资源简介 安徽省淮北市2025-2026学年九年级英语上期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.How does Linda study English A. B. C.2.What did the boy use to do at weekends A. B. C.3.What does Linda want to drink A. B. C.听下面一段对话,回答以下小题。4.What book does Henry want to borrow A.A book about music. B.A book about science. C.A book about history.5.How many days may Henry keep the book A.For seven days. B.For fourteen days. C.For twenty-one days.听下面一段对话,回答下列小题。6.How does the boy feel before climbing the mountain A.Relaxed but afraid. B.Excited but afraid. C.Relaxed and excited.7.Who may the boy climb the mountain with A.His friends. B.His teachers. C.His family.听下面一段对话,回答以下小题。8.What TV program does Clark like best A.Around the World. B.Evening News. C.Star Interview.9.What does Lisa think of the program Around the World A.Boring. B.Interesting. C.Meaningless.10.Who likes to watch the program Human and Nature A.Lisa. B.Clark. C.Lina.听下面一段对话,回答下列小题。11.How old is Joe’s grandfather now A.60. B.69. C.70.12.What is the relationship between the two speakers A.Friends. B.Neighbors. C.Relatives.13.What are the speakers talking about A.Where to celebrate grandfather’s birthday.B.When to leave for the shopping center.C.What to buy for their grandfather.听下面一段对话,回答小题。14.Where are the speakers now A.At Tim’s home. B.At Lisa’s home. C.In the school.15.Who made the zongzi A.Lisa. B.Lisa’s mother. C.Lisa’s grandma.二、听力填空(满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下列表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。My Motherland and MeMotherland China is becoming 16 . China is playing an important 17 on the world stage.Feeling I am proud of being a 18 .Plans Learn to be thankful, kind and honest. Be 19 to face the difficulties in life. 20 knowledge as much as possible and keep improving myself.三、单项选择(满分10分)21.Our parents always make some rules to protect us ________ any possible danger.A.by B.for C.against D.about22.—I saw Mary hanging out with her friends just now.—It ________ be her.She has gone to Beijing.A.can’t B.could C.might D.mustn’t23.—How can you write so well —I read a lot, and the works of Mo Yan had a great ________ on me.A.difference B.influence C.situation D.attention24.I think it’s helpful for us to get a ________ understanding of the ecosystem through the science report.A.basic B.painful C.spare D.polite25.—Although he was really disappointed, he _______ a weak smile.—He always cares about others’ feelings.A.managed B.suggested C.lost D.hid26.It’s not polite to _______ a friend’s home without calling first.A.look around B.invite to C.pass by D.drop by27.By now, tons of robots ________ to help the farmers with heavy work.A.are produced B.were producedC.will be produced D.have been produced28.Chinese pipa player Gao Hong _______ used 4 strings to make different sounds, winning lots of praise on the Internet.A.simply B.hardly C.widely D.loudly29.—Excuse me, could you please tell me _______ —Walk along this road to the end and the library is just across the road.A.how can I go to Huaibei Library B.when does Huaibei Library openC.where Huaibei Library is D.whether Huaibei Library was open30.—Is your QQ account safe —Yes, nobody can use it _________ they have the password.A.if B.when C.since D.unless完形填空A阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 I have a cat from my parents on my 10th birthday. Every night, she rests on my legs as I sit in my favorite armchair, and her 31 purring (呼噜) has made my evenings more 32 . However, about a year ago, Sasha started 33 strangely and began to meow (猫叫声) without stopping, as if she was trying to communicate something important to me. At first, I thought she might just be trying to get more 34 , but her meowing became serious 35 . I ended up taking her to the vet (兽医) as her behavior was so unusual. I 36 why I had brought her in, and the vet agreed to run some tests. After not finding 37 strange, I decided to see the doctor myself, just in case. As it turned