资源简介 河北省沧州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分25分)1.A.In 2008. B.At 7: 30 p.m. C.Yes, I can.2.A.Good luck to you. B.Congratulations. C.Well done.3.A.I failed in my exam. B.I’m fine. C.Not at all.4. A.Hurry up! B.Have a try! C.Thank you!5. A.At 7:30. B.By bus. C.Twenty minutes.6.What do the speakers not need A. B. C.7.What was the boy doing when it began to snow A. B. C.8.Who are the speakers talking about A.A sportsman. B.A singer. C.A writer.9.How often does Jenny’s team practice football A.Once a week. B.Twice a week. C.Three times a week.10.What’ s the matter with Jack A.He has a bad cold. B.He fought with Jim. C.He doesn’t have friends.11.How long hasn’t Jack seen Jim A.Since last Friday. B.Since last Saturday. C.Since last Sunday.12.What will Jack do A.Say sorry to Jim. B.Wait for Jim’s sorry. C.Tell it to his parents.听对话,回答以下各小题。13.When does the conversation happen A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.14.What will the man have for his meal A.Chicken and milk. B.Vegetables and milk. C.Chicken sandwiches and milk.15.What was the man doing before the talk A.Eating. B.Cooking. C.Sleeping.听对话,回答一下个小题。16.Why did the man go to Sydney A.To have a trip. B.To visit his friends. C.To study English.17.How long did the man stay there A.About half a year B.About one year. C.About two years.18.Where did the man stay A.In a school. B.In a family. C.At a hotel.听对话,回答一下个小题。19.Where will they meet A.At the gate of Liangshan TV Station.B.At the gate of the school. C.At the gate of the cinema.20.Where is the TV station A.Behind the supermarket.B.Across from the library. C.Near the hospital.21.Which bus should the woman take to the TV station A.The No.605 bus. B.The No.65 bus. C.The No.56 bus.听短文,回答下列各小题。22.What is Tina’s problem A.She has many things to do.B.She is tired. C.She can’t stay healthy.23.What is Tina interested in A.Guitar. B.Piano. C.Football.24.How many suggestions are given in the letter A.1. B.2. C.3.25.What’s the relationship between Tina and Susan A.Classmates. B.Sisters. C.Friends.二、听力填空(满分5分)Information about My HobbyHobby may give us lots of 26 .When I was a child, I enjoy music, especially the 27 music.When I am in trouble, 28 music can make me calm down.When I am very tired, it can make me 29 .30 to music keeps me in a good mood and it’s good for my health.三、完形填空(满分10分)通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。A peacock (孔雀) with beautiful feathers (羽毛) was dancing happily on a rainy summer day. He enjoyed the rain so much that he couldn’t help 31 . But as he tried, he found his voice didn’t sound beautiful at all. He stopped dancing, feeling sad.While the peacock lost himself in the 32 , a nightingale (夜莺) started singing happily. The sweet voice 33 the sad peacock and further made him unhappy with his own voice. He began wondering why the nightingale was a born 34 with such a sweet voice while he wasn’t.Just then, the forest god noticed the whole forest was filled with joy except for the crying peacock. He was quite 35 , so he went up to the peacock and asked, “Why are you sad in such wonderful weather ” The peacock talked about his terrible voice and how 36 it was that he couldn’t sing like a nightingale. The forest god listened carefully and then 37 in a soft voice, “Everyone is born with special 38 that help them shine in their ways. Yes, the nightingale has a sweet voice, but you also have your beautiful feathers. So do not compare yourself with others. 