了眼睛、手、脚等多处身体部位,并且看起来年轻很多,是“完全”变了样,故选D。
48.句意:他对自己感到很满意。然而,面部和指纹的变化给他带来了很多麻烦。
Because因为;But但是;However然而;Although尽管。根据“He felt satisfied with himself...., the change in the face and fingerprints brought him much trouble.”可知,前文说他对自己的变化很满意,后文说遭遇麻烦,是转折关系;且空后有逗号,However表转折时需接逗号,故选C。
49.句意:他被拒绝进入火车站、机场这类场所。
guided引导;refused拒绝;forced强迫;allowed允许。根据“the change in the face and fingerprints brought him much trouble”可知,因为他的脸部、指纹发生了改变,身份验证会受影响,所以是“被拒绝”进入这类场所,故选B。
50.句意:最后,他决定恢复原来的身体。
learned学习;created创造;decided决定;brought带来。根据“He was...to enter places like railway stations and airports.”可知,这些改造带来了很多的麻烦,所以他“决定”恢复原来的身体,故选C。
51.E 52.A 53.D 54.G 55.B
【导语】本文是一段对话,主要讲述了一位迷路的人向路人询问自己所在位置,并获得前往最近书店的具体路线、所需时间以及书店关门时间的信息。
51.根据前一句“I’m afraid I am lost.”和后文“Sure! Let me see. You’re here now, near the biggest shopping mall, the center of the city.”可知,此处应是A在问自己所在位置。E选项“你能告诉我我在这张地图上的什么位置吗?”符合语境。故选E。
52.根据前文“Well, could you please tell me how I can get to the nearest bookstore from here ”以及“Sure. Just go along this street and turn right at the third crossing, and you’ll see it on your left.”可知,此处是B在向A描述书店的位置。A选项“它在城市电影院对面。”符合语境。故选A。
53.根据前文“You mean it’s across from City Cinema, right ”以及“Yes.”可知,此处应补充城市电影院的相关信息。D选项“城市电影院是一座高楼,你可以很容易地看到它。”符合语境。故选D。
54.根据前文“About twenty minutes.”和后文“Ten minutes is enough if the traffic is good.”可知,此处应解释时间差异的原因。G选项“你也可以从这里乘878路公共汽车。”符合语境。故选G。
55.根据后文“Perhaps at 9:00 p.m., but I’m not sure.”可知,此处应询问具体时间。B选项“你知道书店什么时候关门吗?”符合语境。故选B。
56.A 57.C 58.B
【导语】本文是一篇应用文,是一则面向不同年龄组别的学生写作比赛通知,详细列出了参赛主题、规则、奖项设置和联系方式。
56.细节理解题。根据“Topics for Adults (aged 20 to 24): ※I made the most amazing discovery.”,“Category A-Adults”以及The money the winners can get (dollars)表格信息可知,表格显示成人组(Category A)的第二名奖金为300美元,所以如果21岁的托尼获得第二名,他可以得到300美元。故选A。
57.细节理解题。根据“◆Each participant (参与者) should email your entry to Mrs. Black at writing contest@ before December 20th, including your name, age, school, phone number and email address.”可知,所有参赛作品都应发送给布莱克夫人。故选C。
58.推理判断题。通读全文可知,本文是一则公开的征文比赛通知,常见于报纸、学校公告栏或官方网站。故选B。
59.D 60.C 61.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了地震发生时的自我保护方法,包括室内外应对措施和提前准备的重要性。
59.细节理解题。根据文章第二段“You need to hug yourself in an inside corner of a building.”可知,你需要躲在建筑物的内墙角。故选D。
60.细节理解题。根据文章第三段“Protect your head with your arms. To do so, hold your hands together at the back of your head, and bring your elbows (肘部) together in front of your face.”可知,为了保护头部,双手交叉放在头后,肘部并拢护住面部,正确动作为②和④。故选C。
61.主旨大意题。全文围绕地震中的安全措施展开,选项C“地震中保持安全的方法”概括全面。故选C。
62.A 63.B 64.D 65.C
【导语】本文是一篇说明文,主要围绕手机应用开屏广告展开,介绍了这些广告存在的问题、相关法规以及实施法规的困难,最后表明作者认为应用应尊重用户选择,让用户决定是否打开广告。
62.词句猜测题。根据第一段“Some of these ads can send you to another app if you shake your phone a bit.”可知,一些广告会干扰你,比如摇晃手机就会把你带到另一个应用,所以“gets in your way”意思是“阻止你进入应用”,与“Prevents you from entering the app.”意思相符。故选A。
63.细节理解题。根据第二段“These open-app ads act like ‘doors’—no matter which app you open, you may always end up in those apps that have more ads. During online shopping festivals, for example, users are usually led to shopping apps like Taobao and JD.”可知,开屏广告就像“门”,无论打开哪个应用,最终都可能进入广告更多的应用,在网购节时,用户通常会被引导到像淘宝和京东这样的购物应用,所以淘宝和京东被用来举例说明开屏广告会把用户引导到的应用。故选B。
64.细节理解题。根据第四段“However, putting these regulations (法规,规章) into action can be difficult. The total number of apps is large, making it hard to look into every app.”可知,把这些法规付诸实施很困难是因为应用总数庞大,很难对每个应用都进行审查,也就是很难为所有应用制定规则。故选D。
65.推理判断题。根据最后一段“To attract the users, the apps should respect their choices and provide them with ads that they can choose to click on only if they want to.”可知,为了吸引用户,应用应该尊重他们的选择,只提供他们想点击的广告,即应用应该让用户决定是否打开广告。故选C。
66.C 67.B 68.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了自行车店店主Peter Johnson通过参加广播电台组织的比赛,在五分钟内徒手从银行拿走5000美元奖金的故事。
66.细节理解题。根据第二段中“Peter has a bike shop that sells second hand bikes.”可知,彼得有一家卖二手自行车的店,所以他是一名店主。故选C。