out, it wasn’t the cat that had a problem—it was me! I 38 that I had a serious health problem. I didn’t feel anything 39 , but somehow Sasha knew that something was wrong. The doctor said that if I had waited until the symptoms (症状) 40 clearly, it’s likely I would have faced a serious health problem. I’m so glad for having my cat around, and now she’s more important to me than ever!31.A.quick B.nervous C.gentle D.fair32.A.peaceful B.dangerous C.independent D.exciting33.A.behaving B.preferring C.shutting D.recording34.A.pleasure B.attention C.expression D.effort35.A.comfortably B.properly C.successfully D.gradually36.A.required B.warned C.discovered D.explained37.A.everything B.anything C.something D.nothing38.A.woke up B.looked up C.found out D.worked out39.A.valuable B.medical C.unusual D.smooth40.A.overslept B.appeared C.realized D.remindedBIn the past, many young people often ran out of their money quickly and some even spent more than they made. But nowadays, things are changing. Young people are spending money more 41 . They are trying to buy better 42 with less money and some just spend money to meet their basic pared with getting a(n) 43 wallet, they are more willing to save money.At the same time, there comes a very interesting question: is it 44 to have a good time without spending any money The answer is yes, according to Chen Lingyi, a girl from Shanghai who is encouraging people to enjoy life’s 45 without spending money. Chen and her team are also producing a 46 about ways to enjoy China’s big cities without spending any money. These include 100 47 on enjoying a free weekend in Shanghai and several other cities in China.Besides the magazine, Chen’s team has also held workshops (研讨会) for 48 of big technology companies as well as students. The purpose of these workshops is to 49 them to find out what brings them satisfaction and happiness in their lives.In Chen’s opinion, it is really important for people to find inner (内心的) peace instead of spending money to 50 happiness. Do you think so 41.A.wisely B.freely C.quickly D.directly42.A.markets B.costumes C.products D.palaces43.A.magic B.traditional C.empty D.lost44.A.simple B.direct C.unusual D.possible45.A.thanks B.pleasures C.manners D.methods46.A.magazine B.university C.drama D.documentary47.A.excuses B.suggestions C.problems D.instruments48.A.guards B.ministers C.workers D.bankers49.A.check B.choose C.train D.encourage50.A.achieve B.prevent C.educate D.share五、补全对话(满分10分)根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。A: Have you ever been to a music festival, Peter B: Yes. 51A: Wow! How was it B: It was great fun! 52 And I also saw some famous singers and bands.A: Sounds cool! 53B: Of course! There were all kinds of delicious foods and I tasted lots of them.A: Great! 54B: I played a lot of games with other people and took many photos.A: Oh, lucky you. 55B: Let’s go together next time.A: OK!A.I want to go to a music festival, too.B.I went to the Huanghai Forest Music Festival with my parents in April.C.Do you like it D.There were colorful lights and amazing music everywhere.E.Did you make any new friends at the festival F.Was there any delicious food at the festival G.What else did you do at the festival 阅读理解(满分34分)A56.How many schools joined the tournament A.Two. B.Four. C.Eight. D.Sixteen.57.Which school did Shine Middle School play against in the quarter-finals A.Moon Middle School. B.Flag Middle School.C.River Middle School D.Mouse Middle School.58.Which school was the champion A.River Middle School. B.Flag Middle School.C.Shine Middle School. D.Mouse Middle School.BAlthough the ground seems hard, it’s made up of large pieces of rock that slowly move. These pieces of rock are called the earth’s crust (地壳), and they collide with and rub against (与……相撞和摩擦) one another. Scientists believe this is what causes earthquakes.The earth’s crust may suddenly break or move, and this usually causes a lot of energy to come out in the form