39 , see what you have and make the best use of it. You’ll never be happy if you always compare yourself with others.”Hearing this, the peacock 40 . He realized how silly he was in comparing himself to others and forgetting his own advantages. Everyone was special in some way or the other.31.A.laughing B.singing C.crying D.talking32.A.illness B.fitness C.happiness D.sadness33.A.reached B.encouraged C.shook D.warned34.A.dancer B.speaker C.singer D.actor35.A.angry B.worried C.bored D.surprised36.A.wrong B.difficult C.unlucky D.impossible37.A.discussed B.replied C.called D.praised38.A.thoughts B.choices C.advantages D.tasks39.A.Instead B.However C.Finally D.Usually40.A.looked up B.cheered up C.stood up D.woke up四、短文填空(满分15分)Zhang Daqian was born in Neijiang, Sichuan 41 May 10, 1899. He was one of the most famous Chinese of the 42 (twenty) century.At a young age, he was 43 (encourage) to paint by his family. In 1917, he went to Japan to go on 44 (learn) painting. Two years 45 (late), he went to Shanghai to receive traditional painting instruction 46 two famous Chinese 47 (paint). With the help of them, Zhang had the chance to study some ancient paintings.Zhang went to 48 north in the late 1920s. He began 49 (work) with a Beijing painter, Pu Xinyu. Zhang and Pu were so well-known 50 they were honored as “South Zhang and North Pu”. It showed 51 (they) high status (地位) in painting.In 1940, Zhang Daqin went to the caves (窟) of Mogao and Yulin. He and his group worked hard day and night there. 52 (final), they studied over 200 paintings. After this experience, his painting 53 (skill) were much better than before. Zhang passed away in 1983, but his famous paintings 54 (remain) in the world. One 55 (sell) at a very good price in 2021.五、阅读理解(满分30分)AThe New York State TheaterCome and enjoy this amazing Chinese play—Teahouse Showing time: 8:00 a.m. —10:30 a.m. Saturday, November 5 3:00 p.m. —5:30 p.m. Sunday, November 6 Introduction: The play takes place in an old Beijing teahouse. The main characters live in the same neighborhood. They come in and out of the teahouse and chat to each other. In Teahouse, all kinds of people come to the teahouse in Beijing. Some come to do business, others come just to sit and pass the time. They meet, they talk, they argue, they chat and then they get on with their lives. The Teahouse is a favorite work by Lao She. He is a master (大师) of 20th century play writing. The play was first performed in 1958. It is still one of the most popular plays in China. Notice: ●Anyone who is interested in Chinese life and history should see the play. ●To be sure to get a ticket, book now! We’re sure you will have a good time!56.The play Teahouse will be put on in ________.A.New York B.Beijing C.Toronto D.Moscow57.How long does the play last A.An hour. B.One and a half hours.C.Two hours. D.Two and a half hours.58.What can be known from the play A.The kinds of ancient houses. B.Chinese traditional festivals.C.Chinese history and culture. D.The art of Chinese painting.BElizabeth Blackwell was born in England in 1821, and moved to New York City when she was ten years old. One day she decided that she wanted to become a doctor. That was nearly impossible for a woman in the middle of the nineteenth century. After writing many letters to medical schools, she was finally accepted by a doctor in Philadelphia. She was so determined that she gave music lessons in the school to get money for the cost of schooling.In 1849, after graduation (毕业) from medical school, she decided to further her education in Paris. She wanted to be a surgeon (外科医师), but a serious eye problem made her give up the idea.After returning to the United States, she found it difficult to start her own practice because she was a woman. By 1857 Elizabeth