资源简介 河北省衡水市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分25分)1.A.Let’s go. B.That’s too bad. C.It’s so cool.2.A.No, not at all. B.Yes, you can. C.It doesn’t matter.3.A.It doesn’t matter. B.You’d better not. C.I think so.4.A.Good idea! B.I won’t do that. C.I have no idea.5.A.It must belong to Carla. B.It can’t be a dog. C.I’m really worried.6.What does the girl advise the boy to do A. B. C.7.What does the woman want to have A. B. C.8.What are they talking about A.Telephones. B.Computers. C.Great inventions.9.When were telephones invented A.1876. B.1971. C.1867.听短文,回答以下各小题。10.What are they going to hear A.Six sentences. B.A conversation. C.A TV show.11.What should be chosen if the sentence is correct A.The letter A. B.The letter B. C.The letter T.12.What are they doing A.They’re learning words. B.They’re reading aloud. C.They’re having class.13.Where did Lucy spend her vacation last summer A.In America. B.In Germany. C.In China.14.What did Lucy do first in Shanghai A.She performed in a concert.B.She visited the city. C.She enjoyed the concert.15.What did Lucy think of Shanghai on this trip A.Large and modern. B.Small but modern. C.Large and beautiful.16.Why did some English students visit the speaker’s school A.To learn about tea culture in China.B.To learn about festivals in China.C.To learn about poems in China.17.What didn’t the students do during the activity A.Take some photos. B.Make tea by themselves. C.Watch some videos together.18.How did the speaker like the activity A.Interesting. B.Meaningful. C.Boring.听短文,回答以下各小题。19.How long will the tour last A.7 days. B.6 days. C.5 days.20.How is the weather in the south in May A.Cool and wet. B.Hot and wet. C.Hot and dry.21.What can you do if you get lost A.Call the guide. B.Make a mark. C.Run quickly.听短文,回答以下各小题。22.What does the radio station tell the students in the morning A.The weather and the latest news.B.The weather and important notices.C.The sports news and important notices.23.Which kind of program do students like best A.Examination rules. B.Popular songs. C.Sports news.24.Whom do students give best wishes to A.Their friends. B.Their parents. C.Their relatives.25.Why do students like to write to the radio station A.In order to help them go over the lessons.B.In order to ask for advice when having a problem.C.In order to give their best wishes to their classmates.二、听力填空(满分5分)Information SheetActivity: a fire practiceDay: this 26Start at: 27 o’ clockGet up from: your 28Must: 29 out of the buildingMeet at: the 30 behind the building三、完形填空(满分10分)阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。I like riding the Ferris wheel (摩天轮) at the amusement park so much. Riding it makes me feel 31 . Being high in the air is also relaxing. At the top of the Ferris wheel, you will get beautiful sights of the 32 . You will also feel lucky because you don’t have to be one of the 33 in the crowded park below.Even when I don’t ride the Ferris wheel, I also like to look at it, especially when it is lit up at 34 . That’s so amazing. In fact, the first Ferris wheel was made to be seen, not to be 35 .The first Ferris wheel was made and named after George Washington Gale Ferris, Jr. He made it 36 the Chicago World Fair in 1893. It was the tallest structure there, which was 80.4 meters high. Visitors to the fair were so surprised to 37 the big thing.Today, the Ferris wheel is the most common amusement park ride, 38 that doesn’t mean you should take it for granted (认为它理所当然). 39 , be thankful for Ferris’s invention. Next time you are at an amusement park, don’t just look up at the Ferris wheel. Take 40 for a spin (旋转)!31.A.excited B.tired C.bored D.afraid32.A.wheel B.park C.village D.country33.A.drivers B.performers C.people D.teenagers34.A.home B.school C.noon D.night35.A.ridden B.imagined C.invented D.sold36.A.by B.with C.for D.from37.A.try B.see C.improve D.make38.A.because B.so C.though D.but39.A.Instead B.Again C.First D.However40.A.her B.him C.it D.us四、短文填空(满分15分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。