河北省邢台市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含答案及听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

河北省邢台市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含答案及听力音频及听力原文)

资源简介

河北省邢台市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择
1.A.Sorry, I won’t. B.OK, I will. C.Of course.
2.A.Great, thank you. B.Not at all. C.It’s true.
3.A.Very well. B.Sounds good. C.Don’t mention it.
4.A.Enjoy your holiday. B.You’re welcome. C.The same to you.
5.A.Not really. B.It’s very kind of you. C.I agree with you.
6.What does a man often give a woman if he loves her
A. B. C.
7.Who are they talking about
A. B. C.
8.When does the program Animal World start
A.At 9:00 p.m. B.At 9:00 a.m. C.At 1:00 p.m.
9.What do we know from the dialog
A.Both of them love watching football matches.
B.Neither of them likes watching football matches.
C.The dialog is not happening at home.
听对话,回答下列各小题。
10.What happened to the boy
A.His arm was broken. B.He failed in a match. C.He hurt his leg.
11.How long will the boy stay in bed
A.For several days. B.For three months. C.For two weeks.
12.What will the girl do next
A.Go to see the boy. B.Open the door. C.Go to the hospital.
13.Who is Amy
A.Jack’s friend. B.Jane’s friend. C.Jane’s teacher.
14.Why does everyone like Amy
A.Because she is often friendly to others.
B.Because she enjoys studying.
C.Because they have the same interests.
15.What is Jack going to do
A.To join a club. B.To introduce Amy. C.To go for a picnic.
16.What is the car made of
A.Glass. B.Wood. C.Steel.
17.Who helped Kate solve the problem
A.Her friend. B.Her science teacher. C.Her classmate.
18.What is falling off
A.The car door. B.The wheel. C.The car window.
听对话,回答下列各小题。
19.Where is the nearest clothes store
A.On Main Street. B.On Center Street. C.On Bridge Street.
20.What will the girl buy for her mother
A.A dress. B.A skirt. C.A sweater.
21.When is Mary’s mother’s birthday
A.Next Friday. B.Next Sunday. C.Next Monday.
22.Where will they stay this Saturday
A.Jason’s home. B.The girl’s home. C.Their school.
23.What will they do this Saturday afternoon
A.Take some photos. B.Learn to print. C.Play chess.
24.Who taught the girl to use the 3D-printer
A.Her father. B.Her mother. C.Her brother.
25.What will Jason print
A.A sports car model. B.A school model. C.A basketball model.
二、听力填空(满分5分)
A Job Offer
Wanted 26 students aged between 12 and 18
What to do 27 all kinds of people in the city write news reports use different ways to 28 with readers
How to enter visit the newspaper office’s 29 and fill in a form online
Notice be sure to read the 30 and share them with your parents finish the form by June 19
三、完形填空(满分10分)
As a small child, I was very selfish (自私的). I 31 got the best for myself. Slowly, everyone 32 me and I was always alone.
One day, my father cooked two bowls of 33 . One had an egg on the top while the other had none on the top. He asked me to choose a bowl of noodles.
Because eggs were hard to come by in those days, I chose the bowl with an egg! To 34 surprise, my father’s bowl of noodles had two eggs at the bottom of the bowl!
My father said, “My child, if you make a habit of taking advantage of (占……的便宜) people, you’ll end up losing.”
The next day, my father again cooked two bowls of noodles; one with an egg on the top and the other with no eggs on the top. Again, he asked me to choose. I was 35 this time and chose the bowl without an egg on the top. But there wasn’t even a single egg at the bottom of the bowl! I was a little sad. My father said, “My child, you mustn’t always 36 your past experience because life can cheat you.”
The third day, my father cooked two bowls of noodles again: one with an egg on the top and the other with no eggs on the top. 37 he asked me to choose, I made a quick decision. “Dad, you choose first. You do the most 38 our family,” I said.
My father was very 39 . He chose the bowl with an egg on the top. But as I ate my bowl of noodles, I 40 two eggs at the bottom of the bowl. We both smiled.
My father said, “My child, you must remember that when you do something good for others, good things will naturally happen to you.”
I always remember these three sentences of my father.
