资源简介 河北省秦皇岛2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分25分)1. A.Yes, please. B.No, thanks. C.Yes, I’d love to.2. A.Not much. B.It must be Mary’s. C.Sad.3.A.Thank you. B.You did a good job. C.I’d love to.4. A.They kiss. B.They bow. C.They shake hands.5. A.I think they are noisy. B.I like to sing English songs. C.I like music that I can dance to.6.What can’t the man do A. B. C.7.How did Bill use to go to school A. B. C.8.When do they have to wear school uniforms A.Every day. B.On Monday and Friday. C.From Monday to Friday.9.What can they do in the dining hall A.Run. B.Take photos. C.Speak loudly.10.How does the man feel A.Upset. B.Excited. C.Nervous.11.What is the most important in England A.Bringing gifts. B.Being on time. C.Saying thanks.12.What should the man do first if he wants to see someone in England A.Make a phone call. B.Write a thank-you letter. C.Choose an expensive present.听对话,回答以下各小题。13.What colour may the mother like A.Grey and green. B.Blue and yellow. C.Brown and white.14.How much does the man pay A.30 yuan. B.50 yuan. C.70 yuan.15.Where are the two speakers A.In a restaurant. B.In a store. C.In an office.听一段对话,回答下面三个小题。16.What does the girl want to buy for her mother A.A shirt. B.A sweater. C.A skirt.17.What colour does she want A.Yellow. B.Red. C.Blue.18.How much is the sweater A.50 yuan. B.80 yuan. C.100 yuan.19.What kind of music does Ken like best A.Country music. B.Classical music. C.Pop music.20.How does Lucy like Rock music A.Relaxed. B.Excited. C.Sleepy.21.How long did Lucy stay in Chengdu A.7 days. B.14 days. C.21 days.22.How was Lucy’s vacation A.Wonderful. B.Nervous. C.Interesting.听一段对话,回答下面三个小题。23.Who called Betty A.Robert Stemp. B.Tom Stone. C.Jim Dylan.24.What’s Lisa Green’s telephone number A.2945361. B.2963145. C.2936154.25.Why did the man call Betty A.Because he wanted to borrow her car.B.Because he wanted to have coffee with her.C.Because he wanted to tell her that Lisa Green could teach her how to cook.二、听力填空(满分5分)Information SheetDave Kunst An American long distance walker.The first person to 26 all the way around the world.Wore out twenty-one pairs of shoes on his trip.Fiona Campbell An 27 long distance walker.The first 28 who walked around the world.Walked across 29 , the United States, Africa and Australia.At last, she walked 30 kilometres.三、短文填空(满分10分)根据短文内容及所给提示,在文中的空白处填写一个正确的单词。Some students say English is difficult. They 31 (be) afraid to have English classes. They just hide themselves behind the textbook and never say 32 (something). 33 I think it is very easy for me. I am very glad to tell you something about 34 I study English.First, I think interest in English is the 35 (much) important thing in learning English. When I 36 (begin) to learn English, it was fresh for me. I was 37 (interest) in it, so I worked hard on it. Soon we had 38 English exam and I got very good grades.39 (two), I learn it in the following ways: Listen to the teacher carefully, speak 40 (active), read aloud 41 have a wide vocabulary. Then practice again and again. Besides, I often read English articles and novels. They help me 42 (understand) the meanings of some words well. And I also keep English 43 (diary) every day. I think it is very 44 (use) for improving my English writing. English 45 (become) a close friend of mine. I like it very much.四、完形填空(满分10分)根据短文内容,从A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。