安徽省淮北市2025-2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

安徽省淮北市2025-2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

安徽省淮北市2025-2026学年七年级英语上期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分15分)
1.What does Gina like playing
A. B. C.
2.What does the boy like
A. B. C.
3.Where does the girl want to go
A. B. C.
听下面一段对话,回答下列小题。
4.What book is it
A.It’s an English book. B.It’s an art book. C.It’s a maths book.
5.Whose book is it
A.David’s. B.Anna’s C.Sally’s.
听材料,回答以下各小题。
6.What color is Bob’s ruler
A.Red. B.Blue. C.Yellow.
7.Whose (谁的) ruler is it
A.Bob’s. B.Linda’s. C.Gina’s.
听下面一段对话,回答问题。
8.What does Tom want to do this evening
A.To buy a basketball.
B.To play basketball.
C.To watch the basketball game.
9.What can’t Mary do on school nights
A.Go out. B.Watch TV. C.Play football.
10.How long does Mary have to play the piano at weekends
A.For one hour. B.For two hours. C.For three hours.
你将听到一篇短文,短文后有小题。请根据短文内容,在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.What is Lisa’s favourite subject
A.English. B.Chinese. C.History.
12.When does Lisa go to play tennis
A.On Tuesday morning. B.On Tuesday afternoon. C.On Thursday afternoon.
13.What does Lisa do on Wednesday evening
A.She sees her grandparents.B.She plays with her dog. C.She helps her friend with English.
14.Where does Lisa need to go on Thursday evening
A.To the library. B.To the park. C.To the gym.
15.Why does Lisa like Friday
A.Because she has no class in the afternoon.
B.Because she has her favourite class in the afternoon.
C.Because she has only one class in the afternoon.
二、听力填空(满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。
I My friend
I like singing. I want to be a 16 singer. She likes dogs. She has a 17 dog.
Sometimes I go 18 with my parents on weekends. She likes playing 19 with her dad on weekends.
I like reading books in the library after school. She often plays football in the sports 20 after school.
I like white and black. She likes pink. She has many pink school things.
三、单项选择(满分10分)
21.I found ________ pen under the desk. ________ pen is new.
A.the; An B.the; A C.a; The D.an; The
22.This is Class 2, and it’s ________ classroom.
A.Tom’s and Jim B.Tom’s and Jim’s C.Tom and Jim’s D.Tom and Jim
23.We can ________ the beautiful nature on our hiking trips. It makes us feel happy.
A.keep B.miss C.give D.discover
24.—Hi, John. Please come and help me ________ the poster on the wall.
—OK, I’m coming.
A.wait for B.ask for C.look for D.put up
25.—Let’s play basketball.
—That ________ great.
A.listens B.looks C.watches D.sounds
26.I think math is interesting ________ difficult. What do you think
A.and B.so C.but D.or
27.—The book is so fun. I’m ________ it.
—You can take it home and read it.
A.good at B.different from C.similar to D.interested in
28.—________ do you like English
—Because it’s interesting and fun.
A.When B.Why C.Where D.What
29.They are my good friends. I love ________ and they love ________.
A.they; me B.them; I C.them; me D.they; I
30.—Lily, ________
—Oh, it’s big and nice.
A.where is your school B.how old is your school
C.when do you go to school D.what’s your new school like
完形填空(满分20分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Will is a 13-year-old boy. He loves 31 , so he often plays card games, computer games, and sports games with his friends. Winning (赢) is 32 favorite thing. To him, winning is everything.
There is a race (赛跑) in his class this afternoon, and there are two teams (队)—the 33 team and the red team. Will is on the blue one. Before the race, he says to himself, “I must 34 !”
But things don’t go very well. Will doesn’t feel good 35 his new shoes. He even falls down (摔倒). All his 36 run past him, except (除了) one.
“Come on. Let’s finish the race together,” a boy 37 next to Will and says.
Will looks at him. The boy is Alan. He’s on the red team, 38 he wants to help Will finish the race.
“ 39 do you want to help me ” he asks Alan.
“Winning isn’t everything.” Alan says. “It’s just a race, and there will be a lot of races later. But I want to be 40 to others.”
Will thinks about Alan’s words. Yes, winning isn’t everything, but being nice is the most important thing.
