(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语期末素养达标培优卷鲁教版(五四学制)
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.My mother often tells me not to eat too much ________ food, because it’s bad for teeth.
A.salty B.sweet C.spicy D.fresh
2.—Look! Someone ______ the classroom.
—Really It was dirty just now.
A.cleans B.cleaned C.has cleaned D.is cleaning
3.Tom works harder than ______ in his class.
A.any other student B.any student
C.another student D.the other students
4.The robot can do housework by ______. It doesn’t need any help.
A.itself B.himself C.herself D.themselves
5.The post office is located ________ the park. You can see it right across the street.
A.along B.through C.opposite D.among
6.She arrived at the station before 6:00 am ________ she could catch the earliest train.
A.to B.so as to C.so that D.in order to
7.—I ________ this dictionary just two weeks ago.
—You mean you ________ it for only half a month.
bought; have had B.bought; have bought
C.buy; have bought D.buy; have had
8.Laura bought this house _________ because it is close to the school.
A.honestly B.finally C.simply D.recently
9.—Could I ________ some money I want to buy some food.
—Sure! Here you are.
A.lend B.borrow C.keep D.bring
10.—Let’s watch the popular TV program I Am a Singer, shall we
—________. I can’t wait to turn on the TV.
A.Sounds great B.No, we shan’t C.I’m afraid not D.Sorry, I don’t have time
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
In recent years, more Chinese teenagers are learning to be independent. Li Hua, a 14-year-old student from Nanjing, started doing chores at home when he was in Grade 7. “At first, I didn’t like 11 the dishes or taking out the rubbish,” he said. “But my parents told me that being responsible is part of growing up.”
Now, Li Hua 12 his room every day and helps cook dinner twice a week. “It’s not easy, but I feel proud when I see my family enjoy the food I made,” he added.
His teacher, Ms. Wang, says that independence 13 students become more confident. “When they solve problems by 14 , they learn how to face challenges in life,” she explained.
However, some parents still worry that their children might get 15 if they do too much housework. “Schoolwork is already heavy,” said one mother. But experts say that a balance is 16 . Doing simple tasks at home doesn’t take much time, and it actually helps kids manage their time 17 .
Li Hua agrees. “I used to leave everything to my mom, but now I plan my day 18 ,” he said. “I even have more time to read or play sports!”
Being independent also means making 19 choices. Last month, Li Hua decided to save money from his pocket money to buy a book about space. “I didn’t ask my parents to pay for it. I wanted to do it 20 ,” he smiled.
21 he burned the rice once, he didn’t stop cooking. “Mistakes help me learn,” he said. Now, his younger sister follows his example. She cleans her desk without being told. “We should all do 22 we can at home,” Li Hua said.
His parents are happy. “We just hope he learns to be responsible,” said his father. Family cooperation has brought them closer. They share 23 during dinner—joys and worries alike.
Li Hua believes real independence means taking care of 24 and helping others. “That’s what growing up is about,” he said. This new lifestyle has become a good daily 25 .
11.A.washing B.watching C.buying D.breaking
12.A.paints B.tidies C.builds D.sells
13.A.stops B.teaches C.helps D.forces
14.A.ourselves B.yourselves C.themselves D.myself
15.A.tired B.excited C.angry D.surprised
16.A.impossible B.dangerous C.necessary D.funny
17.A.slowly B.badly C.carefully D.better
18.A.quickly B.wisely C.loudly D.sadly
19.A.wrong B.silly C.wise D.strange
20.A.alone B.together C.again D.instead
21.A.Because B.Although C.So D.But
22.A.anything B.nothing C.something D.everything
23.A.ideas B.stories C.plans D.jokes
24.A.himself B.herself C.itself D.themselves
25.A.dream B.habit C.rule D.secret
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Many years ago, an earthquake happened in a small village. Luckily, it didn’t destroy (毁坏) anything and no one got hurt. But a large stone (大石头) fell from a nearby mountain and stopped in the middle of the road. When the earthquake stopped, many people came to the road and saw the stone. Some of the strongest men wanted to move it away, they tried again and again but at last they failed.