A young man from Xi’an didn’t pass the Graduate School Entrance Examination (研究生入学考试) a few days ago. He was sad and couldn’t help 46 his father who died two years ago. So he sent a text message to the phone number that his father used when he was 47 . The young man told his father his sadness and how much he missed him. To his surprise, he received an 48 text message from the phone number. He was encouraged to face difficulties in life 49 .The phone number belongs to Mr. Gao now—a 50 man. At first, he thought it was a text message sent 51 . After reading it carefully, he thought the man who had sent the text message must have had some difficulties and needed to be 52 . He decided to reply the text message after thinking twice. He told the young man the life road was sometimes difficult but he would get better and better if he kept 53 .The young man was moved and showed 54 to Mr. Gao. Many people were moved by the story, too. Try to give the people in need a hand. Even a small 55 can make a great difference to their lives.46.A.leaving B.missing C.protecting D.changing47.A.alive B.abroad C.awake D.asleep48.A.unexpected B.impolite C.unfair D.unfriendly49.A.mainly B.suddenly C.bravely D.politely50.A.humorous B.shy C.kind D.strict51.A.by mistake B.in public C.in time D.for example52.A.encouraged B.finished C.treated D.discovered53.A.trying B.stopping C.writing D.sleeping54.A.pity B.love C.skills D.thanks55.A.trouble B.part C.help D.place阅读理解(满分30分)ADear teachers and students,Our Sports Day is coming soon! It will be held on June 3 in the school playground. Students and teachers can take part in different events, team sports and fun activities. From running races to soccer games, there will be something for you to enjoy!For players Signing up (报名): All students and teachers can sign up till May 20. Clothing: You can wear team uniforms or your own sportswear.For audience (观众) There are plenty of seats in the playground. You can bring your own picnic baskets to enjoy during the events. About 15 stalls (小摊) will be set up. They will offer healthy snacks.Special events Tug-of-war (拔河比赛) between students and teachers. Fun run to raise money for poor children.More information If you have any questions, you can e-mail Mr. Smith at sportsday@sunrise.edu.56.When can players sign up A.On May 18. B.On May 21. C.On June 1. D.On June 3.57.What do these stalls sell A.Books. B.Snacks. C.Clothes. D.Baskets.58.Who does fun run raise money for A.All the players. B.Poor children. C.All the teachers. D.The old people.BAs a child, you must often hear this question: What do you want to be when you grow up When I was your age, I was often asked this question. Unlike my classmates, I would stay silent instead of answering with a smile. My teachers were worried. “Don’t you have a dream job ” they would ask. “You should really think about it.” But in fact, I had lots of dream jobs. I just didn’t know how to organize my thoughts to answer that question.I always dreamed of becoming a radio broadcaster (播音员) because I thought I had a sweet voice. I imagined how proud I would be when I broadcast news at the radio station. As I grew older, I learned more about myself and different jobs. My dream of becoming an English teacher appeared. It led me to study English in college. I practiced grading papers (判卷). I created a test for myself, took it and graded it. During my second year, I realized I wasn’t good at public speaking. But a teacher has to talk to a lot of people, so I gave up that dream.As you know, now I’m working as an editor (编辑) for a newspaper. My work and teachers’ work have something in common.If you also have a million dreams and aren’t sure of your future, don’t worry. As you grow up, you’ll learn more about yourself and the world. Just keep your dreams alive and move forward with confidence.59.Why didn’t the writer answer the question at the beginning A.He was too shy. B.He didn’t have great dreams.C.He didn’t know how to express it. D.He was afraid of making mistakes.60.How many jobs appear in the text A.2. B.3. C.4. D.5.61.What made