31.A.always B.also C.still D.already
32.A.missed B.left C.led D.helped
33.A.dumplings B.rice C.salad D.noodles
34.A.our B.this C.my D.their
35.A.earlier B.smarter C.friendlier D.crazier
36.A.lay out B.pass by C.depend on D.look up to
37.A.When B.Although C.Because D.Unless
38.A.from B.with C.of D.for
39.A.happy B.strict C.silly D.nervous
40.A.hid B.found C.offered D.showed
四、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。
Have you heard of Erquan Yingyue Last night one of my Chinese workmates 41 (take) me to a concert of Chinese folk music. It was my 42 (one) time that I listened to folk music. The writer of Erquan Yingyue is Abing 43 was born in the city of Wuxi in 1893. Abing’s father taught 44 (he) to play many musical instruments, such 45 the drums, dizi and erhu, and by age 17, Abing 46 (know) for his musical ability. However, after his father died, Abing’s life grew 47 (bad) than before. He was very poor. Not only that, he developed 48 serious illness and became blind. For several years, he had no home. He lived on the streets and played music 49 (make) money. He performed in this way for many years.
Later, his Erquan Yingyue made him famous to most people. This music was played on the erhu. The music was 50 (strange) beautiful but under the beauty there was a strong 51 (sad) and pain. Today, Abing’s Erquan Yingyue is a piece which all the great erhu 52 (master) play and praise. It has become one of China’s 53 (nation) treasures. Its sad beauty not 54 paints a picture of Abing’s own life but also makes people 55 (recall) their deepest wounds from their own sad experiences.
阅读理解(满分30分)
A
Welcome to Sunshine HotelHotel Rules:◎We are sorry but guests can’t bring animals into the hotel. ◎Please do not smoke in the rooms. We have Smoking Area for you on the second floor. ◎Guests can’t have visitors in their rooms after 10:00 p.m. ◎We close the front door at 11:00 p.m.—please don’t forget your key. Meals for Today: ◎Breakfast: 7:00 a.m. ~9:00 a.m.: Tea, coffee and juice. ◎Lunch: 12:30 p.m.~1:30 p.m.: Soup, sandwiches and cakes. ◎Dinner: 6:00 p.m. ~8:00 p.m.: Rice, chicken and fruit salad. Entertainment (娱乐项目): ◎Watch TV in your rooms any time. ◎Also watch TV in the TV room on the third floor. ◎Wi-Fi access—24-hour service in your rooms.
56.What can you NOT do during your stay at the hotel
A.Smoke in the hotel. B.Bring your pets.
C.Take your keys outside the hotel. D.Meet your visitors before 10:00 p.m.
57.When is the front door closed
A.At 10:00 p.m. B.Before 10:00 p.m. C.At 11:00 p.m. D.Before 11:00 p.m.
58.What can you have for lunch
A.Soup, cakes and sandwiches. B.Coffee, tea and soup.
C.Tea, sandwiches and chicken. D.Rice, juice and cakes.
B
Sometimes you need to break the cycle of focusing on whatever has upset you. Distraction (分散注意力) isn’t a good long-term solution, but sometimes it’s very helpful to reduce stress and help you focus on something positive. Here are some ways to distract yourself. Remember and just try.
★Chat with a loved person. Studies show that chatting with people you love can help reduce your feelings of stress. Spend some time with a person you love.
★Check out something silly. “Silly” humor, like funny cat videos or a humorous movie, can help you calm down and get a distance from whatever has upset you. However, you should try to avoid bad or sarcastic (讽刺的) humor, as it could actually make you more upset, not less.
★Play a game. Games are great for letting you give your brain a break. Most boys think that playing a game is very helpful when they want to distract their attention.
★Play with your pet. Studies show that interacting with a loved cat or dog can reduce your stress and help you feel calm and happy.
★Pick up a good book. Lots of people agree that reading books is a good way to relax. If you are worrying about something all the time, reading a book can help you stay away from worries.
59.What can we know from the first paragraph
A.Sometimes distraction can make us forget something positive.
B.We should never break the cycle of focusing on something.
C.Sometimes distraction can help us reduce stress.
D.We should never distract ourselves because it is not a good habit.