“Well,” they said sadly, “there’s nothing we can do about it. We’ll have to change the way.” At this time, a boy of 12 years old said, “I think I can move the stone away.” “You ” All the strong men laughed at the boy, “What are you talking about ”
The next morning people were all surprised to see that the stone was gone. It wasn’t on the road any longer and it wasn’t even near the road. The boy smiled and said “I buried it.”
The people looked rather surprised. “You see,” he said, “I dug (挖) a deep hole (深洞) next to the stone and I dug a small incline (斜坡) up to the stone and the stone rolled (滚) down into the hole itself. Then I covered it with earth.
The villagers shouted, “Clever boy! Clever boy!” And some of them said, “Why didn’t we think out this good idea ”
根据材料内容,选择最佳答案。
26.Where did the story happen
A.In a big city. B.In a small village. C.In a small factory. D.In a big town.
27.What damage did the earthquake cause to the village
A.Many people got hurt. B.It destroyed everything.
C.Some people got hurt. D.A big stone stood in the way of the road.
28.Where was the stone at last
A.In the earth. B.In the house. C.In the river. D.On the road side.
29.The underlined word “buried” has the same meaning as “________” in the passage.
A.moved away B.rebuilt
C.put and covered in the earth D.threw away
30.What can we learn from the passage
A.The villagers were not strong at all. B.The villagers didn’t try to move the stone away.
C.The boy was good at thinking. D.The boy was stronger than the villagers.
B
Many kinds of animals are in danger now. Here are some examples.
Most giant pandas (大熊猫) live in the forests in China. Outside China, they are only in the zoos. ________ Keeping a panda in the zoo is difficult because it must have lots of bamboo to eat.
Asian (亚洲的) elephants have much smaller ears than African elephants. They live in the forests. There are only a few Ceylon elephants (a kind of Asian elephant) in the world now.
Tigers belong to the cat family. They get small animals for food. Tigers are in danger because people cut down the forests and hunted (猎杀) them. People hunted them for their beautiful fur. In the past, there were many tigers in India, but today there are only a few of them.
The European otter (水獭) lives in Europe. It has soft, brown fur. It is about 75 centimeters long. Its tail is half as long as its body. It has small and round ears. Today people still hunt the poor animals for their fur.
根据表格内容,选择最佳答案。
31.If you want to visit a giant panda in America, where should you go
A.To the zoos. B.To the parks. C.To the forests. D.To the mountains.
32.Which sentence can we put in “________”
A.They are very heavy. B.They are in danger.
C.They are very lovely. D.Workers must feed them.
33.Why are there fewer and fewer tigers
A.Because they don’t have enough food to eat.
B.Because people cut down the forests and hunted them.
C.Because they can’t have babies at the zoo.
D.Because the weather is not as good as before.
34.Which of the following is TRUE
A.It’s easy to keep giant pandas in the zoo.
B.Tigers can hunt big animals like lions for food.
C.The European otter has small and long ears.
D.An African elephant’s ears are much bigger than an Asian elephant’s.
35.Where can we find this passage
A.In a travel map. B.In a story book.
C.In an animal magazine. D.In a music newspaper.
C
Are you thinking about some activities to make your free time fun and meaningful Here are some suggestions that can help.
Design a GardenWould you like to make a simple window box with a few pretty flowers, or even try to plant a small vegetable garden Maybe you can eat the fruit and vegetables you grow. Make a MovieIt’s amazing that you just need a phone and some apps to make a nice movie. You also need to think about the story and find a nice place to film with friends willing to help. Even if you are shy, you can still do a good job.
Do Some Sewing (针线活) Sewing is not only a useful skill but a great way to pass the time. There are lots of things you can do with a needle and thread. Maybe you won’t keep it as a hobby, but you’ll still be able to make bags or make clothes for your pets. Organize a Family TripYou’ll find it fun to plan a family trip. Choose a place to go, organize the activities for each day, and then make a lot of great memories for you and your family. The ability of planning will be of great help in your life.
根据材料内容选择最佳答案。
36.Mary wants to make bags out of old clothes. She should learn to________.
A.design a garden B.make a movie
C.do some sewing D.plan a family trip
37.What is needed to make a movie
A.A camera. B.A needle. C.Enough money. D.A phone.
38.Organizing a family trip can improve ________.
A.the skill of making up stories B.the way to communicate
C.the ability of planning D.the memory of family members
39.Which is TRUE about these activities
A.These activities are only for children.