the writer choose English in college A.His sweet voice. B.His love for grading papers.C.His ability of public speaking. D.His dream of becoming an English teacher.62.What is the writer’s purpose A.To show us his excellent jobs. B.To tell us to work hard for dreams.C.To wish us to keep troubles away. D.To encourage us to keep our dreams alive.CTeens will finally grow up some day leaving their parents and facing the challenge in life alone, so they should learn basic life skills and form good working habits.The government has been trying to pay attention to the importance of hardworking spirit education (劳动教育). But people overlook (忽视) it in recent years. Many teens do not value the importance of working hard. There is a teenager girl named Nancy who never helps out around the house. Once her mother was on a business trip for a week, leaving her alone at home. When her mother came back home, she could not find a clean dish or a clean T-shirt.Schools play an important role in teaching students about the value of working hard. Primary and middle schools should provide students with hardworking spirit course’s every week. To our joy, some schools have provided each class with a piece of field to plant their favorite vegetables. For example, No. 38 Middle School in Hefei, set up a 500-Square-meter farm on an open platform (露台) of their teaching building. Each class is asked to grow and pick vegetables there.Parents should also encourage children to learn how to do chores at home. Teens should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing their own clothes and tiding their rooms. The basic skills may help teens to solve the problems they will meet in the future.63.The writer gives the example of Nancy in the second paragraph to show ________.A.Nancy is too busy to help out around the house.B.Many teens do not value the importance of working hard.C.Parents shouldn’t leave their child alone at home.D.Nancy’s parents don’t want her to help with chores at home.64.Which is NOT the life skill for students according to the passage A.Cooking. B.Washing clothes.C.Cleaning rooms. D.Playing computer games.65.Which of the following is NOT true A.Schools should teach students the value of working hard.B.Parents should encourage their children to do chores at home.C.Kids in primary schools need to have hardworking spirit courses.D.The government never pays attention to hardworking spirit education.66.What is the best title of the passage A.Advice on family education.B.Students need a field for vegetables.C.Hardworking spirit education plays a key role.D.School education is more important than family education.DWe can use new ways to fight the Novel Coronavirus(新冠病毒). Let’s meet these high-tech helpers in China!Drones(无人机) —In some countryside, the people use drones to find people in groups. When they are found by drones, the police will warn them through the loudspeaker on the drones.Smart Robots—Time to eat! In some hospital, smart robots help to send food to patients. The robots can also help to handout medicine and show the way to people.3D “Hospitals”—A company in Shanghai has produced 15 mobile rooms for 24 hours by 3D printing technology(科技) and sent them to Hubei for patients to live in. Each room is about the size of a bedroom.AI System(系统). At the Mudanyuan subway station in Beijing, an AI system can check people in crowds to see if they have fevers. About three hundred people can be checked by it in one minute.67.When a drone finds people in groups, the police will ________.A.call up the crowd B.say nothing to the crowdC.warn the crowd D.send message to the crowd68.What can the smart robots do in the hospital according to the passage ①Play with the patients ②Handout medicine ③Give directionsA.