60.How many ways to distract yourself are mentioned according to the passage
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
61.What can you NOT do to distract yourself according to the passage
A.Go for a long walk. B.Chat with a loved person.
C.Pick up a good book. D.Check out something silly.
62.Which question can help us know the main idea of the passage
A.How can you do to be patient B.How can you do to get more attention
C.How can you do to reduce stress D.How can you do to distract yourself
C
A hungry fly speeds through a forest. It smells nectar (花蜜) and lands on a green leaf. It starts to drink the sweet liquid (液体). Suddenly, the fly’s world turns green. The two sides of the leaf close against each other. Long green teeth lock together around it. The fly has been caught by Venus flytrap ( 捕蝇草). There is no way to run away alive.
The Venus flytrap is perhaps the most famous killer plant. However, scientists have only recently started to understand how it hunts (猎取) and eats. After years of study, plant scientist Alexander Volkov believes he now knows the Venus flytrap’s secret. “This,” says Volkov, “is an electrical plant.”
There are three small hairs along each of the Venus flytrap’s two leaves. When an insect touches a hair, it creates an electrical signal (信号) in the leaf. The insect can continue feeding—for now. But if it touches another hair within 20 seconds, the leaf traps suddenly shut. This allows the plant to tell the difference between a drop of water, for example, and a moving insect.
Once trapped, an insect has little chance of staying alive. Instead of nectar, the Venus flytrap now releases (释放) a different liquid—one that slowly eats away at the insect. Ten days later, almost nothing is left. The plant’s leaves open again, and the Venus flytrap is ready for its next meal.
63.What does “the fly’s world turns green” really mean
A.The fly lands on a green leaf. B.The fly speeds intothe forest. C.The fly drinks the green nectar. D.The fly is caught by the leaf.
64.What makes the leaf close
A.The drop of water. B.The smell of the insect.
C.The touches on the hairs. D.The hunger of the plant.
65.Which of the following is TRUE about the Venus flytrap
A.It uses electrical signals. B.Its trap closes very slowly.
C.It makes three kinds of liquid. D.It eats with its long teeth.
66.What’s the best title for the passage
A.Wonderful electricity B.Powerful hairs
C.A famous killer plant D.The death of an insect
D
Everyone knows that the year 2024 is “龙年”. We used to say it’s “the Year of the Dragon”. But do you notice that at the beginning of this year, people started to use “the Year of the Loong” Why
In ancient Chinese stories, the loong is an animal that lives in rivers, lakes and oceans. It has a snakelike body, four legs, sharp claws (爪子), a pair of horns (角) and large eyes. When Western people first learned of this animal, they thought it fit the image (形象) of the “dragon” in their culture, so they called it “dragon”. And this name has been passed down to this day. However, there are big differences between the dragon and the loong.
In Western stories, the dragon often has a body like a mountain lion with wings (翅膀), and it can breathe fire. It is usually a scary and bad animal. However, according to Chinese stories, the loong doesn’t have wings, but it can fly high into the sky. People consider it as a holy animal.
In ancient China, people believed loong had magic powers and that it was able to influence the weather and protect humans. It was the symbol of imperial power (皇权). Over time, the loong has become a symbol of strength, bravery, wisdom, victory, honesty and good luck in Chinese culture.
67.Where does the image “dragon” come from
A.Chinese history.B.Western culture. C.Western history. D.African culture.
68.Which question can Paragraph 3 answer
A.Why is the loong holy for Chinese
B.Who created the loong and the dragon
C.Why did Chinese use the word “dragon”
D.What’s the difference between the dragon and the loong
69.Which expression will Chinese people probably use according to the text
A.The Year of Dragon. B.The Dragon Year.
C.The Year of the Loong. D.The Western Loong.
70.In what kind of books can we read such texts
A.Chinese culture.B.Magic science. C.World geography. D.Famous people.
六、任务型阅读(满分10分)
阅读下面短文,简略回答问题。
Once upon a time, there was a boy who was out playing on the beach with his buddies (伙伴). While they were playing, the boy found a stone which looked strange. It wasn’t the same as other stones. It was a little bit shining. But it was quite dirty. The boy took the stone home because he wanted to polish it.