B.You can grow vegetables in a garden.
C.If you are shy, you can’t make a movie.
D.Sewing is a good way to make friends.
40.In which part of the newspaper can you find the information
A.Sports News. B.Colorful Life.
C.Travel Guide. (旅行指南) D.Art World.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
As school kids, we have many dreams. Those dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize. 41 You may just want to become one of the ten best students in your class.
Once you have found a dream, what do you do with it Have you ever tried to achieve your dream Follow Your Heart by Australian writer Andrew Matthews tells us that realizing our dreams is life’s biggest challenge.
You may think you’re not very good at some school subjects, or that it is impossible for you to become a writer. 42 In fact, everyone can realize their dream. The first thing you must do is to remember what your dream is.
43 Keep telling yourself what you want, and you will realize your dream faster. Do this step by step. A dream cannot be realized in one day. A big dream is, in fact, many small dreams.
You must also never give up on your dream. There will be difficulties on the road to realizing it. But the biggest difficulty comes from yourself. 44 Studying instead of watching TV will lead to better exam results, while saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book.
45 But it is OK as long as you have the chance to learn more skills and find new interests.
A.Or they can be small.
B.Don’t let it leave your heart.
C.Having a happy life means giving.
D.You need to decide what is most important.
E.When you get closer to your dream, it may change a little.
F.Then it may help them to be confident to face challenges.
G.These kinds of thoughts stop you from getting your dream, the book says.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The children, seeing the house the bird landed on (降落), stopped and looked for some time. It was not a normal house at all. It was made of bread and candy, and the 46 (window) were made of sugar. The children 47 (sudden) ran to the house and started to eat it.
As they ate, a 48 (woman) voice could be heard from inside the house saying, “Who’s that, eating at my home ”
The children dropped what they 49 (eat), and were about to run away, but then a very old woman appeared (出现) at the door. “Ah! Children!” she said. “ 50 (not run), come in. There’s much more food inside.” The woman seemed so kind 51 the children lost all feeling of danger, and went straight to her, and let her take their hands and lead them into her room.
They were given all kinds of delicious food and drinks, and they were told that they could stay as long as they wanted, for the woman had another room 52 two clean beds.
As kind as the old lady appeared to be, she was really 53 terrible (可怕的) witch (女巫), who liked to eat children. Her house was made of bread and candy, because children liked such things, and so it would be easier for the witch 54 (get) them to stay. She did not eat them right away, for often the children were very thin, and the witch wished to make them 55 (fat) than before, by giving them a lot of food.
And so, the next morning, she went into the room where the children were sleeping. As she looked down on them in their beds, she said, “Yes. They will make a very delicious dinner.”
—Adapted from Candy House
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请阅读下面短文,掌握其大意,然后从方框中所给的词中选出最恰当的形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
difficult, them, look, do, serve, bored, less, dangerous, able, visit,
What do you think our life will be like in the future I think each family will have a robot. The robot will 56 like a human. You can ask it to 57 everything for you. It will 58 you twenty-four hours a day and never take a rest. It can talk with you when you get 59 . It is 60 to tell whether (是否) it is a human or a robot when you meet it on the street.
People will spend 61 time working and have more time to travel. The cars in the future will be 62 to fly quickly and freely in the sky because every car has wings (翅膀). Robots will take you to any place you want to 63 .
Taking the cars will not be very 64 because the robots will drive 65 for you.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
任务型阅读
Ryrkaypiy, a village with about 700 people, is located in the northeast of Russia. Standing on the coast of the Arctic Ocean, it has to brave both the Arctic’s cold weather and wild animals like polar bears. Most of the area’s polar bears live a few miles away from Ryrkaypiy. Only a few bears come near to the village now and then.
But last winter, over 50 polar bears went to Ryrkaypiy in search of food. The villagers were told to stay indoors to avoid danger. Now, polar bears come to the village more often and in larger numbers than ever.
Although polar bears are born on land, they spend most of their life on the sea ice. The ice gives them a place where they can have a rest and catch fish. But as the temperature rises because of global warming, the bears have started to find their home disappearing.
Polar bears normally go onto dry land in summer and return to the ice when the ocean freezes again in autumn. But over the past few years, the ocean has frozen later and later, and the ice area has become smaller and smaller. Unable to live on the ice, hungry polar bears have to look for food on land, including villages like Ryrkaypiy.