and her sister, also a doctor, along with another woman doctor, managed to open a new hospital, the first for women and children. Elizabeth Blackwell became the first woman physician and set up her own hospital. She also set up the first medical school for women.59.Why couldn’t Elizabeth Blackwell achieve her dream of becoming a surgeon A.She couldn’t be allowed to attend medical school.B.She decided to further her education in Paris.C.A serious eye problem made her give up.D.It was difficult for her to start a practice in the United States.60.What main obstacle (障碍) almost stopped Elizabeth’s chances from becoming a doctor A.She was a woman. B.She wrote too many letters.C.She couldn’t graduate from medical school. D.She couldn’t set up her hospital.61.How many years passed between her graduation from medical school and the opening of her hospital A.Eight years. B.Ten years. C.Nineteen years. D.Thirty-six years.62.According to the passage, all of the following are “firsts” in the life of Elizabeth Blackwell, except that she ________.A.became the first woman physicianB.was the first woman surgeonC.and several other women set up the first hospital for women and childrenD.set up the first medical school for womenCAccording to a new survey, student safety has become a big problem. Nearly 50% of students say they are worried about robbery (抢劫) on the way to and from school. Now in many big cities in China, some schools have taught an unusual lesson: self-protection. Students like this lesson because there are no exams or boring classes. And they can learn how to save lives and know how to stop danger before it really happens.Chen Haoyu, a teacher at Beijing No.25 Middle School, gives young students advice on how to deal with danger.If you are robbedKeep calm. If you cannot cry for help or run away, give the robber your money. Try to remember what the robber looks like and tell the police later.If you are in a traffic accidentIf a car hurts you, you should remember the car number. If it is a bicycle, try to call your parents before you let the rider go. This is because you don’t know how seriously you are hurt.If it is raining hard and there is lightning (闪电)Don’t stay in high places and stay away from trees.When there is a fireGet away as fast as you can. Put wet things on your body and try to find an exit. Do not take the lift.If someone is drowning (溺水)If you can’t swim, don’t get into the water. Cry out for help.Remember that danger is never as far away as you think. Take care of yourself at all times!63.Why do students like the self-protection lesson ①Because there are no tests. ②Because the lesson is boring. ③Because they can learn how to save lives. ④Because they know how to stop danger before it happens;A.①② B.②③ C.①②④ D.①③④64.What will you do if a bicycle hurts you A.I will remember the bicycle number.B.I won’t let the rider go until I call my parents.C.I will let the rider go before I call my parents.D.I will let the rider go because I know how seriously I am hurt.65.What can you do to protect yourself if your house is on fire A.Stay away from trees.B.Run quickly and take the lift.C.Run away and find an exit as quickly as you can.D.Take everything you have and then run away.66.How many ways of self-protection are mentioned in the passage A.4 B.5 C.6 D.7DThe International Day of Families is celebrated on May 15th every year. It is to raise people’s attention to the happiness and progress of the family. To celebrate the 31st International Family Day this year (2024), Family Center will hold some family activities.Time 9:00 a. m.