31.A.trips B.books C.games D.questions
32.A.my B.his C.her D.your
33.A.white B.blue C.green D.black
34.A.smile B.run C.win D.lose
35.A.in B.on C.at D.to
36.A.classmates B.sisters C.teachers D.parents
37.A.jumps B.plays C.stops D.talks
38.A.so B.because C.and D.but
39.A.Who B.How C.Why D.When
40.A.easy B.nice C.sure D.welcome
B
Tony is a middle school student. He usually 41 at seven in the morning. Then he 42 his teeth. Then he has breakfast at half past seven. After that, he goes to school 43 a quarter to eight. He likes to 44 to school and it’s only a 10-minute walk. His school 45 at 8:15. There are 4 students in his class. Each lesson is 45 minutes long and he has three in the morning and two in the afternoon.
He has 46 at 11:30 at school. And he usually finishes it at about 11:50. After school, he usually plays 47 with his classmates on the playground. He thinks basketball is very 48 and he likes it best. He usually gets to his 49 around 5:20. After dinner, he does his homework for about 50 minutes. After that, he starts to watch TV for about forty minutes. He likes 50 very much, an he often watches birds. Then he goes to bed at 9:30. This is Tony’s school day.
41.A.acts out B.goes to bed C.has lessons D.gets up
42.A.breaks B.brushes C.prepares D.notices
43.A.in B.for C.on D.at
44.A.run B.fly C.walk D.raise
45.A.meets B.begins C.means D.marks
46.A.breakfast B.lunch C.dinner D.lessons
47.A.chess B.computers C.stories D.basketball
48.A.exciting B.boring C.difficult D.little
49.A.park B.room C.home D.farm
50.A.numbers B.flowers C.animals D.houses
阅读理解(满分34分)
A
This is a fun trick (魔术). You can show it to your family and friends. All you need is some water, a bowl, some pepper and some liquid soap (洗洁精).
Here is what to do:
●Put some water in the bowl (碗).
●Put some pepper (胡椒) in the bowl. The pepper will float on top of the water. It does not fall to the bottom of the bowl. Use enough pepper to cover (覆盖) the water.
●Place the tip of your finger (指尖) in the water. Nothing happens.
●Now, put a bit of liquid soap on your finger.
●Place the tip of your finger in the water again. This time, the pepper should move to the sides of the bowl and it moves very fast. It looks like the pepper is afraid of the soap!
51.What do you put in the bowl first
A.Water. B.Your finger. C.Liquid soap. D.Pepper.
52.What does the underlined word “It” refer to (指代)
A.The bowl. B.The pepper. C.The water. D.The finger.
53.We may learn this in ________ class.
A.history B.Chinese C.geography D.science
B
Light is all around us. We need light to see.
We get most of our light from the sun. Plants need light from the sun. Plants use energy (能量) from sunlight to make food. We eat many of these plants. We also eat animals that have eaten these plants.
Light from the sun shines through some objects (物体). The sun can shine through windows and light up a room. Light can also go through glasses that help us see.
Other things block light. Our bodies can block sunlight, leaving a shadow (阴影) on the ground. Around noon, the sun is high in the sky. This makes a person’s shadow look short. Early in the morning and late in the afternoon, the sun is low in the sky. When the sun is low, a person’s shadow will look very long.
54.We get most of our light from ________.
A.lamps B.the moon C.the sun D.plants
55.Light can shine through ________.
A.all plants and animals B.windows and glasses
C.our bodies D.the ground
56.The underlined word “block” means “________” in Chinese.
A.释放 B.制造 C.阻挡 D.装饰
C
Peppa is a little pig. She has a big family and she loves her family.
Here are her three family photos. Let’s have a look. In the first photo, you can see Peppa, her father, mother and little brother George. What about the next photo Peppa’s grandparents are on the left of the photo and her parents are on the right. In front of them are Peppa, George and their friends. Who are in the last photo Peppa’s family and her uncle’s family. The little pig on the left is Peppa’s cousin Chloe. And Chloe’s little brother is Alexander.
Peppa usually wears a red dress. She has many friends. She likes jumping in muddy puddles (泥坑). George is in a blue shirt. He likes playing with his sister. Daddy Pig is an engineer (工程师). He has the same job as Mr. Rabbit. He is in a green shirt. Mummy Pig works from home on her computer. She wears an orange dress. She is very nice. Grandpa Pig is in purple and Granny Pig is in pink. Peppa loves visiting her grandparents. They love each other.