67.细节理解题。根据第三段中“Well, Peter won the first prize in a competition which was organized by a radio station days ago. So he was allowed to enter the City Bank and take as much money as he could within (在……以内) five minutes.”可知,彼得几天前赢得了一个广播电台比赛的一等奖,因此被允许进入城市银行在规定时间内拿钱。故选B。
68.词句猜测题。根据前文“However, he wasn’t allowed to bring any bag or box into the bank.”可知,划线句子前的规则是:他不被允许带任何袋子或盒子进入银行。 因此,这意味着他只能用口袋来装钱,不能使用其他容器。故选D。
69.B 70.C 71.A 72.D
【导语】本文是一篇诗歌赏析类文本,展示了四首古诗及其翻译,包括柳宗元的《江雪》、李白的《赠汪伦》《静夜思》和王之涣的《登鹳雀楼》。通过诗歌内容及注释,考查学生对诗歌主题、情感和意境的理解。
69.细节理解题。根据Poem 1中“A lonely fisherman afloat. Is fishing snow in a lonely boat.”可知,这首诗描绘了一个孤独的渔夫在雪中独钓的场景,与“Fishing in Snow”主题相符。故选B。
70.推理判断题。根据Poem 2中“It’s not so deep, O Wang Lun, as your love for me.”可知,李白通过桃花潭水的深度与汪伦对自己的情谊作对比,表达了对汪伦深厚情谊的感激之情。故选C。
71.词句猜测题。根据Poem 3中“Eyes raised, I see the moon so bright; Head bent, in homesickness I’m drowned.”可知,李白抬头望月,低头陷入“homesickness”,结合上下文及注释④(dying missing极度思念),可推断“homesickness”意为“思乡”。故选A。
72.推理判断题。根据Poem 4中“You will enjoy a grander sight, If you climb to a greater height.”可知,王之涣认为站得更高才能看到更壮丽的景色,与选项D“站得越高,看得越远”意思一致。故选D。
73.Because he thought his wife was too lazy. 74.She suggested they should change roles for a day./She would do the field work and the farmer would do the housework. 75.He learned to respect her and never said bad words to her again.
【导语】本文主要讲述了一个农民总是对妻子不好,认为妻子懒惰,妻子提议互换角色一天,农民发现家务比想象中难,最后农民感到后悔并学会尊重妻子的故事。
73.根据第一段“He thought his wife was too lazy.”可知,农民总是对他妻子不好是因为他认为他妻子太懒惰。故填Because he thought his wife was too lazy.
74.根据第一段“She asked him if they could change roles for a day. She would do the field work and he would do the housework.”可知,农民妻子的建议是他们互换角色一天,妻子做田间工作,农民做家务。故填She suggested they should change roles for a day./She would do the field work and the farmer would do the housework.
75.根据最后一段“He learned to respect her and never said bad words to her again.”可知,最后农民学会了尊重妻子,再也不对她说坏话了。故填He learned to respect her and never said bad words to her again.
76.(r)emained
【详解】句意:蒂娜在聚会上保持沉默,因为她不想引起注意。remain“保持不变”,时态为一般过去时,动词用过去式。故填(r)emained。
77.(w)orth
【详解】句意:这张邮票很旧,但很值得保存。根据首字母及汉语提示可知,空处应填worth“值得”,be worth doing“值得做某事”。故填(w)orth。
78.(e)xcept
【详解】句意:村里的学生晚上没做多少事情,除了读一些书以外。根据首字母及汉语提示可知,except意为“除了”,为介词。故填(e)xcept。
79.(w)isely
【详解】句意:了解你的优势,明智地利用它们,一人就可当万人。此处修饰动词use用副词wisely“明智地”。故填(w)isely。
80.(s)uggested
【详解】句意:人们建议每个学生手头都有一本英语词典。suggest“建议”,固定句型“It is suggested that从句”表示“人们建议……”。故填(s)uggested。
81.[例文]
Ways to keep active
Good morning, everyone! I’m glad to be here to share some of my ideas on how to keep active.
First, it’s important for us to learn how to relax and relieve stress. Methods like listening to music and taking a hot shower can be helpful. Second, we must develop good sleeping habits. Getting a good night’s sleep gives us energy to deal with all kinds of tasks during the day. Third, take an active part in physical exercise. Studies show that physical exercise can not only build up our body, but also make us feel happy. Consider outdoor activities such as walking, jogging, cycling and other activities that you enjoy. Lastly, don’t keep silent about your problems. Find someone you trust to talk to and you’ll certainly feel better.
I hope you’ll find these tips helpful and be happy every day!
【详解】【总体分析】
题材:本文是一篇讲稿。
时态:一般现在时。
提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中的要点内容,可适当发挥。注意写作时要按第一人称写。
【写作步骤】
第一步,表明写作意图,我很高兴分享一些关于如何保持活跃的想法。
第二步,具体阐述写作内容,介绍保持活跃的方法。
第三步,书写结语,我希望这些小贴士有用,并且每天都快乐。
【亮点词汇】
not only…but also… 不但……而且……
such as 例如
【高分句型】
Getting a good night’s sleep gives us energy to deal with all kinds of tasks during the day. (动名词作主语)
Studies show that physical exercise can not only build up our body, but also make us feel happy.(that引导的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表