In some countries, polar bears are considered as endangered animals. If the earth becomes so warm that there is no longer enough ice for the bears to live on, there will probably be no polar bears.
Immediate action must be taken to help polar bears.
66.Why did polar bears go to Ryrkaypiy last winter
67.What can polar bears do on the sea ice
68.When do polar bears normally go onto dry land
69.What will probably happen to polar bears if there is not enough ice
70.Why does the writer write the passage
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.某中学做了关于“成长的烦恼(growing pains)”的问卷调查,调查显示多数学生面临的问题(problems)如下:1. 父母要求孩子做家务活;
2. 与父母、老师关系紧张(难以沟通);
3. 担心学习成绩;
4. 过多的课后班;
5. 睡眠时间不足。
请从上面的问题中,选择2~3点,写一篇100词左右的文章,谈谈你目前面临的问题是什么?你如何看待这些问题?你会如何解决?题目和开头已给出,不计入总词数。
How to Deal With Growing Pains
As a teenager, I have to face some growing pains.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B
【解析】句意:我妈妈经常告诉我不要吃太多甜的食物,因为它对牙齿不好。
考查形容词辨析。salty咸的;sweet甜的;spicy辣的;fresh新鲜的。根据“because it’s bad for teeth”可知,甜食含糖量高,易导致蛀牙,因此应避免过量食用。故选B。
2.C
【解析】句意:——看!有人已经打扫过教室了。——真的吗?刚才它还很脏呢。
考查动词时态。cleans打扫,一般现在时;cleaned打扫,一般过去时;has cleaned已经打扫,现在完成时;is cleaning正在打扫,现在进行时。根据答语“It was dirty just now.”可知,刚才教室还很脏,而说话时发现教室已经干净了,强调过去动作对现在造成的影响或结果,应使用现在完成时,表示“有人已经打扫过了”,故选C。
3.A
【解析】句意:汤姆比他班上的任何其他学生都更努力。
考查比较级中的范围限定。在同类比较时,当主语“Tom”属于比较范围“in his class”的一部分时,要用“any other+单数名词”表示“除自己以外的其他任何一个”。故选A。
4.A
【解析】句意:机器人可以独自做家务。它不需要任何帮助。
考查反身代词用法。itself它自己;himself他自己;herself她自己;themselves他们自己。主语“the robot”,意为“机器人”,属于单数事物,需用与其对应的反身代词“itself”表示“独自完成”,且后句“It doesn’t need any help.”进一步强调独立性。故选A。
5.C
【解析】句意:邮局位于公园的对面。你可以在街对面看到它。
考查介词辨析。along沿着;through穿过;opposite在……对面;among在……之间(三者及以上)。根据“You can see it right across the street.”可知,邮局的位置与公园是“对面”关系,“opposite”符合语境。故选C。
6.C
【解析】句意:她在早上6点前到达车站以便她能赶上最早的火车。
考查目的状语从句的连接词。to为了,后需接动词原形;so as to以便,后需接动词原形;so that以便,可引导目的状语从句;in order to以便,后需接动词原形,根据“she could catch the earliest train”可知,空处要引导完整句子,A、B、D三项皆不能引导从句。C选项可引导目的状语从句,后接完整句子,符合句意。故选C。
7.A
【解析】句意:——我两周前刚买了这本字典。——你的意思是说,你拥有它仅仅半个月时间。
考查动词的时态以及短暂性动词与延续性动词的用法。第一空,根据时间状语“just two weeks ago”可知,动作发生在两周前,应该用一般过去时,所以第一空填“bought”;第二空,根据时间状语“for only half a month”可知,动作从两周前开始持续到现在,应该用现在完成时,且“buy”是瞬间动词,不能与一段时间连用,需要转化为延续性动词“have”,所以第二空填“have had”。故选A。
8.C
【解析】句意:Laura买这个房子仅仅是因为它离学校近。
考查副词辨析。honestly诚实地;finally最终地;simply仅仅;recently最近地。根据句意,买房子是因为离学校近,强调原因简单直接,C项“simply”表示“仅仅”,符合逻辑。故选C。
9.B
【解析】句意:——我能借一些钱吗?我想买些食物。——当然!给你。
考查动词辨析。lend借出;borrow借入;keep保持;bring带来。根据“I want to buy some food”可知,说话者需要从对方处借入钱,因此用borrow表示借入。故选B。
10.A
【解析】句意:——我们看热门电视节目《我是歌手》吧,好吗?——听起来太棒了。我都等不及打开电视了。