57.What’s the right order (顺序) of the photos
① ② ③
A.①②③ B.②③① C.①③② D.③②①
58.How many cousins does Peppa have
A.Two. B.One. C.Three. D.Four.
59.What does Mr. Rabbit do
A.A writer. B.A nurse. C.An engineer. D.An actor.
60.Which might be the best title
A.Peppa’s Life B.Peppa’s Friends
C.Peppa’s Grandparents D.Peppa’s Family
D
When is the perfect time to exercise Different times have different benefits (优点).
Exercising in the morning can make you full of energy all day long! Try jogging or yoga with fresh air. It helps you start positively (积极地).
Afternoon is great for sports. Your body temperature is higher and muscles (肌肉) are more flexible (灵活的) then. This helps with basketball or swimming.
Evening exercises like walking after dinner or stretching (拉伸) relax you before bed. Don’t do strong exercise right before sleeping. It may make it difficult for you to get a good sleep.
The perfect time to exercise is when you can keep doing it! Find a time that fits your living habits. But remember: Warm up before exercising and drink enough water!
61.How does the writer start the text
A.By asking a question. B.By giving an example.
C.By telling a story. D.By giving some advice.
62.Which sport can we do after dinner according to (根据) the text
A.Play basketball. B.Play badminton.
C.Take a walk. D.Running.
63.In which part of a magazine (杂志) can we read this text
A.Language and culture. B.Art and people.
C.Nature and history. D.Sports and health.
E
①Going to a new school can be great. But some students can’t fit in with (与……合得来) new classmates. Here are some ways to help you.
②Firstly, know about your school. You can’t fit in if you don’t know the school well. You can find a school map first. To make it easy, you can ask your teacher for it. Walk around your school and enjoy the beautiful things there.
③Be nice to everyone and make friends. If you are nice to others, they will be friendly to you. And it’s important for you to make some new friends. Making new friends can make you happy. Talking to different people and going to some school clubs are the best ways of making friends. But don’t always say yes to others to make friends.
④Do things you like to make you happy. Studying is important and your happiness is important, too. So find something you like and do it when you have nothing to do.
⑤Be yourself. Don’t think too much about others’ ideas about you. Don’t be afraid (害怕) to ask questions if you don’t know something. Try to fit in while still being yourself. This can be very cool. The first few weeks may not be easy for you. But you’ll soon like your new school life.
64.What is the topic (主题) of the passage
A.New School Life. B.Making Friends.
C.Interesting Hobbies. D.Different Clubs.
65.What is the first thing to do when you come to a new school
A.To find your interests. B.To know about the school.
C.To give gifts to classmates. D.To greet your teachers.
66.Which is the best way of making friends according to (根据) the writer
A.Always saying yes to others.
B.Doing things you like to make you happy.
C.Always talking about good things with others.
D.Talking to different people and going to some school clubs.
67.What is the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
六、任务型阅读(满分6分)
Everyone in our school loves sports. Every morning after we get up, we do morning exercises. We do physical training (体育锻炼) in the afternoon.
The most popular sport is basketball. The boys enjoy playing it and some of the girls like it too. Football is also very popular and in every class there are a lot of football fans. We play volleyball when the weather is good. We have basketball, football and volleyball school teams. Our teams often have friendship matches (友谊赛) with teams from other schools. Sports help us keep healthy.
68.When do the students do physical training (不超过5个词)
69.What is the most popular sport (不超过5个词)
70.How do sports help the students (不超过10个词)
七、单词拼写(满分5分)
71.The flag is a s (象征) of national pride and unity.
72.How long does the journey u (通常地) take
73.Brushing your t (牙齿) regularly is important for keeping healthy.
74.I c (收集) seashells whenever I go to the beach.
75.I’ll certainly r (记得) this trip!
八、书面表达(满分15分)
76.某英语杂志正在征文:“我为父母过生日”,请写一篇英语短文,分享你如何为爸爸或妈妈的生日准备惊喜,包括但不限于活动安排,礼物选择,以及你想对他们说的话。
要求:
(1)中心突出,语义连贯,层次清晰,书写规范;
(2)文中不得出现真实的人名、地名和校名;
(3)不少于60词。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】A: Do you like playing tennis, Gina
B: No, I don’t. But I enjoy playing basketball.
2.C
【原文】W: I like playing ping-pong very much. What do you like
M: I like basketball a lot.