of earthquakes. Earthquakes happen all the time, every day, all around the world.Millions of earthquakes happen every year. Luckily, most earthquakes are just too small to be felt by us. According to experts, as many as 100,000 earthquakes that can be felt by humans may happen every year!Sometimes, large earthquakes happen, and they let out a great deal of energy, which is stronger than thousands of atomic bombs (原子弹). For example, a powerful earthquake off the coast of Japan in 2011 broke thousands of buildings and caused the deaths of about 20,000 people. Earthquakes have been around since the beginning of time, but scientists only began to understand and measure (测量) them about 100 years ago, though. Today, scientists use special tools to study earthquakes. They hope to understand earthquakes better and learn to predict when they might happen.59.What is Paragraph 1 mainly about A.How earthquakes happen. B.Why the ground seems hard.C.When the earth’s crust moves. D.What scientists think of earthquakes.60.How often do earthquakes happen around the world A.Seldom. B.All the time.C.Every once in a while. D.About 100,000 times a year.61.How does the writer explain the energy let out during the earthquake is powerful A.Through an activity. B.By discovering.C.Through an example. D.By questioning.CCulture isn’t just for humans. Culture is also an important part of life in the wild.Sam helps to increase the number of macaws (金刚鹦鹉) by taking birds that were born in captivity and sending them back into the wild.“In a cage, you can’t train them to know where, when and how to find that food, or about trees with good nest sites, “Sam said. In the wild, the bird’s parents are normally the ones that teach them this important information.This type of knowledge is known as cultural knowledge. Cultural knowledge can be passed down from the older generation to the newer one. For many species, cultural knowledge is necessary for living.Culture helps animals get used to different living environments. For example, some crows have learned to put nuts in the middle of the road for cars to drive over. And in other areas, they have learned to do this at crossings so they can safely get the food when the cars stop at red lights.Other important parts of cultural knowledge include things like group identity (认同), using different tools, taking different migration routes (迁徙路线) and using different socializing methods.62.What does the underlined word “captivity” in Paragraph 2 probably mean A.囚禁 B.濒危 C.智慧 D.奇怪63.Why do macaws learn cultural knowledge A.Because it is passed down from older generations.B.Because it is important information about food.C.Because it helps them get along with humans.D.Because it helps them live in the wild.64.How do some crows use cultural knowledge to eat nuts A.They work in groups to find nuts.B.They steal nuts from other animals.C.They plant their own nuts in the wild.D.They make use of passing cars to break nuts.65.What is the main idea of the text A.The importance of cultural knowledge for wild animals.B.The role of scientists in saving wild animals.C.The study of animals in cages.D.The influence of human activities on animals.DIn 1932, a Danish (丹麦的) man named Ole Kirk Kristiansen started a business—making toys. He took the Danish words “leg godt”, meaning “play well “and came up with “LEGO”. Now, it has become a name that kids all over the world will grow up with. How has a kids ‘toy become so successful There are three main reasons.The first is that the LEGO Group works hard to make its toys better. For example, LEGO bricks (积木) were made of wood at first. But, as the wooden parts didn’t stay together, LEGO searched for a way to make different parts stick together even when they were moved somewhere else. This is how their plastic (塑料的) bricks were invented.The second reason for LEGO’s success is the toy itself. The LEGO Group wants to make toys that allow children to learn through playing. ▲ They are strong and colorful. Children can use the bricks to build almost anything they can think of. With just six bricks, there are 915,103,765 ways to put them together!The last reason for LEGO’s success is that the LEGO Group keeps trying to come up with new ideas. They now have many different product lines. Some product lines use themes from popular movies. And now LEGO even has its own movie!66.Why did the plastic LEGO bricks take the place of wooden bricks A.Because plastic bricks are cheaper. B.Because plastic bricks are stronger.C.Because plastic bricks can stick together. D.Because plastic bricks come in many colors.67.Which of the following is the best for “ ▲ ” A.All children want to be creative. B.Playing helps children learn better.C.Its workers know children’s needs. D.Its special bricks are perfect for this.68.What is the purpose of the passage A.To tell us how to start a business.B.To introduce a new kind of toy to us.C.To explain why the LEGO toy is popular.D.To advise children to play with LEGO bricks.EHave you ever wondered why we can’t control those “achoo” moments Welcome to the unusual world of sneezes (打喷嚏). Here’s some fun information about them.First, it all starts with a tickle (痒). Whether it’s dust, pepper, or even sunshine, if your body thinks something might be harmful, your brain sends a warning to sneeze. Also, a sneeze can travel up to 100 miles per hour (160 km/h)! Imagine your sneeze going as fast as a race car. It’s your nose’s way of saying, “ ▲ ”After a sneeze, we often say “bless you”. This is believed to stop evil spirits from entering the body. So, every “bless you” is like a mini exorcism (驱邪) for your nose. Also, one sneeze can start a chain reaction (连锁反应), spreading from one person to another. For example, once someone starts sneezing, others may join in. It’s the social side of sneezing!Finally, did you know that some people close their eyes naturally when they sneeze Scientists have done a lot of research, but still aren’t sure why this happens, but it seems to be a natural body response.All in all, after knowing the unusual world of sneezes, we should accept them. Next time you feel a tickle in your nose and want to sneeze, just go with it. It’s not just a sneeze. Instead, it’s a special performance by your amazing nose!69.Which of the following can be put in the “ ▲ ” in Paragraph 2 A.Don’t worry, it’s OK! B.Clear the way, I’m coming through!C.Take it easy, I will be fine! D.Pay attention, I’m parking here!70.Which of the following is TRUE about the sneeze A.It can travel up to 160 miles per hour. B.It can completely stop people from evil spirits.C.It hasn’t been studied by scientists so far. D.It can spread from one person to another easily.71.How is the above passage organized A. B. C. D.72.What’s the writing purpose of this passage A.To introduce interesting facts about sneezes. B.To explain the bad results of sneezing.C.To advise people to sneeze more often. D.To tell people how to avoid sneezes.七、任务型阅读(满分6分)A man was driving along a rural road when he saw a three-legged chicken running next to his car. He was amused (被逗笑了) by this and watched as it ran along.As he was driving, he realized that the chicken was running at about 50 km an hour. “That’s a pretty fast chicken. I wonder how fast it can run!”He drove faster than before and the chicken kept up with him, even at 70 km an hour. He sped up to 90 km an hour and the chicken was still right next to him.Suddenly, the chicken turned off the road and ran down a long driveway, leading to a farmhouse. The man followed the chicken to the house and saw a man standing in the yard, as well as dozens of three-legged chickens.The man in the car called out to the farmer, “How did you get all these three-legged chickens ”The farmer replied, “I breed (饲养) them. You see, it’s me, my wife, and my son living here, and we all like to eat chicken legs. Since chickens only have two legs, I started breeding this three legged species (品种). In this way, we could have more chicken legs to eat.”