考查情景交际。Sounds great听起来太棒了;No, we shan’t不,我们不看;I’m afraid not恐怕不行;Sorry, I don’t have time对不起,我没时间。根据“I can’t wait to turn on the TV”可知,此处应回应赞同的态度,Sounds great符合语境。故选A。
11.A 12.B 13.C 14.C 15.A 16.C 17.D 18.B 19.C 20.A 21.B 22.D 23.B 24.A 25.B
【导语】本文讲述中国青少年学习独立的故事,以李华为例说明做家务如何培养责任感和自信心。
11.句意:他说:“起初我不喜欢洗碗或倒垃圾。”
washing洗;watching观看;buying买;breaking打破。根据“dishes”和家务场景可知,是指洗碗。故选A。
12.句意:现在,李华每天整理他的房间,一周还帮着做两次晚饭。
paints粉刷;tidies整理;builds建造;sells卖。根据“his room every day”可知,是指每天整理房间。故选B。
13.句意:他的老师王老师说,独立帮助学生变得更自信。
stops阻止;teaches教;helps帮助;forces迫使。根据“independence ... students become more confident”可知,是指独立帮助学生更自信。故选C。
14.句意:当他们独自解决问题时,就学会了如何面对生活中的挑战。
ourselves我们自己;yourselves你们自己;themselves他们自己;myself我自己。根据“they”可知,是指他们自己。故选C。
15.句意:不过,有些父母还是担心孩子做太多家务会累。
tired累的;excited兴奋的;angry生气的;surprised惊讶的。根据“if they do too much housework”可知,是指担心孩子做太多家务会很累。故选A。
16.句意:但专家表示,平衡是很有必要的。
impossible不可能的;dangerous危险的;necessary必要的;funny有趣的。根据“Doing simple tasks at home doesn’t take much time, and it actually helps kids manage their time”可知,专家认为学业和家务之间的平衡是必要的。故选C。
17.句意:在家做些简单的任务不会花太多时间,实际上还能帮孩子更好地管理时间。
slowly慢地;badly差地;carefully仔细地;better更好地。根据“Doing simple tasks at home doesn’t take much time”可知,是指做家务能帮助孩子更好地管理时间。故选D。
18.句意:我过去把一切都留给妈妈,但现在我能明智地规划自己的一天了。
quickly快速地;wisely明智地;loudly大声地;sadly伤心地。根据“I even have more time to read or play sports!”可知,是指能够明智地规划自己的一天。故选B。
19.句意:独立也意味着做出明智的选择。
wrong错误的;silly愚蠢的;wise明智的;strange奇怪的。根据“Last month, Li Hua decided to save money from his pocket money to buy a book about space.”可知,李华决定自己存钱买书,因此可知独立意味着做出明智的选择。故选C。
20.句意:我想自己完成。
alone独自;together一起;again再,又;instead相反。根据“I didn’t ask my parents to pay for it.”可知,李华没有向父母要钱,因此是想独自完成。故选A。
21.句意:尽管有一次他把米饭烧糊了,但他并没有放弃做饭。
Because因为;Although尽管;So所以;But但是。根据“he burned the rice once, he didn’t stop cooking”可知,是指尽管把米饭烧糊了,但并没有放弃,用Although引导让步状语从句。故选B。
22.句意:我们都应该在家做力所能及的所有事。
anything任何事;nothing没有什么;something某事;everything一切。根据“do ... we can”可知,是指做我们能做的一切事。故选D。
23.句意:他们会在晚饭期间分享故事——不管是开心的事还是烦心事。
ideas想法;stories故事;plans计划;jokes玩笑。根据“joys and worries alike”可知,分享故事,包括欢乐和担忧。故选B。
24.句意:李华认为,真正的独立意味着照顾好自己,同时帮助他人。
himself他自己;herself她自己;itself它自己;themselves他们自己。此处指代Li Hua,为男性,用himself。故选A。
25.句意:这种新的生活方式已经成了一个不错的日常习惯。
dream梦想;habit习惯;rule规则;secret秘密。根据“This new lifestyle has become a good daily ...”可知,是指新的生活方式成为了日常习惯。故选B。
26.B 27.D 28.A 29.C 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一个小村庄发生地震后,一块大石头挡住了道路,强壮的成年人都无法移开它,最后一个12岁的男孩通过挖洞和斜坡的方式将石头埋入地下,成功解决了问题,展现了男孩善于思考的特点。
26.细节理解题。根据文章第一段“Many years ago, an earthquake happened in a small village.”可知,故事发生在一个小村庄。故选B。