His buddies felt surprised and they asked, “Why are you polishing that ugly stone ” But the boy didn’t reply. From then on, when they went out to play, the boy would take the stone with him. He would polish it whenever he had a rest.
This kept on for some time. Then one day, the boy played with his buddies as usual. He had a surprise for them. When he showed the stone to them, they were amazed. In fact, it was not a common stone at all, instead, it was a beautiful diamond (钻石). The boy had been polishing it until it was completely clean and bright.
In our lives, there will be times when people try to discourage (使……灰心) us. The best thing we can do is to continue to work towards our goals. We can turn a rough stone into a diamond. This story tells us that everything is possible if we go for it.
71.Where did the boy find the strange stone
72.Why did the boy take the stone home
73.Was the stone a common one in fact
74.What is the best thing we can do when someone tries to discourage us
75.What can you learn from the story
七、补全对话(满分10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
(Amy and Mike are talking on the street.)
A: Mike, can I ask you a question
B: 76 . But I have only 5 minutes.
A: No problem. We’ll finish soon. 77
B: Well, I think Lei Feng should be remembered as the national hero because he always helped those in need.
A: I agree. Because of people like him, we live in a peaceful country now.
B: 78 . What about you
A: I think scientists like Qian Xuesen and Yuan Longping should be considered as national heroes.
B: Yes. 79 . He is China’s leading agricultural (农业的) scientist. He spent his whole life fighting with hunger.
A: I see. 80 .
B: You are welcome.
八、书面表达(满分15分)
81.我们所度过的每个平凡的日常,无论快乐、悲伤、意外、激动……都构成了丰富多彩的人生,请你以“My ________ Day”为题(e. g. happy, unexpected, lucky, unhappy…),根据以下提示给大家分享一次经历。
提示:1. What happened that day
2. What did you do that day
3. How were you feeling
注意:(1)短文中不得出现真实的地名、校名和人名。
(2)词数80个左右。
My ________ Day
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】Please don’t make the same mistake next time.
2.A
【原文】Shall I give you a hand with your work
3.A
【原文】How are you getting along with your new classmates
4.A
【原文】I’m going back to China for the Spring Festival.
5.C
【原文】We should plant more trees in the city.
6.A
【原文】M: When a man falls in love with a woman, he often gives her roses, why
W: Because roses stand for love, peace, courage and friendship.
Q: What does a man often give a woman if he loves her
7.C
【原文】M: Could you tell me something about the man in the picture
W: Sure. He was a great explorer in the Ming Dynasty. And he led seven ocean journeys in his life.
Q: Who are they talking about
8.A 9.A
【原文】W: Do you want to watch TV tonight, Sam
M: Well, there’s nothing interesting on.
W: I’d like to see that program animal world.
M: Oh, I forgot that it was tonight. I want to see it, too.
W: It comes at nine o’clock.
M: Are there any other interesting programs
W: Yes, a football match.
M: Oh, great. Let’s watch it.
Q: When does the program animal world start
Q: What do we know from the dialogue
10.C 11.A 12.B
【原文】略
13.B 14.A 15.C
【原文】M: Jane, Do you know, Amy
W: Yes, of course. We met at an evening party and then we saw each other quite often. We have the same interests, so we do a lot of things together. We enjoy studying together.
M: Is Amy a friendly girl
W: Yes, She is. She is friendly and kind, and she often helps others. That’s why she has so many friends. Everyone likes her.
M: Can you introduce her to me
W: Sure, Jack. There is going to be a picnic this Sunday in green park. I will do that if you join us.
M: That will be fine.
Q: Who is Amy
Q: Why does everyone like Amy
Q: What is Jack going to do
16.C 17.B 18.C
【原文】M: Is that car for the science project, Kate
W: Yes, it is.
M: It’s so cute! Is it made of glass or wood
W: Neither, it is made of steel. In the beginning, the wheels didn’t move.
M: What did you do then
W: I asked some of my friends, but they didn’t know, either.
M: Did you solve the problem at last
W: Yes, I asked Miss Brown, our science teacher. She helped me.