—5:00 p. m., on May 15thPlace on the South International SquareActivities ★Family sports ★Reading a letter to your family ★A cooking competition among familiesPrizes 1st prize—a five-day foreign tour 2nd prize—a seven-day domestic (国内的) tour 3rd prize—a four-day domestic tourRules ★Each family chooses two or three kinds of activities. When you sign up, you should make a decision. ★All the letters must be written by families themselves. They will not be returned, so please keep a copy. ★Don’t be late, or you’ll not be allowed to take part in these activities. ★Families who want to take part in the activities must hand in their application (申请) forms before May 5th or you can call 2877-2197 to sign up before May 10th. ★We will provide breakfast and lunch.67.When is the International Day of Families A.On May 5th. B.On May 10th. C.On May 15th. D.On May 20th.68.Which of the following activities can’t you take part in A.Doing sports with family. B.Giving a talk about family.C.Reading a letter to your family. D.Joining in a cooking competition.69.What can you do if your family win the second prize A.Travel abroad for a week.B.Travel abroad for five days.C.Take a trip in your country for a week.D.Take a trip in your country for four days.70.Which is a rule of the celebration A.You can make a call to sign up.B.You can enjoy free lunch and dinner.C.You can take part in at most two activities.D.Family Center will make a copy of your letter.六、任务型阅读(满分10分)阅读短文,简略回答问题。Recently, a woman from Hong Kong shared a story online. She used the Meituan app to order groceries from Shenzhen, and planned to pick them up at the boundary between Hong Kong and Shenzhen.However, the woman suddenly had something important to do and couldn’t meet the delivery driver (送货员). So, she called the driver and told him he could keep the groceries. But she was surprised when she got her money back and found out that the driver had helped return the groceries for free.According to Meituan, delivery drivers won’t get paid if their orders are cancelled (被取消). But the driver didn’t care about that. The woman later tried to thank the driver for his help but could not get in touch with him. She said she was impressed by (对……有深刻的印象) the kindness, honesty and politeness of the mainland delivery workers.Actually, more and more people in Hong Kong are now using online personal shoppers called daigous and delivery apps to buy groceries from Shenzhen because they are cheaper. And many of them speak highly of the mainland services.“The mainland young people are very polite. Service workers are also very friendly. Hong Kong people should learn from them,” said a Hong Konger. “I travelled to the mainland and I saw active, honest and polite people there,” said another person from Hong Kong. A third person said he once saw a mainland delivery driver offer to clean a messy table while waiting for his order in a restaurant. “He didn’t have to, but he did. I really admired him!” he said.71.What did the woman from Hong Kong use to order groceries from Shenzhen 72.How did the woman feel when she got her money back 73.Will the delivery drivers get paid if their orders are cancelled 74.Why do many Hong Kong people buy groceries from Shenzhen 75.How do Hong Kong people think of the mainland service workers 七、补全对话(满分10分)A: Hi, Jack. Have you heard that ChatGPT is very popular around the world B: 76 . What’s it about A: It’s a new Chatbot model (聊天机器人模型). It is very available to everyone.B: Sounds interesting. 77 A: It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on. It can even write an article for you.B: Wow! It seems that it is really smart and amazing. 