3.A
【原文】W: Where is the dining hall I want to go there.
M: It’s across from the classroom building.
4.B 5.A
【原文】M: What’s that under the desk, Anna
W: Oh, it’s an art book. Is it yours, David
M: No, mine is in my bag. Is it Sally’s
W: Sally’s No, hers is here, on her desk. Oh, it’s yours, David. Your name is on it. Haha! Here you are!
M: Thanks very much.
6.A 7.C
【原文】A: Hello, are you Bob
B: Yes, I am. Are you Alice
A: No, I’m not. My name’s Linda. Nice to meet you.
B: Nice to meet you too.
A: Is this your ruler, Bob
B: No, my ruler is red.
A: Oh, look, Gina’s name is on it.
B: Yes, so it’s her ruler.
8.C 9.A 10.B
【详解】M: Hello, Mary. Can you come to my home to watch the basketball game on TV this evening
W: Sorry, Tom. I can’t go out on school nights.
M: Oh, that’s too bad. Can you play basketball after school
W: Yes, but I have to finish my homework first.
M: What do you usually do at weekends
W: I usually clean my room and see my friends. And I have to play the piano for two hours.
11.A 12.B 13.C 14.A 15.C
【原文】
Lisa is very busy every day. She goes to school from Monday to Friday. She likes some subjects, like English, Chinese, PE and history. Her favourite subject is English. On Tuesday afternoon Lisa goes to play tennis. She likes tennis very much. On Wednesday evening she helps her friend with English. On Thursday evening she needs to go to the library. Lisa’s favourite day is Friday because she has only one class in the afternoon. So she has some time to play with her dog, Eric.
16.famous 17.smart 18.hiking 19.chess 20.field
【原文】
Hello. I’m Tina. I am eleven years old. I am from Chengdu, China. My favorite animal is the panda. I like singing songs. I want to be a famous singer. I like music class. This is my good friend Alice. She is eleven years old, too. She is from London, the UK. Her favorite animal is the dog. She has a smart dog. I love hiking. Sometimes I go hiking with my parents on weekends. Alice likes Chinese chess. She likes playing chess with her dad on weekends. There is a big sports field next to the school hall. After school she often plays football with our classmates in the sports field and I like reading books in the library. I like white and black. Alice likes pink. She has many pink school things. We are different but we are good friends.
21.C
【详解】句意:我在桌子下发现了一支笔。这支笔是新的。
考查冠词用法。the定冠词,表特指;an一个,用于元音开头的词;a一个,用于辅音开头的词。根据句意,第一次提到“笔”时,需用不定冠词表示泛指,且“pen”以辅音音素/p/开头,故用“a”;第二次提到同一支笔时,需用定冠词“the”表示特指。故选C。
22.C
【详解】句意:这是2班,这是汤姆和吉姆共同的教室。
考查名词所有格。Tom’s and Jim格式错误;Tom’s and Jim’s汤姆的和吉姆的;Tom and Jim’s汤姆和吉姆的;Tom and Jim汤姆和吉姆。当表示两个人共同拥有某物时,所有格加在最后一个名词后;当表示各自拥有时,所有格加在每个名词后。句中classroom为单数,表明是Tom和Jim共同拥有的一个教室,因此用Tom and Jim’s。故选C。
23.D
【详解】句意:我们在徒步旅行中可以发现美丽的大自然。这让我们感到快乐。
考查动词辨析。keep保持;miss错过;give给;discover发现。根据“the beautiful nature on our hiking trips. It makes us feel happy.”可知在徒步旅行中,我们可以发现美丽的大自然。故选D。
24.D
【详解】句意:——嗨,John。请来帮我把海报张贴在墙上。——好的,我来了。
考查动词短语。wait for等待;ask for请求;look for寻找;put up张贴。根据“the poster on the wall”以及选项可知,此处是指把海报张贴在墙上。故选D。
25.D
【详解】句意:——让我们打篮球吧。——那听起来很棒。
考查动词辨析。listens听;looks看起来;watches观看;sounds听起来。根据“Let’s play basketball.”以及选项可知,此处是指对方的建议听起来很棒。故选D。
26.C
【详解】句意:我认为数学有趣但是难。你觉得呢?