①② B.①③ C.②③ D.①②③69.It took the company _________ to produce 15 mobile rooms.A.more than 24 hours B.less than 24 hoursC.24 days D.a day70.What’s the main idea of the passage A.The AI system can tell people if they have fevers.B.A company has produced 15 mobile rooms within 24 hours.C.Technologies help to fight the Novel Coronavirus.D.Smart robots help to send food to patients.六、任务型阅读(满分10分)读短文,根据短文内容回答问题My hometown is in a small city in the southwest of Guizhou. It is also called (称作) the Small Spring City. Why Because it is quite warm all year round.As we all know, there are four seasons in most places of our country in a year. But there are only three seasons in my hometown.In spring, everything begins to come back to life. You can see flowers and green trees here and there.In summer, the weather isn’t too hot. The highest temperature is about 28℃ and the lowest temperature is around 20℃. You can go swimming in the river or in a swimming pool.In autumn, it is cool. Tree leaves begin to turn yellow in autumn.You can hardly feel winter in my hometown. The weather is still quite warm like autumn in December and it is sunny most of the time in winter months. Of course , it can be a pity to see no snow here.Do you enjoy the seasons in my hometown Welcome to visit my hometown.71.Where is the writer’s hometown 72.How many seasons are there in the hometown 73.What is the highest temperature in summer there 74.How is the weather in autumn 75.Do you like the writer’s hometown Why or why not 七、补全对话(满分10分)补全对话,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Hello, Rosa! You look pretty in the new dress!B: Thank you. It’s my birthday gift.A: 76 B: My grandma. She gave it to me last year. She knows that I have always wanted a new dress.A: Lucky you! By the way, 77 B: This Sunday Yes, I’m available. What’s up A: Many great movies are on recently at the movie theater. Would you like to go to the movies with me B: 78 . You know I am a big fan of movies.A: OK. Let me book two tickets on the Internet.B: 79 A: It will start at 4:00 p.m. this Sunday. Shall we meet at 3:30 p.m. at the movie theater B: 80 . See you then.A: See you.八、书面表达(满分15分)81.假如你是李明,请写一封电子邮件给Steve,介绍你校的新校规,并谈谈你对新校规的看法。1.按时完成作业 2.禁止手机进课堂 3.每天至少9小时睡眠 4.一周阅读一本好书 5.一天锻炼1小时 6.不打架……(至少补充一点) 你对校规的看法要求:(1)内容必须包含所给要点,并适当发挥;(2)语句通顺、语法正确、书写规范;(3)词数80个左右。开头和结尾已给出,但不计入总词数。Dear Steve,I’m glad to share my new school rules with you.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________What about your school rules Please write soon.Yours,Li Ming/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】Would you like to watch the film with me 2.B【原文】There is an English book on the table. Whose is it 3.A【原文】Congratulations on winning the first place.4.B【原文】What are people in Japan supposed to do when they meet for the first time 5.C【原文】What kind of music do you like 6.C【原文】W: Look at the sign, dad. Don’t drive after drinking.M: Don’t worry. I won’t.7.A【原文】W: Bill, how do you go to school M: I used to ride my bike but it was lost, so I go to school on foot now.8.C 9.B【原文】W: Don’t run in the hallways.M: Sorry, Mrs Smith. Do we have to wear school uniforms every day W: No, you don’t. You have to wear them from Monday to Friday.M: Can we take photos in the dining hall, Mrs Smith W: Yes, you can. But you can’t speak loudly.10.C 11.B 12.A【原文】M: Miss Lee, I’m going to England but I’m a little nervous.W: Why are you nervous, Lilei M: Because I don’t know what I’m supposed to do or not to do.W: Take it easy. First don’t be late. To be on time is the most important there. People there care a lot about time.M: OK, what’s next W: You can never visit others without calling first. Before you visit someone you are supposed to call them up