78 A: It was invented by Sam Altman and he’s very good at computer science.B: 79 A: It was invented in 2022. Although ChatGPT is helpful, people believe there is still room for development. You can go online to search more information.B: Sounds great. Thank you for sharing.A: 80 .八、书面表达(满分15分)81.假如你是李华,你们班的英语成绩不是很理想,为了鼓励同学们学好英语,你们班召开了一次主题班会,请你写一篇英语短文,鼓励同学们多做一些课外阅读,强调课外阅读对英语学习的重要性。内容包括以下几个方面:1. The importance of after-class reading.2. Learn how to choose books.3. Pay attention to the reading skills and methods.注意:1、短文中不得出现真实的人名、地名、校名。2、包含所给要点,语言流畅,意思连贯,适当拓展;词数80词左右。(开头已给出,不计入总数)。Hi, everybody. I am Li Hua. I think every student in our class wants to study English well.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】略2.A【原文】略3.A【原文】略4.B【原文】I’m afraid I can’t do it well.5.C【原文】How long do you do sports every day 6.B【原文】略7.B【详解】W: What were you doing when it began to snow this afternoon M: I was doing some shopping with my mother.8.A 9.B【原文】M: Jenny, who is the man on TV W: Su Bingtian. He is a famous Chinese runner and has won international competitions.M: What a great man! By the way, do you like sports W: Yes, very much.M: Are you a member of the school football team W: Yes. Our team practices on Wednesday and Friday afternoons.Question: Who are the speakers talking about Question: How often does Jenny’s team practice football 10.B 11.C 12.A【原文】W: What’s wrong with you, Jack You look so worried.M: I have fought with my friend, Jim. I don’t know what to do.W: When did you fight M: Last Sunday. And I haven’t seen him since then.W: Really I think you should email him and say sorry to him at once.M: OK, I will. Thank you.Question: What’s the matter with Jack Question: How long hasn’t Jack seen Jim Question: What will Jack do 13.A 14.C 15.C【原文】略16.C 17.C 18.B【原文】略19.A 20.B 21.A【原文】略22.A 23.B 24.B 25.C【原文】Dear Tina,I received your letter and I’m so sorry to hear about your trouble. You are too busy! You have so many things to do every day. Actually, something you are doing is your interests, such as piano and dance. I think you should spend some time on your plan. First you can list all the things you need to do each week in a notebook. Can you do all of these things and get enough rest to stay healthy If not, decide what things must be done and what can be dropped from your list. Second, you can also plan your time for each subject and do review every week. Making a good plan is half the work itself. As your friend, I really want you to be happy. I hope my advice can help you. Best wishes.Yours,Susan26.happiness 27.cartoon 28.light 29.comfortable 30.Listening【原文】略31.B 32.D 33.A 34.C 35.D 36.C 37.B 38.C 39.A 40.B【导语】本文讲述了孔雀因为没有甜美的歌声而伤心,经过森林之神开导后认识到不应该关注自己没有的,而应该关注自己有的并最大程度地利用它。31.句意:他非常喜欢下雨,忍不住唱了起来。laughing笑;singing唱歌;crying哭泣;talking谈论。根据后文“he found his voice didn’t sound beautiful at all.”可知,他忍不住唱歌。故选B。32.句意:孔雀沉浸在悲伤中时,一只夜莺开始欢快地歌唱。illness疾病;fitness健康;happiness快乐;sadness悲伤。根据“He stopped dancing, feeling sad.”可知,此处指的当他沉浸在悲伤中的时候。故选D。33.句意:悲伤的孔雀听到了甜美的声音,这让他对自己的声音更加不满。reached抵达;encouraged鼓励;shook摇;warned警告。根据“The sweet voice…the sad peacock”可知,此处指的甜美的声音传到了孔雀这里,应填reached。故选A。34.句意:他开始想,为什么夜莺天生就是歌手,嗓音如此甜美,而他却不是。dancer舞蹈家;speaker演讲者;singer歌手;actor演员。根据后文“it was that he couldn’t sing like a nightingale”可知,此处指的是夜莺天生就是歌手,而他不是。故选C。35.句意:他很惊讶,于是他走到孔雀跟前问:angry生气的;worried担心的;bored无聊的;surprised感到惊讶的。根据“the forest god noticed the whole forest was filled with joy except for the crying peacock”可知,应该说森林之神对孔雀不高兴感到惊讶。故选D。36.句意:孔雀谈到了他可怕的声音,以及他不能像夜莺一样唱歌是多么不幸。wrong错的;difficult难的;unlucky不幸运的;impossible不可能的。根据“how…it was that he couldn’t sing like a nightingale.”可知,孔雀是说他不能像夜莺一样唱歌是多么不幸。故选C。37.