A smiling face shows that a person is happy. You might smile if a friend 41 (tell) a funny joke. You may smile when you pass 42 important test. But smiles are more than just a way for people to show happiness. There are other good 43 (reason) to smile often.44 (One), it’s easier to smile than to show unhappiness. In fact, it only takes 17 muscles (肌肉) to smile. But it takes 43 muscles to show 45 (sad).Second, smiles are nice. There 46 (be) a saying: A smile is the best thing a person can wear. All people like a person 47 a smile. Almost no one wants 48 (talk) with someone who is unhappy all the time.Third, smiles are 49 (help). Both smiling and laughing can spread 50 (quick) from one person to another. When you smile, people around you may smile, too. If your friend Tom is sad, please share a smile or a laugh. It’s the easiest and 51 (cheap) way to cheer him up.Finally, smiling and laughing are very good 52 health. Your body is more relaxed 53 you smile. If people laugh more, the risk of a heart attack (心脏病) 54 (cut) down. So, when people laugh happily, try to laugh with 55 (they) together. Even if you’re mad or sad, try smiling.五、阅读理解(满分30分)ADear David, I want to take part in the Model United Nations. But I find my English is not good enough. I am afraid to speak up. I think people will laugh at me. What should I do ZihanDear Zihan, That’s a very understandable feeling. When you are studying a different language, it is necessary to have to speak in front of people. Doing both of these can be really hard! As for what you should do well, practice makes perfect. This goes for both speaking a different language and speaking in public. Practice your English whenever and wherever you can. Also, you could practice in front of a mirror to work on your public speaking. Also, don’t be afraid of people laughing at you. Put the idea out of your mind. If they laugh at you while you’re doing your best, then they are foolish, not you. We all make mistakes. Try not to be afraid of making a few mistakes in front of people. Be proud of yourself and don’t give up! David56.What is Zihan’s problem A.He is not good at writing. B.He is afraid of speaking up.C.He can’t remember the words. D.He can’t understand others.57.What is David’s first piece of advice in his letter A.More practice. B.More reading. C.More listening. D.More writing.58.What does David think of making mistakes A.It’s dangerous. B.It’s foolish. C.It’s proud. D.It’s common.BYears ago, I lived in a building in a large city. The building next door was only a few feet away from mine. There was a woman who lived there, whom I had never met, yet I could see her seated by her window each afternoon, sewing (做针线活) or reading.After several months had gone by, I began to notice that her window was dirty. Everything was unclear through the dirty window. I would say to myself, “I wonder why that woman doesn’t wash her window. It really looks terrible.”One bright morning I decided to clean my flat, including washing the window on the inside. Late in the afternoon when I finished the cleaning, I sat down by the window with a cup of coffee for a rest. What a surprise! Across the way, I could see the woman sitting by her window clearly. Her window was clean! Then I suddenly realized I had been criticizing (批评) her dirty window, but all the time I was watching hers through my own dirty window.That was quite an important lesson for me. How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart, through my own shortcomings (缺点) Since then, whenever I wanted to judge someone, I asked myself first, “Am I looking at him through my own dirty window ” Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly.59.What’s the relationship between the writer and the woman A.They are friends. B.They are a student and a teacher.C.They are neighbors. D.They are a doctor and a patient.60.How did the writer know the woman’s window was dirty A.Everything was unclear through the window. B.He went to the woman’s house to find.C.The