“That’s amazing!” said the driver. “How do they taste ”“We don’t know,” said the farmer. “We can’t catch any of them!”73.What made the man laugh (不超过10个词)74.How fast could the chicken run at least according to the passage (不超过5个词 )75.Why did the farmer breed the three-legged chickens (不超过10个词)八、单词拼写(满分5分)76.Setting personal goals can give your life a s (感觉) of direction.77.It’s i (不礼貌的) to speak loudly when we visit some places of interest.78.Kids should be e (教育) to follow the traffic rules at a young age.79.He dropped out of school at an early age. Now he always r (后悔) doing that.80.The tennis player expressed his thanks to his c (教练) in his speech.九、书面表达(满分15分)81.赠人玫瑰,手有余香。帮助别人,自己会感到快乐。假设你校正举办以“我身边的好人好事” 为主题的英语征文比赛,请你根据以下内容提示,以“An Unforgettable Day”为题用英语写一篇记叙文。内容提示如下:写作要求:1.文章应包括内容提示中所有要点,可适当发挥;2.语言表达要准确,语意要通顺、连贯,条理清楚,书写规范; 3.词数100左右。开头已给出,不计入总词数。An Unforgettable DayAs the saying goes, “Roses given, fragrance in hand”. In our daily life, we will meet with a lot of trouble, so it is necessary for us to help those who are in trouble. Here’s my unforgettable day of helping others.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】W: I learn English by watching videos. Linda learns it by listening to tapes. What about you, Frank M: I learn it by reading newspapers.2.C【原文】W: I used to watch TV at weekends, what about you M: I used to play football. But now I enjoy reading as it brings me a lot of joy.3.B【原文】M: Linda, what would you like to drink, tea or coffee W: Neither. I want a glass of lemon juice.4.B 5.C【原文】M: Excuse me, Miss White! I’d like to borrow a book about science.W: OK. Show me your library card, please.M: Here you are, Miss White.W: Here’s the book, Henry. You may keep it for three weeks.M: Thank you very much.W: You’re welcome.6.B 7.A【原文】M: I’m going to climb Mount Huang next week. I’m excited but still a little afraid.W: Really What exactly are you worried about M: I’m worried that I won’t be able to make it to the top, and I’ve also heard there might be dangerous animals. What should I do W: I think you should take more exercise and relax yourself first. Keeping healthy is quite necessary.M: You’re right. Any other ideas W: Oh, you can go there with your friends. Maybe they can help you a lot along the way.M: Sounds good! Thank you!W: You’re welcome.8.C 9.B 10.A【原文】W: What kind of TV programs do you like best, Clark M: I like many kinds of programs, but among them, I like Star Interview best.W: But why do you like it best M: I think I can see many pop stars. Don’t you think so, Lisa W: I dislike them. They are boring. I like Around the World best. They are not only interesting, but it can also help us learn many things in the world.M: Do you like any other programs W: Yes, of course. For example, I like Human and Nature, Animal World and Evening News.M: Oh, you like to watch so many programs!11.B 12.C 13.C【原文】W: Joe, next Sunday is our grandfather’s seventieth birthday. Do you want to give him a gift M: Yes, of course. I’ve been thinking about it. Grandpa likes listening to music and he likes books too.W: What kind of books does he like M: He likes books about history. He is very interested in them.W: How about getting him a history book Also, does he enjoy popular music M: No, he doesn’t. But he likes classical music.W: Okay. Let’s buy some classical music CDs and a book about history for him.M: That’s a good idea.14.A 15.C【原文】A: Happy Dragon Boat Festival, Tim!B: Happy Dragon Boat Festival! Welcome to my house, Lisa. Please come in.A: Thank you. I’m just stopping by to bring you some zongzi.B: Wow, did you make them yourself A: No, in fact, my grandmother made them. You can have a try. They taste delicious.16.stronger 17.role 18.Chinese 19.brave 20.Study【原文】Hello, everyone! Today I’ll give a speech here. My topic is “My Motherland and Me”.Thanks to the development of science and technology, China