27.细节理解题。根据文章第一段“But a large stone fell from a nearby mountain and stopped in the middle of the road.”可知,地震导致一块大石头挡住了道路。故选D。
28.细节理解题。根据文章第三段“The boy smiled and said ‘I buried it.’”以及第四段“Then I covered it with earth.”可知,石头最后被埋在了地下。故选A。
29.词句猜测题。根据文章第四段“Then I covered it with earth.”可知,男孩将石头埋入地下,即“把石头放在地下并覆盖上土”,与“put and covered in the earth”意思一致。故选C。
30.推理判断题。根据文章最后一段“Clever boy! Clever boy!”以及男孩成功解决问题的方法可知,男孩善于思考。故选C。
31.A 32.D 33.B 34.D 35.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了多种处于危险中的动物,包括大熊猫、亚洲象、老虎和欧洲水獭,阐述了它们的生活习性、生存现状以及面临的威胁等信息。
31.细节理解题。根据文章第一段“Most giant pandas (大熊猫) live in the forests in China. Outside China, they are only in the zoos.”可知,在中国以外,大熊猫只在动物园里,所以如果想在美国看大熊猫,应该去动物园。故选A。
32.推理判断题。根据后文“Keeping a panda in the zoo is difficult because it must have lots of bamboo to eat.”可知,在动物园养大熊猫很困难,因为它必须吃很多竹子,由此可推断前面应该是说工作人员需要喂养大熊猫,D选项“工作人员必须喂养它们”符合语境。故选D。
33.细节理解题。根据文章第三段“Tigers are in danger because people cut down the forests and hunted (猎杀) them.”可知,老虎越来越少是因为人们砍伐森林并猎杀它们。故选B。
34.细节理解题。根据文章第二段“Asian (亚洲的) elephants have much smaller ears than African elephants.”可知,亚洲象的耳朵比非洲象小得多,即非洲象的耳朵比亚洲象大得多,D选项正确。故选D。
35.推理判断题。文章主要介绍了多种处于危险中的动物,包括它们的生活习性、生存现状以及面临的威胁等信息,这些内容与动物相关,所以最有可能在动物杂志上看到这篇文章。故选C。
36.C 37.D 38.C 39.B 40.B
【导语】
本文是一篇应用文,主要介绍了一些能让空闲时间变得有趣且有意义的活动的建议,包括设计花园、制作电影、做针线活以及组织家庭旅行等,并分别阐述了每个活动的具体内容和益处。
36.细节理解题。根据“Do Some Sewing (针线活)”部分“There are lots of things you can do with a needle and thread. Maybe you won’t keep it as a hobby, but you’ll still be able to make bags or make clothes for your pets.”可知,用针线可以做很多事情,比如做包或者给宠物做衣服,所以玛丽想用旧衣服做包,她应该学习做针线活。故选C。
37.细节理解题。根据“Make a Movie”部分“It’s amazing that you just need a phone and some apps to make a nice movie.”可知,制作一部电影只需要一部手机和一些应用程序。故选D。
38.细节理解题。根据“Organize a Family Trip”部分“The ability of planning will be of great help in your life.”可知,组织家庭旅行可以提高规划能力。故选C。
39.细节理解题。根据“Design a Garden”部分“Would you like to make a simple window box with a few pretty flowers, or even try to plant a small vegetable garden Maybe you can eat the fruit and vegetables you grow.”可知,可以在花园里种蔬菜。故选B。
40.推理判断题。文章主要介绍了一些能让空闲时间变得有趣且有意义的活动的建议,这些活动与丰富多彩的生活相关,所以最有可能在报纸的“多彩生活”部分找到这些信息。故选B。
41.A 42.G 43.B 44.D 45.E
【导语】本文介绍了实现梦想的方法:牢记梦想、逐步实现、永不放弃以及接受梦想可能的变化。
41.根据“Those dreams can be very big, such as winning the Nobel Prize...You may just want to become one of the ten best students in your class.”可知,梦想可大可小,A选项“或者它们可以很小。”符合语境。故选A。
42.根据“You may think you’re not very good at some school subjects, or that it is impossible for you to become a writer...In fact, everyone can realize their dream.”可知,消极想法会阻碍实现梦想,G选项“这类想法会阻碍你实现梦想,这本书说。”符合语境。故选G。