woman was busy doing the housework. D.The writer knew the woman wasn’t at home.61.Which one is right according to the text A.They lived in a small town. B.The writer often washed the window.C.They both worked as cleaners. D.The writer had never met the woman before.62.What can we learn from the passage A.One shouldn’t criticize others very often. B.One must judge himself before he judges others.C.One should often make his windows clean. D.One must look at others through his dirty windows.CWhen Aasritha Duriseti saw her grandmother having a hard time opening a bottle cap, she wanted to find a solution. It became a part of her project for an eighth-grade class at Carson Middle School.Her class subject was engineering, which is a field that includes inventing, designing, testing and building systems, processes and products to solve problems. Students were tasked with making changes to a product to make it easier for people with challenges to use in their lives.To find a solution for her grandmother, Aasritha explored what kinds of bottle openers had already been made, and then she created her own. For the improved bottle opener design, Aasritha used a piece of wood shaped like a cellphone. Next, she put three holes in the wood. The holes were different sizes, so that they could match common bottle cap sizes. Each hole also had a layer of dried, sticky hot glue. The glue layer provided a firm grip (紧握) for the bottle caps. With a simple twisting (扭转) motion, her grandmother could open bottles without help.Students like Aasritha used math, physics and tool skills to deal with challenges people face. They also learned about empathy (同理心). It is important in engineering because engineers need to put themselves in the shoes of the person using the product.63.Which of the following might be Aasritha’s project A. B. C. D.64.Why did Aasritha Duriseti use glue on her bottle opener A.At provided a firm grip for the bottle caps.B.It connected her product to a phone.C.It protected her product from damage.D.It helped bottle caps match to her product.65.What does the writer do to build understanding of empathy in engineering A.The writer provides an example of an invention to make daily life easier.B.The writer explains how to put engineers in the shoes of product users.C.The writer uses details to describe the feelings of friends and family members.D.The writer mentions the history of engineers using tool skills to create useful inventions.66.What’s the best title A.Problems in Life B.Products with HelpC.Girls in Engineering D.Engineering with EmpathyDBoys and girls, let’s do an experiment in today’s lesson.Things you need to prepare Instructions Step 1 Fill the glass about 2/3 full with water. Step 2 Drop the egg carefully into the glass and watch it going down towards the bottom. Step 3 Add about 5 spoons of salt. Test to see if your egg goes up. Step 4 Add more salt if the egg is still at the bottom. The science behind it Things go down in the water when they are denser (密度更大的) than the water. By adding salt we make the water denser. Once the water is denser than the egg, it goes up. You can also try other things to see if you can have the same result. Examples around The Dead Sea is the lowest lake in the world. The Dead Sea has a high concentration (浓度) of salt. So there is nothing living in the Dead Sea. Like what we can see in the experiment above, people can also float on the surface of it. But it is not good to float for a long time.67.What kind of lesson are the students having A.Maths. B.Biology. C.Physics. D.Geography.68.Which result does the experiment want to reach A. B. C. D.69.What plays the most important role in the success of the experiment A.Water. B.Salt. C.Egg. D.Glass.70.Why can a person float on the Dead Sea A.The sea is much too low. B.There are no lives in it.C.There isn’t plenty of salt in the sea. D.The water is denser than the person.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,简略回答问题。