first.M: That’s quite different. In our country we don’t have to call first.W: Yes. At the same time you should bring some gifts if you visit someone. But you aren’t supposed to choose expensive ones.M: I see. After having meals I should say thanks or write a thank-you letter.W: You are right.13.B 14.B 15.B【原文】W: Can I help you M: Yes, please. I’m looking for a gift for mother’s day .W: What kind of gift do you want M: I’m not sure something useful and I don’t have much money.W: How about some socks We wear socks every day and they are on sale for just thirty yuan for two pairs and fifty yuan for five.M: Socks made of cotton may be great gifts for mum. What color do you have W: Um, lots of different colors such as yellow, blue, green, white, pink and green.M: Okay, I will take two pairs of yellow ones and three pairs of blue ones.W: Here you are.M: Thank you.Question: What color may the mother like Question: How much does the man pay Question: Where are the two speakers 16.B 17.B 18.C【原文】略19.A 20.B 21.B 22.A【原文】W:Hi Ken. What kind of music do you like best M: Country music, it makes me relaxed. Do you like it Lucy W:No, I don’t. I prefer rock music.M:Why do you like rock music W:Because it makes me excited.M:Oh I see. Where did you go last month Lucy W:I went to Chengdu for my vacation.M:Really How long did you stay there W:Let me see. I stayed there for two weeks.M:How was your vacation W:It was wonderful. That place was beautiful, the weather was fine and the people there were friendly. And I went to the change of research space.M:Did you see pandas there W:Yes I did. Pandas are so cute and I want to be a keeper when I grow up.23.C 24.A 25.C【详解】A: Hello, this is Betty.B: Hello Betty. This is Jim Dylan. Do you remember our last conversation A: Yes, I was asking you about cooking.B: Right. Well, I met someone at a party. Her name’s Teresa Green and she’s very good at cooking and she says if you like she can help youA: Great.B: Her telephone number is 2945361.A: 2945361. OK, thanks.B: Goodbye,A: Bye.26.walk 27.English 28.woman 29.Europe 30.29, 000/twenty-nine thousand【原文】Today traveling around the world is very easy. People can do it in one or two days by plane but from nineteen seventy to nineteen seventy-four an American Dave Kunst was the first person to walk all the way around the world. He wore out twenty-one pair of shoes on his trip. Ten years later, there was another person. Her name was Fiona Campbell. She is an English long distance walker who walked around the world. She was great. Fiona was the first woman who walked around the world. Between nineteen eighty-three and nineteen ninety-four, Fiona Campbell walked across Europe, the United States, Africa and Australia. She says it was hard work. There were lots of difficulties on the way. She felt tired but she never thought she would give up. At last, she walked twenty-nine thousand kilometres. Her name appeared in the record books.31.are 32.anything 33.But 34.how 35.most 36.began 37.interested 38.an 39.Second 40.actively 41.and 42.understand/to understand 43.diaries 44.useful 45.becomes/has become【导语】本文是一篇说明文,作者通过分享个人学习英语的经历和方法,强调兴趣的重要性,并介绍听、说、读、写等方面的具体学习策略,鼓励学生积极学习英语。31.句意:他们害怕上英语课。全文时态为一般现在时,根据“They”可知,主语是复数,be动词用“are”,故填are。32.句意:他们只是躲在课本后面,什么也不说。根据“never”可知,此处是否定句,需用不定代词“anything”,故填anything。33.句意:但我认为对我来说它很简单。根据前文“Some students say English is difficult”和后文“I think it is very easy for me.”可知,此处存在转折关系,需用转折连词“but”,句首首字母大写,故填But。34.句意:我很高兴告诉你我是如何学习英语的。根据“something about...I study English”可知,此处表示“如何学习英语”,需用疑问词“how”,故填how。35.句意:首先,我认为对英语的兴趣是学习英语中最重要的事。根据“the...important thing”可知,此处表示最高级含义,“much”的最高级形式为“most”,“the most important”表示“最重要的”,故填most。36.句意:当我开始学英语时,它对我来说很新鲜。根据“it was fresh for me”可知,事件发生在过去,谓语动词用过去式“began”,故填began。