考查连词辨析。and和,表并列;so所以,表因果;but但是,表转折;or或者,表选择。根据语境可知,“interesting”和“difficult”之间是转折关系,所以应该用but。故选C。
27.D
【详解】句意:——这本书太有趣了。我对它很感兴趣。——你可以把它带回家读。
考查形容词短语。good at擅长;different from与……不同;similar to与……相似;interested in对……感兴趣。根据“The book is so fun”可知,这本书很有趣,因此我对它感兴趣,be interested in符合语境。故选D。
28.B
【详解】句意:——你为什么喜欢英语?——因为它有趣和好玩。
考查特殊疑问词。When什么时候;Why为什么;Where在哪里;What什么。根据答句“Because it’s interesting and fun.”可知,答句在解释原因,因此问句应使用Why询问原因。故选B。
29.C
【详解】句意:他们是我的好朋友。我爱他们,他们也爱我。
考查人称代词宾格。they他们,主格,在句中作主语;me我,宾格,在句中作宾语;them他们,宾格,在句中作宾语;I我,主格,在句中作主语。第一个空,love是动词,后接代词宾格作宾语,所以第一个空用them;第二个空,同样love是动词,后接代词宾格作宾语,所以第二个空用me。故选C。
30.D
【详解】句意:——莉莉,你的新学校怎么样?——哦,它又大又漂亮。
考查特殊疑问句辨析。where is your school你的学校在哪里;how old is your school你的学校有多少年了;when do you go to school你什么时候去上学;what’s your new school like你的新学校怎么样。根据“Oh, it’s big and nice.”可知,此处询问学校怎么样。故选D。
31.C 32.B 33.B 34.C 35.A 36.A 37.C 38.D 39.C 40.B
【导语】本文讲述了喜欢竞争,以赢得任何比赛为目标的Will,在一次班级比赛中明白了赢得比赛并不应该是全部目标。
31.句意:他喜欢游戏,所以他经常和他的朋友玩纸牌游戏、电脑游戏和体育游戏。
trips旅游;books书;games游戏;questions问题。根据“so he often plays card games, computer games, and sports games with his friends”可知,他喜欢游戏。故选C。
32.句意:赢是他最喜欢的事情。
my我的;his他的;her她的;your你的。根据“To him, winning is everything.”可知,赢是“他”最喜欢的事情,此处用his指代Will的。故选B。
33.句意:今天下午他班上有一场赛跑,有两队——蓝队和红队。
white白色的;blue蓝色的;green绿色的;black黑色的。根据“Will is on the blue one.”可知,其中一队是蓝队。故选B。
34.句意:比赛前,他对自己说:“我必须赢!”
smile微笑;run跑;win赢;lose输。根据“To him, winning is everything.”以及前文描述他喜欢赢可知,他对自己说必须赢。故选C。
35.句意:Will穿着他的新鞋感觉不舒服。
in在……里面;on在……上面;at在;to到。“feel good in+衣服/鞋子”表示“穿着……感觉舒服”,是固定搭配。故选A。
36.句意:他所有的同学都从他身边跑过,除了一个人。
classmates同学;sisters姐妹;teachers老师;parents父母。根据“There is a race (赛跑) in his class this afternoon”可知,赛跑是在他班上进行的,所以跑过他身边的是他的同学。故选A。
37.句意:一个男孩停在Will旁边说。
jumps跳;plays玩;stops停止;talks谈话。根据“Come on. Let’s finish the race together”可知,这个男孩停在Will旁边鼓励他。故选C。
38.句意:他在红队,但他想帮助Will完成比赛。
so所以;because因为;and和;but但是。前文说他在红队,后文说他想帮助Will完成比赛,前后是转折关系,用but连接。故选D。
39.句意:你为什么想帮助我?