After your graduation from junior high school, you have something important to think about—a plan for your personal growth. Here is some advice for you.Study yourself. Understand what you like, what you value and what you want to be. In studying yourself, you can check your strong points and weak points. Find out what you need to prepare for your dream job.Write down your plan. When writing, you can try using mind maps (思维导图). It is a good way to help you to think more clearly. And you may find a proper way to work your plan out.Go over your plan with your teachers, parents or friends. They may give you some advice. Think carefully about their advice and make some changes to your plan if necessary. And then you can go on with it.Work hard to achieve your goal. For example, if you want to be an English teacher in the future, you should spend more time reading English books, learning more about English culture and practicing your listening and speaking. You can make your dream come true only through hard work.You may find it difficult to make the plan now. Don’t worry. All you need is just a rough (粗略的) one. Once you enter the senior high school, you’ll get a chance to make it better with the help of your teachers. And your personal growth plan may change with your age, your interests and the social development. So take your time and I believe you will grow into an excellent young man.71.What is the first step to make a plan for personal growth 72.What can help you to think more clearly 73.Who may you go over your plan with 74.What should you do if you want to be an English teacher (写出一个答案即可)75.Why may your personal growth plan change Give at least two reasons.七、补全对话(满分10分)根据下面的对话情景,在空白处填入一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。(A woman is asking the way to the railway station. )Woman: Excuse me, sir. 76Man: Yes. Go along this street, and turn left at the second crossing. Then go along Huayang Road until the end. You will see the railway station on your right.Woman: 77Man: It’s about 40 minutes’ walk.Woman: 78 I’m in a rush.Man: Yes, the No. 12 bus can take you there. But the bus stop is a little far from here.Woman: How can I get there quickly Man: 79 Look! A taxi is coming.Woman: Oh, yes. It’s so kind of you. 80Man: You’re welcome.八、书面表达(满分15分)81.写作题目:The Most Memorable Spring Festival春节是中国最重要的传统节日,每个人都有关于春节独特的记忆。请以“The Most Memorable Spring Festival”为题,写一篇英语短文,描述你印象最深刻的一次春节经历。要点提示:春节来临前,你和家人做了哪些准备?春节期间,你们有哪些特别的活动或经历?这次春节给你留下深刻印象的原因是什么?写作要求:词数80—120词;语句通顺,表达准确,可适当发挥;文中不得出现真实姓名、校名等相关信息。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】It is not allowed to take photos in the museum.2.A【原文】Would you mind moving the car 3.C【原文】I think it is impolite to laugh at others.4.A【原文】Why not play basketball on the playground 5.A【原文】Whose handbag is this 6.C【原文】M: What do you like to do in your free time W: I always read books.M: It’s a good habit. I often stay at home and play computer games.W: Oh, you should do more exercise.Question: What does the girl advise the boy to do 7.C【原文】M: What would you like to have, cake or bread W: Neither. I’m not hungry. I just want some juice.M: I see. Please wait a minute.Question: What does the woman want to have 8.C 9.A【原文】M: Do you know any great inventions W: How about computers M: They’are sure great ones, but do you know when were they invented W: 1876 M: Telephones were invented in 1876 and they are also great. They brought great changes to people’s life.W: Then 1971 M: You are right.10.B 11.A 12.C【原文】Hi, class, now. Let’s look at the six sentences for part three. You’re going to hear a conversation between a boy and a girl about a TV show. Decide if each sentence is correct or not. If it is correct, choose the letter A for yes. If it is not correct, choose the letter B for no. You have twenty seconds to look at the questions for this part. Now we are ready to start.Question: What are they going to hear Question: What should be chosen if the sentence is correct Question: What are they doing 13.B 14.C 15.A【原文】Lucy is my friend from America. She