is becoming stronger and stronger. Nowadays, China is playing an important role on the world stage. And China has become one of the most powerful countries in the world in science and technology. I am proud of being a Chinese. All of us should make an effort to realize our Chinese Dream. As for me, I should learn to be thankful, kind and honest. Besides, I should be brave to face the difficulties in life, and I’ll try to study knowledge as much as possible and keep improving myself. It is my dream to be a famous engineer and I’ll work hard to make it happen.That’s all. Thank you for your attention.21.C【详解】句意:我们的父母总是制定一些规则来保护我们免受任何可能的危险。考查介词辨析。by通过;for为了;against反对,对抗;about关于。protect...against...“保护……免受……”。故选C。22.A【详解】句意:——我刚才看见玛丽和她的朋友在闲逛。——不可能是她,她已经去了北京。考查情态动词辨析。can’t不可能;could可以;might可能;mustn’t禁止。根据“She has gone to Beijing.”可知,Mary已经去了北京,因此不可能是她。故选A。23.B【详解】句意:——你怎么能写得这么好?——我读了很多书,而且莫言的作品对我影响很大。考查名词辨析。difference差异;influence影响;situation情况;attention注意。根据“the works of Mo Yan”以及“How can you write so well”可知,莫言作品对自己影响很大,have an influence on...“对……有影响”。故选B。24.A【详解】句意:我认为对我们来说,通过这个科学报告获得对生态系统的基本理解是有帮助的。考查形容词辨析。basic基本的,基础的;painful痛苦的;spare多余的;polite有礼貌的。“get a basic understanding”表示“获得一个基本的理解”,符合通过科学报告获取对生态系统基础认知的语境。故选A。25.A【详解】句意:——虽然他真的很失望,但他还是勉强挤出了一丝微笑。——他总是关心别人的感受。考查动词辨析。managed设法;suggested建议;lost失去;hid隐藏。根据“Although he was really disappointed, he … a weak smile.”可知,虽然很失望,但还是设法微笑。故选A。26.D【详解】句意:不先打招呼就突然拜访朋友的家是不礼貌的。考查动词短语。look around环顾四周;invite to邀请;pass by经过;drop by顺便拜访。根据“a friend’s home without calling first.”可知,是指不打招呼就到访朋友家是不礼貌的。故选D。27.D【详解】句意:到目前为止,已经生产了很多机器人来帮助农民完成繁重的工作。考查现在完成时态的被动语态。主语“tons of robots”和谓语“produce”之间是被动关系,根据“by now”提示应使用现在完成时的被动语态“have been produced”。故选D。28.A【详解】句意:中国琵琶演奏家高虹仅仅用四根弦就发出了不同的声音,在互联网上赢得了许多好评。考查副词辨析。simply仅仅;hardly几乎不;widely普遍地;highly高度地。根据“Chinese pipa player Gao Hong…used four strings to make different sounds”可知,此处应指仅仅用四根弦就发出了不同的声音。故选A。29.C【详解】句意:——对不起,你能告诉我淮北图书馆在哪里吗?——沿着这条路走到尽头,图书馆就在马路对面。考查宾语从句。根据“Walk along this road to the end and the library is just across the road.”可知,此处询问淮北图书馆在哪里,应用where引导宾语从句,并且从句用陈述语序。故选C。30.D【详解】句意:——你的QQ账号安全吗?——是的,没有人可以使用它除非他们有密码。考查连词辨析。if如果,引导条件状语从句;when当……时,引导时间状语从句;since因为,引导原因状语从句;unless除非,引导条件状语从句。根据“nobody can use it”及“they have the password”可知,后一句是前一句的否定条件,因此unless符合句意,故选D。31.C 32.A 33.A 34.B 35.D 36.D 37.B 38.C 39.C 40.B【导语】本文讲述了一只名叫Sasha的猫与作者之间特殊的关系,以及Sasha如何在作者未察觉自身健康问题时,表现出异常行为,最终帮助作者及时发现并处理了健康问题的故事。31.句意:每天晚上,当我坐在我最喜欢的扶手椅上时,她都会躺在我的腿上,她温柔的呼噜声让我的夜晚更加宁静。quick快的;nervous焦虑的;gentle温柔的;fair公平的。根据“Every night, she rests on my legs as I sit in my favorite armchair, and her…purring (呼噜) has made my evenings more…”的语境可知,此处描述的是作者感到放松温馨的情景,所以应表示温柔的呼噜声。故选C。32.句意:每天晚上,当我坐在我最喜欢的扶手椅上时,她都会躺在我的腿上,她温柔的呼噜声让我的夜晚更加宁静。peaceful安静的;dangerous危险的;independent独立的;exciting令人兴奋的。根据“Every night, she rests on my legs as I sit in my favorite armchair, and her…purring (呼噜) has made my evenings more…”的语境可知,此处描述的是作者感到放松温馨的情景,所以应表示夜晚更加宁静。故选A。33.句意:然而,大约一年前,Sasha开始表现得很奇怪,开始不停地喵喵叫,好像她想和我交流一些重要的事情。behaving表现;preferring较喜欢;shutting关闭;recording记录。根据“began to meow (猫叫声) without stopping”并结合选项可知,Sasha开始不停地喵喵叫,应是表现得很奇怪,A项符合。故选A。34.句意:起初,我以为她可能只是想引起更多的注意,但她的喵喵声逐渐变得严重起来。pleasure高兴;attention注意;expression表达;effort努力。根据上文“began to meow (猫叫声) without stopping, as if she was trying to communicate something important to me”可知,Sasha开始不停地喵喵叫,好像她想和作者交流一些重要的事情,所以作者以为Sasha想要引起作者的注意。故选B。35.句意:起初,我以为她可能只是想引起更多的注意,但她的喵喵声逐渐变得严重起来。comfortably舒服地;properly适当地;successfully成功地;gradually逐渐地。根据下文“I ended up taking her to the vet (兽医) as her behavior was so unusual.”可知,作者决定带Sasha看兽医,应是她的喵喵声逐渐变得严重起来。故选D。36.句意:我解释了为什么带她进来,兽医同意做一些检查。required需要;warned警告;discovered发现;explained解释。根据“the vet agreed to run some tests”可知,兽医同意做一些检查,应是作者解释带Sasha看兽医的原因。故选D。37.句意:在没有发现任何奇怪的事情后,我决定自己去看医生,以防万一。everything每件事;anything任何事物;something某物;nothing没有什么。根据“I decided to see the doctor myself, just in case.”可知,作者为了保险起见,自己去看了医生,说明Sasha没有检查出任何奇怪的事情,anything符合。故选B。38.句意:我发现我有严重的健康问题。woke up醒来;looked up查找;found out发现;worked out计算出。