句意:森林之神仔细地听着,然后用温柔的声音回答说,discussed讨论;replied回答;called打电话;praised表扬。根据“in a soft voice,”可知,此处是森林之神回答。故选B。38.句意:每个人天生都有特殊的优势,这有助于他们以自己的方式发光。thoughts想法;choices机会;advantages优势;tasks任务。根据“that help them shine in their ways.”可知,此处指的每个人天生都有特殊的优势,故选C。39.句意:相反,看看你拥有什么,并充分利用它。Instead相反;However然而;Finally最终;Usually通常。根据“see what you have and make the best use of it.”可知,此处是鼓励对方利用自己的优势,应该说“相反”,你应该利用自己拥有的。故选A。40.句意:听到这话,孔雀高兴起来。looked up查阅;cheered up欢呼;stood up站起来;woke up醒来。根据“He realized how silly he was in comparing himself to others and forgetting his own advantages.”可知,此处孔雀高兴起来,故选B。41.on 42.twentieth/20th 43.encouraged 44.learning 45.later 46.from 47.painters 48.the 49.to work 50.that 51.their 52.Finally 53.skills 54.remained 55.was sold【导语】本文介绍了著名画家张大千的成名经历。41.句意:张大千1899年5月10日出生在四川省内江市。根据“May 10, 1899”可知此处指具体的某一天,介词用“on+具体某一天”,故填on。42.句意:他是二十世纪最著名的中国人之一。根据“the...century”可知此处指第二十世纪,应用twenty的序数词twentieth/20th,故填twentieth/20th。43.句意:他很小的时候就被家人鼓励学习绘画。主语“he”和动词“encourage”之间是被动关系,was encouraged“被鼓励”,故填encouraged。44.句意:1917年,他前往日本继续学习绘画。go on doing sth“继续做某事”,所以此处用learning。故填learning。45.句意:两年后,他去了上海,跟随两位著名的中国画家接受传统绘画指导。根据“Two years”可知,此处指“两年后”,故填later。46.句意:两年后,他去了上海,跟随两位著名的中国画家接受传统绘画指导。根据“receive traditional painting instruction”可知,此处指从两位著名的中国画家接受传统绘画指导。介词用from“从……”,故填from。47.句意:两年后,他去了上海,跟随两位著名的中国画家接受传统绘画指导。根据“two famous Chinese...”可知,此处指“两位著名中国画家”,应用paint的名词painter,且要用复数形式,故填painters。48.句意:20世纪20年代末,张大千去了北方。根据“north”可知此处指北方,用定冠词the修饰,故填the。49.句意:他开始与北京画家溥心畬合作。begin to do sth意为“开始做某事”,所以此处应用to work,故填to work。50.句意:张大千和溥心畬声名远扬,以至于被誉为“南张北溥”。根据“so”并结合句意可知,此处是so…that…“如此……以至于……”句型。故填that。51.句意:这显示了他们在绘画界极高的地位。根据“high status”可知,此处应用形容词性物主代词作定语,故填their。52.句意:最终,他们研究了200多幅画。分析句子结构,此处用副词修饰整个句子,首字母大写,故填Finally。53.句意:经过这次经历,他的绘画技巧比以前有了显著提高。根据“were”可知此处主语为复数意义,应用skill的复数形式,故填skills。54.句意:张大千于1983年去世,但是他的著作仍在世界上流传。remain意为“保留”,此处指虽然张大千去世了,但是他的画作保留在了世上。根据“Zhang passed away in 1983,”可知,这句话时态为一般过去时,故填remained。55.句意:其中一幅在2021年以非常好的价格售出。主语“One”和谓语“sell”之间是被动关系,根据“in 2021”可知时态为一般过去时,故此处用was sold“被卖出”。故填was sold。56.A 57.D 58.C【导语】本文是一则关于话剧《茶馆》在纽约上演的宣传海报,介绍了演出时间、内容简介和注意事项。56.细节理解题。根据“The New York State Theater”可知,话剧《茶馆》将在纽约上演。故选A。57.细节理解题。根据“8:00 a.m. —10:30 a.m.”和“3:00 p.m. —5:30 p.m.”可知,演出时长为两个半小时。故选D。58.细节理解题。根据“Anyone who is interested in Chinese life and history should see the play.”可知,通过该剧可以了解中国的生活和历史。故选C。59.C 60.A 61.A 62.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了19世纪女性医学先驱Elizabeth Blackwell的生平事迹,包括她如何克服性别障碍成为医生、因眼疾放弃外科梦想、创办妇女儿童医院及女子医学院等。59.细节理解题。根据“She wanted to be a surgeon (外科医师), but a serious eye problem made her give up the idea.”可知,Elizabeth因眼疾无法实现外科梦想。故选C。60.细节理解题。根据“That was nearly impossible for a woman in the middle of the nineteenth century.”以及“she found it difficult to start her own practice because she was a woman”可知,性别是主要障碍。故选A。61.细节理解题。根据“In 1849, after graduation (毕业) from medical school.”以及“By 1857 Elizabeth and her sister, also a doctor, along with another woman doctor, managed to open a new hospital, the first for women and children.”可知,间隔8年。故选A。62.细节理解题。根据“She wanted to be a surgeon (外科医师), but a serious eye problem made her give up the idea.”可知,她从未实现成为外科医生的梦想,更不是首位女外科医生。故选B。63.D 64.B 65.C 66.B【导语】本文主要介绍了来自北京25中的陈浩宇老师给出的遇到危险的几种情况的自救,自护方法。63.细节理解题。根据“Students like this lesson because there are no exams or boring classes. And they can learn how to save lives and know how to stop danger before it really happens.”可知,学生们喜欢这节课,因为没有考试也不无聊,他们可以学习如何挽救生命,知道在危险发生之前将其停止。故选D。64.细节理解题。根据“If it is a bicycle, try to call your parents before you let the rider go.”可知,如果自行车撞上你,在父母来之前不要让骑车的人走掉,因为你不知道你伤得多严重。故选B。65.细节理解题。