likes traveling. Last summer, she visited Germany for vacation. For the National Holiday this year, she invited me to visit Shanghai. I agreed because as a musician, I would perform in a concert there. After arriving in Shanghai, Lucy enjoyed the concert first. Then she visited the city with me. During our journey, Lucy changed her ideas about Shanghai. She used to think it was small. To her surprise, she found Shanghai both large and modern. She also thanked me for showing her around the city.Question: Where did Lucy spend her vacation last summer Question: What did Lucy do first in Shanghai Question: What did Lucy think of Shanghai on this trip 16.A 17.C 18.B【原文】Two days ago, some English students visited our school to learn more about tea culture in China. First, I introduced the history of tea. It is said that Shennon discovered it as a drink. I also told them that tea is one of the most popular drinks in China. Then I showed them how a cup of tea was made with tea sets. All of them were excited and couldn’t wait to have a try. After that, they practiced making tea by themselves. At the same time, we took many photos to record this experience. I thought the activity was meaningful. Our school should organize more activities to introduce our culture to foreign students.19.A 20.B 21.A【原文】Hello, everyone. Welcome to the island and nice to meet you here. My name is Ted. I will be a guide during the next whole week. Now let me introduce our traveling plan. In May the weather in the north is cool and wet. But in the south it’s hot and wet so please always take an umbrella or a raincoat with you. This island has beautiful views everywhere so don’t forget to take your camera. While we are visiting places of interest, please stay with the group. If you get lost, don’t worry. Just call me, then stay where you are and I will find you. My phone number is two five eight five four six five.Question: How long will the tour last Question: How is the weather in the south in May Question: What can you do if you get lost 22.A 23.C 24.A 25.B【原文】In our school there is a radio station. I’m working for the station. We serve the students twice a day in the morning. We tell the students about the weather and the latest news. Sports news is the students favorite. In the afternoon we usually read some beautiful articles or play some popular songs. Many students give best wishes to their friends and teachers through our station. Sometimes we tell the students important notices or messages when the examination time comes. We tell the students how to go over the lessons. We also tell them the examination rules. Many students like to write to us when they have a problem. We always give them advice as soon as possible.Question: What does the radio station tell the students in the morning Question: Which kind of program do students like best Question: Whom do students give best wishes to Question: Why do students like to write to the radio station 26.Friday 27.10:00/ten 28.chair 29.move 30.park【原文】Hello everybody. We’ll have a fire practice this Friday. Now I need to tell you what to do. The fire practice will start at ten o’clock in the morning. When you hear the bell, get up from your chair, but you mustn’t run anywhere. Don’t carry any things with you. I mean leave all the things where they are. Be sure to cover your mouth and nose and then follow the signs to the nearest store, you must move out of the building quickly and quietly. Remember not to take the lift. Finally, we’ll meet at the park behind the building. Okay, got it.31.A 32.B 33.C 34.D 35.A 36.C 37.B 38.D 39.A 40.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了作者对摩天轮的喜爱、其历史由来及设计初衷,并呼吁人们珍惜这项发明,亲身感受其魅力。31.句意:坐摩天轮让我感到兴奋。excited兴奋的;tired疲惫的;bored无聊的;afraid害怕的。根据“I like riding the Ferris wheel at the amusement park so much”可知,作者很喜欢坐摩天轮,所以坐的时候会感到兴奋,“excited”符合语境。故选A。32.句意:在摩天轮顶端,你会看到公园的美景。wheel轮子;park公园;village村庄;country国家。根据后文“in the crowded park below”可知,摩天轮在游乐园里,顶端能看到“公园”的景色,“park”符合语境。故选B。33.