Who谁;How怎样;Why为什么;When什么时候。根据Alan回答的“Winning isn’t everything.”以及“It’s just a race...But I want to be...to others.”可知,Will问Alan为什么想帮助他。故选C。
40.句意:但我想对别人友好。
easy容易的;nice友好的;sure确定的;welcome受欢迎的。根据“Yes, winning isn’t everything, but being nice is the most important thing.”可知,Alan想对别人友好,be nice to sb表示“对某人友好”。故选B。
41.D 42.B 43.D 44.C 45.B 46.B 47.D 48.A 49.C 50.C
【导语】本文讲述了Tony的日常生活。
41.句意:他经常在早上7点起床。
acts out把……表演出来;goes to bed睡觉;has lessons上课;gets up起床。根据“at seven in the morning”可知是指在早上7点起床。故选D。
42.句意:然后他刷牙。
breaks打破;brushes刷;prepares准备;notices注意到。根据“his teeth”可知这里是指刷牙,所以应该用brushes。故选B。
43.句意:在那之后,他在7点45分去上学。
in后接年/月/季节;for后接时间段;on后接具体某一天;at后接时刻。根据“a quarter to eight”可知这里表示具体的时间点,所以用介词at。故选D。
44.句意:他喜欢步行去上学,只需要10分钟。
run跑;fly飞;walk走;raise提高。根据“it’s only a 10-minute walk”可知这里是指步行去上学,所以应该用walk。故选C。
45.句意:他的学校在8点15分开始上课。
meets遇见;begins开始;means意味着;marks标记。根据“at 8:15”可知这里是指学校开始上课的时间,所以应该用begins。故选B。
46.句意:他在学校11点30分吃午饭。
breakfast早餐;lunch午餐;dinner晚餐;lessons课程。根据“at 11:30 at school”可知这里是指在学校吃午饭的时间,所以应该用lunch。故选B。
47.句意:放学后,他通常在操场上和同学们打篮球。
chess国际象棋;computers电脑;stories故事;basketball篮球。根据“he thinks basketball is very…”和“with his classmates on the playground”可知这里是指和同学们在操场上打篮球,所以应该用basketball。故选D。
48.句意:他认为篮球很刺激,他最喜欢它。
exciting刺激的;boring无聊的;difficult困难的;little小的。根据“he likes it best”可知这里是指他认为篮球很刺激,所以应该用exciting。故选A。
49.句意:他通常在大约5点20分到家。
park公园;room房间;home家;farm农场。根据“around 5:20”可知这里是指到家,所以应该用home。故选C。
50.句意:他非常喜欢动物,经常观察鸟类。
numbers数字;flowers花;animals动物;houses房子。根据“an he often watches birds”可知是指他非常喜欢动物,故选C。
51.A 52.B 53.D
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了一个有趣的科学实验。
51.细节理解题。根据“Put some water in the bowl (碗).”可知,第一步是放水在碗里。故选A。
52.词句猜测题。根据“It does not fall to the bottom of the bowl.”以及“The pepper will float on top of the water.”可知,前文提到了胡椒粉会浮在水面,“It”指代前一句的主语“the pepper”,故选B。
53.推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了一个有趣的科学实验,因此可以在科学课上学习到这些内容。故选D。
54.C 55.B 56.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了光的重要性、主要来源以及光的基本特性,重点说明了光能穿透某些物体,也会被另一些物体阻挡从而形成阴影的现象。
54.细节理解题。根据第二段“We get most of our light from the sun.”可知,我们的大部分光线来自太阳。故选C。
55.细节理解题。根据第三段“The sun can shine through windows and light up a room. Light can also go through glasses that help us see.”可知,光可穿透窗户和眼镜。故选B。
56.词句猜测题。根据最后一段“Our bodies can block sunlight, leaving a shadow on the ground.”可知,阴影的形成正是因为光被“阻挡”了;因此,划线单词“block”的意思是“阻挡”。故选C。
57.B 58.A 59.C 60.D
【导语】本文主要讲述了佩奇的大家庭。
57.细节理解题。根据“In the first photo, you can see Peppa, her father, mother and little brother George.”可知,在第一张照片中,你可以看到佩奇,她的父亲,母亲和弟弟乔治,因此是第一张照片对应序号为②;根据“What about the next photo Peppa’s grandparents are on the left of the photo and her parents are on the right. In front of them are Peppa, George and their friends.”可知,第二张照片是佩奇的祖父母在照片的左边,她的父母在右边,前面还有佩奇,乔治和朋友们,因此第二张照片对应序号③;根据“Who are in the last photo Peppa’s family and her uncle’s family. The little pig on the left is Peppa’s cousin Chloe. And Chloe’s little brother is Alexander.”可知,第三张照片是佩奇一家和叔叔的一家的照片,第三张对应图片序号①。故选B。