根据“When there is a fire. Get away as fast as you can. Put wet things on your body and try to find an exit. Do not take the lift.”可知,发生火灾时赶紧走,用湿东西裹住身体设法找到出口,不要乘电梯。故选C。66.细节理解题。根据“If you are robbed”,“If you are in a traffic accident”,“If it is raining hard and there is lightning (闪电)”,“When there is a fire”,“If someone is drowning (溺水)”可知,文章主要介绍了5种自救方法。故选B。67.C 68.B 69.C 70.A【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了为庆祝国际家庭日,家庭中心将举办一些家庭活动概况。67.细节理解题。根据第一段中的“The International Day of Families is celebrated on May 15th every year.”可知,国际家庭日的时间是5月15日。故选C。68.细节理解题。根据表格中的“Activities”一栏“★Family sports ★Reading a letter to your family ★A cooking competition among families”可知,没有提到做一个关于家庭的演讲。故选B。69.细节理解题。根据表格中的“Prizes”一栏“2nd prize—a seven-day domestic (国内的) tour”可知,二等奖是国内七日游。故选C。70.细节理解题。根据表格中的“Rules”一栏“Families who want to take part in the activities must hand in their application (申请) forms before May 5th or you can call 2877-2197 to sign up before May 10th.”可知,你可以电话报名是活动的一条规则,所以A项正确。故选A。71.Meituan app. 72.She was surprised. 73.No, they won’t. 74.Because they are cheaper. 75.They think they are very friendly and polite.【导语】本文讲述了一位香港女士通过美团App从深圳订购商品,因故无法取货,但快递员主动免费退货并退款的故事。71.根据“She used the Meituan app to order groceries from Shenzhen”可知,这位香港女士使用美团应用程序从深圳订购杂货。故填Meituan app.72.根据“But she was surprised when she got her money back and found out that the driver had helped return the groceries for free.”可知,当她拿回钱并发现送货员免费帮她把杂货退回去时,她很惊讶。故填She was surprised.73.根据“According to Meituan, delivery drivers won’t get paid if their orders are cancelled”可知,如果订单被取消,送货员将得不到报酬。故填No, they won’t.74.根据“Actually, more and more people in Hong Kong are now using online personal shoppers called daigous and delivery apps to buy groceries from Shenzhen because they are cheaper.”可知,许多香港人从深圳购买杂货是因为它们更便宜。故填Because they are cheaper.75.根据“The mainland young people are very polite. Service workers are also very friendly. Hong Kong people should learn from them”可知,香港人认为大陆的服务人员非常友好,很有礼貌。故填They think they are very friendly and polite.76.No, I haven’t 77.What can it do 78.Who invented it 79.When was it invented 80.You’re welcome/My pleasure【导语】本文是一段对话,主要介绍了ChatGPT。76.根据下文“What’s it about ”可知,B没听过ChatGPT,故填No, I haven’t。77.根据下文“It can do lots of things, such as chatting with you, giving you advice and so on.”可知,此处询问ChatGPT可以做什么,故填What can it do。78.根据下文“It was invented by Sam Altman”可知,此处询问谁发明的,故填Who invented it。79.根据下文“It was invented in 2022.”可知,询问发明ChatGPT的时间,故填When was it invented。80.根据上文“Sounds great. Thank you for sharing.”可知,此处应该表示“不用谢”,故填You’re welcome/My pleasure。81.例文Hi, everybody. I am Li Hua. I think every student in our class wants to study English well. After-class reading plays a key role in improving our English grades. It helps enlarge our vocabulary, enhance reading comprehension and even boost writing skills.When choosing books, pick those suitable for our level. For example, simple storybooks or English magazines are good choices. Avoid books that are too difficult or too easy.For reading skills, try skimming to grasp the main idea first. When meeting new words, guess their meanings from the context before checking dictionaries. Let’s keep doing after-class reading!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇演讲稿;②时态:是“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步,承接已给的开头,说明课外阅读的重要性;第二步,建议如何选书;第三步,介绍阅读技巧。[亮点词汇]①plays a key role发挥关键作用②suitable合适的③the main idea主旨[高分句型]①I think every student in our class wants to study English well. (宾语从句)②When choosing books, pick those suitable for our level. (when引导时间状语从句的省略形式+祈使句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河北省沧州市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题.docx