M: That’s good! May I have a try
W: No problem. Oh no! Its window is falling off. What should I do
Question : What is the car made of
Question : Who helped Kate solve the problem
Question : What is falling off
19.B 20.A 21.B
【原文】略
22.B 23.C 24.C 25.A
【原文】W: Hi, Jason. Would you like to come over to my home this Saturday
M: Yes, I’d like to. What are we going to do together
W: My father bought a three-D printer. We can use it to print something. And in the afternoon we can play chess.
M: I can’t believe it. You really have a three-D printer
W: Sure. I took a photo for it yesterday. Look at it.
M: It’s wonderful. Do you know how to use it
W: Yes, my brother told me how to use it yesterday.
M: This is so exciting. Can I use it to print a sports car model
W: Sure. You can print anything you want. I want to print a school model.
Q: Where will this stay this Saturday
Q: What will they do this Saturday afternoon
Q: Who taught the girl to use the three d printer
Q: What will Jason print
26.10/ten 27.interview 28.communicate 29.website 30.rules
【原文】 Are you good at writing and fond of working for a newspaper Daily News is looking for ten students aged between twelve and eighteen in our city. They will join the Kate reporter team. What do they do in the team Well, the Kate reporters have to interview all kinds of people in the city. Write news reports and use different ways to communicate with readers. So, how can you enter the team Visit the newspaper office’s website and fill in a form online. Be sure to read the rules and share them with your parents. It is important that your parents agree with your decision. Your form must be finished by June the nineteenth. Good luck.
31.A 32.B 33.D 34.C 35.B 36.C 37.A 38.D 39.A 40.B
【导语】本文叙述了作者小时候很自私,通过和父亲三次吃面条的经历,逐渐明白为人处世道理的故事。
31.句意:我总是为自己争取最好的东西。
always总是;also也;still仍然;already已经。根据“As a small child, I was very selfish (自私的).”可知,因为小时候很自私,所以会总是为自己争取最好的,此处强调一贯的行为。故选A。
32.句意:慢慢地,所有人都离开了我,我总是独自一人。
missed想念;left离开;led带领;helped帮助。根据“I was always alone.”可知,总是独自一人,说明所有人都离开了我,符合语境。故选B。
33.句意:有一天,爸爸煮了两碗面条。
dumplings饺子;rice米饭;salad沙拉;noodles面条。根据后文“He asked me to choose a bowl of noodles.”可知,爸爸煮的是面条,前后文语义一致。故选D。
34.句意:令我惊讶的是,我爸爸的那碗面条底部有两个鸡蛋!
our我们的;this这个;my我的;their他们的。根据“Because eggs were hard to come by those days, I chose the bowl with an egg! To…surprise, my father’s bowl of noodles had two eggs at the bottom of the bowl!”可知,此处是作者本人的感受,to one’s surprise“令某人感到惊讶的”,one’s需用与主语I对应的形容词性物主代词my,构成To my surprise,符合语境。故选C。
35.句意:这次我更聪明了,选择了上面没有鸡蛋的那碗。
earlier更早的;smarter更聪明的;friendlier更友好的;crazier更疯狂的。根据“The next day, my father again cooked two bowls of noodles; one with an egg on the top and the other with no eggs on the top. Again, he asked me to choose. I was…this time and chose the bowl without an egg on the top.”可知,结合前文第一次选择的经历,作者此次刻意换了选择,认为这样的选择更明智,smarter“更聪明的”符合作者的心理变化。故选B。