58.细节理解题。根据“The little pig on the left is Peppa’s cousin Chloe. And Chloe’s little brother is Alexander.”可知佩奇有一个堂姐,一个堂弟。故选A。
59.细节理解题。根据“ Daddy Pig is an engineer (工程师). He has the same job as Mr. Rabbit. ”可知兔先生和猪爸爸是同一个职业,都是工程师。故选C。
60.最佳标题题。本文主要介绍了佩奇的大家庭。故选D。
61.A 62.C 63.D
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍在不同的时间采取合适的锻炼方法有不同的优点。
61.细节理解题。根据文章第一段中“When is the perfect time to exercise ”可知,作者是以提出问题作为文章开头。故选A。
62.细节理解题。根据文章第四段中“Evening exercises like walking after dinner or stretching relax you before bed.”可知,晚饭后适合散步或拉伸。故选C。
63.推理判断题。通读全文可知,本文探讨了锻炼的最佳时间及其各自的优点,属于“运动与健康”范畴。故选D。
64.A 65.B 66.D 67.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要针对新生如何适应新学校的问题,提供了四条具体的建议:了解学校、友善交友、培养爱好、保持自我。文章旨在帮助新生克服最初的困难,顺利融入新环境并享受校园生活。
64.主旨大意题。文章开篇点明“新学校难以融入”的问题,随后围绕“如何融入新学校”给出多条建议,核心围绕“新学校生活”展开。故选A。
65.细节理解题。根据第②段“Firstly, know about your school.”可知,作者提出的第一条建议就是“了解学校”,这是进入新学校后首先要做的事。故选B。
66.细节理解题。根据第③段“Talking to different people and going to some school clubs are the best ways of making friends.”可知,作者明确指出“和不同的人交流、参加学校俱乐部”是交友的最佳方式。故选D。
67.篇章结构题。综合全文可知,文章第①段为“总起段”,通过“进入新学校可能很棒但有人难以融入”的现象,引出“帮助融入的方法”这一核心主题;第②—⑤段为“分述段”,分别列举四条具体建议,属于并列的分论点。因此,文章结构应为:总——分,选项C结构符合题意。故选C。
68.In the afternoon. 69.It is basketball. 70.Sports help them keep healthy.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了学校里的运动情况,包括运动时间、受欢迎的项目及运动的好处。
68.根据第一段最后一句话“We do physical training in the afternoon.”可知,学生们在下午的时候进行体育锻炼。故填In the afternoon。
69.根据第二段第一句话“The most popular sport is basketball.”可知,作者学校里最受欢迎的运动是篮球。故填It is basketball。
70.根据文章最后一句话“Sports help us keep healthy.”可知,运动能帮助学生们保持健康。故填Sports help them keep healthy。
71.(s)ymbol
【详解】句意:旗帜是民族自豪感和团结的一种象征。根据“The flag is a...of national pride and unity.”及首字母提示可知,symbol表示“象征”,符合语境。故填(s)ymbol。
72.(u)sually
【详解】句意:这段旅程通常需要多长时间?根据中文提示和首字母,usually“通常地”符合题意,为副词。故填(u)sually。
73.(t)eeth
【详解】句意:经常刷你的牙齿对保持健康很重要。根据“Brushing your...regularly is important for keeping healthy.”及首字母提示可知,tooth表示“牙齿”,刷牙通常是刷多颗牙齿,应用其复数形式teeth。故填(t)eeth。
74.(c)ollect
【详解】句意:我每次去海滩都收集贝壳。根据中文提示和首字母可知,collect“收集”符合题意,该句是一般现在时,主语是“I”,动词填原形。故填(c)ollect。
75.(r)emember
【详解】句意:我一定会记得这次旅行!根据括号内的汉语和首字母“r”提示可知,此处考查remember“记得”,动词;空前“I’ll”为“I will”的缩写,因此这里应用动词原形。故填(r)emember。
76.例文
How I Celebrate My Mother’s Birthday
My mother has always made my birthdays unforgettable, and this year, I want to surprise her on her special day.
First, I will buy a delicious chocolate cake for my mother. Next, I will set up a surprise party with family and friends, filling the room with colorful balloons and flowers. For her gift, I will make a birthday card with our cherished photos and words. On her big day, I will thank her for her endless love and care, telling her she’s the best mom in the world.
I love my mother and want to make her happy on her birthday.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般将来时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,介绍自己将如何给妈妈过生日;
第二步,表达对妈妈的爱。
[亮点词汇]
①surprise party惊喜派对
②want to do想要做某事
[高分句型]
I love my mother and want to make her happy on her birthday.(不定式作宾语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表