37.句意:我对它感兴趣,所以努力学习。根据“I was...in it”可知,此处考查固定搭配“be interested in”,表示“对……感兴趣”,故填interested。38.句意:很快我们有一场英语考试,我取得了很好的成绩。根据“English exam”可知,此处表示“一次考试”,“English”读音以元音音素开头,需用不定冠词“an”,故填an。39.句意:第二,我通过以下方式学习它。根据前文“First”可知,此处表示顺序,需用序数词“Second”,故填Second。40.句意:认真听老师讲课,主动说,大声读,积累广泛词汇。根据“speak”可知,此处需用副词修饰动词,“active”的副词形式为“actively”,故填actively。41.句意:认真听老师讲课,主动说,大声读,扩大词汇量。根据“read aloud...have a wide vocabulary”可知,此处表示并列关系,需用连词“and”,故填and。42.句意:它们帮助我很好地理解一些单词的意思。根据“help me”可知,此处考查固定结构“help sb. (to) do sth.”,表示“帮助某人做某事”,故填understand/to understand。43.句意:我也每天写英语日记。根据“keep English…”可知,此处泛指“英语日记”,需要复数形式,“diary”的复数为“diaries”,故填diaries。44.句意:我认为它对提高我的英语写作很有用。根据“it is very…”可知,此处需用use的形容词“useful”,表示“有用的”,故填useful。45.句意:英语成了我的一个亲密好友。全文时态是一般现在时,根据“English”可知,主语是第三人称单数,谓语动词用“becomes”;结合语境,英语成为亲密朋友是现在的状态,且强调从过去到现在的变化,这句话也可以用现在完成时“has become”,故填becomes/has become。46.B 47.A 48.A 49.C 50.C 51.A 52.A 53.A 54.D 55.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了考研失利的年轻人给已故父亲的旧号码发短信,被现任机主高先生鼓励的温暖故事。46.句意:他很伤心,忍不住想念两年前去世的父亲。leaving离开;missing想念;protecting保护;changing改变。根据“his father who died two years ago”可知,此处指“想念”父亲,“missing”符合语境。故选B。47.句意:所以他给父亲在世时用的电话号码发了一条短信。alive活着的;abroad在国外的;awake醒着的;asleep睡着的。根据“his father who died two years ago”可知,此处对应父亲“在世时”使用的号码,“was alive”表示“活着的”,“alive”符合语境。故选A。48.句意:令他惊讶的是,他收到了来自这个电话号码的一条意想不到的短信。unexpected意想不到的;impolite不礼貌的;unfair不公平的;unfriendly不友好的。根据“To his surprise”可知,收到的短信是“意想不到的”,“unexpected”符合语境。故选A。49.句意:他被鼓励勇敢地面对生活中的困难。mainly主要地;suddenly突然地;bravely勇敢地;politely礼貌地。根据“face difficulties in life”可知,回复应是鼓励青年“勇敢地”面对困难,“face difficulties bravely”符合语境。故选C。50.句意:这个电话号码现在属于高先生——一个善良的人。humorous幽默的;shy害羞的;kind善良的;strict严格的。根据上下文可知,高先生收到年轻人发给父亲的短信,猜想年轻人可能遇到了困境,于是发短信安慰鼓励年轻人,可知高先生是一位善良的人,“kind”符合语境。故选C。51.句意:起初,他以为这是一条发错的短信。by mistake错误地;in public公开地;in time及时;for example例如。根据“At first, he thought it was a text message sent…”并结合陌生人发短信的场景可知,高先生最初会认为是“发错的”,“by mistake”符合语境。故选A。52.句意:仔细阅读后,他认为发这条短信的人一定遇到了一些困难,需要被鼓励。encouraged鼓励;finished完成;treated对待;discovered发现。根据后文“He was encouraged to face difficulties…”可知,高先生察觉对方需要“被鼓励”,“encouraged”符合语境。故选A。53.句意:他告诉年轻人,人生的道路有时是艰难的,但如果他坚持努力,就会越来越好。trying努力;stopping停止;writing写;sleeping睡觉。根据“he would get better and better”可知,此处指“坚持努力”,“trying”符合语境。故选A。54.句意:年轻人很感动,向高先生表示感谢。pity遗憾;love爱;skills技能;thanks感谢。根据“was moved”可知,高先生的鼓励帮助了青年,青年应“表达感谢”,“thanks”符合语境。故选D。55.句意:即使是一个小小的帮助也能对他们的生活产生很大的影响。trouble麻烦;part部分;help帮助;place地方。根据“Try to give the people in need a hand”可知,此处指“帮助”,“help”符合语境。故选C。56.A 57.B 58.B【导语】本文主要讲述校运动会的相关活动安排。56.细节理解题。根据“All students and teachers can sign up till May 20.”可知,运动员报名时间截止是5月20日。故选A。57.细节理解题。根据“They will offer healthy snacks.”可知,小摊售卖一些健康的小吃。故选B。58.细节理解题。根据“Fun run to raise money for poor children.”可知,给贫困儿童筹款。故选B。59.C 60.B 61.D 62.D【导语】本文讲述了作者在成长过程中对梦想认识的变化,并通过自身经历鼓励读者保持梦想并不断前行。59.细节理解题。根据“I just didn’t know how to organize my thoughts to answer that question.”可知,作者没有回答是因为他不知道如何表达自己的想法,故选C。60.细节理解题。根据文中提到的三个职业“radio broadcaster”, “English teacher”和“editor”可知,文中出现了三个职业,故选B。61.细节理解题。根据“My dream of becoming an English teacher appeared. It led me to study English in college.”可知,作者因为梦想成为一名英语老师而选择了在大学学习英语,故选D。62.主旨大意题。根据“As you grow up, you’ll learn more about yourself and the world. Just keep your dreams alive and move forward with confidence.”可知,文章的目的是鼓励我们要坚持梦想,故选D。63.B 64.D 65.D 66.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要从政府、学校和家长这三方面谈论青少年的劳动教育问题。63. 推理判断题。根据“Many teens do not value the importance of working hard. There is a teenager girl named Nancy who never helps out around the house.”可知,许多青少年并不重视努力工作的重要性,这里以一个名叫Nancy的十几岁女孩为例,她在家里就从来没有帮过忙,由她的例子说明青少年不重视勤奋的重要性。故选B。64.细节理解题。根据“Teens should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing their own clothes and tiding their rooms.”可知每年,青少年必须掌握一或两项技能。这些技能包括做饭、洗衣服和整理房间。