43.根据“Keep telling yourself what you want, and you will realize your dream faster. Do this step by step.”可知,要时刻牢记梦想,B选项“不要让梦想离开你的心。”符合语境。故选B。
44.根据“You must also never give up on your dream. There will be difficulties on the road to realizing it...while saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book.”可知,实现梦想需要分清主次,做出选择,D选项“你需要决定什么是最重要的。”符合语境。故选D。
45.根据“But it is OK as long as you have the chance to learn more skills and find new interests.”可知,梦想可以变化,只要带来成长即可,E选项“当你接近梦想时,它可能会有一点变化。”符合语境。故选E。
46.windows 47.suddenly 48.woman’s 49.were eating 50.Don’t run 51.that 52.with 53.a 54.to get 55.fatter
【导语】本文改编自《糖果屋》,讲述了孩子们被用食物搭建的房子吸引,遇到表面友善、实则是吃小孩的女巫的故事,故事揭示了女巫利用美食引诱孩子、意图将其养胖后吃掉的阴谋。
46.句意:它是用面包和糖果做的,窗户是用糖做的。根据“were”可知,主语需用复数形式, window“窗户”,复数形式是windows。故填windows。
47.句意:孩子们突然跑向房子,开始吃起来。根据“ran”可知,此处修饰动词ran,需用副词形式,sudden的副词是suddenly。故填suddenly。
48.句意:他们吃着的时候,一个女人的声音从屋子里传来:“是谁在我家吃东西?”根据“voice”可知,此处表示“一个女人的声音”,需用名词所有格形式,woman的所有格是woman’s。故填woman’s。
49.句意:孩子们扔掉了正在吃的东西,正要逃跑,但这时一个很老的女人出现在门口。根据“The children dropped what they”可知,孩子们扔掉正在吃的东西,表示过去正在进行的动作,用过去进行时,主语是they,be动词用were,eat的现在分词是eating。故填were eating。
50.句意:别跑,进来吧。分析句子可知,此处是祈使句的否定形式,直接在动词前加“don’t”,句首首字母大写。故填Don’t run。
51.句意:这个女人看起来很善良,孩子们完全没有危险的感觉,他们径直走向她,让她牵着他们的手,把他们带到她的房间里。分析句子可知,此处是固定搭配“so...that...”,表示“如此……以至于……”,此处指这个女人如此友善,以至于孩子们失去了危险感。故填that。
52.句意:他们得到了各种美味的食物和饮料,并被告知他们可以想住多久就住多久,因为那个女人有另一个房间,里面有两张干净的床。根据“room...two clean beds”可知,此处表示“带有两张干净床的房间”,用介词with表示“具有、带有”。故填with。
53.句意:尽管这个老妇人看起来很友善,但事实上,她是一个可怕的女巫,喜欢吃小孩。witch是可数名词单数,且terrible以辅音音素开头,需用不定冠词a修饰。故填a。
54.句意:她的房子是用面包和糖果做成的,因为孩子们喜欢这样的东西,所以女巫更容易让他们留下来。分析句子可知,此处是固定句型“it+be+形容词+for sb to do sth”,此处用动词不定式to get。故填to get。
55.句意:她没有马上吃掉他们,因为孩子们通常都很瘦,女巫希望给他们很多食物,让他们比以前更胖。根据“than”可知,此处应填fat的比较级fatter。故填fatter。
56.look 57.do 58.serve 59.bored 60.difficult 61.less 62.able 63.visit 64.dangerous 65.them
【导语】本文主要介绍了未来生活中机器人和飞行汽车带来的变化。
56.句意:机器人会看起来像人类。根据“The robot will...like a human”,结合备选词可知“look”可构成“look like(看起来像)”的固定搭配,“will”后接动词原形。故填look。
57.句意:你可以让它做所有的事。根据“ask it to…everything for you”以及结合备选词,可知“do”符合“ask sb. to do sth.(让某人做某事)”的结构。故填do。
58.句意:它会一天24小时为你服务,从不休息。根据“twenty-four hours a day and never take a rest”以及结合备选词,可知“serve(服务)”符合语境,且“will”后接动词原形。故填serve。
59.句意:当你感到无聊的时候,它可以和你聊天。根据“talk with you”的前提,以及结合备选词可知,“bored(感到无聊的)”符合“人感到无聊时需要聊天”的语境。故填bored。
60.句意:当你在街上遇到它时,很难分辨它是人还是机器人。根据“to tell whether it is a human or a robot”,结合备选词可知“difficult(困难的)”符合“机器人像人类所以难分辨”的语境。故填difficult。