36.句意:孩子,你不能总是依赖你过去的经验,因为生活可能会欺骗你。
lay out展示;pass by经过;depend on依赖;look up to尊敬。根据“because life can cheat you”可知,生活可能会欺骗人,所以不能总是依赖过去的经验,符合语境。故选C。
37.句意:当他让我选择时,我迅速做了决定。
When当……时;Although尽管;Because因为;Unless除非。根据“he asked me to choose, I made a quick decision”可知,此处表示时间上的承接,“当让我选择的时候,我做了决定”,用When引导时间状语从句。故选A。
38.句意:“你为我们家做的最多,”我说。
from来自;with和……一起;of……的;for为了。根据“‘Dad, you choose first. You do the most…our family,’ I said.”可知,此处表达“为家庭做的最多”,do sth for sb/sth“为某人做某事”,for“为了”符合语境。故选D。
39.句意:我的爸爸非常高兴。
happy高兴的;strict严格的;silly愚蠢的;nervous紧张的。根据“‘Dad, you choose first. You do the most for our family,’ I said. My father was very….”可知,作者的懂事表述会让父亲感到欣慰,happy“高兴的”符合语境。故选A。
40.句意:但是当我吃我的面条时,我发现碗底有两个鸡蛋。
hid隐藏;found发现;offered提供;showed展示。根据“two eggs at the bottom of the bowl”可知,此处指吃面条的过程中发现了碗底的鸡蛋,是偶然发现的结果。故选B。
41.took 42.first 43.who/that 44.him 45.as 46.was known 47.worse 48.a 49.to make 50.strangely 51.sadness 52.masters 53.national 54.only 55.recall
【导语】本文介绍了二泉映月及其作者阿炳的生平经历,这首音乐不仅描绘了阿炳自己的生活,也唤起了人们内心深处的伤痛。
41.句意:昨晚,我的一位中国同事带我去听了一场中国民间音乐会。根据“Last night”可知,句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式,“take”的过去式为“took”。故填took。
42.句意:这是我第一次听民间音乐。根据“time”可知,此处表示第一次,用序数词“first”。故填first。
43.句意:《二泉映月》的作者是阿炳,他1893年出生于无锡市。根据“The writer of Erquan Yingyue is Abing...was born in the city of Wuxi in 1893.”可知,此处为定语从句,先行词“Abing”指人,在从句中作主语,用关系代词“who”或“that”引导。故填who/that。
44.句意:阿炳的父亲教他演奏许多乐器,如鼓、笛子和二胡,17岁时,阿炳就因他的音乐才能而出名。根据“taught”可知,此处为动词短语“teach sb. to do sth.”教某人做某事,动词“teach”后接人称代词宾格,“he”的宾格为“him”。故填him。
45.句意:阿炳的父亲教他演奏许多乐器,如鼓、笛子和二胡,17岁时,阿炳就因他的音乐才能而出名。根据“such...the drums, dizi and erhu”可知,此处表示列举,用“such as”。故填as。
46.句意:阿炳的父亲教他演奏许多乐器,如鼓、笛子和二胡,17岁时,阿炳就因他的音乐才能而出名。根据“by age 17”可知,句子时态为一般过去时,且主语“Abing”与动词“know”为被动关系,应用一般过去时的被动语态,其谓语结构为“was/were+过去分词”,主语“Abing”为第三人称单数,be动词用“was”,“know”的过去分词为“known”。故填was known。
47.句意:然而,在他父亲去世后,阿炳的生活比以前更糟了。根据“than”可知,此处用比较级,“bad”的比较级为“worse”。故填worse。
48.句意:不仅如此,他还患了重病,双目失明。根据“serious illness”可知,此处表示患了一种严重的疾病,用不定冠词表示泛指,“serious”为辅音音素开头的单词,用“a”。故填a。
49.句意:他住在街上,靠演奏音乐赚钱。根据“played music...money”可知,演奏音乐的目的是为了赚钱,用动词不定式“to make”表目的。故填to make。
50.句意:音乐非常优美,但在这种优美之下,却蕴含着强烈的悲伤和痛苦。根据“beautiful”可知,此处用副词修饰形容词,“strange”的副词为“strangely”。故填strangely。
51.句意:音乐非常优美,但在这种优美之下,却蕴含着强烈的悲伤和痛苦。根据“a strong...and pain”可知,此处用名词与“pain”并列,“sad”的名词为“sadness”。故填sadness。
52.句意:今天,阿炳的《二泉映月》是所有伟大的二胡大师演奏和赞美的作品。根据“all the great erhu...play and praise”可知,此处指所有的二胡大师,用名词复数形式“masters”。故填masters。
53.句意:它已成为中国的国宝之一。根据“treasures”可知,此处用形容词修饰名词,“nation”的形容词为“national”,意为“国家的”。故填national。