根据上文“I decided to see the doctor myself, just in case.”可知,此处表示看完医生后,作者发现自己有严重的健康问题。故选C。39.句意:我没有感到任何异常,但不知怎么的,Sasha知道出了什么问题。valuable珍贵的;medical医疗的;unusual不寻常的;smooth平滑的。根据“but somehow Sasha knew that something was wrong”可知,此处句意发生了转折,说明发现作者身体出现问题的是Sasha,而作者没有感到任何异常。故选C。40.句意:医生说,如果我等到症状明显出现,我可能会面临严重的健康问题。overslept睡过头;appeared出现;realized认识到;reminded提醒。根据“The doctor said that if I had waited until the symptoms (症状)…clearly, it’s likely I would have faced a serious health problem.”的语境并结合选项可知,此处指出现明显症状。故选B。41.A 42.C 43.C 44.D 45.B 46.A 47.B 48.C 49.D 50.A【导语】本文主要讲述了现在的年轻人与过去年轻人不同的花钱方式。41.句意:年轻人正在更明智地花钱。wisely明智地;freely自由地;quickly快速地;directly直接地。根据“They are trying to buy better ... with less money and some just spend money to meet their basic needs.”可知,是指更明智地花钱。故选A。42.句意:他们试图用更少的钱购买更好的产品,有些人只是花钱来满足他们的基本需求。markets市场;costumes服装;products产品;palaces宫殿。根据“buy better ... with less money and some just spend money to meet their basic needs.”可知,是指用更少的钱买更好的产品。故选C。43.句意:与获得一个空钱包相比,他们更愿意存钱。magic有魔力的;traditional传统的;empty空的;lost丢失的。根据“they are more willing to save money.”可知,是指与空钱包相比,更愿意存钱。故选C。44.句意:同时,有一个非常有趣的问题:有没有可能在不花钱的情况下玩得很开心?simple简单的;direct直接的;unusual不寻常的;possible可能的。根据“to have a good time without spending any money ”可知,是指在不花钱的情况下有可能玩得开心吗。故选D。45.句意:答案是肯定的,据上海女孩陈玲怡说,她鼓励人们在不花钱的情况下享受生活的乐趣。thanks感激;pleasures乐趣;manners举止;methods方法。根据“enjoy life’s...”可知,是指享受生活的乐趣。故选B。46.句意:陈和她的团队还在制作一本关于如何在不花钱的情况下享受中国大城市的杂志。magazine杂志;university大学;drama戏剧;documentary纪录片。根据“Besides the magazine”可知,是指杂志。故选A。47.句意:这些包括100条关于在上海和中国其他几座城市享受免费周末的建议。excuses借口;suggestions建议;problems问题;instruments乐器。根据“on enjoying a free weekend”可知,是指关于享受免费周末的建议。故选B。48.句意:除了这本杂志,陈的团队还为大型科技公司的员工和学生举办了研讨会。guards守卫;ministers大臣;workers工人,职工;bankers银行家。根据“of big technology companies”可知,是指大型科技公司的职工。故选C。49.句意:这些研讨会的目的是鼓励他们找出生活中什么能给他们带来满足和幸福。check检查;choose选择;train训练;encourage鼓励。根据“them to find out what brings them satisfaction and happiness in their lives.”可知,是指鼓励找出生活中什么能带来满足和幸福。故选D。50.句意:在陈看来,人们真正重要的是找到内心的平静,而不是花钱来获得幸福。achieve获得,实现;prevent阻止;educate教育;share分享。根据“spending money to ... happiness.”可知,是指花钱获得幸福。故选A。51.B 52.D 53.F 54.G 55.A【导语】本文是一段A和Peter之间的对话。对话中,Peter分享了他在四月份与父母一起参加黄海森林音乐节的经历。51.根据上文问句“Have you ever been to a music festival, Peter ”以及答语“Yes.”可知,Peter曾参加过音乐节,那么接下来应具体说明去过什么音乐节;选项B“我四月和父母去了黄海森林音乐节。”符合语境。故选B。52.根据上文“It was great fun!”和下文“And I also saw some famous singers and bands.”可知,音乐节很棒,还见到了一些著名歌手和乐队,那么此处应继续描述音乐节的精彩之处;选项D“到处都是五彩的灯光和令人惊叹的音乐。”符合语境。故选D。53.根据下文答语“Of course! There were all kinds of delicious foods and I tasted lots of them.”可知,音乐节上有各种美食,所以此处应是询问音乐节上是否有美味的食物;选项F“音乐节上有美味的食物吗?”符合语境。故选F。54.根据下文答语“I played a lot of games with other people and took many photos.”可知,Peter和其他人玩了很多游戏,还拍了很多照片,所以此处是询问在音乐节上做的其他事情;选项G“你在音乐节上还做了什么?”符合语境。故选G。55.根据下文答语“Let’s go together next time.”可知,Peter提议下次一起去,由此可推断A表达了自己也想去音乐节的想法;选项A“我也想去音乐节。”符合语境。故选A。56.D 57.B 58.C【导语】本文为一场足球比赛的赛程图,展示了从16强赛到决赛的结果。56.细节理解题。根据赛程图的“Round of sixteen”部分可知,共有16所学校参加了比赛。故选D。57.细节理解题。根据赛程图的“Quarter-finals”部分可知,Shine Middle School在四分之一决赛中对阵的是Flag Middle School。故选B。58.细节理解题。根据赛程图的“Final”部分可知,Shine Middle School在决赛中以2:1战胜Mouse Middle School,成为冠军。故选C。59.A 60.B 61.C【导语】本文主要科普了地震的知识。59.主旨大意题。根据“Scientists believe this is what causes earthquakes.”可知该段讲的是地震的原因,即地震是如何发生的,故选A。60.细节理解题。根据“Earthquakes happen all the time, every day, all around the world.”可知地震总是在发生,故选B。61.推理判断题。根据“and they let out a great deal of energy, which is stronger than thousands of atomic bombs (原子弹). For example, a powerful earthquake off the coast of Japan in 2011...”可知作者是举例子说明地震释放出来的能量的,故选C。62.A 63.D 64.D 65.A【导语】本文通过放归金刚鹦鹉以及乌鸦让车辆压碎坚果的例子,说明了文化是动物在野外生活的重要组成部分,文化知识是动物生存所必需的。62.词义猜测题。根据“and sending them back into the wild.”可知,山姆把金刚鹦鹉放回野外,则可以推测出这些是圈养囚禁出生的鸟。故选A。63.细节理解题。根据第四段“cultural knowledge is necessary for living.”可知,文化知识是动物生存所必需的,文化帮助动物在野外生存。故选D。64.细节理解题。根据“some crows have learned to put nuts in the middle of the road for cars to drive over.”可知,一些乌鸦学会了把坚果放在路中间,让汽车开过去。故选D。65.主旨大意题。根据文章第一段“Culture is also an important part of life in the wild.”