61.句意:人们会花更少的时间工作,有更多的时间旅行。根据“and have more time”的并列对比,结合备选词可知“less(更少的)”符合“工作时间少、旅行时间多”的语境。故填less。
62.句意:未来的汽车能够在天空中快速且自由地飞行,因为每辆车都带有翅膀。根据“to fly quickly and freely”以及结合备选词,可知“able”可构成“be able to(能够)”的固定搭配。故填able。
63.句意:机器人会带你去任何你想去参观的地方。根据“any place you want to…”,结合备选词可知“visit(参观)”符合“去地方的目的是参观”的语境。故填visit。
64.句意:乘坐这种汽车不会很危险,因为机器人会为你驾驶它们。根据“the robots will drive…for you”,结合备选词可知“dangerous(危险的)”符合“有机器人驾驶所以不危险”的语境。故填dangerous。
65.句意:乘坐这种汽车不会很危险,因为机器人会为你驾驶它们。根据“drive(驾驶)”的宾语是“the cars(汽车)”,结合备选词可知“them(它们)”指代“the cars“。故填them。
66.In search of food. 67.They can have a rest and catch fish. 68.In summer. 69.They will probably disappear./There will be no polar bears. 70.To call for action to help polar bears.
【导语】本文是一篇说明文,介绍北极熊因全球变暖导致海冰减少,被迫前往人类村庄觅食的现状,指出其濒危处境,呼吁人们立即采取行动保护北极熊。
66.根据“But last winter, over 50 polar bears went to Ryrkaypiy in search of food”可知,北极熊去村里是为了寻找食物,故填In search of food.
67.根据“The ice gives them a place where they can have a rest and catch fish”可知,北极熊在海冰上可以休息和捕鱼,故填They can have a rest and catch fish.
68.根据“Polar bears normally go onto dry land in summer”可知,北极熊通常在夏天上岸,故填In summer.
69.根据“If the earth becomes so warm that there is no longer enough ice for the bears to live on, there will probably be no polar bears”可知,北极熊可能会消失,故填They will probably disappear./There will be no polar bears.
70.根据“Immediate action must be taken to help polar bears”及全文内容,作者想呼吁人们采取行动帮助北极熊,故填To call for action to help polar bears.
71.
例文
How to Deal With Growing Pains
As a teenager, I have to face some growing pains.
When we are little, we are eager to grow up, so that we can break free of parental discipline, even leave them far away. Since we were little children, we have had to be governed by teachers in school and endure parents’ ramblings at home. Besides, study and insufficient sleep may trouble us. With insufficient sleep, thinking slows, it is harder to focus and pay attention.
However, as an old saying goes, “No pain, no gain”. Through these growing pains, I have learnt to be brave, independent, and knowledgeable and so on. In spite of lots of failure and argument, I have grown up to face them by myself.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“现在完成时”;
③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,介绍自己目前面临哪些方面的问题;
第二步,介绍自己如何看待这些问题;
第三步,介绍自己的解决办法。
[亮点词汇]
①be eager to do sth渴望做某事
②grow up长大
③and so on等等
[高分句型]
①When we are little, we are eager to grow up, so that we can break free of parental discipline even leave them far away. (so that引导目的状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览