故选D。65.推理判断题。根据“The government has been trying to pay attention to the importance of hardworking spirit education (劳动教育).”可知政府一直在努力重视艰苦奋斗的精神教育的重要性。故选D。66.最佳标题题。根据“The government has been trying to pay attention to the importance of hardworking spirit education”可知,这篇文章围绕青少年的劳动教育这一话题展开讨论的。因此“艰苦奋斗的精神教育起着关键作用”作为标题最为合适。故选C。67.C 68.C 69.D 70.C【导语】本文主要介绍了有助于抗击新型冠状病毒的高科技。67.细节理解题。根据“When they are found by drones, the police will warn them through the loudspeaker on the drones.”可知,当无人机发现人群时,警察会警告人群。故选C。68.细节理解题。根据“In some hospital, smart robots help to send food to patients. The robots can also help to handout medicine and show the way to people.”可知,在一些医院,智能机器人帮助给病人送食物,机器人还可以帮助分发药品和给人们指路。故选C。69.细节理解题。根据“A company in Shanghai has produced 15 mobile rooms for 24 hours by 3D printing technology(科技)”可知,一家公司花了24小时时间生产了15个移动房间。故选D。70.主旨大意题。根据“We can use new ways to fight the Novel Coronavirus(新冠病毒). Let’s meet these high-tech helpers in China!”可知,本文主要介绍了有助于抗击新型冠状病毒的高科技。故选C。71.In a small city in the southwest of Guizhou. 72.Three/3. 73.About 28℃. 74.It is cool. 75.回答合理即可。参考答案:Yes, I do. Because it’s warm all year round and I can enjoy comfortable weather without too much cold or heat.【导语】本文是一篇记叙文,介绍了作者位于贵州西南部的家乡——“小春城”,因其全年温暖仅有三季,描述了各季节特点,表达了对家乡的喜爱并欢迎他人来访。71.根据“My hometown is in a small city in the southwest of Guizhou.”可知,作者的家乡在贵州西南部的一个小城市,故填In a small city in the southwest of Guizhou.72.根据“But there are only three seasons in my hometown.”可知,家乡只有三个季节,故填Three/3.73.根据“The highest temperature is about 28℃…”可知,夏季最高温约28℃,故填About 28℃.74.根据“In autumn, it is cool.”可知,秋天天气凉爽,故填It is cool.75.回答合理即可。参考答案:Yes, I do. Because it’s warm all year round and I can enjoy comfortable weather without too much cold or heat.76.Who gave it to you 77.are you available this Sunday 78.Sure, I’d love to 79.When will the movie start 80.All right【导语】本文中A夸赞B的新裙子并询问其来源,随后邀请B周日一起看电影,双方确定观影时间和见面时间和地点。76.根据“My grandma. She gave it to me last year.”可知,此处是询问裙子的赠送者,故填Who gave it to you。77.根据“This Sunday Yes, I’m available.”可知,此处是询问对方周日是否有空,故填are you available this Sunday。78.根据“Would you like to go to the movies with me ”及“You know I am a big fan of movies.”可知,此处是同意对方的邀请,故填Sure, I’d love to。79.根据“It will start at 4:00 p.m. this Sunday.”可知,此处是询问电影开始时间,故填When will the movie start。80.根据“Shall we meet at 3:30 p.m. at the movie theater ”及“See you then.”可知,此处是同意见面时间和地点,故填All right。81.例文Dear Steve,I’m glad to share my new school rules with you.Firstly, we must finish homework on time. Secondly, phones are strictly forbidden in class. Thirdly, everyone needs at least 9 hours of sleep daily. Also, we should read one good book weekly and exercise for an hour every day. Fighting is not allowed, and we must keep classrooms clean. I think these rules are very useful. They help us focus on studies and stay healthy. Following them makes school life more organized and pleasant. If we obey the rules, we can create a better environment for learning and growing.What about your school rules Please write soon.Yours,Li Ming【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;②时态:以“一般现在时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示的信息,适当增加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,开篇问候并点题,表明写作目的是与Steve分享新学校规则;第二步,分点清晰列出学校的具体规则,覆盖学习、生活、行为等维度;第三步,表达对规则的看法,分析规则的作用,最后以询问对方学校规则收尾。[亮点词汇]①on time按时②strictly forbidden严格禁止③at least至少④be not allowed不被允许)⑤focus on 专注于⑥more organized and pleasant 更有序且愉快的[高分句型]①Secondly, phones are strictly forbidden in class.(被动语态用法)②Following them makes school life more organized and pleasant.(动名词作主语)③If we obey the rules, we can create a better environment for learning and growing.(if引导的条件状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河北省秦皇岛市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题.docx