句意:你也会觉得幸运,因为你不用成为下面拥挤公园里的人之一。drivers司机;performers表演者;people人;teenagers青少年。根据“in the crowded park below”可知,公园里有很多拥挤的人,此处指不必成为这些人群中的一员,“people”泛指“人”,符合语境。故选C。34.句意:即使不坐摩天轮,我也喜欢看它,尤其是在晚上被点亮的时候。home家;school学校;noon中午;night晚上。根据“it is lit up”可知,亮灯的场景通常是在夜晚,“night”符合语境。故选D。35.句意:事实上,第一个摩天轮是用来观赏的,不是用来乘坐的。ridden乘坐;imagined想象;invented发明;sold卖。根据前文“to be seen”及转折词“not”可知,此处指“不是用来乘坐”,“ridden”符合语境。故选A。36.句意:他为1893年的芝加哥世界博览会制作了它。by通过;with和;for为了;from从。根据“the Chicago World Fair in 1893”可知,“made for”表示“为……制作”,符合摩天轮为世博会定制的语境。故选C。37.句意:博览会的游客看到这个大东西都很惊讶。try尝试;see看到;improve提高;make制作。根据“the big thing”可知,游客对首次见到的巨型摩天轮感到惊讶,“see”符合语境。故选B。38.句意:如今,摩天轮是最常见的游乐园设施,但这并不意味着你应该认为它理所当然。because因为;so所以;though尽管;but但是。根据“Today, the Ferris wheel is the most common amusement park ride,…that doesn’t mean you should take it for granted”可知,前文“常见”与后文“不应理所当然”是转折关系,“but”符合语境。故选D。39.句意:相反,要感谢费里斯的发明。Instead相反;Again再次;First首先;However然而。根据“that doesn’t mean you should take it for granted”可知,前文说“不要视为理所当然”,后文说“要感谢发明”,此处表转折替代,“Instead”符合语境。故选A。40.句意:坐它转一圈吧!her她;him他;it它;us我们。根据前文“the Ferris wheel”可知,此处指代前文的“Ferris wheel”,用“it”符合语境。故选C。41.tells 42.an 43.reasons 44.First 45.sadness 46.is 47.with 48.to talk 49.helpful 50.quickly 51.cheapest 52.for 53.when 54.is cut 55.them【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了微笑的好处,包括表达快乐、传递积极情绪、帮助他人以及促进健康等。41.句意:如果朋友讲了一个有趣的笑话,你可能会微笑。if 引导的条件状语从句遵循“主将从现”原则,主语为“a friend”,此处用tell的第三人称单数形式tells。故填tells。42.句意:你通过一场重要的考试时,你可能会微笑。此处表示泛指的含义,“important”以元音音素开头,需用不定冠词“an”。故填an。43.句意:还有其他充分的理由经常微笑。“other”后接复数名词,用reasons。故填reasons。44.句意:首先,微笑比表现不快乐更容易。后文提到“Second”以及“Third”等,此处为列举的第一点,需用序数词“First”。故填First。45.句意:但表现悲伤需要43块肌肉。动词“show”后需接名词作宾语,形容词“sad”的名词形式为“sadness”。故填sadness。46.句意:有句谚语说:微笑是一个人最好的装扮。时态为一般现在时,主语“a saying”是单数,谓语需用第三人称单数形式“is”。故填is。47.句意:人们都喜欢面带微笑的人。“a person with a smile”表示“面带微笑的人”。故填with。48.句意:几乎没有人想和一个总是闷闷不乐的人交谈。“want to do”为固定搭配,表示“想要做某事”。故填to talk。49.句意:第三,微笑是有帮助的。be动词“are”后需接形容词作表语,“help”的形容词形式为“helpful”。故填helpful。50.句意:微笑和大笑可以快速地从一个人传播到另一个人。修饰动词“spread”需用副词“quickly”。故填quickly。51.句意:这是让他振作起来最简单、最便宜的方式。前文“easiest”提示此处需用最高级,“cheap”的最高级为“cheapest”。故填cheapest。52.句意:最后,微笑和大笑对健康非常有益。“be good for”为固定搭配,表示“对……有益”。故填for。53.句意:当你微笑时,你的身体会更放松。根据“Your body is more relaxed…you smile.”的语境可知,此处指当你微笑时,你的身体会更放松,when符合。故填when。54.句意:如果人们多笑,患心脏病的风险会降低。主语“the risk”与动词“cut”之间为被动关系,且为事实,用一般现在时被动语态“is cut”。故填is cut。55.句意:所以,当人们开心地笑时,试着和他们一起笑。介词“with”后需接代词宾格“them”,指代前文的“people”。故填them。56.B 57.A 58.D【导语】本文是一封寻求帮助和一封给出建议的信件。56.细节理解题。根据“I am afraid to speak up.”可知,Zihan的问题是害怕发言。故选B。57.细节理解题。根据“As for what you should do well, practice makes perfect. This goes for both speaking a different language and speaking in public.”可知,David的第一条建议是“多加练习”。故选A。58.细节理解题。根据“We all make mistakes.”可知,David认为犯错是常见的。故选D。59.C 60.A 61.D 62.B【导语】本文通过作者从自己家的窗户看到邻居家的窗户不清晰,认为邻居家窗户很脏,后来把自己家里窗户擦干净后才发现邻居家窗户不脏,这使作者明白在评判他人前要先审视自己。59.细节理解题。根据第一段的“The building next door was only a few feet away from mine. There was a woman who lived there...”可知,女人住在另一栋房子里,那她们是邻居,选项C的“她们是邻居”符合题意。故选C。60.细节理解题。根据第二段的“Everything was unclear through the dirty window.”可知,从窗户看过去不清晰,所以窗户脏,选项A的“通过窗户,一切都不清晰”符合题意。故选A。61.细节理解题。根据第一段的“There was a woman who lived there, whom I had never met...sewing (做针线活) or reading.”可知,作者没有见过这个女人,选项D的“作者从没见过这个女人”符合题意。故选D。62.主旨大意题。根据最后一段的“Then I try to clean the window of my own world so that I may see the world about me more clearly.”可知,作者通过这一事件明白,在评判他人前要先审视自己,选项B的“一个人在评判别人之前必须先评判自己”符合题意。故选B。63.C 64.A 65.A 66.D【导语】本文主要讲述了学生Aasritha在工程课中,为帮助奶奶开瓶盖而设计改良开瓶器的故事,体现了工程学科中同理心的重要性。63.细节理解题。根据“For the improved bottle opener design … put three holes in the wood. The holes were different sizes”可知, Aasritha的作品是形状像手机的木块,且带有三个不同尺寸孔洞的开瓶器。故选C 。64.细节理解题。根据“Each hole also had a layer of dried, sticky hot glue. The glue layer provided a firm (紧握) for the bottle caps”可知,使用胶水是为了让瓶盖被紧握。故选A。65.细节理解题。根据“Students like Aasritha used math, physics and tool skills to deal with challenges people face … because engineers need to put themselves in the shoes of the person using the product” 可知,作者通过Aasritha发明便利日常用品的例子,来帮助读者理解工程中的同理心。故选A。66.主旨大意题。