54.句意:它的凄美不仅描绘了阿炳自己的生活,也让人们回忆起自己悲伤经历中最深的伤口。根据“not...paints a picture of Abing’s own life but also makes people...their deepest wounds from their own sad experiences.”可知,此处为“not only...but also...”不仅……而且……,连接两个并列的谓语动词。故填only。
55.句意:它的凄美不仅描绘了阿炳自己的生活,也让人们回忆起自己悲伤经历中最深的伤口。根据“makes people...their deepest wounds”可知,此处为“make sb. do sth.”让某人做某事,动词“recall”用原形。故填recall。
56.B 57.C 58.A
【导语】本文是阳光酒店的入住须知,包含酒店规则、当日餐饮安排及娱乐项目等信息。
56.细节理解题。根据“Hotel Rules”部分中“We are sorry but guests can’t bring animals into the hotel”可知,酒店不允许携带宠物入住。故选B。
57.细节理解题。根据“Hotel Rules”部分中“We close the front door at 11:00 p.m.”可知,酒店前门在晚上11点关闭。故选C。
58.细节理解题。根据“Meals for Today”部分中“Lunch:12:30 p.m.~1:30 p.m.: Soup, sandwiches and cakes”可知,午餐可以吃到汤、三明治和蛋糕。故选A。
59.C 60.B 61.A 62.D
【导语】本文主要介绍了通过分散注意力来缓解压力的几种方法。
59.细节理解题。根据第一段“Distraction isn’t a good long-term solution, but sometimes it’s very helpful to reduce stress”可知,分散注意力有时能帮助我们缓解压力。故选C。
60.细节理解题。根据文中列举的“Chat with a loved person”,“Check out something silly”,“Play a game”,“Play with your pet”和“Pick up a good book”可知,共提到5种分散注意力的方法。故选B。
61.细节理解题。文中提到的分散注意力的方式包括和爱的人聊天、看有趣的内容、玩游戏、和宠物互动、读书,并未提及“长时间散步”。故选A。
62.主旨大意题。全文围绕“如何通过分散注意力来缓解压力”展开,核心是“分散注意力的方法”,因此“如何分散自己的注意力?”能帮助了解文章主旨。故选D。
63.D 64.C 65.A 66.C
【导语】本文是说明文。它详细地介绍了捕蝇草的捕食过程,包括苍蝇如何被捕获,以及捕蝇草如何通过电信号来判断并捕获猎物,还有猎物被捕获后如何被消化等内容。
63.词句猜测题。根据第一段“It smells nectar and lands on a green leaf. It starts to drink the sweet liquid. Suddenly, the fly’s world turns green. The two sides of the leaf close against each other. ”可知,叶子的两面紧贴在一起,苍蝇被这个植物给捕获了。故选D。
64. 细节理解题。根据第三段“When an insect touches a hair, it creates an electrical signal in the leaf...But if it touches another hair within 20 seconds, the leaf traps suddenly shut”可知,触碰到叶子上的毛发让叶片关闭。故选C。
65.细节理解题。根据第三段“When an insect touches a hair, it creates an electrical signal … But if it touches another hair within 20 seconds, the leaf traps suddenly shut”可知,捕蝇草使用了电信号进行捕猎。故选A。
66. 最佳标题题。根据“The Venus flytrap is perhaps the most famous killer plant.”以及全文可知,本文主要介绍了捕蝇草这种著名的杀手植物。故选C。
67.B 68.D 69.C 70.A
【导语】本文主要谈论了中国的“龙”和外国的“龙”的区别,以及中国的“龙”的象征。
67.细节理解题。根据“When Western people first learned of this animal, they thought it fit the image (形象) of the ‘dragon’ in their culture, so they called it ‘dragon’.”可知,“dragon”的形象来自西方文化。故选B。
68.细节理解题。根据第三段的内容可知,这一段主要描述的是西方的“dragon”和中国的“loong”的区别。故选D。
69.细节理解题。根据“But do you notice that at the beginning of this year, people started to use ‘the Year of the Loong’ ”可知,2024年初开始,中国人开始使用“the Year of the Loong”。故选C。
70.推理判断题。根据全文内容可知,本文主要讲述的是中国的“loong”以及古代中国“loong”的象征,都是关于中国文化。故选A。
71.On the beach. 72.Because he wanted to polish it./To polish it. 73.No, it wasn’t. 74.To continue to work towards our goals./It is to continue to work towards our goals. 75.Everything is possible if I go for it.