可知,在野外生存需要文化知识,作者通过放归金刚鹦鹉以及乌鸦让车辆压碎坚果的例子,说明了文化是动物在野外生活的重要组成部分,文化知识是动物生存所必需的。故选A。66.C 67.D 68.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了乐高积木的起源以及其成功的三个原因。66.细节理解题。根据第二段“as the wooden parts didn’t stay together, LEGO searched for a way to make different parts stick together even when they were moved somewhere else. This is how their plastic (塑料的) bricks were invented.”可知,塑料乐高积木取代木制积木是因为塑料积木能粘在一起。故选C。67.推理判断题。根据第三段“The LEGO Group wants to make toys that allow children to learn through playing.”,后文说“They are strong and colorful. Children can use the bricks to build almost anything they can think of.”,所以此处应是说乐高特殊的积木很适合让孩子们通过玩耍来学习这一点。故选D。68.主旨大意题。文章开头介绍了乐高的起源,然后主要阐述了乐高成功的三个原因,也就是在解释为什么乐高玩具受欢迎。故选C。69.B 70.D 71.B 72.A【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了关于打喷嚏的一些有趣知识。69.推理判断题。根据“Also, a sneeze can travel up to 100 miles per hour (160 km/h)! Imagine your sneeze going as fast as a race car.”可知,空处应是说打喷嚏速度很快。选项B“让开,我要过去了!”符合语境。故选B。70.细节理解题。根据“Also, one sneeze can start a chain reaction, spreading from one person to another.”可知,它很容易从一个人传播到另一个人。故选D。71.篇章结构题。通读全文可知,第一段引入话题,第二、三和四段具体介绍打喷嚏的原因、习惯以及打喷嚏时人的状态等,第五段总结。故文中的篇章结构应是如图B所示。故选B。72.主旨大意题。根据“Here’s some fun information about them.”可知,这篇文章介绍关于打喷嚏的有趣事实。故选A。73.By a three-legged chicken./By a running chicken with three legs. 74.About 50 km an hour. 75.Because his family all like to eat chicken legs.【导语】本文讲述了一位司机在乡村路上遇到一只跑得飞快的三条腿鸡,追随鸡来到农场后发现农民为了满足家人对鸡腿的需求而饲养了这种品种,但这些鸡太快以至于他们还没抓住过。73.根据“A man was driving along a rural road when he saw a three-legged chicken running next to his car. He was amused (被逗笑了) by this”可知司机是被三只腿的鸡逗笑了,故填By a three-legged chicken./By a running chicken with three legs.74.根据“about 50 km an hour”及“…even at 70 km an hour. He sped up to 90 km an hour and the chicken was still right next to him.”可知鸡至少可以跑50km/h。故填About 50 km an hour.75.根据“In this way, we could have more chicken legs to eat.”可知是为了吃到更多的鸡腿,故填Because his family all like to eat chicken legs.76.(s)ense【详解】句意:树立个人目标能为你的人生赋予方向感。根据中文提示和首字母,sense“感觉”符合题意,a sense of“一种……的感觉”。故填(s)ense。77.(i)mpolite【详解】句意:当我们参观一些名胜时大声说话是不礼貌的。impolite“不礼貌的”,形容词作表语。故填(i)mpolite。78.(e)ducated【详解】句意:孩子们在很小的时候就应该被教育要遵守交通规则。根据汉语提示及单词首字母e可知,educate符合题意。根据“be”可知,此处是被动语态be done,故空处填过去分词。故填(e)ducated。79.(r)egrets【详解】句意:他很早就辍学了。如今他一直为此感到懊悔。根据汉语提示“后悔”可知,其对应的英文表达是regret。根据“always”及语境可知,句子是一般现在时,主语he是第三人称单数,谓语动词用其三单形式。故填(r)egrets。80.(c)oach【详解】句意:这位网球运动员在他的演讲中向他的教练表达了感谢。根据中文提示以及所给首字母,这里需要填写“教练”对应的英文单词“coach”,且前面有形容词性物主代词“his”修饰,用单数形式即可。故填(c)oach。81.例文:An Unforgettable DayAs the saying goes, “Roses given, fragrance in hand”. In our daily life, we will meet with a lot of trouble, so it is necessary for us to help those who are in trouble. Here’s my unforgettable day of helping others.My classmate Jack fell off his bike on the way to school last week. He had to be in hospital, so I tried my best to help him. Yesterday was Saturday, and my classmates and I went to see him together. He looked unhappy and sad. We told him some fun stories and he felt good and happy. What’s more, Jack asked me some questions about study and I brought him my notebooks. I was patient to help out with each problem. I hope he can be better soon.I like helping others. Helping others is also helping myself. Besides, a helpful person is welcomed everywhere. I will try my best to help more people in the future.【详解】[总体分析]① 题材:本文是一篇记叙文,围绕“帮助他人”的主题展开,描述了一次难忘的经历。② 时态:主要使用一般过去时描述事情经过,适当使用一般现在时表达感受和观点。③ 提示:文章需包括时间、地点、人物、事情经过及感受等要素,条理清晰,语言流畅。[写作步骤]第一步:开篇引用谚语,点明帮助他人的意义,并引出文章主题“难忘的一天”。第二步:详细描述事件的时间、地点、人物和具体经过,注意条理清晰。第三步:总结个人感受,表达对帮助他人的积极态度和未来计划。[亮点词汇]① fall off 掉下② on the way to 在去……的路上③ tell fun stories 讲有趣的故事④ bring notebooks 带来笔记本⑤ try my best 尽我所能[高分句型]① So it is necessary for us to help those who are in trouble.(定语从句)② Here’s my unforgettable day of helping others.(倒装句)③ We told him some fun stories and he felt good and happy. (并列句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 安徽省淮北市2025-2026学年九年级英语上期末考试模拟题.docx