文章围绕Aasritha的工程作品展开,同时强调了工程设计中“同理心”的重要性,D选项Engineering with Empathy“带有同理心的工程”能概括全文核心。故选D。67.C 68.A 69.B 70.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一节物理课上进行的实验,通过在水中加盐让鸡蛋浮起来,并以此类比死海中人们能漂浮的原因,解释了物体在密度比自身小的液体中会下沉,在密度比自身大的液体中会上浮的科学原理。67.细节理解题。根据文章整体围绕在水中加盐使鸡蛋上浮的实验展开,以及“The science behind it”部分对物体在液体中沉浮与密度关系的解释,可知这是物理课上的内容。故选C。68.推理判断题。根据实验步骤“Step 3 Add about 5 spoons of salt. Test to see if your egg goes up.”以及实验原理“Once the water is denser than the egg, it goes up.”可知,实验想要达到的结果是让鸡蛋在水中上浮。选项A(让鸡蛋在水中上浮)符合。故选A。69.细节理解题。根据实验原理“By adding salt we make the water denser. Once the water is denser than the egg, it goes up.”可知,盐让水的密度变大,从而使鸡蛋上浮,盐在实验成功中起最重要的作用。故选B。70.细节理解题。根据“Examples around”部分“Like what we can see in the experiment above, people can also float on the surface of it.”以及实验原理可知,人在死海上能漂浮是因为死海的水密度比人大。故选D。71.Study yourself. 72.Using mind maps. 73.Teachers, parents or friends. 74.You should spend more time reading English books. 75.Your personal growth plan may change because of your age, your interests, and the social development.【导语】本文针对初中毕业生,给出了制定个人成长计划的建议。71.根据“Study yourself...Find out what you need to prepare for your dream job.”可知,“Study yourself”是制定个人成长计划的第一步,目的是了解自身的喜好、价值观、优劣势等。故填Study yourself.72.根据“When writing, you can try using mind maps (思维导图). It is a good way to help you to think more clearly.”可知,使用思维导图可以帮助清晰地思考。故填Using mind maps.73.根据“Go over your plan with your teachers, parents or friends.”可知,可以与老师、父母或朋友一起审视计划。故填Teachers, parents or friends.74.根据第五段内容可知,若想成为英语教师,可做的事包括读英语书籍、了解英语文化、练习听说等,任选其一即可。故填You should spend more time reading English books.75.根据“And your personal growth plan may change with your age, your interests and the social development.”可知,计划变化的原因包括年龄增长、兴趣变化、社会发展等。故填Your personal growth plan may change because of your age, your interests, and the social development.76.Could you tell me the way to the railway station 77.How far is it from here to the railway station 78.Is there a bus that can take me there 79.You can take a taxi. 80.Thank you very much.【导语】本文是一则对话。对话主要是问路和指路。76.根据“Yes. Go along this street, and turn left at the second crossing. Then go along Huayang Road until the end. You will see the railway station on your right.”以及“A woman is asking the way to the railway station.”可知,女士向男士询问去火车站的路线。故填Could you tell me the way to the railway station 77.根据“It’s about 40 minutes’ walk.”可知,此处询问距离。故填How far is it from here to the railway station 78.根据“Yes, the No. 12 bus can take you there.”可知,女士是询问是否有公交能到火车站。故填Is there a bus that can take me there 79.根据“How can I get there quickly ”以及“Look! A taxi is coming.”可知,男士建议女士坐出租车。故填You can take a taxi.80.根据“You’re welcome.”可知,此处表示感谢。故填Thank you very much.81.例文The Most Memorable Spring FestivalAs China’s most important traditional festival, the Spring Festival has left me many nice memories. Among them, the 2024 celebration is the most unforgettable. Before the festival, my family and I thoroughly cleaned our house to welcome the new year. We also bought new clothes, treats and decorations. On New Year’s Eve, we gathered to make dumplings, a symbol of good luck. During the holiday, we visited relatives. On the third lunar day, we went to a temple fair: we watched lion dances and acrobatics and tasted local snacks. What made this festival special was the full family time. We laughed, played games and shared stories, which strengthened our bond. These warm, loving moments are treasures I’ll always hold.【详解】[总体分析]①题材:本文是篇记叙文,为材料作文;②时态:时态主要为“一般过去时”;③提示:要点包括春节前的准备、春节时的活动、印象深刻的原因,需覆盖清洁、购物、家人团聚等细节。[写作步骤]第一步,点明春节的重要地位,引出2024年春节是最难忘的一次;第二步,介绍节前准备,包括打扫房屋、采购物品、除夕包象征吉祥的饺子;第三步,描述节日活动,走亲访友,逛庙会看表演、尝小吃;第四步,点明节日的特殊意义,全家团聚的时光加深亲情,温暖回忆值得珍藏。[亮点词汇]①a symbol of good luck好运的象征②watch lion dances观看舞狮表演③the most unforgettable最难忘的[高分句型]①What made this festival special was the full family time. (what引导主语从句)②We laughed, played games and shared stories, which strengthened our bond. (which引导非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河北省衡水市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题.docx