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一个男孩在沙滩上发现了一块看似普通但实则不凡的石头,尽管受到伙伴们的质疑,他仍坚持打磨,最终发现这是一颗美丽的钻石。故事传达了面对困难和质疑时,坚持追求目标的重要性。
71.根据文章第一段“Once upon a time, there was a boy who was out playing on the beach with his buddies. While they were playing, the boy found a stone which looked strange.”可知,男孩是在沙滩上发现这块奇怪的石头的。故填On the beach.
72.根据文章第一段“The boy took the stone home because he wanted to polish it.”可知,男孩把石头带回家是因为他想打磨它。故填Because he wanted to polish it./To polish it.
73.根据文章第三段“In fact, it was not a common stone at all, instead it was a beautiful diamond.”可知,这块石头实际上并不是一块普通的石头,而是一颗美丽的钻石。故填No, it wasn’t.
74.根据文章最后一段“The best thing we can do is to continue to work towards our goals.”可知,当有人试图让我们灰心时,我们能做的最好的事情就是继续朝着我们的目标努力。故填To continue to work towards our goals./It is to continue to work towards our goals.
75.根据文章最后一段“This story tells us that everything is possible if we go for it.”可知,这个故事告诉我们,只要我们努力追求,一切皆有可能。故填Everything is possible if I go for it.
76.Certainly/Sure/Sure, go ahead/... 77.Who is the national hero in your mind/Who do you think is a hero/... 78.You’ve got a point/You are right/I agree/... 79.Among them, I admire Yuan Longping most/I think Yuan Longping is the greatest/... 80.Thanks/Thank you/...
【导语】本文是Amy和Mike在街上的一段对话,讨论了谁应该被视为国家英雄。
76.根据“But I have only 5 minutes.”可知,Mike同意回答问题,但时间有限,故填Certainly/Sure/Sure, go ahead/...。
77.根据“Well, I think Lei Feng should be remembered as the national hero because he always helped those in need.”可知,Amy询问Mike心目中的国家英雄是谁,故填Who is the national hero in your mind/Who do you think is a hero/...。
78.根据“I agree.”可知,Mike赞同Amy的观点,故填You’ve got a point/You are right/I agree/...。
79.根据“He is China’s leading agricultural (农业的) scientist. He spent his whole life fighting with hunger.”可知,Mike认为袁隆平是最伟大的科学家之一,故填Among them, I admire Yuan Longping most/I think Yuan Longping is the greatest/...。
80.根据“You are welcome.”可知,Amy对Mike的回答表示感谢,故填Thanks/Thank you/...。
81.例文
My Unexpected Day
Last Sunday was an unexpected day for me. I planned to stay at home. However, my friend suddenly called me and invited me to go hiking. I hesitated for a moment but finally agreed.
We enjoyed the beautiful scenery along the way. When we reached the mountain, we found a little puppy. It looked weak. We decided to take it to the animal shelter. After that, we continued our hike and had a great time.
The unexpected adventure made my day special and meaningful.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为“一般过去时”;
③提示:写作要点已明确给出,包括那天发生了什么、做了什么以及感受如何,考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。例文开头直接点明“Last Sunday was an unexpected day for me”,引出了要分享的意外经历;
第二步,具体阐述写作内容。例文从“朋友突然邀请去徒步”、“沿途欣赏风景”、“发现并救助小狗”以及“继续徒步并度过愉快时光”等几个方面详细描述了那天发生的事情;
第三步,书写结语。例文结尾用“The unexpected adventure made my day special and meaningful”总结了这次意外经历给自己带来的感受,表达了对这次经历的珍视。
[亮点词汇]
①unexpected意外的
②hesitated犹豫
③weak虚弱的
④decided to决定做某事
⑤continued继续
⑥special and meaningful特别且有意义
[高分句型]
①I hesitated for a moment but finally agreed.(并列句)
②When we reached the mountain, we found a little puppy.(时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表